Page 1

FELIX YANG Selected Works


Felix Yang 3A University of Waterloo Cambridge, Canada E. flxyng@gmail.com T. +1 416 723 7766


WORK EXPERIENCE BÜRO OLE SCHEEREN September - December 2015 Architectural Intern Beijing, China WORK ARCHITECTURE COMPANY January - April 2015 Architectural Intern New York, USA MG ARCHITECTURE & CONSULTING May - August 2014 Intern Architect Beijing, China EDUCATION UNIVERSITY OF WATERLOO HONOURS ARCHITECTURAL STUDIES 2013 - Present expected graduation : 2018 Cambridge, Canada CARDINAL CARTER ACADEMY FOR THE ARTS 2009 - 2013 Visual Arts Specialized Program Toronto, Canada LANGUAGES English Conversational Mandarin

SKILLS DIGITAL Adobe Creative Suite Photoshop, Illustrator, InDesign AutoCAD Rhinoceros Grasshopper V-Ray for Rhino Google Sketch-Up Microsoft Office Word, Excel, PowerPoint CNC Router Laser Cutter ANALOG Hand Drafting graphite, ink Hand Modeling foam, museum board, acrylic, etc. AWARDS COMBOCOMPETITIONS: FILLING STATION(S), 1ST PRIZE 2015 featured on: ArchDaily, Bustler, Competitionline ANNUAL EXHIBITION OF EXEMPLARY STUDENT WORK 2015, 2014 1B, 2A studio project selected UNIVERSITY OF WATERLOO INTERNATIONAL EXPERIENCE AWARD 2015, 2014 UNIVERSITY OF WATERLOO PRESIDENT’S ENTRANCE SCHOLARSHIP 2013


01 ACADEMIC WORK A PLATFORM FOR OBSERVATION 2A design studio

10

DON VALLEY EXPANDABLES 2B design studio

14

FILLING STATION(S) COMBOCOMPETITION

26

02 COMPETITION

03 INSTALLATIONS PLANETERRAEUM Nuit Blanche 2014

34

CUSHION: AN INTERACTIVE MEDIA WOMB Nuit Blanche 2016 proposal

40


01 ACADEMIC WORK


PHYSICAL SECTION MODEL

A PLATFORM FOR OBSERVATION 2A design studio co-ordinator: Adrian Blackwell 55 Dickson Rd., Cambridge, Canada For many, awareness of being stays deep in the subconscious. Life is filled with busyness and the individual is left unaware of their relationship to the outside world. As conscious human beings we are thrown into the world without understanding, disoriented. Life is spent figuring out how to counteract this state of thrown-ness. Public space can be used to reach self-awareness. By observing and engaging in community actions, one can begin to form a consciousness of their own being. The building is organized in two stacks of program where various activities can be viewed from frames within the atrium. Programs are connected by bridges to promote interaction between user groups, and to encourage individuals to meet one another. 10


SECTIONAL ISOMETRIC

11


F8

1

ROOFTOP GARDEN 400m2

F7 1

2

1 2 3

OUTDOOR GARDEN 140m2 O B S E R VAT O R Y + C A F E 2 0 0 m 2 O U T D O 1O R S E A T I N G 2 0 0 m 2

1

ROOFTOP GARDEN 400m2

F7

1 2 3

OUTDOOR GARDEN 140m2 O B S E R VAT O R Y + C A F E 2 0 0 m 2 O U T D O O R S E AT I N G 2 0 0 m 2

F6

1 2

A D M I N I S T R AT I O N / C O M M U N I T Y R O O M 1 4 0 m 2 A U D I T O R I U M ( C O N T. )

F5

1 2

FREE PROGRAM 140m2 A U D I T O R I U M ( C O N T. )

F4

1 2

D AY C A R E 6 0 m 2 AUDITORIUM 400m2

F3

1 2 3

D AY C A R E 1 4 0 m 2 I N D O O R P L AY G R O U N D 2 8 0 m 2 OUTDOOR AREA 80m2

F2

1 2

MEETING / COMMUNITY ROOM 140m2 G Y M N A S I U M ( C O N T. )

G

1 2 3 4

EXERCISE GYM 140m2 L O B B Y/ R E C E P T I O N ( O P E N AT R I U M ) 1 0 0 m 2 GYMNASIUM 280m2 OUTDOOR PLAZA 250m2

B1

1 2 3 4 5 6

SAUNA ROOMS 50m2 JUICE BAR 60m2 P A R T LY E N C L O S E D P O O L V I E W I N G 1 0 0 m 2 CHANGE ROOM 120m2 P O O L S T O R A G E A N D F I LT R AT I O N 1 1 0 m 2 HOT TUB + LANE POOL 350m2

2

3

3

F6

1 2

A D M I N I S T R AT I O N / C O M M U N I T Y R O O M 1 4 0 m 2 A U D I T O R I U M ( C O N T. )

