Page 10

18

SZÍNHÁZ – daraboló

Válogatás a budapesti színházi kínálatból I. Erzsébet (Szkéné Színház) Író: P. Foster; R.: Szikszai Rémusz; Fsz.: Fodor Tamás, Nagypál Gábor, Bercsényi Péter A darab a világtörténelem egyik legnagyobb és legellentmondásosabb alakjának, a modern kori Anglia megteremtőjének, I. Erzsébetnek állít emléket. Olyan világot teremt, amely részben eljátssza, részben pedig kívülről reflektál a korra, Erzsébetre és cselekedeteire, valamint döntéseinek mozgatórugóira.

Cájtstükk (Átrium Film-Színház) R.: Fábián Péter, Benkó Bence; Sz.: Bíró Kriszta, Domokos Zsolt, Piti Emőke Mi van, ha egy előadás képes megváltoztatni mindent? Mi történik, ha e korokon átívelő művészeti tevékenység képes átszakítani minden falat? Ha tétlenségünk és közönyünk pusztán annak a folyamatnak a terméke, amely az első törzsi rituálé óta tartott a tökéletes, mindent eldöntő színházi történés létrejöttéig? Mi történik, ha valami történik?

Bádogdob (Katona Kamra) Író: G. Grass; R.: Hegymegi Máté; Fsz.: Tasnádi Bence, Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági, Pálmai Anna A hároméves Oskar egy szabad városba születik Lengyelország és Németország határán a ’20-as években. Úgy dönt, nem illeszkedik be a felnőttek világába, megmarad gyereknek. Minden adott lenne a kockázatmentes polgári élethez, ám ő a családi üzlet helyett a dobolást választja.

Előttem az élet (Rózsavölgyi Szalon) Író: É. Ajar; R.: Alföldi Róbert; Sz.: Nagy Mari, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lukács Sándor Az előadás alapjául szolgáló regény 1977-ben a szabadság levegőjét hozta el Magyarországra a merész humorú arab utcakölök életének történetével. A tizenegy éves Momo elbeszéléséből ismerhetjük meg a hajdani örömlány, Rosa mama, a színes bőrű traveszti, Lola asszony és az eltűntnek hitt apa sorsát.

A Bernhardi-ügy (Örkény Színház) Író: A. Schnitzler; R.: Ascher Tamás; Fsz.: Mácsai Pál, Gálffi László, Für Anikó, Znamenák István Schnitzler a lélektani naturalizmus irányzatának egyik legjelentősebb alakja volt. A bécsi szalonok kedvelt figurájának számított, írásai mégis rendre botrányt okoztak. A Bernhardi-ügy az emberi tolerancia, a humanizmus jelentőségéről szól, a darab címszereplőjét Schnitzler az édesapjáról mintázta.

Francia szobalány (Turay Ida Színház) Író: J. Deval; R.: Szurdi Miklós; Fsz.: Germán Lívia, Benkő Péter, Xantus Barbara Elegáns amerikai család, jólét, előkelő társaság, ahol minden rendben van. Látszólag. Mert az üzleti élet kiszámíthatatlan és kegyetlen. Egyszer fent, másszor lent. És ha már lent vagy, nehéz újra visszakerülni. Hacsak nem segít valaki!

Bérgyilkos a barátom (Thália Színház) Író: F. Veber; R.: Vida Péter; Fsz.: Nagy Viktor, Tamási Zoltán, Szabó Győző, Gubás Gabi Két férfi egyszerre költözik be a szomszédos szállodai szobákba. Egyszerre teszik ki a táblát: „Kérem, ne zavarjanak”. Egyikük gondosan összecsavarozza a távcsöves puskát, másikuk hurkot készít a függönyzsinórból. Minden készen áll. Csakhogy a bérgyilkos bal lábbal kelt fel, az öngyilkos pedig jobb lábbal, és a szobáik egybenyílnak.

A funtineli boszorkány (Újszínház) Író: Wass Albert; R.: Kerényi Imre; Fsz.: Nemes Wanda, Timkó Eszter, Koncz Gábor Aki kicsit is fogékony a léleknemesítő élményekre, ebben a borzongatóan meseszerű történetben megtalálja a szépet. Nuca, a megejtő szépségű, veszedelmes havasi tündér-boszorkány lírai történetét álmodja színpadra most Kerényi Imre mozgalmas, látomásos és látványos formában, az Újszínház társulatával.

