Page 1

A I R Ò

I H

T S

de la gràfica publicitària

30 s 3 01 dre 2 n e re b div m ve o n

rda a tgu sta i n v a av cti u r t ns o c


Índex ca t fi n e rà s da g m í i a t la rt ov ar o a o m ó 1P dex ci nt ric del c e ò n u ist es 2 Í trod vim h u o t n tiq el m ex s t 3I í on er t sd C c n 4 io ra c a s a n o 7 C ort si p u l A c fia 9 n a r Co iog 1 1 bl i B 12 tic

A D A R T A S U I G V I T T X N C A U E V R A T D S N N Í CO


Introducci贸 Aparicions Nous Moviments. Nous Moviements influ猫nciats per guerres. Moviment en defensa del proletariat.

Avanatguardia Constructivista

3


Context històrico-artístic Segle XX El segle XX s’inicia en mig de grans avenços tecnològics, entre d’altres, l’automòbil i el sistema de producció industrial en cadena de Henry Ford. Sigmun Freud publica, l’any 1900, “La interpretació dels somnis” i d’altres publicacions que influenciaran en avantguardes artístiques, especialment al surrealisme. Va ser una època de descolonització: El 1902 Cuba obtè la independència d’Estats Units; El 1905 Noruega assoleix la seva total independència; finalment el 1905 Bulgaria s’independentiza de l’Imperi Otomà. L’Imperi Alemany o Segon Reich havia començat a forjar-se amb el regnat de Frederic II el Gran a finals del s. XIX i ben aviat els països europeus veurien amenaçats els seus interessos per Alemanya fet que va portar a subscriure l’anomenada En-

Segona dècada i la Primera Guerra Mundial

tente Cordiale al 1904 entre el Regne Unit i França.

L’any 1909 Henri Matisse pinta “La Dansa”, una de les obres mestres del Fauvisme.

El 1905 la Guerra Ruso-japonesa va enfrontar l’Imperi Japonès amb l’Imperi dels Tsars de Rússia. Sorprenentment va ser l’Imperi Japonès el guanyador, i la nació asiàtica es va convertir en una nova potència mundial. El 1905 es va donar l’anomenada Revolució Rússa de 1905, una onada d’agitació política de masses arreu de l’Imperi Rus. Aquests altercats anaven generalment dirigits contra el govern, donant casos de terrorisme, vagues de treballadors, disturbis camperols i motins militars. La revolució va conduir a l’establiment d’una monarquia constitucional limitada i la Duma de l’Estat o Duma Imperial, una assemblea legislativa. El 1906 Pablo Picasso pinta “Les senyoretes d’Avinyó”, trencant amb tots els esquemes establerts fins llavors i donant el tret de sortida al Cubisme.

Aleksandr Ródchenko

La segona dècada del segle XX va estar marcada per la Gran Guerra o coneguda posteriorment com a Primera Guerra Mundial (1914-1918). Aquell fet va demostrar a la humanitat un nou concepte de guerra, fins a on podia arribar la barbàrie humana. Aquest conflicte a nivell europeu es va extendre fins a rebre la intervenció de les principals nacions del món. L’assassinat de Francesc Ferran d’Àustria a Sarajevo va ser el detonant per l’esclat de la Primera Guerra Mundial, ja que va desencadenar el joc d’aliances pel qual Alemanya i Itàlia donarien suport a l’imperi Austrohongarès; per altre banda Rússia, França i Gran Bretanya recolzarien Sèrbia. Després de quatre anys de guerra, com a conseqüència, tant Àustria-Hongria com Rússia van deixar de ser poders imperials. Rússia estava submergida en la misèria i la pobresa, les classes populars es van revoltar contra l’Imperi del Tzar a la revolució del 1917 i van aniquilar a la familia reial deixant pas a les soviets bolxeviques. Gran Bretanya i França van veure’s bastant afectades per la guerra. Gran Bretanya va pedre prestigi, i de sobte es veia igualada amb Estats Units, país que fins feia menys Avanatguardia Constructivista

4


Context històrico-artístic social i cultural promogut per tendències socialistes i nacionalistes, amb una forta implicació de les classes socials relacionades amb l’agricultura. D’aquesta revolució en va sorgir la primera constitució de món en reconèixer les garanties socials i els drets laborals col•lectius. D’aquest moviment en van sorgir personatges internacionals d’esquerres com els pintors Diego Rivera i Frida Kahlo, i els revolucionaris Emiliano Zapata i Pancho Villa.

