Page 1

VOX POPULI FREDERICIA GYMNASIUM APRIL 2013

Læs hvordan, du fedter dig frem til et 12tal ved næste karaktergivning

Mød Thias den rødhårede, fordomsfri attention whore fra 1.m

Se billeder fra sidste Sermo samt skituren i Bad Gastein

Sidste udgave af Vox Populi i skoleårets 2012/13


Det spirer Forår forbindes med friskhed, farver og starten på noget varmt og godt. På redaktionen er der også lagt op til noget godt, og det er med stor glæde, at vi officielt byder velkommen til vores nye medlemmer, som smiler så sødt på forsiden. De har alle smøget ærmerne op og lagt et stor arbejde i avisen, og det er vi meget glade for! Denne forårsmåned byder også på en splinterny udgave af Vox Populi fyldt med spændende indhold. Portrætter af elever her fra skolen og et interview med den nye borgmesters datter er på menuen. Desuden er der mulighed for at komme tættere på nogle af skolens lidt mindre – men festlige – fællesskaber og sidst, men absolut ikke mindst at se vinderen af “Denne gangs foto”. Ja, der er nok at gå i krig med, og redaktionen ønsker jer god fornøjelse!

Indholdsfortegnelse 1 Skituren 3 Ungdomspartier 5 Lines kamp 7 Borgmesterens datter 8 Sådan fedter du dig til et 12tal

9 Elevportræt af Tias 11 Fotoreportage: Sermo 20 Germanus 21 AG i Australien

23 KFS 26 Bag om redaktionen 27 Debat indlæg 29 Denne gangs foto

20

Cecilie L. Madsen, 2.k Redaktør

Medlemsoversigt Redaktører Søren Job Moseholt 3.f Cecilie L. Madsen 2.k Victor Hatami-Rezania 2.j Journalister Thor Birkholm Andersen 1.d Louise Eybye Fonnesbæk 1.m Julie Bjerring Wolf 1.m Stine Føns Pedersen 2.k Laura Eybye Fonnesbæk 3.m Simone Nylander Kristensen 2.k Laura Houstrup Therkelsen 2.a Cecilie L. Madsen 2.k Simone Waltersdorph Juhl 2.a Jacob Borgvardt Spengler 1.b Andreas Jackob Møberg 1.b

Layouter Karoline F. Bache Schou 2.k Tina Thorup Aaen 3.f Marie Brøndum Hansen 2.f Cecilie L. Madsen 2.k Søren Job Moseholt 3.f

24

28

Fotografer Marie Brøndum Hansen 3.f Karoline F. Bache Schou 2.k

12

Illustrator Signe K.W. S. Mikkelsen 2.n Kontaktlærer Anne Majlund

7


1

BAD GASTEIN 2013 STX HHX OG HTX

Journalist og fotograf: Simone Waltersdorph Juhl 2.a Layouter: Søren Job Moseholt 3.f De sidste år har Fredericia Gymnasium været gode til at holde en årlig skiferie, for hele gymnasiet. Det er med stor succes, at mange fra både 1.- 2.- og 3. årgang deltager i den årlige begivenhed. 3-4 unge mennesker står hvert år som ansvarlig for at arrangere denne begivenhed, og det er med hårdt arbejde, at få det gennemført 100 %.

2

Men selvom alt var arrangeret og planlagt, som det skulle, inden Fredericia drog mod Bad Gastein, var alt langt fra positivt, da de kom derned. Efter en lang bustur med masser af kø og trafik, nyttede det ingenting at tro, at man blot kunne smutte ind på de værelser man havde bestilt hjemmefra, og slappe af. Hotellet var nemlig langt fra færdigbygget, da alle eleverne ankom, og stedet stod stadig i byggerod. Værelserne kunne ikke opfylde de ellers meddelte pladser, og værelserne var sjældent 4-mandsværelser, som der ellers var lovet til de danske besøgende. Pga. det, blev en masse værelser slået sammen, og i nogle tilfælde blev de planlagte firemandsværelser endda splittet i to, og sat på forskellige værelser – flere elever oplevede at komme på værelser med nogen, som de knap nok havde kendskab til hjemmefra.

Da eleverne, flere timer senere end lovet, fik deres værelser, var værelset heller ikke gennemført. Låse til badeværelsedøre var ofte blevet overset, og borde og stole var heller ikke en del af værelset. Det eneste der var sat op, var køjesenge, og nogle steder, et lille skab. En ellers vigtig ting som røgalarmer var heller ikke set på hotellets mange værelser – kun brandalarmer på gangene. På mange punkter, virkede hotellet ufærdiggjort, og for at se bort fra de manglende dørhåndtag, de manglende røgalarmer og de manglende låse til dørene, hang der stadig ledninger rundt omkring ud af væggen. Da eleverne havde betalt for halvpension, ville det være åbenlyst, at der derfor ville være køkken og en spisesal på hotellet – men det var der heller ikke, så derfor måtte samtlige elever gå 100 meter til et andet hotel, hvor der her var deres morgenmad og aftensmad.

