Page 1

KORONÁZÁSI ÜNNEPI JÁTÉKOK

2016. AUGUSZTUS 13-15.

3

NAPOS MI TÖRTÉNEL FESZTIVÁL

KORONÁZÁS

ÉS MÁS CSODÁK

II. (vak) béla szerepében száraz dénes


PROGRAMOK - MINDEN NAP - AUGUSZTUS 13-15. 10.00-18.00

Lovas tábor Jávor Ottó tér

10.00-18.00

Gyalogos hagyományőrzők tábora Zichy liget

10.00-19.00

Középkori piac és vásári forgatag Városház tér

10.00-19.00

Bábcsaládok a Belvárosban

10.00-19.00

Bábosok tere Bartók Béla tér

10.00-19.00

középkori iskola/játszóház

10.00-19.00

jósok és boszik sikátora

10.00-21.30

zenetér

21.00-24.00

Fény utca Fő utca

21.00-24.00

3D animációs vetítés Hősök tere

Országzászló tér

Szent János köz

Mátyás király-emlékmű

21.30 (Aug. 13. és 14.) Koronázási Szertartásjáték

Nemzeti Emlékhely

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Fő utca


A Székesfehérvári Királyi Napok az apróbbaktól az idősebbekig izgalmas programokat kínál mindenki számára

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere minden évben örömmel látogat a Belvárosba, hogy részese legyen családjával a különleges rendezvénypalettának. Nem csak azért mondom ezt, mert Székesfehérvár polgármestere vagyok, de tényleg úgy gondolom, hogy városunk legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja a Székesfehérvári Királyi Napok. Izgalmas időutazásban részesít bennünket, úgy vélem, ez évről-évre bizonyított.

Három gyermek édesapja, családjával eltervezték már, mi mindent fognak kipróbálni az Ünnepi Játékok során? Érdeklődve várom például a hagyományőrzők bemutatóit, ahol a fiaim kipróbálhatják, milyen is volt a vitézi élet. De a Boszorkányok utcája is izgalmas programokkal kecsegtet, így biztosan ellátogatok a Szent János közbe is gyermekeimmel. Eddig minden évben nagy sikert aratott a Városház téren a vásári forgatag és a korhű fogadók világa, a gólyalábasok produkciói és a bábelőadások pedig idén is tartalmas kikapcsolódást kínálnak a családoknak.

„Székesfehérvár polgármestereként büszke vagyok arra, hogy az ünnepi programsorozat egyedülálló módon, látványos és színvonalas művészeti elemekkel bővítve, de mindvégig kegyeletteljesen eleveníti fel közös múltunkat.”

Melyik programot ajánlaná az érdeklődők figyelmébe? Nehéz erre válaszolni, én arra biztatok mindenkit, ha idejük engedi, látogassanak el a Belvárosba. Hiszen a Koronázási Szertartásjáték, a Musica Sacra komolyzenei koncert, vagy épp a Fény utca látványban, hangzásban feledhetetlen élményt kínál mindenki számára. Az, hogy a Szertartásjáték és a Musica Sacra helyszíne a Nemzeti Emlékhely, ahol egykor királyainkat koronázták és temették el, különleges lelki töltettel bír mindenki számára. A Koronázási Ünnepi Játékok programelemei pedig a középkort csempészik ismét a város falai közé.

augusztus 13-15.


éljen

a király!

2016 főszereplője

II. (vak) béla

és AZ ŐT ALAKÍTÓ

száraz dénes

II. (VAK) BÉLA Született: 1110 körül Uralkodott: 1131–1141 között, haláláig Apja: Álmos herceg, I. Géza király fia, Könyves Kálmán testvére

Anyja: Predszláva orosz hercegnő Elődje: II. István Utódja: II. Géza

Részlet a Somogyi Győző által tervezett I. Géza óriásbáb-palást textilmintájából

Amikor Könyves Kálmán utódja, II. István hírt kapott arról, hogy a megvakíttatott Álmos fia, II. Béla teljes elszigeteltségben él a pécsváradi apátságban, úgy határozott, hogy politikai megfontolásból a vak herceget birtokokkal látja el és a szerb nagyzsupán lánya, Ilona személyében feleséget is szerez neki. Az István korai halálát követő trónviszályban örököse, Zsófia nővére Saul nevű fia is életét vesztette, így II. (Vak) Béla lett a király. Uralkodása alatt nagyrészt felesége, az erőskezű és kegyetlen Ilona királyné kormányozta az országot. Vak Béla király érdeme, hogy regényes körülmények között fennmaradhatott a dinasztia.

