Page 15

VËSHTRIM & OPINION

po zëvendëson min tradicional

shumë nga leximi tradicional (libri) kanë sjellur pasoja të dukshme te të rinjtë e sidomos te adoleshentët jë mënyrë të cilat i kanë sot në dispozicion

“Nga mosha 12 vjeç jam përdorues i rrjetit social facebook, kurse i rrjeteve të tjera siç është instagrami, snapchati, twiter-i që në momentin e krijimit të tyre. Në instagram fokusohem më tepër në fotografi që njerëzit shpërndajnë kurse në fb marrë informacione e njoftime të ndryshme si dhe shkëmbej komunikim me të tjerët. Të jem i sinqert, pa ekzistencën e rrjeteve sociale ose nëse do të privoheshim për një kohë të kemi qasje në to, nuk do ta imagjinoja jetën pasi jemi mësuar tashmë me një rutinë të të informuarit për çështje të ndryshme globale”, shprehet Viktor Dedvukaj, nxënës i vitit të fundit në gjimnazin “25 Maji” në Tuz. Sikur ky nxënës u shprehën edhe disa të rinjë të tjerë të cilët dëshiruan të mbesin anonimë, duke theksuar se rrjetet sociale i konsiderojnë si një “Ditar” të hapur nga ku marrin dhe

shpërndajnë ide, informacione e fotografi. “Unë qe dy vite jam përdoruese e rregullt, fillimisht e Instagramit e më vonë e Twiter-it dhe Snapchat-it. Dëshira për të ecur në hap me zhvillimin e teknologjisë bashkëkohore më bëri të jem përdoruese e rregullt e tyre. Veç përkushtimit ndaj librit, paralel me të frekuentoj dhe rrjetet sociale” shprehet nxënësja P.D. Përveç adoleshentëve, janë dhe të rinjtë të cilët punët dhe nevojat e tyre të jetës i lidhin pikërisht me përdorimin e rrjeteve sociale, duke gjetur rehati me këtë formë të re të komunikimit virtual. “Facebooku dhe rrjetet e tjera sociale po bëhen gjithnjë e më shumë burime të pashteruara informacioni për të rinjtë. Por mendoj që duhet pasur përherë kujdes të zgjedhësh mes të mirës që ofron rrjeti i gjerë dhe të

Pikëpamjet e shprehura në fq: OPINIONE & VËSHTRIME nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht politikën redaksionale të „KOHA javore„

këqijave që nuk shkojnë në favor tonë, pra nuk duhet abuzuar në përdorimin e tyre. Largimi nga rrjetet sociale do të më shkaktonte një zbrazëtirë shpirtërore dhe nuk do ta kisha të lehtë të abstenoja nga kjo rutinë e përditshme që po e praktikojnë çdo ditë”, shprehet i riu, Shtjefën Ujkaj. Për të sensibilizuar të rinjtë, e në veçanti grup-moshat e vogla që rrjetet sociale nuk duhet në asnjë mënyrë ta zëvendësojnë librin, do të duheshin që sektori dhe institucione të tjera, të organizojnë veprimtari të ndryshme sensibilizuese, kurse për nxënës (adoleshentë) do të nevojitej një koordinim më intensiv i treshes, nxënës-mësues-prind dhe në këtë mënyrë ata do të ndërgjegjësoheshin që rikthimi në leximin tradicional është zgjidhja më adekuate për të ecur i sigurt në rrugën e drejtë. E ENJTE, 16 SHKURT 2017

Javore KOHA

15

Koha 752  

Koha Javore numër 752, botuar më 16.02.2017

Advertisement