1

1

2

2

1

F5

1 2

1

1 FREE PROGRAM 140m2 A U D I T O R I U M ( C O N T. ) 1 2

2

1

1 1

F4

2

1 2

D AY C A R E 6 0 m 2 A U D I T O1R I U M 4 0 0 m 2 2

2

2

F3 1

1 2 3

2

D AY C A R E 1 4 0 m 2 I N D O O R P L AY G R O U N D 2 8 0 m 2 OUTDOOR AREA 80m2 1

F2

1 2

1 MEETING / COMMUNITY ROOM 140m2 G Y M N A S I U M ( C O N T. ) 1

1

2

3

3 1

2

2

C I R C U L AT I O N

C I R C U L AT I O N SERVICE

2

G

1 3

1 2 3 4

SERVICE EXERCISE GYM 140m2 L O B B Y / R E C E P T I O2N ( O P E N A T R I U M ) 1 0 0 m 2 G Y M N A1S I U M 2 8 0 m 2 OUTDOOR PLAZA 250m2 3

4

4

VOID FOR LIGHTING

VOID FOR LIGHTING

B1

1 4

2

5

1 2 3 4 5 6

S A U N A 1R O O M S 5 0 m 2 JUICE BAR 60m2 P A R T LY E N C L O S E D P O O L V I E4 W I N G 1 050 m 2 CHANGE R 2OOM 120m2 P O O L S T O R A G E A N D F I LT R AT I O N 1 1 0 m 2 HOT TUB + LANE POOL 350m2

6

EXT PLAN

F8 1

1

SITE AREA MIN. GROSS AREA (X 1.3) 1 : 200 CONTEXT PLAN 1 : 400 PLAN DIAGRAM FA R

6

20.5 X 38.0 M = 779.0 m2 2 1 : 4 0 0 P L A N D I A G4R5A8M3 m 5.88

SITE AREA MIN. GROSS AREA (X 1.3) FA R

20.5 X 38.0 M = 779.0 m2 4583m2 5.88

PROGRAM DIAGRAM

12


ROOFTOP GARDEN 400m2

AUDITORIUM 400m2

O U T D O O R P L AY G R O U N D 8 0 m 2 L O B B Y/ RECEPTION ( O P E N AT R I U M ) 100m2

GYMNASIUM 280m2 OUTDOOR PLAZA 250m2

PETTY PL.

POOL VIEWING 100m2 HOT TUB + LANE POOL 350m2

DICKSON RD.

PETTY PL.

TRANSVERSE SECTION

ROOFTOP GARDEN 400m2

OUTDOOR GARDEN 140m2

O B S E R VAT O R Y + C A F E 2 0 0 m 2

A D M I N I S T R AT I O N / COMMUNITY ROOM 140m2 FREE PROGRAM 140m2

D AY C A R E 2 0 0 m 2

AUDITORIUM 400m2 L O B B Y/ RECEPTION ( O P E N AT R I U M ) 100m2 I N D O O R P L AY G R O U N D 2 8 0 m 2

MEETING / COMMUNITY ROOM 140m2

DICKSON RD.

GYMNASIUM 280m2

EXERCISE GYM 140m2

POOL VIEWING 100m2

PETTY PL.

CHANGE ROOM 120m2

HOT TUB + LANE POOL 350m2

LONGITUDINAL SECTION

13


DON VALLEY EXPANDABLES 2B design studio co-ordinator: Lola Sheppard Toronto, Canada The Don Valley Watershed has provided the city of Toronto a variety of cultural and recreation amenities. As a result of the urban development in the Lower Don, many of these amenities have been severed from one another. Road and highway infrastructure have become obstacles for the city’s pedestrian and cyclist population, while access by public transit is also difficult. Inspired by the mobility and the temporary nature of projects such as Pottery Thinkbelt by Cedric Price and Instant City by Peter Cook of Archigram, Don Valley Expandables aims to be a connector of heterogeneous experiences along a recently abandoned 5 kilometer rail line known as the Don Branch of the Canada Pacific Railway (abandoned as of December 2007). A series of summer sites have been selected where the DVE pavilions will travel to serve the visitors of the new pathway. The location of the winter site for DVE will be located next to the Evergreen Brickworks, a community environment center. DVE will leverage the year-round events and actives offered by the center. Although DVE follows a bi-annual schedule the system will have the ability to accommodate for change. DVE wishes to connect the Don Valley Watershed on a seasonal basis. These pieces of temporary infrastructure will act as catalyst for cultural experience while leading the way for further intensification of site.

