Program Festspillene i Kristiansund 2023

Page 1

PROGRAM 20.-24. SEPTEMBER 2023

TJUVSTART: GUDSPARTIKKELEN

Svein

Velkommen til Festspillene i Kristiansund 2023!

Verden er full av ulike stemmer. Unge stemmer, gamle stemmer. Lyse stemmer, mørke stemmer. Mange stemmer, få stemmer. Ustemt, finstemt, renstemt og samstemt.

Å skape rom for flere stemmer, både i kunsten og ellers i samfunnet, er viktig for videre utvikling. Årets program presenterer derfor både etablerte stemmer og nye stemmer. Sterke stemmer og svake stemmer. Stemmer fra fortiden og stemmer fra nåtiden. Felles for de alle er et ønske om å uttrykke seg. Det handler om å bruke sin stemme og finne sin stemme. Slik knytter stemmer årets spennende festspillprogram sammen, slik som de i hverdagen fører oss mennesker sammen.

Benytt gjerne anledningen til å oppsøke musikk du ikke har hørt før, kanskje vil du oppdage stemmer som gir deg ny innsikt, kunnskap og forståelse. Vi stemmer i og gleder oss til å gi vårt publikum nye musikalske kvalitetsopplevelser!

Hilsen oss i Festspillene i Kristiansund
Tindberg og Kjetil Bang-Hansen tar for seg forholdet mellom tro og vitenskap i denne kritikerroste forestillingen.
Foto: Magnus Skrede

Tro og vitenskap blir ofte satt opp som motsetninger. Vitenskap bygger på fornuft, teorier og eksperiment, mens tro bygger på myter, tradisjon, gamle hellige skrifter og dogmer. Men det er ikke sikkert at motsetningene er så store når det kommer til stykket. For når vi nærmer oss det ukjente, slik vi for eksempel gjør i partikkelfysikken eller i astrofysikken, så er det som om vitenskap og tro nærmer seg hverandre. For hva er egentlig forskjellen mellom fysikkens «big bang» og Guds «bli lys»? Er det ikke bare ulike måter å utrykke seg på, en matematisk-fysisk teori og en fortelling?

Forestillingen er et gjestespill fra Det Norske Teateret og settes opp i samarbeid med Møre Bispedømme.

IBSENS SMÅ DJEVLER

En konsertforestilling basert på Henrik Ibsens dikt eller «små djevler» som han selv kalte dem. Skuespiller Lise Fjeldstad griper fatt i hans lyrikk med stor innlevelse og nysgjerrighet, mens pianist Håvard Gimse vever inn musikk av Edvard Grieg og Harald Sæverud. Sammen er de på en søken etter mennesket bak den store dramatikeren, og kanskje kan diktene hans gi noen svar på hvem han egentlig var. Velkommen inn i Henrik Ibsens «dulgte hjertekammer».

Medvirkende: Lise Fjeldstad, tekst og Håvard Gimse, piano

 FESTIVITETEN

} 20. SEPTEMBER  200,KL 12:00-13:30

FESTIVITETEN } 19. SEPTEMBER  430,KL 19:00-20:30
TIRSDAG 19. SEPTEMBER
Foto: Line Schjølberg / Cathrine Dokken ONSDAG 20. SEPTEMBER U N N I BOKSASP L I S E FJELDSTAD NNAH E M A R IT MORDAL I V E R SEN

Det Norske Kammerorkester

med solister Unni Boksasp & Hanne Marit Mordal Iversen og skuespiller

Lise Fjeldstad

Årets festival åpnes med et spennende og tredelt konsertprogram. Først ut er det urfremføring på De to stemmer, et nyskrevet verk av Eva Holm Foosnæs. Her får vi et musikalsk møte mellom de to svært dyktige, men likevel vidt forskjellige sangerne, Hanne Marit Mordal Iversen og Unni Boksasp sammen med en strykekvartett fra Det Norske Kammerorkester.

Deretter følger Verklärte Nacht av Arnold Schönberg. Det kjente verket fra 1899 var inspirert av Richard Dehmels dikt med samme tittel. Diktet har senere blitt oversatt til norsk av Jon Fosse og fremføres av skuespiller Lise Fjeldstad.

