Page 1

Nummer 2 - 2017

Utforska skärgården i sommar sid. 4-9

Trafiken framöver sid. 28-30

SÅNA TIDER KAN BEHÖVAS SVÄRLIG MED BETANDVÄRK

Lös korsordet och vinn fina priser från… sid. 19

BLIR FRITIDSHUS MED SOMMAR

GÅ LÅNGSAMT IVÄG SOM MALMÖKOMMUN

TURKIETS HUVUDSTAD

SPÄDA

LANDET MED LÅNG MUR

VAR ROSA PÅ

HÅLLER HÅRET PÅ PLATS

SKIVA ÄR DEN LÄMPLIGE FÅ FÄRG I FEJS

STENSTODER GULT I FÄLTEN

BLIR EKAN

MORGONBLAD

GIFTIG VÄXT

CORN FLAKESDELEN

KLOTEN BLAND FRUKTEN

VILLE LEVA MED EVA

GÅNGER KORT

STENSRYGGEN

DEN SLOG

SMAJL MÄNGD SVÅR ATT RÄKNA

TORRVED

RIKTNING RULL-

EN SMULA

HAR LÄRT SIG

SÅGBLADET

I VINDRU TEMEDEL-

MJÄLL MEN INGA FJÄLL

ÖVADE

RONDELLER

MÅLAS PÅ HAR MÅLGÅNGAREN

ÄR FRÅNSLAGEN SLÅTTERN

KAN DET BLI PÅ TRÅDEN

PUHPOLARE

SOMLIGT

SÅDAN BANA ÄR BEHÖVLIG I BOWLING

DE SÅLDE PÅ UTROP

SKÅDISAGNETA

UKRAINSK STAD VID SVARTA HAVET

GICK DET SOM DÖG

BONDS FLEMING


I DETTA NUMMER

Utforska Västkusten i sommar

4

Det är en skam att inte Bohusläns skärgård står med på UNESCOs världsarvslista, menar Harald Treutiger, förstekapten på Svenska Västkustlinjen. Övärlden och upplevelserna längs kusten är världsunika. Svenska Västkustlinjen erbjuder en mängd olika valmöjligheter åt både privatpersoner och företag som vill uppleva något unikt längs Västkusten. Ta en kryssning i sommar och gör lite nedslag längs kusten.

28 Sommartrafiken

Spela på jobbet

För ungefär ett år sedan startade omläggningarna. Det är betydande förändringar i grunden av ett till åldern kommet vägnät. Det finns en del svårigheter på vägen och vi kanske har kommit halvvägs. Det är komplicerat med ett stort ställverksområde som ligger precis intill Söderleden. Det är komplicerat med en å som måste ledas rätt och kulverteras efter konstens alla regler. Men det går framåt och det kommer att bli fantastiskt. Läs om trafiken i sommar.

Å-nej tänkte jag - vi skall få lyssna på ännu en som kan allt om sälj. Vi får spela ett par provvändor och sedan drar det igång. Nästan direkt inträffar flera saker. Frågeformuleringarna får alla att ha en åsikt, man kom liksom inte undan. Läs mer om spelet: ”Hur skulle du säga” ett spel för skolan, arbetsplatsen eller föreningen. Överallt där teamet måste fungera.

Nummer 2 - 2017

rde Utforska skärgå i sommar

n

sid. 4-9

ver Trafiken framö sid. 28-30

SÅNA TIDER KAN BEHÖVAS MED BESVÄRLIG TANDVÄRK

BLIR FRITIDSHUS MED SOMMAR

GÅ LÅNGSAMT IVÄG SOM MALMÖKOMMUN

TURKIETS HUVUDSTAD

SPÄDA

LANDET MED LÅNG MUR

HÅLLER HÅRET PÅ PLATS

VAR ROSA PÅ

BLIR EKAN

RONDELLER HAR LÄRT SIG

SKIVA ÄR DEN LÄMP-

MÅLAS PÅ HAR MÅLGÅNG-

LIGE

AREN

FÅ FÄRG I FEJS SÅGBLADET

STENSTODER GULT I FÄLTEN

MORGONBLAD

GIFTIG VÄXT

I VINDRUTEMEDEL

KLOTEN BLAND FRUKTEN

CORN FLAKESDELEN

MJÄLL MEN INGA FJÄLL

ÖVADE

SMAJL MÄNGD SVÅR ATT RÄKNA

VILLE LEVA MED EVA TORRVED

sid. 19

RIKTNING RULLSTENSRYGGEN

PUHPOLARE

GÅNGER KORT

SÅDAN BANA ÄR BEHÖVLIG I BOWLING

SOMLIGT ÄR FRÅNSLAGEN

DE SÅLDE PÅ UTROP

BONDS FLEMING

SKÅDISAGNETA

DEN SLOG SLÅTTERN

KAN DET EN SMULA BLI PÅ TRÅDEN

UKRAINSK STAD VID SVARTA HAVET

GICK DET SOM DÖG

MÅRDDJUR

DEN ÄR EN SNÅL EN

MELLAN ETT OCH TRE

LÄTTKÄST

BETALAR

FINLANDS VÄINÖ

PERSPEKTIVEN

KVINNOSAKSKEY

BLIR DET MED SMET

EPOK

UDDE

BARRBUSKE KRYDDAR POTATIS

SLUTET PÅ SAHARA KEL

EGYPTENS HUVUDSTAD

SER I KORS RÄCKS VACKER

SNOKNÄSTEN

MUMMEL I FOLKMASSAN

TILLBAKABLICKANDE TREND

LAGENLIG

FORM AV VARA

KORALLÖN

AFRIKALAND ELLER TRÄ I DÖRR

"TVÄTTBRÄDA" SVEAKUNG KAL OCH ADAAVISA

POSITIVA POLER DÅRFINKEN

DEN FÅR INGEN SOM STYR EKAN

© Bulls

och Lös korsordet från… vinn fina priser

14

HÖGSBO-SISJÖNYTT ges ut av Företagarföreningen Högsbo-Sisjön och utkommer med fyra nummer per år. Den distribueras till alla de ca. 1700 företag som finns i Högsbo-Sisjö Företagsområde samt placeras ut i ställ som finns på olika platser i området. Tidningen är till 100% finansierad av annonsörerna och överskottet stannar i föreningen.

FÖRETAGARFÖRENINGEN

STYRELSEN

Lars Holst, kanslichef Företagarföreningen Högsbo-Sisjön Stora Åvägen 21 436 34 Askim Telefon: 031-68 24 64 info@hsff.nu

Daniel Carlsson, Ordförande Arkipelagen Företagscenter AB Stora Åvägen 21 436 34 Askim Telefon: 031-723 84 22 daniel.carlsson@arkipelagen.com Katarina Landers, ledamot Landers Insikt & Utveckling AB Järntorgsgatan 12 413 01 Göteborg Telefon: 0734-40 08 65 katarina@landersinsiktutveckling.se


I DETTA NUMMER

ANNONSPRISER

BOKA ANNONSPLATS I NÄSTA TIDNING. ANNONSPRISER – tidningen Högsbo-SisjöNytt Storlekar

26 Varför medlemskap?

Format, bredd x höjd

Pris

Sista sidan 215,9 x 249,4 mm 14 900:- 1/1-sida 184,4 x 244,5 mm 10 900:1/1-sida med utfall 215,9 x 274,4 mm + 2 mm utfall 10 900:- 1/2-sida 90 x 244,5, 184,4 x 116 mm 8 500:- 1/4-sida 90 x 116, 184,4 x 52 mm 6 500:Artikel + annons 184,4 x 244,5 mm 9 200:Kartlogo (inkl. webplats hsff.nu ), abonnemang 4 nummer 3 400:Annonser skickas som tryckfärdiga pdf:er med utfall.