Lasse Budde Brødsgaard er en af de 4 unge mennesker, der i år står for det – han er fra 3b, og har bestemt intet i mod at stå for skiferien. ”Jeg synes det er super sjovt, men det kræver også en del arbejde og arrangement. Man skal sørge for at trække i en masse tråde for at finde den bedste løsning. Men det er stadig et sjovt projekt, og man får meget ud af det!” Hans begejstring for Fredericia Gymnasiums indsats i forhold til tilmeldingen er i top. ”Jeg synes gymnasiet igen i år viser en positiv indsats, og det, at vi har lige under 100 deltagere med fra blot STX, er super fedt!” I år har STX, HHX og HTX valgt at mixe sig sammen, og der er i hvert fald én specifik grund til, at STX foreslog det som en idé, til de to andre skoler. ”De andre to har ikke været lige så gode til at byde ind med skiferier som hos os, så derfor har vi valgt, at de må deltage i vores.” – en aftale der faldt i god jord, med omkring alt i alt 130 deltagere. De fire fra skiudvalget, Lasse Budde Brødsgaard, Rasmus Albjerg, Mia Lechner Nielsen og Matias Bertelsen går alle i 3b, og har et super godt sammenhold. Udover det, har Lasse henover nytåret været nede og prøve skiområdet af, og er meget positiv omkring det.

Nikoline Jensen, en af de over 100 elever, som også oplevede skiferiedramaet udtaler sig omkring skiferien: ”Altså det virkede mest af alt som en byggeplads. Der var ingen der havde styr på noget, ingen medarbejdere og rigtig mange stod uden værelser. Da vi kom op på vores værelser, var de vildt små; der var kun lige plads til de senge der skulle være der, og så var der intet andet. Faciliteterne var meget begrænsede!” Men hun er langt fra den eneste, som er skuffet! ”Hotellet var ikke tilfredsstillende, og levede ikke op til kravene, samt det var en skuffelse og en bremse for resten af ferien” udtaler Thomas Lyhne. Dog er han ikke helt utilfreds med skiferiens resultat. ”Udover det, var skiferien en kæmpe succes! Men det er det jo også hver gang man er af sted med vennerne!” Forventningerne til skiferien, var heller ikke helt sådan som resultatet egentlig kom til at se ud. Dette års skitur var ikke Lotte Bloch Madsens første skitur, men det var hendes første skitur med gymnasiet. Derfor er det klart, at man har nogen forventninger. ”Turen blev ikke helt som forventet pga. alt det bøvl med, at hotellet ikke var i orden. Jeg havde forventet at hotellet var mere i orden, og ikke lignede så meget en byggeplads. Og at der var andre ting end bare en seng til hver. Men med byture og sådan, var det helt som jeg forventede!” Dog skynder hun sig at bemærke: ”Jeg har slet ikke fortrudt jeg tog af sted, for det har jo været en god tur, og man har fået snakket med en masse mennesker.”


3

4

Ungdomspartier er for fede 2 elever på Fredericia Gymnasium fortæller om, hvor fedt det er at være medlem af et ungdomsparti. Man får nemlig mere end politiske kompetencer ud af det.

Af: Cecilie Madsen, 2.k Layout/foto: Marie Brøndum Hansen 3.f

Navn: Sara Vinderslev Mirkhani Klasse: 1.Q Parti: Socialistisk Ungdoms Front:SUF

Sara har været medlem af SUF Lillebælt i halvlandet år og synes, det er fedt. For hende er det sociale samvær og sammenhold vigtigt og også noget af det, der motiverer hende som aktivt medlem i ungdomspartiet. ”Man lærer en masse andre at kende med samme interesser fra stort set hele landet,” siger hun og tilføjer, at hun gennem SUF også har lært unge fra andre lande at kende, herunder Rød Ungdom i Norge. ”Jeg ser det ligeså meget som, at jeg bare er sammen med mine venner”. Det giver meget Det politiske aspekt ved partiet fylder selvfølgelig også en del for Sara: ”Vi skoler meget, hører mange oplæg, og der er mange weekendkurser, så på den måde giver det meget”. Derudover mener hun, at hun kan tage de politiske analyser og kritiske tilgange med sig i skole og bruge den faglige viden i blandt andet samfundsfagsundervisningen. Sara synes også, at det er sjovt at møde unge, der har andre holdninger end hende – også selvom de er en del af det samme parti. ”Vi er meget brede. Der er både anarkister, kommunister og så er der bare socialister, som måske hænger lidt mellem SF og Enhedslisten”. Sara mener, at det skyldes, at SUF ikke er direkte knyttet til et moderparti, som de fleste andre ungdomspartier er. ”Vi er selvfølgelig en smule forpligtet, men slet ikke i samme grad, som de andre partier er,” siger hun. Lige nu er det interesse Sara går meget op i sit medlemskab i SUF og prioriterer det meget, men har ikke planer om at gøre karriere inden for politik. ”Jeg tror altid, jeg vil have et medlemskab i SUF eller Enhedslisten, men om jeg bliver politiker… det tror jeg nu ikke,” kommer det smilende fra hende. For Sara handler det om at lave nogle ting hun er interesseret i, og lige nu ligger hendes interesse i SUF og hendes medlemskab. Udover sit lokale medlemskab sidder hun også i ledelsen, som mødes en weekend i måneden. ”Når man sidder i ledelsen, er man forpligtet til at deltage andre steder end bare i sin lokalgruppe” siger hun og tilføjer, at hun derfor må prioritere sin tid, for det betyder meget for hende at komme til møderne i SUF.

