Page 1


GDE?

BEOGRADSKI SAJAM Hale 3, 3a i 11

KADA? RADNO VREME: Od 15. do 18. decembra 2016. Četvrtak 15.12. i petak 16.12. od 10 do 18 časova Subota 17.12. i nedelja 18.12. od 10 do 20 časova

ULAZNICE

Cena ulaznice je 450 dinara. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan za program u halama 3, 3a i 11*. Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima kao i na licu mesta. Kupovinom ulaznice stičete pravo na festivalski pečat koji vam omogućava više ulazaka i izlazaka u festivalske prostore tokom jednog dana. Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaz. * Samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske (hala 11), potrebno je dokupiti doplatnu ulaznicu po ceni od 100,00 dinara na blagajni na licu mesta. Broj mesta je ograničen a rezervacije nisu moguće. NAPOMENA: Organizator zadržava pravo izmena u programu. Detaljnije o programima na sajtu www.festivalnauke.org


FESTIVAL NAUKE Č I STA DESETKA

Deseti po redu Festival nauke spreman je da proslavi svoj jubilej ocenjujući svoje učesnike, saradnike i posetioce ČISTOM DESETKOM! Vođeni radoznalošću, inspirisani svakim detaljem sveta oko nas, uvek raspoloženi da eksperimentišemo, probamo i ispitujemo, radujemo se da rastemo s budućim festivalima. Mi našu supermoć i inspiraciju crpimo iz pitanja i odgovora, iz zainteresovanosti za sada i ovde, sve vreme, neprekidno zagledani u daleku budućnost. Jubilej je dobar trenutak da se podvuče crta i baci pogled preko ramena na prethodni period. Šta je to što nas ohrabruje na dalje korake, a čvrsto stoji iza nas? Na jednostavan i zabavan način upoznali smo nenaučnu javnost s kompleksnim naučnim fenomenima i proteklih godina doveli veliki broj veoma cenjenih svetskih predavača i organizacija u našu zemlju. Inspirisali smo škole, fakultete i naučne institucije u Srbiji da učestvuju u svakom sledećem festivalu sa uvek novim, drugačijim i još sjajnijim postavkama. I ne samo to! Po ugledu na naš projekat nastalo je preko 20 školskih festivala nauke širom Srbije. Posebno nam je važno i drago da su deca koja od 2007. godine, celu jednu dekadu, posećuju Festival nauke, danas već odrasli ljudi koji su imali priliku da nauku sagledaju na dotad neuobičajen, sasvim nov način. Izbrojite do deset pre nego što uđete u svet ovogodišnjeg Festivala nauke, jer čeka vas program čista desetka! Tvrdnja - naučno osnovana! Ali vi ipak proverite :) /4

PROGRAM FNX 2016


NAUKA BEZ PRESTANKA HALA 3, prizemlje / Za uzrast 10+

Ovo je mesto gde će nauka doslovno moći da se vidi, pipne, omiriše i oseti. Uvešćemo vas u čudesni svet mikroorganizama, moći ćete da pogledate svet kroz oči raznih omiljenih životinja, da vidite prave kosti žirafe, konja, bivola i drugih životinja. Eksperimentisaćemo s fenomenima iz nano, mikro i makro sveta. Saznaćete da li biljke mogu da nas čuju i vide, kako drvo stari, i još mnogo, mnogo toga.

EKSPERTINEJDŽERI Hala 3, galerija / Za uzrast 10+

Odabrani eksperti, a po godinama tinejdžeri, sa svih strana Srbije, u ovoj zoni predstaviće nam radove uz obaveznu podršku svojih nastavnika. Ova zona je namenjena isključivo promociji nauke kroz predstavljanje rada osnovnih i srednjih škola.

MALA ZONA

Hala 3, prizemlje ispod galerije / Za uzrast 7+

Naučne igraonice po meri svakog deteta s akcentom na najmlađe osmišljene su s idejom da vas obučimo kako biste ove prave pravcijate naučne eksperimente mogli slobodno da ponavljate u kućnim uslovima. Naši mali posetioci imaće priliku da razbude maštu i iskažu svoju kreativnost kroz jednostavne zadatke iz matematike, hemije, biologije.

EPS TESLA ZONA HALA 3a / Za uzrast 10+

Ove godine smo specijalno ponosni na Tesla zonu, koja je nastala uz podršku Elektroprivrede Srbije a povodom 160. godina od rođenja našeg velikog naučnika. Ovde ćete se susresti sa svojim omiljenim oblastima, kao što su fizika, robotika, elektrotehnika, muzička akustika, fizika zvuka i svetla i programiranje.

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 11 / Za uzrast 10+

Naši gosti iz Švedske, Estonije, Francuske i Slovenije su spremni da vas očaraju nastupima na nezaboravnoj naučno-fantastičnoj bini. /5


NAUKA BEZ PRESTANKA EVOLUCIJA ENERGIJE Naftna Industrija Srbije www.nis.eu

Koliko ste spremni za priču o evoluciji energetskih izvora? Znate li značenje termina “obnovljivi izvori energije” i odakle dolaze? Evo nekoliko činjenica o kojima ćemo zajedno razmisliti: Sunčeva energija koja u toku jednog dana dospe do Zemljine površine stvara rezerve energije za narednih 27 godina! Već se uveliko koriste vetroturbine, nova generacija vetrenjača. Zahvaljujući tehnologiji 20. veka, energija Zemljine unutrašnjosti nam daje neposredan izvor toplote. Saznaćete sve o prednostima organskog otpada i bioenergiji koja se već vekovima koristi u mnogim oblicima, ali i o gravitacionoj sili Meseca, koja izaziva plimu i oseku i talasima uzrokovanim vetrovima, koji duvaju iznad površine okeana. Promovisanjem smanjenja emisija štetnih gasova, pre svega ugljendioksida u atmosferu, moguće je drastično uvećano snabdevanje čistom energijom od 2030. godine. Budućnost je u našim odlukama, a za početak je potrebno znanje kojim ćemo vas dobro naoružati u okviru naše postavke.

/6

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

ISKORAČIMO ZAJEDNO U BUDUĆNOST! Mobilna Telefonija Srbije www.mts.rs

Iskoračimo zajedno u budućnost! Pozivamo vas da zajedno otkrivamo savremene tendencije informacionih tehnologija. Zahvaljujući virtuelnoj trećoj dimenziji otvaramo novi svet, svet koji postoji samo u našim očima, u očima posmatrača. Poigravajući se svesno sa tom iluzijom, želimo da sa vama i ostalim učesnicima Festivala, doživimo taj svet. Hajde da zajedno podelimo taj put! mts - Tvoj svet

INTELIGENCIJA BILJAKA Centar za promociju nauke www.cpn.rs BIOLOGIJA | FIZIOLOGIJA BILJAKA

Ako kažemo da osnovna inteligencija leži u rešavanju problema, onda biljke i životinje i nisu toliko različite: naći hranu, pobeći od neprijatelja, preživeti i ostaviti potomstvo. Biljka nema oči, ali registruje i koristi svetlost. Biljka nema nos, ali detektuje različite mirise. Biljka nema kožu, ali detektuje dodir. Biljka nema uši, ali čuje kad je neko jede. Svaki naš eksponat predstavlja analogiju između ljudskih čula i čula biljke. Važno je da ih upoznate. Zbog planete, zbog života uopšte, a najpre zbog vas samih. Vidimo se da proćaskamo sa biljnim svetom.