Aleksandr Ródchenko d’un segle encara tenia la pretensió de tornar-la a integrar com a colònia. Ernst Ludwing Kirchner pinta “Fränzi davant d’una cadira tallada” el 1910. El 1910 es funda l’organització obrera anarcosindicalista CNT (Confederació Nacional del Treball) a Barcelona, amb l’objectiu de constituir una força rellevant opositora al sindicat majoritari UGT. Un any després convocaria una vaga general que va provocar la il•lega-

lització del sindicat fins el 1914. Alexis Mérodack-Jeanneau pinta La danseuse jaune el 1912. L’any següent Umberto Boccioni crea l’escultura de bronze “Formes úniques de la continuitat a l’espai” pertanyent al futurisme. Entre el 1910 i el 1917 es duia a terme la Revolució Mexicana, en un origen un cop d’estat de Francisco I. Madero contra el president Porfirio Díaz. Però va desencadenar a una guerra civil i tot un moviment

Les monarquies començaven a caure mica en mica, l’any 1911 finalitzava la dinastía Qing, donant pas a l’inici de la República Xinesa. S’inicia la Primera Guerra Balcànica (1912-1913), l’Imperi Otomà contra Bulgària, Serbia i Grècia. Va acabar amb la victòria de la Lliga Balcànica front a l’Imperi Otomà.

Anys 20: Feixisme, capitalisme o comunisme Durant la decada dels anys 20, en finalitzar la Primera Guerra Mundial, es va instituir la Societat de Nacions amb la finalitat d’evitar un conflicte de tals dimensions.

Partit Nacional Socialista, i Mussolini Duce d’Itàlia, Irlanda s’independentitza del Regne Unit, tot i que no en la seva totalitat. I s’instaura la dictadura feixista de Miguel Primo de Rivera a l’Estat Espanyol. Un any després, es crea la Unió Soviètica. El 1925 neix el cos paramilitar alemany les SS. Aquell mateix any s’estrena El acorazado Potemkin de Sergei Eisenstein. El 1926 neix la televisió i el formigó armat, amdues coses van propiciar el desenvolupament a nivell mundial. El 1928 Walt Disney crea el personatge de dibuixos animats, Mickey Mouse. Estats Units va desenvolupar el seu desenvolupament econòmic tot i que es va veure afectat per la Gran Depressió del 1929. Argentina, gràcies al comerç es va convertir en un dels països més rics.

El 1921 Hitler era nomenat lídel del Avanatguardia Constructivista

5


Context històrico-artístic Anys 30: Crisi, nazisme i Guerra Civil Espanyola

dor, i s’inicia la dictadura feixista de Francisco Franco.

1924, portant el país cap a una industrialització a gran escala amb una economia centralitzada.

A l’Àsia, Japó s’apoderava de Corea i seguidament de vàries regions de Xina i de les colònies alemanyes del Pacífic.

l’Any 1937 Pablo Picasso pinta el Gernika en suport al bàndol republicà. L’1 de setembre de 1939 França i el Regne Unit declaren la guerra al III Reich, iniciant la II Guerra Mundial.

A l’any 1941, durant la Segona Guerra Mundial, Alemanya juntament amb els seus aliats aconsegueixen penetrar la Unió Sovietica i invair alguns territoris.

Unió Soviètica, dictadura del proletariat, II Guerra Mundial i Guerra Freda

El bloc comunista (la Unió Soviètica i altres països orientals) va estar enfrontat amb el bloc capitalista (alguns països d’Europa i Estats Units) durant la Guerra Freda, una lluita a nivell ideològic i polític. Finalment la Unió Soviètica va acabar cedint per problemes econòmics i disturbis a nivell intern i extern.

Durant el principi de la dècada dels anys 30 la crisi mundial es va anar extenent per tota Europa. Però també van succeïr efemèrides com la proclamació de la II República Espanyola. Aquell mateix any s’innaugura a Nova York l’Emipre State i es construeix el primer microscopi electrònic. Adolf Hitler i el Partit NacionalSocialista guanyen les eleccion per primer cop al 1932. Mao Tse Tung condueix la Llarga Marxa amb l’Exèrc it Roig Xinès, fugint de l’Exèrcit de la República Xinesa. Només van finalitzar la marxa una dècima part de les tropes però van aconseguir fer-se amb el poder i proclamar la República Soviètica Xinesa. L’any 36 hi ha un alçament militar contra la II República Espanyola, que desencadena una Guerra Civil que duraria fins l’any 39, sent el bàndol dels “nacionales” el guanya-

La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS en rus) va ser un Estat federal constitucionalment socialista unipartidista, dirigit pel Partit Comunista. Va resultar clau per al desenvolupament de l’avantguardisme cotnstructivista. La Revolució Russa del 1917, que va provocar la caiguda de l’Imperi Rus, després d’una curta Guerra Civil, i van fundar la Unió Soviètica en unir-se les Repúbliques Socialistes de Rússia,Transcaucasia, Ucraïna i Bielorrussia, i es va convertir en la primera nació del món governada pel proletariat, seguint la ideologia marxista-leninista.