Det är Företagarföreningen Högsbo-Sisjön som har drivit på i olika instanser samt skapat en enad kraft från fastighetsägarna för att få förbättrat vägnätet. Föreningen arbetar också för ökat samarbete mellan företagen och arrangerar bland annat nätverksbyggande aktiviteter. Det finns ett bra sätt att ta del av det föreningen erbjuder. Genom att ditt företag blir medlem i föreningen. Bara tillsammans kan vi påverka så att området förbättras. Se till att din arbetsgivare är medlem i föreningen.

25% moms tillkommer på samtliga priser.

För annonsering på www.hsff.nu och i Högsbo-SisjöNytt kontakta Dan Eklind 0703-56 56 06 danne@eklindmediasales.se

NÄSTA NUMMER UTKOMMER VECKA 39 DEADLINE 30 AUGUSTI

Hovås Golfkrog i ny regi

10

Under våren har Hovås Golfkrog renoverats och ny fräsch inredning välkomnar tillsammans med de nya krögarna Joel Vikengren och Kristoffer Johansson. – Vi vill skapa en avslappnad, stilren atmosfär, där både tidigare stamgäster och nya ska känna sig hemma.

FORTS. STYRELSEN

FORTS. STYRELSEN

REDAKTIONEN

JOURNALISTER

Viktor Allerby, ledamot Allerby Måleri AB Datavägen 14 A 436 32 Askim Telefon: 031-49 86 32

Sofia Mari, ledamot Marinera AB Cinnobergatan 31 421 65 Västra Frölunda Telefon: 0734-214 606 sofia@marinera.se

Ansvarig utgivare Lars Holst info@hsff.nu

Ewa Elmerson

Ditte Bergqvist Blom, ledamot Inpro AB Stora Åvägen 21 436 34 Askim Telefon: 031-49 81 10

Projektledning Måns Löfgren mans@skybluemedia.se Telefon: 0708-475 200 Annonsbokningar Dan Eklind danne@eklindmediasales.se Telefon: 0703-56 56 06

Design & Tryck Billes Tryckeri AB Telefon: 031-86 55 78 www.billes.se


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

SVENSKA VÄSTKUSTLINJEN Det är en skam att inte Bohusläns skärgård står med på UNESCOs världsarvslista, menar Harald Treutiger, förstekapten på Svenska Västkustlinjen. Övärlden och upp­­ levelserna längs kusten är världsunika. Svenska Västkustlinjen erbjuder en mängd olika valmöjligheter åt både privatpersoner och företag som vill uppleva något unikt längs Västkusten. Kärleken till kusten, havet och skärgården är drivkraften och den röda tråden hos alla på rederiet. Med sina tre kulturbåtar i olika storlekar som bas, skapas både skräddarsydda evenemang, färdiga resor och fasta turer. Den senaste nyheten är övertagandet av ansvaret för verksamheten på Nya Älvsborgs fästning, vilket ger helt nya möjligheter till arrangemang även utanför båtarna. Dagkonferenser och fester på fästningen med transporter till och från ön satsar vi mycket på, säger försäljningschef Michael Jilleskog.

4

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

Hyr din egen skärgårdsbåt – Vår ambition är att alltid göra det enkelt för kunden, säger Michael Jilleskog. Med det menar han att Svenska Västkustlinjen gör så mycket mer än att bara transportera gäster och köra båtarna. Flexibiliteten är stor och samarbetspartners inom restaurang, hotell, transport och underhållning är många. Det kan gälla ett event under en kväll ombord eller resor som sträcker sig över flera dagar. Känslan för kusten och kunskapen om skärgården förmedlas på olika sätt och beställer du ett specialarrangemang kan du själv välja om ni ska träffas vid båten eller om gästerna ska hämtas med buss på företaget eller någon annanstans, och sedan köras till den kajplats där ni valt att gå ombord.

Nya Älvsborgs fästning From 2017 ansvarar Svenska Västkustlinjen för verksamheten på Nya Älvsborgs fästning. – Det här ger oss helt nya möjligheter att erbjuda helhetsevenemang, säger Michael Jilleskog. Vi har tex dagkonferenser, där man åker ut med båt till fästningen. - Kunden bestämmer var ombordstigningen ska ske, Vi hämtar där det är enklast för gästerna, säger Michael. På 45 minuter är du på plats i den historiska miljön på fästningen. Kanske har ni valt en historiebeskrivning och lite underhållning under båtresan från Göteborg. På plats på fästningen


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

KNYTER IHOP BOHUSLÄN­ inleder ni med en kaffestund och sedan startar konferensen, med avbrott för en god lunch. Grupper om 30-50 personer är idealiskt för en konferens. Matsalen tar upp till 130 sittande gäster inomhus och 250 under tak sommartid. Efter en avslutande eftermiddagsfika går båten tillbaka vid 17-tiden. Enkelt, effektivt och roligt!

Fester på fästningen Planerar du en fest, privat eller för företaget så är grundförut­sättning­ arna desamma. Tillsammans kom­ mer ni överens om varifrån båten ska gå, om gästerna ska hämtas och köras till kajen och vad som ska hända under båtturen. Ute på fästningen väntar en magisk, miljö, god mat för ca 130 sittande gäster inomhus och det arrangemang du önskar. Under sommaren kan upp till 250 gäster äta under tak. På överenskommen tid går sedan båten tillbaka.

Alla är kvar från början till slut – En av de stora fördelarna med att ha fester och konferenser ombord eller på Nya Älvsborgs fästning är att alla är med hela tiden, säger Michael. Ingen kommer sent, går hem tidigt eller försvinner ut på stan. Vi får ofta höra att just detta har gett arrangemanget det där lilla extra. Stark teambuilding där bra idéer föds, festen dör inte för att gästerna försvinner utan stämningen blir tight och alla vet att de kommer hem på en viss tid. Med en trevlig båttur tillsammans som avslutning. Utöver rena företagsfester ordnar Västkustlinjen, bröllop och andra familjeceremonier på fästningen eller ombord. Kräftskivor och skaldjursfester, mat- & vinprovning

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

5


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

STRÖMSTAD KOSTER

TANUMSHEDE GREBBESTAD Tanumstrand

FJÄLLBACKA

och i vinter blir det julbordsturer med M/S Nya Skärgården. Julbordet dukas både på Nya Älvsborgs fästning och på båtarna för dem som vill äta ombord under en kryssning i Södra skärgården.

HAMBURGSUND

Bovallstrand

MUNKEDAL

HUNNEBOSTRAND Sotenkanalen

SMÖGEN

KUNGSHAMN Malmön

LYSEKIL FISKEBÄCKSKIL

HENÅN Handelsman Flink

GRUNDSUND

ELLÖS

Ewa Elmerson Text

Orust

Svenska Västkustlinjen

HÄLLEVIKSSTRAND STENUNGSUND

MOLLÖSUND Tjörn

Stenungsbaden

SKÄRHAMN

MARSTRAND KUNGÄLV

SKAGERRAK

ÖCKERÖ

GÖTEBORG

HÖNÖ

Vinga

6

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

BRÄNNÖ

Göteborg - Strömstad på tre dagar 1891 började S/S Göteborg trafikera linjen GöteborgStrömstad. Den sista turen gick 1965. Efter över 50 år startar nu Svenska Västkustlinjen rutten igen, genom en tredagarsresa med M/S Nya Skärgården. Under dessa dagar bjuds gästerna bl a på fina naturupplevelser, god mat, guidningar av kapten, underhållning och två hotellnätter i land. Så nu finns åter möjligheten att uppleva Bohuskusten från sjösidan tillsammans med Svenska Västkustlinjen.

