Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje 2021

Page 1

SZENTENDREI NYITOTT TEMPLOMOK HÉTVÉGÉJE


HELYSZÍNEK: [ 1 ] Baptista Imaház Rákóczi Ferenc utca 27. [ 2 ] Evangélikus templom Luther tér 1. [ 3 ] Keresztelő Szent János plébániatemplom Templom tér 1. [ 4 ] Pozsarevacska templom Kossuth Lajos u. 1. [ 5 ] Preobrazsenszka templom Bogdányi út 42. [ 6 ] Református Gimnázium kápolnája Áprily Lajos tér 3-5. [ 7 ] Református templom Rákóczi Ferenc u. 14. [ 8 ] Szántó Emlék- és Zsidó Imaház Alkotmány u. 3. [ 9 ] Szent Péter-Pál templom Kucsera Ferenc u. 1. [ 10 ] Tourinform Iroda Dumtsa Jenő u. 22. [ 11 ] Ferenczy Múzeum – információs pont Kossuth Lajos u. 5.


TC

A

Z BÉKE KÖ

IS MA RÓ

TC A

VASTAGH GYÖRGY U.

.U

NK ÓJ

EMPLOM T É

3

2

Á NC

NY TC

IU

VÁ R

4

ÚT

KÖZ

BO GD Á A

R

PÁSZTO R

HUNYADI UTCA

PÁTRIÁRKA UTCA

KÖZ

MALO

KÖR UTCA

10

JÓK

RÖG

FUTÓ UTCA

PÉTER PÁL UTC A

BATT HYÁNY

AI M

ÓR

K IS F A L

DUNA KORZÓ

T

CA

TCA

K TA PA

JA

UT

CA

TÓ K BÉ

L A UT CA

SZERB UTCA

MUNKÁCSY U T C A

BAR

A

– ÖS KK BÜ

U.

K

ER

UT

C EN

OS

NY U

KUC

N YÁ

ÁN

F ZI ÓC

YJ

OTM Á

A NC UTC SERA FERE

TT BO

UT CA

AN

ALK

CA

K VA

NO NO K

KA

AR

7

UT H LA JOS

TU

Z

U TC

Y U.

KÖ R ICS

UD

YAR OV

KOSSUT

ER

RTIN

LÖVÉSZ UTCA

ÁR K

A TC CU EN

AN FER

AK

IKA BÍR Ó

R

IV

MA

UTCA MB DO

PA PR

U.

D

UN

KK Ö S B

M

T

MA

E

ZI

N ZE

ÁK ÓC

1

O RD VÁ

R PA

SZERB KÖZ

5

6 HAL ÁSZ

Y ÁB

M UT CA

BR RA ÉR T

8

BERCSÉNYI UTCA

UTC A

U. JANICSÁR

9

UTCA

A UTC

UT

CA

11

HAJ Ó

UT

S

CA UT
Szeptember első hétvégéjén a Ferenczy Múzeumi Centrum főszervezésében, Szentendre új, összművészeti fesztiválján zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyílnak meg a szentendrei templomok kapui, udvarai. A festők és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a hagyományteremtő céllal elindított eseménysorozat első évében.


SZAKRALITÁS, MŰVÉSZET, SZENTENDRE

Idézetek a Bibliából, az Énekek énekéből, Luther, Hamvas, Pilinszky írásaiból, templomséta irodalmi és zenei meglepetésekkel, ismerkedés a szakrális műalkotásokkal, utcatárlat a Belgrád székesegyház kerítésfalán, egyházművészeti és építészeti előadás, orgonaest és kórusmuzsika, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Gerendás Péter és a Vujicsics Együttes koncertje – csak néhány, a színes események közül. A programok szervezésébe a helyi vallási közösségek – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – mellett a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak. Az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a zenei programokat és előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendrei Teátrum, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a MANK Galéria munkatársai szervezték. A Szentendrei Kulturális Központ a programok technikai hátterét biztosítja.


