Fendert Lokaal 2017 week 51

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 19 d e c e m b e r 2 0 17 | w e e k 51 | j a a r g a n g 4 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 47 9 3 H N F i j n a a r t | w w w. f e n d e r t l o k a a l . n l

The Gift is een geschenk

Kerst voor Mientje

Terugblik op 2017

Quizzen en lunchen

Vreugde en verdriet lagen in 2017 dicht bij elkaar voor OG3NE

Songfestivaldroom ging in vervulling Extra dikke kersteditie inzamelen van huishoudelijk afval én opnieuw de oude super. Fijnaart ging 2017 in met het idee dat de verbouwing van de voormalige supermarkt tot gezondheidscentrum snel van start zou gaan. Het duurde echter tot in juni voordat de sloop begon. Daarna werd regelmatig de slopershamer neergelegd. In oktober kwam het nieuws dat de verbouwing is vertraagd en niet eerder dan in het eerste kwartaal van 2018 klaar is. Vanaf die tijd is het angstvallig stil op de bouwplaats aan de Nieuwe Dorpsweg. Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2018… Amy, Lisa en Shelley Vol kregen een 'uitzwaaifeest' van hun oude school De Springplank.

Het jaar 2017 kende voor Lisa, Amy en Shelly Vol vele hoogtepunten en een overheersend dieptepunt. De inmiddels uit Fijnaart verhuisde zussen zagen hun droom om te stralen op het Eurovisie Songfestival in vervulling gaan. Kort daarna moesten zij afscheid nemen van hun moeder Isolde. 2017 is dan ook een jaar waarin de familie Vol met gemengde gevoelens op terugkijkt. Het jaar begon voor OG3NE met de voorbereidingen op het Eurovisie Songfestival in Kiev. Maandenlang werd er gespeculeerd over het liedje. Dat werd uiteindelijk Lights & Shadows, geschreven door hun vader Rick en Rory de Kievit, de vriend van Shelley. Het nummer gaat over de tijd die patiënt en familie doormaken tijdens een ernstige ziekte en bezingt de positiviteit en hoop. Verrassing Donderdag 11 mei doorstonden

Lisa, Amy en Shelley met glans de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Een dag later kregen de zussen de verrassing van hun leven. Hun ernstige zieke moeder bleek toch te zijn afgereisd naar Kiev om haar dochters te zien optreden in de finale. Op die avond vielen aan het eind van het nummer de meiden elkaar geëmotioneerd in de armen. Dat ze met Lights & Shadows op de elfde plaats eindigden, maakte eigenlijk niet uit. Nederland was trots op OG3NE en Fijnaart supertrots.

Afscheid Amper twee maanden later kwam het trieste bericht dat hun moeder Isolde was overleden aan de gevolgen van een zeldzame vorm van botkanker. Enkele weken daarvoor had ze besloten de behandeling verder te staken. Het afscheid vond plaats in Dordrecht. Oude super Naast OG3NE werd het plaatselijke nieuws in Fijnaart en Heijningen gedomineerd door de nieuwe manier van het

Een uitgebreid jaaroverzicht staat in deze extra dikke kersteditie van Fendert Lokaal. Door Jan Willem van Bodegom

De laatste... Dit is de laatste uitgave van Fendert Lokaal van 2017. Speciaal voor de feestdagen is het een extra dikke kerstuitgave met een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar en vele kerstwensen. In de eerste week van januari verschijnt de eerste Fendert Lokaal van 2018. Fijne feestdagen en een goed Nieuwjaar.

Uitgeverij Lokaal


SMULTOPPERS

Van woensdag 20 t/m zaterdag 23 december

Kerst-slagroomschnitte voor 5 personen € 5,99

Dé bloemist voor Fijnaart e.o

200 punten? Dan is de schnitte gratis voor u

IJstaarten (6 tot 8 personen) € 11,49 Bakkerij Sonneveld wenst u fijne feestdagen

Beste klanten en relaties: hartelijk dank voor jullie vertrouwen en samenwerking in 2017 Hele fijne feestdagen toegewenst! Paul, Marloes en Matthijs Vollebregt.

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487

www.bakkerijsonneveld.nl

ONDERNEMERSVERENIGING FIJNAART

Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

December sale maand

3e winnaars najaarsactie

Hermans Optiek

Op 27 november is de najaarsactie van Ondernemersvereniging Fijnaart van start gegaan. Bij besteding van elke 10 euro bij de deelnemende winkeliers ontvangt iedereen een gratis lot. Wekelijks worden 5 loten getrokken. De winnaars krijgen een uitnodiging voor het Prijzenfestijn op 19 januari.

Heel de maand december

De winnaars van deze week zijn:

bij Hermans Optiek flinke kortingen op alle monturen en zonnebrillen van

10% tot 50% korting!

A. Beerendonk, Rian Meeuwisse, Sarina Bremer, W. van Mourik en Anja Oudhof De winnaars krijgen bericht. Deelnemers: Jumbo Gert Driesen Fijnaart, Voet Installatietechniek, Slijterij Van der Maas, Kado & Zo, Bakkerij Sonneveld, Schouwenaars Schoenen, Jouw Lijflijn, DA Drogisterij Van den Hout, Hermans Optiek, Topshopper, Bike Totaal Sweere, Boelhouwers Woonservice, Ellen B Mode, Eethuis Family, Bakkerij P. Nagelkerke, De Fendertse Hoeve, De Graanbeurs, Garage De Westhoek, The Trendy Store, Roks Streekwinkel.

www.hermansoptiek.nl Prinsenbeek: 076 - 5414288 Fijnaart: 0168 - 462301 Klundert: 0168 - 402621


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Eerste huwelijk voltrokken TER INTRO Nog enkele dagen en we in d’Engelenburgh schuiven met de familie weer aan voor het traditionele gourmetten. Vlak daarvoor hebben we Robert ten Brink geliefden zien verbinden of hebben we met velen in de kerk naar de dominee of pastoor geluisterd.

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

De saamhorigheid gloort met kerst tot ongekende hoogte. Helaas ligt hij de rest van het jaar veelal op de grond. Het zou me heel wat waard zijn als we heel 2018 elkaar respecteren en niet via mails, ‘sociale’ media of achter elkaars rug om naar beneden halen.

Redactie

Jan Willem van Bodegom 06-22011800 jw@uitgeverijlokaal.nl Hilde Roemers

Acquisitie

Tom Aarts 06-14520497 tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Wekelijkse activiteiten Pestalozzihuis Woensdag Biljarten: vanaf 13.00 uur Bingo: start om 14.00 uur, daarna kaarten, sjoelen of Rummikub Donderdag Biljarten: van 13.00 uur tot 16.30 uur Koersbal: van 14.00 uur tot 16.30 uur Vrijdag Biljarten: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur

Het plechtige moment van het ringen uitwisselen, aangereikt door kleinzoon Nick.

Met een plechtig ‘ja’ door de één en een kordaat ‘ja’ van de ander beloofden Hans Jacquemijns en Angela Vos elkaar trouw bij te staan gedurende de rest van hun leven. Het echtpaar werd op 12 december als eerste bruidspaar in d’ Engelenburgh in de echt verbonden. Ze hadden die dag meer te vieren: niet alleen kenden ze elkaar die dag twaalf en een half jaar, ook Hans’ dochter werd dertig. Een dertigtal mensen was aanwezig bij de sfeervolle huwelijksvoltrekking. Ambtenaar van de burgerlijke stand Hendrina Veldhuyzen wees er fijntjes op

dat ‘elkaar liefhebben’ niet als voorwaarde in het huwelijksformulier staat. “Maar”, stelde zij, “het feit dat jullie hier nu staan, zegt genoeg.”

WG Makelaars wenst u gezellige kerstdagen en een fantastisch 2018!

Dat samen zoveel meer is dan een optelsom, mocht ik afgelopen weekend weer beleven. Een muzikant die zijn instrument mooi bespeelt, is een genot om naar te luisteren. Een zanger of zangeres die een noot haarzuiver weet te raken, kan je tot tranen toe roeren. Een acteur of actrice die overtuigend zijn personage neerzet, brengt een warme glimlach op je gezicht. Maar breng muzikanten, zangers en acteurs bij elkaar en je hebt de ultieme emotie te pakken. Dat gevoel overviel me toen ik tussen de pilaren van de Jacobus de Meerderekerk stond te genieten van het samenspel van zeventig individuen. Enkele uren later werd ik nog meer geraakt door het schouwspel dat aan me voorbijtrok. Tientallen mensen stroopten eensgezind de mouwen op om de kerk weer zijn vertrouwde uiterlijk terug te geven. De gigantische klus was hierdoor vliegensvlug geklaard. Voor mij was het nog mooier om te zien dat iedereen, hoe verschillend ook van aard en leeftijd, samen de schouders eronder zetten. Als we dat kunnen doortrekken naar 2018, dan wordt het een prachtig jaar. Ik wens iedereen hele fijne feestdagen met een gezond en verbindend nieuwjaar.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


The best boxer in the World. Waar denk je dan aan? Aan de fantastische boxers van PFM Underwear? Of aan Wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven? Goed nieuws. Er is geen fout antwoord, want beide verdienen die titel. Daarom zijn Rico Verhoeven en PFM Underwear een samenwerking aangegaan. Het resultaat; De limited edition Rico Verhoeven collection van PFM Underwear die nu uit is ĂŠn bij ons verkrijgbaar!! Een 3 tal boxers met elk een persoonlijk verhaal. Behalve de Rico Verhoeven collectie is ook het PFM Underwear assortiment uitgebreid met nieuwe prints en kleuren. Leuk cadeau voor onder de Kerstboom!

Rosemary’s Lingerie

Dorpsstraat 25, 4751 AH Oud Gastel Telefoon: 0165-513470 Mobiel: 06 10190564 E-mail: info@rosemaryslingerie.nl www.rosemaryslingerie.nl

Kadedijk 6 Fijnaart Tel. 0168 - 462723

meer info zie: www.degraanbeurs.nl/agenda


Pagina 5

Musical The Gift van Oranjevaan smaakt naar meer Maar Maria corrigeert hem door te zeggen dat Jezus niet van hen is. Het is het geschenk van God aan de wereld en zijn taak is liefde brengen. Daarom sluit de voorstelling gezamenlijk af met het nummer ‘Alles is liefde’.

Een volle kerststal bij de geboorte van Jezus in The Gift. Foto's: Wim van der Zande

Wist u dat Jezus niet in een stal is geboren, maar in een vrijstaande themakamer van een hebberige herbergier en zijn vrouw? Nee? Dan was u zaterdagavond niet een van de vierhonderd aanwezigen die van musical The Gift hebben genoten. Het beroemde kerstverhaal in Passionstijl met Nederlandse muziek werd opgevoerd door Muziekvereniging Oranjevaan voor een enthousiast publiek. Het lijkt al een beetje kerstavond, zaterdag 16 december. Het is koud en regenachtig maar uit alle straten komen mensen in groepjes naar de Jacobus de Meerderekerk gelopen. De kerk is voor één dag omgetoverd tot een sfeervol theater. Op het grote podium zitten het orkest en vocaal ensemble Move helemaal in het wit gekleed. Als de laatste bezoeker een plekje in de banken heeft gevonden, dimmen de lichten en kringelt geheimzinnige rook de zaal in. Maria op pumps De musical begint met een prachtige uitvoering van ‘Queen of the Dolomites’ door het orkest, waarna de verteller (Ton Santbergen) het publiek een beeld schetst van kerstavond zoals veel mensen die zullen herkennen; vooral veel lekker eten, kaarsjes aan, een beetje tv-kijken en cadeautjes onder een schitterende kerstboom. Maar het ware kerstgeschenk in onze consumptiemaatschappij is volgens de verteller een Goddelijk geschenk, namelijk de geboorte van Christus. Dat is het verhaal van The Gift. De verteller neemt het publiek mee naar Nazareth. Daar zien we hoe Maria (Melany Comperen) op pumps en met tablet door de engel Gabriël in pak (Eddie Boekestijn) wordt geconfronteerd met haar zwangerschap. Zij zingt vervolgens heel breekbaar ‘Mag ik dan bij jou’,

begeleid door alleen de piano. Kippenvel en volop lachen De musical heeft een mooie opbouw, waarbij orkest, solisten en koor elkaar steeds afwisselen. De scenes zijn kort en overtuigen door de combinatie met de uitgekozen muziek. Het is verrassend hoe bekende popsongs zo goed aansluiten bij het kerstverhaal. Zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan de gevoelens van Jozef (Stefan van der Kemp) en Maria. Ze zingen dan heel gevoelig het duet ‘Een plaats voor ons’ uit de West Side Story. Na zo’n kippenvelmoment kan er ook weer volop gelachen worden. De herbergier (Stefan Lankhuizen) krijgt een grote rol in het verhaal en wordt lekker vet en vies gespeeld. Samen met zijn ordinaire vrouw (Lenie Farla) zingt hij onder begeleiding van het orkest, het koor en piano het nummer ‘Baas van ’t hele spul’. Zij weten het publiek hierbij echt op hun hand te krijgen. Alles is liefde De geboorte van Jezus kondigt zich aan en natuurlijk schiet Jozef volledig in de paniek. De beschrijving van de bevalling is grappig en er komt zelfs een bord voor de stal met de naam van het pasgeboren kindje. Maria zingt ‘Nu dat jij er bent’ onder begeleiding van klarinetten en piano. Er is een grote rol voor koor Move als ze de herders

spelen. Vanachter uit de kerk komen als laatste de drie wijzen uit het Oosten (Stefan Lankhuizen, Wim Luijten en Jan Willem van Bodegom). Hun ‘Opzij, opzij, opzij’ wordt meegezongen door het publiek. Dan staat het podium vol en besluit Jozef iedereen naar huis te sturen. “Want”, zo zegt hij, “Jezus is moe, Maria moet rusten en nu willen we wel eens genieten met z’n drieën.”

En het volgende project is… Met een oprechte staande ovatie worden alle medewerkers bedankt door Jan Willem van Bodegom, de regisseur van The Gift. Zelf wordt hij ook niet vergeten. Oranjevaan is blij met zijn grote rol in het geheel als schrijver van het script, stuwende kracht en motor. Hij mag van Oranjevaan eens een avondje gaan ontspannen, maar niet voordat hij ervoor heeft gezorgd het theater weer terug te transformeren tot kerk. Misschien vonden de bezoekers van de mis de volgende ochtend nog een beetje stro in de kerk of een enkel blauw of wit muisje bij de kerkdeur. Dan was dat dus omdat het kindje Jezus al geboren was zaterdag. Was het nou een stal waar zijn wiegje stond, of toch een luxe themakamer zoals de hebberige herbergier beweerde? Het smaakte in ieder geval naar meer deze voorstelling. We zijn benieuwd naar het volgende project van muziekvereniging Oranjevaan. Door Hilde Roemers

Zowel het koor als het orkest waren helemaal in het wit gekleed.