Fasta rutter, paketresor och specialarrangemang för privatpersoner och företag. 3 båtar M/S Svea af Bohuslän, M/S Ellen af Bohuslän och M/S Nya skärgården Verksamhetsansvariga på Nya Älvsborgs fästning Läs mer på: www.vastkustlinjen.se


s pรฅ an s o g k Besรถ g en b r yg Smรถm m ar ! i so


Välkommen till Marstrands största sevärdhet.

Övernatta

Konferens

Fästningsspel

www.carlsten.se | info@carlsten.se

VARFÖR ÅKA UTOMLANDS? …när man kan njuta på Gullmars­ strand 0 meter från havet endast 1 tim från Göteborg.

Gullmarstrand är en av Svenska Västkustlinjens anhalter. Kom hit, njut och låt alla sommardrömmar bli verklighet.   Gullmarsstrand ligger så nära vattnet man kan komma, på en långsträckt brygga med utsikt över Gullmarsfjordens öar och vikar. Hotellet har vuxit fram sakta och säkert under drygt trettiofem år, under samma ägare (tre bröder).

8

Utgångspunkten var den gamla Badhusrestaurangen i Fiskebäckskil. Rum för rum och byggnad för byggnad har adderats försiktigt och eftertänksamt. Med estetik och kvalitet som ständigt närvarande drivkrafter.   Hur mycket som helst att göra och 38G varmt i poolen. Hela tiden Njut av lata dagar vid havet eller hyr en cykel eller havskajak vi packar picknick korgen.   Vår utomhuspool 38G bjuder på karibienvärme, året runt. Utsikten från den mysigt varma poolen är

dessutom ren och skär bohuslänsmagi. Sinnenas Relax, ett nytt fantastiskt utsiktsrum med bastu och pool och glasvägg mot havet, är ett annat exempel på vårt sätt att tänka kring din bekvämlighet. Vi samlar på reseanledningar, helt enkelt. På sådant som gör våra gästers liv och ledighet till något alldeles extra. Maria Kjellsson Text

Boka logi, härlig frukostbuffé och två rätters middag från 1 295 kr per person.

www.gullmarsstrand.se | info@gullmarsstrand.se

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017


Tvådagarskonferens

Företagsfest/event

Dockyard Hotel är den perfekta symbiosen mellan frisk havsdoft och citypuls. Läget mitt emellan hav och stad lämpar mycket väl för konferenser med övernattning. I vårt konferenspaket ingår lokal (anpassningsbart från två till 100 personer), övernattning i enkelrum i något av våra historiska rum, frukostbuffé, trerätters lunch båda dagarna, för- och eftermiddagsfika båda dagarna, välkomponerad trerättersmiddag på kvällen samt gratis parkering. Mer information finns på dockyardhotel.se.

Kom samman i en avslappnad miljö i vår stora festlokal i restaurang Reveljen. En klassisk lokal där många Göteborgare varit på bröllop och fester genom åren. Nu helt nyrenoverad och med en tillbyggd inglasad veranda med havsutsikt. Perfekt för företagsevents upp till 450 personer. Just nu har vi ett specialpaket (minst 100 personer) som inkluderar en tvårättersmeny, kaffe på maten samt två glas vin/öl.   Övrigt som ingår är serveringspersonal, lokalhyra, PC-projektor, två trådlösa mikrofoner, ljudanläggning för dans/DJ. Önskar ni kan ni även boka till välkomstdrink, dessert, drinkbiljetter och logi. Vi hjälper er också gärna att ta fram lämplig underhållning. Mer information finns på dockyardhotel.se.

Pris: 1 995 kr/person (exkl moms)

Pris: 511 kr/person (exkl moms)

– det mesta inkluderat

Ordinarie pris: 2 395 kr/person

– 100–450 personer på Reveljen

www.dockyardhotel.se | 031-85 70 20


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

NYHETER I NY REGI PÅ HOVÅS GOLFKROG Under våren har Hovås Golf­ krog renoverats och ny fräsch inredning välkomnar tillsam­ mans med de nya krögarna Joel Vikengren och Kristoffer Johansson. – Vi vill skapa en avslappnad, stilren atmosfär, där både tidigare stamgäster och nya ska känna sig hemma. Golfare eller inte är oviktigt, vår ambition är att bli något av en kvarterskrog i området och ett andningshål för företag som vill luncha eller ha affärsmöten vid hav och grönska, 10 minuter från stan, säger Joel. 10

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

– Luncher, catering och evenemang på vår festvåning är liksom tidigare grunden i restaurangens verksamhet berättar Joel. Men vi såg också potentialen i att göra krogen ännu mer levande och en samlingsplats för de som bor i området. Vi kommer att satsa på ökade öppettider och en hel del nya ”happenings”. Vi vill ha en levande krog året om och kommer att anpassa både menyer och events efter säsongerna. Bordsservering a la carte Förutom ny inredning är det nu helt och hållet bords-servering och tillgång till a la carte på luncherna. Det är ibland olika teman på lunchmaten, men det övergripande är att det ska vara hög kvalitet, vällagat och servering vid borden.

Catering - Homeevents Vill du få restaurangen hem till dig? Kanske har du spelat golf med vänner en hel dag och vill att middagen ska serveras när du och dina gäster kommer hem, eller du vill kanske ta fördrinken samtidigt som krogens kockar lagar maten i ditt kök och serverar dig och dina gäster i ditt vardagsrum. Då kommer Hovås golfkrog hem till dig. Det kan vara allt från burgare till stora middagar. Du får det lagat vid din spis eller grill och serverat hemma hos dig, när du vill. Festvåningen Festvåningen kommer fortsätta arbeta för att alla typer av fester ska bli just - festliga. Med hög klass på


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

Sommarens Umami-glace från vår nya köksmästare B jörn S tarr Umami bbq glaze - 2 vitlöks klyftor - 2 bitar färsk ingefära - 3msk japansk soya - 1 msk sesamolja - 2 msk sesamfrön - 2 msk honung - 2 msk ostron sås - 3 msk ketchup - Lite färsk rosmarin Riv ingefäran och vitlöken, hacka rosmarinen och blanda ihop med övriga ingredienser. Den perfekta sommarglazen till fläsk, kyckling och nötkött.

mat och dryck. Vi tummar inte på kvaliteten här, säger Joel. Vi ordnar Bröllopsfester, företagsfester, andra familjehögtider för upp till ca 100 personer.   Joel har lång erfarenhet av att ordna högklassiga middagar och har kontrakt med Göteborgs stad för att ordna deras speciella tillställningar. Ett av de roligaste minnena är från UEFAcup-finalen 2004 då han lagade middagen för spelarna, Fifadelegaterna och tränarstaben, med GOT Event som värdar. Dagkonferenser Närheten till Göteborg är en stor fördel om du vill ha en halv- eller heldagskonferens. På 10 minuter hamnar man i lugnet vid havet och golfbanan. – Vi kan erbjuda kon­ ferenslokaler för upp till 80 personer och satsar lite extra nu med nyinköpt projektor och annan modern teknik. Avsluta en halvdagskonferens med en god lunch i restaurangen eller fortsätt konferensen på eftermid­ dagen.