Boeing, Boeing – Leszállás... (Thália Szh.) Író: M. Camoletti; R.: Réthly Attila; Fsz.: Pindroch Csaba, Schell Judit, Molnár Piroska Bernard, a felkapott francia építész minden férfi számára irigylésre méltó életet él. Nemcsak Párizs gyönyörű látképe hever a lába előtt, de a világ óriás légitársaságainak álomszép légiutas-kísérői is az ő ágyában landolnak. Berthának, a házvezetőnőnek arra sincs ideje, hogy felmondjon, miközben kénytelen nemzetközi konyhát vinni.

A halottember (Szkéné Színház) Író: Háy János; R.: Bérczes László; Sz.: Mészáros Sára, Mucsi Zoltán „Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő” – írja a szerző.

A borbély (Katona József Színház) Író: Tolnai Ottó; R.: Hudi László; Sz.: Bán János Egy régi szakma kihalófélben lévő képviselője. Egy illegális üzlet, egy kifordított, ellentétes, negatív biznisz, ahol nem a vevő fizet a szolgáltatásért, hanem a szolgáltató. Mert kiszolgáltatott. Agora, ahol minden történetünk összegyűjtve hever halmokban. Minden törés, repedés egyértelművé teszi, hogy a Mindenség törik, repedezik...

Hazudj inkább, kedvesem! (Budaörsi Latinovits Színház) Író: A. Paso; R.: Znamenák István; Fsz.: Böröndi Bence, Marton Róbert, Bregyán Péter, Chován Gábor, Bohoczki Sára Hazudni rossz. Bár néha kétségtelenül muszáj. Az előadásban jólét szülte, unalom nemzette hazugságok hálóját csodálhatjuk meg, valamint a folyamatot, amelynek során a fent említett háló egyre tágabb, egyre áthatolhatatlanabb és a maga módján egyre szórakoztatóbb lesz.

Brand (Nemzeti Színház) Író: H. Ibsen; R.: Zsótér Sándor; Fsz.: Trill Zsolt, Törőcsik Mari, Mátyássy Bence, Trokán Nóra Brand Istent szolgálja, de nem a szelíd nagyapónak képzelt szeretet és megbocsátás istenét, hanem egy fiatal, erős, megalkuvást nem ismerő, kérlelhetetlenül szigorú istent. Ahhoz, hogy az emberek méltók legyenek az ő istenére, teljesen meg kellene változniuk. Szülőfalujában, ahol éhínség dúl, felkérik, legyen a papjuk.

Hitted volna? (Belvárosi Színház) Író: R. Baer; R.: Verebes István; Fsz.: Hernádi Judit, Kern András Christine-nek elege van a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők. Ekkor toppan be Herman, néhai férjének barátja, és egy képtelen ötlettel áll elő…

Bűn és bűnhődés (Vígszínház) Író: Dosztojevszkij; R.: M. Dočekal; Fsz.: Orosz Ákos, Stohl András Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét.

Iván, a rettenet (Radnóti Színház) Író: M. Bulgakov; R.: ifj. Vidnyánszky Attila; Fsz.: Rusznák András, László Zsolt, Petrik Andrea A zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki.

WILLIAM

STEPHEN KING

GOLDMAN

RENDEZTE:

REGÉNYE ALAPJÁN

IVÁNYI ÁRPÁD

PSZICHOTRILLER K É T R É S Z B E N

18 ÉVEN ALULIAKNAK N E M A JÁ N LOT T

BALÁZS ANDREA

ÁRPA

ATTILA

A S Z Í N D A R A B M AGYA R O R S Z ÁG O N A T H E AT R U M M U N D I S Z Í N H Á Z I É S I R O D A L M I Ü GY N Ö K S É G KÖ Z V E T Í T É S É V E L K E R Ü L S Z Í N R E .

Fidelio januar 2017  
Fidelio januar 2017  
Advertisement