Christian har altid haft stor interesse for politik og valgte efter nøje overvejelser at melde sig ind i VU for snart halvlandet år siden. ”Det, at jeg meldte mig ind, er nok en af de fedeste og bedste beslutninger, jeg har truffet. Man får virkelig meget socialt igen i form af venner over hele landet og rigtig gode kammerater,” siger han og tilføjer, at det blandt andet kommer til udtryk ved fede fester for medlemmerne. Han understreger, at det er fedt at være medlem af VU, og afviser fordommene om, at politisk aktive unge kun drikker kaffe og lytter til ældre mænds tørre taler. ”Selvfølgelig er der kaffe, men der er altid plads til en øl eller 2 i godt og hyggeligt selskab,” påpeger han. Sjovt og seriøst Christian fortæller også om de faglige kompetencer, man kan opnå ved at være medlem af et ungdomsparti. Blandt andet har han fået tilbud om kurser, og det har gavnet ham meget: ”Det er faglige kompetencer, der kan bruges både i skolen og på den politiske scene”. Ifølge Christian får man meget ud af at være medlem af et ungdomsparti, både socialt og politisk, og for ham er noget af det fede ved at være medlem af VU at, ”have det sjovt med andre om en fælles interesse, hvor andre har samme grundholdning som en selv, og hvor der er altid plads til at have det sjovt og hygge sig – samtidig med at der er politiske emner på dagsordenen”. Seriøs næstformand Christian har det seneste år været næstformand i VU og er også på Landsplan medlem af Venstres Ungdoms Kursusudvalg, hvor han er med til at planlægge landsmøder og medlemstilbud. ”Jeg er meget engageret og seriøs om mit medlemskab,” siger han og fortæller desuden, at han har brugt meget tid på at trække VU i Fredericia fremad. Han forventer dog ikke, at alle medlemmer engagerer sig så meget i det politiske, som ham selv: ”Der forlanges ikke noget specielt af vores medlemmer, nogen kommer tit og andre knap så ofte. Der er ikke mødepligt, så det er helt individuelt, hvor meget tid medlemmet vil bruge på det”. Men han håber da, at medlemmerne engagerer sig så meget, som de har tid til.

Navn: Christian Djurhuus Klasse: 2.j Parti: Venstres Ungdom, VU


5

Lines kamp

6

Vi bemærkede, at det var en meget stærk og afklaret pige, vi havde med at gøre. Hun gjorde virkelig et indtryk. Tingene blev i løbet af kort tid værre, og d. 18. marts 2013 sov Line ind. Vi har siden været i kontakt med Lines egne forældre, som har sagt, at det ville have været i Lines ånd at få trykt denne artikel – det ville hun selv have ønsket. Line beskrives i hendes omgangskreds som en livsglad pige, der uden tvivl har gjort en forskel for mange. Vil ikke græde snot Det er naivt at tro, at ting vil kunne forblive som førhen efter at være blevet syg, men Line kæmper og er alligevel afklaret: ”Konsekvenserne i dag er, at der er nogen ting, jeg kunne før, som jeg ikke kan nu. Fx at cykle og at løbe. Jeg har taget et valg om ikke at sidde og græde snot over det, men i stedet glæde mig over det jeg kan. Jeg minder hele tiden mig selv om alternativet, og det er trods alt langt bedre at kunne gå i skole i stedet for det. Så på den måde glædes jeg”

Vox Populi lavede i starten af februar måned et interview med Line Strini, om hvordan det var at leve et liv med en hverdag præget af at være ramt af cancer. Af: Laura Houstrup Therkelsen 2a og Simone Waltersdorph Juhl 2a Layout: Marie Brøndum Hansen 3.f

Line fortsætter og fortæller om en af de erfaringer hun har gjort sig med hensyn til prioriteter i livets forskellige faser: ”Da jeg begyndte at få det bedre og bedre på sygehuset, tænkte jeg meget over, at jeg slet ikke kunne overskue alt det sociale, jeg var gået glip af, men samtidig vidste jeg, at dem omkring mig, overhovedet ikke tænkte: Hun er ikke en del af os mere, men accepterede og tog højde for den situation jeg var i. Det er sjovt som vægten på det vigtige i livet lægges forskelligt, alt efter hvilken tilstand man er i. Jeg kunne mærke, som jeg fik det bedre, at jeg havde mere overskud til at tænke på, hvad jeg var bagud, hvorimod da jeg havde det allerværst, tænkte jeg slet ikke over det.”

Beskeden ”Da vi sad derinde i samtalerummet med lægen, havde jeg ingen forventninger til, hvad jeg skulle høre. Jeg havde ikke sat næsen op efter noget og havde heller ikke latterligt lave forventninger. Da jeg så fik beskeden, om at der ikke var mere de som læger kunne tilbyde og at kemoen ikke hjalp, var jeg helt tom” I et forsøg på at give andre et indblik i den forfærdelige situation, der er blevet Lines egen, sammenligner hun med en situation, de fleste, på hendes egen alder, vil kunne nikke genkendende til: ”Jeg tror, det er lettere, når man har et skænderi med sin mor eller far, for der har man én at lade vreden gå ud over. Én, som man kan vælte den her indvendige frustration over på. Men i den her situation er der bare ingen at være sur på. Det er for mig helt meningsløst at være arrig – for hvem får noget ud af det? I sådan en situation bliver man nødt til at være stærk og prøve at se fremad – om man vil det eller ej. Der er mange andre fantastiske mennesker, som bliver berørt af det her, og hvad nytter det så at gå forrest som sur og tvær på tilværelsen”, siger den 17-årige livskloge pige.

