Page 1

Fennia 9.3.2018

Istumatta paras jatkuu ARKILIIKUNNASTA TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA Hyvä fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky ja niitä tukeva ympäristö auttavat ihmisiä voimaan hyvin, jaksamaan työelämässä eläkeikään asti sekä vanhana selviytymään arjesta itsenäisesti (1). Fyysisellä toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen fyysisiä edellytyksiä selviytyä niistä tehtävistä, jotka hänen arjessaan ovat tärkeitä. Koska hyvinvoiva henkilöstö on Korvauspalveluiden strategian keskiössä, ovat alkuvuoden kuukausikirjeet painottuneet henkilöstön fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen.

UKK Instituutin mukaan (2) puoli tuntia reipasta arkiliikuntaa päivittäin, esimerkiksi 4–5 kilometrin työmatkan pyöräily tai kävely, parantaa kestävyyskuntoa ja auttaa painonhallinnassa. Säännöllistä ja pitkäaikaista arkiliikuntaa eli pyöräilyä ja kävelyä harrastavilla ihmisillä on havaittu monia terveyshyötyjä liikunnasta:  sepelvaltimosairauksien kehittymisen vaara alenee 50 prosentilla  tyypin 2 diabeteksen kehittymisen vaara laskee 50 prosentilla  ylipainoisuuden vaara laskee 50 prosentilla  korkean verenpaineen kehittymisen vaara laskee 30 prosentilla  sydän- ja verisuonisairauksien vaara pienenee  osteoporoosin kehittyminen hidastu  masennus- ja ahdistusoireet helpottuvat. Arkiliikuntaa kannattaa lisätä, koska sen merkitys ihmisen energiankulutukselle on huomattavasti suurempi kuin vapaa-ajan liikuntaharrastuksen. Vaikutus on suurempi, sillä arkiliikunta vaikuttaa pitkin päivää. Vaikka arkiliikunta kuluttaa tuntia kohden laskettuna melko vähän energiaa, se toistuu monta kertaa päivässä. Arkiliikunta lisää energian kokonaiskulutusta, joka on tärkeää painonhallinnassa.

#Istumattaparas #hyötyliikuntaa

Tiesitkö että pääkonttorin ympäri käveleminen vie aikaa vain reilu 5 minuuttia?

Hyvinvointiryhmä 2018

Pari kertaa viikossa toistuvat liikuntaharrastukset ovat hyödyllisiä kunnon, terveyden ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Painonhallinnan kannalta liikuntaharrastus pari kertaa viikossa on kuitenkin melko vaatimaton energiankuluttaja. (3) Pienet asiat ratkaisevat ja nimenomaan arki on tärkeää, ei niinkään se hiki hatussa suoritettu liikuntatapahtuma kerran viikossa.

Alanko Kaisu

Kaikki fyysinen aktiivisuus on hyvästä. Löydä itsellesi mieluisat tavat lisätä liikettä niin opiskelussa, työssä kuin vapaa-ajallakin. Jatka muutoksen tekemistä sitkeästi, sillä uudet tavat muuttuvat tottumuksiksi muutamissa viikoissa tai kuukausissa.

Kolvanki Iina, Oulu

Angervo Katriina, Vaasa Gustafsson Anja, Kuopio Helve-Tuomainen, Sanna

Koskenmäki-Towa Kati Löther Tuija Mäkinen Joni Nurminen Nelli Tommila Miia Tuohilampi Jessika

Lähteet 1)

https://thl.fi/fi/web/toimintakyky/mita-toimintakyky-on

2)

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/arkiliikunta_hyotyliikunta_perusliikunta

3)

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunta_ja_painonhallinta/arkiliikunta_painonhallinnan_apuna

Valkama Jaana Vesanen Miro, Vaasa Lisäksi HR-partnerit Ramu Isa ja Herrala Merituuli