SALE SALE SALE korting tot 50%

zondag 24 december koopzondag

Topkwaliteit in schoonmaakonderhoud! Schoonmaak Gevelreiniging Glasbewassing Vloeronderhoud

Wij wensen alle lezers van Fendert Lokaal

Prettige kerstdagen en een goed 2018

www.ellenbmode.com

Hele Fijne Feestdagen Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten

Eerste Kruisweg 10 – 4793 RS Fijnaart – Tel. nr. 0168-46 57 46 www.becker-schoonmaakservice.nl

Via deze weg willen wij iedereen bedanken, die het mede mogelijk hebben gemaakt, dat de ronde van de fendert een groot succes is geworden in 2017. !!!!! wij wensen u allen prettige feestdagen, en een gezond & succesvol 2018 hopelijk kunnen wij dan ook weer op jullie steun rekenen.

Wij wensen u hele fijne feestdagen en zien u graag weer terug in het nieuwe jaar.

De winkel is van 25 december t/m 4 januari gesloten.

Voorstraat 20, 4793 EV FIJNAART 06-21 89 28 48, info@wolvanmoos.nl

Eindelijk een slippertje waar uw vrouw achter staat…. HERENWEEK 19 t/m 24 december 2017 Heren die deze week een kado voor hun geliefde kopen maken kans op een slipcursus.

Seniorenraad Fijnaart en Heijningen wenst iedereen fijne feestdagen en een mooi en gezond 2018. Ook in het nieuwe jaar organiseert de Seniorenraad tal van activiteiten voor ouderen. Voor deelname hoeft u geen lid te zijn van de Seniorenraad. Denk daarbij aan jeu de boules, fietsen, gymnastiek, zwemmen, soos, koersbal, bridge in Heijningen, biljarten, dynamic tennis, Sportclub 50-plus, de Museumbus, Dag voor de Ouderen, bezoek Intratuin, Sinterklaasmiddag en reisjes. Kortom, er is heel veel te doen voor de senioren in Fijnaart en Heijningen.

Rosemary’s Lingerie

Dorpsstraat 25, 4751 AH Oud Gastel Telefoon: 0165-513470 Mobiel: 06 10190564 E-mail: info@rosemaryslingerie.nl www.rosemaryslingerie.nl


Door Piet Hendrikx

Kerst voor Kip Mientje

Kerst voor een kip, dan denk je toch al gauw dat de kip gegeten wordt. Maar dat is niet met kip Mientje hoor. Nee luister maar eens. Polleke en Pelleke wonen bij reus Jan en zijn vrouw Marie. Ze helpen Jan als het kan, maar meestal is de reus met zijn reuze armen veel sneller klaar zonder de kleine mannetjes. Loebas de hond is een grote vriend van de kabouters en op zijn rug rijden ze mee. Ze maken tochten door het bos en veel dieren kennen de kabouters. Deze mannetjes kunnen namelijk praten met dieren. Wij kunnen dat helaas niet, maar kabouters wel. Het is nu winter en over een tijdje is het weer Kerst. Sinterklaas is net het land uit terug naar Spanje en wat denk je? Kip Mientje gaat in de fout. Die denkt dat het al bijna voorjaar is en dan komen kuikentjes uit de eieren hè.

Kip Mientje is wel een slimme kip, maar nu doet ze iets wat niet zo slim is. Ze weet in de kippenren een plekje om uit de grote ren te komen. Een kippenren is een stuk naast de kippenkooi, waar gaas omheen zit. Daar kunnen de kippen buiten lopen. Kip Mientje kruipt door een klein gaatje in de gaas en dan gaat ze een stukje het bos in. Onder een struik heeft ze een nest gemaakt. Daar legt ze iedere dag een eitje in. Zo gaat dat bij vogels en een kip is ook een vogel hè. Ze leggen eitjes tot het genoeg is en dan willen de vogels de eitjes uitbroeden. Nu wil kip Mientje na een tijdje die eitjes ook uitbroeden en dan heeft ze in het voorjaar kuikentjes. Dat zijn haar kindjes, dat weten jullie wel. Nu denkt ze dus dat het al voorjaar is, maarrr…. Het is winter. Het wordt nog steeds kouder en kouder en daar kunnen kuikentjes helemaal niet tegen. Die hebben nog geen warme veren als ze net uit het ei komen. Nee alleen donsjes en die zijn niet warm genoeg in de

winter hoor. Nu zijn Polleke en Pelleke op een dag buiten aan het spelen met Loebas de hond en opeens ziet Polleke dat kip Mientje uit de ren is. Dat hadden ze nog steeds niet gezien. “Hé Pelleke kijk eens”, zegt Polleke tegen zijn maatje. “Kip Mientje gaat aan de wandel en ze loopt het bos in.” “Tjeetje, kijk nou”, zegt Pelleke. “Weet je wat we doen, we gaan stiekem achter haar aan. Ze mag niet weglopen. Ze hoort in de kippenkooi en de kippenren bij de andere kippen en de haan.” Zo gezegd en gedaan. Loebas moet eerst in zijn kooi, want die zou kip Mientje maar aan het schrikken maken en dan gaan de kabouters snel op pad. Ze volgen kip Mientje en wat zien ze? In het bos loopt de kip meteen naar een grote lage struik en ze kruipt eronder. Dan is kip Mientje helemaal niet meer te zien. Polleke en Pelleke gaan naar de struik en Polleke roept: “Mientje, waar ben je? We zagen je net weglopen uit de ren.” Mientje zit op haar nest en tokt verschrikt: “Hier ben ik, onder de struik, kom maar Polleke en Pelleke. De kabouters kijken en wat ze nou toch zien. Mientje de kip zit op een nest met wel tien eitjes. Dat is ook de bedoeling natuurlijk dat Mientje het nest verstopt, want alle vogels proberen hun nest zo goed mogelijk te verstoppen. Dat is tegen rovers. Ze laat trots haar tien eitjes zien en gaat weer gauw zitten om de eitjes warm te houden. De kabouters kijken met grote ogen en willen juist iets zeggen, maar kip Mientje is hun voor. Ze zegt: “Ja, heren, daar kijken jullie van op hè. Ik wil jullie verrassen en als het zo meteen warmer wordt kom ik opeens tevoorschijn met mijn kindjes. Leuk hè?” “Maar Mientje toch, wat doe je nou?” zegt Polleke. “Dat kan toch helemaal niet nu. Het is binnenkort zo koud, met allemaal sneeuw en ijs, daar kunnen jouw kuikentjes niet tegen hoor. Dan gaan ze dood van de kou.” Pelleke zegt: “Mientje het is binnenkort Kerstmis, en daarna wordt het nog kouder hoor. Dit kan toch niet.” Kip Mientje wordt meteen een bee tje boos op de mannetjes. “Weet je wat”, zegt ze. “Gaan jullie nou

maar gauw weg en laat mij maar zelf nadenken. Jullie weten er niks van. Ik voel dat toch. Binnenkort is het warmer, dat zullen jullie zien!” De kabouters proberen nog meer om te zeggen dat Mientje het helemaal mis heeft, maar de kip wordt bozer en bozer. “Ga maar weg en laat me met rust”, tokt ze hard. “Ik kwam alleen maar wat eten en nou vindt ik het jammer dat jullie mij zagen lopen.” Polleke en Pelleke gaan weg en gaan reus Jan om raad vragen. “Jan, nou hebben we een probleem hoor”, zegt Polleke. “Kip Mientje zit in het bos eieren uit te broeden en ze is nog maar een paar dagen bezig met broeden. Dat duurt drie weken en zo meteen gaat het vriezen, wat dan?” Reus Jan denkt na en zegt: “Ja dat is moeilijk hoor mannetjes. Als een kip broeds is wil ze maar één ding en dat is broeden tot de eitjes uitkomen. Het is jammer dat we de kip niet eerder zagen weglopen. Afijn we wachten maar af, ik heb altijd nog het broedmachientje.” Het gaat inderdaad echt winter worden hoor. Meteen de dagen daarna gaat het al bijna vriezen. Kip Mientje moet haar best doen om al de eitjes warm te houden. Vooral in de nacht. Dan gaat het ook nog eens regenen en zelfs Mientje kip krijgt het koud. Ze zit op de grond met haar nest onder de struik, maar de regen komt in de struik ook naar beneden. Alles wordt nat en Mientje houdt met haar vleugels alles zo goed mogelijk warm. Overdag rent ze snel naar de kippenkooi om te eten en ze wil snel weer terug rennen. Haar eitjes koelen anders te veel af. Snel snel! Polleke en Pelleke hebben medelijden met Kip Mientje en gaan naar haar toe. Ze zien dikke tranen bij Kip Mientje, want ze is erg verkouden geworden. “Mientje luister nou eens. Zie je nou dat het kouder en kouder wordt. Wij kunnen jou wel helpen hoor. We zetten Jan zijn broedmachine in de schuur en dan kunnen jouw eitjes erin. Zo gezegd zo gedaan. Reus Jan zet het broedmachientje aan in de schuur en het is al gauw warm in dat kastje. Dan loopt Jan mee naar het nest met een mandje met stro erin en Polleke en Pelleke leggen nog een keer uit wat er gaat gebeuren met de kip haar eitjes.

Kip Mientje gaat opzij en Jan pakt de eitjes en legt ze voorzichtig in het mandje. Dan lopen ze allemaal snel naar het broedmachientje in de schuur. De eitjes zijn nog steeds mooi warm en Jan legt ze op een rekje. Kip Mientje kijkt toe. Het is maar goed dat kabouters met dieren kunnen praten, anders had Kip Mientje dit nooit goed gevonden hoor. Iedere dag gaan de kabouters kijken met Kip Mientje. Die mag nu vrij rondlopen in de schuur. Dat is veel warmer dan buiten hoor, vooral ’s nachts. Iedere dag worden de eitjes gedraaid. Dat moet wel hoor, want anders zakt het kuikentje te veel naar één kant in het eitje. Dan is het bijna Kerstmis. Marie, de vrouw van de reus heeft al een kerststal in de kamer gezet en buiten is de grote kerstboom helemaal mooi gemaakt. De kabouters zijn druk aan het helpen. Reus Jan hangt de verlichting in de boom en daarna de kerstballen die ze een keer gekregen hebben van Heks Citronella. Zo gauw het donker wordt gaan alle kerstballen van kleur veranderen. Het zijn betoverde kerstballen. En dan…… Opeens komt Kip Mientje naar buiten gestoven. “Ze komen…. Ze komen…. Mijn kinderen komen uit het ei”, tokt ze heel hard. Marie komt naar buiten, want ze hoorde de kip tokken. Reus Jan zet alles weg en Polleke en Pelleke rennen mee met Kip Mientje. Loebas de hond rent snel mee. Ook nieuwsgierig natuurlijk. In het broedmachientje zitten allemaal gaatjes in de eitjes. Als Jan het deurtje open zet horen ze het gepiep al. Kip Mientje is door het dolle heen. Ze fladdert en danst door de schuur heen en Loebas wordt zo vrolijk dat hij mee gaat dansen. Allemaal lachen ze erom. Reus Jan doet het deurtje dicht. “Nou moeten jullie er maar bij blijven Polleke en Pelleke. De kuikens moeten eerst uit het ei komen en drogen hoor. Anders is het weer veel te koud.” Nou na een volle dag is het feest hoor. Kip Mientje krijgt haar kuikens en Jan maakt een hoekje met een warmtelamp er boven, want ja het is wel winter hè. Wat nou zo mooi is. Tien kuikentjes, net bolletjes wol en al de kuikens zijn mooi met kerst geboren, dus het is tiendubbel feest daar in het huis van reus Jan.


Wat was het heerlijk vorige week met die sneeuw. Anton had de slee van de kleinkids achter de tractor gehangen en ze hadden de grootste lol. Wat is er dan lekkerder om kleumend binnen te komen in een huis wat geurt naar zelfgebakken appeltaart en kaneel?

SMULTOPPERS

Van woensdag 27 t/m zaterdag 30 december

Mini-appelbeignets per stuk: € 0,79 op=op Roomboter appelbollen € 1,25 per stuk

Kaneel wordt vooral veel gegeten omdat het super lekker is en heel veelzijdig gebruikt kan worden. Je hebt stokjes en poeder en afhankelijk van je recept kies je uit die twee.

Mini gesorteerde saucijzenbroodjes Per 10 stuks € 3,99 Italiaan, Indisch, Bali en Naturel

Buiten dat kaneel hartstikke lekker is, is het ook nog eens super gezond. Het is een gezonde suikervervanger omdat het iets zoetig smaakt. Het activeert de spijsvertering en vetverbranding en helpt bij afvallen. Kaneel is ontstekingsremmend en kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Het kan bacterie- en schimmelgroei voorkomen, o.a. bij candida. Het reguleert je bloedsuikerspiegel en helpt diabetes type 2 te voorkomen. Het is verwarmend en kan helpen bij koude handen en voeten.

Een voorspoedig & gezond 2018 Dinsdag 2 januari zijn wij gesloten

Wat veel mensen niet weten, is dat er 2 verschillende soorten kaneel zijn: Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Cassia kaneel wordt over de hele wereld het meest gebruikt maar Ceylon kaneel is een veel betere keuze omdat het gezonder is. Dus kies altijd voor Ceylonkaneel.

Lees de krant ook digitaal: www.fendertlokaal.nl

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487

www.bakkerijsonneveld.nl

Om even terug te komen op de koude handen en voeten. In deze tijd van het jaar, en vooral met de sneeuwpret, is het normaal dat je daar soms last van hebt. Maar er zíjn mensen die er altíjd last van hebben. Dat heeft met de doorbloeding te maken en daar kan kaneel heel goed bij helpen. Eén theelepeltje kaneel per dag kan wonderen doen. Neem dan wél de goede kaneel: Ceylon! Om alvast te wennen, heb ik een lekker recept voor je: Warme pompoendrank met kaneel

Voor 2 personen: 100 g pompoen puree, 100 ml amandelmelk, 2 tl Ceylonkaneelpoeder, een flinke snuf vanillepoeder, 1 zakje gemberthee en wat vloeibare Stevia naar smaak. Zet 1 kop sterke gemberthee. Doe daarna alles in de blender en warm het op. Even met een melkschuimertje opkloppen en zeg maar dag met je handje tegen de koude voetjes.

