__MAIN_TEXT__

Page 1


GDE?

KADA?

Kupovinom ulaznice stičete pravo na festivalski pečat koji vam omogućava više ulazaka i izlazaka u festivalske prostore tokom jednog dana.

RADNO VREME

Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaz.

BEOGRADSKI SAJAM Hale 7, 8, 9 i 5 od 14. do 17. decambra 2017 od 10 do 19 časova

ULAZNICE

Cena ulaznice je 450 dinara. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan za program u halama 7, 8, 9 i 5*. Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima kao i na licu mesta.

* Ulaz u halu 5, na naučne šou programe, je moguć do popunjenja kapaciteta sale.

NAPOMENA: Organizator zadržava pravo izmena u programu. Detaljnije o programima na sajtu www.festivalnauke.org


Vreme je za još jedan uzbudljiv, spektakularan i upečatljiv FESTIVAL NAUKE kojim ćemo pomeriti granice, postaviti neka važna pitanja i zajedno s tobom krenuti u potragu za odgovorima. Jer nauka, od hemije do kosmologije, od psihologije do fizike, kroz sve naučne oblasti objašnjava svet oko nas, sistematizuje sakupljena znanja i razvija naše kritičko razmišljanje. U nauci, baš kao i u prirodi, sve se kreće, menja i napreduje. „Sve teče, sve se menja“, poznato je svima jer još je Heraklit primetio da je sva priroda podvrgnuta stalnoj promeni i da na svetu „sve prolazi, ništa ne ostaje“. Kontinenti se kreću i od nastanka naše planete do danas prešli su (u svakom smislu) veliki put. Zemlja se kreće, svemir se kreće... Zvuk se kreće u talasima, a svetlost pravolinijski. Kreću se roboti konstruisani na osnovu pokreta čoveka, ali i životinja. Živa bića rastu od embriona do odrasle jedinke i menjaju se neprestano, a hodanje, trčanje, letenje, plivanje, kotrljanje, vučenje, okretanje, padanje, samo su neki od oblika kretanja. Svaki rad, ili bilo koja druga aktivnost, uvek je izražena pokretom, to jest kretanjem. Kretanje ima veliku važnost u svakodnevnom životu svih nas, a kretanje predstavlja jednu od osnovnih osobina živih bića. Čovekovi pokreti i kretanje rezultat su kontrakcija skeletnih mišića i odvijanja biohemijskih procesa u njihovim ćelijama, pri čemu se hemijska energija pretvara u mehaničku (kinetičku). Naš skelet predstavlja sistem poluga koje omogućavaju to kretanje. Čitava nauka leži iza pokreta i približićemo ti je na ovogodišnjem, jedanaestom Festivalu nauke – jedan na jedan!

04

PROGRAM FN2017


NAUKA BEZ PRESTANKA

za uzrast 10+

Da li si pre za putovanje u svemir ili duboko ispod površine okeana? Ili je pak tvoj izbor putovanje u prošlost uz malu pomoć virtuelne realnosti? Šta te više zanima – životinjsko carstvo ili svet neverovatnih biljaka? Smeš li da izađeš na crtu svojim strahovima? Zona interaktivnih naučnih postavki donosi ti sve to, i još mnogo više! Slobodno priđi korak bliže, oseti nauku u njenom najboljem izdanju, jedan na jedan.

EKSPERTINEJDŽERI

za uzrast 10+

Najmaštovitija i najveselija zona vrvi od tinejdžera koji iz cele Srbije dolaze da baš tebi, jedan na jedan, pokažu zbog čega su odlepili za naukom! Oni sami prave svoje postavke, uz pomoć svojih profesora istražuju svet oko sebe i biraju najzanimljiviji način da ti predstave svo svoje znanje. Putovanje kroz naučni svet izgleda sasvim drugačije kad su vršnjaci tvoji glavni vodiči!

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA

za uzrast 10+

Eksplozije, naučni cirkusi, vratolomije, eksperimenti... Sve to staje na našu Naučno-fantastičnu binu, koja ti i ove godine predstavlja najbolju naučnu reprezentaciju sačinjenu od genijalaca iz celog sveta. Gostima iz SAD, Francuske, Poljske, Estonije i Izraela pridružiće se domaće snage, a svi zajedno daće sve od sebe da ti pokažu koliko nauka može da bude uzbudljiva, razigrana i revolucionarna!

NAUKA U POKRETU

za uzrast 10+

Čak i kad stojiš mirno u mestu, veruj nam na reč, i tada se krećeš – kreće se planeta na kojoj stojiš, kao i ceo svet oko tebe, ali i onaj u tebi. Zato na ovom Festivalu nauke poseban akcenat stavljamo na nauku u pokretu. Očekuje te poligon s najzabavnijim naučnim postavkama, eksperimentima i vežbama koje će ti pokazati kako se naša tela, ali i naša životna sredina, transformišu usled kretanja. Na tebi je samo da napraviš prvi korak. Priprema... Pozor... KRENI!

MALA ZONA

za uzrast 7+

Nikad nije suviše rano da se mališani zaljube u nauku. Zapravo, što pre zasijaju naučne iskre, to samo znači da će duže od ostalih biti deo šarenog naučnog sveta! U Maloj zoni najmlađe posetioce Festivala nauke dočekuju brojne maštovite radionice i igraonice koje će im na prikladan način pokazati na koji način nauka pokreće svet oko nas, kao i nas same. 05


NAUKA BEZ PRESTANKA ENERGIJA KOJA POKREĆE NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE

www.nis.eu

FIZIKA

Od trenutka kada je nafta uspela da pronađe put do površine i do nas, njen tok je nezaustavljiv. Od prvih, slučajnih otkrića njenih prednosti, do nezamenljivosti u svakodnevnoj upotrebi, razvili smo složene tehnologije pronalaženja i eksploatacije nafte. Prva vozila na motorni pogon su se pojavila krajem 19. veka i od tada se neprestano i ubrzano razvijaju prevozna sredstva koja nam omogućavaju različite vidove putovanja Zemljom, ali i slanje raketa u svemir i njegovo istraživanje. Sve brže, sve dalje, sve efikasnije , danas prelazimo stotine hiljada kilometara zahvaljujući prevoznim sredstvima koja pokreću motori na pogonsko gorivo. Da li ste se ikada zapitali kako bi svet izgledao bez pokretačke energije u vidu različitih goriva? Na ovogodišnjoj postavci generalnog sponzora festivala, Naftne industrije Srbije, saznajte po čemu se razlikuju i gde se sve koriste različite vrste pogonskih goriva i naftnih derivata. Kako radi motor automobila i kako benzin sagoreva oslobađajući energiju. I, naravno, da bi doživljaj bio upotpunjen, spremili smo vam spektakularne eksperimente. 6

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

DAN U SOLARNOM PAVILJONU

ARHITEKTONSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.arh.bg.ac.rs

ODRŽIVA ARHITEKTURA / ENERGETSKA EFIKASNOST

Kako se pravi održiva kuća? Od čega su njeni zidovi i šta joj je to na krovu? I zbog čega je toliko popularna u celom svetu? Zaviri u naš solarni paviljon i saznaj zašto bi (i kako!) sve kuće trebalo da budu ovoliko kul! A kad uđeš unutra, ne propusti priliku da zaigraš jedinstvenu društvenu igru za energiju, od slagalica napravi svoj održivi dom, izaberi nameštaj od drveta koji ti se dopada i pogledaj naše VR prezentacije i hologramske prikaze.

