Page 1

M a g a s i n e t F e i n A p r i l 2 011 A n n o n c e t i l l æ g B e r l i n g s k e

New York Insiderguide

Biler som kunstværker

Ralph Laurens bilsamling vises for første gang i Europa

ARNE JACOBSEN

Hvem var han egentlig?

VI fortæller om hans liv og levned

Bo med bøger Få ideer til hvordan du kan løse det

Holmen højt til himlen Sommerhus i

New England stil med klar inspiration fra Shaker-kulturen

nordisk look Hjemme hos BY NORD

Den fræ kke dreng blandt Københavns hoteller


Black & White Edition

www.bmw.dk

Ren køreglæde

Fein

10 ·

·

· Nyheder

12 ·

·

· Arne Jacobsen - alt om hans liv og levned

25 ·

·

· Nyheder

26 ·

·

· Overdådig rumfornemmelse - Penthouse på Holmen

34 ·

·

· Nyheder

36

·

·

· Insiderguide til New York City

40

·

·

· Vild med natur - smuk boligreportage

48 ·

·

· Bo med bøger - få tips

52 ·

·

· Sommerhus i New England-stil

60

·

·

· Den tikkende investering - om ure

Black & White Edition udstyr.

65

·

·

· Nyheder

· 16” alufælge med Runflat dæk · klimaautomatik, zone inddelt · komplette vinterhjul · læderrat med multifunktion · fartpilot · regnsensor · parkeringssensor, bag · separat oplukkelig bagrude (på Touring) · isofix barnestolsbeslag · automatisk start/stop funktion.

66

·

·

· Nyheder

68 ·

·

· A Night At The Opera...

72 ·

·

· Den frække dreng blandt Københavns hoteller

LYKKEN ER SORT ELLER HVID. En BMW, der kører over 22 km på en liter brændstof og udleder et minimum af CO2 er ikke i sig selv opsigtsvækkende. At den samtidig har 116 hk og køreegenskaber i særklasse, er også forventeligt. Hvad der til gengæld kan få kendere af BMW til at forbløffes er, at du nu kan få en BMW 3-serie fra 3.950 kr. om måneden. Kun du ved, om lykken er en Sedan eller Touring. Vi har til gengæld bestemt, at den skal være sort... eller hvid. Se mere på bmw.dk

BMW PRIVAT LEASING AF BMW 316D FRA 3.950 KR./MD. BMW 316d

indhold

22,2 km/l 116 hk

Magasinet FEIN distribueres sammen med Berlingske til udvalgte postområder. Se mere på www.feinmag.dk. Redaktionen kan kontaktes på 3333 7370. Ansvarshavende redaktør: Jesper Bach Baunkjær. Kontaktes direkte på 5239 4773 eller på jbb@morganpeople.dk. Key Account/annoncer: Erik Pleber Hausted. Kontaktes direkte på 4220 8590 eller på hausted@morganpeople.dk. Produktion: Morgan People ApS. Fotograf: Birgitta Wolfgang Drejer Næste nummer udkommer lørdag den 11. juni 2011.

BMW 316d fra 410.000 kr, 116 hk, 260 Nm, 22,2 km/l, CO2 -udledning 118 g/km. Lev. omk. 3.680 kr. BMW PrivatLeasing af 316d fra 3.950 kr./md. 35.000 kr. i førstegangsbetaling, 36 md., 60.000 km, inkl. BMW Service Inclusive Ultimate og lev. omk. Ekskl. dæk, grøn ejerafgift, brændstof og forsikring. Etabl. omk. 4.250 kr. Totalomkostninger i perioden: 181.450 kr. Forbehold for kreditgodkendelse. Bilerne er vist med ekstraudstyr.

april 2011 fein 3


Fein

indhold

79 ·

·

· Bog om Malene Birger - den bugner af inspiration

82 ·

·

· Brunch med et twist - se hvor?

84 ·

·

· Mod nye tider - ny model S

88 ·

·

· Biler som kunstværker

97 ·

·

· Nyheder

100 ·

·

· Nyheder

102 ·

·

· Nyheder

106 ·

·

· Nyheder

112 ·

·

· Naivistens lykkelige dag - danske malere udstiller

114 ·

·

· Nyt liv til de gamle møbler - få gode råd

En sand designskat bliver genskabt Den danske og internationalt anerkendte arkitekt Arne Jacobsen tegnede oprindeligt tre unikke vægure til tre markante bygninger i Danmark. ROMAN til Århus Rådhus (1942), CITY HALL til Rødovre Rådhus (1956), BANKERS til Danmarks Nationalbank (1971). Disse vægure er blevet genskabt fuldstændig tro mod originaltegningerne og fås nu også som armbåndsure i tre størrelser Ø34, Ø40 og Ø46 mm med læderremme i sort, hvid og rød. Priser fra kr. 2.695,www.rosendahl-watches.dk

4 fein april 2011


Audi Privatleasing Bliv ualmindeligt godt kørende fra 4.250 kr./md.*

A4

Audi A4 fås både som Limousine med en harmonisk,

stor mængde af standardudstyr, og lige nu får du derud-

levende linjeføring og i en Avant udgave, der er en af mar-

over en eksklusiv Businesspakke med i prisen. Vil du være

kedets smukkeste og mest sportslige stationcars. Fælles

mere end ualmindeligt godt kørende, er der masser af

for dem er deres markante design, fremragende finish

yderligere ekstraudstyrsmuligheder at vælge imellem.

Lyspakke med Xenon Plus forlygter med LED kørelys og fjernlysassistent fra kun 275 kr. ekstra pr. md.

effektive motorer giver en enestående køreoplevelse.

Book en prøvetur på 70 70 10 25 eller se

Uanset hvilken Audi A4, du vælger, leveres den med en

mere på www.audi.dk/privatleasing

Navigationspakke med fabriksmonteret navigationssystem og førerinformationssystem fra kun 319 kr. ekstra pr. md.

og komfortable kabiner, der i kombination med de høj-

Audi A4 har et forbrug v/blandet kørsel på 10,6 - 21,7 km/l, CO2 udslip på 120 - 219 g/km, halvårlig grøn ejerafgift på 1.010 - 2.500 kr. * Fra prisen gælder for A4 Limousine 1.8 TFSI 120 HK med en engangsydelse på 30.000 kr., etableringsomk. på 4.375 kr, løbetid på 36 mdr. og max 20.000 km/år. Samlet omk. i perioden: 208.759. Den viste bil er Audi A4 Avant med ekstraudstyr.

Privatleasing med Businesspakke Indeholder multifunktionslæderrat, Bluetooth interface, varme i forsæderne samt midterarmlæn foran (værdi 23.000 kr.)


Store KongenSgade 26 · 1264 København K tel. 33 15 01 84 · www.amati.dK

Store KongenSgade 26 · 1264 København K tel. 33 15 01 84 · www.amati.dK


t Er y tnE rEh rEtrats BESTIK TIL UDENDØRS BRUG

Nyheder

Vi har alle sammen været der – alt er flyttet med udenfor til en hyggelig grillaften. Kødet er på plads, salaten, drikkevarer… Alt er på plads men når man så henter de gamle tallerkener og bestikket i skuffen, mangler der ligesom noget der viser, at nu er vi udenfor og samtidig skal det være noget godt bestik. Det skal skære igennem kødet som var det lavet af smør. Det nye BISTRO BBQ kniv og gaffelsæt kan opfylde det krav.

R I A nePO 0 9 CX OVL OV eyn ne D

EntyrEt dit nye adrenalinkick startEr hEr

DEN NYE VOLVO XC90 OPEN AIR

Den nye VOLVO XC90 OPen AIR

Det fås i flotte farver og funktionaliteten er helt i top. Og når man er færdig - ryger det bare direkte i opvaskemaskinen.

Værktøj

til grillen

Alle ved hvor herligt der er at grille. Og vi er mange der glæder os til at komme i gang. Specielt med det rigtige værktøj. Med disse ting i hånden kan du både rense, stange, klemme og pensle.

Multifunktionel madkasse

FYRKATs grillværktøj er primært lavet af rustfrit stål med siliconehåndtag som ikke bliver for varme.

Madkassen med navnet Lunchbox kan flere ting. Plastunderdelen fungerer som skål og tåler mikroovn, mens det yderste låg i rustfrit stål kan bruges som tallerken. I låget er indbygget en såkaldt skaffel, der fungerer både som ske og gaffel. Hele herligheden holdes sammen af et silikonebånd. Lunchbox koster 299 kr. og tåler maskinopvask.

Så skal bøffen vendes…

www.evasolo.com

Passion for franske loppefund Når man går ind i butikken Fil de Fer i Store Kongensgade i København, går man ind i et lille stykke Frankrig. Og vel at mærke det Frankrig, som var engang, før verden gik af lave – la belle epoque, fin de siecle, tiden før første verdenskrig. Butikken bugner af alt det, der giver boligen et skær af rustik, landlig charme på den rigtige franske måde. Franske kirkestager med smukke opal- og porcelænsblomster; prismekroner, hvor sortnet stål spiller smukt op til prismerne i varierende farver fra klart til lyst violet. Fattigmandssølv, som er mundblæst glas med indvendig kviksølvbelægning. Håndbroderede hørlagner, så smukke, at man bruger dem som duge og gardiner; helt vidunderlige spejle og rustikke glas. Og massevis af de store skåle, som franskmændene til alle tider har drukket deres café au lait af. Møbler, køkkengrej og meget mere.

I den nye Volvo XC90 bevæger du dig ubesværet gennem naturens barske terræn eller byens hektiske puls. Samtidig er du altid garanteret oceaner af rummelighed og luksuriøs komfort i de syv sæder, der får det til at krible i dig for at køre dag og nat. Med en kraftfuld 5 cylindret D5 AWD motor og hele 200 hk kommer du nemlig sikkert frem i alt slags vejr og til alle destinationer. Så uanset om det er den friske forårssol eller de højteknologiske Dual Xenon-forlygter, der viser vejen, så er det bare om at komme af sted. For eventyret starter med en prøvetur i en af Bilias tre salgsafdelinger.

Butikken er drevet af indehaveren Lars Kristensens passion for franske loppefund. Der er ikke to ting, der er ens. Hver eneste genstand er håndplukket af Lars Kristensen på markeder i Frankrig. ”Alt er valgt med hjertet,” fortæller ”Jeg altid på . A . lb rAhan. h ng isehandler d -r rAmin h rintuition. iA nepo Det 0 9CX oVloV er den, der fortæller mig,rhvilke skal y tsdgenstande u eregiljeg red y have medrhjem y tsdtilubutikken.” ednegløf . A . lb sis s a h cs t r o p S

mtsyS y tilauQ riA

Han fortæller, at hver enkelt af de populære kirkestager fortæller en historie: k æ r t d n i r e d æ l n g i s e d -R gab terergetni edæsenraB stagerne er nemlig doneret til gab etalpdiks gokirken regnaaf fokfolk, ngisder ed-Rhar villet takke for en lykkelig htooteulB begivenhed, for eksempel er fødsel, en helbredelse eller måske en god høst. muimula i relenap ngised-R

tolipt raF rørsgnagfa etlebbod ngised-R ereksavetgylroF Lars Kristensen boede i Paris i 10 år, og her blev kærligheden til franske lop:røheblit 0 9CX oVloV tglAVdu revlis ,sliar-fooR gædet lnadmed yl ecnamrof reP hgiH pefund grundlagt. Da han vendte tilbage til Danmark i 1995, var 671.4 .rk ngised-R , tarredæL gninPå syle15 b eårfaS emoH drømmen om at få danskerne til at dele sin passion. Og det er lykkedes. 380.1 .rk ngised-R ,redæl i ponkraeG r til i dagem atravenibaK 380.1 .rk .ula tetsrøb i reladepst roperS butikken vokset fra at kunne rummes i et lille bitte lokale på 15gm2 ab tenseslet t y ksebtsaL fylde hele 200 m2. 294. 8 .rk gab ,ecnatsissasgnirekraP 991.7 .rk rof ,ecnatissasgnirekraP Udover butikken i Store Kongensgade driver Lars Kristensen også netbutikken )gab ecnatsissa-p dem ibmok i nuk(

www.fildefer.dk

g n i r et n o m g o s m o m . l k n i r e r e s i r P

10 fein april 2011

A riA nepo 3d 0 9CX oVloV kh 361 ,erdnilyc 5 ,raegtamotuA

B

sirpengApmA K

006 .0 6 6 . rk C

ngised -r dWA 5d 0 9CX oVloV riA n epo kh 002 ,erdnilyc 5 ,raegtamotuA sirpengApmA K

0 0 6 .018 . r k

. m k / g 912 lit m k / g 612 arf pilsdu 2 O C .l / m k 2,21 lit l / m k 0,21 arf gurbrof fotsdnær B .ry tsduartske dem ngise D -R 0 9 CX ne re lib etsiv ne D kd. s ra covlov åp erem sæ L . sevah regal regnæl å s redlæg dublitengapma K .regnintsokmosgnirevel visul kske resir P

A VolVo XC90 d3 open Air Automatgear, 5 cylindre, 163 hk

VOLVO VolVo Vo XC90 OPEN open AIR Air HAR hAr BL.A. bl.A. FØLGENDE følgende UDSTYR udstyr

KAmpAgnepris

Air Quality System Systm Barnesæde integreret bag Bluetooth Fartpilot Forlygtevaskere High Performance lydanlæg Home Safe belysning Kabinevarmer Lastbeskyttelsesnet bag

B

kr. 660.600 C

VolVo XC90 d5 AWd r-design open Air Automatgear, 5 cylindre, 200 hk KAmpAgnepris

kr. 810.600

R-DESIGN r-design HAR hAr BL.A. bl.A. YDERLIGERE yderligere UDSTYR udstyr Sportschassis R-design læderindtræk R-design kofanger og skidplate bag R-design paneler i alumium R-design dobbelte afgangsrør Roof-rails, silver

Den viste bil er en XC90 R-Design med ekstraudstyr. Brændstofforbrug fra 12,0 km/l til 12,2 km/l. CO 2 udslip fra 216 g/km til 219 g/km. Priser eksklusiv leveringsomkostninger. Kampagnetilbud gælder så længer lager haves. Læs mere på volvocars.dk

bilia.dk

Kirstinehøj 62 2770 Kastrup Tlf. 7259 1500

Nærum Hovedgade 1 2850 Nærum Tlf. 7259 1800

Husby Allé 7-9 2630 Taastrup Tlf. 7259 1700

udVAlgt VolVo XC90 tilbehør: Læderrat, R-design kr. 4.176 Gearknop i læder, R-design kr. 1.083 Sportspedaler i børstet alu. kr. 1.083 Parkeringsassistance, bag kr. 8.492 Parkeringsassitance, for kr. 7.199 (kun i kombi med p-assistance bag) Priser er inkl. moms og montering


Arne Jacobsen

I 1951 flytter Jonna og Arne Jacobsen ind i enderækkehuset Søholm, der ligger ved Bellevue i Klampenborg. Her bor han indtil sin død i 1971. Jonna og Arne Jacobsen havde indrettet sig med en kombination af hans egne møbeldesigns, moderne malerier (af blandt andre Jorn, Carl Henning Pedersen og den franske maler Lapique) samt en del gamle ting, blandt andet gammelt engelsk sølv, som han købte på sine rejser til London.

Vi kender ham alle sammen af navn, og kan nikke genkendende til mange af hans modernistiske bygninger, klassiske men hvem var Arne Jacobsen egentlig? Vi fortæller her om hans liv og levned og viser noget af det bedste han har skabt.

Af Katrine Martensen-Larsen fotos: scanpix, PR, Fritz Hansen

møbler og futuristiske designs,

Bellevue AJ3 Tablelamb Firmaet &tradition har netop lanceret denne lampe har Arne Jacobsen tegnet, og som aldrig før har været i produktion. Det var barnebarnet Tobias Jacobsen der fandt de gamle tegninger frem.

”Hvis byggeri bli’r arkitektur, så er det en kunstart. Det er givet, at hvis et bygværk ikke er både funktionelt og teknisk i orden, så bli’r det heller ikke til arkitektur, så bli’r det kun til byggeri”

A

rne Jacobsen blev født i 1902 og voksede op som enebarn i et jødisk borgerligt hjem i København. Faderen (Johan Jacobsen) var grosserer og moderen (Pauline Jacobsen), der var bankuddannet, gik hjemme. Fra barnsben var Arne Jacobsen glad for mad, og han var godt i stand. Efter sigende var han et temmelig uroligt barn, hvorfor forældrene valgte at sende ham på kostskole. Hans mor var imidlertid nervøs for, at han skulle blive drillet fordi han var jøde, men på kostskolen i Nærum dannede han et tæt venskab med brødrene Mogens og Flemming Lassen og klarede sig fint blandt kammeraterne. Som ung dreng rystede Arne Jacobsen sine forældre, da han overmalede sine tapetserede vægge på sit drengeværelse med hvid maling og dermed på det kraftigste modsatte sig deres pyntede

12 fein april 2011

april 2011 fein 13


Hvis man både er til bilkultur og arkitektur, så er den gamle tankstation ved Skovshoved Havn værd at besøge. Tankstationen er i dag fredet, og blev opført i 1937 samtidig med, at man byggede den nye kystvej, der førte Strandvejen udenom Skovshoved og Tårbæk. Tankstationen er bygget i Arne Jakobsens velkendte funkis-stil og er især kendt for sin paddehat, der skærmer de tankende bilister mod regn og blæst. Desuden er selve bygningen beklædt med hvide klinker hele vejen rundt, og på fronten finder man det store karakteristiske ur. Fotoet her er taget fra dengang der var tankstation.

I 2005 købte ejendomsselskabet Realea A/S Arne Jacobsens egen villa på Gotfred Rodes Vej 2 i Charlottenlund, og selskabet har gennemført en gennemgribende restaurering af ejendommen. Huset og garage er tegnet og opført i 1929 og er to år senere i 1931 udbygget med en tegnestuefløj og drivhus. Her boede og arbejdede Jacobsen selv frem til 1940, hvor han flyttede fra sin familie til et rækkehus han selv havde tegnet ved Jægersborg Station.

og overlæssede klunkestil. Jacobsen var allerede æstetiker, han havde øje for mangfoldighed og kontraster og var i øvrigt en mester i at tegne og male med akvarelfarver allerede som teenager. Efter kostskoletiden fik Arne Jacobsen job på skibet Frederik d. 8. Han ville være sømand og rejste til New York, måske for at komme væk hjemmefra. Med sig havde han sin malerkasse, men han vendte dog hurtigt tilbage til Danmark med drømmen om at blive kunstmaler. Da han præsenterede sin far for ideen, blev han endnu engang mødt med modstand. Faget var brødløst og ”du er jo ikke nogen artist”, skal faderen efter sigende have sagt til sønnen, med henvisning til hans kraftige kropsbygning. Hvis Arne Jacobsen havde arvet nogle kunstneriske færdigheder, var det bestemt ikke fra faderen. Snarere var det fra moderen, som brugte megen tid på at tegne og male billeder og kompositioner med blomstermotiver. Uddanner sig til arkitekt Vennen Flemming Lassen foreslog i stedet Arne Jacobsen at blive arkitekt og i 1920 påbegyndte han derfor den fireårige mureruddannelse på teknisk skole. Han brugte sine ferier på at stå i murerlære i Tyskland - ”at tage på Valsen”, som han kaldte det. Dengang kunne man nemlig ikke søge om optagelse på arkitektstudiet, med mindre man havde en håndværksmæssig baggrund. Under uddannelsen mødte han sin første kone Marie, som kom fra Færøerne og som i øvrigt var ven med Poul Henningsen. Allerede som studerende på kunstakademiet (1924 – 1929) skinnede Arne Jacobsens talent igennem. Som førsteårsstuderende modtog han en sølvmedalje for en stol, han havde tegnet til verdensudstillingen i Paris i 1925. På diplomet stod der ”artiste” og han viste det stolt til sin far, som dog ikke lod sig imponere. Året efter sin afgangseksamen modtog han en guldmedalje for et projekt til et nyt nationalmuseum i Cottageparken Klampenborg. Imponerende produktion af enfamiliehuse Arne Jacobsen fik som nyuddannet job hos Poul Holsø, der var stadsarkitekt i København (1927 – 29), men det varede ikke længe, før han blev selvstændig og fik voldsomt travlt med at tegne villaer for private bygherrer. Primært i Hellerup, Charlottenlund og Klampenborg, hvor hans mesterværker i dag indbringer nogle af landets højeste kvadratmeterpriser. Det er ikke utænkeligt, at det var via faderens netværk af grossister, han fik sine første private kunder. Listen over hans arkitektoniske bedrifter er alenlang - over 50 enfamiliehuse tegnede han op igennem 1930’erne, 40’erne og 50’erne. Men også boligblokke, rækkehuse, kædehuse, skoler, rådhuse, idrætsklubber, -anlæg og -haller strømmer fra hans hånd. Det er funktionalismens stramme linjer han brænder for, og han er stærkt inspireret af Marcel Breuer, Walter Adolph Gropius, Le Corbusier og ikke mindst Mies van der Rohe.

14 fein april 2011

Arne Jacobsen ses med sin anden hustru Jonna Møller ved Grand Prix International du Comité de l’Architecture d’Aujourd’hui i Paris i 1961. Hun med et glas vin, mens han nøjes med et glas juice. (Privat foto)

Jacobsens familie Arne og Marie Jacobsen får sønnerne Johan (kaldet Jochum) og Niels, der begge er døde i dag. Jochum fik to sønner, hvoraf den yngste, Tobias Jacobsen har fulgt farfaderens fodspor. Han er uddannet guldsmed og industriel designer fra Danmarks Designskole. Han tegner ure, møbler og køkkenredskaber, og er i øvrigt ham der spørges til råds, når der skal ændres ved nogle af farfaderens designs. Når en stol eller en lampe eksempelvis skal lanceres i en ny farve. Tobias var kun 6 år da hans farfar døde og lærte ham derfor aldrig rigtigt at kende, men han fortæller: ”Min farfar gik altid rundt med gartneren i den store have, når vi besøgte ham på hans landsted ved Tissø. Jeg husker ham som en mand man ikke nærmede sig. Og jeg tror aldrig jeg har siddet på skødet af min farfar”. Tobias kan også huske at farfaderen kom med lidt hånlige kommentarer omkring hans næses størrelse, engang han skulle fotografere børnebørnene, og at han fik skældud, hvis han kom til at sparke den mos i stykker, som sirligt var plantet imellem fliserne. Tobias Jacobsen fortæller i øvrigt, at han er vokset op i provinsen, nærmere bestemt Vordingborg, hvor faderen var lods, og at familien gik særdeles stille med dørene omkring deres ophav.

Arne Jacobsen designede både Svanen™ og Ægget™ til lobby- og lounge-arealerne i Royal Hotel i København i 1958. Opgaven med at designe samtlige elementer til hotelbygningen foruden møblerne var Jacobsens store chance for at omsætte sine teorier om integreret design og arkitektur til praksis. I 1958 var Svanen en teknologisk nyskabende stol: Ingen lige linjer – kun kurver. Hvis man er rigtig stor fan af Arne Jacobsen, og i øvrigt vil betale for det, kan man for den nette sum af 4.900,- få en overnatning på værelse 606 på SAS Royal Hotel i København. Det eneste værelse der står fuldstændig som mesteren oprindeligt indrettede det.

april 2011 fein 15


”Når man skal løse en opgave, så er der næsten altid forskellige løsninger, nogle gange kun nogle få løsninger, og de kan sådan set alle sammen være praktiske og funktionelle. Men de mangler den æstetiske løsning, som hæver det op til arkitektur. Det er dér, den artistiske opgave ligger: Ud af disse løsninger at vælge den bedste”

Tobias Jakobsen er fulgt i farfaderens fodspor. Han er uddannet guldsmed og industriel designer.

