Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 2 0 m e i 2 0 14 | w e e k 2 1 | j a a r g a n g 1 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 4 7 9 3 H N F i j n a a r t | w w w . f e n d e r t l o k a a l . n l

Zonnig pinprobleem

120 pc’s voor scholen

Kunst in Oudemolen

Voetballen om de lol

Tennisbanen niet voor 2018 naar Sportpark De Fendert

“We snakken al jaren naar een andere baansoort” door vrijwilligers van de voetbal gebouwd. Die vereniging wil daar ook wat voor terug, logisch. Dat wensenlijstje gaat de gemeente natuurlijk geld kosten.” Zonde van het geld Het jongste collegebesluit om de verhuizing door te schuiven naar 2018 en de huidige tennisbanen zodanig te renoveren dat ze vijf jaar mee kunnen, vindt Emke zonde van het geld. “Een gerenoveerde baan gaat tien jaar mee. Maak er dan ook zolang gebruik van. Anders is het verkwisting van gemeenschapsgeld. Dat is toch te dol voor woorden.”

De banen van Tennisvereniging Fijnaart en Heijningen zijn al vier jaar afgeschreven.

Tennisvereniging Fijnaart en Heijningen hoeft voorlopig nog geen verhuisberichten te versturen. Het kersverse college van B en W heeft besloten dat de tennisbanen in ieder geval tot 2018 op sportpark Oude Appelaar blijven liggen. Ondertussen wordt onderzocht hoe de buitensporten kunnen worden geconcentreerd op Sportpark De Fendert én worden de huidige tennisbanen gerenoveerd. De tennisclub noemt het weer een vorm van besluiteloosheid. “Al vier jaar snakken we naar andere banen en naar een andere baansoort”, aldus voorzitter Marc Emke. Het tennispark aan de Appelaarseweg is eigendom van de gemeente Moerdijk. De tennisbanen zijn veertien jaar geleden aangelegd, maar kennen een afschrijvingsperiode van tien jaar. “Ze moeten dus al vier jaar vervangen worden, zolang zijn we hierover ook al met de gemeente bezig. Altijd heeft het centrumplan Fijnaart een rol gespeeld. Een van de opties was dat de supermarkt op het

terrein van Van de Weijgaert zou komen. In dat geval zouden ze sportpark Oude Appelaar nodig hebben voor parkeren en aan- en afvoer van goederen. Telkens als we over de banen begonnen, dan kregen we te horen dat eerst het centrumplan moest worden afgerond”, vertelt Emke. Verplaatsen Ondertussen kwam de gemeen-

te met het voorstel om het tennispark te verplaatsen naar Sportpark De Fendert. “Ons primaire belang is nieuwe banen. Is dat op het huidige sportpark, dan is dat prima. Is dat op Sportpark De Fendert, dan is dat ook prima”, stelt de voorzitter. “Maar we hebben niet alleen banen nodig, maar ook een accommodatie. De kantines en kleedkamers op Sportpark De Fendert zijn grotendeels

Verkeerde toplaag Deze week worden de tennisbanen geïnspecteerd door Adviesbureau R.I.E.T. De deskundigen stellen dan vast welke ingreep noodzakelijk is. De tennisvereniging wil in ieder geval een andere baansoort. “We spelen op banen met een verkeerde toplaag”, legt Emke uit. “Helaas is veertien jaar geleden gekozen voor Canada Tenn. Deze toplaag is niet winterhard en als er een plas regen ligt, dan liggen we eruit. We willen graag all-weather tennisbanen. Die zijn niet duurder. Integendeel, de huidige toplaag kost meer. Nu raken we leden kwijt door de slechte staat van de banen en omdat ze bij ons niet het hele jaar door kunnen tennissen. Krijgen we dezelfde toplaag terug, dan gaan we daarmee niet akkoord.”

Door Jan Willem van Bodegom


High Wine

ZONWERING ACTIE weinor zonwering actie – van 01.02.2014 tot 31.05.2014

Zaterdag 7 juni

Bestel nu uw weinor nieuwe generatie zonnescherm en ontvang gratis extra’s!

High wine menu: (van 14:00 tot 17:00)

BiEasy afstandsbediening zonder ontvanger ter waarde van max. €169,–**

Keuze uit 47 RAL kleuren en tevens 9 WiGa trendkleuren ter waarde van max. € 350,–**

s extra´

NOW

Deze actie is geldig bij aankoop van 01.02. tot 31.05.2014

by weinor

GRAT GRATIS struc IS * r e tuurla SUMMER handzend k IS GRAT

glas prosecco 4 glazen wijn warme en koude tapas

*

19,95 per persoon vooraf reserveren!

Keuze uit 6 exclusieve doeken aanvullend op de colours by weinor® doekcollectie ** Prijs incl. BTW.

*vraag naar de voorwaarden

Zonwering - Rolluiken - Verandadaken - Garagedeuren Shutters & Blinds - Binnenzonwering Gevelbekleding - Horren

1336_Karte_A5_RZ_111113_ag.indd 1

11.11.13 16:40

(eet)café Hazeldonkse Zandweg 19a - Zevenbergen - T. 0168 330534

www.dedeugd-dekkers.nl

snackbar

catering

(feest)zaal

De Fendertse Hoeve

Kadedijk 3, 4793 GA Fijnaart

www.fendertsehoeve.nl

Weekend aanbiedingen vrijdag 23 mei & zaterdag 24 mei

T H C KO

VER

Roomboter kersenflappen p.st. € 0,89

Roomboterbladerdeeg gevuld met zoete kersen bestrooid met kristalsuiker

Sterappel 24 FIJNAART

T H C KO

VER

Speltbroodjes 4 stuks € 0,99

Gemaakt van 100% speltbloem

Sterappel 32 FIJNAART

WG Makelaars BV Voorstraat 17, 4793 ET Fijnaart

T. 0168-477077

info@wgmakelaars.nl - www.wgmakelaars.nl

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl


Pagina 3

Colofon

Zon maakt pinnen lastig TER INTRO

Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Redactie

Jan Willem van Bodegom T. 06-22011800 E. jw@uitgeverijlokaal.nl

Wandelend door de Biesbosch stuiten we deze zonnige zondagmiddag op een kudde schapen. Ons zestienjarig nichtje is plotsklaps zes jaar jonger. Zeker als haar oog valt op een snoezelig, bontgevlekt lammetje. Met een luidkeels “Aaaaaaaah” blijft ze stokstijf staan om met hangende schouders, het hoofd ietwat schuin en twee verliefde ogen het bolletje wol uitvoerig te bekijken.

Acquisitie

Tom Aarts T. 06-14520497 E. tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur

“Pak ‘m maar op hoor”, roept de schaapherder haar toe.

Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

“Mag dat dan?” “Natuurlijk. Gewoon erop duiken”, lacht hij.

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Veel animo voor schouw Op dinsdag 20 mei gaan zeven inwoners van Fijnaart op pad om te bekijken hoe het gesteld is met de openbare ruimte. Zij beoordelen of de omgeving schoon, heel en veilig is. Van de zeven deden vier personen vorig jaar ook al mee. Drie burgerschouwers zijn nieuw. De gemeente is blij met deze opkomst, want Fijnaart heeft vooralsnog de grootste groep. De schouw gaat door vanaf drie aanmeldingen, dus zeven is ruim voldoende. In Heijningen vindt de burgerschouw plaats op woensdag 28 mei.

‘Alles ziet er anders uit als de zon schijnt’, zong André van Duin jaren geleden. Dat geldt zeker voor het scherm van de pinautomaat van de Rabobank in Fijnaart. Een oplossing is voorlopig niet in zicht. Sinds 1 januari 2014 is het Rabobankkantoor aan de Voorstraat in Fijnaart niet meer in gebruik en staat het pand te koop. De pinautomaat is verplaatst van de zijkant naar de voorkant van het gebouw. Bij zonnig weer veroorzaakt dat een probleem. Als de zon op het scherm schijnt, is de tekst onleesbaar. “Het probleem is bij ons bekend”, vertelt woordvoerster Kadiriye Gürsoy-Özen. “We hebben gezocht naar oplossingen, zoals folies en zonnekapjes. Deze werken echter niet voldoende. Momenteel hebben we dan ook geen concrete oplossing. Mocht er toch nog iets voorbijkomen, dan zullen we dat zeker inzetten.”