NAJMANJA METROPOLA NA SVETU

BIOLOŠKO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“ BIOLOŠKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.josifpancic.com

BIOLOGIJA

Šta čini jedan grad metropolom? Veliki broj stanovnika, užurban život, trka, buka... Baš sve to ima i najmanja metropola na svetu – jedna sasvim obična košnica! Zaviri s nama u neverovatan tajni svet pčela i saznaj čime se one tako vredno bave u svojim košnicama. Kako žive pčele na jednom kraju sveta, a kako na drugom? Da li nam sve pčele daju med? Šta bi se desilo kada bi one nestale? S obzirom na to da se sve glasnije govori o tome kako pčelama preti istrebljenje, saznaj zašto je to pogubno po sve nas i kako bismo mogli zajedno da pomognemo našim malim drugarima.

DOBRO DOŠLI U LEDENO DOBA

GEOLOŠKA I HIDROMETEOROLOŠKA ŠKOLA „MILUTIN MILANKOVIĆ“ RUDARSKO-GEOLOŠKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu www.rgf.bg.ac.rs

www.ghmskola.edu.rs

GEOLOGIJA

Misliš da postoji samo jedno ledeno doba? Zakorači u naš klimatski vremeplov i kreni na putovanje kroz sva ledena doba koja su zadesila našu planetu! Saznaj kako su se i zašto smenjivale ove ledene ere, na koji su način uticale na našu planetu, kakve to veze ima s ledničkim jezerima i alpskim rekama... Upoznaćemo te i sa doprinosom koji je naš genije Milutin Milanković dao proučavanju ledenih doba, kao i s tragovima koji su još iz ledenih doba ostali na našim prostorima! NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9

7


ŠTA NAM JE U GLAVI

GIMNAZIJA „SVETOZAR MARKOVIĆ“, Niš

www.gsm-nis.edu.rs

BIOLOGIJA / HEMIJA / FIZIKA

Bar na jedan dan postani naš tajni agent, ušunjaj se u našu glavu i javi nam šta se tamo dešava! Saznaj kako proizvodimo glas i da li nam on isto zvuči kad ga čujemo u trenutku govora kao i kad ga čujemo na snimku? Iskoristi neke od naših kul pomagala kao što su audiometar ili elektronistamograf i javi nam kakvo je stanje na užurbanim putevima koji vode do uha, grla, nosa... Očekuje te i interaktivni 3D model građe glave i vrata koji će ti pomoći da saznaš sve što treba i uspešno završiš svoju misiju!

DINAMIČNA PLANETA ZEMLJA CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE

www.cpn.rs

GEOLOGIJA

Zaboravimo na trenutak istraživanje i osvajanje svemira i hajde da se posvetimo našoj planeti Zemlji. Koliko je zaista poznaješ? Znaš li zašto se dešavaju zemljotresi, kako su nastali vulkani i ko je kriv za sve one morske i planinske magične pejzaže u kojima uživaš? Vreme je da se pozabaviš našom jedinom kućom i otkriješ zašto se ona s pravom naziva dinamičnom planetom, a u pomoć će ti priskočiti najsavremenija tehnologija i kreativna naučna rešenja!

FRUŠKOGORSKA AVANTURA

DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU, TURIZAM I HOTELIJERSTVO Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu www.dgt.uns.ac.rs TURIZAM / GEOGRAFIJA

Spremi se za putovanje – krećemo u osvajanje Fruške gore! Nauči sve što bi trebalo da znaš o planinama i ekstremnim sportovima, ali i o vulkanima i zemljotresima koji se vezuju za ovo podneblje. Saznaj kako da se brzo i lako spakuješ za putovanje, kao i kako pravilno da razumeš turistički aranžman. Uz to, ne propusti pravu malu vulkansku erupciju i pokušaj da složiš tektonske ploče, a da ne izazoveš zemljotres! Dakle, koferi spremni? Krećemo!

8

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

SKOK U BUDUĆNOST

MOBILNA TELEFONIJA SRBIJE

www.mts.rs

FIZIKA

Koliko puta ti se desilo da pričaš sa nekim preko interneta, a da se slika zamrzne u najgorem trenutku? Da li se sećaš svih online mečeva koje si izgubio samo zbog glitch-eva? Koliko si se puta iznervirao što nekoga ne razumeš zbog loše veze? Sigurno ti je poznato i neizdrživo dugo čekanje da nešto skineš ili, još gore, okačiš na net. Poseti mts zonu i kroz niz zanimljivih postavki uporedi internet kakav poznaješ sa ultra brzim netom koji je došao da odvede ove probleme u prošlost. Povedi drugare, oprobaj se i u posebnoj igrici koju smo pripremili za vas i osvoji lepe poklone!

JEDAN NA JEDAN - JER ŽIVOT JE VREDAN! CRVENI KRST BEOGRAD

www.crvenikrst011.org.rs

PRVA POMOĆ / MEDICINA

Kad se nađeš jedan na jedan sa nesrećnim slučajem, potrebno je pre svega da udahneš duboko i razmisliš o tome šta možeš da učiniš kako bi situacija bila što bolje sanirana. Čak i ako nisi medicinsko stručno lice, postoji mnogo toga što možeš da učiniš, a što nekome može da spase život. Saznaj kako se pruža prva pomoć, kako se pravilno izvodi tehnika oživljavanja, ali i kako možeš da zaštitiš sebe i druge tokom elementarnih nepogoda.

DO GOLE KOSKE

MEDICINSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu Centar za stručni i naučno-istraživački rad studenata www.mfub.bg.ac.rs/sr/studenti/sekcije_stud_parlamenta/csnirs MEDICINA

Novorođenče ima oko 300 kostiju, a odrastao čovek svega 206! Gde nestanu sve te kosti i zbog čega nam je uopšte potreban toliki veliki broj? Odgovor na ova, ali i mnoga druga pitanja, čeka te, na postavci koja razotkriva sve tajne čovekovog skeleta. Kako izgledaju kosti spolja i iznutra? Po čemu se razlikuju skeleti muškarca i žene, dece i odraslih? Saznaj i šta je to osteoporoza, ali i kako putovanje u svemir utiče na kvalitet kostiju. I za kraj, izazivamo te da probaš da sklopiš naš tajanstveni skelet i pogodiš kome je pripadao!

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9

9


OČI U OČI SA STRAHOM

DRUŠTVO ZA NEURONAUKE SRBIJE

www.srneurosoc.ac.rs

NEURONAUKE

Lako je biti smiren i opušten u dobro poznatom okruženju i svakodnevnim dobro poznatim aktivnostima. Ali, šta se dešava ako treba da trčiš po krovovima zgrada? Da li se bojiš brze vožnje na rolerkosteru ili u trkačkom automobilu? Da li možeš da zamisliš da lebdiš u vazduhu? Izazivamo te da izađeš na crtu svojim strahovima i uzbuđenjima u našem bezbednom virtuelnom okruženju. Kad te povežemo na poligraf nećeš moći da sakriješ prave emocije! Zakorači na zabavan način u svet neuronauka i saznaj koji su delovi mozga zaduženi za nikad uzbudljiviji korak izvan zone komfora.

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS! – BRŽE, VIŠE, JAČE!

