Fendert Lokaal 2020 week 40

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 2 9 s e p t e m b e r 2 0 2 0 | w e e k 4 0 | j a a r g a n g 7 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 47 9 3 H N F i j n a a r t | w w w. f e n d e r t l o k a a l . n l

Historie Fendertshof

Een week feest

Klijs gaat vertrekken

Herfst op het fort

Woonzorgcentrum viert 10 jaar nieuwbouw

“Saamhorigheid is de kracht van Fendertshof”

Voor het jubileummagazine werd deze foto gemaakt van het woonzorgcentrum met een klein deel van het aantal bewoners en medewerkers.

Woensdag 23 september was het precies tien jaar geleden dat de nieuwbouw van Fendertshof officieel werd geopend. Voor dit jubileum was een groots feest in voorbereiding. Helaas gooide ook hierbij corona roet in het eten. Wel werden de bewoners extra in de watten gelegd. Verderop in deze Fendert Lokaal een terugblik op deze festiviteiten en een overzicht van de rijke geschiedenis van Fendertshof. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan ontvingen alle bewoners en medewerkers een speciaal jubileummagazine. Daarin steekt Surplus de loftrompet over Fendertshof. “Het is een woonzorglocatie om trots op te zijn”, stellen Anthonie Maranus, lid raad van bestuur en Louise van Hoorn, regiomanager van Surplus. “In de afgelopen jaren zijn het zorgteam, de facilitaire dienst en de vrijwilligers nog meer naar elkaar toegegroeid. Dat geldt ook voor de zorgappartementen, het Kompas en de Hofjes. Er staat gewoon één team!”

Aantrekkelijke werkplek Fendertshof is een aantrekkelijke werkplek. “Waar andere locaties personeelstekorten hebben, wordt Fendertshof spontaan gebeld door mensen die hier willen komen werken. Jongeren die de zorg in willen stappen spontaan binnen met de vraag of zij vrijwilliger kunnen worden. Het team omarmt dat. Die saamhorigheid is de kracht van Fendertshof”, aldus Louise. “Daarnaast heeft Fendertshof zich ontwikkeld van het oude verzorgingshuis dat naar binnen was gekeerd naar een woonzorglocatie die centrum vormt van het dorp”, vult Anthonie aan.

Trots Zorgmanager Jenny Heijstek en facilitair manager Lydia Smits zijn eveneens trots op hun 125 medewerkers. “We hebben medewerkers waar je op kunt bouwen en waarmee we ook verder willen bouwen”, zegt Jenny. Dat geldt ook voor de 110 vrijwilligers. “De meeste vrijwilligers zijn op leeftijd. Door het coronavirus is een aantal van hen gestopt. We hopen dan ook nieuwe vrijwilligers te werven die wat jonger zijn, zodat we bijvoorbeeld bewoners een buddy kunnen geven om even lekker te gaan wandelen”, meldt Lydia.

Nog meer vrijheid Voor de nabije toekomst zien de managers een aantal uitdagingen. “We zijn bezig de bewoners nog meer vrijheid te geven. Dat geldt ook voor de bewoners van het Kompas en de Hofjes. Dat is een complexe materie, vernieuwend en anders binnen de huizen van Surplus. Niet alleen is dat voor ons spannend, maar ook voor de bewoners, hun familie en voor de medewerkers. We zorgen ervoor dat het op een goede manier gebeurt, want het moet veilig zijn voor iedereen”, zegt Jenny. Lees verder op pagina 3


SMULTOPPERS

Van woensdag 30 september t/m zaterdag 3 oktober

Roomboter appelbollen bekroond met Goud! € 1,29 per stuk Spelt Puur heel brood € 1,99

Te koop Koperwiekstraat 9 Fijnaart. Op een mooie locatie gelegen -MET SLAAPKAMER EN BADKAMER OP DE BEGANE GROND- 2-onder-1 kapwoning met aangebouwde inpandig bereikbare garage, houten berging en voor-, achter- en zijtuin.

Vraagprijs € 289.500,-- k.k.

Suikerbrood € 2,10

+ 8 spaarpunten cadeau

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 www.bakkerijsonneveld.nl

Voorstraat 17 Fijnaart T. 0168 - 477077


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Vervolg voorpagina-artikel

Fendertshof viert 10 jaar nieuwbouw

Bankrekeningnummer NL25 RABO 0154 5208 96

KvK-nummer 60080604

Redactie

Jan Willem van Bodegom 06-22011800 jw@uitgeverijlokaal.nl

Acquisitie

Tom Aarts 06-14520497 tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Zorgmanager Jenny Heijstek (l) en facilitair manager Lydia Smits in de binnentuin.

“In de toekomst komt de regie nog meer bij de bewoners te liggen”, vervolgt Lydia. “Door te ontzorgen waar het moet en zelfredzaamheid te bevorderen waar het kan, blijven mensen mobiel. Dat is zo belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid.” Spil van het dorp Fendertshof neemt een belangrijke plaats in Fijnaart in en dat zal volgens Jenny en Lydia alleen maar toenemen. “Met het Huis van de Wijk betrekken we heel het dorp bij Fendertshof. Helaas liggen deze activiteiten door het coronavirus zeker tot het eind van het jaar stil. We hopen ze daarna weer snel te kunnen oppakken”, aldus Lydia. “Daarnaast willen we ook onze contacten met scholen, verenigingen etc. verbreden. Fendertshof zien we in de komende jaren nog meer als spil van het dorp”, stelt Jenny. “Het was ook de bedoeling dat we het 10-jarig bestaan groots zouden vieren. Door het coronavirus doen we dat op bescheiden schaal. Maar dat halen we later zeker in.” Door Jan Willem van Bodegom

Dankzij oproep in Fendert Lokaal AUTOBEDRIJF C.A. de Bruyn

Comel is gezond en wel terecht De baasjes van Comel kunnen hun geluk niet op. Na twaalf dagen vermist te zijn is het poesje weer terecht, veilig en wel.

Voor alle reparaties, APK, in -en verkoop van uw auto Patrijsstraat 2 Fijnaart T. 0168 - 46 45 61

WWW.AUTODEBRUYN.NL

Een inwoonster van Fijnaart herinnerde zich het bericht in Fendert Lokaal toen zij zondagmorgen een katje van haar veranda zag wegspringen en verderop in de tuin ging zitten en kijken. Ze lichtte snel de eigenaren in en die zijn in de grote tuin gaan zoeken. Een zwak miauw kwam als antwoord op hun geroep. Plotseling kwam Comel tevoorschijn. Jan en Mila danken iedereen die meegeholpen heeft Comel te vinden en voor de support de afgelopen week.

TER INTRO Mijn jeugd bracht ik door in het oudste gedeelte van Fijnaart. Om precies te zijn: in het pand tussen bakkerij Sonneveld en de toenmalige timmerwerkplaats van mijn oom. Ons speelterrein was het rustige straatje aan de linkerkant van de hervormde kerk. Achter het kerkgebouw woonden indertijd de ouden van dagen van het dorp. Bijna alle oudjes verbleven in het bejaardentehuis, behalve mijn opa. Die woonde bij ons in. Of eigenlijk woonden wij bij opa in. Na het overlijden van oma waren mijn ouders bij hem komen wonen om voor hem te kunnen zorgen. Voor mijn ouders moet dat niet altijd even gemakkelijk zijn geweest, continu hun (schoon)vader over de vloer. M’n zus en ik wisten niet beter en hadden aan opa een extra kameraad. Dierbaar zijn de herinneringen aan het tv-kijken met opa. Toen we daar nog de leeftijd voor hadden, zaten we altijd op zijn schoot. Mijn zus op z’n linkerknie en ik op de rechter. Zo volgden we wekelijks ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’. Op de spannende momenten kroop ik achter zijn brede, veilige rug om even het enge gedeelte te ontvluchten. Opa had het volgens mij ook prima naar zijn zin bij ons. Naar het Fendertshof wilde hij in ieder geval voor geen goud. Telkens als hij een ommetje maakte, liep hij met een grote boog om het rusthuis heen. Hij was veel te bang dat iemand hem naar binnen zou sleuren om hem op te sluiten in een van de kamertjes. De kamertjes zijn nu luxe zorgappartementen en er is continu wat te doen in Fendertshof. Wie weet zou hij er nu wel willen wonen. Maar ja, daarvoor zou hij dan weer te goed zijn van lichaam en geest. Gelukkig maar, ik had die tijd met mijn opa als huisgenoot voor geen goud willen missen. Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


Gefeliciteerd namens alle vrijwilligers van weekblad voor Fijnaart & Heijningen

Uitvaartverzorging Van Haaften Dag en nacht bereikbaar 06-53803937

Bloemenshop Marloes feliciteert Fendertshof met het jubileum

feliciteert Woonzorgcentrum Fendertshof met haar 10 jarig jubileum. Ook in tijden van afscheid nemen staat het team van Fendertshof klaar voor haar bewoners en nabestaanden.

