__MAIN_TEXT__

Page 1


GDE?

KADA?

Kupovinom ulaznice stičete pravo na festivalski pečat koji vam omogućava više ulazaka i izlazaka u festivalske prostore tokom jednog dana.

RADNO VREME

Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaz.

BEOGRADSKI SAJAM Hale 3, 3a i 5 od 5. do 8. decembra 2019. od 10 do 19 časova

ULAZNICE

Cena ulaznice je 500 dinara. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan za program u halama 3, 3a i 5*. Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Ticket vision-a kao i na licu mesta.

* Ulaz u halu 5, na naučne šou programe, je moguć do popunjenja kapaciteta sale.

NAPOMENA: Organizator zadržava pravo izmena u programu. Detaljnije o programima na sajtu www.festivalnauke.org


Da smo sujeverni, ovogodišnji, trinaesti po redu Festival nauke „unapredili“ bismo u četrnaesti, poput brojnih hotela u kojima ne postoje sobe sa brojem 13 ili aviona bez takvih sedišta. Umesto toga, odlučili smo se da posvetimo ovaj Festival upravo razotkrivanju zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća. Uhvatićemo se u koštac sa brojnim zabludama vezanim za čoveka i njegov fascinantni organizam, a koje su s vremenom postale sastavni deo naših života. Preispitaćemo njihovu moć i uz pomoć nauke, odvažno i argumentovano upustićemo se u sve učestalije debate. Potom ćemo otići korak dalje, u potragu za sve rasprostranjenijim mitovima koji se nalaze svuda oko nas! Od onih večito zanimljivih – poput toga da li iz školjke zaista možemo da čujemo zvuk mora, da li je Kineski zid jedina ljudska građevina vidljiva iz svemira i je li Mont Everest zaista najviša planina na svetu – korak po korak ćemo do zabluda koje poprimaju sve veće razmere i imaju sve ozbiljniji uticaj na našu svakodnevicu, pa i budućnost – je li moguće da je Zemlja zapravo ravna ploča, da li je ljudsko stopalo pre pola veka kročilo na Mesec, koliko su opasna zračenja telefona i mikrotalasnih pećnica, a koliku opasnost sa sobom nose nuklearne elektrane? U vreme kada istina neretko pada u drugi plan, a tumačenje činjenica postaje važnije od njih samih, nauka se ispostavila kao odlično oruđe protiv svih ovih, ali i mnogih drugih zabluda, kao sigurno utočište za sve koji i dalje neguju kritički duh i radoznalost, ali i pravi putokaz za one koji žele da grade zemlju budućnosti po meri svih nas. Pridruži nam se i ti na 13. po redu Festivalu nauke i upusti se u uzbudljivo preispitivanje zabluda.Uz pomoć stotine naših naučnih saradnika iz cele zemlje, kao i uz mnogo zabave, izađi mitovima na crtu! Spremi se za RAZOTKRIVANJE!

04


NAUKA BEZ PRESTANKA

za uzrast 10+

Stotine naučnica i naučnika, sadašnjih i budućih, udružilo je snage i organizovalo najveću naučnu zabavu samo za tebe. Pružaju ti se uzbudljivi eksperimenti koji razbijaju mitove, postavke koje ćete naterati da preispitaš brojne (pseudo) istine, druženja koja će ti otkriti zabavno lice nauke. I sve to koračanjem kroz vreme, skakanjem sa meridijana na meridijan, pa čak i putovanjem daleko izvan granica naše planete. Prava naučna igranka bez prestanka!

EKSPERTINEJDŽERI

za uzrast 10+

Ništa ne može da ti tako ulepša dan kao druženje sa našim radoznalcima iz cele Srbije, čiji umovi rade brzinom svetlosti, a spretne ruke užurbano grade neki bolji svet budućnosti. Ekspertinejdžeri će te suočiti sa nizom naučnih izazova, pokazaće ti šta je sve moguće uz malo nauke i tinejdžerskog entuzijazma i poslati niz revolucionarnih ideja da se poigraju sa tvojim moždanim vijugama. Spremi se da upoznaš najbolje ambasadore Srbije – naše mlade ambasadore nauke!

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA

za uzrast 10+

Naučne reprezentacije iz celog sveta stižu u Beograd samo da bi, udruženim snagama, pokazale sasvim novo, sveže i zabavno lice nauke. Brojne domaće i inostrane naučne zvezde vredno su radile na svojim šou programima prethodnih meseci, kako bi se postarale da baš nijedna zabluda ne preživi njihov nastup. Biće eksplozivno, svakako zabavno, pomalo neverovatno i više nego zanimljivo. Najbolji saveti za razotkrivanje mitova uz neizbežan prstohvat nauke!

MALA ZONA

za uzrast 7+

Upućujemo ti poziv i dobrodošlicu iz najlepšeg festivalskog kutka. Odlučili smo da sklonimo reflektore, nakratko zaboravimo na eksplozivne eksperimente i neposredno ti pokažemo koliko uzbudljiva nauka može da bude. Kroz druženja, razgovore, igrice i brojna iznenađenja razotkrićemo ti sve one male, svakodnevne mitove koji naučnom, kritičkom razmišljanju staju na put. Ceo jedan naučni svet stao je u svega nekoliko kvadrata. Mala bina za velike ideje!

05


ZNANJE POKREĆE Naftna Industrija Srbije nis.eu

FIZIKA

Razotkrij mitove o ENERGIJI i pronađi izlaz na NIS Escape Room-u na Festivalu nauke! Da li veruješ da predmeti mogu da lete? Da li znaš da bi se tvoja težina menjala ako bi stao na svaku od planeta Sunčevog sistema? Ako te zanimaju odgovori na ova, ali i na mnoga druga pitanja, postavka “Znanje pokreće” kompanije NIS je pravo mesto za tebe! NIS je ove godine svoju postavku posvetio razotkrivanju zabluda i mitova kada je u pitanju energija, tema koja u velikoj meri utiče na naš svakodnevni život i predstavlja srž postojanja NIS-a. U ovom zanimljivom kutku moći ćeš da se pretvoriš u pravog istražitelja u okviru NIS Escape Room-a, kao i da učestvuješ u dva eksperimenta – jednom sa letećim tanjirima i drugom za merenje težine . Podršku Festivalu nauke kompanija NIS realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

FENOMEN MEĐU NAMA Naučni centar Fenomen

fenomen.rs

FIZIČKA HEMIJA

Sva ona naučna magija koja se dešava na malim ekranima, ali i znatno više od toga! Nastala kao saradnja centra Fenomen i popularne televizijske emisije „Među nama“ na televiziji Nova S, ovaj dobro uigrani naučni orkestar vodi neizbežni, eksplozivni i nikad zabavniji Milan Popović. Iskoristi priliku da se provozaš pravim hoverkraftom koji radi uz pomoć duvača lišća ili pak isprobaj kako radi naš naučni top. Čekaju te i prilično nezaboravne fotografije i snimci koje smo napravili na visini od čak dvadeset pet kilometara uz pomoć posve jednostavne opreme. Pridruži nam se i oseti fenomenalnu nauku – uživo! 6

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

MALI KORAK ZA VELIKO PLAVETNILO Javni akvarijum i tropikarijum Beograd javniakvarijum.rs

BIOLOGIJA / EKOLOGIJA

Ako je naša planeta zaista plave boje, onda bi sa posebnom pažnjom trebalo da čuvamo njene vode, zar ne? Pridruži nam se i upoznaj vodeni svet naše planete, istraži izvorišta, reke i jezera, saznaj ko sve tu živi i sa kakvim se problemima suočava. I kako ti možeš da im pomogneš, naravno. Na talasima nauke vodimo te i do dalekih mora i okeana, gde ćemo te upoznati sa stanovnicima modrih dubina na različitim meridijanima. Njihovi mali snovi i veliki izazovi pokazaće ti da se borba za bolju planetu vodi podjednako kako u našem, tako i u podvodnom svetu.