Events & Happenings – Vi kommer att arrangera blandade happenings framöver berättar Joel. AW på fredagar, ibland med teman, som ”Burgare & Bärs”, Rosé & Räkmacka” och liknande. Vi planerar att använda oss av Kristoffers bartenderskunskap och ordna cocktail-provningar och vissa onsdagar kör vi Humorklubben med Stand up. Då kommer en välkänd komiker tillsammans med tre styck­ en som inte är lika kända än. Man bokar bord för en 2-rättersmeny och show. Under sommaren blir det grillkvällar, musikquiz och härligt häng på balkongen. Levande året runt När det är lågsäsong på golfandet kommer Hovås Golfkrog erbjuda traditionella vällagade söndagsmid­ dagar anpassade efter säsongens rå­ varor och variera maträtterna från gång till gång. Det kan vara t ex stek eller en viltmeny, men ingen fast á la carte-meny som under högsäsong.

Varje söndag är speciell och tanken är att man ska äta och umgås länge vid middagsbordet. Som ”riktiga” söndagsmiddagar ska vara! Julbord med show – Det blir alltså ingen vintersömn för Golfkrogen, berättar Joel. En nyhet är att vi under sex vinterkvällar ordnar julbord med musik och standup. Vi vill utveckla det tradi­ tionella restaurangjulbordet med underhållning.   – Följ oss på facebook eller titta in på hemsidan så kommer löpande information om vad som händer på Hovås Golfkrog framöver, hälsar krögare Joel Vikengren. wwwhovasgolfkrog.se Ewa Elmerson Text

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

11


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

APOTEKET KRONAN GÖR SOMMARLIVET LITE ENKLARE Nu är sommaren här och vi hoppas på ledigheter, fint väder, uteliv och kanske resor. Positivt laddade förväntningar för ett enkelt sommarliv som Kronans Apotek vill göra ännu enklare med sina tjänster. I vårt område finns Kronans Apotek på Sisjö Centrum och i Coophuset. Charlotta Moqvist, legitimerad apotekare i apoteket på Sisjö Centrum, ger tips för sommarapoteket och berättar om tjänsterna som förenklar din vardag under hela året. Ladda ner Kronans Apoteks App Det finns flera nya tjänster som både ökar din trygghet och gör din hante12

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

ring av mediciner enklare, berättar Charlotta. En bra start är att ladda ner Kronans Apoteks app. Genom ditt mobila bank-ID loggar du in och får hjälp med att hålla reda på dina och familjens recept och mediciner. Appen berättar när dina recept behöver förnyas, om nya recept kommit in från läkaren, detaljer om högkostnadskyddet och ger receptöversikt. Du kan också köpa eller boka dina mediciner och välja om du vill ha hemleverans eller hämta ut din medicin på apoteket. Har du förbokat medicin går du före i kön. Nedladdningen är gratis i Appstore och Google Play. Boka ett personligt läkemedelsamtal.   – Många har funderingar över sina läkemedel, säger Charlotta. Speciellt om man behöver flera. Med ett personligt samtal kan vi göra en helhetsbedömning så att medicinerna fungerar ihop och gå igenom hur och

varför de ska användas. Vi använder oss av EES- elektroniskt expertstöd, och du får alltid prata med en kunnig farmaceut. Detta förutsätter dock att du har elektroniska recept från din läkare eller tar med dina pappersrecept. Utbytbara läkemedel Ibland får kunderna mediciner med ett annat namn och fabrikat än det som står på receptet och detta känner vissa en osäkerhet inför, säger Charlotta. Men generellt vill jag försäkra att man kan känna sig trygg med det alternativ vi erbjuder. Extra noggrannhet gäller till exempel om man har en allergi mot ett visst färgämne ed, men då erbjuds man alternativ som är lämpligt även om det är lite dyrare. Vi är skyldiga att erbjuda det billigaste alternativet med samma effekt.


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

Vad behövs i ditt ”Sommarapotek” I allt det härliga sommaren för med sig finns också en del som kan bli obehagliga överraskningar. Genom att se till att du har ett visst grundapotek hemma eller med på resan är du förberedd. Här kommer ett urval: w Solskydd Välj solskydd efter vilken hudtyp du är och om ska du resa dit där solen är stark. Tänk på att även om din vanliga fuktcreme för ansiktet har en solskyddsfaktor behöver du komplettera med en speciell solskyddscreme. Inte minst för att du behöver ett tjockt lager och lägga på nytt med jämna mellanrum, vilket gör att det blir väldigt dyrt om du ska skydda dig enbart genom din fuktcreme. w Bett, sår och smärta Värktabletter, Hydrokortison och Xylocain är tre läkemedel som är bra att ha tillgång till. Insektsbett, solsveda, och skrubbsår lindras och blir bedövade. Använd dock inte salvorna på större yta än en handflata. En fästingplockare och mygg- och fästingspray är att rekommendera. w Rengöring Våtservetter och handsprit är bra att ha i väskan och större vattentåliga plåster skyddar sår om olyckan redan varit framme. w Stödstrumpor Ska du flyga är stödstrumpor alltid bra för att hindra blodproppar. Det har kommit nya snygga modeller och finns bl a som nylonstrumpa så du ser ”barbent” ut . w Brännskador Har en brännskada uppstått är snabb kyla det primära. Minst 20 minuter för att minska djupet på brännskadan. På apoteket finns en gel och kompress som ersätter kallt vatten vid akut nedkylning.

Receptfritt betyder inte fri användning Även våra receptfria läkemedel bör användas under begränsad tid, berättar Charlotta. Och det är du som konsument som har ansvaret att ta reda på hur du använder medicinerna. Rådgör med oss när du handlar så du hittar rätt. Handla ditt sommarapotek hemma Förutom att det underlättar om du har med dig ett basapotek om olyckan är framme, så finns det andra anledningar att inte handla utomlands där du inte är säker på vad du köper. - Ibland hör man att ”de där tabletterna eller sprayen köpta utomlands hjälpte mycket bättre”, säger Charlotta. Ja det kanske gav snabbare effekt men det kan bero på att de innehåller ämnen som är mindre bra eller i höga doser. Vi är så noga med att äta och leva miljövänligt och hälsosamt i vanliga fall, då ska vi inte äta eller spraya på oss och våra barn farliga och starka ämnen på semestern. Ewa Elmerson Text

Kronans Apotek Askim Hantverksvägen Hantverksvägen 2 43633 Askim Mån-Fre 09-19 Lör 10-16 Sön 10-16 Kronans Apotek Askim Datavägen Datavägen 15c 43633 Askim Mån-Fre 09-19 Lör 10-16 Sön 11-15

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

13


HUR SKULLE DU SÄGA?

