Fendert Lokaal 2016 week 24

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 14 j u n i 2 0 16 | w e e k 2 4 | j a a r g a n g 3 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 4 7 9 3 H N F i j n a a r t | w w w . f e n d e r t l o k a a l . n l

60 jaar samen

De laatste keer...

Gouden vierdaagse

Uitzetting dreigt

Desiree en Roel Knoop met Nina en Vita naar EK coursing

“Het geeft een enorme kick als ze goed lopen” Coursing Whippets zijn atletisch gebouwd en kunnen in enkele seconden een hoge snelheid ontwikkelen. Daarom zijn ze erg populair bij renwedstrijden. Het meest bekend zijn de wedstrijden op de baan. “Dat trekt ons niet zo”, vertelt Desiree. “Wij vinden coursing veel leuker. Daarbij wordt eerst met een quad een parcours van 700 à 800 meter uitgezet. Vervolgens wordt met een lure-machine een nephaas over het parcours getrokken. De honden gaan daar één tegen één achteraan. Tijdens de wedstrijd worden zij beoordeeld door keurmeesters. Het gaat namelijk niet alleen om de snelheid, maar ook om behendigheid, uithoudingsvermogen, jachtdrift en intelligentie. Op elk onderdeel worden punten uitgedeeld. De honden lopen ’s morgens en ’s middags een race. Degene met de meeste punten heeft gewonnen.”

Desiree en Roel Knoop met hun whippets (v.l.n.r.) Vita, Amy, Esprit en Nina.

Regelmatig houden voorbijgangers in. Ze doen een paar stappen terug om het tafereel goed te bekijken. Voor het raam van Desiree en Roel Knoop in Fijnaart liggen enkele honden comfortabel te zonnen, op hun rug met de pootjes in de lucht. Het is haast ondenkbaar dat deze luilakken in enkele luttele seconden een snelheid kunnen ontwikkelen van 55 kilometer per uur. Komend weekend demonstreren ze dat tijdens het EK coursing in Slowakije. Desiree en Roel zijn grote liefhebbers van honden en katten. Vooral de whippet is favoriet. Dit windhondenras is sierlijk, slank en heeft een diepe borstkas. “Voor mij is het de perfecte hond”, vertelt Desiree. “Binnen zijn ze heel rustig en buitenshuis ontzettend actief. Ze zijn aanhankelijk, lief en helemaal niet nerveus. Soms een beetje stout, maar dat mag ook.” Desiree is haar hele leven al vertrouwd met het hondenras. “Bij mijn

geboorte hadden we thuis een whippet en een herder. Toen ik Roel leerde kennen, zijn we herders gaan houden. Maar ik heb altijd gezegd dat er uiteindelijk een whippet zou komen. Dat is zeven jaar geleden ook gebeurd.” Vier De eerste whippet was Esprit. Al snel volgde Nina. Nummer drie Vita en nummer vier Amy hebben Desiree en Roel zelf gefokt. “Bij whippets is het veel leuker

om er meerdere te hebben. Ze hangen echt aan elkaar. Je kunt ook makkelijk meerdere whippets aan de lijn hebben. Als je dat bijvoorbeeld met herders probeert, dan kom je met kapotte schouders terug”, merkt Desiree op. “Inmiddels zijn onze dochters ook met het virus besmet. Ze hebben er ieder twee. Als we bij elkaar zijn, hebben we dus acht honden. Dat is extra gezellig.”

Prijzen Drie jaar geleden nam het Fijnaartse echtpaar voor het eerst met Nina deel aan een coursingwedstrijd. “We hebben dat langzaam opgebouwd om de jachtdrift bij haar aan te wakkeren. Nu gaan we bijna elke week naar een wedstrijd. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België. Het heeft ons echt te pakken”, aldus Desiree. “Alleen Nina en Vita doen mee met de wedstrijden. Esprit is geen wedstrijdhond en Amy is nog te jong.”

Lees verder op pagina 3


SMULTOPPERS

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 juni Dé bloemist voor Fijnaart e.o

Vaderdag Appelflappen per stuk € 0,79

Worstenbroodjes 6 stuks € 3,79

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl

Verwen vader op vaderdag 19 juni met bloemen en planten! Kom langs of bestel op: bestellingen@bloemenshopmarloes.nl

Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

STAPELKORTING 1 stuk 10% korting 2 stuks 20% korting 3 stuks 25% korting

e.com

www.ellenbmod

Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten

Gezellig avondje uit eten met vrienden,familie

Houtskool Grill

of collega's

tafel bbq

5 soorten vlees/vis

www.depolder.eu 0168 46 2228

STEIGER HOUTEN MEUBELEN VaN

lekkere ijscoupe € 24.50 p.p.

GENIET VAN DE WEG, VOEL DE MAGIE VAN DE JUISTE MOTORBAND!

Onze specialisatie: motorbanden in alle maten en merken, vakkundige montage, scherp geprijsd.

Voor alles wat u van hout kunt wensen!

www.MijnMeubelShop.nl

info@mijnmeubelshop.nl Tel.: 06-40179388

Bedrijvenweg 4, 4793 SK Fijnaart 0168-46 22 44 www.korstbanden.nl

Voorstraat 8a, Fijnaart T 0168-852077 E sales@tacosoft.nl

Tijdens de renovatie van de Voorstraat bieden wij thuisbezorgservice Te bestellen via e-mail of telefoon


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Redactie

Jan Willem van Bodegom T. 06-22011800 E. jw@uitgeverijlokaal.nl Hilde Roemers

Acquisitie

Tom Aarts T. 06-14520497 E. tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan.

Vervolg voorpagina-artikel

Nina en Vita naar EK coursing “De honden lopen in aparte klassen. Vita in de algemene klasse en Nina in de sprintersklasse, omdat ze net iets te groot is. Ze hebben al veel prijzen gewonnen en zijn vaak op de eerste plaats geëindigd.” Slowakije Voor de eerste keer komen Nina en Vita uit op een Europees kampioenschap. Die vindt dit jaar op 17, 18 en 19 juni plaats in Velké Pole in Slowakije. “Het is meteen onze vakantie”, vertelt Roel. “We hebben eerst gekeken of we deze periode vrij konden krijgen. Daarna zijn de honden geselecteerd. In totaal doen er 886 windhonden mee aan het EK coursing, waarvan veertig uit Nederland.” Windhondenparadijs Afgelopen maandag is het stel met de caravan vertrokken naar

Door Jan Willem van Bodegom

Daphne, ook bekend als Betje uit Ciske de Rat De Musical van Oranjevaan, heeft de bingo in haar eentje georganiseerd. Ze is de plaatselijke winkels in Fijnaart langsgegaan om leuke prijzen los te weken. Met succes. Ook werd haar idee omarmd door de activiteitenbegeleiders van Fendertshof.

Wekelijkse activiteiten Pestalozzihuis

Vrijdag 8 juli De bingoballetjes gaan vrijdag 8 juli rollen om 13.30 uur. Alle 60-plussers zijn welkom in Fendertshof. Niet alleen zijn er leuke prijzen te winnen, maar het wordt vooral heel gezellig!

Woensdag Biljarten: vanaf 13.00 uur Bingo: start om 14.00 uur, daarna kaarten, sjoelen of Rummikub

Vrijdag Biljarten: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur

Kick Aan een prognose durven Desiree en Roel zich niet te wagen. “Dat is afhankelijk van hoe ze het doen en hoe ze worden beoordeeld”, aldus Roel. “Duitsland, Tsjechië en Hongarije hebben hele goede honden. Maar je weet het maar nooit. Een titel zou heel mooi zijn, maar het is al gewoon mooi om het een keer mee te maken. Het geeft een enorme kick als ze goed lopen.”

Bingo van jong voor oud

Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Donderdag Biljarten: van 13.00 uur tot 16.30 uur Koersbal: van 14.00 uur tot 16.30 uur

Slowakije. “Na de wedstrijden rijden we door naar Hongarije. Daar heb je een windhondenpark met een camping, een coursingterrein en een zwemvijver voor honden. Het is echt een windhondenparadijs. Als het goed bevalt, dan is Zwitserland volgend jaar ons vakantieland. Dan vindt namelijk daar het EK plaats.”

Daphne Zoon kan niet alleen mooi zingen, maar organiseert ook een bingo voor ouderen.

De 11-jarige Daphne Zoon is erg begaan met oudere en eenzame mensen. Zo kwam zij op het idee om een bingo op te zetten voor alle 60-plussers in Fijnaart.

TER INTRO Onze katten zijn net mensen. Is het niet te koud, staat er niet te veel wind en is het droog, dan zijn ze graag buiten. Voor onze katten beperken we het begrip ‘buiten’ graag tot onze achtertuin. We zien het leven van onze ‘poelekes’ liever niet eindigen onder autowielen. Bovendien hoeft het groen van de buren niet bevuild te worden door uitwerpselen van onze katten. Een kat in een tuin houden is een hele opgave. Een bezwerend vingertje is niet voldoende. Een draad met zwakstroom op de schutting was onze eerste veiligingsmaatregel. Al snel ontdekten we dat onze viervoeters geen klimgeiten zijn. Wel snapten we het katertje bij een andere vluchtpoging. Hij wrong zijn lijfje tussen de planken van de schutting en ging op avontuur. Gelukkig hadden we hem met een paar favoriete brokjes snel weer te pakken. De laatste tijd lijkt hij immuun voor onze lokpogingen. Tijd voor actie. Extra planken en een afzetting met draden konden de goedkeuring van het bazinnetje niet wegdragen. Tuingaas moest er komen. Mijn idee om de rol aan de binnenkant tegen de schutting te nagelen werd meteen verworpen. Het gaas moest op maat geknipt en tussen de planken bevestigd worden. Zo goed en vooral zo kwaad als het kon, tikte ik het tuingaas vast met krammen. De krappe ruimte, verende planken en het gebrek aan timmertalent leverden het nodige gevloek op. Eindelijk was ik aanbeland bij de laatste kram. Bij het opgelucht strekken van mijn rug keek ik recht in de ogen van ons katertje. Hij wierp me een weemoedige blik toe, alsof hij wilde zeggen: ‘Baasje, hoe moet ik nu op avontuur?’. Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


GEVRAAGD Tuinman die onze tuin bij wil houden in juli en augustus, ongeveer 2 uur per week. Tel. 06 -30 00 84 29