NAUKA NA MESTU ZLOČINA

Nacionalni kriminalističko-tehnički centar, MUP Republike Srbije www.mup.gov.rs

DNK FORENZIČKA MEDICINA | FIZIČKA HEMIJA | DAKTILOSKOPIJA

Biološki tragovi, izazivanje otisaka papilarnih linija, tragovi gazeće površine obuće, detekcija droge, otkrivanje falsifikata... pravi detektivski posao. Simuliramo lice mesta krivičnog dela, a vas kroz praksu upoznajemo sa uređajima i metodama koje se koriste prilikom rasvetljavanja zločina i identifikacije izvršioca. Jako uzbudljivo. Jako.

/7


ZARONIMO U VODE KOPNA!

Biološko-istraživačko društvo „Josif Pančić“, Biološki fakultet bidjosifpancic.rs

BIOLOGIJA | HIDROBIOLOGIJA

Mislite da poznajete živi svet slatkovodnih ekosistema? Odlično, a sad se pripremite na iznenađenje! Potpuno novi pogled na svet planinskih brzaka, širokih reka, jezera i bara! Upoznaćemo vas sa geografskim i ekološkim razlikama i svakodnevnim životom stanovnika ovih divnih ekosistema. Predstaviće vam se: pijavica, žaba, riba i mnoge sićušne životinje koje dosad niste videli. Idemo u avanturu, udahnite duboko!

SRBIJA ZA DESETKU

EGEA BEOGRAD, Evropska geografska asocijacija za studente i mlade geografe egea.eu/entity/Beograd

GEOGRAFIJA | ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Preispitajte na licu mesta vaše dosadašnje znanje o geografskim regijama Srbije! Zavolećete svoju zemlju još više i saznaćete kako da štitite i negujete njena prirodna bogatstva. Da li ste znali da se skoro jedna trećina Srbije nalazi pod neistraženim i jedinstvenim ekosistemima šuma, koji omogućavaju proizvodnju kiseonika? I šta su makroregije, a koje je najbolje rešenje za klizišta i zaštitu od poplava? Na našoj postavci naučićete nove zanimljivosti kroz oglede o eroziji zemljišta!

ČUDESNI SVET MIKROORGANIZAMA

Centar za stručni i naučnoistraživački rad studenata (CSNIRS), Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu GEOGRAFIJA | ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Svi znaju da je važno da operemo ruke pre jela i da otvoreno mleko držimo u frižideru. A zašto? Zavirite kroz naše mikroskope u svet malo drugačiji od ovog na koji smo navikli, prepun stvorenja različite veličine, oblika i boja. Ali, pažljivo! Jer neki od njih mogu biti vrlo opasni. Ali, da li su baš svi mikrobi „loši momci“ ili među njima ima i superheroja, na vama je da odgonetnete. U našoj laboratoriji saznaćete i na koje načine možemo da se zaštitimo od njih, a podvući ćemo i značaj vakcina i pravilne upotrebe antibiotika.

/8

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

KROZ OČI EVOLUCIJE

Studentska sekcija Društva za neuronauke Srbije neuronauke.com

NEURONAUKE

Preispitajte na licu mesta vaše dosadašnje znanje o geografskim regijama Srbije! Zavolećete svoju zemlju još više i saznaćete kako da štitite i negujete njena prirodna bogatstva. Da li ste znali da se skoro jedna trećina Srbije nalazi pod neistraženim i jedinstvenim ekosistemima šuma, koji omogućavaju proizvodnju kiseonika? I šta su makroregije, a koje je najbolje rešenje za klizišta i zaštitu od poplava? Na našoj postavci naučićete nove zanimljivosti kroz oglede o eroziji zemljišta!

ŠTA DRVO ZNA?

Šumarski fakultet, Univerzitet u Beogradu sfb.bg.ac.rs

ŠUMARSTVO | DENDROHRONOLOGIJA

Da li ste znali da je više od jedne trećine teritorije Srbije pod šumama? Naša zemlja spada u deo planete u kojem stabla svake godine porastu u debljinu praveći jedan god u kome ostaju zapisane sve promene iz okruženja. Čitajući godove možemo da saznamo o vremenskim prilikama koje su vladale na tom staništu čak i vekovima unazad. A to ćemo zajedno potvrditi i na koturu stabla starog oko pola milenijuma! I sve to kroz nauku koja se zove dendrohronologija. Apsolutno za ne propustiti!

ANATOMIJA OMILJENIH ŽIVOTINJA

Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu ŠUMARSTVO | DENDROHRONOLOGIJA

Kosturi konja, bivola, lava, kosti žirafe... Sve ovo i još mnogo više videćete u originalu i prirodnoj veličini. Kosti predstavljaju najtrajniji deo tela životinja i svedoče o njihovom postojanju. A pored toga, između kostiju različitih kičmenjaka ima dosta sličnosti, ali i bitnih razlika. Neke razlike su veoma specifične, pa na osnovu njih možemo utvrditi pripadnost određene kosti ili njenog dela nekoj vrsti, a vi ćete proći kroz obuku iz ove prezanimljive oblasti! Dobrodošli na ovo jedinstveno prirodnjačko putovanje kroz životinjski svet.

/9


DUVANSKI DIM, ZA ŠTA JE SVE KRIV? Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu pharmacy.bg.ac.rs

FARMACIJA

Istražite kako duvanski dim deluje na organizam, i da li utiče samo na zdravlje pušača, kroz niz zanimljivih eksperimenata. Pušenjem duvana se ne razvija navika, već dolazi do promena na nivou mozga, koje dovode do zavisnosti, slične onoj koju izazivaju droge. U želji da prestanu sa pušenjem mnogi danas koriste elektronske cigarete, a mi ćemo pokušati da vam odgovorimo da li su one korisne ili je u pitanju vešta varka. Izbor je na tebi, da li ćeš ti ili će duvanski dim da pobedi!

