Page 1

Hvidvare 46. årgang nr. 4 august 2013

marked i forklarligt minus læs leder og side 4

nyt

indesit vil have fat på norden side 15 køkkenbranchen i bedring side 19

ikea holder skansen – og rykker på køkkensiden side 8


lederen

indhold

henrik egede

11

opspring fra nul Branchen har nulvækst på femte år. Skal vi justere målene? Er vækst inden for hvidevarer og elektriske husholdningsapparater en umulig drøm? Er producenter og detailhandel dømt til at dele den samme lagkage for evigt? Nej – min påstand er, at vækst er mulig også i det danske marked. Lad os mødes om tre-fem år for at drøfte resultatet. Tre argumenter for vækst: 1. Der står usædvanlig mange gamle produkter ude i hjemmene. Omkring en mio. hvidevarer er mere end ti år gamle. Det kan ikke betale sig for forbrugerne at anvende dem – og den periode, hvor forbrugerne udskød beslutninger om nyindkøb er ved at være slut. 2. Branchen kan, hvis den indretter sig rigtigt, surfe på tidens tendenser. Der er igen-igen øget fokus på livskvalitet og god brug af ressourcer (fødevarer, energi mv.). Det får positiv indflydelse på afsætningen. De avancerede kunder trækker de øvrige med – og energimærker også på nye produktgrupper viser vejen til kvalitet. 3. TV virker. Utallige boligprogrammer, livsstilsmagasiner og kokkeshows kører ikke forgæves. Vi kan ikke altid overskue det globale, men vi kan forandre derhjemme. Apparater er en del af løsningen. Vi ser, bl.a. på IFA, øget opmærksomhed om branchens produkter.

13

fokus på holdbarhed Madspild er et område, Gorenje har fokus på. Det samlede madspild i Sverige svarer til, at hele 700.000 Volvo’er kører rundt til ingen verdens nytte – eller til 98 kg madvarer pr. person.

15

indesit satser på norden »Vi ser et stort potentiale i Norden, hvor vi med vort produkt-mix kan dække alle segmenter i markedet,« siger adm. direktør for Indesit Company Nordics AS, Michele Caputo. Portræt af FEHA’s nyeste medlem, der også fører varemærkerne Hotpoint og Scholtés.

19

køkkenbranchen i bedring Af en rundspørge, Hvidvare-Nyt foretog i slutningen af juli, fremgår det, at køkkenforhandlerne vejrer morgenluft – og at man er kommet rimeligt fra start i år. Men branchen er stadig presset, for der er meget, som skal indhentes.

25

Endelig er krisen fortid. Der er sikre tegn på øget forbrugertillid og et boligmarked, der går et gear op – med tilhørende udskiftning af hvidevarer. Var det argumenter nok? Summa summarum: Branchen vil fra sommeren 2013 til sommeren 2014 tage et opspring fra nullet. En vækst på et par procent er også et spring.

udgiver: feha Christiansborggade 1 • 1558 København V Telefon: 3332 9066 • Telefax: 3311 3767 feha@feha.dk • hvidvare-nyt@feha.dk redaktion: Henrik Egede (ansvh.) he@feha.dk Sonja Bjaaland, sb@feha.dk, red. medarb. journalist Per Grau (dj), (tel. 2026 4928/grau@mail.dk)

annoncer: Sonja Bjaaland produktion: Rosendahls-Schultz Grafisk A/S, Albertslund ISSN 0018-8107 distr. oplag: 3.074 (iflg DOK) Medlem af Danske Specialmedier

madspild koster os 16 mia kr. om året »Mange opfatter det fejlagtigt som ‘mindre vækst’, når de hører ‘mindre madspild’. Det er på tide at få denne opfattelse sat i perspektiv,« skriver Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen ‘Stop Spild Af Mad’.

27

klar til ifa På den kommende IFA-udstilling i Berlin vil man igen støde på nyheder, der stiller skarpt på bæredygtighed, innovation, smarte features og design.

produktnyheder

Eftertryk af signerede artikler skal ske efter aftale med redaktionen. Usignerede artikler kan frit citeres med kildeangivelse. forside: Ikea, der sidste år rundede en samlet omsætning på + 3.1 mia kroner herhjemme, har fået godt fat på køkkenområdet, hvor branchen skønner, at Ikea i dag har en markedsandel på + 20 procent. Læs mere på side 8. (Foto: Ikea).