GDE JE ZMIJA SAKRILA NOGE?

Biološko istraživačko društvo „Josif Pančić“, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu biolozi.bio.bg.ac.rs

BIOLOGIJA

Da li zmija zaista krije noge? Ima li istine u tome da je slepić slep? Da li ćeš ogluveti od vriska daždevnjaka? Mogu li žabe, poskok ili pak krv kornjača da izleče razne bolesti i povrede? Ova, ali i mnoga druga narodna verovanja o moćima ovih životinja, stavićemo na proveru! Tu smo da zajedno sa tobom saznamo kako su pojedinim životinjama dodeljene neobične moći, ali i da razbijemo neke ustaljene zablude poput onih da li zmija može da sisa kravlje mleko, ko se krije iza imena vodenog guštera i sličnih verovanja koja nemaju (ili pak imaju?) naučnu osnovu!

ENERGIJA KOJA POKREĆE SVE(T) NA BOLJE Elektroprivreda Srbije

eps.rs

ENERGETIKA

Vetar je uvek tu oko nas, kao pravi prijatelj. A da li ti je nekada palo na pamet da je tvoj prijatelj u stvari superheroj koji može da spase našu planetu? Razmisli još jednom. Tu smo da te podsetimo na koje su načine kroz istoriju, od mlinova preko vetrenjača do jedrenjaka, ljudi koristili snagu vetra da ostvare svoje snove. Sada je vreme da odemo korak dalje i pokažemo ti kako energija koju vetar ima može da napravi značajne promene za našu budućnost.Otkrićemo ti kakve neverovatne moći ima jedan vetrogenerator, kao i šta je sve potrebno za izgradnju vetroparkova. Ako i ti sanjaš zeleniju planetu na kojoj ima mesta za sve, tu smo da te podržimo. Bićemo tvoj vetar u leđa! NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3

7


ČAJANKA KOD DEDA MRAZA, PINGVINA I NAUČNIKA

Geološka i hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“ i Rudarsko-geološki fakultet ghmskola.edu.rs GEOLOGIJA Gde krenuti? Gore ili dole? Da li odabrati kopno okruženo morem ili more okruženo kopnom? Aurora Borealis ili Aurora Australis? Pingvini ili polarne mede? Arktik ili Antarktik? Sever ili Jug? Pitanja jeste mnogo, ali je mnogo i odgovora koji su veoma zanimljivi! Šta god da odaberemo, odabrali smo duge ledene zime i kratko hladno leto. Večiti minus. Pet meseci dnevne svetlosti, zatim mesec dana sumraka, potom pet meseci noći, zatim mesec dana sumraka, a onda sve ispočetka. Zato se dobro obuci i naoružaj toplim čajem – vodimo te na Severni i Južni pol koji nikada nisu bili bliže.

UHVATI SVETLOST!

Cirkus Luminesenz, Austrija

circuslumineszenz.com

OPTIKA / FIZIKA

Kako se to neko poigrava sa svetlošću? Jednostavnije je nego što misliš! Snopovi svetlosti najrazličitijih boja, od crvene preko zelene, sve do plave i bele, poslužiće nam kao inspiracija da proverimo neke od naučnih zakona, podgrejemo neke sumnje i nateramo te da zajedno sa nama razmišljaš na koje se sve načine svetlost prelama oko nas i čini svet mnogo lepšim i zanimljivijim. Optička sočiva, staklo i dihroični filteri tu su samo da podignu ovu magičnu zabavu na sasvim novi nivo. Jer kada nauka umeša svoje prste, onda i umetnost počinje da svetli na sasvim novi način.

RECIKLIRAJ PAMETNO, PONAŠAJ SE SAVESNO Recan fondacija, SolagroSmartRecycling svakalimenkaseracuna.rs / solagroteam.com

EKOLOGIJA

Priču o reciklaži ovog puta podižemo na nov, znatno pametniji nivo! U misiji da se izborimo za što zeleniju životnu sredinu, napravili smo pametan sistem koji ti uz reciklažu donosi mnogo zabave, ali i isto toliko važnih podataka za spasavanje sveta. I sve je, naravno, u tvojim rukama. Pokreni naš sistem, recikliraj sakupljeni materijal, a mi ćemo se pobrinuti da sa sobom poneseš i lepe uspomene. Prikazaćemo ti i šta se dešava tokom samog procesa sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, a predstavićemo ti i aplikaciju za telefon koja ti donosi neke zanimljive podatke vezane za reciklažu. Pametno, odgovorno i kompletno zabavno! 8

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5

BEOGRADSKI SAJAM

9


ČAS ZA ZEMLJIN SPAS

Šumarski fakultet, Univerzitet u Beogradu sfb.bg.ac.rs

EKOLOGIJA / INŽENJERSTVO / ŠUMARSTVO

Vreme je da razgovaramo o mini hidroelektranama i da uz pomoć nauke razbijemo sve zablude ili predrasude o njihovom uticaju na prirodu. Govorićemo i o tome na koje su načine migracije stanovništva u našoj zemlji ugrozile brojna staništa divljači. Prošetaćemo te i do Lepenskog vira da bismo ti pokazali kako je izgledao život ljudi tamo, čime su se bavili u vreme kada su nastanjivali to područje i zbog čega su sva ta saznanja nama danas od velikog značaja. Testiraćemo i snagu različitih vrsta drveća, a moći ćeš da pogledaš i raznovrsne komade nameštaja koje su dizajnirali naši studenti.

ŠTA IMA UNUTRA?

Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu tmf.bg.ac.rs

NANOTEHNOLOGIJA

Šta su to uopšte nano-čestice? Možda su nevidljive golim okom, ali omogućavaju Suncu da pokrene automobil ili bojama da proizvedu struju! Ako se udruže sa polimernim lancima, pomažu našem organizmu u zarastanju rana i borbi protiv bakterija, a ukoliko se pomešaju sa lepkom omogućavaju mu da jače zalepi materijale. Uveri se kako nano-čestice zlata i srebra imaju potpuno drugačiju od nama dobro poznate zlatne i srebrne boje, sastavi solarnu ćeliju koja pokreće automobilčić i učestvuj u pravljenju moćnih obloga za rane. Pridruži se našim tehnolozima u razotkrivanju nano-sveta!

POBEDI NAUKU ZA 8 MINUTA! Vuk Jovićević

FIZIKA / HEMIJA / PSIHOLOGIJA

HALA 3a

Želimo ti dobrodošlicu u Laboratoriju ludih naučnika! Okupi svoju ekipu, a mi smo za vas pripremili nekoliko naučnih zadataka koje morate da rešite u roku od osam minuta. Mi smo se potrudili da to ne budu nimalo laki zadaci – osmislili smo kako da vas testiramo i mentalno i fizički kroz ovu igru! Istražite našu laboratoriju i njene tajne kutke, pronađite skrivene predmete i upotrebite ih na pravi način kako biste rešili misteriju i, naravno, pobegli iz naše laboratorije! Jer ko još želi da ostane zaglavljen sa ludim naučnicima?!