LANGBROEK BouwAdvies Eerste Kruisweg 8, 4793 RS FIJNAART T. 0168-462837 / 06-53838837 E. info@langbroek-bouw.nl

www.langbroek-bouwadvies.nl

Agenda Dinsdag 14 juni 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen 20.00 uur: Informatie-avond over CPO-woningen, De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Woensdag 15 juni 14.00-16.00 uur: Bingo, Pluspunt//Huis van de Wijk, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Donderdag 16 juni 10.00-12.00 uur: Sociale Raadslieden, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen 14.00-16.30 uur: Rummikub, Pluspunt/Huis van de Wijk, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart 14.30-16.30 uur: Creatiefclub, Pluspunt/Huis van de Wijk, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart 19.30-22.00 uur: Workshop Zarqa, De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Vrijdag 17 juni 16.30 uur: Frietavond, Pluspunt/Huis van de Wijk, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Zondag 19 juni 13.00-17.00 uur: Herinneringsdag Cees & Til, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart 14.15 uur: Trio Trianka, d’Engelenburgh, Molenstraat 24 in Fijnaart Maandag 20 juni 14.30-16.30 uur: Breicafé en rikken, Pluspunt//Huis van de Wijk, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Dinsdag 21 juni 09.00-12.00 uur: 1-LOKET, Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen

Berghout Onderhoud Groep

ScheepS -en interieurBOuw Voor nieuw of reparatie • Interieur • Teak dek • Meubels op maat • Winkel interieur • Lijsten maken

wOninGBOuw Verbouwen of reparatie van • Keukens • Badkamers • Pannendak • Bitumen dakbedekking • kozijnen repareren of nieuw

vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan! Voor meer informatie over woningbouw neemt u contact op met Hans Berghout t: 0168-462489 M: 06-20441189 W: www.berghoutonderhoud.nl E: berghoutonderhoud@gmail.com Voor meer informatie over scheepsbouw neemt u contact op met Robert Berghout M: 06-23752805

Voor aan-en verkoop, taxatie en hypotheekadvies

WG Makelaars BV

Voorstraat 17 | 4793 ET Fijnaart | T. 0168-477077 E. info@wgmakelaars.nl | W. www.wgmakelaars.nl

PV Fijnaart Uitslag Postduivenvereniging Fijnaart Sezanne Midfond Oude duiven ± 329 km. Gelost op 9 juni om 09.00 uur met 71 duiven.

Uitslag Postduivenvereniging Fijnaart Bourges Eendaagse Fond Oude duiven ± 526 km. Gelost op 9 juni om 09.30 uur met 62 duiven.

1. P. Haverkamp Fijnaart 2. A.C.A. Kersten Fijnaart 3. A.C.A. Kersten Fijnaart 4. A.C.A. Kersten Fijnaart 5. P. Haverkamp Fijnaart 6. A.C.A. Kersten Fijnaart 7. A.C.A. Kersten Fijnaart 8. P.J.A. Wildhagen Oud Gastel 9. P.J.A. Wildhagen Oud Gastel 10. P.J.A. Wildhagen Oud Gastel 11 P.J.A. Wildhagen Oud Gastel 12. P. Marijnissen Fijnaart 13. P.J.A. Wildhagen Oud Gastel 14. A. & S. van Sighem Fijnaart 15. A. & S. van Sighem Fijnaart 16. A. & S. van Sighem Fijnaart 17. P. Haverkamp Fijnaart 18. A. & S. van Sighem Fijnaart 19. A. & S. van Sighem Fijnaart 20. L. Verheijen Fijnaart

1. A.C.A. Kersten Fijnaart 2. Van Dijk-Loman Oud Gastel 3. Van Dijk-Loman Oud Gastel 4. P. Haverkamp Fijnaart 5. Van Dijk-Loman Oud Gastel 6. A. & .S van Sighem Fijnaart 7. C.J. Kocken Fijnaart 8. Van Dijk-Loman Oud Gastel 9. C.J. Kocken Fijnaart 10. Van Dijk-Loman Oud Gastel 11. P. Haverkamp Fijnaart 12. C.J. Kocken Fijnaart 13. C.J. Kocken Fijnaart 14. Van Dijk-Loman Oud Gastel 15. Van Dijk-Loman Oud Gastel 16. P.J.A. Wildhagen Oud Gastel 17. Van Dijk-Loman Oud Gastel 18. Van Dijk-Loman Oud Gastel 19. Van Dijk-Loman Oud Gastel 20. Van Dijk-Loman Oud Gastel


Pagina 5

Janus en Adrie Neelen 60 jaar dag en nacht samen

“We schoten op elkaar af, alsof we nooit anders deden” Een echtpaar dat 60 jaar lief en leed deelt kom je vaker tegen. Een echtpaar dat 60 jaar lang elke dag en nacht samen doorbrengt zie je zelden. Janus Neelen (86) en Adrie Schrauwen (82) zijn zo’n uniek stel. Beiden woonden en werkten 60 jaar lang aan de Drogedijk in Zwingelspaan. Janus is op de Drogedijk geboren en is de dijk altijd trouw gebleven. “De eerste keer dat ik de dijk verliet was om te dienen”, vertelt Janus. “Toen ik naar militaire dienst ging, durfde ik niet achterom te kijken. Dan zag ik mijn moeder huilen. Na vier meiden was ik de eerste jongen in het gezin. Er kwam veel op mij aan.” Dansles Adrie Schrauwen groeide op in Rucphen. Ze was nog maar 15 jaar toen ze verkering kreeg met Janus. “In 1948 ging ik op dansles bij Wim Roovers aan de Brugstraat in Roosendaal. Ik mocht met mijn twee oudere zussen mee, als ze op me zouden letten”, vertelt Adrie. De toen 18-jarige Janus ging met zijn jongere broer Piet en enkele vrienden naar de dansschool. Nispen Al bij de eerste dansles liet Janus zijn oog vallen op Adrie. “Ik dacht dat zij en haar zussen uit Nispen kwamen. Ik weet ook niet hoe ik daarbij kwam. Na afloop van de dansles wilde ik ze achterop fietsen. Pas bij de Belgische grens in Nispen kreeg ik in de gaten dat ik me vergist had. Toen ben ik maar omgekeerd”, zegt hij nu lachend. Voor de neef van de bekende wielrenner Wim van Est vormden die extra fietskilometers geen probleem. Kaarten Een week later mochten de dansleerlingen een partner kiezen. “Adrie en ik schoten op elkaar af, alsof we nooit anders deden. Het ging heel makkelijk”, blikt Janus terug. Ondertussen had broer Piet de oudere zus van Adrie, Ko, aan de haak geslagen. “Na

de dansles zijn we meegefietst naar Rucphen. Piet had nog wel wat vrees, maar ik wilde meteen kennismaken. De ouders van Adrie maakten er geen enkel probleem van dat ze nog maar vijftien was. Haar vader was blij dat hij er twee man bij had om te kaarten. Thuis werkten we de hele week in het vlas. Op zaterdagavond gingen we daarna snel de teil in en vervolgens naar Rucphen. Als het stil weer was, konden we het in drie kwartier halen.” Alles samen Janus en Piet waren twee handen op één buik. Ze werkten niet alleen samen, maar stapten ook op 19 juni 1956 na bijna 8 jaar verkering tegelijk in het huwelijksbootje met de zussen Adrie en Ko Schrauwen. “Dat kwam door het vlas”, legt Janus uit. “We konden op de Drogedijk een schuur kopen om verder in te vlassen. Daar hoorden twee huizen bij die aan elkaar vast zaten. Wij hebben het ene huis gekocht en Piet het andere. We zaten altijd bij elkaar. Piet en Ko gingen alleen naar hun huis om te slapen. Wij kregen een zoon Ron, en zij een dochter, Rian. Die

had in ons huis een slaapkamer. Heel veel mensen dachten dan ook dat wij twee kinderen hadden.” De broers en zussen zijn niet alleen tegelijk getrouwd in Rucphen, maar droegen ook dezelfde trouwkleding en hadden hetzelfde bruidsboeket. “Zelfs de inrichting van onze huizen was hetzelfde, maar dan in spiegelbeeld. Als we gingen winkelen, dan namen we van alles twee”, lacht Janus. Champignons Tot 1962 werkten de broers in het vlas. In die tijd stortte de vlasmarkt in doordat de Russen hun vlas goedkoper aanboden. Janus en Piet gingen op zoek naar een alternatief. Die vonden ze in de champignonteelt. “Ik ben anderhalf jaar naar de vakschool geweest om me om te scholen”, aldus Janus “We hadden een prima verdeling. Piet was vooral voor het ruwe werk, ik voor het fijne en voor de boekhouding. De vrouwen hielpen mee met het poetsen en plukken. In het poetsen gingen ze heel ver. Daarom hebben we nooit problemen gehad. Bij champignons komt het echt op de hygiëne aan.”

Op 28 maart 1962 plukten de broers hun eerste champignons in de schuur naast hun huizen. De teelt ging zo goed dat de twee hun oog lieten vallen op een stuk weiland, onder aan de dijk. Op dat stuk werden van lieverlee champignoncellen gebouwd met twee huizen en schuren. In 1990 vertrokken Piet en Ko naar Steenbergen. In 1996 nam Ron het bedrijf over. Twee jaar geleden zijn Piet en Ko in vijf maanden tijd overleden. Huwelijksfeest Het diamanten huwelijksfeest wordt maandag 20 juni bescheiden gevierd. “We gaan met Ron, zijn vrouw Lizet, hun twee kinderen Ilse en Dennis en onze twee achterkleinkinderen Senna en Marin gezellig uit eten”, vertelt Adrie. Het huis aan de Drogedijk staat inmiddels te koop. “We willen in Fijnaart gaan wonen”, meldt Janus, die niet bang is om zijn vertrouwde dijk te verlaten. “We zijn een van de laatste oorspronkelijke bewoners. In Fijnaart heb je meer voorzieningen en ken ik bijna iedereen. Dat komt wel goed.” Door Jan Willem van Bodegom


Koolrabi, een bijzondere én onbekende groente Marjolein Jongenelen en Arja Horde werken bij Rijk Zwaan in Fijnaart. In deze periode zijn ze veel bezig met koolrabi. Koolrabi, is dat hetzelfde als koolraap? Of als knollen? In Nederland is koolrabi niet zo bekend, maar in bijvoorbeeld Vietnam eet een gemiddeld huishouden 2 à 3 kilo koolrabi per week. Daar durven Marjolein en Arja alleen maar van te dromen! Marjolein Jongenelen houdt zich met van alles bezig: van de aansturing van het personeel tot de beoordeling van selecties. Ze heeft contact met allerlei afdelingen binnen Rijk Zwaan, van de collega’s op het veld en in het laboratorium tot de commerciële mensen. Marjolein werkt veel samen met Arja Horde. Arja werkt een gedeelte van het jaar aan koolrabi, omdat het een typische seizoensgroente is waarvan de zaadteelt vooral in het voorjaar plaatsvindt. Arja kan je het beste omschrijven als een vliegende keeper. Ze heeft geen groene achtergrond, maar dat bleek geen enkel probleem te zijn toen ze bij Rijk Zwaan kwam. “Als je zelfstandig en nauwkeurig kan werken en veel geduld hebt, past dit werk goed bij je. Lekker frummelen aan de bloemetjes, dat is toch een heerlijk beroep. Als je vertelt dat je aan koolrabi werkt, wordt je soms vragend aangekeken. Vaak leg ik eerst uit dat koolrabi niet hetzelfde is als koolrapen en knollen. Koolrabi groeit namelijk boven de grond. Ik wil het geen ‘vergeten groente’ noemen, want eigenlijk is het in Nederland nooit heel populair geweest.”