Näin voit lisätä aktiivisia tunteja päivään:           

kävele tai pyöräile lyhyet välimatkat seiso julkisissa kulkuvälineissä käytä portaita hissin sijaan vaihtele asentoa, nouse seisomaan ainakin tunnin välein ja seiso kun mahdollista juo paljon, näin luonto hoitaa pakolliset tauot ja seisomaannousut ehdota seisoma- tai kävelypalaveria sekä seisoma-aplodeja esimerkiksi seminaareissa ehdota töissä vaihtuvaa, esimerkiksi viikoittaista taukovastaavaa, joka ohjaa lyhyen yhteisen virkistävän taukojumpan tai venyttelyn käy kertomassa asiasi työkaverille sähköpostin tai viestin sijaan venyttele televisiota katsellessasi rajoita ruutuaikaa vietä lasten kanssa aikaa ulkona ja erilaisten leikkien merkeissä

Lähde: Pienipaatospaivassa Lisää arjen pieniä aktiivisuusvalintoja:   

 

Päkiöillenousuja odotellessa kyytiä tai seisoessa pitkiä aikoja, jolloin pohkeet vetreytyvät Pitkiä aikoja istuessa nouse kerran-pari tunnissa seisomaan, jotta saat suoristettua lonkat ja pyöräytettyä hartiat muutaman kerran edestä taakse Päivän sisältäessä paljon istumista vie tuoli vähän pidemmälle pöydän äärestä ja nosta toisen jalan nilkka koukussa toisen polven päälle, näin saat hyvän lonkan aukaisun – tähän voi vielä lisätä alemman jalan pumppauksen: nosta tukijalan kantapäätä ilmaan kuin päkiänousussa, jolloin lonkan avaus tehostuu Käytä lounastauot hyväksi ja tee 10-20 min happihyppely lounastauolla ennen eväiden tai lounaan nauttimista Olkalaukun sijaan reppu, jottei selkä tai niska rasitu kävellessä väärällä tavalla.

Tuunattavat asiat voivat siis olla hyvinkin pieniä. Lähde: Arkiliikuntaa kiireiselle/terveysblogi.fi


Seuraa askeliasi Miten nostamme arjen aktiivisuuttamme? Maaliskuun haaste liittyy askelten lisäämiseen. Kun ahkeroimme yli 10 000 askelta päivässä, olemme varmasti saavuttaneet paljon hyviä terveysvaikutuksia. Monella on käytössä jonkinlainen aktiivisuusranneke, joka mittaa päivän aktiivisuutta, mutta ilmankin pärjää. Lataa kännykkääsi ilmainen sovellus, esimerkiksi 365 Askelmittari ja pidä puhelintasi mukana. Lähetä täysi lomakkeesi Sannalle. Lomakkeen palauttaneiden kesken arvotaan hyvää hyvinvointisyömistä!

Tiesitkö että pääkonttorin ruokalasta 4. kerrokseen on 69 porrasta. Kun kävelet ne joka työpäivä, portaita kertyy vuodessa yli 15 000.

Piiroskuvat:

ISTU VÄHEMMÄN – VOI PAREMMIN! Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö.

Helmikuun sähköpöytähaaste Helmikuun hyvinvointihaasteen palkinto meni Iina Kolvankille, joka seisoi ahkerasti päivittäin ja saa postissa hyvinvoinnin tuotepaketin. Onnea Iina ja tsemppiä Ouluun!


Liikuttajan vinkit maaliskuuhun 

Voit lisätä hyötyliikuntaa jättäytymällä bussista yhden pysäkin välin aiemmin pois.

Stressin vähentämiseen muista priorisoida itsellesi edes oma 10 minuuttinen päivässä, jolloin ehdit hengähtää.

Muista pitää taukojumppa! Liikuttajan taukojumpat Maanantaisin 10:00—10:10 ja 13:30. Perjantaisin toistaiseksi iltapäivisin 13:30—13:40. Liity mukaan!

Uniluento siirtyi maaliskuulle ma 26.3. klo 12—13:30 2.4.-6.4. Joni on pois koulun takia, mutta 9.4.—16.5. hän on koko päiväisesti paikalla! >>>Liikuttajan työtilan sivusto: Linkki <<<< Liikuttajan saat kiinni myös Skypessä. Hae extjoni.jaakkola@fennia.fi

Hyvinvoinnin vuosi 2018 yhteistyössä

Maaliskuun kuukausikirje 2018  
Maaliskuun kuukausikirje 2018  
Advertisement