3 augustus Boulevard Vandaag

Page 1

DONDERDAG 3 EN VRIJDAG 4 AUGUSTUS 2017 FESTIVALBOULEVARD.NL

BLVRD VANDAAG

gazet van kippenvel voor de dunhuidigen die ontroering niet mijden

MARCELL RÉV

Een Hongaars huis vol herinneringen Op Funda kom je wonderlijke huizen tegen. Maar het bouwsel in Theater aan de Parade slaat alles. Verslag van een bouwdag bij Imitation of Life van de Hongaarse theatermaker Kornél Mundruczó en Proton Theater.

H

et is nog in wording. Doorwerken. Het moet af. Straks zullen in dat huis persoonlijke bezittingen rondslingeren. Spullen die de bewoner misschien doen denken aan mensen die er niet meer zijn. Foto’s van geliefden, een armbandje van een moeder. Een stoofpan op het vuur. Op het kale podium verrijst een thuis uit het niets. Een Hongaarse ambtenaar zit aan de keukentafel bij een Roma-vrouw. Er dienen formulieren ingevuld te

C

OLUMN

JOOST BATAILLE

worden, want ‘Regels zijn er niet voor niets, mevrouw’. Ze jammert. Ze heeft niets te geven, waarom snappen ze dat nou niet – haar volk heeft niets en zal ook nooit iets krijgen. Niet als het aan de overheid ligt. Die gore ratten, met hun aktetassen en hun fucking formuliertjes. In de zaal ruikt het naar hout, stof en Pur. Gereedschap klingelt tegen elkaar. Er zijn mannen-decolletés en wifebeaters. Een van de Hongaarse bouwers draagt kabels om zijn nek, een ander heeft een zaklamp op zijn voorhoofd gebonden. Weidse

Kindertijd Vaak wordt de term Kindertijd gebruikt voor de periode dat je kind was. Ik denk dat ook het gevoel van tijd in die periode Kindertijd is. Uren kunnen voelen als eeuwen, dagen als jaren, een avond als een paar minuten. In je Grotemensentijd moet je de tijd gebruiken – om afspraken te kunnen maken en deadlines te kunnen halen. Ooit was ik een meisje met een grote

armgebaren, ruime aanwijzingen. Grote mannen volgen ze op. Het podium is twee dagen lang een Hongaarse bouwplaats. Waar bemoeit hij zich mee, ze doet toch geen vlieg kwaad? Ze zit hier gewoon, in haar paar vierkante meter – zonder man, zonder kind. Haar man aan ellende overleden, haar zoon van ellende verdwenen. En zij is hier in alle ellende achtergebleven. Waar moest ze anders heen? ‘Regels zijn regels, formulieren formulieren en de wet de wet mevrouw’.

onzichtbare hond. Terwijl ik mijn allereerste monoloog voordroeg voor een zaal met misschien wel twintig toeschouwers, stond ik op een stoel om tegelijkertijd mijn uit de kluiten gewassen denkbeeldige hond te aaien. Ik was acht jaar oud en zat op toneel. Achter de coulissen hingen rekken met kleren. Prachtige lange jurken en hoge hakken, en meneren-kleren. In een boek hield ik bij wat we die les hadden geleerd. Ik schreef dat we ademhalingsoefeningen hadden

De theatertechnici bouwen een huis met ramen, vloeren en een plafond. Met isolatiemateriaal en Hongaars mannenzweet. Er wordt gelachen. Harder dan gisteren. Ze hebben elkaar beter leren kennen, het werk gaat hen zichtbaar soepeler af. Als alle muren eenmaal staan en het laatste schroefje is aangedraaid zijn er high-fives, yeah!’s en onhandig harde spierbundelknuffels.

Want zij weet ook dat er voor haar niks geregeld is. Dat er niet naar haar man is omgekeken, dat er voor zigeuners geen studie of werk te vinden is, dat zij nooit ergens thuis zullen zijn. Ze worden aan hun lot overgelaten door die dictator. Want dat is het! Niks anders dan een corrupte, smerige dictator. Ze zullen moeten doorbijten tot het bittere en vroegtijdige einde. Of totdat haar wereld kantelt. [TT]

Tenzij zij hem nu nodig zou hebben: De Wet. Dan gelden er ineens heel andere regels. Dan is een Hongaar een Hongaar en een Roma een rat.

Kornél Mundruczó | Proton Theatre | Imitation of Life | Ned. première | boventiteld in Ned. en Engels | do 3 t/m za 5 aug. 20.30 | 90 min.

gehad, en dat we hadden geleerd te aarden. Ik schreef op dat ik het gek vond dat wij leerden aarden; planten aarden, mensen staan alleen maar op die grond. Ik had wel mijn best gedaan wortel te schieten, maar ik voelde altijd een stukje lucht tussen mijzelf en de vloer. Ik wilde altijd al liever een vogel zijn dan een plant. Die hebben veel mooier uitzicht. Het liefst had ik nu gezegd dat ik mij nog precies kan herinneren hoe de monoloog ging – maar helaas. Hij

was vast uitmuntend. Ik weet nog wel precies hoe die hond eruitzag. Paars. Met superzachte krullenvacht en een lange staart. Ik herinner mij ook nog sterk een staande ovatie, maar het kan ook zijn dat die alleen van mijn mama kwam. In mijn herinnering duurde mijn monoloog uren. In Kindertijd, dan. In Grotenmensentijd moet je op tijd een kaartje kopen, om diezelfde tijdeloosheid weer even te kunnen ervaren. Teddy Tops


Wat er onder andere aan voorafging Op verzoek van de Dagkrantredactie bezoeken acht schrijvers van Tilt – de grootste literaire organisatie van Brabant – het festival. We nodigden Vera Ketelaars [1986] uit om het plein in opbouw te verkennen. Een tekst over een frietkot en voorspel.

