Fendert Lokaal, 2020 week 16

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 14 a p r i l 2 0 2 0 | w e e k 16 | j a a r g a n g 7 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 4 7 9 3 H N F i j n a a r t | w w w . f e n d e r t l o k a a l . n l

Wie neemt stokje over?

Oranje Comité verjongd

Lieve berichtjes

Koning belt kruiswerk

Corona gooit roet in het eten voor nieuw Oranjecomité Heijningen

Koningsnacht en vernieuwde Koningsdag in de ijskast Coronavirus Maar toen kwam het coronavirus. De bloemetjesmarkt, gecombineerd met de rommelmarkt, van zaterdag 2 mei kan niet doorgaan. Ook besloot het Oranjecomité geen huis-aan-huiscollecte te houden. “Na de eerste maatregelen zaten wij al in de stress”, vertelt Susan. “Zou onze ‘vernieuwde’ Koningsdag met Koningsnacht wel door kunnen gaan? We hadden het al met elkaar besproken en we hadden er allemaal een hard hoofd in, maar toch bleven we positief. Totdat we te horen kregen dat alle evenementen tot 1 juni werden afgelast en dat we tot 28 april niet meer met grote groepen bij elkaar mogen komen. Daar gaat onze ‘vernieuwde’ Koningsdag. Wat baalden we. Maar de gezondheid van onze dorpsgenoten gaat natuurlijk altijd voor alles.” Volgend jaar kunnen Susan Rispens (l) en Kimberly Kortland alsnog hun plannen verwezenlijken.

Susan Rispens en Kimberly Kortland keken er zo naar uit. Hun eerste Koningsdag als het nieuwe Oranjecomité van Heijningen. Ze zouden nieuwe onderdelen met vertrouwde elementen combineren. Zelfs een heuse Koningsnacht stond op het programma. Helaas moeten de plannen een jaar de ijskast in. Het coronavirus zetten een streep door al hun plannen. Na Koningsdag 2019 besloten de vier comitéleden na jarenlange inzet te stoppen. Dorpsgenoten werden opgeroepen om het stokje over te nemen. Susan Rispens en Kimberly Kortland gingen de uitdaging aan. “De Heijningse Koningsdag mag absoluut niet verloren gaan. Daarom heb ik, na toch wel even nadenken, besloten dat ik daar best aan kan bijdragen”, zegt Kimberly. “Helaas hebben alleen Susan en ik ons aangemeld, dus we kunnen nog steeds hulp gebruiken. Gelukkig staan we er niet

alleen voor en zijn de afgetreden comitéleden bereid om ons op de achtergrond te helpen.” Zeskamp Susan en Kimberly gingen enthousiast van start. “Al snel waren we het eens dat we bij de zeskamp de oude spelletjes van vroeger weer terug willen hebben. Op andere onderdelen gaan we het juist anders doen dan voorgaande jaren”, vertelt Susan. “We willen geen ‘optocht’ meer door het dorp. We beginnen wat later met de zeskamp en stellen

deze open voor alle leeftijden, zodat ook papa’s, mama’s, tantes, ooms etc. kunnen meedoen. Bovendien voegen we de zeskamp samen met de middagspelletjes. Tussendoor gaan we dan met z’n allen picknicken op het voetbalveld en daarna weer verder met de zeskamp.” Susan en Kimberly bedachten ook een nieuw onderdeel. “We willen een Koningsnacht houden”, meldt Susan. “De band en de avond waren al vastgelegd. Ook de poster was al gemaakt.”

2021 De twee comitéleden blijven niet bij de pakken neerzitten en richten hun vizier alweer op 2021. “Dan gaan wij alsnog onze ‘vernieuwde’ Koningsdag presenteren. En natuurlijk houden we dan alsnog onze Koningsnacht, wat één groot feest gaat worden”, beloven Susan en Kimberly. “Wij hopen dan iedereen uit Heijningen te zien. We kunnen nog steeds heel veel hulp gebruiken, dus schroom niet en kom bij ons gezellige Oranjecomité. Voor nu: blijf binnen en blijf gezond. Tot volgend jaar.”

Door Jan Willem van Bodegom


SMULTOPPERS

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 april

Aardbeienvlaatjes per stuk € 0,99 10 kadetjes € 0,99 Lemon mascarpone cake € 2,99

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 www.bakkerijsonneveld.nl


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Bankrekeningnummer NL25 RABO 0154 5208 96

Huis van de Wijk Heijningen

TER INTRO

In verband met het coronavirus is het Pestalozzihuis de komende weken dicht. Aanstaande donderdag is de wijkzuster er dan ook helaas niet zijn om uw bloeddruk te meten.

De paasdagen hebben we goed doorstaan. Op enkele tulpenfanaten, barbecueërs, straatracers en chillende jongeren na hielden we ons keuring aan de gedragsregels. Ik ook. Op een fietstocht en een wandeling na vertoefde ik in mijn eigen huis en tuin. Daar was het goed vol te houden.

Het is een bijzondere tijd voor iedereen. Mocht u zich zorgen maken om uw eigen situatie of misschien die van de buurvrouw/ buurman, heeft u vragen, hulp nodig of behoefte aan een praatje? U kunt altijd contact met mij opnemen en dan ‘kijk’ ik met u mee. Veel sterkte, kracht en gezondheid toegewenst de komende tijd. U kunt mij bereiken op nummer 06-53255447 of via mail: merle. dekker@surplus.nl. Met vriendelijke groet, Merle Dekker sociaal & maatschappelijk werker van Heijningen.