Avslutningsvis får vi høre en fiolinkonsert komponert av Kjetil Bjerkestrand. Konserten benytter fiolinens virtuose muligheter i et nyskapende møte med elektronikk. Hør solist Sara Övinge i samspill med flere strykere, samt Anja Lauvdal og komponisten selv på synthesizer.

Medvirkende:

Eva Holm Foosnæs, komposisjon

Unni Boksasp, vokal

Hanne Marit Mordal Iversen, vokal

Lise Fjeldstad, tekst

Kjetil Bjerkestrand, synth og komposisjon

Anja Lauvdal, synth

Det Norske Kammerorkester: Sara Övinge, fiolin / Cam Kjøll, fiolin / Ida Bryhn, bratsj / Marthe Husum, bratsj / Audun Sandvik, cello / Ole Eirik Ree, cello

ÅPNINGSKONSERT
 KIRKELANDET KIRKE } 20. SEPTEMBER  430,KL 19:00-20:30 ONSDAG 20. SEPTEMBER

FESTSPILL PÅ BIBLIOTEKET

Nøyaktig ett år etter Russlands første invasjon av Ukraina ble boken Året da alt snudde; dagbok fra et Europa i krig utgitt av forfatter Arne Schrøder Kvalvik. Med utgangspunkt i oversatte dagboktekster fra en mann i den ukrainske skyttergraven, fletter han inn refleksjoner fra sitt eget fredelige familieliv på Nesodden.

Hør Kvalvik snakke om den gripende boken og sitt øvrige forfatterskap med museumsdirektør Eigunn Stav Sætre på Kristiansund Bibliotek.

TORSDAG 21. SEPTEMBER  BIBLIOTEKET } 21. SEPTEMBER  GRATIS KL 12:00-13:00
Foto: Arne C. Sturlasson

MARIT LARSEN & FESTIVALKVARTETTEN

Det er duket for to nære og eksklusive konsertopplevelser når Marit Larsen og Kristiansund Festivalkvartett inntar Lossiusgården. Marit Larsen tok popverdenen med storm allerede på slutten av 90-tallet som den ene halvparten i duoen M2M. Siden har hun gjort stor suksess som soloartist, og markert seg som en av Norges aller fremste komponister og låtskrivere. I samspill med de fire eminente strykerne som utgjør kvartetten, ser vi frem til en fantastisk kveld med både ny og gammel musikk fra hennes unike popkatalog.

Medvirkende:

Marit Larsen

Alex Robson, fiolin

Bård Monsen, fiolin

Anders Rensvik, bratsj

Ole Eirik Ree, cello

TORSDAG 21. SEPTEMBER  LOSSIUSGÅRDEN } 21. SEPTEMBER  530,KL 18.00 OG 20.30
Foto: Ingrid Pop
ANTALL BILLETTER
BEGRENSET

FESTSPILL PÅ BIBLIOTEKET

Bli med på lesestund med forfatter og musiker Marit Larsen!

Hør henne fortelle om Sofia som oppdager en mystisk melodi. Den skiller seg ut fra alle andre lyder, den skinner, den lyser, den har sin egen farge, den snirkler seg gjennom byen som en magisk vind med toner på. Den kryper gjennom gatene og opp gjennom gulvet der hun står, inn i sålene på skoene hennes, den kiler henne på tærne, føttene hennes må danse, de klarer ikke la være, det er som om sangen danser med henne og ikke omvendt. Men hvor kommer lyden fra?

Anbefalt fra 3 år.

 BIBLIOTEKET } 22. SEPTEMBER  GRATIS KL 10:30-11:00
FREDAG 22. SEPTEMBER
Foto: Anna-Julia Granberg Løvlie
Illustrasjon: Jenny

MER INFORMASJON KOMMER!

AFTERWORK-KONSERT

Ta med kollegaer på en kulturell opplevelse rett etter arbeidstid!

Levende klassisk musikk, kombinert med en flott kunstutstilling, gir den perfekte starten på helgen.

FREDAG 22. SEPTEMBER  KUNSTFORENINGA } 22. SEPTEMBER 
200,KL 16:30-17:30

MARJA MORTENSSON OG DANIEL HERSKEDAL

Gjør deg klar til en sjelfull og mektig konsert!