14


WINTER ORGANIZATION

SUMMER ORGANIZATION

15


SCHEDULED SITE PLAN

16


MODULAR ELEMENTS

17


AERIAL VIEW

EXTERIOR ELEVATION

22


SECTION VIEW`

ROOF VIEW

GREEN HOUSE PAVILION INTERIOR VIEW

GREEN HOUSE PAVILION PHYSICAL SECTION MODEL

23


02 COMPETITION


FILLING STATION(S) COMBOCOMPETITION, 1st prize entry featured on: ArchDaily, Bustler, Compitionline in collaboration with: Thomas Noussis New York / Columbia

Fixed to Ground

Takes Flight!

We live in a world where infrastructure is increasingly unmoored from physical place. Services and communication seldom happen face to face at a store or a building. Moreover as we rethink our strategies for occupying the physical world in anticipation of a future with less abundant energy and a growing population, the efficient use of land becomes a greater priority. The emerging technology of drones and the norm of imbuing everyday objects with intelligence makes possible unprecedented forms of architecture. We’ve re-imagined the filling station as a semi-autonomous system which operates at the urban scale, rather than a static piece of the built environment.

26


27


NEW YORK SITE

28


COLUMBIA SITE

29


New York We’ve flipped the conventional relationship between the car and the filling station, and thus appropriated roads and parking spaces as locations for re-fueling. The added result is to free prime real-estate for architecture that is more engaging to the public.

Columbia The site acts as a beacon, and a confluence of resources and activity, with the added dimension of a mobile system to visit remote locations and provide critical goods. In times of crisis when terrestrial infrastructures are compromised, the system operates as a relief network to supply inaccessible areas. In both instances, the architecture has an ephemeral affect on its site, thus no place is imposed upon permanently by the conspicuous typology of a filling station.

30


SECTION DETAIL

31


03 INSTALLATIONS


PLANETERRAEUM Toronto Nuit Blanche 2014 co-ordinators: F_RMlab Gore Park, 701 Fleet S., Toronto, Canada Interior projection surrounds guests with a spherical view of Toronto from a drone’s bird-eye-view. The relationship of the people to the city is inverted; up will be down, the horizon at eye level and buildings fading into the sky above. Viewers experience the cityscape as it evolves throughout the night. Toronto as a whole seen from above. The dome responds to the differing characters of the city as it morphs, from sunset, to midnight, and finally to sunrise, bringing interior and exterior environments together. F_RMlab’s Planeterraeum includes 15 students from the University of Waterloo School of Architecture, our work has recently been exhibited at the Scotiabank’s Nuit Blanche 2014 event, a temporary artist take over of downtown Toronto. In 2013, estimated attendance to the event exceeded one million people and included more than 190,000 out-of-town visitors. My tasks throughout this project include the design of graphics, master layout of packages, as well as the assembly of the project the week of the event.

34


COMPLETED PROJECT

35


VIDEO PROJECTION

36


COMPLETED CONNECTION DETAIL

37


CONSTRUCTION PROCESS

38


EQUIPMENT SET-UP

39


CUSHION: AN INTERACTIVE MEDIA WOMB Toronto Nuit Blanche 2016 proposal co-ordinators: F_RMlab Glen Baillie Pl & Spadina Ave. , Toronto, Canada The city is the embodiment of the state of sensory overload in which we exist. Surrounded by information and activity, we move through life in a state of bewilderment, seeking escape from an endless stream of stimulation. Our proposal is an attempt to provide a cushioned and isolated ‘womb’ that allows one to reflect on their place in the city, yet amplifies their latent state of confusion. We plan to achieve this by installing several dozen inflatable masses in a downtown Toronto alleyway. These glowing, pliable, fabric structures will be tightly packed, creating a sense of seclusion as one is forced to push through them. These objects will have an interactive element, reacting to touch with variations in air pressure and light levels. Reflective sheets will line portions of the alleyway to bounce light and create an illusion of infinite depth. Chinatown’s high volume of foot-traffic and proximity to cultural and retail hubs make it an ideal location. The project uses inflatables in order to visually and physically obscure the bustling street, just as today’s society takes cover from an overload of information by manufacturing a blissful seclusion. We blind ourselves from pressing topics such as climate change and inequality, curating a ‘media womb’ of food photography and cat videos. By softening an alleyway, an unapproachable and undesirable space in the city, we mimic gentrification as an act of this ‘womb’ mentality. While these ideas of the womb, our relationship to the city, and the resulting state of confusion are common throughout art history, we see our proposal as a critical synthesis of the three. While it is possible to pass quickly through the installation, the nature of the project and its interactive quality encourages moments of reflection or discussion. The dynamic between audience members rushing through and others lingering maintains a consistent level of activity throughout the night.


CONCEPTUAL RENDER

SCHEMATIC SECTION


Felix Yang 3A University of Waterloo Cambridge, Canada E. flxyng@gmail.com T. +1 416 723 7766

Felix Yang 2016  

Selected Works, University of Waterloo School of Architecture

Felix Yang 2016  

Selected Works, University of Waterloo School of Architecture

Advertisement