Page 1

Tickets en reserveren

programma 28 mei

programma overzicht

locaties

11:00

Wondering about the World. Lezing

FHK Refter, Openbaar | Gratis

13:00

Small Groups, Great Music! Concert

FHK Refter, Openbaar | Gratis

15:00

Menahem Pressler Interview

Concertzaal Theaters Tilburg | Tickets: kamermuzieksouvenir.nl

20:00 Temko & Klang Concert

Concertzaal Theaters Tilburg | Tickets: www.fhkagenda.nl Gratis tickets voor FHK studenten en Fontys medewerkers

29 mei

13:00

Heikese Kerk Concert

Heikese Kerk, Openbaar | Gratis

14:00

Research Competition Lezing

Studiozaal Theaters Tilburg, Openbaar | Gratis

20:00 Menahem Pressler Concert

30 mei

13:00

Nicolas Callot & Bart Rodyns Concert

FHK Muziekzaal, Openbaar | Gratis

16:00

Persephassa Concert

FHK Gebouw, Openbaar | Gratis

20:00 Menahem Pressler Masterclass

31 mei

01 juni

Concertzaal Theaters Tilburg | Tickets: kamermuzieksouvenir.nl

Concertzaal Theaters Tilburg | Tickets: kamermuzieksouvenir.nl

10:00

Ian Biscoe Lecture

FHK Muziekzaal, Openbaar | Gratis

13:00

The Next Ensemble Concert

FHK Muziekzaal, Openbaar | Gratis

14:00

Music & Research Festival Lecture & concert

Studiozaal Theaters Tilburg, Openbaar | Gratis

13:00

Originals Concert

FHK Refter, Openbaar | Gratis

20:00 Visual Scores & CrĂŠation du Monde Concert

Concertzaal Theaters Tilburg | Tickets: fhkagenda.nl Gratis tickets voor FHK studenten en Fontys medewerkers


28 mei

29 mei

Wondering about the World.

Heikese Kerk

Peepshows and Wanderers as a Phenomenon of Reality In de lezing ‘Wondering about the World. Peepshow and Wanderer as a Phenomenon of Reality’ zal Tijn Vaes voorbeelden uit de 19de-eeuwse Duitse kunst, muziek en poëzie voor het voetlicht brengen. Het zal gaan over imaginatieve – materiele -werelden (peepshows) versus de aan den lijve ervaren werelden (door de Wanderer).

Small Groups, Great Music Master of Music presenteert een concert in de serie ‘Small groups, great music’.  Dit concert zal een showcase zijn van het beste werk van de kamermuziekensembles van Fontys Master of Music. De composities die hier worden opgevoerd, werden eerder dit jaar gepresenteerd tijdens de kamermuziekexamens.

Menahem Pressler - Interview De levende legende Menahem Pressler is te gast bij AMPA. De 94-jarige Amerikaanse pianist staat de gehele week in het middelpunt van verschillende activiteiten. We trappen de week af met een uitgebreid interview. Luister naar de verhalen van een bijzonder musicus die zijn lange en rijke leven samenwerkte en bevriend was met de beste musici en de grootste componisten van de twintigste eeuw.

Temko & Klang Voor het eerst slaan toonaangevende, hedendaagse muziekensembles Temko & Klang de handen ineen. Samen verzorgen zij een programma ter ere van FsT100. Gaudeamus winnaar Aart Strootman schreef voor deze gelegenheid nieuw werk: Kinetic. Daarnaast spelen de ensembles verschillende werken uit het eigen repertoire. Geniet van een verrassende avond in het spectrum van jazz en klassiek, waarin invloeden uit minimalisme, noise music en performance art voorbijkomen!  Tickets: www.fhkagenda.nl (Gratis tickets voor FHK studenten en Fontys medewerkers)

Organist Ruud Huijbregts, trompettist Jacq Sanders en trombonist Mark Boonstra, alledrie docent aan AMPA, verzorgen een exclusief lunchconcert in de Heikese Kerk in Tilburg. Ze spelen muziek van o.a.: Guilmant, Wammes en Cochereau. 

Music & Researchcompetition Vijf geselecteerde masterstudenten van diverse Nederlandse conservatoria presenteren hun onderzoek op het gebied van Music & Research. In de zaal zitten verschillende experts op het gebied van artistiek onderzoek. Luister en leer! 

Menahem Pressler Concert AMPA is vereerd de 94 jarige Pressler te mogen ontvangen. Naast het interview en de masterclass, verzorgt de wereldberoemde pianist ook een concert in de Concertzaal van Theaters Tilburg. Nadat hij meer dan vijftig jaar concerten heeft verzorgd met zijn pianotrio ‘Beaux Arts Trio’, speelt hij dit keer solo.

30 mei Nicolas Callot & Bart Rodyns Een Harmonium & Piano duo was in de negentiende eeuw een veelvoorkomende muzikale combinatie. Vandaag de dag is het echter zeldzaam de twee instrumenten samen te horen. De al meer dan twintig jaar bevriende Nicolas Callot (harmonium) & Bart Rodyns (piano) beheersen deze historische combinatie als geen ander. Een unieke gelegenheid dit bijzondere duo te beluisteren. Na het lunchconcert is hun gloednieuwe CD te koop.