Marked i midlertidigt minus Ro på. Det er ikke verdens ende, at første halvår af 2013 går i minus. Der er en god forklaring og gode nyheder midt i tallene…

Af Henrik Egede

Branchen har minusvækst! De store apparater (hårde hvidevarer) solgte i første halvår af 2013 tre procent mindre end samme periode sidste år. De små apparater (som ikke er så små endda – herunder røremaskiner, espressomaskiner etc.) kompenserer en smule ved at have en vækst på ca. 1 %. Hvad skal man mene? Var vi da ikke lige på vej ud af krisen? Er forbrugertilliden ikke den bedste i fem år? Er boligmarkedet ikke ved at løsne op? Er aktierne ikke i vækst? Er økonomerne ikke ved at tale om efter-krise? Hvad skal vi med bedre tider, hvis de ikke kan ses på afsætningen …? Ro på! Inden panikken breder sig, er det værd at erindre baggrunden. Første halvår af 2013 måler sig direkte op mod en usædvanlig stærk afsætning i første halvår af 2012. De fleste i branchen erindrer, at afsætningen for de store apparater fladede noget ud i anden halvdel af 2012. Der er derfor hverken tale om en katastrofe eller et styrtdyk. Der er formentlig tale om, at en ret stabil afsætning fordeler sig lidt anderledes over året – og at 2013 derfor fortsat har gode muligheder for at gå i 0 eller et lille plus. Der er nemlig gode nyheder midt i minus-tallene. Det er de mest energivenlige apparater, der sælger. Og flere af de små apparater i den dyre ende, fx røremaskiner og kaffemaskiner, holder støt kursen fremad. Lad os konstatere, at halvlegs-resultatet ikke uventet er lidt skidt. Markedet er i midlertidigt minus. Men kampen om 2013 er ikke spillet færdig …

Stabilt styksalg De store apparater (hvidevarer) går i mi-

4

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

nus, men bagved ligger en anden historie om et ret stabilt styksalg. Firkantet sagt har styksalget ligget fladt og jævnt de sidste fem år (se grafik om ‘De fem flade år’). Det er en historie om et langt, sejt træk – men bestemt ikke noget, journalisterne bringer med hjem til forsiden. Lad os tage en af forårets tilsyneladende højdespringere: vaskemaskinerne. Vaskemaskiner har, overfladisk set, haft et fornuftigt første halvår i 2013 med et 3 % mersalg i forhold til samme periode sidste år. Betyder det så, at forbrugerne i dette forår har en nyvunden kærlighed til netop vaskemaskiner? Næppe. Dykker man bag om tallene, så fortælles en anden og mere jævn historie. Afsætningen i markedet vibrerer i disse år omkring et grundtal i styksalget. Der sættes årligt ca. 207.000 stk. vaskemaskiner på det danske marked – 214.000 det ene år, 203.000 og 205.000 det næste. 2013 tegner fornuftigt for vaskemaskinerne med 106.000 solgte styk indtil videre. Men lur mig: salget rammer nok igen de ca. 210.000 på årsplan. Og det er et stykke fra de 220.000 og 227.000, som gik af sted til forbrugerne i superårene 2006 og 2007. Et lignende mønster tegner sig for produkter, der er gået tilbage (se grafik om ‘Ikke mange højdespringere’). Lad os tage køl-frys med to døre. Afsætningen er tilsyneladende gået 2,8 % tilbage de første seks måneder af 2013. Betyder det, at forbrugerne er ved at vende køle-fryseskabe med to døre ryggen? Nej, det samme mønster tegner sig: der er i årene 2008-2013 afsat ca. 111.000 køle-fryseskabe med to døre om året i Danmark. Der er indtil nu sat 52.500 på markedet. De ‘magiske’

111.000 kan udmærket nås i andet halvår. At også afsætningen af dette produkt lå et niveau højere i boom-årene er en anden historie … Man kan nærmere konkludere, at de danske forbrugere er ret trofaste købere af hvidevarer – så trofaste, at der i øjeblikket ikke er den store historie at fortælle. Den bedste nyhed for de store apparater er derfor, at det i 2013 – som i 2012 – synes muligt at fastholde værdi pr. stk. Det spiller fint sammen med den tendens, at forbrugerne lægger langt hovedparten af indkøbene i de to bedste energiklasser. ‘Når det skal være, så skal det også være godt’, synes forbrugerne at mene, vejledt af energimærkerne.

Små apparater: danskerne vil selv! De små apparater er en mere varieret historie. Her er FEHA’s markedsdata ikke så dækkende som på de store apparater, men tendenser kan aftegnes, da de samme medlemmer indberetter år efter år. Udsvingene, der fører til en samlet markedsvækst i værdi på 1 pct. og en vækst i styksalg på 8 pct., er her betydelig større produkt for produkt. Kaffemaskinerne har fra 2013 nye kategorier, så her kan vi kun melde om en samlet tendens: forbrugerne holder fast i kaffe-interessen. En vækst på 4 % i forhold til samme periode sidste år er målingen her ved årets midte. Danskerne vil have god kaffe – også derhjemme! Røremaskiner er en interessant væksthistorie. Der er i 1. halvår af 2013 en vækst i denne produktgruppe på 19 %. I alt vil der i år blive sat knapt 70.000 røremaskiner på markedet i Danmark, mod 64.000 i 2012, 47.000 i 2011 og 20.000 i det gyldne år 2007. FEHA har ganske vist fået et par nye medlemmer, som har røremaskiner på menuen, men der synes alligevel at være tale om en klar, positiv trend. Danskerne vil bage brød og kager selv!