FAKULTET SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA, Univerzitet u Beogradu www.fsfv.bg.ac.rs FIZIČKO VASPITANJE / SPORT

Da li ikada razmišljaš o tome kako rade mišići? Kako Ivana Španović skače toliko daleko i zašto Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić pogađaju kad je najpotrebnije? Napravi s nama prvi korak u čarobni svet sportskih nauka! Pokazaćemo ti kako atomske centrale u tvojim mišićima mogu da proizvedu neverovatnu snagu. Videćeš, a možda i nećeš, koliko brzo možeš da reaguješ kad te neko napadne i koliko je lako, ili pak teško, igrati košarku pametnom loptom! Aktiviraj sve svoje mišiće i pokušaj da držiš korak s naukom u pokretu!

VRTEŠKA ZA KOSMONAUTA GIMNAZIJA „SVETI SAVA“, Požega

www.gimnazijapozega.edu.rs

FIZIKA / ELEKTRONIKA

Kako nešto može da bude toliko jednostavno, a toliko moćno da se koristi čak i za trening kosmonauta? Spremi se za jedan sasvim običan i veoma zabavan izazov na Koriolisovoj vrteški – možda deluje lako, ali veruj nam na reč, to ne može svako! Uz to se obračunaj i s laserima koji će meriti tvoj skok uvis ili udalj, zavaraj naše senzore i testiraj svoje reflekse i otkrij za šta se sve može upotrebiti (ultra)zvuk.

10

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

KAD ARHEOLOGIJA OŽIVI

ARHEOLOŠKI INSTITUT BEOGRAD

www.ai.ac.rs

ARHEOLOGIJA

Upoznaj se s arheološkim nasleđem naše zemlje na sasvim nov način! Za početak, odaberi neko od najsavremenijih tehnoloških pomagala koja su ti na raspolaganju, kao što su HoloLens ili Oculus Rift, i kreni da otkopavaš antičke mozaike i druge arheološke poslastice, deo po deo! Ne samo da ćeš saznati na koji se način arheologija priprema za XXI vek, već ćeš osetiti i ono retko uzbuđenje kada počneš da otkopavaš zakopano blago u virtuelnoj realnosti. Ako posle ovoga odlučiš da arheologija bude tvoj životni poziv, mi (ni)smo krivi!

CIRKUSKI EKSPERIMENTI CIRKUSFERA

www.cirkusfera.org

CIRKUSKE VEŠTINE

Iako se često diviš cirkuzantima i njihovim akrobacijama, da li razmišljaš o tome koje sve naučne zakone oni moraju da „prekrše“ da bi izveli svoje vratolomije? Učestvuj i ti u radionici cirkuskih veština i saznaj kakva se naučna objašnjenja kriju iza svakog poteza, figure i trika! Žongliraj sa silom ubrzanja i pokušaj da nadjačaš uticaj gravitacije. U pauzama između radionica pogledaj izložbu fotografija Cirkusferinih umetnika i zabavi se otkrivanjem novih naučnih činjenica.

NA TALASIMA ELEKTROMAGNETNOG MORA FAKULTET ZA FIZIČKU HEMIJU, Univerzitet u Beogradu

www.ffh.bg.ac.rs

FIZIČKA HEMIJA

Koji deo sunčevih zraka promiče našem oku? Šta je spektar, šta spektroskop i kako već danas možeš da ga napraviš kod kuće? Pridruži nam se i saznaj kako je veliki fizičar i matematičar Isak Njutn uz pomoć staklene prizme razlagao sunčevu svetlost na sastavne komponente i kakve veze to ima sa dugom koju možemo ponekad da vidimo na nebu. Uz to, isprobaj i da pomoću obične veb-kamere kontrolišeš kompjuterski 3D model, a mi ćemo ti otkriti kakve veze to ima sa elektromagnetnim talasima i zračenjem!

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9

11


POLUGA ZA TRISTA ČUDA

FIZIČKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.ff.bg.ac.rs

FIZIKA / MATEMATIKA

Arhimed je davno rekao: „Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomeriću svet!“ Mi ćemo obezbediti oslonac i poluge, na tebi je samo da pomeraš svetove! Pridruži nam se u ovoj uzbudljivoj naučnoj avanturi koja počiva na nečemu tako jednostavnom kao što je najobičnija poluga. Provozaj naša neobična kolica, poigraj se s ravnotežom na našoj klackalici, isprobaj Arhimedov katapult i uradi nekoliko zgibova. Veruj nam na reč, uz malu pomoć naučnih zakona čak ni zgibovi ne deluju kao nemoguća misija!

KRUG OKO SVETA SA NAJBOLJIM LETAČIMA FONDACIJA ZA ZAŠTITU PTICA GRABLJIVICA

www.vulture.org.rs

ORNITOLOGIJA

Kao jedna od najvećih ptica letačica, s težinom od jedanaest kilograma i rasponom krila od tri metra, albatros može da preleti oko šesnaest hiljada kilometara – bez sletanja! S druge strane, majušni kolibri samo u jednoj sekundi može da zamahne svojim krilima i do osamdeset puta. U čemu je njihova tajna? Pridruži nam se i saznaj sve o tome kako, zašto i kuda to ptice lete, kakvu snagu poseduje njihovo perje i kako se ono menjalo tokom evolucije! Otkrićemo ti i zašto je arktička čigra poznata kao ptica sa dva leta, kao i gde su se zaputili naši beloglavi supovi.

KOKTELI VATRE I LEDA

HEMIJSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.chem.bg.ac.rs

HEMIJA

Da li znaš kako se prave naučni kokteli? Možda nisu za piće, ali su višestruko korisni i neretko raznobojni! Nauči kako da zapališ vatu dodirom staklenog štapića ili u neverovatnim (čitaj: podvodnim) uslovima. Kreni s nama u avanturu satkanu od vatre i leda, a kad se umoriš od putovanja, skrasi se u sobi Sime Lozanića, našeg cenjenog hemičara, prvog rektora Univerziteta u Beogradu, koji je za nekoliko koraka bio ispred svog vremena.

12

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

SA INSEKTIMA NA TI HABIPROT

www.habiprot.org.rs

ENTOMOLOGIJA

Znamo da insekti nisu na najboljem glasu, ali vreme je da se to promeni! Tu smo da te uvedemo u svet leptira i otkrijemo ti koliko oni zaista dugo žive. Da li uholaža zaista ulazi u uvo i zbog čega svi beže od smrdibuba? Objasnićemo ti i kako lete vilinski konjici, upoznaćemo te s neobičnim insektima koji žive kod nas i naučićemo te kako i ti, baš kao i pravi naučnici, možeš da doprineseš boljem poznavanju sveta insekata u Srbiji.

SREĆKO – ROBOT KOJI ČITA EMOCIJE

MIT MEDIA LAB, Kembridž, Masačusets, SAD ČUBU UNIVERZITET, Nagoja, Japan http://affect.media.mit.edu/ DRUŠTVENA I AFEKTIVNA ROBOTIKA

Da li se usuđuješ da izađeš na crtu robotu koji može da pročita tvoje emocije, jedan na jedan? Slobodno istupi, naš Srećko će analizirati tvoje pokrete lica i sigurni smo da će do kraja druženja uspeti da ti izmami osmeh! Osim druženja sa tobom, ovaj simpatičan robot obožava i đuskanje uz dobru muziku, ali samo ako su svi oko njega srećni kao i on. Pridruži nam se u ovoj dinamičnoj i veseloj igri sa robotom poslednje tehnologije, koja je razvijena na najpoznatijem svetskom fakultetu iz oblasti kompjuterske tehnologije.