Száraz dénes Született: 1979. március 11. Tanulmányai: 1999–2003 Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmes, televíziós szerepei: Hurok – Ádám, Jóban Rosszban – Tamás atya Előadásai a Vörösmarty Színházban: A revizor, Bolha a fülbe, Chioggiai csetepaté, Csongor és Tünde, Egy hónap falun, Figaro házassága, Három koporsó, III. Richárd, Kísértet tangó, Kolpert úr, Malom a pokolban, Stuart Mária, Vőlegény

www.koronazas.hu

VÁLTSA MEG JEGYÉT A TÖRTÉNELMI UTAZÁSRA!

érdekes galmas és iz a ár ám sz es la bőrébe Száraz Dén II. (Vak) Bé al tt zú e y g artásjáték au kihívás, ho názási Szert történelmi ro o K a ia kell bújn ásán. A –14-i előad , igyekgusztus 13 már magát ta ás le ée b is i II. (Vak) B forrásokba t megtudn e ja, b d b n o tö l m é t szik min náról. Min Ilo l, rő é ya g sé og n láról és fele zelni és megérteni, h k. p é lt embere próbálja elk a látássérü ivel profi ak n ál ik n kommu gy véli, m művész ú gítik a Ám a szín s profi táncosok se ak é s meg tudn koreográfu , közösen tt is yü n g o e az t, : munkájá ozzátette ár b ladattal. H la fe é B a ) i ak zn birkó ogy II. (V olkodott, h egy igazi sokat gond e látását, tt te sz e lv e n e tóként látta. az életb az álmait lá s é lt vo s harco


Vitézkedjünk

együtt!

HAGYOMÁNYŐRZŐK SEREGSZEMLÉJE 10.00 – 18.00 ÓRA - MINDEN NAP Zichy liget

Próbálják ki, hogyan éltek őseink! A Koronázási Ünnepi Játékok alatt hagyományőrző egyesületek keltik életre a múltat Székesfehérvár szívében. Milyen fegyvereket használtak a középkorban? Hogyan zajlottak a vitézi gyakorlatozások? Hogyan nézett ki egy jurta, milyen bútorokat készítettek eleink? Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják, milyen volt a vitézi élet.

Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület Pályafutásukat a székesfehérvári Robin Hood étterem falai között kezdték 2006 decemberében, melyet az egyre gyarapodó létszám miatt hamar kinőttek. Több helyen volt fellépésük, részt vettek az ópusztaszeri íjásztalálkozókon, asszisztáltak a tokodi csatajelenetben. Az íjászat mellett közülük többen is próbálkoznak saját ruházat, fegyverek, illetve kiegészítők készítésével, hogy ezzel is kicsit közelebb hozzák, jobban megismerjék őseink kultúráját, szokásait. (www.feherijasz.hu)

augusztus 13-15.

Középkori zene

13.00

10.00 és 13.00

Keresztes hadjáratok bemutatója

Első András Király Lovagrend

Középkori ütközet

Magyar Királyi Kardforgatók Rendje

15.00

14.00

Harcművészeti bemutató

Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület

csatajelenet

16.00 középkori főzőcske A tábori életet a gyermekek is kipróbálhatják. A Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület bemutatja, hogyan kell kézi malommal gabonát őrölni, fateknőben tésztát dagasztani, a legkisebbek pedig vas- és kőlapon lepényt is süthetnek.