T

muzikanten en vormgevers en regisseurs nooit hun werk zullen tonen. Ontlading die niet komt, geen feest (de bier-vrachtwagens zijn wel gearriveerd maar nog niet uitgeladen), alleen maar deze magische, spookachtige stilstand.

Ik ben onzichtbaar. Er is te veel te doen om me op te merken. Ik stel me voor dat de tijd tot stilstand komt, dat het festivalhart in deze staat en in dit moment ‘bevriest’. Dat deze bouwende mannen en vrouwen voor altijd gevangen zitten in het sjouwen van kabels, het ophangen van lampen, het bouwen van steigers, trappen,

Vera Ketelaars schrijft, maakt en speelt vooral theater, maar soms ook film en andere uitingsvormen. Ze is de ene helft van Theatergezelschap Gehring&Ketelaars – zie www.gehringenketelaars.nl Tilt versterkt het schrijversklimaat en organiseert jaarlijks het literaire festival TilT – zie www.tilt.nu.

wee kinderen en een hond hangen op decorstoelen tussen de halve tenten, opgerolde kabels, steigers. De zon schijnt, de stad heeft vakantie. Behalve hier. Op het moment dat ik over de Parade dwaal, hangt er die specifieke sfeer. Je kent het wel. Of misschien ook niet; de verwachting, het harde doelgerichte werken voor het begint. Er is niet veel tijd meer. De friettent heeft al wel een vloer, een werkblad en zelfs een loshangende afzuigbuis – als dat een woord is – maar de tent zelf ontbreekt nog. De tenten die wél tent zijn, zijn van binnen kaal, met soms alleen de constructie van de tribune. Hun stoelen staan nog buiten in dikke lagen plastic gewikkeld. Tussen twee tenten, die toch vrij dicht bij elkaar staan, blijkt nóg een tent te moeten. Geen paniek, gewoon doorwerken.

Ik verlies mezelf. Dat krijg je als je onzichtbaar bent. Ik hoor de klokken van de Sint Jan een later uur slaan dan eerder. Die specifieke sfeer van de laatste fase voordat… En dan te bedenken wat híer allemaal weer aan voorafging. Het weken, maanden, misschien zelfs jaren bedenken, schrijven, repeteren, organiseren, vormgeven, uitvoeren. De allerlaatste fase. Een langgerekte concentratie. Doorzetten, niet verslappen. Een soort adem inhouden, voordat het tien dagen lang los mag gaan. Kunst, theater, is een feest.

VERA KETELAARS

Dat de twee kinderen en de hond, die wachten op hun ouders die balletvloeren leggen, vervlochten

DO 3 EN VR 4 AUG TUSSEN 13.30 EN 21.00 [T/M ZO 13 AUG] Steek je hoofd in de installatie Interview-view van de Vlaamse kunstenaar Benjamin Vandewalle.

Josephkwartier Elders

DO 3 EN VR 4 AUG 15.30, 17.00 EN 20.00 Het danstheater Flagrant Délire van Cie. Yann Lheureux uit Frankrijk is een ode aan de mythe van Icarus.

VOOR NOP

VR 4 AUG 15.30 EN 18.00 De vrolijke Zinzi & Evertjan combineren beweging, theater en acrobatiek.

Spaarvarkens houden van Boulevard. Het festival verkleint immers het risico dat ze aan diggelen gaan. ‘Voor nop’ is een overzicht van alle activiteiten – [straat]theater, muziek, installaties – die niets of op z’n hoogst een appel en een gezond ei kosten.

Festivalplein DO 3 EN VR 4 AUG AUG TUSSEN 14.30 EN 17.30 [T/M WO 9 AUG] In de mini-theatertjes van Laitrum Teatre uit Spanje voeren bezoekers – volgens aanwijzingen op een koptelefoon – een Shakespearedrama voor elkaar op.

raken met de decorstoelen. De hond sterft maar niemand zal het merken. Dat de schrijvers en acteurs en

het ophangen van doeken, het timmeren van camouflage voor de steigerconstructies.

DO 3 EN VR 4 AUG TUSSEN 13.00 EN 00.00 [T/M ZO 13 AUG] Pleun van Dijk toont in haar installatie Reborn het lichaam als bouwpakket.

Dagelijks wisselende cafés | VR 4 T/M ZO 13 AUG TUSSEN 19.30 EN 22.00 Club Cabaret met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse cabaretiers [vrijwillige bijdrage].

DO 3 EN VR 4 AUG TUSSEN 13.00 EN 20.00 [T/M ZO 13 AUG] Ontdek wat kunst is in Het koninklijk museum voor interessante kunst [6+]. Expo gratis, audiotour €2.

JEAN PHILIPSE

Verkadefabriek | VANAF 11.00 [T/M 31 AUG] Groepsexpo afstudeerders Expo AKV|St. Joost.