Afklaret Med store problemer, der ved siden af Line virker små og helt ubetydelige, kæmper Line sin kamp med en ubeskrivelig og en grundlæggende afklarethed. Dette er for netop dem, der kender hende, et kendetegn i hendes store og strålende personlig. Hun fortsætter: “Selvfølgelig er det helt acceptabelt at føle sig uretfærdigt behandlet nogen gange – og det gør jeg da også. Men det må bare ikke overtage den lyst, der skal være til at give sygdommen et los bagi”. Til sidst afslutter Line med en erindring, hun har gjort sig i løbet af det seneste år: ”Det ændrede mit liv på en måde, at alt jeg foretog mig på daværende tidspunkt blev sat på pause. Det var lige pludselig noget andet end fest og lektier, som blev vigtige – det var at overleve og komme igennem det, jeg skulle igennem”. Med dette indblik i Line Strinis historie, kan man blot beundre denne piges mod, viljestyrke og enorme personlighed til at leve livet, kæmpe og give los.


7

Borgmesterdatteren er fars pige

8

Sådan…

… fedter du dig til et 12-tal! Sæt dig på forreste række Forreste række er slet ikke så farlig, som man tror – lærerene holder alligevel kun øje med bagerste række. Grin altid af lærerens jokes – uanset om de er sjove eller ej Det giver læreren en følelse af bekræftelse og gør ham/hende mere motiveret Meld dig altid frivilligt til at bage kage, hvis der er en, der skal have kage med Lærere elsker kage, selvom de ikke vil indrømme det (Især når de er på kur) Bliv efter timen og spørg yderligere ind til det, I har lige gennemgået. Det viser, at du engagerer dig i stoffet. Kig op, og lad som om du følger med. Du viser du gerne vil være med, og desuden er der mindre chance for, at læreren vil prøve at fange dig i noget, du ikke kan. Et nik eller anden bekræftende bevægelse er også godt ind i mellem.

Søndag d. 13 januar fik Fredericia ny borgmester, nemlig Kenny Bruun Olsen fra Venstre. Vox Populi har talt med datteren, Michelle Rex Olsen fra 3.m, som fortæller om, hvordan det er at være borgmesterdatter og hvilke ændringer hverdagen har fået. Michelle Rex Olsen går i 3.m på Fredericia Gymnasium, og er den nye borgmesters datter. Hun er meget imødekommende, da hun en fredag i spisefrikvarteret, under høj musik, fortæller om den nye hverdag. ”Man kan godt mærke, at far er mere ude til møder, og har længere arbejdstider end tidligere,” siger hun. Trods et tæt pakket program havde far Kenny stadig tid til at stille op til et photoshoot på Fredericia Gymnasium.

Michelle tilføjer, at det har været en stor overgang for familien, idet Kenny Bruun Olsen, gik fra at være elinstallatør til at være borgmester, og stadig elinstallatør på deltid. Kenny har valgt at bevarer arbejdet som elinstallatør, da det er godt at have et job i baghånden, hvis han ikke bliver genvalgt ved kommunevalget til november. Michelle mener, at hendes far har det, der skal til for at klare jobbet som borgmester, og hun er også meget stolt over det arbejde, han har påtaget sig: ”Han er jo god til sit job, og medbringer også en masse til sine kolleger, da han både kan være alvorlig sammen med dem, og lave sjov med dem. Han er lidt af en spasmager.” Michelle selv er dog ikke politisk aktiv, selvom faren godt kunne ønske,

at hun ville melde sig ind i et parti, fx Venstres Ungdom. ”Jeg synes politik er sjovt at følge med i, og spændende at høre om, men det er ikke lige den vej, jeg vil gå.” I stedet for at skabe sig en politisk karriere, som sin far, vil Michelle læse på lærerseminaret, hvor hendes interesse er at undervise børn i alderen 8-12 år i dansk og engelsk. ”Min far lægger ikke noget pres på mig, og han accepterer og støtter mig i mit karrierevalg.” Michelle har allerede erfaring med undervisning, da hun har et dansehold i samme aldersgruppe. I en søskendeflok på fem, er Michelle den midterste, og ifølge hende selv, er hun den, der ligner sin far mest med sine blå øjne. ”Jeg er nok lidt en fars pige,” kommer det fra Michelle.

Journalist: Søren Job Moseholt, 3.f og Thor Birkholm Andersen, 1.d Fotograf: Marie Brøndum Hansen 3.f Layouter: Søren Job Moseholt 3.f

Hvis klassen skal udarbejde et valgfrit projekt, sørg da altid for at vælge et emne, du ved læreren er vild med Læreren bliver begejstret for dit valg og kommer på den måde til at synes bedre om dig. Sig det samme som ”de kloge” i klassen – Omformuleret! En god pointe kan aldrig understreges nok! Sluk altid lyden på din computer. Facebook-boings ér bare kikset Lyd altid overbevisende og sikker i din sag - uanset om du har ret eller ej Brug gerne akademiske gloser, så er du godt på vej. Går alt galt: Sæt pizza i køleskabet på lærerværelset. Håber det smagte (den 31. Januar)

Skrevet af: Anonym(e) Layout: Cecilie L. Madsen, 2.k


9

Portræt

10

Skrevet af Louise Eybye Fonnesbæk 1.m Fotograf: Julie Wolf 1.m Layouter: Tina Thorup Aaen 3.f

Tias Lind Elkjær Først Tias, hvorfor tog du kilt på til første Sermo? ”Fordi jeg er en fucking attention whore, og alle skulle se mig! Og så syntes jeg, det var sjovt, hvis der kom nogle hen og spurgte om, jeg havde noget indenunder. Desuden skal man selvfølgelig benytte muligheden, hvis man endelig ejer en kilt.”