OPASNA MESTA ZA ŽIVOT

Geološka i hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“ i Rudarsko - geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu www.rgf.bg.ac.rs, www.ghmskola.edu.rs

GEOLOGIJA

Koja su to najopasnija mesta za život na planeti Zemlji i kako je živeti tamo? Zamislite da živite u podnožju aktivnog vulkana, ili na prostoru gde razorni zemljotres može da se dogodi svakog trena, gde klizište može da vam proguta kuću, ili gde vas uragani i tornada napadaju s neba! Saznajte koja su to najnepouzdanija mesta za život na Zemlji, a koja neki ljudi zovu svojim domom. Pozabavićemo se i time koje su oblasti u Srbiji izložene geološkim rizicima. Biće uzbudljivo, spremite avanturističku opremu!

SVI RITMOVI SRCA

Gimanzija „Svetozar Marković“, Niš gsm-nis.edu.rs

GEOLOGIJA

Hajde da zajedno istražujemo zanimljivi svet srca i krvotoka! Otkrićemo vam od čega se krv sastoji, da li je obavezno crvene boje i kako radi srce. Videćete 3D modele krvotoka beskičmenjaka i kičmenjaka, čekaju vas razni eksperimenti iz hematološke laboratorije, i još svašta nešto... Ponesite sa sobom dobro raspoloženje, a ostalo prepustite nama. Obećavamo vam da ćete na zanimljiv način saznati nešto sasvim novo. I da, sigurno ćete bolje poznavati svoje srce! A svi znamo koliko je to važno!

/ 10

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

MARS IZBLIZA

NATIONAL GEOGRAPHIC www.natgeotv.com/rs

ASTRONOMIJA

NATIONAL GEOGRAPHIC vam predstavlja postavku “MARS izbliza“ koja će temu putovanja ljudi na Crvenu planetu, predstavljenu u okviru nove serije „Mars“, predstaviti na potpuno inovativan način. Inspirisani autentičnim podacima i brojnim zanimljivostima za posetioce smo pripremili jedinstveno iskustvo koje će im omogućiti da se poistovete sa budućim međuplanetarnim kolonistima. Interaktivni sadržaji će biti prezentovani u prepoznatljivom NATIONAL GEOGRAPHIC stilu, tako da će uz obilje zabave posetioci moći da saznaju mnoštvo činjenica i zanimljivih informacija. Pripremili smo simulaciju hodanja po površini Marsa u uslovima smanjene gravitacije, sletanje dočarano putem virtuelne realnosti, susret s novim uzbudljivim tehnologijama, kao i priliku za fotografisanje u pravom marsovskom ambijentu.

/ 11


MORSKE TAJNE

Klub studenata arheologije i ronilački klub „Amfora” www.f.bg.ac.rs/stud_organizacije/KSA, www.amfora.org

ARHEOLOGIJA

Šta se sve to krije na tamnom morskom dnu? Izgubljeni gradovi, tvrđave, ostaci brodova... razne priče o nestalim civilizacijama. Komadiće ovih morskih ostataka naše istorije proučavaćemo kroz delove amfora i olovne oplate, biće tu raznog posuđa, klinova broda i jedno kompletno sačuvano autentično drveno sidro otkriveno duboko, duboko. Oduvek ste se pitali kako izgleda jedno pravo podvodno arheološko istraživanje? Zadržite vazduh i pazite da ne ostanete bez daha, jer nas iskusni ronioci i budući arheolozi vode dosta duboko!

OPSTANAK U SVIM USLOVIMA Marija Gajić i Uroš Savković

BIOLOGIJA

Jeste li čuli za tardigrade? Majušne životinje koje su u stanju da prežive uslove koji mogu biti fatalni po bilo koja druga živa bića? One se dobro osećaju u hladnoći svemira i odlično podnose pritisak, i veliku doze radijacije. Ovi organizmi su prisutni na Zemlji više od 600 miliona godina, rastu do jednog milimetra i imaju osam ekstremiteta koji se završavaju kandžicama. Preživljavaju u svim uslovima - baš SVIM, pošto bez vode i hrane mogu da izdrže i do 30 godina. Gledaćemo ih kroz mikroskop, a biće i uvećanih modela. Saznaćemo gde žive i kako ih možemo pronaći.

BISTRA GLAVA, SIGURNA VOŽNJA

Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ www.sup.rs

HEMIJA | PSIHOLOGIJA

Šta se zaista događa u organizmu kad je pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci? Koliko ste opasni po sebe i svoju okolinu u ovakvom stanju? Uz demonstraciju naših simulatora saznaćete sve o štetnom uticaju droge i alkohola na organizam i psihomotoričke sposobnosti. Isprobajte svoje motoričke sposobnosti pri simulaciji promenjenog stanja svesti. Vožnja nije igra, zahteva ozbiljnost i odgovornost. Važno je da znamo, hajde da budemo odgovorni prema sebi i drugima.

/ 12

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

OD EKVATORA DO SEVERNOG POLA

Geografski institut „Jovan Cvijić“, SANU, Beograd www.gi.sanu.ac.rs

GEOGRAFIJA

Osetiti uslove ekvatorijalne, pustinjske i subpolarne klime na sopstvenoj koži. Kako? Pa, dodjite na našu postavku i provozajte se kroz ovaj spektakularan planetarni doživljaj! Znate da na planeti Zemlji postoji pet toplotnih pojaseva, koji su nastali kao posledica nejednakog zagrevanja Zemljine površine. To su žarki, severni, južni umereni i severni i južni hladni pojas. E pa, unutar tih pojaseva izdvaja se nekoliko klimatskih tipova koje ćemo simulirati. Još uvek ne možete da zamislite? I nemojte. Samo se pojavite, sve smo vam pripremili.

ODVIKNITE NAVIKE!

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu www.f.bg.ac.rs

PSIHOLOGIJA

Da li ste se ikada zapitali šta je u osnovi navika? Usled velikog broja informacija koje u svakom trenutku prima, naš mozak je primoran da na situacije koje se ponavljaju kreira prečice, koje, prirodno, štede moždane resurse, kako bi svoj rad fokusirao na naše relevantne, trenutne probleme. Šta se dešava ako probamo da se suprotstavimo ovoj situaciji? Istražite! Vozićemo obrnuti bicikl, snalazićemo se u naopakom svetu, donosićemo neočekivane odluke i još mnogo toga. Dođite da prodrmamo sisteme!

NANOSVET ZA POČETNIKE

Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu www.tmf.bg.ac.rs

INŽENJERSTVO MATERIJALA

Da li znate koliko je malo „nano“? Nanometar je milijarditi deo metra. Nanočestica naspram čestice prašine izgleda tako malo kao mi naspram Sunca. Da li ste sad spremni da se otisnemo iza granica vidljivog? Ako je odgovor DA, idemo zajedno u svet koji grade naučnici i inženjeri veštim slaganjem malih delova. Nanočestice ugrađujemo u nanomaterijale koji prave velika čuda u medicini, poljoprivredi, hemiji, fizici, elektronici. Magija nanosveta je ogromna, a mogućnosti koje pruža su bezbrojne. Otkrivaćemo ih zajedno! / 13


HEMIJA I NJENE ČAROLIJE

Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu chem.bg.ac.rs

HEMIJA

Erupcije vulkana, naizgled spontane promene boja, plamen koji gori ali ne sagoreva predmete... Čarobnjaci novog vremena, studenti Hemijskog fakulteta vodiće vas kroz razne eksperimente. Naučićete da rukujete hemikalijama i hemijskim posuđem i imaćete priliku da učestvujete u radionicama prilagođenim vašim interesovanjima. Provešćete dragoceno vreme u okruženju nalik hemijskim laboratorijama. Garantujemo vam, ako dosad niste voleli hemiju, sa ove posete izaći ćete zaljubljeni u nju!