CHARLOTTE

ZINZI&EVERTJAN

DO 3 EN VR 4 AUG [T/M 13 AUG] Ergens op het plein wordt een [t]huis gebouwd. Draag je steentje, cement of vensterglas bij. Ook eierdozen, stoffen en toiletrolletjes zijn welkom. DO 3 EN VR 4 AUG, 22.00 [T/M 13 AUG] In de Piet Buijs Corner is dagelijks een intiem concert van een muzikant [m/v]. Dansen in BLVRD Theater DO 3 AUG 23.30 Funcky pop and more van Supermoon VR 4 AUG 23.30 Afro-Carribean Spacemore van The Mauskovic Dance Band

VAN DEN

AREND

VR 4 AUG 19.00 [OOK ZA 5 EN ZO 6 AUG] Atelier: Suze Milius, Marijn Alexander de Jong en Annelinde Bruijs met een kleurenmusical-in-wording. VR 4 AUG 15.30 Openluchtgesprek ihkv de dansvoorstelling Woman van Himherandit: assistent professor Eliza Steinbock vertelt over [trans]gender en beeldvorming

Muzerije | DO 3 T/M ZA 12 AUG 20.30 Studenten in de Etalage en expo met werk van studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Verder in Josephkwartier: vertel je verhaal in Dicht bij Anna [DO 3 AUG 20.00 – 22.00 EN VR 4 AUG 18.00 – 22.00], beleef de interactieve installatie van studenten CMD aan de Avans Hogeschool [doorlopend] en luister om 23.00 naar musicerende makers en crew in de Nachtsessie.

Café De Keulse Kar | VR 4 AUG 23.00 Martijn van der Zande en tafeldame Dieuwertje Blok ontvangen in TLKSHW Onno Hoes [gast], Nienke Nillesen [Boulevard-gast], Floor Bazelmans [zangeres] en schrijver Lucas de Waard [columnist] [CdA]

LAI CHENG

Superleuk, maar voortaan zonder jou


DONDERDAG 3 EN VRIJDAG 4 AUGUSTUS 2017 FESTIVALBOULEVARD.NL

Rijg de vragen aan elkaar, maak er slingers van Waar voel je je thuis? In je lichaam, in je huis? Of is de wereld je woonkamer, waar onbekenden steeds nadrukkelijker de zevenmiljardzitsbank willen delen? Over de actualiteit van Boulevard 2017. Kunst en cultuur stellen vragen. Ook ongemakkelijke. Dat is hun raison d’être. Zulke vragen kunnen zekerheden laten wankelen. Gelukkig is Boulevard geen internationale beurs voor keilbouten en andere bevestigingsmaterialen. We zijn een theaterfestival. Ons hart ligt bij makers die opendoen als een vraagteken aanbelt. Sommigen van hen hebben zelfs een stoel of stretcher bij de voordeur staan. Uit gemak. Je kunt wel blíjven lopen. Want er wordt veel gebeld in 2017, vooral als het donker wordt. Een drieluik dat interessante vragen

Huis, thuis en herkomst Enkele voorstellingen die aan festivalthema 2017 raken. Kornél Mundruczo en Proton Theatre [Hongarije] speelt Imitation of Life. Wegens huurachterstand moet een Roma-vrouw haar groezelige bovenwoning in Budapest verlaten. Het zet veel in beweging. Do 3 t/m za 5 aug. Studio Orka [België] speelt het beeldende theaterspektakel Chasse Patate [8+], waarin uitbaters van een Vlaamse café-

‘’

Boulevard is geen internationale beurs voor keilbouten en andere bevestigingsmaterialen

friture moeten vertrekken omdat hun kot dreigt te verzakken. Do 3 t/m za 5 aug. Wunderbaum [Rotterdam] speelt het theaterstuk Superleuk, maar voortaan zonder mij over cruisegangers die de wereld ontvluchten, maar kopjeonder gaan in een zee van vermaak. Wo 9 t/m za 12 aug. De installatie Misconnected van Kyoko Scholiers [België] bestaat uit telefoonhokjes die traag in een landschap bewegen. Wie de hoorn oppakt, hoort verhalen van einzelgängers en kink-in-de-kabel-

oproept, is huis, thuis en herkomst. Dat samenhangende thema duikt op in veel voorstellingen van Boulevard 2017. Aan urgentie en werkelijkheidsgehalte geen tekort: een groeiend aantal mensen is fysiek of ideologisch dakloos. Voor hen is thuis verleden tijd, beschutting verdwenen. Nergens een muur om tegenaan te leunen. Nest Tegelijkertijd doet zich een tegengestelde ontwikkeling voor: de schuttinkjes raken hoger. Eind 2014 schreven het Sociaal Cultureel

Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid de waarschuwende nota ‘Gescheiden werelden?’ Inmiddels ruikt Europa naar Typex: het vraagteken in de titel is stilletjes weggelakt. Er zijn gescheiden werelden – van kansrijken en kansarmen – die elkaar nog amper ontmoeten. Territoria worden gemarkeerd, muurtjes opgetrokken. Dat geldt voor landen, sociale klassen en levensbeschouwingen. Deur Zo dreigt eenvormigheid, die onze werkelijkheid vertekent. Extra risico:

we zoeken gelijkgestemden. In yogalokalen, op cruiseschepen, in social media-groepen. In de moskee, het LHBT-café of de M-side. Dat is de paradox: hoe opener de wereld – op reis en digitaal – hoe groter het verlangen naar saamhorigheid. Sommigen moeten het zonder beschutting stellen. Hun aantal groeit. Dat verplicht degenen die wel een huis en thuis hebben om een keuze te maken. Je vergrendelt je deur of je doet hem open. Boulevard kiest voor het laatste. Welkom, ook zonder voeten te vegen. Laten we elf dagen de vragen vieren. [EA]

zielen. Do 3 t/m zo 13 aug. Fabrice Murgia | Cie Artara [België en Senegal] spelen de mozaïekvoorstelling Black Clouds over het Dark Web, toevluchtsoord en ontmoetingsplaats voor liefdesdealers, fraudeurs en handelaren in wapens en organen. Vr 11 en za 12 aug. De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel speelt Indiaan, een tragikomische theatervoorstelling van en over twintigers die op een lapje natuur hun tribale samenleving proberen te knutselen. Wo 9 t/m za 12 aug. [EA] VINCENT EN ANNEKE