Hvordan har du det med at være nøgen? ”Ganske fornuftigt. Jeg føler mig i en enestående tilværelse, hvor kun jeg og Hr. Elkjær har sted – indtil jeg altså vurdere det til, at andre skal med ind i den tilværelse.”

Er du ligeglad med hvad andre tænker om dig?

tænkt over, at g ri d al ig tl en eg ar h ”Jeg en masse e av h g o t d n ru å g e ll folk sku må blive et ja.” et d så , ig m m o er k n ta

Hvordan har dit røde hår påvirket dit liv? ”Mit hår har påvirket mit liv på en helt vildt fantastisk og positiv måde. F.eks. kan du køre gratis med DSB – gamle damer finder charmen i flammen. Du slipper også for alle mulige øgenavne som: ”Se, en skeløjet!” eller ”Se, en lort!” og alt muligt, livet bliver meget lettere som rødhåret. Desuden vil alle piger jo have den rødhårede prins på hesten.”

Kan du aldrig blive forlegen? ”Jo selvfølgelig, det kan alle vel, men jeg finder det bare mere naturligt at se andre mennesker forlegne i min tilstedeværelse, end at jeg selv gør det.”

den rødm o r e m m rø d r e ig p ”Alle en.” hårede prins på hest

Hvad siger din kæreste til, at du er så underlig? ”Jeg er en kamæleon. Når jeg er sammen med hende, er jeg slet ikke, som jeg er henne i skolen! Men hun kender mig trods alt fra efterskolen, så hun har nok oplevet en del… Men jeg tror, hun tager det som en del af charmen.”

Du virker meget fordomsfri, syntes du selv, du er det? ”Ja en smule… Dog kan jeg finde problemer med sorte, folk fra Sverige, Norge, Tyskland, Ungarn, Rusland, Polen, Mexico, Sjælland, Frankrig, Italien, Belgien, Argentina, Australien, New Zealand, Egypten, Haiti, Japan, Kina, Island, Indien og store dele af Peru…” Så du er egentlig bare racist? ”Jeg har det fint nok med folk fra England. - Ej, jeg er ikke racist overhovedet. Jeg vurderer mig selv til at være meget fordomsfri ja, fordi man kan ikke rigtig, have den udstråling jeg har og samtidig være fordomsfuld. Man må vælge enten-eller. Jeg har dog et lille problem med andre rødhårede.”

Hvad er det mærkeligste, du kan finde på at gøre? ”Jeg har engang drukket mit eget pis... Det var forholdsvis underligt at prøve. Men jeg har ikke ligefrem en liste over underlige ting, jeg gerne vil dyrke, det sker for det meste bare ved et uheld.”

Hvad skal der til, for at du selv bliver forlegen? ”Jeg bliver forlegen, når jeg er i en virkelig pinlig situation, som jeg overhovedet ikke var parat på. F.eks. når man er på ferie og sidder på toilet, og der så lige pludselig kommer en kakerlak gående hen over gulvet. Eller hvis man laver en ordentlig lort, som sprøjter op i numsen, og man så først tænker: ”Arh” men så derefter bliver forlegen, over at man tænkte ”Arh”.”

5 facts om Tias Tias blev for alvor et ”kendt” ansigt på FG, da han valgte at bære kilt til første Sermo – og det skal da også nævnes, at han i bedste skottestil, bar den rigtigt. Mange har lagt mærke til den charmerende rødhårede dreng, som egentlig bare er sig selv. Her fortæller Tias den sande historie.

Navn: Tias Lind Elkjær Klasse: 1.m Status: Kæreste Musikkompetencer: Bas, mundharmonika, klaver, fløjte, guitar m.fl. Kendetegn: Rødt hår og åbne bukser

Hvad er der med de bukser? Hvorfor lukker du dem aldrig? ”Haha det er image! Det er ligesom dem fra HF, de går med bukserne nede under røven, dynejakker og sæd i håret. Jeg kan bare lide mine bukser åbne i stedet. Og så er jeg desuden sygt attention whore, som elsker, når folk stirrer ned i mit skridt!”


11

12 Billeder/Layout: Karoline F. B. Schou

Sermo d. 23.02.13


13

14


15

16


17

18


20

Germanus

Studiekredsen gearer op for tysk kultur på Fredericia Gymnasium Tyskland er mere end blot historie og grammatik. Fordommene om Tyskland ønsker studiekredsen Germanus at aflægge til fordel for læren om den tyske kultur. Germanus giver et bredere billede af Tyskland.