Adverteren in Fendert Lokaal De enige juiste optie! Bel 06-14520497

Belevenissen Door Piet Hendrikx

Stage (2) Op de Pedagogische Academie in Ette moes ik staoge lwoope. Jeerst in Prinsebeek, maor ok op verschillende schoole in Ette. Ut hospiteere waar in ut lèèste jaor en daor moes ik un grwoot werkstuk maoke. Ik deej da oover bieje. (bijen) nou waar ik, of oos vaoder, of iemand in de buurt gin imker, mar ik wies er aordig wa van en docht da kan ik wel. Op wel vier schoole gaaf ik dezelfde lesse in boove- en onderbouw en de resultaote gieng ik vergelijke. Ut leutige waar da op un school, aon de Spoorlaon in Ette, de directeur de lesse kwaam volge as ik kwaam, waant ij wou imker worre. Ik weet nog dak van mijn à propos waar toen oos vaoder injeens meej de trekker vorbij reej haha. Ik aar un woop spulle van menjeer Roovers uit de Stationsstraot kunne ljeene, die wel imker waar en op un aovond waar ik naor zijn bieje-vereeniging gewiest. Zij aare un leeje-aovond. Daor wier ne film gedraaid en verschrikkelijk veul gemauwd. Mar afijn ik liet meneige van de goeie kaant zien, niewaor? Op diezelfde school van die directeur moes ik ok meej buite lwoope op ut plein in de pauze om te surveilleren. Nou waar ik aljeen, waant ut personeel dronk koffie en op ut plein kreege un paor mannekes ruzie. Nie zo mar ruzie wor, maor ze slooge derop meej vuiste. Ze laage al gauw op de grond te rollebolle en de klappe gienge mar deur. Nou is un bietje vechte is nie zo errug bij mannekes, dan is ut mjeestal zo klaor ok, maor nou nie. Ik sprong der tusse en trok ze uit mekaore. Ik zie jeen van die mannekes nog veur me omda tie ne spierwiete kop meej haore aar. Afijn de ruzie klaor, de bel gieng en naor binne. Ik weet nog dak laoter in de klas zaat, gelukkig eeve aachterin, waant ik schrok. Ik aar ne zwarte broek aon en mijn broekspijp zaat jeelemaol onder de wiete haore van da ventje. Kunde naogaon hoe ze gevochte aare. Gauw afgeveegd en niemand aar ut in de gaote.


Pagina 9

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Dronken in auti Zaterdag 9 december: Omgeving Molenstraat Fijnaart, melding van een persoon die mogelijk dronken in zijn auto is gestapt na een cafébezoek. Collega’s hebben het kenteken van de auto doorgekregen en hebben in omgeving uitgekeken. Auto niet aangetroffen. Aanrijdingen Dinsdag 12 december: Rijksweg A4, melding van tweemaal een aanrijding. Eenmaal omstreeks 06.35 uur en eenmaal omstreeks 08.00 uur, beiden gelukkig alleen met materiele schade. Inbraakpoging woning Dinsdag 12 december werd er aangifte gedaan van een poging inbraak woning. Gezien de bewoners lange tijd afwezig waren geweest, is onbekend wanneer de poging inbraak is geweest. Poging betrof aan de achterzijde van een woning aan de Koningin Emmastraat.

De Driehoek Eenzijding ongeval Zaterdag 16 december omstreeks 18.00 uur, melding van een eenzijdig ongeval op de A59 nabij Heijningen. Collega’s hebben samen met bergingsbedrijf zorggedragen voor een vlotte afhandeling terwijl de bestuurder voor de zekerheid werd nagekeken door ambulancepersoneel. Gelukkig wederom alleen materiële schade. Aanrijding Zaterdag 16 december omstreeks 19.00 uur, melding van een aanrijding auto en een voetganger waarbij beide partijen er onderling niet uitkwamen. Politie heeft getracht te bemiddelen en geadviseerd beiden een schadeformulier in te vullen. Komst van ambulance was niet noodzakelijk.

Mark Noordink

Wijkagent (wnd) Fijnaart, Heijningen, Oude Molen en Zwingelspaan

Levende kerststal

Nieuwjaarsreceptie met expositie schilderijen

Op 6 januari is iedereen van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie in het Buurthuis De Driehoek Kwartiersedijk 1a. De nieuwjaarsreceptie is van 14.00 tot 17.00 uur. U krijgt de gelegenheid onder het genot van een hapje en een drankje elkaar nieuwjaar te wensen. Tegelijkertijd is er een expositie van de schildercursisten. Deze cursus is georganiseerd door de activiteitencommissie van de Seniorenraad en buurtvereniging De Driehoek. Van iedere cursist is een aantal werken te bewonderen. Iedereen is welkom.

Agenda Dinsdag 19 december 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Woensdag 20 december 10.00 uur: Kerststukje maken, ’t Onderdak aan de Molenstraat in Fijnaart 14.00 uur: Kerstviering Algemene Ouderenbond Fijnaart e.o., De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Donderdag 21 december 13.30 uur: Kerstviering KBO Fijnaart, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in FIjnaart 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen 14.00-16.00 uur: Inloopmiddag, ’t Pestalozzihuis, Hoge Heijningsedijk 4A in Heijningen 18.30 uur: vertrek Schouwburgbus naar Westlands Mannenkoor, busstation Kerkring in Fijnaart Zaterdag 23 december 17.00 uur: Kerstmaaltijd voor 70-plussers en alleenstaanden, Buurthuis De Driehoek, Kwartiersedijk 1A in Fijnaart 21.30 uur: Après Ski Party, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart Dinsdag 26 december Kerstdiner voor alleenstaanden, d’Engelenburgh, Molenstraat 24 in Fijnaart Donderdag 28 december 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen Zaterdag 30 december 13.30-16.00 uur: IJsmutsenfestijn, Zwembad De Oester, Prinses Margrietstraat 11 in Fijnaart 21.00 uur: VINYL-avond, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart

De kerststal van Betlehem stond vrijdagavond in Zwingelspaan. Een aantal buurtgenoten hadden een levende kerststal gecreëerd. Zo'n vijftig enthousiaste bezoekers kwamen naar het kindje Jezus, Jozef, Maria en de dieren kijken.

Zondag 31 december 09.00 uur: Oliebollenverkoop Oranjevaan, Voorstraat t.h.v. de apotheek en vanaf 10.00 uur bij Jumbo Fijnaart Maandag 1 januari 00.30 uur: New Years Eve, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart

IJsmutsenfestijn 2017

Dinsdag 2 januari 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen

Tijdens de kerstvakantie is er een ijsmutsenfestijn in zwembad De Oester in Fijnaart.

Donderdag 3 januari 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis, Veluwestraat 2 in Heijningen

En wel op zaterdagmiddag 30 december van 13.30 tot 16.00 uur. Er zijn spelletjes en we gaan een leuke traktatie maken. De kosten zijn € 3,65 per persoon. Zet je ijsmuts op en kom zwemmen!

Zaterdag 6 januari 14.00 uur: Nieuwjaarsreceptie, De Driehoek, Kwartiersedijk 1a in Fijnaart 19.00 uur: vertrek Schouwburgbus naar Nieuwjaarsconcert, busstation Kerkring in Fijnaart


Pagina 10

Met kan mij ‘s nachts wakker maken voor... Om in de auto te stappen en naar Oostenrijk te gaan om een weekje te gaan skiën De mooiste kleur vind ik... Rood

Sjacco van Kouteren FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met Sjacco van Kouteren

De persoon die ik graag eens zou ontmoeten... Een lieve vrouw in mijn leven Ik ben goed in... Naast eten en drinken, motorrijden? Gezellig zijn met vrienden onder elkaar Mijn guilty pleasure... Met een aantal leden van de motorclub even op en neer naar Renesse rijden ’s avonds. Dat ging natuurlijk veel te hard als je erover nadenkt. Helaas hebben ze de weg naar Middelharnis helemaal vol drempels gelegd, dus die tijd is ook over Mijn onhebbelijkheden zijn... Ongeduldig en af en toe mezelf slecht in andere mensen kunnen verplaatsen Ik luister graag naar... Hollandstalig en ‘80 music Ik droom van... Alles wat leuk is Het liefst drink ik... Bier!! Net als zoveel andere mannen dat graag doen Mijn lijfspreuk is... Liever te dik in de kist dan een feestje gemist! Bovenaan mijn bucketlist staat... Met de motor de Stelviopas rijden, maar dat ga ik van de zomer doen met een leuke stel vrienden Ik heb een grote hekel aan... Mensen die lui zijn en niet willen werken

Mijn naam is... Sjacco van Kouteren

meer lekkers

Ik woon in Fijnaart sinds... Ik ben op 7 Juli 1984 in Fijnaart geboren

Mooiste gebeurtenis in m’n leven was... Dat zijn er zoveel! Ik ben een echte levensgenieter

Men zou mij kunnen kennen van... Als penningmeester en actief lid van onze motorclub Mc de Fendert. En als broer van Jordi (van de Fendertse Hoeve) Het liefst eet ik… Biefstuk, steaks en nog veel

Deze film moet iedereen zien... Romanzo criminale, een mooie serie over de georganiseerde onderwereld in Rome Het boek waarvan ik genoot... Ik lees geen boeken; ik kijk liever tv ( documentaires enzovoorts)

Over 10 jaar wil ik het volgende bereikt hebben... Huisje, boompje beestje

Mijn sterrenbeeld is... Kreeft Mijn vrije tijd breng ik door met... Motorrijden, naar de kroeg gaan en een terrasje pakken Als ik 10 miljoen euro win... Zou ik een mooi huis, een Mercedes uit de S- klasse en weer een andere motor kopen De beste voetbalclub van de wereld is... Voetbal interesseert me niet Mijn lievelingsspel is... Ik hou niet zo van spelletjes Mijn lievelingssport is... Skiën Ik heb bewondering voor... Mijn broertje Jordi, voor wat hij tot nu toe heeft bereikt Mijn grootste blunder... Het eerste halve jaar moeten overdoen van mijn mts-opleiding. Had ik toch maar wat meer energie in mijn huiswerk opdrachten gestoken Op televisie kijk ik graag naar... Discovery Channel Favoriete vak op school... Techniek Mijn beste vriend/vriendin... Ik heb gelukkig een hele leuke vriendenkring Ik ben bang voor... Kreeften, kwallen en andere vieze beesten in het water Het mooiste dier is... Een hond, die is trouw aan zijn baasje Fijnaart vind ik... Een leuk dorp. Ik zou niet graag in een stad wonen. Ik ken natuurlijk hier ook heel veel mensen Wat ik mis in Fijnaart.. Betaalbare starterswoningen

Mijn bijnaam is... Sjakie

Mooiste plekje in Fijnaart... Natuurlijk de Bajo (de Fendertse Hoeve)!!!

Ik ben trots op... Naast mijn vader en moeder op mijn broertje natuurlijk

Minst mooie plekje in Fijnaart... Het oude ZNS-terrein

Mijn favoriete vakantieland is... Duitsland en Oostenrijk

Mooiste plekje in gemeente Moerdijk... Gewoon de polders om ons heen


Pagina 11

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu

Donderdag 21 december 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Gebedsviering

sen Misdienaars: Ineke en Julia Peeters Koster: P. Volders Collectant: P. Volders Gebedsintenties: Jan Beerendonk van Hoof en schoonzoon Kees. Johannes Neelen Collecte: 1ste voor al het pastoraal werk; 2de onderhoud voordeuren en vervangen van de dakgoten

Zondag 24 december 16.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Kindje Wiegen

Donderdag 28 december 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Gebedsviering Fijnaart

Zondag 24 december 21.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Kerstavondviering Celebrant: G. Dirven Diaken: M. Bastiaansen Zang: St. Jacobuskoor met gastleden Misdienaars: R. Toet en M. de Regt. Lector: E. Mulders Kosters: H. Berghout en W. Schrauwen Collectanten: J. Reuvers, R. van Mourik, R v/d Ham Gebedsintenties: Overleden ouders Petrus Hazen en Lucia Hazen-Nagtzaam en zonen Lauran en Rinie. Overleden ouders Geert van Steen en Jaantje Nagtzaam. Dimfie van Hoof- Ernest. Simon Reuvers e v Naantje Nuiten Collecte: 1ste voor al het pastoraal werk; 2de onderhoud voordeuren en vervangen van de dakgoten

Zondag 31 december 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Oudejaarsviering Eucharistie Celebrant: P. de Rooij Diaken: M. Bastiaansen Misdienaars: I. Hoppenbrouwers en H. van Ammerlaan Lector: C. Dingemans Koster: R. Vissers Collectanten: J. Dingemans en P. Berghout Gebedsintenties: Elly Zantman-Jacobs. Petronella Kannekens-Meeuwisse. Jrgt. Overleden ouders Geerts van Steen en Jaantje Nogtzaam. Lies van Merrienboer- Korst. Collecte: voor eigen kerk

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138

Maandag 25 december 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Eerste Kerstdag Woord- en Communieviering Familieviering Voorganger: diaken M. Bastiaan-

Maandag 1 januari 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Nieuwjaarsviering Eucharistie Celebrant: M. Prasing Diaken: M. Bastiaansen Misdienaars: T. Schrauwen en R. van Sprundel Lector: J. van Ham Koster: R. Vissers Collectanten: J. Reuvers Collecte: Voor eigen kerk Na afloop samenzijn met koffie

Lonneke de Vrij - 06 23 42 79 30 www.omzienuitvaart.nl - lonneke@omzienuitvaart.nl

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: Susanne Baan-Slager E. scriba@pknfijnaart.nl T. 0168-320491 Zondag 24 december 10.00 uur: De Dorpskerk Bijzonderheden: 4e Adventszondag Voorganger: Gerarde Koks-de Jong (stagiaire) Ambtsdrager van dienst: Janita Bom Gastheer: Kees Oostdijck Collecte rondgang: Instandhouding kerk en eredienst Collecte uitgang: Diaconie Zondag 24 december 22.00 uur: De Dorpskerk (21.45 uur: samenzang) Bijzonderheden: Kerstnachtdienst Voorganger: Ds. F.C. de Ronde Ambtsdrager van dienst: Susanne Baan Gastheer: LĂŠander van Holten Collecte rondgang: Serious Request Collecte uitgang: Onderhoudsfonds Maandag 25 december 10.00 uur: De Dorpskerk (09.45 uur: samenzang) Bijzonderheden: Kerstgezinsdienst Voorganger: Ds. J.H. van der Sterre Ambtsdrager van dienst: Nicky van Dam Gastheer: Jan Tolenaars Collecte rondgang: Kinderen in

de knel Collecte uitgang: Instandhouding kerk en eredienst Zondag 31 december 10.00 uur: De Ontmoetingskerk Voorganger: Ds. J.H. van der Sterre Ambtsdrager van dienst: Peter van der Eijk Gastvrouw: Marloes Stoop Koster: Bas van Dueren den Hollander Collecte rondgang: Oudejaarscollecte Collecte uitgang: Diaconie Zondag 31 december 19.00 uur: De Ontmoetingskerk Bijzonderheden: Oudjaarsdienst Voorganger: Ds. F.C. de Ronde Ambtsdrager van dienst: Jan Tolenaars Gastvrouw: Tiny Bienefelt Koster: Bas van Dueren den Hollander Collecte rondgang: Oudejaarscollecte Collecte uitgang: Diaconie De kerkdiensten van de Protestantse Gemeente zijn terug te luisteren via www.kerkomroep.nl


Oliebollen van Oranjevaan horen bij Oud en Nieuw Oudejaarsdag valt dit jaar op een zondag. Toch wil Oranjevaan dat u kunt smullen van verse oliebollen. Daarom vindt het afleveren en afhalen van de bestellingen gewoon op 31 december plaats. Datzelfde geldt voor de vrije verkoop op de Voorstraat en bij Jumbo Fijnaart. De verkoopbus op de Voorstraat staat tussen 09.00 en 12.00 uur ter hoogte van de apotheek. Bij Jumbo Fijnaart aan de Kadedijk 120b vindt de verkoop plaats van 10.00 tot 12.00 uur. Zevenduizend bollen In totaal bakt Muziekvereniging Oranjevaan zo’n zevenduizend oliebollen. Dat lijkt veel, maar ze zijn op voor u het weet. Daarom is het verstandig om ze vooraf te bestellen. Dan grijpt u nooit mis. Bovendien zijn de oliebollen zonder rozijnen alleen op bestelling verkrijgbaar.