SALAMI* Nieuws in plakjes. Niet te dik, niet te dun en op een leesplankje geserveerd. Dat is Salami. Tips, suggesties, anekdotes: mail het aan dagkrantboulevard@gmail.com. *Voor de vegetariërs: pak een flesje Typex, lak de Italiaanse worst weg, krabbel met pen Broccoli boven dit artikel. Maar Courgette mag ook. Meldpunt Figuranten Anoniem De Belastingdienst heeft een kliklijn, de Nationale Politie beschikt over Meldpunt Misdaad Anoniem. Alleen de culturele wereld bleef wat achter. Boulevard doet er wat aan. In de zoektocht naar onvermoed theatertalent heeft zij Meldpunt Figuranten Anoniem [MFA] geopend. Coördinator is Muriel Giesberts [21] uit Den Bosch. Als vierdejaars student aan de opleiding International Leisure Management loopt ze vijf maanden stage bij Productie & Programmering van Boulevard. “We zoeken naar mensen die tijdens het festival willen figureren. Het

gaat om de expositie Het koninklijk museum voor interessante kunst, de installatie Inter-view – waar dertig figuranten voor nodig zijn – en het gratis openluchtspektakel La Partida.” In totaal wil Muriel drieënvijftig figuranten recruteren. De grootste nood kent tentjestheatervoorstelling De Omstanders. Voor deze tragikomedie over ramptoerisme en antihelden zoekt het gezelschap De Koude Kermis een bij voorkeur mannelijke figurant. “Wat je moet kunnen? Liggen. Je speelt iemand die bewusteloos is. Maar je moet ook enigszins onopvallend en lenig zijn.”

KARIN JONKERS

Figureren is leuk en leerzaam, benadrukt Muriel. Dat klopt: eindelijk de kans om een veelvoud van fifteen minutes of fame te beleven die Andy Warhol elke sterveling gunde. Kortom: meld je aan! In een vlaag van altruïsme kun je ook stilletjes je partner, de buren, een familielid of collega opgeven. Hoe? Stuur een berichtje aan muriel@festivalboulevard.nl onder vermelding van Meldpunt Figuranten Anoniem. Onvermijdelijke vraag: is stil spel niks voor Muriel zelf? Woordeloze grijns. Nee, geen tijd. Boulevard is hard werken. “Maar ongelooflijk leuk”, zegt ze. “Het is een gastvrije en enthousiaste organisatie. Volslagen anders dan de acht maanden die ik in Antwerpen stage heb gelopen. Ik was manusje-van-alles bij de interactieve De Koninck Brouwerij Experience. Niet zo fijn, hiërarchisch vooral.” Bovendien smaakt Hertog Jan aanzienlijk beter. Precies: het bier van Boulevard 2017. Busgekte Dankzij Phobiarama van Dries Verhoeven is de afdeling Extreme Angsten ruim vertegenwoordigd op Boulevard 2017. Maar ook Maniakale Liefdes horen op het festival thuis. Dat leren onder meer Yvonne, Prinses van Bourgondië van het Vlaamse

KARIN JONKERS

collectief Tibaldus [wo 9 en do 10 aug], het Europese Zwaan-kleefaan-project Match van United Cowboys [ma 7 t/m vr 11] en de Frans-Argentijnse straattheatergroep Asuelto [za 12 en zo 13]. Dat liefde ver kan gaan, bewijst ook een boze man die naar Boulevard belde. Tot zijn ontgoocheling had hij ontdekt dat er geen pendelbus naar het eigentijdse spookhuis Phobiarama op het Wilhelminaplein gaat. Een fobie voor wandelen? Nee, verslaafd aan zowel de pendelbus en haar beloftevolle sfeer. Sterker nog: de man bezoekt enkel voorstellingen waar een pendelbus heen gaat. Hij overweegt de kaarten voor Phobiarama weg te geven. Want dit is geen doen. Vrouwen Alle negen Griekse muzen, die de kunst en wetenschap belichaamden, waren vrouw. Dat is amper

veranderd. Onder de negenendertig vaste leden van het Boulevardteam zijn slechts veertien mannen. Stille getuige van dit culturele matriarchaat: dat ene A4’tje aan de muur. Een intekenlijst met namen van hen die vóór de opening van Boulevard 2017 gezamenlijk de nagelstudio bezochten. Vrouwelijk oog voor esthetiek spreekt ook uit het lunchpauze-onderwerp ‘Watdraag-jij-donderdag?’ Eén teamlid, dat bij voorkeur online in Engeland bestelt, wilde verlate verscheping niet riskeren. Zalando heeft haar inmiddels negentien pakketjes bezorgd. Terugsturen na Boulevard kan altijd nog. [EA]


