Fendert Lokaal 2018 week 29

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 17 j u l i 2 0 18 | w e e k 2 9 | j a a r g a n g 5 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 4 7 9 3 H N F i j n a a r t | w w w . f e n d e r t l o k a a l . n l

Prijs Toer de Boer

Roofvogelshow

Watersnoodroute

Op naar de startdag

Hoog Fijnaarts gehalte in jeugdrondeploeg Recreatiepark De Stok

“We zien alleen maar lachende gezichten” De vier Fijnaartse ronderenners kennen elkaar van school -De Springplank- en van dikke bandenraces. “Vorig jaar fietste ik mee met de ploeg Beleef ’t in Roosendaal. Mijn zusje was toen nog te jong om mee te doen”, legt Marijn uit. “Dit jaar mocht ze wel meedoen, maar was er bij Beleef ’t in Roosendaal geen plaats voor ons allebei. Chad en Reza gingen bij Recreatiepark De Stok fietsen. Daarom hebben we ons ook opgegeven. Het is een hele leuke ploeg. We hebben veel lol met elkaar. Het is extra leuk omdat we met z’n vieren uit Fijnaart komen.”

De Fijnaartse inbreng in de Nationale Jeugdronde, v.l.n.r. Geert-Jan Meijers, Chad en Reza Roks, Marijn en Myrthe Slee en Bjarne Meijers.

De Fendertse klei is een prima bodem voor wielertalent. Dat bewees Wim van Est door als eerste Nederlander ooit de gele trui van de Tour de France te dragen. De 10-jarige Reza Roks heeft op een prominente plaats in de woonkamer haar rood-wit-blauwe trui hangen. Het tricot won zij tijdens het Nederlands Kampioenschap BMX. Het Fijnaartse talent nam weinig rust; afgelopen week fietste zij dagelijks mee in de Nationale Jeugdronde in Roosendaal. Ze was niet de enige vertegenwoordiger van ons dorp. De ploeg van Recreatiepark De Stok telde vier coureurs en twee ploegleiders uit Fijnaart. Dat aantal is een unicum volgens Geert-Jan Meijers uit Fijnaart. Hij is al zes jaar ploegleider bij de Nationale Jeugdronde, een fietsvakantie voor kinderen van 10 tot 14 jaar. We spraken hem afgelopen vrijdag, vlak voor de veldrit in Ossendrecht. “Een collega van mij was ploegleider bij het team waarin mijn zoon Bjarne drie jaar meefietste. Op het moment dat een andere ploegleider stopte, vroeg mijn collega

of ik interesse had. Dat leek me hartstikke gaaf. Ik ging altijd met Bjarne mee en was bij elk onderdeel. Het is nog steeds heel leuk”, vertelt Geert-Jan, die in goed gezelschap is. “Bjarne volgt een opleiding aan het CIOS. Via school loopt hij nu stage bij de Nationale Jeugdronde. Daardoor zijn we dit jaar allebei ploegleider, met nog twee anderen.”

Fijnaart Geert-Jan vertelt dat het puur toeval is dat er vier kinderen uit Fijnaart in zijn ploeg zitten. “Ik heb daar geen invloed op gehad”, zegt hij. “Een andere ploegleider doet de aanmeldingen. Ineens zag ik de namen van Marijn en Myrthe Slee en die van Reza en Chad Roks op de lijst staan. In totaal fietsen er vijftien kinderen in onze ploeg: zeven meiden en acht jongens.”

Drievliet In de afgelopen jeugdronde waren dagelijks 436 kinderen op pad. “Het was nu een hele week”, meldt Geert-Jan, “omdat de ronde voor de 35e keer werd gehouden. Daarom zijn we donderdag ook met alle kinderen, ploegleiders en begeleiders naar Drievliet geweest. Zaten we met zo’n zeshonderd man in het familiepark.” De rennertjes namen het tegen elkaar op tijdens een ploegentijdrit, individuele achtervolging, verkeersdoolhof, veldrit, behendigheidsrit en hinderniscriterium. Bij de ploeg van Geert-Jan gaat het niet om de prijzen. “We hebben in onze ploeg hoogvliegers en laagvliegers”, zegt hij lachend. “Maar wij doen mee om het meedoen en om de kinderen een gigantisch leuke week te bezorgen. Dat lukt, want we zien alleen maar lachende gezichten om ons heen. Dat is het belangrijkste.” Door Jan Willem van Bodegom


MET VAKANTIE

Wij zijn met vakantie van maandag 9 juli t/m zaterdag 21 juli

Dé bloemist voor Fijnaart e.o

aanbieding: Zonnebloemen Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

Maandag 23 juli zijn wij weer open

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl

Maatwerk met voordelen Kadedijk 2, 4793 GB Fijnaart 0168 463 550 fijnaart@markvliet.nl