Een dikke pluim!

Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487

www.bakkerijsonneveld.nl

Scheepsbouw Nieuw of renovatie:

Interieur, meubels op maat, teakdek, lijsten maken Robert Berghout, Steiledijk 5, 4793 RK Fijnaart Tel: 0168-462489 / 06-23752805 Email: berghoutonderhoud@gmail.com Website: www.berghoutonderhoudgroep.nl

DOK kappers / haarwerken raadhuisstraat 12 - willemstad dokkappers.nl

0168 47 26 19 openingstijden: ma di / wo do / vr za

08:30 08:30 08:30 08:00

- 20:00 - 17:30 - 20:00 - 15:00


Pagina 5

Zestig jaar Fendertshof en tien jaar nieuwbouw gebouwd en een recreatiezaal aan de voorzijde. In die periode werd de dagopvang gestart voor twee dagen in de week. Bovendien kwam er een winkeltje in Fendertshof dat bemand werd door vrijwilligers. Tegelijkertijd startten de gesprekken voor nieuwbouw. Nieuwbouw In 2007 kregen de nieuwbouwplannen vorm. WSG en Circonflex (het huidige Surplus) hadden een woonzorgcentrum voor ogen waar zorg, wonen en welzijn voorop staan. Na drie jaar was het dan eindelijk zover: op 23 september 2010 vond de officiële opening plaats van Fendertshof nieuwe stijl. Vanaf dat moment staat aan de Kerkring een prachtig woonzorgcentrum te pronken waar Jan Punt ongekend trots op zou zijn geweest. Fendertshof in de jaren zestig en zeventig.

Door Jan Willem van Bodegom

De nieuwbouw van Fendertshof bestaat tien jaar. Het gebouw maakt al zestig jaar deel uit van Fijnaart. Ooit begonnen als huis voor ‘ouden van dagen’ is het nu een hedendaags woonzorgcentrum. In de jaren vijftig stond de bejaardenzorg in de toenmalige gemeente Fijnaart en Heijningen nog in de kinderschoenen. Ouderen bleven over het algemeen inwonen bij hun kinderen of gingen naar Charitas in Roosendaal. In 1955 liet landbouwer Jan Punt uit Fijnaart geld na aan de Diaconie van de Nederlandse Hervormde gemeente. Hij wilde dat er een huis voor ouderen van werd gebouwd. Op de locatie stond de oude pastorie. Deze werd in 1960 gesloopt om plaats te maken voor het ‘Protestants Bejaarden Centrum Fendertshof’. Het tehuis en de twaalf bejaardenwoningen achter het gebouw werden tussen april 1960 en augustus 1961 gebouwd. Fendertshof had 49 eenpersoonskamers en 6 tweepersoonskamers. In die tijd woonde eveneens de directrice in Fendertshof, zodat ze altijd beschikbaar was. Extra vleugel Eindjaren zeventig bleek dat het gebouw en de kamers niet meer voldeden aan de eisen van die tijd. Zo was op de eigen kamers geen sanitair en douchegelegenheid aanwezig. Onderhandelingen werden gestart met de huiseigenaar. Dat resulteerde in een extra vleugel. In 1981 bestond het gebouw uit 39 eenpersoonskamers en 3 tweepersoonskamers, een keuken, linnenkamer en vergaderruimten.

Huisarts In de jaren tachtig kwamen er automatische deuren, elektrische verwarming en een koel/ diepvriesruimte. In de kelder werd een kleedruimte voor de heren ingericht en elders in het huis een voor de dames. De kamers op zolder van het huis werden regelmatig gebruikt door personeel voor huisvesting. Ook woonde er bijna een jaar

een plaatsvervangend huisarts met zijn gezin. Op deze locatie is zelfs een van hun zonen geboren. Het is vrijwel zeker de enige geboorte die in Fendertshof plaats heeft gevonden. Uitgebreid In 1991 werd het aantal kamers uitgebreid naar 50. Ook werden aan en achter het verzorgingshuis 33 aanleunwoningen

In de jaren negentig kreeg de voorzijde een recreatiezaal.

De opening in 2010.


Familieberichten UITVAARTVERZORGING

LEEUW “Uw helpende hand in tijden van afscheid nemen” Alfred Leeuw

0168 462230 info@uitvaartleeuw.nl www.uitvaartleeuw.nl

- Zorgzaam - Eigentijds - Met aandacht, tijd en rust - Rouwhuiskamer met eigen sleutel voor nabestaanden

Lonneke de Vrij - Janita Bom Wilhelminastraat 64a, Fijnaart 06 23 42 79 30 www.omzienuitvaart.nl

Staat hier de volgende keer uw advertentie?


Pagina 7

Feestweek met zelfgemaakt kunstwerk als hoogtepunt

Sanneke (r) en Paula bekijken het paneel dat ze zojuist hebben onthuld, rechts zitten enkele bewoners die hebben meegeholpen bij het inkleuren van het kunstwerk.

Versgebakken oliebollen met draaiorgelmuziek, koffie met appelgebak, een Chinees buffet, frietjes, een koude schotel en soesjes. Vooral de inwendige mens werd vorige week verwend tijdens het 10-jarig feestje in Fendertshof. Door corona waren de bewoners de enige feestgangers. Zij werden eens extra vertroeteld door de medewerkers en vrijwilligers. De feestweek begon maandag met oliebollen die door Muziekvereniging Oranjevaan werden gebakken in de binnentuin. Onder het smullen liet een draaiorgel nostalgische muziek horen. De volgende dag kregen alle bewoners, personeelsleden en vrijwilligers het jubileummagazine ’10 jaar Fendertshof nieuwe stijl’ uitgereikt. Met de nostalgiekar werd koffie met appelgebak rondgebracht, aangeboden door Stichting Kletsmajoor en de Graanbeurs. Kunstwerk Woensdag 23 september was het precies 10 jaar geleden dat de nieuwbouw werd geopend. Een mooie gelegenheid om het kunstwerk van de Breda University of Appleid Sciences (BUAS) te onthullen. Het

De week begon met oliebollen van Oranjevaan.

is niet zomaar een kunstwerk; een aantal bewoners van Fendertshof heeft er letterlijk aan meegewerkt. Student Sanneke Klikstra legt uit: “Bij onze studie kijken we waar een probleem ligt en hoe we het op kunnen lossen. Tijdens de lockdown met corona was duidelijk dat het probleem de eenzaamheid onder de ouderen was. We wilden iets creëren dat de bewoners samen konden maken zonder dat ze samen hoefden te zijn. Het kunstwerk bestaat uit 49 kleurplaten op A4. Die hebben we laten inkleuren door de bewoners. Samen vormen zij één geheel.” Op hout gedrukt Sanneke kwam vervolgens in contact met de Bredase kunstenares Paula Ackerman die in Fijnaart is opgegroeid. “Als de kleurplaten op

Liesje, mascotte van de Wijkzuster, toont het jubileummagazine.

papier zouden blijven, zouden ze op den duur vervagen. Daarom heb ik aangeboden om ze op hout te zetten. Ik heb de tekeningen ingescand en op hout gedrukt met een drukpers. Dit is het resultaat”, zegt ze. Dat resultaat bestaat uit een kleurrijk geheel met handen, planeten, een leeuwenkop, bloemen en vele andere objecten. De bewoners die hebben meegewerkt zijn maar wat trots op hun kunstwerk. In elf andere locaties van Surplus hangt eveneens een collectieve kleurplaat. Chinees buffet Na de onthulling deden de bewoners zich tegoed aan een Chinees buffet van restaurant De Chinese Muur. Aansluitend werd een luxe bingo gespeeld met prachtige prijzen. Donderdag reed de Frietkar uit Zeeland voor om bewoners en medewerkers te verrassen met verse friet en een snack. Vrijdag werd de feestweek afgesloten met koude schotels en salades als lunch en heerlijke soesjes bij de koffie. Door Jan Willem van Bodegom

Het Chinees buffet werd in stijl geserveerd door de medewerkers


“Nettie, De EetLijn Methode is toch een streng dieet?” wordt mij wel eens gevraagd. “Gelukkig niet”, zeg ik dan, want ik ben anti dieet! Ik heb in mijn leven zowat 30 jaar gelijnd en was altijd aan het jojoen en daar was ik op een gegeven moment helemaal klaar mee. Dus nee… géén dieet.