Nog meer dan champagne en vuurwerk horen de oliebollen van Muziekvereniging Oranjevaan bij Oud en Nieuw. Een oudejaarsavond is pas geslaagd als de lekkerste oliebollen uit de verre omtrek op tafel staan. Gelukkig slaan ook dit jaar de leden aan het bakken om u te voorzien van deze zelfgebakken lekkernij. Zorg dat u ze niet mist en plaats meteen uw bestelling.

Afhalen of thuisbezorgen De bestellingen kunnen afgehaald worden bij de verkooppunten. In de kernen Fijnaart en Heijningen, Zwingelspaan en Oudemolen worden ze ook thuisbezorgd. Dat gebeurt op oudejaarsdag tussen 10.00 en 12.00 uur. De bezorgkosten bedragen 1 euro per bestelling. Vanaf drie zakken is de bezorging gratis.

• Jumbo Fijnaart, Kadedijk 120b (10.00-13.00 uur) • Flat De Fine Aerde, Jan Punthof 1 (10.0010.45 uur) • Fendertshof, Kerkring 21 (11.00-11.30 uur) Bestellen U kunt de overheerlijke oliebollen bestellen via de website www.oranjevaan.nl of door onderstaand bestelformulier vóór zaterdag 30 december in te leveren bij een van de vermelde adressen. Telefonisch bestellen kan via 06-22011800. Bestellen is aan te raden, want op = op! Smakelijk De oliebollen kosten slechts € 6,50 per zak van tien stuks. De opbrengst wordt andere besteed aan het opvoeren van grote kostbare producties, zoals The Gift en Ciske de Rat De Musical. Door de oliebollen van Oranjevaan te kopen steunt u niet alleen een actieve vereniging, maar heeft u ook een smakelijke oudejaarsavond.

Locaties De oliebollen worden zondag 31 december verkocht op de volgende locaties. • Voorstraat, ter hoogte van de apotheek (09.00-12.00 uur)

Bestelformulier oliebollen Naam: Straat: nr: Aantal zakken met rozijnen:

tel:

Plaats:

Aantal zakken zonder rozijnen:

Bestelling wordt afgehaald op de Voorstraat (t.h.v. de apotheek) op 31 december tussen 09.00 en 12.00 uur.

Bestelling wordt thuisbezorgd op 31 december tussen 10.00 en 12.00 uur.

Bestelling wordt afgehaald bij Jumbo Fijnaart op 31 december tussen 10.00 en 13.00 uur. (1 euro bezorgkosten per bestelling, alleen binnen oude gemeente Fijnaart en Heijningen)

Aankruisen wat van toepassing is.

De prijs per zak van 10 oliebollen is slechts 6,50 euro.

Dit bestelformulier kunt u vóór zaterdag 30 december inleveren bij: Kerkring 9, Langeweg 17, Specht 17 of Tennislaan 11 in Fijnaart

Of surf naar www.oranjevaan.nl


Dit gebeurde er in... Januari Eerst in Fijnaart-West

Met het ingaan van het nieuwe jaar zijn Jordi van Kouteren en Bas de Beer eigenaren geworden van de Fenderse Hoeve. Zij lopen over van de ideeën, maar zijn realistisch genoeg om die niet allemaal tegelijk uit te voeren. De Fendertse Hoeve blijft in ieder geval een multifunctioneel horecabedrijf. Veertig jaar toneelervaring

Waar wordt er eerst gebouwd: in Fijnaart-West of op het voormalig ZNS-terrein? Wethouder Jaap Kamp houdt vast aan het westen van het dorp. Pas als daar de kavels verkocht zijn, komt het voormalig ZNSterrein in beeld. Het duurt overigens nog tot 2019 voordat Fijnaart-West bouwrijp kan worden gemaakt. Unieke aanwinst Stichting Behoud Watersnoodwoningen FIjnaart en Heijningen verwerft een unieke aanwinst. Ze wordt eigenaar van een oude 78-toerenplaat met twee Zweedse liedjes. Indertijd was de opbrengst van de plaat bestemd voor het hulpfonds voor slachtoffers van de Watersnoodramp.

Zelfstandig verder De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) werkt niet langer met activiteitenteams. Daarom besluit ANBO Fijnaart zelfstandig verder te gaan onder de naam Algemene Ouderenbond Fijnaart en omstreken. Onderzoek onder ouderen De werkgroep ‘Prettig oud worden in Fijnaart’ van de plaatselijke dorpstafel wil graag weten hoe het is om als ouderen in Fijnaart te wonen en wat er moet gebeuren om het aangenamer te maken. Daarvoor start zij een onderzoek.

Toneelvereniging Kreatief speelt haar veertigste stuk. De jubileumvoorstelling krijgt een bijzonder tintje, doordat drie generaties acteurs op het Heijningse podium staan. Naast de vertrouwde laten de oud-leden zien het acteren nog niet te zijn verleerd. De nieuwkomers spelen alsof ze nooit anders hebben gedaan.

Open podium

Opknapbeurt

Spelenderwijs

De gemeente Moerdijk wil het buiten vertoeven bevorderen door het creëren van plekken waar kinderen kunnen spelen en volwassenen elkaar kunnen ontmoeten. De inwoners mogen zelf aangeven hoe de ruimten ingericht moeten worden. Fijnaart en Heijningen zijn de eerste dorpen waarvoor de gemeente een speelruimteplan ontwikkelt.

nul. Dat is onvoldoende voor de schaatsbaan op het evenemententerrein. Het ijs op sommige sloten is wel dik genoeg. Daar wordt dan ook met veel plezier geschaatst.

Voor het eerst houdt d’Engelenburgh op 27 januari een open podium. Zeven deelnemers brengen dertien aria’s/liederen en twee duetten ten gehore. Gezamenlijk werd My Way van Frank Sinatra gezongen. Woningcorporatie Woonkwartier neemt in Fijnaart op verschillende locaties 46 woningen onder handen. Zij krijgen onder andere een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Ook worden energiebesparende maatregelen uitgevoerd.

Keurmerk voor De Oester

IJspret

Het bestuur van Stichting Zwembad Fijnaart heeft de zaakjes met zwembad De Oester prima op orde. Na de licentie van het Nationaal Platform Zwembaden te hebben verkregen, krijgen de vrijwilligers op de laatste dag van januari het Keurmerk Veilig & Schoon uitgereikt. Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur is vol lof over het bad en de inzet van de medewerkers en vrijwilligers.

Op eigen benen

In de tweede helft van januari keldert de temperatuur ’s nachts zo’n 7 graden onder


Dit gebeurde er in... Februari Muzikale tulp

O’G3NE kent een bloeiende carrière. Dat is vanaf 1 februari ook letterlijk het geval., Amy en Shelley Vol uit Fijnaart mogen hun eigen tulp dopen. De bloem komt echter pas in 2018 op de markt. Behoefte aan woningen De behoefte aan een nieuwbouwwoning in Fijnaart is groot. Op een enquête van Ondernemersvereniging Fijnaart, Dorpsraad Fijnaart en Fendert Lokaal reageren 86 gegadigden. Daarvan geven 52 personen aan binnen nu en drie jaar interesse te hebben in een nieuwe woning in het dorp. Volgens makelaar Dirk Sonneveld moet er nu echt weer gebouwd gaan worden in het dorp. Volle kar voor de kleine

Frans Bauer heeft zijn eigen bankje in zijn eigen woonplaats. Op een van de bankjes op de Voorstraat prijkt vanaf februari een bordje met de tekst ‘Heb je even voor mij’ en de bekende handtekening van de Fijnaartse zanger. De gemeente Moerdijk ‘schenkt’ Frans het bankje in het tv-programma ‘Naar bed met Irene’, waarin hij centraal staat. Presentatrice Irene Moors is in Fijnaart om opnamen te maken voor haar programma. Bisschoppelijke onderscheiding De eucharistieviering in de katholieke kerk in Fijnaart kent zondag 12 februari een bijzonder slot. Toon Buijs uit Klundert mag de bisschoppelijke onderscheiding in ontvangst nemen. Hij krijgt het zilveren schild en de draagspeld voor zijn inzet voor de parochie.

Bankje voor Frans Bauer

Groot gymfeest Maar liefst 115 kinderen leven zich donderdag 2 maart uit in de sporthal van De Parel. Zij werken zich in het zweet op tumblingbanen, trampoline en de balk, maar ook aan de touwen, het wandrek en de rekstokken tijdens het Grote Gymfeest van De Kieviten. Krachten gebundeld

Spinnen voor geld

Na een maandenlange voorbereiding stappen 38 leden van sportschool Lifestyle 13 uit Fijnaart op 12 februari in Rotterdam op de spinningfiets. Na drie uur stappen ze moe, bezweet, maar uiterst tevreden weer af. Hun inspanning levert maar liefst 15.565 euro op voor het Sophia Kinderziekenhuis. Carnaval prima ‘deurgegeeven’

De jonge vader Robin van Eekelen mag op 7 februari flink aan de bak. Als winnaar in het prijzenfestijn van de Ondernemersvereniging Fijnaart mag hij 1 minuut lang zijn kar vol laden bij Jumbo Fijnaart. Hij weet voor bijna 240 euro aan boodschappen te vergaren. Deze vader kun je om een boodschap sturen.

Maart

Tekenaar Bep Bernard uit Fijnaart en oud-Fijnaartse schrijfster Anne Mieke Vermeulen bundelen hun krachten. Het resultaat is een boekwerk met tekeningen van Bep waarbij Anne Mieke poëtische teksten heeft geschreven. Het eerste exemplaar wordt op 3 maart aangeboden aan wethouder Eef Schoneveld, het tweede aan Beps kleindochter Caroline. Duobak verdwijnt De gemeente Moerdijk gaat op een andere manier het huishoudelijk afval inzamelen. Daarbij wordt afscheid genomen van de duobak. Het groente-, fruit- en tuinafval krijgt een eigen groene bak. Op welke manier het restafval wordt ingezameld mag elke kern zelf beslissen: via een extra bak of een ondergrondse container. Brievenbussen verdwijnen In de maand maart haalt Post NL in Fijnaart, Heijningen en Oudemolen acht van de veertien brievenbussen weg. Het bedrijf neemt deze maatregel omdat er steeds minder brieven worden verstuurd. Brievenbussen die nauwelijks worden gebruikt worden verwijderd of verplaatst.

Na vijftig jaar kreeg carnavalsstichting De Kleibatsers een volledig nieuw bestuur. Met fris elan, vele vrijwilligers en een andere aanpak gingen de drie bestuursleden van start. Hun eerste carnavalsfeest is meteen een voltreffer. De optocht telt 19 deelnemers en ook de andere festiviteiten zijn een succes. Het carnaval in ’t Kleigat is prima ‘deurgegeeven’. Het motto van het carnaval in 2018 is dan ook: ‘Da smaokt naor meer’.

Busstation op de schop Het busstation aan de Kerkring in Fijnaart lijkt drie weken lang op een bouwput. Vanaf maandag 6 maart wordt gewerkt aan de uitbreiding van het station met een extra toegankelijke bushalte en een buurtbushalte.


Dit gebeurde er in... Brons op NK

Genieten van Geldwolven

Met een groots dansspektakel in De Kring in Roosendaal viert Caroline Ophof dat zij 25 jaar lesgeeft en ruim 12,5 jaar haar eigen dansschool heeft. Caroline geeft onder andere les in haar voormalige woonplaats Heijningen. Twee orkesten

De 12-jarige Yan Yan Moorman uit Fijnaart haalt het podium op het Nederlands Kampioenschap ponydressuur in de categorie C-L2. Met haar pony Sundowner behaalt ze de bronzen medaille. Wandeling van 2300 kilometer

Stichting Moracay laat het Fijnaartse publiek genieten van het muzikaal, mysterieus blijspel Geldwolven. Het stuk is niet alleen op sublieme wijze geschreven, maar wordt ook op een hoog niveau gespeeld. Het levert de hele toneelgroep een terechte staande ovatie op. Meer geluidshinder door A4 Door de openstelling van de A4 bij Steenbergen is het verkeer op de snelweg bij Heijningen aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit metingen die de gemeente Moerdijk een jaar lang heeft verricht. Vooral ’s nachts wordt er meer geluid geproduceerd dan drie jaar geleden. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden van het plaatsen van geluidsschermen.

De muziekverenigingen Oranjevaan uit Fijnaart en Soli Deo Gloria uit Wouwse Plantage combineren film met muziek. In @ the movies worden compilaties van dertien filmklassiekers vertoond met livemuziek. Een oog- en oorstrelende combinatie. Kanonnen

Prijs voor Polleke en Pelleke De 19-jarige Rebecca Toet start zondag 12 maart aan een aardige wandeling. Vanuit haar woonplaats Fijnaart begint zij aan een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje. In totaal legt zij 2300 kilometer te voet af en dat in haar eentje. Verkiezingen Woensdag 15 maart mogen we weer naar de stembus. Dit keer voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ruim een kwart van de inwoners van de gemeente Moerdijk stemt VVD. Ook de PVV scoort in de gemeente met 17,7% van het aantal stemmen. Het CDA eindigt met 14,2% van het aantal stemmen op de derde plaats. Gezonde school

Bij de belegering van Willemstad in 1793 gebruikten de Fransen kanonnen van het type Obusier 6 pouces. Replica’s van dit historische kanon verwelkomen op termijn het publiek van Fort Sabina in Heijningen. Begin april wordt de eerste replica van de Obusier in beton gegoten. Uiteindelijk moeten tenminste twee van dit type kanonnen op de toekomstige parkeerplaats komen te staan. Met zijn boek ‘Polleke en Pelleke op reis’ wint Piet Hendrikx uit Fijnaart de publieksprijs in het genre Jeugd- en kinderboeken. Uitgeverij Boekscout overhandigt op 31 maart de oorkonde aan een supertrotse auteur en zijn vrouw.

Wandelen voor water

April Dubbel jubileum

CBS ’t Kompas in Heijningen is geen grote school, maar wel een basisschool waar de 39 leerlingen het prima naar hun zin hebben. De leerkrachten doen er alles aan om het voor de kinderen fijn en gezellig te maken. Die inzet levert ’t Kompas het vignet Gezonde School op.

In Nederland is het heel normaal dat er altijd schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt. In veel ontwikkelingslanden zijn er helemaal geen kranen. Daar moeten kinderen kilometers lopen om water te halen. Daarom gaan de leerlingen van de Kennedyschool ook op pad. Op 13 april wandelen zij een fraai bedrag van € 5.261,90 bij elkaar voor drinkwaterprojecten.


RA

d

NDSTOF

AL ERUIT A H

Van afval naar grondstof

AL ERUIT A H

T

WA WA Weggegooid, en dan? ZI ZI N N T T I I E R is ER Afval, we produceren het dagelijks. We gooien het in de container en daarmee is het meestal klaar. Maar eigenlijk dat in veel gevallen pas het begin. Want al het gescheiden afval is het begin van een nieuw product.