Derimod synes robotstøvsugerne at være løbet ind i udfordringer. I år er der ifølge vore markedsdata sat betydeligt færre på markedet end sidste år i samme periode. Robotstøvsugerne er så nye i markedet, at det er for tidligt at bedømme situationen. Man må dog tro, at julesalg mv. løfter salget af dette produkt. De små apparater har – statistisk set – et ujævnt salg. November-december spiller en afgørende rolle. Og pludselige trends kan føre en produktgruppe hurtigt ind i – og ud af – varmen hos forbrugerne.

Sol bag skyen? Er der sol bag skyen? Kan det negative halvårsresultat vendes til et positivt helårsfacit? Ja, muligheden er bestemt til stede. Lad os se et kvartal mere. Juli, august og september med de mange produktnyheder kan snildt rette op på situationen. Den store udfordring for branchen, både store og små apparater, er at ramme de positive økonomiske bølger, der synes på vej. Forbrugernes interesse for øget kvalitet i hjemmet, for bedre livsstil og de lidt lysere konjunkturer vil hjælpe. Branchen skal kæmpe, måske endnu hårdere, om opmærksomheden, når økonomien løsner. Jeg glæder mig til at se udviklingen i resten af 2013. Jeg tror personligt ikke, den generelle økonomiske bedring går hen over hovedet på branchen. Afsætningen retter sig. Mit gæt er derfor dristigt: 2013 går i 0 for de store og et lille plus for de små.

Ikke mange højdespringere Indextal for afsætningen (sell in), 1. halvår 2013 i forhold til 1. halvår 2012

Store apparater, styksalg

96,4

Store apparater, værdi

97

Vaskemaskiner

103

Tørretumblere

102,9

Opvaskemaskiner

92,1

Gulvkomfur

96,7

Indbygnings-kogesektion

94

Indbygningsovn

97,8

Emhætter og emfang

93,1

Køleskab

91,3

Køl/frys med to døre

97,8

Fryseskabe

84,3

Frysebokse

110,2

Små apparater (samlet, styksalg)

108,5

Små apparater (samlet, værdi)

101,1 10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

110

111

Kilde: FEHA fem flade Branchen vibrerer i perioden 2008-2013 omkring en afsætning på 1.14 mio store apparater pr. år. Det er ikke de ’fem forbandede år’, men de ’fem flade’. 2012-1H 2013 (rullende 12 mdr.):

1.113.075

2012

1.133.000

2011

1.125.000

2010

1.103.201

2009

1.115.500 1.210.000

2008 200.000

400.000

600.000

800.000

1.000.000

1.200.000

1.200.000

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

5


GRAVITY kAffemAskIne brygger HeLT eNKeLT DeN beDSTe KOP KAFFe

...og det har vi naturligvis bevis p책!

At brygge den perfekte kop kaffe er koncentreret omkring ganske f책 processer: At lade varmt vand, med korrekt temperatur, passere malet kaffe i en bestemt tidsperiode.

seRIen fIndes I 6 foRskellIGe fARVeR:

KOrreKT bryggeTemPerATur + KOrreKT bryggeTiD = PeRfekT kAffe gravity kaffemaskinen fra ObH Nordica er designet til at opfylde de strenge krav, som skal til, for at lave den bedste kop kaffe.

se meRe TIl GRAVITY P책 foRmlAnd: sTAnd e4060

Hvidevare_Nyt_ann_Gravity_20-07-2013.indd 1

Stainless Steel

Chilli

Indigo

Copper

Sunset

Piano Black

Nyd kaffen og det flotte design p책 samme tid!