Koolrabi doet het goed in salades.

Arja Horde (rechts) met collega Wendy Moorman in de kas met koolrabi. In Nederland zie je weinig koolrabi in de supermarkt, alleen bij Duitse ketens zoals Lidl en Aldi. In Duitstalige landen is koolrabi erg populair. Maar niet zo populair als in Vietnam waar een gemiddeld gezin 2 a 3 kilo per week uit. En dan zijn de gezinnen in Vietnam niet eens zo groot. In een Vietnamese supermarkt ziet koolrabi er heel anders uit dan in Nederland. De omloopsnelheid is in Nederland veel lager en daardoor ziet het product er vaak niet goed uit. De consument laat het dan liggen, want je koopt toch sneller een aantrekkelijke groente. Maar het heeft ook te maken met het onbekende. “Wij delen regelmatig gesneden koolrabi uit in de kantine van Rijk Zwaan in Fijnaart”, vertelt Marjolein. “Als

snack vinden veel collega’s het dan toch erg lekker. We merken ook dat koolrabi het in salades goed doet. Wij richten ons in de ontwikkeling van nieuwe rassen op ‘convenience’ gemaksproducten die versneden in zakjes worden verkocht. Op die manier willen we nieuwe markten aanboren. We zien goede kansen in bijvoorbeeld Amerika en Vietnam.” Innovatie staat bij Rijk Zwaan voorop. Het groenteveredelingsbedrijf heeft een hoog marktaandeel in koolrabi en dat schept verwachtingen. Die uitdaging gaan de veredelaars van Rijk Zwaan graag aan. Op dit moment wordt er gewerkt aan andere kleurtjes en een korter loftype, wat de presentatie in het winkelschap absoluut verbetert. Zo hoopt Rijk Zwaan de consument te inspireren om tóch met koolrabi aan de slag te gaan in de keuken. Koolrabi wordt vaak gekookt en met saus gegeten, zoals bloemkool. Koolrabi is net iets pittiger dan bloemkool. Maar

ook rauw is het heerlijk, in een salade of in carpaccio. “Opvallend is dat restaurants, juist ook in Nederland, graag met koolrabi werken”, vervolgt Marjolein. “Maar dat zie je bijvoorbeeld ook met pastinaak. Pastinaak wordt in Nederland weinig gegeten, maar in de horeca veel gebruikt in gerechten. Chef-koks zoeken naar bijzondere smaken, net even anders dan ‘normaal’. Maar pastinaak of koolrabi is bijna nooit het hoofdingrediënt, dus het valt de consument dan niet zo op.” “Ondertussen werken wij in de kas in Fijnaart hard door!”, vertelt Arja. “Wij genieten van het bijzondere product. De sfeer in ons team is heel goed en dat werkt erg motiverend. Het is in deze periode echt een aantal weken knallen met elkaar om alles gedaan te krijgen. Elk jaar gaan we er weer voor. Werken met koolrabi is als een loterij: van de 100 kruisingen die je maakt, gaat 1% door. Een geslaagde kruising geeft dus heel veel voldoening!”

In januari start de werving van seizoenskrachten voor koolrabi. Ben jij nauwkeurig en geduldig? En vind je het prettig om 6 weken lang de schouders eronder te zetten samen met collega’s van het team? Neem dan contact op met Fabiola van Adrichem via f.van.adrichem@rijkzwaan.nl


Pagina 7

De laatste keer…

Blote voetenpad In den beginne..... Liep men op blote voeten.

De laatste Sinterklaasviering, de laatste keer carnaval in de klas en de laatste schoolmusical. Leerlingen uit groep 8 krijgen veel laatste keren te verwerken. Voor de zes kinderen uit groep 8 van CBS Zwingelspaan is elke laatste keer dubbel. Als zij zijn vertrokken naar het voortgezet onderwijs gaan de deuren van het schooltje definitief dicht. Vier van de zes liepen vorige week mee met de avondvierdaagse in Klundert, ook al voor de laatste keer…

Uitvoering Musical STOP! in Heijningen Piet Schepers. Toneelvereniging Kreatief verzorgt het licht en het geluid. Ook het souffleren en de regie is bij hen in goede handen. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en wordt er fanatiek gerepeteerd om een fantastische musical voor het voetlicht te kunnen brengen.

Er wordt fanatiek gerepeteerd voor de musical STOP!

STOP! gaat over pesten en over hoe dit opgelost kan worden. Deze musical is het resultaat van een samenwerking tussen Drumfanfare Showband Heijningen, Basisschool ’t Kompas en Toneelvereniging Kreatief en wordt op vrijdag 24 juni in het Pestalozzihuis tweemaal ten tonele gebracht. Geruime tijd geleden is het idee geboren om middels een samenwerkingsverband iets moois op de planken te brengen in Heijningen. Al snel werd het idee voor een musical geboren en werden er gesprekken gevoerd tussen DSH, de basisschool en Kreatief. Met als resultaat een musical met een thema dat actueel was en helaas ook blijft: Pesten.

Kinderen De musical STOP! is een musical over pesten in de groep. Er is gekozen voor een schoolsituatie omdat het probleem daar relatief vaak voorkomt en met succes kan worden aangepakt. Deze musical wordt uitgevoerd door alle kinderen van Basisschool ’t Kompas. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door DSH, onder leiding van dirigent

Tweemaal De musical wordt op vrijdag 24 juni gepresenteerd in het Pestalozzihuis. Er is een middagvoorstelling om 16.00 uur en een avonduitvoering om 19.00 uur. Beide keren is de zaal een half uur voor aanvang geopend. Kaartjes Aangezien er veel publiek verwacht wordt en de organisatie graag iedereen een zitplaats wil aanbieden, zijn er gratis kaarten te reserveren. Reserveren kan bij Carolien van Laarhoven, Deventerstr. 2 in Heijningen of bij Melanie Rispens, Deventerstr. 12 in Heijningen (Facebook of mailen naar melanie_ikke@live.nl). Wees er snel bij want vol=vol ! Drumfanfare Showband Heijningen, Basisschool ’t Kompas en Toneelvereniging Kreatief nodigen iedereen van harte uit om te komen genieten van deze musical.

Vele eeuwen later lopen de meeste mensen op schoeisel en zijn we mede daardoor het contact met de natuur een beetje kwijt geraakt. Ook de drukte in en om ons heen heeft er voor gezorgd dat we eigenlijk niet goed meer kunnen voelen wat echt goed voor ons is. (Intuïtie) Daarom gaat Eireen op vrijdag 17 juni het blote voetenpad in Bergen op Zoom lopen. Het blote voetenpad bestaat uit diverse ondergronden, zoals zand, bosgrond, houten paden en stenen. Omdat sommige steentjes scherp aanvoelen, mogen slippers meegenomen worden. Als extra neemt Marga de Reus haar Engelen symbolenkaarten mee. Aan de hand van deze symbolen wordt een oefening uitgevoerd. Een hele mooie ervaring staat je te wachten. Heel heilzaam en helend. Het verzamelen is om 19.00 uur op de parkeerplaats bij ‘t Appeltje, Balsedreef 5 in Bergen op Zoom. Vanuit Fijnaart bestaat er een mogelijkheid om te carpoolen. Bijdrage: 15 euro per persoon. Einde avond: 21.00 uur. Vind je het leuk om mee te gaan, laat het weten. Bij slecht weer wordt het programma aangepast. www.eireen.nl Nieuwe Dorpsweg 23 Fijnaart tel.: 0629490846

55+ bridge Uitslag dinsdag 7 juni 1. Anke Rijnberk & Pex Rijnberk 72,08% 2. Marcia Erkamps & Piet Berghout 69,17% 3. Nettie Donders & Jo Sprundel 65,42% 4. Tineke Vis & Nel Keuter 61,67%


Pagina 8

Op vakantie met het plaatselijk Rode Kruis

Onder andere genieten van de natuur tijdens de vakantie van het Rode Kruis Fijnaart en Heijningen.

Lekker er even tussenuit! Goed verzorgd en even helemaal wat anders. Het is voor iedereen mogelijk. Ook voor mensen die extra zorg nodig hebben. En juist deze mensen gunnen wij zo’n vakantie het allermeest. De bijzondere vakanties zijn volledig verzorgde vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking, chronische ziekte of korte levensverwachting en die als gevolg daarvan lichte of intensieve zorg nodig hebben. Juist aan mensen die denken dat een weekje vakantie niet voor hen is weggelegd biedt het Fijnaartse Rode Kruis deze mogelijkheid aan. Iedereen weet dat een korte vakantie wonderen kan doen, nieuwe mensen ontmoeten, de sleur van alledag doorbreken en genieten van cultuur en natuur. Of juist lekker helemaal niets doen. Een weekje vakantie doet een mens goed. We zijn voor de tweede keer te gast op ‘Boerderij Natuurlijk’. Deze accommodatie is gelegen tussen de dorpjes Lage Mierde

en Netersel, 20 km ten zuiden van Tilburg, midden in de natuur, even buiten het dorp Lage Mierde. Hoe ziet uw week eruit? Onze vakantie begint op maandagmorgen 29 augustus en gaat door tot vrijdagmiddag 2 september. In deze periode doen we er alles aan om u een onbezorgde en onvergetelijke vakantie te bezorgen. Gedurende de vakantie bieden wij een op onze gastengroep aangepast programma. Uiteraard verschilt deze per vakantiedag en is afgestemd op de wensen en mogelijkheden van onze gasten. U bepaalt echter zelf aan welke programmaonderdelen u deelneemt, uw wensen staan hierbij voorop, Over het vervoer van en naar

uw vakantiebestemming hoeft u niet in te zitten. Goede verzorging betekent ook dat het Fijnaartse Rode Kruis op dat terrein ondersteuning biedt. Eigen initiatief De vakantieweek is een eigen initiatief van afdeling Fijnaart en Heijningen. Als gast betaalt u zelf maar een deel van de kosten. Onze Rode Kruis afdeling betaalt de rest. Daarvoor hebben we giften ontvangen van de lokale bevolking. Het Rode Kruis nodigt u uit om u op te geven bij; Adri de Vrij: 462996 Bets van Caam: 462315 Krijgt u niemand aan de lijn? U kunt het ook proberen via e-mail; rodekruisfh@planet.nl