ÅRETS AHA-UPPLEVELSE

Å-nej tänkte jag - vi skall få lyssna på ännu en som kan allt om sälj. För vilken gång i ordningen har chefen hittat en ”quick-fix”? Men - ibland är det kul att ha fel. Efter en kort och koncis bakgrunds- och regelgenomgång av dagens ciceroner, Mikael och Kenneth, delas vi in i grupper. Vi får spela ett par provvändor och sedan drar det igång. Nästan direkt inträffar flera saker. Frågeformuleringarna får alla att ha en åsikt, man kom liksom inte undan. Dessutom, alltefter spelet går runt, upptäcker jag att de som aldrig säger något, plötsligt är helt involverade i samtalen och problemlösningarna. Mycket fascinerande. Att plötsligt få fram sin åsikt Redan på 90-talet arbetade Kenneth och Mikael tillsammans inom Volvo. Nu säljer 14

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

och marknadsför de spelet ”Hur skulle du säga? ®” - ett feedbackspel med spelkort och tävlingsregler för flera olika målgrupper. Genom spelet tränar man sig i att ge feedback och framför allt skapar spelet en tillåtande miljö för feedback som utvecklar gruppens samarbete. Feedback kan vara en het potatis. -”Varje gång vi använder spelet med olika grupper kan vi konstatera att engagemanget blir väldigt stort när man kopplar på spelmomentet, säger Mikael. När man jobbar med teamutveckling blir också spelet det naturliga startskottet. I fortsatta övningar fokuserar vi på både teamet och individen. Målet efter 3-6 månader är att team/individer fungerar bättre i sina roller, berättar Kenneth

För olika grupper

Mikael berättar att spelet finns digitalt, det finns för ledare, säljare, medarbetare, projektledare, team samt även för skol-miljö. Företagsanpassade spel blir allt vanligare där frågeställningar och design anpassas till gruppens företag.

–”Det är roligt att konstatera att spelet fungerar lika bra i alla miljöer där man vill förbättra sin kommunikation, säger Mikael. Genom åren har vi skaffat oss ännu mer erfarenheter av olika slag, och upptäckt att i vilka miljöer vi än verkat så sitter mycket av framgången i att människor samverkar på ett bra sätt, tillägger Kenneth som avslutar med att spelet är ett utmärkt verktyg att analysera kring för att hitta teamets förbättringsområden. Läs mer om spelet på: www.hurskulledusaga.se Måns Löfgren Text


Vill du också utveckla ditt team? HUR SKULLE DU SÄGA?®

KONTAKTA OSS om du vill spela!

FEEDBACK SPELET SOM SKAPAR REFLEKTION, DIALOG OCH SAMSYN! www.hurskulledusaga.se info@hurskulledusaga.se

KENNETH 073-380 90 91 MIKAEL 070-345 13 70

Hills Golf & Sports Club.

När golf är som bäst. Golf • Padel • Gym • Restaurang hillsgolfclub.se

@hillsgolf

facebook.com/hillsgolf

Hills väg, 431 51 Mölndal, 031-727 15 00, www.hillsgolfclub.se.


Consensus fonder • Kapitalförvaltning • Corporate Finance • Försäkringar

Tveka inte att kontakta oss för att boka ett möte! Consensus Växel: 031-745 50 00 Krokslätts Parkgata 4, 431 68 Mölndal www.consensusam.se


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

HUR PÅVERKAS VÅR KROPP

AV EN STILLASITTANDE VARDAG?

Vi vet alla att det är nyttigt att röra oss regelbundet. Men ändå är många av oss alldeles för stillasittande. Vi kanske tränar något pass i veckan och däremellan sitter vi. I bilen, i soffan, på kontorsstolen. De negativa effekterna av för lite rörelse är ett av dagens största samhällsproblem och kostnaderna för dem ökar. Trots att vi har kunskapen om vikten av att röra på oss känns följderna av motsatsen kanske diffusa? Vi ska här ge konkreta fakta på vad som händer om vi inte tar hand om oss via vardagsmotion. Hur gör vi för att hålla ett helt liv? Att vara stillasittande ger effekter på rörelseorganen genom svaga muskler, skört skelett och dålig rörlighet, koordination och balans. Det påverkar ämnesomsättningen och leder till övervikt, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter och hjärtkärlsjukdomar. Ett liv med för lite rörelse kan också ge förstoppning/ tarmfickor, cancer, bristande välbefinnande, ökad stresskänslighet. Låter inte så muntert eller hur?   Har rörelseorganen påverkats för mycket tar vi sedan med oss vårt negativa rörelsemönster in i övrig aktivitet under dagen. Och det i sin tur leder till ytterligare felbelastning och vi riskerar att få ont. Och rör oss ännu mindre, med ytterligare negativa effekter som följd.   Fötterna går utåt när vi promenerar Allt hör ihop. Vinklar du dina fötter utåt när du går? Det beror på att rumpmusklerna har tappat styrkan och vi får svårt att aktivera rumpan när vi går. Det i sin tur leder till att det blir en annan belastning i nedre delen av ryggen, eftersom höften inte kan hållas på plats och ofta blir sned. Vi börjar lyfta fel När rörligheten har minskat radikalt i kroppen och vi tappar stabilitet i bålen, leder det i sin tur att vi använder kroppen på fel sätt och vi får ryggskott, ryggsmärtor, diskbråck osv.

spiralen och det finns små enkla medel som radikalt förändrar förutsättningarna. Du har förmodligen hört dem förut, men kanske ser du dem i nytt ljus efter att ha läst ovanstående.   Sommaren är en fantastisk tid på året och en härlig möjlighet att aktivera sig. Sol (förhoppningsvis) och inga väckarklockor som stör. Ut och promenera, be någon filma hur du går och se hur din kropp ser ut i rörelse. Har du en rak linje från anklar upp till öron? Kan du aktivera din rumpa och din mage?   Kontakta gärna Fustra för att återställa balans och styrka i kroppen. Du kanske kan höra med ditt företag om de är villiga att satsa på hela sin personals välmående genom organiserad träning för att minska sjukskrivningar och få friska och starka medarbetare?   Läs mer om varför vi måste aktivera oss och magin med mikropauser: balansverkstan.se/magiska-mikropauser/ Ewa Elmerson Text

Fustra Heal, Train & Advance, Hills Golfclub , Mölndal betina.kortelainen@fustra.se | www.fustra.se

Felaktigt lyft

Korrekt lyft

Felaktig träning

Korrekt träning

Vi tappar hållningen när vi tränar Har vi redan minskad styrka i kroppen kan vi inte aktivera så många muskelgrupper som vi vill när vi tränar. De muskler som redan är starka blir ännu starkare, och de delar som är stela blir ännu stelare. Det blir svårt att nå maximal kapacitet och en funktionell kropp. Tips för att hålla oss friska och stark Vi vill nog alla egentligen undvika den här negativa

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

17


HÖGSBO-SISJÖ KRYSS

KORSORDET KORSORDS-SPONSOR

INSTRUKTIONER Svaret finner du lodrätt längs med bilden. Maila ditt svar till: info@hsff.nu

VINST Lunch för 2 personer på Älvsborgs Nya Fästnings Värdshus inklusive kryssning

Sista inlämningsdag 2017-08-18 Rätt svar i Nr 1-2017: ”PUTSUNDERPUSTOCHSTÖN”

Vinnare i förra numret: Henrik Golinski, Mölndal har vunnit lunch för 2 pers. på Dockyards Hotel Ingegerd Börjesson, Askim har vunnit frukostbuffé för 2 pers. på Dockyards Hotel