Quatre anys després, la Unió Soviètica va sortir victoriosa de la guerra, i es va convertir en una superpotència a nivell mundial juntament amb Estats Units.

Tot i així, la Unió Soviètica es va erigir com a una gran potència des de 1945 fins el 1991, però finalment l’últim líder Mijaíl Gorbachov va intentar reformar l’Estat, però va acabar derrumbant-se i va ser dissolta formalment el desembre del 1991.

El Lissitzky

Iosif Stalin es va fer amb el poder després de morir Vladímir Lenin al Avanatguardia Constructivista

6


Característiques del moviment El 1915 va sorgir el Suprematisme de Kasimir Malèvitx, que va proposar composicions de formes geomètriques planes (quadrat, triangle i cercle) i de cromatisme reduït. Amb la sèrie de “Blanc sobre blanc”, Malèvitx va portar fins a les últimes seu objectiu: l’objecte en si mateix no té cap significat, les idees no serveixen, i només són vàlides la representació no objectiva i la supremacia del sentiment pur.

Què es el Constructivisme?

Mentre Malèvitx proposava un art lliure, sense lligams estètiques, el Constructivisme va plantejar un art al servei de l’Estat i de la nova societat basat en l’ús de formes abstractes, la tecnologia moderna, la funcionalitat i el disseny industrial. Els exemples més notables es van donar amb les obres tridimensionals de Tatlin en vidre, llautó, fusta i filferro, com Construccions en relleu (1913-1917) i Monument a la III internacional i amb les solucions formals audaços i dinàmiques d’arquitectes com Melnikov i Golossov i el pavelló dels soviets per a l’exposició internacional.

El terme constructivisme l’empra per primera vegada Naum Punin l’any 1913 en criticar els relleus de Vladimir Tatlin, encara que, com a moviment, no va sorgir fins a 1920, recolzat pel Manifest realista dels germans Pevsner i Gabo oposant-se al constructivisme funcionalista de Tatlin i mostrant-se partidari d’un art sense finalitats polítiques. Pevsner i Gabo es van centrar en l’escultura d’acer, vidre i varetes per crear obres innovadores, en les que l’important no era l’objecte en si mateix sinó l’espai generat per ell.

El constructivisme va ser un moviment artístic que va sorgir a Rússia cap a l’any 1920 i es va desenvolupar principalment en l’art del disseny i arquitectura russa. Agafant doncs com influència altres moviments de la primera avantguardes com el cubisme, futurisme o suprematisme. Cal esmentar que també és vinculat amb l’enginyeria i l’arquitectura.

A partir de la dècada dels anys 20, conviuen dues tendències abstractes però d’idees molt diferents. Artistes com Kandinsky, Malevich, Gabo i Pevsner preserven el concepte de subjectivitat en l’obra

d’art. Mentrestant Tatlin i Rodchenko defensen la introducció del subjecte dins del procés constructiu en l’obra d’art, com si fos un element més. A partir dels anys vint, l’art a Rússia es converteix en una edificació, en un producte més. El constructivisme implica que l’obra d’art sigui una construcció, que s’articuli com un edifici i es realitzi seguint mètodes semblants.

Kasimir Malevich Avanatguardia Constructivista

7


Característiques del moviment Característiques: • Composicions dissenyades i construïdes matemàticament. Els seva finalitat no són ni objectes reals ni fantasies lliures de l’artista. La importància de l’espai i temps són essencials, d’aquesta manera l’obra d’art es troba totalment connectada amb l’espai. • L’obra d’art, deixa pas a l’espai i s’ajuda d’elements, sovint transparents, de formes geomètriques, lineals i planes. • S’aprecia la simultaneïtat de l’espai, el temps i llum. • S’inclina per l’abstracte, relacionat amb la indústria i la tècnica geomètrica i funcional.

Vladimir Tatlin; Monument a la Tercera Internacional.

• Abandona l’àmbit material artístic i comença a centrar-se i influenciar-se per les tècniques des d’un punt de vista més estètic (disseny de cartells, moda, tipografies, fotografia, arquitectura interior, propaganda, il - lustració) • Els constructivistes s’allunyen de la idea que l’art ha de servir a una finalitat socialment útil i plantegen un art estrictament abstracte que reflectís la maquinària i la tecnologia moderna de l’època. • El constructivisme té diversos elements en comú amb el cubisme, el futurisme, el suprematisme i el dadaisme.

