Page 1

Fail Sulit Pemasaran Emel

Oleh Ferdy Fauzi http://itsferd.com/

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|1


Mengenai Penulis Ferdy Fauzi merupakan programmer, blogger dan usahawan internet yang banyak memberikan perkongsian idea dan buah fikiran di laman blognya www.itsferd.com. Mula membabitkan diri dengan perniagaan internet sejak 2008, beliau sudah menceburi pelbagai model bisnes perniagaan internet seperti affiliate, software, Mudah.my dan sebagainya. Turut terlibat dalam pembangunan beberapa laman web korporat dan juga laman blog usahawan melalui platform Wordpress. Produk pertama yang dilancarkan secara besar-besaran ialah program PPL Software Sempoi di laman web www.softwaresempoi.com di mana bertujuan untuk memberikan software perniagaan internet secara percuma serta membina hubungan antara usahawan-usahawan internet yang lain. Add saya: www.facebook.com/ferdy.fauzi dan lawati blog saya http://www.itsferd.com/ Hakcipta Terpelihara. Anda boleh menggunakan ebook ini melalui syarat-syarat yang telah ditetapkan seperti di bawah: [YA] Boleh diberikan percuma kepada orang lain [YA] Disebarkan di laman web/email anda [YA] Diberikan sebagai hadiah atau bonus pembelian [YA] Disebarkan melalui forum, portal atau facebook [YA] Diletakkan dalam laman web keahlian percuma atau berbayar [TIDAK] Diedit dan ditukar isi kandungan dalam ebook ini [TIDAK] Copy dan paste isi kandungan ebook ini dalam bentuk yang lain [TIDAK] Dijual semula sebagai Resell Rights, Master Resell Rights atau Private Label Rights Terima kasih kerana sudi mendapatkan dan membaca ebook ini. Diharapkan anda mendapat ilmu yang bermanfaat hasil dari perkongsian ebook ini. Ikhlas,

Ferdy Fauzi http://itsferd.com/ http://rahsiasubscriber.info/ http://softwaresempoi.com/

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|2


Baca Dahulu Sebelum Anda Memiliki List Emel Anda Sendiri! Mesti anda pernah mendengar kata-kata hikmat “the money is in the list” bukan? Terutama sekali jika anda telah lama berkecimpung dalam dunia perniagaan internet ini.

Dalam ebook ini, saya berbesar hati untuk tunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh membina mailing list sendiri.

Ikuti langkah dibawah sekiranya anda mahu memulakan emel list anda!

Langkah 1: Dapatkan nama domain anda. Anda boleh mendapatkan nama domain ini melalui mana-mana syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini seperti Godaddy atau NameCheap.

Kenapa domain .com? Untuk membina kredibiliti anda sebagai Usahawan Internet yang sebenar dan bukannya yang “main-main”. Siapa yang mudah mahu percaya sekiranya anda menjual produk dari laman yang percuma seperti blogspot bukan?

Saranan saya: Beli dari Godaddy pada harga diskaun USD 2.99 dan transfer kepada Namecheap.com untuk bayaran tahunan seterusnya.

Langkah 2: Dapatkan akaun hosting jika anda belum memilikinya. Anda boleh pilih hosting daripada syarikat tempatan ataupun luar negara. Cuma anda perlu bijak memilih untuk kesesuaian dan keselesaan anda. Sekiranya anda mampu, anda boleh mendapatkan perkhidmatan hosting dari Hostgator yang memakan kos kurang dari $10/sebulan.

