Page 11

20

SZÍNHÁZ – daraboló

Válogatás a budapesti színházi kínálatból

A kőszívű ember fiai (Újszínház) Író: Jókai Mór; R.: Seregi Zoltán; Fsz.: Almási Sándor, Szarvas Attila, Jánosi Dávid „A föld ne forogjon, hanem álljon” – ezek Baradlay Kázmér utolsó atyai szavai a dicső 1848-as magyar szabadságharc előtti napokban. Ekkor azonban minden másképpen alakul, mint ahogy a családfő eltervezte.

Művészet (Pinceszínház) Író: Y. Reza; R.: Pajer Róbert; Sz.: Quintus Konrád, Megyeri Zoltán, Lux Ádám Serge, Marc és Yvan évtizedek óta barátok. Serge egy nap vásárol egy képet: 120x160-as, teljesen fehér, bár ha jobban megnézzük? Marc azonban nem akarja jobban megnézni. Tömören és ellentmondást nem tűrően mondja ki véleményét a költséges vételről. Szó szót követ, a vitába akarata ellenére Yvan is egyre jobban belesodródik.

„Szülőfalum, Pest” (Rózsavölgyi Szalon) Író: Molnár Ferenc; Sz.: Fesztbaum Béla Jól ismerjük a briliáns vígjátékok vagy a A Pál utcai fiúk szerzőjét, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki a világhírű darabok hátterében estéről estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett egyéni hangvételű cikkekben írta meg, mondta el véleményét a körülötte lévő világról. Az estet zenekar kíséri, az elhangzó zenék a főszereplő szerzeményei.

A krokodilus (Nemzeti Színház) Író: Dosztojevszkij; R.: V. Fokin; Fsz.: Kristán Attila, Szarvas József, Blaskó Péter, Szűcs Nelli A történet szerint a pétervári csinovnyikot, Ivan Matvejevicset egy hatalmas krokodil váratlanul lenyeli, ám legnagyobb meglepetésre a csinovnyik nemhogy meghalna, de kifejezetten örül új helyzetének, mivel a krokodil gyomrából világosságot és új eszméket hirdethet polgártársainak.

Négy fal között (Jurányi Ház) R.: Ördög Tamás; Fsz.: Szalontay Tünde, Szász Dániel, Székely Rozi Dr. Fritz Kahn A szerelem iskolája című kézikönyve 1957-ben jelent meg, és akkori forradalmi szemléletével nem egy szemérmes házaspárt indított el a boldog párkapcsolat és az érzéki örömök felé. Kahn eszményi világában illatos és kívánatos Nők erős és potens Férfiakkal szeretkeznek. De mi van a zárt ajtók mögött?

Szenvedély (Nemzeti Színház) Író: Ingmar Bergman; R.: Kiss Csaba; Fsz.: Györgyi Anna, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta Ingmar Bergman precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedély ősbemutató, színpadon még nem játszották. A filmnovella és az eredeti dialógusok alapján készült Kiss Csaba rendezése.

Kutyaharapás (Szkéné Színház) Író: Székely Csaba; R.: Szikszai Rémusz; Fsz.: Mucsi Zoltán, Kaszás Gergő, Fodor Tamás Egy kockázatos bankrablás és egy kockázatos rendőri akció. Egy gengszter, aki fiaként szereti a beépített rendőrt, és egy gengszterfőnök, aki elnyomja a fiát. Egy világ, ahol mindenki mindenkit lenéz, mindenkit szid, és mindenki mindenkivel szövetkezik. Aztán mindenki rajtaveszt.

Péter (Karinthy Színház) Író: Aszlányi Károly; R.: Karinthy Márton; Fsz.: Száraz Dénes, Marton Róbert, Klem Viktor Péter, az Üreghy család váltóhamisítással megvádolt unokaöccse Amerikába hajózik, börtönbüntetését más üli le helyette. Az ál-Péter azonban kijön a börtönből, és megkezdi saját üzletének kiépítését.

Terror (Katona Kamra) Író: F. von Schirach; R.: Dömötör András; Fsz.: Kiss Eszter, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Fullajtár Andrea A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy telt házas stadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli 70 ezret? Döntéséről néhány héttel később a bíróságon ad számot.

Kvartett (Pesti Színház) Író: Spiró György; R.: Marton László; Sz.: Kern András, Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza, Péter Kata A panelházaspár rutinos mindennapjait különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő mentette meg az életét ’56-ban. A váratlan vendég most drága ajándékokkal szeretné meghálálni az egykori segítséget, de a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi őt.

Pukedli (Átrium Film-Színház) Író: W. Gombrowicz; R.: Blaskó Borbála; Fsz.: Vida Emőke/ Kertész Júlia/Szirmai Irén, Gál Gergely/Pásztor Richárd Adott egy formalista világ pontosan behatárolt rendszerekkel, viselkedési sémákkal, kódolt gondolatokkal, ideákkal. Funkcionál, de nincs benne lényeg. Adott egy Yvonne nevű lény, aki szabad, viszont ebben a világban nem funkcionál, mégis van benne valami lényegi.

A tizedes meg a többiek (Magyar Színház) Író: Dobozy Imre; R.: Lengyel Ferenc; Fsz.: Eperjes Károly, Bede-Fazekas Csaba, Rancsó Dezső „Az előadás teljesen más lesz, mint a film, hiszen mások a szereplők, és nem használunk filmes eszközöket. Az ismert fordulatok természetesen benne lesznek. Ezek ma is nagyon hatásosak. Nem kell aktuálpolitizálni, nem kell külön hangsúlyokat tenni erre. Adja magát” – nyilatkozta a rendező.

Meg tudom magyarázni… (Vidám Színpad) Író: Vaszary Gábor; R.: Straub Dezső; Fsz.: Szőlőskei Tímea, Harsányi Gábor, Pusztaszeri Kornél Egy őrületesen erotikus levél kering a családban. Csak a gyerek kezébe ne kerüljön! Ja, hogy ő írta? Vagy lehet, hogy apué? A férj mindent tagad, ám a megcsalatott asszony segítsége is megérkezik. Ki hazudik, kié a levél? A végére minden kiderül.

Sörgyári capriccio (József Attila Színház) Író: B. Hrabal; R.: Hargitai Iván; Fsz.: Zöld Csaba, Fekete Réka Thália Francin, a kisvárosi sörfőzde gondnoka csendes, visszahúzódó életmódot folytat, míg felesége, Maryska szereti a társaságot, a sertéshúst és a sört. Francin kénytelen mindenről jelentést írni. A helyzet csak súlyosbodik, amikor megérkezik a gondnok testvére, a nagyvilági életet élő Pepin.

Ügyes kis hazugságok (Madách Színház) Író: J. DiPietro; R.: Szirtes Tamás; Sz.: Balla Eszter, Kerekes Éva, Nagy Sándor, Szerednyey Béla Kinek ne lennének titkai? Így van ezzel Billy, a szépreményű amerikai fiatalember is. Látszólag egyenes előtte az út, ügyesen építi a karrierjét, szépen élnek csinos feleségével és a kisbabájukkal, ám idilli hétköznapjaikat Billy ügyes kis hazugságokkal párnázza ki. Ezzel veszélybe kerül a kis család békessége.

Fidelio januar 2017  
Fidelio januar 2017  
Advertisement