De to prisbelønte musikerne har funnet sitt eget unike uttrykk som kombinerer sør- og umesamisk joiketradisjon med nytenkning og det å gå sin egen vei. Med seg på konserten har de også en klassisk strykekvartett. Mortenssons særegne stemmeprakt og sterke tilstedeværelse, sammen med Herskedals mektige basstoner og kvartettens nydelige klassiske samspill gjør dette til en opplevelse du ikke vil gå glipp av!

Medvirkende:

Marja Mortensson, vokal

Daniel Herskedal, tuba og basstrompet

Alex Robson, fiolin

Bård Monsen, fiolin

Bergmund Waal Skaslien, bratsj

Ole Eirik Ree, cello

 NORDLANDET KIRKE } 22. SEPTEMBER  430,KL 18:00-19:30 FREDAG 22. SEPTEMBER Foto: Knut Åserud

EINAR OLAV OG GJERMUND LARSEN

Topp fredagskvelden med en uformell pubkonsert på Dødeladen! Brødrene Einar Olav og Gjermund Larsen er to av landets fremste folkemusikkutøvere, og begge har vunnet en rekke priser, blant annet flere Spellemannpriser. Denne kvelden spiller de slåtter etter den legendariske spellemannen Hilmar Alexandersen fra Steinkjer, gamle og sære slåtter fra deres egen Verdalstradisjon, samt yngstebror Gjermunds egne komposisjoner.

Konserten arrangeres i samarbeid med Innlendingen.

FREDAG 22. SEPTEMBER  DØDELADEN } 22. SEPTEMBER  200,KL 21:00-22:00
Foto: Mari Vold

TIRSDAG 19. SEPTEMBER

19:00 Tjuvstart: Gudspartikkelen

 Festiviteten

ONSDAG 20. SEPTEMBER

12:00 Ibsens små djevler

 Festiviteten

19:00 Åpningskonsert

Det Norske Kammerorkester med Unni Boksasp, Hanne Marit Mordal Iversen og Lise Fjeldstad

 Kirkelandet kirke

TORSDAG 21. SEPTEMBER

12:00 Festspill på Biblioteket

 Biblioteket

18:00 Marit Larsen & Festivalkvartetten

 Lossiusgården

20:30 Marit Larsen & Festivalkvartetten

 Lossiusgården

PROGRAMOVERSIKT 2023
PROGRAM

17:00

PROGRAMOVERSIKT 2023 FREDAG 22. SEPTEMBER 10:30 Festspill på Biblioteket  Biblioteket 16:30 Afterwork-konsert  Kristiansund kunstforening 18:00 Marja Mortensson & Daniel Herskedal  Nordlandet kirke 21:00 Einar Olav & Gjermund Larsen  Dødeladen LØRDAG
SEPTEMBER 12:00 Musifystisk (barnekonsert)  Nordic Light Fotohus 18:00 Hyllestkonsert til Peder Rensvik  Nordlandet kirke SØNDAG
SEPTEMBER
Festgudstjeneste  Nordlandet kirke
23.
24.
11:00
Avslutningskonsert: Juniorsolistene
Gjermund Larsen
Kirkelandet kirke
med Einar Olav og

HYLLESTKONSERT

TIL PEDER RENSVIK

Denne kvelden samler vi et stort knippe med dyktige musikere, utmerkede solister og et flott sammensatt kor for å hedre Peder Rensvik – som gikk bort tidligere i år.

Peder var en drivkraft i kulturlivet på Nordmøre og han gjorde blant annet en uvurderlig innsats som initiativtaker, festivalsjef og kunstnerisk leder for Festspillene i Kristiansund.

Kom og bli med på en musikalsk reise med musikk og musikere som alle var kjent og kjær for Peder.

LØRDAG 23. SEPTEMBER
Foto: Line Schjølberg

Medvirkende:

Henning Sommerro, konferansier og vokal

Torodd Wigum, dirigent

Kristiansund Festivalkvartett

Operaens Sinfonietta

Sigrid Vetleseter Bøe, vokal

Kjetil Bjerkestrand, piano

Rune Tylden, orgel

Margaret Rensvik, piano, kormester, repetitør

Elin Persson, kormester

Kristiansund symfoniorkester

Prosjektkor med sangere fra bla. Kristiansund Operakor, Kristiansund Kammerkor og musikklinjen ved Atlanten

videregående skole.