10

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

EVOLUCIJA, OD AFRIKE DO EVROPE Prirodnjački centar Svilajnac

prirodnjackicentar.rs

BIOLOGIJA

Krajnji je čas da otklonimo sve zablude i nejasnoće vezane za evolutivnu teoriju nastanka života! A to ćemo uspeti uz pomoć sličnih životinjskih vrsta koje nastanjuju predele Afrike i Srbije. Povezaćemo antilopu sa srndaćem, afričkog i domaćeg šakala, biserku i prepelicu... Otkrićeš i kako to geografski predeli utiču na morfološke i fiziološke karakteristike vrsta koje su se vremenom odvojile. Bićeš u prilici da sagledaš evoluciju hominida, odnosno čovekolikih majmuna, a prikazaćemo ti i najveće korake u evoluciji čoveka!

SVAKODNEVICA PUNA ZABLUDA Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu chem.bg.ac.rs

HEMIJA

Naša mala laboratorija dovoljno je velika da u nju stane bezbroj zabluda i mitova protiv kojih ćemo se lako boriti. Uz pomoć nauke, eksperiment po eksperiment, razbijaćemo jedan po jedan mit, rušićemo jednu po jednu zabludu koja se ustalila u našim umovima. Šta je to što se nalazi u hrani i piću koje konzumiramo i koliko toga oni sadrže razotkriće nam kvalitativna i kvantitativna analitička hemija, kojom će se u najvećoj meri baviti postavka Hemijskog fakulteta. Pored razotkrivanja sastava proizvoda iz svakodnevnog života, razotkrićemo i koliko hemijski eksperimenti mogu da budu zabavni kroz šou na bini postavke, koji će se održavati na svakih sat i po vremena.

NAUČNI PARK ZA NAJVEĆE RADOZNALCE Hiša eksperimentov, Slovenija

he.si

FIZIKA

HALA 3a

Ponesi dobro raspoloženje, spretnost i koncentraciju, jer smo za tebe pripremili neverovatnu zanimaciju! Kroz mnoge eksperimente, naučne zadatke i interaktivne eksponate povešćemo te u naučnu avanturu kakva se retko sreće. Odvojili smo skoro sto kvadrata kako bi bilo dovoljno prostora za igru i naučno razgibavanje. I odmah da naznačimo, od tebe se zahteva da učestvuješ. Uz našu pomoć ili bez nje. Da istražuješ. Isprobaš. Možda i da podbaciš, pa ponovo pokušaš. Sve je to u duhu nauke, zar ne?

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3

11


BUDI KUL - ISKORISTI STVARI FUL ImpactEco, Beograd

impacteco.org

EKOLOGIJA

Za reciklažu sigurno već znaš, a da li možeš da pretpostaviš šta je apciklaža? Mi smo tu da ti pokažemo kako da pravilno apcikliraš i starim predmetima daš sasvim novu namenu. Samo razmisli o tome kako je prirodi potrebno hiljadu godina da razloži jednu flašu, a ti možeš da joj pomogneš i rešiš taj problem već danas! Razotkrivamo ti sve mitove o predmetima za kratkoročnu upotrebu, uvodimo te u zeleniji svet bez otpada i otkrivamo ti neke praktične trikove. Usvoji nova saznanja, razvijaj nove talente i učini svet oko sebe boljim mestom za život!

RUKA U TESTU Ruka u testu

rukautestu.vin.bg.ac.rs

INFORMATIKA

Pružamo ti mogućnost da napraviš prve naučne i informatičke korake kroz radionice sa brojnim eksperimentima! Bilo da pomažu nastavnicima u školi ili roditeljima kod kuće, ovi naučni izazovi vode mališane kroz najrazličitije veze informatike i srodnih nauka sa našom svakodnevicom. Uz mnoštvo pratećeg materijala dostupnog kako obrazovnim institucijama, tako i pojedincima, informatičko opismenjavanje dece, nepohodno za dvadeset prvi vek, znatno je olakšano!

TOČAK NAUKE

Centar za promociju nauke

cpn.rs

PROMOCIJA NAUKE

Usuđuješ li se da zavrtiš naš točak nauke koji ima trinaest polja? Misliš da je to slučajnost? Razmisli još jednom! Uz malo sreće i malo više naučnih saznanja možeš da se oprobaš u zadacima, igrama i eksperimentima iz trinaest naučnih disciplina. Uz to, pobrinuli smo se da točak obogatimo istinama i zabludama o nadaleko poznatim naučnim otkrićima, ali i onim koja su dugo ostala nepoznata javnosti. Poigraćemo se i sa pseudonaučnim sadržajima kako bismo zajedno na proveru stavili neke važne naučne činjenice i fenomene! I za sve to imaš tačno trinaest minuta, dogovoreno? Priprema. Pozor. Zavrti točak!

12

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

ODAVDE DO BESKONAČNOSTI

Fakultet za matematiku i računarske nauke, Fakultet informacionih tehnologija, Alfa BK Univerzitet alfa.edu.rs

MATEMATIKA / RAČUNARSTVO

HALA 3a

Ono što sigurno možemo da ti obećamo jeste beskonačno mnogo nauke i ništa manje zabave. Pokazaćemo ti kakva je veza matematike i programiranja i šta je to beskonačno malo i koliko je zapravo veliko beskonačno veliko! Da li se beskonačnost razlikuje od osobe do osobe i kako ona izgleda kada se posmatra očima računara? Da li oni uopšte mogu da zamisle beskonačnost? Pitanja možda nije malo, ali je zato odgovora... beskonačno mnogo!

CARSTVO KOCKICA I NEOBIČNIH LOPTICA Lego klub Legija

legija.rs

TEHNIKA

Tvoj omiljeni Lego-kutak ove godine dobija sasvim novo ruho! Prikazaćemo ti avanturu zvanu Lego Great Ball Contraption, ceo jedan svet izgrađen od lego kockica koji poput bagera prebacuje loptice iz jednog modula u drugi! Uz to, čeka te i nezaboravno igralište sa kockicama uz koje su odrastale brojne generacije, sa neverovatnim kombinacijama, idejama i rešenjima koja oduzimaju dah kako mališanima, tako i starijim radoznalcima.

ENERGIJA KOJA POKREĆE SVET Francuski institut u Srbiji

institutfrancais.rs

FIZIKA / EKOLOGIJA

Odakle potiče energija koju trošimo u svetu? Iz kojih izvora se dobija ta energija? Koji su izvori energije obnovljivi, a koji ne? Fosilna goriva glavni su uzrok emisije CO2 a naši prirodni resursi, čak iako još uvek neizmerni, nisu neiscrpni. Hajde da učinimo nešto za planetu uz pomoć obnovljivih izvora energije! Kako proizvesti struju? Kako funkcioniše bioelektrana? Da li postoje alternative za koje još uvek ne znaš, a koje su baš tu, na dohvat ruke? Dođi da se zabaviš sa nama i naučiš nešto više o energiji koja će u budućnosti pokretati našu planetu.

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3

13


NAJVEĆE POZORIŠTE NA SVETU

CNIRS Biološkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu bio.bg.ac.rs

BIOLOGIJA / EVOLUCIJA

Ovog decembra pozivamo te u najstarije pozorište na svetu, koje može da se pohvali i najvećom pozornicom, kao i najbrojnijim ansamblom! Staro više miliona godina, ovo pozorište poznato nam je pod nazivom „Planeta Zemlja“, a njegov najizvođeniji komad, zasnovan na naučnim činjenicama, je „Evolucija“. Vodimo te iza scene da razotkrijemo sve tajne evolucije! Upoznaćemo te sa brojnim pravilnostima, ali i nepravilnostima ovog procesa, prikazaćemo neke poznate grane, ali i sasvim nove, nedavno otkrivene ogranke evolucije. Pričaćemo ti o prirodnoj selekciji i klimatskim promenama, o poreklu i opstanku i razuverićemo sve one koji čvrsto veruju da je čovek savršeno biće koje vlada planetom.