Rodchenko; Cartell de propaganda (Litografia) Avanatguardia Constructivista

8


Aportacions a la gràfica Incis Rodchenkova néixer a Sant Petersburg en una família de classe treballadora. Quan Rodchenko va decidir convertir-se en artista, ell no havia tingut cap contacte amb el món de l’art. No va ser fins després de l’any 1914 va començar a crear els seus primers dibuixos abstractes. Va ser fortament influenciat pel cubisme i el futurisme que va comptar amb formes geomètriques desplegat contra un fons blanc. Ell va utilitzar un compàs i un regle en la creació de les seves pintures, amb l’objectiu d’eliminar la pinzellada expressiva. Va ser el responsable de la reorganització de les escoles d’art i museus.

Desenvolupament de vida i obra Es va convertir en membre del grup productivista, que defensava per la incorporació de l’art a la vida quotidiana. Va abandonar la pintura per tal de concentrar-se en el disseny gràfic de cartells, llibres i

pel · lícules. Va començar els seus propis experiments en la temàtica, en primer lloc l’ús d’imatges de le seves pròpies fotografies també. Rodchenko va col·laborar juntament amb Mayakovsky en el disseny i la dis-tribució de la LEF i Novy LEF, les publicacions d’artistes constructivistes. En les publicacions es mostren les primeres fotografies constructivistes realit-zades amb gran nitidesa i incorporen diagonals, picats, contrapicats que aporta dinamisme i que dóna a les composicions formes geomètriques i en els treballs tridimensionals (escultures, objectes de disseny, escenografia, arquitectures) en les seves realitzacions fotogràfiques destaca el valor psicològic dels seus personatges, captats des d’un angle de visió que reforça i accentua la mirada dels mateixos, el joc de la llum i ombres que subratlla els traços del rostre. La inquietud experimental es reflecteix a través dels efectes que objectes i ele-ments absents en la representació provoquen en la imatge, com a jove amb Leica (1932).

Aleksandr Ródchenko

Moltes de les seves fotografies van aparèixer en o van ser utilitzats com Avanatguardia Constructivista

9


Títols de prova cober-tes per les revistes. Al llarg de la dècada de 1920, el treball de Ródtxenko era molt abstracte. A la dècada de 1930 es va concentrar en la fotografia d’esports i les imatges de les desfilades i altres moviments coreografiats. Rodchenko es va unir al grup d’artistes d’octubre de 1928, però va ser expulsat tres anys després de ser acusat de “formalisme”. Ell va tornar a la pintura i es va aturar a fotografiar, va produir obres expressionistes abstractes en els anys1940. Ell va continuar organitzant exposicions de foto grafia per al govern du-rant aquests anys. Va morir a Moscou el 1956.

a transmetre el missatge social que busca. L’enquadrament oblic, el ritme i les línies obliqües transmeten una gran sensació de dinamisme a la imatge. La característica més destacable de la seva obra, la perspectiva. Els plànols cenitals de les seves fotografies mostren les imatges des d’un nou punt de vista poc habitual per a l’ull de l’espectador.

Característiques de l’obra Aleksandr Ródchenko

L’obra de Ródchenko va estar al servei de la seva pàtria i molt marcada per la ideologia bolxevic. Sovint les seves imatges tenen com a protagonista la tecnologia, la ciutat, avions, dirigibles i altres màquinesmodernes de l’època. L’us de la linea com una conseqüència d’aquesta societat ordenada la línia i el ritme de les seves fotografies accentuen la sensació d’ordre dels seus imatges i ajuden

Aleksandr Ródchenko

Avanatguardia Constructivista

10


Conclusions

soVa ser un procés de entreguerres, de lluita de ells cial i política i això és reflecteix en els cart una propaganda que expressaven la estètica de molt art Un . nova classe social revolucionària t gràfic que permetia la comunicació mitjançan a la formes i composcions senzilles: era un crit societat. ría ser Era una art al servei del proletariat que pod crisis de pefectament aplicable a la etapa actual tes que vivim i que ha tingut conseqüencies direc posi com s seve les en l’estil gràfic actual amb otacions, simplicitat de les imatges i de les conn cions cromàtiques.

Impressionats per la força que teníen les composicions que feien servir els constructivistes i artistes que eren afins als gènere (Jan Tschihold), varem decidir que sería interessant maquetar el treball amb meta-disseny, és a dir, un disseny constructivista parlant d’aquest.

Avanatguardia Constructivista

11


Bibliografia “Construir la revolució. Art i arquitectura rusa 1915-1935” Fundació “La caixa” editorial Turner “Història de l’art” EDITORIAL Vicens Vives Batxillerat http://historialdedisenio.wordpress.com/ “Las artes” Editorial DOCTA (Enciclopedia temática siglo XXI) http://www.todacultura.com/ http://www.theartstory.org/ http://the-artists.org/ http://www.portaldearte.cl/portal/

Avanatguardia Constructivista

12

Ferran_B4_E6  
Ferran_B4_E6  
Advertisement