Saranan saya: Sekiranya anda tarket untuk market tempatan, gunakan hosting tempatan seperti DataKL (itsferd.com/datakl) dan untuk pasaran antarabangsa pula saya cadangkan hosting dari Hostgator (itsferd.com/hostgator)

Anda boleh juga gunakan Hostgator sebagai untuk laman web tempatan, namun mungkin agak slow sedikit kerana servernya berada di luar Malaysia. Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|3


Tips: Hostgator ada menawarkan hosting babyplan yang mana anda boleh gunakan unlimited domain dalam satu hosting pada yang sangat berpatutan ď Š

Langkah 3: Anda juga memerlukan perkhidmatan autoresponder kerana tanpa perkhidmatan ini anda tidak mampu untuk menguruskan dan menghantar email kepada subscriber anda secara professional dan kemas. Antara penyedia perkhidmatan autoresponder yang terkenal ialah Aweber dan GetResponse. Kebiasaannya, para usahawan internet menggunakan perkhidmatan dari dua syarikat ini kerana servis yang mereka berikan adalah antara yang terbaik dalam kelas mereka. Alternatif lain kepada autoresponder ialah Trafficwave dan Emelmatik

Saranan saya: Bagi yang mempunyai bajet lebih, anda boleh gunakan Aweber dan Getresponse kerana pulangan dari emel Marketing sangat berbaloi. Namun, saya sendiri menggunakan Trafficwave kerana ia menawarkan harga flat rate: USD 17 sebulan dan sepanjang saya menggunakan TW, saya tak mengalami masalah besar. Jika anda mahukan yang bajet lagi dan nak test market dahulu: boleh gunakan autoresponder tempatan Emelmatik (itsferd.com/emelmatik)

Langkah 4: Sekarang anda perlu memikirkan bagaimana untuk menarik perhatian orang diluar sana mendaftar sebagai subscriber anda. Apakah yang akan menyebabkan mereka tertarik untuk menjadi subscriber anda? Salah satu teknik yang popular dan selalu digunakan ialah dengan memberikan sesuatu yang percuma. Siapa yang tak mahu barangan percumakan? Jadi anda boleh menyediakan ebook-ebook percuma, ataupun anda sendiri menulis satu laporan ringkas yang istimewa untuk subscriber anda.

Langkah 5: Setelah anda selesai dengan semua perkara-perkara diatas, anda perlu mendirikan satu page di mana para pelawat anda boleh meninggalkan nama dan alamat email mereka. Page ini lebih dikenali sebagai squeeze page dimana fungsinya adalah untuk mendapatkan alamat email pelawat anda. Malah pada page ini tidak perlu ada link lain kecuali link untuk hantar.

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|4


Langkah 6: Seterusnya anda perlu menyediakan satu laman “Thank You”. Setelah pelawat anda selesai mendaftar sebagai subscriber anda, mereka akan dibawa ke page ini untuk mendapatkan produk percuma yang telah anda tawarkan.

Teknik Pemasaran Emel Boleh Menjadi MESIN ATM Anda! Masuk Kad & Ambil Berapa Banyak Wang Yang Anda Mahu!

http://itsferd.com/pakaremel

Antara kandungan.. • • •

Bagaimana menbina JENAMA hanya menggunakan emel. Bagaimana menggunakan emel & _______ untuk membina kepercayaan prospek seterusnya menukar mereka menjadi pembeli. Bagaimana menggunakan ________ untuk mengukuhkan JENAMA anda tanpa keluar sebarang kos lain. Bagaimana menggunakan ________ untuk ___________!

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|5


7 Tip Power Sebelum Anda Menghantar Email Email marketing atau pemasaran emel adalah salah satu cara yang berkesan untuk anda mempromosikan perniagaan anda. Jika kena dengan caranya, anda boleh mendapat keuntungan yang berlipat ganda.

Bayangkan anda mempunyai 7,000 list dalam senarai emel anda, dan anda mempromosikan produk yang berharga RM 50. Sekiranya hanya 1% sahaja yang membuat pembelian, anda sudah menghasilkan jualan sebanyak RM 350 dengan hanya sekali blast.. menarik bukan?

Untuk memastikan anda mendapat yang terbaik dari email marketing, anda perlu sedar akan kepentingan beberapa perkara yang akan mempengaruhi keuntungan perniagaan anda.