TAJNI ZAPISI NAŠIH ZUBA

CNIRS Stomatološkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu facebook.com/cnirs.stomf

STOMATOLOGIJA

Da li znaš zašto su nam zubi toliko važni? Šta sve možemo da otkrijemo, ali i uradimo zahvaljujući njima? Kojim silama možemo da utičemo na njih? Kako smemo da ih koristimo i pomeramo, a da ne napuste svoju prvobitnu adresu? Ispitaj sa nama sve stanovnike gornje i donje vilice i saznaj kako to stomatolozi prave njihove identične zamene. Ortopantomogram i retroalveolarno radiogram možda zvuče složeno i zastrašujuće, ali uz pomoć nauke biće ti jasno da su u pitanju prijateljski nastrojeni pomoćnici koji čuvaju tvoje zube i podatke o njima. Dodaj na to tajne otisaka zuba, neke lekcije iz prošlosti i po koji predlog za budućnost i sasvim je sigurno – druženje sa stomatolozima trebalo bi uvek da bude ovako zabavno!

LEKCIJE KOJE ŽIVOT ZNAČE Crveni krst Beograd

crvenikrst011.org.rs

PRVA POMOĆ

U teškim vremenima koja vrve od sukoba, važno je pružiti pomoć svima kojima je ona potrebna! Zato te pozivamo na nekoliko lekcija iz međunarodnog humanitarnog prava, gde ćeš kroz niz primera moći da naučiš kakve posledice po civile prouzrokuje neproporcionalna upotreba sile. Nauči kako da razlikuješ različite vrste povreda, savladaj kako se pravilno izvodi tehnika oživljavanja ili kako se primenjuje AED aparata. Uz sve to, pokazaćemo ti kako treba da se zaštitiš tokom elementarnih nepogoda, na koje načine možeš da obezbediš svoju sobu u slučaju zemljotresa i kako da reaguješ ukoliko dođe do poplava. 14

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

ŽIVETI PUNIM PLUĆIMA

CNIRS Medicinskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu mfub.bg.ac.rs

MEDICINA

Poznaješ li nekoga ko živi punim plućima? Često upotrebljavamo taj izraz, a da se ni ne zapitamo zašto su baš pluća puna? Vreme je da damo odgovor na to, ali i na druga pitanja koja se odnose na naša pluća! Čime se sve to ona bave u svoje radno, a čime u slobodno vreme? Postoji li trening za pluća? Šta je sa korisnim savetima za zdrava, jača i lepša pluća? Da li u eri vakcina i mnogih drugih dostupnih lekova moramo brinuti o uspavanim bakterijama koje su u prošlosti odnosile brojne živote? Udahni duboko i kreni sa nama na nesvakidašnje putovanje kroz respiratorni sistem!

LABORATORIJA ZA RAZOTKRIVANJE MITOVA Fakultet za fizičku hemiju, Univerzitet u Beogradu ffh.bg.ac.rs

FIZIČKA HEMIJA

Ruku pod ruku sa fizičkom hemijom upusti se u razotkrivanje naučnih zabluda i mitova! Saznaj da li je moguće kupati se u bazenu u kojem se nalazi žica uključena u struju. I to sasvim bezbedno, naravno. Upoznaj bliže rad nuklearnih elektrana, kako se u tebi ne bi javljao strah prilikom pomena nuklearne energije. Isprobaj da li je lakše plivati kroz vodu ili ulje i ispitaj kako to banana može da bude radioaktivna. Od zračenja iz dubina mikrotalasne pećnice do zaštite od sunčevih zraka, uz pomoć nauke razbij sve strahove i zablude!

HALO, HALO, DA LI SE ČUJEMO? Pedagoški muzej

pedagoskimuzej.org.rs

FIZIKA

Ako ti pomenemo svećnjake i brojčanike, na šta prvo pomisliš? Da li ti uopšte pada na pamet da je reč o... telefonima! Prošetaj se sa nama kroz različite dekade XX veka i istraži kakve su sve telefone koristili ljudi da bi preneli važne poruke, čuli svoje najmilije ili pak da bi, baš kao i danas, jednostavno ćaskali i prekratili vreme. Za najveće radoznalce koje fascinira prenošenje zvuka i ceo svet koji se odvija „preko žice“, pripremili smo zanimljive radionice. A za one koji žele da se podsete školskih dana, tu su i neverovatni eksponati koji su se nekada koristili na časovima fizike!

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3

15


KONAČNI OKRŠAJ: LJUDI PROTIV BAKTERIJA Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu pharmacy.bg.ac.rs

MIKROBIOLOGIJA / FARMAKOLOGIJA

Bakterije se svrstavaju među najstarije stanovnike naše planete. Od nastanka čoveka, mnoge od njih su evoluirale u pravcu simbioze sa ljudima, dok su neke postale čovekov najveći neprijatelji. Predstavljamo ti bakterije i ceo jedan bezmalo nevidljiv, ali itekako moćan univerzum. A da sve bude zanimljivije, u priču uvodimo i antibiotike! Kako se bakterije brane od antibiotika? Zašto neki antibiotici više nisu efikasni kao ranije? Da li je zbog toga otpornost bakterija postala jedan od vodećih zdravstvenih problema? Obrati pažnju, imamo mnogo toga važnog da podelimo sa tobom! A onda oslušni i same bakterije, jer – verovali ili ne – i one međusobno komuniciraju!

DVOTOČKAŠ NA STRUJU H-Bridges

h-bridges.etf.bg.ac.rs

ENERGETSKA ELEKTRONIKA

Bicikl na struju. Pa još napravljen u Srbiji? Možda bi nekom zvučalo neverovatno, ali znaš nas već trinaest godina – sa našim naučnicima sve je moguće! Zato ti ovom prilikom predstavljamo Pogon za električni bicikl koji je u potpunosti razvijen u laboratorijama Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a za to su zaslužni naši studenati i njihovi mentori. Njihove ideje, rad i trud nagrađeni su na svetskom univerzitetskom takmičenju, gde je ovaj pogon nadmašio slične konkurente iz SAD, Kine i Nemačke. Dakle, stvar je jasna. U pokušaju da spasemo planetu, ne samo da prelazimo na omiljene dvotočkaše, već idemo i korak dalje – osvajamo svet biciklom na struju!

KABINA SUMNJE Traces, Francuska

groupe-traces.fr

FIZIKA

Da li se usuđuješ da zakoračiš u našu kabinu? U njoj te čeka niz genijalnih eksperimenata! Iza nekih od njih kriju se zakoni nauke, dok su neki od njih čista prevara! Da li ćeš biti u stanju da ih razlikuješ? Sigurni smo da hoćeš, uz našu malu pomoć. Korak po korak objasnićemo ti kako se izvode zanimljivi naučni eksperimenti, ali i kako nastaju sve popularnije prevare i zablude. Jer, ponekad je važnije da veruješ nauci pre nego svojim čulima, koja se lako daju zavarati!