11-07-2013 11:37:00


7:00

Branchen og verden ingen mærker på prof-udstyr

madspild for milliarder Folkemødet på Bornholm satte også fokus på emner, som hvidevarebranchen kan være med til at løse. Hele 12 debatter havde fx madspild som tema. Madspild koster ifølge organisationen stopspildafmad.dk et større milliardbeløb hvert år for Danmark. Bedre brug af køleskabe er en af flere helt naturlige veje til at bekæmpe madspild. Se mere om madspild på www.stopspildafmad.dk – og læs på side 11 i dette nummer af Hvidvare-Nyt, hvad Selina Juul, stifteren af forbrugerbevægelsen ‘Stop Spild Af Mad’, gør sig af tanker desangående.

fra luigi til paolo CECED – den fælleseuropæiske organisation for producenter af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater – får ny direktør. Paolo Falcioni. Fra 1. juni i år erstatter den ene italiener den anden. Paolo Falcioni, tidligere Indesit, overtager direktørposten efter Luigi Meli, som endeligt fratræder til nytår. Luigi Meli har været CECED’s direktør siden 1994 og har været med til at give den Bruxelles-baserede organisation sin nuværende form. CECED har i øvrigt udvidet kredsen af nationale organisationer med Bulgarien og forventer at have dannet et russisk branchekontor i løbet af efteråret.

Restauranter, der gerne vil gøre noget godt for miljøet og spare på strømmen, må sætte sig godt og grundigt ind i begreber som kilowatt, kompressorer og varmeafledning. Der er nemlig ingen miljømærker på ovne, køle- og fryseudstyr til restauranter og lign. Restauratør Bo Ross Mogensen, Ribe, lufter sin frustration til DR P4 Syd: »Jeg har ingen chancer for at bedømme, om det, jeg køber, er godt eller skidt,« siger Bo Ross Mogensen, der mener, de usikre forhold omkring apparaternes energiforbrug rammer ham på bundlinjen. »Miljømærker kunne gøre det nemmere for restauratører at træffe ordentlige, miljømæssige valg«, siger miljøchef Mikael Holt Jensen fra Horesta, brancheforeningen for hotel- og restauranter.

forbrugerne igen friske Danske forbrugere er igen klar til at svinge Dankortet. Forbrugertilliden steg ifølge Danmarks Statistik i juli til hele 3,7 %, hvilket er den største stigning siden 2009. Samtidig er det første gang siden starten af 2012, at tilliden overhovedet er i plus. I juni var tillidsfaktoren 3,4 %. Danmarks Statistik mener, den positive stemning skal tilskrives de ekstremt lave rater og et stabiliseret boligmarked. De pæne forventninger modsvares endnu, ikke af vækst i detailhandelen.

forretninger er blevet bedre til energimærker

støvsugere får mærke

Detailhandelens brug af energimærker er blevet kontrolleret. Der er fortsat problemer, men færre end tidligere, meddeler Energistyrelsen. Både tilbudsaviser og internet er blevet kontrolleret. Kontrollen af tilbudsaviserne viste, at energimærkerne blev anvendt stort set alle steder, hvor det kræves, mens kontrollen af internetsalg afslørede, at mange forretninger har problemer med at inkludere de lovpligtige oplysninger om produkternes energiklasser. Oplysningerne skal fremgå af de præsentationer, som forbrugerne får frem, når de klikker sig ind på produkter, der er omfattet af EU’s obligatoriske mærkningsordning. Kontrollen gentages i andet halvår af 2013.

Nye krav sender en del danske støvsugere direkte tilbage i kosteskabet – eller hen på genbrugspladsen. Fra 1. september 2014 betyder nye EU-regler, at det bliver forbudt at sælge støvsugere, der bruger mere end 1600 Watt, og som suger under 70 % af støvet op. Dermed vil mange støvsugere på markedet i dag blive erstattet af bedre og mere energieffektive modeller. Det ny fælleseuropæiske støvsugermærke skærpes yderligere i 2017, så støvsugere til den tid højst må bruge 900 Watt. Hvidvare-Nyt 3 • 2013

7


»vi er vækstmæssigt ikke gået tilbage de sidste seks år – og 2013 tegner allerede nu ganske pænt,« siger salgsleder jens momsen, der står i spidsen for ikea køkkener i danmark. i de største af de fem ikea-varehuse er køkkenafdelingerne bemandet med 25-30 medarbejdere.

– men man skal stadig selv samle

ikea holder skansen – og rykker på køkkensiden »jeg ved godt, at el-giganten vil være billigst. men vi kan altså godt følge med dem og køkkenbranchen i øvrigt. ja, mere end det,« siger salgsleder jens momsen, ikea køkkener dk AF PER GRAU

Køkkenmarkedet har det ikke så godt for tiden. Faktisk er det gået temmeligt sløjt siden 2007, og det er vurderingen, at det danske marked frem til i dag er faldet med 30 procent over en bred kam. Gør det selv-køkkenerne er heller ikke gået fri af krisen, selv om der her er lidt penge at spare for forbrugerne. Men der kommer næppe rigtig gang i køkken-tingene, før boligmarkedet kommer ud af den lammende koma, den befinder sig i. Spørger man Ikea, er afsætningen af køkkener i de fem varehuse ikke på nogen måde kørt i afgrunden. Ikke fordi omsætningen på køkkensiden er stormet op ad som sådan, men på den anden side har Ikea kun haft lidt ondt i køkkenlivet i 2007, hvor man ifølge salgsleder Jens Monsen, 44, Ikea Køk-