Greyt Global Greyhound Galgo Walk De Greyt Global Greyhound Galgo Walk Nederland (GGGWNL) is een wandeling om te laten zien hoe leuk windhonden zijn. Niet voor de jacht, maar als huisdier. De wandeling is geen protest, maar dient om de misstanden onder de aandacht te brengen en

te promoten wat een geweldige huisdieren het zijn. De Great British Greyhound Walk is voor het eerst georganiseerd in Engeland op de 3e zondag van juni 2010. Inmiddels heet het evenement: Great Global Greyhound Walk en is het evenement uitgegroeid tot 146 wandelingen wereldwijd in 2015. Dit jaar vind de 7e editie

plaats en voor het eerst in Nederland, op zondag 19 juni. De organisatie hoopt op veel belangstelling. Locatie: Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50, Udenhout Verzamelen in de Duinzaal vanaf 11.00 uur. De wandeling start om 12.30 uur. Voor vragen en verdere inlichtingen: info@gggw.nl

Belevenissen Door Piet Hendrikx

Koeien op stal Saome meej ooze Jan moes ik dikkels de koeie melke. In de zoomer gienge de koeie naor buite en vur ut melke kwaame ze eeve binne. As de koeie net naor buite ware in ut vurjaor en wij meej stokke dur tusse gelwoope are om ze uit mekaore te houwe, moes daornao de stal metjeen schoangemaokt worre. Wij are gin hogedrukspuit, dus da war krabbe meej un hakske. Nou moeste wij de stal zo schoan mogelijk houwe, maor die koeie poepte of plaste (ik zal ut netjes zèège) net wanneer ze ut nie moese doen. Da moese wij dan weer opruime. In de wienter wier de stèèrt aon un touwke geknwoopt om die drwoog te houwe. Je ar onder ut melke aanders zo un zwiep meej vuiligheid te pakke. En oos vaoder ar wa nieuws gevonde. Er kwaam ne schrikdraod boove teege ut plafond te hange en bij iedere koei kwam daor zo’n ijzeren rekje net nao zijn schofte te hange. As ne koei mot poepe of plasse, dan zet hij zijne rug omwoog. Dur die houding van de koei wordt hij korter, meej as gevolg dattie op de stoep poept of plast in plaots van in de miesgoot eraachter. Laoter gieng hij dan in die poep ligge en zaat er jelemaol onder. Nou voeldem al aonkomme zeeker. Die koei kwaam dan meej zijne rug teege de strwoamdraod aon en schrok naor beneje. Dan poepte hij mwooi in de goot, waant zijne rug bleef recht. Jeel slim bedocht, mar vast nie fijn vur die poepert. As wij, ooze Jan en ikke, dan gienge melke moese wij de stroam uitzette natuurlijk. Ut war schrikstroam net zoals buite op de draod rond de wei. Ut woord zèèg ut al. Wij vergaate die stroam wel es om uit te zette en je schrik je eige ut lazerus. Nou dan wiere er wel es alle heilige aongeroepe wor. Ooze Jan ar ne radio gekocht en da dieng fiedelde overal dur ut getob van ut melkmachien hene. Oos vaoder von da mar niks, maor hij war nie altij in de buurt he.


Pagina 9

Smullen van driegangenbuffet en theater Totaaltheatergroep Cameleon uit Steenbergen trakteert het Heijningse en West-Brabantse publiek op 25 jaar Cameleon met de voorstelling: ‘Smakelijk Leven’, een theaterdiner. Een voorstelling, waarvan de bezoekers als vanouds zullen smullen. Het theaterdiner vindt plaats op zaterdag 25 juni in Restaurant Dintelmond aan de Markweg 1-4 in Heijningen. Keur aan optredens Ook deze keer schotelt het bonte gezelschap zijn gasten weer een keur aan optredens voor. Aan variatie in muziek, sketches, cabaret en zang, van (k)luchtig tot bloedserieus is geen gebrek. Tussen de bedrijven door wordt natuurlijk weer een overheerlijk driegangenbuffet geserveerd. Wel en wee van het leven Deze nieuwe productie, die ook nu weer door de eigen leden is geschreven, verhaalt het wel en

wee van het leven, met verhalen en liedjes over geboorte, huwelijk en pensioen. Uiteraard staat Cameleon garant voor een avond totaaltheater met een lach en een traan. Cameleon gaat er prat op dat het nu al vijfentwintig jaar telkens weer lukt om met eigen werk voor het voetlicht te treden. Driegangenbuffet De voorstelling in Restaurant Dintelmond wordt omlijst met een heerlijk driegangenbuffet. Een smakelijk en vermakelijk avondje uit. En dat voor slechts 30 euro per persoon (drankjes niet inbegrepen). Graag vooraf reserveren. Kaarten Het theaterdiner begint om 19.00 uur. De zaal is open om 18.30 uur. Reserveren kan bij: Restaurant Dintelmond, Markweg 1-4 in Heijningen, www.restaurantdintelmond.nl

Asterix op weg naar succes (deel 1)

Tractorpullingseizoen voortvarend van start bant actief in diverse klassen. Uit Fijnaart rijdt het Asterix team mee in (sinds 2016) de Light Modified klasse (2,5 ton) van de National competitie. Tevens rijdt dit team in Europa mee tijdens de Euro-Cup in dezelfde klasse.

Asterix in actie in Bernay. FOTO SCHIZOS PULLING PICS

Het tractorpullingseizoen is enkele weken geleden van start gegaan. Het Asterix-team uit Fijnaart doet zijn best om hoge ogen te gooien. Truck & Tractorpulling is een sport met flink uitgebouwde tractoren. Er zijn in de NTTOcompetitie diverse secties, variërend van opgevoerde tractoren tot aan opgevoerde specials. Op een klei-baan van 110 meter lang en 12 meter breed rijdt de machine met een sleepwagen. Tijdens de trek schuift op de sleepwagen een ballastbak naar

voren. Hierdoor word het steeds zwaarder om de volledige lengte van de baan te volbrengen. Lukt dit wel, dan heeft men een Full Pull. Mocht men de 110 meter niet halen, dan vechten de beste 4 machines tussen de 100 en 110 meter nogmaals in een finale. Degene die het verste komt wint. In het NTTO tractorpullingcircuit zijn diverse teams uit West-Bra-

Lidköping & Oud-Vossemeer Eind mei reisden Edwin de Rooij, Marco Roelsen en Dennes Janssens af met de Asterix naar het Zweedse Lidköping voor de eerste wedstrijd voor de Euro-Cup competitie. Vaste rijder Henk Endepoel ging niet mee, dus nam Edwin de honneurs waar. In de eerste run werd een keurige Full Pull gehaald. In de finale ging het net als in de eerste run sky-high en werd de machine in een veld van 17 deelnemers uit geheel Europa zesde. Op 28 mei was de eerste wedstrijd voor het NK in Oud-Vossemeer. Met een makkelijke sleepwagenafstelling reed de Asterix, nu met Henk Endepoel op de bok, een makkelijke full pull. In een finale van 3 deelnemers, waaronder Herbie uit Kruisland, reed Henk naar een

overwinning. Bernay & Anholt Op 4 juni werd in het Franse Bernay de tweede Euro-Cup wedstrijd gereden in de Light Modified. Henk reed heel gemakkelijk een full pull. De tractor hing mooi in de ketting van de sleepwagen, waardoor men spreekt van een ‘run uit het boekje’. In de finale trok de machine naar rechts, waar veel machines problemen kregen en er veel moest worden bijgeremd. Dit gebeurde ook bij Asterix. Uiteindelijk werd een negende plaats behaald in een veld van 14 deelnemers. Afgelopen zondag reed het team uit Fijnaart een demowedstrijd in het Duitse Anholt. Deze verliep niet zo goed. Een full pull werd wel gehaald, maar door de harde landing was het frame krom. Komend weekend is de wedstrijd in Made, waar men rijdt voor Euro-Cup i.c.m. National en Grand National. Het team zal het aardig druk krijgen om de machine weer in wedstrijdconditie te krijgen. Kortom wordt vervolgd.


Gouden vierdaagse i

De bewoners van de Fendertshof liepen hun eigen vierdaagse.

Hand in hand over de kinderkopjes van de Appelaarseweg.

Voorzitter Bart Goudriaan kreeg van Family Fijnaart een speciaal aandenken aan de 50ste wandelvierdaagse. FOTO: TERENCE VAN LENTEN FOTOGRAFIE


is stralend verlopen De vijftigste wandelvierdaagse in Fijnaart was er één met een gouden randje. Elke avond was het uitstekend wandelweer. Ook het aantal deelnemers zit in de lift. In totaal gingen 453 betalende wandelaars op pad voor de 5 of de 10 kilometer, zo’n vijftig meer dan in 2015. Voorzitter Bart Goudriaan van de organiserende Jeugd en Sportvereniging De Kieviten blikt dan ook tevreden terug op de jubileumeditie. “Het is goed om te zien dat de drie scholen de vierdaagse hebben omarmd. Zo’n 350 kinderen liepen namens de scholen mee. Maar natuurlijk zijn we ook heel blij met de ruim honderd individuele wandelaars. We hopen dat de stijgende lijn zich voortzet en dat we een keer de vijfhonderd deelnemers gaan halen”, aldus Bart. Goud Op de laatste avond werden de wandelaars ingehaald door het orkest van Oranjevaan en Drumband DUO. Bij Fendertshof stonden tientallen familieleden en vrienden klaar met bloemen en snoepzakken. De meeste medailles werden uitgereikt bij De Parel. De lopers van De Springplank kregen hun onderscheiding op het plein voor De Topshopper. Daar hield Family Fijnaart een feestelijke afterparty. Naast de gratis ijsjes werden drie prijzen uitgereikt aan de wandelaars die zich het meest in het goud hadden gestoken. De eerste prijs ging naar de ‘gouden’ familie Van Wijk. Fendertshof De bewoners van de Fendertshof hadden hun eigen vierdaagse. Elke avond gingen ruim twintig rolstoelers en scootmobiels op pad. Ook zij werden op de laatste avond in de bloemen gezet.

Meer foto’s staan op de Facebookpagina van Fendert Lokaal.

De familie Van Wijk won met haar gouden creatie de eerste prijs.