Een dieet betekent bijna altijd dat je stoffen tekort komt. Zodra je na een dieet weer ‘normaal’ gaat eten, kom je aan met rente omdat het lichaam alles wat er binnen komt opslaat op de reserveafdeling. Dit uit pure angst dat er wellicht nog méér barre tijden komen. Daarom ben ik meer een voorstander van een gezonde leefstijl zodat je alles binnen krijgt wat je nodig hebt. Bovendien houd ik van koken en van lekker eten en met De EetLijn Methode krijg je daarvoor ruimschoots de kans. Dat zal je ervaren met de recepten uit mijn nieuwe recepten e-book ‘GEZONDE(re) Tapas, deel 2’. Een hartstikke leuk boekje met lekkere en leuke recepten, allemaal snel klaar en passend in een koolhydraatbewuste leefstijl. Als speciale bonus krijg je van alle recepten in het e-book een kookvideo waarin ik je laat zien hoe je het betreffende recept klaarmaakt.

Vanwege het 5-jarig jubileum van De EetLijn kun je dit e-book van 29 september t/m 3 oktober kopen voor de halve prijs, namelijk van € 14,95 voor € 7,50. Dat is incl. bijbehorende kookvideo’s als extra bonus. Ben je nieuwsgierig geworden en heb je ook zin in lekkere en gezonde tapashapjes? Ook als je niet ‘aan De EetLijn’ bent? Mail naar nettie.bom@deeetlijn. nl en ik stuur je een link waarmee je kunt zien welke recepten er allemaal in het e-book staan. Als het je aanstaat, kun je het e-book bestellen en kun je er meteen mee aan de slag.

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Bureau Brabant Maandag 28 september om 18.00 uur in de uitzending van Bureau Brabant wordt aandacht geschonken aan de drugsdumpingen in en rondom Heijningen. De uitzending wordt verzorgd door Omroep Brabant en zal ieder uur herhaald worden tot dinsdag 17.00 uur. In Heijningen werd op maandag 17 augustus een aanhangwagen vol met vaten achtergelaten op de Sabinaweg. Er bleek ruim 2500 liter drugsafval in te zitten. De aanhangwagen was zo zwaar beladen dat die waarschijnlijk niet ver gereden heeft. Mogelijk is er dus een drugslab-locatie in de buurt Ook in Willemstad werd eerder dit jaar op het Sluispad Noord een gestolen paardentrailer achtergelaten. Er zaten vaten drugsafval in. In Dinteloord werd in maart van dit jaar op de carpoolplaats aan de Noordlangeweg een busje gevonden. Ook hier zat het busje vol met vele vaten giftig drugsafval in te zitten. Wij zoeken getuigen die meer informatie hebben over deze zaken. Tip de recherche en bel met de Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis). Inbraak containers In de nacht en van vrijdag 18 op 19 september en de aansluitende nacht van 19 op 20 september werden containers opengebroken bij een bedrijf aan de Arbeidsweg Heijningen. Uit de containers werddn o.a. een partij roestvrij staal en diverse kabels weggenomen. De containers stonden op het eigen terrein van het bedrijf. De container werden open geslepen. Invordering rijbewijs Team verkeer hield zondag 20 september omstreeks 15.00 een lasergun-controle op de Sabinaweg in Heijningen. Een 52-jarige motorbestuurder uit Oud Beijerland werd gemeten op 161 km/h. Op de Sabinaweg is max. 60 km/h toegestaan. Het rijbewijs werd ingevorderd. Verkeersongeval letsel Zaterdag 26 september omstreeks 12.20 uur reed een groep motorrijders op de Droge Dijk in Oude Molen. Een 18-jarige autobestuurder uit Breda naderde vanaf de Zuidlangeweg de Drogedijk. Hij gaf voorrang aan de groep en reed aansluitend de Drogedijk op. Hij maakte een

inschattingsfout en reed een 48-jarige motorbestuurder uit Sliedrecht aan. Achterop zat zijn 18-jarige dochter. Zij vielen en belandden onderaan de dijk. De ambulance kwam ter plaatse en onderzocht de beide slachtoffers. De 18-jarige vrouw moest mee naar het ziekenhuis voor behandeling aan beide knieën. De motor- en autobestuurder kwamen met de schrik vrij. Nextdoor Grootste advies van de politie, pas op met welke voorwaarden u akkoord gaat. In Heijningen werd de afgelopen week een brief verspreid die de geadresseerde uitnodigt lid te worden van Nextdoor. Dit is een terugkerende uitnodiging die in vele andere kernen in heel Nederland het gehele jaar door verspreid word. De consumentenbond maant mensen alert te zijn bij het downloaden van de app. Nextdoor. In de uitnodigingsbrief lijkt het alsof een buurtgenoot de oproep doet lid te worden. Er staat ook vaak een naam vermeld. Maar uit meldingen uit het hele land blijkt dat deze mensen vaak niet weten van het bestaan van de brief, laat staan dat ze die zelf hebben gestuurd. Wie zich inschrijft, verstrekt volgens de voorwaarden van het bedrijf ook allerlei persoonlijke gegevens, van naam, adres en telefoonnummer tot aan profielfoto toe. Door deze App te downloaden geeft u toestemming persoonlijke gegevens te gebruiken voor promotionele doeleinden. Tot aan het posten van berichten uit naam van de gebruiker toe, die daar dus geen weet van heeft. Nextdoor is een in de V.S. gevestigde dienst, dus als u Nextdoor gebruikt, begrijp en accepteert u dat uw informatie kan worden gebruikt in de V.S. of andere landen. Aangifte doen heeft in dit soort gevallen geen zin, omdat de gebruikers zelf immers toestemming / akkoord hebben verleend. Het gebruik van de Nextdoor app is gratis, maar als iets gratis is betaalt men vaak met privacy gegevens. Johan Damen Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen, Zwingelspaan, Standdaarbuiten en industrieterrein Dintelmond T 0900-8844 johan.damen@politie.nl

Schildercursus voor 55-plussers bij Driehoek Op 22 oktober begint de schildercursus weer. Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met de activiteitencommissie van de Seniorenraad en is voor alle 55 plussers uit Fijnaart e.o. Deze cursus bestaat uit 6 lessen en de eigen bijdrage is 50 euro. Hierbij is gebruik van kwasten en verf inbegrepen. Er wordt gewerkt met acrylverf. Dit alles onder deskundige en inspirerende leiding van Suzanne Dijkstra. Deze cursus is voor beginners en gevorderden. Er wordt rekening gehouden met de maatregelen aangaande het coronavirus. De tafels staan op voldoende afstand van elkaar. De lerares draagt een mondkapje. Materialen worden na gebruik gedesinfecteerd. Als u mee wilt doen, geeft u zich dan snel op er zijn een beperkt aantal plaatsen. Aanvang 13.00 uur. Inlichtingen: Paula de Rooij. Telnr. 0168-462886. Rabo ClubSupport. Buurtvereniging De Driehoek heeft zich aangemeld voor de Rabo ClubSupport 2020. Bent u lid van de Rabobank dan kunt u meestemmen. Elke stem is geld waard. Kunnen we weer op uw stem rekenen? Kijk dan op Rabobank.nl/clubsupport en stem op buurtvereniging De Driehoek. U kunt u stem uitbrengen vanaf 5 t/m 25 oktober. Bijvoorbaat onze hartelijke dank.

Activiteiten Pestalozzihuis Heijningen Woensdag Biljarten: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur Donderdag Biljarten: van af13.00 uur tot 16.30 uur


Pagina 9

Rabo ClubSupport

Steun Oorlogswinter de musical, stem op Oranjevaan

Burgemeester Klijs kondigt vertrek aan

Op 1 juni 2021 legt burgemeester Klijs zijn ambt neer. Foto: Marcel Otterspeer

Burgemeester Jac Klijs (66) legt per 1 juni 2021 zijn ambt neer. Jac Klijs is sinds september 2011 burgemeester van Moerdijk. Hoewel zijn ambtstermijn nog doorloopt tot september 2023, heeft Klijs besloten zijn functie eerder te beëindigen. Door zijn ontslag nu al aan te kondigen, heeft de gemeenteraad ruim de tijd om een opvolger te vinden. Maandagavond informeerde Klijs de gemeenteraad over zijn besluit.