T

KLEDINGCONTAINER

Eigen tuin bemesten

Papier wordt weer papier

Stokoude pindakaaspot

Groente-, fruiten tuinafval

Papier en karton

Glas

Groenteresten, fruitschillen en tuinafval. Maar ook gekookte en rauwe etensresten zoals vlees en vis, koffiefilters en theezakjes. Het is allemaal gft-afval. Goed gescheiden is dit ‘groene’ afval de basis voor biobrandstof, groen gas en compost. Compost is biologische mest voor tuinen en grasvelden. Handig want het stinkt niet! En nog belangrijker: hoe meer compost van gft-afval gemaakt kan worden, hoe minder kunstmest nodig is. Dat is beter voor het milieu.

Wist u dat?

u kattenbakkorrels op basis van hout, papier of stro bij het gft mag weggooien? Alle andere korrels moeten bij het restafval.

Om ervoor te zorgen dat uw gft-container niet gaat stinken en schoon blijft, kunt u bijvoorbeeld biologisch afbreekbare vuilniszakken gebruiken. Verkrijgbaar bij veel supermarkten en warenhuizen. Of verwerk uw eigen gft-afval tot compost. Kijk voor meer tips in de digitale afvalwijzer, bij gft-afval.

Oude kranten, reclamefolders en boeken mogen allemaal in de papiercontainer. Net als eierdozen en kartonnen verpakkingen. Papier en karton worden zo weer papier en karton. Dat hergebruik scheelt hout. Van een oude krant wordt wel 8 keer een nieuwe krant gemaakt!

Wist u dat?

vensterenveloppen met venster en al bij het oud papier mogen? Dat geldt ook voor papieren met een nietje, paperclip of plakband. En gebruikt behang? Dat is dan weer restafval door de lijmlaag die erop zit.

T-shirt wordt garen

Textiel

Glas in ’t bakkie, dat doen we massaal. Met in ieder dorp of stad Oude kleding, handdoeken, lakens één of meerdere glasbakken zijn en gordijnen. Het is allemaal texTrui van een plastic fles er behoorlijk wat plaatsen waar tiel. En mag in de gemeenteu glas kunt weggooien. Glazen lijke textielcontainers die verspreid potten en flessen waar (meestal) staan door de gemeente op zo’n eten of drinken in heeft gezeten 17 plekken. Of het kapot is of mogen allemaal in de glasbak. vies, dat doet er niet toe. Zo wordt Zelfs met de restjes er nog in en vulling voor matrassen gemaakt de deksel erop. Dit glas wordt naar van gordijnen en beddengoed. En een glasrecyclingbedrijf gebracht. poetsdoeken van kapotte kleding. Daar worden de scherven schoonTegenwoordig is het zelfs mogelijk gemaakt. Niet met water en zeep, om textiel te recyclen tot isolatieAl het huishoudelijk plastic dat maar met behulp van bacteriën. materiaal voor in huizen. Ideaal gebruikt is als verpakkingsmaDe schone, op kleur gesorteerde toch? teriaal mag bij het plastic afval. scherven gaan naar de glasfabriek Net als lege pakken (drankenwaar er nieuwe flessen en potten kartons) van bijvoorbeeld melk, Via www.mijnafvalwijzer.nl van worden gemaakt. Glas kan yoghurt, vruchtensap of room. en de afvalwijzer app vindt u namelijk oneindig hergebruikt Het recyclingproces van plastic en snel waar bij u in de buurt een worden, zonder verlies van kwalilege pakken is best ingewikkeld. verzamelcontainer voor kleding teit. Bijzonder toch? Wie weet dus Eerst wordt het gesorteerd en en textiel staat. U kunt textiel hoe oud de pindakaaspot in uw schoongemaakt. En uiteindelijk ook naar een kringloopwinkel www.mijnafvalwijzer.nl mijnafvalwijzer keukenkastje is! wordt alles tot snippers vermaof het milieustation brengen. len en samengesmolten. Daar worden weer korrels van gemaakt die de grondstof vormen voor Wat mag er niet in de bijvoorbeeld jerrycans, tuinstoelen, glasbak? Kijk op leidingen en buizen. En wat denkt www.mijnafvalwijzer.nl u van een badeend of zelfs een of op de afvalwijzer app. trui gemaakt van een plastic fles… Het kan allemaal!

Plastic verpakkingen & drankenkartons

www.mijnafvalwijzer.nl

Wist u dat?

mijnafvalwijzer

piepschuim en hard plastic zoals speelgoed en een tuinstoel niet thuishoren in de plastic afvalcontainer? Breng het naar het milieustation of laat het ophalen.

Wist u dat?

er ook dassen, riemen en schoenen in de kledingcontainer weggegooid mogen worden?

Wij wensen u veel succes op weg


AL ERUIT A H

AL ERUIT A H

IT WA Z T ERIN

IT WA Z T ERIN

Afvalinzameling: hoe werkt het in de gemeente Moerdijk?

Wist u dat?

met alle compost die jaarlijks in Nederland uit gft-afval wordt gemaakt, we bijna 100.000 voetbalvelden kunnen bedekken?

Olie en (frituur)vet Olie en vet, zoals frituurvet en de olie van zongedroogde tomaatjes, kunnen heel goed gerecycled worden tot bijvoorbeeld biobrandstof om mee te rijden. Maar waar laat je het eigenlijk? Breng het naar het milieustation, het wordt o.a. verwerkt tot biobrandstoffen. Daarnaast is het ook beter voor het riool als het daar niet in terecht komt.

Luiers Voor gebruikte luiers, billendoekjes en incontinentiemateriaal zijn op een aantal punten in de gemeente (zoals bij kinderdagverblijven en apotheken) speciale plastic zakken verkrijgbaar (niet voor verpakkingen van luiers of maandverband). In de verzamelcontainers voor luiers kunt u de zakken weggooien. Deze zijn meestal te vinden bij kinderdagverblijven. Via www. mijnafvalwijzer.nl en de afvalwijzer app vindt u deze punten.

Kringloop

Restafval

Soms zijn er spullen die te goed zijn om weg te gooien, maar die u zelf niet meer gebruikt. Gun ze een tweede leven! Iemand anders kan er nog plezier van hebben. Bij het milieustation kunt u allerlei bruikbare spullen afgeven. Of u kunt ze laten ophalen door bijvoorbeeld Stichting de Kringloper (www.kringloper.nl). Van een plastic afdruiprek of een wandklok tot een bankstel en tafel.

Restafval is alles dat overblijft na het scheiden van het recyclebare of herbruikbare afval, zoals bijvoorbeeld gebruikte watjes, vochtige doekjes, stofzuigerzakken of chipszakken met aluminium binnenkant. Ook blikjes mogen voorlopig gewoon bij het restafval. In de verbrandingsoven wordt het aluminium en metaal eruit gehaald.

Afspraak maken grofvuil ophalen Veel afval dat niet in de containers past, kunt u laten ophalen. Dit geldt voor grof huishoudelijk vuil, elektrische apparaten, metaal en snoeihout. Wel zo handig want de vuilniswagen stopt gewoon bij u voor de deur. Via 14 0168 maakt u eenvoudig een afspraak.

Milieustation en grofvuil Verschillende soorten afval kunt u naar het milieustation brengen. Denk aan grofvuil als puin, metaal en hout. Maar ook elektrische apparaten, matrassen, dekbedden en bijvoorbeeld tuinmeubilair. Met welk afval u precies bij het milieustation terecht kunt ziet u op www.mijnafvalwijzer.nl en de afvalwijzer app.

Mijn Afvalwijzer: allerlei info www.mijnafvalwijzer.nl handig bij elkaar

Kent u ‘m al? Mijn Afvalwijzer, een handige app voor mobiel en tablet waarin allerlei praktische informatie te vinden is. Stel bijvoorbeeld een melding in om automatisch een bericht te ontvangen als uw container geleegd wordt. Of check onder het Afval Abc wat voor afval in welke container mag of welk nummer u moet bellen voor het ophalen van grofvuil. Heeft u geen smartphone of tablet? Op www.mijnafvalwijzer.nl staat al deze informatie ook. En u kunt er de afvalkalender printen. De ophaaldagen kunnen echter wijzigen, dus check regelmatig of uw geprinte kalender nog klopt.

Wist u dat? zaterdag meestal de drukste dag is op het milieustation?

Wist u dat?

bij diverse winkels/supermarkten inleverbakken staan voor uw oude elektrische tandenborstel, fĂśhn en andere kleine elektrische apparaten (net als voor batterijen en spaar-/ledlampen)? Inleverpunten vindt u op de Wecycle Zoeker.

Van Afval Naar Grondstof!

afvalwijzer

www.moerdijk.nl/afval De gemeente Moerdijk werkt samen met Afvalservice Breda bij de huisvuilinzameling.


Gezellige dagen & een super schoon 2018!!!

Prettige feestdagen en een goed klus jaar 2018 gewenst

Eerste Kruisweg 10 - Fijnaart - Tel. nr. 0168 - 46 57 46

Goudreinet 12, 4793 KA Fijnaart, T (0168) 85 12 83 E info@vosletselschade.nl - www.vosletselschade.nl

www.becker-schoonmaakservice.nl

wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuw jaar

Fijne kerstdagen en een evenwichtig 2018 !!

Oudemolensedijk 9 Fijnaart Tel. 0168-320181

www.thetrendystore.nl

Bevelander Woninginrichting wenst u prettige feestdagen en een gelukkig 2018

www.vanderweerdadvies.nl

De Prullenkast wenst u hele gezellige feestdagen en een gezond, vredig en prullig 2018! Lieve groetjes van Gonny en Monique

Friesestraat 4A Heijningen T. 0168 - 46 24 16 Geluk, Gezondheid en Goede dagen, in een muzikaal 2018 d’ Engelenburgh Molenstraat 24

www.villa-engelenburgh.com

Prettige Kerstdagen en een mooi, maar vooral gezond 2018!

Geopend: elke donderdag, vrijdag en zaterdag 13-17 uur. Januari gesloten. deprullenkast.nl, Zuidlangeweg 3, Oudemolen, 0612849181 Brocante- Curiosa-Theetuin- Tearoom- High Tea- Lunch-Gebak

prettige feestdagen en een gezond 2018 Zwingelspaansedijk 17, Zwingelspaan (0168)403095 dierenhotel@hetnet.nl www.dierenhotelzwingelspaan.nl

Voor iedereen een Mooi en vooral Gezond 2018 Wij wensen u fijne feestdagen en veilige kilometers in 2018! Bedrijvenweg 4 Fijnaart, T. 0031-168 462244

www.korstbanden.nl

Drogisterij Parfumerie Homeopathie Pasfoto’s

VAN DEN HOUT Fam Boeltjes en Personeel


Dit gebeurde er in... Nieuw tankstation

Grote opkomst Dodenherdenking

Jeanne van Ham

Vanaf goede vrijdag 14 april is Fijnaart een tankstation rijker. Aan Piet Sloekers en Wim Sanders de eer om de pomp aan de Molenstraat te openen. Beide bekende Fendertsmannen waren ooit buren en hebben inmiddels de respectabele leeftijd van 81 jaar bereikt. Sanders stond bijna twintig jaar geleden aan de wieg van het tankstation. Piet Sloekers had jarenlang een Esso benzinepomp bij zijn rijwielhandel.

Paula de Rooij

Met schoonmoeder naar de kapper, highteaën, een bijeenkomst in de Vijverhof en onverwachts bezoek. De meeste creatieve smoezen worden op 26 april bedacht om Ineke de Keijzer, Jeanne van Ham, Adrie van Nieuwenhuizen en Paula de Rooij thuis te houden. Met succes. Voor alle vier is het een complete verrassing dat ze een koninklijke onderscheiding krijgen. Frisse Koningsdag

Jeugdafdeling voor KPJ Op het eerste gehoor klinkt het vreemd: de Katholieke Plattelands Jongeren die een jeugdafdeling beginnen. Maar om bij KPJ Oudemolen te mogen horen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Ook jongere tieners willen graag lid worden. Dat blijkt uit de flitsende start van de jeugdafdeling. In één week staat de teller al op vijftien leden.

Elk jaar op 4 mei staan we even stil bij alle landgenoten die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Zo ook in Fijnaart. De oranjecomités van Fijnaart en Heijningen organiseren dit samen. Dit jaar komen ruim honderd mensen bijeen in de Ontmoetingskerk, waarna op de katholieke begraafplaats twee minuten stilte worden gehouden en bloemen en kransen worden gelegd bij het oorlogsmonument. Bevrijdingsfeest Op de parkeerplaats van de Jan Punthof viert een goed gevulde tent de vrijheid. De 65-plussers krijgen een hapje en een drankje met een optreden van de WMK Party Band. Trots op OG3NE

Springplank zwaait OG3NE uit

Met een groots ‘uitzwaaifeest’ wenst basisschool De Springplank uit Fijnaart OG3NE veel succes op het Eurovisie Songfestival. Lisa, Amy en Shelley Vol zijn de eregasten. Zij krijgen een succeswenslied aangeboden, geschreven door Frans Bauer. De drie zangeressen trakteren hun oude school op een miniconcert.

Met angst en beven houdt het Oranje Comité Fijnaart de neerslagpercentages in de gaten. Gelukkig blijft het nagenoeg droog en laat zelfs het oranje zonnetje zich regelmatig zien. Daardoor kunnen op 27 april alle festiviteiten op de opgeknapte Voorstraat doorgaan. Fris is het wel, maar de warme sfeer doet dat snel vergeten. Koningsdag is ook in Heijningen een groot succes. Alle activiteiten vonden op het voetbalveld van v.v. Oranje Blauw’14 plaats.

Mei

Op het moment dat Lisa, Amy en Shelley Vol uit Fijnaart aan het songfestivalavontuur beginnen, hebben ze één doel: Nederland trots maken op OG3NE. In de finale laten zij zo’n 200 miljoen tv-kijkers kennismaken met hun perfecte samenzang, prachtige verschijning en enorme professionaliteit. Ondanks de elfde plaats hebben de zussen wel hun doel bereikt: Nederland is trots en Fijnaart supertrots! In De Parel bekijkt een vol café de finale. Slaapverwekkend boek

Ronde van de Fendert terug

Vier vrouwelijke lintjes

Ineke de Keijzer

Adrie van Nieuwenhuijzen

Vijf wielerliefhebbers blazen Stichting Wielerpromotie Fijnaart nieuw leven in. Na bijna zeven jaar keert de Ronde van de Fendert terug op de wielerkalender. De 32e wielerronde wordt verreden tijdens de Fendertse Week.

Speciaal voor kinderen die onrustig worden van alle hedendaagse prikkels heeft Marieke Boerefijn uit Fijnaart het meest slaapverwekkende voorleesboek ooit geschreven. Druk! bestaat uit tien verhalen op rijm met mooie illustraties van Els van Egeraat.