16

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

FLUORESCENCIJA I SVETLOST KOJU NE VIDIMO FENOMEN CENTAR, Vuk Jovićević

fenomen.rs

FIZIKA / HEMIJA

Kako to da pčele mogu da vide ultraljubičastu svetlost, a mi ne možemo? U čemu je fora? Ultraljubičasto zračenje je spektar svetlosti koji uključuje onu svima vidljivu svetlost, kao i svetlost koju mi ne možemo da vidimo. Sad ti je jasno zašto je ono jedna od glavnih zanimacija naučnika. Kroz druženje sa nama saznaćeš da li je UV svetlost opasna po nas zbog zračenja koje proizvodi, otkrićemo ti zbog čega baš ona ima glavnu reč u rešavanju mnogih policijskih slučajeva, a najveći radoznalci moći će da crtaju UV bojama ili pak da zavire u našu radioaktivnu sobu!

OD JAJNE ĆELIJE DO B(T)EBE! Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš

gsm-nis.edu.rs MEDICINA / BIOLOGIJA

Možeš li da zamisliš broj od 32,7 triliona? To je približan broj ćelija koje grade ljudski organizam! A svako od nas postao je zapravo od jedne jedine ćelije – jajne ćelije. Pa kako to onda ova ćelija postane višetrilionski organizam? Mi ti predstavljamo ceo proces stvaranja novog organizma, od oplođene jajne ćelije – zigota koji je veličine vrha naoštrene grafitne olovke, do bebe od nekoliko kilograma. Saznaj kroz kakve sve promene prolazimo pre nego što dođemo na ovaj svet, a kako se menjamo nakon rođenja, uz nekoliko važnih lekcija o hormonima, kontraceptivnim pilulama i testovima na trudnoću.

SLATKI TEROR: KAKO ŠEĆERI MENJAJU NAŠ MOZAK I TELO?

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ ibiss.bg.ac.rs

BIOLOGIJA

Šećer je nezaobilazni deo ljudske ishrane i neophodan izvor energije za naše telo i mozak. I oko toga nema spora! Međutim, koliko toga zaista znaš o slatkom teroru kojem smo svakodnevno izloženi svi mi, pa i ti? Istraži brojne načine na koje šećeri utiču kako na naše telo, tako i na naš mozak. Saznaj otkuda ta prevelika želja za slatkišima i zbog čega je često upoređuju sa zavisnošću od opojnih droga. Testiraj sebe koliko poznaješ ovog slatkog neprijatelja i saznaj šta je mit, a šta istina kada je reč o šećeru!

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3

17


ARHEOLOGIJA NA DLANU

Klub studenata arheologije, Univerzitet u Beogradu f.bg.ac.rs/stud_organizacije/KSA

ARHEOLOGIJA

Naučnoj zabavi nikad kraja! Pridruži nam se i ti u ovoj arheološkoj avanturi i kroz sasvim novu društvenu igru istraži najvažnije arheološke lokalitete naše zemlje. Svratićemo do srednjeg veka, napravićemo pauzu kod paleolita, a za to vreme preispitivaćemo različite fenomene, tragati za arheološkim podacima i truditi se da ti približimo neke zaboravljene svetove. Ukoliko se pokažeš kao pravi radoznalac, osim novih saznanja, sa sobom ćeš poneti i prave male arheološke poklončiće. Zajedno sa nama istraži prošlost, da bismo sigurnije i hrabrije zakoračili u budućnost!

OSLOBODI UM

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu lep.rs

PSIHOLOGIJA

Dobro se koncentriši, imamo nekoliko važnih izazova za tebe! Šta misliš, koliko brzo možeš da prepoznaš laganje? Da li u ogledalu vidiš svoje pravo lice ili je ta slika ipak malo drugačija? Sa kolikom sigurnošću možeš da daš odgovore na naša pitanja, ako znaš da smo spremni da se poigramo sa tvojim umom, uverenjima, osećanjima? Krajnje je vreme da oslobodiš um od svih zabluda, a u tome će ti pomoći naši junaci i junakinje iz najuzbudljivije psihološke laboratorije u zemlji! Da li smeš da im se prepustiš?

IPAK JE OKRUGLA!

Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu matf.bg.ac.rs

ASTRONOMIJA / ASTROFIZIKA

Na jednom mestu susrešćeš se sa najvećim zabludama vezanim za našu planetu, a tu je i stručan naučni tim spreman da razotkrije baš svaku od njih! Pokazaćemo ti kako se Zemlja kreće i kako nastaje gravitacija. Pozvaćemo te čak i da zaroniš u gravitacioni bunar i upoznaš se sa svim tajnama gravitacije. A ako ti ni to nije dovoljno, zajedno sa drugim najvećim sladokuscima povešćemo te pravo na površinu Meseca. Slaveći šest decenija od istorijskog sletanja astronauta na Mesec, prikazaćemo ti kako je izgledao ovaj i danas neverovatan put i osvetliti svu njegovu važnost i značaj za čovečanstvo.

18

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

NEURO ATLAS

Društvo za neuronauke Srbije

srneurosoc.ac.rs

NEURONAUKE

Avanturisti, vežite pojas. Uz neuroatlas, krećemo u nova otkrića! Do sitnih detalja razložićemo sve zavrzlame vezane za mozak i kičmenu moždinu, a to će nam biti znatno lakše uz dodatno uvećane najsitnije komponente nervnog sistema. Saznaćeš po čemu se centralni nervni sistem razlikuje od perifernog, a takođe i za šta je zadužen autonomni, a za šta somatički nervni sistem. Potom ćemo otići i korak dalje i uporediti mozak čoveka sa mozgom pacova, poigraćemo se sa elektroencefalografijom i testirati tvoju koncentraciju – a to je tek nekoliko stranica našeg velikog neuroatlasa!

DA LI JE PROGRAMIRANJE TEŠKO? British Council

britishcouncil.rs

PROGRAMIRANJE

Možda ti se programiranje čini teškim, ali odgovor na ovo pitanje je zaista lak – osnove programiranja može da savlada svako! Pokazaćemo ti na koji način je pokrenuta prava mala revolucija u obrazovanju uz pomoć sasvim jednostavnog uređaja zvanog micro:bit, koji je već uzdrmao brojne učionice, ali i različite naučne oblasti. Ukoliko ti zagolicamo maštu, slobodno nam se pridruži i na kratkom času iz programiranja micro:bita. A kako bismo te dodatno inspirisali da se upustiš u ovu mikro avanturu, predstavićemo ti i niz sjajnih radova školaraca koji su već napravili prve uspešne korake u programiranju. Ne deluje teško, zar ne?

ROBOTIKA IZ ŠKOLSKE KLUPE Udruženje „Microzord“ facebook.com/microzord

ROBOTIKA

Robotika toliko jednostavna da je možeš nositi svuda sa sobom u džepu! Pozivamo te na avanturu upoznavanja sa Microzordom, našim edukativnim setom za robotiku za kojim lude osnovci iz cele zemlje. Uz ovaj set, koji prati i onlajn kurs, moći ćeš da savladaš prve korake programiranja, da naučiš kako radi micro:bit, ali i da saznaš zbog čega je ovaj džepni računar postao neizbežni deo učionica širom Evrope! Pokazaćemo ti kako smo napravili 3D modele koji su sastavni deo Microzorda, otkrivajući ti usput tajne 3D štampanja uz mnoštvo motora, senzora i drugih elektronskih komponenti.