In mei dit jaar zou Muziekvereniging de indrukwekkende openluchtvoorstelling Oorlogswinter de musical opvoeren. Helaas konden de drie voorstellingen door corona niet doorgaan. Op 16, 17 en 18 april 2021 wordt de musical alsnog opgevoerd. Het uitstel heeft wel extra kosten met zich meegebracht. Daarom doet Oranjevaan wederom mee met de Rabo ClubSupport. Stemt u (opnieuw) op ons? Oranjevaan durft de uitdaging aan en brengt Oorlogswinter in de openlucht, op het evenemententerrein van Fijnaart. Het publiek zit gegarandeerd droog dankzij een grote, overdekte tribune. Een grootschalige productie als Oorlogswinter vergt niet alleen de nodige voorbereidingen, maar brengt ook veel kosten met zich mee. Alles moet op het evenemententerrein opgebouwd worden. Oranjevaan doet er dan ook alles aan om de benodigde financiële middelen binnen te halen; met haar bekende oliebollenacties, het aanboren van subsidies, een beroep

doen op sponsoren en door mee te doen met Rabo ClubSupport. Stem Als coöperatieve bank geeft de Rabobank elk jaar een deel van haar winst aan verenigingen. Bent u lid van de Rabobank, dan kunt u meebepalen welke verenigingen de bank steunt. Elke stem is geld waard. Geld dat Oranjevaan goed kan gebruiken voor Oorlogswinter de musical. Ga naar Rabobank.nl/clubsupport en stem op Muziekvereniging Oranjevaan. Stemmen kan van 5 tot en met 25 oktober. Alvast ontzettend bedankt!

www.fendertlokaal.nl

“In 2021 ben ik 15 jaar burgemeester waarvan 10 jaar in Moerdijk. Ik geniet nog dagelijks van het ambt van burgemeester. In Moerdijk is het nooit saai. Toch komt er een moment waarop je jezelf de vraag stelt: ‘Hoe lang blijf ik nog op deze stoel zitten? De zomer van 2021 lijkt mij een goed moment om mijn werkzaamheden over te dragen. Het college is goed op elkaar ingespeeld. En we zitten dan nog bijna een jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Mijn opvolger heeft zo alle tijd om samen met het college het verkiezingsjaar in te gaan.” Klijs is niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. “Ik heb nog niets concreets voor ogen maar er komt ongetwijfeld iets op mijn pad.” Loopbaan Jac Klijs trad in september 2011

aan als burgmeester van Moerdijk. Hij volgde waarnemend burgemeester Jan Mans op die tijdelijk de honneurs waarnam na het vertrek van burgemeester Denie. Daarvoor was Klijs onder meer vijf jaar burgemeester van de voormalige gemeente Strijen, negen jaar wethouder in de gemeente Heusden en vier jaar raadslid in de voormalige gemeente Drunen. Naast zijn burgemeesterschap is hij onder andere lid van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB), lid van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Midden en West Brabant, voorzitter van het dagelijks bestuur van het West-Brabants Archief, voorzitter van het dagelijks bestuur van de stichting lnkoopbureau West-Brabant en voorzitter van het Landelijke Overleg Bevoegde Autoriteiten.

Collecte Nierstichting levert ruim 1500 euro op De collecteweek van de Nierstichting heeft in Fijnaart en Heijningen een bedrag van EUR 1.539,15 opgeleverd. De Nierstichting dankt de gulle gevers, maar ook zeker de inzet van de 28 enthousiaste collectanten. Zij hebben voor dit prachtige resultaat gezorgd.


Daphne Haverkamp FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart en Heijningen krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Dit keer met Daphne Haverkamp.

De persoon die ik graag eens zou ontmoeten is… Mensen als Lieke Martens, Suzanne Schulting en Sanne & Lieke Wevers omdat ik ze al zo lang volg en ze mij inspireren. Het is eigenlijk te veel om op te noemen, want ook artiesten of mensen als Barack Obama zou ik wel eens willen ontmoeten. Mensen die iets groots hebben bereikt of iets betekenen voor de wereld vind ik allemaal even tof! Ik ben goed in… Ik hou niet van deze vraag, het klinkt zo opschepperig, haha. Maar oké… komt ie: dingen onthouden zowel op korte als lange termijn. Ik kan dingen terug halen van vroeger die anderen niet meer weten, sommigen zeggen ook dat ik een fotografisch geheugen heb. Ook hoef ik dingen maar 1 of 2 keer te horen of lezen en vergeet ik ze voor de rest van mijn leven niet meer. Ik kan me goed inleven in mensen of situaties. Verder kan ik goed opruimen en plannen

Mijn naam is... Daphne Haverkamp Ik woon in Fijnaart sinds… Mijn geboorte op 20-08-1999 Men kan mij kennen van... De Kennedyschool, het oude kinderkoor van Fijnaart waar ik in gezongen heb, mijn bijbaan bij de Graanbeurs, mijn krantenwijken en er zijn vast nog meer dingen waarvan mensen mij kunnen kennen, maar daar kom ik zo snel even niet op In het dagelijks leven... Studeer ik Vakbekwaam Dierverzorging aan het Prinsentuin college in Breda, hier zit ik momenteel in het examenjaar. Daarnaast werk ik bij de Graanbeurs en heb ik 2 krantenwijken van Spotta en 1 van Fendert Lokaal. Qua hobby’s speel ik mijn laatste jaar bij jeugdtoneelvereniging Snipperbende uit Zevenbergen, heb ik zangles bij het Zanglab in Standdaarbuiten en ga ik komend winterseizoen starten met schaatsen bij schaatsvereniging De Striene in Breda Het liefst eet ik... Pasta of rijst en in de winter erwtensoep Mooiste gebeurtenis in m’n leven... Dat zijn er meerdere. Radio maken met Frans Bauer, bezoek aan

Camp Nou, een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen bijwonen, figureren in de jeugdserie Brugklas, onze koning en andere leden van de koninklijke familie een hand mogen geven, concerten bezoeken en mijn vakanties naar onder andere New York en Mexico Deze film moet iedereen zien… Ik ben niet zo van de films, maar The Sound of Music is er wel eentje die mij altijd is bijgebleven. Muziek, zang, dans en spel komen hier allemaal samen, de beste combinatie! Het boek waarvan ik genoot... Vooral biografieën van (Nederlandse) topsporters vind ik erg leuk om te lezen. Ook The Wicked (slechte heks van het westen) en Harry Potter zijn mijn favoriet Men kan mij ‘s nachts wakker maken voor… Eten of heel vroeg in de ochtend om een zonsopgang te kunnen zien en te fotograferen. Ik zou dat nog wel eens willen in de bergen De mooiste kleur vind ik… Oranje! (zou het komen omdat ik Nederlands ben?). En verder vind ik paars, blauw en goud ook heel mooi

Mijn guilty pleasure is… Pombar berenchips! Ik kan hier echt zakken van op. Het is een snack voor kinderen, maar op een of andere manier is ongezond eten dat voor kids bedoeld is het allerlekkerste

Bovenaan mijn bucket list staat… Parachute springen, piano leren spelen, in een grote musical spelen en een reis maken naar Afrika en Australië Ik heb een grote hekel aan... Onrecht Over 10 jaar wil ik... Een eigen huis met tuin waar ook een hond, wat geitjes en pony`s kunnen lopen. Een baan in de dierverzorging of sportjournalistiek. Als laatste hoop ik nog steeds te schaatsen, te acteren en misschien een vriend/ partner aan mijn zijde te hebben Mijn bijnaam is… Daph Ik ben trots op... Ik zou zo snel even niks weten eerlijk gezegd… Mijn favoriete vakantieland is... Zweden of Oostenrijk. De natuur is er zo mooi Mijn sterrenbeeld is… Leeuw Mijn vrije tijd breng ik door met… Zingen, fotograferen, tekenen, sporten, met mijn huisdieren bezig zijn, met vriendinnen iets leuks doen

Mijn onhebbelijkheden zijn... Ik hou niet van stil zitten, ik doe het liefste veel activiteiten, wil graag veel beleven. Ook op vakantie zit ik het liefst zo min mogelijk op de camping en wil zo veel mogelijk op avontuur

Als ik 10 miljoen zou winnen… Zou ik een deel weggeven aan goede doelen, een deel aan mensen geven die ik lief heb en een deel zelf houden voor op de spaarrekening zodat ik het later kan gebruiken

Ik luister graag naar... Amerikaanse popmuziek, maar ook naar Nederlanders zoals Emma Heesters en Marco Borsato. En ook luister ik graag naar onze dorpsgenoten Frans Bauer en OG3NE