Íjászok és gyalogosharcosok ütközete

Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület, Fekete Nap Történelmi Társaság


Lovagok,

HAGYOMÁNYŐRZŐ LOVAS TÁBOR

vitézek,

10.00 – 18.00 ÓRA - MINDEN NAP Jávor Ottó tér

hősök Lódobogástól lesz hangos a Jávor Ottó tér. A lovas hagyományőrző csapatok délelőtt interaktív foglalkozásokkal a táborélet rejtelmeit fedik fel a kíváncsi fesztiválozók előtt, délután pedig izgalmas lovas, madarász és vadász bemutatókkal szórakoztatják a közönséget. A legbátrabbak a lovak hátára is felpattanhatnak. A Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Váli Hunok, valamint a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület tagjai szeretettel és rengeteg kalanddal várnak birodalmukban minden kicsit és nagyot.

10.00-17.00

LOVAGOLTATÁS, TÁBORI ÉLET

MADARÁSZ ÉS VADÁSZ BEMUTATÓK

17.00

14.00-17.00

lovas bemutató

Fehérvári Huszárok Egyesülete és Váli Hunok

párviadal

Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület

18.00

Fehérvári Huszárok Egyesülete A Fehérvári Huszárok Egyesülete lesz a háromnapos fesztivál lovasbemutatóinak egyik házigazdája. A civil szervezet 1997-ben alakult, azzal a céllal, hogy a huszárság történelmi és kulturális értékeit bemutassa. Fontos számukra a minőségi lótartással kapcsolatos szakmai tudás, illetve a hajdani huszárképességek fejlesztése, átadása, a huszárélet bemutatása a helyi, az országos, valamint nemzetközi huszárrendezvényeken való részvétel során. (www. fehervarihuszarok.hu)

Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület

1993-ban alakult, 2003 óta bejegyzett civil szervezet. Célul a magyar katonai hagyományőrzést tűzték ki, ezzel párhuzamosan az általuk bemutatott történelmi korok életképeit is felvillantják az érdeklődőknek. Az általuk megjelenített korok: főként az Árpád-kor, a XV. század végétől a XVII. század közepéig, a XIX. század irreguláris magyar és/vagy császári alakulatai. Fő rendezvényük a minden évben Csőszön rendezendő Árpád-házi Fesztivál, ezen kívül számos helyre eljutottak az elmúlt években, ahol harci, fegyver- és öltözet-bemutatókat, felvonulásokat tartottak. Fegyvereiket, felszereléseiket maguk készítik leírások és régi ábrázolások alapján. (www.csausz.hu)

augusztus 13-15.


kicsiknek és

nagyoknak

BÁBJÁTÉK, UTCAZENE ÉS MEGELEVENEDŐ MÚLT

Több helyszínen várják izgalmas programok az érdeklődőket három napon keresztül

Mátyás király-emlékmű KÖZÉPKORI ZENEI KONCERTEK

10.00 Hollóének Hungarica 14.00 – 14.30 Sub Rosa RÉGIZENEi EGYÜTTES 15.00 Musica Historica, ének a bábokhoz 16.00 – 16.30 Kurul dobosok (aug. 13. és aug. 15.) 16.00 – 16.30 Sub Rosa RÉGIZENEi EGYÜTTES (aug. 14.) 17.00 – 17.30 Hollóének Hungarica 19.00 – 19.30 Musica Historica, ének a bábokhoz 21.00 – 21.30 utcazene

Bartók Béla tér

mesék kicsiknek és nagyoknak

11.00 14.30

Jobku és Dzsevu: A nyomozás folytatódik – Vak Béla nyomában Ihók és Mihók (aug. 13.) a csodakút (aug. 14.) Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj (aug. 15.) 17.30 a kerek kő - interaktív mese Nyáry Bernadettel és Tűzkő Sándorral 19.00 Az égig érő paszuly (aug. 13.) Jambóza bábcirkusz (aug. 14.) Borok, dalok, bábok (aug. 15.)