(D)OŽIVI MEZOZOIK

PRIRODNJAČKI CENTAR SVILAJNAC

www.prirodnjackicentar.rs

PALEONTOLOGIJA

Predstavljamo ti jednog od najvećih mesojeda mezozoika – tiranosaurusa najpoznatijeg i najprepoznatljivijeg dinosaurusa! Za ovu priliku ugostićemo mladunče tiranosaurusa visine oko dva i po i dužine oko četiri i po metra. Nakon druženja s njim, dodatno prouči replike zuba, kandži, kao i otiske stopa ovog mesojeda. Tu su i originalni fosilni ostaci tiranosaurusa koji su pronađeni 2013. godine u američkoj državi Vajoming, u jednom od najvećih paleontoloških lokaliteta u Severnoj Americi - Bafalo Kriku.

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9

13


OD SNAGE DO ENERGIJE ELEKTROPRIVREDA SRBIJE

www.eps.rs

ENERGETIKA

Da li imaš dovoljno snage da njome proizvodiš struju kod kuće? Ne, ne govorimo o supermoćima već o sasvim običnim stvarima kao što su snaga i energija! Mi u Elektroprivredi Srbije proizvodimo struju u elektranama i komplikovanim postrojenjima, ali sada smo ovde da ti pokažemo kako uz pomoć fizičke aktivnosti možeš da osvetliš svoju sobu, spremiš hranu ili dopuniš mobilni telefon. Uz pomoć bicikla pokušaj da pokreneš blender ili saznaj koliko je više energije potrebno da zasvetli obična u odnosu na štedljivu ili LED sijalicu. Videćeš, tvoja snaga može da pokrene ceo svet!

DOĐI, VIDI, RAZMISLI

LABORATORIJA ZA EKSPERIMENTALNU PSIHOLOGIJU FILOZOFSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu www.f.bg.ac.rs PSIHOLOGIJA

Mozak ume da bude prilično čudan drugar i da se poigra s našim čulima na način koji nas ostavi bez teksta. Doslovno, bez reči! Obrati pažnju, jer to može ponovo da ti se desi kad se nađeš jedan na jedan sa psihološkim eksperimentima i igricama koje smo ti priredili. Poigraćemo se s rečima, svetlim i tamnim bojama, našalićemo se s tvojim čulima i izazvaćemo te na zadatke koje malo ko može da reši! Rekli bismo ti da poneseš svo znanje koje imaš i svu koncentraciju koju možeš, ali ni to ti neće pomoći da se pripremiš za naše psihološke zavrzlame.

AVANTURE JEDNOG ZUBA

STOMATOLOŠKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu Centar za naučnoistraživački rad studenata STOMATOLOGIJA

Živi ušuškan u toplim desnima i obložen je tvrdim oklopom. Ima i tridesetak cimera! Naizgled je zaštićen, a ipak je veoma ranjiv. To je zub, neustrašivi mali superheroj koji stalno nešto žvaće, sitni, drobi, sa bakterijama se bori i trudi se da očuva svoj izgled i tvoj savršen osmeh. Možda ne razmišljaš o tome često, ali svakodnevica tvog zuba, baš kao i njegov ceo život, nije nimalo blistava. Zato ti ovom prilikom dajemo niz odgovora na pitanja kako da pomogneš svojim zubima i sačuvaš ih za ceo život. 14

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

ČUDESNA ŠUMA

ŠUMARSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.sfb.bg.ac.rs

ŠUMARSTVO / BIOTEHNOLOGIJA

Naši četinarski prijatelji s ponosom nose svoja zelena odela i pomažu nam da ova planeta što duže ostane lepa i zelena. Zbog toga bi trebalo da im prilazimo s poštovanjem i čuvamo njihov svet pun neodoljivih mirisa, zelenih iglica i mnogobrojnih šišarki. U znak zahvalnosti, otkrićemo ti na koje sve načine nastaju omiljeni četinari. Da li se šuma sama rađa ili su ljudi umešali prste? Četinarski pasoš ti za ovo putovanje nije potreban, mi smo se pobrinuli za celu avanturu!

POJAS GLAVU ČUVA

STRUKOVNO UDRUŽENJE POLICIJE „DR RUDOLF ARČIBALD RAJS“, Beograd www.sup.rs FIZIKA / PSIHOLOGIJA

Da li pojas vezuješ samo zato što želiš da izbegneš kaznu, ili i zato što želiš da obezbediš i sebe i druge u saobraćaju? Ukoliko još ne veruješ u to koliko je važno vezati sigurnosni pojas tokom vožnje, iskoristi priliku da u našem simulatoru čeonog sudara osetiš kako je to kad ti se desi udes. Čak i sile koje deluju prilikom sudara pri brzini manjoj od dvadeset kilometara na čas deluju prilično zastrašujuće! Podsetićemo te i na zakonske obaveze koje nalažu samo vezivanje pojasa, kao i na naše i svetske statistike. A za najmlađe posetioce tu su i ove godine „pijane naočare“!

DO SVEMIRA I NAZAD

UNIVERZITET METROPOLITEN BEOGRAD

www.metropolitan.ac.rs

INTERAKTIVNI DIZAJN

Možda nismo svi u prilici da otputujemo u svemir, ali to ne znači da ne možemo da iz prve ruke saznamo i sami proverimo kako izgleda život u svemiru! Svakodnevica izgleda prilično drugačije izvan naše planete, a ovo je prava prilika da saznaš koji to modni trendovi vladaju vasionom, kako se naše male životne stvari odvijaju u svemiru i kako se najnovija naučna dostignuća odražavaju na ova neobična putovanja u nepoznate predele. Sve to otkrićemo ti uz pomoć najsavremenijih digitalnih tehnologija... jer svemir to zaslužuje! NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9

15


NAT GEO TRKA

NATIONAL GEOGRAPHIC

www.natgeotv.com/rs

Mislite li da biste mogli da pobegnete od jednog prosečnog medveda ili da prestignete žirafu? NATIONAL GEOGRAPHIC će posetiocima Festivala nauke omogućiti jedinstveno iskustvo – da se oprobaju u nezaboravnoj trci sa različitim virtualnim životinjama koje će krasiti realne karakteristike! Najveća zabeležena brzina kretanja nekog ljudskog bića je 47.52 km/h i postigao je čuveni atletičar Jusein Bolt, postavljajući svetski rekord u trčanju na 100 metara. Iako su naši preci, boreći se za život, bili prinuđeni da odmeravaju brzinu sa različitim životinjama, moderni čovek retko ima priliku za slično iskustvo. Inspirisani autentičnim podacima, za posetioce smo pripremili jedinstveno iskustvo – na atletskoj stazi od 20 metara svako će moći da se trka sa različitim životinjama, odnosno, njihovim virtualnim kopijama koje će trčati pored staze na velikom ekranu.

16

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3 / 10+


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

ADRESA NA KOJOJ GRAFITI (O)ŽIVE OMAI, Austrija

www.omai.at

DIGITALNI MEDIJI

Ponesi sve svoje ideje, zamisli i snove, jer ovde se okupljamo da bismo ih pretvorili u realnost. I to pomoću interaktivnih grafita! Međunarodni biro za medije i umetnost iz Austrije OMAI pobrinuće se da sve tvoje zamisli pretvori u grafite s kojima dalje možemo da se poigravamo na jedinstven način. Uz pomoć njihove aplikacije „Tagtul“ (Tagtool) pojam interaktivnih grafita dobija sasvim novu dimenziju. Videćeš na koji način šarene ilustracije i priče mogu za tren da ožive na velikom zidu – pred tvojim očima!