Beste voetbalclub ter wereld… FC Barcelona! En oké, het is geen voetbalclub maar de Oranje Leeuwinnen en het Nederlands elftal zijn toch wel het allermooiste om naar te kijken

Ik droom van… Ik weet het eigenlijk niet. Als ik wakker word ben ik het meestal alweer vergeten…haha. Nee, even zonder gekheid, ik heb niet echt iets specifieks waar ik van droom. Er is nog zoveel wat ik zou willen doen of zou willen bereiken, en mijn dromen kunnen ook om de zoveel tijd weer veranderen. Dus… ik droom in ieder geval genoeg… Het liefst drink ik… Water of iets fris Mijn lijfspreuk is… Zonder dieptepunten ook geen hoogtepunten

Mijn lievelingsspel is… Black Stories Mijn lievelingssport is… Voetbal, schaatsen en paardrijden Ik heb bewondering voor… Bibian Mentel, omdat ze ondanks de zovele tegenslagen in haar leven toch een prachtige topsportcarrière heeft kunnen neerzetten. Ze blijft ondanks alles rondom haar ziekte super positief en is een echte doorzetter. Ook heeft ze door haar ziekte een onderbeen moeten verliezen. Ze laat zien dat je (ondanks tegenslagen, handicaps of wat dan ook) alles kunt bereiken. Zolang je er zelf maar in gelooft en je er maar hard genoeg voor vecht


Pagina 11

Mijn grootste blunder is… Een verkeerde tekst opzeggen op het podium waardoor de scene niet meer klopte. Gelukkig kan iedereen bij Snipperbende goed improviseren!

Karttalent Bart Ploeg bewijst dat hij bij de absolute top van Europa hoort: P2!

Op tv kijk ik graag naar… Muziekprogramma’s als het songfestival en sportwedstrijden van kampioenschappen en de Olympische zomer- en winterspelen Mijn favoriete vak op school... Topografie, gym en muziek Mijn beste vriend/vriendin is… Danique, Cassia, Vivianne en Anna Ik ben bang voor… Niets denk ik. Ik heb nog niets gevonden waar ik bang voor ben Het mooiste dier is… Een panter. Ik hou van roofdieren en panters in het speciaal hebben zo`n mooi patroon op hun vacht Fijnaart vind ik... Een mooi en rustig dorp Wat ik mis in Fijnaart is… De ov-verbindingen in het weekend. Hierdoor kan je veel moeilijker weg. Verder mis ik eigenlijk niets Mooiste plekje in Fijnaart… Ik heb geen favoriete plek. Ik vind alle stukken natuur in en rondom Fijnaart wel mooi Het minst mooie plekje in Fijnaart is… Het terrein van de staalbouw Mooiste plekje in de gemeente Moerdijk… Willemstad

Doe jij mee? Het Fendertinterview wordt door veel mensen uit de Fendert (en ver daar buiten) gelezen. Meedoen aan Fendertinterview is heel eenvoudig: het invullen van een vragenlijst met vaste en niet al te ingewikkelde vragen is meestal zo gepiept. Wil jij meedoen aan het Fendertinterview? Of ken jij iemand die dat leuk vindt? Stuur een e-mailbericht naar info@fijnaartnieuws.nl

Heijninger Bart Ploeg op de tweede plaats in de tweede ronde van de IAME Euro Series. Foto: RaceXpress.nl

Als rijder van TD Racing in een TD Kart slaagde Bart Ploeg er in het weekend van 19 en 20 september in op het podium te eindigen tijdens de tweede ronde van de IAME Euro Series. In het Italiaanse Castelletto di Branduzzo eindigde de 14-jarige rijder uit Heijningen als tweede in de finale van de X30 Junioren-klasse. En dat tussen de vele OTK-karts die doorgaans zo dominant zijn. Hij versloeg ze dus bijna allemaal. “P2 is geweldig! Ik ben erg blij met deze podiumplaats”, zei Bart opgetogen, die met dat resultaat andermaal bewees dat hij bij de beste rijders van Europa hoort. Gemakkelijk was het niet geweest, maar voorspoedig ging het dus wel. Het hele raceweekeinde lang. “Het voelde supergoed. Alles viel onze kan top. In de prefinale zaten we er goed bij. De TD Kart was ook erg goed.” Een jaar geleden Het was precies een jaar geleden dat Bart op de Italiaanse piste had gereden. “We zaten er tijdens de trainingen meteen vooraan bij. Tijdens de kwalificatie was ik derde in mijn groep en had ik P6 in de kwalificatie overall. Het was mijn beste kwalificatie in de Euro Series tot nu toe. In de eerste heat reed ik van zes naar P1, in de tweede heat werd ik vierde en in de derde heat ben ik iets terugvallen en werd ik twaalfde.” Die resultaten zorgden voor de vierde plaats in het totaalklassement van de heats. Warm-up Zondagochtend, tijdens de warmup viel er even wat regen op de baan, maar toen de prefinale op het punt van beginnen stond, was het alweer droog. Bart mocht als vierde starten en zag vlak voor zich wat tumult ontstaan. “Ik kon

er precies tussendoor en tot en met de zesde ronde lag ik aan kop. Toen werd ik helaas ingehaald en ben ik uiteindelijk als tweede gefinisht.” Uitstekende startplek Die tweede plek zorgde voor een uitstekende startplek in de finale. Die was ijzingwekkend spannend. Bart: “Ik reed in de top drie en ik zat met nog drie rondes te gaan dicht achter de nummer één. Ik dacht: nu moet ik het gat dicht rijden. In de laatste ronde reed ik de leider in de race voorbij en pakte de koppositie. Helaas ging ik net een klein beetje te ver naar binnen om te verdedigen en had ik niet genoeg snelheid bij de exit, maar dit is een geweldig resultaat. Het is ook leuk voor Thierry en TD kart en FF engines van Fabrice Frete.” Vader Arjan Ook Barts vader Arjan was blij met het zeer fraaie resultaat in Italië. “Het waren goede, mooie races”, zei hij. “De motoren van FF Engines waren goed. De TD Kart is perfect, ook in omstandigheden met heel veel grip. De kart is bovendien goed af te bouwen. We hebben geen gekke dingen hoeven doen, alleen wat aan de voorkant veranderd en een andere as.”

De hoge kwaliteit van de kart en zijn rijder bleek al in de kwalificatie, Arjan had ervan genoten. “We hebben mooi ernaartoe gewerkt, zoals we hebben geleerd van Thierry. Het is Leuk om competitieve rondjes te rijden tegen teams zoals Strawberry Racing. We stonden op de grid tussen allemaal OTK-karts. En dan zie je ze kijken: hé het is geen OTK.” Druk programma Bart heeft nog een druk programma voor de boeg. Hij rijdt onder andere het NK, het Frans kampioenschap en de IAME I-Games van RGMMC in Portugal. Maar eerst gaat hij zich uiteraard focussen op de volgende race. Dat is de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap van komend weekeinde op het circuit van Mariembourg. “Twee weken later gaan we er weer naartoe voor de derde ronde van het EK. Hopelijk kan ik daar mijn vorm van het EK verzilveren!” Bart bedankt FF Engines voor de goede motor, Thierry Delré voor de goede coaching, TD Kart en natuurlijk papa en mama. “Zij gaan altijd trouw mee. We doen het samen.” Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK trucks, Truck en Trailer Service Klundert.


komen met de auto stoppen we wel eens om te kijken. Maar Ringo heeft het goed zin hoor bij al die andere paarden, veel gezelliger. Als wij er staan, komt Ringo wel e ons toe gelopen. Ik denk dat hij ons nog kent. Vooral als we Loebas bij ons heb Door Piet hinnikt Ringo naar Loebas en onze hond blaft terug. Samen rennen zeHendrikx dan even rond Polleke zegt: "Jan wil vanmiddag met ons een keertje gaan rijden op Ringo, leuk hè!" "O, dat is geweldig, je moet hem maar een aaitje geven van mij", zegt de vrouw van d