KvK-nummer 60080604

Redactie

Jan Willem van Bodegom 06-22011800 jw@uitgeverijlokaal.nl

Organisatie Oranjeloop wil stokje overdragen

Acquisitie

Tom Aarts 06-14520497 tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

AUTOBEDRIJF C.A. de Bruyn

Voor alle reparaties, APK, in -en verkoop van uw auto Patrijsstraat 2 Fijnaart T. 0168 - 46 45 61

WWW.AUTODEBRUYN.NL

Dit jaar geen Koningsdag en dus ook geen Oranjeloop. Hopelijk keert de hardloopwedstrijd in 2021 weer terug.

Vijf jaar lang tekenden Betsy Strootman, Tom Otto, Leon de Haas en Ben Vos voor de Oranjeloop. Dit jaar zou dat voor de laatste keer zijn. Door het coronavirus wordt Koningsdag niet gevierd en gaat ook het hardloopfestijn niet door. De organisatie hoopt voor volgend jaar mensen te hebben gevonden die het sportieve stokje over willen nemen. Het idee voor de Oranjeloop komt uit de koker van Betsy. “Als hardloopster was ik al een aantal jaren van plan een hardloopwedstrijd in Fijnaart te organiseren”, vertelt ze. “Op een verjaardag begin maart 2015 hebben Tom, Leon en Ben besloten om samen met mij dit te gaan realiseren. Het was natuurlijk kort dag om alles te regelen, maar uiteindelijk hadden we de eerste loop 150 deelnemers. Een groot succes, waardoor er op Koningsdag in Fijnaart toch weer meer mensen bijeen kwamen. Dit hebben we daarna nog vier jaar met veel plezier gedaan. Dit jaar hadden we besloten dat dit het laatste jaar zou zijn dat we het willen organiseren en het stokje willen overdragen aan (hopelijk) de volgende enthousiaste mensen. Helaas kan het door de omstandigheden niet doorgaan. Toch hopen we dat de organisatie volgend jaar overgenomen wordt!”

Toch word ik steeds vaker overvallen door dat ene zinnetje: ‘Hoe lang nog?’ uit onze musical Oorlogswinter. Hoe lang moet deze ‘social distancing’ nog duren voordat de bewoners van de woonzorgcentra niet aan corona maar van eenzaamheid sterven? Hoe lang houden de horecabedrijven het nog vol voordat ze massaal op de fles gaan? Hoe lang duurt het nog voordat onze kinderen alleen nog maar les willen hebben via een beeldscherm? Gelukkig begint het licht aan het eind van de tunnel zachtjes te branden. De anderhalvemetermaatschappij is het toverwoord. We kunnen binnenkort ons leventje weer ‘gewoon’ oppakken als we maar 1,5 meter afstand van elkaar houden. In de woonzorgcentra is dat voor familie en bezoekers nog wel te doen. Ook horecabedrijven kunnen dan met de nodige creativiteit voor wat omzet zorgen. In de klassen schuiven we gewoon de tafeltjes wat verder uit elkaar. Er zijn alleen situaties waarvoor die 1,5 meter afstand ondoenlijk is. Denk aan theatervoorstellingen, popfestivals of alleen maar verliefd worden. Die eerste kus wordt zo wel heel lastig uitwisselen. En wat doet dat op de lange duur voor de bevolkingsgroei in ons land? Dat soort gedachten overvallen me steeds vaker als ik bij het tandenpoetsen in de spiegel kijk. Dan valt mijn oog op de steeds groter wordende bos krullen op mijn hoofd en vraag me hardop af: “Hoe lang nog?”. Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


Familieberichten Wij helpen u bij een waardig afscheid Rouwcentrum Leeuw Lindonk 49 Zevenbergen (0168) 320135 Wilhelminastraat 68 Fijnaart (0168) 462230 Kap. Kockstraat 50, Steenbergen 0167-566104

is een familiebedrijf vader en zoon Gerard en Alfred Leeuw

www.uitvaartleeuw.nl

- Zorgzaam - Eigentijds - Met aandacht, tijd en rust - Eigen rouwhuiskamer met eigen sleutel voor nabestaanden

Lonneke de Vrij - Janita Bom, Wilhelminastraat 64a, Fijnaart, 06 23 42 79 30 www.omzienuitvaart.nl


Pagina 5

Simon Nieuwkoop en Ad Nijhoff verlaten Oranje Comité Fijnaart

Organisatie Oranjefeesten in ‘tussenjaar’ verjongd straat voor het hele gezin. Toen ik gevraagd werd voor het Oranje Comité Fijnaart was dit voor mij een mooie kans om iets terug te doen voor het dorp. Daarnaast vind ik het leuk om in de voetsporen van mijn moeder te treden die vroeger ook in de organisatie zat.” Het bestuur bestaat verder uit Leo Breure en Marian van Kouteren. Het bestuur wordt ondersteund door vele andere vrijwilligers en werkgroepen. De werkgroep herdenkingen wordt aangevoerd door Corry-Anne de Geus en de werkgroep programmaboekje door Annelies Goudriaan. Andere werkgroepen zijn: Koningsdagprogramma, opbouw/afbouw, sponsoring, collecte, pr, 5 mei-viering, muziek en gemeente. “Wanneer het je leuk lijkt je steentje bij te dragen, kun je altijd contact met ons opnemen”, roept Emily op. “Heel graag zelfs. Stuur ons gerust een mailtje voor je aanmelding of voor meer informatie: organisatie@oranjecomite.nl.”