Városház tér

10.00 A bábcsaládok elfoglalják helyeiket (Vörösmarty Színház – Fő utca – Városház tér) 13.00 LÁDAFIA BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA 16.00 Lidérces messze fény: a Sacra Com pania és az Ördöngös Széptevők óriásbábos előadása 18.00 GÓLYALÁBAS VÁSÁRI KOMÉDIÁK: Csipás, a csodacsődör (aug. 13.) Szent György és a sárkány (aug. 14.) Rítus (aug. 15.) 19.30 Sub Rosa és az óriásbábok (Fő utca – Városház tér – Vörösmarty Színház)

Ismét gólyalábas bemutató Székesfehérváron! Minden nap, 18 órától

lélegzetelállító produkciók a Városház téren!

2016. augUSZTUS 13. Csipás, a csodacsődör

2016. augUSZTUS 14. Szent György és a sárkány

2016. augUSZTUS 15. Rítus


Minden nap 15 és 19 órakor a Mátyás király-emlékműnél! 2016. augUSZTUS 13.

Szent István, Gizella, Szent Imre, Géza, Sarolt és Asztrik püspök

2016. augUSZTUS 14. Szent László, Adelhaid, Piroska, Salamon, I. Géza

2016. augUSZTUS 15. Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. (Vak) Béla, II. István

k Szent Lászlót tartották igaz Az Anjou-házi lovagkirályo ságosnak. e es” jelzőt tudása, műveltség Könyves Kálmán a „könyv és tehetsége miatt kapta. a e Dzseücsa volt, a mai Géz Géza fejedelem eredeti nev g. me tt lete szü etkeztében alak csak félreolvasás köv . lánya bizánci császárné lett Szent Piroska, László király

Esténké

Királyokról

nt lát o

A bábok a Fő utca több pontjáról indulva vonulnak a Mátyás király-emlékműhöz, ahol mindent megtudhatunk életükről, az udvartartásukról, étkezési szokásairól. Megismerjük például Szent István, Szent László, de Salamon és Piroska királylány családját is, hogyan koronázták meg, volt-e esküvője és ha volt, hogyan zajlott. Születtek-e gyermekei, és lett-e belőlük király, vagy királylány. Adorján Viktor megírta, Csörsz-Rumen István megzenésítette, a Musica Historica pedig megénekli királyaink és családjaik történetét.

ga

a tüzek ter l e n ére sso i

s!

Látványos tűzzsonglőrbemutatók várnak mindenkit Minden nap 21.30 órakor a Hotel Magyar Király előtti téren

2016. augUSZTUS 13. Project Prometheus

2016. augUSZTUS 14. Firebirds

2016. augUSZTUS 15. Project Prometheus


CSAK FEHÉRVÁRON!

AZ ÓRIÁSOK BŰVÖLETÉBEN Új lakók költöztek a Belvárosba, látogassa meg őket Ön is! A Fő utca teljes hosszát elfoglalták a bábcsaládok.

A magyar középkor kiemelkedő alakjait megszemélyesítő négy és fél méter magas óriásbábok és látványos ruházatuk terveit Somogyi Győző Kossuthdíjas grafikus és festőművész készítette, Grosschmid Erik Blattner Géza-díjas bábtervező, majd később Majoros Gyula Blattner Géza-díjas báb- és díszlettervező keltették életre.

ajánló

SZERETETTEL VÁRJUK AUGUSZTUS 20-ÁN IS!

FEHÉRVÁRI KIRÁLYOK MENETE KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR NÉPTÁNCOSOK ZARÁNDOKLATA SZENT ISTVÁNHOZ

Koronás Park – Szabadságharcos út – Mátyás király körút – Fő utca Városház tér – Szent István tér

Augusztus 20-án 17.00 órakor páratlan történelmi felvonulás indul a Koronás Parkból a Fő utcán át a Szent István térre. Az óriásbábokat kísérik: Alba Regia Táncegyüttes Háromszék Táncegyüttes Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Szabadka Táncegyüttes

Sub Rosa régizenei együttes Első András Király Lovagrend Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület

Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület Fehérvári Huszárok Egyesülete Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület

Szent Korona olák diákjai is segéd A helyi általános isk áb ásb óri 15 otó alk t keztek a teljes kollekció elkészítésében. készül. Egy óriásbáb 3 hónapig ga 4-4,5 méter. Az óriásbábok magassá mintegy 25 méter Egy óriásbáb ruhája anyagot igényel.