Dit gebeurde er in... Waterberging geopend

Jongste tractorpuller

Tina de Musical

De afgelopen twee jaar hebben de gemeente Moerdijk en Waterschap Brabantse Delta een reeks van maatregelen getroffen om de wateroverlast in Fijnaart terug te dringen. Hoogtepunt was het uitbreiden van de waterberging rond het sportpark. Daar kan 5500 kuub water opgevangen worden. Tijdens de officiële opening op 17 mei melden wethouder Jaap Kamp en waarnemend dijkgraaf Huub Hieltjes dat nu de inwoners aan de beurt zijn. Door stenen verharding in de tuin weg te halen, dragen zij bij aan het voorkomen van wateroverlast.

De 13-jarige Luc de Rooij uit Heijningen kruipt met regelmaat achter het stuur van Idéfix voor een wedstrijdje tractor pulling. En met succes. Zijn eerste vier wedstrijden eindigen drie keer in een ‘full pull’. Later wil Luc het stoeltje van Idéfix inruilen voor de zetel op de Asterix, maar ook een Europese titel staat op zijn verlanglijstje.

De 14-jarige Jannes Matthee uit Fijnaart is uitgekozen om een rol te spelen in de professionele productie Tina de Musical. Vanaf oktober kruipt hij in de huid van Fabio en treedt hij op in diverse theaters in het land. Jannes werd besmet met het musicalvirus dankzij zijn rol als Ciske de Rat in de gelijknamige musical van Oranjevaan.

MoerdijkFitRoute Heijningen heeft de primeur van de MoerdijkFitRoute. Dit is een initiatief van de buurtsportcoaches van de gemeente Moerdijk. Doel is om iedereen de kans te beiden in beweging te komen. De MoerdijkFitRoute is een korte route door het dorp met een aantal beweegtips.

Meerderheid kiest voor ondergronds Het restafval in Fijnaart en Heijningen wordt vanaf dit najaar ingezameld via ondergrondse containers. Uit een enquête van de gemeente Moerdijk blijkt dat de meerderheid van de inwoners deze manier van inzamelen verkiest boven een extra bak. In Fijnaart reageerde 49% van de inwoners op de enquête. In Heijningen lag dit percentage op 57%. In Fijnaart koos 70% voor de ondergrondse container, in Heijningen was dat 55%.

Afwisseling in Oudemolen Een afwisselend programma met voor ieder wat wils. Dat is ook op 28 mei de grote trekpleister van Art Festival The Old Mill. Voor het zevende jaar tonen kunstenaars, hobbyisten, ambachtslieden, muzikanten en straatartiesten hun kunnen in tuinen en schuren in Oudemolen.

Roparunners

Tropische vierdaagse

Juni Deens korenavontuur

De a capella-groep Stacked Ladies uit Fijnaart en omgeving verblijft van 2 tot en met 5 juni in Denemarken. Daar nemen de dertien zangeressen en één zanger deel aan een prestigieus korenfestival. Dirigent Annalisa Schmad uit Fijnaart noemt de deelname het hoogtepunt in haar carrière als artistiek leider. Graanpop geslaagd De Graanbeurs, KPJ Oudemolen en Starlight Licht en Geluid houden in het pinksterweekend voor de derde keer in deze samenstelling het festival Graanpop. Alle goede dingen gaan in drieën, want beide dagen is het gezellig druk op het terrein achter de Graanbeurs in Fijnaart.

Op tweede pinksterdag is het elk jaar een komen en gaan van mensen in Heijningen. Het dorp ligt namelijk op de route van de Roparun. De bushalte op de Hoge Heijningsedijk is dan ingericht als koffiebar. De passerende lopers en fietsers krijgen nieuwe energie door het warme en muzikale ontvangst. Ingetogen karakter De herdenking van de Watersnoodramp in de gemeente Moerdijk krijgt voortaan een meer ingetogen karakter. Elke vijf jaar worden de 103 slachtoffers herdacht bij het monument in Heijningen. Tot nu toe organiseerde een speciale stichting de herdenking namens en op verzoek van de gemeente Moerdijk. Die laat deze werkwijze nu los. De stichting heeft besloten om de plechtigheid wel voort te zetten. Doordat ook de bijdrage van de gemeente wordt verlaagd, vindt de herdenking niet langer plaats in een grote tent maar in het Pestalozzihuis. Daardoor kunnen er wel minder mensen bij aanwezig zijn.

De tropische temperaturen spelen Jeugd en Sportvereniging De Kieviten parten. Groeide vorig jaar het aantal wandelaars van de avondvierdaagse nog naar 453, dit jaar zijn dat er 100 minder. Naast het weer, deden er ook minder kinderen van de Kennedyschool mee. Tien jaar Ruigenhilfair In de tien jaar dat de Ruigenhilfair bestaat is het evenement bij de Prullenkast in Oudemolen uitgegroeid tot een begrip. In het laatste weekend van juni staan opnieuw ruim zestig kramen opgesteld aan de Zuidlangeweg met uiteenlopende producten.


Dit gebeurde er in... Nieuwe Family Fijnaart

Vol bewondering lopen zondagavond 25 juni de gasten rond in de nieuwe Family Fijnaart. De wijze waarop het eethuis, de cafetaria en de keuken beneden aan de Molenstraat zijn vormgegeven overtrof ieders verwachting. Alle aanwezigen bij de opening noemen de nieuwe Family een verrijking voor het dorp. Verbouwing eindelijk van start Ruim een half jaar nadat de huisartsen Khalili en Pourfar hun handtekening plaatsten onder de overeenkomst wordt 28 juni eindelijk gestart met de verbouwing van de ‘oude Super’. ARCOM Partners, de architect van de verbouwing, geeft als reden van de vertraging de drukte in de bouw. Hierdoor is het lastig spullen in te kopen en onderaannemers op de bouwplaats te krijgen. Eind juni belooft ARCOM Partners dat de verbouwing in december dit jaar is afgerond. Woningen op locatie Kreuk

De vervanging van de gasleidingen in de Wilhelminastraat, Langeweg en Rembrandstraat in Fijnaart wordt slecht gecommuniceerd. Plotseling verschijnen in de Wilhelminastraat borden waarop staat dat enkele dagen later de straat zou worden afgesloten. Op de bewuste maandag 26 juni en de dagen erna is de straat gewoon toegankelijk. Het werk blijkt pas een week later te beginnen.

Juli Robin Hood leeft

De brandweer rukt vrijdagavond 7 juli uit voor een brand in een bovenwoning aan de Eksterstraat in Fijnaart. De woning blijkt niet bewoond te zijn, maar bevat wel een volledige wietplantage. Op het moment van de brand is de plantage niet in gebruik. Fakkers ontslagen als wethouder Frans Fakkers uit Fijnaart wordt dinsdagavond 11 juli door de Moerdijkse gemeenteraad ontslagen als wethouder. Met 18 stemmen voor en 6 stemmen tegen wordt het vertrouwen in de wethouder van Financiën opgezegd. Aanleiding is de jaarrekening van 2016 en het bijbehorende concept-accountantsrapport. Afscheid van Isolde Na een moedig en lang gevecht verliest Isolde Vol-Malee uit Fijnaart de strijd tegen een zeldzame vorm van botkanker. De moeder van Lisa, Amy en Shelley van OG3NE overlijdt op 12 juli in het bijzijn van haar geliefden. Isolde mag slechts 48 jaar oud worden. Wijkagent af

De legende Robin Hood komt begin juli tot leven op Fort Sabina in Heijningen. Het verdedigingswerk doet prima dienst als kasteel van Nottingham, terwijl de groene omgeving als twee druppels lijkt op het bosgebied Sherwood Forrest. Het muziektheater wordt opgevoerd door regionale acteurs, koorleden en muziekvereniging Determinato. Alle vijf de voorstellingen zijn uitverkocht. De Unie 145 jaar

Projectontwikkelaar Apron Development mag van de gemeente Moerdijk woningen bouwen op de locatie Kreuk. Het terrein naast woonzorgcentrum Fendertshof ligt al jaren braak. Woningstichting Geertruidenberg (WSG) kocht de grond om er een medisch centrum op te bouwen. Door de financiële positie van WSG ging dat niet door. Apron Development wil het terrein kopen om er woningen op te bouwen.

Muziekvereniging De Unie is de oudste vereniging van Fijnaart. Op 2 juli bestaat De Unie precies 145 jaar. Dat wordt zondag 9 juli met een gezamenlijk zomerconcert met St. Cecilia uit Stampersgat gevierd.

Commotie rond borden

Brand met een luchtje

Acht jaar lang was Arno Melis als wijkagent in Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan te vinden. Op 13 juli komt daar abrupt een eind aan. De politieleiding acht het voor zijn gezondheid beter als Arno niet langer straatwerk verricht. Zelf had hij graag de resterende vier jaar tot aan zijn pensioen als wijkagent volgemaakt. Hij wordt opgevolgd door waarnemend wijkagent Mark Noordink. Onkruid tiert welig

De nieuwe manier om kruid te bestrijden met borstels en hete lucht blijkt weinig effectief. Overal worden straatstenen en trottoirtegels overwoekerd door ongewenst groen. Dat is niet alleen in Fijnaart en Heijningen het geval, maar in de hele gemeente Moerdijk. Ook andere gemeenten kampen met hetzelfde probleem. De oorzaak is het landelijk verbod op chemische bestrijdingsmiddelen. Maar ook het weer werkt niet mee. Het onkruid vindt het allemaal prima.


Wij wensen u fijne feestdagen en een (financieel) voorspoedig nieuw jaar toe DE ADVISEUR VOOR UW ZAKELIJKE FINANCIERING WWW.HAVERKAMPBEDRIJFSADVISERING.NL

Lenny Henny Sabina Cynthia Stephanie Ariejanne Laila Anna Marit & Lisa

DOK KAPPERS

Bedrijvenweg 1 Fijnaart T. 0168-462636 www.ceesvanderzande.nl

Zalencentrum De Parel wenst u fijne kerstdagen en een feestelijk nieuwjaar! wenst iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig 2018 toe

www.deparel.org

Â

BOM Engineering wenst u prettige feestdagen en een gezond 2018!

KBO-afdeling Fijnaart

Het bestuur van KBOFijnaart wenst al haar leden Prettige Feestdagen en een voorspoedig en gezond 2018 toe. De medewerkers van Rijk Zwaan wensen u een gezond 2018!

www.bomengineering.nl

www.rijkzwaan.com


Dit gebeurde er in... Augustus

September

60 jaar BRAS FIJNAART

Schoonmaakactie

BRAS FIJNAART zorgt er inmiddels zestig jaar voor dat mens en dier kunnen genieten van groen. Het bedrijf telt 57 werknemers. Naast groenvoorziening voor bedrijven en overheidsinstanties is cultuurtechniek een belangrijk onderdeel. BRAS FIJNAART verzorgt grasvelden voor voetbalclubs, golfbanen en andere sporttakken. Komkommerzwanen

De 8-jarige Josephine van Oosten uit Fijnaart houdt van een schone omgeving. Het meisje komt in actie en richt de MilNa Club op. Elke vrijdagmiddag gaat ze met schoolvrienden en –vriendinnen op pad om zwerfvuil op te ruimen. Van burgemeester Jac Klijs krijgt ze zelfs tien grijpstokken uitgereikt. Op vrijdag 1 september gaan 19 kinderen bij de Julianaschool aan de slag om hun schoolplein een stuk schoner te maken. Bananenplant met vrucht

In de zomervakantie daalt het nieuwsaanbod. Dat leidt altijd tot komkommernieuws, waarin vaak dieren een hoofdrol spelen. Zo ook in Fijnaart. Een zwanenfamilie raakt ineens twee jonge zwaantjes kwijt. Al snel blijken zij rond te dobberen in een ander water. Zo komt er aan dit komkommermysterie ook weer een eind. Sloop oude super zichtbaar Terwijl het zuiden van Nederland nog geniet van zijn vakantie, is Kruiswijk Sloopwerk volop aan de slag bij de voormalige supermarkt aan de Nieuwe Dorpsweg in Fijnaart. Het is eindelijk goed zichtbaar dat het gebouw wordt verbouwd tot een gezondheidscentrum. Snollebollekes kers op taart De feestact Snollebollekes staat garant voor een groots festijn. Het optreden trekt dan ook zo’n 1200 mensen naar de feesttent. Snollebollekes is daarmee de onbetwiste kers op de taart van een prima verlopen 37e Fendertse Week. Ook de wielerronde, die na bijna zeven jaar weer terug is in Fijnaart, is een succes.

De tuin van de familie Van der Laan heeft een bijzondere gast. Al enkele jaren staat er een bananenplant in de volle grond. Dit jaar heeft de plant zelfs een vrucht met piepkleine banaantjes. Pleidooi voor uitlaatveld

Veel interesse in huisvuil

De nieuwe wijze waarop het huisvuil ingezameld gaat worden leeft onder de inwoners van Fijnaart. Dinsdag 5 september houdt de gemeente Moerdijk een inloopbijeenkomst in De Parel. Na afloop staan er meer dan honderd namen op de intekenlijst. Een zeer hoge opkomst, volgens de gemeente. Groene Pluim Werkgeversvereniging West-Brabant beloont BRAS FIJNAART met de Groene Pluim. Het bedrijf in Heijningen is al zestig jaar een specialist in groen. De Groene Pluim wordt toegekend aan bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Leren op de werkvloer

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen 42 leerlingen zorg en welzijn van het Kellebeek College in Roosendaal aan een experiment. Zij krijgen niet langer theorieles in het schoolgebouw, maar in Fendertshof in Fijnaart en in De Zeven Schakels in Zevenbergen. Op 13 september komt directeur-generaal Marcelis Boereboom van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een kijkje nemen bij het leerexperiment. Vervolg op Machiel Dierks Van de hand van Anne Mieke Vermeulen verschijnt deel twee van haar vierluik over de dagloner Machiel Dierks. In het vervolg van de historische roman neemt Anne Mieke de lezer mee naar Fijnaart in 1835. ‘Machiel Dierks, het leven van een dagloner’ is weliswaar een roman, maar bevat veel historische feiten.

Een plek waar ze naar hartenlust en veilig kunnen rennen en spelen. Dat hebben Jacqueline de Koomen en Chris de Wit uit Fijnaart voor ogen voor hun trouwe viervoeters. Ze weten ook precies waar het omheind uitlaatveld zou moeten komen. Het grasveld langs het wandel- en fietspad achter De Parel leent zich daar uitstekend voor. Het wordt nu door niemand gebruikt, alleen door konijnen.


De medewerkers van

DE ADVIESWINKEL

wensen u fijne feestdagen en een goed en vooral gezond 2018! Wil jij..... GEZOND(er) AFVALLEN? Zónder lijnen?

2017 was mooi, mede door jullie, bedankt! Fijne dagen!