Pagina 12

Vliegeren

KLIEKJES

Vliegeren was een ander tijdverdrijf. Een buitensport. Het begrip sport mag best worden gehanteerd. Want er werd alles op alles gezet om niet alleen de mooiste vlieger te bouwen, maar ook eentje die het stilst en het langst in de lucht kon blijven. Het bouwen van de vlieger was afhankelijk van de beschikbare centen. Niet om kant-en-klare vliegers te kopen, die waren aan de prijzige kant en dan nog flutdingen die bij de kleinste windvlaag al het loodje legden. Zelfbouw was niet alleen een bezigheidstherapie, maar ook de enige manier om een behoorlijk goede vlieger te bouwen. Enkele latjes van de timmerman, gekocht of geschooid, vliegertouw en speciaal vliegerpapier waren voldoende. Nadat het frame in elkaar was gezet – met touw, niet met spijkers – werd het papier met stijfsel er overheen geplakt. De latjes moesten wat buigzaam zijn om, nadat het papier er op was geplakt, het horizontale latje zodanig te buigen en met een touwtje strak te zetten dat een aerodynamische boog ontstond. Dan een verticaal en ruim hangend touwtje aan de voorzijde, zodanig dat de knoop waar het vliegertouw om te vieren aan werd bevestigd zich precies boven de kruising van de latjes bevond. Nog een metertje of anderhalf als staart en het feest kon beginnen. Voor verzwaring van de staart, zodat de vlieger mooi strak in de lucht bleef staan, werden graspolletjes gebruikt. Vooral omdat bij het testen van de vlieger of extra polletjes moesten worden aangebracht of moesten worden aangepast en gras altijd wel voorhanden was in de weilanden waar wij vliegerden. Een negatieve testvlucht kon inhouden dat de vlieger soms zodanig werd beschadigd dat je weer opnieuw kon beginnen en dat was nu net niet de bedoeling. Sommige kinderen maakten, veelal met behulp van een oudere broer, vliegers die letterlijk boven kop en schouders boven de rest uitstaken. Hoe groter hoe mooier, maar dan kostte het oplaten redelijk veel mankracht. Maar toch, er zijn wel vliegers gemaakt die soms wel anderhalf tot twee meter hoog waren. Met natuurlijk consequenties voor het vliegertouw, want dat moest dan sterker zijn. Wanneer de vlieger eenmaal hoog in de lucht stond, begon het briefjes sturen naar de vlieger. Een vierkant stukje papier van 10 x 10 centimeter, een klein rond gaatje er in en dan maar hopen dat het briefje ‘tot in de hemel kwam’. André Hazes zou er decennia later een lied over schrijven en zingen. Nog mooier was het om, bij voldoende windkracht, de vliegers in de avond op te laten, maar dan met als staartverzwaring een lampion met brandende kaars. Het liep soms uit op een brandende lampion en ook de vlieger kwam dan vaak niet helemaal ongeschonden naar beneden. Van Ufo’s had men nog niet gehoord, dus van onrust was geen sprake. Toppunt van die hele vliegerij was om de vlieger aan de bovenzijde te voorzien van enkele scheermesjes en zo te trachten het touw naar een andere vlieger door te snijden. Wanneer dat lukte moest de eigenaar wel twee, soms wel drie weilanden verder zijn neergehaalde vlieger gaan ophalen. Afhankelijk van het seizoen, bijvoorbeeld een nat najaar, was het nog een behoorlijk karwei om dit te doen. Vooral door de vaak tussen de weilanden gelegen sloten. Maar ja, dat moest je er soms voor over hebben. Tot een volgende keer. Houdoe.

Cees van der Mast

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Doorrijding na aanrijding Tussen zaterdag 4 juni 23.00 uur en maandag 6 juni 12.00 uur stond aan de Vermeerstraat een Ford Focus geparkeerd. In die periode werd een deuk in het portier gereden, vermoedelijk met een trekhaak. De dader is doorgereden. Getuigen worden verzocht te bellen naar 0900-8844. Moeder eend gewond Op de vluchtstrook van de A4 bij Heijningen lag zondag 5 juni rond 20.10 uur een gewonde moeder eend. Rijkwaterstaat heeft de eend geholpen. Vuilniszakken op snelweg Op een rijstrook van de A59 bij Heijningen lagen maandag 6 juni vuilniszakken. Rijkswaterstaat heeft ze rond 12.35 uur van de weg gehaald. Diefstal kentekenplaten Vanaf een auto aan de Kerkring in Fijnaart zijn kentekenplaten gestolen. De diefstal werd woensdag 8 juni om 06.30 uur ontdekt.

Auto gecontroleerd Op de carpoolplaats van de Parallelweg in Fijnaart werd donderdag 9 juni rond 00.20 uur een auto gecontroleerd. De bestuurder gaf een valse naam op en was niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Granaat gevonden Aan de Kwartiersedijk in Fijnaart is vrijdag 10 juni rond 09.35 uur een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De granaat van 34 centimeter lang, met een doorsnee van 9 centimeter is door de EOD opgehaald en onklaar gemaakt. Er worden meer granaten gevonden op het land. Ze zijn inmiddels zo’n 70 jaar oud, maar nog steeds gevaarlijk. Blijf er vanaf en waarschuw de politie. Even geen berichten Ik ben er de komende weken niet. Daarom even geen berichten van de wijkagent.

Arno Melis Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan

Slootjessafari een groot succes Tussen Fijnaart en Standdaarbuiten ligt het Barlaquebos. Normaal is dat een rustig gebied, maar afgelopen zaterdag konden ouders en vooral kinderen zichzelf uitleven met de Slootjessafari. Deze kennismaking met de natuur, werd gehouden door Stichting Beleef de Keenesluis in samenwerking met IVN Etten-Leur. Zo’n dertig kinderen gingen op zoek naar het leven in het water van dit nog onbekende natuurgebiedje. Ineke Peters Ineke Peters haalde de Slootjessafari naar Fijnaart. Zij woont

in het huis naast de Keenesluis. Vorig jaar nam zij met haar kinderen deel aan de Slootjessafari in Bergen op Zoom en kwam op het idee om het evenement naar het Barlaquebos te halen. “Veel mensen kennen dit stukje natuur helemaal niet”, vertelt ze. “Bovendien kunnen we hiermee de aandacht vestigen op de Stichting Beleef de Keenesluis. Deze stichting is opgericht om de Keenesluis in ere te herstellen.” Jaarlijks Als het aan Ineke ligt, wordt de Slootjessafari een jaarlijks terugkerend evenement.

www.fendertlokaal.nl


Pagina 13

Schouwburgbus presenteert nieuwe seizoen

Heerlijk en zorgeloos avondje uit Ruud Bos en Joop Stokkermans. Gebracht door Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg met live-orkest onder leiding van Eric van Tijn. Schouwburg De Maagd € 34,00 inclusief consumptie

Zaterdag 12 november 14.00 uur: ‘The Sunshine Boys’. André van Duin schittert samen met Kees Hulst als variétéduo in de legendarische komedie. Chassé Theater € 35,00 inclusief consumptie

Donderdag 15 december: ‘Irish

Kees Hulst (l) en André van Duin in The Sunshine Boys. FOTO MARCEL VAN DER VLUGT

In mei presenteren Schouwburgen gewoonlijk hun programma voor het nieuwe seizoen. De Schouwburgbus wil niet achterblijven. Zes bijzondere voorstellingen in vier verschillende theaters. Voor het eerst een klassieke muziekavond met Bach cantates in de Doelen te Rotterdam. Als u kiest voor de legendarische ‘The Sunshine Boys’ met André van Duin in de hoofdrol, dan raden we u aan snel te reageren. De belangstelling is zeer groot en Chassé Breda verwacht een aantal volle zalen. De Schouwburgbus blijft een heerlijk en zorgeloos avondje uit voor alle senioren in Fijnaart en Willemstad. Naast het culturele aspect is het gewoon leuk om met leeftijdsgenoten uit de buurt samen op stap te gaan. Het busvervoer blijft gratis, door een bijdrage van de seniorenraden Fijnaart en Willemstad. Reserveringskosten worden niet in rekening gebracht. De opstapplaatsen in Willemstad zijn, bushalte

Christmas’. Als de Ieren kerst vieren kan dat alleen maar uitmonden in een onvergetelijk muzikaal feest. ‘Irish Christmas’ is een wintershow vol vreugde, schoonheid, kracht, afwisseling en sfeer. Schouwburg De Maagd € 27,50 inclusief consumptie

Vrijdag 20 januari: ‘Boeing

Boeing’. De riemen vast voor deze hilarische klucht waarin vrijgezel Bernard de tijd van zijn leven beleeft met drie verschil-

lende stewardessen. Een nieuw vluchtschema gooit zijn leven in de war. De Nieuwe Nobelaer € 24,50 inclusief consumptie

Dinsdag 21 februari: ‘Cantates

van Bach’. Bariton Matthias Goerne is een bezielde Bachvertolker. Voeg daarbij het Freiburger Barockorchester en deze Bach-avond kan niet meer stuk. De Doelen Rotterdam € 35,00

Donderdag 9 maart: ‘Serenade’.

Joris Linssen en Caramba volgen het Mexicaanse gebruik om met muziek je geliegde het hof te maken of je overleden helden te eren. Zij smeden hun verhalen en liedjes aaneen tot een hartverscheurende voorstelling Schouwburg De Maagd € 21,00 inclusief consumptie

Aanmelden bij Gerard Hombrink, tel. 464195 of per e-mail schouwburgbus@gmail.com Annick de Boer, Renée van Wegberg en Lone van Roosendaal (v.l.n.r.).

Steenpad en bushalte Helwijk en in Fijnaart kunt u bij het Busstation aan de Kerkring opstappen. Ook dit jaar zit u weer praktisch in alle schouwburgen op de eerste rang.
Veel plezier met het nieuwe programma en tot ziens in de Schouwburgbus. Programma

Woensdag 26 oktober: ‘Op een

mooie Pinksterdag’. Een ode aan de componisten Harry Bannink,

Weekmarkt in de Koningin Julianastraat Sinds mensenheugenis staat de Fijnaartse weekmarkt op dinsdagmorgen op de Voorstraat. Daar kwam dinsdag 7 juni verandering in. De kramen met kaas, vlees, groente, fruit, vis en kleding waren op de Julianastraat te vinden. Aanleiding is de opknapbeurt die de Voorstraat ondergaat. De standhouders en hun bezoekers hebben geen probleem

met de tijdelijke verhuizing. Wel vond een van de onderneemsters het jammer dat de gemeente vergeten was stroom te regelen. “Gelukkig hebben de stratenmakers ons uit de brand geholpen, anders hadden we echt een probleem gehad”, zei ze. Zodra de renovatie ver genoeg gevorderd is, keert de weekmarkt weer terug naar de Voorstraat.