Privatundervisning i engelsk, tysk og dansk

Fodbold, pølser og Anden Verdenskrig er oftest de ord, der tænkes om Tyskland. Denne illusion forsøger Germanus at gøre op med. Germanus er Fredericia Gymnasiums helt egen tyske studiekreds, der fokuserer på Tysklands kultur, økonomi og politik frem for historie. Historien er kun en lille del af Tysklands identitet, påpeger Germanus' medstifter Nikolaj Schütze. Hensigten med Germanus er at arbejde med Tyskland på en anderledes måde. Det er Germanus' ønske, at eleverne på Fredericia Gymnasium får en bredere fornemmelse af Tyskland, der ligeledes også rummer emner som EU, biler og grøn omstilling.

Hjælp til opgaveskrivning Overvind din eksamensangst! I ”Nu Kan du Lære Det” står vi klar til at hjælpe. www.nukandulæredet.dk

Ring til Mette Stange på 30 71 31 48

Kan bruges på længere sigt Eleverne på Fredericia Gymnasium har vist interesse for studiekredsen. Nikolaj Schütze fortæller, at de kan rumme omkring 20 - 30 elever pr. arrangement. Elever kan desuden drage nytte af arrangementerne på længere sigt: "Germanus kan bidrage til, at elever

lærer sig selv at kende. Kun ved at arbejde med andre kulturer bliver man bevidst om sin egen kultur," udtaler Nikolaj Schütze.

Eleverne skal se Tyskland som en mulighed for uddannelse. Engelsk fylder meget i gymnasiet, men der skal også være plads til en anden kultur, mener Germanus. Danmarks og Tysklands historie og kultur har påvirket hinanden i mange år. Denne påvirkning mellem de to nationer skal fortsætte, så flere kan betragte Tyskland som et uddannelsessted, siger Nikolaj Schütze.

Skrevet af: Stine Føns Pedersen 2.k Layouter: Tina Thorup Aaen 3.f

Har forskellige arrangementer Germanus består til daglig af 2 lærere og 4 elever fra Fredericia Gymnasium. Samarbejdet mellem lærerne og eleverne er ifølge Nikolaj Schütze yderst vigtig: "

Vi lægger meget vægt på, at Germanus skal være et elev-lærer-projekt. Vi har masser af gode diskussioner med eleverne, og vi, lærere, får via elevkontakten en god fornemmelse af, hvad der optager eleverne."

Variation er derudover også vigtig for Germanus. Dette gælder både for de forskellige arrangementers størrelse og indhold. I efteråret 2012 besøgte Germanus eksempelvis Audi i Fredericia, der viste Tyskland som en mulig karrierevej for gymnasieeleverne. Det næste Germanus - arrangement vil omhandle Tysklands valg til efteråret. Desuden afslører Nikolaj Schütze også, at et fodbold-tema er på tale som et af de kommende arrangementer.

“ Germanus kan bidrage til, at elever lærer sig selv at kende. Kun ved at arbejde med andre kulturer bliver man bevidst om sin egen kultur, “ Germanus kan findes på Lectio og Facebook.


21

22

Et år i Australien

Hvad siger du til helt alene at tage til et fremmed land langt væk fra din familie et helt år? – Anne gjorde det! Af: Louise Eybye Fonnesbæk 1.m Layout: Marie Brøndum Hansen 3.f

Hvorfor tog du af sted? ”Det startede egentlig bare som en skør ide, jeg troede aldrig, jeg ville få råd. Men så fandt jeg, bureauet Rotary som var rimelig billigt, hvor jeg så bare skulle udfylde en ansøgning, om hvem jeg var, og hvorfor jeg gerne ville med, og ja, så blev jeg valgt til at komme af sted.” Da Anne tog til Australien, boede hun i den lille by Naracoorte i South Australia, som huser 6000 indbyggere. Egentlig havde hun håbet på det vilde storbyliv i kontrast til Fredericia, men det blev det altså ikke til. Under sit ophold i Australien gik Anne på samme skole hele tiden, men hun boede ved 4 forskellige familier, hvilket både var godt og ondt. ”Det var lidt hårdt at flytte fra dem, når man endelig var begyndt at føle sig rigtigt hjemme, men vi nåede på den anden side heller aldrig at blive uvenner. Det var med til at gøre året mere overskueligt, og så mødte jeg jo langt flere mennesker” fortæller Anne. Var det ikke svært at tage mod til at tage alene væk et helt år? ”Ikke som sådan, det var jo alt sammen så spændende! Jeg tror, stadig ikke det er gået op for mig, at det år var virkelighed – det var alt sammen så surrealistisk!” Dog skal det nævnes, at der pressede sig en lille tåre på i lufthavnen, da Anne skulle sige farvel til sin familie, men spændingen tog hurtigt over igen. Turen til Australien har betydet, at Anne har oplevet en masse vilde ting, som man ikke umiddelbart vil kunne i Danmark. Bl.a. fortæller hun at, hun sammen med 30 andre unge har været på bus rundrejse i hele Australien. På turen prøvede Anne også at dykke med hvidhajer. Men Anne er dog sikker: ”Som det bedste har jeg fået så mange gode venner over hele verdenen!” Anne mener også, at hun personligt har udviklet sig meget: ”Jeg har fået lettere ved at klare mig selv, men samtidig er jeg heller ikke bange for at spørge fremmede til råds. Så er jeg blevet mere tålmodig og åben overfor andre kulturer og vaner.” Udover det føler Anne også, at hun nu tager lidt lettere på tingene og tænker mere, at det nok skal gå alt sammen. For Anne var det bedste ved turen at lærer at stå på egne ben og at møde så mange nye fantastiske mennesker. ”Jeg vidste jo, det kun var et år, så jeg fik bare det bedste ud af det!”