8

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

kener, oplevede et lille smæk på køkkensiden. »Vi er vækstmæssigt ikke gået tilbage de sidste seks år – og 2013 tegner allerede nu ganske pænt,« som han udtrykker det. Jens Momsen vil dog ikke oplyse, hvilken omsætning Ikea har på køkkenog hvidevaresiden – endsige fortælle noget om markedsandele. Han beskriver dog Ikeas markedsandel i begge segmenter som acceptabel, om end der efter hans opfattelse ikke ville være noget i vejen med, at den voksede sig større. »Vi er prisleder på markedet – inden for køkkener såvel som hvidevarer. Og det er dét, vi skal være, fordi det er dét, Ikea bygger på: Vi skal tilbyde vore kunder gode produkter til fornuftige og konkurrencedygtige priser. Altså kvalitet

til overkommelige priser inden for alle produktkategorier. Så enkelt er det faktisk,« fastslår Jens Momsen. Han har været hos Ikea i 25 år og begyndte på lageret. I dag er han ansvarlig for Ikeas køkkener i Danmark. Umiddelbart forekommer det måske lidt overraskende, at Ikea vurderer, at det er dem, der sætter nettet op på markedet. Men tager man for eksempel et kig på de induktionskogeplader, Ikea fører, er priserne yderst konkurrencedygtige – og sortimentet har en acceptabel bredde. Prissætningen er dog ikke alene udledt af konkurrencesituationen men i lige så høj grad af et ønske om at leve op til koncernens miljø- og energimål. Det betyder f.eks., at Ikea stille og roligt er ved at udfase de keramiske kogesektioner til fordel for induktionsplader. For at det skal lykkes, skal der derfor priser til med indbygget adfærdsregulerende effekt… »Forklaringen på de relativt lave priser på eksempelvis induktionsplader er, at vi gerne vil medvirke til at fremme salget af produkter med lavt energiforbrug. Og med tanke på, at en induktionskoge-


Ikeas udvalg af hvidevarer er ganske omfattende.

sektion har et energiforbrug, der er 40 procent lavere end en keramisk, så er der vel ingen grund til ikke at vælge den energirigtige løsning,« konstaterer Jens Momsen.

håndfaste priser Ikea har om nogen virksomhed formået at brande sig over for familien Danmark lige siden, det første varehus åbnede i Ballerup i 1969. Året forinden lancerede Ikea-koncernen for første gang et køkkenprogram, der dog ikke var helt fremme herhjemme i 1969, hvor Ikea primært stod for de prismæssigt særdeles konkurrencedygtige møbleringsløsninger. Ingen havde specielle forventninger om, at tingene skulle holde længe. Mange, mange stole brasede hyppigt hurtigt sammen, skabe havde tit svært ved at holde på formerne, og stigereolerne opgav ofte ævred ganske tidligt. Og så skulle man tillige selv samle tingene. Dengang i 60’ne købte de Bo Bedreorienterede forbrugere i hvert fald ikke påstanden om, at ‘IKEA var godt design til den rigtige pris’ – så hellere sidde på en ølkasse. Men tiderne ændrer sig – og i årenes løb er der kommet mere og mere kant på Ikeas design/møbler, der absolut ikke længere bærer præg af, at virksomheden i mange år havde det med at følge ualmindeligt godt med i, hvad andre udbydere på markedet havde i programmet. Det nyeste køkkensortiment, ‘Metod’, der blev præsenteret i april i år, er et godt eksempel på, hvordan Ikea fornyer sig uden af den grund at fremstå som den mest forrygende mønsterbryder på markedet. Men Ikea følger stadig med – nu på egen bane – til priser, der nærmest kan virke lidt chokerende sammenlignet med

det, man som oftest kommer ud for at skulle betale for løsninger leveret af køkkenbranchen. Hos Ikea kan man erhverve sig et lille, funktionelt køkken uden hvidevarer for 3.362 kroner (Metod/Häggeby), medens det dyreste køkken i basisudgaven står i 37.199 kroner, ekskl. hvidevarer. Det nye køkken-koncept, ‘Metod’, var under udvikling i seks år, inden det så dagens lys i foråret, hvor det afløste ‘Faktum’-programmet, der kom på markedet for over 20 år siden. Hovedparten af de komponenter, der indgår i ‘Metod’-køkkenerne, leveres med 25 års garanti på alle dele – og hvidevarer, der ikke lyder navnet ‘Lagan’, ydes der fem års garanti på. Og det er faktisk ved at være lidt af en gammel nyhed, for det var også tilfældet for det nu udgåede køkkensystem…