Veilingweg 10, 4731 CW Oudenbosch 0165 314 350 oudenbosch@markvliet.nl

www.markvliet.nl


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Jorn Nieuwland wint ballonvaart

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Redactie

Jan Willem van Bodegom 06-22011800 jw@uitgeverijlokaal.nl Hilde Roemers

Acquisitie

Tom Aarts 06-14520497 tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Tijdens Toer de Boer mocht bij De Zuylenhoeve de Kersenkoningin natuurlijk niet ontbreken. Zij liet iedereen proeven van de overheerlijke kersen.

Aanleveren

De bezoekers van Toer de Boer konden zondag 8 juli deelnemen aan een puzzeltocht langs de drie agrarische bedrijven. Onder de goede inzendingen werd een ballonvaart verloot.

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Bingo KBO Fijnaart Op donderdag 19 juli houdt KBO Fijnaart weer een gezellige bingomiddag. Er worden 10 ronden gespeeld en er word gespeeld om geldprijzen. De bingokaarten kosten 1 euro per ronde. Deze middag is voor iedereen toegankelijk. Deze middag is in De Graanbeurs, Kadedijk 6 te Fijnaart en begint om 13.30 uur. Het bestuur hoopt weer op een grote opkomst.

Dinsdag 10 juli verrichtte Victor Cornelissens van Markvliet Netwerk Notarissen in Fijnaart de trekking. De gelukkige winnaar van de ballonvaart is Jorn Nieuwland uit Dinteloord. Jorn heeft zijn prijs inmiddels ontvangen. Het is nog niet bekend

wanneer de ballonvaart gaat plaatsvinden. Geslaagd De vier bedrijven die aan Toer de Boer deelnamen kijken met veel plezier op de zeer geslaagde dag.

Zomerse smulweken bij Roksstreekwinkel

Roksstreekwinkel zit midden in haar zomerse smulweken. De lekkere zoete opal-pruimen zijn weer rijp en er worden nog steeds heerlijke kersen geplukt. Kom eens langs om een bezoekje te brengen aan het prachtig fruitbedrijf en in de verrassend veelzijdige streekwinkel. Zaterdag 21 juli komt bakker Niels weer zijn bakkunsten vertonen op het fruitbedrijf. Niels bekend van zijn overheerlijke kersen en appelrondo’s. Bovendien kunnen er weer rondjes door de boomgaard gereden worden met de streekwinkelexpress. Ook kunnen de kinderen genieten op het traptrekkerparcours en de trampoline. Tevens is er een speurtocht door de boomgaard uitgezet. Dat wordt wer genieten op het fruitterras. Tot zaterdag!

www.fendertlokaal.nl

TER INTRO Voor de derde keer in mijn leven heb ik een bevalling meegemaakt. Dit keer zelfs van een tweeling. Wij benutten een van de zonrijke zomerdagen om een fietstochtje te maken door het Zeeuwse landschap. Na een welverdiend bakkie met gebak in Veere peddelen we langs een fraaie boerderij. We besluiten bij een van de stallen af te stappen en een blik naar binnen te werpen. Ons eerste blik valt meteen op een enorm achterwerk waar een blauwkleurig zakje uithangt. Mevrouw de koe staat op het punt te bevallen. Dat ‘op het punt’ moeten we niet al te letterlijk nemen, vertrouwt de boerin ons toe. Het kan tussen een kwartier en drie uur duren. Terwijl de gastvrouw in haar zomerjurkje de benen neemt, besluiten wij even af te wachten. Enige tijd later keert de boerin terug, dit keer in de herkenbare overall. Ze onderwerpt de koe aan een inwendig onderzoek en kijkt bedenkelijk. Diezelfde blik vertoont de opgeroepen boer. “Hier ga ik niet aan beginnen”, hoor ik hem zeggen en hij belt de dierenarts. Ondertussen is ons duidelijk geworden dat de toekomstige moeder niet één, maar twee kalfjes krijgt. De tweeling ligt letterlijk ingewikkeld, waardoor het risico bestaat dat de twee dieren tegelijkertijd naar buiten komen, met alle gevolgen van dien. De vrouwelijke dierenarts weet daar wel raad mee. Met twee armen gaat zij naar binnen om het ene kalf naar achteren te duwen. Inmiddels zijn we al lang niet meer de enige toeschouwers. Om me heen zie ik moeders met pijnlijk verwrongen gezichten de actie van de dierenarts volgen. Het duw- en trekwerk is niet voor niets, even later liggen er twee gezonde kalveren in het stro. Wel moeten ze nog even op gang worden geholpen met een strootje in de neusgaten, het wrijven met stro en een klets koud water. Dan kijken ze fris en monter naar de nieuwe wereld om hen heen. “Welkom”, fluister ik nauwelijks hoorbaar maar zeer gemeend.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


Het is weer Pruimentijd !!