Simon Nieuwkoop (l) en Ad Nijhoff werden bedankt voor hun jarenlange inzet voor Oranje Comité Fijnaart.

Door het coronavirus is het ook een rare tijd voor het Oranje Comité Fijnaart. Voorgaande jaren waren de vrijwilligers druk in de weer met het voorbereiden van Koningsdag, de Dodenherdenking voor scholieren en volwassenen en het vieren van Bevrijdingsdag. Het virus zette daar een dikke streep doorheen. Toch staan de ontwikkelingen bij het comité niet stil. Voorzitter Simon Nieuwkoop en bestuurslid Ad Nijhoff besloten om na jarenlange inzet een stap terug te doen. Oranje Comité Fijnaart kijkt dankbaar terug op hun inzet op allerlei vlakken. “Simon en Ad hielpen bij het opzetten van tenten, het vouwen van vlaggen, het begeleiden van spellen, het functioneren als verkeersregelaar, het in goede banen leiden van de stille tocht, het maken van bloemstukken, het vervoeren van materialen en het bijwonen van vergaderingen. Maar ook gaan we ze zeker missen om hun gezelligheid”, zegt de nieuwe voorzitter, Emily Driessen. “Simon en Ad geven aan erg genoten te hebben van de tijd in het comité. Zij hebben de groei meegemaakt en zijn trots op hun bijdrage. De kleine activiteiten zijn nu uitgegroeid tot festiviteiten met veel publiek en organisatie. Op de achtergrond willen ze altijd blijven helpen. Dat vinden wij als bestuur natuurlijk erg fijn. Doordat wij ze niet kunnen bedanken tijdens Koningsdag op het podium, hebben we hen op 12 april op gepaste afstand een bezoekje gebracht. We hebben ze een mooie bos bloemen overhandigd en een lekker flesje wijn gegeven. Bedankt mannen!” Voorzittershamer Emily Driessen neemt nu de voorzittershamer over. Zij zit al heel wat jaren in het bestuur. “Wat begon met een keer meelopen

Trots Het Oranje Comité Fijnaart vindt het ontzettend jammer dat het dit jaar geen activiteiten kan organiseren. Toch ziet Emily ook lichtpuntjes in deze donkere tijd. “Er wordt van jullie, Fendertsmannen en Fendertsvrouwen, wat gevraagd in deze tijd. Verschillende sectoren worden hard getroffen door het coronavirus. Wij wensen iedereen sterkte toe namens het Oranje Comité Fijnaart. Ook wensen wij eenieder veel gezondheid toe. Wat zijn wij trots om te zien hoe wij als dorp met initiatieven komen om elkaar te helpen. Laten we dit in de toekomst vasthouden! Vrijwillig iets voor een ander of het dorp doen is natuurlijk waaruit het Oranje Comité Fijnaart bestaat. We zijn erg blij met de hulp die we ieder jaar op welke manier dan ook mogen ontvangen. Zonder deze hulp zijn wij nergens. Helaas dit jaar geen feest. We proberen het positief te zien. Het programma staat al klaar voor volgend jaar. Graag tot dan!”

met collecteren of het bedenken en begeleiden van een kinderspelletje is nu uitgegroeid tot het organiseren van verschillende festiviteiten. Op een of andere manier trekt het mij om mezelf in te zetten voor ons gezellige dorp.” Door Jan Willem van Bodegom Bas de Beer is penningmeester. “Ik heb mij aangesloten bij het Oranje Comité Fijnaart omdat ik het belangrijk vind dat er leuke activiteiten in het dorp georganiseerd worden.” Het secretariaat wordt gevoerd door Adriaan Verhagen. “Van jongs af aan heb ik genoten van de activiteiten De Oranje Leeuw heeft ook noodgedwongen een jaartje vrijaf. op de Voor-


OOK EEN LIEF BERICHTJE DELEN? Wil je ook een lief berichtje in Fendert Lokaal plaatsen voor iemand die je even niet kan bezoeken of om een andere reden? Daar maken we graag plaats voor. Stuur je tekst en eventuele foto naar redactie@fendertlokaal.nl Dat kan tot en met vrijdag 17 april. Plaatsing is gratis!

Lief

Een

berichtje voor...

Lieve opa Frans, oma Fieneke, opa Leen, oma Corrie en Omi. Na al het extra zorgen van de afgelopen maanden missen wij jullie heel erg. Dikke kussen en knuffels van Romee, Remo en Bodi.

Dit lieve bedankbriefje vond ik in mijn brievenbus. Deze ‘berenjagers’ zagen de beer voor ons raam staan en beloonden dat met deze lieve en leuke ingekleurde tekening. We vinden dit ontzettend leuk en lief. Bedankt ‘berenjagers’ . Susanne Baan

Onze kat is solidair, ook hij blijft binnen! Ina en Piet Roks.

20% KORTING OP

SIKKENS BUITENLAKKEN Vraag naar de voorwaarden


Pagina 7

Koning Willem-Alexander belt Kruisvereniging Noord-Brabant

Vorst is vol lof over thuiszorgmedewerkers Waardering De Koning sprak uit ontzettend veel waardering te hebben voor de inzet van alle medewerkers in de thuiszorg, en hij onderstreepte dat daarbij ook mantelzorgers en vrijwilligers genoemd moeten worden. Voorzitter Van Tilborg: “Hij benadrukte de belangrijke rol van de vrijwilligers en mantelzorgers in de zorg voor en het welzijn van zoveel mensen die daarvan elke dag afhankelijk zijn. Zijn dank gaat uit naar alle medewerkers in de thuiszorgsector, die met elkaar zo’n belangrijke schakel vormen in de zorgketen.”

Koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan Fijnaart, vier jaar geleden, rechts achter hem voorzitter Henk van Tilborg van de Kruisvereniging Noord-Brabant.

Woensdagmiddag 8 april had voorzitter Henk van Tilborg van de Kruisvereniging Noord-Brabant een wel heel bijzonder telefoontje. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander belde hem op om bijgepraat te worden over de situatie in de thuiszorg tijdens de coronacrisis. De kruisvereniging heeft al jaren een band met het Koningshuis. Op 16 maart 2016 kwam Koning Willem-Alexander naar woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart om zich daar door de kruisvereniging te laten informeren over de terugkeer van de wijkzuster. Toch was Van Tilborg blij verrast met het te-

lefoontje van de Koning. “Hij was zeer goed op de hoogte en nam ruim de tijd voor het gesprek. Hij toonde oprechte belangstelling voor de niet altijd ideale werkomstandigheden waarin de mensen van de thuiszorg iedere dag hard aan de slag zijn.”

Coronacrisis Tijdens het telefoongesprek berichtte Van Tilborg de Koning over hoe de wijkzusters en alle andere thuiszorgmedewerkers stand houden tijdens de coronacrisis: “Hun geluk is dat zij de wijk en haar bewoners vaak kennen als hun broekzak, en daardoor snel kunnen inspringen bij problemen en vragen. Omdat degenen die hulp nodig hebben nu ook steeds vaker een beroep moeten doen op mantelzorgers, worden er veel instructies gegeven door thuiszorgmedewerkers, vrijwilligers en leerlingen in de zorg. Op deze manier is iedereen sámen aan het leren in de wijk.” Eenzaamheidsvirus Henk van Tilborg besluit: “Juist nu blijkt dat het meer dan ooit gaat om de oude principes van De Kruisvereniging: naastenliefde, aandacht, en zorg voor elkaar. De woorden van onze Koning zijn ons dan ook uit het hart gegrepen: samen kunnen wij het eenzaamheidsvirus stoppen.”

Medewerkers Meldpunt voor hulp, zorg en ondersteuning

“We doen er alles aan om te zorgen dat niemand in de knel komt” Een man die de medicatie voor zijn zieke vrouw niet meer bij de apotheek kan ophalen. Inwoners die geen boodschappen meer kunnen doen, of bang zijn om in de financiële problemen te komen. Het zijn maar een paar van de kwesties die de medewerkers van het Meldpunt voor hulp, zorg en ondersteuning krijgen voorgelegd. Samen met de bellers gaan ze op zoek naar een oplossing. Drie weken geleden opende de gemeente Moerdijk het speciale Meldpunt voor hulp, zorg en ondersteuning. Inwoners die door de coronacrisis in de problemen dreigen te komen kunnen hier terecht, maar ook professionals en mantelzorgers die ernstige situaties signaleren. Ilona van de Korput is één van de drie consulenten die dagelijks de telefoon van het Meldpunt bemenst. “Op deze manier zorgen we dat mensen in deze periode niet tussen wal en schip vallen”, vertelt ze. “We kunnen nu niemand thuis bezoeken, maar zo hou-

den we toch de vinger aan de pols.” “Niet van het kastje naar de muur” “Het is niet zo dat de telefoon continu gaat hoor. Dat kun je aan de ene kant verklaren omdat overal in de gemeente Moerdijk mensen zelf al op allerlei manieren voor elkaar proberen te zorgen. Dat is natuurlijk geweldig. Wij krijgen vooral de mensen aan de telefoon die er niet meer uitkomen en de meer ingewikkelde situaties. De mensen die bellen zijn blij dat we met ze meedenken en ze niet van het kastje naar de muur sturen. Voor mensen die in de problemen komen omdat ze bijvoorbeeld geen boodschappen meer kunnen doen, of niet kunnen beschikken over een warme maaltijd, kijk ik of ze hulp in hun eigen netwerk kunnen vinden. En als dat niet mogelijk is, of er een vrijwilliger beschikbaar is. We zorgen altijd voor een oplossing. We hebben natuurlijk ook te maken met complexere situaties zoals oplopende spanningen in de thuissituatie en overbelaste mantelzorgers door de sluiting van de dagbesteding,

scholen en kinderopvang. Ook krijgen we bijna dagelijks financiële vragen. Natuurlijk lukt het dan niet altijd om direct een panklare oplossing te bieden. Indien noodzakelijk schakelen we met partners zoals huisarts en Werkplein Hart van West-Brabant om samen tot een oplossing te komen.” Niemand in de knel Om op tijd kwetsbare situaties te signaleren bellen Ilona en haar collega’s inmiddels ook zelf cliënten die in het gemeentelijk Wmo-bestand staan. “Niet iedereen pakt de telefoon om ons te bellen”, legt ze uit. “En bovendien: wij kunnen nu geen huisbezoeken meer afleggen, dus contact is in deze periode even wat moeilijker. We doen er alles aan om te zorgen dat niemand in de knel komt. Inmiddels hebben we al zo’n 200 cliënten gebeld. Dat wordt erg op prijs gesteld.” Het Meldpunt voor hulp, zorg en ondersteuning is dagelijks bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur via 0168 373 970.