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3

19


SVEMOGUĆA ENERGIJA

Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu

ff.bg.ac.rs

FIZIKA

Kako je to Nikola Tesla uspeo da natera varnice da zaiskre, a munje da zapevaju? Uz pomoć kojih naučnih zakona mađioničari uspevaju da levitiraju, a superheroji sa velikog platna da lete? I kako to popularni spineri mogu da se pokrenu bez dodira? Odgovor je više nego očigledan, iako nije sasvim vidljiv. Reč je o energiji koju ćemo pred tvojim očima transformisati, upotrebljivati i čak zloupotrebljivati samo kako bismo ti pokazali šta sve to ona može! Da li ćemo na kraju uspeti da ostvarimo viševekovan san čovečanstva i stvorimo funkcionalan perpetuum mobile? Možda, ako nam se pridružiš i ti i pozajmiš malo svoje energije!

HOMO UNIVERSALIS Filiki Heteria

filikiheteria.com

ISTORIJA / SOCIOLOGIJA

Dobrodošlicu ti želi jedinstveni vremeplov Festivala nauke - otisni se na plovidbu kroz vreme i učestvuj u neobičnim naučnim izazovima! Ponesi sa sobom sva znanja koja poseduješ, od psihologije do sociologije, jer nikad ne znaš šta će ti zatrebati pri rešavanju zločina i pronalasku ubica. Ukoliko želiš da zaploviš mirnijim vodama, nema problema – one te čekaju na talasima ispisanim glagoljicom. Potrebno je samo da ih savladaš, što neće biti teško kada bliže upoznaš ovo staro pismo. A kada pristaneš, čeka te svet popularne kulture sa brojnim mitovima iz popularnih filmova i serija. Kako ćemo im doskočiti? Zajedno, pre svega. I uz pomoć naučnih činjenica, naravno!

NAUČNA MOZGAONICA Muzej iluzija

muzejiluzija.rs

PSIHOLOGIJA / LOGIKA

Dobro otvori oči. Proveri sva čula pre nego što zakoračiš na ovaj teren. Možeš i da udahneš duboko, izbrojiš do deset. Jer, ono što te čeka nateraće te da se zapitaš šta je istina, a šta je samo dobra iluzija. Pripremili smo ti brojne mozgalice, logičko-didaktičke slagalice, izazove i zavrzlame od kojih su neke stare vekovima, ali i dalje sasvim dobro rade svoj posao. Tu smo da te upoznamo sa svetom iluzija, razotkrijemo ih i pokažemo ti zašto naše oči vide stvari koje mozak ne razume!

20

NAUKA BEZ PRESTANKA Hala 3


05 - 08.12.2019.

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5

BEOGRADSKI SAJAM

21


FIZIKA RAZOTKRIVANJA Traces, Francuska groupe-traces.fr

NAUČNA KOMUNIKACIJA

Kome više veruješ? Svojim očima ili nama? Ukoliko se dobro koncentrišeš na izvođenje eksperimenta i širom otvoriš oči, da li nauka može da te zavara? Ako je tvoj odgovor pozitivan, onda imamo ne baš tako lepe vesti za tebe... Uostalom, pridruži nam se jer ćemo pred tvojim očima razotkriti neke od veoma popularnih naučnih eksperimenata! Pokazaćemo ti kakva se nauka krije iza njih, koja se pravila krše, kako i zbog čega, a koja se strogo poštuju. Uz nova saznanja, sa sobom ćeš poneti i zdravu dozu sumnje koja će te nagoniti da proveriš svaki sledeći eksperiment koji se bude izveo pred tvojim očima!

OMILJENI DOKTOR U GRADU Dr Molekul, Izrael

drmolecule.com

FIZIKA / HEMIJA

Vreme je da ponovo zavirimo u ordinaciju našeg omiljenog doktora! Dr Molekul se vraća u Beograd sa naučnim šou programom koji je širom sveta oduševio radoznalce svih uzrasta. Uzbudljivi eksperimenti su spremni. Prisustvo su potvrdile i razne magične reakcije. Doktor uz to obećava i po koji usklik iznenađenja, mnogo oduševljenja i neizbežne salve smeha. Ipak, na ovaj naučni šou program dolazi se sa jednim važnim upozorenjem – moguće je, naime, da ćete se tokom trajanja programa zaljubiti u nauku i to već na prvi (p)ogled. O indikacijama, merama opreza i sasvim poželjnim reakcijama na ovu ljubav, posavetujte se sa dr Molekulom lično.

22

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

PUT U SREDIŠTE NAUKE Hiša eksperimentov, Slovenija

he.si

FIZIČKA HEMIJA

Šta sve može jedan gas? Prilično mnogo, ako znaš kako da ga ukrotiš, ako istražiš koje su njegove osobine, kako se ponaša u različitim okolnostima. Sve to možeš da otkriješ i isprobaš zajedno sa nama! Pokazaćemo ti kako se uz pomoć gasa može uGASiti vatra. Otkrićemo ti šta se dešava sa njim kada se poigramo sa različitim silama, pritiscima i temperaturama. A onda ćemo otići i korak dalje da bismo ti prikazali na koje sve načine gas može da menja i nas same, počev od našeg glasa. Pridruži nam se u ispisivanju sasvim novih stranica neverovatno zabavne gasologije!

KASTING ZA NOVE TAJNE (NAUČNE) AGENTE Heweliusze Nauki, Poljska

heweliuszenauki.pl FIZIKA / PSIHOLOGIJA

Postati član Tajne naučne agencije nije nimalo lako! Naši agenti na terenu moraju da pokažu zavidno znanje, stručnost i spretnost kako bi u ključnom trenutku, uz malu pomoć nauke, mogli da spasu ceo svet. Obuka koju prolaze prilično je teška i uključuje jurnjavu kroz turski bazar, prikupljanje najrazličitijih podataka, brzu vožnju koja prkosi zakonima fizike... I sve to uz nekoliko najsavremenijih tehnoloških alatki dizajniranih specijalno za potrebe Tajne naučne agencije. Sve ovo ti zvuči zanimljivo? Onda nemoj da propustiš naš naučni kasting!

ŠESTO ČULO NAUKE

Fascinantni fizički teatar (Češka)

udif.cz

FIZIKA

Koliko veruješ sopstvenim čulima? Da li se nekada zapitaš da li je svet oko tebe drugačiji za druge ljude, jednostavno zato što su njihova čula drugačija? Koliko je realnost oko nas zapravo realna, a koliko je oblikuju naša čula? Možda ti sve ovo zvuči pomalo složeno, ali tu smo mi da pojednostavimo stvari. Videćeš na koji način tvoja čula mogu da se prevare i pošalju ti pogrešnu informaciju. Pokazaćemo ti čak i kako to sve mozak može da pogreši i zavara te ako nisi oprezan i koncentrisan. Naši naučni izazovi, uz mnogo svetla, boja i optičkih iluzija, pokazaće ti da je ponekad potrebno da imaš mnogo više poverenja u nauku, nego u sopstvena čula!

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5

23


SAVRŠENA EKSPLOZIJA

Teadusteater OÜ (Kvark), Estonija

kvark.ee

FIZIKA / HEMIJA

Izvoditi naučne eksperimente prilično je izazovan, ali i zahtevan zadatak. Pa još ukoliko se to sve radi na Naučno-fantastičnoj bini, pod reflektorima, pred hiljadama radoznalih umova... Ali pronašli smo odličnu kombinaciju koja precizno utvrđuje koliko je potrebno nauke, a koliko zabave da bi moždane vijuge radile još brže, a oči sijale još jače. Uz malo eksplozije, nekoliko trikova i mnogo nauke, ekipa iz Estonije povešće te na uzbudljivu vožnju kroz naučni svet!