KRAS(NA) VODA

EGEA BEOGRAD Evropska geografska asocijacija za studente i mlade geografe www.egea.eu/entity/Beograd GEOGRAFIJA / HIDROLOGIJA

Ne znaš šta su potajnice, bočata vrela i estavele? Ne, u pitanju nisu tajna organizacija, „vrući bokovi“ ili neka latinoamerička serija! Kras(na) voda će ti otkriti kako to voda pronalazi svoj put od podzemnih kanala do površine Zemlje! Tu smo da ti pokažemo na koji način funkcionišu izvori u kraškom reljefu (krasu) i na to koliko je voda u tim predelima dragocena. I ove godine čeka te tradicionalni geografski kviz.

TAMO GDE NASTAJE ŽIVOT

FAKULTET VETERINARSKE MEDICINE, Univerzitet u Beogradu

www.vet.bg.ac.rs

VETERINARSKA MEDICINA

Od embriona, fetusa i ploda do tvojih omiljenih životinja, ova postavka upoznaje te s načinima na koje životinje dolaze na svet i, pre svega, načinima na koje nam ultrazvuk pomaže u praćenju „drugog stanja“ domaćih životinja. Ultrazvuk je zapravo mehanički talas koji većina životinja, baš kao i čovek, ne može da registruje nijednim čulom, zbog čega je postao nezamenljiv u modernoj veterinarskoj i medicinskoj dijagnostici. Saznaj brojne zanimljivosti vezane za oplodnju, prošetaj kroz kratak istorijat veštačkog osemenjivanja i prati sve faze graviditeta uz pomoć ultrazvuka.

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9

17


AGAR ART – SUDAR UMETNOSTI I MIKROBA ROSICA TAŠKOVA, Bugarska MIKROBIOLOGIJA

Spremite se da upoznate svet mikroba kakav niste ni slutili da postoji! Rosica Taškova je nakon studija molekularne biologije i mikrobiologije na Univerzitetu u Sofiji pronašla neobičan način da mikrobiologiju približi svima, i to kroz pravljenje malih umetničkih dela od mikroba u Petrijevoj šolji! Od slika životinja, preko dela Van Goga do logotipa Festivala nauke, ona će s posetiocima Festivala nauke prošetati kroz svet mikroba otkrivajući koji tipovi mikroba postoje u našoj okolini, koje bakterije rastu u kojim uslovima, kao i koje od njih su dobre, a kojih bi trebalo da se klonimo.

HRANA MOŽE BITI NAŠA JAČA STRANA

FARMACEUTSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.pharmacy.bg.ac.rs

FARMACIJA

Kako da izbegneš brzu hranu na ukusniji način koji ne traži mnogo vremena? Kakva je uloga proteina i ugljenih hidrata u tvom organizmu, a za šta su zaslužni vitamini, minerali i masti? Šta bi se desilo ukoliko ih ne bi unosio dovoljno ili ako bi pak preterao s njihovim unošenjem? Odgovori na ova, ali i brojna druga pitanja o ishrani čekaju te na Festivalu nauke, gde ćeš moći da saznaš baš sve što te zanima o pravilnoj ishrani i njenom uticaju na tvoj organizam, kao i na koji način zdrava i ukusna hrana može da postane tvoja najbolja strana!

I LIMENKE MOGU DA SPASU SVET RECAN FONDACIJA I SOLAGRO TIM www.svakalimenkaseracuna.rs

www.solagroteam.com

EKOLOGIJA

Nakon što ispiješ omiljeni napitak ne postoji nijedan dobar razlog da limenci iz koje piješ ne podariš nov život. Na Festivalu nauke upoznaćemo te s interaktivnim, pametnim presama za aluminijumske limenke koje će se uskoro naći širom Beograda. Ove prese imaju kul sistem zasnovan na mobilnoj aplikaciji koja te motiviše da recikliraš, a uz to ti štede i vreme i novac. Na tebi je samo da pronađeš sebi najbližu presu i poigraš se njom, jer ekologija nema alternativu! 18

NAUKA BEZ PRESTANKA Hale 7, 8 i 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

MALA NAUČNA BINA (hala 8) Za sve one koji žele da saznaju šta naši istraživači rade u laboratorijama, da se upoznaju sa njima, prodiskutuju ili samo u opuštenoj atmosferi čuju iskustva sa terena, pogledaju edukativni ili autorski film i saznaju nešto novo, otvaramo još jednu naučnu binu – JEDAN NA JEDAN. Osveženje i poziv na upoznavanje, priču uz šoljicu čaja ili kafe. Upoznaćemo vas sa čudesnim Arboretumom Šumarskog fakulteta, neverovatnim migracijama ptica, podvodnim svetom i ronjenjem, svemogućim Zeolitom, pametnim bakterijama koje su otporne na antibiotike, neverovatnim bešumnim letačima – sovama, kao i sa našim poslednjim orlovima krstašima- simbolima sa našeg grba, ali i sa problemom koga nismo svesni a koji bukvalno leži pod našim nogama: sa nestajanjem i uništavanjem zemljišta. U nedelju, za porodični dan imamo predavanja namenjena deci i roditeljima, jer je red da se zabavimo svi zajedno. Raspored predavanja će biti istaknut na našem sajtu, kao i na ulazu u Malu binu u hali 8 svakog dana trajanja Festvala. Predavanja u trajanju do 40 minuta se smenjuju na sat vremena.

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3 / 10+

19


VATROMET BOJA U ČAŠI VODE GIMNAZIJA TUTIN HEMIJA / BIOLOGIJA

Udahni duboko... i samo nakratko zadrži dah! Biće nam potrebna svega jedna čaša da te odvedemo na putovanje u nepregledni svet pijaće vode. Uz malu pomoć hemijskih i bioloških analiza otkrićemo ti baš sve što treba da znaš o vodi koju svakodnevno unosiš u svoj organizam. Saznaćeš šta sve mogu da urade dve male kapi Senjetovog rastvora, kao i šta će se desiti ukoliko vodi dodaš samo jedan mililitar kalijum-hromata! Spremi se za vatromet boja!

PREVUCI, ZAŠTITI I VEK PRODUŽI OŠ „VOJISLAV ILIĆ MLAĐI“, Hum

www.osvojislavilicmladji.edu.rs/osvim/

HEMIJA / TEHNIČKO I INFORMATIČKO OBRAZOVANJE

Da li znaš zašto gvožđe gubi bitku protiv rđe, zbog čega baš srebro potamni, a zlato ne? Vreme je da porazgovaramo o metalima i njihovim supermoćima – ako želimo da nam služe, moramo dobro da ih zaštitimo hemijskim presvlakama! Bruniranje, posrebrivanje i niklovanje zainteresovaće jedne, dok će drugi pokušati da crtaju na pertinaksnim pločicama. Svoj naučnoumetnički rad ponesi kao jedinstvenu uspomenu na Festival nauke!

20

EKSPERTINEJDŽERI Hala 9


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

TAMO GDE NASTAJE FILMSKA MAGIJA OŠ „KRALJ ALEKSANDAR I“, Požarevac

www.kraljaleksandarpo.edu.rs

TEHNIKA / TEHNOLOGIJA

Kako nastaju filmovi? Da li za njih ima mesta u školama? Od početne ideje do krajnje realizacije, kroz ovaj uzbudljiv umetničko-naučni proces vodiće te školarci koji potpisuju već nekoliko odličnih filmskih dela! Zajedno s njima nauči kako da snimaš, montiraš, dodaješ efekte... Prati njihov kreativni proces ili postani njegov deo, jer baš ovde nastaje filmska magija i snima se FN filmska avantura!