Door Jan Willem van Bodegom

Poppenhuizen, beren en poppen in de Prullenkast In het kader van Art Festival The Old Mill in Oudemolen is de Prullenkast op zondag 25 mei geopend. Op zaterdag 24 mei (13.00-17.00 uur) en zondag 25 mei (11.0017.00 uur) is er een tentoonstelling van de verzameling van Gonny Herbonnet-Janzee. De verzameling bestaat uit zelfgemaakte poppenhuizen (waarvan één uit de jaren

40), beren en porseleinen poppen. Verder kan men een kijkje nemen bij de verzameling brocante en curiosa van Gonny en Monique. Binnen en in de theetuin kan de bezoeker genieten van een kopje thee/koffie en zelfgemaakt gebak (inclusief een kleine high-tea). De Prullenkast, Zuidlangeweg 3, 4796 SB Oudemolen, www.deprullenkast.nl.

Terwijl nichtlief verwoede pogingen doet het babyschaap te benaderen, vertelt de hoeder ons over zijn jongste ervaring met een televisieploeg. “Voor een EO-programma werd ik geïnterviewd door zo’n tante die om de twee seconden in haar spiegeltje keek. Ja, dan heb ik ‘m al zitten. Het leek haar leuk om voor de camera een jong lam de fles te geven. ‘Pas maar op’, zei ik voor de grap, ‘meestal beginnen ze dan meteen te plassen’. Van schrik liet ze meteen het lam los. En ja hoor, meteen begon het rammetje nog te piesen ook.” “Echt waar?”, vraagt ons nichtje met het inmiddels gevangen lammetje in haar armen. We hebben haar maar niet verteld dat de achterkant van het diertje helemaal bruin zag van de aangekoekte uitwerpselen. Anders had dit exemplaar een vrije val van anderhalve meter hoogte gemaakt.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


ONDERHOUD VERBOUW NIEUWBOUW

nshop BloemeMarloes

77 sinds 19

Voor al uw: Bedrijvenweg 5 4793 SK Fijnaart tel.: 0168-462431 www.schildersbedrijfalbers.nl

- schilderwerk, - wandafwerkingen, - beglazingen, - spuitwerken

Dé bloemist voor Fijnaart e.o

Aanbieding week 21 Groot assortiment TUIN- EN PERKPLANTEN tegen de laagste prijs

STEIGER HOUTEN MEUBELEN VaN

Eerste Kruisweg 8, 4793 RS FIJNAART T. 0168-462837 E. info@langbroek-bouw.nl

www.langbroek-bouw.nl

Voor alles wat u van hout kunt wensen!

www.MijnMeubelShop.nl

info@mijnmeubelshop.nl Tel.: 06-40179388

Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

VIEZE RAMEN? WIj lAtEN ZE WEER blINkEN

blINk glAZENWAssER

*Bij aankoop van 3 producten,

het 4e GRATIS! Combineren uit verschillende Ten Cate collecties is mogelijk m.u.v. de multipacks en bepaalde seizoencollecties. Het laagstgeprijsde product is GRATIS

Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten

www.ellenbmode.nl

Dé specialist op het gebied van brandpreventie

Joyce Lodewijks 06-51534457 Fijnaart

QWIC Trend 3 Lite

Meermalen bekroonde comfortabele E-Bike Dé specialist op het gebied van brandpreventie Voor controle, onderhoud en levering van:

€ 1.599

• Brandblusapparaten • Droge blusleidingen • Brandslanghaspels • Branddetectie en blussystemen • EHBO-middelen • Noodplannen en cursussen • Noodverlichting • Veiligheidsmarkeringen Oude Heijningsedijk 133, 4794 RD Heijningen T. 0168-464477 M. 06-22531980

www.rasbrandbeveiliging.nl

cu t.w.v. € 100

aardere ac met GRATIS zw “De fiets heeft een royaal display met duidelijke aanduiding en gebruiksvriendelijke knoppen. De bediening is uitstekend.”

Bereik: Gewicht: Versnelling: Rem voor: Rem achter: Maten:

Tot 120 km* 22,8 kg exclusief accu Shimano Nexus 7 V-brake Rollerbrake Dames S, M, L Heren L


Pagina 5

Agenda Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Zaterdag 10 mei Controle vakantieadressen Wie op vakantie gaat, kan dit melden bij de politie en/of Buurtpreventie Fijnaart. Deze adressen worden dan meegenomen in de surveillance. Nee, wij komen niet bij de vakantiegangers binnen om met een lekker bakje koffie op het huis te passen. Wij letten op inbraakgevoelige plaatsen, kijken of de krant/post niet dagen in de brievenbus blijft steken, de vuilnisbak niet tegen het schuurtje aan staat, zodat men er op kan klimmen, en dergelijke inbraakgevoelige, aandachttrekkende omstandigheden. Deze zaterdag zijn wij op pad geweest om de aangemelde vakantieadressen te controleren.

Zondag 11 mei Niet brandende lantaarnpalen Er werd gemeld dat de lantaarnpalen in de Koningin Emmastraat in Fijnaart niet branden. Deze straat en wijk hebben we die avond en nacht in surveillance meegenomen en de melding doorgezet naar de gemeente Moerdijk. Donkere straten, steegjes en brandgangen nodigen namelijk inbrekers uit om deze een bezoek te brengen. Dronken man Er kwam een melding van een dronken man in de Prinses Christinastraat in Fijnaart. Deze werd niet aangetroffen.

Maandag 12 mei Zwervers Twee zwervers (moeder en zoon) vroegen onderdak bij de Caritas Immanuël Parochie in Zevenbergen. Zij klopten aan de kerkdeur van de H. Jacobus de Meerdere kerk in Fijnaart. Voor moeder en zoon werd onderdak gevonden op camping Bovensluis in Willemstad

Dinsdag 13 Controle vakantieadressen Deze dag wederom op pad geweest voor de controle van de aangemelde vakantieadressen. Stroopwafels In Fijnaart werden aan de deur stroopwafels verkocht. Bewoners van de Edvard Griegstraat vroegen zich af of dit was toegestaan. Door ons werden de verkopers (venters) gecontroleerd. Zij waren voor ons niet verdacht. Overigens mag men vrij stroopwafels aan de deur verkopen. Een ventvergunning is niet vereist. Foto’s maken Op de Korfbalstraat liep een meisje foto’s en/of filmopnamen te maken van huizen. Bewoners maakten zich ongerust. Het meisje werd door ons niet aangetroffen.

Arno Melis

Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oude Molen en Zwingelspaan

Lentemarkt in Fendertshof Op zaterdag 24 mei vindt van 10.00 tot 16.00 uur een Lentemarkt plaats in Woonzorgcentrum Fendertshof. Op de markt zijn diverse ondernemers aanwezig, waaronder Streekwinkel Roks, Bloemenshop Marloes en Kadoshop Malin. Bovendien verkoopt de dag-

verzorging producten die door bezoekers zijn gemaakt. Tijdens de Lentemarkt draait ook het Rad van Fortuin. Loten kosten € 1,00 per stuk. Enveloppen trekken kan voor € 0,50 per envelop. De jongste bezoekers kunnen voor € 0,50 grabbelen in de grabbelton. Tevens is er een lekkere versnapering te koop tegen een geringe prijs.