Mmmeemaken, errrrrbij zijn! De Apocalyps! De Jehova’s Getuige belde aan en verkondigde een onheilsprofetie. In zijn hand leek ‘De Wachttoren’ te branden. Die ontmoeting in 2016 inspireerde theatermaker Tamar Blom [Tilburg, 1992] tot het maken van de confronterende installatie Apocalypse: The second horse. Gesprek met een man die niet zo bang is. Eindtijddenkers lusten wel pap van de laatste tweeëntwintig hoofdstukken in de bijbel. Officieel vormen ze De Openbaring van Johannes van Patmos – naar de apostel op het gelijknamige Griekse eilandje – maar die titel bekt pas soepel na een halve fles ouzo. In het westen is het voorspellende bijbelboek vooral bekend als de Apocalypse. Een bron van zwavelige inspiratie, bewijzen werken van onder anderen Dürer, Doré en Dalí. Ook filmers droegen bij aan ondergangscultuur. Klassieker is Apocalypse Now [1979], de epische oorlogsfilm van Francis Coppola, die enigszins leunt op het boek Heart of Darkness van Joseph Conrad. Nieuwe tijden, het recht op nieuwe ondergangen: vorig jaar begon Tamar Blom van het jonge collectief Wild Vlees het einde der tijden te onderzoeken. “Als je de kranten leest, lijkt de wereld in brand te staan. De Jehova Getuige aan m’n deur was het laatste zetje om me in de Apocalypse te verdiepen. Ik heb er veel over gelezen en nagedacht.” Hij interviewde ook mensen uit verschillende disciplines: van filosoof en bioloog tot Rijkswaterstaatmedewerker en duurzaam ondernemer. Zijn hamvraag: geloof jij in het einde der tijden en hoe ziet het eruit? Met glimlach: “Niemand voelde angst voor de Apocalypse. Ik vermoed omdat ze hoog opgeleid en seculier [ontkerkelijk – red.] waren.” The Joker Toch is dat nog geen reden voor tralala, merkte Tamar. In latere gesprekken wezen mensen hem met kracht van argumenten op rampzalige scenario’s. “Het klimaat kan catastrofaal gaan worden. Ook artificiële intelligentie kan nadelig uitpakken als zij onbeheersbaar wordt of in verkeerde handen valt. Hetzelfde geldt voor nucleaire dreiging. Hackers zouden de ict van wapensystemen kunnen bespelen. Zoals The Joker al zei: ‘Some men just want to watch the world burn.’ Ik denk dat dat klopt.” Voor de helderheid: Tamar zit niet vergenoegd op de ondergang te wachten. Integendeel: een maker wil maken en niet vroegtijdig in rook

KARIN JONKERS

Theaterdier

U kent ze vast. Van die eufore dames die – al dan niet met klotsend glas Chardonnay – net iets te vergenoegd in gezelschap uitroepen: “Ik bén me toch een theaterdier!” Tijdens Boulevard 2017 zoekt de Dagkrantredactie naar podiumfauna. Teddy Tops ontdekt een mol bij een jeugdtheatervoorstelling van Meneer Monster [2+] Een nieuw seizoen Wie is de Mol? is van start. De kandidaten gaan meteen ‘ondergronds’ mollig en slinks te werk. Maar volgens Art Rooijakkers is de Mol van Theaterfestival Boulevard 2017 de ondergrondste Mol ooit. Hij duikt op bij Meneer Monster, waar iemand op zijn kop kakt. Spitsneuzig en geveinsd dom gaat

mol alle mogelijke daders af: duif, paard, haas, geit, koe, varken, vlieg en Bullebak, de hond van de slager. Een voor een ontkennen ze de daad. Naïeve truc van de Mol. Of juist heel gewiekst? Maar wie is nou de mol? We zullen het maar verklappen. Het is Christiaan Bloem. Olaf van de Ven is alle andere dieren. [TT]

CHRISTIAAN BLOEM

opgaan – laat staan vóór Boulevard 2017 voorbij is. Maar bang? Laconiek: “Ik vind troost in het niets. De dood is de onbekende die we niet willen kennen. Maar zij roept bij mij weinig of geen angst op.” De meest recente ondergangsvoorspellingen golden de millenniumwisseling en – volgens de Maya-kalender –21 of 23 december 2012. Nuchtere vaststelling: we zijn er nog. “Al eeuwen hebben mensen het idee dat hun tijd de eindtijd is. In het westen denken we lineair in plaats van circulair: er is een begin en een einde. Dus een teloorgang moet wel De Teloorgang zijn. Dat lineaire denken wil ik met deze installatie bevragen.” Vier ruiters Apocalypse: The second horse verwijst naar de tweede van de vier ruiters die in het bijbelboek aan de horizon verschijnen. De eerste, derde en vier ruiter brengen de mens respectievelijk de anti-christ, ziekte en de dood. De tweede brengt oorlog, chaos en vuur. Die belofte lossen Tamar Blom en Wild Vlees fijntjes in. Wie de bovenzaal van het Josephkwartier betreedt, waant zich in het binnenste van de Vesuvius. Aardedonker, bloedheet. Lampen gloeien, doven, lichten weer op. In our shaped space heet het indringende muziekstuk van Amarante Nat dat het spel van licht en donker vergezelt. Na tien minuten stapt de bezoeker uit een verkoolde wereld. Dood of herboren. Kies maar, want de ene apocalypse is de andere niet. “Misschien zitten we er al in”, zegt Tamar kalmpjes. “Wie zegt dat het een finale klap is? De apocalypse zou zich ook heel langzaam kunnen voltrekken. Misschien kan hij nog voorkomen of uitgesteld worden. Want al zijn we de aanstichters van ons eigen ongeluk: tot nu toe weten we ons er telkens uit te redden. Maar ik heb geen eenduidig antwoord op de vraag of dat blijft lukken.” [EA] Tamar Blom en Wild Vlees | Apocalypse: The second horse | do 3 t/m di 8 aug. doorlopend tussen 13.00 en 22.00 | installatie | Josephkwartier, bovenzaal