ZA SVE JE KRIV MOZAK

OŠ „VUK KARADŽIĆ“, Leskovac www.osvukkaradzicle.edu.rs OŠ „8. OKTOBAR“, Vlasotince www.os8oktobar.edu.rs FIZIKA

Čovekovo oko prima čak devedeset odsto svih informacija! Prilično mnogo, zar ne?! A šta se dešava s preostalih deset odsto? Za njih, kao i za konačnu sliku koju formiramo, zaslužan je mozak, koji svoj posao uglavnom radi veoma dobro. Međutim, ponekad se desi da i mozak pogreši... I to je sasvim u redu, jer tako dolazi do optičkih iluzija koje mogu da budu urnebesne, intrigantne, da inspirišu kako naučnike tako i umetnike. Ovom prilikom igramo se s veličinama i oblicima u optičkim iluzijama koje će te ostaviti bez reči!

NAUČNA SVAŠTARA NA TRADICIONALAN NAČIN PRVA BEOGRADSKA GIMNAZIJA

www.prvabeogim.edu.rs

FIZIKA / HEMIJA

Dok budemo aktivirali razorni vakuumski top poslužićemo ti šareni hemijski koktel i proveriti da li žumance iz „kinder jajeta“ može da probuši balon. (SPOILER ALERT: O da, može!) Spremi se za niz naučnih eskperimenata, šarenih i eksplozivnih, koji će ti zakone fizike objasniti na sasvim nov način. Ali nemoj samo da posmatraš naše ekspertinejdžere sa strane, već hrabro istupi, pridruži im se i uzmi stvar u svoje ruke. Da li treba da pomenemo i jedno malo lasersko iznenađenje?

EKSPERTINEJDŽERI Hala 9

21


JEDAN NA JEDAN SA PAMETNIM ROBOTIMA PRVA KRAGUJEVAČKA GIMNAZIJA MATEMATIČKA GIMNAZIJA KRAGUJEVAC sekcije primenjene fizike i elektronike

www.apekg.wordpress.com

FIZIKA / ELEKTRONIKA / PROGRAMIRANJE

Od pametnih tostera, preko pametnih automobila, do pametnih kuća... Za slučaj da nekome nije jasno, svet koji smo sami stvorili postaje sve inteligentniji! Da li ste upoznali RubikBota, robota koji savršeno slaže Rubikovu kocku? A tu su i robot pauk i robot suncokret. Njihov drugar MazeBot bez problema pronalazi izlaz iz lavirinta, dok LaserBot uvek cilja tačno u centar svoje mete! Ti biraš kojim ćeš robotom upravljati! Uz to, nauči kako da pomeraš kursor zenicama i zasviraj na vazdušnim bubnjevima. Kao da sve to nije dovoljno, naš 3D skener možda napravi rekonstrukciju baš tvoje glave, pod uslovom da mu izađeš na crtu, jedan na jedan! Pridruži se ovoj ekipi i razotkrij proces i mehanizme koji stoje iza robota i njihove inteligencije.

FIZIKA ZA PONETI

OSNOVNA ŠKOLA „MILOŠ CRNJANSKI“, Beograd

www.oscrnjanski.edu.rs

FIZIKA

Veruj nam na reč, s ove postavke otići ćeš s makar i malo fizike u džepu! Arhimedovo vedro i brojni drugi eskperimenti dobro će ti doći da saznaš na koji način pritisak kontroliše svet oko nas. Saznaj i sve što te je oduvek zanimalo o živom pesku – zašto nastaje, usled čega dolazi do tonjenja i da li je u tom slučaju naš otpor najpametnija izlazna strategija?

TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI MATEMATIČKA GIMNAZIJA Beograd

www.mg.edu.rs

ELEKTRONIKA / PROGRAMIRANJE

Napredovanjem tehnologija mnoge nama naizgled nemoguće stvari polako postaju deo naše stvarnosti. Pripremili smo ti miks različitih robota i robotike, kao i njihovu primenu u svakodnevici. Da li možeš da zamisliš nešto što se čini kao tehnologija daleke budućnosti a u stvari je veoma blizu? Hajde da zajedno maštamo i radimo ka svetu u kome će nam roboti pomagati čak i u najmanjim dnevnim aktivnostima – nameštanju kreveta, sređivanju sobe, pomoć pri domaćem, pranju sudova. Uvešćemo te u svet robotike, programiranja i matematike na krajnje neobičan način i naterati da se prosto zaljubiš u naše ideje. 22

EKSPERTINEJDŽERI Hala 9


F E S T I V A L

EKSPERTINEJDŽERI Hala 9 / 10+

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

23


MALA ZONA PRONAĐI PRAVO (ARHEOLOŠKO) BLAGO

KLUB STUDENATA ARHEOLOGIJE, Univerzitet u Beogradu www.f.bg.ac.rs/stud_organizacije/KSA ARHEOLOGIJA

Kako to arheolozi tačno znaju gde treba da vrše svoja iskopavanja? Da li je moguće da zaista idu na puku sreću? Naravno da ne! Ono što razlikuje arheologe od ostalih ljudi jeste veliko znanje koje poseduju i zahvaljujući kojem bolje od svih znaju gde treba da iskopavaju. Ovom prilikom i ti možeš da postaneš deo arheološkog tima i pridružiš se iskopavanju na našem malom arheološkom nalazištu. Nauči koji alat koriste arheolozi, kojim se trikovima služe, i pokušaj da iskopaš vredne arheološke nalaze.

DA RAT ZAUVEK OSTANE SAMO IGRA

SAVEZ BORAČKIH ORGANIZACIJA REPUBLIKE SRBIJE SABOR, Beograd www.bitkanadrini.rs ISTORIJA

Spojili smo šah, riziko, „Ne ljuti se čoveče“ i uzbudljivu srpsku istoriju kako bismo ti na zanimljiv i edukativan način preneli važne istorijske činjenice i lekcije koje ne smeju biti zaboravljene. Preuzmi ulogu komandanta vojske i oprobaj se u društvenoj igri „Bitka na Drini“! Važne ličnosti srpske istorije postaće ti saveznici, vojne formacije biće tvoji zadaci, a pred tobom će se odvijati događaji koji su našu zemlju uvukli u vihor Velikog rata. 24

MALA ZONA Hala 8


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

ČEKAMO TE NA POLIGONU

VRTIĆ „BUBAMARA“, PREDŠKOLSKA USTANOVA „DR SIMA MILOŠEVIĆ“, Zemun www.pudrsimamilosevic.edu.rs PREDŠKOLSKA PEDAGOGIJA

Odavno nam je svima jasno da se kroz igru najbolje uči! Zbog toga mališane na ovom Festivalu nauke čeka zabavni poligon na kojem se izvode posebno osmišljene vežbe iz oblasti fizičkog vaspitanja usmerene ka savladavanju prepreka uz pomoć sprava i rekvizita. I sasvim je u redu da pogrešiš, sapleteš se i padneš. Dešava se svima nama! Važno je samo da ustaneš i kreneš dalje jer igra i učenje nikada ne bi trebalo da prestanu!