Donderdag 22 mei 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen 20.00 uur: Muziekimprovisatie op werken uit de collectie, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Vrijdag 23 mei 13.00-18.00 uur: Tentoonstelling ‘Franciscus & Franciscus’, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 20.00 uur: Zvv Reality – Oud-NAC voor Spieren voor Spieren, v.v. Chrislandia, de Polderstraat 3 in Heijningen Zaterdag 24 mei 10.00-16.30 uur: Expositie Geerco van Griethuizen-Hofstra, Shakerstore, Eerste Kruisweg 8 in Fijnaart 10.00-16.00 uur: Lentemarkt, Woonzorgcentrum Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart. 11.00 uur: Internationaal toernooi voor lagere elftallen, Sportpark de Fendert, Parallelweg 3 in Fijnaart 13.00-17.00 uur: Tentoonstelling poppenhuizen, beren en porseleinen poppen, De Prullenkast, Zuidlangeweg 3 in Oudemolen 13.00-18.00 uur: Tentoonstelling ‘Franciscus & Franciscus’, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 20.00 uur: Muziekimprovisatie op werken uit de collectie, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Zondag 25 mei 11.00-17.00 uur: Art Festival The Old Mill, diverse locaties in Oudemolen. 11.00-17.00 uur: Tentoonstelling poppenhuizen, beren en porseleinen poppen, De Prullenkast, Zuidlangeweg 3 in Oudemolen 13.00-18.00 uur: Tentoonstelling ‘Franciscus & Franciscus’, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Dinsdag 27 mei 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen Donderdag 28 mei 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen Zaterdag 31 mei 10.00-12.30 uur: Creaochtend voor Roparunteam 316, Pestalozzihuis, Hoge Heijningsedijk 4a in Heijningen 10.00-16.30 uur: Expositie Geerco van Griethuizen-Hofstra, Shakerstore, Eerste Kruisweg 8 in Fijnaart Dinsdag 3 juni 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen Donderdag 5 juni 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen

Thomas Zwiers buigt zich over centrumplan Fijnaart In het nieuwe college van de gemeente Moerdijk is wethouder Thomas Zwiers verantwoordelijk voor het centrumplan Fijnaart. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Het centrumplan Fijnaart is al jarenlang een heet hangijzer op het gemeentehuis in Zevenbergen. De afgelopen vier jaar was Frans Fakkers de verantwoordelijk wethouder. Nu is het aan VVD’er Zwiers om ervoor te zorgen dat Fijnaart een aantrekkelijk centrum krijgt.


Pagina 6

Ons bereikte het trieste bericht dat John van Poortvliet is overleden. John zou in september van dit jaar 25 jaar verbonden zijn geweest aan de lokale omroep. Eerst bij de SLOFH en later bij RTVM. John was programmamaker, ging op pad, maakte verslagen of belde naar mensen waarvan hij vond dat die belangrijk waren voor zijn programma. John maakte veel verslagen. Dat vormde een rode draad door zijn uitzendingen. Wij hebben hem leren kennen als iemand die rustig zijn werk voor de omroep deed. John dacht mee met de omroep maar ook met de mensen die hij interviewde. Hij was een trouwe medewerker die stond voor wat hij deed. Wij zullen John missen als zeer gewaardeerde medewerker van RTVM. Wij wensen familie en vrienden sterkte met dit verlies. Bestuur en medewerkers van RTVM

In memoriam: John van Poortvliet

Afgelopen zaterdagavond is John van Poortvliet uit Fijnaart overleden. John was een radioman in hart en nieren. Hij was helemaal verknocht aan de illegale zeezenders en maakte ook zelf radioprogramma’s. Toen hij nog thuis woonde, was John actief als de radiopiraat Radio Heijningen. In september dit jaar zou hij 25 jaar verbonden zijn geweest aan de lokale omroep. Eerst bij de SLOFH en later bij RTVM. John maakte niet alleen radioprogramma’s, maar ging ook op pad voor reportages of interviews. Hij interviewde mensen telefonisch of in de radiostudio. John deed rustig en trouw zijn werk voor de omroep. John was ook politiek actief. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond hij op de vierde plaats van de kandidatenlijst van de SP. Eerder deze maand bracht Emile Roemer een ziekenbezoek aan John. Helaas heeft John de strijd tegen zijn ziekte niet kunnen winnen. Hij is 48 jaar geworden.

Regio Orkest West-Brabant zet muzikale deuren open Voor het Brabantse verenigingsleven is het samen muziek maken van groot belang. Hierdoor is het initiatief bij het Regio Orkest West-Brabant ontstaan om gevorderde muzikanten uit de regio uit te nodigen voor het komende muzikale project.

Reünie Ritmisch Koor Fijnaart Hoewel het bijna twee jaar is geleden dat er een einde kwam aan het Ritmisch Koor Fijnaart, treedt het koor zondag 25 mei nog eenmaal op. Het koor verzorgt de zang tijdens de woord- en communieviering van 09.30 uur in de H. Jacobus de Meerdere kerk. Enkele oud-leden van het koor hebben het initiatief genomen om nog eens samen te repeteren en op te treden. Jack Vermeulen is bereid gevonden te dirigeren. Het koor wordt begeleid door Arno de Haas. Maar liefst 27 leden hebben zich aangemeld en hebben twee dinsdagen gerepeteerd. Aanmelden kan nog steeds.

Op donderdag 5, 12, 19, 26 juni en op donderdag 3 juli biedt het Regio Orkest West-Brabant aan alle West-Brabantse muzikanten de gelegenheid om geheel vrijblijvend mee te spelen. In vijf repetities gaan ze samen een programma met aantrekkelijke muziek instuderen. Dit programma zal op twee verschillende concerten ten gehore gebracht worden. Afwisselend programma Het belooft een fantastisch project te worden en het zal voor de muzikanten zeer interessant zijn om vanuit de beleving van het orkest deze afsluiting op deze manier bij te wonen. Het repertoire bestaat uit een afwisselend programma, waarin lichte muziek de boventoon voert. De Play-in zal worden afgesloten met een concert waarmee enkele nummers samen met havenkoor Fortitudo uitgevoerd gaan worden. Eerste optreden Het eerste optreden is op zaterdag 28 juni om 15.00 uur bij de Prullenkast te Oudenmolen waar de Ruigenhilfair wordt gehouden. Hier zal het ROWB twee sessies van het afwisselende repertoire uitvoeren. De play in wordt afgesloten op zaterdag 5 juli om 15.00 uur op de parade in Willemstad.


Pagina 7

Fijnaart en Heijningen in de ‘Groote Oorlog’ 1914-1918 deel 1 in totaal 53 personen waren ondergebracht in onze plaats. Een specificatie van waar zij verbleven staat erbij. In dit boek staan prachtige verhalen en u wordt meegenomen naar de tijd waarin Nederlandse soldaten versterkingen bouwden in West-Brabant.

Vluchtelingen op het stationsplein in Roosendaal... Op dit moment is er veel belangstelling voor de loopgravenoorlog, die 100 jaar geleden is uitgebroken. Nog steeds komen jaarlijks duizenden Engelsen naar Ieper en omgeving om hun gevallen soldaten te herdenken. In Ieper is er een museum gewijd aan WO I. In Flanders Fields en iedere avond om 20.00 uur is er in de Menenpoort van Ieper onder grote belangstelling een Last Post voor de gevallenen. Onze zuiderburen noemen de Eerste Wereldoorlog ‘de Groote Oorlog’. Het waarom leest u verder in dit verhaal. Heel weinig inwoners van Fijnaart en Heijningen weten dat onze plaats ook betrokken was bij deze oorlog, zij het niet direct. Nee, er zijn geen Fijnaartse of Heijningse jongens naar het front gegaan. De Eerste Wereldoorlog speelde zich op meerdere fronten in Europa af. Alleen niet in Spanje, Scandinavië, Zwitserland en Nederland. Deze landen waren neutraal. Ook werd er in die tijd oorlog gevoerd in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Bij het uitbreken van deze oorlog zijn ongeveer een miljoen Belgen naar Nederland gevlucht voor het Duitse geweld. Er zijn nog veel foto’s beschikbaar waar-

Echtpaar Soetens Een van de verhalen gaat over het echtpaar Soetens dat met 7 kinderen uit het Belgische Mortsel vertrok. Zij werden ondergebracht in het huisje van André Koremans. Vader Fons Soetens was meubelmaker van beroep. Zijn vrouw heeft nog gebakerd bij de geboorte van een dochtertje bij de familie Roks. Het meisje kreeg de naam Liesje, genoemd naar mevrouw Soetens. Beide families hebben nog jarenlang vriendschap onderhouden en zijn o.a. in 1958 gezamenlijk naar de Wereldtentoonstelling in Brussel

geweest. Gesneuveld In de WO I zijn in Europa 9.448.000 soldaten gesneuveld of op een andere manier gestorven, 3 miljoen soldaten vermist, 17.671.000 soldaten gewond en 13 miljoen burgers gedood. En dit waren in die tijd niet de enige doden. ‘Wie dan nog meer?’, vraagt u zich wellicht af. Dat ziet u volgende week in dit blad! Meer lezen Wilt u meer lezen over de Eerste Wereldoorlog in Fijnaart en Heijningen? Voor € 12,00 kunt u dit boek kopen bij de boekwinkel op de Voorstraat en bij de Heemkundige Kring, Veluwestraat 2 in Heijningen op dinsdag- of donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

op hun vlucht te zien is. Nadat de rust enigszins was teruggekeerd in België, zijn de meeste vluchtelingen weer naar hun land teruggegaan. Ongeveer 100.000 van hen zijn tijdens deze oorlog in Nederland gebleven en sommigen van hen zijn zelfs na deze oorlog in Fijnaart gebleven… 19 gezinnen Van de gevluchte Belgen is een aantal in Fijnaart en Heijningen ondergebracht. Op blz. 51 van Frans Sneeps boek ‘Grootmoeder vertelt verder’ over de mobilisatietijd in Fijnaart en Heijningen staat dat er 19 gezinnen met

...en op de Markt in Roosendaal.