SLATKOĆA POD LUPOM

Institut za primenu nuklearne energije - INEP, Zemun inep.co.rs

BIOHEMIJA

Profesor Slatkić, čuveni glikobiolog, predstaviće svoju laboratoriju u kojoj su različiti uzorci šećera koje koristi u svojim istraživanjima. Tako će biti predstavljeni šećeri koji se mogu pojesti ili obući, šećeri koji nam omogućavaju da budemo zdravi ili lepi i mladi… A kako bi upoznavanje sa glikobiologijom bilo interesantnije, profesor je poneo svoju magičnu lupu, pomoću koje ćete moći da otkrijete koje sve različite grupe šećera postoje i gde ih sve možemo naći. Kao pravi profesor, naš domaćin je pripremio i kviz, da proverimo šta smo sve naučili u njegovoj laboratoriji.

PROSTO KAO PASULJ

Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu www.agrif.bg.ac.rs

BIOTEHNOLOGIJA

Da li ste nekada razmišljali o hrani i piću koje unosimo u organizam? Odakle dolaze? Kakvo je poreklo tako fenomenalnih boja voćnih sokova i nektara, osvežavajućih bezalkoholnih pića i voćnih sirupa? Prirodno ili veštačko? Saznajte šta znače svi ti brojevi uz slovo E. Za one koje zanima više, uputite se u kompletan proces izrade piva, sa svim tajnama zanata. A ako vas zanima koja je hrana budućnosti, zaustavite se i dozvolite da vas upoznamo sa čitavim nizom različitih mahunarki, jer one mogu da spasu svet! Nudimo vam puno novih ”ukusnih” znanja na jednom mestu, izaberite sami! / 14

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

10+


DOŽIVI SVOJU VIRTUELNU REALNOST Samsung Electronics www.samsung.com/rs

Samsung uvodi posetioce Festivala nauke u svet virtuelne realnosti. U okviru interaktivne postavke, svi zainteresovani će moći da dožive VR iskustvo na specijalnoj 4D stolici. Doživljaj će upotpuniti izložba „Doživi Teslu“ uz koju će zaljubljenici u nauku moći da stoje pored Tesle u njegovoj hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, asistiraju mu u Kolorado Springsu i posete njegovu sobu u čuvenom hotelu “Njojorker”. Maštoviti mališani će na Samsungovom štandu imati mogućnost da izraze svoju kreativnost snimajući sopstvenu virtuelnu realnost putem inovativne Samsung Gear 360 kamere. / 15


SVE BOJE FIZIČKE HEMIJE

Fakultet za fizičku hemiju, Univerzitet u Beogradu ffh.bg.ac.rs BIOHEMIJA

Ovoga puta fiziko-hemičari zaranjaju sa vama u fenomene iz makro, mikro i nanosveta, jer ova nauka ne zna za granice veličine. Zato će vam pokazati da srebro ne mora da bude srebrno, da jedan elektron pravi razliku između tečnog i čvrstog stanja, a kupus nije dobar samo za salatu! Takođe, jedan isti veliki molekul može da provodi struju, čak i da pokaže da li je rastvor kiseo ili bazan. Šta kažete na to? Iako često nismo svesni koliko male stvari mogu da budu važne, one čine sastavni deo naših života, i zaslužuju ozbiljnu pažnju!

/ 16

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

7+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 5 .

PODRŽAVA mlade, obrazovane i inovativne ljude → domišljata i društveno korisna rešenja → zagrljaje → SUPER IDEJE

superste.net

/ 17


VUČILO – DOLINA MAGIČNIH REČI UG „NAUČI ME“ nauci.me

GRAMATIKA I PRAVOPIS | OBRAZOVANJE

Ljubitelji reči i slova i lepog izražavanja, Vučila smo napravili da bismo pokazali da moderno obrazovanje može biti lako dostupno svim mladima u Srbiji. Vučilo je namenjen zaista svima, deci i starijima koji bi da kroz igru obnove ili samo provere svoje znanje. Moći ćete na licu mesta da se oprobate u igricu i testirate naučeno gradivo gramatike i pravopisa, bez ocenjivanja!

OGLED O pOGLEDu

OŠ “Nikola Vukićević” i OŠ “Ivo Lola Ribar”, Sombor sites.google.com/site/osnikolavukicevicsombor/, ilrsombor.edu.rs BIOLOGIJA I OPTIKA

Sasvim sigurno ste posumnjali da vaše oko ima nešto zajedničko sa foto-aparatom, teleskopom i mikroskopom? Tako je. Oči su male fabrike koje „prerađuju“ svetlost i poput foto-aparata snimaju sve šta se nalazi oko nas. Ako ste se ikada malo ozbiljnije zapitali kako oko radi, kako vidimo, zašto nosimo naočare, kako izgleda svet nevidljiv oku, kroz igru sa svetlošću, zajedno ćemo razotkriti sve tajne oka. Znate šta je „sticanje funkcionalnog znanja“? E, to će vam se desiti! VIDIMO se!

ŽIVOTNI CIKLUS ALUMINIJUMSKE LIMENKE Fondacija za reciklažu limenki za piće www.recan.org.rs

RECIKLAŽA LIMENKI

Da li ste znali da se aluminijumska limenka koju recikliramo za 60 dana vrati na policu? Ispričaćemo vam priču o aluminijumu kao materijalu koji se može reciklirati beskonačno puta, a da pri tome ne izgubi ništa od svojih svojstava. Shvatićete značaj reciklaže, benefite ali i karakteristike metala kao permanentnog materijala. Važno je da znamo. / 18

EKSPERTINEJDŽERI

Hala 3, galerija

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

DOBRO DOŠLI U ZOMBILEND Dinocampus, studenti-istraživači BIOLOGIJA

Za sve one koji misle da su zombiji samo stvar mašte, evo loših vesti! Iako ne izgledaju baš onako kako ih često zamišljamo, oni su ipak svuda oko nas. Ko su i šta su zapravo paraziti? Zašto čine zlodela svom domaćinu? Kako paralisati bubašvabu ili naterati bubamaru da štiti svog napadača. Zašto je pauk odjednom odlučio da isplete drugačiju mrežu? Otkrićemo razne velike tajne ovih malih majstora i ući u njihove podle strategije. „Neprijatelja“ možemo pobediti tek ako ga dobro upoznamo!