De EetLijn wenst jou een jouw LijfLijn.nl heel gelukkig en gezond 2018

BEL VOOR INFORMATIE NAAR: Nettie Bom: 0168 - 46 21 01

GEZOND(er) AFVALLEN

OF MAIL NAAR: nettie@jouwlijflijn.nl

Kadedijk 3, Fijnaart - Tel: 0168-462491

Kijk voor meer info: www.jouwlijfLIJN.nl

Beste familie, vrienden en bekenden, hierbij wens ik jullie gezegende kerstdagen en een gezond 2017. Addy Roks, Heijningen

Jan Kanters wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

Wij wensen iedereen prettige feestdagen en een gezond 2018 Molenstraat 52 Fijnaart

www.hanssenadvies.nl wij wensen u prettige kerstdagen en een gelukkig en vooral gezond 2018

Blaaksedijk 28 | 4793 RN Fijnaart Tel. 0168 - 46 27 22 | 06 12 11 77 63 info@vanstrienhoveniers.nl Ontwerp | Aanleg | Onderhoud | Sierbestrating w w w. Va n S t r i e n H o v e n i e r s . n l

choenmakerij Zadelmakerij

wenst u prettige kerstdagen en een goedlopend 2018 Drogedijk 7a, Oude Molen, Tel. 06-53454336

www.pauldewitleerbewerker.nl

Wij wensen u fijne kerstdagen en alle goeds voor 2018


Dit gebeurde er in... Oktober Kinderburgemeester Femke Fijnaart is hofleverancier in het leveren van kinderburgemeesters. Na Shenna Westbroek in 2016, is Femke Hopstaken in oktober een week lang ‘de kleine baas’ van de gemeente Moerdijk. De 9-jarige Femke wordt dinsdag 3 oktober geïnstalleerd. Tijdens de ‘Week van de Opvoeding’ staat zij burgemeester Jac Klijs bij.

Fijnaart hebben ingevuld. De fietspaden worden omschreven als onveilig, donker en gevaarlijk.

parten. Het aantal deelnemers blijft steken op 55. Het is buiten zo warm dat velen voor een andere vrijetijdsbesteding kiezen.

U2 in de kerk

Gezondheidscentrum vertraagd

November Directeur voor twee scholen

Niet eerder dan in het eerste kwartaal van 2018 wordt het nieuwe gezondheidscentrum aan de Nieuwe Dorpsweg 1 in Fijnaart opgeleverd. En zelfs bij de haalbaarheid van de nieuwe streefdatum worden vraagtekens gezet. In oktober is de sloop van de ‘oude super’ zo goed als afgerond. Voor de vertraging worden diverse redenen aangevoerd. Feit is dat er regelmatig wekenlang niets gebeurt op het bouwterrein. De huisartsen Khalili en Pourfar zien de gang van zaken met lede ogen aan. Zij zijn verbaasd en vinden het uitstel vooral jammer voor hun patiënten en omwonenden. Lenig en in balans

In de Ontmoetingskerk in Fijnaart vindt zondag 8 oktober een Rockdienst met U2 plaats. De muziek van de Ierse band wordt gespeeld door een gelegenheidsformatie met bassist Arjan Oostdijck en pianist Jens van Hoof uit Fijnaart en gitarist Ed Hubregtse uit Zevenbergen. Speelplannen De plannen om het trainingsveld van v.v. Oranje-Blauw ’14 te gebruiken als speelplek vallen niet bij iedereen goed. Dat blijkt tijdens de dorpsavond. Een bewoner die met zijn perceel aan het trainingsveld grenst is niet enthousiast. Volgens hem is er te weinig sociale controle en vreest hij dat de speelplaats gebruikt gaat worden door hangjongeren. Pinautomaat vernield

Gezondheid is een groot goed. Dat realiseren ook de inwoners van Fijnaart zich. De opkomst bij de vijfde gezondheidsmarkt van Kruisvereniging Fijnaart & Heijningen is dan ook groot. Bezoekers kunnen hun gezondheid op een laagdrempelige manier laten testen. Zij blijken lenig en in balans te zijn. Fietspaden Appelaarsedijk De fietspaden langs de Appelaarsedijk hebben hoognodig een opknapbeurt nodig. Dat vinden de driehonderd gebruikers die een enquête van de werkgroep ‘Fijnaart bereikbaar en veilig onderweg’ van dorpstafel

Een samenwerking tussen beide scholen op gang brengen, die mogelijk leidt tot één school. Dat is de grote uitdaging waar Marieke Verhulst uit Oudenbosch voor staat. Vanaf 1 november is zij de nieuwe directeur van zowel de Kenneyschool als de Julianaschool in Fijnaart. Een bijzondere situatie. Minder dieren Door vergrijzing en dierziekten ziet kleindierensportvereniging De Brabantse Westhoek het aantal dieren op haar tentoonstelling jaarlijks dalen. In het eerste weekend van november zijn in De Parel in Fijnaart slechts vierhonderd konijnen, kippen, hanen, sierduiven en andere kleindieren te bewonderen. Een jaar eerder waren dat er nog vijftig. Gezegende broodjes Diaken Michael Bastiaansen staat elk jaar op 3 november vroeg op. Gewapend met een wijwateremmer en wijwaterkwast en voorzien van een stola stapt hij voor achten de winkel van Bakkerij Sonneveld in Fijnaart binnen. Op de feestdag van de Heilige Hubertus zegent Bastiaansen de Hubertusbroodjes, beter bekend als Hubkes.

Het is donderdag 12 oktober lastig om geld te pinnen in Fijnaart. De pinautomaat van de Rabobank aan de Voorstraat wordt vernield. De dader heeft het venster in gruzelementen geslagen. Zwemvierdaagse Het fraaie weer aan het begin van de herfstvakantie speelt de Rijk Zwaan Zwemvierdaagse van zwembad De Oester in Fijnaart


Dit gebeurde er in... Knippen voor Galgos del Sol

Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk maakt zich sterk voor het plaatsen van geluidsschermen langs de A4 bij Heijningen. Tijdens een bezoek aan het dorp belooft hij een beroep te doen op de nieuwe minister van Infrastructuur en Milieu, Cora van Nieuwenhoven, om geld vrij te maken voor de noodzakelijke schermen. De werkgroep Leefomgeving van de dorpstafel Heijningen heeft de burgemeester, raadsleden en Rijkswaterstaat uitgenodigd om te ervaren hoe het is om pal naast een drukke snelweg te wonen.

Drie kapsters hanteren de schaar een dag niet voor de eigen kassa, maar voor Galgos del Sol. De Spaanse organisatie vangt afgedankte windhonden op. In Fijnaart wordt er dinsdag 7 november geknipt bij Lifestyle 13 door Clementine Diepstraten.

Voormalig gemeentehuis verkocht

Sinterklaas verwelkomd

De smaak te pakken

Het zwaaien van de scepter over het Kleigat smaakt voor Tony Vos naar meer. Helemaal in de geest van het motto kruipt hij ook het komend carnavalsfeest in de rol van Prins Toon dun Eerste. Op een bomvolle Ellufdu van dun Ellufdu komt Tony uit een gigantische taart tevoorschijn. Een van zijn eerste taken is het uitreiking van de eerste prijs aan De Dijkrakkers voor het winnen van het liedjesfestival. Het leutfeest wordt afgesloten met een optreden van de Gebroeders Ko. Het nieuwe scheiden Tijdens de herfst maken Fijnaart en Heijningen de overstap naar de nieuwe manier waarop huisvuil wordt ingezameld. De oude duobakken worden opgeladen en afgevoerd. Daarvoor in de plaats komen één of meerdere groene bakken, eventueel een bak voor plastic afval en in het buitengebied een grijze bak voor het restafval. De inwoners binnen de bebouwde kom leveren voortaan hun restafval in bij de ondergrondse containers.

Na twee jaar niet te zijn gebruikt krijgt het monumentaal pand Kadedijk 2 in Fijnaart een nieuwe eigenaar. Het voormalig gemeentehuis is gekocht door Cornelissens Jongenelen Netwerk Notarissen. Het notariskantoor neemt zijn intrek in het gebouw en krijgt een nieuwe naam. Per 1 januari 2018 fuseert het notariskantoor met Van Dorresteijn Netwerk Notarissen uit Oudenbosch. Beide kantoren gaan verder onder de naam Markvliet Netwerk Notarissen. Wijzer op reis Tijdens de Opstapdag in het Fendertshof kregen enkele tientallen belangstellenden woensdag 15 november uitleg over de mogelijkheden die er zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Naast uitleg kon ook de OV-chipkaart worden aangevraagd. Bovendien zorgde de zingende conducteur voor het nodige vermaak. Licht in de gang

Actie voor geluidsschermen De leden van Buurtpreventie Fijnaart moesten er enkele jaren op wachten, maar er is een begin gemaakt met het verlichten van de donkere steegjes in Fijnaart. De eerste op zonne-energie werkende lampjes worden 15 november onthuld door burgemeester Jac Klijs. Hij wordt daarbij geassisteerd door kinderburgemeester Femke Hopstaken.

De hartjes van alle Fijnaartse kinderen slaan zaterdag 18 november een stukje sneller. Die middag brengt Sinterklaas een bezoek aan het dorp. Met wapperende vlaggetjes worden Sint en zijn Pieten toegewuifd op de Voorstraat. De Goedheiligman krijgt zelfs een heuse knuffel. Onderweg naar De Parel barst een hevige regenbui los. De Sint schuilt in een busje en weet zo droog het kinderfeest te bereiken. Kartkampioen

Foto: Bas en Gijs Kaligis.

De 11-jarige Bart Ploeg uit Heijningen schrijft het kampioenschap in de GK4 Kart Series op zijn naam. Het racetalent weet twaalf van de achttien races te winnen. Volgend jaar maakt Bart de overstap van de mini’s naar het OK Junioren. Zijn droom is echter om ooit in de Formule 1 te rijden net als zijn grote voorbeeld Max Verstappen. Triest ongeval Een 28-jarige vrouw uit Fijnaart komt dinsdagmorgen 21 november om het leven bij een aanrijding op de Zuidelijke Randweg in Moerdijk. Zij botst met haar auto tegen een vrachtwagen. Medische hulp mag niet meer baten, de automobiliste overlijdt ter plaatse.


Quizzen met soep en kroketten Wethouders bezoeken Fijnaart De wethouders van de gemeente Moerdijk brengen dinsdag 28 november een bezoek aan Fijnaart. Zij krijgen een kort maar pittig programma voorgeschoteld door een werkgroep die bestaat uit leden van de dorpstafel. Het doel is om de wethouders te laten zien wat er leeft in Fijnaart en welke aandachtspunten momenteel als speerpunten op de Fendertse verlanglijst staan. Loods vol gestolen iPhones en iPads In een loods in Fijnaart trof de politie woensdag 29 november tientallen dozen vol iPads en iPhones aan met een waarde van ruim 273.000 euro. Daarnaast lag er ook een grote hoeveelheid horloges, elektronische apparatuur en sigaretten. Ter plaatse werden vier Albanezen en een Roemeen aangehouden.

December Een gezicht

Tussen het quizzen door in de rij staan voor een heerlijk broodje kroket.

Terwijl iedereen zit te genieten van een heerlijk kopje soep en een broodje kroket, staat op het grote scherm nog de lastige laatste vraag voor de pauze. Een scherm vol bekende en minder bekende koppen. Het uitvogelen wie bij wie hoort is stukken lastiger dan het smeren van een broodje. De moeilijke vragen met een smakelijk tussendoortje werden afgelopen zondagmiddag geserveerd in de verbouwde zaal van de Fendertse Hoeve. De lunchquiz was opgezet door ‘Fijnaart voor Serious Request’. Voor slechts een tientje kon elke volwassene mee-quizzen en mee-eten. Ook aan de kinderen was gedacht. Voor vijf gulden aten zij gezellig mee.

De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen is op zoek naar foto’s van de 103 personen die op 1 februari 1953 in de huidige gemeente Moerdijk om het leven zijn gekomen. Zij verloren hun leven tijdens de Watersnoodramp. Met het tonen van foto’s van de slachtoffers wil de heemkundige kring hen een gezicht geven, zodat zij altijd herinnerd blijven.

Verhagen De opkomst was prima: veertig volwassenen en vijftien kinderen waren bij de gezellige lunchquiz aanwezig. Quizmaster Bart Goudriaan stelde op scherpzinnige wijze de vragen. Zo werd naar de namen van de nieuwe ministers gevraagd, was er een filmronde

en moesten liedjes uitgezongen worden. Uiteindelijk ging de zege naar Piet, Lisette, Sophie en Lily Verhagen. Met de Lunchquiz is 199 euro opgehaald voor Serious Request. Opbrengst De totale opbrengst van Fijnaart voor Serious Request laat nog even op zich wachten. Woensdag 20 december is er een kerstmarkt op de Julianaschool. Ook de kinderen van de andere Fijnaartse basisscholen zijn nog in de weer voor het goede doel. Het eindbedrag kan daarom pas later worden bekendgemaakt. Door Jan Willem van Bodegom

Kerstmarkt is blijvertje sen Wij wen u allen en feestdag prettige en en e 2018 gezond

Voor het tweede jaar staat de kerstmarkt nieuwe stijl op de Voorstraat in Fijnaart. De combinatie van snuffelen langs kramen, muziek en andere activiteiten is een voltreffer. Ondanks de kou en een enkel buitje stroomt het publiek zaterdag 9 december toe. De kerstmarkt laat daarmee zien dat het een blijvertje is.

Namens de Stichting Dorpsraad Fijnaart


• Tijdschriften • Wenskaarten • Kantoorartikelen • Cartridges • Hobbywinkel Voorstraat 8a, Fijnaart

Installatiebedrijf Installatiebedrijf Installatiebedrijf KLUNDERT KLUNDERT KLUNDERT Loodgieter-Electra-Gas-Water-CV-Zinkwerk

Afspraak maken? Online via dokkappers.nl of 0168 47 26 19 Openingstijden: ma 13:00 di / wo 08:30 do / vr 08:30 za 08:00

Loodgieter-Electra-Gas-Water-CV-Zinkwerk Oosterstraat 16b - 4791 HH Loodgieter-Electra-Gas-Water-CV-Zinkwerk 0168-402643 info@installatiebedrijfklundert.nl

OosterstraatOosterstraat 16b - 4791 HH 16b - 4791 HH info@installatiebedrijfklundert.nl 0168-402643 info@installatiebedrijfklundert.nl www.installatiebedrijfklundert.nl

www.installatiebedrijfklundert.nl 0168-402643

www.installatiebedrijfklundert.nl

- 17:30 - 17:30 - 20:00 - 15:00

Raadhuisstraat 12 - Willemstad

Adverteren in Fendert Lokaal? Een wijs besluit! Bel: 06-14520497

Riooltechniek

Voor verstoppingen en aanpassingen van riolen

24 uurs service En bij ons: geen resultaat, geen rekening

Voor inlichtingen of een vrijblijvende offerte neemt u gerust contact met ons op. Telefoonnummer: 0168-462489 Bij geen gehoor: 06-20441189

AUTOBEDRIJF C.A. de Bruyn

ACTIE

APK € 19,50 IN -EN VERKOOP Patrijsstraat 2 Fijnaart T. 0168 - 46 45 61

WWW.AUTODEBRUYN.NL


Pagina 29

Vader en zoon draaien ze grijs

VINYL-avond laat goede tijden herleven In De Graanbeurs in Fijnaart vindt zaterdag 30 december een bijzondere avond plaats. Vader John en zoon Gijs Schuurmans nemen samen plaats achter de draaitafels en draaien enkel vinyl uit de jaren 1970 tot 2000. Een ouderwets gezellige avond om het jaar bijna mee af te sluiten. John toerde jarenlang met zijn Quad drive-in-show door Nederland. Gijs trad in zijn voetsporen en won onder andere de Dancetour Roosendaal, maakt deel uit van het Moombahteam en draaide als dj op de Party Vibezz. Eigen vinyl Het is ook mogelijk om zaterdag 30 december je eigen singles en elpees mee te nemen. Wil je deze ook zelf draaien? Dan moet je je vooraf aanmelden via contact@degraanbeurs.nl. De VINYL-avond begint om 21.00 uur. De toegang is gratis. Leeftijd: 18+.