Scheepsbouw Nieuw of renovatie:

Interieur, meubels op maat, teakdek, lijsten maken Robert Berghout, Steiledijk 5, 4793 RK Fijnaart Tel: 0168-462489 / 06-23752805 Email: berghoutonderhoud@gmail.com Website: www.berghoutonderhoudgroep.nl

LANGBROEK BouwAdvies Eerste Kruisweg 8, 4793 RS FIJNAART T. 06-53838837 E. info@langbroek-bouw.nl

www.langbroek-bouwadvies.nl

haaruitval en er haar uitval en er toch goed uitzien toch goed uitzien DOK kappers haarwerk/pruiken specialist

DOK kappers haarwerk/pruiken specialist Bel voor een afspraak? Bel 0168voor 47 26 een 19 afspraak: 0168 47 26 19

Meer informatie: dokkappers.nl meer informatie: dokkappers.nl raadhuisstraat 12 / willemstad raadhuisstraat 12 / willemstad

Gun uw schoenen een 2e ronde. Weggooien is toch zonde!

AUTOBEDRIJF C.A. de Bruyn

Dinsdag 17 juli 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen

ACTIE

Drogedijk 7a, Oude Molen Tel. 06-53454336

choenmakerij Zadelmakerij

geopend: van 11 - 18 uur zaterdag van 10 - 16 uur woensdag en zondag gesloten

www.pauldewitleerbewerker.nl

Agenda

APK € 19,50 IN -EN VERKOOP Patrijsstraat 2 Fijnaart T. 0168 - 46 45 61

WWW.AUTODEBRUYN.NL

Woensdag 18 juli 14.00 uur: Roofvogelshow, Fort Sabina, Fortweg 1 in Heijningen Donderdag 19 juli 13.30 uur: Bingo KBO Fijnaart, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Zaterdag 21 juli 09.00-16.00 uur: Bakker Niels, Roksstreekwinkel, Blaaksedijk 14A in Fijnaart Dinsdag 24 juli 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Donderdag 26 juli 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen

Lonneke de Vrij - 06 23 42 79 30 www.omzienuitvaart.nl - lonneke@omzienuitvaart.nl

Lees de krant ook digitaal: www.fendertlokaal.nl

Dinsdag 31 juli 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Donderdag 2 augustus 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Zaterdag 4 augustus 14.00-17.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Dinsdag 7 augustus 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen


Pagina 5

Wervelende roofvogelshow op Fort Sabina Op woensdag 18 juli is er weer een werverlende roofvogelshow op het grote fort. Een superspannende show met veel humor. Laat je verrassen door de Oehoe en misschien vliegt de grote zeearend wel vlak over je hoofd. Heb jij wel eens een buizerd op je hand laten zitten? Grijp nu je kans en kom naar de roofvogelshow om 14.00 uur op woensdagmiddag 18 juli op Fort Sabina. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar op het fort. Fortweg 1, Heijningen www.fortsabina.nl

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Jongeren Vorig week melde ik dat er oudere jeugd zich misdroeg in een speeltuintje. Afgelopen week kwamen er meldingen binnen dat een groep jeugd die zich zou ophouden op het schoolplein van de Julianaschool en Kennedyschool Fijnaart. Buiten dat het betreden van het schoolplein verboden is, moeten enkele zich blijkbaar ook laten gelden door dan zaken te vernielen. Ik verzoek ouders/verzorgers aub dit thuis onder de aandacht te brengen bij hun jeugdigen dat het betreden van het schoolplein verboden is. Er wordt door de politie hierop opvallend, maar ook onopvallend op gecontroleerd. Bij overtreding volgt er, buiten het vergoeden van de schade, een proces verbaal of verwijzing naar bureau Halt. Als de daders minderjarig blijken te zijn, dan zijn de ouders aansprakelijk voor de ontstane schade. Vernielingen zijn niet alleen irritant en kostbaar. Ze zijn er ook de oorzaak van dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen woonomgeving. Jongeren ontmoeten elkaar bij voorkeur in groepjes op straat, bij een sportcomplex of in het park, maar altijd uit het zicht