23

Journalist: Laura Fonnesbæk 3.m Foto/layout: Marie Brøndum Hansen 3.f

HVAD ER DET DER KFS?

”Så er der KFS i B4” lyder det hver tirsdag fra en sød gymnasiepige. Men hvad er KFS egentligt? Og hvad laver sådan en sød gymnasiepige der? Der eksisterer flere fordomme om KFS her på gymnasiet, og vi har været på spørgerundte og hørt hvad folk egentlig mener om KFS.

”Kristne der ikke gider snakke med ateister” ”Man skal være meget kristen for at være med. De sidder og holder hinanden i hånden og beder en bøn”

”De går ikke til fester”

”De lokker folk med kage”

”KFS er kun for folk der ikke har venner, så de kan spise deres madpakker med nogle”

Umiddelbart lyder det til at gymnasieeleverne her på stedet ikke opfatter KFS som det fedeste i verden. Men, man skal aldrig dømme bogen på dets udseende! Så derfor har vi her på Vox Populi rettet et skarpt lys på KFS, og gået i dybden med denne mærkværdige gruppe. Helene Lilleøre fra 3.m er et fast medlem af KFS, og hun fortæller om gruppen og om hvordan det er at være medlem. ”KFS er et sted hvor man kan komme hen og spise sin madpakke. Det er et samlingsrum for alle, hvor udgangspunktet er kristendommen og det er det man er samlet om. Det er ikke kun for kristne, men et sted alle kan komme hen. Vi snakker om helt basale hverdagsting, men også om hvordan det er at være kristen i det her samfund på den her skole. Det er et pusterum, hvor man kan blive styrket i sin tro og det man tror på.” Det lyder jo rigtig fint, det må man sige. Men spørgsmålet som trænger sig på hos flere er: ”Er i freaks eller

hvad?” Til det svarer Helene: ”Vi er anderledes i form af at man ikke rigtig tør tro på noget i dag i samfundet. Samfundet tror på videnskaben, og det er det som er moderne at tro på. Man kan godt kombinere religion og videnskab, for hverken videnskab eller religion giver det fulde billede af verden. Så vi er mærkelige fordi vi tror på noget som mange ikke tør tro på. Men vi er ikke større freaks end alle mulige andre mennesker!” Spørger man Helene til fordommene om KFS siger hun: ”Der er ikke nogen kirkestemning. Det er hyggeligt og dejligt, og man bliver glad af at være der. Det er faktisk svært at få folk til at holde kæft! Vi kender jo hinanden, og er venner. Men der er altså intet ondt skabt i KFS. Det er hygge og kage, snak og dejlige mennesker. Man er sammen med sine venner og har kristendommen tilfælles. KFS er godt nok mere seriøst end det man er vant til, som eksempelvis Coffee House og Sermo. Men livet er jo alvorligt,

men man kan godt have det sjovt samtidig med.” Til slut vil Helene gerne pointere at alle som går rundt med en lille kristen i maven bare skal komme og besøge KFS. Det er ikke farligt og man skal ikke være genert, for der er ingen der dømmer dig! Nå men, alt i alt kan man da sige om KFS at de virker som søde og ganske normale gymnasieelever. Lidt bonusinfo er at der rent faktisk er et kærestepar med i KFS! Det var der nok ikke mange som havde set komme. Og bemærk også at Helene, en vaskeægte KFS’er udtalte ordene ”holde kæft” under dette interview! Så måske er KFS’erne slet ikke så underlige og frelste som man går rundt og forestiller sig. Vi håber hvert fald her på Vox Populi at vi enten har fået afkræftet eller bekræftet fordomme, eller i det mindste givet stof til eftertanke omkring KFS. Og vi kan herfra kun opfordre folk til at besøge dem i B4, for det er rent faktisk meget hyggeligt.

FAKTABOKS

”Tror meget på Jesus og Gud. De sidder og læser i biblen hver gang”

”Sejt at de ikke er bange for at stå frem”

24

om Kristelig Forbund for Studerende

”KFS er sådan nogle stille nogen”

1. Ca. 1200 elever på gymnasier og videregående uddannelse 2. Åben for alle 3. Demokrati og trosfrihed 4. Fortælle evangeliet til studerende 5. Hjælpe de kristne på studiestederne 6. Snakke om Gud, læse i biblen og bede sammen


Kørekort - Kvalitet til Rimelig pris En anderledes køreskole- individuel undervisning – ikke holdundervisning

Bil

kat. B lovpakke ekskl. køreprøve

kat. BE lovpakke inkl. køreprøve

kat. A lovpakke inkl. køreprøve

Vox Populi har for nylig afholdt en spændende workshop. Redaktøren for det tidligere Norma, Emil, og lærere fra skolen deltog og var med til at gøre dagen super fed. Her er lidt billeder fra dagen:

7.900.-

kr.

3.300.-

MC kørekort - værd at køre efter MC undervisning afholdes i Kolding.

MC

Bag om redaktionen

kr.

+ Køreprøve 375,-

Trailer

26

6.500.-

Fint besøg ude fra det virkelige liv - Emil, Normas tidligere redaktør, som nu går på journalisthøjskolen, giver ris og ros til bladet Mediefagslokalet blev indtaget og projekteren udnyttet til sjov og spass...

fra kr.