2021. SZEPTEMBER 3. PÉNTEK 16.00 HUSZADIK SZÁZADI FALKÉPEK A VÁRDOMBI KERESZTELŐ SZENT JÁNOS PLÉBÁNIATEMPLOMBAN – BODONYI EMŐKE MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA 1932-ben, hat évvel a szentendrei művésztelep alapítása után, a nyolc alapítótag közül négyen – Bánáti Sverák József, Heintz Henrik, Onódy Béla, Pándy Lajos – a várdombi Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyének kifestésébe kezdtek. A több szakaszban megszületett falképek első hivatalos átadására 1939-ben került sor, és már ekkor dicsérték egységes hatásukat. HELYSZÍN: Keresztelő Szent János plébániatemplom, Templom tér 1. 17.00 HAMVAS BÉLA SCIENCIA SACRA CÍMŰ MŰVÉBŐL OLVAS FEL PÁJER ALMA VIRÁG SZÍNMŰVÉSZ Ebben a munkájában Hamvas az archaikus hagyomány és a kereszténység viszonyának tisztázására vállalkozik. Van-e vallás nélküli hit? Mi az a hagyomány? Ki volt Jézus Krisztus és miért kell róla újra és újra beszélni? HELYSZÍN: Evangélikus templom, Luther tér 1. 17.30 SHABBAT FOGADÁS RADNÓTI ZOLTÁN ORSZÁGOS FŐRABBIVAL HELYSZÍN: Szántó Emlék- és Zsidó Imaház, Alkotmány u. 3.


18.00 KISS ESZTER SZÍNMŰVÉSZ PILINSZKY-ESTJE LÁTJA ISTEN, HOGY ÁLLOK A NAPON” ” Az idén 100 éve született Pilinszky János költészetének alapvető tárgya volt az Istenbe vetett hit: olyan megkérdőjelezhetetlen alap, amelyre minden más épült. Ez a megközelítés merőben eltért a 20. századi magyar irodalomban jelenlévő istenes versek hagyományától, melyben költőink inkább keresték Istent, újra és újra megkérdőjelezve létezését. Az előadásban, melyben versek és prózák mellett életrajzi események is felidéződnek, azt vizsgáljuk, hogy mi minden alakította Pilinszky költészetének egyedi hangját. HELYSZÍN: Keresztelő Szent János plébániatemplom, Templom tér 1. 19.00 GOLDA JÁNOS ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA SZENTENDRE LEGŐSIBB TEMPLOMÁRÓL A mai Szentendre területén egymástól függetlenül, szakaszosan fejlődtek a települések több ezer éve a Duna-parti közlekedési út és a Pilisből a folyóba ömlő vizek mentén, illetve a köztük emelkedő dombhátakon. A legrégebbi ma is meglévő és működő épület a várdombon álló katolikus plébániatemplom. 1933-38 között készítették a szentély szentendrei háttér elé festett bibliai jeleneteit. Az épületet az ötvenes évek régészeti feltárásai után, 1957-ben védett műemlékké nyilvánították. HELYSZÍN: Keresztelő Szent János plébániatemplom, Templom tér 1.


20.00 SZOTYORI NAGY GÁBOR ORGONAMŰVÉSZ KONCERTJE Szotyori Nagy Gábor orgonaművész-tanári diplomát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett.Gyermekkora óta végez egyházzenei munkát, jelenleg a Belvárosi Szent Mihály Templom orgonaművésze, a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom korrepetitora és állandó helyettes orgonistája, emellett a Kispest-Központi Református Egyházközség orgonaművésze. Repertoárján a kora barokk szerzőktől a kortárs zenéig szinte minden fontosabb mű megtalálható. HELYSZÍN: Református Gimnázium kápolnája, Áprily Lajos tér 3-5.


21.00 SZENT EFRÉM FÉRFIKAR KONCERTJE Magyarország legnépszerűbb vokális együttesét 2002ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész díjas Bubnó Tamás. Névadójuk Szír Szent Efrém (306-373), a bizánci egyház kiemelkedő himnuszköltője, akit kortársai a Szent” lélek hárfájának” neveztek. Szerintük kétféle zene van: szakrális és profán, és mindkettőben felfedezhetjük a tehetség kiérlelt, megformált jeleit, a klasszikus értékeket - műfajtól és korszaktól függetlenül, akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók műveket, akár veretes Liszt-himnuszokat, vagy éppen világslágereket énekelnek. HELYSZÍN: Szent Péter-Pál templom, Kucsera Ferenc u. 1.