Öppet alla dagar

7–22

Tel 031 - 712 71 00 • www.maxihogsbo.se

18

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017


HÖGSBO-SISJÖ KRYSS

TURKIETS HUVUDVAR STAD ROSA PÅ

BLIR FRITIDSHUS MED SOMMAR

SÅNA TIDER KAN BEHÖVAS MED BESVÄRLIG TANDVÄRK

HÅLLER HÅRET PÅ PLATS

SPÄDA

BLIR EKAN

RONDELLER HAR LÄRT SIG

GÅ LÅNGSAMT IVÄG SOM MALMÖKOMMUN

SKIVA ÄR DEN LÄMPLIGE

LANDET MED LÅNG MUR

STENSTODER GULT I FÄLTEN

MÅLAS PÅ HAR MÅLGÅNGAREN

FÅ FÄRG I FEJS SÅGBLADET MORGONBLAD

GIFTIG VÄXT I VINDRUTEMEDEL

KLOTEN BLAND FRUKTEN

CORN FLAKESDELEN

SMAJL MÄNGD SVÅR ATT RÄKNA

MJÄLL MEN INGA FJÄLL

ÖVADE

VILLE LEVA MED EVA TORRVED PUHPOLARE GÅNGER KORT

RIKTNING RULLSTENSRYGGEN

SÅDAN BANA ÄR BEHÖVLIG I BOWLING

SOMLIGT

BONDS FLEMING

DE SÅLDE PÅ UTROP

ÄR FRÅNSLAGEN

SKÅDISAGNETA

DEN SLOG SLÅTTERN

GICK DET SOM DÖG

UKRAINSK STAD VID SVARTA HAVET

KAN DET EN BLI PÅ SMULA TRÅDEN

MÅRDDJUR

DEN ÄR EN SNÅL EN BETALAR FINLANDS VÄINÖ

MELLAN ETT OCH TRE

PERSPEKTIVEN

KVINNOSAKSKEY

BLIR DET MED SMET

EPOK

UDDE SLUTET PÅ SAHARA KEL BARRBUSKE KRYDDAR POTATIS

SNOKNÄSTEN

MUMMEL I FOLKMASSAN

EGYPTENS HUVUDSTAD

TILLBAKABLICKANDE TREND

LAGENLIG

SER I KORS RÄCKS VACKER

FORM AV VARA "TVÄTTBRÄDA" SVEAKUNG KORALLÖN

AFRIKALAND ELLER TRÄ I DÖRR

KAL OCH ADAAVISA

POSITIVA POLER DÅRFINKEN

DEN FÅR INGEN SOM STYR EKAN

© Bulls

LÄTTKÄST

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

19


Gratis parkering! Alltid. Öppet: Vard 10–20 Lör 10–18 Sön 11–18 ICA Maxi: Alla dagar 7–22

421gbg.se

Ta hand om fastigheten. Nu är det dags att beställa måleri. Att måla om är ett billigt sätt att öka värdet och livslängden på din fastighet. Allerby erbjuder kompletta tjänster inom byggnadsmåleri, färgsättning och dekorationsmåleri. Invändigt på vintern – utvändigt på sommaren. Ring oss på tel. 031-49 86 30 eller maila till info@allerby.se för att boka ett besök.

www.allerby.se

Allerby Måleri AB • Datavägen 14 A • 436 32 Askim • info@allerby.se


HÖGSBO-SISJÖ NYTT

FÖRENINGSSIDOR

HISTORIK Högsbo-Sisjö företagsområde består av drygt 1700 företag där cirka 25.000 personer arbetar i mer än 200 branscher. Företagarföreningen Högsbo-Sisjön bildades 1966. En av föreningens viktigaste uppgifter är att få med en större andel av företagen som medlemmar. Ju fler medlemmar, desto större tyngd får föreningens intressen i olika frågor som vi driver.

2-2017

BLI MEDLEM Med fler medlemsföretag kan föreningen starkare driva viktiga allmänfrågor inom infrastruktur, miljö och företagsklimat, kompetensutveckling, hälsa och motion m m. Vid profilering via föreningens medier (hemsida, tidning, frukostmöten m m) har man som medlem möjlighet att marknadsföra sig i företagsområdet. Ansök via www.hsff.nu

Välkommen till Företagarföreningen Högsbo-Sisjöns sidor. Här läser du om vad föreningen gör för området, händelser, etableringar och infrastruktur. Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

21


FÖRENINGSSIDOR

FASTIGHETSÄGARNAS ENGAGEMANG Nu – efter två år – ser vi tydligt nyttan med Partnergruppen. Nätverket som består av fastighetsägare, verksamma i området. Gruppen utgör plattform för diskussioner hur området skall föras framåt. Företagarföreningen Högsbo-Sisjön står som sammankallande, neutral part. Nu söker vi fler partnerföretag som vill dra nytta av och bidra till, gruppens arbete. Kontakta undertecknad för mer information. För exakt två år sedan, i juni 2015, tog företagarföreningen initiativet till att bilda en arbetsgrupp med områdets tongivande fastighetsägare samt bankerna under namnet Partnergruppen. Fastighetsägarna och bankerna har sedan länge varit ett stöd till företagarföreningen, exempelvis genom finansieringen av buss 89 som trafikerade området på prov för några år sedan. Nätverk och kommundialog Bakgrunden till Partnergruppen var att vi såg ett behov av att samlas och skapa en gemensam agenda kring hur vi vill att området skall utvecklas. Dessutom såg vi ett behov av att påtagligt förstärka dialogen mellan områdets intressenter och beslutande tjänstemän och politiker i kommunen.   Gruppen har träffats vid ett flertal tillfällen sedan starten vilket har resulterat i en handlingsplan som företagarföreningen har till uppgift att arbeta efter. Att

området expanderar och utvecklas är mycket positivt. En given konsekvens av detta är dock att även trafikflödet har ökat vilket hämmar tillgängligheten. Att förbättra tillgängligheten är således gruppens högst prioriterade fråga.   Alla som rör sig i området kan se allt arbete som pågår på Söderleden och inne i området. Även om man kan störas av att framkomligheten är begränsad får man inte glömma att arbetet sker under en begränsad tid och att resultatet i högsta grad kommer att förbättra tillgängligheten. Partnergruppen gör skillnad En annan viktig del av gruppens arbete är att förbättra kollektivtrafiken. Redan i december i fjol genomförde Västtrafik förändringar i linjenätet samt ökad turtäthet på vissa linjer. I resandemätningen som presenterades för någon månad sedan kunde Västtrafik påvisa en påtaglig ökning av antal resenärer.

Fastighetsägare med hyresgäster sökes I dagsläget består Partnergruppen av 17 fastighets­ ägare och fem banker. Gruppen växer hela tiden eftersom allt fler fastighetsägare fått upp ögonen för hur viktigt det är att finnas med i gruppen och påverka. Att vara med i Partnergruppen innebär även att man får tillgång till information om utvecklingen som annars kan vara svår att hitta. 22

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

Kommande bostadsetableringar i såväl Sisjön som i Högsbo kommer att öka reseunderlaget och därigenom förbättra kollektivtrafiken.   Alla som verkar i området bör vara tacksamma för fastighetsägarnas engagemang i gruppen. Tack vare dem kommer HögsboSisjön att utvecklas och bli än mer attraktivt på sikt. Allt i takt med en förbättrad infrastruktur och en utveckling mot ett blandområde där fler väljer att etablera sitt företag eller att bosätta sig i.   En annan positiv effekt av att gruppen bildades är att samarbetet mellan fastighetsägarna har ökat i takt med att relationerna mellan dem fördjupats. Detta har bl.a. resulterat i att man hjälper varandra när det gäller omflyttning av hyresgäster vilket är till gagn för alla. Lars Holst Text