van hun ouders. Hoewel dat ‘hangen’ misschien zinloos lijkt, heeft het wel degelijk een functie. Ze groeien op, zijn volop bezig hun identiteit te ontwikkelen en nieuwe contacten te leggen. De meeste jongeren hebben geen kwaad in de zin maar zoeken alleen een plek om samen te zijn. Ik begrijp heel goed dat dit voor omwonenden hinderlijk kan zijn, zeker als het gepaard gaat met luidruchtig of baldadig gedrag, herrie van muziek en brommers en afval op straat. Vaak wordt dan de politie gebeld, maar ik adviseer altijd om eerst zelf een praatje met ze te maken. Dat werkt echt veel beter, het is tenslotte vaak jeugd uit uw eigen wijk en mogelijk dat u ze kent of dat ze u kennen. Mensen vinden zo’n groep soms bedreigend, maar de meeste jongeren zijn prima aanspreekbaar. Zo lang je ze op een respectvolle manier benadert en rustig uitlegt waar je last van hebt en ze vraagt om mee te werken aan een oplossing. Ook grenzen opzoeken hoort bij opgroeien. Maar als jongeren de grens over gaan en echt strafbare feiten plegen, zoals vernie-

ling, mishandeling, diefstal, alcohol- of drugsmisbruik, moet duidelijk zijn dat we dit gedrag niet tolereren. Het is belangrijk dat we probleemgedrag bij jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren. Zo kunnen we samen (gemeente, BOA, jongerenwerk, jeugdprofessionals, ouders en politie) kijken hoe we kunnen voorkomen dat zo’n kind verder afglijdt. Ook u kunt daarbij helpen. Ziet u dat jongeren, al dan niet in groepsverband, zich schuldig maken aan strafbare feiten? Bel dan de politie en noteer signalementen, namen, en kentekens. Normaal gesproken belt u daarvoor 0900-8844, maar als u de dader(s) op heterdaad betrapt kunt u ook 112 bellen. Poging inbraak Zondag 8 juli omstreeks 3.454.00 uur werd er gepoogd in te breken bij het tankstation gevestigd aan de Parallelweg Fijnaart. Op dinsdag 10 juli omstreeks 00.40 uur werd er een 2e poging gedaan om in te breken. Allebei de keren is het niet gelukt het pand te betreden. Eerdere getuigen oproepen via social media werd goed op gereageerd, waarvoor heel veel dank. Het onderzoek loopt en camerabeelden worden onderzocht. Deze bevindingen met mogelijke vergelijkbare zaken, lokaal

en landelijk, worden daarin meegenomen. Het is voorgelegd bij de Officier van Justitie om de camerabeelden te mogen tonen bij de programma’s, Opsporing Verzocht en Bureau Brabant. Mocht u in tussen tijd toch nog aanwijzingen en/of aanvullingen hebben, neem dan aub contact op met 0900-8844 of meld het bij mij. Vakantieperiode De vakantieperiode is begonnen. Een fijne tijd om er even tussenuit te gaan. Maar let op, ook inbrekers kijken uit naar deze periode Als veel mensen van huis zijn, slaan zij hun slag. Samen zien en horen we meer. Natuurlijk let ook de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Zoals u dat natuurlijk ook doet. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur, en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraak.

Johan Damen

Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen, Zwingelspaan, Standdaarbuiten en industrieterrein Dintelmond T 0900-8844 johan.damen@politie.nl