no name-hvidevarer… Det er efterhånden mange år siden, Ikea til hvidevarebranchens store bekymring begyndte at markedsføre store husholdningsapparater i varehusene. Oprindeligt var det Whirlpool, der var leverandør, siden hen kom Electrolux til. Til at begynde med var der ingen tvivl om, hvilken producent der havde leveret ovnen, komfuret eller kogesektionen. Så blev hvidevarerne doublebranded – og i dag kan kun kendere afgøre, om det er Whirlpool eller Electrolux, der står bag en enhed i Ikeakøkkenerne. For producentnavnet figurerer nemlig ikke længere på hvidevarerne hos Ikea. Men det er der en helt naturlig forklaring på: »Om vi er ude på at signalere, at vi selv står bag hvidevarerne? Under ingen omstændigheder, for vi gør både i kataloger og med hængere opmærksom på, at vore hvidevarer er udviklet i samarbejde med Whirlpool og Electrolux. For os har det handlet om branding forstået på den måde, at linien skal holde hele vejen. Der står jo ikke Ikea på vore møbler eller for den sags skyld på køkkenlåger med videre. Og det gør der af samme grund heller ikke længere på de hvidevarer, vi fører,« forklarer Jens Momsen. Men han kan godt blive lidt ærgerlig, når han støder på folk, der siger, at havde de bare vidst, hvem der stod bag hvidevarerne, så havde de nok valgt at købe en Ikea-køkkenløsning…

Metod-køkkenet er et modulopbygget system, hvor størrelserne på skabene varierer med 20 cm både i bredden og højden, hvilket giver adgang til mange kombinationsmuligheder. Det bryder i øvrigt målmæssigt med tidligere køkkener, idet blandt andet højden på underskabenes stel er 80 cm mod tidligere 70 cm. Underskabene le- Metod/Laxarby/Maximera-køkkenet er i sin grundform det dyreste i veres i bredderne 20, 40, Ikeas nye sortiment. 60 og 80 cm, medens overskabe fåes i højderne 40 -100 cm. Skufferne måler (H) 10, 20 og 40 cm. De ‘lige mål’ gør det nemt at få tingene til at gå op for den, der f.eks. er ved at ‘tegne’ sit nye køkken ved hjælp af Ikeas 3D-program på nettet. Til det nye køkkensystem findes der også en skræddersyet LED-belysning til både skabe og skuffer.

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

9


Udviklet til professionelle Hos Electrolux har vi mere end 90 års erfaring med at designe og udvikle professionelt udstyr til Europas bedste kokke. De bedste features og fordele fra de professionelle køkkener har vi med Electrolux Inspiration Range introduceret til private hjem – og i efteråret rammer nye spændende Inspiration Range produkter din butik. Er du nysgerrig, så kom også og se os gå ”live” på sensommerens forbrugerevent Food Festival på Tangkrogen i Århus d. 6.-8. september.

Vi introducerer Electrolux Inspiration Range. Se mulighederne Electrolux.dk/inspirationrange


klummen

i hvidvare-nyts klumme er udga ngspunktet at se på vores branche fra nye vinkler – og hvor synspu nkterne står for skribente ns egen regning. red.

madspild – det store perspektiv og forbrugerens

M

adspild er en agenda, der vil komme mere og mere i fokus. Madspild angår både de store globale perspektiver omkring mulighederne for at stadig flere mia. mennesker får fornuftige levevilkår og tilstrækkelige fødevarer. Og det er en agenda, der berører hver enkelt af os direkte – som forbrugere. Hvidevarebranchen er en naturlig aktør i debatten om madspild. Køleskabet og opbevaringen af fødevarer er et af de steder, hvor forbrugeren – hjulpet af nye teknologier og bedre indsigt i egen adfærd – selv kan gøre noget. Her en meget kort introduktion til emnet – både de store og de forbrugernære perspektiver.

overforbrug og mangel på ressourcer Mange opfatter det fejlagtigt som ‘mindre vækst’, når de hører ‘mindre madspild’. Det er på tide at få denne opfattelse sat i perspektiv. Madspild er en bred dagsorden, der indgår i spillet om frem-