Staat hier de volgende keer uw advertentie? Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Eenzijdig ongeval En 31-jarige fietser uit Fijnaart kwam zaterdag 11 april omstreeks 01.20 uur met zijn fiets ten val op de Molenstraat in Fijnaart. Hij kwam hierbij ongelukkig met zijn hoofd op het wegdek terecht. Een getuige zag dat het stuur wegklapte en hij hierdoor viel. Het slachtoffer werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Corona De coronamaatregelen van de Rijksoverheid en de noodverordening in de gemeente Moerdijkzijn alweer langere tijd van kracht. Mensen zijn al een flink aantal dagen thuis, maar buiten lonkt steeds meer, zeker met het mooie weer. We zien nu al een verschuiving van minder misdrijven naar meer overlastincidenten en zeer uiteenlopende hulpvragen. Er komen nog wel enkele meldingen binnen m.b.t. samenscholing/groepsvorming. Echter in vergelijking met andere plaatsen en gemeenten doen we het heel goed. In samenwerking met de gemeentelijke handhavers, maar ook met samenwerking/netwerkpartners als Surplus en Woonkwartier, word hierop wel ingezet. We zijn ons er ondertussen allemaal van bewust dat we er nog lang niet zijn. - Gemeente: Meldpunt hulp, zorg en ondersteuning - 0168-373970 (08.30 - 17.00 uur). - Fijnaart helpt Fijnaart: Renske Donkers, Sociaal werker Surplus – 06-23 64 08 24 of Renske. donkers@surplus.nl - Buurtbemiddeling - 0644688219 of buurtbemiddeling@ moerdijk.nl Coronacriminelen De meest ontvangen meldingen,

WhatsApp: 06-44688219. Mail: buurtbemiddeling@moerdijk.nl

in onze dorpen, afgelopen week betroffen internetoplichting en online babbeltrucs. Gelukkig het merendeel die mislukte door alertheid van de ontvangers. Het betroffen WhatsApp-berichten, e-mails en sms’jes zogenaamd vanuit overheidsinstanties, deurwaarders, belasting, (nep)bedrijven werkgevers en zelfs onder naam van familieleden verstuurd. Criminelen halen hun info van het openbare World Wide Web o.a. uw eigen Facebook of Instagram. Het is belangrijk niet op de links in deze berichten te klikken en deze berichten gelijk te verwijderen. Reageer nooit op dit soort berichten, klik niet op de link en log nooit in. Bij twijfel, neem dan contact op met het bedrijf of instantie. Bel nooit het nummer wat bij het bewuste bericht geplaatst is. Buurtbemiddeling Bijzondere tijden zijn het door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat stil, iedereen is veel meer in huis, werkt thuis en helpt de kinderen met het schoolwerk. Anderen werken in moeilijke omstandigheden. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze (kwetsbare) medemens te helpen. Maar soms lukt dat even niet en begrijpelijk dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want u hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en u kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Komt u er niet uit met de buren dan kan buurtbemiddeling gemeente Moerdijk behulpzaam zijn. Contact telefonisch of via

Verkeersoverlast Het aantal verkeersongelukken is door de coronacrisis maar liefst met 50% afgenomen. Ook het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollerij daalde landelijk gezien de afgelopen week flink. Echter o.a. de ronkende motoren over onze dijkwegen zorgen voor frustratie bij omwonenden. De Veiligheidsregio heeft in samenspraak met de gemeente afgelopen weekend o.a. wegen afgesloten voor motorrijders, zelfs voor fietsers (wielrenners). Willemstad werd zelfs het paasweekend op slot gegooid voor gemotoriseerd verkeer. Echter gezien onze gemeente groots omgeven is door ontelbare dijk en polderwegen is dit nooit helemaal dicht te timmeren. Op dit moment voert de politie geen geplande en gerichte verkeerscontroles uit. Wel blijven we voertuigcontroles houden die voortkomen uit meldingen of uit eigen constateringen die te maken hebben met verkeersgedragingen/ overtredingen en/of misdrijven. Politie Daarbij de kanttekening dat de politie voor de uitbraak van corona al geen overcapaciteit had en nu deze tactisch en zorgvuldig wordt ingezet. Aangezien politiecollega’s vanwege hun contact-vitale functieberoep blootgesteld worden aan het coronavirus en de richtlijn van 1,5 meter afstand in ons werk niet altijd mogelijk is. Denk o.a. reanimaties en arrestanten die b.v. een agent bijten, bespugen etc. Gelukkig incidenten die niet in onze dorpen hebben plaats gevonden maar er hierdoor wel collega´s (tijdelijk) uit de roulatie zijn. Hierdoor ontstaat meer capaciteit druk en worden er keuzes gemaakt, maar de noodhulp blijft te allen tijde gegarandeerd en gewaarborgd. Globaal gezien heeft de politie het net

zo druk als anders alleen is het werk verandert en ‘anders’ druk. We blijven een bijdrage leveren aan het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus binnen Nederland en ervoor zorgen dat ook op de langere termijn voldoende politiemensen inzetbaar zijn om de belangrijkste veiligheids- en hulptaken te kunnen blijven uitvoeren. Afval Nu we veel thuis zijn doen we meer boodschappen, dus meer huishoudelijk afval en pakken we het huis en tuin extra aan. Dat zorgt voor volle containers, uitpuilende kledingbakken en file bij het milieustation. Medewerkers van gemeente Moerdijk en Afvalservice Breda werken hier met man en macht aan. Zowel bij de inzameling aan huis, de ondergrondse containers en op de milieustraat, waar het ongekend druk is. Bezoekers wordt gevraagd iets meer geduld te hebben om samen de coronavoorschriften goed te kunnen naleven. Om besmetting en bevuiling van de wijk te voorkomen is het vriendelijke verzoek om bij een volle container uw zakken weer mee naar huis te nemen en niet ernaast te plaatsen. Aangiftes We deden het al, telefonische aangiften, maar gezien de corona is dit verruimd. Het opnemen van telefonische aangiften is uitsluitend mogelijk voor die feiten waarvoor ook via internet aangifte kan worden gedaan. Dit geldt niet voor aangiften gelegen in de relationele sfeer, stalking en geweldszaken.