Om du som läser detta är fastighetsägare är du välkommen att kontakta mig så berättar jag mer om vårt gemensamma arbete och vad ni har att vinna på att vara med i gruppen. Lars Holst Kanslichef Företagarföreningen Högsbo-Sisjön lars@hsff.nu


FÖRENINGSSIDOR

FÖRETAGARFÖRENINGEN HÖGSBO-SISJÖNS ÅRSMÖTE 2017 Årsmötet ägde rum den 25 april hos Kahls Kaffe som stod som värd och bjöd på kaffe och smörgåsar. Valberedningen förslog att välja sittande styrelse för ytterligare ett år vilket mötet antog.   Efter genomfört möte presenterades Företagar­ föreningens val av Årets Företag. Priset gick till Göteborgs Nya Bryggeri som representerades av vd Ola Jonsson.   Motiveringen till priset lyder; ”Med ett stort mått av målmedvetenhet och entreprenörs­a nda samt ett fokus på kvalitet har Göteborgs Nya Bryggeri tagit sig fram på en konkurrensutsatt marknad med stor framgång. Genom sin placering i Pripps gamla lokaler har man även sett till att återuppta en gammal göteborgsk bryggeritradition.”   Efter årsmötet blev det en trevlig rundvandring i kafferosteriet, ledd av Mats Nilsson, vd och ägare av Kahls Kaffe. Daniel Carlsson, Ola Jonsson och Lars Holst.

Lars Holst Text

SISJÖSLAGET Den 8 september hoppas vi på att solen skiner precis som den brukar när Sisjöslaget går av stapeln på Sisjö golfklubb. Sisjöslaget är en årlig och uppskattad golftävling för företagen i området. Vi tävlar i fyrmannalag,Scramble. Som vanligt träffas vi vid lunch och njuter av en god grillbuffé som Restaurang Aquarelle dukar upp.

Sisjöslaget är inte bara en golftävling utan även ett trevligt sätt att lära känna dina grannar i området. Och när man träffas vet man ju aldrig vad som kan hända. Välkommen att maila din anmälan redan nu på; info@ hsff.nu HSFF Text

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

23


FÖRENINGSSIDOR

AKADEMIEN 15 MARS En morgon i mars fick vi oss en feel good-upplevelse som handlade om att våga göra förändringar i livet. Robert Rönnbom sålde allt och steg ur sin tempofyllda vardag, lämnade Sverige för Auckland, Nya Zeeland. Där införskaffades en segelbåt som fick bli det nya hemmet. Efter en del ”inskolning” startade äventyret som på sikt skulle bli att segla 22 000 sjömil – hem mot Sverige. Numera arbetar Robert som seniorkonsult och utöver sina föredrag utför han uppdrag inom ledarutveckling i grupp och individuellt, karriärplanering samt personbedömning. Det var lite av en tankeställare att få följa med på Roberts upplevelser och ställa dem mot sin egna vardag. En morgon för eftertanke och får du möjlighet någon gång - så ta del av berättelsen. Robert Rönnbom

HSFF Text

5 APRIL Med sedvanlig ackuratess guidade Robert Bergqvist oss genom ekonomin. Inledningsvis med de större penseldragen över världen för att sedan landa i lite mer närområde. Här följer en liten resumé. USA och Kina Robert berättade att det finns tydliga tecken på vändpunkt i ekonomin, på flera håll. Signaler som kunde ses före att Trump tillträdde och han rör om vilket hamnar i en positiv vågskål.   Det är emellertid fortsatt oroligt med ökade ekonomiska klyftor i världen som ger politiska spänningar. USA:s ekonomi drar lite uppåt eftersom att amerikanska hushåll är stärkta. Samtidigt verkar Kina, 60% av världsekonomin, ha bottnat och vänt svagt uppåt. 60% av en ekonomi påverkar världsekonomin ganska omgående. Donald Trump och Brexit är ändå orosmoln och stora frågetecken. Ekonomier gillar inte frågetecken, berättade Robert vidare.

Robert Bergqvist

EU Vi fick veta att EU presenterade ett dokument, Vitboken, i mars som pekar ut fem huvudspår på vilken väg som skall gälla för EU framöver. I vitboken behandlas hur EU kommer att utvecklas under de närmaste tio åren genom ett aktiv val mellan; Fortsätta som förut, enbart den inre marknaden, de som vill ha mer gör mer, göra mindre men göra det effektivare eller göra mycket mer tillsammans. Beslut skall tas under 2017 och kommer att påverka EUs inriktning tydligt. Sverige För svensk del befinner vi oss i tydlig, något avmattande högkonjunktur. Driver på gör byggsektorn, offentlig sektor (antal anställda) samt export. Det som bromsar är främst brist på arbetskraft. Avsaknaden av inflation är en fortsatt hämsko och kronan bedöms som undervärderad med 5-10%. Håll utkik på www.hsff.nu efter kommande Frukostakademier. HSFF Text

24

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017


FÖRENINGSSIDOR

SISJÖMINGLET Sisjöminglet är ett arrangemang som hålls en gång på hösten och en gång på våren. Det är ett samarrangemang mellan Föreningen Högsbo-Sisjön och Arkipelagen. Under två timmar minglar man bland de andra deltagarna med en lapp på magen där det står namn, vad man erbjuder och vad man söker.   Samtidigt ställer ett antal företag ut i lokalen i en roll-up-mässa. Enkäter har gjorts som visar ett genomsnitt på fem nya kontakter som kan leda till affärer. SisjöMinglet är ett riktigt bra tillfälle att knyta nya kontakter och fördjupa befintliga.   Onsdagen den 26 april var det dags för vårens mingel i Arkipelagens ljusgård som vanligt med full aktivitet. Inledningsvis avnjöts en god frukostbuffé med fralla, frukter, juice och kaffe/te. Utställarna var allt från försäkringsmäklare till skribenter, banker och redovisningsbolag medan besökarna utgjordes av småföretagare och bolagsrepresentanter både från området och utifrån. Håll utkik efter höstens mingel på www.hsff.nu HSFF Text

Högsbo-SisjöNytt – Nr. 2-2017

25


FÖRENINGSSIDOR

VARFÖR BLI MEDLEM I FÖRETAGARFÖRENINGEN HÖGSBO-SISJÖN Historik Föreningen startades 1966 i vad som då var ett renodlat industriområde. Under 90-talet och fram till nu har området ändrat karaktär och handeln har öka. Det som kommer att ske den närmaste 10-årsperioden är att det kommer att etableras bostäder och det blir mer av blandstad i storgöteborgs utkant. En förort två minuter från stan. Dessa förändringar ställer stora krav på kommunikationer i form av kollektivtrafik samt fungerande vägnät. Pengar till vägarna I juni 2015, tog företagarföreningen initiativ till att bilda en arbetsgrupp bestående av områdets tongivande fastighetsägare och banker under namnet Partnergruppen. Ett avgör­ ande beslut för att komma ikapp i frågor som just kollektivtrafik och vägnät. Gruppens arbete har, både ekonomist och opinionsmässigt, aktivt bidragit till att vi inom kort