2021. SZEPTEMBER 4. SZOMBAT 10.00 KALANDOZÁS PEMZLIVEL – KREATÍV DÉLELŐTT Játékos művészeti kalandozás hazánk művészeti és természeti kincsei segítségével: képzeletben ellátogatunk a Balaton vagy éppen a Tisza partjára, és megismerkedhetünk a hazai állatvilág számos tagjával, miközben főhősünk, Pemzli mutat nekünk számtalan izgalmas művészeti alkotást. A MANK foglalkozásán mi magunk is izgalmas művészeti feladatokat oldhatunk meg, és vihetjük így haza saját remekművünket. A feladatok között a református egyház számára oly kedves szőlő motívum is megjelenik, amit a foglalkoztató kötet alapján mi magunk is színekkel tölthetünk meg. HELYSZÍN: Református templom kertje, Rákóczi Ferenc u. 14. 11.00 KÉK SÉTÁK A TEMPLOMOK KÖZÖTT Történelem, tanítások, képzőművészet, zene, áhítat... A Tourinform Iroda kuriózum sétáin megtudhatjuk, hogy mi áll a számos szebbnél-szebb szentendrei istenháza létrejöttének hátterében. Különböző felekezetű templomokba nyerhetünk betekintést, ahol az építészetet, szobrokat, festményeket, üvegablakokat megcsodálva a funkciót is jobban megérthetjük. Egy-egy bibliai vagy irodalmi idézetet és zeneművet meghallgatva jobban elmélyülhetünk a helyszínek szakralitásában. SÉTAVEZETŐ: Komáromi-Raisz Borbála LÉTSZÁM: maximum 30 fő IDŐTARTAM: 100 perc


REGISZTRÁCIÓ: tdm@szentendre.hu vagy 06-26-317-965/66 mellék INDULÁS: Tourinform Iroda, Dumtsa Jenő utca 22. 14.00 SZAKRÁLIS MŰALKOTÁSOK – ELŐADÁS GYEREKEKNEK A gyermekfoglalkozás Deim Pál formanyelvét célozza meg a Református Gimnáziumban látható üvegablakon keresztül. A műalkotás megismerése segít abban, hogy kapcsolatot találjunk a mai világ és a bibliai képek, üzenetek között. Mindez lehetővé teszi, hogy a gyermek az egyetemes keresztyén kultúra kontextusába helyezze a Biblia tanításait, másrészt elősegíti a komplex személyiségfejlesztést szabad asszociációs gyakorlatokkal, a kortárs műalkotások segítségével. IDŐTARTAM: 60 perc LÉTSZÁM: 15 fő A FOGLALKOZÁS VEZETŐJE: Lázár Enikő hittanoktató REGISZTRÁCIÓ: regisztracio@muzeumicentrum.hu HELYSZÍN: Református templom kertje, Rákóczi Ferenc u. 14. 15.00 A PREOBRAZSENSZKA TEMPLOM IKONOSZTÁZA. VUKOVITS KOSZTA, A SZERB EGYHÁZI MÚZEUM VEZETŐJE, MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA A barokk templomot 1741-1746 között építették Bosznia környékéről érkezett szerbek. A templomot az Úr színeváltozásának szentelték, és a szentendrei pravoszláv keresztények munkájával és költségén építették fel. 1746-ban készült ikonosztáza az első szerb barokk képfal, amely felér a templomhajó mennyezetéig.


A templom és a különleges ikonosztáz történetéről, restaurálási munkáiról tart átfogó előadást Vukovits Koszta művészettörténész. HELYSZÍN: Preobrazsenszka templom, Bogdányi út 42. 15.00 MANK FESTŐUDVAR A TEMPLOMKERTBEN Legyél te is festőművész! Alkossunk közösen! A Szentendrei Régi Művésztelep művészének vezetésével bárki belekóstolhat az alkotók világába, és megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni. A foglalkozáson a szentendrei templomok csúcsait és formáit teremthetjük újra. HELYSZÍN: Preobrazsenszka templom kertje, Bogdányi út 42. 16.00 A POZSAREVACSKA TEMPLOM. DR. GOLUB XÉNIA MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA A szentendrei belváros bejáratánál, a Bükkös-patak partján álló ortodox templomot a szerbiai Pozsarevac környékéről érkezett betelepülők építették Szent Mihály arkangyal tiszteletére. A templom története egészen 1690-ig, a szerbek nagy bevándorlásáig nyúlik vissza. Vezetésünkön belülről is megismerkedhetnek a különben nem látogatható barokk műemlék épületével és különleges, a balkáni művészeti hagyományokat őrző 18. századi berendezésével is. HELYSZÍN: Pozsarevacska templom, Kossuth Lajos u. 1.