”Mit efternavn var jo meget anonymt og vi talte aldrig om hvem vores farfar var”. Rundt omkring i byen begyndte folk imidlertid at lægge to og to sammen, for hjemme hos Tobias spiste de med et mærkeligt bestik, sad på stole der væltede og havde et sommerhus der lignede et offentligt toilet. Sidstnævnte vender vi tilbage til senere. ”Jeg tror, at det var jante-lovens skyld,” forklarer Tobias, som først for cirka 10 år siden har rystet den af sig og nu har mod på at stå offentligt frem. Arne Jacobsens anden søn Niels, fik fem sønner, men flyttede som ung til Irland, hvor han blev irsk-katolik og meget religiøst involveret. Der er ingen tvivl om, at ateisten Arne Jacobsen havde det svært med sønnens dedikation til det religiøse. Om Niels gjorde et modtræk til et eventuelt svigt fra faderens side, kan man kun gisne om. Og om Arne Jacobsen har været en god far for sine sønner, står i hvert fald hen i det uvisse. ”Men dengang var det jo normalt, at fædre gjorde karriere og mødre gik hjemme med børnene,” kommenterer Tobias. Arne Jacobsens enorme arbejdsiver har uden tvivl fyldt det meste i hans liv og ægteskabet med Marie går da også i stykker i 1942, da han via fælles venner møder tekstildesigneren Jonna Møller og hovedkulds forelsker sig. Parret flygter sammen i en robåd til Sverige i 1943 – i samme båd sidder i øvrigt Poul Henningsen og hans frue. Poul Henningsen der i modsætning til Arne Jacobsen ikke er jødisk, men som samfundsdebattør har raget uklar med Gestapo, føler også det er bedst at forlade det besatte Danmark. I Sverige gifter Arne Jacobsen sig med Jonna Møller og tager job på en tegnestue i Stockholm. Det er i denne periode, at han sammen med Jonna tegner naturmønstrede tekstiler og tapeter til blandt andre Nordiska Kompagniet. Et par dage efter befrielsen vender parret tilbage til Danmark, og glæden ved genforeningen er stor, fortæller Jonna Møllers søn Peter Holmblad, der dengang var 11 år.

Serie 7™, som blev designet i 1955, er langt den bedst sælgende stol i Fritz Hansens historie. Den formstøbte finerstol er en videreudvikling af den klassiske stol Myren™. Den firbenede stabelstol kan ses som kulminationen på anvendelsen af lamineringsteknikken, som blev udviklet til perfektion i løbet af 1920’erne og 1930’erne af Søren C. Hansen, sønnesøn af virksomhedens grundlægger, Fritz Hansen. Stolen er netop lanceret i egetræ.

16 fein april 2011

Jonna og en lille vennekreds Privat havde parret Jonna og Arne Jacobsen nok i sig selv og de så kun en lille udvalgt skare af venner, af hvem kan fremhæves brødrene Niels og Henning Koppel med fruer. Smalltalk gad han ikke, men politik kunne han sagtens diskutere ivrigt, selvom man ikke kunne kalde ham politisk aktiv. I gennem mange år holdt han i øvrigt det kommunistiske dagblad Land og Folk, for som han sagde; ”det var interessant at se tingene fra begge sider.” Arne Jacobsen var fortsat glad for mad, om end han ikke kunne lave den selv. Og han elskede søde sager. At flødeskumskagen helst skulle være pæn for at smage godt, vidner om det svære dilemma i at slippe æstetikken et øjeblik. Spiritus holdt han sig til gengæld fra, fordi han blev oppustet og rødblusset i hovedet af det. Hvis han skulle drikke noget med alkohol var det et enkelt godt glas rødvin. De sidste par år af hans liv havde hans læge forbudt ham at ryge, og det var en stort afsavn for den ellers altid piberygende mand. Når der skulle males om i privaten, blev Jonna sat til at udpege den perfekte hvide vægfarve blandt utallige, og derefter holde billedrammer op i timevis for at finde den rette komposition. Kaffekopperne var sirligt og geometrisk stillet op og børnenes legetøj gemt af vejen, når Jacobsen omsider kom hjem fra tegnestuen. Hyppige udtalelser som: ”Jeg er ved at brække mig af æstetik,” vidner imidlertid om en mand, der godt selv kunne se med ironi på sit virke. Sport var ikke noget Arne Jacobsen brugte sin fritid på, til gengæld elskede han sine haver og at rejse – særligt til Italien, hvor han beundrede arkitekturen og malede flittigt med sine akvarelfarver.

Det var den daværende rektor Allan Bullock der insisterede på, at danske Arne Jacobsen skulle tegne det nye St. Catherines College i Oxford, England. Det var også til professorerne på skolen han designede Oxford-stolen.

En kompromisløs fedterøv Jacobsen havde ry for at være en fedterøv og selvom han efterhånden var blevet en velhavende mand, skulle der gå mange år før han tog sig sammen og forærede Jonna en bil. Da hun fyldte 60 år, flottede han sig og pakkede en lille Morris Minor ind i cellofan og bandt en stor sløjfe rundt om den. Påpasselighed og mådehold var ord, der karakteriserede ham godt, og han var kendt for at betale sine ansatte dårligt. En god forretningsmand kan man også kalde ham, for hvorfor skulle han betale overpris, når de dygtigste arkitekter fra både ind- og udland stod i kø for at arbejde gratis for ham? ”Han kunne være besværlig, sarkastisk og kompromisløs over for samarbejdspartnere og producenter og krævede af sine ansatte, at de nærmest arbejdede i døgndrift på tegnestuen i stedet for at tage hjem til familien - ellers kunne de bare skride”, sådan står der om ham på websitet www. arne-jacobsen.com, som Dansk Design Center lancerede i forbindelse med markeringen af 100 års dagen for Arne Jacobsens fødsel (2002) og som Fritz Hansen overtog driften af i 2010, ”fordi der en kolossal interesse for ham og hans værker, ikke mindst fra udlandet,” forklarer Jacob Holm, der er administrerende direktør for Fritz Hansen.

april 2011 fein 17


Firmaet Minimii har lanceret en tro kopi af Arne Jacobsens egen villa i Charlottenlund som dukkehus. Dukkehusmøblerne er også Arne Jacobsen Dukkehuset har mange gennemtænkte detaljer. Blandt andet kan facaderne klikkes af og på, så flere børn kan lege samtidigt omkring huset. Der er indbyggede magneter, der gør det muligt at hænge lamper og malerier frit på vægge og i loftet. Foto: Thomas Skyum via www.minimee.com

Samarbejdet med Fritz Hansen Møbelproducenten Fritz Hansen indledte allerede i 1934 et samarbejde med Jacobsen, men gennembruddet kom først med Myrestolen i 1952. Stolen på tre ben, som Jacobsen måtte kæmpe bravt med møbelhuset om at få i produktion. De troede ganske enkelt ikke på ideen. Selv udtalte han: ”Jeg tog udgangspunkt i behovet: hvilke stole er der brug for? Jeg fandt, at man trængte til en ny stoletype til de små spisekøkkener, som i dag indrettes i det meste nybyggeri, en lille, let og billig stol. Samtidig lavede jeg den sådan, at den også kan benyttes i for eksempel kantiner, som stabelstol. Den kan stables ved at man skyder stolene ind i hinanden, derved sparer man både tid og kræfter.” I dag er Arne Jacobsens møbelklassikere et guldæg for Fritz Hansen, som fortsat producerer en række af hans største designs. Blandt andet 7’eren, opfølgeren til Myren, som der er solgt tæt på svimlende otte millioner af på verdensplan. Når vi spørger Jacob Holm om, hvor vigtig Arne Jacobsen er for Fritz Hansen, svarer han: ”Arne Jacobsen er meget vigtig for os, idet hans produkter udgør en væsentlig del af vores samlede omsætning - men han har også særligt designmæssigt været med til at sætte standarden hos os og præget det, vi kalder vores ”design-dna”, selv om det snart er 40 år siden han døde”. Som et kuriosum fortæller Jacob Holm, at han ind imellem møder folk i udlandet, som siger, at de gerne vil møde denne unge ”funky” designer Arne Jacobsen, da hans designs virker meget inspirerende. Så smiler han bare og siger, at det ville han også gerne. Da fanden blev gammel gik han i kloster Men der er også folk, der har arbejdet sammen med ham, der fortæller, at han var ydmyg overfor opgaver, hvor han ikke var på hjemmebane. Ssom for eksempel da han designede tekstilkollektioner for C. Olesen i 1950’erne. ”Han var faktisk ofte usikker og ville gerne have masser af ros,” supplerer hans stedsøn Peter Holmblad, der mindes de bedste stunder med stedfaderen i den periode, hvor han efter en ihærdig indsats havde fået overtalt ham til at tegne en kollektion til Stelton (Cylinda-Line), hvor han selv var administrerende direktør. ”Det var i diskussionen omkring design og formgivning, at man kom tættest ind på ham,” uddyber Holmblad. At hustruen Jonna igennem hele livet var ham en vigtig sparringspartner på det kreative plan, hersker der ingen tvivl. ”Hun blev altid spurgt til råds når han var i tvivl om i hvilken retning han skulle,” forklarer stedsønnen. Hans mangeårige medarbejder, og i øvrigt første kvindelige ansatte, Ellen Waade fortæller, at da hun kom til Jacobsens tegnestue i 1967 blev hun mødt af en mild, anerkendt og feteret mand. ”Han havde jo kæmpet med megen modstand fra branchen i sin tidlige karriere. Der var ligesom to lejre – dem der var med ham og dem der var imod ham,” fortæller hun og refererer særligt til 1937, hvor han tegnede Stellings Hus på Gl. Torv i København og efterfølgende kunne læse i arkitekturanmeldelserne, at han burde formenes adgang til alt fremtidigt byggeri. ”Da jeg blev ansat var han faldet til ro, og han var meget interesseret i at få unge nyuddannede arkitekter ind på tegnestuen – han tappede os,” fortæller Ellen Waade og fortsætter: ”Der var mange faglige diskussioner på tegnestuen, og naturligvis blandede han sig - han var også meget inspirerende det er klart. Nogle gange blandede han sig ikke ret meget i projekterne, men han kunne også finde på at stå og stampe i gulvet som et barn, og kokettere med at: ”Jeg vil også være med til at bestemme”.”

18 fein april 2011


Det tog stedsønnen Peter Holmblad et halvt år at overtale Arne Jacobsen til at tegne en kollektion til firmaet Stelton, som han i gennem mange år var administrerende direktør for. Det var under samarbejdet med udviklingen af disse produkter at Jacobsen og stedsønnen de kom tættest på hinanden.

De stramme, skulpturelle linjer og perfekte proportioner i VOLA designet, der blev skabt for over 40 siden, har gjort VOLA til et designikon, der er anerkendt over hele verden. Forarbejdning og finish af VOLA serien er ligeledes unik og sikrer exceptionel funktion, holdbarhed og skønhed.

”Hvis arkitektur ikke havde med kunst at gøre, så ville det være forbavsende nemt at bygge huse, men arkitektens opgave – og vanskeligste opgave – er hele tiden at vælge”

Selv havde Ellen Waade tre små børn, da hun blev ansat, og håbede hun med tiden kunne få det kringlet således, at hun kunne få nedsat arbejdstid, ”men det blev altså kun i form af, at Hans Dissing måtte gå ud på gangen med min taske, så jeg kunne snige mig ud, som om jeg blot skulle på toilettet,” forklarer hun smilende. ”Arne Jacobsen forstod simpelthen ikke, at livet kunne handle om andet end arkitektur og ordene ”nedsat arbejdstid” måtte man for alt i verden ikke sige højt.” Ellen Waade fortæller også, at den gamle mester havde svært ved at rose – særligt hvis andre lyttede. ”Han ringede engang til mig et par minutter inden han mødte på tegnestuen, for at fortælle mig, at jeg havde haft meget held med et sommerhus-koncept jeg havde tegnet på.” Kubeflex, der i øvrigt i dag står på Trapholt kunstmuseum i Kolding, men som var det sommerhus Tobias Jacobsen og hans forældre havde i Vordingborg, og som naboerne altså mente lignende et offentligt toilet. ”Han kunne jo ligeså godt have rost mig ansigt til ansigt,” konkluderer hun. Hvad var det han kunne? Jacob Holm mener Jacobsens design stadig er så populære fordi: ”Han havde en sjælden evne til at arbejde med både det spinkle og det organiske, som præger hans design - det betyder i mine øjne, at hans designs har kunnet overleve og ikke blive daterede af en speciel tidsepoke. Derfor ser de udaterede ud og har overlevet.” Arne Jacobsen-specialisterne, professor ved Arkitektskolen Carsten Thau og arkitekt Kjeld Vindum, fortæller i deres store værk om Jacobsen, ”at de ser ham som et antenne-menneske, der lynhurtigt formår at afkode internationale strømninger og omsætte dem til sit eget udtryk, som så siden hen bliver både internationalt og autoritativt i en sjælden grad.” Og det stemmer fint overens med Ellen Waades udtalelser om: ”At han altid læste internationale tidsskrifter og magasiner.” Jacob Holm fortsætter: ”Selv om mange måske fejlagtigt vil mene, at han er en af grundlæggerne af moderne danske design og møbelkunst - så kan den titel kun gives til Kåre Klint, som var Arne Jacobsens professor på akademiet og som inspirerede både Wegner, Jacobsen og senere både Kjærholm og andre - det er dog klart, at Arne Jacobsen har sat sig dybe spor, som den dag i dag stadig vækker international anerkendelse, og måske gjorde, at vi fik en tid i 80’erne og 90’erne, hvor danske designere havde meget svært ved at bryde igennem på grund af de store mestre. Det er heldigvis meget anderledes nu, hvor der er mere talent til stede - talent, som ikke er bange for de gamle designikoner.” Arne Jacobsen som inspirationskilde Poul Christiansen, den ene halvdel af makkerparret i Komplot, som har designet Gubi-stolen, kan bekræfte af Arne Jacobsen har været en stor inspirationskilde. ”Arne Jacobsens industrielle tilgang til arkitektur og design er helt klart noget, der har påvirket danske designere. For mit vedkommende er det specielt hans møbler, myren og 7´eren, der har været både en inspiration og en udfordring.

20 fein april 2011

®

VOLA A/S

I Lunavej 2 I DK-8700 Horsens I Tel.: 7023 5500 I sales@vola.dk I www.vola.dk


Det kan ikke passe, at det sidste ord om formpressede skal-stole blev sagt allerede i begyndelsen af 1950’erne! Arne Jacobsen lærte os, at være vågne og åbne overfor ny teknologi, og prøve at finde ind til den bedste udnyttelse af den. Lade teknikkens iboende fordele komme til udtryk i designet, og derved også flytte nogle formmæssige opfattelser og grænser for, hvordan tingene skal se ud.” Og til spørgsmålet om, hvorvidt han nogensinde har følt, at hans generation havde svært ved at bryde igennem på grund af de store mestre som Arne Jacobsen, svarer han: ” Der er muligvis nogen designere i min generation, der har følt det, fordi producenterne jo naturligt vil holde nye ideer op mod de store mestres fra 50’erne. Men personligt har jeg aldrig følt det som et problem. Det drejer sig om at bringe en udvikling videre, og det tror jeg kun man kan, hvis man bekender sig til sine rødder.”

Fakta: Rettighederne til Arne Jacobsens designs ejes i dag af hans arvinger igennem selskabet Arne Jacobsen Design A/S. I sin meget produktive karriere nåede han at tegne stort set alle former for bygningsværker. Han udmærkede sig ved sine ”totaldesign”, hvor han havde indflydelse på alt lige fra udformningen af huset til designet af lampe, inventar, tekstiler og møbler. Som designer har Jacobsen fremstillet forlæg til møbler, tekstiler, tapeter, sølvtøj m m. Blandt de kendteste arbejder er Myren (tegnet til Novos kantine) (1952), 7’eren (1955), Ægget og Svanen (tegnet til SAS Royal Hotel) 1958, samt bordservice-serien CylindaLine tegnet til Stelton (1967). Blandt hans kendteste arbejder som arkitekt er boligbebyggelsen Bellavista i Klampenborg (1933-34), Bellevue Teater (1935-36), Århus Rådhus (s m Erik Møller) (1939-42), Søllerød Rådhus (s m Flemming Lassen) (1940-42), Søholm kædehus-bebyggelsen i Klampenborg (1950-54), Rødovre Rådhus (1957), Glostrup Rådhus (1958), Munkegårdsskolen i Kbh (1955-59), SAS Royal Hotel Kbh (1958-1960), Toms Chokoladefabrik i Ballerup (1961), Danmarks Nationalbank (påbegyndt 1965), St Catherine’s College i Oxford (1964-66). Som færdiguddannet arkitekt arbejdede Arne Jacobsen et par år hos Poul Holsø der var stadsarkitekt i København, men fra 1930 og indtil sin pludselige død i 1971 havde han sin egen tegnestue. Hans Dissing havde i mange år været tegnestuechef hos Arne Jacobsen, mens Otto Weitling arbejdede som associeret partner på de tyske projekter. Det kom derfor ikke som nogen overraskelse at netop de to efter Jacobsens død blev opfordret til at færdiggøre tegnestuens mange igangværende opgaver, hvilket lagde grundstenen til etableringen af arkitektfirmaet Dissing+Weitling i 1971. Arne Jacobsen ligger begravet på Ordrup Kirkegård.

Værelse 606 I perioden 1956 – 1965 var Arne Jacobsen tilknyttet kunstakademiet som professor, hvor han underviste i bygningskunst. I 1960 tegnede han SAS Royal Hotel, den 20 etager høje bygning på hjørnet af Hammerichsgade og Vesterbrogade, og hans funktionalistiske stil er gennemført over hele hotellet. Han fik lov til at tegne ALT, og det er hertil han skabte det futuristiske AJ-bestik, produceret af Georg Jensen, AJ-dørgrebet, produceret af Carl F Petersen samt AJ væg-, bord-og standerlampen, produceret af Louis Poulsen. Produkter, der alle er blevet designikoner. Overalt går Jacobsens funktionelle og elegante design igen, selvom visse elementer som bestikket måtte skiftes ud med et mere konventionelt design af hensyn til gæsterne. Han tegnede også Ægget og Svanen til hotellet, sammen med Myren de to møbler han var allermest stolt af, at have skabt i sin karriere. Hvis man er rigtig stor fan af Arne Jacobsen, og i øvrigt vil betale for det, kan man for den nette sum af 4.900,- få en overnatning på værelse 606, der som det eneste værelse på hotellet, står fuldstændig som mesteren oprindeligt indrettede det. ”Vi har rigtig mange forespørgsler på dette specielle værelse. Det bliver beset af design- og arkitektstuderende og ofte brugt til foto- og filmoptagelser, men vi har også mange japanske og amerikanske turister, der booker det,” fortæller Boline Andersen Karademir, der er PR og marketingassistent hos Radisson Blu. Afslapning i naturen Når Jacobsen skulle slappe af, foregik det på en malkestol i naturen ved sommerhuset i Gudminderup Lyng i Odsherred, som han tegnede til sig selv og sin familie i 1938. Efter han solgte sit sommerhus ved Sejerøbugten, fandt han senere et nedslidt husmandssted indeklemt på to sider af hans elskede bøgeskov. Stedet kaldes fra gammel tid ”Dejligheden” og ligger høj hævet over Tissø på Vestsjælland med en betagende udsigt over Storebælt og til Fyn i klart vejr. Han ville have revet det eksisterende hus ned og bygget et nyt lille super hus til sig selv og Jonna. Men myndighederne gav afslag på grund af landbrugspligt på de tilhørende 11 tønder land. Så det blev en totalombygning i stedet for. I naturen omkring sine landsteder kunne han sidde i timevis og fordybe sig i akvarelmaling, nusse med sine plantestiklinger eller vandre i haven med sin gartner. Og måske skulle han have brugt mere tid på dette, for da han pludselige falder om af en massiv blodprop i hjertet som kun 69-årig, den 24. marts 1971, skyldes det måske et alt for hårdt arbejdsliv. Hvis man afslutningsvis skal konkludere hvad han var for et menneske, gøres det ikke meget bedre, end som ordene lyder på det officielle website om en af det 20 århundredes største danske arkitekter: ”Der tegner sig på den ene side den insisterende perfektionistiske modernist, for hvem ingen detaljer var ligegyldige, selv om verdensbilledet alligevel grundlæggende var sort/ hvidt og temmelig firkantet (eller rundt, cylindrisk eller æskeformet, om man vil). På den anden side den natursværmende botaniker med umiskendelige kendetegn af dansk hyggeonkel. Fagligheden og Jacobsens nærmest fagidiotiske arbejdsiver hænger i det hele taget ved, når man skal beskrive ham - og som han beskrev sig selv”.

Hovedgaden 43, 2970 Hørsholm, telefon 4579 0810 Strandvejen 189, 2900 Hellerup, telefon 3961 8880

22 fein april 2011


Flot balance mellem design, form

Duft af engelsk have

og

Nyheder

En af verdens mest berømte botaniske haver er Kew Garden i England. Nu er det muligt at bringe nogle af havens vidunderlige dufte hjem i stuen. Klinta & Co. har i samarbejde med den botaniske have udviklet lys med dufte fra den engelske have. Der er dufte fra engelske blomster, urter, krydderier og botaniske frugter.

funktion

udeliv

Klinta & Co

Bordgrill BISTRO Der er nu noget specielt ved at tilberede maden direkte der hvor man sidder – sammen med sine gæster.

Som skabt til de lune sommeraftner Med Steltons enkle og elegante biopejs skaber du hyggelig aftenstemning på terrassen, altanen - eller måske på stranden? Ældgamle materialer som glas og støbejern spiller smukt sammen med de lette, moderne og stilrene linjer. Lad dig forføre af ildens leg bag den lette glasskærm, og lad tankerne danse i takt med flammerne.

Som gæst er det også altid rarere at værtsparret – på skift – ikke befinder sig i køkkenet. Denne bordgrill har mange anvendelsesmuligheder og er faktisk to grill i en. Den flade side er perfekt til pandekager, crepes og bacon mens den mere riflede side, er perfekt til kød, fisk og grønsager. Begge flader er af aluminum med non-stick belægning mens håndtagene er af plastik. Grillen har seks forskellige varmetemperaturer. Både grillen om opsamlingsbakken nedenunder kan komme i opvaskemaskinen. Brug den til brunch, frokost eller når der skal laves aftensmad.

Have i en pose  ed The Pocket Gardener kan M man dyrke sin egen have i en pose og dermed få en del af havens botaniske rigdom med hjem. I posen er der en helt speciel kombination af jord, gødning og frø, og det eneste man skal gøre er, at åbne, vande og se den flotte plante vokse! Klinta & Co

Farvestrålende stole til havenUnik og kun hos ATAG: du kan opdele ovnrummet i vores multifunktionsovne i to, så du faktisk har to forskellige, uafhængige ovne! Begge ovnrum er udstyret med egne blæsersystemer, egne ovnlys og har egne knapper. Dermed kan du tilberede to forskellige ting ved to forskellige temperaturer samtidigt. Du kan også vælge kun at bruge ét rum i ovnen, hvis du eksempelvis kun skal lave en enkelt ret eller skal holde maden varm. Da ovnrummet således er meget mindre, bliver det hurtigere varmt og bruger mindre energi: det er hurtigt, praktisk og sparer energi og penge.

Det franske møbeldesignfirma Fermot fremstiller farvestrålende møbler til haven. Luxembourg-stolen fås i ikke færre end 20 farver. Og de blegner ikke. Farverne er 100 procent U/V resistente takket være en særlig malingstype, der gør stolenes overflade både hårdfør og behagelig at røre ved. Møblerne fås hos Rambow på Østerbro i København.

BBQ grill

Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 35 35 32 35

Bodums grill er efterhånden velkendt. De friske farver kombineret med den ovale form får den til at stikke ud i mængden. Og når man har styr på indirekte og direkte varme, har du en rigtig god grill. Alle grillene kommer med bestikholder, foldbart sidebord og spækbræt til brug i udekøkkenet eller inde i køkkenet.