Holdstarter, informationer og tilmelding:

www.lisbeth.dk

Telefon 75502775 - e-mail: ‘post@lisbeth.dk

Aabenraa - Haderslev - Kolding - Vejle - Fredericia - OdenseHorsens –Esbjerg – Århus- Middelfart - Svendborg - Vejen

Fredericia: Vesterbrogade 35 Middelfart: Jernbanegade 2A

Tina(3.f) tager et kig på de indsendte bileder til fotokonkurrencen

Hygge efter dagens anstrengelser - 3 store familiepizzaer blev bestilt og spist.. Foto: Søren Job Moseholt 3.f Layout: Marie Brøndum Hansen, 3.f


27

28

DEB ATI NDL ÆG

 I K M P  S N   V I I O  O M  R �(IV E Q  K � R I M V X  ¥ Z H WS Q R Y  R E O  K M X # K 6 M ( V  H E Z L  V I P ‌IP Af Victor Hatami, 2j Layout: Karoline F. B. Schou, 2K

Hvis ikke allerede betegnelsen �cafÊpenge� har füet folk til DWW QNHDWGHKMHPPHERHQGHVWXGHUHQGHHUHQà RNIRUN OHGH og krÌvende unge, der lever højt pü alt for mange statens ellers sü fü tilbagevÌrende penge, sü har DR nu gjort sit til at fastholde om ikke forstÌrke dette billede. I et indslag i TV Avisen fredag den 15. Februar 2013 fortalte Küre Quist om ny undersøgelse fra Epinion, der viste, at 53 % af den danske befolkning ønskede at bevare disse sükaldte �cafÊpenge� mod kun 28 %, der ønskede dem afskaffet. Dette ville jo umiddelbart lyde som godt ny for de à HVWHDIRVVWXGHUHQGHPHQGHQRSIDWWHOVHGHOWHPDQYLVW ikke pü DRs nyhedsredaktion. Her blev undersøgelsen nemlig prÌsenteret sammen med interview af to studerende.

Vi sÌtter scenen: I et dunkelt og slidt vÌrtshuslokale møder vi de to unge herre med hver deres øl i hünden (tydeligvis ikke deres første den eftermiddag). Lettere bedugget peger den ene af de unge mÌnd pü sin øl, og kommer sü med den utroligt overbevisende bemÌrkning: �Nu er den her øl jo for HNVHPSHOÀQDQVLHUHWDIGHQYHONHQGWH68¾+HUHIWHUNOLSSHV der til en cigaret,der meget rutineret tages ud af pakken og tÌndes af den anden deltager, som forklarer, at det jo er penge, de unge selv administrerer, penge, som de für for at gü i skole. Nu kommer sü, nÌrmest i parentes bemÌrket, tallene fra deres undersøgelse ind. En hurtig kommentar fra uddannelsesministeren giver ikke meget ny viden. Men de er imidlertid ikke sü spÌndende, og vi vender hurtigt tilbage til de to unge herrer, der nu har füet at vide, at de unge faktisk er mere villige til at afskaffe den (selvom GHUVWDGLJHUà HUWDOLPRGDIVNDIIHOVHQ 'HUK OGHVPHUH øl i glasset, inden det kommenteres med: �Først og fremmest kommer det bag pü mig, at der er folk, der vil afskaffe pengene, fordi det er jo et job, vi har, at gü i skole. Vi er 'DQPDUNVIUHPWLG¾ 2JKYLONHQIUHPWLG'5YLVHUYHGGLVVHWRU\JHQGHRJHIWermiddagsøldrikkende unge mÌnd. Og det er jo klart for en KYHUDW68¡HQWLOGHKMHPPHERHQGHKHUNXQEOLYHUEUXJWQ¥Gvendige og vigtige ting, sü den selvfølgelig ikke skal afskaffes. Og ydermere pointeres det den afsluttende bemÌrknLQJ¾'HUHUMRWLQJVRPOLJHVRPK¥UHUWLOXQJGRPPHQRJ ting som man ligesom‌ som man ikke rigtig kan undvÌre� Og med denne utroligt velformulerede bemÌrkning, sidder vi nu bekrÌftede i alle vores fordomme om, hvad penge gür til. Ja, de bliver jo ligefrem forvÌrret, nür det ikke engang er cafÊ latte, men derimod øl og smøger, sü vi rigtig kan se, hvad vores penge bliver spildt og früset pü. Men er det kun øl, cigaretter og designerbriller (hvilket begge de herrer bar, om end det ikke vides, om der var styrke i) som disse ikke helt neutralt kaldte cafÊpenge bruges til, eller bliver de rent faktisk ogsü brugt til noget mere �fornuftigt�? Jeg ved det ikke – men jeg er jo ogsü kun 17.


Denne gangs foto er dette flotte vinterbillede, indsendt af Janyfa M 1.c Der er et flot spil mellem de vinterlige mørke farver og den hvide, blandet med et rødt skær fra en sol måske? Vinderen kan hente sin præmie på kontoret ved Peter Knudsen (PK)

Næste gangs foto vil have temaet “Venskab” - Så kom ud og fang dine venner i et smukt (eller grimt) øjeblik

Maj nummeret 2013  
Maj nummeret 2013  
Advertisement