17.00 A REFORMÁCIÓ IRODALMA. LUTHER: ASZTALI BESZÉLGETÉSEK CÍMŰ MŰVÉNEK FORDÍTÓJA, MÁRTON LÁSZLÓ ÍRÓ TART ELŐADÁST Márton László pályakezdő műfordítóként találkozott először Luther asztali beszélgetéseivel. Egyetemi hallgató volt, amikor 1982-ben készített a Helikon Kiadó számára egy válogatást a beszélgetésekből, ezeket ő fordította és látta el jegyzetekkel. Harminc évvel később a Luther Kiadó bízta meg egy jóval bővebb változat fordításával. Ez 2014-ben jelent meg. Előadásában Márton László egyrészt a fordítás és az újrafordítás kérdéseiről, másrészt Luther észjárásáról és nyelvéről beszél. Az élőszó és az írásbeliség összekapcsolódásáról is szó esik majd, arról, miképpen válhat a spontán beszélgetésekből, Platón és Jézus után, Luthernél is fontos irodalmi, bölcseleti és hittudományi mű. HELYSZÍN: Evangélikus templom, Luther tér 1. 18.00 SZAKRÁLIS MŰVÉSZET, KORTÁRS TEMPLOMÉPÍTÉSZET. SCHNELLER ISTVÁN ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA A MODERN SZAKRÁLIS ÉPÜLETEK CÍMŰ KÖNYVE ALAPJÁN Minden szakrális építészettel foglalkozó elmélet és gyakorlati megfontolás alapvető kérdése a szent megjelenítésének lehetősége. Lehetséges-e, szükséges-e ez a megjelenítés, másképpen fogalmazva: mi az a többlettartalom, ami a funkcionális és esztétikai igényeken, a magas szintű építészeti formáláson túl jelen lehet a szakrális célú épületben? Ahány alkotó, ahány értékelés,


annyiféle megközelítése létezik ennek a kifejezhetetlen és nehezen megfogható többletnek. HELYSZÍN: Evangélikus templom, Luther tér 1. 19.30 A HERMONS EGYÜTTES KONCERTJE Angolszász ébredési dallamok Hammond orgonával. Laurens Hammond 1935-ben föltalált elektro-mechanikus orgonája Magyarországon nem igazán terjedt el és inkább a dzsessz műfajában szólaltatták meg, pedig a hangzása nemcsak a barokk orgonamuzsikában megnyerő, de a 20. század eleji ébredési énekek szenzációs megszólaltatója is. A Hermons együttes összeállításában gyakran követi e két műfaj egymást, bemutatva ezt a különleges hangszert, melynek nem csak a hangzása, de szerkezete is lenyűgöző. Balogh Tibor – ének Helfrich Eszter Anna – ének Győri János Sámuel – Hammond E 100-as orgona Győri Pál Barnabás – ének, gitár Győri Péter Dániel – steel gitár Dr. Márkus János – rezonátoros gitár, bendzsó Plavecz József – dob Sohan László – mandolin HELYSZÍN: Evangélikus templom, Luther tér 1. 20.30 A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR KONCERTJE A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet


elitjének állandó szereplőjévé vált. Félévszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Hutás Gergely – hegedű Pintér Attila – hegedű Izsák Ilona – brácsa Lezsák Attila – brácsa Kertész Ottó – cselló MŰSOR: Dvořák: Esz-dúr vonósötös, op. 97, Mozart: F-dúr divertimento, K. 138 HELYSZÍN: Szent Péter-Pál templom, Kucsera Ferenc u. 1.


2021. SZEPTEMBER 5. VASÁRNAP 13.30 KÉK SÉTÁK A TEMPLOMOK KÖZÖTT Történelem, tanítások, képzőművészet, zene, áhítat... A Tourinform Iroda kuriózum sétáin megtudhatjuk, hogy mi áll a számos szebbnél-szebb szentendrei istenháza létrejöttének hátterében. Különböző felekezetű templomokba nyerhetünk betekintést, ahol az építészetet, szobrokat, festményeket, üvegablakokat megcsodálva a funkciót is jobban megérthetjük. Egy-egy bibliai vagy irodalmi idézetet és zeneművet meghallgatva jobban elmélyülhetünk az helyszínek szakralitásában. ÚTVONAL: Tourinform Iroda, Evangélikus templom, Szent Péter-Pál templom, Belgrád székesegyház, Református templom, Baptista imaház, Keresztelő Szent János Plébániatemplom, Szántó Emlék- és Zsidó Imaház SÉTAVEZETŐ: Komáromi-Raisz Borbála LÉTSZÁM: maximum 30 fő IDŐTARTAM: 100 perc REGISZTRÁCIÓ: tdm@szentendre.hu vagy 06-26-317-965/66 mellék INDULÁS: Tourinform Iroda, Dumtsa Jenő utca 22. 15.00 AZ ÉNEKEK ÉNEKÉBŐL BARNA ZSOMBOR SZÍNÉSZ OLVAS FEL Az Énekek éneke Salamon királynak tulajdonított, a menyasszony és a vőlegény szerelmi énekeiből álló sorozat a Bibliában. Harminc szerelmi énekből álló gyűjtemény, amely a vőlegény és menyasszony egymás iránti szerelmét hirdetik: együtt vannak, majd elválnak, keresik, majd


