Page 1

justin robert milliet rodrigues taylor


new frente ribeirinha

andrade morettin arquitetos - summer 2007

14

P:am

prof. perez-mendez - design 6, spring ‘04

prof. tanzer - thesis, spring ‘08

spoleto usa headquarters

Sp

sensorial placemaking

Se

4 24


assorted projects

traverso-vighy architetti - fall 2005-fall 2006

prof. tilson - design 8, spring ‘05

48

P:t-v

miami urban connector

prof. gold - grad 3, fall ‘07

prof. hailey - grad 4, spring ‘08

38

MU

four ecologies park

4E

boys & girls club design-build

BG 32 58


Se

sensorial placemaking, savannah, ga prof. kim tanzer thesis, spring ‘08


6

Se

sensorial placemaking The main aim of this project was to uncover what are the building blocks of any given place, and what makes that place memorable and belong to its context. By exploring the city of Savannah in terms of its structure (rhythm and pause, carving), and the individual moments which lie within it, the project becomes something rooted in its surroundings, creating moments of contemplation that constantly reference the city at large. The site chosen for this exploration was Ellis Square, an oddity of the city as it never had a park in its center, and has been a constant state of flux since its creation. Analyzing the immediate surrounding site, the kit of tools acquired from the study of the city was used create the new structure on this site, creating four distinct, yet continuous zones: Market/ Carve (housing a new market/open space, shops, and offices); Theatre/Grid (housing a theatre and practice rooms); Commercial/Pause (housing retail shops and a park); and, finally, House/Pause (housing living quarters and a multi-level parking garage).

HOTEL OFFICE

mid to late 1700s

PARKING

RESTAURANT & COMMERCIAL 1850 to early 1900s

RESTAURANT & COMMERCIAL

EMPTY

RESTAURANT & COMMERCIAL RESTAURANT & COMMERCIAL RESTAURANT & COMMERCIAL

CULTURE PARKING

RESTAURANT & COMMERCIAL

1950 to early 2000s

RESTAURANT & COMMERCIAL


sensorial placemaking thesis, spring ‘08

7

+

+

diagram of city layout

diagram of waterfront layout

models of moment/programs


8

programmatic kit-of-parts

v e r t i c a l semi-private frames views+ s p a c e s brick-laced

h o use

t h e a t r e

overlapping

translucent defined edges full of sound g r e e n r e s t o u t s i d e

v o l u m e s translucent

m a rket/deli

b r i c k

mass within mass diffusedlight or nament n e o n attention

p a r k


sensorial placemaking thesis, spring ‘08

9

commercial

parking

frames interior horizontal d e e p p u l l s brick+glass

massive repetitive vertical d a r k concrete

c h u r c h

diffused lights large space c o m p re s s e d e n t r y pristine

frames views compressed e n t r y

i n s t i t u t i o n a l

moves

up


10

section through market/carve and theatre/grid (AA)


sensorial placemaking thesis, spring ‘08

11

project site axo

theatre/grid

commercial/pause

house/pause


12

first floor plan

fifth floor plan


sensorial placemaking thesis, spring ‘08

13


Sp

spoleto usa headquarters - charleston, sc prof. alfonso perez-mendez design 6, spring ‘04


16

Sp

spoleto usa headquarters The Spoleto Festival USA is an yearly event that occurs in Charleston, South Carolina, based on an Italian art festival of the same name. The festival brings together a wide variety of artists, and for 17 days the city becomes host to a large mix of events, from operas, to art exhibits. As of yet, the festival does not have a headquarters, and so our project was to create it. It was to be made up of a large conference room, gallery space, living quarters and studio for three visiting artists who would remain an entire year, and finally, a large, open multi-purpose space. Our site was located on the corner of Broad and King St., at a point where the scale of the city moves from residential, to commercial/institutional. After a study of the city, the main thing that struck me was the lack of relationship with the ocean. Also, taking into account the intelligence of the South-facing porches of the city’s houses, the basic concept of the project was born, a continuous path toward a platform that would go above the buildings, creating a view of to the ocean, all the while creating

ocean

city

art festival


spoleto usa headquarters design 6, spring ‘04

17

a large public space facing Southwest, working also as a way to smooth the transition from residential to commercial scale. The voids that are created by the interplay of those two ideas create the rest of the necessary spaces. The gallery space becomes a suspended element above the entry into the building, leaving enough open space for movement to the multi-purpose open space. The conference room is then tucked under-

neath the open space, while the studios go above that same open space, helping to regulate the facade in order to make it fit the urban scale, while creating a joint between the open space, viewing platform, and gallery. At the same time, the joint itself becomes a cafe restaurant that faces Broad street, which also boasts of such facilities.


18

1- meeting hall 2- lobby 3- gallery 4- promenade 5- bar/mirador 6- living space 7- mirador 8- garden

7

6 3

6 5

3 8

section AA

4

2

8

section BB


spoleto usa headquarters design 6, spring ‘04

19

B

B A

C A view C


A

A

20

A

4 open to below

8

2

1

3

8

8

5

9

7 6 A

A

first floor plan

second floor plan

A

third floor plan


1- meeting hall 2- lobby 3- gallery 4- promenade 5- bar/mirador 6- visiting artist studio 7- mirador

section AA

spoleto usa headquarters design 6, spring ‘04

21


22


spoleto usa headquarters design 6, spring ‘04

23

site

front entry back entry promenade


P:am

new frente ribeirinha - porto, portugal professional work: andrade morettin arquitetos s達o paulo, brasil summer 2007


26

P:am new frente ribeirinha

The Frente Ribeirinha is the area of the city of Oporto, Portugal that faces the river Douro. It is in a state of disrepair, as it is the oldest part of the city, and has the added challenge of abrupt changes in topography all along its path. All of this means the area is full of small, narrow roads, old buildings, and is not very well connected. In this international competition of ideas, these issues needed to be addressed, as well as the need to create new tourist and residential infrastructures that would link with the existing character of the city. Our solution came from creating a continuous pathway that would adapt to both the topography and the programmatic needs of a given area. Attached to this pathway would be a serious of anchor programs (university addition, museums, housing, theatre, access to boat transportation), that would make the final bridge back to the existing city, creating a system that would interact with its individual parts, though still being continuous.

anchor programs pathways infrastructure

frente ribeirinha


professional work andrade-morettin

27


28

intermodal passenger terminal

theatre


professional work andrade-morettin

29

event/business space

new university area


30


professional work andrade-morettin

31


BG

boys & girls club design-build - gainesville, fl prof. charlie hailey grad 4, spring ‘08


34

BG

boys and girls club design-build This group seminar had as its intention to create an outdoors classroom for poetry readings and other types of gathering, while also creating better planters for the gardening activities of the Boys and Girls Club of Gainesville. The Club, located in a lower class neighborhood in Gainesville, FL, provides essential support for the local children, and, because of that, a big part of the project was getting them involved in the design process. The beginning of the class was marked by activities with local children in order to create elements that would then be used in the final project. To this end, concrete blocks and glass boxes filed with found elements were made by the children. As the project came to fruition (through a series of full-scale attempts using donated and found materials), these elements were embedded into the structure in a way that revealed them to the community, helping to foster ownership of the final piece. The final project became marked by two elements: a permeable wall facing the street, and a long platform that folds from the classroom space to


the series of planters. The main space is marked by a chalk board along the edge of the property, and a bench facing the club house so the space would have a relationship with the Clubhouse. The classroom is covered by the canopy of a large oak tree, and it opens itself up to the continuous pathway where the gardening planters are located. These are reinforced with stools that fold out of the platform, and help in the Club’s gardening activities.