NJU EJDŽ MUZIČKA KUTIJA Gimnazija „Sveti Sava“, Požega gimnazijapozega.edu.rs FIZIKA | ELEKTRONIKA

Ljubitelji elektronske muzike, vama se obraćamo! Da li ste bili u prilici da se susretnete s muzičkim instrumentom s kojim nema nikakvog fizičkog kontakta? Znate za teremin ili eterofon? Povezaćemo ga bežičnim putem pomoću snopa svetlosti, a kako bismo kompletirali „bend“, tu su i muzički instrumenti od voća i papira. Uz to imamo i pametnog robota koji đuska i pamti puteve kroz lavirint koji mu lično postavljate. Dođite da đuskamo zajedno. Žurka obećava.

HODNICI VREMENA - VIA MILITARIS OŠ „Vuk Karadžić“, Pirot osvukkaradzic.nasaskola.rs ISTORIJA | KNJIŽEVNOST | INFORMATIKA

Prošetajmo zajedno hodnicima vremena! Naši odabrani putopisci i vaši vodiči kroz ovu postavku beležili su važne tačke i veoma zanimljive podatke s kojima ćete se susresti na ovom putu. U odnosu na različite istorijske izvore, naše vodiče, imaćete mogućnost da se vratite vekove unazad. I posle 20 vekova ovaj put postoji gotovo na istovetnoj trasiranoj ruti. Sva tehnika 21. veka potvrdila je preciznost trasiranja puta još u doba Rimljana. Dobro se naoružajte za ovu istorijsku avanturu.

/ 19


MATEMATIČKI VREMEPLOV OŠ „Sveti Sava“, Mladenovac osvetisava.com MATEMATIKA

Na jednom mestu saznajte gde, kako i kada se rodila neka od bazičnih matematičkih ideja! Vodimo vas na nesvakidašnje putovanje kroz vreme i prostor, od samog nastanka sveta pa sve do danas, matematičkim vremeplovom. Gde su se rađali znameniti i oni manje znameniti matematičari? Pokušajte da kroz igru pronađete vašeg omiljenog matematičara, upoznajte njegove navike i svakodnevni život. Na jednom mestu čekaju vas svi oni koji su stvarali matematički svet kakav danas poznajemo.

PAMETNI TELEFONI ZA JOŠ PAMETNIJU DECU

OŠ „Vuk Karadžić“, Leskovac, Odeljenje za matematičke talente osvukkaradzicle.edu.rs FIZIKA

Dođite da zajedno potražimo odgovore na pitanja šta s mobilnim telefonima na časovima, kod kuće, na putu od škole do kuće. Za sve fotoamatere, kojima su kamere već duže vreme deo svakodnevnog života smo otvorili „Magia Naturalis“ - nacionalni konkurs fotografija optičkih pojava i fenomena koje treba objasniti zakonima nauke, a moto fotografija treba pretočiti u lepu kratku priču. Najbolji radovi biće deo izložbe ,,Boja svetlosti”. Neka su zakoni optike na vašoj strani!

MISTERIJA IGRE

OŠ „8. Oktobar“, Vlasotince MATEMATIKA

Za sve naše posetioce, i one kojima je matematika bauk i one kojima je ljubav, ova kreativna radionica će izmamiti osmeh. Brojke, računanja i puno igre kroz različite misterije matematike zabaviće vas i razviti logičko razmišljanje, kreativnost i nove veštine, i za matematiku i za život. Oprobajte se u zanimljivom svetu brojeva, u dvostrukoj eliminaciji, u magiji raspoređivanja brojeva.... i na kraju, otkrivamo vam tajnu binarnog koda 8421, gledamo u karte i 8 zrna pasulja i tragamo za najboljim rešenjima. / 20

EKSPERTINEJDŽERI

Hala 3, galerija

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

KLIMA, ENERGIJA, INFORMATIKA I MOJE ZDRAVLJE EU-Sustain; AKM edukacija i Francuski institut u Beogradu

rukautestu.vin.bg.ac.rs, institutfrancais.rs KLIMATSKE PROMENE | OBRAZOVANJE

Nastavnici i učenici! Vama se obraćamo pre svih! Postavka je izložbena, naravno, ali očekujte i fenomenalne, različite eksperimente! Radionica koja prati izložbu sadrži eksperimente iz biodiverziteta, suživota sa Suncem, upotrebe ekrana, i robotike sa robotima. Imaćete mogućnost da sami realizujete eksperimente od materijala koji vam je na raspolaganju.

ARMIJA NAŠEG ORGANIZMA ABOBA, studenti-istraživači IMUNOLOGIJA

Oduvek su vas zanimale građa, funkcija i uloga ćelija imunskog sistema? Odličan razlog da posetite ovu postavku, koja će sa nekoliko aspekata posetiocima svakog uzrasta objasniti sve aktivnosti imunskog sistema. 3D modeli, slike i animacije uz fenomenalnu mogućnost da igrate igricu „ko će pobediti“ u ratu suprotstavljenih različitih antigena i ćelija imunskog sistema. Biće nam totalno zabavno i steći ćemo dobar imunitet!

BLAGO IZ ŠKOLSKOG RANCA OŠ „Vojislav Ilić Mlađi“, Hum

www.osvojislavilicmladji.edu.rs/osvim/ HEMIJA | INFORMATIČKO OBRAZOVANJE

Avanturisti! Hajde da pravimo čarolije i razne druge vragolije! Zavirite u školski ranac i otkrićete razne zanimljivosti iz čudesnog sveta nauke koji vas okružuje. Za izvođenje eksperimenata i dokazivanje naučnih činjenica nisu uvek potrebne skupe hemikalije i aparatura. Proći ćemo kroz niz ogleda koji se izvode sa stvarima koje deca nose u rancima (drvene olovke i bojice, flomasteri, rezači, mastila…) a i poneka čokoladica... i nju ćemo koristiti :).

/ 21


MALA ZONA ŠKOLA ZA MALE GENIJALCE

SFERA, Centar za popularizaciju nauke, obrazovanje i unapređenje naučnog novinarstva sfera.org.rs

BIOLOGIJA

Da li znate kako se pomoću veb kamere može napraviti mikroskop i šta je biohaking? To su samo neka od mnogih iznenadjenja koja vas očekuju na našoj postavci! Dođite da mikroskopiramo i eksperimentišemo zajedno. Proučavaćemo organizme koji su se prvi pojavili na našoj planeti. Na osnovu onoga što ste videli, i pomoću 3D modela različitih ćelija moći ćete da upotpunite sliku o živom svetu oko nas.