Untuk membantu anda mencapai mencapai apa yang anda ingin iaitu keuntungan melalui perniagaan anda, cuba ikuti 7 tip mudah di bawah ini sebelum anda menghantar email kepada para subscriber anda.

Tip 1: Pastikan list emel anda mempunyai 1 niche/sasaran Senarai emel anda sebenarnya memainkan peranan yang cukup besar dalam menentukan kejayaan anda dalam email marketing kerana jika anda mempunyai mailing list yang besar tetapi mereka bukanlah dari golongan yang meminati niche yang anda promosikan juga tidak berguna. Contohnya, jika anda mendapatkan email mereka semasa anda mempromosikan niche kerjaya, tetapi semasa anda menghantar email untuk mempromosi produk baru, anda mempromosikan niche perhubungan, satu niche yang jauh sekali dengan minat mereka.

Tip 2: Emel subjek perlu memukau Salah satu aspek yang penting semasa anda menulis email ialah pada bahagian “email subject� dimana anda perlu menggunakan ayat yang mampu menarik perhatian subscriber anda untuk membacanya. Sekiranya anda menggunakan bahasa yang biasa-biasa saja, sudah tentu mereka tidak berminat untuk membuka malah jauh sekali untuk membaca email yang anda hantar.

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|6


Tip 3: Sertakan butiran peribadi anda Selain itu juga anda perlulah sertakan butiran-butiran peribadi anda dalam email contohnya nama anda, url ke website/blog anda, nama syarikat dan alamat syarikat. Ini untuk menambahkan kepercayaan subscriber kepada diri anda dan memudahkan untuk mereka menghubungi anda sekiranya perlu.

Tip 4: Buat analisis selepas menghantar emel Untuk menyemak dan mengenalpasti email mana yang telah dibuka dan URL mana yang telah dilawati menerusi email yang anda hantar kepada subscriber anda, “monitoring scheme” harus dijalankan . Melalui cara ini anda dapat mengenalpasti email yang bagaimana harus dielakkan pada masa hadapan dan email bagaimana yang perlu digunakan untuk tujuan pemasaran pada masa akan datang.

Tip 5: Sertakan link “unsubscribe” (kepada yang tak sudi) 5. Adalah lebih baik jika anda turut menyertakan link untuk unsubscribe kepada setiap email yang anda hantar. Malah menurut peraturan spam, jika anda menghantar sesuatu email yang bertujuan untuk mempromosikan sesuatu produk perlu menyertakan bersama link untuk subscriber tersebut berhenti dari melanggani email daripada pihak anda. Malah dengan ciri ini juga ianya dapat membantu anda menapis mereka yang tidak berminat dan berminat dengan produk yang anda promosikan.

Tip 6: Pastikan pautan dan imej dalam anda berfungsi Elakkan juga semasa menghantar email, anda memasukkan imej dan link yang tidak berfungsi kerana ianya akan menyebabkan maklumat yang anda ingin sampaikan tidak sampai sepenuhnya kepada subscriber anda. Jadi sebelum anda menghantar email kepada subscriber anda, semak dahulu dan pastikan semua imej dan link berfungsi dengan baik supaya subscriber anda berasa seronok apabila membaca email anda.

Tip 7: Respon kepada emel feedback subscriber anda Berdasarkan apa yang anda telah pelajari sebentar tadi, anda perlu mengambil pengalaman Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|7


dari perkara-perkara yang lepas contohnya feedback yang subscriber anda berikan mengenai email anda kerana melalui feedback yang mereka berikan anda dapat meningkatkan dan menambah baik strategi pemasaran anda.