Polleke & Pelleke

Na het eten rijden ze weg in de auto. Polleke en Pelleke zitten weer voor op het dash kijken hun ogen uit. Op de achterbank zit, Loebas! Hij mag ook mee, want hij kent natuurlijk. Achter in de klep van de auto zit het zadel en het hoofdstel. Jan heeft spullen altijd bewaard, want misschien komt er nog paard hij altijd. Na het eten rijden ze weg in de auto. Polleke paard in en wil opstijgen. zo’nwel zwaareens lijf van een reus Jan? Ze zijnzegt allemaal en Pelleke zitten weer Als voor op het dash“Hé Jan, wij zitten graag op Loebas, maar op geschrokken. ze bij de manege komen zien ze een heleboel paarden lopen op een groot wei board en kijken hun ogen uit. Op de achtereen paard is wel wat anders. Mogen wij in welk paard Ringo?" vraagt Polleke. bank zit, Loebas! Hij mag ook mee, wantis hijnoujouw jaszak mee?” roepen de mannetjes. “Jeetje Jan”, zegt Polleke. “Nou hebben we kent Ringo wel natuurlijk. Achter in de klep “Ozo ja, da’s waarniet", ook, kom maar gauw.” geluk gehad.”ziet het wel. Hij springt uit d "Ja dat zie ik ook gauw zegt Jan. Maar, Loebas van de auto zit het zadel en het hoofdstel. “Ja”, zegt de reus. “En gelukkig bleven we rentaltijd blaffend AlPolleke de paarden schrikken op naar Jan heeft zijn eigen spullen bewaard,heen En en hup weer. daar zitten en Pelleke weer nog open het kijken paard, anders zouden die we oplawaaischo de want misschien komt er nog wel eens een in de jaszak van Jan. Nu gaat hij wel op het grond gevallen zijn en dan, ik moet er niet Eén paard schriktpaard nietzitten hoor, dat is Ringo. Hij hinnikt en komt snel aangelopen naar d paard zegt hij altijd. en dan gaan ze weg. Loebas rent aan denken.” heen enrennen weer en hijze wil even dat Ringo met Jan Die middag rijdenvan ze nogde lekker rond, maar naar Loebas. Samen door de wei, ver weg andere paarden Als ze bij de manege komen zien ze een heen de kabouters ook gaat rennen. “Kalm aan niet meer zo hard hoor. Daarna brengen ze zijn bang van zo'nhoor grote hond. "Kijk", zegt Jan. “Dat deden ze thuis ook altijd samen." leboel paarden lopen op een groot weiland. Loebas, eerst even wennen”, zegt Jan. Ringo terug naar de manege. Het paard is “Jan welk paard is nou "Jan", Ringo?” vraagt hartstikke moe geworden, want ja die Jan is zegtPolPelleke. “Dat paard is wèl mooi." leke. “Gaan we lekker naar het bos om een ritje te een erg zware kerel natuurlijk èn hij is blij Tegen het paard maken zegt Jan?” Polleke: "Hallo Ringo, wij zijn Polleke en wij wilden vraagt Polleke. dat hij weer in zijn stalPelleke mag staan. en Jan geeft “Ja dat zie ik ook zo gauw niet”, zegt Jan. “O goed hoor, we hebben de tijd.” Door een Ringo lekker veel brokjes, want hij heeft zo zien." Maar, Loebas ziet het wel. Hij springt uit de zandweg komen ze in een groot bos. Er loopt zijn best gedaan. "Haendat leuk",een hinnikt Ringo het auto en rent blaffend heen weer. is Al de paadje door heen en overpaard, dat paadjewant de kabouters kunnen praten met d paarden schrikken en kijken op naar die larennen ze knoerthard. Eerst Loebas hond ziens ouwe jongen”, zegt hij. En Jan “Wat een kleine en mannetjes zijn jullie. Ik de zie dat “Nou jullietotmijn vroegere maatje ook me waaischopper. dan Ringo met reus Jan en de mannetjes. gaat naar de baas van de manege om af te hebben. Heerlijk vind Jan komt ook dichterbij en aait over zijn hoofd Pollekeik en dat." Pelleke roepen van plezier. rekenen en hij zeggen datRingo Ringo weer op stal Eén paard schrikt niet hoor, dat is Ringo. Hij “Joepieieie, hier komen de cowboys! Opzij, staat. Polleke en Pelleke blijven bij het paard "Braaf beestje, kalm aan maar, hier heb je ookeneen aaitje van mijn vrouw, die mi hinnikt en komt snel aangelopen naar de opzij, want wij komen nu voorbij! ze vragen: “Vind jij het nou niet erg dat je auto en naar Loebas. Samen rennen ze even enGa weg, ga weg, want anders heb je pech! meernaar bij Jan woont Ringo?” hoor." Polleke Pelleke blijven bij Ringo als Janniet even de baas van de manege door de wei, ver weg “Nee hoor”, zegt het Even later komt hij van de andere paar¬den, paard. “Hier heb ik veel want die zijn bang van meer gezelschap zegt: "Hetvanis goed zo’n grote hond. “Kijk”, andere paarden en ik zie kunnen gaan!" zegt Jan. “Dat deden ze Jan en zijn vrouw regelthuis ook altijd samen.” matig met de auto. Ze haalt Uit de auto komen wel eens kijken hoofdstel enwashet zad “Jan”, zegt Pelleke. “Dat hoor. Bij hun thuis paard is wèl mooi.” ikhinnikt altijd zo alleen.” al van plezier Tegen het paard zegt merkt dat hij mee Polleke: “Hallo Ringo, “Nou Ringowel tot ziens wij zijn Polleke en Pelhoor, we komen je vast spant het paard in leke en wij wilden jou nog wel eens opzoegraag zien.” ken”, zeggen de manopstijgen. netjes. Ze aaien Ringo "Hé Jan, wij zitten “Ha dat is leuk”, hinnikt nog eens over zijn grote Ringo het paard, want neus en dan gaan ze Loebas, maar op een de kabouters kunnen weg. Loebas blaft: “Tot welouwe watmakker, anders. Mog praten met dieren hè. ziens een “Wat een kleine manandere zullen we jouwkeer jaszak mee?" r netjes zijn jullie. Ik zie nog eens een wedstrijddat jullie mijn vroegere jemannetjes. houden hoor, wie het maatje ook meegebracht snelste "O kan ja, rennen.” da's Hijwaar o hebben. Heerlijk vind ik likt Ringo nog over zijn maar gauw." dat.” Jan komt ook dichneus en rent weg. terbij en hij aait Ringo En hup daar zitten Polleke en Pelleke weer in de“Dag jaszak van Jan. Nu gaat hij wel op over zijn hoofd. Let op, let op, want Loebas loopt voorop! maatje, tot ziens”, hinnikt het paard. En Toe dan, dan, die Ringo kan rent er ook heen wat dan hij verder wantdat Jan heeft hem met J zitten en dan gaan ze toe weg. Loebas engaat weer en eten, hij wil Ringo “Braaf beestje, kalm aan maar, hier heb je van! extra veel brokjes gege¬ven, lekker hoor. kabouters ook gaat rennen. "Kalm aan hoor Loebas, eerst even wennen", zegt Jan. ook een aaitje van mijn vrouw, die mist jou Polleke en Pelleke staan met Loebas bij de wel hoor.” Polleke en Pelleke blijven RinEn dan, dan plotseling ko-te maken auto te wachtenvraagt tot Jan komt. “Gaan webijlekker naar hetschiet boserom een een ritje Jan?” Polleke. go als Jan even naar de baas van de manege nijntje over het paadje heen. Loebas is al "O goed hoor, wevoorbij hebben de tijd." Door eenenzandweg zenogineens een groot bos. Er gaat. maar Ringo nog niet. Hij schrikt “De baaskomen zegt dat we terug moeten Even later komt hij terug en zegt: “Het is heen stopt vliegtpaadje naar voor en komt komen om te rijden opEerst Ringo, want hij had de hon paadje door enopeens. overJandat rennen ze knoerthard. Loebas goed hoor, we kunnen gaan!” met zijn dikke buik op de nek van Ringo te gezien dat het paard ons zo goed kent. Nou Ringo met reus Jan Pelleke vandoen plezier. liggen.en Watde eenmannetjes. geluk dat PollekePolleke en Pelleke endat zullen we roepen nog maar eens hè.” Uit de auto haalt Jan het hoofdstel en het ieder aan een kant in de jaszak zitten anders, “Ja leuk!” roepen de mannetjes blij. "Joepieieie, hier komen de cowboys! Opzij, opzij, Loebas wantblaft: wij “Ja komen nu voorbij! zadel. Ringo hinnikt al van plezier, want hij anders zouden ze er tussen zitten. Oei oei, gezellig, want bij die wedweg, want anders heb je merkt wel dat hij mee Ga mag. Jan spantga hetweg,dat zou wel zwaar geweest zijnpech! denk je niet, strijd ga ik lekker winnen.” Let op, let op, want Loebas loopt voorop!