megtalálják egymást. A dalok egy részében a menyaszszony beszél szerelme utáni vágyakozásáról és összetartozásukról, és leírja a vőlegény külsejét, más részeknél a vőlegény énekli meg jegyese szépségét, szerelmén érzett örömét, hat dalban pedig a jegyesek felváltva dicsérik egymást HELYSZÍN: Szántó Emlék- és Zsidó Imaház, Alkotmány u. 3. 15.45 A ZSIDÓ SZERTARTÁS ÉS HIT MEGISMERTETÉSE, BEMUTATÁSA RADNÓTI ZOLTÁN ORSZÁGOS FŐRABBI ELŐADÁSÁBAN HELYSZÍN: Szántó Emlék- és Zsidó Imaház, Alkotmány u. 3. 16.15 HOLOKAUSZT MÚZEUM BEMUTATÁSA FISCHER ANNI IDEGENVEZETŐ ELŐADÁSÁBAN HELYSZÍN: Szántó Emlék- és Zsidó Imaház, Alkotmány u. 3. 17.00 A VERS SZAKRALITÁSA. WEINER SENNYEY TIBOR KÖLTŐ, ÍRÓ, MŰVÉSZTANÁR ELŐADÁSA Isten keresése és megtalálása a költészet örök témája. Weiner Sennyey Tibor, Szentendrén élő költő zsidó, keresztény és buddhista misztikus költők versein és a saját költészetén keresztül próbálja megtalálni és megmutatni az ösvényt, ami az Ember és az Örök Egy között húzódhat.


Az esemény a Magyar Írószövetség programja az Ars Sacra fesztiválon. HELYSZÍN: Szántó Emlék- és Zsidó Imaház, Alkotmány u. 3. 17.00 BARBALICS PÉTER, A SZENTENDREI BAPTISTA GYÜLEKEZET TAGJÁNAK ELŐADÁSA A BAPTISTA HITVALLÁSRÓL Kik a baptisták és miben hisznek... Miért vannak Szentendrén, hogyan élnek, mit tesznek a városban, a társadalomban... HELYSZÍN: Baptista Imaház, Rákóczi Ferenc utca 27. 18.00 GERENDÁS PÉTER KONCERT A Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró 1976-ban alapította első együttesét a Lámát, amivel az egész országot bejárták, olyan neves előadókkal koncertezve, mint Zorán vagy az LGT. Négy évig külföldön zenélt, majd hazatérése után nemcsak saját magának írt dalokat: dolgozott Wolf Katinak, Kovaxnak, Popper Péternek és a Jeff Porcaro Bandnek is. 1992 és 2015 között 16 albuma jelent meg. Kilenc gyermek édesapja, akik közül többel fellépései során együtt zenél. HELYSZÍN: Szántó Emlék- és Zsidó Imaház, Alkotmány u. 3. – mellett a Virágok és Kívánságok tere


19.00 VUJICSICS EGYÜTTES KONCERT Negyvenhat éve, közel azonos felállásban játszik a szentendrei Vujicsics Együttes. Ráadásul kezdettől fogva ugyanazt az utat járja: azt, amit a szerb és horvát népzenék hagyományőrző feldolgozásának nevezhetünk. Beleférnek ebbe a tamburazenék és beleférnek a Balkán mélyének fúvós hangszerei is: a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt hat ennek a rendkívüli együttesnek a koncertjein. (Kulturinfo.hu) Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, brácstambura Eredics Gábor – basszprímtambura, harmonika Eredics Kálmán – bőgő Brczán Miroszláv – csellótambura, brácsatambura Szendrődi Ferenc – prímtambura Eredics Áron – prímtambura Mihó Attila – hegedű HELYSZÍN: a Preobrazsenszka templom előtt – Vujicsics tér