Pagina 14

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie. eu I. www.immanuel-parochie.eu

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Donderdag 16 juni 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Eucharistieviering Na afloop samenzijn met koffie Zondag 19 juni 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere

Eucharistieviering Familieviering Celebrant: P. de Rooij Pastoraalwerker: M. Bossers. Samenzang Misdienaars: Merel Minou en Rebecca Lector: Elly Koster: P. Volders Collectanten: P. Berghout en Y. Reuvers Gebedsintenties: Lucia Nagtzaam-Frijters. Leo van Ham. Collecte: voor eigen kerk. Na afloop samenzijn met koffie. Maandag 20 juni 15.00 uur: Fendertshofviering

Feest van Heilige Jacobus de Meerdere De katholieke kerk en parochie in Fijnaart zijn toevertrouwd aan de Heilige Jacobus de Meerdere of de Oudere. Fijnaart werd Jacobsland genoemd, naar Jacqueline = (Jacoba) van Croy, de weduwe van markies Antonius van Glymes. Het lag daarom voor de hand dat de parochieheilige Jacobus zou worden, een in de middeleeuwen zeer populaire heilige. Jacobus, zoon van Zebedeüs en Salome, broeder van de apostel Johannes, was een van Jezus eerste vier leerlingen, die bij de gelegenheid van de wonderbare visvangst geroepen werden. Jacobus stierf de marteldood in het jaar 42. Volgens legende zou hij in Spanje gewerkt hebben en zouden zijn overblijfselen van Palestina naar Compostella zijn

overgebracht of op wonderbare wijze in 830 aan het strand van Compostella aangetroffen. Compostella werd een beroemde bedevaartplaats, bekend als Santiago de Compostella. Die plaats trok ook vele pelgrims uit de Nederlanden. De heilige werd afgebeeld als pelgrim met op de hoed een schelp, die door de bedevaartgangers als souvenir uit Noord-Spanje werd meegebracht. Zondag 26 juni wordt in de parochiekerk van Cluster West het feest van de H. Jacobus de Meerdere gevierd met zang van het Jacobuskoor. Aanvang: 09.30 uur. Na afloop samenzijn met koffie. In de kerk is een tentoonstelling van pelgrims die de pelgrimstocht verschillende keren gelopen hebben met o.a. foto’s en souvenirs.

Spullen gevraagd voor snuffelmarkt Zaterdag 27 augustus wordt in de parochiekerk H. Jacobus de Meerdere in Fijnaart weer de jaarlijkse snuffelmarkt gehouden. Wie heeft er nog bruikbare spulletjes die te koop aangeboden kunnen worden? Uiteraard geen kapotte dingen. Iedere maandagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur en iedere dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u de spulletjes afgeven in de kerk. Mocht dit een probleem zijn dan kunt u contact opnemen met: Jeanne van Ham, tel. 0168 464133 of 06 53674505, e-mail: jannevanham@home.nl

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Collecte rondgang: Binnenlands diaconaat Collecte uitgang: Wereldvluchtelingendag.

Scriba: Susanne Baan-Slager E. scriba@pknfijnaart.nl T. 0168-320491 Zondag 19 juni 10.00 uur: De Dorpskerk Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. F.C. de Ronde Ambtsdrager van dienst: Susanne Baan Gastvrouw: Marion Kruis

Uniek jubileumconcert Regio Orkest West-Brabant 2016 staat voor het Regio Orkest West-Brabant (ROWB) in het teken van het twintigjarig jubileum. Tijdens diverse verrassende muzikale ontmoetingen laat dit 50-koppige harmonieorkest zich van haar beste kant horen. Op het muzikale hoogtepunt van het jubileumjaar heeft het programma een internationale klassieke inslag. Een spetterende ouverture wordt gevolgd door Rimsky-Korsakovs tromboneconcert, waarin een solist van philharmonie zuidnederland wordt begeleid. Het ROWB viert het feest met een Latijns-Amerikaanse fantasie van Alfred Reed. Na het ROWB is het podium voor

philharmonie zuidnederland. Het is de eerste keer in haar bestaan dat dit fusieorkest van Het Brabants Orkest en Limburgs Symfonie Orkest in De Kring te horen is. Het ROWB staat onder leiding van Dick Verhoef, bij philharmonie zuidnederland is dat deze avond Jos Schroevers. Dick is gastdirigent bij één van de werken die de philharmonie speelt. Dit concert is onderdeel van het programma Roosendaal Muzikaal. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank West-Brabant Noord, het VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kaarten: www.dekringroosendaal.nl


Pagina 15

Flip Verhagen FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met Flip Verhagen.

goed gitaar en kunnen fantastisch tweestemmig zingen. Raad ik iedereen aan! Ik droom van... Een mooie toekomst voor mijn kinderen Het liefst drink ik... Gewoon een lekker pintje Mijn lijfspreuk is… Na zonneschijn, komt regen!… Nee hoor, grapje. Mijn grootouders hadden het vaak over dankbaar zijn en genieten. Dat probeer ik zo goed mogelijk in de praktijk te brengen Ik heb een grote hekel aan... Een lege koelkast Over 10 jaar wil ik het volgende bereikt hebben... De 50 Mijn naam is... Flip Verhagen Ik woonde in Fijnaart... Het grootste deel van mijn jeugd (1979 – 1995) heb ik op de Blaaksedijk gewoond. In 1996 zijn mijn ouders naar de Kastanjelaan verhuisd en ik naar Eindhoven. In die stad heb ik tot dit jaar gewoond en nu woon ik met mijn gezin in Son en Breugel Men zou mij kunnen kennen van... De Mavo, Scouting Willemstad, de tennisclub, het vijfde van FSV, de Julianaschool of van de Kieviten, of misschien wel van de Bereboot. Of misschien herinnert men zich mij van mijn kortstondige ‘muzikale’ periode Het liefst eet ik… Friet van Jan de Groot. Verhagens zijn echte frietliefhebbers De mooiste gebeurtenis in mijn leven was... Een legendarisch optreden in de feesttent Deze film moet iedereen zeker zien... Joep Meloen. Lig ik echt dubbel van het lachen

Het boek waarvan ik erg genoot was... ‘Ramses Shaffy, naakt in de orkaan’ van Bas Steman. Shaffy is een fenomeen. Prachtig en tragisch tegelijk Met kan mij ‘s nachts wakker maken voor... Doe maar niet. Laat me maar liggen. Slapen vind ik heerlijk. Maar als je me dan toch wakker maakt, dan graag voor een wintersportvakantie naar Oostenrijk De mooiste kleur vind ik… Het zwart-wit van FSV heb ik altijd een hele mooie combinatie gevonden De persoon die ik graag eens zou ontmoeten is... Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij, twee leeftijdsgenoten die het wel gemaakt hebben in het voetbal Ik ben goed in.... Dipsausjes maken Mijn onhebbelijkheden zijn... Ik kan soms heetgebakerd zijn. Heb ik me laten vertellen… Ik luister graag naar… Tangarine. Erg muzikaal, spelen

Mijn bijnaam is... Flap. Ik ben trots op... Mijn studiecarrière, mijn vrouw en mijn ouders Mijn favoriete vakantieland… Oostenrijk Mijn sterrenbeeld is... Kreeft Mijn vrije tijd breng ik door met... Leuke dingen doen met mijn gezin, afspreken met vrienden en familie en tennissen Als ik 10 miljoen euro zou winnen, dan... Zou ik helemaal van slag zijn en me waarschijnlijk geen raad weten De beste voetbalclub van de wereld is... Ooit nog eens PSV, hoop ik Mijn lievelingsspel is... RISK Mijn lievelingssport is... Skiën! Zonder twijfel Ik heb bewondering voor... Mensen met een ijzeren disci-

pline Mijn grootste blunder... Ik zat eens bij een tv-programma in het publiek. Toen er een item over een paardenfluisteraar aan bod kwam, zei ik tegen mijn buurman dat ik dat grote onzin vind. Een paar tellen later werd hij aangekondigd als de paardenfluisteraar in kwestie… Op televisie kijk ik graag naar... Wielrennen. En dan net voordat ze finishen in slaap vallen Mijn favoriete vak op school... Filosofie. Maar ook nog steeds gewoon gym hoor Mijn beste vriend/vriendin is... Bien Ik ben bang voor... Een nog verdeelder Europa Het mooiste dier is... Het varken. En het rund. En de kip. Omdat ze zo lekker smaken! Fijnaart vind ik... Voelen als vertrouwd, als thuis komen. De plek van mijn jeugd en waar mijn familie geworteld is Wat ik mis in Fijnaart is... Niks. De Fendert is goed zoals hij is Het mooiste plekje in Fijnaart... De Bereboot, met zijn geweldige verzameling miniatuur trucks! Het minst mooie plekje in Fijnaart… Geen idee. Er is altijd wel iets om de schoonheid van in te zien. Ook het minst mooie plekje heeft iets moois Het mooiste plekje in de gemeente Moerdijk is... De vesting en de haven van Willemstad. Zonder twijfel

Iemand aanmelden? Stuur een e-mailbericht naar info@fijnaartnieuws.nl


Pagina 16

Combinatie van muziek en literatuur

Trio Trianka treedt op in d’Engelenburgh

Heijningse jeugd aan het paintballen

Dorpsraad Heijningen had de jeugd van Heijningen uitgenodigd om vrijdag 10 juni mee te gaan paintballen. De jongeren van 12 t/m 18 jaar verzamelden zich bij het Pestalozzihuis om af te reizen naar de Speelmansplaten in Tholen.

Trio Trianka strijkt zondag 19 juni neer in d’Engelenburgh.