...gaan paardrijden (deel 2)


Pagina 13

Herfst op fort Sabina Steeds meer mensen ontdekken fort Sabina en dat inspireert al onze vrijwilligers om telkens weer nieuwe evenementen te organiseren of om succesnummers te herhalen. Kijk maar eens naar onze oktoberagenda.

1 oktober-31 oktober Sabina’s Natuur Foto Expositie Op het fort start de bijzondere foto expositie van diertjes en natuur in Brabant en op Fort Sabina. Een maand lang exposeren 3 topamateurfotografen, met een grote diversiteit in hun onderlinge stijlen, beelden uit hun vrije werk. En als de bezoekers geïnspireerd raken nodigen we ze graag uit om mee te doen aan fort Sabina’s Foto Biënnale Zuiderwaterlinie. Hierover hoor je binnenkort veel meer van ons. 4 oktober Dierendagmarkt Bezoekers en hun huisdieren zijn welkom op dierendag. Er zijn meer dan 15 kramen met de leukste dieren benodigdheden van kussens tot jasjes, er zijn trainingen, kynomassage en Reiki voor de hond, de dierenambulance zal er zijn, een dierenfotograaf en dierenschilder, onze eigen bijenimker natuurlijk en ook het dierencrematorium. Alle trouwe viervoeters krijgen die dag een lekker hapje van ons en de bak met water staat natuurlijk klaar.

en wil zijn vuur niet meer delen. Zijn zus, de jaloerse IJskoningin in het Noorden, heeft daar met haar toverkunsten voor gezorgd en nu zal het voor altijd ijzig koud blijven. Twee vreemde bewoners van het koninkrijk, een stoere Bokkenrijder en een slimme Fee besluiten samen te werken om het koninkrijk uit de greep van de IJskoningin te bevrijden. Want pas als de Vuurkoning zijn vuur weer kan delen zullen de vlammen hoog oplaaien en het koninkrijk weer vol vreugde en warmte zijn. Er is een voorstelling om 16 uur die iets minder spannend is voor de kleineren onder ons en om 19 uur de extra spannende uitvoering voor de iets ouderen. En na afloop van de voorstelling? Dan zijn daar dan nog de Toverfee en de Fortheks om het geheel compleet te maken.

Na de succesvolle streekmarkt nu een markt met nog meer kramen. Foto ThePictureProjects

23 oktober Markt op het fort Het was eerder al een succes als streekmarkt en nu staan er nog veel meer kramen, dit keer met de meest uiteenlopende koopwaar. Van appels tot Kunst. Van kleding, tassen tot vogelhuisjes en ga zo maar door. De definitieve deelnemerslijst volgt snel maar wat nu al zeker is, Vrouwe Sabina is ook van de partij!

Kinderen gaan weer de natuur in. Foto ThePictureProjects

20 + 22 oktober het Natuurlab In de vakantieweek is er weer het succesvolle Natuurlab. Open op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. Kinderen kunnen op zoek gaan naar grachtdiertjes, met de verrekijker op pad gaan, oorwurmpotjes maken of proefjes doen in het Natuurlab. Met een passe-partout kunnen ze de hele middag onbeperkt aan alle activiteit meedoen (onder begeleiding van de ouders die gratis meedoen).

Laat je rondleiden op het fort. Dit keer zonder schapen. Foto ThePictureProjects

25 oktober Rondleiding met gids Nieuwsgierig naar de historie en de verhalen van het fort? Vanaf 1 oktober zijn er de rondleidingen op de laatste zondag van de maand. Start rondleidingen om 14.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de activiteiten op fort Sabina: Kijk op fortsabina.nl en op onze facebook pagina.

Arthur Japin. Foto: Corbino

11 oktober Fortlezing/Uitverkocht Schrijver Arthur Japin is op Fort Sabina te gast. De kaarten zijn helaas al uitverkocht hetgeen aangeeft dat de Fortlezingen van Sabina een cultureel succes zijn. Hou onze site in de gaten voor de eerst volgende boeiende lezing! 17 oktober theater met Vuurkoning Vrek Een voorstelling vol vuur en mythische figuren! De Vuurkoning is een vrek geworden

Alle kinderen vanaf 6 jaar kunnen kennismaken met toneelspelen.

21 oktober Theaterworkshop Een 1.5 uur durende theaterworkshop van stichting Moracay uit Fijnaart voor alle kinderen vanaf 6 jaar. Een kennismaking met toneelspelen die de fantasie, creativiteit, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen zal vergroten en stimuleren. Maar die vooral heel erg leuk is.


Pagina 14

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Donderdag 1 oktober 10.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Eucharistieviering Zondag 4 oktober 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Eucharistieviering Celebrant: P. de Rooij Diaken: M. Bastiaansen Misdienaars: Rina en Damian Lector: E. Mulders Koster: P. Volders. Gebedsintenties: Joke en Frans Reijnders. Simon Reuvers. Collecte: 1ste collecte voor eigen

kerk; 2de voor caritas eigen noden Zondag 4 oktober 13.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Doopviering Hannah Waalwijk M. Prasing Woensdag 7 oktober 19.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Rozenkransgebed Kerk open om 18.50 uur. Donderdag 8 oktober 10.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Eucharistieviering U dient zich voor iedere viering aan te melden. Dat kan op dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 en vrijdagochtend tussen 9.00 en 10.30 uur. telefonisch: 0168 462345 of via de mail pkwest@ immanuel-parochie.eu

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

via www.kerkomroep.nl en via www.pknfijnaart.nl/onlinekerkdienst. Wilt u online aan het collectedoel geven? Download de App Givt via www.givtapp.net/download

Scriba: Susanne Baan-Slager E. scriba@pknfijnaart.nl T. 0168-320491 Zondag 4 oktober 10.00 uur: De Dorpskerk Israëlzondag Voorganger: Mw. ds. M.H. van de Graaf, Poortugaal Ambtsdrager van dienst: Jan Tolenaars Collecte rondgang: 1e PKN/Israëlzondag; 2e Onderhoudsfonds Collecte uitgang: Instandhouding kerk en eredienst De kerkdiensten zijn ook te volgen

Genieten van Open Podium De stand van zaken met vitaal centrum voor Fijnaart

Vrijdagavond 25 september konden zowel musici als toehoorders als vanouds genieten van een muziekavond in d’ Engelenburgh. Na maanden van stilte konden uitvoerenden tijdens het klassiek Open Podium weer lekker ‘losgaan’. Ondanks de beperkende maatregelen, waardoor er minder publiek aanwezig kon zijn, was het een sfeervolle en gevarieerde avond. Genoten werd van aria’s van Mozart, Verdi en Donizetti, maar ook van Edith Piaf en Gilbert Becaud. Ook instrumentaal werden verrassende composities voorgeschoteld. Zo werd Bach vertolkt op de blokfluit en was er een bewerking van Marcel la Haye’s ‘Natividad’ voor gitaar en piano. Uitvoerenden namen de kans waar weer eens op te kunnen treden en kwamen ondermeer uit Rotterdam, Barendrecht, Ulvenhout en Tilburg. Wachtlijst Slechts twintig mensen konden

aanwezig zijn vanwege de nodige onderlinge afstand, maar dat kon geen afbreuk doen aan de ervaring van een avond uit. Om die reden is het volgende open podium in november al voor ruim de helft gereserveerd. Organisatoren Ellen en Marcel Deelen zien het als een luxe om nu met een ‘wachtlijst’ te moeten werken, al zien ze liever dat de concerten weer onbeperkt te bezoeken zijn. Gemeld kan al worden dat het traditionele kerstconcert doorgaat, maar nu in twee sessies op de zondagmiddag voor Kerst.

Het aanbestedingsproces voor het werven van een adviesbureau dat gaat helpen bij het maken van voorstellen voor een vitaal centrum voor Fijnaart verloopt voorspoedig. Begin september sloot de inschrijvingstermijn. Binnenkort hoort u met welk adviesbureau de gemeente aan de slag gaat. In het 1e kwartaal van 2021 volgt de definitieve aanpak. Uiteraard doen we dit niet alleen, maar zullen we straks ook uw inbreng hierbij vragen. In Nederland zien we de algemene trend dat de vitaliteit van de kernen onder druk staat. De functie van de stad en dorp als marktplaats en ontmoetingsplaats kalft af. Met alle gevolgen van dien voor de ‘levendigheid’ en de leefbaarheid voor de inwoners. Dit is ook de reden dat in het coalitieakkoord afspraken zijn gemaakt om in Fijnaart te investeren en waar mogelijk de vitaliteit van de kern Fijnaart te

verbeteren. Met het adviesbureau gaat de gemeente Moerdijk straks aan de slag om een plan van aanpak op te stellen. Zodat er straks een vitaler centrum ontstaat waar u van kan profiteren. Ideeën? Heeft u zelf goede ideeën? Neem dan contact op met de projectleider (Sjon Stout, gemeente Moerdijk): 14 0168, of sjon.stout@moerdijk.nl.


