Page 27

52

KLASSZIKUS – ajánló

ajánló – KLASSZIKUS HÁMORI MÁTÉ ÉS A RÁDIÓZENEKAR

január 7. 20:00 Szent István-bazilika

A tizenöt éves születésnapját ünneplő együttes hatodik Orientale lumen sorozatát rendezi meg. A sorozat első, ünnepi koncertjén az ortodox karácsony alkalmából a férfikar jelenlegi és korábbi tagjai az együttes széles repertoárjának legjavából énekelnek. A mediterráneum, a szláv világ és a Kárpát-medence karácsonyi tradíciójából összeállított programot Sipos Mihálynak, a Muzsikás együttes primáriusának hegedűszólói ékesítik. A korábbi tagság jelenléte okán a műsor egyes részeiben 35 tagú férfikarrá bővül a Szent Efrém, s a hagyományos kántálásba az egész közönséget bevonják.

január 12–14. 15:30, 19:45 Müpa

A koncerten két 20. századi, klasszikus orosz mű előtt egy vadonatúj észt darabot hallhatunk. Paavo Järvi kivételesen sokat tesz az észt zene megismertetéséért. Budapesti koncertjein sem lesz ez másképp: honfitársa és régi barátja, Erkki-Sven Tüür Ki szelet vet című – Arvo Pärt nyolcvanadik születésnapjára komponált – darabjával kezdődik az este. Ezt követően a világhírű norvég csellista, Truls Mørk játssza Sosztakovics II. (g-moll) csellóversenyét. Prokofjev 1947-ben írt VI. szimfóniájának alapgondolata pedig, hogy a nagy győzelem mámorában sem szabad megfeledkezni a gyógyíthatatlan sebekről.

január 14. 19:30 BMC

Az 1984-ben alakult, hét szólistából álló, újzenére és zenei színházra specializálódott énekegyüttes neve fogalommá vált az elmúlt években. A koncerten részlet hangzik el Stockhausen Licht ciklusának Mittwoch darabjából, valamint sor kerül az egykori tanítvány, Claude Vivier egy hosszabb ciklusának bemutatására. Az együttes Mediterranean Voices című programjából lesz hallható két darab, a Franciaországban élő libanoni zeneszerző, Zad Moultaka, illetve a Kanadában élő magyar Biró Dániel Péter egy-egy műve, ezenkívül a Stuttgartban élő, spanyol születésű Manuel Hidalgo egy alkotása, amely az együttes Alles Theater című lemezén jelent meg.

fotó: Ritter Doron

január 5. 19:30 Zeneakadémia

Az estén a huszadik század három meghatározó magyar komponistájának művei hangzanak fel. Bár Bartók, Kodály és Dohnányi zenéje napjaink koncertgyakorlatában gyakran tűnik fel egyazon hangversenyen, viszonylag ritka, ha a felcsendülő művek nagyobb része az emigrációban keletkezett darabok közül kerül ki. A Concerto és a Stabat Mater egyaránt az Egyesült Államokban született. Utóbbi egy fiúkórus vezetőjének felkérésére, akinek azért esett a választása az idős magyar zeneszerzőre, Dohnányi Ernőre, mert úgy vélte, hogy a fiúkórus nagyon hasonlít a kamarazenei összeállításokra.

BRAHMS-MARATON

január 22. Müpa

A BFZ és a Müpa 2008-ban Csajkovszkij-maratont rendezett. Az egész napos hangversenysorozat azóta hagyománnyá terebélyesedett. A zenekedvelők évről évre piros betűs ünnepként várják a téli napot, amikor valósággal tobzódhatnak kedves zeneszerzőjük életművében. A 2017-es maraton főszereplője Johannes Brahms. A 19. századi zene e nagy összegzője a szimfonikus muzsikától a versenyműveken át a vokális zenéig és a kamarazenéig, illetve a szólózongorára írt darabokig számos zsánerben alkotott jelentőset. Brahms zenéjének kedvelői tartalmas nap elé néznek a magyar zenei élet jeles képviselőinek előadásában.

január 30. 19:30 Müpa

Az orosz zene első számú előadója és előadó-együttese érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Gergijevnél többet talán senki sem tett azért, hogy ez a csodálatos, izgalmas és kulisszatitkokkal teli repertoár, a 19. és 20. század orosz szerzőinek alkotásai – koncertdarabok és színpadi művek – ne csak egzotikus színt képviselő műsorszámokként vagy kuriózumoperákként hangozzanak el Nyugat-Európában és a tengerentúlon, hanem valóban a koncertrepertoár részévé váljanak. A szentpétervári Mariinszkij Színház éppen Gergijev vezetésével kapcsolódott be a nemzetközi vérkeringésbe.

SIPOS MIHÁLY ÉS A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR

VALERIJ GERGIJEV ÉS A MARIINSZKIJ SZÍNHÁZ ZENEKARA

PAAVO JÄRVI ÉS A FESZTIVÁLZENEKAR

NEUE VOCALSOLISTEN

Tornyai Péter

BALOGH–MUNTAG–TORNYAI

január 21. 18:00 BMC

A kortárs zenei szerzői estre a belépés ingyenes. Balogh Máté, az UMZF 2015 zeneszerzőverseny kamarakategóriájának győztese Jeney Zoltán tanítványaként végzett zeneszerzés szakon. Kompozíciói számos hazai és nemzetközi fesztiválon szólaltak már meg. Muntag Lőrinc 2013-ban végzett Vidovszky László tanítványaként. Több kórusban és énekegyüttesben énekelt, 2014-ben pedig megalapította az Istvánffy Kamarakórust. Az est harmadik szerzője, Tornyai Péter, az UMZF 2013 kamarakategória I. helyezettje is Jeney Zoltán tanítványaként végezte tanulmányait. Állandó tagja Csalog Gábor együttesének, a Ludiumnak.

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

53

Fidelio januar 2017  
Fidelio januar 2017  
Advertisement