øverste ovn i brug

ATAG

nederste ovn i brug

Tlf 35 35 32 35

mail: info@atag.dk

begge ovne i brug

BESØG VORES SHOWROOM LÆS MERE PÅ WWW.ATAG.DK april 2011 fein 25


Overdådig rumfornemmelse ”Vores største udfordring bestod i at skabe en overdådig rumfornemmelse, en katedral af lys og luft og space,” fortæller Jens Martin Skibsted om det store penthouseprojekt, han sammen med den verdensberømte tyske arkitekt Jürgen Mayer H., har udført på

I forgrunden en stor løve, skudt af ejerens far på grænsen mellem Tanzania og Kenya. I baggrunden spisestue med Piet Hein’s Ellipse bord og Jasper Morrison’s stole betrukket med zebraskind.

26 fein april 2011

Af Katrine Martensen-Larsen Fotos Stuart McIntyre

Holmen i København.

april 2011 fein 27


Den store vask er underlimet. Bordpladen er i asketræ og armaturet med skyllebruser er fra det tyske firma Dornbracht.

Gangarealerne i gulvet snor sig som helikoptervinger, ud fra ”The Rotor” og er udført i asketræsparket, - omkranset af hvidmalet beton, med indlagt gulvvarme. Bemærk hvordan helikoptervingerne er spejlet i loftet ved brug af imiteret trætapet fra Ralph Lauren (Tigris Woodgrane).

”P

roblemet var, at jeg havde to lejligheder - som nu skulle lægges sammen til en stor lejlighed,” fortsætter Jens Martin. ”Og midt i det jeg ønskede at etablere som opholdsrum, stod en brandskakt, som ikke kunne flyttes.” Brandskaktens placering skulle senere vise sig at blive af vital betydning for lejlighedens udformning - men mere om det senere. Jens Martin Skibsted er manden bag det international anerkendte designhus KiBiSi, men er måske bedst kendt som grundlægger af og chefdesigner for Biomega - virksomheden, der som de første i verden - betragtede cyklen som et luksuriøst stykke industriel design, og dermed udviklede den ultimative bycykel. Et dansk designikon, som i dag er udstillet på museer verden over og som Jens Martin Skibsted sågar har haft den ære at præsentere i prime time på CNN. Køkkenet er bygget på omkring en vaskeø i asketræ. Elementerne langs væggen er fra Multiform, og helt enkle hvide uden greb. Barstolen med det orange stof er fra Gubi.

28 fein april 2011

I team med Jürgen Mayer H. I 1998 blev Jens Martin Skibsted introduceret til den tyske arkitekt Jürgen Mayer H., som via sin tegnestue i Berlin har udført en række

opsigtsvækkende byggerier i både Tyskland og Spanien. ”I flere år kommunikerede vi udelukkende online,” fortæller Jens Martin og forsætter: ”Vi udvekslede ideer og diskuterede design og arkitektur på mail. I 2004 blev vores samarbejde dog mere konkret, idet jeg bad Jürgen Mayer H. om at hjælpe med planløsningen på den 200 kvadratmenter store lejlighed der ligger på Holmen.” Da det fysiske designteam med Jens Martin og Jürgen Mayer H. så kom på banen, var byggeriet imidlertid langt. ”Entreprenøren var i gang med en temmelig traditionel opbygning af de to lejligheder. Det fik vi hurtigt sat en stopper for,” fortæller Jens Martin. ”Vi ønskede nemlig at skabe noget utraditio-

nelt. En overraskende og anderledes rumopdeling. Den ultimative penthouselejlighed.” Adskilt af en kløft Først og fremmest var de to designere enige om, at dele den store lejlighed op i en privat afdeling med soveværelse og bad, og en åben afdeling, bestående af køkken, spisestue, opholds- og tv-rum. Adskillelsen af det private og den mere offentlige del, skulle være markant og udtrykket i de to ’rum’ måtte gerne være ret forskelligt. Det blev badeværelset der kom til at markere denne adskillelse. Bygget op i lavasten, på gulve og vægge fra toiletafsnittet, ind i brusenichen, rundt om badekaret, og helt ud på tagterrassen, omkring udendørsbassinet. Grundet planløsningen og ikke mindst mate-

april 2011 fein 29


Udendørsbassinet giver terrassen liv og får naturen tættere på.

På displayet kan alt i huset aflæses.

30 fein april 2011

The Rotor Som nævnt indledningsvist stod en brandskakt i vejen for det der skulle være lejlighedens opholdsrum. De rum der vender syd og vest, og med en storslået udsigt til Christianshavn og videre ind mod byen var ikke optimale.

”Men det var ganske enkelt umuligt at komme af med brandskakten, så vi begyndte i stedet at se på hvad vi kunne bruge den til,” fortæller Jens Martin. Det var Jürgen Mayer H., der kom på ideen med at bygge en roterende midtersektion op omkring søjlen. ’The Rotor’ som den blev døbt - med indbygget lyd, lys, billede, garderobe og barskab. Et slags multimediecenter, der kan følge brugeren. ”Vi tog herefter udgangspunkt i The Rotor og placerede de respektive opholdszoner, køkken, tv-stue, stue og spisestue i forgreninger ud herfra, og alle med panoramaudsigt og kontakt til byen,” siger Martin. Opholdszonerne ligger således som propeller ud fra motoren, og vingerne er lagt ud som trægulve omringet af hvidmalet beton, mens lofterne genspejler formen ved brug af et træimiteret tapet, omkranset af hvidmalede gipslofter.

Tag dig bare god tid til at udvælge det helt perfekte køkken. For når du først har bestilt, går der blot 7 dage, så er kitchn klar til at levere det (men vi har selvfølgelig aftalt en dag, hvor det passer dig).

kitchn Amager Kongelundsvej 324-326 2770 Kastrup Tlf.: 32 52 71 21 kitchn Glostrup Hovedvejen 206 2600 Glostrup Tlf.: 43 43 43 22 kitchn Søborg Søborg Hovedgade 18 2860 Søborg Tlf.: 39 56 44 09

www.kitchn.dk

Brandstifter.dk

rialevalget, kløver badeværelset sig igennem og deler lejligheden op i to - med inspiration til en bjergkæde eller en vulkan i udbrud. En overdimensioneret lang og bred gang, forbinder det offentlige rum med det private, men ganske utraditionelt fortsætter den igennem badeværelset for at ende i ’the master bedroom’. Det første stykke af gangen, med adgang til børneværelser, kontor og gæstetoilet, er beklædt med indbyggede bogreoler, det sidste stykke med tilsvarende indbygget garderobe.

Køkken til de kræsne på bare 7 dage


boform prEparE To bE movEd ...

State of the art Dørenes greb er specielt designet til lejligheden af Jens Martin Skibsted. Overalt i lejligheden bidrager lyskasser med et fantastisk lysindfald og ved mørket frembrud er den kunstige belysning gemt af vejen i selv samme kasser. Mellem de enorme vinduespartier er der indbygget ’gulv til loft’ skabe med glatte låger uden greb. Under skabene er stikkontakter gemt af vejen. Alle fladskærme er forsænket i væggene og alle rullegardiner betjenes elektronisk via den lille håndholdte computer, - som i øvrigt også styrer varme, aircondition, alarmsystem samt lyd, lys og billede. ”Det har været et ret spændende projekt og et fantastisk inspirerende samarbejde, både med Jürgen Mayer og med vores kunde. Vi har virkelig fået lov til at skabe alternative løsninger og ikke behøvet at gå på kompromis overhovedet,” konkluderer Jens Martin om skabelsen af den ultimative penthouse.

Jens Martin Skibsted // Jens Martin Skibsted, der har en uddannelse indenfor filmvidenskab, er autodidakt industriel designer. Han har i en årrække arbejdet sammen med nogle af verdens førende designere, eksempelvis australske Marc Newson og Ross Lovegrove. Jens Martin Skibsted har hjulpet multinationale virksomheder, som for eksempel Puma sideløbende med blandt andre Philippe Starck og Alexander McQueen.

www.boform.dk

I 1998 blev Jens Martin Skibsted introduceret til den tyske arkitekt Jürgen Mayer H., som via sin tegnestue i Berlin har udført en række opsigtsvækkende byggerier i både Tyskland og Spanien. De to har i samarbejde skabt den ultimative penthouselejlighed på Holmen. Læs mere på: www.jmayerh.de Jens Martin Skibsted har positioneret en række mærker på verdensplan, men mest kendt er han for udviklingen, designet og markedsføringen af de prisbelønnede Biomega cykler. Cyklerne, der er blevet designikoner og har genereret en estimeret PR-værdi på mere en 150 millioner USD. Læs mere på: www.biomega.com. Jens Martin Skibsted er medstifter af KiBiSi. Et Københavnsk baseret idé-drevet designfirma grundlagt sammen med Kilo Design / Lars Holme Larsen og BIG / Bjarke Ingels – tre af de helt tunge drenge indenfor dansk design og arkitektur. Hver partner bidrager med input og erfaringer fra sit særlige område og giver KiBiSi den nyeste viden og knowhow inden for områderne arkitektur, design, møbler, elektronik, transport, moderne kultur og livsstil. Læs mere på: www.kibisi.dk.

nyE showroom . . . christian IXs gade 4 kbh ∙ kongevejen 347 holte

Sammen med historikeren og journalisten Sune Aagaard udgav Jens Martin Skibsted i 2008 bogen Instant Icon på Gyldendals Forlag. Læs mere på: www.gyldendalbusiness.dk.

Drengeværelset er indrettet med fotostattapet med strand og palmemotiv fra Tapet-Café. Køjesengen er fra Ikea.

Jens Martin Skibsted har optrådt i alverdens førende designblade og har præsenteret sin kædeløse cykel i prime time på CNN. Samtidig er Jens Martin Skibsted blevet udpeget som en af designerne på den internationale prestige-liste - I.D. Forty List. I 2009 blev Jens Martin Skibsted kåret som Young Global Leader af World Economic Forum.

boform cph københavn 82 13 50 60 ∙ boform hoLTE holte 45 46 15 46 ∙ form & køkkEn hørsholm 45 86 36 37 ∙ ingvard chrisTEnsEn esbjerg

75 47 01 11 ∙ schiang Living odense 66 12 70 35 ∙ søndErborg køkkEn gaLLEri 74 42 60 00 ∙ køkkEn forum kolding 75 52 52 66 ∙ køkkEn sTudio århus 86 19 82 88 ∙ haus herning 97 21 71 71 ∙ boform showroom aalborg 98 11 33 22 ∙ boform fabrik aalborg 98 16 59 99

32 fein april 2011


Nyheder

Krydderi skal der til

PLADS tiL heLe 17 kuverter

Hvordan kan man røre i maden med den ene hånd mens du krydrer med den anden? Et dilemma de fleste af os kender til. Men det behøver du ikke tænke på mere nu. Med denne kværn fra Bodum vipper du bare henover det der skal krydres og den starter med at kværne. En lille kugle inde i kværnen registrerer at kværnen vippes og den aktiveres derfor automatisk.

12 Af Dine og 5 Af nAboenS

Både salt- og peberkværnen kan reguleres i finhed ligesom at det en nem at fylde op igen.

FYRKAT Grill Den omvendt kegledeformede FYRKAT Grill fra Bodum er faktisk en to-i-en-grill Den griller nemt bøffer men kan også bruges til at stege kødet mens den batteridrevne rotisserie får kødet roteret langsomt mørt. Ideelt til at frembringe den helt unikke gyldne og sprøde kylling. Den laveste hylde er til at grille de ting der kan tåle varmen, men den anden hylde – der er lidt længere væk fra ilden – er god til fx grønsager eller fisk. Og det kan du faktisk gøre mens kødet steger nedenunder steger færdigt. Bunden af grillen opsamler asken og er nemt af afmontere og tømme. FYRKATten fylder ikke meget (diameteren er 37 cm) og kan derfor nemt finde plads på terrassen eller i skuret når den ikke bruges.

Sorte knive tager prisen Steltons sorte køkkenknive løb af med Formland Design Award Spring 2011. Knivserien hedder Pure Black og er knive skabt i mørkt, rustfrit stål. Prisen blev vundet på kombinationen af moderne stilrent udseende og fantastisk funktionalitet. Det er designerne Sebastian Holmbäck og Ulrik nordentoft, der har skabt knivene, der med en særlig overfladebehandling er hygiejniske og meget lette at rengøre. De koster fra 400 til 600 kr. Stelton.dk

1/2 års forbrug af Neophos opvasketabs med i købet* (værdi ca. 400 k.)

Green Square Green Squares store udvalg af 1800-tals kimono kister ligger på mellem kr. 1.800 - 4.500,Smuk lakeret, kinesisk træbakke fra omkring 1800-tallet. Kan også bruges som bord. Set hos Green Square til kr. 750,00

XXL Opvaskemaskine med unik midterkurv rummer hele 40% mere

Spid kødet Oksestykker, kylling, lam eller grønsager? Alt kan spiddes og lægges på grillen. Og Bodum giver med disse spyd også muligheden for at holde øje med, hvis spyd der tilhører hvem, man får nemlig bare sit eget bogstav.

Det gennemtænkte skandinaviske design ses ikke bare på de rene, enkle linjer men også på den smarte og unikke midterkurv, der giver dig mange flere muligheder, når du fylder maskinen. Med plads til hele 17 kuverter eller 195 stk. service er XXL modellerne nogle af de mest rummelige opvaskemaskiner på markedet. Alle hovedkomponenter er konstrueret til 12.000 driftstimer, svarende til en levetid på ca. 20 år ved normalt husholdningsbrug. XXL modellerne indgår i den nye køkkenserie Sense, hvor alle produkter harmonerer perfekt med hinanden i rene og moderne linjer.

Nu skal du bare finde ud af, hvad du har lyst til at putte på.

dt fra TV

Læs mere på www.asko.dk og deltag i KONKURRENCEN om en ny D5654s XXL opvaskemaskine.

34 fein april 2011

L

7 KUv E R =1 t

ER

XX

Opvaskemaskiner ken

* Tilgift på 1/2 års forbrug af opvaskemiddel fra marts-juni. Omfatter alle modeller i den nye serie af husholdningsopvaskemaskiner i ASKO Vølund standard sortiment.


til New En insideguide York City følge med. For nærmest inden blækket er tørt på siderne, har ’it-crowden’ fundet et nyt sted at hænge ud. Her er nogle steder, hvor festen stadig lever.

36 fein april 2011

Crosby Street Hotel

N

ew York er verdenskendt for at være byen, der aldrig sover. Her banker byens levende hjerte konstant med en heftig puls, der mærkes som rumlen fra den underjordiske subway, der fragter tusindvis af mennesker på kryds og tværs, som den dunkende bas på byens mange klubber og som vibrationerne fra de utallige skridt i høj fart fra de lokale på streets og avenues. Sylespidse stiletters insisterende klik-klak blander sig med kondiskoenes bløde slæben.

Af Stine Daugaard fotos: Kristina Korsholm, pr

Det er sjældent, at guidebøgerne helt kan

Skuespiller, modell, blogger og forfatter Kristina Korsholm.

Uanset hvor tit, man besøger New York, vil der altid være noget helt nyt, hot og happening, man skal opleve, og her kan de fleste guidebøger slet ikke være med. For hver dag slår nye steder dørene op, mens andre steder vender lukket-siden af skiltet udad for sidste gang. Det der var smart forleden, er pludselig ”so last season”. Men der findes dem, der har fingeren placeret lige midt på den bankende puls, og som gerne deler ud af indtryk, anbefalinger og yndlingsoplevelser. Skuespilleren, modeller, bloggeren og forfatteren Kristina Korsholm indledte sit intense kærlighedsforhold til byen allerede som barn, da hun for første gang satte fødderne på Manhattans varme asfalt, og siden er hun vendt tilbage og har endda kaldt byen for hjem så længe, at hun forvandlede sin kærlighed til byen til guidebogen ”New York - Head over High Heels”, som i slutningen af marts udkommer i en opdateret version på engelsk. I dag deler hun sin tid mellem Los Angeles og New York og løfter her sløret for nogle af hendes favoritsteder. UD OG SPISE: The Lion, 62 West 9th Street. ”Det er det nye Waverly Inn – altså, det er de samme ejere, der på typisk NYC vis har åbnet et nye og

Baren på Crosby Street Hotel

mere cool mad hotspot, som ud over at være endnu mere pakket med berømtheder end Waverly også har fantastisk mad og vin,” forklarer Kristina Korsholm. Som alle andre in-steder med respekt for sig selv foregår festen for alvor i et baglokale, som ikke er åbent for alle og enhver. ”Men man kan lure ind gennem en sprække i væggen på vej op til toilettet. Mere VIP bliver det vist ikke.” Villa Pacri, 55 Gansevoort Street Forvent ikke at være de eneste turister, der finder vej til den italienske restaurant Villa Pacri i Meatpacking district, men det er også en del af NYC-oplevelsen ifølge Kristina Korsholm. ”Her møder du både nouveau riches, modeller, wanna be’s og turister. Det gør, at det ikke er kedeligt, og egentlig ret NYC. Et rigtigt sjovt sted, hvis man godt kan lide at tage ”Sex and the City sight seeing turen.” Bar Pitti, 268 Sixth Avenue ”Bar Pitti er den ultimative italienske oplevelse med Manhattan scenery. Her tager de kun mod cash, og klientellet er lige så cool som Marlon Brando i Godfather. Ja, Bellinis på den italienske kendisrestaurant Ciprianis Downtown er de bedste i verden (no doubt), og maden er også på toppen. Men ud fra en inkarneret newyorkers perspektiv er ’Cips’, som den kaldes, ’Euro trash’…” Yama, 38-40 Carmine Street Denne lille restaurant er ikke så ny på New Yorks scene, til gengæld står den højt på favoritlisten hos Kristina Korsholm. ”Jeg ender altid med at spise sushi her. Fantastisk kvalitet til ingen penge og ikke newyorker smart.”

april 2011 fein 37


New York City EN HIP SENG AT SOVE I: Der findes tusindvis af hotelsenge at vælge imellem i New York. Fra den skrabede budgetmodel, hvor værelserne mest af alt minder om forstørrede skotøjsæsker, til oppulent luksus med alt i forgyldninger og uniformerede dørmænd med høj hat og hvide handsker. Og så er der alt det midt i mellem… ”Greenwich Hotel i Tribeca (377 Greenwich Street, red.) er mit absolut yndlings. Det er blandt andet ejet af Robert De Niro og er så smukt og hyggeligt indrettet med flotte trægulve, skøn gårdhave og en superelegant pejselounge, der hørmer af luksus, men på den hyggelige måde. Man føler sig hjemme og nusset om. Normalt er jeg ikke til indendørs pools, men gør dig selv en kæmpe tjeneste og besøg poolen her, som er indrettet i et spalignende univers, der er så zen og sexet, at man ville ønske, at man kunne bo der altid,” drømmer Kristina Korsholm. Hun anbefaler også Crosby Street Hotel på 79 Crosby Street, der byder på luksus og lækker udsigt over Soho. ”Det har et såkaldt ’greenery’ på tagterrassen, hvor de dyrker deres egne grøntsager og urter. Restauranten også virkelig anbefalelsesværdig. Ja, alt ved det her hotel er fedt. Der er også en biograf i kælderen, og et specielt tea room, kun for hotelgæster, hvor du kan drikke ad libitum og du har din egen butler. Helt klart et besøg værd.” Foretrækker man i stedet at bo uptown, lyder anbefalingen på The Surrey Hotel, 20 East 76th Street, hvor lobbyen bliver prydet af et kæmpe portræt af Kate Moss. Ægte rock star stil, men med klassisk upper side klasse. MUST-SEES: Uanset hvor mange dage, man sætter af i kalenderen til et NYC-besøg, vil tiden som regel aldrig slå til. Der er altid noget, man ikke når, og det kan være svært at prioritere. Her er Kristina Korsholms yndlingsmåder at få tiden til at gå i New York City. ”Det Egyptiske Rum på The Metropolitan Museum (1000 Fifth Avenue, red.) er et ’must see’. Udover at museet er spændende, så er dette specifikke rum efter sigende et af de to mest healende steder på Manhattan (det siger snakken i hvert fald), og den kæmpe glasvæg på nordsiden med udsigten over parken er fascinerende. Et godt sted at tænke lidt over meningen med livet.... Det andet healende sted er et spot i Central Park ved statuen af Shakespeare. Men jeg har aldrig været kæmpe fan af den park, så jeg har ikke været der så tit. Men derfor skal rådet da

38 fein april 2011

gives videre og Central Park er også et sted helt uden sammenligning.” Desuden er Kristina stor fan af konceptet Sunday Funday, som forvandler en ellers potentielt trist søndag til festfyldte timer. ”Glem det med at gå ud fredag og lørdag, hvor alle de andre tumler rundt. Nej, start med mimosas eller bellinis på Ciprianis og gå derefter lidt mere syd eller ’deep Soho’ ned til Felix (340 West Broadway), hvor brunchen er ved at være afløst af høj musik og masser af hotte newyorkere, der mingler og nyder livet.” Men midt i mellem alt det smarte, hippe og happening er der også plads til noget helt basalt og turistet i Korsholms hjerte. ”Jeg elsker at gå over Brooklyn Bridge. Jeg ved godt, at det ikke er spor trendy, men jeg kan bare godt lide det. Der er en fantastisk udsigt til Brooklyn og Manhattan.” IN THE CLUB: Når mørket falder på og neonlysene for alvor begynder at glitre, er det ikke tid til at gå hjem i seng. Tværtimod er det om at trække i det smarte tøj og for alvor snuse til, hvad New York har at byde på. ”Det gælder om at finde ud af, hvor de gode aftener er. Der er et hav af gode koncerter hver aften med ufatteligt dygtige talenter. NYC kan være overvældende på den måde. Der er så meget kreativt talt her, men det er også dét, der konstant gør NYC til den ”nye” by og ikke bare en tilfældig østkystflække fyldt med bankers og modehuse,” fastslår Kristina Korsholm. Hun anbefaler blandt andet Boom Boom Room og Le Bain på toppen af Standard Hotel (848 Washington Street), som stadig er hot. ”Og Rose Bar på Gramercy Hotel (2 Lexington Avenue, red) virker altid. I hvert fald til en drink eller to i mellem midnat og 2 am.”

Skandinaviens største udvalg af naturligt farvede pink diamanter Diamantørehængere prydet med 8 dråbeslebne pink diamanter i alt 0,56 ct. omkranset af 126 diamanter, i alt 0,61 ct.


Maleri af Anette Holmberg. Coffee table fra Selected by John Dick. Islandsk pelspude fra By Nord.

– den danske designsucces By Nord bringer den rü nordiske natur helt ind i hjemmet

Vild med natur Fotos: Birgitta Wolfgang Drejer

Hurricane og Nordlys fra By Nord. Firkantet puf og fotoprint pude fra By Nord. Skammel fra Tom Dickson/Sacre Coeur. Malerier af Anja Blinkenberg.

40 fein april 2011


Der er ingen som dig. Derfor tilpasser vi skjorten uden beregning. Det er det fine ved Geismars. Geismars designers skjorte. Kr. 995,-

Hanne Berzant, 41 år, designer og stifter af By Nord.

Rund puf med fotoprint fra By Nord.

Da Hanne Berzant var teenager, brugte hun som orienteringsløber al sin fritid på at løbe de nordiske skove tynde. Her fik hun for første gang syn for naturens mangfoldighed og de utallige farvekombinationer, dufte og strukturer, der kan gøre en helt almindelig tur i skoven til en ualmindelig livsbekræftende oplevelse. Mere end 20 år senere er den nordiske natur det designmæssige fundament for det danske design brand By Nord, der blev stiftet af Hanne Berzant og hendes mand for knapt tre år siden.

’Man kan vel godt sige, jeg altid har været dybt forelsket i den nordiske natur. Gennem hele min barndom og op gennem mit voksenliv har naturen været en konstant faktor – et sted, hvor jeg kan finde ro, inspiration og glæde, sammen med andre eller alene med mine egne tanker. Og jeg har i mit tidligere virke som grafisk designer ubevist altid brugt farverne fra naturen, når jeg skulle lave en magasinforside eller et identitetsprogram’, siger Hanne Berzant.

42 fein april 2011

Sofa fra Saxo Living, print-,pels- og læderpuder fra By Nord, maleri af Anette Holmberg.