MARC BOLSIUS

HET PIXELPARADIJS

Ruigoord, dacht ik bij het zien van deze foto. En alles klopte, op de sticker van Boels na. Die verhuurt vooral apparatuur aan gefortuneerde klussers die een echte Ruigoorder zich niet kan permitteren. Die Citroën CS daarentegen is nu, dertig jaar na de hoogtijdagen van dit prachtige vervoermiddel, wel erg Ruigoord. Bleek het bij nader inzien gewoon het buitengebied van Sint-Michielsgestel te zijn. Maar Gèssel is dan

ook het Ruigoord van Den Bosch. Anarchistisch en recalcitrant, bewoond door Maaskanters, acteurs, te vroeg gestorven Indo-zangeressen, posterontwerpsters en veldrijders. Uit opgegraven potscherven weet men dat de plek waar nu Ruigoord ligt – tussen Amsterdam en Haarlem – al in de elfde eeuw bewoond was. Aan mijn hoela, Gèssel had in die tijd al kastelen, een kerk en veel armoede. Bij opgravingen zijn veertien paalkuilen van een tiendeeeuwse houten kerk gevonden. Ook zijn er funderingen van een elfdeeeuwse Romaanse tufstenen kerk ontdekt. Kom daar in het NoordHollandse Ruigoord eens om. Terwijl in Gèssel het Angelus al klonk, liepen ze in de buurt van Amsterdam nog in berenvellen. Toch is Gèssel een chasse patate* in optima forma: kansloos, maar Brabants tot op het

bot en een werkelijk ideale plek voor een Boulevard-voorstelling. [JP] Op verzoek van de Dagkrantredactie maken Bossche beroepsfotografen een veellagige festivalfoto. Jean Philipse schrijft een interpretatie. Dagfotograaf is Marc Bolsius. Fotojournalist voor o.a. Brabants Dagblad. Viermaal winnaar Zilveren Camera. Winnaar Joep Lennartstrofee voor beste Brabantse nieuwsfoto 2011. Zie ook www.marcbolsius.nl *Chasse patate is de locatievoorstelling van Studio Orka [B], die de titel aan de wielersport ontleent. Letterlijk betekent het de aardappeljacht. Het staat voor een halfhartige demarrage, waarbij de renner kansloos tussen peleton en kopgroep blijft hangen. Alle dagen te zien, behalve ma 7, do 8 en zo 13 aug.

KARIN JONKERS

WOLFSDREEF

Aan de Wolfsdreef in Gestel vind je aspergestekers, maisvelden, vogelverschrikkers en nietsvermoedende kraaien. Een boer steekt er een riek in een willekeurige baal, en knikt tevreden. Deze uitgestrekte landerijen lenen zich perfect voor theatraal vermaak. De locatie is te bereiken met de gratis pendelbus vanaf het festivalplein.

Op naar de Bossche bergen A ARAN SLIEKER

ls beginnend schrijver bij de krant mocht ik naar mijn eerste festival. Ik herinner me het sluwe lachje om de mond van de hoofdredacteur. ‘Laat Jowi dat maar doen.’ Ik juichte en poetste mijn sandaaltjes. Het was een expeditie. Tien dagen in een andere stad, ik ging met de trein en had niemand meegenomen. Ik ging immers uit werken. Zo veel mogelijk voorstellingen propte ik in mijn dag, zo veel mogelijk dagen achter elkaar. Ik herinner me het geluid van gelach uit goedgevulde tenten. Ik herinner me schuilen onder een afdakje, nippend aan lauwe sinas. Ik herinner

me vooral de traag groeiende eenzaamheid, omdat festivals bij uitstek plekken zijn waar je samen heengaat. Steeds meer werd ik die rare indringer op dat feestje van een populaire gast die ik eigenlijk niet kende. Maar wel een gast die ontroerende dingen maakte. En dát was misschien nog het lastigste. Het is net als met reizen. Het onderweg zijn, gaat nog best. Is fijn zelfs, beetje schrijven, beetje dromen. Maar dan ga je die berg op. Struikelend, glijdend, paar keer je knieën openhalend aan een scherpe steen. En dan eindelijk, bovenop. Uitzicht dat je de adem beneemt. Gedachtes en gevoelens die bij je

opkomen, die je nooit eerder dacht of voelde. Een staat van zijn die weldra in de ijle lucht zal vervliegen. Op zo’n moment wil je gezelschap. Elkaar aankijken, samen zuchten.

We zijn nu jaren verder. Ik heb er talloze festivals opzitten. Nog steeds vind ik zo’n groot feest in mijn eentje een beetje eng. Daarom aarzelde ik toen Viktorien [van Hulst, directeur Boulevard – red.] me vroeg als festivalschrijver. Ik ben een vreemde, geen Bosschenaar, een bezoeker met een pen. Maar ik heb zo’n zin in die Bossche bergen. Ik wil er verhalen van maken. Columns, verslagen, fictie en non-fictie. Dus heb ik vandaag in

glimmende plakletters ‘Schrijver’ op mijn tas geplakt. Ben ik elf dagen van jullie. Van jou. Als ik straks in de rij sta, beetje verlegen, naar mijn sandalen turend, vertel je me dan waar je je op verheugt? Kijken we na afloop nog even naar het uitzicht, en dan samen zuchten. [JS]

Jowi Schmitz schrijft journalistieke artikelen voor o.a. NRC, FD en Tirade, maar ook boeken – zowel voor volwassenen als voor kinderen. Tijdens Boulevard 2017 onderzoekt ze onder meer het thema [tijdelijk] huis, thuis en herkomst. Grondstof biedt het publiek. Voor elke Dagkrant schrijft ze een column.


PROGRAMMA DONDERDAG 3 AUGUSTUS Podia en locaties

Josephkwartier

Festivalplein e.o.