SVI ZA JEDNOG - JEDAN ZA SVE! EkoFON, Beograd

www.facebook.com/EkoFONorg

EKOLOGIJA

Pridruži nam se u uzbudljivoj i nikad važnijoj akciji spasavanja planete Zemlje! Naučićemo te kako da otpad, koji bi mogao da ugrozi našu planetu, pretvoriš u zanimljive predmete koje ćeš moći da poneseš sa sobom! Kroz kreativne radionice, igru i razbibrigu, igru memorije, pokazaćemo ti zašto je reciklaža toliko važna, koji se sve otpad može reciklirati i koliko puta! Pomozi nam i u prikupljanju čepova za humanitarnu organizaciju “Čepom do osmeha”, a svi mališani ostaviće i svoj jedinstveni trag na našoj velikoj planeti Zemlji.

CARSTVO SVETLOSNIH EKSPERIMENATA

STUDENTSKI DEO OPTIČKOG DRUŠTVA, Univerzitet u Beogradu www.facebook.com/OSAStudentChapterBelgrade FIZIKA / OPTIKA /

FOTONIKA

Ako ti od pomena Snelovog zakona pada mrak za oči, onda ćemo se lepo družiti! Mi obožavamo mrak, jer tu naši svetlosni eksperimenti blistaju punim sjajem! Uz našu pomoć i pomoć malih zakona fizike otkrij koje sve talasne dužine čine boje oko tebe i zbog čega svetlo izgleda toliko kul dok prolazi kroz oblake. Kroz nekoliko eksperimenata, koje ćeš moći da izvodiš i u svojoj kući, upoznaćemo te s Rejlijevim rasejanjem, analizom svetlosti pomoću CD-a... Zaroni sa nama u svet optike i fotonike, čeka te mnogo više boja i svetlećih genijalnosti nego što možeš da zamisliš! MALA ZONA Hala 8

25


EKSPERIMENTI ZA NAJMLAĐE RADOZNALCE RUKA U TESTU

www.rukautestu.vin.bg.ac.rs

EDUKACIJA

Za ludu naučnu zabavu laboratorija jeste poželjna, ali nije neophodna! Pokazaćemo ti da eksperimente, uz malu pomoć roditelja ili nastavnika, možeš da izvodiš i kod kuće, u vrtiću, školi... Pridruži nam se na veselim radionicama u kojima ćeš moći da naučiš brojne zanimljive stvari ne samo kao posmatrač, već i kao osoba koja aktivno učestvuje u svemu i sama vodi svoje naučne avanture! Zavrni rukave, spremi radoznalost i osmeh i prepusti se naučnim igrarijama!

SVEZNALKOV REČNIK

UMETNIČKO UDRUŽENJE „ARTFRAKCIJA“, Inđija SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST / FRAZEOLOGIJA

Nadamo se da nemaš naviku da presipaš iz šupljeg u prazno ili da kopaš drugom jamu jer svi znamo kako se to najčešće završi! Umesto toga, kreni sa nama na putovanje u Sveznalend! Pripremili smo za tebe uzbudljiv obilazak koji te vodi kroz svet naših najpoznatijih fraza i poslovica! Čeka te i Sveznalkov bioskop, kviz znanja, radionice na kojima će da ožive naše stare, ali i neke nove izreke, kao i još mnogo iznenađenja. Kao da to nije dosta, Sveznalko i njegovi pomoćnici pripremaju ti i nagradnu igru! Pravac – Sveznalend!

KOCKA DO KOCKE… LEGIJA! LEGO KLUB „LEGIJA“, Beograd

www.legija.rs

Od kolevke pa do groba, najlepše je… lego doba! Šarene kocke koje su obeležile detinjstvo brojnih generacija zaslužne su za igradnju brojnih carstava i dalekih galaksija, a u koja će još jednom moći da otputuju i posetioci Festivala nauke. Pravo lego gradilište čeka na tebe – upravljaj našim lego-bagerima i pretvori svoje snove u stvarnost. Uz to uživaj i u našim raznobojnim mozaicima neverovatne preciznosti, izgrađenim od stotina lego kocki!

26

MALA ZONA Hala 8


F E S T I V A L

N A U K E

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3, Galerija / 10+

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

27


NAUČNO-FANTASTIČNA BINA NAUKA IZA HOLIVUDA

STIV VULF (STEVE WOLF), SAD

www.stevewolf.info

Oduvek te je zanimalo kako se snimaju neverovatne vratolomije koje na velikom platnu izgledaju tako uverljivo? Odgovor je veoma jednostavan – uz pomoć nauke! Stiv Vulf, osnivač organizacije „Nauka u filmovima“, radio je s brojnim holivudskim zvezdama, kao što su Tom Kruz i Al Paćino. Na Festival nauke dolazi da ti objasni kako se u filmovima na bezbedan način izvode paljenja kuća, eksplozije automobila, kako glumci skaču s krova... u prevodu, sve ono što van filmske iluzije nikako ne bi trebalo da izvodiš!

SPASAVAJ SE KO MOŽE

AHHAA NAUČNI CENTAR, Estonija

www.ahhaa.ee

FIZIKA / HEMIJA

Koliko su ti puta rekli da ni u najluđim snovima ne smeš da gasiš uzavrelo ulje vodom? Da li ti svaki put roditelji naglase da palačinke moraš paaažljivo da spremaš? Budimo iskreni, niko od nas ne voli kada mu ostali govore šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo raditi. Zato smo mi odlučili da ovom prilikom uradimo sve ono što ti ne bi trebalo da radiš kod kuće jer zaista može da bude opasno! Ali, u našem šou-programu, uz malu pomoć nauke, ne samo da nije opasno već je i veoma, veoma zabavno! Očekuju te raznorazne eksplozije i plamenovi vatre, ali i korisni saveti kako da ih kontrolišeš ukoliko do nezgode dođe. 28

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

007 - TAJNA NAUČNA AGENCIJA

HEVELJUŠE NAUKI (HEWELIUSZE NAUKI), Poljska

www.heweliuszenauki.pl

Naš specijalni naučni tim iz Poljske kruži Festivalom nauke u potrazi za novim naučnim agentima! Saznaj čime se to ovi agenti bave, koje naučne oblasti moraju da imaju u malom prstu, kao i koje eksperimente umeju da izvedu čak i ako ih probudiš usred noći! Ukoliko i ti imaš ove veštine, ili pak želiš da ih stekneš, pridruži im se u misiji koja te vodi kroz nikad uzbudljiviji naučni svet do konačnog obračuna – spektakularnog naučnog šou-programa!

CIRKUSANTSKA NAUČNA FANTASTIKA LA BEL APOKALIPS (COMPAGNIE LA BELLE APOCALYPSE), Francuska www.labelleapocalypse-cie.com

Kako se to vrti čuveni gimnastičarski točak i šta se dešava sa osobom koja je u njegovom središtu? Da li se cirkusanti oslanjaju samo na poverenje kad na nekoliko metara iznad zemlje izvode vratolomije držeći se samo za ruke svojih kolega? Francuska trupa, uz pomoć domaćih snaga, objasniće ti zašto je za cirkusante poznavanje fizike od presudnog značaja! Cirkusantske egzibicije i naučne jednačine nikad nisu izgledale uzbudljivije!

HEMIČARI UZVRAĆAJU UDARAC

HEMIJSKI FAKULTET, Univerzitet u Beogradu

www.chem.bg.ac.rs

Od šumskih predela „Avatara“ preko džedajske borbe iz „Ratova zvezda“ do magije Harija Potera i njegove ekipe, spremite se na putovanje za koje je potrebno malo filmske trake, poneka nota i mnogo hemijskih eksperimenata! Naši mladi hemičari izvodiće oglede koji su direktno povezani s kultnim filmovima i ništa manje kultnim muzičkim temama koje te filmove prate. Uz tečnosti koje sijaju, hemijske bazuke i brojne druge zanimljive reakcije, ovaj spektakularni program odvijaće se uz muzičku pratnju orkestra studenata Hemijskog fakulteta!