Hvis dine krav til en skjorte er, at kvaliteten skal være høj, snittet tidløst og tilpasningen personlig, så er vores skjorter afgjort noget for dig. Geismars designers skjorte har perfekt pasform, men vi tilpasser gerne ærmelængde, manchet og brystlomme efter mål og ønsker – uden beregning. Skjorten fremstilles af særlig udvalgt egyptisk bomuld, der har de længste og fineste fibre. Det betyder dels, at stoffet føles let og behageligt mod kroppen og dels, at skjorten holder form og farve år efter år. Geismars designers skjorter fås også til manchetknapper og i farverne hvid, lyseblå, lyserød og sort. Fås på geismars.dk og i vores butik i Store Strandstræde 21 (50 m fra Kgs. Nytorv) i Kbh K.

Geismars Væverier - en særlig fornemmelse

www.bah-buh.dk

I

2008 kunne Hanne Berzant fejre sit 10-års jubilæum som Layoutchef på Egmont Magasiner. Som ansvarlig for to magasiner og mor til tre piger på dengang 2, 10 og 12 kørte både karrieren og det travle familieliv, men der manglede et ordentligt afløb for kreativiteten. Lysten til at blive selvstændig og skabe sit eget design-univers var stor, og under en weekendtur til Sverige, hvor der blev gået lange ture ved skov og strand, stod det klart, at der ved at kombinere inspirationen fra den rå, nordiske natur, grafisk design og en stor interesse for indretning var en mulighed for at skabe et unik brand med et stærkt visuelt udtryk. Og inspireret af Noma blev det aftalt at pålægge sig selv et design- og produktionsmæssigt dogme, hvor illustrationer, strukturer og farver altid skal have afsæt den nordiske natur ligesom produktionen skal ske i de bedste kvaliteter og i videst mulige omfang være bæredygtig.


Sengetøj med print og puder i strik og pels fra By Nord, plaid fra By Nord, Charles Eames Stol fra 1000 Chairs, Kartell opbevaring, Artemide lampe.

K ØB E N H AV N . C H A R L O T T E N L U N D . K G S . LY N G B Y ÅR H U S . A A L B O R G

My Precious Ny serie i 10 karat guld og sterling sølv med diamanter

Kommode fra Asplund, lampe fra Sacre Coeur.

Kr. 5.900,-

Kr. 1.800,- / Kr. 950,-

Kr. 300,- / Kr. 1.200,- / Kr. 490,-

Kr. 890,-

Kr. 650,-

Kr. 1.700,-

Det var derfor med forventningens glæde, men også med en vis nervøsitet By Nord deltog på sin første salgsmesse i august 2008. Sengetøjet med digitale print af nordiske dyr, de mundblæste nordlys glas og resten af kollektionen var blevet lige som det var tænkt, men hvordan ville det blive taget imod? Var der andre med samme smag i indretning som en selv og var der i det hele taget plads til endnu et nyt brand? ’Jeg er egentligt et beskedent menneske, der nogle gange godt kan tvivle lidt på egne evner, så for mig var det en ret grænseoverskridende oplevelse at stå på en messe og sælge et design-univers, der havde været så længe undervejs og som er så dybt forankret i mig personligt. Heldigvis gik det rigtigt godt og vi fik de første kunder ligesom stylister og journalister viste stor interesse for at omtale By Nord i danske og udenlandske medier – noget som heldigvis er fortsat’, siger Hanne Berzant. Seng fra ”Et Hjem”, sengetøj med print og puder i strik fra By Nord, Trissen bord og taburet fra Nanna Ditzel.

I dag næsten tre år senere er By Nord et succesfuldt firma i rivende udvikling. Den store kollektion af boligtilbehør omfatter bl.a. puder med print, plaider, puffer, sengetøj og glas og forhandles af eksklusive møbel- og indretningsbutikker i Danmark såvel i udlandet, hvor der er stor opmærksomhed på By Nords nordiske udtryk. København K, Læderstræde 18 . Kgs. Lyngby, Lyngby Hovedgade 47 . Charlottenlund, Jægersborg Allé 27B

44 fein april 2011

www.carre.dk


Vi har solen og varmen

Artemide lampe, Kartell opbevaring, sengetøj med print og puder fra By Nord. Malerier af Anja Blinkenberg, Hurricane og Nordlys fra By Nord.

Er du klar til at rejse?

Tilbud til Tyrkiet eller Egypten LUKSUS all inclusive: Hilton Waterfalls ****+ Sharm el Sheikh, Egypten

fra 6.995 kr.

Crystal Sunrice Queen ****+ Side, Tyrkiet

fra 4.895 kr.

FAMILIEPAKKE 2 voksne og 2 børn all inclusive:

Hånddrejet unika keramik fra By Nord.

Sharm Reef *** 2 vær. lejlh. Sharm el Sheikh, Egypten

fra 14.180 kr.

Club Panorama **** Alanya, Tyrkiet

fra 12.780 kr.

år

med luksus til charterpris

SUPERTILBUD all inclusive: ’Naturen vækker meget stærke følelser i folk og i dag tør jeg godt sige, at vi med By Nord har ramt noget unikt; et visuelt stærkt brand med produkter i topkvalitet, der bringer naturens udtryk helt ind i hjemmet – uanset hvor du bor henne i verdenen. Senest er vi kommet ind i Selfridges i London ligesom vi oplever stor efterspørgsel fra f.eks. USA, Australien og de store europæiske lande’. Hanne Berzant og hendes familie bor selv i en 240 m2 stor lejlighed i hjertet af Hellerup. Indretningen er enkel og nordisk i sit udtryk, hvor lys, rene linjer og funktionalitet også giver plads til kontraster og det daglige samvær som travl børnefamilie. Møblerne er tidløse og suppleres med By Nords egne produkter. ’Jeg føler, jeg i dag som 41-årig har fået skabt en god synergi mellem mit privatliv og mit arbejde, mellem den måde jeg som person bliver inspireret og By Nords produkter. Tid til det hele er selvfølgelig nogle gange en knap ressource, men jeg synes, det er lykkes os at komme godt på vej – med familien såvel som By Nord, der er mit fjerde ’barn’’, slutter Hanne Berzant For yderligere information se www.bynord.com

Sharm Reef *** Sharm el Sheikh, Egypten

fra 3.795 kr.

Aska Just In *** Incekum, Tyrkiet

fra 4.495 kr.

FÅ PLADSER I PÅSKEN Bestil direkte på amisol.dk eller ring 80 401 402. Vores destinationsteam i Sharm el Sheikh melder alt roligt og fredeligt på Sinaihalvøen plus 30 grader i skyggen.

BESTIL NU - sommerferien 2011 Gode tilbud til sommerferien til både Sharm el Sheikh, Alanya, Belek og Side.

46 fein april 2011

Mange hoteller at vælge i mellem, med eller uden all-inclusive.

Se mere på amisol.dk 80 401 402


Nogle bøger er så store og tunge at de kræver deres helt eget stativ. Helmut Newtons fotobog SUMO måler 50 x 70 cm og vejer 30 kg. Den er trykt i 10.000 eksemplarer, som alle er nummererede og signerede af fotografen selv. Stativet til bogen er designet af Philippe Starck, og det er hos indretningsarkitekt Lillian Malling vi har fået lov til at fotografere opstillingen. Bøger kan også opbevares i mere interimistiske rammer. Her hviler de i stakke på en hjemmelavet trappe af rå birkestammer, og bliver en lille skulptur i sig selv.

kønsløst, uden bid. Bøger signalerer dannelse, vel at mærke, hvis der andet end krimier og knaldromaner på hylderne. Din samling af bøger siger meget om hvem du er og de er ekstremt gode til at give dit hjem personlighed.

I dette hjem er bøgerne med vilje placeret i en rodet stak på gulvet langs den ene væg. Det kan være svært at finde lige den bog man leder efter, men opbevaringen får et nærmest kunstnerisk udtryk. Her har vi derimod den ægte vare. Fra gulv til loft og fra væg til væg opbevarer møbelarkitekt Rud Thygesen sin store samling af bøger – primært om kunst og kultur. Bøgerne er sorteret efter emne. Det er i samarbejde med møbelfirmaet Raun, atr Rud Thygesen har designet den elegante sofa og lænestol.

48 fein april 2011

Af Katrine Martensen-Larsen Foto: Stuart McINtyre

Bo med bøger

Et hjem uden bøger er som en mund uden tænder. Det er tamt,

En indbygget propfyldt bogreol – fra væg til væg og gulv til loft - er noget af det smukkeste og mest stoflige der findes. Men mange bøger i et rum kan også være krævende, derfor lever du bedst med dem, hvis de ikke tager magten fra dig hvis du har styr på dem. Selv må jeg tilstå, at jeg har dedikeret et lille rum i mit hus til alle vores bøger. Da jeg havde dem i stuen løb de med al opmærksomheden og var meget forstyrrende – nok fordi vi ikke havde de perfekte rammer til dem.

I dette hjem har man valgt et tapet med bogrygge og man får fornemmelsen af en propfyldt bogreol, og den hygge en sådan reol tilfører et rum. De sort/hvide farver gør tapetet moderne og giver et enkelt udtryk. Havde det været i farver havde det ikke været til at leve med.

Hvordan du opbevarer dine bøger siger faktisk lige så meget om hvem du er? For flere år tilbage købte folk, der ikke interesserede sig for at læse, men godt ville se ud som de gjorde, bøger i metervis. Det er heldigvis længe siden jeg har stødt på den noget forlorne idé. Hvis du ikke læser, men alligevel gerne vil bo med bøger, vil jeg i stedet anbefale et bogtapet. Der findes forskellige af slagsen på markedet, men de bedste er klart dem, hvor man ikke er i tvivl om, at det er for sjov. Her på siderne viser vi nogle eksempler på hvordan man kan bo med sine bøger.

april 2011 fein 49


Bo med bøger

MURSTEN

med sjæl og historie

Tænk kreativt, hvis du skal have bygget en bogreol i dit eget hjem. Den behøver ikke at være placeret på en endevæg, men kan fungere fremragende, hvis den bygges rundt om en dør eller et vindue. På denne måde undgår du også at ødelægge dine muligheder for møblering af rummet.

Ejerne af dette hus ønskede sig et læserum snarere end et bibliotek. Et lyst rum, der ikke blev overdrevent maskulint. Simonsen og Czechura har derfor snedkereret fire hjørnereoler, der er malet i Joa’s White, fra Farrow & Ball. Væggen er tapetseret i håndmalet silketapet fra de Gournay. Både træstammelampen, lænestolene og puffen er fra Andrew Martin.

Gamle rensede mursten har patina, der skaber rå, rustikke vægge til facader, gulv og vægge. Historien og sjælen bevares – og miljøgevinsten er markant: 2000 gamle mursten sparer miljøet for 1 ton CO2 Få mere inspiration på www.gamlemursten.dk

Måske har du oplevet, at dine gæster drages mod din bogreol, og at der ofte kan udspringe sig nogle interessante diskussioner på baggrund?

GAMLE MURSTEN Skotlandsvej 16, 5700 Svendborg

Langt mere styr på bøgerne er der i denne reol, hvor de er placeret i farveorden. Bemærk også de små farvekoordinerede figurer, der er stillet op foran nogle af bøgerne.

Telefon +45 6221 1416 | www.gamlemursten.dk I www.oldcleanbricks.eu april 2011 fein 51


I stuen er fire søjler placeret i et kvadrat og støtter de fire vandrette bjælker, der bærer den pagodeformede tagkonstruktion. De små buede vinduer i taget giver rummet et vidunderligt lysindfald. Inspirationen til denne konstruktion kommer fra en bygning i Hancock Village. Væggene malet i en sart beige farve. Malingen er økologisk og købt hos Nordic style i Chelsea, London. Al træværket er malet hvidt med højglans oliemaling (glans 70 fra Flügger).

Sommerhus i New England stil Fotograf Stuart McIntyre

Af Katrine Martensen-Larsen

- med klar inspiration fra Shaker kulturen

52 fein april 2011

april 2011 fein 53


Trappe og gelænder er tegnet ned til mindste detalje af Daniel Hayden.

For enden af en kringlet grusvej og i ly af en skov af høje birketræer, gemmer sig et sommerhus bygget i New England stil. Man skulle tro vi var på den amerikanske østkyst, men selvom solen også her står op over havet, befinder vi os i Danmark

Spisearrangementet er placeret overfor køkkenet, mod vandet og med direkte udgang til den overdækkede terresse. Det gamle svenske slagbord er købt på et antikmarked i danmark, mens stolene er fundet på antikmarkeder rundt omkring i England.

Den lille sofa med løse hynder i smalle røde/beige striber og med flettede sider og ryg, passer perfekt ind i Shaker stilen.

Huset ser ikke ud af så meget når man ankommer ad den kringlede grusvej. Man fornemmer dog hurtigt at der er tale om et ganske anderledes hus – særligt de små cedertræstegl på taget er udsædvanlige på vore breddegrader, men er brugt på de fleste af husene i Shaker byen Hancock Village. På engelsk benævnes disse tegl ”shingles”.

Sommerhuset er beklædt med rå lærketræsplanker og på taget ligger små tegl af cedertræ (også kaldet shingles, red). Fra vejen ser det ikke ud af meget, men når man kommer om på siden folder huset sig for alvor ud. En stor balkon med indbyggede og overdækkede terrasser snor sig rundt om huset, fæstnet med pæle på den skrånende grund. ”Da vi købte grunden lå her et lidt kedeligt og traditionelt sommerhus, beklædt med sorte profilbrædder og pap på taget. Men vi faldt fuldstændig for beliggenheden«, fortæller ejerne. Igennem generationer havde vi sammen med den øvrige familie haft et sommerhus længere inde i landet, som vi efterhånden blev for mange om at dele, og derfor besluttede os for at sælge,” fortæller parret, der imidlertid var så knyttet til området, at de ikke var i tvivl om at deres nye sommerhus skulle ligge tæt på. Da den vidunderlige grund ved vandet, kun få hundrede meter fra det gamle hus, kom til salg, slog ægteparret øjeblikkeligt til.

Soveværelser er ikke større end 9 kvadratmeter, lige nok til en dobbeltseng. Væggene er malet i en skøn himmelblå farve fra Designers Guild og der er kig direkte op i det pagodeformede loft.

54 fein april 2011

Fra et af sommerhusets tre soveværelser er der igennem den overdækkede terrasse en pragtfuld havudsigt.

Køkkenet er enkelt indrettet, uden overskabe for at holde rummet lyst og luftigt. Det er placeret i husets østvendte hjørne.

Hvordan kommer vi videre? ”Min kone havde en drøm om at skabe et sommerhus i New England stil,” fortæller ægtemanden, ”så hun satte en lille annonce i arkikternes fagblad – Arkitekten, hvori hun beskrev projektet og efterlyste en arkitekt.” Der kom kun en besvarelse på annoncen, men hvad gjorde

det, når den var fra arkitekt Daniel Hayden, født og opvokset i Massachusetts, USA. Selvom det ikke just var den slags byggerier Daniel Hayden beskæftigede sig med til hverdag, vidste han præcis hvad den der havde indrykket annoncen havde i tankerne. ”Efter en kort snak i telefonen, blev vi enige om at mødes og udveksle ideer,” fortæller Daniel Hayden, som er partner i arkitektfirmaet Dissing+Weitling. Ejerne fortæller: ”Vi blev hurtigt helt trygge ved Daniel og var ikke i tvivl om at han kunne hjælpe os med at skabe drømmehuset. Forinden havde vi forsøgt os med et par lokale arkitekter, men de havde slet ikke den samme forståelse”. Daniel Hayden supplerer: ”Det var en enorm tilfredstillende proces, en af den slags, hvor der er et rigtig godt og udbytterigt samarbejde mellem bygherre og arkitekt. Mine klienter vidste præcis hvad de gerne ville have og havde masser af gode idéer, men var samtidig parate til at lytte til, hvad der rent praktisk kunne lade sig gøre.” Skulle beholde det oprindelige hus Daniel Hayden fortsætter: ”Vi var dog ret enige om at huset skulle bygges i naturmaterialer.

april 2011 fein 55


Et kig langs husets forside. Huset er beklædt med rå lærketræsbrædder, der først er malet hvide og dernæst overtrukket med en lasur. Behandlingen beskytter træet og hjæper med at holde på barken - med en smuk sølvgrå farve som resultat. Bemærk de flotte vinduespartier, der åbnes og lukkes ved at hive dem op og ned. Vinduerne er lavet specielt i England til dette hus.

Klassiske engelske orangerier Designet og håndlavet til den kræsne liebhaver.

Indretning med omtanke Omhyggeligt udvalgte møbler til både inde og ude.

I samarbejde med

Hovedgaden 39 · 2970 hørsholm 45 86 06 33 info@jlint.dk www.jlint.dk 56 fein april 2011

Dyrehavevej 10 · 2930 Klampenborg 70 23 06 06 mail@classicalorangeries.com www.classicalorangeries.com


HELLERUP

Der er plads til en lille arbejdsplads i stuen.

Beliggenheden og den omkringliggende flora skulle afspejle sig i materialevalget. Vi måtte ikke rive det eksisterende hus ned og valgte derfor at skrælle det fuldstændig, både indvendigt og udvendigt. Og så gav vi det lidt ekstra højde for at skabe en bedre rumfornemmelse i stuen,” fortæller arkitekten. ”Vi lod os inspirere af byggestilen fra New England. Specielt fra det lille Shaker samfund i byen Hancock Village i Pittsfield, Massachusetts (se mere på www.hancockshakervillage.org (red.). Selvom huset blot er på 80 kvadratmeter føles det langt større. Huset kerne er det store rum i midten, med stue, åbent køkken og loft til kip. Herudover rummer huset tre små soveværelser og et badeværelse. »Fra de første skitser til huset stod færdigt gik der lidt over tre år, så det var en lang proces, men så sandelig værd at vente på,” slutter ejerne.

Hanstholm Line

De tre fajancekander er købt på et marked i England. Igennem en del år af havde ægteparret boet i England, hvorfor alle vinduer, beslag, dørhåndtag etc. er engelske. ”Intet andet matcher den originale engelske kvaliet,” fortæller ejerne.

Hanstholm Skydedøre

Hanstholm Grebsfri En Hanstholm kunde ved hvad god kvalitet er. Et Hanstholm Køkken er lækket dansk design, produceret af vores egne dygtige snedkere. Hos Hanstholm Køkken i Hellerup tilbyder vi følgende: - Kompetente medarbejdere, med stor erfaring der ved hvad de snakker om. - Kompetente ildsjæle som brænder for lækkert design og god kvalitet. Vi tilpasser vores produkter med stor respekt for hjemmets detaljer og laver gerne specielle løsninger. Hos Hanstholm Køkken får du lækker kvalitet der holder, til en rimelig pris. Vi tilbyder 4 stilarter: Hanstholm Line – Hanstholm Grebsfri Hanstholm Classic – Hanstholm Nostalgi

Hanstholm Nostalgi

Se meget mere på www.hanstholm.com Velkommen hos Hanstholm Køkken Hellerup.

Poul Anker - snedker hos Hanstholm Køkken i 12 år.

HJEM MED UNIKT HÅNDVÆRK Det smukke hus ligger i ly af de høje birketræer, på en østvendt kyststrækning på en af Danmarks smukkeste øer.

58 fein april 2011

Medlem af Dansk Møbelkontrol

Hanstholm Køkken Hellerup Kildegårdsvej 8c 2900 Hellerup Tlf: 39 62 81 18 Mail: hellerup@hanstholm.com


Den tikkende

investering

Jaeger-LeCoultre herrearmbåndsur af guld 18 kt., model Memovox. Automatisk værk med mekanisk alarm og datovisning. Ca. 1960. Hammerslag: 9.000 kr. (2008).

Af Kristian Haagen Foto: © Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Vacheron Constantin herrearmbåndsur af pinkguld i 18 kt. Model Malte. 2005. Fra konkursboet efter hr. Stein Bagger. Hammerslag: 120.000 kr. (2010).

I de seneste 10-15 år er det blevet mere og mere almindeligt at bruge adskillige tusinde kroner på noget så gammeldags som et armbåndsur. Dette gælder ikke mindst ure, der tilbydes på auktion.

På trods af at armbåndsuret som tidstager forlængst er blevet indhentet af mobiltelefoner, laptops og andre multifunktionelle apparaturer, så melder forhandlere af ure om konstant voksende salgstal af mekaniske ure – ikke mindst de dyre af slagsen. Det daglige salg af fine, mekaniske ure smitter naturligvis af på hammerslagene på alverdens auktionshuse – eller også er det omvendt? Under alle omstændigheder synes den ene auktion efter den anden at melde om rekordresultater. Patek Philippe I flere årtier har Patek Philippe ure fra 193050erne opnået svimlende resultater med hammerslag, der ofte ligger på den tunge side af

60 fein april 2011

Patek Philippe & Cie armbåndsur af guld 18 kt. Mekanisk værk med manuelt optræk. Ca. 1918. Hammerslag: 52.000 kr. (2010).

en million kroner. Her er det værd at bemærke, at verdensrekorden stammer fra 1998, da et lommeur fra netop Patek Philippe opnåede et hammerslag på hele 11 millioner dollars. Et svimlende resultat som dette smitter naturligvis af på mærket bag det tikkende vidunder, og Patek Philippe anses i dag som det fineste indenfor schweizisk horologi. Proveniens Rolex er også at finde på toppen af auktionernes rekordtavler. Ikke mindst sportsurene fra 1950-70erne. F.eks. Sea-Dweller, Submariner, Explorer og Cosmograph/Daytona resulterer i en glødende auktionshammer, når disse modeler udbydes. Til forskel fra Patek Philippe, så er Rolex

Urban Jürgensen herrearmbåndsur af platin med evighedskalender og månefase, reference 2. Ltd. edition nr. 0/50. Hammerslag: 410.000 kr. (2007)

længe blevet produceret i et meget højt antal, og niveauet for hammerslagets resultat skal derfor findes i detaljerne og ikke blot i modellerne. Stammer et Rolex Submariner eksempelvis fra de franske COMEX dykkere, så får det pågældende Submariner et hammerslag, der gerne ligger 10-50 gange større end et Submariner, der blot er blevet brugt af en almindelig ”skrivebordsdykker”. Dette fænomen kaldes proveniens, som dækker over urets ejerhistorik. Berømte ejermænd Proveniens er med andre ord med til at påvirke hammerslaget radikalt. Har uret været ejet af historiske personer som f.eks. JF Kennedys Omega, Ghandis Zenith, eller Albert Einsteins Longines, så er der kamp til stregen fra både

Patek Philippe herrearmbåndsur af guld 18kt. Mekanisk værk med manuelt optræk, stemplet 14218. Tre-delt kasse. 1910-20. Hammerslag: 95.000 kr. (2008)

april 2011 fein 61


Rolex herrearmbåndsur af stål, model Oyster Perpetual DateJust, ref. 1601 med hvidguldskrans. Med originalt certifikat. 1968. Hammerslag: 15.000 kr. (2008).

