Page 1

รฅ ker t i l l B a l a ton sjรถn


Kenese

Almádi Balatonfüred Tihany Zamárdi

Siófok

Ábrahámhegy Badacsony Balatonboglár Fonyód Máriafürdő

Räven och Musen åker till Balatonsjön publicerades först i den ungerska boken “A nagy utazás” (Pagony Books, Budapest 2012). Tack till förlaget Pagony Books för at t vi fick använda den.


Räven

och

Musen

åker till Balatonsjön

av Boglárka Paulovkin Översättning och textbearbetning:

Eva Larsson och Maud Mangold


Det var helt vindstilla på Violgatans gård. Smulan låg och vilade på de svala stenarna.

– God morgon, Andris!

ropade

farbror Paul. Kom ner hit! Här är det inte lika varmt. – Jag ska bara fråga när Räven och Musen tänker komma ut, sa Andris. – De är säkert jättevarma, sa farbror Paul. Du kan tänka dig hur det är att ha så tjock päls i den här hettan. Jag tror knappt de orkar röra sig. – Andris, kom och ät frukost! ropade mamma från köket. – Ta ner frukosten till gården, föreslog Paul, här svalkar det lite.


– Det är fantastiskt vilken vacker trädgård du har trollat fram ur den här slitna lilla gården, sa Andris mamma. Paul blev glad. Han visade stolt upp sina nyplanterade vindruvor. – Nej men …

vinrankor!

Var har du fått dem ifrån?

– Från Balatonsjön. En vän till mig har ett hus med en liten vingård där. Jag ska åka dit några dagar och tänkte ta med mig Smulan, Räven och Musen. Gården är så stor att man till och med skulle kunna tälta på den, sa Paul och log. Andris lyssnade plötsligt och blev nyfiken. – Tälta? Var kan man tälta? – Ingenstans, lilla gubben, sa mamma. Vi pratade bara. Men Paul tittade fundersamt på Andris.

Han hade fa°tt en väldigt bra idé.


– Andris får gärna följa med oss till Balatonsjön, sa han. Det är ju så varmt i stan.

– Jaa! Snälla mamma, säg att jag fa°r! bad Andris. Det blir säkert jättekul! Andris mamma log. – Ja, det får du. När du är tillsammans med farbror Paul så är jag inte orolig.


De åkte iväg med Pauls gamla bil. Alla var glada och såg sig omkring. – Buss! sa Musen och pekade åt vänster. – Spårvagn! sa Räven och pekade åt höger. – Titta vilken stor flod! ropade Andris. – Det är Donau, sa farbror Paul.


Snart var de ute ur staden. Vägen ringlade sig fram mellan byar och åkrar. Alla blev dåsiga av bilmotorns brummande ljud. Till slut ropade Andris:

– Titta, där är Balatonsjön!


Räven och Musen åker med sin kompis Andris och farbror Paul till Balatonsjön. Det är sommar och varmt. De sover i tält under stjärnorna, grillar i trädgården och badar i sjön. Men en dag åker Musen ut på djupt vatten i sin lilla båt. Hur ska det gå? Ny bok om Räven och Musen av den ungerska författaren och illustratören Boglárka Paulovkin. Räven och Musen åker till Balatonsjön är den andra boken i serien om Räven och Musen. Läs också Räven och Musen letar ny lya.

Räven och Musen åker till Balatonsjön – provläs  
Räven och Musen åker till Balatonsjön – provläs  
Advertisement