tidens ‘grønne vækst’. Vi skal derfor hverken dyrke fattigdomskultur, forringe omsætningen eller nedlægge arbejdspladser. Vi skal tænke i ‘lean-principper’: minimering af spild, optimering af hele værdikæden og de globale ressourcer. Vi er på vej mod et paradigmeskift, hvor den nye verdens dagsorden – den såkaldte ‘post-growth economy’ – vil betyde større grøn vækst. Den ‘grønne’ branches betydning er omdiskuteret. Men vi ser tydeligt værdierne i bl. a. en bedre udnyttelse af affald, af elektronikskrot – og altså af fødevarer. Mange aktører kan spille sammen om forbedringer: landbruget, transportindustrien, detailhandelen og teknologi-brancher som fx hvidevarebranchen. Det globale overforbrug var temaet på den tyske regerings konference, ‘The 3rd Bonn Conference on International Development Policy’, hvor jeg var en af talerne. Verdens dilemma er, at overforbrugskulturen, som vi kender alt til her i Vesten, nu også er ved at få fat i de voksende økonomier og forbrugsmønstre i fx BRIC landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina). Middelklassen i disse lande ønsker vestlig standard. Skal disse ønsker opfyldes, er fremtidsperspektiverne dystre: allerede i 2030 skal vi have ca. ‘to kloder’ til at understøtte ressourcer til Vestens overforbrug. FN-rapporter viser, at om blot 20 år har Jordens befolkning brug for mindst 50 % mere mad, 45 % mere energi og 30 % mere vand. Mulige løsninger skal findes

i ny teknologi, bedre infrastruktur, optimering af værdikæden og minimering af spild. I dag smides der mad ud i verden, som ellers kunne havde brødfødt tre mia. mennesker. Er der øget opmærksomhed på madspildet? Ja, i høj grad. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er klar over sagen. Det samme er de øvrige politiske partier. Under Folkemødet på Bornholm var der i år hele 16 paneldebatter om madspild med prominente deltagere som bl. a. EU’s klimakommissær Connie Hedegaard, Adam Price og klimaminister Martin Lidegaard (R). På Folkemødet 2012 blev emnet drøftet kun to gange.

forbrugernes magt Madspild er en global sag, hvor vi som forbrugere heldigvis selv kan være aktører også – og forandre/forbedre tingene. Jeg ved, at moderne køleskabe nu har udviklet klimazoner, så forskellige fødevarer kan opbevares mere korrekt end tidligere – og dermed holde længere. Kombineres det så med omtanke fra forbruger-side, så er meget vundet. Og forandringspotentialet meget stort. Kampagnen ‘Stop spild af mad’ har udviklet en række gode, konkrete råd til forbrugerne. Der er ikke plads til at bringe listen her – men du kan finde rådene på www.stopspildafmad.dk Fælles for rådene er, at vi skal købe og anvende fødevarer med omtanke. Mere omtanke end vi har gjort i nogle årtier i overforbrugs-samfundet.

af selina juul, stifter af forbrugerbevægelsen ‘stop spild af mad’ foto: fintan damgaard

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

11


Bedre. Bedst. Bosch. Vores testvindere. Et bevis på passion og kvalitet.

Hjælp forbrugerne til sikre valg fra Bosch. Vi er stolte af vores seneste testvindere; Opvaskemaskinen med Zeolite®-tørring (SMU53M72SK), køle-/fryseskabet med NoFrost (KGN36AW32), kaffemaskinen med to varmelegemer (TKA8013) samt elkedlen med de 4 temperaturvalg (TWK8613). Se mere om testvinderne og vores øvrige produkter på www.bosch-home.dk.


Altid koldt drikkevand og isterninger. Køle- og fryseskabe med ekstra iskolde funktioner.

hvidevarer er ikke gået i discountfælden »46 % af alle salathoveder smides ud.« Det kunne produktchef Frederic Viking fra Gorenje fortælle, da den slovenske virksomhed i slutningen af maj havde inviteret skandinaviske livsstilsjournalister på morgenmad i det nordiske hovedkvarter på Roskildevej i Rødovre. Formålet med pressemødet var ikke at præsentere konkrete ‘nye’ nyheder, men at sætte begreber på de trends og teknologier, Gorenje har præsenteret de seneste par år, bl.a. på IFA. Madspild er et område, Gorenje har fokus på. Det samlede madspild i Sverige svarer til, at hele 700.000 Volvo’er kører rundt til ingen verdens nytte, forklarede Frederic Viking. Eller til 98 kg madvarer pr. person. Gorenje forsøger i sine køleskabe på forskellig vis, med klimazoner og sensorer, at mindske dette spild.

Med de flotte skabe fra Bosch, er der altid nem og hurtig adgang til frisk, koldt drikkevand og isterninger. Uden at gå på kompromis med indretning og opbevaring på køl og frys. Køleskabet

»IQcook er den hjælpende hånd, man har brug for i køkkenet i en hektisk hverdag – både som single og som børnefamilie,« siger produktchef, Frederic Viking, Gorenje.