Schüco solcelleanlæg Klimabeskyttelse og uafhængighed

Rolex herrearmbåndsur af stål. Model Sea-Dweller Double Red”, ref. 1665. Automatisk værk med dato. 1975. Hammerslag: 95.000 kr. (2009).

samlere og museer, der gerne betaler voldsomme summer for at kunne eje en lillebitte del af verdenshistorien med det pågældende ur i samlingen. De nævnte ure fik i øvrigt hammerslag på henholdsvis 350.000, 2.1 millioner og 596.000 dollars, da de blev udbudt på auktion. Alletiders Mr. Cool alias Steve McQueen kan dog også påvirke hammerslag, idet hans Heuer Monaco blev solgt for 87.900 dollars i 2009. Han bar det pågældende ur i filmklassikeren Le Mans fra 1972 og gjorde dermed uret verdensberømt – og særdeles samlerværdigt med hans DNA på rem og bagkasse. Hans Rolex Submariner opnåede hammerslag på 234.000 dollars og hans Persol solbriller skiftede ejermand med et hammerslag på 70.200 dollars. Med andre ord er McQueens navn lig med høje hammerslag. Ikke altid ”good guys” Det er dog ikke kun ”the good guys”, der kan tiltrække høje hammerslag. I 2010 solgte Bruun Rasmussen Kunstauktioner et Vacheron Constantin Malte armbåndsur af guld. Uret havde tidligere siddet om armen på den storsvindlende Stein Bagger, og tiltrak derfor solid opmærksomhed. Det resulterede i et hammerslag på 150.000 kroner (inkl. salær), hvilket lå et godt stykke over vurderingen på 100.000 kroner. Med andre ord findes der

62 fein april 2011

også personer, der kan se det spændende i at samle på ure, der tidligere har tilhørt persona non grata. Tidløs kvalitet Ure uden en berømt ejerhistorik formår skam også udmærkede hammerslag. Omega Seamaster, og De Ville modellerne af guld fra 1950-60erne er populære ure, hvilket ses tydeligt på budene. Dette skyldes ikke kun den høje guldpris, men også fordi Omega fra de pågældende årtier både repræsenterer et tidløst design og en fantastisk kvalitet, der kan tikke videre til den næste generation. Den forførende historiefortælling Når et ur udbydes på auktion, så påvirkes vurderingen selvfølgelig af stand. Men medfølger der original præsentationsboks og ikke mindst original certifikat og måske original salgskvittering, så stiger interessen for det pågældende ur ganske voldsomt. Disse elementer er nemlig med til at fortælle urets historie, der måske har 30-50 år på bagen. Historiefortælling er med andre ord et afgørende element, når et ur kommer under hammeren. Hvis et armbåndsur besidder den helt rette kombination af høj kvalitet, tidsløst design og en enestående historie, bliver det til et stilbærende ikon, som oftest kun bliver endnu mere værd med tiden!

En værdifuld investering – for dig og klimaet: Solcelleanlæg fra Schüco Med Schüco`s solcelleanlæg tager du et skridt ind i fremtiden, hvor energi og økomonomi går hånd i hånd. Med en investering i et Schüco solcelleanlæg, behøver du ikke bekymre dig om stigende energipriser. Nu kan du ligefrem tjene på det. Schüco har udover solcelleanlæg også vedligeholdelsesfrie vinduer og døre i aluminium, der er passivhus certificerede med markedets bedste U-værdier – systemer der samtidig giver en høj sikring mod indbrud. Få mere information om vores partnere der forhandler Schüco´s solcelleanlæg og aluminiumsystemer til døre og vinduer. Kontakt os på tlf.: 36 34 22 00 eller send en e-mail til: schueco_danmark@schueco.com. www.schueco.dk

Rolex herrearmbåndsur af stål. Model Cosmograph Daytona ”non Oyster”, ref. 6240. Ca. 1965. Hammerslag: 105.000 kr. (2009).

Grøn teknologi til den blå planet Miljøvenlige løsninger med solenergi og vinduer


SAFARI

Nyheder

udeliv

DEN BEDSTE REJSE STARTER HOS LIVINGSTONE SAFARI

Ny Fiat 500 by Gucci Fiat har i samarbejde med det italienske modehus Gucci skabt en helt ny specialudgave af Fiat 500. Gucci kan i år fejre 90 års jubilæum, og i den anledning har det italienske modehus indgået samarbejde med Fiat og skabt en specialudgave af Fiat 500. Det lille bilikon har i den nye ”Fiat 500 by Gucci” udgave fået helt nyt look med nye, moderigtige detaljer og nogle af Guccis mest kendte designsignaturer. Fiat 500 by Gucci findes med specialudviklet sort eller hvid ”glasperlelakering”, der på én og samme tid synes både mat og blank, og langs siden af bilen løber Guccis kendetegn, den rødgrønne stribe. Striben går igen inde i bilen på både gearstang, gulvmåtter og sikkerhedsseler samt på nøglecoveret og sæderne. Sædernes læderindtræk er desuden præget med små Gucci-logoer på selve sædet og med dobbelt-G-logoet på nakkestøtten. Sidstnævnte går igen på de specialdesignede fælge, hvor logoet i midten sidder på en baggrund, som er i samme farve som selve bilen. Også bag på bilen og på dørstolperne har Gucci sat sit præg med sin kursive Gucci-signatur, så ingen er i tvivl om, at her kommer en ganske særlig Fiat 500! Fiat 500 by Gucci blev præsenteret på åbningsdagen for modeugen i Milano i marts og desuden på biludstillingen i Geneve i midten af marts. Det vides endnu ikke, hvornår Fiat 500 by Gucci introduceres i Danmark.

Boform fejrer jubilæum med åbning af nyt showroom i Holte I 30 år har Boform været specialister i at opfylde individuelle køkkenønsker.

Sommerhus

Familie safari til Kenya Mount Kenyas skove, Rift Valley & Masai Mara Efterårsferien kr. 20.900 pr. person Børn u/12 år kr 16.900 pr. person Baseret på PRIVATSAFARI og transport i 4x4 LandCruiser

Inspirationsbog, håndbog og billedbog i et Foråret er den sæson, hvor man drømmer om at få et sommerhus - sit helt eget refugium. Og, hvis man allerede har et, er det nu, man planlægger sommerens forbedringer. Bogen Sommerhus tager læseren på besøg i Arne Jacobsens, i PH’s, i Danmarks dyreste, i det vildeste og i mange andre sommerhuse rundt om i Danmark. Der er lækre billeder og masser af råd og vejledning.

Teltsafari til Botswana & Victoria Falls 12 dage Afrejse juli - oktober kr. 27.900 pr. person

telefon 33 16 19 16

- og så arrangerer vi de mest fantastiske golfrejser til Sydafrika

bernstorffsvej 140 hellerup mail@livingstone.dk

Se listen med foredrag og hent inspiration på livingstone.dk

64 fein april 2011

Kr. 189,-inclusiv forsendelse. Køb den på www.clausensboghandel.dk

Det markeres med åbningen af endnu et showroom på Kongevejen 347 i Holte. Her præsenteres andre køkkentyper end i Boform CPH - og netop dette synliggør Boforms store spændvidde. Oplev blandt andet den nye designlinje ”Frame” i en eksklusiv udgave i valnød eller det klassiske ”Skagenkøkken” med rammelåger udført på ægte snedkermaner. Mulighederne er mange, og uanset design vil specialuddannede arkitekter stå klar til at guide rundt i Boforms univers af eksklusive, specialdesignede køkkener. Du kan se mere om Boforms køkkener på www.boform.dk

april 2011 fein 65


LIGHTER Vi har alle prøvet at brænde fingrene på almindelige lightere, når optændingsblokkene til grillen skal tændes. Derfor laves der denne slags med den lange snude. Men den kan jo også bruges til komfuret,pejsen, brændeovnen eller lys.

SALATSKÅL PAVINA salatskålen er det rigtige udgangspunkt for en sund livsstil og så præsenterer den ovenikøbet salaten rigtig godt. Den er produceret i glas der er meget modstandsdygtig overfor slag og tåler også varme.

www.lacoste.com

Nyheder

Den er let at genopfylde med gas og naturligvis børnesikker.

Båndet omkring skålen er lavet af silicone som betyder at den ikke smutter ud af hånden samtidig med at den tilfører bordet lidt ekstra kulør.

Termokanden er retro 1950ernes runde, bløde former præger rigtig mange designnyheder lige nu. Eva Solo følger trenden og kommer med en ny termokande med retroformer. Det er Claus Jensen og Henrik Holbæk, der har udformet den drypfri kande, der koster kr. 349,-. www.evasolo.com

Paris - helt lokalt Paris er allermest charmerende der, hvor turisterne ikke fylder det hele. En helt ny bog, Voila Paris, fører læseren væk fra turistvrimlen og ned i de små, hyggelige gader, hvor man kan nyde sin café creme eller sin pastis i lokalt selskab, shoppe haute couture i vintagebutikker, eller slappe af i parisernes egne åndehuller. Der er tips til børnefamilierne om hvor man kan bo og hvor ungerne kan lege. Og så er der opskrifter fra bistroerne i byernes by.

UNCONVENTIONAL CHIC

Bogen er skrevet af restauratør Jens Vestergaard og hans kone, designeren Ane Rørdam Hoffmeyer. Kr. 200,-

Herreure fra Reeslev

Super fedt 44mm ur med

Super fedt 44 mm ur

udført i titanium med ekstra rotor på skiven. Med gummirem.

DLC behandling sort med røde detaljer og gummirem

med DLC behandling all black med gummirem

Pris 31.350,-

Pris 37.000,-

Pris 37.000,-

Et klassisk ur med twist

*chic non conventionnel

BOUTI Q UE LA C OSTE · NY ØSTERGADE 3 · 1 1 0 1 KØBENHAVN K 66 fein april 2011


A NIGHT

AT THE OPERA

En aften i Operaen er forbundet med stor kunstnerisk oplevelse, men også med følelsen af luksus og elegance. Når man ankommer til Den Kongelige Opera med den markante placering, og lysene stråler ud fra den imponerende bygning gribes man af stedets storhed. Foyeren med den verdenskendte kunstner Olafur Eliassons kæmpemæssige lysskulpturer, Per Kirkebys kobberrelieffer og den fabelagtige havneudsigt stemmer forventningerne højt til aftenens oplevelse inde på den store scene inde i den blanke ahornskal.

Forår

i Operaen Af Cph features fotos: kgl. teater

Foråret 2011 byder på masser af storslåede operaoplevelser. Ikke færre end tre af Puccinis mest elskede operaer folder sig ud på den store scene: La Boheme, Turandot og Madame Butterfly. Sidstnævnte instrueret af Lars Kaalund. Man kan også opleve Händels Xerxes og Gounods Romeo og Julie i en nyfortolket sort hvid opsætning.

Chefer siger farvel med maner Operaens allerførste chef Kasper Holten forlader i år sin stilling til fordel for jobbet som leder af en af verdens mest prestigefyldte operaer, Covent Garden i London. Og man må sige, at han tager afsked med Den Kongelige Opera med maner. Sammen med chefdirigent Michael Schønwandt, der også sætter kursen mod nye scener, sætter han den ultimative Richard Strauss opera Kvinden uden skygge, op. Værket er en kraftpræstation for alle operahuse der giver sig i lag med det, og det kræver stemmer og orkester på verdensplan. Nu binder Den Kongelige Opera an med det, og forestillingen kan opleves 15. maj til 14. juni 2011 på den store scene.

Uanset om De vil købe eller sælge Deres sølv, er vores butik et besøg værd. Danish Silver er en af verdens førende butikker inden for salg af Vintage Georg Jensen sølv. Vi søger sølv fra Georg Jensen, Evald Nielsen, Kay Bojesen, A. Michelsen eller Hans Hansen. Besøg vores butik og få et uforpligtende tilbud. Adresse: Bredgade 12 • 1260 København K • Tlf. 33 11 52 52 • www.danishsilver.dk Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00 - 17.30. Lørdag kl. 10.00 - 14.00

68 fein april 2011


I operaen med de kongelige

Scenerne

Hvis man skulle være så heldig at være i Operaen en af de aftner, hvor medlemmer af Kongefamilien er til stede, kan det være rart at vide, hvordan man skal forholde sig. Det foregår på følgende måde: Når publikum i salen er på plads, føres de kongelige ind. Når dét sker, byder publikum dem velkommen ved at rejse sig op og blive stående til de kongelige har sat sig. Og så nyder man ellers aftenens forestilling i kongeligt selskab.

Operaens store scene er hjertet i huset og rummer op til 1.700 tilskuere. Scenen er traditionelt opbygget med pladser på gulvet og på tre balkoner. Den lille scene, Takkelloftet med separat indgang på bagsiden af Operaen, er helt anderledes: Et multifunktionelt rum, som kan indrettes fleksibelt, så der er plads til eksperimenter og hybrider mellem de forskellige kunstarter. Salen kan rumme op til i alt 180 teatergæster. Det store maleri, som kan ses i Takkelloftets foyer, er malet af kunstneren Tal R

PURE CASHMERE SE DET STORE UDVALG I

100% CASHMERE

PÅ CLUBCOLLECTION.COM

Man spiser da

i Operaen.. Man bliver let stresset over at sidde på en restaurant et sted i byen og vide, at man skal nå frem til Operaen i tide inden forestillingen. Men det behøver man heller ikke. Den Kongelige Opera har sin egen restaurant. Den ligger på 3. og 4. etage, og man spiser med udsigt til solnedgangen over København. Man spiser i ro og mag. Køkkenchefen Rasmus Bo Bojesen, der sørger for den gastronomiske side, laver en menu bestående af frem små retter på fem tallerkner, - og ost og dessert på yderligere to. De syv tallerkner skal ikke nødvendigvis spises inden forestillingen. Man kan vælge at spise de fem retter og så vende tilbage i pausen til det selvsamme bord med de selvsamme vinglas og nyde de sidste to.

Dresscode eller skal man

have fint tøj på i Operaen? Med mindre man er inviteret til et gallaarrangement er der ingen dresscode i operaen. Der er dog nogle få praktiske hensyn at tage. Alle ved, hvor irriterende det er, når personen på rækken foran har en stor hovedbeklædning på, så man ikke kan se, hvad der foregår på scenen. Så store hatte og lignende er ikke velsete. Det er overtøj heller ikke. En opera er en helaftensforestilling, og man bør efterlade overtøjet i garderoben.

Mobiltelefoner med mere Mobiltelefoner skal være slukket under forestillingen. Det er heller ikke tilladt at sms’e eller bruge telefonen på andre måder, da lyset fra displayet kan forstyrre andre tilskueres oplevelse og genere kunstnerne på scenen. Og der må ikke tages billeder eller optages lyd fra forestillingen.

Med bag scenen Det er muligt at komme på rundvisning i Operaen. På turen kommer man med ind i salen og om bag scenen, hvor fem flytbare scenefelter gør det muligt at opføre flere forskellige forestillinger samme dag.

Ekstra

services

Ofte synges operaerne på andre sprog end dansk, fx italiensk, men det er let at følge med, for operaerne tekstes, så man altid forstår hvad der foregår på scenen. Det kan være rart at kende lidt til handlingen i den opera, man skal opleve. Hvis man kommer ti minutter inden klokken ringer, har Operaen et særligt tilbud: en kort introduktion til aftenens opera. Derudover tilbyder operaen særlige premiereintroduktioner af en times varighed, hvor Den Kongelige Operas chefformidler Nila Parly introducerer sæsonens premiereforestillinger.

70 fein april 2011

LIGE NU

CASSIE

FØRES I 6 FARVER

650,2 STK. 1.100,-

C L U BC O L L E C T I O N . C O M LUXURY F O R LE S S

ORIENT PLADS 1, MEZZ. • PAKHUS 54 • 2100 KBH Ø (NORDHAVN) • TLF: 35 26 65 55 • ALLE HVERDAGE 9.00 TIL 17.00


”Når man bor på hotel i København, vil man ofte også gerne have en bid af byen. Og det får man altså ikke ved bare at sidde i nogle designermøbler. Man skal møde de lokale. Derfor er der gjort meget ud af, at hotellet også skal virke åbent for de lokale,

Den frække dreng blandt

Københavns hoteller Da hotellet åbnede, skabte baren lange køer hver weekend. I dag sover internationale superstjerner under samme tag som turister og travle forretningsfolk fra hele verden, og et af hotellets tiltag er bryllupspakker til homoer.

Af Stine Daugaard

F 72 fein april 2011

ra hylder fyldt med dagligdags fornødenheder som spadserestokke, legetøj og alt, hvad hele familiens garderobe kunne have behov for til topmoderne designhotel i international klasse. Hvis væggene i Vilhelm Lauritzens karakteristiske funkisbygning på hjørnet af Nørregade og Krystalgade i det indre København kunne tale, ville de virkelig have noget på hjerte. Om årene fra 1933, hvor brødrene Daell slog dørene op til deres dengang 17.000 m2 store varehus, Daells Varehus – i folkemunde bare Dalle Valle – efter at de to brødre sammen havde drevet først postordrevirksomhed og siden også varehus siden 1906, og til den 31. marts 1999, hvor nøglen blev drejet om for sidste gang, og en æra i Københavns historie var forbi. Om de knap fire år, hvor de tidligere så livlige lokaler stod tomme, indtil håndværkerne rykkede ind i 2003 for at omdanne varehuset til et topmoderne cityhotel, som kunne byde de

første gæster velkommen den 8. juli 2003 med fem glitrende stjerner som ledetråd for standarden. ”Da Skt. Petri åbnede i 2003, var det noget helt nyt, som man ikke havde set i København før. Det var nok også derfor, at det blev så populært,” fortæller hotellets customer relations manager, Peter Mygind. Ikke kun for turisterne Det var ikke kun hotellets spændende og moderne interiør, hvis farveskala i rød, hvid og blå samt mørk træ og messing er skabt af kunstneren Per Arnoldi, som igen fik kunderne til at flokkes i det gamle varehus, men især grad hotellets vision om at skabe et sted, der kunne tiltrække både den rejsende med ønsket om en behagelig seng i smukke omgivelser og de lokale på jagt efter en god middag, en lækker cocktail eller bare en kop kaffe. ”Når man bor på hotel i København, vil man ofte også gerne have en

april 2011 fein 73


Vi tilbyder god udsigt til et par skønne dage med mere Værsgo at tage plads

Det enkle liv på et hotel, er noget de fleste af os sætter stor på.

Ophold for gourmander og andre livsnydere 3 retters menu ’Michel Michaud’ i Gourmetrestauranten.

Nu hvor der ikke længere er så

eller

mange penge til forbrug, skal der

Ophold med wellness for levemænd og - kvinder

virkelig være max udbytte, når vi

Massage - vælg mellem 4 forskellige á ½ time. 2 retters menu i vores franske Brasserie.

vælger at forkæle os selv

Plus alt dette oveni bid af byen. Og det får man altså ikke ved bare at sidde i nogle designermøbler. Man skal møde de lokale. Derfor er der gjort meget ud af, at hotellet også skal virke åbent for de lokale, blandt andet med vores café i stueetagen, hvor mange kommer for at drikke kaffe, holde møder eller arbejde på deres laptop. Eller med Bar Rouge. Gæsterne har også adgang til fitnesscentret (Palm Fitness, red), hvor de kan træne side om side med københavnerne,” forklarer Peter Mygind. I tiden efter åbningen var det især den toptrendy Bar Rouge, som fik det tjekkede og trendy klientel i København K til at gå om ad Nørregade, som varehusets velkendte slogan fra 1928, ”Flere og flere gaar om ad Nørregade”, lød gennem utallige år. I weekenderne kunne køerne slange sig helt ned til Nørregade fra indgangen på Krystalgade, og der var ingen tvivl om, at var man noget ved musikken, var det hér, at den spillede.

74 fein april 2011

Stigende forventninger for færre penge I dag – otte år og en finanskrise senere – er køerne foran rulletrapperne op til lobbyen ikke længere fast inventar i det københavnske natteliv. ”Folk kommer altid, når der åbner noget nyt og smart, og når nyhedsværdien siden daler, og der åbner noget nyt et andet sted, tager de derhen i stedet. Men det er nu også fint. Der var lige en periode, hvor vi skulle finde ud af, om vi ville være natklub eller hotel, for det er jo ikke alle gæster, som synes, at det er fedt med en bar med 400 mennesker og den tilhørende larm. I dag er der stadig meget gang i baren, men det er på en mere loungeagtig måde,” forklarer Peter Mygind. Han erkender, at der i dag skal arbejdes noget hårdere for at fylde hotellets 268 værelser, end det var tilfældet i tiden før krisen. ”Dengang kunne vi sælge værelser til 2695,- med et fingerknips. Nu

En overnatning i luksuriøse værelser. Stor morgenbuffet med individuelt tillavede æggeretter. Fri adgang til wellness med sauna, dampbad, workout og terapibassin. Pris pr. person kr. 1595,-

På Ruths Hotel midt i skønne Gl. Skagen sætter vi en ære i at tilbyde vores gæster det bedste af det bedste. Her finder I både det eksklusive og elegante, det romantiske og klassiske samt det originale og maritime.

På Ruths Hotel kan alt lade sig gøre. Uanset om I ønsker weekendophold, wellness, restaurantbesøg, natur, kultur, selskaber, møder, konferencer og meget mere. Vi har jo det hele, og vi deler det gerne med vores gæster.

RUTHS HOTEL · Hans Ruths Vej 1 · Gl. Skagen · DK-9990 Skagen · Telefon +45 9844 1124 · Telefax +45 9845 0875 · info@ruths-hotel.dk · www.ruths-hotel.dk


For mens dansk design er smukt at se på, og hotellet kalder sig det

DANMARKS EKSKLUSIVE KØKKENFORUM 25 ÅRS JUBILÆUM

mest designede i København, skal der mere til at fylde sengene

boform prepare to be moved...

går de for noget mindre, og vi har ikke ændret på standarden, og folks forventninger er heller ikke blevet mindre. Tværtimod. Nu hvor der ikke længere er så mange penge til forbrug, skal der virkelig være max udbytte, når vi vælger at forkæle os selv.” Del seng med Lady Gaga Det er også langt fra hver dag, at der er gæster i hotellets dyreste suite. Til 21.000 kroner per nat er det nok ikke så underligt. Men har man lidt ekstra på kontoen og vælger at brænde dem af på et ophold her, kan man til gengæld prale af at have delt seng med blandt andre Paris Hilton, Janet Jackson, 50 Cent, Lady Gaga, Justin Timberlake og en række andre internationale kendisser. Desuden får man 92 m2 at boltre sig på, og rækker det ikke, venter 63 m2 privat tagterasse udenfor, hvorfra man kan nyde udsigten over Københavns tage og tårne og på en klar dag endda skimte kontroltårnet i Kastrup Lufthavn i horisonten. ”Det er heller ikke kun superstjerner, der bor der. Vi har også private, som vi ikke kender på forhånd, der bestiller den og bor i tre dage til fuld pris,” forklarer Peter Mygind. Netop de knap så kendte er vejen frem for Skt. Petri, for med otte år på bagen og flere nye hoteller at konkurrere med om gæsternes opmærksomhed, gælder det om konstant at tænke i nye retninger. ”En af vores udfordringer er at holde brandet ved lige, for naturligvis taler folk ikke længere om os på samme måde, som de gjorde den

76 fein april 2011

gang, hotellet åbnede,” forklarer Peter Mygind, som dog stadig føler, at Skt. Petri er i stand til at skille sig ud i det stigende antal hotelværelser i København. Homobryllupper og tudeaftener Han vurderer, at især Hilton og Marriott, D’Angleterre, Scandic Front og Radisson Blu-hotellerne er de væsentligste konkurrenter sammen med boutiquehotellerne under Hotel Guldsmeden, så der arbejdes konstant ihærdigt for at finde på nye tiltag, der kan sikre Skt. Petri sin andel af de københavnske hotelovernatninger. For mens dansk design er smukt at se på, og hotellet kalder sig det mest designede i København, skal der mere til at fylde sengene. Blandt andet at fokusere bryllupstilbuddet på homoseksuelle. ”Gay weddings – straight friendly” er nemlig den overskrift, som møder giftelystne på Skt. Petris website. Et koncept, som for nylig sikrede hotellet anerkendelse fra homomiljøet i form af Axgil Prisen for at modtage homoseksuelle gæster med åbenhed og forståelse. Eller hvad med en ægte tudeaften i form af Cheer Up pakken til kvinden med det knuste hjerte komplet med tøsefilm på dvd’en, burger og fritter fra room service, is og popcorn. ”Vi vil gerne være klassens frække dreng i branchen og være lidt anderledes. Vores bryllupspakke har måske ikke givet en masse gæster, men den har givet pr og sat fokus på hotellet,” forklarer Peter Mygind.

www. KØKKENFORUM

.dk HADERSLEVVEJ 27

6000 KOLDING

TLF. 75 52 52 66

WWW.KØKKENFORUM.DK


DEN EXCLUSIVE 7007 DEN EXCLUSIVE 7007 - ET MESTERVÆRK I -KOMFORT. ET MESTERVÆRK I KOMFORT.

De smukke billeder viser os rundt i Malene Birgers univers både privat og professionelt - og det er ikke kedeligt. Hvis nogen forstår at omgive sig med smukke ting, så er det Malene Birger.