Pagina 6

KLIEKJES Schoolreisje, niet naar Bali Een artikel in het Algemeen Dagblad van 11 juli 2018. Waaruit blijkt dat kinderen al na de basisschool - vroeger heette dat gewoon Lagere School - schoolreisjes maken naar Barcelona en zelfs, een eindweegs over de horizon, naar Bali. Waarvan ik het betwijfel of ze de geografische ligging van dat land kennen anders dan van Google Earth of andere mediavormen. Nee, er volgt geen badinerend stukje over 'dat vroeger alles beter was'. Wel anders En op de fiets naar Bali? Niet dus. Het in het Limburgse heuvelland gelegen Valkenburg was voor ons gevoel al aan de andere kant van de wereld. Nog geaccentueerd door het aldaar gesproken dialect. Na afloop van de tentamens op de plaatselijke Christelijke Muloschool aan de Wilhelminastraat een korte fietsvakantie. Achteraf toch verwonderlijk dat mijn ouders toestemming gaven om die mee te maken. Misschien dat de inschrijving en de betaling al voor de tentamens had plaatsgevonden want de cijfers… ‘Spiek mie d’r not from’ zou een goede kennis van mijn ouders zeggen die dacht het Engels machtig te zijn. De fietsvakantie was kort in de zin van tijd, niet van afstand, want van de Fendert naar Zuid-Limburg is toch altijd een slordige tweehonderd kilometer. Samen met acht klasgenoten, dus negen in totaal en onder de bezielende leiding van ‘het hoofd der school’, de heer De Wit en zijn lieftallige eega, werd een bezoek gebracht aan onder andere het Drielandenpunt in Vaals. Volgens oud klas- en dorpsgenoot Corrie Nieuwschepen, die ik enkele jaren geleden nog sprak, duurde de fietsvakantie van 15 tot en met 19 mei in het jaar Anno Domino 1952. De eerste overnachting werd doorgebracht in ‘’t Zanghoes’ in Roermond. De rest van de dagen tot de thuisreis in ‘’t Heemet’ in Vaals. Vermoedelijk beide een Jeugdherberg. Op de drie zorgvuldig bewaarde foto’s die ik aan deze vakantie heb overgehouden, staan onder andere Corrie Nieuwschepen, Babs Konings, Nelleke de Groot, Adrie (Zus) Nijhoff, Henk den Hollander, Arie Ophorst, Geert Knook, Piet van de Ree en ikzelf. En natuurlijk Mevrouw de Wit. Uit deze opsomming mag blijken dat de heer De Wit de foto’s heeft gemaakt. Wat ik mij meer dan alle bezienswaardigheden nog levendig kan herinneren is de fietstocht terug. In een ééndaagse lange rit, dwars door België, onder meer langs het kilometerslange en dus eindeloos lijkende ‘Albert-kanaal’, terug naar huis. Qua afstand een Tour-de-France etappe waardig. Tijdens die tocht hebben we opgestopt bij ‘’Café du Midi’, een uitspanning in Hasselt in de Belgische provincie Limburg en ondanks de Franse naam in het Vlaamstalige gedeelte van België. Na deze monstertocht waarbij de zon het beste met ons voor had, kwamen wij thuis in Fijnaart aan. Hoe de anderen eraan toe waren - sommigen moesten nog door naar Heijningen of zelfs naar de Willemstad - weet ik niet. Ik was zodanig uitgewoond dat mijn moeder mij, nadat ik min of meer van mijn fiets was gestapt en binnen mijn bezwete kleren had uitgetrokken, op een stoel onder de douche heeft geplant en de douchekraan heeft aangezet. De kleding ging linea recta de wasmand in. Ikzelf werd door de prettig warme douche ‘gerecycled’. Tot een volgende keer. Houdoe. Cees van der Mast

Informatiegids Moerdijk 2019, de nieuwe editie Uitgeverij Akse Media te Den Helder is gestart met de voorbereidingen van de nieuwe informatiegids. Ook dit jaar is de gids weer een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over uw gemeente. Zowel in de papieren versie als in onze digitale gids vindt u informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven. Naast de digitale informatiegids http://moerdijk.smartmap.nl kunt u gebruikmaken van de Gemeentegids App. Deze kunt u gratis downloaden door onderstaande QR-code te scannen met uw smartphone of tablet.

Vanaf 16 juli 2018 (week 29) worden instellingen en verenigingen met een redactionele vermelding benaderd om de juistheid van de gegevens te

controleren. Indien u in de vorige editie een vermelding heeft, ontvangt u van ons een e-mail. Deze e-mail bevat een unieke, persoonlijke inlogcode waarmee u de gegevens op elk gewenst moment kunt wijzigen. Is er bij ons geen mailadres bekend, dan wordt er komende weken telefonisch contact met u opgenomen. Wilt u zelf een wijziging doorgeven of staat uw vereniging/ organisatie nog niet in de gids? Geef dit dan door via redactie@ aksemedia.nl (onder vermelding van informatiegids Moerdijk) of bel (0223) 673 010. Sales Inmiddels is de afdeling Sales al begonnen met het benaderen van adverteerders, welke de verschijning van de gids mede mogelijk maken. Bent u nog niet benaderd of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze salesmanager via (0223) 673 121. Echtheid Bent u benaderd en twijfelt u over de echtheid van uw gesprek, neemt u dan zeker contact met ons op. Wij kunnen indien nodig door middel van ons adressenbestand en sociale media andere organisaties binnen uw gemeente op de hoogte stellen.

Moerdijk houdt ruim 2 miljoen over aan 2017 2017 was op financieel gebied een uitstekend jaar voor de gemeente Moerdijk. De gemeente sloot vorig jaar af met een positief saldo van 2.191.000 euro. Dat bedrag gaat voorlopig naar de algemene reserve. In de aanloop naar de begroting voor 2019 wordt gekeken aan welke ambities en wensen het bedrag besteed kan worden. Ook belangrijk is dat de jaarrekening 2017 is goedgekeurd

door de onafhankelijk accountant. Een jaar geleden lag dat anders. De accountant gaf indertijd geen rechtmatigheidsverklaring af voor de jaarrekening over 2016 en kwam met een kritisch rapport met aanbevelingen. Dit leidde tot het ontslag van Frans Fakkers als wethouder. Zijn opvolger Jack van Dorst geeft aan dat de aanbevelingen van de accountant zo goed mogelijk zijn doorgevoerd.