Voorstellingen, concerten, installaties in en om de binnenstad

Voorstellingen, ontmoetingen, installaties en open ateliers. Sint Josephstraat 18

Tentjes, installaties, muziek en straattheater op en rond de Parade

Dries Verhoeven Phobiarama WILHEMINAPLEIN 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 19.30, 20.30, 21.30

Jetse Batelaan Het koninklijk museum voor interessante kunst (6+) ENTREE 13.00 - 20.00

In samenwerking met de Verkadefabriek en Theaterfestival Boulevard Groepsexpositie AKV|St. Joost, Avans hogescholen VERKADEFABRIEK ENTREE 13.00 - 23.00

Avans/CMD Interactieve installatie ENTREE 13.00 - 00.00

INSTALLATIES Schippers&vanGucht, Benjamin Vandewalle, Sonja Volmer, Laitrum Teatre 13.30 - 22.30

Kyoko Scholiers Misconnected STATIONSWEG 14.00 - 17.00 en 18.00 - 21.00

Wild Vlees / Tamar Blom Apocalypse: The second horse PAND 18 STUDIO 13.00 - 22.00

Pleun van Dijk Reborn ENTREE 13.00 - 00.00

Benjamin Vandewalle Peri-Sphere TUIN 14.00 - 21.00 Anna van der Kruis Dicht bij Anna TUIN 20.00 - 22.00 Himherandit Woman PAND 18 ZAAL 20.30

Spirelli / FroeFroe MaiTé, het meisje en de vogel (6+) BLVRD THEATER 14.30 Yann Lheureux Flagrant Délire STRAATTHEATER 15.30 Beppie Schalken De Bremer Stadsmuzikanten (4+) MUZERIJE 15.30

Aan de kassa Aan de kassa in Theater aan de Parade. Betaling à contant, pinpas, Mastercard en Visacard. Tijdens het festival zijn er drie extra verkooppunten: de kassa op het centrale festivalplein, in het Josephkwartier en in de Verkadefabriek. Online via www.festivalboulevard.nl Kaarten kun je online bestellen en betalen. Ze worden digitaal toegestuurd, waarna je ze zelf kunt printen. Kaarten kunnen tot zeven dagen vóór de speeldag van de voorstelling thuisgestuurd worden. Verzendkosten per zending: € 2,50. Daarna zijn de kaarten af te halen bij de kassa in Theater aan de Parade. Telefonisch via 0900 33 72 72 3 [lokaal tarief]. Vanuit België: +31 (0)73 680 98 01. Betaling uitsluitend met Mastercard/Visa.

OPENINGSTIJDEN

Faye Lovski/Jan de Smet e.a. Troika hier troika daar, soiree rond Drs. P BLVRD THEATER 20.30

Tijdens het festival zijn de kassa’s geopend van 13.00-22.00u en telefonisch bereikbaar van 13.00-20.00u. Indien een voorstelling op locatie niet is uitverkocht, zijn er vanaf een half uur voor aanvang ter plekke nog kaarten te koop. Informeer hiernaar bij de Boulevard Informatiebalies.

Diverse studenten Studenten in de Etalage MUZERIJE 20.30

PRAKTISCHE ZAKEN

Himherandit

Pete Buijs Corner Youri Lentjes 22.00

Nachtsessie vrijwilliger Emilie La Haye (piano en zang) TUIN 23.00

Supermoon BLVRD THEATER 23.30

Telefonische bereikbaarheid Algemeen: 073 – 6 124 505. Kaartverkoop: 073 680 98 01

Arch8 RUBIK STRAATTHEATER 15.30

Kyoko Scholiers

Julia van der Pas KALF (9+) MUZERIJE 19.30

Studio ORKA Chasse Patate (8+) WOLFSDREEF 16.30 Schweigman& / Slagwerk Den Haag For The Time Being DE BEVERSPIJKEN 17.00 OPENING FESTIVALPLEIN PARADE 20.00 Kornél Mundruczó / Proton Theatre MARCELL RÉV of Life THEATER AAN DE Imitation PARADE 20.30

TENTJES Conny Jansen Danst / iET / Davide Bellotta, Just Another Prophecy, PINK FLAMINGOOO / Het Nationale Theater, Oscar Kocken / Démira, Shanti Straub, Firma Draak, Nineties Productions, Joey Schrauwen / Nick Livramento Silva 14.30 - 23.30

KAARTVERKOOP

Openingstijden festivalplein [Parade] 13.00 – 00.45 uur. Aanvang programmering vanaf 15.00 uur. Zondag 13 augustus sluit het festivalplein om 23.30 uur. Pendelbussen Theaterfestival Boulevard vindt plaats in en om de stad. Vanaf het centrale festivalplein [de Parade] rijden gratis Boulevard-pendelbussen naar de locaties die niet op loopafstand liggen. Het opstappunt ligt aan de zuidzijde van het festivalplein – tussen Theater aan de Parade en de Peperstraat. Vanaf die plek vertrekken de pendelbussen uiterlijk een half uur vóór aanvang van de voorstelling. Aangezien het een pendeldienst is, kunnen exacte vertrektijden niet weergegeven worden. Infobalies Zowel op het centrale festivalplein als in het Josephkwartier vind je een Boulevard Infobalie. Onze medewerkers bieden info over honderd-en-een zaken: voorstellingen, toegankelijkheid, pendelbustijden, de naam van die ene actrice/acteur die naar je lachte, een plattegrond.

COLOFON Redactie Eric Alink [hoofdredacteur], Teddy Tops, Jowi Schmitz, Cathelijne Huijs, Coralie den Adel Tekst- en fotobijdragen Vera Ketelaars, Marc Bolsius Grafische vormgeving/fotografie Karin Jonkers, Mariëlle van der Wardt [Yell & Yonkers], Jean Philipse Productie Graphiset, Uden

PROGRAMMA VRIJDAG 4 AUGUSTUS Podia en locaties

Josephkwartier

Festivalplein e.o.