Mennyei kulcs – szabadtéri tárlat a népi vallásosságról 2021. szeptember 3-tól KURÁTOR: Szigetiné Dr. Tóth Judit


A népi vallásosság körébe minden felekezet hitéletének azon hagyományai és szokásai tartoznak, amelyek nem a hivatalos egyházi tanításokból fakadnak. A kiállítás betekintést nyújt az etnikumok és felekezetek tekintetében is sokszínű vidék népi vallásosságába, mely megnyilatkozott az építményekben, vallásos tárgyakban és szokásokban, az emberek egymáshoz és a munkához való viszonyában. Bemutatásra kerülnek a hitélet tárgyai, a vallásgyakorlás közösségi alkalmai, a vallásos társulatok, a búcsújárás és a kegyhelyek. Szerepelnek az Eucharisztia iránti tisztelet megnyilvánulási formái, a különleges úrnapi hagyományok, a vallási szimbólumok, szöveges textilek. A római katolikusság mellett a református és ortodox vallási hagyományba is bepillanthatnak az érdeklődők. A kiállítás több hónapig lesz látható a szerb püspökség kerítésfalán. Belgrád székesegyház, Alkotmány utca


MISÉK, ISTENTISZTELETEK RENDJE, NYITVATARTÁSI IDŐ:

BAPTISTA IMAHÁZ Rákóczi Ferenc utca 27. NYITVA: szeptember 3-5. a baptista programok ideje alatt. Vasárnaponként 10.00 órától istentiszteletek szabadtéren: Kerényi park, OffLine Center mellett (Ady E. út 6/b), rossz idő esetén az OffLine Centerben. BELGRÁD SZÉKESEGYHÁZ Alkotmány u. Nyitva: szeptember 3-5. 10.00-17.00 BLAGOVESTENSZKA TEMPLOM Fő tér Nyitva: szeptember 3-5. 10.00-17.00 EVANGÉLIKUS TEMPLOM Luther tér 1. Nyitva: szeptember 3-5. az evangélikus programok ideje alatt. Vasárnaponként 10.00-től istentisztelet. Szeptember 5-én, vasárnap délelőtt 10.00 órától Veni Sancte tanévnyitó istentisztelet.


KERESZTELŐ SZENT JÁNOS PLÉBÁNIATEMPLOM Templom tér 1. Nyitva: szeptember 3-5. 10.00-17.00 (12.00-13.00 zárva). Vasárnaponként 7.00 órakor van szentmise. POZSAREVACSKA TEMPLOM Kossuth Lajos u. 1. Nyitva: szeptember 4. 16.00-17.00 PREOBRAZSENSZKA TEMPLOM Bogdányi út 42. Nyitva: szeptember 3-5. 10.00-17.00 REFORMÁTUS TEMPLOM Rákóczi Ferenc u. 14. Nyitva: szeptember 3-5. a református programok ideje alatt. Istentiszteletek vasárnap 8.00-kor és 10.00 órakor. SZÁNTÓ EMLÉK- ÉS ZSIDÓ IMAHÁZ Alkotmány u. 3. Nyitva: szeptember 3-5. 15.00-19.00 SZENT PÉTER-PÁL TEMPLOM Kucsera Ferenc u. 1. Nyitva: szeptember 3-5. a katolikus programok ideje alatt. Hétköznap és szombaton 7.30 és 18.30 órakor (szerdán 18.30-kor nincs szentmise), vasárnap 9.00-kor, 11.30-kor és 18.30-kor van szentmise a templomban.


Kiadja | Publisher Ferenczy Múzeumi Centrum Felelős kiadó | Publication overseen by PROSEK Zoltán Grafikai terv | Graphic design HERR Ágnes & ZAJÁCZ Petra Fotó | Photo DEIM Balázs Nyomda | Press Pannónia Nyomda Kft. © szerzők | The authors © fordítók | The translators © Ferenczy Múzeumi Centrum, 2021 A brosúra szerzői jogilag védett. A kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül részleteiben sem reprodukálható | All rights reserved. No part of this brochure can be reproduced without exress written permission from the publisher.SZENTENDRE 2021

info: +36 20 779 6657 | info@muzeumicentrum.hu www.muzeumicentrum.hu | /ferenczymuzeumicentrum /Szentendrei-Nyitott-Templomok-Hétvégéje muzeumicentrum | ferenczymuzeumicentrum

# NYITOT T T E M P LO M O K H É T V ÉG ÉJ E #MUZEUMICENTRUM

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje Open Churches Days Szentendre


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.