Rabobank verdeelt € 125.000 over lokale clubs Rabobank West-Brabant Noord ondersteunt 270 verenigingen en stichtingen met in totaal € 125.000. De gelden zijn dankzij de Rabobank Clubkas Campagne verdeeld door de leden van de bank. Meerdere Rabobanken in Zeeland en West-Brabant steunden de afgelopen periode op dezelfde wijze verenigingen en stichtingen in hun werkgebied; Rabobank laat zien dat het de samenleving een warm hart toedraagt en op deze wijze de leefbaarheid een impuls wil geven. De campagne bleek een klinkend succes. Leden van de Rabobank hadden

inspraak in de verdeling van een aanzienlijk gedeelte van de winst van de bank. Bij de Rabobank Clubkas Campagne bepaalden leden wie wat gaat krijgen. Ze geven daarmee expliciet aan welke organisatie en/of welke activiteiten voor hen het meest van belang zijn. Verenigingen en stichtingen werden gestimuleerd om stemmen te werven, met eigen en door Rabobank verstrekte promotiemiddelen. Er is massaal gestemd. In totaal hebben 3.525 leden gestemd op zijn of haar favoriete clubs; in totaal zijn 15.572 stemmen ontvangen. Alle verenigingen en stichtingen die stemmen hebben verdiend hebben

een bijdrage ontvangen. Ze zijn inmiddels allemaal op de hoogte gebracht van de uitslag; een deel ervan is zelfs persoonlijk bezocht door een Rabobank Ambassadeur. Grootste winnaars waren Klundert bij Kaarslicht, Zorgboerderij de Bremberg uit Etten-Leur en Muziekvereniging Oranje uit Fijnaart. Zij kregen respectievelijk € 2.545,51, € 1.630,09 en € 1.485,55. Op de website van Rabobank West-Brabant Noord is de volledige uitslag te bekijken: www.rabobank.nl/wbn. Betrokkenheid Directievoorzitter ad interim Angelique Jansen - Swinkels is blij

met het verloop van de Rabobank Clubkas Campagne. “Wij willen onze leden de mogelijkheid geven om invloed uit te oefenen binnen de bank. De Rabobank Clubkas Campagne is daar een mooi voorbeeld van. Het toont op functionele wijze onze betrokkenheid met de verenigingen en stichtingen aan. Als het met de verenigingen en hun vrijwilligers goed gaat, is dat goed voor het sociale-maatschappelijk leven in het werkgebied. Daar willen wij als coöperatieve bank graag ons steentje aan bijdragen. Wij nodigen alle verenigingen dan ook graag uit om zich volgend jaar opnieuw in te schrijven!”


Pagina 8

Tussenstand verenigingsweken Jumbo De tussenstand van de verenigingsweken van Jumbo Fijnaart tot en met week 19. In deze week zijn zeven nieuwkomers. In totaal zijn 14.258 munten uitgedeeld.

Tini Nuiten

Mijn sterrenbeeld is… Steenbok In mijn vrije tijd doe ik… Fietsen, zwemmen en met de buurtbus rijden Als ik 10 miljoen euro zou winnen, dan… Had ik veel vrienden De beste voetbalclub van de wereld is… Barcelona

FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met Tini Nuiten, vooral bekend van de buurtbus. Mijn naam is... Tini Nuiten Ik woon/werk in Fijnaart sinds… Wonen vanaf 1948 tot 1972 en vanaf 1976 tot heden en in Fijnaart gewerkt vanaf 1964 t/m 2010. Het liefst eet ik… Varkenshaasje met gebakken aardappelen Deze film moet iedereen zeker zien… De film over de Watersnood in 1953 De mooiste kleur vind ik… Blauw Ik luister graag naar… Muziek van de Beatles Zo drink ik mijn koffie… Met melk Mijn lijfspreuk is… Blijf jezelf en heb respect voor je medemens Ik heb een grote hekel aan… Egoïsten Mijn bijnaam is... Ze noemen mij weleens de Nuit Mijn favoriete vakantieland is… Duitsland

Mijn lievelingsspel is… Rikken Mijn lievelingssport is… Wielrennen Ik heb bewondering voor… Mensen die hun afkomst niet verloochenen Op televisie kijk ik graag naar… De Kwis en Dit was het nieuws (Tineke), Man bijt hond (Pieter) Mijn grootste blunder is... Zeg ik niet Op televisie kijk ik graag naar... Sport Mijn favoriete vak op school was… Wiskunde Mijn beste vriend/vriendin is… Mijn gezin Ik ben bang voor... Rampen waarbij ik direct betrokken ben Fijnaart vind ik... Een plaats waar goed te leven is Wat ik mis in Fijnaart is… Voldoende parkeerruimtes bij scholen en winkels in het centrum Het mooiste plekje in Fijnaart is… De sportwijk Het minst mooie plekje in Fijnaart is… De ruimte tussen de Rooms Katholieke kerk en het Kruisgebouw in de Prins Bernhardstraat Het mooiste plekje in de gemeente Moerdijk is… Willemstad

1. Voetbalvereniging de Fendert 2618 2. Rode Kruis Fijnaart en Heijningen 1097 3. Chrislandia/Oudemolen 1088 4. Stichting De Oude Molen 786 5. Sovak duofiets 766 6. KPJ Oudemolen 667 7. Jeugd- en Sportvereniging De Kieviten 660 8. BC De Dijkrakkers 577 9. Speeltuinvereniging Kindervreugd 500 10. Muziekvereniging Oranjevaan 487 11. Vrouwen van Nu 388 12. Pleegzorgboerderij Parelhoeve 370 Schaatsvereniging ’t Griegje 370 14. Muziekvereniging De Unie 361 15. KBO 347 16. ’t Lopend Vuurke 282 17. Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen 253 18. De Boerkus 223 19. Jeugd en Kunst 220 20. 55+ Bridge 212 21. Biljartvereniging K.O.T. 204 22. B.C. de Binky’s 198 23. Zvv Reality 197 24. Interkerkelijk Koor Fijnaart 177 25. Passage 175 26. Jeu de Boulesclub Fijnaart 172 27. Stichting Het Raakt U 149 28. Drumfanfare Showband Heijningen 91 29. Oranje Comité Fijnaart 89 30. Jacobus Koor 78 31. Gymnastiekvereniging Standdaarbuiten 77 32. BC De Kleipintjes 74 33. Fijnaart & Heijningen Hart Veilig 72 34. ANBO Fijnaart 70 35. De Zonnebloem 56 36. Black Sheep Swing Band 55 37. Stichting Zomerkamp 42 38. Oudemolense Biljartvereniging 8 39. Katholieke Vrouwen Vereniging 2

Bridgeclub Fijnaart Uitslag maandag 12 mei A-lijn: 1. Addie Schouls & Johan Schouls 57,99%; 2. Rob den Engelse & Guido Voet 55,90%; 3. ged. Gerry v.d. Boon & Maarten Schouls / Tonny van Dis & Nel Keuter 55,56%; 5. Bets en Piet Kannekens 52,78%. B-lijn: 1. Ella en Ad Huybregts 60,42%; 2. Tanna Dane & Corrie Voet 59,03%; 3. Sjaan van Exel & John Groen 57,99%; 4. Cora Winkelhof & Wim van Dis 56,94%; 5. Els en Chiel Kamp 54,51%. C-lijn: 1. Tonnie Broeders & Bram Huitkar 65,00%; 2. Anita en Martin Koole 63,33%; 3. Dirk Polak & Dirk Saarloos 62,50%; 4. Annie van Gils & Joke Magielse 58,75%; 5. Henk Stam & Adrie Nouwen 56,67%.