Pagina 15

Programma

Programma

Uitslagen

De Fendert JO12-2 – Unitas’30 JO12-4 2-6 De Fendert JO9-1 – SVC JO9-1 6-3 De Fendert JO8-1 – VVC’68 JO82 11-4 De Fendert JO12-1 – Tholense boys JO12-1 8-5 De Fendert 3 – DVO’60 6 1-5 De Fendert JO15-1 – Victoria’03 JO15-1 0-8 De Fendert 2 – Pelikaan 5 0-2 De Fendert 5 – Zwaluwe 5 1-7 De Fendert VR2 – Bruse b./SKNWK VR1 2-6 De Fendert 1 – WHS 1 2-0 MOC’17 JO14-3 – De Fendert JO14-1 2-2 S.c. Gastel MO15-1 – De Fendert MO15-1 2-0 Achtmaal MO13-1 – De Fendert MO13-1 2-2 Steenbergen VR1 – De Fendert VR1 3-2 Vrederust 2 – De Fendert 4 4-2 MOC’17 MO17-1 – De Fendert MO17-1 11-1 Moerse boys JO13-1 – De Fendert JO13-1 2-2 Roosendaal JO16-1 – De Fendert JO16-1 7-0 S.c. Kruisland 2 – De Fendert 6 6-2 TVC’39 JO17-1 – De Fendert JO17-1 2-8

Zaterdag 3 oktober De Fendert MO15-1 – MOC’17 MO15-2 09.30 De Fendert MO13-1 – Zwaluwe MO15-1 09.30 De Fendert JO17-1 – Lepelstr. b. JO17-1 10.00 De Fendert JO13-1 – Victoria’03 JO13-1 10.00 De Fendert JO14-1 – S.c. Gastel JO14-1 11.00 De Fendert VR1 – Brouw./WIK/ ZSC VR1 12.00 De Fendert 4 – Moerstraten 2 12.30 De Fendert JO16-1 – TSC JO16-2 12.30 De Fendert VR2 – Steenbergen VR1 14.00 Unitas’30 JO12-2 – De Fendert JO12-1 08.30 Kogelvangers JO10-1 – De Fendert JO10- 1 09.00 Kogelvangers JO9-1 – De Fendert JO9-1 09.00 SVC JO8-1 – De Fendert JO8-1 09.00 Schutters JO15-1 – De Fendert JO15-1 11.00 SEOLTO JO12-3 – De Fendert JO12-2 11.00 Dubbeldam 2 – De Fendert 2 12.30 Alliance 4 – De Fendert 3 12.30 Cluzona JO19-2 – De Fendert JO19-1 13.00 Prinsenland 1 – De Fendert 1 14.30 SEOLTO 7 – De Fendert 6 14.30 Zondag 4 oktober De Fendert 2 (zo) – BSC 5 10.00

Agenda Dinsdag 29 september 14.00-16.00 uur: Watersnoodwoning geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen Donderdag 1 oktober 14.00-16.00 uur: Watersnoodwoning geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen Zaterdag 3 oktober 10.00-15.30 uur: Rommelmarkt SV Kindervreugd, Stadsedijk 45a in Oudemolen Zondag 4 oktober 10.00-15.30 uur: Rommelmarkt SV Kindervreugd, Stadsedijk 45a in Oudemolen Dierendag op het fort, Fort Sabina, Fortweg 1 in Heijningen Maandag 5 oktober 19.30 uur: Modeshow, Ellen B Mode, Molenstraat 9 in Fijnaart Dinsdag 6 oktober 14.00-16.00 uur: Watersnoodwoning geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen

Donderdag 1 oktober Oranje-Blauw ’14 VE1 – Nieuw Borgvliet VE1 20.00

vv Oranje-Blauw ‘14 Uitslagen Oranje-Blauw ’14 1 – Lepelstraatse Boys 2 4-1 Roosendaal 12 - Oranje-Blauw ’14 2 2-4 Oranje-Blauw ’14 4 – SC Emma 4 NB METO VE1 - Oranje-Blauw ’14 VE1 4-5 MOC’17 JO15-4 - Oranje-Blauw ’14 JO15-1G 10-3 Tholense Boys JO11-2G - Oranje-Blauw ’14 JO11-1 10-0 DBGC M09-1 - Oranje-Blauw ’14 JO9-1G 3-9

Diensttijd

Zaterdag 3 oktober Prinsenland 3 - Oranje-Blauw ’14 1 13.30 Oranje-Blauw ’14 JO15-1G – RCS JO15-3 11.00 SPS JO11-1G - Oranje-Blauw ’14 JO11-1 11.00 Oranje-Blauw ’14 JO9-1G – Tholense Boys JO9-2 11.30 Zondag 4 oktober NVS 3 - Oranje-Blauw ’14 2 11.00 Victoria’03 5 - Oranje-Blauw ’14 3 10.00 SVC 2 - Oranje-Blauw ’14 4 12.00 Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws altijd even op www.oranjeblauw14.nl

Fenderts praotje

Ingedeeld bij de verbindingsdienst moest ik me melden in Ede. Eerst moest er gedrild worden zodat alle soldaten als een man konden wenden en keren. De sergeanten brulden stimulerende kreten naar je hoofd en controleerden elke ochtend pietluttige je kast en bed op netheid. Ook het UZI-wapen moest tig keer uit en in elkaar. In die tijd werd al een beetje op defensie bezuinigd, zodat ik als scherpschutter in totaal vijf kogels heb afgevuurd waarvan er drie mistten. Na de opleiding naar Harskamp. Het was de bedoeling van mij een chauffeur te maken. Een stuur vasthouden was nooit mijn grootste ambitie en daarom niet zo gemotiveerd. Motorkennis en legerauto’s bekijken, poe poe, wat was dat interessant zeg, ik moest er van gapen. Even later de eerste rijles. De lesauto van de instructeur was een 10 tonner waar je met je volle gewicht aan het stuur moest trekken en dubbel klutste met het gaspedaal. Elke keer bezorgde ik de man een complete hardverzakking want ik nam bezit van de hele de weg en ging overal rakelings langs. Hoe harder de man brulde hoe riskanter ik ging rijden. Na een tijdje was iedereen er wel van overtuigd dat in mij geen talent aanwezig was voor vrachtwagenchauffeur. Wat nu gedaan met deze soldaat. Daar werd wat op gevonden, men plaatste mij bij de verbindingsdienst. Dat beviel al beter want dat betekende lijntjes trekken. Evenwel met al dat veldlopen dacht ik opeens aan mijn been dat ik als kind gebroken had en dat gaf me een reden om wat moeizaam te gaan lopen. Er volgde dan ook snel een overplaatsing en ditmaal kwam ik in Breda terecht. Vanuit de Kloosterkazerne wandelde ik elke dag naar de telefooncentrale, in de Chassekazerne. echt nog zo’n centrale die je nog in oude films kan zien, van die stekkertjes om door te verbinden. De baas van de centrale was een burgerman en dat vond ik dan weer prima. Kortom, met genoegen heb ik daar mijn diensttijd vol gemaakt. Piet Roks


Maandag 5 oktober 19.30 uur Locatie: EllenB Mode Molenstraat 9 Fijnaart Donderdag 8 oktober 14.00 uur Locatie: Buurthuis Irene Willemstad I.v.m. de registratie vooraf aanmelden Tel. 0168 - 46 26 84

Molenstraat 9 Fijnaart - T. 0168 - 46 26 84

BEENHAM

CONIMEX KROEPOEK

Alle soorten Per 500 gram

3 verpakkingen à 73-75 gram

4

a5,25

75 Kiloprijs 9,50

a3,57 - a4,05

3 VOOR

3.–

GLORIX, SEVENTH GENERATION, SWIFFER OF DREFT AFWASMIDDEL M.u.v Glorix doekjes 3 verpakkingen

2+1 GRATIS*

Geldig t/m di 6 oktober 2020

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER

* 2+1 gratis: 33,34% korting op de totaalprijs van 3 producten. Alle combinaties mogelijk

Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120