Tak perlu mahir IT pun untuk bina sendiri MINISITE/SQUEEZE PAGE kerana dengan menggunakan Wordpress anda boleh membinanya dengan mudah cuma anda kena tahu bagaimana sahaja‌

http://itsferd.com/wp2ms

Anda Boleh Membina Squeeze page/Minisite Jualan Dengan Menggunakan WordPress http://itsferd.com/wp2ms Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|8


4 Teknik Untuk Menulis Email Berikut adalah beberapa teknik yang anda boleh gunakan untuk semasa ingin menulis email: 1.Tajuk Utama Emel. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam email anda keran apabila anda sudah gagal menulis subject line yang menarik pastinya subscriber anda tidak untuk membaca email anda. Pada bahagian subject line anda perlu menulis secara ringkas dan padat mengenai isi kandungan email anda agar ianya kelihatan pendek dan menarik. Sebagai contoh anda ingin mempromosikan satu report percuma, anda mungkin boleh menulis seperti ini pada bahagian subject line: “Ahmad, download percuma rahsia pemasaran facebook sekarang!” (ini adalah salah satu contoh yang saya ambil dari email yang saya perolehi daripada seorang usahawan internet) Begitulah contohnya sekiranya anda ingin menulis subject line yang menarik perhatian subscriber anda untuk membacanya. Malah anda sendiri pun akan rasa tertarik untuk membacanya meskipun anda sendiri yang menulisnya. 2. Isi Kandungan Email Pastikan struktur email anda sentiasa sama dan tidak berubah. Maksudnya ialah cara penulisan anda dan penyusanan struktur ayat anda tetap sama dari masa ke masa. Pastikan juga anda tidak menulis email terlalu panjang seperti karangan dan pecahkan ianya kepada beberapa perenggan yang kecil bagi mengelakkan subscriber anda bosan ketika membaca. Malah anda boleh menambah “subheading” sekiranya perlu. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan dari Aweber, saya cadangkan anda menulis dalam format html dan juga plain text kerana dengan ada pembaca yang suka menerima email dalam format html dan ada yang tidak. Sekiranya anda menulis dalam format html anda dapat: I. meringkaskan link yang panjang. II. menggunakan warna III. memasukkan imej IV. menjadikan email kelihatan lebih menarik 3. Pastikan Anda Menghantar Emel dengan Konsisten Anda perlu menentukan bila anda perlu menghantar email kepada para subscriber anda. Pastikan penghantaran email anda adalah berkala dan sistematik. Sebagai contoh saya menghantar email sebanyak 2 kali seminggu pada hari Isnin dan Khamis. Ini adalah contoh dimana saya telah menetapkan untuk menghantar email kepada subscriber saya 2 kali seminggu pada setiap hari Isnin dan Khamis. Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

|9


Terpulanglah kepada anda untuk menghantar pada bila-bila masa cuma pastikan anda mempunyai jadual masa penghantaran email kerana melalui ini sikap professional anda akan terserlah kerana mempunyai jadual penghantaran email yang sistematik. 4. Semakan Terakhir Sebelum anda menghantar email anda kepada para subscriber anda pastikan anda menyemak terlebih dahulu isi kandungan email anda agar tidak ada imej dan link yang tidak berfungsi. Selain itu juga semak juga sekiranya ada ejaan anda yang tersilap. Anda pastinya tidak mahu email anda terus dipadam sebelum ianya dibaca bukan? Jadi semaklah sebaik mungkin.

Penyedia Hosting Terbaik DataKL

Hostgator

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

| 10


Dapatkan Sekarang:

BUKTI JELAS Teknik Pemasaran Emel Yang Saya Gunakan Mampu Berikan Pendapatan Lumayan Setiap Bulan! http://itsferd.com/pakaremel

Antara kandungan power: • • •

Membongkar 12 teknik killer follow up! Kuasai 9 teknik killer broadcast! Step by step penulisan emel yang berkesan & convert sale!

Dapatkan segera di: http://itsferd.com/pakaremel

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

| 11


Tools Pemasaran Internet: Autoresponder Traffic Wave:  http://itsferd.com/trafficwave

Emelmatik - Autoresponder Unlimited  http://itsferd.com/emelmatik

Aweber: http://www.aweber.com/

Ferdy Fauzi – Fail Sulit Pemasaran Emel

| 12

Fail sulit pemasaran emel  

teknik pemasaran email bahasa melayu oleh ferdy fauzi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you