Pagina 9

Waartoe een verjaardagspartijtje kan leiden

Basisscholen ontvangen 120 computers

Marco Klaassen (rechts) overhandigt een van de computers aan Piet Hendrikx. Corné Wouters draagt een monitor. De toekomstige gebruikers van de pc’s kijken blij toe. Het weer, tv-programma’s en voetbal zijn standaard gespreksonderwerpen op een verjaardagspartijtje. Piet Hendrikx uit Fijnaart en Marco Klaassen uit Bergen op Zoom raakten echter niet uitgepraat over… computers. Toen het gebak op was, had Piet de toezegging van 120 computers voor de basisscholen van Stichting De Waarden. Marco Klaassen is directeur van Stichting Samen Werken uit Bergen op Zoom. Deze organisatie biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een opstap naar een betaalde functie of geeft hen een maatschappelijk nuttige invulling van hun leven. Door donaties van Cargill, Philip Morris Holland, Nuplex Raisins en de gemeente Woensdrecht heeft de stichting een grote voorraad computers verkregen. Alle apparaten zijn door de computerafdeling van Stichting Samen Werken nagekeken en gerepareerd en worden gratis weggegeven aan onder andere scholen. Verjaardagsfeestje Het toeval wil dat de dochter van Marco Klaassen een relatie heeft met de zoon van Piet Hendrikx, docent van de Kennedyschool in Fijnaart. “In februari was Julia jarig. Marco en ik raakten aan de praat over de computers die Stichting Samen Werken weggeeft. Ik natuurlijk niet te lui en al snel had ik er veertig te pakken voor onze school. Meer kon ook. Dan graag 120 voor alle scholen van Stichting De Waarden. Dat kon dus ook”, blikt Piet op zijn bekende wijze

terug op het verjaardagsfeestje. Vrachtwagen Vorige week woensdag kwam Marco Klaassen hoogstpersoonlijk met een vrachtwagen de eerste veertig pc’s afleveren op de Kennedyschool. De overige tachtig apparaten worden voorlopig opgeslagen in Zevenbergschen Hoek en op een later tijdstip verspreid over de andere scholen. Ze worden allemaal geleverd met een softwarelicentie van Microsoft en zijn voorzien van Windows 8. Clusteren Vooral op de Fijnaartse school zijn de computers meer dan welkom. “Tegenwoordig clusteren we lessen. Dat betekent dat in de bovenbouw de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie (natuurkunde) in één cluster zijn ondergebracht. De kinderen gaan zelf onderzoekend aan het werk en maken daardoor veel gebruik van internet. Daardoor heb je al gauw een tekort aan computers”, legt Piet uit. Dat tekort is dankzij de gift van Stichting Samen Werken weggewerkt.

Door Jan Willem van Bodegom


Pagina 10

KERKBERICHTEN

KOM EEN KIJKJE NEMEN TIJDENS HET

ART FESTIVAL

A.S.ZONDAG 25 MEI.

H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Donderdag 22 mei 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Getijdengebed Voorganger: Bart Mudde Aansluitend samenzijn met koffie Vrijdag 23 mei 19.00 uur: Avondgebed Noordhoek Voorganger: G. Dirven Zondag 25 mei 90.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Woord- en communieviering Zang: Ritmisch Koor Fijnaart

Voorganger: Diaken M. Bastiaansen Misdienaars: Michelle en Amy Accoliet: Elly Koster en H. Berghout Collectanten: Y. Reuvers en R. Romme Gebedsintenties: Pastor G. Dirven, 50 jaar priester. Dopeling Babette v Ham (29 mei) Overleden ouders. Kannekens-Korst. Overleden ouders W. Nuiten-Willemse.Jrgt. Machiel Zandbergen. Overleden ouders Verhoef- Verhoeven. Antonia Roks-Vermeulen. Jrgt Bertus Zophie e.v. Toos Korst. Corry Kersten die jarenlang actief lid was van het Ritmisch Koor Fijnaart. 11.00 uur: Gouden priesterfeest G. Dirven, Zevenbergen Aansluitend receptie.

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: mevrouw W. Oostdijck-Vogelaar, T. 0168-462693 Zondag 25 mei 10.00 uur: De Dorpskerk. Jeugd- en Gezinsdienst Na afloop koffie drinken Voorganger: ds. F.C. de Ronde 19.00 uur: De Ontmoetingskerk Zangdienst Voorganger: ds. J.H. van der Sterre Ambtsdrager van dienst: W. de Loome Gastheer/gastvrouw: H. Knook Collecte rondgang: Liliane Fonds Collecte uitgang: Onderhoudsfonds

Drogedijk 7a, Oude Molen Tel. 06-53454336

choenmakerij Zadelmakerij

geopend: van 11 - 18 uur zaterdag van 10 - 16 uur woensdag en zondag gesloten

www.pauldewitleerbewerker.nl

Plant & Tuin Deijkers

Korting tot 50%

op onze perkplanten, geraniums, surfina's, fucia’s & vaste planten. Tevens ook uw adres voor sierbestrating, grind en schuttingen.

Digitale marktplaats voor zorgvragen

Gemeente zoekt middelen voor Zorg voor Elkaar uit. “Die hulp kan bestaan uit een klusje in huis of tuin, boodschappen doen, vervoer aanbieden of gezellig een praatje maken. Aan dat laatste blijkt overigens de grootste behoefte te bestaan. Via de website Zorgvoorelkaar.com kunnen hulpvragers en verleners elkaar vinden, maar het systeem kan ook automatisch vraag en aanbod aan elkaar koppelen.”

Hulpvragers en hulpverleners vinden elkaar bij Zorg voor Elkaar. FOTO JAN BIJL

Door de vergrijzing staat de zorg voor en het welzijn van ouderen onder druk. Uit cijfers blijkt dat de komende jaren het aantal 65-plussers verdubbelt. Datzelfde geldt voor 80-plussers. Hierdoor stijgen niet alleen de zorgkosten enorm, maar ook de vraag naar mantelzorgers. De techniek kan hierbij een handje helpen. Eén van de technische middelen om hulpvragers en hulpverleners bij elkaar te brengen is Zorg voor Elkaar. De werkgroep ‘Prettig oud worden in Fijnaart’ heeft contact gezocht met de initiatiefnemers van het systeem en ze in contact

gebracht met de gemeente Moerdijk. “Zorg voor Elkaar verbindt particulieren en organisaties die vrijwilligers zoeken met particulieren en organisaties die hulp aanbieden”, legt Patrick Anthonissen in het kort de werkwijze

Heel de gemeente Zorg voor Elkaar wordt inmiddels door 18 gemeenten gebruikt en telt zo’n 5000 deelnemers. De gemeente Moerdijk ziet het systeem als een meerwaarde en ziet ook mogelijkheden om het voor heel de gemeente in te zetten. Er is alleen geen rekening mee gehouden in de begroting. Zij gaat op zoek naar budget en onderzoeken hoe bestaande systemen geïntegreerd kunnen worden in Zorg voor Elkaar. De tijd begint echter wel te dringen, want vanaf 2015 verandert er veel op het gebied van ouderenzorg en zal de vraag naar mantelzorgers nog groter worden.

Door Jan Willem van Bodegom

Steenpad 2a Willemstad

Uw mening Wilt u reageren op artikelen in Fendert Lokaal of op een ander onderwerp? Dat kan. Stuur uw brief naar redactie@fendertlokaal.nl of naar Redactie Fendert Lokaal, Specht 17, 4793 HN Fijnaart. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven zonder overleg met de inzender te wijzigen of in te korten. Anonieme brieven worden niet geplaatst.