BUDI I TI SUPERHEROJ! Bob Fridhofer

sciencetrix.com

FIZIKA / HEMIJA

Da li i ti, baš kao i mi, voliš da zaviriš u mađioničarsku radionicu i posmatraš neobično spretne i kreativne mađioničare kako izvode neverovatne trikove? Ovoga puta vodimo te u veoma sličnu, premda još neobičniju avanturu! Umesto u mađioničarski, vodimo te u jedan naučni univerzum gde sve trikove stavljamo pod našu posebnu lupu i seciramo ih do najsitnijih detalja, naučnih zakona i slatkih prevara. Uz Bobovu pomoć biće ti sasvim jasno koliko malo magije zapravo ima u mađioničarskim predstavama, kao i koliko se mnogo nauke krije iza svakog trika.

EKSPLODIRAJUĆE GRICKALICE Milan Popović

HEMIJA

Uvek eksplozivan. Uvek uzbudljiv. Uvek drugačiji. Milan Popović i ove godine sprema nezaboravan naučni šou i to uz pomoć malo omiljenih slanih zanimacija i više nego dovoljno omiljene nam hemije. Pripremi se za niz eksperimenata koji suptilno razotkrivaju brojne zablude uz nimalo suptilni prasak i eksploziju. Eksplodirajuće kutije čipsa? Može! Led koji gori? Zašto da ne?! Eksploziv od meda? E baš da vidimo, Milane, da li možeš i to?!

24

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5


05 - 08.12.2019.

NAUČNO-FANTASTIČNA BINA Hala 5

BEOGRADSKI SAJAM

25


MALI ROBOTI VELIKIH MOĆI

Sekcija primenjene fizike i elektronike Prve kragujevačke gimnazije apekg.wordpress.coм

ELEKTRONIKA / PROGRAMIRANJE

Da li možeš da rešiš slučaj zvani Rubikova kocka brže od robota? Hoćeš li se snaći ukoliko te izazovemo da zasviraš vazdušne bubnjeve? Naša robotska reprezentacija istrenirana je da reši najrazličitije probleme, ali i dalje svakodnevno uči nove veštine i prikuplja nove informacije. Pomozi joj i ti tako što ćeš izaći na crtu nekim od naših malih robota i pokušati da ih nadmudriš. U znak zahvalnosti, upoznaćemo te sa najrazličitijim članovima ove reprezentacije i otkrićemo ti kako smo uopšte došli na ideju za sve ove male genijalce. Ako ti uz to otkrijemo neki trik iz programiranja i elektronike, poneku veštinu iz robotike ili mašinskog učenja, sigurni smo da nam nećeš zameriti.

PERPETUM MOBILE

Gimanzija „Sveti Sava“, Požega

gimnazijapozega.edu.rs

FIZIKA

Kao i pre nekoliko vekova, ljudi se i danas sa istim žarom trude da konstruišu uređaje koji bi im život učinili lakšim. Taj žar iznedrio je mnoštvo genijalnih ideja i pronalazaka koji su zaista promenili tok ljudske istorije. Ipak, verovatno se ništa u svetu nije istraživalo sa toliko upornosti, vere, ali i neuspeha, kao večiti motor. Stoga nije ni čudo što je Pariska akademija nauka 1775. godine zauzela stav da je perpetum mobile „mašina koja nikada neće proraditi“. Šta se krilo iza ove odluke? I da li su ljudi zaista odustali od potrage za večitim motorom? Naravno da nisu. A nismo ni mi, pa nam se zato pridruži ovom prilikom, jer imamo nekoliko zanimljivih vesti za tebe!

26

EKSPERTINEJDŽERI Hala 3a


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

OTVORI OČI – NAUCI DOSKOČI! Biologijakp

biologijakp.com

BIOLOGIJA / FIZIKA

Imaš li hrabrosti, znanja i odvažnosti da se upustiš u razotkrivanje onoga što ne vidiš golim okom? Ili pak ti vidiš, ali tvoji drugari ne? Koliko veruješ svom čulu vida, ako ti kažemo da je sve što vidiš možda samo interpretacija tvog mozga? Pridruži nam se u uzbudljivoj igri razotkrivanja mitova i zabluda o vidu i očima. Vodimo te na putovanje od prostih do složenih očiju, uz usputna stajanja kod rodopsina i očnih jabučica. Otkrićemo ti zašto bikovi burno reaguju na crvenu boju, pokazaćemo ti kako svet vide druga živa bića, a kako čovek koji se služi najsavršenijim optičkim instrumentom. Dakle, dobro otvori oči – ne želiš da propustiš nijedan detalj ove avanture!

LOGIKA NELOGIČNOG

Osnovna škola „ 8.oktobar“, Vlasotince

os8oktobar.edu.rs

LOGIKA

Logika je čedo starih civilizacija indijskog potkontinenta, drevne Kine i antičke Grčke. Da li onda smemo da se poigravamo sa logikom? Naravno! U pomoć će nam priskočiti zanimljivi primeri iz sveta brojeva, koji će ti prvo pomutiti logiku, samo da bi te uz našu pomoć izveli na pravi put. Čekaju te misteriozna devetka, nesvakidašnje proste dvojka i petica, jedan zagonetni Fibonačijev niz, baš kao i niz drugih problema iza kojih stoji čuvena nula. Otkrij tajnu koda 8421, poigraj se sa matematičkim kartama i uz pomoć brojeva vrati se unazad, čak do paleolita! Na kraju svega, čeka te naš kuriozitet zvani Bauk, koji bez problema može da zastraši sve pametne telefone i računare.

FIZIKA UZVRAĆA UDARAC

Osnovna škola „Sava Kerković“, Ljig

savakerkovic.rs

FIZIKA

Ako i ti spadaš u one koji tvrde da je fizika najteži predmet, tu smo da te razuverimo! Uđi u svet eksperimenata i razbij svaku iluziju o fizici kao nesavladivoj sili. Zajedno ćemo otkriti kako je moguće da sveća gori u vodi, šta je to što istovremeno može da bude i čvrsto i tečno, i kako jedan običan laser može da posluži kao mikroskop! Ispitaćemo tačnost uvreženog mišljenja da teška tela brže padaju, zatim da li je vatra isključivo vrela ili pak može biti hladna i još mnogo toga. Zabavno lice fizike je samo na korak od tebe!

EKSPERTINEJDŽERI Hala 3a

27


TAČKA I CRTA KOJE POKREĆU SVET Sekcija za primenjenu fiziku i elektroniku Gimnazije „Sveti Sava“ Požega pfepozega.wordpress.com

ELEKTRONIKA

Otkrivamo vam kako su komunicirali černobiljski vatrogasci kada su bili u bolničkim samačkim sobama. Na koji način je Jeremija Denton saopštio preko televizije da su u Vijetnamu vršili torturu nad ratnim zarobljenicima? I kako je to Stiven Hoking mogao da komunicira iako je bio paralisan... Odgovor kriju jedna sasvim obična tačka i ništa neobičnija crta. Uz našu pomoć savladaj Morzeovu azbuku, a usput razbij predrasude o elektromagnetnom zračenju u RF spektru i funkcionisanju CW prijemnika i predajnika. Veruj nam na reč, jednostavnije je nego što zvuči!

KOJI JE DANAS DATUM?