 NORDLANDET KIRKE } 23. SEPTEMBER  430,KL 18:00-19:30
Henning Sommerro leder oss gjennom et variert og flott konsertprogram hvor vi ærer en mann som uten tvil har satt dype spor i kulturlivet.

MUSIFYSTISK EN SPENNENDE, GØYAL OG ANNERLEDES BARNEKONSERT!

Knut Harald Sommerfeldt er både fiolinist og tryllekunstner. Det resulterer i en opplevelse som er både musikalsk og mystisk — altså musifystisk. La deg forbløffe av uforståelig moro, samtidig som du nyter musikalske eventyr og trimmer lattermusklene — alt i en og samme konsert. Det blir trylling, fiolinspill, buktaling og humoristiske overraskelser. Ja, rett og slett en tryllekonsert som kiler i magen!

Denne konsertforestillingen skal også besøke alle barneskolene i Kristiansund.

Passer for barn fra 3 år og oppover.

 NORDIC LIGHT FOTOHUS } 23. SEPTEMBER  200,KL 12:00-13:00
LØRDAG 23. SEPTEMBER
GRATIS INNGANG FOR BARN UNDER 12 ÅR

FESTGUDSTJENESTE

Tradisjonen tro ønsker vi velkommen til festgudstjeneste i Nordlandet kirke! Sammen med prest og kantorer får vi blant annet høre festivalens egen strykekvartett og kor fra samtlige menigheter i Kristiansund.

Medvirkende:

Lars Ove Skaret, prest

Rune Tylden, kantor

Paul-André Nilsen Grande, kantor/dirigent

Cathrine Brandvik Haukenes, dirigent

Evy Bugge Skaret, dirigent

Kristiansund Festivalkvartett

Kristiansund Kirkekor

Frei Barnekor

Kristiansund Soul Children

Kirkelandet Barnekor

 NORDLANDET KIRKE } 24. SEPTEMBER

GRATIS KL 11:00-12:00

SØNDAG 24. SEPTEMBER

AVSLUTNINGSKONSERT

Felevirtuoser fra Trøndelag møter ny generasjon med unge, lovende strykere.

Juniorsolistene er et rekrutteringsorkester for Trondheimssolistene, og består av talentfulle ungdommer i alderen 15-20 år. Under ledelse av fiolinisten Alex Robson, lærer de seg kunsten å spille kammermusikk ved å speile stilen til de internasjonalt anerkjente Trondheimssolistene.

Når de nå skal avslutte årets festspill har de fått med seg to av Norges fremste folkemusikere, nemlig Gjermund og Einar Olav Larsen.

SØNDAG 24. SEPTEMBER E I N AR O AV LA R S E N G J E RMUND LAR S E N
Foto: Espem Storhaug, Agnete Brun

Med Gjermund & Einar Olav Larsen

Sammen presenterer de et flott program med musikk skrevet av blant annet Béla Bartók, Henryk Górechi, Terje Bjørklund, Philip Glass, Erik Øst og Gjermund Larsen.

Med et stjernelag av unge musikere og to mestere på fele ligge det an til et spennende møte det absolutt er verdt å få med seg!

 KIRKELANDET KIRKE

} 24. SEPTEMBER

 330,KL 17:00-18:30

SØNDAG 24. SEPTEMBER

KRISTIANSUND KUNSTFORENING

Billedkunstnerne Cecilie Nissen fra Trondheim, og Jon Arne Mogstad fra Surnadal holder felles utstilling i Kristiansund Kunstforening. Utstillingen åpner søndag 17. september.

 KONSUL JOHNSENS GATE 1A

 GRATIS

} LØR-SØN 12:00-16:00

TIRS-FRE 17:00-20:00

GOMA KUNSTVERKSTED

En utstilling med de lokale kunstnerne Torill Liabø, Signe Aasen, Bodil Pedersen, Unni Dahl og Cathrine Bowitz fra kunstnerfellesskapet Goma Kunstverksted. Utstillingen åpner lørdag 16. september i Nordic Light Fotohus.