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5

29


NAJZANIMLJIVIJI DOKTOR NA SVETU DR MOLEKUL, Izrael

Embassy of Israel BELGRADE

www.drmolecule.com

Ponovo je tu! Na zahtev brojnih radoznalaca oduševljenih ovim jedinstvenim doktorom, izraelska TV zvezda, glumac i naučnik Ori Vejl i ove godine dolazi na Festival nauke. Spremi se za njegov ludi naučni šou koji te kroz svet fizike i hemije vodi uz pomoć magičnih eksperimenata. Ipak, koliko god delovali nestvarno, ove eksperimente veoma lako i sasvim bezbedno možeš da izvedeš i u svojoj kući, obnavljajući stečeno znanje i ponavljajući odličnu zabavu koju sa sobom nosi najzanimljiviji doktor na svetu – Dr Molekul!

I Z L O Ž B E NOVE TEHNOLOGIJE: ULTRAKONEKTOVANO TELO?

FRANCUSKI INSTITUT U SRBIJI www.institutfrancais.rs Zahvaljujući konektovanim uređajima i razvoju veb aplikacija, sada možemo sami da izmerimo fiziološke parametre, da ih analiziramo i podelimo sa drugima. U doba kada se lične informacije o zdravlju i blagostanju sve više umnožavaju, kakve se posledice očekuju na ličnom planu, u odnosu lekar-pacijent i u oblasti javnog zdravlja?

SVET ISPOD NIVOA VODE

RONILAČKI KLUB „S.D.T. SVET RONJENJA“ www.svetronjenja-sdt.rs Upoznajte čarobni podvodni svet sa raznih geografskih meridijana, koji su dugi niz godina snimali profesionalni podvodni fotografi Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc. Videćete podvodni svet Savskog jezera i promene koje poprima tokom različitih godišnja doba i vremenskih prilika.

UGROŽENE PTICE SRBIJE

DRUŠTVO ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE www.pticesrbije.rs BIRDLIFE INTERNATIONAL Veliki broj ptičijih vrsta kod nas nosi tu neslavnu tituli „ugrožena“. Neke od vrsta već su nestale sa područja Srbije, a drugima treba naša pomoć u borbi za opstanak. Upoznajte ptice čiji je opstanak u Srbiji najmanje izvestan kroz fotografije članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 30

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

PROGRAM NAUČNO-FANTASTIČNE BINE SUBOTA 16. DECEMBAR 10.30

NAUKA IZA HOLIVUDA

Stiv Vulf (Steve Wolf)

USA

11.30

NAUKA IZA HOLIVUDA

Stiv Vulf (Steve Wolf)

USA

12.30

NAUKA IZA HOLIVUDA

Stiv Vulf (Steve Wolf)

USA

13.30

NAJZANIMLJIVIJI DOKTOR NA SVETU

dr Molecula

Izrael

14.30

NAJZANIMLJIVIJI DOKTOR NA SVETU

dr Molecula

Izrael

15.30

SPASAVAJ SE KO MOŽE

AHHAA naučni centar

Estonija

16.30

CIRKUSANTSKA NAUČNA FANTASTIKA

La Bel Apokalips (La Belle Apocalypse)

Francuska

17.30

HEMIČARI UZVRAĆAJU UDARAC

Hemijski fakultet

Srbija

NEDELJA 17. DECEMBAR 10.30

NAUKA IZA HOLIVUDA

Stiv Vulf (Steve Wolf)

USA

11.30

NAUKA IZA HOLIVUDA

Stiv Vulf (Steve Wolf)

USA

12.30

NAUKA IZA HOLIVUDA

Stiv Vulf (Steve Wolf)

USA

13.30

HEMIČARI UZVRAĆAJU UDARAC

Hemijski fakultet

Srbija

14.30

HEMIČARI UZVRAĆAJU UDARAC

Hemijski fakultet

Srbija

15.30

SPASAVAJ SE KO MOŽE

AHHAA naučni centar

Estonija

16.30

CIRKUSANTSKA NAUČNA FANTASTIKA

La Bel Apokalips (La Belle Apocalypse)

Francuska

17.30

FANTASTIČNO BOMBASTIČNI MILANOV ŠOU

Milan Popović

Srbija

NAPOMENA: Raspored na Naučno-fantastičnoj bini je samo za 16. i 17. decembar, 14. i 15. decembar su rezervisani za školske posete NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5

31


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

FESTIVAL NAUKE SU: Osnivači i idejni tvorci Festivala nauke: Mladen i Ana Petrović Glavna koordinatorka: dr Aleksandra Patenković Logistika: Tamara Pantelić Koordinator: Vuk Jovićević Međunarodni program: Marjana Brkić i Jelena Andreja Radaković Glavna organizatorka: Jovana Janjić Organizatori: Uroš Lukovac i Nikola Janković Scenografija: Nataša Bogdanović Odnosi sa javnošću: Sanja Ljumović, Zorana Minčić i Mladen Savković Koordinatorke za saradnju sa školama: Danijela Vujanović i Marija Pavlović Asistenti logistike: Milena Mihailović i Pavle Radovanović Dizajn i priprema za štampu: Braća Burazeri Web design: Miloš Janković BORN Tekstovi: Mladen Savković Lektor: Marija Argakijev

HVALA:

Bojana Stanković, Zlatan Jović, Nemanja Komatović, dr Nevena Ćurčić, Jovo Pokrajac, Tijana Tošić, Ivana Neđić, Tijana Petković, Dušica Petrašinović, Predrag Mitrović, dr Ognjen Rudović, Marija Gajić, Milan Đurić, Mirjana Utvić, Snežana Isajlović, Miloš Maksimović, Milica Duka, Marija Stublinčević, Nenad Zarić, dr Milica Carević, Aleksandar Pavlović, Jovana Bakalović, Natalija Arsić, Saša Ivković, Aleksandar Nedeljković, Dragan Mirkov, Danka Sekulović, Milica Ćujić, Ivan Smiljanić, Dunja Bijelić, Madlena Dašić, Jelena Anđelković, doc. dr Igor Pašti, Nikola Stojanović, Jelica Dimitrijević, Stefan Popović, Dragan Golubović, Jovana Andrašević, Radica Stašević, Vahdin Ramičević, Milomir Stefanović, Mihailo Grbić, Jovica Milosavljević, Čedo Škorić, Nataša Nikolić Gajić, Nena Stojanović, Stevan Jokić, Radmila Banović, Zoran Čađenović, Bojan Tajhmeister, Dušan Sinđić, Ivana Rilak, Dejan Marjanović, prof. dr Nataša Petrović, Ivana Orlović Kranjc, Slobodan Knežević, Milan Popović. 33


Festival nauke se zahvaljuje

Embassy of Israel BELGRADE

Zemlja partner 11. Festivala nauke

Suorganizator 11. Festivala nauke

Internet prijatelji festivala nauke


Medijski partneri festivala nauke


Profile for Festival nauke

Bilten Festivala nauke 2017  

Kompletan program FN2017 za e-listanje :)

Bilten Festivala nauke 2017  

Kompletan program FN2017 za e-listanje :)

Advertisement