Osnovna škola „Stevan Sinđelić“, Beograd ssindjelic.edu.rs

ISTORIJA / FIZIKA

Kada te neko pita koji je danas datum – šta ćeš odgovoriti? Možda pitanje deluje jednostavno, ali odgovor ume da bude veoma složen! Drevne civilizacije su gotovo nepogrešivo određivale položaje planeta i zvezda, da bi na osnovu njih sastavljale svoje kalendare. Zakorači sa nama istorijom kalendara i otkrij istine i zablude kojima smo okruženi. Saznaj koji kalendar mi koristimo, kada je on nastao, i koji kalendari su mu prethodili. Objasnićemo ti i kako zapravo funkcioniše datumska linija i ponuditi odgovor na pitanje da li smo njenim prelaskom stvarno jedan dan mlađi, odnosno stariji?

OSETI SNAGU UMREŽAVANJA!

Matematička gimnazija – sekcija primenjene fizike i elektronike, Beograd mg.edu.rs

PRIMENJENA FIZIKA / ROBOTIKA

Mobilna telefonija, računarske mreže, sve što je na Internetu, pametne kuće... Naš svet već ne može da funkcioniše bez mreža! Tek ako smo umreženi, možemo da otkrijemo sve prednosti savremenih tehnologija. Ako nam ne veruješ na reč, onda probaj da sopstvenim telefonom proveriš i promeniš temperaturu u prostoriji. Pokušaj da upravljaš pokretima ruke robota, ovoga puta uz pomoć bluetooth konekcije. Ili pak jednostavno uživaj u najšarenijim bojama vodonika ili helijuma koje ćeš pokrenuti takođe uz pomoć sopstvenog telefona. Ako znaš kako, umrežavanje može biti veoma korisno i sasvim lako! 28

EKSPERTINEJDŽERI Hala 3a


05 - 08.12.2019.

BEOGRADSKI SAJAM

CARSTVO TESLINIH MUNJA

Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“, Beograd osppnjegos.edu.rs

FIZIKA

Za Teslin transformator sigurno već znaš, ali da li znaš čemu on služi? I zbog čega već decenijama privlači tako veliku pažnju naučnika, ali i svih drugih radoznalaca? Mi smo tu da ti odgovorimo na svako pitanje koje postaviš, dok se istovremeno poigravamo sa Teslinim munjama dugačkim i do pola metra! Saznaj kako radi ovaj transformator, nauči da razlikuješ fluorescenciju i fosforescenciju, otkrij sve tajne rendgena, kao i brojne zanimljivosti iz života Nikole Tesle! Munjevito, gromko i zabavno!

DUBOKO POD VODOM: ZARONI, ISTRAŽI, NAUČI

Osnovna škola „Treći kragujevački bataljon“, Kragujevac trecikb.edu.rs

BIOLOGIJA / EKOLOGIJA

Jezera i reke sjajna su mesta za odmor tokom letnjih dana, ali vodeno savršenstvo krije brojne raznolike svetove prepune zanimljivih tajni. Zajedno sa nama zaroni na dno jezera i reka i upoznaj stanovnike ovih neobičnih podvodnih četvrti. Uz pomoć tehnologije, iza koje stoje tvoji vršnjaci, vodimo te na jedinstveno putovanje ispod površine vode. Prikazaćemo ti biodiverzitet jezera uz pomoć lego robota, stripova i interaktivnih radionica, kao i računarskih igrica koje povezuju svet izvan, ali i unutar vodenih prostranstava. Ronimo na dah, može? Priprema, pozor, udahni duboko. Krećemo!

NEUROTAJNE Gimnazija Tutin

BIOLOGIJA

Kako su poslove raspodelili simpatički i parasimpatički nervni sistem? Da li se smenjuju, s vremena na vreme? Da li dele zadatke ravnopravno? Pomažu li jedan drugom? Upoznaćemo te sa ovim neobičnim sistemima našeg tela koji se na razne načine trude da se izbore protiv stresa. Otkrićemo ti na koje sve načine naš organizam, a posebno pojedini organi, reaguju na stres, kao i šta se dešava kada nakon prvobitnog nadražaja dođe do lučenja adrenalina. Pozabavićemo se i neurotransmiterima, impulsima i informacijama koje se velikom brzinom prenose kroz naš organizam. Nervni sistem nikada nije bio ovoliko užurban i zabavan!

EKSPERTINEJDŽERI Hala 3a

29


30


F E S T I V A L

N A U K E

1 4 - 1 7 . 1 2 . 1 7 .

31


05 - 08.12.2019.

FESTIVAL NAUKE SU:

BEOGRADSKI SAJAM

Osnivači i idejni tvorci Festivala nauke: Mladen i Ana Petrović Glavni koordinator: Nenad Zarić Logistika: Tamara Pantelić Koordinator: Jovo Pokrajac Međunarodni program: Jelena Andreja Radaković Produkcija i organizacija: Jovana Janjić Organizator: Rastko Petrović Odnosi sa javnošću: Sanja Ljumović, Zorana Minčić i Mladen Savković Koordinatorke za saradnju sa školama: Romana Džepina i Milica Novak Medijska sponzorstva: Marija Pavlović Asistent: Darko Bošković Dizajn i priprema za štampu: Braća Burazeri Web design: Miloš Janković BORN Tekstovi: Mladen Savković Lektura: Vuka Jeremić i Dragana Mihailović

HVALA:

Milan Popović, Zlatan Jović, Branislav Jakovljević, Jelena Dragojlović Anita Glišović, Aleksandra Mašulović, Mirjana Mihailović, Tijana Tošić Nikola Popović, Dunja Pavlović, Aljoša Palija, Miloš Milešević Dušica Petrašinović, Saša Ivković, Aleksandar Jovanović, Ana Klobučar Slađana Matijević, Matija Janjić, Aleksa Leković, Dina Vuksanović Nemanja Komatović, Vuk Jovićević, Jana Marković, Jelena Simić Zoran Čađenović, Aleksa Vasić, Ana Gavrilović, Jelica Milojičić Lazar Kopanja, Teodora Srećković, Maslić Milica, Lora Radivojević, Aleksandra Mladenović, Stevan Jokić, Milica Đurić, Dragan Jovčev Nina Perović, Jelena Cakić, Aleksandra Milovanović Dragan Golubović, Gordana Varnica, Vesna Vukosavljević, Aleksa Jovanović, Jovica Milisavljević, Svetlana Kajtez, Jelena Cvetić, Vahidin Ramičević, Marija Rafajlović Stojković, Stefan Popović

VOLONTERI HVALA...

Za entuzijazam bez kog planeta zvana Festival nauke ne bi mogla da se okreće. Za druženje. Za razigrane umove i revolucionarne ideje. Za podršku u trenucima kada nije bilo lako. Za osmehe u trenucima kada je to bilo neizbežno. I lekovito, pre svega. Za sve ideje koje zajedno razmenjujemo, delimo, stapamo i razvijamo. I kojima nastojimo da menjamo svet na bolje. HVALA TI NA SVEMU! Tvoj Festival nauke


Festival nauke se zahvaljuje

TehniÄ?ka podrĹĄka

Suorganizator 13. Festivala nauke

Internet prijatelji Festivala nauke


Medijski partneri festivala nauke


20

ULAZ

Zabava te čeka na NIS štandu! Hala 3 Beogradskog sajma

Profile for Festival nauke

Bilten FN2019  

Bilten XIII Festivala nauke za e-listanje.

Bilten FN2019  

Bilten XIII Festivala nauke za e-listanje.

Advertisement