Agenda De Driehoek Dinsdag 19.30 tot 20.30 uur: damesgym Donderdag Vanaf 18.30 uur: biljarten Vrijdag Vanaf 20.00 uur: dansen Maandag 9 juni Open boerderijdag bij Ammerlaan, kwartiersedijk 42


Pagina 11

Art Festival The Old Mill meer gecentreerd rond kern Oudemolen

Kunst kijken in een ongedwongen sfeer De drempel om in een museum of galerie kunst te bekijken is nog steeds hoog. In Oudemolen halen ze jaarlijks elke drempel weg en worden kunstwerken getoond in een ongedwongen sfeer. De buurtschap vormt de expositieruimte en de schuren, garages en tuinen van de inwoners zijn de museumzalen. Art Festival The Old Mill is op zondag 25 mei voor het vierde jaar geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Zes vrijwilligsters van De Oude Molen kwamen door een kunstfestival in Dinteloord op het idee om een dergelijk evenement ook in Oudemolen te houden. De eerste jaren vond Art Festival The Old Mill verspreid over het hele dorp plaats. “Daardoor lagen de locaties wel wat ver uit elkaar. Daarom hebben we het nu compacter gemaakt en meer gecentreerd rond de kern”, meldt Paul de Wit, die vanaf dit jaar deel uitmaakt van de organisatie. “Het aantal

kunstenaars en ambachtslieden is gelijk gebleven en is ruim zestig. Zij exposeren in het gebied dat op de Drogedijk loopt vanaf Aquastore XL tot aan De Oude Molen en op de Stadsedijk tot aan nummer 23.” Elke kunstvorm De meeste deelnemers wonen in de zuidelijke provincies. “Maar sommigen komen van veel verder weg”, vult Paul aan. “Het aanbod is zeer divers. Schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, eigenlijk elke kunstvorm is wel vertegenwoordigd.” Bijzonder is dat zij exposeren bij de inwoners van Oudemolen, in tenten en in kramen bij de molen. “Mijn werkruimte wordt bijvoorbeeld door twee kunstenaars ingericht als expositieruimte. Dat gebeurt ook met schuren en

garages”, vertelt Paul, die zelf een schoen- en zadelmakerij heeft. “Je stapt bij iemand op het erf en kunt gelijk genieten van zijn mooie tuin.” Vanaf het allereerste jaar was de bereidwilligheid onder de inwoners groot. “We hebben nog nooit iemand gehad die weigerde. Bovendien zijn alle inwoners bereid om bij de opbouw een handje te helpen. Het wordt door de bewoners gedragen. Het is echt een evenement van Oudemolen.” Oude ambachten De deelnemers zijn niet alleen kunstenaars. “Er zijn ook veel oude ambachten te zien, zoals kantklossen, schoenen maken en ijzer smeden”, meldt Paul. “Juist door de diversiteit vindt iedereen wel wat zijn gading. Daarnaast is er een springkussen voor de kinderen, zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar in de Japanse tuin van Aquastore XL, staat er een friettent bij de molen en is de molen geopend. Maar we hebben ook straattheater, zoals een muzikant met een buikorgel, een zangact en een muzikale act. Kortom, er is voldoende vermaak voor jong en oud. Maar we denken ook aan anderen. Zo wordt er op diverse plaatsen een verjaardagskalender te koop aangeboden met foto’s van De Oude Molen. De kalender is volledig gesponsord door de inwoners van ons dorp en de opbrengst gaat naar de Stichting Little Dreams. Deze stichting

vervult wensen van mensen met een lichamelijke beperking.” Kunst voor iedereen Paul de Wit prijst de ongedwongenheid van het festival. “Ik kom oorspronkelijk uit Laren. Daar heb je ook dergelijke evenementen, maar die zijn voor een specifieke doelgroep. Ons festival is juist heel laagdrempeligheid. Het is echt kunst voor iedereen.” Toegang is gratis De toegang tot Art Festival The Old Mill is gratis. Op alle drie de toegangswegen staan verkeersrelaars om de bezoekers naar de parkeerplaat

sen te begeleiden. Tevens zijn er gratis informatieboekjes te verkrijgen, zodat elke bezoeker meteen op pad kan. “Jaarlijks hebben we zo rond de zeshonderd bezoekers”, aldus Paul. “Opvallend is, dat het merendeel niet uit de buurt komt. We hopen dat veel inwoners van Fijnaart, Heijningen en Zwingelspaan ons op 25 mei weten te vinden. We beloven ze een heerlijk uitje voor het hele gezin!”

Door Jan Willem van Bodegom


Eend broedt in bloembak

Samen sterk...

...in maatwerk De familie Santbergen uit de Sportring in Fijnaart had de afgelopen tijd een bijzondere gast in de tuin. Een eend had een nest gemaakt in een bloembak die Wim Santbergen enkele jaren geleden had gekregen voor zijn 40-jarig dienstverband bij Suiker Unie Dinteloord. In het nest legde de eend negen eieren, die afgelopen donderdag zijn uitgekomen. Zoals uit de foto’s blijkt, maken moeder en kinderen het goed.

Kasten op maat Meubelen op maat Slaapkamers Matrassen Laminaat Tapijt PVC-vloeren Vinyl Houten vloeren Gordijnen Binnenzonwering Vitrages Shutters Horren

0167-561678

www.toondenridder.nl

0167-769024

www.oerlemansmooiwonen.nl

Leerlooierij 6, 4651 SM STEENBERGEN

Neem deel aan de zevende Ruigenhilfair boerenschuur en stallen. Tevens zijn er diverse workshops op culinair, ecologisch, wellness en spiritueel vlak. Voor kinderen is er een springkussen.

Zaterdag 28 en zondag 29 juni houdt de Prullenkast in Oudemolen voor de zevende keer de Ruigenhilfair. Op een historische boerderij, midden in de Ruigenhilpolder, aan de kreek het Breede Gat, presenteren diverse ‘kunstenaars’, hobbyisten, ambachtslieden (o.a. imker, chocolatier) en verzamelaars hun producten. Bezoekers vinden op de Ruigenhilfair exclusieve creaties, culinaire verwennerijen, streekproducten,

tweedehands artikelen/antiek, wellness, woon- en tuindecoraties, die worden getoond in de tuin,

Muziekgroepen Op muzikaal gebied hebben zich inmiddels de volgende groepen aangemeld: zaterdag: * Volksdansgroep Oostzaan met prachtige kostuums; * Djembéband Bia Karanga; * Richard Raaphorst, Didgeridoo & Indianenfluit; * Regio Orkest West Brabant zondag: * Volksdansgroep Oostzaan met prachtige kostuums; * Duo Cadzz uit Noordhoek, muzikale omlijsting; * Koor C’est la Vie uit Klundert; * Richard Raaphorst, Didgeridoo & Indianenfluit

De mooiste/creatiefste tas Ook dit jaar wordt weer een leuke wedstrijd voor de bezoekers gehouden. Dit keer wordt gezocht naar de mooiste/creatiefste tas. De eigenaar van deze tas wint een high-tea voor twee personen in de Prullenkast. Start De Ruigenhilfair start beide dagen om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Locatie: Zuidlangeweg 3, Oudemolen. De entree is gratis. Deelnemers De Prullenkast is nog op zoek naar deelnemers voor deze fair. Is het iets voor u, uw kennis of familielid, stuur dan een mail naar info@deprullenkast.nl of kijk op www.deprullenkast.nlvoor de voorwaarden en het inschrijfformulier.


Pagina 13

Internationaal voetbaltoernooi met Champions League-finale als toetje

“We selecteren op gezelligheid, niet op prestaties”

“Voetbal is oorlog”, zei Rinus Michels. Door de beruchte uitspraak van de voormalige bondscoach zou je bijna vergeten dat voetballen bovenal een leuk spelletje is. Het Internationaal Toernooi Voor Lagere Elftallen (ITVLE) toont al negen jaar aan dat ook bij voetballen gezelligheid voorop kan staan. Zaterdag 24 mei binden zestien heren- en acht vrouwenteams met elkaar de sportieve strijd gaan. Geen fanatieke topspelers, maar voetballers die ook een hapje, drankje en muziek waarderen. De organiserende commissie van v.v. de Fendert selecteert dan ook niet op prestaties van de teams die zij uitnodigt. “Voor ons telt de gezelligheid”, meldt commissielid Arjan Rijpers. “Het is voor ons belangrijk dat de spelers na afloop gezellig meedoen met de barbecue en aan de bar. De sfeer staat voorop.” Buitenlandse inbreng Het liefst plaatst de organisatie veel buitenlandse namen op haar affiche. “De afgelopen jaren mochten we teams uit Zwitserland, Italië, Frankrijk, Engeland en Polen verwelkomen. Dit jaar beperkt de buitenlandse inbreng zich tot drie Belgische ploegen en uiteraard Silkeborg IF. De Denen zijn er al vanaf het eerste jaar

bij”, merkt Arjan op. “De andere teams hebben laten weten dat zij het financieel niet redden om elk jaar van de partij te zijn. Volgend jaar, bij de tiende editie, hopen we weer meer buitenlandse clubs te verwelkomen.” Heren Het herentoernooi bestaat naast het 3e, 4e en 5e zaterdagelftal van v.v. de Fendert uit titelverdediger RBC uit Roosendaal, v.v. SVH uit Den Haag, SK Kalmthout en FC Stabroek uit België, Quick Boys uit Katwijk, MariTeam uit Rotterdam, Silkeborg IF uit Denemarken, v.v. Dinteloord, s.c. Gastel, v.v. Noordhoek, Valken’68 uit Valkenburg, NSVV uit Numansdorp en FCLT uit Dinteloord.