för en fungerande trafiksituation och förbättrad kollektivtrafik. Föreningen är en neutral kom­ munikationshubb som kan föra vidare partnermedlemmarnas syn­ punkter. Föreningen arbetar för ökat sam­ arbete mellan företagen och arrangerar bland annat nätverks­ byggande aktiviteter som frukost­ möten, utbildningar, bidrar till informationsspridning samt länkar arbetssökande med företag. Inom företagsområdet Högsbo-Sisjön finns mer än 1 700 företag i fler än 200 branscher. Här arbetar dagligen fler än 30 000 personer och mot bakgrund av dessa siffror brukar området kallas norra Europas största företagsområde. Bli medlem och annonsera Det finns ett bra sätt att ta del av det föreningen erbjuder. Genom att ditt företag blir medlem i föreningen. Det är inte särskilt kostsamt och

ju fler vi är desto större mer kan vi påverka. Medlemmar har så klart subven­ t ionerad prissättning på aktivi­ teterna. Ansök om medlem­ skap på www.hsff.nu/medlemskap eller kontakta Dan Eklind på 0703-565606 eller danne@ eklindmediasales.se för information. Sedan finns det andra sätt att stödja det arbete som föreningen uträttar. Exempelvis genom att annonsera i den tidning du nu läser stödjer du verksamheten. Kontakta Dan Eklind på 0703-565606 eller danne@ eklindmediasales.se för information. Löpande information Medlemmar får information via vårt Nyhetsbrev som går ut som e-post. Hemsidan uppdateras också i det lite längre perspektivet. Snabbast får man information via vår Facebooksida https://www.facebook. com/hsff.nu


FÖRETAGARFÖRENINGEN HÖGSBO-SISJÖN ARBETAR MED: • Effektivare kommunikationer • Förbättringar av infrastruktur • Ökad tillgänglighet • Nätverkande • Utbildning • Information via e-brev och FB • Arbetsmarknad, Högsbo- Sisjömodellen

Läs mer om pågående trafikarbeten på nästa uppslag.


FÖRENINGSSIDOR

FÖRENINGEN & TRAFIKEN För ungefär ett år sedan startade omläggningarna. Det är betydande förändringar i grunden av ett till åldern kommet vägnät. Det finns en del svårigheter på vägen och vi kanske har kommit halvvägs. Det är komplicerat med ett stort ställverksområde som ligger precis intill Söderleden. Det är komplicerat med en å som måste ledas rätt och kulverteras efter konstens alla regler. Men det går framåt och det kommer att bli fantastiskt. Så fort det kommer uppdateringar från Trafikverket och Trafikkon­ toret så publicerar vi det på för Facebooksida: www.facebook.com/ hsff.nu Gå in och gilla den sidan så har du alltid aktuell information i ditt flöde.

ARBETEN PÅ SÖDERLEDEN OCH SISJÖMOTET FORTSÄTTER I september 2016 startade Trafik­ verket utbyggnaden av extra körfält på Söderleden mellan Sisjö- och Fässbergsmotet samt ombyggnaden av Sisjömotet. Arbetet pågår till vintern 2017. Under byggtiden kan det i perioder vara begränsad framkomlighet vid Sisjömotet. Ökad framkomlighet och säkerhet För att öka framkomligheten och säkerheten för alla trafikanter byg­ger vi ett extra körfält i varje riktning på Söderleden mellan Sisjömotet och Fässbergsmotet samt ett extra körfält mellan Fässbergsmotet och Åbromotet i östlig körriktning. Bygg­ n ationen på Söderleden beräknas vara klar i december 2017.

  Vid Sisjömotet sker en större ombyggnad. Där bygger vi bort vänstersvängarna på bron och ersätter dem med nya anslutningar mot Söderleden. Vi är medvetna om att arbetena vid Sisjömotet kommer ha störst påverkan på trafiken. Arbetet med Sisjömotet kommer att pågå ytterligare ett par månader. Trafikstörningar I perioder kommer det vara begräns­ ad framkomlighet vid Sisjömotet. Välj om möjligt en annan väg för resan till Sisjöområdet under bygg­ tiden. Vi uppskattar ytterligare för­ ståelse och tackar för ditt tålamod! Trafikverket Text

Se karta på nästa uppslag.

Glad sommar


GROP

Avstängd väg 10/5-24/7 Nu är arbetet med att förstärka och bredda Stora Åvägen mellan Sisjövägen och Södra Långebergsgatan påbörjat. Därför är Stora Åvägen avstängd mellan Sisjövägen och Södra Långebergsgatan under perioden 10 maj –24 juli. Trafiken leds under tiden om enligt skissen, via den nybyggda vägen mellan Datavägen och rondellen till Sisjövägen i söder. Trafikkontoret Göteborg Illustration

Vägen till Mölndal Det finns planer på vägdragning mellan Mölndal och Sisjön vid sidan av Söderleden, för att avlasta trafikflödena. Precis var anslut­ ningarna skall gå, återstår det dis­ kussioner kring. Därför är vidstående skiss av principiell karaktär. Trafikkontoret Mölndal Illustration

önskar HS-Nytt


Vi bygger om Sisjömotet Sisjövägen

Sisjövägen mot Eklanda

Öppnande av ny ramp juli 2017.

Norra Långebergsgatan

421 köpcentrum

Nya körfält byggs på Söderleden i varje riktning.

Ny påfartsramp (mot Möldal) öppnas 1 september 2017. SISJÖMOTET E6/E20

 Mot Frölunda Söderleden

Gång- och cykelvägen är öppen hela projekttiden.

Mot Mölndal 

Påfartsramp stängs 1 september 2017. Ombyggnation av befintliga korsningar i Sisjömotet.

Sisjövägen

mot Sisjön Östra

Befintliga vägar Nya vägar Vägar som försvinner

Askims Industriväg

Coop/Elgiganten

Södra Långebergsgatan

Sisjövägen

Ny avfartsramp öppnades för trafik i april 2017.

E6/E20

RITNINGSNUMMER

Vi bygger om Sisjömotet och del av Söderleden för ökad framkomlighet och trafiksäkerhet • Byggtid: hösten 2016 - vintern 2017 • Arbetet innebär begränsad framkomlighet i Sisjömotet. Välj om möjligt en annan väg under byggtiden. • Arbetet på Söderleden medför smalare körfält och sänkt hastighet

Kontaktuppgifter Kontakta oss om du vill veta mer om projektet Trafikverkets kundtjänst 0771-921 921 Läs mer om projektet på webbsidan: www.trafikverket.se/ sodervasterleden

Tack för visad hänsyn och fortsatt tålamod! www.trafikverket.se/sodervasterleden


Välkommen till ett skönare stadsliv

Nu ska vi förvandla Högsbo industriområde till Södra Änggården Tänk dig att det finns en stadsdel där det är cykelavstånd både till centrala stan och till havet. Där Änggårdsbergens natur är vild och alldeles intill – men där gatorna andas stadsliv. Tänk dig en plats där det är lätt att lägga livspusslet, där gatorna är till för både människor och trafik. Där husen har så många olika infall och uttryck att du kan hitta just din plats i världen. Håll kvar den tanken. Snart börjar vi bygga.

Bild: Platzer / Okidoki Arkitekter

Vill du veta mer om Platzers planer för Södra Änggården? Välkommen till showroom Södra Änggården, torsdagar 10–16 (semesterstängt v. 29–32) Du hittar oss i korsningen Fältspatsgatan/Olof Asklunds gata i Högsbo, hållplats Fältspatsgatan. www.södraänggården.se


Profile for ffhogsbosisjon

Högsbo-SisjöNytt nr 2 2017  

Högsbo-SisjöNytt nr 2 2017  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded