Fendert Lokaal week 51

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 16 d e c e m b e r 2 0 14 | w e e k 51 | j a a r g a n g 1 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 47 9 3 H N F i j n a a r t | w w w. f e n d e r t l o k a a l . n l

Sfeervol kerstconcert

Buurtpreventie present

Kerstbraderie slaat aan

Tennis in weer en wind

Debuutoptreden Pepper voor Serious Request

“Een leermomentje voor een goed doel” Jan Willem, die net met Fendert Lokaal was gestart, werd dat te veel. Gelukkig hebben we Andrea, de vrouw van Kim, bereid gevono den om de drumstokken van hem over te nemen. Eén koppel in de band was blijkbaar niet genoeg”, zegt Linda met een knipoog.

Teckel Nog altijd had de band geen naam. Dat veranderde toen Enrico zijn teckel Pepper meenam naar een repetitieavond. “Ondanks al het rockgeweld, liep hij rustig rond en snuffelde wat aan de bassdrum. Dat eigenwijze, eigenzinnige past perfect bij ons”, zegt Kim. Arjan kwam met het idee om de band naar de hond te vernoemen. “Al onze onderlinge communicatie verloopt via WhatsApp. Diezelfde avond werd dat omgedoopt tot PepperApp”, meldt hij.

De nieuwe Fijnaartse band Pepper met v.l.n.r. Kim, Andrea, Berry, Linda, Jens, Enrico en Arjan. Een ontmoeting op een treinperron luidde het begin in van The Rolling Stones. Een schoolbandje groeide uit tot U2 en op de universiteit bloeide Coldplay op. Bandjes ontstaan op de meest uiteenlopende plaatsen. De nieuwe Fijnaartse band Pepper werd geboren op een gouden bruiloft. Zondagmiddag 21 december is het debuutoptreden in De Graanbeurs, waarmee tegelijk geld wordt ingezameld voor Serious Request van 3FM. De kern van Pepper wordt geo vormd door het zangechtpaar Linda en Berry den Hollander. “Mijn ouders waren op 15 oktober vorig jaar vijftig jaar getrouwd”, steekt Linda van wal. “Mijn vader wilde graag een bandje op zijn feest. Met onze vrienden Enrico Diepstraten (gitaar) en Jan Willem van Bodegom (drums) en onze zoon Mohawk (zang/gitaar) zijn we gaan oefenen. Op de bruiloft speelden we enkele nummers die

mijn ouders leuk vinden, vooral uit de jaren vijftig en zestig. Tijdens de repetities hadden we zoveel lol, dat we besloten door te gaan. In het begin was het echt om voor ons plezier zo nu en dan samen muziek te maken. We repeteero den toen hoogstens één keer per maand en hadden ook nog geen naam.” Uitbreiding Wel werd de band snel uitgebreid

met zangeres Kim de Jong en toetsenist Jens van Hoof. “Beiden kenden we nog van de Dutch Springsteen Band”, legt Linda uit. “We misten alleen nog een baso sist. Via gitaardocent Eddy Jansen kwamen we bij Arjan Oostdijck terecht. Die zat bij hem op basles.” Serieuzer Met de uitbreiding werd de band steeds serieuzer. “We gingen ook meer repeteren, om de week. Voor

Gevarieerd De zeven bandleden hebben alo lemaal een passie voor muziek. “Maar verder zijn we allemaal verschillende personen”, constao teert Berry. “Dat merk je ook aan de muziekkeuze. Die is zeer gevao rieerd, van Anouk tot The Script en van Adele tot Skunk Anansie. Maar wel alles in onze eigen stijl. We zijn dan ook niet zomaar een coo verbandje. Iedereen draagt numo mers aan en als ze het overleven dan spelen we ze.” “De muziek moet niet te zoetsapo pig zijn”, stelt Kim. “Er mag ook best uitdaging in zito ten, maar het moet wel haalbaar zijn”, vult Andrea aan. “We moeten het echt met elkaar eens zijn. Dat valt niet altijd mee, maar het lukt uiteindelijk wel”, beo nadrukt Linda. “Het gevoel bij een nummer moet goed zijn, anders beginnen we er niet aan.”

Lees verder op pagina 3


WEEKEND SMULAANBIEDINGEN

vrijdag 19 december & zaterdag 20 december

Half goud voor € 0,99

gemaakt van volkoren meel en pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad en mais

Karamelklinkers per stuk voor € 0,89

gevulde rozijnenbol met karamelspijs

Kersttompoucen per stuk voor € 0,99

Voor aan-en verkoop, taxatie en hypotheekadvies

woensdag r 24 decembe

Kerstschnitte 6 persoons voor € 5,99

WG Makelaars BV

Voorstraat 17 | 4793 ET Fijnaart | T. 0168-477077 E. info@wgmakelaars.nl | W. www.wgmakelaars.nl

Woensdag 24 december zijn wij van 8.00 uur tot 17.00 uur geopend 77 sinds 19

Voor al uw: Bedrijvenweg 5 4793 SK Fijnaart tel.: 0168-462431 www.schildersbedrijfalbers.nl

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl

- schilderwerk, - wandafwerkingen, - beglazingen, - spuitwerken

3.

00

per n* soo per

Salades afhalen tussen 11:00 en 12:00

Salades afhalen tussen 11:00 en 12:00 oud Heerlijke feestsalades voor kerst & en lade nsa en nieuw. Keuze uit huzare rundvleessalade. Bestel snel! * minimale afname voor 4 personen!

Family Fijnaart - Molenstraat 17 - Tel. 0168-462407


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Vervolg voorpagina-artikel

Debuutoptreden Pepper voor Serious Request

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Redactie

Jan Willem van Bodegom T. 06-22011800 E. jw@uitgeverijlokaal.nl

Acquisitie

Tom Aarts T. 06-14520497 E. tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteurso recht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Pestalozzihuis Woensdag Biljarten: vanaf 13.00 uur Bingo: start om 14.00 uur, daarna kaarten, sjoelen of Rummikub

Door de serieuze repetities werd de tijd rijp om op te treden. “We hadden het idee om dat in januari te doen, maar ineens kwam het idee op om voor Serious Request van 3FM te spelen. Daar kun je niet mee wachten tot januari. Daarom wordt het nu een try-out. Zeg maar een leermomentje voor een goed doel”, lacht Linda. Op zondag 21 december speelt Pepper vanaf 15.00 uur in De Graanbeurs. De zaal gaat een half uur eerder open. “De toegang is gratis, maar we gaan wel met de pet rond”, vertelt Arjan. “Het is de bedoeling dat iedereen iets over

heeft voor het goede doel.” “Het wordt wel heel laagdrempelig. We vinden het leuk om te laten zien wat we kunnen. Tussendoor zijn er ook enkele solo’s met alleen piano en zang”, aldus Linda. “Aano vankelijk was het idee om zo’n eerste keer alleen voor de eigen familie en kennissen op te treden. Nu met Serious Request maken we het groter dan we eigenlijk van plan waren.”

Debuutoptreden Pepper, zondag 21 december, 15.00 uur, De Graano beurs in Fijnaart Door Jan Willem van Bodegom

Serious Request tegen seksueel geweld 3FM Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor meisjes en vrouo wen in conflictgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een stille ramp die miljoenen meisjes en vrouwen beschadigt. Van 18 tot en met 24 december laten 3FM dj’s Coen, Gerard en Domien zich opsluiten in het Glazen Huis, dat dit jaar op de Grote Markt in Haaro lem staat. Op allerlei manieren wordt geld ingezameld voor het Rode Kruis. Iedereen in het land kan in actie komen voor het goede doel. De band Pepper heeft ook zijn eigen actiepagina waarop gedoneerd kan woro den. Ga daarvoor naar www.kominactie.nl en zoek op Pepper.

Vrachtwagen omver geblazen

Donderdag Biljarten: van 13.00 uur tot 16.30 uur Koersbal: van 14.00 uur tot 16.30 uur

Trots zijn op iemand, geeft niet alleen de ander maar ook jezelf een heerlijk gevoel. Als ik vervuld raak van trots, heeft dat ook bijwerkingen. In mijn keel ontstaat een krop die niet is weg te slikken. Mijn ademhaling schiet omhoog. Mijn maag krimpt in elkaar en mijn ogen schieten vol. Maar toch is dat een heerlijk gevoel. Natuurlijk ben je het meest trots op degenen die dicht bij je staan. Dat begon al bij het afzwemmen van mijn jongens. Bij elke volgende diploma of prijs die zij ontvingen en waarbij hun naam werd opgeo noemd, gloeide en groeide ik van binnen. Helemaal trots op mijn nao zaten was ik toen de oudste in de kerstmusical van de basisschool de hoofdrol van Scrooge mocht vertolken. Ademloos hing ik aan zijn lippen, terwijl de tranen over mijn wangen bengelden. Een paar jaar later verkeerde ik in dezelfde toestand toen zijn jongere broer voor het eerst optrad met het kinderkoor. De andere zangertjes heb ik nooit gehoord. Ik lette alleen op dat ene stemgeluid. Nog steeds weten mijn rapper en leraar in spe mij regelmao tig te vervullen van trots. Net zoals ik, hopelijk, op mijn beurt mijn ouders trots heb gemaakt. Maar het lukt ook anderen om mij diep te raken door hun prestaties. Tijdens grote sporttoernooien houd ik het niet droog als het Wilhelmus wordt gespeeld en de natioo nale driekleur wordt gehesen voor een landgenoot. De afgelopen vrijdagavonden zit ik me toch een partij trots te wezen op drie dorpsgenoo tjes, dat is ongekend. Ik heb de afgelopen zeven jaar de gouden keeltjes van dichtbij mogen volgen van Junior Songfestival tot The Voice of Holland. Wat zij laten horen raakt me elke keer zo diep, dat ik snotterend en met overo slaande stem maar één woord kan uitbrengen: trots!

Vrijdag Biljarten: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur

Adverteren in Fendert Lokaal werkt! Bel 06-14520497

TER INTRO

Op de A59, in de bocht bij Fijnaart, is vrijdagmorgen de aanhanger van een vrachtwagen gekanteld. Zware windstoten bliezen de aanhanger omver. Door het ongeval was de weg bij Fijnaart richting knooppunt Noordhoek afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via de op- en afritten.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


Heb jij de joker al ingezet? Van den Hout

Het kan nog tot 1 januari a.s. Welkom bij... (eet)café - snackpoint - feestzaal

Drogisterij Parfumerie Voorstraat 21, Fijnaart

De Klussenier Johan van de Klundert

Timmerwerk Meubelwerk ontwerp op maat

Vakwerk

met passie gemaakt!!

Te druk om te koken met de Feestdagen??? In ons eetcafé: 2e Kerstdag

Kerst-keuzemenu

Oudendijk 43 - Standdaarbuiten Tel. 0165-318101 Mobiel: 06-22570896 j.vandeklundert@klussenier.nl www.klussenier.nl

koude schotels voor thuis!!

& een gelukkig nieuwjaar

Uw kerstwens in Fendert Lokaal Bel 06-14520497

Alles voor de

kerst in ons

vernieuwde interieur! Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

10 tot 50% korting

of heerlijke

Wij wensen u prettige kerstdagen

Aanbieding week 51

Opruiming

vanaf 16.00 uur. Reserveren gewenst!!!

Willy en Marian van Kouteren Kadedijk 3 Fijnaart Tel.nr. 0168-462491 Internet: www.fendertsehoeve.nl

Dé bloemist voor Fijnaart e.o

m.u.v. van de nieuwe collectie!

e.com

www.ellenbmod

Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten


Pagina 5

Bloemenshop Marloes opgefleurd

“Zoon Matthijs gaf de aanzet tot opfrisbeurt” Per stuk Het bleef echter niet bij een ano dere indeling. De ene wand werd voorzien van spiegels en aan de andere kant kregen de stellingen een wit kleurtje. Bovendien wero den de verwarmingskoven weggeo werkt. “Een andere grote verandeo ring is, dat voortaan de bloemen schoongemaakt en per stuk in de winkel staan. We kunnen nu ter plaatse een boeket samenstellen. Dat scheelt veel tijd bij de kassa en voor de klanten is het veel leuker. Zij krijgen nu een heel persoonlijk boeket”, legt Marloes uit. “Boveno dien hebben we nu meer ruimte. Dat werkt ook fijner.”

Marloes en Matthijs in de vernieuwde bloemenshop. Een nieuwe verlichting, indeling op kleur en meer ruimte. Bloemenshop Marloes aan de Voorstraat in Fijnaart onderging de afgelopen weken een grondige opfrisbeurt. Het resultaat mag er zijn, vinden ook de klanten van de gezellige dorpswinkel. Marloes en Paul Vollebregt zijn zo’n dertig jaar geleden begonnen met de verkoop van bloemen op de markt in Goirle. “Tegenwoordig runt mijn man een groothandel in bloemen en planten”, vertelt Marloes. “Op een gegeven moment zijn we in De Schakel gaan verkoo pen. Toen kwam dit pand vrij. Het is ideaal, midden in het centrum.”

Op kleur Op 24 augustus 2001 opende Bloeo menshop Marloes haar deuren. De daaropvolgende jaren onderging de winkel wel enkele kleine verano deringen, maar nooit zo ingrijpend als nu. “Het begon ermee dat de verlichting kapot was. Die wilden we vervangen door led-lampen, energiezuinig. Onze zoon Matthijs gaf echter de aanzet tot de opfriso

O’G3NE grote kanshebber op titel

Kijk samen naar finale The Voice of Holland! Ze hebben het geflikt. Lisa, Amy en Shelley Vol uit Fijnaart staan in de finale van The Voice of Holland. Wat is er leuker dan samen te kijken naar de prestaties van ‘onze meiden’? Kom daarom vrijdag om 20.00 uur naar De Parel, waar via een groot scherm de live-uitzending is te volgen. Bij winst van O’G3NE volgt een leuk feestje! Afgelopen vrijdag wonnen de zangtalenten de crossbattle van Meo gan met een monsterscore. Maar liefst 78,5 procent van de kijkers koos voor Lisa, Amy en Shelley, die daarna hun eigen nummer Magic mochten zingen. Aan dit lied heeft ook hun vader Rick Vol meegeo schreven. Na afloop van de uitzending kwam Magic op nummer 3 in de iTunes Top 100 binnen. Een dag later stond het al op nummer 1. Coach Marco Borsato blijft lyrisch over de kwaliteiten van de drie zussen. “Jullie zijn de reden dat ik volgend seizoen weer in deze stoel ga zitten”, gaf hij ze als groot compliment mee. “Dit soort talenten wil ik graag helpen.” In de finale neemt O’G3NE het op tegen teamgenoot Sjors, Emmaly en Guus.

beurt. Hij helpt ook mee in de zaak en gaat enkele dagen per week met zijn vader mee. Daardoor komt hij bij veel andere bloemeno zaken. Hem was opgevallen dat bij veel winkels het assortiment op kleur staat uitgestald. Doordat we toch de verlichting moesten vervangen, besloten we dat maar meteen te doen.”

Dorpswinkel Bloemen zijn het hoofdproduct van de shop. “In het voorjaar hebo ben we wel buitenplanten en nu natuurlijk kerstbomen en kerstdeo coraties. Maar we hebben bewust niet gekozen voor cadeauartikelen. We zijn echt een bloemenwinkel. Uiteraard doen we ook veel rouwen trouwwerk. Onze grote kracht is dat we echt een gezellige dorpso winkel zijn. Mensen komen graag langs voor een buurtpraatje. Dat vind ik ook leuk. Ik geniet ervan als de kinderen rennend naar bino nen komen voor een spekje”, lacht Marloes. De reacties op de opfrisbeurt zijn zeer positief. “Alle klanten vinden het veel ruimer geworden. Wij zijn er ook heel blij mee. We kunnen nu weer jaren vooruit.” Door Jan Willem van Bodegom

Brabantse Waard onderzoekt imago en dienstverlening Hoe ervaren huurders de dienstverlening van Brabantse Waard? Dat meet de woningcorporatie in een onderzoek naar imago en dienstverlening. Brabantse Waard hecht veel waarde aan de mening van haar huurders, omdat de organisatie daar weer van kan leren. Brabantse Waard wil een gastvrije organisatie zijn. Een woningcorpoo ratie waar de klant zich welkom voelt en medewerkers professioneel en betrokken zijn. Maar hoe denken klanten daar eigenlijk over? Brabantse Waarld peilt de mening van onze klanten met een imagoonderzoek, meegestuurd met de december-editie van haar bewoo nersmagazine. De huurders van wie een mailadres bekend is, hebben de enquête ook digitaal ontvangen. Doe mee en maak kans op een maand gratis huur! Brabantse Waard roept haar huurders op de enquête voor 10 januari 2015 in te vullen. Kijk voor meer informatie op de website www.brabantsewaard.nl. Het invullen kost circa 15 minuten. Huurders die de enquête ingevuld naar terugsturen, maken kans op een maand gratis huur. In het eerste kwartaal van 2015 wordt verteld wat de uitkomsten zijn van het ono derzoek.


Sfeervol kerstconcert in Fendertshof

In het jaar 2011 is er voor 5 miljard medicijnen verkocht en in 2013 voor 4 miljard. Dat is een daling van 1 miljard, maar liefst 20%!

Dit stond vorige week bij ons in de krant en ik moet u zeggen dat ik er blij mee was. De laatste tijd heb ik me verdiept in verhoogd cholesterol en de medicatie daarvoor. We worden wat cholesterol betreft écht al 30 jaar voor de gek gehouden. Dit klinkt heel cru en dat is het ook. ! Dit heet: ‘De cholesterolleugen’.

De bewoners van woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart werden woensdagavond 10 december getrakteerd op een sfeervol kerstconcert van Muziekvereniging Oranjevaan. De aanwezigen genoten zichtbaar van de muzikale en vocale kwalio teiten van het harmonie-orkest en koor MOVE. De herkenbare liedjes werden enthousiast meegezongen, van de andere nummers werd in stilte genoten. Het concert viel zo goed in de smaak, dat Oranjevaan

meteen is gevraagd om nog eens terug te komen. Op die uitnodio ging gaat de muziekvereniging graag in. MOVE Voor het koor MOVE was het opo treden in Fendertshof de eerste

van een reeks kerstconcerten. Zaterdagavond 13 december trad MOVE op tijdens Klundert bij Kaarslicht, woensdag 17 december wordt gezongen op een besloten feest bij Intratuin Halsteren en vrijdag 19 december bij Vrouweno vereniging Halsteren.

Nieuw gekoeld transport voor Voedselbank Moerdijk certificeerd volgens de voedselveio ligheidsnormen. Daar hoort nao tuurlijk ook gekoeld transport bij.” Shell Moerdijk Er werd lang gespaard voor een nieuw transportmiddel. Uiteindeo lijk kon met behulp van een grote donatie van Shell Moerdijk tot de aanschaf van de gekoelde bus worden overgegaan. Shell Moero dijk wil graag sociale initiatieven in de regio ondersteunen en daar is Voedselbank Moerdijk een goed voorbeeld van.

Misschien heeft u hem al zien rijden, de nieuwe (tweedehands) bus van Voedselbank Moerdijk. “De oude bus was echt aan vero vanging toe”, aldus Rob Hordijk, coördinator logistiek van Voedselo bank Moerdijk. “Toen we besloten om uit te kijken naar een ander

vervoermiddel hebben we meteen meegenomen dat het ook een gekoelde bus moest zijn. Sinds dit jaar zijn we als een van de eerste voedselbanken in Nederland geo

Producten opgehaald Met de koelbus worden producten opgehaald uit het distributieceno trum van Voedselbanken Nedero land in Tilburg. Ook worden de restanten bij allerlei bedrijven en particulieren in de gemeente opo gehaald. Met deze gratis produco ten worden de wekelijkse voedselo pakketten samengesteld voor de minder bedeelden in de gemeente Moerdijk.

Cholesterol heeft een slechte naam, maar weet u dat het levensreddend kan zijn en dat cholesterolverlagende middelen erger kunnen zijn dan de kwaal? Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingsgevallen, maar vaak wordt de medicatie onnodig voorgeschreven, soms zélfs preventief! Die medicijnen brengen het cholesterol naar beneden, terwijl het cholesterol op dát moment juist een heel belangrijke functie heeft. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen cholesterolremmers en vermindering van hart- en vaatziekten, maar er is geen bewijs gevonden dat er mínder mensen overlijden aan hart- en vaatziektes door het gebruik van cholesterolmedicatie, o.a. statines. Helaas… het tegenóvergestelde blijkt wáár te zijn. Ik vind dat ik dit uit moet leggen; daar heeft u recht op. Maar helaas is mijn papier op en het is écht een héél verhaal. Ik kom daar graag later wat uitgebreider op terug. Wilt u alvast méér uitleg hierover? Op donderdag 8 januari a.s. is er een lezing in Fijnaart waar o.a. de cholesterolleugen ontmanteld wordt. Verder komen er die avond nog méér ‘GEZONDE’ zaken aan bod. Heeft u interesse? Meld u aan via onderstaand mailadres.



health & beauty

0168 - 46 21 01 of mail naar nettie@finiart.nl


Pagina 7

Mijn naam is... Sandra Driessen Ik woon in Fijnaart sinds... 1993 Het liefst eet ik… Surinaams

Sandra Driessen

Deze film moet iedereen zien… Harry Potter Het boek waarvan ik genoot was... Alles van Loes den Hollander De mooiste kleur vind ik… Herfstkleuren Ik luister graag naar… Reggae-muziek Zo drink ik mijn koffie… Met alles er op en er aan Mijn lijfspreuk is… Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd Ik heb een grote hekel aan… Onrecht Mijn bijnaam is... Dat weet ik niet, maar ik zal er best een hebben Mijn favoriete vakantiestad is… Spanje Mijn sterrenbeeld is… Steenbok In mijn vrije tijd doe ik… Oppassen op mijn kleinzoon, lezen, knutselen en feestjes vero zinnen

FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met Sandra Driessen.

Als ik 10 miljoen euro zou winnen, dan… Zou ik mijn kinderen gelukkiger maken en alle bewoners van het Fendertshof op een dagje Efteling trakteren

De beste voetbalclub van de wereld is… Feyenoord Mijn lievelingsspel is... Rummikub Mijn lievelingssport... Zwemmen Ik heb bewondering voor… Mijn kinderen Mijn grootste blunder: Dat zijn er te veel om op te noeo men Op televisie kijk ik graag naar... Met het mes op tafel Mijn favoriete vak op school was… Vrije uren Mijn beste vriend/vriendin is… Angelique Ik ben bang voor... Oorlog en kikkers Fijnaart vind ik... Een mooi stukkie Brabant Wat ik mis in Fijnaart is... Een huishoudwinkel en feestjes voor 30-plussers Het mooiste plekje in Fijnaart is… Het park Het minst mooie plekje in Fijnaart is… De oude super, maar dat vindt heel Fijnaart Het mooiste plekje in de Gemeente Moerdijk is… Willemstad

Bestel nu voor oudejaarsdag bij Muziekvereniging Oranjevaan

Oliebollen gaan vlot van de hand De leden van Muziekvereniging Oranjevaan hadden afgelopen zaterdagmorgen hun bakkraam weer opgebouwd op de hoek van de Voorstraat met de Kerkring in Fijnaart. In enkele uren tijd werden zo’n 1700 oliebollen gebakken en verkocht. Die verdiensten zijn zeer welkom met een jubileumjaar voor de boeg.

Al meer dan vijftig jaar is Orano jevaan bedreven in het oliebolo lenbakken. Het hele proces wordt door de leden zelf uitgevoerd. Dat begint met het draaien van het beo slag bij bakkerij Sonneveld. Vervolo gens worden de bollen gebakken

in de eigen kraam.

Oudejaarsdag Vier keer per jaar houdt Oranjeo vaan een oliebollenactie. Uiteraard ligt het zwaartepunt op oudeo jaarsdag. Dan worden maar liefst 7000 oliebollen verkocht. Maar dan is op ook echt op. Zorg dus dat u de lekkernij niet mist en plaats een bestelling. Dat kan tot en met maandag 29 december via de website www.oranjevaan.nl en via het telefoonnummer 06-22011800. Bovendien treft u volgende week in Fendert Lokaal een invulformuo lier aan.


massage

massage

&Tuina &Tuina Ed van Wijk Ed van Wijk www.edvanwijk.nl

www.edvanwijk.nl

06-14811732

06-14811732

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Dieselolie gestolen Aan de Oude Heijningseweg in Heijningen zijn tussen zaterdag 6 en maandag 8 december grote hoeveelheden dieselolie uit een graafmao chine en vrachtauto’s gestolen. Dat is vermoedelijk ‘s nachts gebeurd.

Voor grote en kleine verbouwingen en renovatiewerkzaamheden

www.MijnMeubelShop.nl

info@mijnmeubelshop.nl Tel.: 06-40179388

Berghout Onderhoud Groep

ScheepS -en interieurBOuw Voor nieuw of reparatie • Interieur • Teak dek • Meubels op maat • Winkel interieur • Lijsten maken

wOninGBOuw Verbouwen of reparatie van • Keukens • Badkamers • Pannendak • Bitumen dakbedekking • kozijnen repareren of nieuw

Muziekoverlast In de Gouden Regenhof in Fijnaart veroorzaakten zaterdag 6 deo cember bewoners de hele dag muziekoverlast. Om 19.49 uur zijn de bewoners aangesproken met het verzoek om rekening te houden met de woonomgeving. Ernstige geluidshinder Zaterdag 6 december werd in de Reigerstraat in Fijnaart om 22.32 uur ernstige geluidshinder geconstateerd. Bij het aanbellen en -kloppen werd niet opengedaan, omdat men de bel en het kloppen niet kon horen door de harde muziek. De hoofdbewoonster is door de politie aangesproken, waarna de muziek zachter werd gezet.

vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan!

Woninginbraak Jan Steenstraat Zondag 7 december is tussen 10.15 en 20.30 uur in een woning aan de Jan Steenstraat in Fijnaart ingebroken. Aan de achterkant werd een ruit vernield, waarop de hele woning overhoop is gehaald.

Voor meer informatie over woningbouw neemt u contact op met Hans Berghout t: 0168-462489 M: 06-20441189 W: www.berghoutonderhoud.nl E: berghoutonderhoud@gmail.com

Woninginbraak Parelstraat In een woning aan de Parelstraat in Fijnaart is maandag 8 december tussen 07.15 en 17.55 uur ingebroken. Hierbij werd aan de achterzijde de ruit van een schuifpui vernield. De hele woning is doorzocht.

Voor meer informatie over scheepsbouw neemt u contact op met Robert Berghout M: 06-23752805

H-BLOK gAmE miDDAg Speciale demonstraties door onze experts op het gebied van games genaamd Delano voor skylanders, Stefano voor disney infinity

Woensdag 17 december A.S. een gamemiddag voor kinderen van 4 tot 12 jaar Oostvoorstraat 19 4671 CA Dinteloord Tel: 0167-523909 Fax: 0167-521428 E-mail: info@hblok.nl

Van 14:00u tot 16:00u zijn de kinderen welkom in de winkel en kunnen ze op de wii spelen in de winkel. Tijdens deze middag word er een winnaar gekozen. Deze kan kiezen uit een skylander of disney infinity artikel.

www.hblok.nl

Auto bekrast Dinsdag 9 december is aan de Prinses Irenestraat in Fijnaart een personenauto bekrast. Een vrouw had tussen 15.00 en 15.20 uur haar auto geparkeerd langs de singel bij de Kennedyschool om haar kleino zoon op te halen. Mogelijk heeft een van de ouders, opa’s of oma’s iets gezien. Woninginbrekers betrapt Tijdens een woninginbraak in de Van Eijckstraat in Fijnaart zijn dinso dag 9 december tussen 18.00 en 18.10 uur de daders betrapt, waarna zij zijn gevlucht in de richting van het parkje en de begraafplaats. Het gaat om twee personen van 20 tot 25 jaar. Zij zijn tenger van postuur. De ene dader droeg een zwarte jas met kap en de ander een rode jas met kap. Mogelijk dat de daders al enige tijd in de wijk hebben rondo gelopen. Als u ze heeft gezien of vermoedelijk heeft gezien, bel naar 0900-8844 of meld misdaad anoniem via 0800-7000. Woninginbraak Gruttostraat Dinsdag 9 december vond tussen 17.00 en 18.30 uur een woningino braak aan de Gruttostraat in Fijnaart plaats. De daders zijn binnen geraakt door een vuilcontainer naast de gevel te plaatsen en zo op het platdak te komen. Op de eerste verdieping werd een ruit vernield. De woning is geheel doorzocht. Advies: laat niet de vuilnisbak of ander klimmateriaal in de achtertuin staan. Geef een ander geen kans om deze te gebruiken. Vuurwerkoverlast Op de Polderstraat in Heijningen was woensdag 10 december om 21.00 uur wederom overlast door vuurwerk. De daders gaan ‘stiekem’ te werk. Graag een telefoontje naar 0900-8844 met hun namen. Het kan toch niet zo zijn dat heel Heijningen zich hier aan ergert, last van heeft en meldingen doet bij de politie zonder dat de namen bekend zijn? Poging woninginbraak In de Vrouwe Jacobstraat in Fijnaart is donderdag 11 december rond 02.30 uur geprobeerd in te breken in een woning. De daders hebben getracht middels de achterdeur binnen te komen.

Arno Melis Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan


Pagina 9

Buurtpreventie toont zich op 1DagNiet

natoren. “Naast een folder over de buurtpreventie, geven we de mensen ook een checklist om te controleren of hun huis veilig is.” Heel makkelijk Soms wordt het de inbrekers wel heel makkelijk gemaakt, weet Marco. “Twee weken geleden zag ik tijdens mijn ronde iemand naar buiten stappen. Hij trok alleen de deur achter zich dicht, zonder hem op slot te doen. Inbrekers zijn dan binnen enkele seconden binnen. Toen ik de man daarop attendeero de, haalde hij zijn schouders op. Dat is jammer natuurlijk.”

Marco Verhage (l) en Peter Tameris leggen uit waarom buurtpreventie aan het eind van de middag en aan het begin van de avond surveilleert. De vier woninginbraken die vorige week in Fijnaart zijn gepleegd benadrukken hoe alert we moeten zijn. Sinds begin dit jaar heeft het dorp dankzij de buurtpreventie extra ogen en oren. De vrijwilligers kunnen niet elke inbraak voorkomen, maar wel letten op verdachte, ongewone of onveilige situaties. Ook geven zij bewoners tips over hoe zij hun huis nog meer inbraakproof kunnen maken. Elke namiddag en avond gaan de leden van buurtpreventie op pad. Zij zijn met hun gele, reflectereno de hesjes inmiddels een bekende verschijning op straat. Afgelopen donderdag kon bijna niemand om hen heen. In het kader van de lano delijke actiedag 1DagNiet gingen

in één keer acht teams de straat op. Daarnaast werd er geflyerd bij Jumbo Fijnaart. Geen woninginbraken Het ultieme doel van 1DagNiet is om in ieder geval één dag in het jaar geen woninginbraken in ons

land te hebben. Voor buurtpreveno tie zijn er meerdere redenen om actie te voeren. “We willen hiero mee onze bekendheid vergroten, nieuwe vrijwilligers werven en mensen tips geven om hun huis beter te beveiligen”, meldt Marco Verhage, een van de wijkcoördio

Workshop hapjes maken

-In een handomdraai de lekkerste hapjes op tafel kunt zetten -Hapjes die passen in een gezonde leefstijl -Zelf je zalmfilet, kipfilet en/of eendenborstfilet kunt roken zóno der ‘foute’ stoffen er in -Lekkere amuses kunt maken -Heerlijke éénhapshapjes tevooro schijn kunt toveren, óók bij onvero wachts bezoek

Vind jij het ook ieder jaar weer een hele klus om leuke hapjes te maken voor kerst? En voor oud en nieuw? Ren jij dan ook maar snel op het laatste nippertje naar de winkel om hapjes te kopen waarvan je wéét: - Dat ze níet echt verantwoord zijn? -Dat die hapjes vaak vol zitten met geur-, kleur en smaakstoffen? -Dat het veel gezonder en lekkero

der is om alles zélf te maken van mooie verse ingrediënten? -Dat het superleuk is om dat met elkaar te doen? -Maar wát dan? En hóe dan?? Kom naar de workshop hapjes maken voor kerst en oud/nieuw en leer hoe je:

De workshops worden gehouden bij Fini Art Health & Beauty, Kadeo dijk 79 te Fijnaart. Data: Zaterdag 20 december van 10.30 tot 12.30 uur ‘s morgens en dinsdag 23 deo cember van 19.30 tot 21.30 uur ‘s avonds. Kosten: € 19,50 p.p. incluo sief alle ingrediënten. Neem gerust je moeder, oma, dochter, vriendin en/of buurvrouw mee. Aanmelo den vóór 18 december voor de workshop van 20 december en aanmelden vóór 20 december voor de workshop van 23 december bij nettie@finiart.nl of bel: 0168462101.

Veel vragen Tijdens het flyeren vinden Marco en zijn collega Peter Tameris meer gehoor. De flyers gaan vlot van de hand en de vrijwilligers krijgen veel vragen te beantwoorden. Een voorbijgangster wil weten waarom de buurtpreventie niet ’s nachts op pad gaat. “De meeste inbraken worden aan het eind van de mido dag of aan het begin van de avond gepleegd”, legt Marco uit. “Dat was bij de vier jongste woninginbraken ook het geval.” Sommigen overwegen om vrijwilo liger te worden. “Je kunt zelf bepao len hoe vaak je een ronde loopt”, vertelt Marco. “Bijna alle wijken in Fijnaart hebben inmiddels buurto preventie. Alleen in de sportwijk nog niet. Hopelijk gaat dat snel veranderen.” Door Jan Willem van Bodegom

55+ bridge Uitslag 9 december Gele lijn 1. Ella van de Gijp & Veronica van Nieuwenhuyzen 59,90% 2. Ger Laheij & Graeme Reijnders 59,38% 3. Toon Dierks & Twan Rijsdijk 58,85% 4. Nettie Bom & Anton Bom 54,69% 5. Paula Reuvers & Gerard Reuvers 52,08% Rode lijn 1. Anke Rijnberk & Pex Rijnberk 62,50 % 2. Corrie Nieuwenhuizen & Jan Nieuwenhuizen 60,42% 3. Bets Kannekens & Piet Kanneo kens 57,92% 4. Marcia Erkamps & Nel Keuter 52,50% 5. Annie Reijnders & Riet Neelen 50,83% 6. Christine Huistede & Piet Vero munt 50,00%


Pagina 10

Vrijwilligers als ware Agenda VIP’s behandeld

Dinsdag 16 december 19.30 uur: Workshop Glamour Make-up, Sebastian drogisterij/parfuo merie, Voorstraat 39 in Fijnaart. Woensdag 17 december 10.00 uur: Kerststukje maken Seniorenraad o.l.v. Simon Nieuwkoop, ’t Onderdak, achter de Molenstraat in Fijnaart Donderdag 18 december 13.30 uur: Kerstmiddag KBO Fijnaart, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart 19.30 uur: Workshop Glamour Make-up, Sebastian drogisterij/parfuo merie, Voorstraat 39 in Fijnaart. Vrijdag 19 december 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 20.00 uur: Supportavond O’G3NE, De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart

Tussen de optredens door was er ook gelegenheid om gezellig bij te prao ten. FOTO WEN’S FOTOGRAFIE De gemeente Moerdijk telt veel vrijwilligers die zich gedreven, enthousiast en zonder enige vergoeding inzetten voor anderen. Afgelopen vrijdagavond werden zij door de Vrijwilligerscentrale, Sportplaza en de gemeente Moerdijk in een speciaal zonnetje gezet. Op een feestelijke avond kregen zij de behandeling van echte VIP’s. De feestavond was bestemd voor sporters én vrijwilligers. De circa 150 aanwezigen waren echter vrijo wel allemaal vrijwilliger. Mogelijk dat het afschaffen van de titels Sporter en Vrijwilliger van het Jaar daar iets mee te maken heeft. De organisatoren vinden echter dat elke vrijwilliger en sporter eveno veel waardering verdient, vandaar deze avond in De Niervaert in Klundert. De opkomst was er in ieder geval niet minder om. Limousine Bij aankomst versperde een groo te limousine het pad. De gasten mochten aan de ene kant instapo pen, binnen een kijkje nemen en vervolgens aan de andere kant weer uitstappen. Daar wachtte hen een fotografe op om elke gast bij de lange limo op de kiek te zetten. Bij binnenkomst werd ieo dereen verwelkomd met een glas bubbels en een heerlijk gebakje.

Interview De opening ging ook op een andeo re manier. Geen toespraak, maar een gevat interview met burgeo meester Jac Klijs en wethouder Eef Schoneveld door ceremonieo meester Jan Willem van Bodegom. Beide collegeleden gaven een kijkje in hun persoonlijk sport- en vrijwilligersleven en gingen dieper in op de opzet van de avond. Badmeester Cees Vervolgens speelde de band Devils in Disguise muziek uit de jaren zestig en zeventig. Tussendoor was er een leuke act van de Blues Brothers. Het meest werd er gelao chen om badmeester Cees. Hij gaf niet alleen reanimatieles, maar blies ook het oude liedje ‘Ik ben met Catootje naar de botermarkt geweest’ nieuw leven in. Aan het eind van de avond ging iedereen zeer tevreden naar huis met een speciaal magazine en de foto bij de limousine.

Activiteiten De Driehoek U kunt bij ons terecht voor: Dinsdag van 19.30 tot 20.30 uur: damesgym Donderdag van 18.30 tot 23.00 uur: biljarten vrijdag in de even weken: dansen en de oneven weken: rikken vanaf 20.00 uur. Er zijn bij beide activiteiten nog mogelijkheden om mee te doen. Deze avonden is iedereen welkom. Loop eens binnen en kijk of deze activiteiten bij u passen.

Zaterdag 20 december 10.30-12.30 uur: Workshop hapjes maken, Fini Art Health & Beauty, Kadedijk 79 in Fijnaart 13.00-17.00 uur: Kerstbrunch 70-plussers, Buurthuis De Driehoek, Kwartiersedijk 1a in Fijnaart 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Zondag 21 december 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 15.00 uur: Pepper 4 Serious Request, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart 19.00 uur: Kerstzangdienst, Jacobus de Meerdere Kerk, Molenstraat 26 in Fijnaart Maandag 22 december 13.30-16.00 uur: Kerstknutselmiddag voor kinderen, Buurtvereniging Fijnaart Oost Dinsdag 23 december 19.30-21.30 uur: Workshop hapjes maken, Fini Art Health & Beauty, Kadedijk 79 in Fijnaart Zaterdag 27 december 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Zondag 28 december 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Woensdag 31 december 08.30-12.00 uur: Oliebollenverkoop Oranjevaan, Voorstraat, Jumbo Fijnaart en Fendertshof in Fijnaart Zaterdag 3 januari 14.00-17.00 uur: Extra opening Watersnoodhuis Anno 1953, Veluo westraat 2 in Heijningen Dinsdag 6 januari 19.00 uur: Vertrek Schouwburgbus naar Wien bleibt Wien, busstatio on aan de Kerkring in Fijnaart Woensdag 7 januari 20.00 uur: Toneelvereniging Kreatief speelt ‘De Gouden Koets’, Pestao lozzihuis, Hoge Heijningsedijk 4a in Heijningen Donderdag 8 januari 19.00-23.00 uur: Eerste Hangout Jongeren Café, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart


Pagina 11

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu

Pastor: diaken Michael Bastiaano sen, T. 06-46341138 Donderdag 18 december 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Gebedsviering Samenzijn met koffie 19.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Kerstviering Kennedyschool Koster: R. Vissers Vrijdag 19 december 13.30 uur: Oude school Noordhoek KBO Adventsviering Zondag 21 december 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere 4e Zondag Advent Eucharistieviering Samenzang Celebrant: P. de Rooij Misdienaars: Rebecca en Manon Lector: Toos Koster: W. Schrauwen

Collectanten: R. van Mourik Gebedsintenties: overleden ouders Neelen-Van Vlimmeren en zoon Giel. Jrgt. Ria van Gend-Moen. Jrgt. Jos Heijnen namens zijn vrouw en kinderen. Collecte: voor eigen kerk. 19.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Oecumenische Kerstzangdienst. Muzikale begeleiding van De Unie Woensdag 24 december 19.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Kerstavondviering Eucharistieviering Celebrant: G. Dirven Diaken: M. Bastiaansen Zang: Jacobuskoor Misdienaars: Amy en Illa Lector: Elly Kosters: H. Berghout en P. Volders Collectanten: P. Berghout en J. Dingemans Gebedsintenties: Wilhelmina Mangelaars-Deijkers. Lies van MerriĂŤnboer-Korst. Rianne van Ham-Jongenelis e.v. Theo van Ham. Overl. ouders Petrus Hazen en Lucia Hazen-Nagtzaam en zonen Lauran en Rinie. John Kano

Mogelijk alternatief voor kerstmarkt De kerstmarkt die afgelopen zaterdag in de Vijverhof van De Dorpskerk zou worden gehouden, ging niet door. Die dag vond in de Fijnaartse kerk namelijk een rouwdienst plaats. Overwogen is om de kerstmarkt te

nekens. Dhr. en Mevr. Voet-Reijno ders. Simon Reuvers e.v. Naantje Nuiten. Overl. familie Nuiten-Reuo vers. Jrgt. Wil v.d. Weijden. Overl. Ouders Deijkers-Koelemij. Overl. Ouders van Est-Valentijn. Rian v. Fessem-van Sprundel. Jrgt. Wim Nuiten e v Neelie van Hoof. Piet Beerendonk e v Truus Vermeulen. Jan Neelen-Nelen. Jan Beerendonk en schoonzoon Kees. Patrick van Est. Moudje Jonathans. Jrgt Jan Reijnders-van Est. Overleden fam. Reijnders-van Est. Collecte: voor eigen kerk 22.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Kerstnachtviering. Woord en communieviering. Vooro ganger: Diaken M. Bastiaansen. M.m.v. Muziekvereniging De Unie. Misdienaars: Manon en Meo rel-Minou Lector: Toos Kosters: W. Schrauwen en R. Vissers. Collectanten: R. v Mourik Gebedsintenties: Zie 19.00 uur. Collecte: voor eigen kerk.

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: mevrouw W. OostdijckVogelaar, T. 0168-462693 Zondag 21 december 10.00 uur: De Dorpskerk Bijzonderheden: 4e Advent Voorganger: Ds. F.C. de Ronde Ambtsdrager van dienst: A. Dijkshoorn Gastheer/gastvrouw: H. Keijzer Collecte rondgang: Onderhoudso fonds Collecte uitgang: Diaconie

Rob Geus wordt vrolijk van Snackpoint

verplaatsen naar een andere locao tie of naar een ander tijdstip. Daar is uiteindelijk niet voor gekozen. Wel gaat het kerkbestuur kijken of komend voorjaar een evenement kan worden gehouden ter vervano ging van de kerstmarkt.

Kerstzangdienst December is de feestmaand bij uitstek, die ook op kerkelijk gebied bol staat van de activiteiten, zoals kerstmarkten en -concerten. Voor de Opendeurcommissie in Fijnaart is dat al weer enkele jaren de kerstzangdienst. Dit jaar wordt hij gehouden in de rooms-katholieke kerk aan de Molenstraat en wel op zondag 21 december. Medewerking wordt dit jaar verleend door muziekvereniging De Unie. Zij begeleiden de sao menzang met hun orkest. Tijdens deze dienst, welke begint om 19.00 uur, worden weer veel bekende kerstliederen gezongen en enkele geo dichten voorgedragen. Ook de jeugdleden van de muziekvereniging zullen hun steentje bijdragen door tijdens de dienst enkele liederen te begeleiden. De Opendeurcommissie nodigt u allen uit, jong en oud, om deze dienst bij te wonen.Na afloop zal er tijd zijn voor een kopje koffie of thee in de Jacobushof.

Sinds deze zomer is de snackbar van De Fendertse Hoeve in Fijnaart een Snackpoint. Onlangs kwam Rob Geus langs om de zaak te keuren. Hij werd er helemaal vrolijk van. Snackpoint verspreidt maandelijks huis aan huis in Fijnaart een folder met leuke acties. Hierin worden ook nieuwe snacks onder de aandacht gebracht. Bovendien heeft Snackpoint een spaarkaart voor kortingen.


Pagina 12

Adverteerders Fendert Lokaal maken veel lezers blij In de drie weken dat Sinterklaas in ons land was, maakte u als lezer van Fendert Lokaal kans op vele leuke prijzen. Deze waren beschikbaar gesteld door de vele adverteerders van dé krant van Fijnaart en Heijningen. Om mee te doen met het spel moest u letters vinden die vero stopt zaten in advertenties. Samen vormden de letters een woord, dat kon worden ingestuurd. De reo dactie ontving enkele honderden goede inzendingen. Daaruit zijn in totaal 42 prijswinnaars geloot. In week 47 was de juiste oploso sing: banketletter De winnaars zijn: Siny Mannesse

uit Oudemolen (Voetreflexplus of Tuina behandeling van Ed van Wijk), Maite Thielemans uit Fijnaart (waardebon van Snacko point De Fendertse Hoeve), Mini Agterdenbos uit Fijnaart (gezondo heidscheck van Fini Art Health & Beauty), Leen Koekkoek uit Fijo naart (tas met boodschappen van Jumbo Fijnaart), Adrienne Nuiten uit Fijnaart (waardebon van Bloeo menshop Marloes), Wil van Est uit

Heijningen (wit wijnrek van Mijn Meubelshop), Jolanda van Roessel uit Heijningen (bierstrippenkaart van De Parel), Rianne van der Cino gel uit Oudemolen (waardebon van eethuis/gril de Polder), familie Hazen uit Fijnaart (houten letter van Shakerstore), Petra Antoniso sen uit Fijnaart (smulpakket van Bakkerij Sonneveld), Timon van Es uit Fijnaart (speelgoed uitzoeken bij Topshopper) en P. Schoone uit Fijnaart (Akai Wake Up Light van Voet Installatietechniek). In week 48 was de juiste oploso sing: goedheiligman De winnaars zijn: Wendy Kock uit

Fijnaart (cadeaubon aangeboden door Restaurant Dintelmond), H. van Wezel uit Fijnaart (tegoedbon van DOK Kappers), Ineke Nouwen uit Heijningen (Voetreflexplus of Tuina behandeling van Ed van Wijk), familie Helderop uit Fijnaart (waardebon van Snackpoint De Fendertse Hoeve), Anke Leijten uit Fijnaart (dinerbon van De Graano beurs), M. v.d. Horst uit Heijningen (twee flessen wijn van De Heeo ren Willems), Gwen Heijstek uit Klundert (tas met boodschappen

van Jumbo Fijnaart), P. v.d. Hurk uit Fijnaart (waardebon van Bloeo menshop Marloes), C. Leyten uit Fijnaart (bierstrippenkaart van De Parel), Adje Hollemans-Nieuwo koop uit Heijningen (houten letter van Shakerstore), J. Tolenaars uit Fijnaart (smulpakket van Bakkerij Sonneveld), Rina Moorman uit Fijnaart (speelgoed uitzoeken bij Topshopper) en E. Kloet uit Fijo naart (Severin strijkijzer van Voet Installatietechniek). In week 49 was de juiste oploso sing: sinterklaascadeau De winnaars zijn: D. de Haan uit

Fijnaart (Voetreflexplus of Tuina behandeling van Ed van Wijk), D. Ardon-Konings uit Fijnaart (cao deaubon van Ellen B Mode), Joke Agterdenbos-Heijstek uit Fijnaart (waardebon van Snackpoint De Fendertse Hoeve), J. Haverkamp uit Fijnaart (tas met boodschappen van Jumbo Fijnaart), Emke Thieleo mans uit Fijnaart (waardebon van Bloemenshop Marloes), L.Q. de Haas uit Fijnaart (wijnrek van steio gerhout van Mijn Meubelshop), Jo Hamers uit Fijnaart (boek Eibertje van diëtist Miranda), Piet Bartels

uit Fijnaart (bierstrippenkaart van De Parel), A. Tolenaars uit Fijnaart (gratis reparatie van Paul de Wit Schoenmakerij), C. Verheijen uit Fijnaart (waardebon van eethuis/ gril de Polder), A. Neelen uit Fijnaart (houten letter van Shao kerstore), B. Konings uit Heijnino gen (smulpakket van Bakkerij Sonneveld), Desi van der Ree uit Dinteloord (speelgoed uitzoeken bij Topshopper), Nelleke Oostdijck uit Fijnaart (stylingproduct van de Thuisknipperie), Linsy Remijn uit Oudemolen (DA Lavendel Onto spanningsset van DA Drogisterij Van den Hout), Cobie Knook uit Fijnaart (Varta zaklamp van Voet Installatietechniek) en L. van Ham (voetreflexmassage van Gespecio aliseerde Fysiotherapie Van Zuilio chem). Alle prijswinnaars hebben inmiddels bericht gehad. Alle deelnemers bedankt voor het meespelen en alle adverteerders bedankt voor het beschikbaar stellen van de prijs.

Geslaagde eerste editie

Kerstbraderie krijgt zeker een vervolg

Het aanbod was zeer gevarieerd: van sieraden, zelfgemaakte kersto kaarten, vuurwerk, kerstbomen, Tupperware, diervoerder, tweeo dehands artikelen tot Spaanse les toe. In het pand van Paradise Health Centre waren ook enkele stando houders ondergebracht, waaro onder Voetreflex Ed van Wijk, zelfgemaakte geboortecadeaus en de Diecasthobbyshop. Dit bedrijf uit Oudemolen is gespecialiseerd in vrachtwagenmodellen van WSI. “Het is 35 jaar geleden begonnen als hobby, maar nu zijn we wereldo wijd een van de grootste dealers van WSI”, vertelt de eigenaar.

Op het buitenterrein van Paradise Health Centre in Fijnaart hadden de geparkeerde auto’s afgelopen weekend plaatsgemaakt voor sfeervolle kraampjes en knusse vuurkorven. De eerste kerstbraderie van de sportschool sloeg aan. Zowel zaterdag als zondag was er continu publiek op de been en heerste er een gezellige sfeer. De bezoekers hadden ook wat te bekijken. Zaterdag toonden in

totaal 28 kramen hun waar. Zono dag waren dat er iets minder. Die

plekken werden ingenomen door enkele kinderkramen.

Goed verlopen Organisator Stef Smits is zeer te spreken over de eerste editie van de kerstbraderie. “We hebben enkele honderden bezoekers geo had. Alles is goed verlopen, zonder enige wanklank. Zaterdagavond hadden we livemuziek van JustFour en dansdemonstraties van kinderen. Toen was het echt goed druk. Volgend jaar komt er zeker wéér een kerstbraderie”, belooft de sportschoolhouder. Door Jan Willem van Bodegom


Pagina 13

Uit het verleden van Fijnaart (augustus 1989)

De zaak van Leendert Hendrikse O. deel 1 Bosch bevinden zich een viertal lijvige strafdossiers van Fijnaarters. Deze hadden zich volgens de aano klacht schuldig gemaakt aan sao menwerking met de Fransen, toen deze in februari 1793 de Republiek aanvielen. Zo waren de gebroeders Van Tooren al vele jaren voor de Franse inval fanatieke aanhangers van ‘hun’ beweging. Wij belichten in ons verhaal meer de rol die Leendert Hendrikse O. bij de Frano se inval heeft gespeeld.

Deze boerderij was in de 18e eeuw de enige hoeve in polder de Appelaar. Het is dit jaar meer dan 220 jaar geleden dat in Frankrijk een volksopstand uitbrak. Met de bekende bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 kwam er een einde aan het Franse koningshuis. Deze Franse Revolutie met haar ideeën, kreeg ook in ons land, in de toenmalige Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden, een vrij brede aanhang. De volgelingen van deze nieuwe denkbeelden werden aangeduid met de naam Patriotten. Deze zich vaderlandso lievende noemende personen zao gen met lede ogen aan dat bijvooro beeld de eens zo trotse Republiek een kwijnend bestaan leed. De weinig krachtdadige Stadhouder Willem V had te maken met een steeds groeiende Patriottenbeweo ging die niet veel op had met de Oranjes. Een confrontatie tussen deze Patriotten en de Orangisten kon niet uitblijven. Met behulp van de machtige Pruisen werden de Patriotten verslagen en veel pao triotten vluchtten naar Frankrijk. Het gezag van de Stadhouder was hersteld. Toch was dit maar tijdeo lijk. De macht van Frankrijk nam steeds meer toe en dit land begon de Republiek te bedreigen. De Fransen komen! Op 1 februari 1793 verklaarde Frankrijk aan Nederland de oorlog. In de periode daarvoor waren al de vestingen in Brabant begonnen met de voorbereidingen van een mogelijk beleg. Eind februari arrio veerden de eerste Fransen zonder veel tegenstand in Oudenbosch en Oud Gastel. Dit tot vreugde van een groot aantal Brabanders. Het

Patriottisme had veel aanhang in Brabant. Dit kwam omdat men vond dat Brabant te weinig zijn eigen zaken kon regelen. Vrijwel voor alles was toestemming nodig van Holland. Ook de vele Hollando se ambtenaren waren een doorn in het oog. De Patriotten speelden vrij bewust op deze gevoelens in. Met de komst van de Fransen , dachten veel Brabanders nu zelf te kunnen gaan besturen. De Patrio ottenbeweging werd geleid door een vrij elitaire bovenlaag, die het alleen te vertellen wilden hebben zonder daar de gewone Brabander bij te betrekken.

Patriotten in Fijnaart In Fijnaart moeten er in die tijd toch nogal wat aanhangers (en meelopers) geweest zijn voor de patriottische ideeën. Dit kan woro den opgemaakt uit een paar nao men van deze personen. Naast de al genoemde Leendert Hendrikse O. en zijn broer Jan, waren ook de gebroeders Van Tooren, Nicolaas Provily, Cornelis van Sint Annao land en Cornelis van Rijvenberg prominente leden. De Fijnaartse predikant Ds. Ph. Van Dueren was zelfs tot aan zijn overlijden in 1795 voorzitter van de Fijnaartse afdeo ling van de Patriottische Broedero schap. In het Rijksarchief in Den

Het geslacht O. Er volgt nu een korte beschrijving van het geslacht O. vanaf de tijd dat deze familie zich in Fijnaart vestigde tot aan het jaar 1793. De eerste die zich in Fijnaart met deze familienaam aandiende was Jan Janse O. We spreken dan over het jaar 1733. Jan was gedoopt in Wolfaartsdijk in 1674. Vlak voor 1700 vestigde hij zich in de omgeo ving van Halsteren. Hier overleed ook zijn eerste vrouw. Door zijn huwelijk in 1733 met de Fijnaartse Teuntje Cammeraat kwam hij in dat jaar naar Fijnaart. Zijn nieuwe echtgenote was niet onbemiddeld. Een deel van haar aanzienlijke bezit was het 50 hectare grote boerenbedrijf in de polder de Oude Appelaar. Deze was toen (beo doeld wordt hiermede de huidige boerderij Appelaarseweg 28) de enige hoeve in de gehele polder. Zoon Hendrik volgde zijn vader op nadat zijn vrouw eveneens in Halsteren was overleden. Hendrik kocht in 1748 de huidige boerderij aan de Wilhelminastraat 5. Enkele maanden daarna trouwde hij met Adriana Leendertse van Dis. Uit dit huwelijk kwamen zes kinderen voort, die allemaal met bekende , beslist niet armlastige families uit Fijnaart huwden. Tot aan het jaar 1793 kunnen er al zo’n zestig doo pelingen geteld worden. Door al de aankopen en huwelijken behoorde de familie O. zonder meer tot de gegoeden van die tijd in Fijnaart. Dit zal in de strafzaak een belango rijke rol spelen!

Waardeert u het werk van uw Heemkundige Kring van Fijnaart en Heijningen? Steun dit werk en word lid voor slechts € 15 per jaar. Nieuwe leden ontvangen gratis een prachtig fotoboek. E-mail heemkring-fh@kpnmail.nl of bel 462297. Hendrik O. kocht in 1748 de boerderij aan de Wilhelminastraat 5.


Pagina 14

Nieuwe tennisbanen tot 2020 in gebruik ProVision-banen De afgelopen weken zijn de ProVision-tennisbanen aangeo legd op het Fijnaartse tenniso park. Eerst is het terrein vooro zien van een laag zand. Daarop zijn de matten van kunstgras uitgerold en ingestrooid met fijn, keramisch zand in de kleur van gravel. Het spelen op de ProVision-banen lijkt ook heel erg op het spelen op gravel. Alleen kan er ook in de wino ter en bij regen doorgespeeld worden. gehoor. Daarom liggen er nu vier nieuwe banen waarop we onder vrijwel alle weersomstandigheden kunnen spelen.”

Voorzitter Marc Emke (l) knipt samen met wethouder Eef Schoneveld het lint door, waarmee de vier nieuwe tennisbanen officieel zijn geopend. Tennisvereniging Fijnaart en Heijningen blijft in ieder geval tot 2020 haar wedstrijden spelen op sportpark Oude Appelaar. Dat zei voorzitter Marc Emke zaterdagmiddag tijdens de opening van de vier nieuwe tennisbanen. “Daarna gaan we opnieuw bekijken of we hier blijven of verhuizen. Tot die tijd kunnen we onder vrijwel alle omstandigheden spelen op uitstekende banen. Daar ben ik blij en trots op.” De oude tennisbanen waren in de winter onbespeelbaar. Ook bij een regenbui konden de rackets opgeborgen worden. Bovendien waren ze ruim vier jaar geleden al afgeschreven. “In 2010 heb ik daaro over contact gezocht met de geo

meente”, vertelt de voorzitter. “We werden geconfronteerd met de ontwikkelingen van het centrumo plan. Die stonden ons in de weg. Eén van de opties was een nieuw centrum op het terrein van Van de Weijgaert. In dat geval zouden wij

moeten verkassen naar sportpark De Fendert. Ik ben de gemeente blijven stalken, ook al gebeurde er jaar na jaar niets. Toen kwamen er dit jaar nieuwe verkiezingen en een nieuw college. Bij wethouo der Eef Schoneveld vond ik snel

De talenten van Tennisvereniging Fijnaart en Heijningen maken meteen dankbaar gebruik van de nieuwe banen, waarop ze voortaan ook in de winter kunnen spelen.