Vrouwentoernooi Voor het derde jaar heeft het ITVLE ook een vrouwentoernooi. Acht zeventallen spelen op een half veld. “Vorig jaar ging de overwinning naar SSS uit Klaaswaal. Die zijn ook zaterdag de grote kanshebbers”, vertelt Caroline Dekker. Nieuw zijn de vrouwen van FC Stabroek, FC De Driehoek uit Dinteloord en v.v. De Schutters uit Stampersgat, die onlangs weer met vrouwenvoetbal zijn begonnen.” De organiserende v.v. de Fendert treedt aan met het vrouwen zaterdag- en zondagteam. FCLT uit Dinteloord en v.v. DVO’60 uit Roosendaal maken het achttal compleet. Goede doelen Bij het toernooi draait het niet alleen om voetballen en gezelligheid, maar wordt ook geld ingezameld voor goede doelen. “Dit jaar zijn dat het CCU Fonds en Voedselbank Moerdijk”, meldt Arjan. Het fonds financiert onderzoek naar de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De voedselbank verstrekt wekelijks meer dan honderd voedselpakketten in de gemeente Moerdijk. Op verschillende manieren wordt zaterdag geld ingezameld voor deze doelen. Met de Soccer Cannonball Contest kan getest worden hoe hard je tegen een bal kunt trappen. De hardste trapper vergaat eeuwige roem. Met een loterij zijn bijzondere prijzen te winnen, waaronder

attributen die door spelers van FC Twente en PSV zijn gesigneerd. Ook kan de ruststand en de stand na negentig minuten van de Champions League-finale voorspeld worden en kan men kiezen voor een heerlijke massage. Champions League Het toernooi begint op Sportpark De Fendert om 10.15 uur met de teampresentatie. Na afloop van de voetbalwedstrijden wordt de honger gestild met een smakelijke barbecue, waarna de feestavond van start gaat. Dit jaar hebben de feestgangers wat te kiezen. “Omdat ’s avonds de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Atletico Madrid wordt gespeeld, plaatsen we op het voorterrein van de kantine een groot scherm. De liefhebbers kunnen zo de wedstrijd volgen. Wie liever een feestje bouwt, kan in de kantine uit zijn dak gaan op muziek van Pluijgers Entertainment. Zo is er voor iedereen wat wils.”

Door Jan Willem van Bodegom Foto’s Rien Verhaert


Pagina 14

Zonovergoten Magielsetoernooi

De finalisten in een letterlijk en figuurlijk verhitte strijd. Op het zonovergoten Sportpark De Fendert vond afgelopen zondag voor de 27e keer het Magielsetoernooi plaats. De opbrengsten van het toernooi gaan naar de Zonnebloem, afdeling Fijnaart, Heijningen en Willemstad. Mede dankzij het voortreffelijke weer en de enorme belangstelling van supporters en familie, bedroeg de opbrengst 4025 euro. Dankzij het Magielsetoernooi kan de Zonnebloem elk jaar vele middagen en avonden organiseren voor bejaarden en hulpbehoevende mensen in Fijnaart, Heijningen en Willemstad. Het toernooi kende dit jaar alleen een herenpoule. De afgelopen drie

jaar ging de overwinning naar Vrolijk Betonwerken. Dit keer kwam de bokaal in handen van FC Octaaf uit Klundert. Dit team versloeg in de finalewedstrijd de familie Nagtzaam met 2-0. De sportiviteitsprijs ging naar het team van Metaalhandel de Bruijn met een

totaal van 36 punten. De minst gepasseerde keeper van het toernooi was de keeper van de winnaar van het toernooi: Fc Octaaf. Joeri van Wingerden heeft het gehele toernooi geen enkel doelpunt doorgelaten. Zijn prijs bestond uit een keepersshirt.

Eén grote blije familie

Eet jij al met aandacht? Vandaag heb ik mezelf erop betrapt: in een en dezelfde maaltijd had ik wel aandacht voor mijn eten en ook weer helemaal niet. Ik had een heerlijke salade gemaakt als lunch die ik lekker alleen mocht op eten. Kinderen op pad en in bed, partner op stap en ik met mijn bord sla. De perfecte ingrediënten voor eten met aandacht of met een mooi woord mindful eten. Ware het niet dat ik mezelf in de tuin had gesetteld met binnen handbereik ook mijn laptop met de nodige vakliteratuur voor een scholing, immers geen kinderen geen partner is ook een top moment voor wat zelfstudie. Daar stapte ik met beide benen in de valkuil van eten zonder aandacht want na de eerste aandachtige happen was ik toch al snel bezig met het nodige leeswerk, super zonde want dan smaakt die salade echt minder lekker. Iedereen kent het wel je hebt haast en staande aan het aanrecht of wellicht in de auto eet je snel je bammetjes of yoghurt of wat dan ook. Op je werk aangekomen kan je je al niet eens meer herinneren of je nu eigenlijk gegeten hebt. Oorzaak, je at niet met aandacht! Of wat denk je van de volgende situatie: na dit ontbijt komt er prompt een trakterende collega langs en neem je het gebakje aan, terwijl je de eerste hap neemt denk je, oef dat zou ik niet meer doen dus met een schuldgevoel maar zonder aandacht werk je het gebakje naar binnen. Wat levert al die aandacht voor eten je nu op? Zult u zich misschien afvragen? Wie eet met aandacht geniet meer van eten en nu komt de clou, je eet vaak minder want je beslist eerder niet door te eten of om iets af te slaan. Het vergt wat oefening en het hoeft niet altijd perfect te gaan maar het kan je zeker helpen. Komt u oefenen op het spreekuur? Want het kan, 8 minuten doen over 1 rozijn.

Etten-Leur - Fijnaart info@dietistmiranda.nl

Zet negentien honden bij elkaar en je verwacht een hoop geblaf, gegrom en gevecht. Niets van dat alles was afgelopen zondag in Fort Sabina in Heijningen het geval. Karin en Piet van Rosendaal uit Heijningen hadden de ‘hondenreünie’ georganiseerd. Hun labrador heeft inmiddels drie nestjes gehad van Bram van de kennel Labradorium. Het leek ze een leuk idee om een terugkomdag te organiseren van alle drie de nestjes. En waar kan dat beter dan in Fort Sabina?! Het werd een gezellig weerzien. De hele ochtend viel geen onvertogen woord. Ja, van de baasjes, toen bij binnenkomst bijna alle labradors een verkoelend bad in de sloot namen…

t: 06-2152 5832 www.dietistmiranda.nl

ETTEN-LEUR FIJNAART KLUNDERT RIJSBERGEN


Pagina 15

De Fendert en DHV in evenwicht

De Fendert en DHV hebben in hun eerste wedstrijd van het tweeluik om in de finale van de nacompetitie te komen afgesloten met een gelijkspel. Inzet is een plaats in de 2e klasse volgend seizoen.

begin wat energieker en frisser oogde en de DHV voorwaartsen waren een ware plaag voor de Fendertse defensie. Na een snelle combinatie verscheen de DHV-spits alleen voor Serge en hij schoof de 0-1 binnen. Na een half uurtje werd deze tussenstand verdubbeld toen een fout in de verdediging genadeloos werd afgestraft (0-2). Net op het moment dat heel wat Fendertse fans zich al neerlegden bij de degradatie, tikte Remon, net voor de rust, de aansluitingstreffer binnen (1-2).