TESLIJANCI GENIJALCI

Učiteljski fakultet, Univerzitet u Beogradu uf.bg.ac.rs

PEDAGOGIJA

Kako da dobijete struju iz povrća? Pa, povezivanjem bakarnih i cinkanih žica i krompira u strujno kolo. Normalno. A kako da napravite elektromagnetni voz i svetleće bubice, ili jednostavan motor? Nikola Tesla je govorio da je električna struja svuda prisutna u neograničenim količinama. Danas, 160 godina od njegovog rođenja, pokušaćemo da zajedno otkrijemo tajnu ove Tesline ideje.

SPASIMO MEDU DA BI BILO SVE U REDU

EkoFON, Studentska ekološka organizacija Fakulteta organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu www.fon.bg.ac.rs

EKOLOGIJA

Stavite se u poziciju jednog polarnog medveda na Severnom polu! Zavirite na udaljeni ledeni sever, osetite na svojoj koži koliko je teško stajati na maloj santi leda koja se topi, saznajte šta se na Severnom polu dešava i zašto su polarni medvedi simbol klimatskih promena i šta svako od nas može da učini – ne samo da spasi polarne medvede – već i samog sebe. / 22

MALA ZONA

Hala 3, prizemlje ispod galerije

7+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

ZAPETLJAJ PA REŠI

Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu dmi.pmf.uns.ac.rs, pmf.uns.ac.rs

MATEMATIKA

Pripremite se za neviđene matematičke zavrzlame i to kroz razne zanimljive igre! Vezivanje i odvezivanje pertlama uz obavezno okretanje, preskakanje, provlačenje... pa magične kartice na osnovu kojih možete lako da pogodite zamišljeni broj... spremili smo za najmlađe i matematičke table. A u realizaciji zadatka članovi naše radionice biće vaši lični pomoćnici , jer cilj radionice je da kroz igru, publici svih uzrasta približimo matematiku i učinimo je super interesantnom.

LEGO IZUMI

Lego klub „Legija“ www.legija.rs

MOTORIKA | ELEKTRONIKA

Pozivaju se budući inženjeri, arhitekte, graditelji iz budućnosti da se nađemo u Lego (g)radionici! Spektakularne Lego postavke uvek idu korak ispred naših očekivanja! Ovog puta iznenadiće vas motorizovane kreacije, koje će se sastojati iz 10 do 14 različitih modula. Znate o čemu pričamo, naravno?! Fenomenalno kreativno druženje uz razmenu iskustava, ideja i tehnike gradnje.

RASPEVANA HRANA Vuk Jovićević

FIZIKA | ELEKTROTEHNIKA

Koliko ste puta čuli da se ne treba igrati sa hranom? E pa baš ćemo to uraditi. Koristićemo voće kao džojstik za igranje omiljene igrice ili kao instrument... kako nam se svidi. Ko ne voli voće, može da koristi gumenog medu, parče pice, čokolade... Uz pomoć revolucionarne sprave „Mejki mejki“, bilo koje voće ili povrće će propevati. Potpuno sulude namirnice za igranje omiljenih 3D igara na računaru, kroz najluđe eksperimente! / 23


SVET OKO NAS

Izdavačka kuća Laguna www.laguna.rs KNJŽEVNOST

Deco, kod nas ćete imati priliku da kroz različite mozgalice u našem izdanju vežbate memoriju i opažanje. Naučićete i koji su to najvažniji naučni pojmovi i mnogo toga zanimljivog o svetu u kome živimo kroz geografiju, matematiku ili biologiju. Pridružite nam se u ovom veselom istraživanju.

MAGIČNA KOCKA Zvezdanik

www.zvezdanik.rs MOTORIKA

Zvezdanik kocka nije obična igračka. Svaki sastavljeni oblik može da se rastavi i ponovo napravi novi. Pružićemo deci mogućnost da od Zvezdanik kartonske kocke izgrade svoje oblike iz mašte: dvorac, tvrđavu, kućicu, auto, avion, kuhinju, pa i životinje, ali i da budu u ulozi svojih omiljenih junaka, princeza, vitezova, pilota ili kuvara.

AUTOMATONI “5 ZA 5+”

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Smederevo FIZIKA | MEHANIKA

Da li ste čuli za automatone, preteče današnjih robota! Kako figure dobijaju život i pokret, kako mehanizmi koji su jednostavni za pravljenje pokreću komplikovane figure, i kako se komplikovani zupčanici mogu napraviti od lakših, osnovnih oblika – a za sve se koriste principi fizike i mehanike! Učenici OŠ „J.J.Zmaj” će vam na licu mesta demonstrirati ove zanimljive automatone poput ljutite feferone, knjiških moljaca i jedne čiste gliste.

/ 24

MALA ZONA

Hala 3, prizemlje ispod galerije

7+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 5 .

NAUČNO FANTASTIČNA BINA

SUBOTA 17. DECEMBAR 10:30

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

12:00

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

13:30

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

15:00

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

16:00

RAZVOJ HEMIJE KROZ VREME

I KG gimnazija

Srbija

17:00

ŠTA LETI I KAKO SE RAZBIJE?!

Les Atomes Crochus

Francuska

18:00

EKSPLODIRAJUĆA OTKRIĆA ZA ČISTU DESETKU

Milan i Marija

Srbija

NEDELJA 18. DECEMBAR 10.30

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

12.00

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

13.30

VELIKI FIZIČKO - LASERSKI ŠOU

Lund Univerzitet

Švedska

14.30

HEMIJA VATRE

AHHAA centar

Estonija

15.30

HEMIJA VATRE

AHHAA centar

Estonija

16.30

ŠTA LETI I KAKO SE RAZBIJE?!

Les Atomes Crochus

Francuska

17.30

EKSPLODIRAJUĆA OTKRIĆA ZA ČISTU DESETKU

Milan i Marija

Srbija

NAPOMENA: Raspored na Naučno-fantastičnoj bini je samo za 17. i 18. decembar, 15. i 16. decembar su rezervisani za školske posete

/ 25


VELIKI FIZIČKO LASERSKI ŠOU Lund univerzitet, Švedska

physics.lu.se, edu.physics.lu.se FIZIKA

Šta da očekujete kad kažemo „laserski šou“? Provod kao na muzičkom festivalu, uživanje u svetlosnim efektima, a u stvari prisustvujete ogledima iz atomske fizike. Neviđen svetlosni šou, lomljenje vinske čase zvučnim talasima, komore s vatrom, da-da... dobre senzacije stvaraju zavisnost, tražićete još, i još, i još. Neverovatni efekti udruženi sa zakonima fizike. Ovakav svetlosni spektakl niste videli ni na najboljoj žurki.