Lees de krant ook digitaal:

www.fendertlokaal.nl


Pagina 7

Linsy Remijn FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week met Linsy Remijn. Mijn naam is... Linsy Remijn

Mijn onhebbelijkheden zijn… Ik ben soms wat eigenwijs

Ik woon in Fijnaart sinds... Ik ben geboren in Oudemolen en sinds vorig jaar verhuisd naar Standdaarbuiten

Ik luister graag naar... Hollandse feestmuziek

Men zou mij kunnen kennen van... Mijn jongere jaren op de Kennedy School, mijn werk als wijkzuster en ik ben regelmatig te vinden in de Graanbeurs voor een feestje In het dagelijks leven... Werk ik als wijkzuster in Fijnaart en Klundert Het liefst eet ik... Pasta en vis Mooiste gebeurtenis in m’n leven... Vorig jaar de reis naar Zuidwest Amerika Deze film moet iedereen zien... Still Alice Het boek waarvan ik erg genoot was... Ik lees niet veel, maar als ik lees, lees ik waargebeurde verhalen, zoals Papa’s bloed Men kan mij ‘s nachts wakker maken voor... Nou, liever niet. Maar voor een vakantie mag je mij altijd wakker maken De mooiste kleur vind ik... Beige De persoon die ik graag eens zou ontmoeten is... Mister Bean Ik ben goed in... Organiseren, plannen en samenwerken Mijn guilty pleasure is... Bonbons van de winkel ‘Boulanger’

Ik droom van... Een gelukkig en gezond leven met nog meer mooie reizen Het liefst drink ik... Thee of in het weekend een glaasje Hugo Mijn lijfspreuk is… Pluk de dag en dat elke dag op nieuw! Bovenaan mijn bucket list staat... Ik moet mijn bucket list nog maken Ik heb een grote hekel aan... Ruzies en onenigheid

Mijn lievelingsspel is... Monopoly

Ik ben bang voor... Muizen en ratten

Over 10 jaar wil het volgende bereikt hebben... Nog steeds gelukkig en gezond zijn met Brian en hopelijk een gezinnetje

Mijn lievelingssporten... Dat zijn lopen, skeeleren en zwemmen

Het mooiste dier is... Een geit

Mijn bijnaam is... Lin, Lins Ik ben trots op... Mijn ouders, broer en zus Mijn favoriete vakantieland is... Amerika Mijn sterrenbeeld is... Boogschutter Mijn vrije tijd besteed ik aan... Sporten en wijntjes drinken met vriendinnen Als ik 10 miljoen euro win... Zou ik een aantal mooie reizen gaan maken en nog een leuk vakantiehuisje ergens kopen en goede doelen steunen voor ALS en kanker Beste voetbalclub ter wereld... vv de Fendert

Ik heb bewondering voor... Mijn collega’s die altijd klaar staan voor de cliënten in de wijk om dagelijks de zorg te verlenen Mijn grootste blunder... Dat zijn er te veel om op te noemen Op televisie kijk ik graag naar... Boer zoekt vrouw Favoriete vak op school... Verpleegkunde Mijn beste vriendinnen zijn… Die weten zelf wie dat zijn

Fijnaart vind ik... Een leuk en gezellig dorp Wat ik mis in Fijnaart is... Een tapas-restaurant Mooiste plekje in Fijnaart... Dat zijn de polders Het minst mooie plekje in Fijnaart is… De parkeerplaats naast het Fendertshof Mooiste plekje in de gemeente Moerdijk... Onze achtertuin in Standdaarbuiten en de wandelroute langs de Mark in Standdaarbuiten

Doe mee met hét interview Meedoen aan Fendertinterview is heel eenvoudig: het invullen van een vragenlijst met vaste en niet al te ingewikkelde vragen is meestal zo gepiept. Wil jij meedoen aan het Fendertinterview? Of ken jij iemand die dat leuk vindt? Stuur een e-mailbericht naar info@fijnaartnieuws.nl