Finally, the whole project was built with materials found in dumps and donated from several sources, making one of the main challenges to find the right kinds of materials to be used in the project. The full-scale experiments we carried out early in the project helped in achieving this as we had to learn to use what was available to us.

boys and girls club design-build grad 4, spring ‘08

35


36


boys and girls club design-build grad 4, spring ‘08

37


4E

four ecologies park - g ainesville, f l prof. martin gold grad 3, fall ‘07


40

4E

four ecologies park One of the main principles of ecology is that each living creature is dependent on all elements within their own environment in order to survive. In that sense, the more diverse ecosystems are the most prosperous. That ideology can be applied to urbanism in the way that each zone of activity (i.e. residential, commercial areas) is dependent on all others around it in order to ensure its own prosperity. The current issue with the Citizen’s Field area is that it doesn’t take advantage of the existing areas around it, leaving it empty except on game days, the occasional practice taken up on its empty fields, and veteran’s meetings. The building of the new Wal-Mart across Waldo Rd. from Citizen’s Field gave the perfect incentive to take a second look at how this area could be redesigned to not only serve its surrounding community, but to also link the east and west side of Waldo Road. Both sides of the road are home to large residential communities, while the one to the east is less affluent (as most areas east of Waldo Rd. are). To the north of the site, there are small commercial developments, while the same is found to the south, though with a

Residential Ecology

Sports Ecology

R&D Ecology

Shopping Ecology


four ecologies park grad 3, fall ‘07

41

scattering of governmental facilities as well (military training, fire fighters). The site became a means of bringing each of these areas together, ensuring that the whole site would get used. In order to achieve this, four overlapping “ecologies� were created. To the north, a Residential ecology was made, with an emphasis on high-density residential buildings, a mixed-use facility facing Waldo Rd., and a large park in between it all. To the west, the large field was transformed into an area for mixed sports uses, taking advantage of the

existing pool, football, and basketball facilities. The zone was capped off with a new charter high school, being placed around the football stadium. To the south, the Research and Development ecology was created, re-using some of the existing government buildings for new academic uses, as two new buildings for a community college and a business incubator were created, linked to the rest by a large park. Finally, to the east, the Shopping ecology focuses on creating new high-density residential and commercial areas around a large park, providing

a transition from the low-density neighborhood to the new Wal-Mart. The heart of the project, however, is the bridge over Waldo Rd. and the High School it connects to. The high school would be able to bring together students from both sides of Waldo Rd., while the bridge would provide constant access to both neighborhoods. Also, linking all of this to the rest of the city is the light rail system, which would also make it one of the entry points into the city from the airport.


42

view from shopping ecology


r&d ecology

sports ecology

residential ecology

shopping ecology

four ecologies park grad 3, fall ‘07

43


44


four ecologies park grad 3, fall ‘07

45


46

6

5

6 17

5

14

8

6

B 7

3 4

12 15

C

3

5 9

16

11

10

17

12 3 16

2 16

17 16 13

site plan

13

7

A

1

5

5

5

5

5


four ecologies park grad 3, fall ‘07

47

1-

business incubator

10-

outdoors market

2-

community college

11-

amphitheater

3-

high school

12-

solar panels

4-

sports fields

13-

parking garage

5-

apartment building

14-

walmart

6-

town houses

15-

existing pool

7-

retail

16-

existing buildings

8-

mixed-residential/retail

17-

public parks

9-

mixed-offices/retail

view A

view B

view C


MU

miami urban connector - miami, f l prof. william tilson design 8, spring ‘05


50

MU miami urban connector

Miami is a city on the verge of reinventing itself. Throughout the city, new high-rise apartment buildings are being put up with no real concern of the consequences such development might have on the cityscape, much less on the infrastructure needed for such activity. The project installs itself in one of the fronts of this development; downtown Miami, at the abandoned Bicentennial Park. Across the street from the site, 13 new 25 to 30-story towers have been projected. Even though the site is at a prime location - at the entrance to South Beach, and surrounded by the Miami Arena and Bayfront Park, as well as in the future by the new Performing Arts Center - it is empty and hard to reach. In fact, all of these landmarks are completely isolated, as all of them are surrounded by large highways and the ocean. The huge space that exists in between these is completely dead, only made alive by the use of cars. My main concern going into this project was how escape the trap of dead spaces. It was my belief that one of the reasons why Bicentennial Park fell into disuse was that there was nothing for people to reach, no individual place that was constantly occupied that one would cross the park to get to, hence activating it. And so, it was decided that the only way for this huge site to work was to fill it with a wide range of program, link it to other areas of the city, separate pedestrian and vehile in an efficient way, and most importantly, link to the towers being built. The first thing done was to elevate the pedestrian level at the entrance to the park to the same level as the Metromover station. Underneath it, three stories of car park were created on either side of the highway, with some cuts into the mass in order to allow some view of the ocean, and light. By connecting the park to the Metromover station behind the new apartment buildings, a new park was created