HEMIJA VATRE

Naučni centar AHHAA, Estonija www.ahhaa.ee FIZIČKA HEMIJA

Kako počinje priča o vatri? Da li znate šta je sve potrebno da bi nastao plamen? Kako gorivo brže sagoreva? Koje sve vrste materijala gore, a koje ne? Na sva ova i mnoga druga pitanja dobićete odgovore tokom spektakularne naučne predstave! Pravi naučni teatar! Uživaćete neprekidno u sve većim i vizuelno uzbudljivijim eksperimentima s plamenom i eksplozijama. Vatra je ekstremno važan izum za čovečanstvo. Doživećete puno-puno uzbuđenja i neverovatnih eksplozija!

ŠTA LETI I KAKO SE RAZBIJE?! Les atomes crochus (Francuska) www.atomes-crochus.org FIZIKA

Zašto se bumerang uvek vraća? Da li papirni avion uvek leti bez problema? Kako najprostije napraviti raketu, od materijala koje svako od nas može priuštiti ? Šta je to elektromagnetizam? Objekti od papira, plastike, drveta i raznih drugih materijala... jednostavnim i kompleksnim metodama pokazaćemo vam kako sve može da leti i kako sve može da se razbije kad padne.

/ 26

N A U Č N O FA N TA S T I Č N A B I N A

Hala 11

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

EKSPOLODIRAJUĆA OTKRIĆA ZA ČISTU DESETKU Milan Popović i saradnici FIZIČKA HEMIJA

Opčinjenost čoveka vatrom i eksplozijama (što prirodnim, što onima koje sam izazove) traje još od praistorije, a prvi zapisi koji pominju preteče baruta pronađeni su u Kini i stari su više od 1000 godina. Iako na prvi pomen reči eksploziv pomislimo na razaranje i ratove, začudićete se gde se i u koje sve svrhe danas eksplozivi koriste. Dođite da zajedno utvrdimo od čega zavisi da li će nešto eksplodirati ili neće i napravimo eksplozive od nekih sasvim običnih stvari.

ZVUKOLOGIJA

Ustanova „Hiša Eksperimentov“, Slovenija www.he.si

FIZIKA

Zašto bič stvara zvuk kao pucanj iz pištolja? Kako se zvuk prenosi kroz vazduh? Oduvek želite da sami napravite obou ili neki drugi muzički instrument? Pomozite nam da zajedno nađemo odgovore na ova pitanja koristeći Zvukologiju! Istraživaćemo alternativne načine da proizvedemo zvuk. Napravićemo muzičke instrumente i sviraćemo na njima. Na licu mesta.

RAZVOJ HEMIJE KROZ VREME Prva kragujevačka gimnazija prvagimnazija.edu.rs

HEMIJA

Spremite se za PERFORMANS! Četiri ključna elementa: vazduh, voda, vatra i zemlja, pa anđeo i đavo, pa živi periodni sistem hemijskih elemenata... i svi govore o dobrom i lošem u razvoju hemije kao večitoj borbi dobra i zla. Od starog doba i alhemičara, preko Lavoazjea do Mendeljejeva i novog vremena. Verujemo da je budući razvoj zelene i prijateljske hemije veoma važan deo našeg svakodnevnog života. Krećemo u borbu za spas planete!

/ 27


/ 28

TESLA ZONA

Hala 3a

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

TESLA ZONA

OD KALEMA DO STRUJE

Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu www.ff.bg.ac.rs

FIZIKA | ELEKTROTEHNIKA | RADIOTEHNIKA

Zbog čega su Teslini izumi najzaslužniji za današnju tehnologiju i šta je to Teslino obrtno magnetno polje o kojem svi učimo u školama, ali ne znamo čemu služi? Najveći Teslini izumi, počevši od transformatora, preko asinhronog i sinhronog motora do magnetnog polja, prolazimo sve osnove modernih tehnologija na principu struje, radio-talasa i bežičnog prenosa energije. Lepo ćemo se družiti sa Teslinim pronalascima, dođite nam.

INSPIRACIJA TESLOM ZA BUDUĆA POKOLJENJA Društvo fizičara Srbije www.tesla-museum.org

ISTORIJA NAUKE

Koliko znate o Teslinim izumima? Zahvaljujući njegovim patentiranim principima koji imaju vanvremensku vrednost, o Tesli često govorimo kao o čoveku koji je izmislio XX vek. Ovi izumi su našeg najznamenitijeg naučnika učinili čovekom van vremena, nenadmašnim genijem koji je osvetlio svet i podario čovečanstvu veliki broj pronalazaka koji su promenili način života svih ljudi na planeti.

ZVUČNA (R)EVOLUCIJA Društvo fizičara Srbije www.dfs.rs

FIZIKA | ELEKTROTEHNIKA

Da li ste se nekada susreli sa ultrazvučnom levitacijom? E pa, došao je taj trenutak. To naravno nije sve: od krajnje jednostavnih eksperimenata za kućnu upotrebu, kao što je naučna govornica, do mnogih segmenata iz oblasti fizike zvuka koje do sada niste imali prilike da vidite, ili čujete. Dobićete odgovor na pitanja na koji način čujemo i kako se sve mogu prostirati zvučni talasi, šta su zvučne frekvencije i kako sve mogu uticati na naš svakodnevni život. Zvuči uzbudljivo, zar ne?! / 29


DŽEDAJSKE MOĆI

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ (IBISS) i Društvo za neuronauke Srbije (DNS) srneurosoc.ac.rs, ibiss.bg.ac.rs

NEURONAUKE

Proverite da li ste džedaj i isprobajte svoju moć koncentracije. Senzori na površini vaše glave otkriće u kojoj meri ste u stanju da usmerite pažnju, tako što će vaše moždane talase pretvarati u signal kojim upravljate hologramom svemirskog broda. Ako vam veštine pravih džedaja ne leže, uključite se na frekvencu talasa svog mozga uz pomoć (plišanih) mačjih ušiju! Dok budete isprobali svu svoju moć koncentracije putem najnovijih tehnologija, saznaćete više o neuronaukama. Neka sila bude s vama!

FIZIKA NEKAD I SAD Pedagoški muzej pedagoskimuzej.rs

FIZIKA

Znate li šta su parna mašina, Papenov lonac, centrifugalna mašina, vakuum pumpa, inklinaciono-deklinaciona igla ili Vinterova električna mašina? Sve ćete to videti na našoj postavci! Eksponati koji će biti pred vama u nastavi iz fizike su se koristili krajem XIX i tokom prve polovine XX veka. Hajde da zajedno uporedimo nekadašnja i savremena nastavna sredstva, da se upoznamo s aparatima za izvođenje eksperimenata i ogleda iz različitih oblasti fizike. Pa da razmenimo mišljenja i stavove, da li je bolje nekad ili sad?