Voorstellingen, concerten, installaties in en om de binnenstad

Voorstellingen, ontmoetingen, installaties en open ateliers. Sint Josephstraat 18

Tentjes, installaties, muziek en straattheater op en rond de Parade

Dries Verhoeven Phobiarama WILHEMINAPLEIN 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 19.30, 20.30, 21.30

Jetse Batelaan Het koninklijk museum voor interessante kunst (6+) ENTREE 13.00 - 20.00

In samenwerking met de Verkadefabriek en Theaterfestival Boulevard Groepsexpositie AKV|St. Joost, Avans hogescholen VERKADEFABRIEK ENTREE 13.00 - 23.00

Avans/CMD Interactieve installatie ENTREE 13.00 - 00.00

INSTALLATIES Schippers&vanGucht, Benjamin Vandewalle, Sonja Volmer, Laitrum Teatre 13.30 - 22.30

Pleun van Dijk Reborn ENTREE 13.00 - 00.00

Kyoko Scholiers Misconnected STATIONSWEG 14.00 - 17.00 en 18.00 - 21.00 Theater Artemis Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt (8+) TRAMKADE KAAIHALLEN 17.00

Pleun van Dijk

Schweigman& / Slagwerk Den Haag For The Time Being DE BEVERSPIJKEN 17.00 en 21.00

Wild Vlees / Tamar Blom Apocalypse: The second horse PAND 18 STUDIO 13.00 - 22.00

Nienke Nillisen Masai BIJ KATRIEN 17.00 en 21.00

Benjamin Vandewalle Peri-Sphere TUIN 14.00 - 21.00

Sachli Gholamalizad (Not) My Paradise VERKADEFABRIEK KLEINE ZAAL 19.00

Openluchtgesprek Andreas Constantino en Daniel Garcia Mariblanca van Himherandit en ass. prof. Eliza Steinbock over (trans)gender en beeldvorming) TUIN 15.30 Nikki Hock Why, Why ohh why THEATER ARTEMIS BOVEN 16.00, 18.00 en 22.00

DANNY WILLEMS

Sachli Gholamalizad Studio ORKA Chasse Patate (8+) WOLFSDREEF 19.30 Kornél Mundruczó / Proton Theatre Imitation of Life THEATER AAN DE PARADE 20.30 LOD muziektheater en KVS / Josse De Pauw en Dominique Pauwels De Helden VERKADEFABRIEK GROTE ZAAL 21.00

TENTJES Conny Jansen Danst / iET / Davide Bellotta, Just Another Prophecy, PINK FLAMINGOOO / Het Nationale Theater, Oscar Kocken / Démira, Shanti Straub, Firma Draak, Nineties Productions, Joey Schrauwen / Nick Livramento Silva, KOBE Collectief 14.30 - 23.30 Meneer Monster Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (2+) BLVRD THEATER 13.30 Beppie Schalken De Bremer Stadsmuzikanten (4+) MUZERIJE 15.30 Zinzi & Evertjan STRAATTHEATER 15.30 en 18.00 Yann Lheureux Flagrant Délire STRAATTHEATER 17.00 en 20.00 Koningstheateracademie Club Cabaret BASILIEK 19.30 en ‘T HART 22.00 Julia van der Pas KALF (9+) MUZERIJE 19.30

Tafelen met makers Studio ORKA TUIN 17.30

Laura van Dolron Liefhebben BLVRD THEATER 20.30

Anna van der Kruis Dicht bij Anna TUIN 18.00 - 22.00

Diverse studenten Studenten in de Etalage MUZERIJE 20.30

Suze Milius, Marijn Alexander de Jong en Annelinde Bruijs Atelier: what colour is this song? THEATER ARTEMIS BENEDEN 19.00

Pete Buijs Corner Stefan Kollee 22.00

Himherandit Woman PAND 18 ZAAL 20.30 Nachtsessie acteurs Zsombor Jéger (piano) en Annamária Láng (zang) van Proton Theatre TUIN 23.00

Martijn van der Zande De TLKSHW met Dieuwertje Blok (tafeldame), Onno Hoes (gast), Nienke Nillesen (Boulevard-gast), Floor Bazelmans (muziek) en Lucas de Waard (column) DE KEULSE KAR 23.00 The Mauskovic Dance Band BLVRD THEATER 23.30

KARIN JONKERS

Tips reacties, verhalen: dagkrantboulevard@gmail.com

Ingezonden mededeling

INTERNATIONALE SELECTIE EXPLORE FESTIVAL GRENZELOOS THEATER

Vier dagen met prikkelend theater door eigentijdse makers uitalle windstreken, begeleid door een uitgebreid randprogramma.

OTTOF BOUCHRA OUIZGUEN / COMPANIE O MAROKKO MA 27 NOV, 20.30

UNDER SIEGE YANG LIPING CONTEMPORARY DANCE CHINA DI 28 NOV, 20.30

LA DICTATURA DE LO COOL THEATRO LA RE-SENTIDA CHILI DO 30 NOV, 20.30

SOFTMACHINE DOUBLE BILL CHOY KA FAI SINGAPORE VR 1 DEC, 20.30

NEOARCTIC HOTEL PRO FORMA WO 21 MRT, 20.30

Met muziek, visuele kunst en architectuur creëert dit vooruitstrevende Deense gezelschap immense visuele en muzikale universums. – ”Intense and meaningful.” (Politiken)

PROTAGONIST JEFTA VAN DINTHER / CULLBERG BALLET DO 17 MEI, 20.30 Het wonderkind van de Europese dansscene, Jefta van Dinther, zet uw zintuigen op scherp in een surrealistisch universum met flashlights, schaduwen, technobeats en hallucinerende effecten.

CHASSE.NL