Watersnoodroute Moerdijk

Fietsen door polders en langs een indrukwekkende geschiedenis Ruim 65 jaar geleden werd de westhoek van Brabant getroffen door een van de grootste natuurrampen die ons land heeft gekend. De natuur is veerkrachtig, want anno 2018 zijn er weinig zichtbare sporen van de Watersnoodramp van 1953. Toch voel je de indrukwekkende geschiedenis als je de Watersnoodroute Moerdijk fietst of wandelt. De route is samengesteld door vijf ‘Gastheren van Waterpoort’. Waterpoort is een samenwerkingsverband in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland, in gebieden waarin water een belangrijke rol speelt. Samen benutten de gebieden kansen die ze alleen niet kunnen realiseren. Toeristische instanties zijn opgeleid tot gastheer. 35 kilometer De gastheren Stichting Watersnoodwoning-Museum, het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum, B&B Theetuin Floris & Sabina, De Prullenkast en Fort de Hel hebben een fiets- en wandelroute over 35 kilometer uitgezet langs punten waar op 1 februari 1953 de Watersnoodramp plaatsvond. Veel is daarvan niet meer terug te vinden. Waar eens water stond, staan nu de aardappels, tarwe en uien te groeien. Dat maakt deze fietstocht niet alleen indrukwekkend, maar ook heel mooi. Foto’s De Watersnoodroute is afgedrukt in een boekje dat bij elke gastheer gratis is te verkrijgen. Hierin staan ook foto’s van de situatie in 1953. De foto’s zijn genummerd, zodat ze op de kaart terug zijn te vinden. Voor de fietser of wandelaar is het wel lastig te bepalen waar nu precies de foto is gemaakt. De tijd heeft de afgelopen 65 jaar allerminst stilgestaan. Het is een aanrader om de watersnoodfoto’s op grote borden af te beelden en op de locaties te plaatsen. Dan is goed zichtbaar hoe de situatie tijdens die enorme ramp was. Dat geeft de route nog meer inhoud. Door Jan Willem van Bodegom

Kraaiendijk

Christelijke basisschool Zwingelspaan


K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Donderdag 19 juli 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Gebedsviering Zondag 22 juli 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Eucharistie

Celebrant: M. Prasing Diaken M. Bastiaansen Samenzang o.l.v. W. Hommel Misdienaars: T. Schrauwen en R. van Sprundel Lector: E. Mulders Koster: H. Berghout Collectanten: J. Reuvers en P. Berghout Gebedsintenties: Lies van Merienboer-Korst. Cornelia TakHazen (3) Collecte: voor eigen kerk Na afloop samenzijn met koffie

Wereldjongerendagen 2019 De wereldjongerendagen in 2019 zijn van 22 tot en met 27 januari in Panama. Jongeren die geïnteresseerd zijn kunnen meer informatie de website bezoeken: www.wjd.nl Ook op de website www.Katholiekleven.nl is veel interessante informatie te vinden over deze jongerendagen. Het Bisdom organiseert met de jongeren actie ‘s om geld in te zamelen voor de reiskosten. Wij als Geloofsgemeenschap ondersteunen dit graag. Achter in de kerk van de H. Jacobus de Meerdere liggen folders voor geïnteresseerden.

Vormsel Afgelopen week ontvingen alle kinderen die vier jaar geleden hun eerste Heilige Communie hebben gedaan een brief met daarin een uitnodiging om zich aan te melden voor het Heilig Vormsel. De Vormselviering vindt plaats op zaterdag 24 november in de Bartholomeuskerk te Zevenbergen. Mocht u geen brief ontvangen voor uw kind, neemt dan contact op met de parochie. pkwest@ immanuel-parochie.eu

Snuffelmarkt in Jacobushof Zaterdag 25 augustus is in de Jacobushof weer de jaarlijkse Snuffelmarkt. Ieder jaar opnieuw is het een gezellige markt die druk bezocht wordt. Natuurlijk staat de koffie weer klaar en vanaf 11.00 uur verse pannenkoeken en poffertjes. Hebt u nog bruikbare huishoudelijke en decoratieve spulletjes thuis die niet meer gebruikt worden? Ook boeken, stripverhalen en kinderboeken zijn van harte welkom. Liever geen speelgoed meer want dat hebben we in overvloed. U kunt uw spulletjes iedere dinsdagmiddag bij de kerk afgeven, wij zijn er weer blij mee!