Dossier De wethouder noemde de tenniso banen in Fijnaart een dossier waaro bij van alles fout is gegaan. “Toen ik begon, kreeg ik een enorme map met stukken. Een daarvan was de kwestie tennisbanen. Ik vond dat we daar wat mee moesten doen. Het idee is altijd geweest, en is nog steeds, om de sportfaciliteiten in een kern zoveel mogelijk te cono centreren. Dat willen we omdat de verenigingen dan gebruik kunnen maken van elkaars mogelijkheden. Maar uiteindelijk gaat het er niet om wat wij willen, maar wat jullie als inwoners van Fijnaart willen. De inwoners bepalen wat er gebeurt”, aldus Schoneveld. Op een eventuo ele verhuizing wilde de wethouder de tennisclub niet verder laten wachten. “De banen waren immers al jaren afgeschreven. Daarom besloot het college de oude banen te vervangen. Maar de vereniging wilde banen waarop ze in de regen en in de winter door kon spelen. Dat kostte meer geld. Daar hebben we een creatieve oplossing voor gevonden. Dankzij wat ondero houdspotjes, zelfwerkzaamheden en het zelf aanbesteden door de vereniging, is het gelukt. Ik kom zeker in de winter kijken hoe jullie aan het spelen zijn als het sneeuwt of vriest.” Stroomstoring Het leek bij de opening even of de gemeente al was begonnen met het ontmantelen van het sporto park. Door een storing was de stroom uitgevallen en werden de toespraken gehouden bij kaarso licht. Wethouder Schoneveld en voorzitter Emke hadden geen licht nodig bij het doorknippen van het lint, waarmee de nieuwe banen officieel werden geopend. Door Jan Willem van Bodegom


Pagina 15

Programma

Vrijdag 2 januari Jeugdzaalvoetbaltoernooi voor ALLE jeugdspelers t/m 18 jaar. Dit wordt gespeeld in sporthal de Buitelstee in Dinteloord

Dinsdag 16 december Kogelvangers <23 – de Fendert<23 20.00

Uitslagen

de Fendert E2 – Lepelstr. Boys E1 0-2 de Fendert C1 – Klundert C1 1-3 de Fendert F3 – Kogelvangers F4 0-3 Noordhoek D1 – de Fendert D2 4-0 BSC E6 – de Fendert E4 8-3 DSE MP2 – de Fendert MP3 NB SJO Prinsenland C1 – de Fendert C2 5-0 Goes B1 – de Fendert B1 3-2 DVO’60 5 – de Fendert 4 0-6 MOC’17 2 – de Fendert 3 0-2 BSC 2 – de Fendert 5 4-0 Steenbergen B2 – de Fendert B2 0-0 de Fendert 3 (zo) – Dosko 8 3-6 de Fendert 2 (zo) – Noordhoek 2 1-1

Woensdag 17 december de Fendert F1 – BSC F1 18.30 TPO/VOV F1 – de Fendert F2 19.00 (wordt gespeeld op Sportpark de Fendert) Zaterdag 20 december de Fendert F2 – Dioz F1 10.00 de Fendert MP3 – Zwaluwe MP2 10.00 de Fendert D1 – Virtus D1 10.00 de Fendert A1 – Fc Bergen A1 11.00 de Fendert 5 – SPS 5 12.30 de Fendert 2 – WHS 2 14.30 Beek Vooruit E9 – de Fendert E4 11.00 Zundert C1 – de Fendert C1 13.15 Tholense boys VR1 – de Fendert VR1 15.00 Zondag 21 december Klundert 2 – de Fendert 2 (zo) 11.00

Grote Clubactie levert 8 miljoen euro op

Verenigingen uit Fijnaart & Heijningen halen € 1.266 op Lotenverkopers van de Grote Clubactie zijn ook dit jaar weer fanatiek aan de slag gegaan voor hun sport-, cultuur- of hobbyvereniging. De opbrengst van deelnemende verenigingen uit Fijnaart en Heijningen is in totaal € 1.266,-. De jaarlijkse financiële injectie die ze door de Grote Clubactie krijgen, is voor velen onmisbaar voor de aanschaf van onder meer materio alen, inrichten van het clubhuis, organiseren van activiteiten. Alle deelnemende verenigingen hebo ben hun cheque in de brievenbus gekregen met het bedrag dat hun lotenverkopers hebben opgehaald. Ruim 6.000 deelnemers In totaal deden dit jaar meer dan 6.000 verenigingen mee. Samen zijn 2,6 miljoen loten verkocht en werd er bijna 8 miljoen euro opo gehaald, waarvan 80% direct naar de clubkas gaat. Directeur Frank Molkenboer van de Grote Clubaco tie: “We zijn erg trots op deze opbrengst! De inkomsten van vrijo wel alle goede doelen staan onder druk. Het is daarom fantastisch dat het verenigingen lukt om dit

resultaat te behalen. Dit is vooral te danken aan tienduizenden eno thousiaste vrijwilligers met hart voor hun club.” Fijnaart en Heijningen Dit jaar deden de volgende verenio gingen in Fijnaart en Heijningen mee: - De Kieviten uit Fijnaart met een opbrengst van € 556,14 - Vechtsportvereniging Sakura uit Fijnaart met een opbrengst van € 360,- Vv Oranje-Blauw ‘14 uit Heijnino gen met een opbrengst van € 349,50 Over de Grote Clubactie De Grote Clubactie werd in 1972 bedacht door Pierre Claessens, chef-redacteur bij het toenmao lige Nieuwsblad van het Zuiden. Tijdens de eerste Grote Clubactie werden er 55.000 loten in Tilburg verkocht. Het unieke van de Grote Clubactie is dat 80% direct naar de clubkas gaat, de resterende 20% gaat naar onder meer prijzen en de organisatie van de loterij. In 1977 brak de Grote Clubactie lano delijk door in heel Nederland.

vv Oranje-Blauw ‘14 Uitslagen

Vrederust 1 - Oranje Blauw’14 1 2-1 OMC 5 - Oranje Blauw’14 zo2 afg. DOSKO 6 - Oranje Blauw’14 zo3 4-1 Oranje Blauw’14 VR1 – Stellendam VR1 afg. DEVO C1 - Oranje Blauw’14 C1 afg. TPO D1G - Oranje Blauw’14 D1 2-18

Programma

zaterdag 20 december Trainen voor ALLE senioren, aano vang 13.00 uur

Zaterdag 3 januari Nieuwjaarswedstrijd voor alle seniorleden van de zaterdag- en de zondagelftallen. Aanvang 13.30 uur. Op Sportcomplex de Poldero ring in Heijningen wordt aansluio tend de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie gehouden. Aanvang is om 16.00 uur Zaterdag 4 januari Wedstrijd of training voor seniorleden van de zaterdag en de zono dagelftallen, die zaterdag niet in de gelegenheid zijn geweest om deel te nemen. Aanvang 13.30 uur. Op deze zondag is de kantine geo sloten.

Kijk voor het laatste nieuws altijd even op www.oranjeblauw14.nl

Bridgeclub Fijnaart Uitslag maandag 8 december Grote Club A-lijn 1. Johan-Addie Schouls 67,36% 2. Ged. Jenke de Lint-Jan Timmers/ Martha-Piet Berghout 58,68% 4. Bets-Piet Kannekens 57,64% 5. Bert de Kok-Ernst Verwer 55,56% B-lijn 1. Ab Bienefeld-Ad v.d.Boon 62,71% 2. Adrie-Piet Bom 57,85% 3. Tanna Dane-Corrie Voet 57,01%

4. Paula-Gerard Reuvers 56,17% 5. Sjaan van Exel-John Groen 53,13% C-lijn 1. Arie v.d Linden-Tonny Frijters 64,06 % 2. Adje Knook-Kors van Beem 57,81% 3. Tonnie Broeders-Bram Huitkar 57,29% 4. Adrie Nouwen-Henk Stam 53,13% 5. Barjo Groeneveld-Jan Hamers 52,08%

Kerstzaalvoetbaltoernooi voor de jeugd In de kerstvakantie is het weer zover. Het jeugdbestuur van vv de Fendert houdt het jaarlijkse Kerstzaalvoetbaltoernooi voor alle jeugdteams en uiteraard worden deze in de leeftijdscategorieën gemixt. Het toernooi vindt plaats in sporthal De Parel. Op maandag 29 deo cember trappen de Mini en F-pupillen in de ochtend af, welke in de middag opgevolgd worden door de E- en D-pupillen en C-junioren. In de avond sluiten de A- en B-junioren het ééndaags toernooi af. Opgeven kan rechtstreeks bij het jeugdbestuur tot en met vrijdag 19 december. Alle opa’s en oma’s, vaders en moeders, broertjes en zuso jes, en andere belangstellenden zijn natuurlijk van harte welkom om de spelers aan te moedigen vanaf de tribune. Planning toernooi verschillende jeugdcategorieën: Mini’s 09.00 - 10.00 uur F pupillen 10.00 - 12.00 uur E pupillen 12.30- 14.00 uur D pupillen 14.00-15.00 uur C pupillen 15.00-16.30 uur B/A pupillen 18.30-21.00 uur


facebook.com/jumbosupermarkten

74dbaf84-4004-4de7-9485-48050eb2620f.indd 1

Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120

15-12-2014 11:22:51