Kåret til

BEDSTE SENG af magasinet Wallpaper

Kåret til

BEDSTE SENG af magasinet Wallpaper

Bugner af inspiration

Sengen med de integrerede Pascal-kassetter, der tilpasses Sengen individuelt. med de integrerede Pascal-kassetter, der tilpasses individuelt. Fås nu i ekstra længde 210 cm i begrænset antal.

Fås nu i ekstra længde 210 cm i begrænset antal.

180x210cm. Inkl. runde standardben, 12 cm. (Normalpris 76.235,-) 45.950,180x210cm. Inkl. runde standardben, 12 cm. (Normalpris 76.235,-) 45.950,180x200 cm. Inkl. runde standardben, 12 cm. (Normalpris 69.800,- 42.950,180x200 cm. Inkl. runde standardben, 12 cm. (Normalpris 69.800,- 42.950,Tillæg for de viste kubiske ben.

Tillæg for de viste kubiske ben.

ASCOT NORDIC DUX CONTINENTAL NORDIC

Selv om bogen måske har ligget fremme på sofabordet hos nogen, skal du ikke lade det være grunden til, ikke at inve-

DEN DUXEXCLUSIVE CONTINENTAL DUX NORDIC 12:12

stere i Malene Birgers helt overdådige og inspirerende bog.

Komplet sengepakke indeholdende 2 stk. DUX Nordic enkelt-senge. 1 stor eller 2 separate Xupport topmadras, og runde sorte ben i træ. Stilren Ascot sengegavl med tilhørende sengekappe i grå el. offwhite.

180x200cm. 160x200 cm. Norm. 41.950,- NU 27.950,Særpris 19.995,180x200 cm. Norm. 49.950,- NU 29.950,-

1 stk. 90x200 cm. Incl. Xupport topmadras. Norm. 24.580,NU 12.950,2 stk. 90x200 cm. Inkl. Duxense 180x200 cm. 160x200 cm. Norm. 41.950,- NU 27.950,Norm. 49.800,180x200 cm. Norm. 49.950,- NU 29.950,NU 25.900,-

1 stk. 90x200 cm. Incl. Xupport topmadras. Norm. 24.580,NU 12.950,2 stk. 90x200 cm. Inkl. Duxense 180x200 cm. Norm. 49.800,NU 25.900,-

Malene Birger åbner i bogen ’Life and Work’ dørene til boliger i København og Mallorca, og det er der kommet en ualmindelig smuk og inspirerende bog ud af.

København K:

København K:

U

d over at lære Malene Birger bedre at kende, giver bogen er interessant indblik i den internationale modeverden og ikke mindst det visuelle udtryk, et menneske der favner og forvandler, kan give alle os andre. Man får ganske enkelt er dejlig oplevelse af bogens billeder og ikke mindst de ord Malene Birger krydrer det hele med. Og der er masser af inspiration at hente. Der vises billeder fra hendes lækkert indret-

tede hjem på Mallorca og ved Langelinie i København (hvor hun dog ikke bor mere). Men i høj grad også for billederne fra butikken, hovedkontoret på Frederiksberg og ikke mindst de mættede fotos fra catwalkens kulisser, vinder virkelig med den måde hvorpå bogen præsenterer dem. Det er det tyske forlag teNeues der har udgivet bogen.

www.lindens.dk april 2011 fein 79


Yellow

Et kig fra terrassen i huset på Mallorca. Huset på den fortryllende ø har været vist i boligmagasiner over hele verden og det forstår man godt. Hendes base er nu Mallorca, hvor hun finder ro til både at designe og arbejde med sin kunst.

1.199 ”Inspiration findes overalt. Jeg sidder ikke og venter på den. Jeg arbejder, så enkelt er det.” malene birger

Skuldertaske. Camel, sort. Skind.

80 fein april 2011

1.199

Nærmeste butik anvises på telefon 33 69 28 00


Af Cph features

Brunch med et twist Hvis du er træt af brunch forstået som den gængse tallerken med røræg, bacon, pølse, frugt, yoghurt, og den næsten uundgåelige nutella, så har restaurant Acquamarina i Borgergade i København et anderledes bud på dette særlige søndagsmåltid. Men helt ærligt: brunch på en fiskerestaurant! Kan man overhovedet det? Svaret er ja, det kan man sagtens.

R

estaurant Acquamarina, der er en del af Era Ora dynastiet, laver en yderst delikat brunchtallerken, der ikke ligner nogen anden. Tallerkenen er en fryd for øjet og – skal det vise sig – også for ganen. Der er ingen sild, men derimod fire lækre små fiskespecialiteter, der renser og styrker kroppen, ikke mindst hvis den har været udsat for lidt af hvert på byturen lørdag nat. Den venlige tjener forklarer, hvad det er vi får, og anbefaler ikke mindst en rækkefølge, de forskellige specialiteter skal spises i. En af dem er fx. baseret på ansjos, og den skal på grund af sin stærke smag spises til sidst.

Der er brunch hver søndag mellem klokken 12 og 15.

Den koster 140 kr.

82 fein april 2011

Alle fire er meget delikate. Crudoen af råmarineret laks med lime og urter er intet mindre end formidabel. Det samme er crostinien med en mousse af røget makrel og ricotta. Og der er ingen grund til at frygte ansjosen i den specialitet, der skal spises

til sidst. På Acquamarina importerer man Italiens lækreste, fede ansjoser, der ikke har meget andet end navnet til fælles med dem, vi køber i supermarkedet. Specialiteterne varierer efter udbuddet af frisk fisk, der som regel er fanget i havene omkring Danmark. Men tilberedningen er altid italiensk, ligesom krydderurterne og de solmodne grønsager, som fisken er tilberedt med. Og det gode brød, der ledsager brunchtallerkenen, kommer fra bageriet Il Fornaio.

Fire lækre, små fiskespecialiteter, der renser og styrker kroppen.

Den juice, der følger med brunchen, er alt andet end et standardprodukt Det er en velsmagende vitaminbombe bestående af friskpresset frugt- og grøntsagsjuice, mørkerød af rødbeden, der blot er en af ingredienserne. Vil man have procenter i glasset, kan

man vælge at købe et glas af Acquamarinas fremragende vine eller måske et glas italiensk spumante med smagsbetegnelsen brut, men langt mere blød med fine noter af frugt end en tør fransk champagne. Brunchen på Acquamarina har naturligvis også et sødt indslag, der afslutter måltidet: en creme med hvid chokolade omslutter frisk frugt og mandler. Smagsoplevelsen fuldendes af te. Og det er ikke bare te. Man vælger mellem 6 forskellige aromatiske teer i pyramideformede silkeposer med ”håndtag” af teblade. Hvad enten man vælger ingefærteen med citronmelisse og ginseng, den hvide ambrosia te eller en af de andre smagsvarianter, spiller de fint sammen med brunchens søde afslutning. Teen kommer i små dekorative tekander af glas og serveres i klassisk formede tekopper, ligeledes i glas. Kaffe? Kan man naturligvis også få, det er en italiensk restaurant, så kaffen fås i alle varianter, og den er god!

april 2011 fein 83


HelloEvoque

Mod nye tider

BESTIL DIN RANGE ROVER EVOQUE ALLEREDE NU

Tesla har givet bilindustrien elektrochok. Da det lille Silicon Valley firma i 2004 modigt udfordrede bilindustrien, blev det straks dødsdømt af de store bilfabrikanter. Så kom Tesla Roadster, og i dag syv år senere tilskrives elbilens genopståen Tesla-effekten.

I

slutningen af 1990erne tilbagekaldte og destruerede GM 1100 forsøgselbiler, til trods for, at forsøget havde været en succes. Motorgiganten påstod, at teknologien ikke var parat. Handlingen gav dels grobund til myten om at bilindustrien ikke ville have elbiler. Men samtidig blev det en sovepude for ndustrien. Ingen turde længere satse på elbiler. Tesla-effekten Først i 2007 blev påstanden gjort til skamme. Her introducerede et lille Californisk firma en elbil, som dels accelererede hurtigere end en Ferrari og dels havde en pris, en rækkevidde og en ladetid, som gjorde den yderst konkur-

84 fein april 2011

rencedygtig. Anmelderne var begejstrede, og Tesla Roadster tvang bilindustrien til forholde sig til elbilen. Da den daværende CEO for GM i 2007 præsenterede Chevrolet Volt (Chevrolets meget omtalte plugin hybridbil), sagde han: ”Hvis et lille Silicon Valley firma kan lave en elbil som Tesla Roadster, er der ingen der skal fortælle mig, at det er umuligt.” Samme år offentliggjorde Daimler planerne om den elektriske Smart, som også benytter Tesla teknologi, og sidste år sprang mægtige Toyota på vognen og offentliggjorde et samarbejde med Tesla om at introducere en elektrisk version af RAV4 allerede i 2012.

Find mere information på rangeroverevoque.nu

BILCENTRET PEER GLAD A/S • Aut. forhandler af Land Rover og Range Rover Slagelsevej 121 • Kalundborg • Tlf. 59511064 • GLAD.DK


.

Tesla Roadster

Tesla Roadster Pris: Fra kr. 799.000,RĂŚkkevidde: 340 km. Acceleration: 0-100 km/t 3.7 sek. Topfart: 205 km/t Model S Pris: F  orventes at begynde pĂĽ kr. 500.000,RĂŚkkevidde: Op til 480 km. Acceleration: 0-100 km/t 5.6 sek. Topfart: 205 km/t

Roadster

Model S

Nye muligheder Pü det netop overstüede motorshow i Geneve, prÌsenterede Tesla Motors officielt deres kommende familiebil, luksussedanen Model S. Det var første gang offentligheden fik indblik i teknikken bag den smukt designede luksussedan, der sÌtter helt nye standarder for el-biler, süsom plads til 5 voksne plus 2 børn, 17� touch skÌrm, glastag og en formidabel rÌkkevidde pü op til 480 km. Udvendigt ligner bilen en luksussedan, som vi kender dem fra Aston Martin og Masarati. Men i Geneve fik man for første gang indblik i bilens unikke opbygning. I og med batteriet ligger i bunden af bilen, udgør det en del af den bÌrende konstruktion. Der er süledes uhørt meget plads til bagage büde for og bag og endda til en ekstra rÌkke bagsÌder ogsü. Sikker luksus familiebil Pü Geneve fik man desuden indblik i Model S’ epokegørende sikkerhedssystem. Tesla har headhuntet bildesignere fra bl.a. Sverige og med din stive konstruktion, sin nytÌnkende deformeringssoner, airbags osv. forventes det,

Model S

at Model S vil sÌtte nye standarder for sikkerheden. Som Tesla Motors CEO Elon Musk udtrykker det: �Jeg har selv fem børn og kunne ikke drømme om at sÌtte dem ind i en bil som ikke er sikker�. Køreegenskaberne i Model S bliver mere sporty end man forventer af en bil i denne størrelse. For det første bygger Model S pü den samme banebrydende teknologi som Tesla Motors har udviklet til deres lille supersportsvogn. Den benytter samme type motor og batteri. Der ud over har Tesla udviklet et helt nyt forhjulsophÌng som udnytter, at der ikke ligger en motor i vejen foran. Ingen Co2 udledning Kvoteordninger for co2 og nye EU-regler gør at elbilen, fremover kan regnes som co2 fri, idet co2-udledningerne fra produktionen af el ligger fast frem til 2012. Loftet bliver ikke løftet af, at der kommer flere elbiler. En større efterspørgsel pü grund af elbilerne vil tvinge producenterne af el til at lÌgge produktionen om til vedvarende energi.

Model S

Füs Fra: 449.990 kr. Prisen er ekskl. lev.omk. pü 3.680 kr. og evt. metallak. Bilen kan vÌre vist med ekstraudstyr. BrÌndstofforbrug ved blandet kørsel (EU-norm) (l/100 km): er fra 14,5 til 14,9 km/l. CO 2 -emissionen er fra 155 til 159 g/km.

Peugeot RCZ er kĂĽret til ĂĽrets smukkeste bil 2009 ved den 25. Internationale Automobile Festival.

PEUGEOT BIRKERĂ˜D Mogens Fog A/S §  Y° Ä´Äľ‰IJijľį§  Y š ijĴġİİġİĸ‰ƒƒ ¤   86 fein april 2011

PEUGEOT

RcZ


’Mågevingen’ fik som alle ved navnet efter den måde dørene åbner opad på. Den blev hurtigt elsket af jetsettet og de kendte herunder Sophia Loren, Zsa Zsa Gabor, Glen Ford og musikeren Skitch Henderson.

Fotos: Michael Furman

Mercedes-Benz 300 SL Coupe ’Gullwing’ (1955)

Helt i toppen af de bilsamlinger der findes i verden, er der en der stikker frem, i forhold til alle de andre. En samling der nærmer sig det ypperste. Nemlig den samling der tilhører

Mercedes-Benz SSK ’Comte Trossi’ (1930)

den amerikanske designer Ralph Lauren. Hans samling kan fremvise nogle af de mest prestigefyldte sportsvogne fra 1930erne frem til i dag og den udstilling kan nu opleves for første gang i Europa.

Med sin hajlignende profil kan designet af denne Mercedes-Benz tilegnes ejerens talent, som var den italienske aristokrat, grev Carlo Felice Trossi, der også var racerkører. SSK’eren ses i dag som arketypen for Mercedes i 1920erne med den meget lange front og udstødningsrørene på siderne.

som

kunstværker

Musée Des Arts Decoratifs i Paris fra den 28. april til den 28. august.

88 fein april 2011

april 2011 fein 89


ArmAni jeAns – D&G – BurBerry – PAul smith – tiGer of sweDen – nn07 – levis mADe&CrAfteD – PAtriCiA PePe – hACket – XAXus – Peuterey – DenhAm - hollAnD esquire - BellstAff se mere På AXel.Dk

Jaguar XKD (1955)

Ingen bil fra 50erne signalerer fart bedre end denne XKD Jaguar, med tre sejre i rap fra 1955 til 1957 i 24 timers løbet Le Mans samt en sejr på Nürburgring i 1956. Nogle år senere – helt præcis i 1964 – gjorde denne bil Patricia Coundley til den hurtigste kvinde i Europa nogensinde. Den minder meget om et ældre kampfly med den afrundede snude til den spidse afslutning over førerens hoved.

M

ed denne udstilling sætter Ralph Lauren en tyk streg under, at biler er kunstværker. På denne udstilling kommer kunstværkerne bare fra de største navne indenfor bilindustrien, såsom Bugatti, Alfa Romeo, Bentley, Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche og naturligvis Ferrari. Bilerne er tålmodigt indkøbt gennem flere årtier i jagten efter det ypperste indenfor fart og ydeevne. Det betyder derfor også, at samlingen indeholder nogen af de mest spændende juveler i den europæiske bilindustris krone – og alle som en – falder de ind under kategorien smukke! I samlingen findes nogen af de mest elegante og innovative biler produceret igennem tiderne. Lige fra Bentley Blower (1929), Ferrari 250 GTO (1962), den berømte Mercedes 300 SL (1955) og den uforlignelige

Events, førudsalg og VIParrangementer – bliv medlem af Axel First-to-know Jaguar ”D type” med hajfinnen, der vandt Le Mans i 1955, 1956 og 1957. Sidst men ikke mindst, kan man på udstillingen i Paris, også se Bugatti Atlantic (1938), af hvilken der kun er produceret fire af i verden, som repræsentant for de mest luksuriøse fra dengang. Hver og en af disse biler er helt i særklasse og små mesterværker, der blander teknologi med dristigt design. Bilerne udstilles for første gang i Europa og den finder sted Musée Des Arts Décoratifs i Paris fra den 28. april til den 28. august. Det vil uden tvivl blive en stor visuel oplevelse, for udstilleren vil også involvere bilernes lyde og bevægelser i form af film- og lydoptagelser. Se mere på www.lesartsdecoratifs.fr

Få designertøj lige til døren – klik ind på Axel.dk

Ferrari 375 Plus (1954)

Som mange Ferrarier gennem tiden, var der ikke noget bestemt design der skulle følges på denne udgave. Talentfulde og dygtige håndværkere skabte den smukke afrundede form ud fra de ord de fik oplyst af Ferraris officielle bildesigner Pinin Farina. Selv på dette skrøbelige grundlag (set med nutidens øjne) lykkedes det dem alligevel at producere Spyder, der vandt Le Mans i 1954.

90 fein april 2011

find os på: København Gammel Mønt 1 1117 København • 33 11 01 12 aarhus Skt. Clemens Stræde 5 8000 Aarhus C • 86 76 07 77 www.axel.dk


Alle tiders Ifö

Gennemtænkt... Gennemprøvet... Gennemført... Gennem generationer!

Vandbesparende 4/2 liter stort og lille skyl som standard.

Fresh WC giver vandet en blålig farve og duft efter hvert skyl.

Ingen kondens Indvendig plastcisterne hvormed kondens undgås og lyden dæmpes ved skyl.

Heldækkende cisternekappe for ubrudte linjer. Ingen samlinger der samler snavs.

42 cm siddehøjde giver bedre comfort.

Glatte overflader for nem rengøring. Bentley Blower (1929)

NYHED Ifö Clean - ny standard glasur uden merpris, der forebygger snavs og kalk i kummen.

Denne bil er designet af W.O. Bentley, men det var Sir Hilary Birkin (en af ’the Bentley Boys’ som var en gruppe af engelske gentlemen, alle racerkørere med hang til hurtige biler), der gav Bentley ideen til at give bilen en kompressor, deraf kølenavnet ’Blower’. Bilen blev bygget med et eneste formål – den skulle vinde løb. Det var i øvrigt denne bil Ian Fleming valgte til James Bond i hans første novelle om 007.

Montering ved limning så underlaget skånes. Ifö Sign kan også leveres med skruehuller.

Ifö Sign Art

Værdien for Ferrari ª GT og Bugatti Atlantic er estimeret til at være på mellem 30-40 millioner USD.

Ifö Sign

Generalagent: Max Sibbern A/S Marielundvej 18, 2730 Herlev. Tlf: 4450 0404 · Fax: 4450 0405 Mail: post@maxsibbern.dk 92 fein april 2011Ifö Sign Art toilettet har vundet den internationale pris, red dot design award ”for den fine kombination af funktion af høj kvalitet med et rent design” Designet af Knud Holscher, professor og industriel designer.

www.ifo.dk


Ferrari 250 Testa Rossa (1958)

Denne bil bærer Sergio Scagliettis mærke. En af Ferraris mest talentfulde bilbyggere til dato. Testa Rossaen (som betyder rødt hoved) bærer det meget karakteristiske træk lavet af Scaglietti, nemlig et langt chassis med en torpedo på motorhjelmen samt en nakkestøtte, der vokser ud af bilen kombineret med de strømlinede forlygter.

God mad skal blive i hukommelsen. Ikke i møbler og gardiner.

Glem alt om hverdagen. Med en sugeevne på op til 1.000 kubikmeter luft i timen, kan du stole på Siemens, så damp og stegeos fra madlavningen ikke spreder sig rundt i boligen og sætter sig i tøj, møbler og gardiner. Siemens moderne emhætter er ikke bare bygget for et syns skyld. De har en høj sugekapacitet, lavt lydniveau og energieffektiv belysning, der gør madlavningen behagelig og inspirerende. En emhætte fra Siemens er en klog investering for hele hjemmets interiør. Den viste model er LF959BL90. Velkommen til morgendagen på www.siemens-home.dk

Fremtiden flytter ind. 94 fein april 2011


Nu er det tid til

Nyheder

% 0 NY MARKISE 2 BAT Lige nu får du 20 % rabat på kvalitetsmarkiser fra Stila. Klik dig ind på www.nymarkise. dk, og find inspiration, gode tilbud og informationer om alle de mange forskellige markiser der findes. Se også vores “Quick Guide” som hjælper dig med at vælge den rigtige markise.

RA

.dk e s i k r a m

www.ny

Designnyhed er tegnet i 1943

Sorte

klassikere

Designere skaber ind i mellem mesterværker, der af forskellige årsager aldrig kommer i produktion, men som dukker op, når nogen dykker ned i deres tegningsarkiver. Det er tilfældet for arkitekten Finn Juhls cirkelskål i blankpoleret rustfrit stål. Morten T. Jensen fra firmaet Architectmade, der har specialiseret sig i at relancere klassisk design, har fundet tegningerne til skålen og sørget for, at den nu er tilgængelig. Den koster kr. 1.200. www.architectmade.com

Piet Heins klassiske lysestager, Mars, Venus, Jupiter og Saturn følger den stærke boligtrend og går i sort! Med matsorte stager, der matcher nordisk design og interiøret i de skandinaviske hjem. Det enkle og stilrene design har et stringent udtryk, som er meget populært og let at dekorere med inden for den minimalistiske indretningsstil. Originalstagen i matpoleret rustfrit stål har udviklet sig til et designikon. Sort kan mange ting. Den sorte farve kan være elegant, eksklusiv og også rå og rustik afhængigt af rum og indretning. Serien af Mars, Venus, Jupiter og Saturn i sort klædedragt matcher forrygende flot de skandinaviske hjem – i det superminimalistiske hjem med rene linjer og sort/hvid farveholdning tilfører de matsorte stager med helt enkle kronelys en fornyende opblødning.

Alle markiser kan laves med motor og enten vægkontakt eller fjernbetjening. Du kan også montere en trådløs vindvagt som automatisk kører markisen ind i kraftigt blæsevejr.

I multifarvede hjem med forskellige stilarter af alt fra vintagefund og arvegods til helt nye møbler får indretningen kant på en rustik måde. Stagerne virker samlende og falder naturligt ind i den øvrige indretning.

Fodboldtrøjerne

er lavet af

Kubus 4 Svævende blad til bordet Fadet Leaf fra designfirmaet Keis og Fiedler er udformet som et blad. Leaf har en lille ståflade, der tilfører fadet en skulpturel karakter og giver en illusion af, at det nærmest svæver på bordet. Ikke to fade er ens. Glasuren falder forskelligt ud fra fad til fad og spiller fint sammen med den organiske form. Leaf, der kan bruges til frugt, mad m.m., eller blot som dekoration, kommer til at koste ca. 1175 kr.

i en ny unik variant En håndpoleret forniklet udgave af den kendte Kubus 4 stage. Stagen, der er tegnet af den danske arkitekt Mogens Lassen i 1962, har med sit nye look fået et mere eksklusivt udtryk. Kubus 4 i den håndpolerede forniklede udgave koster kr. 1.280,-

www.keisfiedler.dk

flasker

Verdensmesterskaberne i fodbold er tæt på at blive fløjtet i gang, og hos alle producenterne af sportstøj er der fuld gang i produktionen af fodboldtrøjer. De fleste er formentlig lavet af bomuld, men ikke dem, der kommer fra Nike. Nike har forsynet ikke færre end ni VM-landshold med trøjer, der er lavet af noget så eksotisk som genbrugte plastikflasker. Fodboldtrøjerne fra Nike kan købes for 425 kr. i velassorterede sportsforretninger. www.nike.com

Klik ind på

www.nymarkise.dk Eller ring på 44971400

Klassiker nu i gult Det klassiske bordbænke-sæt, som alle kender i den trykimprægnerede udgave, er genskabt i en ny og mere skarpskåren udgave. Det er den britiske designer Jennifer Newman, der har begået sættet i aluminium med en pulverlakering i en klar gul farve. Sættet, der har navnet A-Frame, er håndbygget og koster kr. 11.998. www.jennifernewman.com

april 2011 fein 97


Nyheder sæt til salaten Trip Trap laver andet og mere end havemøbler. Det nye Nordic salatsæt er i teak og stål og er på samme tid moderne og inspireret af 1960ernes stil. Til serien hører også grillbestik og salatskål. www.triptrap.dk

Nordjysk keramik midt i København Normalt har man skullet helt til den idylliske Sørig Gamle Skole i Nordjylland for at købe Dorthe Hansens unikke keramik, inspireret af den barske natur, hun bor midt i. Men nu kan man også købe hendes smukke ting i butikken Stilleben i Læderstræde midt i København, der sælger keramik, glas og interiør af danske og internationale kunstnere. www.dh-keramik.dk

Hæng frakken

Stumtjeneren er på vej tilbage til de danske entréer efter nogle års forvisning. Swedeses udgave hedder Tree, den er fremstillet i træ – og den ligner et. Den fås i to højder, 194 og 134 cm og både i en fritstående og en væghængt udgave. Den høje model koster kr. 2.996. www.swedese.se

Fornyelse til dit køkken... hvis du drømmer i farver

13 nye, printede viskestykker i forskellige mønstre præsenterer Södahl for første gang som enkeltdele. Du håndplukker selv mønstre, farver og hvor mange, du har brug for. Viskestykkerne kan købes stykvis og kan derved suppleres med det øvrige ensfarvede program, hvis der lige er en farve, du må have. Denne sommer byder på mønstre, der er absolut ’must haves’ Viskestykkerne er i 100 % bomuld og prisen ligger mellem kr. 30-40,00.