Het strijkensemble Trio Trianka geeft zondag 19 juni een bijzonder concert. Samen met de schrijfster/dichteres Ilse Vandenbussche brengt het trio een afwisselend programma in d’Engelenburgh in Fijnaart. Karla Lagasse, Titia Hagemeijer en Annelies Arts spelen muziek van onder anderen Haydn en Mozart, maar maken ook uitstapjes naar volks- en filmmuziek. Zij variëren rijkelijk met hun diverse repertoire. De drie dames maken al jarenlang muziek, ze kennen elkaar van het Symfonieorkest Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom en spelen samen sinds 2013. Annelies bespeelt de cello, Titia en Karla spelen viool. Treffend Ilse Vandenbussche neemt het literaire deel voor haar rekening. Deze schrijfster/dichteres weet op speelse wijze alledaagse dingen treffend te verwoorden. Wat haar raakt weet zij om te zetten in taal die ook de luisteraar raakt. Eten, de natuur, mensen, de mystiek van muziek, een klap of een kus van kunst. Kortom, ze verwondert zich over het leven en soms ook over zichzelf. In 2014 verscheen ‘ruis en ritsel’, een bundel met gedichten, foto’s, sprookjes, columns en

recepten. Ilse treedt regelmatig op. Doordeweeks verkoopt ze biologisch eten. Alledaagse “Ik schrijf over het alledaagse omdat het alledaagse de moeite waard is en soms schrijf ik om het alledaagse de moeite waard te maken. Een ontsnapt varken, een fazant op zoek naar trammelant, een boswachter die ruzie heeft met de belastinginspecteur, een gevulde koek of een dode postbode op de wc bevolken mijn gedichten, columns, sprookjes en liedjes. Ik creëer graag samen met anderen en vind het leuk om op te treden.” Reserveren Het concert in d’Engelenburgh (Molenstraat 24 in Fijnaart) op 19 juni begint om 14.15 uur. De toegang bedraagt € 12,50 inclusief koffie met wat lekkers. Reserveren is noodzakelijk: 06-83572448 of engelenburgh@ live.nl

Jongerenwerk Moerdijk leverde twee stagiaires geleverd met een busje. De Dorpsraad reed met twee volle auto’s. In totaal waren er zestien paintballers en drie verzorgers. Het werd een geslaagde avond. Het paintballen ging om 19.30 uur van start met de nodige uitleg en natuurlijk omkleding en aankleding en het geweer in gereedheid brengen. De teams waren goed verdeeld in jongens en meisjes en er werd een zeer grote competitie gestreden. De meisjes deden echt niet onder voor de jongens. Wat was dit leuk, er werd door buizen gekropen enz. Al was er wel altijd een favoriet die het moest bezuren met vele verfkogeltjes. Tussendoor was er even tijd voor een natje en een droogje (koek, snoep en chips) wat uiteraard nodig was om weer energie op te doen om de 5 rondes vol te kunnen maken. Om

21.30 uur was het gedaan en moesten de gewone kleren weer te voorschijn komen en de geweren worden ingeleverd. Daarna mochten de jongeren nog even de stormbaan bekijken en natuurlijk uitproberen. Toen was het tijd om weer richting Heijningen te gaan. Om circa 22.00 uur was iedereen weer thuis. Al met al een zeer geslaagde avond voor de jeugd en iedereen was het er volledig mee eens, volgend jaar moet de Dorpsraad weer een activiteit organiseren. Dan willen ze gaan karten. Met dank aan de twee stagiaires van Jeugdwerk Moerdijk voor hun aanwezigheid en natuurlijk het busje. Wilt u de foto’s zien van dit geslaagde uitje, neem dan een kijkje op de website van St Dorpsraad Heijningen onder het hoofdstuk Fotoalbum/Paintballen vindt u deze geslaagde avond terug.

Tweede fase Voorstraat gestart De eerste fase van de herinrichting van de Voorstraat in Fijnaart is afgerond. Het werk in het zuidelijke deel is woensdag 8 juni van start gegaan. De Voorstraat is daarom bereikbaar vanaf de Kerkring en tijdelijk niet vanaf de Kadedijk. Sinds maandag 13 juni is ook het kruispunt Kadedijk-Voorstraat

voor alle doorgaand verkeer afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Vanwege de werkzaamheden aan de Voorstraat in Fijnaart is de weekmarkt sinds dinsdag 7 juni tijdelijk verplaatst naar de Julianastraat. Na de werkzaamheden gaat de weekmarkt terug naar de vernieuwde Voorstraat. De planning is dat het werk klaar is voor de Fendertse Week.


Pagina 17

Ontruiming dreigt voor watersnoodhuis

“Woning staat symbool voor leed en wederopbouw na Watersnoodramp” organisatie ging. Daarom kregen we maar één subsidie. Op 23 juni buigt de commissie Bestuur en Middelen zich over de kwestie. Hopelijk kunnen we ook wat van de gemeente verwachten.”

Directievoorzitter Johan Staes (l) van Rabobank West-Brabant Noord overhandigt het naambordje aan voorzitter Jan Dierks van Stichting Behoud Watersnoodwoningen Fijnaart en Heijningen. Naast hem Ger van der Ham die het initiatief nam voor de bijdrage.

De datum 1 januari 2017 staat al geruime tijd rood omcirkeld op de kalender van Stichting Behoud Watersnoodwoningen Fijnaart en Heijningen. Op die dag moet er genoeg geld zijn om de huur en de vaste lasten van het Watersnoodhuis Anno 1953 te kunnen betalen. Zo niet, dan moet de woning in Heijningen worden ontruimd. Dat kreeg de stichting onlangs nog eens schriftelijk bevestigd van woningcorporatie Woonkwartier. De woning aan de Veluwestraat 2 is een van de huizen die de Zweedse bevolking na de Watersnoodramp van 1953 heeft geschonken aan de inwoners van Heijningen. Toen de woning in 2009 beschikbaar kwam, is Stichting Behoud Watersnoodwoningen Fijnaart en Heijningen een huurcontract aangegaan met de woningcorporatie. Met vrijwilligers is het hele huis opgeknapt. Het uitgespaarde geld was voldoende om de huur te

dekken tot eind 2016. Huur Over een half jaar moet de stichting maandelijks € 234,75 aan huur gaan betalen. Samen met de vaste lasten is jaarlijks circa 7000 euro nodig. Om aan het geld te komen wordt een beroep gedaan op het bedrijfsleven en op de inwoners van Fijnaart en Heijningen. Eind vorig jaar is de actie ‘Vriend van het Watersnoodhuis’ opgezet. Inmiddels

hebben zich zo’n 225 vrienden aangemeld, elk goed voor minimaal tien euro. Gemeente De stichting heeft ook haar hoop gevestigd op de gemeente. “Tot nu toe krijgen we geen subsidie”, meldt voorzitter Jan Dierks. “Het probleem is dat zowel de heemkundige kring als de stichting op hetzelfde adres zijn gevestigd. In het gemeentehuis leefde tot voor kort de gedachte dat het om één

Rabokamer Steun van Rabobank West-Brabant Noord is binnen. Directievoorzitter Johan Staes kwam vorige week woensdag speciaal naar Heijningen om de woonkamer van het watersnoodhuis om te dopen tot ‘Rabokamer’. “Vanuit het coöperatiefonds ondersteunen we meestal nieuwe initiatieven. De aanvragen worden beoordeeld door onze ledenraad. Ons lid Ger van der Ham woont in Heijningen. Hij wees me op het Watersnoodhuis. Op internet ontdekte ik dat de Watersnoodramp in 1953 een enorme impact heeft gehad op Heijningen. Er zijn 76 inwoners om het leven gekomen, tien procent van de totale bevolking toen. Deze woning staat symbool voor het leed en de wederopbouw. Dat mag niet verdwijnen. Daarom hebben we besloten het watersnoodhuis te steunen.” Navolging De komende drie jaar draagt de woonkamer de naam ‘Rabokamer’. “We hopen dat het initiatief navolging krijgt”, zei Jan Dierks. “We kunnen elke euro goed gebruiken. Het huis is geen museum. We heffen geen entree. Iedereen kan het gratis bezoeken en we leiden de mensen graag rond. We hopen dat nog lang te kunnen blijven doen.” Door Jan Willem van Bodegom

Voedselbank Moerdijk lanceert nieuwe website Op 16 juni zal Stichting Voedselbank Moerdijk in de bibliotheek van Zevenbergen haar nieuwe website feestelijk openen. Belangstellenden zijn van harte welkom. In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder armoedegrens. In onze gemeente

zorgt Voedselbank Moerdijk ervoor dat ruim 200 personen ondersteuning krijgen met gratis boodschappen die anders weggegooid zouden worden. Om de boodschappentas elke week weer gevuld te krijgen doet Voedselbank Moerdijk een beroep op bedrijven en particulieren in de eigen gemeente.

Daarvoor is goede informatievoorziening erg belangrijk. Daarnaast is het van groot belang om te weten wie een voedselpakket kan aanvragen en hoe dat dan moet. Om iedereen van duidelijke informatie te voorzien is er een nieuwe website gebouwd. Deze wordt op 16 juni gepresenteerd om 16.30 uur in

de bibliotheek van Zevenbergen, Kasteelweg 3. De officiële opening wordt verzorgd door Eef Schoneveld, wethouder van sociale zaken en Thomas Zwiers, wethouder van economische zaken. Bent u benieuwd naar het (vrijwilligers)werk van Voedselbank Moerdijk? Dan bent u van harte uitgenodigd.


Pagina 18

Buitenlandse golftrip naar Spanje voor Fendertsmannen

Ger Tegelaar beste in Barcelona vervanger Nina wist op zijn eigen wijze het mannelijke gezelschap ook te imponeren.

De Fendertsmannen voor het clubhuis van PGA de Catalunya.

Dit jaar trok de vriendengroep uit Fijnaart voor een vierdaagse golftrip naar Barcelona. Gelijk aan voorgaande jaren was de organisatie in handen van Martin van Diepen. En hij had het dit jaar opnieuw perfect voor elkaar. Kosten nog moeite zijn gespaard om een geweldig mooi programma neer zetten. Golfen op drie zeer fraaie golfbanen, een Finca (Spaans landhuis) uit 1523 als onderkomen en het zachte weer met een lekker zonnetje zorgen voor de ingrediënten die een geweldig weekend waarborgen. Op 4 juni, donderdagmiddag om 14.00 uur was het dan zover: ‘The Eagle has landed’. We waren op Spaanse bodem op het zonovergoten vliegveld van Barcelona. Een drukte van jewelste, blijkbaar waren niet uitsluitend de Fendertsmannen op het idee gekomen om Spanje aan te doen. De twee personenbusjes die ons naar de uiteindelijke plaats van bestemming werden ingeladen met de golftassen. Na een redelijk lange rit naderden we onze Finca. Tijdens de laatste kilometers oogde het landschap steeds meer verlaten. Slechts enkele boerderijen, waaraan je duidelijk kon zien dat de tand des tijds aan hen gevreten had, verstoorden het uitgestrekte landschap. Af en toe moest er worden uitgeweken voor een verdwaalde groep schapen en geiten. Een nagenoeg onleesbaar bordje wees de weg rechtsaf naar boven. De chauffeurs stuurden de busjes behendig over de kronkelende onverharde weg naar de plek waar ons onderkomen zich zou bevinden. Er was nog even twijfel of we wel op de juiste locatie waren. Maar daar stonden we dan bij de poort van ons bijna 400 jaar oude kasteel op een landgoed van 6.000 m2. De ontvangsthal leidde de weg naar 3 gemeenschappelijke huiskamers, 15 slaapkamers, meerdere badkamers en een gigantische keuken. Vanuit de serre keek je uit op het tuinencomplex met twee zwembaden. Als er slapeloze nachten zouden zijn geweest of dit wel een goede keuze

zou zijn, dan leek dat beslist overbodig. Wat een geweldige plek. De avond werd ingevuld met een uitstapje naar een paellarestaurant en vervolgens werd in onze Finca nog even nagekaart (waaronder pokeren). Vrijdag De volgende ochtend vertrokken we naar de PGA de Catalunya, een van de mooiste golfbanen van Spanje!! De gezichten van de vrienden staan opeens strak. De eerste wedstrijd stond te beginnen. Hier ging het om... Na een zware strijd kwam Wim van Alphen als eerste dagwinnaar uit de bus. Wim, altijd al steady, weet met goed spel 29 punten naar binnen te slepen. Op de tweede plaats eindigt Robbie Haverkamp ook met 29 punten en op de derde plaats Martijn Sprenkels met 28 punten en hij schrijft tevens de Neary op zijn naam. Toon Nuiten eist de Longest op en zet tegen zijn zin een nieuw persoonlijk record neer: 13 punten. Ben Lauwers wist hem nog te overtreffen. De eerste slag voor dit driedaags toernooi is dus geslagen door Wim en Robbie, zij voeren de prestigieuze ranglijst aan. Na enkele biertjes reden we terug naar ons onderkomen. Verder geen tijd voor rust. Martin had een wijnproefavond geregeld met lokale wijnen. Geweldig!! In eerste instantie was er even teleurstelling omdat de sommelier die in eerste instantie gecontracteerd was het liet afweten. Maar haar