Op een zonovergoten Sportpark De Fendert en onder het kritische oog van zo’n 500 toeschouwers hielden de twee rivalen elkaar op 3-3. Ook eerdere ontmoetingen tussen DHV en de Fendert hadden al weinig krachtsverschil laten zien en ook nu was de strijd na 90 minuten aardig in evenwicht. Het was wel DHV dat vanaf het

Overhand Na de rust was het toch de Fendert dat de overhand kreeg en met meer druk naar voren ging spelen. Een mooie steekbal zette Alex schuin voor de goalie en hij faalde niet (2-2). De Fendert bleef drukken om de zo bevrijdende voorsprong te verkrijgen, maar aan de andere kant bleven de DHV

voorwaartsen levensgevaarlijk en uit een onvoldoende weggewerkte corner tikte hun spits de 2-3 tegen het netje. De Fendert kromde de rug en kreeg nog wat prima mogelijkheden. Uit één daarvan schoot ‘youngster’ Robert de bal onderkant lat, net achter de doellijn (3-3). Forceren De Fendert rook bloed en probeerde de winnende treffer te forceren, maar in de slotfase waren het juist de DHV-mannen die vanuit de omschakeling twee dotten van kansen lieten liggen. De uitstekend leidende arbiter floot af en met een 3-3 gelijkspel moesten beide teams zich tevreden stellen. Volgende week vindt de return plaats, de winnaar plaatst zich voor de finale tegen de winnaar van Arnemuiden – NOAD’67. Bij een gelijkspel vindt er een verlenging plaats en eventueel daarna penalties.

Uitslagen v.v. de Fendert De Fendert B1 – Steenbergen B2 3-2 (de Fendert B1 bekerfinalist!) De Fendert 4 – Unitas’30 3 1-1 De Fendert 2 – ZBC ’97 2 6-2 De Fendert 1 – DHV 1 3-3

Programma 24 mei

DHV 1 – de Fendert 1 14.30

Oudemolen/Chrislandia Programma 21 mei

Chrislandia/Oudemolen VR1 – Papendrecht VR2 19.30

Programma 24 mei

Chrislandia/Oudemolen VR1 – MSV’71 VR1

Jeugdkamp v.v. de Fendert WK Voetbaltotospel voor KiKa De activiteitencommissie van voetbalvereniging de Fendert is al weer vele maanden druk bezig met het organiseren van een spectaculair jeugdkamp op 28 en 29 mei voor de E- en F-pupillen. Dit jaar wordt het jeugdkamp voor de vijfde keer gehouden en het belooft een megafestijn te worden met maar liefst 49 kinderen en een leger aan vrijwilligers. Het thema dit jaar is: ‘Piraten op weg naar het WK 2014’. Alle kinderen hebben persoonlijk een uitnodiging per flessenpost ontvangen. Naast het slapen in tenten op het sportpark is er ook aandacht voor spel, actie en strijd. Opbouwen De kinderen en ouders worden

verwacht op woensdagmiddag 28 mei vanaf 15.30 uur voor het opbouwen van hun tent (tent opbouwen kan vanaf 10.00 uur). De officiële opening vindt plaats om 16.30 uur. Dat is ook het moment dat de ouders hun kroost moeten loslaten en gevraagd worden het sportpark te verlaten. Donderdagmorgen 29 mei zullen we ons best doen de zeer vermoeide kinderen verder uit te putten. Vanaf 09.00 uur is iedereen wederom welkom om de laatste activiteiten te kunnen aanschouwen, waarna het jeugdkamp rond de klok van 11.00/11.30 uur eindigt. De activiteitencommissie wenst alle kinderen een leuk en spannend jeugdkamp toe. Wij hebben er zin in, jullie toch ook?!

55+ bridge

PV Fijnaart

Uitslag 13 mei

Uitslag Creil (± 300 km)

Gele lijn 1. Corrie & Jan Nieuwenhuizen 63,89% 2. Ella v.d. Gijp & Veronica van Nieuwenhuijzen 58,33% 3. Martha & Piet Berghout 52,78% 4. Hedy Groeneveld & Adrie Nouwen 52,08%

Afd 2 P.V. Fijnaart Creil 1705-14 gelost om 08.30 uur met 217 duiven

Rele lijn 1. Lia Bastiaanse & Corrie v.d. Berg 68,23% 2. Bets & Piet Kannekens 59,38%

1 A.C.A. Kersten Fijnaart 2 L Verheijen Fijnaart 3 A.C.A. Kersten Fijnaart 4 A.C.A. Kersten Fijnaart 5 A.C.A. Kersten Fijnaart 6 A.C.A. Kersten Fijnaart 7 A.C.A. Kersten Fijnaart 8 A.C.A. Kersten Fijnaart 9 A.C.A. Kersten Fijnaart 10 A.C.A. Kersten Fijnaart

Eethuis–Grill–Cafetaria de Polder in Heijningen houdt samen met Darts Forever het WK Voetbaltotospel 2014. De opbrengst gaat naar KiKa (Kinder Kankervrij).

Deelnemers kunnen het hele toernooi punten verzamelen. Je bent dus nooit uitgeschakeld. Punten zijn te verdienen tijdens de poulewedstrijden en na het raden van de juiste teams in de volgende ronde. Er zijn extra punten te vergaren door te voorspellen wie de wereldkampioen wordt, de verlie-

zend finalist, de topscoorder, het totaal aantal gele en rode kaarten en het totaal aantal doelpunten dat tijdens het WK 2014 gescoord wordt. Het inleggeld bedraagt € 6,- per persoon, waarvan € 2,- naar KiKa gaat en € 4,- naar de prijzenpot. Het inleggeld en het wedstrijdformulier kunnen tot uiterlijk 12 juni om 21.55 uur ingeleverd worden bij Eethuis–Grill–Cafetaria de Polder aan de Oude Heijningsedijk 229 in Heijningen en bij John de Nijs, Piet Heijnstraat 23 in Dinteloord.

Herendag bij TFH De mannelijke tennissers staan vrijdag 6 juni centraal bij de jaarlijkse Heren Invitatiedag van Tennisvereniging Fijnaart en Heijningen. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Zij kunnen een of meerdere tennissers uitnodigen. De herendag begint om 09.30 uur. De deelnemers worden verwend

met koffie met worstenbrood, een lunch en haring happen met een traditioneel drankje. De kosten bedragen 10 euro per persoon. Het toernooi vindt plaats op het tennispark aan de Appelaarseweg 21 in Fijnaart. Aanmelden kan bij Ben Blouw via bpblouw@gmail.com of tel. 0165-315056 of bij Dick Hogeweg via hogeweg48@gmailcom of tel. 06-50408048.

Paul Moerland wint in Vilvoorde Paul Moerland heeft zaterdag de wielerwedstrijd in het Belgische Vilvoorde gewonnen. De Fijnaartse renner van Croford reed 50 kilometer voor de finish met 15 man weg. Op 10 kilometer

voor de meet kwamen daar nog eens 15 renners bij. Dat was voor Paul het sein om de benen te nemen. Na een solo van 10 kilometer kwam hij als eerste over de finish. Het is zijn tweede overwinning voor het team van Croford.


VERENIGINGSWEKEN BIJ JUMBO FIJNAART

spaar voor de clubkas

Door boodschappen te doen bij Jumbo in Fijnaart kan je geld sparen voor je vereniging of stichting

LóR cApSULES EN BONEN Alle varianten bij één verpakking 5 MUNTEN € 0,10

BEcEL EN BLUEBAND halvarine/margarine bij één verpakking

2 munten € 0,10

AppELSIENTJE, AppELSAp, pERENSAp 1 liter bij twee flessen

2 munten € 0,10

RIVELLA EN HOLYSODA bij één verpakking

1 munt € 0,10

cAMpINA OpTIMEL DRINK 1 l. bij twee verpakkingen

HONIG MIX VOOR BAMI, NASI, etc. bij twee verpakkingen

3 munten € 0,10

FRUITSHOOT 8 pAcK bij één verpakking

3 munten € 0,10

3 munten € 0,10

MARS TWIX NUTS 5 pack bij één verpakking

1 munt € 0,10

De actie begint op 21 april en loopt tot en met 28 juni 2014

AMSTEL RADLER 6 pack bij één verpakking

3 munten € 0,10

pALM HOp SELEcT 4X33 cL. bij één verpakking

8 munten € 0,10

BEEMSTER variant naar keuze bij één verpakking

4 munten € 0,10

De muntenacties op deze producten gelden van woensdag 21 mei tot en met dinsdag 27 mei 2014

Jumbo Gert Driesen - Kadedijk 120b - Fijnaart

Fendert Lokaal week 21  
Fendert Lokaal week 21  

De e-paperversie van Fendert Lokaal van week 21 2014.

Advertisement