Johan Damen Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen, Zwingelspaan, Standdaarbuiten en industrieterrein Dintelmond T 0900-8844 johan.damen@politie.nl


Pagina 9

KLIEKJES Kapsalon Ouderen onder de lezers weten nog wel dat de dorpskern van de Fendert drie kapsalons telde. Piet de Blaay, naast herenkapper ook uitbater van zijn winkel in rookwaren, een ideale combinatie want in de kapsalon werd toen nog gerookt. Verder Piet Prince, die de haardossen van beide geslachten (toen nog twee) fatsoeneerde, en vlak bij de hoek van de Molenstraat en de met kasseien bestraatte Appelaarseweg, kapper Ward Vermeulen. Ikzelf ging altijd naar Piet de Blaay. Jaren later attendeerde een Duitse kapster mij er op dat mijn scheiding jarenlang aan de verkeerde kant had gezeten. Nu heb ik geen scheiding meer. Gemillimeterd. Maar goed, in de wijk waar wij nu wonen, in de eerste twintig jaren een wijk vol neringdoenden en twee grootgrutters is wel het een en ander veranderd. Vooral door de hoge huurprijzen die inhalige investeerders wensen te ‘cashen’. Schoenmaker? Weg. Doe-het-zelf zaak? Weg. Kledingzaak? Weg. Lang leve de vooruitgang. Geen wonder dat aankopen via internet de pan uitrijzen. De ‘chinees’ bleef en één patatzaakje. Toch ontdekte in tijdens mijn dagelijkse gang naar de super die op de kleintjes let dat er zich een, zoals de Belgen zeggen, tweede en nieuw ‘fritenkot’ zich tegenover een nog steeds leegstaand winkelpand had genesteld. Een nieuwe gevelversiering waar de specialiteiten op vermeld staan. Waaronder ‘kapsalon’. In mijn hoofd vraagtekens, gelukkig niet zichtbaar voor de rest van het winkelend publiek. Beladen met mijn rugzak vol noodzakelijke boodschappen om de komende tweedagen niet van honger om te komen keer ik huiswaarts. Ik vertel mijn vrouw over de nieuwe ontdekking en mijn vraagtekens. ‘Kapsalon?’ Ach ja, wellicht een samengesteld bedrijf met voorin de fritesbakkerij en achterin de mogelijkheid om de haren te latten knippen en/of föhnen. Per slot van rekening zijn de huren hoog en is deze combinatie er misschien om te zorgen dat inkomsten en uitgaven een beetje bij elkaar in de buurt komen met als het even kan nog voldoende pecunia om de monden te vullen. Mijn vrouw giert van de lach. Ik kijk haar redelijk verbaasd aan. Niet dat ze niet vaak lacht. Het was haar eerste glimlach die mij, ruim vijfenvijftig jaar geleden, deed smelten als de was van de Griekse Ikaros die met zijn zelfgebouwde vliegvehikel te dicht bij de zon kwam waardoor hij, zo luidt de legende, in de Egeïsche Zee stortte. Maar een oude man, ook al is het je eigen man, uitlachen? Dan verklaart waarom mijn gedachte, een kapsalon en een fritestent samen, haar in lachen deed uitbarsten. ‘Cees – met een C geschreven maar als K uitgesproken (dat verhaal leest u nog wel – een kapsalon is een frites-gerecht. Ik kende wel ‘patatje-mèt’ en ‘patatje-oorlog’ maar kapsalon was mij vreemd. Het is dus: Bij voorkeur Vlaamse friten, shoarmareepjes, geraspte kaas, schijfjes komkommer, idem tomaat, ijsbergsla en dit alles ruim gelardeerd met Turkse knoflooksaus. Maar goed dat mijn vrouw mijn haren kortwiekt. Want anders was ik vermoedelijk op een dag vrolijk de ‘kapsalon’ binnengestapt en had tot verbijstering van de betreffende neringdoende beleefd gevraagd of mijn haren een onderhoudsbeurt konden krijgen. Tot een volgende keer. Houdoe. Cees van der Mast