Zaterdag Voor een aantal was het door dat nakaarten een stuk lastiger om zich los te wrikken van zijn bed. Maar na een flink ontbijt stond iedereen zaterdagochtend weer fris en fruitig gereed voor vertrek. Dit keer was Mas Nou de golfbaan waar de navigatie op ingesteld werd. Mas Nou is een geweldig fraaie baan en één van de oudste banen van de Costa Brava en ooit beoordeeld als de mooiste golfbaan van Europa!! Iedereen zat weer snel in de wedstrijdmodus. Moest je je courtmanagement nog aanpassen of juist geen spelverandering doorvoeren en ervan uitgaan dat het vandaag wel gaat lukken. Lastig... lastig… Lex van Dis en Martin van Diepen stuurden als de vaste chauffeurs de busjes weer behendig de parkeerplaats van Mas Nou op. Even later werd op het zonrijke terras van het clubhuis de koffie geserveerd. Een goede oppepper voor degen die kampen met slaaptekort en alcoholoverschot. Nog even inslaan op de drivingrange en de strijd kan beginnen. De dertien vrienden gingen deels te voet en deels met rollend materieel de baan in. Sommigen met klotsende oksels. En wie wist vandaag te winnen? Dat was Ger Tegelaar!! De Teeg beschikte vandaag weer over zijn complete set en dat extra wonderstokje doet soms echt wonderen. Met nagenoeg geen foute slag harkte hij een monsterscore van 38 punten naar binnen. Met tien punten verschil eindigde Lex van Dis met 28 punten op de tweede plaats en Luuk Frijters met 27 punten op de derde plaats. De Longest was dit keer een prooi voor longhitter Pascal Kreeft. Wim van Alphen liet de Leary op zijn naam schrijven en de Neary was voor Martin van Diepen. Die Teeg... had hij hier met 38 punten een gat geslagen? Hij stond in ieder geval fier bovenaan het leaderboard. Teeg glimlachte trots van oor tot oor. Arjan Machielse schaterlachte, hij had opnieuw 65 euro verdiend met het winnen van het pouletje dat gemaakt was. Het drukke schema liet iedereen snel douchen en dan op naar Playa d’Aro, het bekende pittoreske badplaatsje. Martin had een restaurant gereserveerd en

het was echt top!! Pal aan de Middellandse Zee met uitzicht op de branding die zich herhaaldelijk oprolde op het witte strand. Heerlijke gerechten kregen we voorgeschoteld en smakelijke wijnen, maar bovenal was het erg gezellig. Het werd laat… Zondag Zwaar was het de volgende ochtend. Voor sommigen erg zwaar… Maar iedereen stond met alle bagage tijdig gereed voor vertrek naar golfbaan ‘La Roca’, ons volgend strijdtoneel. De baan was gelegen op de weg naar het vliegveld, want dit was al weer onze laatste dag van deze golftrip. In het splinternieuwe clubhuis werd het ontbijt genuttigd. Opschieten moesten we, want de planning was krap. We moesten wel op tijd het vliegtuig instappen. Dus nog snel een extra kop koffie en daar gingen de gladiatoren de baan in. Uiteindelijk was het opnieuw Wim van Alphen die aan het langste eind trok voor de dagoverwinning met 33 punten. Op de tweede plaats met hetzelfde aantal punten gevolgd door Luuk Frijters. Ben Vos zette een prestatie van formaat neer. Ben pakte de derde plaats met 31 punten. Luuk was echt de man in vorm vandaag. Luuk eiste namelijk ook de Longest en de Neary op. Knap hoor, maar ook logisch. Uiteindelijk laat hij alles voor zijn sport. De Leary kon Martin van Diepen op zijn palmares bijschrijven. Toon Nuiten, Pascal Kreeft en Peter Rutters offerden halverwege de wedstrijd hun flight op ten gunste van de andere flights om tijd te winnen om zodoende tijdig op het vliegveld te zijn. Eindrangschikking Maar de weekendwinnaar werd toch Ger Tegelaar. De golflessen in de afgelopen maanden en de vele oefenuren op de driving-range van golfbaan ‘De Wouwse Plantage’ waren dus niet voor niets geweest. 1. Ger Tegelaar, 86 pnt 2. Wim van Alphen, 82 pnt 3. Luuk Frijters, 80 pnt 4. Robbie Haverkamp, 78 pnt 5. Martin van Diepen, 76 pnt 6. Martijn Sprenkels, 75 pnt 7. Arjan Magielse, 69 pnt 8. Lex van Dis, 66 pnt 9. Ben Vos, 64 pnt 10. Ben Lauwers, 47 pnt 11. Pascal Kreeft 45 pnt (2 wed.) 12. Peter Rutters, 41 pnt (2 wed.) 13. Toon Nuiten, 31 pnt (2 wed.)


Pagina 19

TFH-jeugd op Kids Day in Rosmalen na konden de kinderen zelf hun servicesnelheid laten meten, om die 200 km/u te halen moet nog wel flink getraind worden…

Handtekeningenjacht Helaas waren we te laat om ons in te schrijven voor een aantal kinderactiviteiten maar dat was niet zo erg, er ontstond een spontane handtekeningenjacht. De kinderen gingen van talent naar talent voor een handtekening en foto’s: Robin Haase en Raemon Sluiter (coach van Kiki Bertens) waren bij hen en de moeders favoriet. Mooi om te zien dat Robin Haase zelfs na een verloren dubbelpartij zoveel tijd vrijmaakte voor de kinderen. Tot slot een deel van de vrouwen dubbelpartij kijken met de Nederlandse tennissters Indy de Vroome en Richel Hoogenkamp en toen helaas weer huiswaarts.

De tennisjeugd vond de Kids Day zo!

Het succes van Kiki Bertens op Roland Garros werkt aanstekelijk op de jeugdleden van Tennisvereniging Fijnaart/Heijningen Hierdoor ontstond bij trainer Patrick Borburgh het idee om met de kinderen naar de Kids Day van het Ricoh Open tennistoernooi in Rosmalen te gaan. Op de zonovergoten woensdagmiddag 8 juni vertrokken 16 kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar met een aantal begeleiders en trainer Patrick naar Rosmalen. Er waren die middag veel leuke activiteiten voor kinderen en de mogelijkheid om een aantal toptennissers in actie te zien. Vanwege haar kuitblessure helaas geen Kiki, maar dat mocht

de pret voor de kinderen niet drukken, De eerste wedstrijd zagen we op het centrecourt tussen Bernard Tomic (de nummer 14 van de wereldranglijst) en Aliaz Bedene (de nummer 217). We zagen de laatste spannende games van deze wedstrijd waarbij de kinderen vooral onder de indruk waren van de servicesnelheid van 200 km/u. Daar-

Supermiddag De kinderen (en begeleidende ouders) hebben een supermiddag gehad wat het plezier in tennissen nog verder heeft vergroot. Patrick, en het bestuur van de tennis vereniging, ontzettend bedankt voor dit leuke initiatief.

Open Dubbel FTH Van maandag 20 t/m zondag 26 juni (week 25) wordt door TV Fijnaart & Heijningen het Open Dubbel TFH 2016 gehouden op tennispark ‘De Oude Appelaar’ te Fijnaart. Er wordt gespeeld in de volgende categorieën: 2 DD, HD en GD, 3 DD, HD en GD, 4 DD, HD en GD, 5 DD, HD en GD, 6 DD, HD en GD, 6 (45+) DD, HD en GD, 7 DD, HD en GD, 7 (45+) DD, HD en GD, 8 DD, HD en GD, 8 (45+) DD, HD en GD.

Jeu-de-boulestoernooi levert ruim 2600 euro op voor Stichting ALS Nederland Het toernooi van Jeu de Boulesclub Fijnaart voor Stichting ALS Nederland is afgelopen zaterdag een groot succes geworden. Meer dan 55 deelnemers stonden op de banen bij ’t Onderdak te gooien. Ook trokken de wedstrijden veel toeschouwers. Eregast was Jan Mouthaan. Het lid van de jeu-de-boulesclub is in september 2012 getroffen door de ziekte ALS. Op zijn initiatief is het toernooi opgezet.

Toen Jan rond 15.00 uur arriveerde schrok hij van de overweldigende belangstelling. Ook de opbrengst was boven verwachting. Aan het eind van de middag mocht Jan namens Stichting ALS Nederland een cheque in ontvangst nemen met daarop het bedrag van 2355 euro. Daarna kwamen nog meer giften binnen, zodat de teller inmiddels de 2600 euro is gepasseerd. Jan Mouthaan ontvangt de cheque namens Stichting ALS Nederland.


3 VOOR

10

00

Kies en mix roséwijnen

Roche Mazet merlot, Waterval pinotage rosé, Viña Baida vino rosado, Joseph Castan Excellence syrah grenache of Feu rosé d'Anjou 3 flessen à 750 ml Alle combinaties mogelijk

2 VOOR

5

49

Geen 18, geen alcohol

2

eHALVE

Jumbo maaltijdsalades Alle soorten 2 bakken à 400-450 gram

PRIJS

Ola Cornetto Classico of Hollandse Klassiekers 2 dozen à 8 stuks

Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120 Geldig van wo 25 mei t/m di 20 september 2016.

* 2e halve prijs: 25% korting op de totaalprijs van 2 producten.

Maakt elk idee werkelijkheid! Wij verzorgen uw (reclame)drukwerk van concept tot op de deurmat!

• Creatieve teksten • Pakkende foto’s • Sprankelende opmaak Uitgeverij Lokaal | Specht 17 | 4793 HN Fijnaart info@uitgeverijlokaal.nl | www.uitgeverijlokaal.nl 06-22011800 | 06-14520497

• Haarscherp drukwerk • Betrouwbare bezorging