A Szent Korona kifejezést IV. Béla oklevelében használták először a XIV. században. A kereszt elferdülését minden bizonnyal egy XVII. századi sérülés okozta, amely úgy keletkezhetett, hogy a koronaékszereket tartalmazó vasláda fedele azelőtt csapódott le, hogy benne a koronát megfelelően elhelyezték volna. 1000 év alatt több mint 23 városban járt már a Szent Korona.


KALANDOZÁS A MÁGIA VILÁGÁBAN

BOSZORKÁNYOK

UTCÁJA

A Ciszter templom melletti kis utcácskában a mágiáé lesz a főszerep augusztus 13-tól 15-ig. Jóslás, bájital-keverés és egérjósda is várja a vállalkozó kedvűeket és bátrakat. A Vörösmarty Színház művésznője, Váradi Eszter Sára vezeti be a rejtélyekbe az érdeklődőket. be a gyógynövények, gyógynövényes olajok, gyógynövényekből készült gyógycukorkák világába, és szintén vele lehet kavicsamuletteket festeni. Váradi Eszter Sára és Jónás Andi kártyából jósolnak, jövendőmondó játékokat vezetnek, ezek résztvevői megtudhatják, mennyire szerencsések a szerelemben, pénzügyekben – és hasonló ügyekben segít a hörcsög jósda is. Keller János varázslóiskolát tart, és hasznos trükköket tanít a tanoncoknak. A helyszínen be lehet öltözni boszorkánynak vagy varázslónak, fotózkodni is lehet a három színművésszel, sőt, táncra is lehet velük penderülni, mert naponta több alkalommal középkori szerencsetáncot járnak, meghozva a szerencsét mindenkinek.

ajánló

Minden nap 16.00 órakor ren a városház té

a Sacra Compania és Lidérces messze fény: k óriásbábos előadása az Ördöngös Széptevő

TCA

E. U

TCA

FÕ U ÁJA UTC YOK KÁN KÖZ ZOR OS JÁN T N SZE

SA

RÓZ

A

UTC

BOS

ZÁG

ORS

OLA

LA

AM

OSK A

UTC

A középkorban a szerelmi bájitalok készítésekor az ókorban nagyjából gusztusos összetevők helyett már szó szerint kígyót-békát beledobáltak az üstbe. A korabeli boszorkányok szerint a denevérszárny, vagy éppen a varangyláb volt a biztosíték arra, hogy megtalálják a nagy Őt.

ADY

TCA

AU

BAS

D ÍNPA

Így kotyvasztottak a boszorkányok

Y SZ ZICH

A jövendő tudása iránti vágy egyidős az emberiséggel: minden civilizációban az adott kornak és a közösség kultúrájának megfelelő módszerek alakultak ki a jelen és jövő közötti fátyol fellebbentésére. A beváló jóslatokat adó látnokokat szent emberként tisztelték, nagy becsben tartották, és az uralkodók, hadvezérek is fogadtak maguk mellé spiritiszta tanácsadót, aki például egy-egy csata kimenetelét megjósolta. A hétköznapi életben megesett, hogy átfedés volt a jósok és jövőlátók, valamint a javasasszonyok, sámánok, varázslók és boszorkányok „szakmái” között, és az emberek boszorkányhoz vagy javasasszonyhoz jóslatért fordulva egyből segítséget is kaphattak, hogy a jóslat beváljon: szerelmi bájitalt, gyógyító főzetet, bűverejű talizmánt. A középkori mágia világába csöppenhet az, aki a Koronázási Ünnepi Játékok idején betér a Jósok és boszik sikátorába: a Fő utcáról az Oskola utcába vezető Szent János közben boszorkányok, jósok, varázslók ütnek tanyát! A járművel érkező boszorkányok számára ingyenes bosziseprű-parkoló épül, itt lesz néhány kipróbálható vesszőseprű is. A leendő javasasszonyokat Németh Mariann vezeti

augusztus 13-15.


CSAK

TESSÉK!