KLIEKJES Gastvrijheid Wie eind 2015 en 2016 huiverde bij het zien van de tienduizenden oorlogsvluchtelingen, die vanuit het Nabije Oosten en Noord-Afrika uitwaaierden over Europa in de hoop daar een veilig en beter bestaan op te bouwen, zal zich ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe hen gastvrijheid kan worden geboden en welke inspanningen dat van ons vraagt. Kleiner van omvang, maar niet minder indringend, waren de evacuaties tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook in de Westhoek van Brabant. Dat in november 1944 werd bevrijd. De boven de rivieren gelegen provincies moesten nog een half jaar wachten. In Fijnaart waren zo goed en zo kwaad als het kon de ergste beschadigingen, opgelopen tijdens langdurige beschietingen, hersteld. De deuren in ons huis aan de Molenstraat hingen weer op de oorspronkelijke plaats en gebroken vensterglas werd vervangen door matglas. Kerst naderde. Wij, mijn broertje Mon van vier en ik, waren druk in de weer met de kerstversiering. Nee, geen traditionele kerstboom met echte kaarsjes, de emmer met water en een natte spons ter brandbestrijding. Slechts een bosje ergens opgeduikelde dennentakken in een Delftsblauwe pot en verder wat watten om de aanwezigheid van sneeuw te suggereren. Het was een of twee dagen voor Kerst, al avond en stikdonker buiten. De bel rinkelde. Mijn moeder deed open. Op de stoep stond een tot op de botten verkleumd oud echtpaar. Gastvrij als wij thuis gewend waren, liet mijn moeder hen binnen. Het waren de heer en mevrouw Schreuders die aan de Noordschans in Klundert woonden maar nu, net als vele anderen na veel omzwervingen, onderdak zochten. Ons huis was al redelijk tot de nok toe gevuld met evacués, voornamelijk familieleden uit Klundert. Het begrip ‘tot de nok vol’ kan feitelijk niet worden gehanteerd omdat ons huis een plat dak had. Opa en opoe van der Mast en haar zuster ‘tante Bet’ uit Klundert waren al vaste gasten. Andere ooms en tantes uit Klundert waren bij vrienden en bekenden ondergebracht. De broers van mijn vader, oom Piet en oom Bertus bij onze buurvrouw Jo van Dalen, de wedu-

we van de bij een ongelukkig verlopen luchtaanval, nota bene door Britse Spitfires, omgekomen Gerrit Bakker. De tantes Riet en Greet van der Mast en later ook tante Ria Eestermans, toen nog de verloofde van oom Piet, bij familie Van den Hil in de Langeweg. Tante Ria, die in Bosschenhoofd ‘diende’ was kort daarvoor onder begeleiding van Oom Bertus door de Duitse linies, dus kort voor de feitelijke bevrijding, naar Fijnaart gebracht en tijdelijk bij ons ingekwartierd. Na het inschenken van de snel gezette koffie, kregen wij hun verhaal te horen. Klundert en de buitengebieden, waaronder de Noordschans, hadden veel meer te lijden gehad van de oorlog dan Fijnaart. Ik geloof niet dat het alleen maar kwam door het feit dat het Kerstmis was, maar meer door het gegeven dat mijn ouders erg gastvrij waren en redeneerden: waar plaats is voor tien, is plaats voor twaalf. Het echtpaar werd met open armen ontvangen. Achteraf is het voor mij een raadsel hoe mijn ouders met al die drukte tijdens die evacuatieperiode omsprongen. Soms zaten we met tien of meer mensen aan tafel. Een tafel die voor die tijd en in die omstandigheden rijkelijk gevuld mocht heten. Ik heb geen idee waar het allemaal vandaan kwam, maar het was er, en dat was het belangrijkste. Tot een volgende keer. Houdoe. Cees van der Mast


Pagina 30

Galafeest De Kieviten

Sportclub 50+ bestaat 25 jaar

In 2018 bestaat Jeugd en Sportvereniging De Kieviten 70 jaar. Dit wordt het hele jaar door gevierd met leuke activiteiten. Op 5 januari wordt er gestart met een spetterend galafeest voor alle leden. Zij kunnen zich opgeven voor 23 december om dit bijzondere feest mee te beleven. Het galafeest begint om 18.30 uur met een Disneyfeest voor de kleinste leden tot 5 jaar. Vanaf 19.30 uur is het feest voor alle leden. Rode loper Alle leden worden verwelkomd met een ontvangst over de rode loper. Er is swingende muziek. Er zijn leuke spelletjes. Astrids Schminkpaleis is van de partij en elk lid krijgt twee gratis consumpties.

55+ bridge Uitslag dinsdag 12 december Gele lijn 1. Tineke Vis & Henk Stam 70,14% 2. Inge Reijnders & Toon Reijnders 68,75% (3.) Corrie Nieuwenhuizen & Jan Nieuwenhuizen 50,00% (3.) Dit Konings & Ger Laheij 50,00%

V.l.n.r.: Wim van Holland, Theo van der Hoeven, Gerrit Nieuwkerk, Bert de Lint en voorzitter RenĂŠ Consenheim

Rode Lijn 1. Anton Bom & Piet Breure 58,85% 2. Bets & Piet Kannekens 56,77% 3. Piet & Martha Berghout 55,73% 4. Anke Rijnberk & Pex Rijnberk 52,60% 5. Christine van Huisstede & Piet Vermunt 51,04% 6. Teunie Boelhouwers & Frans Berghout 50.00%

Om het 25-jarig jubileum te vieren van de Sport Club 50+ in Fijnaart is er het een en ander in gang gezet om deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Met behulp van sponsors DA Drogisterij Van den Hout Fijnaart en CDCP.nu op onze jaarlijkse bowlingavond in de 3 Musketiers te Zevenbergen, hebben we gezamenlijk met bijna alle leden daarom een leuke ronde gebowld en is daar de Kampioen van 2017 Wim van Holland geworden en dat hebben we uiteraard gevierd met een hapje en een borrel. Alle overige deelnemers zaten dicht in de buurt van zijn score, maar Theo van der Hoeven wist met zijn 81 jaren eenvoudig de 2e plaats te bemachtigen. Hierna hebben we de jubilarissen met een 25-jarig lidmaatschap in het zonnetje gezet. Daarom is er aan Theo van der Hoeven, onze notoire starter van de trainingen; Wim van Holland die lang onze voorzitter is geweest; Bert de Lint die tijden en de telling nog altijd voor ons bijhoudt tijdens het spel en Gerrit Nieuwkerk een zeer trouwe volger die samen al meer dan 100 jaar deelnemen aan de trainingsavonden een kleine blijk van waardering uitgereikt! Buiten deze mensen menen we als club ook een stuk dankbaarheid uit te spreken en te betuigen aan Jan Gorter, onze zeer trouwe secretaris en penningmeester. Samen gevierd Omdat we als club niet kunnen bestaan zonder al deze gezellige leden, hebben we het 25-jarig bestaan van onze vereniging samen gevierd en is er besloten om alle leden ook een kleinigheidje aan te bieden. Dat toch

lekker is om samen met de partner of met vrienden te nuttigen tijdens een van de hopelijk gezellige avonden die u thuis zult doorbrengen aan het einde van 2017. Daarna hebben we genoten van een fijne maaltijd met een heerlijk glaasje wijn of bier en een zalig toetje met koffie ter afsluiting van een zeer geslaagde avond. Wachtlijst We zitten op dit moment aan een maximumaantal leden van 19 man op dit moment. Helaas voor adspirantleden is er een wachtlijst voor deze populaire club met fanatieke leden. Maar voorlopig blijft het ledental in 2018 toch op pijl en zal er maar mondjesmaat kunnen worden geselecteerd op nieuwe leden. Oprichtingsdatum is 9 september 1992 Clubhuis de Parel, contactinformatie via 0168-464 397 (Jan Gorter) of 06-2254 8877 (RenĂŠ Consenheim).

Sportnieuws? Mail het naar: redactie@fendertlokaal.nl


Pagina 31

Uitslagen

de Fendert JO9-3 – Prinsenland JO9-3 5-3 de Fendert JO11-1 – Cluzona JO11-2 8-0 Fendert JO11-1 kampioen! de Fendert JO11-2 – Roosendaal JO11-4 2-5 de Fendert JO15-2 – Lepelstr. Boys JO15-2 0-2 de Fendert MO17-1 – Rood Wit MO17-1 4-2 de Fendert JO17-2 – Meto JO17-2 3-2

de Fendert 1 – Tholense boys 1 1-3 de Fendert VR1 – SJO F.c. de Westhoek 4-1 Alliance JO13-2 – de Fendert JO13-1 0-6 Vosmeer JO9-1 – de Fendert JO9-2 5-0 Tricht MO19-1 – de Fendert MO19-1 4-3 Moerse boys JO17-1 – de Fendert JO17-1 1-5 Unitas’30 3 – de Fendert 5 1-3 Klundert 4 – de Fendert 6 2-1 S.c. Welberg 2 – de Fendert 4 2-2 de Fendert 2 (zo) – Victoria’03 6 4-8 Fendert JO19-2 ook kampioen!

Programma

Donderdag 21 december de Fendert JO19-1 – de Fendert JO17-1 19.45

Krabbendijke JO13-3 - Oranje Blauw’14 JO13-1G 11-1

vv Oranje-Blauw ‘14 Uitslagen Oranje Blauw’14 1 - Roosendaal 9 5-2 Oranje Blauw’14 2 - Alliance 3 nb Alliance 4 - Oranje Blauw’14 3 23-1 Oranje Blauw’14 VE1 - Kogelvangers VE1 Afgelast Oranje Blauw’14 VR1 - SSC’55 VR2 nb

Winterstop Er zijn voorlopig geen reguleer door de KNVB geplande wedstrijden. Het weekend van 27 en 28 januari staan de eerste competitie wedstrijden weer op het programma. Zaalvoetbaltoernooi Zaterdag 3 januari 10.00 uur (onder voorbehoud ) Nieuwjaarsreceptie Zaterdag 6 januari vanaf 17.00 uur Kijk voor meer info en het laatste nieuws: www.oranjeblauw14.nl

De rode hanenkammen Kampioenschappen PV Fijnaart seizoen 2017 zijn kampioen Vitesse oude duiven Hok kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. P. Marijnissen, 3. Comb. Van Dijk–van Dijk. Duif kampioenschap: 1. P. Marijnissen, 2. Comb. Van Dijk–van Dijk, 3. A. Kersten.

Midfond oude duiven Hok kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. P. Marijnissen, 3. Comb. Van Dijk–van Dijk. Duif kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. Comb. Van Dijk–van Dijk, 3. A. & S. van Sighem. Eendaagse Fond Hok kampioenschap: 1. Comb. v Dijk-Loman, Comb. Van Dijk–van Dijk, 3. C.J. Kocken. Duif kampioenschap: 1. + 2. Comb. van Dijk-Loman, 3. A. Kersten. Meerdaagse Fond Hok kampioenschap: 1. A.F. Antes, 2. P. Haverkamp. Duif kampioenschap: 1.+2.+3. A.F. Antes. De kersverse kampioenen aan de (kinder)champagne.

Het was onvermijdelijk. Dit kampioenschap zat er vanaf de eerste wedstrijd al in. Onoverwinnelijk zijn ze gebleken. Een geoliede voetbalmachine. Over wie gaat het dan? Over de JO11-1 van VV De Fendert: Brayn, Ronan, Daan, Bart, Youri, Niek, Martin en Joost. En niet te vergeten de uitgebreide staf van dit team: Jelle, Siem, Robert en Gerard. Vanaf de eerste training hebben de trainers en leider vol vuur hun eigen voetbalkwaliteiten en kennis op dit team losgelaten. In eerste instantie bleken de trainers nog niet in de gaten te hebben dat ze goud in handen hadden. Bij de eerste wedstrijd deden ze de belofte het team te trakteren op de McDonalds als ze met 18-0 zouden winnen. Bij 17-0 klonk die wedstrijd het eindsignaal en kwamen ze dus goed weg. Hoewel ze die dag dus zonder hun jongens naar de Mac gingen, bleef de belofte staan

voor het kampioenschap. Afgelopen zaterdag hebben ze dit kampioenschap, allemaal uitgedost met rode hanenkammen, binnengesleept. Complimenten hiervoor voor het team en de staf. De grote vraag, die de fans van dit team hebben, is of ze het komende half jaar in een klasse hoger ook kampioen kunnen worden. Een uitdaging, die hopelijk vol verve door dit geweldige team wordt opgepakt. Maar eerst met z’n allen naar de McDonalds!

Vitesse jonge duiven Hok kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. S. de Vlaming, 3. P. Marijnissen. Duif kampioenschap: 1.+2.+3. A. Kersten. (Mid)fond jonge duiven Hok kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. Comb. van Dijk-Loman, 3. S. de Vlaming. Duif kampioenschap: 1.+2.+3. A. Kersten. Navluchten Hok kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. P. Marijnissen, 3. F. Lazeroms. Duif kampioenschap: 1.+2. A. Kersten, 3. P. Marijnissen. Generaal kampioenschap Hok kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. P. Marijnissen, 3. Comb. Van Dijk–van Dijk. Duif kampioenschap: 1. A. Kersten, 2. Comb. Van Dijk–van Dijk, 3. A. & S. van Sighem. Koning pv Fijnaart 2017 1. P. Marijnissen, 2. S. de Vlaming, 3. F. Lazeroms. Graanbeurs bokaal 2017 1. A. Kersten, 2. S. de Vlaming, 3. P. Marijnissen.


Aangepaste openingstijden In verband met de feestdagen zijn de openingstijden van Jumbo Fijnaart de komende weken aangepast Dinsdag 19 december Woensdag 20 december Donderdag 21 december Vrijdag 22 december Zaterdag 23 december Zondag 24 december Maandag 25 december (1e kerstdag) Dinsdag 26 december (2e kerstdag) Woensdag 27 december Donderdag 28 december Vrijdag 29 december Zaterdag 30 december Zondag 31 december (Oudjaarsdag) Maandag 1 januari (Nieuwjaarsdag)

open 08.00 08.00 08.00 08.00 08.00 10.00 Gesloten 10.00 08.00 08.00 08.00 08.00 10.00 Gesloten

gesloten 21.00 21.00 21.00 21.00 21.00 18.00

Kijk voor de prijzen op Jumbo.com

HONDERDEN DAGELIJKSE BOODSCHAPPEN VOOR 17.00 EEN NIEUWE LAGE PRIJS21.00 21.00 21.00 21.00 18.00

WE HOUDEN DE PRIJZEN LAAG Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120