Med vennerne til bords Den anonyme kunstner, HuskMitNavn, og designer Troels Øder Hansen skabt et anderledes og humoristisk design med fire bordskånere i kork. Friends Trivets bordskånerne kan referere til maden på bordet med et karikeret figurunivers og kommer i en pakke med fire til kylling, gris, ko og fisk. Det er humor, der er drivkraften bag Friends Trivets, der får smilet frem på læben, når vennerne kommer til bords. Samtidig er bordskånerne robuste og tykke og dermed perfekte til at få de varme gryder og pander løftet op fra bordet.

Markiser og gardinløsninger udover det sædvanlige…

Troels Øder Hansen og HuskMitNavn, der begge har en baggrund i graffitimiljøet, har arbejdet sammen i flere år og har brudt grænserne for, hvad kunst og design er. Friends Trivets er det første ud af en række designs, duoen har skabt for Normann Copenhagen. Prisen er 300,- og er for 4 stk.

www.house-of-blinds.dk House of Blinds • Engelsborgvej 29 • 2800 Kgs. Lyngby • Tlf. 45 88 21 00

98 fein april 2011


Nyheder

Designersauna Designgruppen Eoos har skabt en sauna til den moderne bolig. Inipi er navnet på et urgammelt indiansk baderitual og nu også på den minimalistiske og ultramoderne sauna. Udover damp er varierende lydbilleder og en LED-belyst bagvæg med til at optimere badeoplevelsen. Lyd, luftfugtighed og temperatur styres af en fjernbetjening. Teknologien er skjult og indtrykket meget rent. www.duravit.dk

Flytbare egenskaber One Step Up er en reol, der kombinerer form, materiale og funktion i et simpelt og enkelt design. Francis Cayouette har været inspireret af stigen som objekt og skabt et nyt fleksibelt møbel, der er ideel til opbevaring. Francis Cayouette har benyttet genkendelige elementer fra stigens form og inkorporeret dens flytbare egenskaber. Detaljer, som reolens beslag, er fremhævet og giver den autenticitet. Det naturlige asketræ og de industrielle metalhylder skaber dynamik, og de lækre materialer arbejder flot sammen og skaber et samlet, færdigt udtryk. One Step Up skaber rum og skaber rammerne til opbevaring. Sæt flere One Step Up reoler sammen og skab dit eget reolsystem. One Step Up reolen kan også bruges som en let og luftig rumdeler.

Fliser

Natursten

Bademøbler

Sanitet

Størrelsen er H: 209 cm x w 78 cm x D 45 cm, koster kr. 3.000,- hvor stellet er i ask med hvide hylder i metal.

Nye dyr i

manegen Livet igennem hyldede Kay Bojesen mantraet om, at godt design skal være menneskeligt, varmt og levende. ”Der skal være cirkus i det” sagde han gerne om sine arbejder, hvoraf de livagtige træfigurer er blandt de allermest elskede. Foråret 2011 får aben, elefanten og bjørnen følgeskab, når Rosendahl Design Group sender hele tre relancerede Kay Bojesen dyr i manegen. Rosendahl Design Group har i en årrække produceret Aben, Bjørnen, Elefanten, Den royale garder og Gyngehesten. Dette forår får Kay Bojesens berømte familie selskab af tre gamle venner, når Gravhunden, Flodhesten og Kaninen atter sættes i produktion. Tro mod Bojesens ånd er dyrene skabt til glæde og gavn i tæt samarbejde med Kay Bojesens familie og fremstillet af poleret egetræ og valnød, der kun bliver smukkere med årene. Charmerende nye personligheder Alle tre har de et rent, moderne udtryk uden overflødige former og selvom de ikke er et forsøg på at skabe kopier af virkelighedens dyr, er flodhesten, kaninen og gravhunden stærke personligheder fulde

100 fein april 2011

Ideer/indretning af liv. Med ørerne på stilke holder den nysgerrige kanin øje med omgivelserne, mens gravhunden ikke er til at stå for, når den står klar til leg og venter på, at pinden kastes eller der falder en godbid af. Flodhesten er det mest kantede af Bojesens dyredesign og med sit bevægelige gab samtidig det eneste med reel brugsfunktion. Kay Bojesen brugte

selv den kærlige kolos som blyantholder, og dermed er flodhesten den ultimative gadget til store og små, på skrivebordet i privaten eller på arbejdspladsen.

Armaturer

Corian

Beton

... og meget mere

Kay Bojesen kanin i egetræ koster kr. 599,75. Gravhunden i valnød og flodhesten i egetræ koster kr. 649,75.

 

Hellerup: Bernstorffsvej Bernstorffsvej 69 69 2900 Hellerup Hellerup Tlf.: +45 +45 39620007 39620007 Fax: +45 +45 39620745 39620745 Hellerup: 2900 Tlf.: Fax: 2860 Søborg Søborg Tlf.: +45 +45 43636050 43636050 Fax: +45 +45 43636051 43636051 Søborg: Rosenkæret Rosenkæret 17 17 2860 Tlf.: Fax: Søborg: E-mail: info@byensflisecenter.dk info@byensflisecenter.dk www.byensflisecenter.dk E-mail: www.byensflisecenter.dk
Nyheder

Le Corbusier i farver Vi kender stolen i sort læder, men nu kommer den i nye klæder. Den verdensberømte franske arkitekt Le Corbusiers klassiker, LC2 fra 1928, fås nu i 7 forskellige stelfarver og 15 stoffarver.

p u r e

m i n i m a l i s m

Trods sine mere end 80 år på bagen er stolen stadig moderne i sit udtryk og passer ind i både klassiske og moderne boligindretning. Kr. 22.500.

Ukompliceret og funktionel Inspirationen bag frugtskålen er det rene og klare udtryk, som fremkommer, når en dråbe rammer vandet og danner ringe. Charlotte Arvidsson har designet Fruity, som er simpel, sjov og funktionel i sin udformning.

A1

Frugtskålens luftige form skaber det enkle udtryk, men sørger samtidig for det maksimale udbytte af frugtens holdbarhed, hvilket sammen skaber et nyt og funktionelt design til en klassisk genstand. Fruity kan være flad, hænges op eller stå alene. Den leveres flad og samles nemt og hurtigt, ligesom den kan foldes sammen igen, så den ikke fylder.

Design: Christian Bjørn Design

Prisen er 150,-

Lampen ligner en skorsten Binic fra Foscarini er en lille bordlampe, der kombinerer enkle linier med originalitet og farver. Lampen, der er designet af Ionna Vautrin, er inspireret af skibsskorstene og fås i hvid, lille, orange, grøn, blå og grå. Det bløde lys skyldes difusserpladen, der lukker skærmen. Kr. 1.060. www.mekavi.com

Danske møbler

i Milano

Den internationale møbelmesse I Saloni, der løber af stabelen i Milano i april, er om noget det sted, hvor de nyeste møbel- og indretningstendenser kan spottes. Danske Søren Rose Studio introducerer et meget stilrent bord, fremstillet i eg eller valnød (og det fås også i marmor) med tilhørende polstrede stole. Det er skandinavisk design og nordisk tradition, inspireret af New York, og resultatet er et smukt og tidløst møblement med navnet Dragon. Det samme kan siges om Family Easy Chair som er en sofa, stol og lampe, der også hviler på stolte designtraditioner. Begge kollektioner er designet til en specifik kontekst og det har nok medvirket til at give dem et mere dramatisk udtryk. Se mere på www.sorenrose.com

www.borma.dk 102 fein april 2011


Vuggende former

auktionsfund til dit hjem... Hos Bruun Rasmussen finder du dét som ingen andre har! Besøg de daglige netauktioner på bruun-rasmussen.dk - eller kom og oplev en traditionel auktion i Bredgade. Vi udbyder et stort og rigt udvalg af kunst, design og antikviteter i absolut særklasse. Næste traditionelle auktion: Eftersyn: 25. til 30. maj. Auktion: 30. maj til 9. juni. Se de nærmere detaljer, bestil kataloger eller giv dit bud på vores hjemmeside: bruun-rasmussen.dk

Børge Mogensen: “ Her lever vi” - møbler for en fornuftig familie”. Sjælden Gyngestol af teak, præsenteret på snedkerlaugets udstilling i 1953. Vurdering: 15.000 kr.

Henry Heerup: “Elskende par”. Olie på sammensat plade. 69 x 72. Vurdering: 40-50.000 kr.

Harald Slott-Møller: Badepiger i en grøn robåd en sommerdag. Olie på lærred. 59 x 84. Vurdering: 100.000 kr.

Hans J. Wegner: Taburet af eg, sæde med peddigrørsflet. Axel Salto: Vase af stentøj modelleret i spirende stil. Dekoreret med sungglasur. Udført 1956.

Vurdering: 15.000 kr.

Vurdering: 80-120.000 kr.

Bredgade 33 1260 Kbh. K Tel 8818 1111

Følg med i vores net-auktioner på bruun-rasmussen.dk – hver dag året rundt

Kommende eftersyn og auktioner: bruun-rasmussen.dk


Nyheder

Vov Æggets perfekte form har inspireret andre end vores egen Arne Jacobsen. Det italienske designfirma Mastella har brugt ægget som model for det meget skulpturelle badekar, Vov. Det er fremstillet i K-form, et komposit materiale, der er glat, resistent, rart at røre ved og nemt at holde rent. Et hvidt fritstående Vov med målene 120 x 170 cm koster 49.000 kr.

Bestil online på www.maribo-soepark.dk

www.cassani.dk

Troperegn på badeværelset Drømmen om at lade sig bade af en tropisk regnbyge kan gå i opfyldelse med et bruseloft. Cassanis udgave er forsynet med lyseffekt, så man bader under lysende bløde stråler og kan drømme sig væk til vidunderligt varme himmelstrøg. Bruselofterne er udført i børstet, rustfrit stål og fås runde, ovale eller firkantede. Priser fra kr. 14.999. www.cassani.dk

Nyt fra Reeslev Hublot dameur.

The One

41mm rosa©guld med brillanter.

18kt rosa© og hvidgulds ring Bred, lækker ring isat 2,21ct baugetter samt 1,30ct brillanter Tw/vs

Pris 192.000,-

Centrum for det hele Når man ankommer til hotellet som ligger i Maribo centrum, har man det pulserende og charmerende byliv lige uden for døren. På den anden side af hotellet ligger Naturpark Maribosøerne, som rummer bl.a. Danmarks 8. største sø. Selve naturparken strækker sig over et areal på 50 km2, og hele denne natur ligger lige uden for hotellet. Her er der selvfølgelig rig mulighed for vandreture, sejlads, cykelture, guidede ture mv. Denne beliggenhed i Maribo er også kendetegnet for beliggenheden på Lolland Falster. Også her ligger Hotel Maribo Søpark lige i centrum af alle seværdigheder og byer, tæt på afkørsel til motorvejen.

pris 79.000,-

Hublot dameur, 38mm stål med brillant krans.

Derfor har Hotel Maribo Søpark da også sammensat en masse pakker i samarbejde med de øvrige aktører i området, og det giver nogle attraktive tilbud hele året rundt. Man kan bl.a. vælge ophold, hvor der er inkluderet spændende oplevelser for hele familien, ophold med kulturelle oplevelser

eller et golfophold. I alle ophold er der inkluderet middag som består af lækre og indbydende retter lavet af friske råvarer. For dem der gerne selv vil bestemme farten og hvad der skal ske, har hotellet også tilbud, hvor det kun er morgenmaden der er inkluderet - så har man frihed til resten. Efter dagens mange oplevelser er der rig mulighed for at koble fra på hotellet. Middagen serveres i restaurant Svanen, og om sommeren kan man sidde på hotellets store terrasse med direkte udsigt ned til søen og Maribo domkirke. Værelse kan man vælge helt efter temperament – der er værelser uden sø-udsigt med moderne og minimalistiske rammer, og så er der værelser med udsigt og balkon over Maribo Sø. 22 af dem har store badeværelser med spa. Alle værelserne har store fladskærms TV og frit og ubegrænset adgang til internet, både trådløst og kabel. Derudover er der sauna, bar og lounge.

Personalet nyder at forkæle gæsterne, som altid mødes med et glimt i øjet - og jo flere gæster jo bedre. Atmosfæren er hyggelig og varm. Ind imellem står personalet for nogle specialarrangementer, hvor der ikke er overladt noget til tilfældighederne, og her folder personalet sig rigtigt ud i sjove udklædninger og med skægge indslag. Det er derfor ikke synsbedrag hvis man mener, at man har set en tjener i gummistøvler og overalls. Af arrangementer kan f.eks. nævnes Irsk aften, Høstfest, Oktoberfest mv. Gå ind på www.maribo-soepark.dk for flere oplysninger om ophold, arrangementskalender mv. Hotel Maribo Søpark - gode oplevelser og lidt til…

Pris 62.000

Natur og oplevelser •

Red & Bold

Black & Bold

Simply Caro

Rosa/gulds creoler med rubiner og hvide brillanter grundet speciel mekanik sidder de perfekt på øret.

Hvidgulds creoler med sorte og hvide brillanter grundet speciel mekanik sidder de perfekt på øret.

Reeslev Design Simply Caro.Håndlavet 14kt guld & hvidguld øreringe i et let og enkelt design isat 0,48ct Tw/vvs brillanter

Pris 29.900,-

Pris 29.900,-

Pris 19.950,-

• • •

2 overnatninger Morgenbuffet 2 x 2 retters middag Entré til: Knuthenborg Park & Safari Middelaldercentret Elisabethsminde

Kunst og kultur • • • •

Kr. 1.395,pr. person

106 fein april 2011

Ophold med frihed

2 overnatninger Morgenbuffet 2 x 2 retters middag Entré til: Fuglsang Kunstmuseum Museum Lolland Falster (3 museer)

Ovenstående priser er pr. person i dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse kr. 200,- pr. nat Børn 0 – 2 år – Gratis ( Uden middag ) Børn 3 – 12 år – Halv pris ( Børnemenu ) Tillæg for sø-udsigt, balkon og spa værelser – kontakt venligst hotellet. Priserne er gældende for 2011

Kr. 1.195,pr. person

• •

3 overnatninger Morgenbuffet (1/5 – 31/8 – Kr. 1.225,-)

Kr. 1.125,pr. person

Hotel Maribo Søpark • Vestergade 29 • 4930 Maribo Telefon +45 54 78 10 11 • www.maribo-soepark.dk


Annonce

Annonce

Faktaboks Beliggenhed: I Middelhavet, 170 km fra det franske fastland og 80 km fra Italien Klima: Middelhavsklima med en årlig gennemsnitstemperatur på 12 grader, havtemperaturerne indbyder til strandture fra maj (19 grader) til oktober (20 grader). I august er lufttemperaturen i gennemsnit 29 grader og havet 25. Korsika i tal: 8.720 km2, knap 300.000 indbyggere, 1.047 km kystlinie, 120 bjergtoppe over 2.000 m. Mount Cinto er den højeste med sine 2.170 m. I højsæsonen har Langley Travel og Ruby Rejser direkte fly fra København og Billund til Bastia, ellers kan man flyve til Ajaccio via Paris med Air France, eller flyve til Nice og så flyve videre til Bastia med Corsair eller sejle fra Nice til Korsika. Læs mere om Korsika på www.visit-corsica.dk.

Korsika betegnes ofte, med rette, et miniaturekontinent. Her finder du alt: Skov, strand, bjerge, storbyer, små landsbyer, kultur…

KORSIKA – den skønne ø

108 fein april 2011

Øens fire vigtigste byer er et must. Ajaccio - Napoleon d. 1’s fødeby. Byen emmer da også af souvenirs fra Napoleon, statuer, gadenavne og selvfølgelig Maison Bonaparte. Læs mere om byen på www.ajaccio-tourisme.com. Bør ses, prøves, besøges: • Maison Bonaparte www.musee-maisonbonaparte.fr • Slentre i den gamle bydel, besøge katedralen og Saint Erasme-kirken • Markedet der finder sted hver morgen undtagen mandage, bag rådhuset, med friske og lokale korsikanske produkter • De fine sandstrande fra centrum til route des Sanguinaires • Nyde et glas på den gamle havn • Musée Fesch, genåbnet i 2010 med over 400 udstillede værker www.musee-fesch.com

Bastia - fuld af barok og med et klart vidnesbyrd om det tætte forhold til den italienske kultur. I år 2000 blev Bastia klassificeret som by af historie og kunst. Bør ses, prøves, besøges: • Guidede rundture i det barokke Bastia – arrangeres af turistkontoret www.bastia-tourisme.com • Slentre i Terra Vecchia (den nedre bydel, langs den gamle havn) og Terra Nova (den højtliggende bydel ved citadellet). Husk at nyde et glas Cap Corse, den lokale aperitif. • Forsyn dig med lokale produkter i butikken Cap Corse Mattei på Place Saint Nicolas. • La Relève des Gouverneurs, den 2. weekend i juli (genoplivning af en over 500 år gammel ceremoni – med optog for ”indsættelse af den nye guvernør”). • Les Nuits de la Guitare de Patrimonio, (16. – 23. juli 2011, international guitarfestival der så dagens lys i 1990) • Musée de Bastia, der blev åbnet for publikum i Guvernør Paladset i 2010 – www.musee-bastia.com Calvi - en sand badeby og kendt for sin rigdom af naturområder; lange fine sandstrande omgivet af fyrretræer, naturskabte vige og halvøer. Byen er stærkt præget af 6 århundreder med genovesisk tilstedeværelse. For foden af citadellet finder man en statue af Christopher Columbus, der siges at være født i Calvi.

Bør ses, prøves, besøges: • Guidede og audio-guidede ture på citadellet, arrangeres af turistkontoret • Al sportsaktivitet er mulig i Calvi og omegn (sejlads, vandre-, cykel- og rideture…) • Den store strand, halvøen Révellata, marinaens stræder, Notre-Dame de la Serra • Vinruten og Route des Artisans (håndværkerruten) • Jazz-festival i juni • Medio-september Rencontres de chants polyphoniques (flerstemmig korsikansk sang) www.balagne-corsica.com PORTO-VECCHIO – hjemsted for lokaliteter af enestående skønhed; som f.eks. Palombaggia-stranden, eller den højtliggende maleriske bydel omgivet af fæstningsmure. Bør ses, prøves, besøges: • Parkér bilen på marinaen og tag det lille turisttog op til den højtliggende bydel • Slentre i de små gader og besøge de mange trendy forretninger • Tag en svømmetur i det turkisblå hav fra en af strandene Santa Giulia, San Ciprianu, Cala Rossa eller Pinarellu • En vandretur i bjergene ved Aiguilles de Bavella, kun en times kørsel fra kysten. www.destination-sudcorse.com

april 2011 fein 109


Annonce

Annonce

Hérault Hérault-departementet i det sydlige Frankrig med hovedbyen Montpellier kan nås med direkte fly fra København fra den 3. maj til 25. oktober med Cimber Sterling og byder på alt, hvad du kan ønske dig. Du kan sejle, vandre, cykle, dase, eller sagt på en anden måde nyde livet og de mange oplevelser, smukke landskaber, pragtfulde vine og den ferieaktivitet der pas-

Inspiration til Frankrigs-ferien…

ser dig. Oplev naturen, nyd havet, slik sol på caféterrasserne, tag ud at surfe eller læg dig i sandet, slentr langs med kajen i den pittoreske havneby Sète, se på fugle og flamingoer langs med indsøerne.

Normandiet

Besøg smukke landsbyer, store bygningsværker, smag på østers og muslinger ledsaget af et godt glas lokal tør hvidvin.

I 2011 bliver Normandiets 1100-års jubilæum fejret. Der vil blive afholdt talrige arrangementer og festligheder rundt omkring i Normandiet. Programmet, der vil strække sig fra april til oktober 2011, kan snart læses på www.happybirthdaynormandie.com. Normandiets jubilæum er en frem-

ragende lejlighed for normannerne selv og turisterne til at (gen)opdage regionens historie og sætte fokus på arven fra middelalderen, vikingetemaet med den fantastiske beretning om Vilhelm Erobreren eller hertugdømmets historie og dets betydning for resten af Europa.

Du kan finde mere på www.franceguide.com

Hvis du ikke vil køre til Normandiet selv, kan du med fordel flyve til Paris og så fortsætte i lejet bil eller tog til Normandiet.

Riviera Côte d’Azur Den smukke natur, det intense lys og det milde vejr bidrager utvivlsomt til livsglæden på den franske Riviera. Her kan man nyde et velsignet klima med mere end 300 solskinsdage om året såvel som adgang til både bjerge og hav, landsbyer og storbyer! Regionen Alpes-Maritimes byder på spændende oplevelser og mange eventyr. Den franske Riviera har alle dage været en inspirationskilde for fortidens og nutidens kunstnere! Det vil man for øvrigt kunne opleve i løbet af sommeren på forskellige museer med udstillingen : Moderne kunst og den franske Riviera – 1951 til 2011: et område i eksperimentering. Flere flyselskaber tilbyder direkte fly fra København, Aalborg og Billund til Nice.

Hérault l a n g u e d o c.c o m

Næste nummer af fein udkommer lørdag den 11 juni

M ag a s i n e t F e i n A p r i l 2 011 A n n o ncetill æg

New York

insiderguide

Biler som kunstvær ker

ra lph lau reN S bilsamling

Ber lingsk e

ArnE JACoBsEn

HvEm vAr HAn EgEn

tlig? vi fortæller om hans liv og levned

vises for første gang i europa

ho lmeN højt til himle n

SommerhuS

i New eNgl aNd Stil

med klar inspiration fra shaker-kulturen

Bo med Bø

få ideer til hvordan du kanger løse det

deN fræ kke dreNg Bla KøbenhavnNdt hoteller s

n or dis l o ok k hje mm e hoS BY Nor d

FS.02.11_09.indd 1

01/04/11 11.34

110 fein april 2011

april 2011 fein 111


Hvis nogen kan fortjene deres egne sange er det naivisterne. Det kunne eksempelvis helt oplagt være Benny Andersens vise om Svantes Lykkelige Dag, hvor ”Livet er ikke det værste man har, og om lidt er Kaffen klar”. Den kunne lige netop være de naivistiske maleres slagsang.

Hanne Højfeldt Sammenskudsgilde

Lone Villaume Den bedste alder

Dorte Marcussen Butik Ferrari

’Danske naivister’ Galleri Knud Grothe fra lørdag

Se påskeudstillingen

hos den 16. april til og med søndag den 1. maj 2011

F

Jan Thomas Gråbrødretorv

Naivistens

Lykkelige Dag

Af Ole Lindboe Redaktør af Magasinet Kunst. Forfatter til bogen ”Smukt som Uskyld”, om de danske naivister.

or i det naivistiske univers, er den troskyldige glæde altid stor, tindrende og snublende nær. Her skinner solen nedover små kolonihaver, mangefarvede blomster, glade kvinder, muntre mænd, legende børn og græsplæner, der altid er grønne. Her blafrer Dannebrog kækt i sommervinden og hver dag er som den første forårsdag: Så bob-

lende, at enhver pessimist må overgive sig til optimismen. Livet er en fest, en leg, et usandsynligt held, et lykketræf. Her er ingen kønskamp, men kønnenes leg. Her slår man ikke, men kysser hellere. Her er sure miner forbudt. I naivisternes verden synger fuglene gladere end ellers, her falder naboer hinanden i armene, og her blinker enhver kvinde til forbipasserende mænd, der på deres side gerne fløjter

efter ethvert blafrende skørt. I naivisternes billeder hænger fortællingerne på stribe som små fortryllende beretninger fra en verden, hvor tiden synes gået i stå og hvor digterens ord om, at ”lykken er ikke det værste man har”, lyder som en selvfølgelig sandhed af den slags naivister over hele verden gerne kan skrive under på uden at betænke sig et eneste øjeblik. Nye naivister kan passende begynde her.