+ +


miami urban renewal design 8, spring ‘05

51

on top of the towers’ garage, creating a joint that allows connectivity to most of downtown Miami. Extending on to the site, the main structure that continues the path from the Metromover station, houses offices in its tower, a supermarket and other shops in its main mass, and at the end, in its “pier”, the Miami Center of Urban Activity. Connecting Southernly to the Arena and Bayfront Park, are a series of exterior venues and a hotel to serve them that further activate the water-facing restaurants of the Arena, and, by the addition of a Metromover stop, makes

project site

both of those areas easily accesible to pedestrians. Along the center of the site, a strip with a Metromover station for a line that goes to South Beach, housing for middle and poor class residents, and finally, the Museum of Illegal Immigration are added. At the Northern end of the site, yet another Metromover station is created, linking the existing line to the South Beach line. The space that surrounds the station is the new Art in Public Places Headquarters, containing temporary housing for visiting artists, galleries, and exterior exhibit

transportation

spaces. Further along that edge, an office building marks the extreme corner of the site. In between these masses lie the public spaces, that are used for outside markets, and art exhibit, but are always active due to the coming and going of all the people around the site. Going over the highway from the Art in Public Places HQ , a dormitory, park, and garage facilities are created for the students at the newly created campus for the university located in front of the Performing Arts Center.

entertainment

new housing


52

pedestrian trails

museum/living/shop/work

gardens/outdoor market/parking


miami urban renewal design 8, spring ‘05

53

sketch model - office tower in light

waterfront park, with opera house in the background

view of street from apartment towers

new pedestrian entrance from level of Metromover


54


miami urban renewal design 8, spring ‘05

55


56

12

2 15 11 5

15

9

6 2

5

11

9 3

1

9

8

7

1

11

10

15

4

5 13

1 2 1

13 14

1-

new apartment towers

2-

office building

3-

shopping mall, over public parking

4-

meteorological station

5-

public parking

6-

gas station

7-

middle-class housing

8-

museum of illegal immigration

9-

outdoor venues

10-

art in public places hq

11-

public park

12-

dormitories and university park

13-

outdoor music venue

14-

hotel

15-

metromover stations

offices and shopping mall

15

N

apartment tower with parking


miami urban renewal design 8, spring ‘05

57

outdoor market and weather station

university dormitories

outdoor concert area


P:t - v a s s o r t e d

p r o j e c t s

professional work: traverso-vighy architetti vicenza, italy 2005-06


60

P:t-v pedana (pedestal) spidi

The SPIDI corporation, a manufacturer of motorcycle accessories, needed a covered unit for their customers to park their motorcycles that could be easily deployed to their various stores. The solution came from a butterfly concept, where two ‘wings’ of stretched fabric would be hung over two motorcycles. The whole structure would be in a delicate balance, as the wings would be held up by one angled metal tube, counterbalanced by two tensile steel cables. Both would be attached to an angled metal base, covered by a series of wood strips, serving as the platform for the motorcycles.


professional work traverso-vighy

61


62

P:t-v manfrotto-gitzo exhibit


professional work traverso-vighy

63


64

P:t-v malpensa airport renovation


professional work traverso-vighy

65

Portfolio - updated  

Updated portfolio of student and professional work

Portfolio - updated  

Updated portfolio of student and professional work

Advertisement