KÖZÉPKORI PIAC ÉS VÁSÁRI FORGATAG három napon át A Koronázási Ünnepi Játékok alatt ismét beköltözik a középkor Székesfehérvár szívébe. A Városház téren az elmúlt évekhez hasonlóan ismét korhű díszletek között láthatja mindenki, milyen is volt például a fogadók élete. Interaktív játékok, bemutatók és bábelőadás várja az idősebbeket és fiatalabbakat egyaránt. Lássa Ön is saját szemével a történelmi múltat, hogyan éltek, szórakoztak eleink! A vásári sokadalomban bárki gyapjúszövővé, íjas mesterré, vagy épp gyertyamártóvá válhat. A kicsik kipróbálhatják a vesszőkosaras hintát, nemezelhetnek, de hordólovaglás és az ördög parittyái is várják őket. A finom falatok mellett táncos és cirkuszi mutatványok, gólyalábasok előadásai garantálják a felhőtlen kikapcsolódást. Együttműködő partnerek: Emese Park, Szabad Színház, Jancsárkert helyi termelői vásár-, piac- és közösségi tér

3 napi ajánlat SZABAD SZÍNHÁZ A Szabad Színház társulata évek óta Székesfehérvár közösségi életének aktív tagja. Újító ötletekkel vesznek részt a fesztiválokon, rendezvényeken; ha kell, megjelenítik egy középkori falu életét, utcaszínházi produkciókkal szórakoztatják a turistákat, a város lakóit, emellett a belvárosban található Igézőben színesítik a programkínálatot. A társulathoz tartozni életforma; sokan gyermekükkel együtt csatlakoznak, így kicsik és nagyok közösen hozhatnak létre új dolgokat.

augusztus 13-15.

Füstölt hús · kolbász · kosarak levendulából készült szappan olaj · csavart · kerek · töltött lyukas füstölt sajtok kecskéből és tehénből kerámiák minden mennyiségben


Varázsolj magadnak szerelmet!

A szerelmi bájitalt ezzel a titkos recepttel otthon is könnyedén elkészítheted!

EGY CSEPP

MÁGIA

BÁJITAL Hozzávalók: ldet és a országot, a fö az a lm ga zá jelképezi. Az Ors feletti uralmat ég ns de in gm avilá rmadik legn r a világ ha e. bj m A királyi joga gö ly hegyikristá gyobb átlátszó gyomány szepalástot a ha or apácái A koronázási görög kolost i ém pr sz ve rint a t hímezték. uralkodói jogá kard a király A koronázási jelképezi.

RECEPT

fahéj

gyömbér

gránátalma

szegfűszeg

rozmaring

narancsvirág

Elkészítése: A porrá tört fűszerek keverékéből végy három evőkanálnyit, keverd össze egy liter forró vízzel, majd pihentesd egy éjjelen át. Mikor a kakas tizenhármat kukorékol, ízlés szerint hígítsd fel egy-egy üveg mézes szörppel. A látvány és az íz kedvéért bolondítsd meg némi fahéj- vagy mentasziruppal, szeletelt gyümölccsel és friss gránátalma-magvakkal! Forrás: Krizsány Anna, Szent István Király Múzeum

Élvezze otthonában a középkori étkeket! Disznóhús, az kit erdeinek hívnak, szekfűves lével (vadétel)

a Recept eredeti szövege

Az erdeinek szép édes husát vágjad fel elegesleg, azt mostd meg erősen sós vízben, míg az húsa fő, az levét addig tegyed fel borban, hányj fekete czipót reá, hogy immár látod, hogy megfőtt az húsa, vedd ki, szürd el az levet róla, őss hideg vizet reá és abból abáljad ki, az édes husában hagyj meg három vagy négy konczokat, azt pirítsd meg az urad asztalára, ha mind megpiríthatod is, nem árt, azt rakjad szép tiszta fazékban, verd által az levét szitán, hányj mondolát reá, malosa szőlőt, almát, körtvét, mézeld, borsold, szekfüvezd meg, egy kicsény szint is adj neki sáfránnyal, ezt ugyan valóban megfőzzed az szerszámmal együtt és minden szerszámát megadjad; add fel.