Carla Thonsgaard Mit ­København

DANSKE NAIVISTER Jeanne Antonisen, Erik Brøndum, Edel Bærskog, Mia Cara, Birthe Einer-Jensen, Johnny Gilberg, Ole Grøn, Hanne Gøtske, Hanne Højfeldt, Ole Justenlund, Ib Henssel Jørgensen, Randi Kajberg, Susanne Krage, Dorte Marcussen, Ib Meyer, Rikke Mørk, Jette Mørup, Helen Nagel, Gunnar Nielsen, Sonia Nielsen, Walther Schaldemose, Inge Selmer, Jan Thomas, Carla Thonsgaard, Marianne Tümmler, Lone Villaume, Kirsten Svenstrup, Tom M. Jensen, Genette Wien, Susanne McIntyre.

Walter Schaldemose Kærlighed i kolonihaven

112 fein april 2011

april 2011 fein 113


Fransk hjørnesofa i Rococostil. Cirka 100 år gammel. Polstret i stribet velour fra Jab. Pris kr. 16.500,-. Stor risbowle i rød lak fra Zhejiang, perioden 1850-70. Kr. 950,-. Gul-malet Jieldé gulvlampe til kr. 2.800,Olie på lærred af Morten Skrøder Lund, fra udstillingen Moist Envelope, størrelse 290 x 180 cm. Pris kr. 48.000,-.

Har du et antikt møbel, men føler ikke at det passer ind i dine moderne rammer, er der hjælp at hente. Det er ofte betrækket der gør møblet ’støvet’ og gammeldags, og det kan der heldigvis gøres noget ved. Vi viser her hvordan stole, armstole, små sofaer og chaiselonger får helt nyt liv og et helt andet udtryk, hvis de ompolstres i moderne stoffer og gerne med knald på både farver og mønstre.

Træskåret og forgyldt øreklapstol polstret i to forskellige pink velourstoffer fra Designers Guild. Stolene er franske fra cirka 1840-50 og sælges som par for kr. 65.000,-. Bag stolen ses et italiensk rococoskab i den originale grønne farve. Skabet er fra cirka 1780 og koster kr. 34.000,-.

tips Vælg en dygtig møbelpolstrer og få en pris på ompolstringen inden arbejdet begyndes. Få møbelpolsteren til at vurdere hvor meget stof du skal bruge. Du skal kende bredden på stoffet samt mønsterrapporten.

To Louis Seize medaljon stole i Rococostil fra cirka 1870. Stolene er betrukket med enkelt gråt hørstof, hvilket gør dem mere afdæmpede og lettere at passe ind i moderne rammer. Pris kr. 24.000 for parret. Græsbundter fra kr. 560,- 1700-tals bord i sort lak patina fra ”Shanxi”. Kr. 11.500,- Maleri af Morten Skrøder Lund 400 x 390 cm, fra udstillingen Moist Envelope. Pris efter aftale. Jieldé bordlampe i børstet stål. Kr. 2.440,-

Vurder om du skal have møbelsnore, knapper eller agramaner på møblet. Spørg ind til hvilke muligheder der er. Vælg et stof du ikke bliver træt af for hurtigt og et stof der kan tåle slitage (alt afhængig af hvor meget møblet bruges).

Nyt liv

Få møbelpolsteren til samtidig at efterse møblets fjedre og indmad.

Af Katrine Martensen-Larsen Foto: Stuart McIntyre

til de gamle møbler

114 fein april 2011

Fransk Chaise a la Duchesse i tre dele med forgyldt udskåret træ. Napoleon III, 1840-50. Kr. 48.000,-. Polstret i stof fra Designers Guild (bag) og Liberty (for). Katolske kirkestager fra Vietnam under den franske kolonitid. Sælges parvis til kr. 4.800,-. Lysekrone i lueforgyldt bronze fra Frankrig 1840-50. Pris kr. 85.000,-. Dansk Rococokommode fra 1770. Pris kr. 32.000.

Stoffer med ophævede striber, cirkler eller andre motiver i velour virker særlig godt, ligesåvel som der kan leges med knapper, møbelsnore og agramaner, eller ved at anvende komplementerende stoffer på henholdvis inderside og yderside af møblet. Det er kun fantasien der sætter grænser. Har du ikke arvet et klassisk eller gammeldags møbel – er det også andre muligheder. For lige pg nu viser flere og flere yngre mennesker lyst til at supplere deres i øvrigt moderne indretning med et gammelt møbel. For at få en kontrast og lidt personlighed, lidt varme og noget sjæl ind i boligen.

april 2011 fein 115


www.rbr.dk

Fransk chaiselong fra cirka 1840-50. Polstret i velour med cirkler fra Colefax & Fowler. Pris kr. 42.000,-. Puder i stof fra henholdsvis Z&R og Colefaz & Fowler. Fra kr. 950,-. Gennemsigtig ”Swirvel” stol fra Kartell, designet af Philppe Starck. Kr. 3.110,- T-table fra Kartell, designet af Patricia Urquiola. Kr. 1.240,-. Take lampe fra Kartell, designet af Ferruccio Laviani til kr. 520,-.

Du kender godt følelsen af at føle dig hjemme. Allerede inden du kører ind i din indkørsel, er du hjemme et bestemt sted i dine tanker.

Men møblet må ikke være ’mormor-agtigt’ og derfor har bl.a. Green Square lanceret en kollektion af antikviteter, som de kalder Couture. En luksuriøs og individualiseret linje af antikke møbler. Et eksplosivt møde mellem fortid og nutid, hvor udvalgte antikviteter er gjort moderne ved at polstre dem med trendy tekstiler i hidsige farver og sjove mønstrer. Vi viser her et lille udpluk af Couture møblerne – stylet i moderne rammer for at vise den positive synergi.

Hos RBR tror vi på, at vi kan give dig den samme følelse for dit udeliv som dit indeliv. At du vil kunne mærke solen på din terrasse, eller høre lyden af dine børn, der spiller bold i indkørslen, længe før du er hjemme. Vi tror på det, fordi det liv du lever ude, er lige så vigtigt, som det du lever inde. Det er derfor, vi gør vores for at skabe produkter af høj kvalitet, der lever op til nutidens standard, så du altid får et resultat, der holder langt ind i fremtiden. Bliv inspireret og se vores store udvalg i belægningssten og støttemure på www.rbr.dk.

Vi gør ude til hjemme 116 fein april 2011


Nyheder

Kære chef ...

Open Air Stol i ovnlakeret stål i farverne hvid, lysgrå metallic, mørkegrå, blå, orange, gul.

...vidste du, at firmaet selv skal dække tabet, hvis der har været en IT-tyv i netbanken?

Mål: B: 58 cm, D: 55 cm, H: 79,5 cm. Pris er kr. 3.265,-. Design: James Irvine

Duft af velvære Dufte er en vigtig del af velværeoplevelsen, når vi bader. Duftlyset Scented Candle Hot skaber ro og balance. Blandingen af lindrende patchouli, ylang ylang, geranium og muskatsalvie renser, heler og beroliger. Duftlyset er fremstillet i bæredygtig æterisk soja og brænder ca 40 timer. Pris kr. 299. www.karmameju.dk

Enkel, skandinavisk hygge Uno er en lysestage, der har kombineret funktion og form i et enkelt design. Formen er ren, udtrykket skandinavisk. Som Skandinav har designeren Andreas Engesvik en naturlig tradition for minimalisme og funktion. Uno lysestage er et godt eksempel på et design, der er kendetegnet ved form, orden og omtanke. Kombinationen af materialer giver en spændende lysestage, der er ligetil. Uno lysestage har plads til ét stearinlys og er dekorativ alene og i grupper. Fås i sort, hvid, turkis og lime og koster 150,-.

Jalousiskabet er tilbage A’dammer skabsserien er gået hen og blevet et designikon. Skabet er en moderne udgave er det klassiske jalousiskab, hvor den rillede skabsdør kan glide op og forsvinde i den bagerste del af kabinettet. Rillerne på døren giver mulighed for et håndtag i enhver højde. A’dammer er fremstillet i lakeret træ med jalousi i plast. Det fås i over 50 forskellige farver. Hver indvendig enhed i skabet kan tilpasses efter behov. Skabene fås i højde 170-240 cm, i bredden 37-74 cm og i dybden 37 cm. A’dammer serien kan købes hos Paustian i København og Aarhus. Pris fra kr. 10.550.

118 fein april 2011

Fo r k un om 690 åre kr. t igen k a sov om e r n du olig nat t ten . Kh. Ann e


Nyheder

Fondue for

feinschmeckere Det er ren retro at samles omkring fonduegryden og dyppe kød og grøntsager, men nu kan nostalgien udleves i et opdateret design. Bertold Hoffmann har skabt et fonduesæt i støbejern, hvor gryden står på en kvadratisk plade med messingbrænder. Der hører 8 gafler med til det smukke sæt, der koster den nette sum af kr. 23.350,00.. www.hoffmann-metalgefaesse.de

HAL Chair en ny skalstol serie af Jasper Morrison

Arkitekttegnet tekande Erik Magnusson har designet en enkel og minimalistisk tepande i benporcelæn. Hanken er integreret i selve kanden, der er stærkt inspireret af 1960ernes formsprog og fås i tre farver: sort, hvid og blå med låg i kontrastfarve. Kanden koster kr. 599. www.rikkejakobsen.dk

Med HAL har den kendte engelske designer Jasper Morrison skabt en hel ny og spændende stoleserie; en refortolkning af den fleksible og multifunktionelle skalstol i et nutidigt udtryk. HAL stolens form og skallens fleksibilitet giver fri bevægelighed og mulighed for mange for forskellige siddestillinger. Der findes flere forskellige steltyper i både træ og stål og sammen med de mange farvemuligheder på plastskallen, i det miljøvenlige plast PP, giver det utal af varianter. HAL er en kvalitetsstol til en super fornuftig pris.

FÅ AFLØB FOR DINE DESIGNØNSKER

HAL (med 4 træben) som på billedet: 3135,inkl. moms

Du kan frit vælge fliser - TOKYO tilpasser sig dine valg

En af vor tids mest banebrydende smykkekunstnere fylder 75 år i maj For Ole Lynggaard skal smykker være aktuelle og klassiske, enkle og elegante på samme tid. Processen kan tage år. Når forvandlingen endelig lykkes, og materialerne overgiver sig til den fuldkomne form, starter jagten på det næste smykke. ”Jeg har altid været fascineret af Sommerfuglen, af dens detaljer og måden den svæver gennem luften. Der er noget drømmeagtigt over den, ” fortæller Ole, der med sin nye kollektion, KATRINE, kommer med sin tolkning af en sommerfugl. ”Det er en udfordring at lave et både stramt og elegant design, der samtidig indeholder mange detaljer. Dette smykkedesign har været år undervejs, og der er udviklet en helt ny teknik så guldsmedene overhovedet kan fatte de bittesmå og fine brillanter, der pryder både vinger og krop. Rent håndværksmæssigt, er det dermed et utrolig kompliceret og detaljeret design,” siger han.

Den nye ”usynlige” TOKYO rist falder så naturligt ind i badeværelsesmiljøet, at du nærmest ikke ser den. Kun en helt smal ramme afslører afløbet, for i stedet for den traditionelle rist er der lagt fliser ned i risten, så afløbet ligner de øvrige gulvklinker. Du kan også vælge en kontrastløsning med f.eks. farvet glas, der passer til andet tilbehør og giver liv til badeværelset. Risten fås i længder fra 300 til 1000 mm og passer til alle BLÜCHER® WaterLine baderumsrender. Risten er den seneste i BLÜCHER’s designserie, der er inspireret af syv af verdens storbyer med hver sit unikke design. Så du kan få præcis den rist, der passer til dit badeværelse og din personlige stil. Find inspiration og alle ristedesigns på www.blucher.dk

I kollektionen findes der ringe, øreringe, broche og låse. Serien laves i 18 karat rød, hvid og sort guld, og der kan vælges mellem varianter med mange eller få brillanter.

120 fein april 2011

Tlf.: 99 92 08 10 · salgdk@blucher.dk · www.blucher.dk


Nyheder

Japansk stol Stolen Nara minder med sine horn om de hellige hjorte, der strejfer omkring i skovene nær Japans gamle hovedstad Nara. Det er den japanske designer Shin Azumi, der har analyseret den menneskelige ryg i siddeposition og i samarbejde med Fredericia Furniture skabt en stol, der understøtter muskler og ledbånd omkring ryghvirvlerne. Nara er smuk og superminimalistisk og fås i flere forskellige træsorter og sædepolstringer. Kr. 3.500. www.fredericia.com

Midnatsdruer Georg Jensen har taget et tema fra en af firmaets originale kollektioner helt tilbage fra 1920 op i sin nyeste 2011-serie, Moonlight Grapes. 1920erne signalerede stilsikker elegance og cocktailparties, og Moonlight Grape kollektionens vindrueklaser i sterlingsølv er da også vintage i luksusklassen. Ringen på billedet er af rhodineret sterling sølv med agat og kan købes i Georg Jensens online shop for 3.500 kr.

Kubusskålen i nye farver Der er nu kommet flere farvemuligheder at vælge i mellem. Foruden den sorte og hvide udgave kan man supplere med grøn (soft green) og grå (cool grey).

Eksklusiv mode

Begge farver skåle fås i to størrelser til henholdsvis kr. 890,- og 1.595,-.

www.georgjensen.com

Teak,

til udendørsbrug (bordet kan foldes sammen) Designet af Alberto Meda. Stellet er ovnbehandlet alu i farverne hvid, lysegrå metallic. Pladen er i massiv teak. Mål: B: 95cm L: 200cm H: 75cm. Pris kr. 17.550,-.

Armbånd med visdom

Unikke læderarmbånd med rå diamanter og fire gamle visdomsord indgraveret kan måske være det, der skal til for at skabe en positiv forandring. Ohana Guldsmed i København designer armbånd med udgangspunkt i Kaballah, en urgammel visdom, der ifølge overleveringen skulle være nøglen til universets hemmeligheder og sjælens mysterierer. Man vælger selv de visdomsord, der skal præges i ens armbånd ud fra 72 forskellige hebræiske budskaber. Ca 2000 kr. www.ohana-guldsmed.dk

Gitte Green Strandvejen 191 · 2900 Hellerup · tlf. 39 62 36 05 www.gittegreen.dk 122 fein april 2011


designerbaby

Nyheder

Den danske designer Rikkemai har sammen med firmaet BabySam lanceret en ny limited edition af unikke designerbarnevogne. Mønstrene er inspireret af japanske tegneserier. I serien Rikkemai by BabySam indgår også barnevognstilbehør og tekstiler med masser af stil og originalitet til børneværelset. Barnevognene er af mærket Scandia, og de koster kr. 4.499. www.babysam.dk

Snup et bord Små sideborde har sjældent deres faste plads i stuen, men flyttes rundt og sættes hvor der er behov for dem. Tor er et lille rundt bord med et håndtag i pladen, så man kan flytte det med den ene hånd – så let som ingenting. Pladen er forsynet med kant, så man undgår, at det, der står på bordet, rutsjer af. Tor er fremstillet i pulverlakeret aluminium og kommer fra hollandske Montis. Diameteren er 40 cm og bordet fås i seks forskellige farver. Kr. 1.280.

ørehaenger

Diamantring

Ørehængere i 18 kt. hvidguld med 0,61 Top Wesselton/VVS samt 74 diamanter Top Wesselton/VVSVS i alt 0,49 ct.

i 18 kt. hvidguld prydet med 0,31 ct. TW/VS diamant flankeret af pink diamanthjerter. Kr. 24.500,-

Kr. 21.500,-

VedhÆng Brillantvedhæng i 18 kt. hvidguld med 0,34 ct. Wesselton/VS prydet med hjerteformet pink diamant 0,10 ct. Kr. 19.900,-

124 fein april 2011

Ørestikker

Pink diamantring

Brillantroset¸ørestikker i 18 kt. hvidguld prydet med 14 brillanter, i alt 0,61 ct. Top Wesselton/VVS-VS.

i 18 kt. rosaguld prydet med oval 0,84 ct. River(E)/VS1 diamant, omkranset af 17 pink diamanter, i alt 0,21 ct. fancy intens pink

Kr. 7.850,-

Kr. 49.500,-


www.lacoste.com

UNCONVENTIONAL CHIC

R e parat ion og sa lg a f gam l e u r e Hos urmagermester Robin Ravnkilde og hans urmagere, kan næsten alle ure komme til at virke igen. Alle former for service på nyere og ældre armbåndsure udføres. Renovering af gamle lommeure er heller ikke noget problem. Antikke ure, såsom Bornholmerure og engelske standure og lygteure sættes i stand så de kan pryde i stuen igen. Store ure hentes og bringes. Salg af vintageure er blevet en del vores hverdag og alle ure som sælges her, er naturligvis udvalgt og omhyggeligt renoveret.

*chic non conventionnel

Reparations tilbud gives altid før en eventuel reparation udføres. På gensyn til en ursnak hos urmagermester Robin Ravnkilde BOUTI Q UE LA C OSTE · NY ØSTERGADE 3 · 1 1 0 1 KØBENHAVN K Østerbrogade 150 · 2100 København Ø · Tlf. +45 35 42 01 50 · info@urmager-ravnkilde.dk


En ganske særlig oplevelse

ÅRSKALENDER 15. april KUNSTEN I MADEN Maden i kunsten. 6. maj ASPARGES AFTEN En aften med asparges på forskellige måder. 27. maj CHAMPAGNE AFTEN 10 forskellige champagner ledsaget af 10 retter. Juni-Juli 20 ÅRS JUBILÆUM I anledning af vores jubilæum den 5. juni, har vi lavet en jubilæumsmenu af 20 små retter, inspireret af de 20 år der er gået. 26. august FISK OG SKALDYR Aftenen står i havets tegn 9. september NORDISK AFTEN Nordisk gastronomi og øllet. 6. oktober DANSK VIN De lokale vinavlere mødes på Babette. Mad og vin. 29. oktober KOKKESKOLE Kom ind bag det nye komfur i Babettes. 10. november MORTENS AFTEN Mortens and serveres næsten som i de gamle dage. November – December Står i julens tegn.

Fil de Fer – franske lopper www.fildefer.dk 128 fein april 2011

Januar 2012 TRØFFEL Det nye kick-startes med en trøffel-menu.

Se mere på www.babettes.dk eller ring på 55 34 30 30.


2817

Soehnle EASY CONTROL

Nyheder

hjælper dig til at finde Idealvægten og holde den. Den innovative personvægt kan holde styr på din BMI, højde, vægt og din ønskevægt. Den kan tillige registrere ikke færre end fem personers data. Vægten er let at betjene, den tænder i det øjeblik, du stiller dig op på den, og i en og samme visning får du klar og præcis besked om, hvor tæt du er på dit mål. Soehnle er tysk kvalitetsdesign i 2,2 mm tykt sikkerhedsglas, og det gør vægten fantastisk stabil og sikker at bruge. Det store digitaldisplay er med hvide tegn på sort baggrund, både læsevenligt og stilmæssigt flot og moderne.

Ro-maskinen. Den ny generation C-Klasse. Tyst og lækker luksus bygget sammen med avanceret køreteknologi.

Det er et rent look, helt slimline og moderne er den let at finde plads til på badeværelset, i soveværelset eller evt. motionsrummet - der hvor det er mest praktisk, at den er tilgængelig. Soehnle EASY CONTROL motiverer til at gå efter målet - din ønskevægt. For bare 499,95 kan det lade sig gøre.

Klassiker i nordisk nyfortolkning Englænderne er vel kendt som nogle af verdens førende tedrikkere, og nogle af de mest populære klassiske tepotter er derfor naturligvis engelske. Hertil hører den såkaldte Cube-tepotte. Den har danske Thomas Ulrik i samarbejde med EGO nyfortolket i porcelæn, tilført et af tidens hotteste bæredygtige materialer, bambus. Der hører også kopper, sukkerskål og mælkekande til. Der er kælet for detaljerne, f. eks. sørger koppernes blanke kant for, at læberne let slipper koppen – og så er kanden naturligvis drypfri. Tekanden koster 500 kr, mens de øvrige dele fås for 250 kr. pr. styk. www.ego.dk

My Precious Det er ikke sjældent, at det er de små ting, som kan gøre en stor forskel. Samme tanke ligger bag Carrés nye guld kollektion ”My Precious”. Kollektionen består af fine, små øreringe, vedhæng og ringe i 10 karat guld sat med kostbare og glitrende diamanter. Som noget helt særligt byder kollektionen på en diamantring med den klassiske Carré-slibning kendt fra vores logo, og med et 20 års jubilæum på trapperne, er det en perfekt hyldest til antikkens juveler og de traditionelle teknikker, som udgør en fremtrædende rolle i Carré Jewellery. Alle smykker findes også i mørk oxideret Sterling sølv - priser fra 350,- til 5.400,-

Amulet samt hjertevedhæng i 10 karat guld sat med diamanter. Kr. 1.800,- / 1.700,- (pris på kæde afhænger af længde).

Det er bag det dynamiske ydre, du finder innovationerne i den ny generation af C-Klassen. En helt nydesignet kabine, der ånder ro og stille styrke – understreget af en udsøgt finish og materialer som massivt aluminium og galvaniserede overflader. Det store display er integreret i instrumentpanelet, og multifunktions-rattet i læder gemmer på 12 knapper. Du kan ikke umiddelbart se de nye motorer eller gearkasser.

Men du kan mærke dem, da ECO start/stop-funktionen er blevet standard. Og endelig har vi bygget en lang række nye sikkerhedssystemer ind i bilen. Systemer, der endnu en gang placerer C-Klassen som pionér på området. Få ro i sindet. Vind en weekend på designerhotel for to i en ny C-Klasse. www.vindmercedes.dk

Blomsterørestikker i 10 karat guld sat med diamanter. Kr. 5.900,-

Fine, små øreringe i 10 karat guld, det ene par sat med diamanter. Kr. 950,- / 650,-

Fine, små ringe i 10 karat guld sat med diamanter. Kr. 790,- / 1.200,- / 900,- /1.200,-/900,Bent Pedersen AS: Esbjerg. www.bent-pedersen.dk • Daimler Biler AS: Herlev, Hørsholm, Ishøj www.daimlerbiler.dk • Ejner Hessel A/S: Herning, Næstved, Randers, Roskilde, Vejle, Aalborg, Århus. www.hessel.dk • P. Christensen a/s: Haderslev, Kolding, Odense. www.pchristensen.dk

130 fein april 2011

Mercedes-Benz C-Klasse. Kontantpris fra: 473.300 kr. Prisen er vejledende og ekskl. levering: 3.680 kr. Hør din forhandler om fordelagtige leasingpriser. ServiceLeasing - Beskatning fra: 356.000 kr. Skattegrundlaget er kun gældende ved leasing via Mercedes-Benz Finans. Skattegrundlaget er ekskl. grøn ejerafgift. Mdl. ydelse fra: 4.796 kr. ekskl. moms. Engangsydelse fra: 24.000 kr. ekskl. moms. Km-forbrug: 20.000 km/år, løbetid: 36 måneder, etableringsomkostninger: 3.600 kr. ekskl. moms, inkl. levering. Månedlig ydelse er inkl. service, ekskl. forsikring, ejerafgift, dæk samt forbrugsvæsker. Forbrug ved blandet kørsel: 14,9-13,7 km/l. CO2-emission: 157-169 g/km. Bilen er vist med ekstraudstyr.


FEIN april  

FEIN april 2011