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: Susanne Baan-Slager E. scriba@pknfijnaart.nl T. 0168-320491 Zondag 22 juli 10.00 uur: De Ontmoetingskerk Voorganger: Ds. J.H. van der Sterre Ambtsdrager van dienst: Jan

Tolenaars Gastheer: Alex Solleveld Koster: Anton Bom Collecte rondgang: Eigen gemeente: Stille hulp Collecte uitgang: Instandhouding kerk en eredienst De kerkdiensten van de Protestantse Gemeente zijn terug te luisteren via www.kerkomroep.nl

Kerstshows OG3NE ontzettend gewild OG3NE geeft eind dit jaar een reeks kerstconcerten in het Kurhaus in Scheveningen. De shows zijn enorm gewild. Een dag na de start van de voorverkoop waren de eerste zes shows volledig uitverkocht. Daarom zijn er extra concerten aan toegevoegd. OG3NE A Magical Christmas in concert vindt plaats op 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25 en 26 december. In het Kurhaus brengen Lisa, Amy en Shelley Vol de allergrootste kersthits uit heden en verleden ten gehore. Uiteraard komen ook de eigen kerstpareltjes van de in Fijnaart opgegroeide zangeressen voorbij. Kaarten voor de extra shows zijn verkrijgbaar via www.ticketpoint.nl of 0900-0088.Pagina 11

Meld je aan voor de startdag vv de Fendert

De deelnemers aan de startdag van vorig jaar. Dit jaar hoopt het jeugdbestuur op nog meer deelnemers!

Op zaterdagmorgen 25 augustus houdt het jeugdbestuur van vv de Fendert opnieuw een startdag voor alle jeugdteams. Deze leuke en sportieve activiteit is van Âą 10.30 tot 13.00 uur. Vorig jaar was de startdag een groot succes. Ook deze keer worden de trainingen verzorgd door trainers van Soccer Upgrade. Om de organisatie goed te laten verlopen, wil de organisatie graag uiterlijk zondag 19 augustus weten wie er allemaal aanwezig is. Wil je jezelf nu al aanmelden voor dit leuke en leerzame voetbalevenement? Zet de startdag

op 25 augustus dan snel in je agenda en stuur vast een emailbericht naar jeugdbestuur @vvdefendert.nl.

o Je voor- en achternaam; o Je geboortedatum; o Je e-mailadres en telefoonnummer.

Gegevens Vermeld in dat bericht in ieder geval de volgende gegevens:

Leuke ochtend Het jeugdbestuur gaat zorgvuldig met jouw gegevens om en

Chad Roks wint rit In de ploeg van Recreatiepark De Stok in de Nationale Jeugdronde in Roosendaal zaten dit jaar vier Fijnaartse talenten (zie voorpagina). Chad Roks wist zaterdag de behendigheidsrit te winnen. Dat leverde hem een fraaie beker op. Ook mocht hij de volgende dag de witte trui dragen. In het algemeen klassement eindigde Chad op de 16e plaats. Reza Roks wed 40e, Marijn Slee 96e en Myrthe Slee 179e.

PV Fijnaart Uitslag afdeling 2, Postduivenvereniging Fijnaart Quievrain Vitesse Jonge duiven Âą 146 km. Gelost op 14 juli om 08.30 uur met 134 duiven. 1. A.C.A. Kersten Fijnaart 2. A.C.A. Kersten Fijnaart 3. P. Wildhagen Oud Gastel 4. A.C.A. Kersten Fijnaart 5. Van Dijk-Loman Oud Gastel 6. P. Wildhagen Oud Gastel 7. A.C.A. Kersten Fijnaart

8. A.C.A. Kersten Fijnaart 9. Van Dijk-Loman Oud Gastel 10. A.C.A. Kersten Fijnaart 11. A.C.A. Kersten Fijnaart 12. A.C.A. Kersten Fijnaart 13. A.C.A. Kersten Fijnaart 14. C.J. Kocken Fijnaart 15. P .Wildhagen Oud Gastel 16. Van Dijk-Loman Oud Gastel 17. P. Wildhagen Oud Gastel 18. A.C.A. Kersten Fijnaart 19. C.J. Kocken Fijnaart 20. Van Dijk-Loman Oud Gastel

zullen deze informatie niet voor andere zaken gebruiken. Samen met jullie maken zij er dan graag een leuke ochtend van! Hopelijk tot de 25e augustus!

Loop mee met De Mars langs de Zuiderwaterlinie Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september rijgen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waarin ook Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars meelopen. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. Op zondagmiddag 23 september komen de wandelaars vanuit beide richtingen in Heusden samen om een

muzikaal slotfeest te vieren. De Mars trekt over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af. Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen. Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.


Maakt elk idee werkelijkheid! Wij verzorgen uw (reclame)drukwerk van concept tot op de deurmat!

• Creatieve teksten • Pakkende foto’s • Sprankelende opmaak Uitgeverij Lokaal | Specht 17 | 4793 HN Fijnaart info@uitgeverijlokaal.nl | www.uitgeverijlokaal.nl 06-22011800 | 06-14520497

• Haarscherp drukwerk • Betrouwbare bezorging

KIES & MIX BARBECUE 4 bakjes vlees, vis of vega met kies & mix sticker

4 VOOR

10

00

Geldig t/m di 2 oktober 2018

Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120