Een tijdsbeeld

Fenderts praotje

Het coronavirus legt het bezoek aan patiënten in ziekenhuizen aan banden. Gewend als we zijn om soms met hele families aan het bed te staan, is dat wel even wennen. Hoe vond dat bezoek plaats in het jaar 1954, in mijn geval op de kinderafdeling. Na die koude winter, met volop schaatsplezier, was het kolenhok praktisch leeggestookt. Zoals ieder jaar kwam dan, voor de volgende winter aanbrak, de kolenboer langs. Dus stopte kolenboer Piet Frijters, beter bekend onder de naam Piet van Thijse, met paard en wagen voor mijn ouderlijk dijkhuis Kadedijk 144. Andere jaren mocht er altijd wel iemand meerijden naar de Fendert. Een ervaring gelijk een wereldreis. Ik zat al op de bok van de kolenkar en vroeg aan Piet: ‘Mak mee naarut durp’. ‘Das goed ventje’, zei Piet, ‘maor vraogutiirst maor haon je moeder hóffut mag’. Ik sprong gelijk van de wagen. In die tijd reden er nog niet zoveel auto’s maar net op dat moment, zal je altijd zien, passeerde er een. De bestuurder remde nog, maar ik lag er al onder. Later vertelde ze mij dat ik behoorlijk onder het bloed zat met plukken haar op de dijk en iemand had me opgeraapt en tegen de gevel gelegd. Eigenlijk viel het wel mee, alleen het rechterbeen was tot boven aan toe verbrijzeld, nog wat kneuzingen hier en daar en het gezicht kapot. Gelijk moest ik naar het ziekenhuis Charitas in Roosendaal. Na de operatie door dokter Zure lag ik daar in bed met dat been helemaal in het gips De verzorging was daar in handen van de nonnen. Daar ging weinig hartelijkheid van uit al waren ze ook weer niet zo kwaad. Op den duur ging ik mezelf flink vervelen, want met de boekjes die de nonnen me soms toegeschoven kon ik me de hele tijd niet bezighouden. De enige afleiding bestond uit kinderen die de amandelen waren geknipt. Die werden met een bebloede doek voor de mond, door nonnenarmen terug het bed gelegd. Ja dat waren leuke dagen, want het brak de sleur van alle dag. Wat ik me ook nog erg bijstaat was dat in het bed even verderop een jongen zijn broek had vol gepoept, dat er uit lepelde en het goedje, een mooie bolus, op de grond gooide. Dat was een rare gewaarwording, want zou hij dat thuis ook doen. Bezoek door de week was er nooit. Alleen op zondag kwamen mijn ouders met de fiets naar Roosendaal om te kijken hoe het met me ging. Het bleef bij kijken en zwaaien achter het glas in de gang. Ouders mochten de zaal niet in. Na ruim zes weken mocht ik weer naar huis. Maar ja, het been was niet goed gezet dus ik liep precies zoals de klokkenluider van de Notre Dame. Naar horen zeggen was ik nogal onbesuisd dus amper een week thuis, blijf ik met dat been ergens achter hangen en boem, daar lag ik, weer het been kapot. Terug in het ziekenhuis sjorde de artsen onverdoofd aan het been om het in de juiste vorm te krijgen voordat het in het gips ging. Het been werd nu halverwege opgetakeld en daar lag ik dan weer wat weken. Nadat het gips was verwijderd bleek het been nu wel in de juiste vorm gezet. Een taxi kwam voorrijden en met nog wat anderen ziekenhuisverlatende ging ik op weg naar huis. Op mijn schoolrapport van de eerste klas bij juffrouw Timmermans stond een verzuim van totaal 98 dagen. Maar ik ging wel over. Piet Roks


Pagina 10

Ankie Hamers FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart en Heijningen krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Dit keer met Ankie Hamers.

leven voor mij en alle lieve mensen om mij heen

Mijn lievelingsspel is... Monopoly

Het liefst drink ik... Cola light

Mijn lievelingssport is… Dat is voetbal en skiën

Mijn lijfspreuk is… Je kunt niet beter doen dan je best

Ik heb bewondering voor... Mijn vader

Bovenaan mijn bucket list staat... Een reis naar Zuid-Afrika maken samen met Daan

Mijn favoriete vak op school... Geschiedenis van meneer Van de Weerd

Over 10 jaar wil ik het volgende bereikt hebben… Een mooi huisje, reizen gemaakt, vooral genieten van de mensen om je heen en Daan en Joep zo te hebben groot gebracht dat ze een mooi leven tegemoet gaan in goede gezondheid

Mijn beste vriend/vriendin is… Ik heb er een aantal: Richard, Corona, Patricia, Chantal en Marjolein

Ik ben trots op... Mijn vader, al zoveel meegemaakt in het leven maar hij blijft altijd positief Mijn favoriete vakantieland is... Oostenrijk en Spanje Mijn sterrenbeeld is… Waterman

Ik woon in Fijnaart sinds... Ik heb tot mijn 26e in Fijnaart gewoond. Ben daarna naar Dinteloord verhuisd waar ik nu nog steeds woon Men kan mij kennen van... vv De Fendert, Ik heb op de Kennedyschool gezeten en daarna op de MAVO in Fijnaart. Verder organiseer ik samen met een leuke groep mensen het ITVLE bij vv De Fendert en ik voetbal al heel wat jaren, nu uitkomend bij de vrouwen van de Fendert 30+ In het dagelijks leven... Heb ik een lieve vriend, en ben ik trotse mama van een tweeling, Daan en Joep. Ik werk al heel wat jaren bij de belastingdienst

Deze film moet iedereen zien… Gooische vrouwen

In mijn vrije tijd doe ik... Leuke dingen met mijn vriendinnen en gezin en als voetbalmoeder ga ik mee naar iedere wedstrijd van Daan en Joep

Het boek waarvan ik genoot... Geen Genade van Andy van der Meijde

Als ik 10 miljoen euro win… Geef ik wat aan mijn familie en koop ik een mooi huis

Men kan mij ‘s nachts wakker maken voor… liever niet, ik slaap ’s nachts

Beste voetbalclub ter wereld… NAC Breda

De geboorte van mijn tweeling

De mooiste kleur vind ik… Roze De persoon die ik graag eens zou ontmoeten is… Snelle, maar dan om kennis te maken met mijn zoontje Joep Ik ben goed in... Dingen regelen, veel uitjes geregeld voor de dames van De Fendert

Het liefst eet ik... Frietjes

Ik luister graag naar... Nederlandstalige muziek

Mooiste gebeurtenis in mijn leven was...