OD INDUKCIJE DO FREKVENCIJE Effektschmiede, Nemačka www.effektschmiede.de

FIZIKA

EFFEKTSCHMIEDE je grupa ljudi koji zaista uživaju u onome što rade! Oni su ti koji na grandiozan način popularizuju velike Tesline eksperimente i pravo je zadovoljstvo ugostiti ih u Tesla zoni. Na festival dolaze sa svojom super postavkom - od indukcije do frekvencije, gde ćete imati mogućnost da eksperimetišete i da se poigrate sa indukcijom, da svirate na čuvenom Teslinom kalemu ili da izmerite koliko struje u sebi imaju ovi uređaji. Kako je struja osnovni pokretač skoro svih stvari koje nas okružuju, ona je ta koja će vam omogućiti da bez opruge katapultirate metalni prsten visoko u vazduh.

/ 30

TESLA ZONA

Hala 3a

10+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

RASPEVANE CEVI

Visoka škola elektrotehnike i računarstva, Beograd www.viser.edu.rs

AKUSTIKA

Kako se na duvačkim muzičkim instrumentima proizvodi zvuk i kako jednostavno sami možete da napravite instrument? Muzička akustika je nauka koja se bavi izučavanjem muzičkih instrumenata. Muzičkih instrumenata ima mnogo i veoma su različiti, ali se ipak mogu uočiti određene zakonitosti prema kojima se dobija zvuk svirajući ih. E da, da li vam znači nešto kad kažemo: „Svirka po PVC cevima“? Naštimujte se, jer čeka vas odlična žurka. A sve na naučnoj osnovi.

SLONOVA SURLA

Centar za robotiku, Institut „Mihajlo Pupin“, Beograd www.pupin.rs

ROBOTIKA

Neverovatan, kroz evoluciju formiran, biološki organ u formi nekakvog nastavka - da, to je slonovska surla! Ima funkciju nosa, ruke, creva za tečnost, slamke, a služi i kao - truba. Surla je već dugo inspiracija istraživačima i inženjerima, koji se trude da naprave tehnički uređaj koji bi imao takvu višefunkcionalnu ulogu. I tra-ta-ta-ta-ta... evo je! Savitljiva robotska ruka sa senzorima, tzv. zmija-robot je višesegmentni savitljivi mehanizam a mi ćemo vam otkriti njegovu namenu.

UHVATI SVETLO Circus Lumineszenz

www.circuslumineszenz.com

INTERAKTIVNE MULTIMEDIJALNE INSTALACIJE

Naši gosti iz Austrije prirediće vam nezaboravnu zvučnu i svetlosnu instalaciju. Spektakularno iskustvo. Ovde muzika nastaje dok vi plešete kroz laserske zrake. Između umetnosti, nauke i klabinga. Pozivamo vas da kreirate vizuelne elemente od različitih svetlosnih objekata. Elektronski muzički instrumenti, kao što su fotofon i mala laserska harfa, povezani kompjuterom stvaraće magične elektronske zvuke i efekte. Dok je telo u pokretu, misli su fokusirane samo na jedno... meditativno i uzbudljivo sve odjednom.

/ 31


ELEKTROREVOLUCIJA

Sekcija primenjene fizike i elektronike Prve kragujevačke gimnazije apekg.wordpress.com ELEKTRONIKA | ELEKTROTEHNIKA | PROGRAMIRANJE

Sve što ćete videti napravili su naši učenici! Revolucionari novog vremena! Svaki od njih ima posebnu veštinu i spreman je da vam ga prezentuje. Zasad samo zamislite, ako umete. Pripremili su vam: stabilizaciju loptice na pokretnoj ploči, klasifikaciju nota u realnom vremenu, Brajtenberogovo vozilo, sonar, kontrolu osvetljenja sijalice udarcem dlana o dlan, AM i FM radio, robota pauka – STEMI. Ova sekcija se bavi elektronikom, mikrokontrolerima, programiranjem i inženjerstvom. Mi zajedno sa vama planiramo baš zabavnu budućnost!

/ 32

N A U K A B E Z P R E S TA N K A

Hala 3

7+


F E S T I V A L

N A U K E

X

1 5 - 1 8 . 1 2 . 1 6 .

FESTIVAL NAUKE SU: Osnivači i idejni tvorci Festivala nauke: Mladen Petrović i Ana Jovanović Glavna koordinatorka: Aleksandra Patenković Koordinator: Vuk Jovićević Asistent za međunarodni program: Jelena Andreja Radaković Logistika: Tamara Pantelić Glavna organizatorka: Ivana Todorović Organizatori: Uroš Lukovac, Nikola Janković i Ana Gruden Scenografija: Nataša Bogdanović Odnosi sa javnošću: Tanja Bogdanov, Mladen Savković i Zorana Minčić Koordinatori za saradnju sa školama: Danijela Vujanović i Željko Ankucović Asistent logistike: Pavle Radovanović Dizajn i priprema za štampu: Braća Burazeri Web design: Miloš Janković BORN Tekstovi: Ana Rodić Lektor: Marija Argakijev

Naši koordinatori za pojedinačne naučne oblasti su ljudi bez kojih nije moguće zamisliti promociju nauke a ni Festival nauke u Srbiji. Zahvaljujući njima, nastao je originalan program još jednog festivala. Na ovom mestu im se svima zahvaljujemo na saradnji:

HVALA: Bojan Tajhmeister, Dušica Petrašinović, Aleksandra Spalević, prof. dr Nataša Petrović, Dijana Colić, Tanja Adnađević, Adi Hadžibegović, Marko Krstić, Dr Milica Carević , Uroš Savković, Marija Gajić, Predrag Mitrović, Tijana Tošić, Ilija Đinović, Danica Ćujić, Kasja Pavlović, Mina Jovanović, Tijana Petković , Katarina Šmakić, Predrag Mitrović, Dr Dragana Milić, Nenad Zarić, Doc. dr Igor Pašti, Nemanja Gavrilov, Miloš Maksimović, Milan Petrović, Stefan Popović, Ivan Smiljanić, Dragan Golubović, Ivan Vasić, Nemanja Stanojević, Stevan Jokić, Ljiljana Jokić, Ena Horvat, Jovan Vojinović, Nena Stojanović, Vladana Radovanović, Milica Ćujić, doc.dr Nataša Spahić, Zoran Čađenović, Ljiljana Gavrilović, Miloš Dunčevoić, Miloš Jovanović, Aleksandar Rodić, Ivana Zorić, Sonja Krstić, Milomir Stefanović, Maja Nikolova, Marjana Brkić, Mica Đorović Stanojević, Milan Popović.

/ 33


Festival nauke se zahvaljuje

Internet prijatelji festivala nauke

Lokalni medijski partneri НОВЕ


Medijski partneri festivala nauke

NA ISTOJ STRANI VI I MI


Profile for Festival nauke

Bilten Festivala nauke 2016  

Kompletan program FN2016 za e-listanje.

Bilten Festivala nauke 2016  

Kompletan program FN2016 za e-listanje.

Advertisement