Persephassa Persephassa, van de hand van Griekse componist Iannis Xenakis, is een slagwerkcompositie voor zes percussionisten. Het is een iconisch werk en een van de belangrijkste slagwerkcomposities van de twintigste eeuw. De muziek ‘tolt’ als het ware om het publiek heen, wat een heel bijzondere sensatie geeft. Xenakis is voor slagwerkers een belangrijke componist; hij heeft veel werk voor slagwerkensemble en slagwerk solo geschreven en ook in zijn kamermuziek heeft slagwerk vaak een prominente rol. Iedere slagwerker komt vroeg of laat in aanraking met het werk van Xenakis, zo ook voor AMPA’s slagwerkers.

Menahem Pressler Masterclass

Music & Researchfestival

Een openbare masterclass, voor AMPA pianisten, door de legendarische Amerikaanse pianist Menahem Pressler. Zijn langdurige en succesvolle carrière en zijn rijke ervaringen vormen de basis van deze masterclass. Bezoek de masterclass in de Concertzaal van Theaters Tilburg en zie de meester aan het werk!

Het Music & Research festival wordt georganiseerd door Fontys Master of Music en heeft een echte festivalvibe! Een afwisselend programma met sprekers, performances, foodtrucks en mogelijkheden tot netwerken. Het festival wordt afgesloten met een spectaculair slotconcert!

31 mei

1 juni

Ian Biscoe

Originals

Digital Networked Arts: Practice in a Connected World Al in 1970 vonden er experimenten plaats op het gebied van telematische uitvoeringen met behulp van satellieten. De eerste uitstapjes naar het digitaal verspreiden van muziek & theater waren in 1990 een feit. Nu, anno 2018, kunnen we situaties creëren waarin uitvoerders en publiek deelnemen aan deze uitvoeringen door razendsnelle verbindingen aan te gaan met behulp van ‘real-time cross reality-evenementen’. Ian bespreekt de artistieke en technische benaderingen van kunstenaars om de kansen te omarmen van een wereld die steeds meer verbonden is vanwege de beschikbaarheid van alomtegenwoordige computeren netwerktoegang (zelfs als die connectiviteit soms beperkt of gecontroleerd kan worden vanwege sociale, economische of politieke redenen). In het tweede deel van de lezing zal Ian - rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal - voorbeelden geven van hedendaagse genetwerkte kunst en uitvoeringspraktijken, waaronder zijn eigen werk in Studio Biscoe. De huidige praktijk in netwerkprestaties kruist de visuele en podiumkunsten (dans, theater, muziek) en zou als zodanig van belang moeten zijn voor studenten en personeel in alle disciplines, ongeacht hun technische expertise. De lezing wordt afgesloten met de tijd voor publieksdiscussie en vragen.

The Next Ensemble De dirigenten van The Next Ensemble, twee enthousiaste masterstudenten, stellen gezamenlijk het programma samen en zoeken vervolgens naar musici die in het ensemble passen. Door het vooropstellen van de muzikale inhoud varieert de bezetting van kwartet tot kamerorkest. Het repertoire omvat muziek die de afgelopen honderd jaar gecomponeerd is. Denk aan werken van grote componisten als: Berg, Ives & Stravinsky, maar ook composities van de studenten zelf. Kom en luister zelf naar deze vernieuwende combinatie van dirigent en muzikant!

Tijdens Originals gaan studenten van AMPA-Jazz eigen composities schrijven en spelen. Het schrijven en spelen van originele composities is niet alleen heel gewoon in de jazz, het is ook een noodzakelijke en nuttige tool om je eigen weg en identiteit in deze muziek te vinden. Op 1 juni presenteren alle ensembles de uitkomst van de week voor alle studenten en publiek.

Visual scores & Creation du Monde Een slotavond van een feestweek moet iets bijzonders brengen! Livemuziek, video en circus. We pakken deze avond uit met een interdisciplinair tweeluik waarin samenwerken centraal staat.

Visual Scores Livemuziek en video! Voor de pauze zie je Visual Scores: een spannende samenwerking tussen de AMPA ensembles en de studenten van ArtCoDe (Art-Communication and Design.) Onder leiding van Lucas van Woerkum ontwierpen de ArtCoDe studenten video’s speciaal voor reeds bestaande muziek van de AMPA ensembles. Het samengaan van beeld en geluid wordt geregisseerd door onze studenten compositie, die tijdens de voorstelling de video’s sturen en beïnvloeden.

Création du Monde Livemuziek en circus! Na de pauze zie je Creation du Monde: een kleurrijke samenwerking tussen AMPA-studenten en studenten van de Fontys Academy of Circus and Performance Art. De compositie Creation du Monde werd geschreven door de Franse componist Darius Milhaud. De invulling door circusstudenten komt onder de regie van Jur van de Lecq en Heleen de Hoon op verrassende wijze samen met de uitdagende live uitgevoerde muziek.

Fontys AMPA New Horizons 2018 NL  

Fontys AMPA New Horizons 2018 NL

Fontys AMPA New Horizons 2018 NL  

Fontys AMPA New Horizons 2018 NL

Advertisement