Modern átirat

A vaddisznóhúst 2,5×2,5 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben átmossuk, a húst hideg vízben kevés sóval, üstben szabad tűz fölé főni tesszük. Amennyiben hab képződik, egy szűrővel vagy kanállal leszedjük a tetejéről. Hozzáöntjük a bort, a barna/fekete kenyérszeletet összemorzsolva adjuk hozzá. A megfőtt húst kivesszük a főzőléből, és vajon, rostély felett, serpenyőben átpirítjuk, úgy, hogy a felszínén szép piros kéreg képződjön. A vis�szamaradt levet szitán áttörjük (passzírozzuk), a mandulát, a mazsolát, a megtisztított, kockára vágott almát és körtét, valamint a szegfűszeget hozzáadjuk, majd puhára főzzük. Utolsó lépésként ízlés szerint mézzel, kevés frissen őrölt borssal és sáfránnyal ízesítjük. A mártást a sült húsra szépen rácsorgatva tálaljuk. (forrás: http://kozepkorikonyha.hu)

augusztus 13-15.


Rost Andrea és a Bolsoj szólistái

MUSICA SACRA

ROSSINI: Stabat Mater székesfehérvár,

koronázó tér, Nemzeti Emlékhely

2016. augusztus 16. 21.00 Esőnap: Augusztus 17.

KÖZREMŰKÖDIK: AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR, VALAMINT AZ ALBA REGIA VEGYESKARRAL ÉS A PRIMAVERA KÓRUSSAL KIEGÉSZÜLŐ EGYESÍTETT KÓRUS VEZÉNYEL: DRAHOS BÉLA

További információ és jegyrendelés: Vörösmarty Színház (Székesfehérvár, Fő u. 8.) 22/503-503 | jegyiroda@vorosmartyszinhaz.hu

jegyárak: 1 700 Ft | 2 400 Ft 3 000 Ft | 3 500 Ft

www.koronazas.hu

Garantált

IDEGENVEZETÉSEK

IRODA, KULTÚRA, FELELÔSSÉGVÁLLALÁS

...egész nyáron!

JÚNIUS-JÚLIUS AUGUSZTUS

Tematikus városnézések indulnak minden szombaton a belvárosban Indulás: 18:00 órakor az Országalmától | Részvételi díj: 800 Ft/felnőtt, 400 Ft/diák, nyugdíjas, mely tartalmazza az 1,5 órás idegenvezetés díját

Extra időpontok!

Városháza körbevezetések a Szent Korona hiteles másolatának megtekintésével. Augusztus 14–16. között minden este 18 órai kezdettel az Országalmától. | Részvételi díj: 600 Ft/fő

Péntek

Szombat

Szombat

Fáklyás körbevezetés az éjszakai belvárosban és a Nemzeti Emlékhely Szent István mauzóleumában

Kisvonatos kirándulás idegenvezetéssel a Bory-várba, a 20. századi romantikus lovagvárba

Indulás: 21 órakor az Országalmától Részvételi díj: 600 Ft/fő, mely tartalmazza a múzeumi belépőt és az 1 órás idegenvezetés díját

Indulás: 10 órakor Részvételi díj: 2000 Ft/fő, mely tartalmazza a 2 órás idegenvezetés, a kisvonat, és a Bory-vár díját

Szent István nyomában – ismerkedés a város történelmi értékeivel és a Szent Korona hiteles másolatának megtekintése a Városházán. (Kivéve: aug. 20.)

1

órás program

2

órás program

TOURINFORM IRODA

Indulás: 18 órakor az Országalmától Részvételi díj: 600 Ft/fő, mely tartalmazza a 1,5 órás idegenvezetés díját

1program ,5 órás

A városi élet szerves részeként a rendezvények üde színfoltot biztosítanak a hétköznapokban. Ugyanilyen színfolt az, amikor egy-egy cég, vagy magánember az üzleti sikerek mellett odafigyel arra is, hogy tegyen a környezetéért. Ez mindannyiunk számára fontos. A Panorama Offices irodaház és képviselői számára a minőségi irodahelybérlés szolgáltatása mellett az is fontos, hogy a napi rutin mellett jusson idő olyan tevékenységre, ami a közös célokat szolgálja.