Ik droom van… Een mooi, gelukkig en gezond

Op tv kijk ik graag naar… Reality-programma’s

Ik heb een grote hekel aan... Mensen die dingen niet nakomen

Mijn bijnaam is… Ank

Mijn naam is... Ankie Hamers

Mijn grootste blunder… Poeh, ik maak er genoeg

Ik ben bang voor… Duiven Het mooiste dier is… Een konijn, wij hebben zelf een heel lief hangoor konijn: Henk Fijnaart vind ik... Een rustige plaats Wat ik mis in Fijnaart… Wat meer winkels Mooiste plekje in Fijnaart… Het huis van m’n vader, dat is altijd thuis komen Minst mooie plekje in Fijnaart… De Staalbouw Mooiste plekje in de gemeente… Willemstad

Doe jij mee met hét interview? Het Fendertinterview wordt door veel mensen uit de Fendert (en ver daar buiten) gelezen. Meedoen aan Fendertinterview is heel eenvoudig: het invullen van een vragenlijst met vaste en niet al te ingewikkelde vragen is meestal zo gepiept. Wil jij meedoen aan het Fendertinterview? Of ken jij iemand die dat leuk vindt? Stuur een e-mailbericht naar info@fijnaartnieuws.nl


Pagina 11

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu

voor publiek toegankelijk is zullen alle intenties vanaf 15 maart in de viering worden genoemd.

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138

Zondag 19 april 09.30 uur: Eucharistieviering Celebrant: M. Prasing Pastoraal werker: P. Derks.

Alle vieringen tot 1 juni worden via Kerkdienstgemist.nl uitgezonden. Op de website van de Immanuelparochie klikt u links onder op Kerk TV. Wanneer de zondagviering weer

Mariakapel Iedere dinsdagmiddag is de kerk tussen 14.00 en 16.00 uur open. In de Mariakapel kan iedereen die daar behoefte aan heeft een kaarsje aansteken.

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Zondag 19 april 10.00 uur: De Dorpskerk Voorganger: Ds. FP. van Veldhuizen, Hendrik Ido Ambacht Ambtsdrager van dienst: Menno Bom

Scriba: Susanne Baan-Slager E. scriba@pknfijnaart.nl T. 0168-320491 De kerkdiensten zijn te volgen via www.kerkomroep.nl en via www.pknfijnaart.nl/onlinekerkdienst.

Paashazen verrassen Inzameling voor bewoners Fendertshof de voedselbank Normaal gesproken zamelt PKN Fijnaart altijd producten in voor de voedselbank. Iedere zondag kunnen de gemeenteleden het product van de maand inleveren in de bakken die daarvoor in de kerk staan. Helaas kan dit in verband met het coronavirus nu niet. De voedselbank heeft op dit moment juist heel hard producten nodig. Daarom heeft PKN Fijnaart besloten om de woensdag na Pasen, tijdens het luiden van de kerkklokken een inzameling te houden. Woensdag 15 april van 18.45-19.30 staat de poort van de kerk open en er kunnen zowel producten als een financiĂŤle bijdrage ingeleverd worden t.b.v. De Voedselbank. Op dit moment is vooral vraag naar: mayonaise ( i.v.m gekregen friet) / thee/ lang houdbare melk en suiker, maar ook andere lang houdbare producten zijn welkom.

De bewoners van woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart hadden ondanks de coronamaatregelen toch nog een fijne Pasen. Op tweede paasdag kregen zij bezoek van twee paashazen. De paashazen waren niet met lege handen naar het Fendertshof gekomen. Voor de bewoners hadden zij een mand vol cadeautjes meegebracht, gesponsord door De Topshopper. In de paashaaspakken zaten Caroline Antens en Sandra Driessen, medewerkers van het woonzorgcentrum in dienst van Hago-Zorg. De bewoners genoten van het bezoek en hadden een glimlach van oor tot oor. Ze vonden het geweldig en fijn dat er in deze rare tijd toch een beetje extra aandacht voor hen was.

Scheepsbouw Nieuw of renovatie:

Interieur, meubels op maat, teakdek, lijsten maken Robert Berghout, Steiledijk 5, 4793 RK Fijnaart Tel: 0168-462489 / 06-23752805 Email: berghoutonderhoud@gmail.com Website: www.berghoutonderhoudgroep.nl


18 18

AMSTEL, HEINEKEN OF BRAND** 2 kratten Amstel à 24x30 cl, Heineken à 24x30 cl of Brand à 24x30 cl

2

e HALVE PRIJS*

KIES & MIX FRUIT

RUNDERGEHAKT

Kanzi appels tas à 1 kilo, blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen bakje à 125 gram, pitloze witte of rode druiven bak à 500 gram

2 schalen à 500 gram

a8,97 - a6,57

3 VOOR

499

a7,38

2 VOOR

5,-

Geen 18, geen alcohol

Geldig van wo 25 maart t/m di 21 april 2020

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120

** Deze Seizoensaanbieding kan per Jumbowinkel verschillen. kijk voor de deelnemende biermerken in jouw winkel of op Jumbo.com/bieraanbieding.