 KONSUL KNUDTZONS GATE 4B

 GRATIS

CLUB 76

} MAN-FRE 15:00-19:00

LØR-SØN 12:00-16:00

Club 76 er en lokal forening med cirka tretti kunstinteresserte medlemmer. De holder felles utstilling i egne lokaler under hele festivalperioden.

 NEDRE ENGGATE 18

 GRATIS

KRISTIANSUND KUNSTHALL

} ONS-LØR 11:00-15:00

SØN 12:00-16:00

Kristiansund Kunsthall ble opprettet i 2021 av billedkunstneren Karl Edvin Endresen og er et visningssted for samtidskunst. Kom og se utstillingen Creatures Experiencing Sensations av Daniel Slåttnes.

 LANGVEIEN 19

 GRATIS

} ONS-SØN 10:00-17:00

UTSTILLINGER UNDER FESTSPILLUKA

Generalsponsor

Vi heier på Festspillene i Kristiansund

ANNONSE

ANNONSE

NYE MITSUBISHI ASX PHEV LADBAR HYBRID MED AVANSERT SIKKERHET

PRØVEKJØR NÅ

ASX PHEV er en sportslig og kompakt SUV med avanserte sikkerhetssystemer og gode kjøreegenskaper.

ASX PHEV Intense fra kr 454.900 Biler klare for rask levering.

Pris gjelder bil levert lokalt. Forbruk: 1.31.4L/100 km variert kjøring. Co2-utslipp: 3031g/km (WLTP). Forbruk vil være avhengig av temperatur, topografi, utkjørt lengde, kjørestil og bruk av varmeapparat/klimaanlegg. Med forbehold om evt. trykkfeil.

Industriveien 9B, 6517 KRISTIANSUND

PRAKTISK INFO

BILLETTSALG:

Forhåndsalg av billetter på ticketco.no.

I september blir det også billettsalg på tirsdager og torsdager kl. 12.00-16.00 på Nordic Light Fotohus, samt på konsertstedene en halvtime før start. Alle billetter selges med unummererte seter.

BILLETTPRISER:

I programmet er det de ordinære billettprisene som er oppgitt, men rabatterte billetter tilbys til honnør og alle under 30 år.

Barn under 12 år har gratis entre*, men merk at billettene likevel må hentes ut.

Gratis ledsagerbillett er tilgjengelig på samme steder som vi tilbyr øvrige billetter, men merk at gyldig ledsagerbevis må kunne fremvises på konsertsted.

*Gjelder ikke på konsertene i Lossiusgården og på Dødeladen.

FESTIVALPASS:

Dersom du ønsker å få med deg mange konserter, kan det lønne seg å kjøpe et festivalpass. Dette gir inngang på alle festivalens arrangement, med unntak av konsertene i Lossiusgården.

Kjøpte festivalpass byttes inn i et fysisk bevis i billettluken ved ankomst.

KONTAKT OSS:

Epost: magnhild@festspillksu.no

Telefon: 415 11 438

På nett: www.festspillksu.no

Med forbehold om trykkfeil og endringer i programmet. I tillegg til disse fem dagene har vi flere arrangementer på kalenderen, på våre hjemmesider kan du lese mer om disse.

PRAKTISK INFO

OFFENTLIGE BIDRAGSYTERE:

SAMARBEIDSPARTNERE:

HOVEDSPONSOR

GENERALSPONSOR

NETTVERKSPARTNERE:

STYRET

Einar Solbu (leder), Sylvia Stokke, Ole Eirik Ree, Trond Sæterøy, Nicoline Ibsen-Børnick

LEDELSE

Kjetil Bjerkestrand, kunstnerisk leder

Magnhild Sørvik, fungerende daglig leder og produsent

Maia Dullaert, produsentassistent

Kine I. Gyldenskog, daglig leder i permisjon

TAKK TIL

Alle frivillige for fantastisk innsats og uvurderlig hjelp under Festspillene i Kristiansund 2023. Det hadde ikke blitt festival uten dere! En stor takk rettes også til våre offentlige bidragsytere, kulturengasjerte sponsorer og samarbeidsvillige nettverkspartnere.

FESTSPILLKSU.NO
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.