+36 22 780 000 info@panoramaoffices.hu www.panoramaoffices.hu

Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. (Hiemer-ház) 22/537-261 | szekesfehervar@tourinform.hu

PO_pr_145x145.indd 1

idegenvezetések_135x135+5mm.indd 1

2016.07.29. 10:45:08

A Panorama Offices irodaház a tehetséges fehérvári fiatalok mecénása, tevékenysége során komoly figyelmet fordít arra, hogy egy fenntartható üzleti modellt kövessen. Nem csak a kulturális események, de az irodaház közösségének támogatása is fontos szempont. Amennyiben Ön is hatással van a céges kultúra kialakítására, küldje el elérhetőségét számunkra, és felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy megtaláljuk az együttműködés legjobb módját.

2016. 06. 16. 10:08


Felelős kiadó: Fehérvári Programszervező kft. | készült 7000 példányban | bővebb információ: www.koronázás.hu


FÉNY UTCA

AUGUSZTUS 12-21., 21.00 – 24.00 óra | Fő utca, Hősök tere Idén is fényárban úszik a Belváros! A Koronázási Ünnepi Játékok népszerű látványossága a Fény utca, amely egészen augusztus 21-ig, minden este 21 órától várja a járókelőket a Belvárosban, ahol az épületek szolgálnak vetítővászonként. A Fény utca nagyobbik helyszínén, a Fő utcán idén is mozgó történelmi képregényt láthatunk, ezt már negyedik éve Magyarósi Éva képzőművész, animációsfilm-rendező készíti. Mostani alkotásából II. (Vak) Béla, a Fény koldusának fordulatokban gazdag, ám rövid életét ismerhetjük meg. II. Béla apja Könyves Kálmán testvéröccse, Álmos herceg volt, őt és akkor hétéves kisfiát, Bélát a király megvakíttatta. A mozgó képregény cselekménye innen indul, majd bemutatja Béla pécsváradi bujkálását és azt is, miként tanult meg együtt élni a vaksággal. Láthatjuk trónra kerülését, megismerhetjük családi életét és azt is, hogy felesége, Ilona mi módon veszi át tőle az államügyeket és hogyan áll bosszút Béla megvakíttatóin. A Hősök terét tavaly vezették be a Fény utca helyszínei közé, Falvay Miklós vizuális tervezőművész épületre szabott, 3D-s animációs fényfestésével. A Városháza hátsó falára, ablakaira komponált mű akkora sikert aratott, hogy a szervezők idén is felkérték egy hasonló alkotásra. A vetítés helyszíne ezúttal a Szent

István-székesegyház hátsó fala, az épület sajátosságaira épülő animációs mű témája pedig a templomok „fejlődéstörténete” lesz. A látványos alkotás bemutatja, hogy az évszázadok során miként alakultak, fejlődtek, bővültek a templomok. Virtuálisan megnyílik a Szent István-székesegyház, belülről nyerünk betekintést a templomba és láthatjuk folyamatos alakulását.

sítményű 13 nagytelje yt én g re p ké A mozgó épületekre. i a belvárosi tít ve r o yobb, kt je pro hatszor nag k fényereje ro roké. o o kt kt je je ro ro p A l ismert p ta ál ki en d in rsulnak: a mint a m méretek is tá agyomáez yh én tm A teljesí ebbek h tízszer nehez sebb projektor projektorok ki lc o ny ál, és nyos társaikn . ük er férne el benn yok hat mét használt torn i házhomlokez h és tít ve A elet gy az első em magasak, ho gába essen a vetítés. sá zatok magas

A tíznapos eseménysorozat programjait a Székesfehérvári Királyi Napok kiadványban, vagy az alábbi honlapon találják meg: www.szekesfehervar.hu A Zichy Színpad mellett található információs házban kollégáink szívesen segítenek!

Koronázási Ünnepi Játékok 2016  

Koronázás és más csodák – 3 napos történelmi fesztivál Székesfehérváron, 2016. augusztus 13–15.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you