Og han dampede – via IQcook, kontrolleret af sensorer i grydens låg – nogle lækre broccoli og gulerødder til de fremmødte, mens han holdt sin præsentation. »I køkkenet må ting gerne tage tid. Men ikke MIN tid,« erklærede Viking, der afslappet kørte sin præsentation igennem, mens grønsagerne blev dampet til perfekt sprødhed. Der fremstilles i dag mindre hjemmelavet mad end tidligere – og købes mere fastfood. Det er en udvikling, Gorenje gerne vil vende om. Myten om, hvor ‘svært’ det er at lave mad, skal brydes. Stand-up futuristen Johan Peter Paludan glædede sig over, at hvidevarer ikke (som så meget andet) ‘er gået i discountfælden’, men at forbrugerne fortsat er kritiske og kvalitetsbevidste ved købet. Den tidligere direktør for Institut for Fremtidsforskning mente, forbrugernes relativt fornuftige adfærd har at gøre med, at mad og hjemmets øvrige vedligehold er helt centralt for menneskers trivsel. Kvalitet er på dette område værdsat, i alle samfundslag, fra vugge til grav. De fremmødte pressefolk, der herefter nippede til ‘sund fingermad’ fra Mette Dahlgaard fra Geist, kunne kun give fremtidsforskeren ret. Hvilke konkrete nyheder Gorenje har med på IFA i år … ja, det må pressen vente med at se til Berlin i september. HE

KSW36PW30 med vanddispenser tilbyder smarte funktioner som AirFreshFilter

og

HydroFresh-

skuffe, som holder frugt og grønt frisk. Fryseskabet GSD36PW20 med is-dispenser har NoFrost og er yderst rummeligt med 5 skuffer og 2 fryserum øverst. Skabene fås også i stål med EasyClean. www.bosch-home.dk

usædvan(d)lig service At branchen også kan yde service ud over det sædvanlige blev demonstreret for nylig i det tyske marked, hvor Miele efter de mange oversvømmelser hurtigt kom med et usædvanligt tilbud til sine kunder. Tyske Miele-kunder, der blev ramt af vandskader, kan i en periode gratis få checket deres apparater – og også få rabat på køb af evt. Også i Königstein (Sachsen) var der store oversvømnye... melser.

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

13


Scan denne kode med din telefon og se Wilfa JuiceMaster i brug.

Så let at bruge, at selv de allermindste familiemedlemmer kan være med.

Presser stille og effektivt al saft og væske ud af frugt og grønt.

Nemt at rengøre med få og store dele - samt med et meget mindre frugtkøds-filter end konkurrenterne.

Kværner frosne bær til sorbet. Sundt, godt og vældig populært.

4 gode grunde til, at Wilfa JuiceMaster bør blive en del af din hverdag Lav dejlig juice af bær, druer, kiwi, broccoli, appelsiner, tomater og meget andet godt! JuiceMaster er en kraftig men stille juicepresser på 150 watt, som får den maksimale mængde juice og næringsstoffer ud af frugt og grønt. JuiceMaster er en nyttig hjælper til at få de vigtige ”6 om dagen” ind i kosten. Desuden er den børnesikker, passer i en dyb køkkenskuffe og kan rengøres på 2 minutter. Enkel og god. Wilfa.dk

The juicy way to happy health! v i ta m i n B finner du i erter og annet grønt. B-vitamin er viktig for stoffskifte, nervesystemet og kroppens evne til å omdanne proteiner.

v i ta m i n a finner du i f.eks gulerøtter, brokkoli, spinat og mango. Denne vitaminen er viktig for godt syn, bygging av blod og vev og reproduksjon.

v i ta m i n C finner du i frukt og bær. De bygger ben og brusk, helbreder sår, er viktig for immunforsvaret og er en ypperlig antioksidant.

v i ta m i n E finner du i grønt, f.eks grønnkål. Den reduserer frie radikaler og hemmer derfor skade på kroppen celler.

v i ta m i n K finnes i f.eks grønnkål, avocado, broccoli og spinat. K-vitamin er blant annet viktig for at blodet skal koagulere.

Hæfte med tips, gode råd og mange dejlige opskrifter følger med maskinen. Juice_hefte_NO_frontpage.indd 1

14.05.12 16.04


indesit vil have fat på norden »vi er kommet godt ind på det danske marked, hvor udrulningen af vores produktportefølje er godt på vej,« siger adm. direktør michele caputo, indesit company nordics as. AF PER GRAU

tor har en samlet, nordisk markedsandel på 1,5 - 2 procent. I oktober 2012 var andelen stort set et rundt nul. »Ikke helt tilfredsstillende, men OK efter et år,« fastslår Michele Caputo, 39, der i juli 2012 blev udnævnt til adm. direktør for Indesit Company Nordics AS. Indesit blev medlem af FEHA ved årsskiftet. Men det skal ikke blive ved det, og derfor vil Indesit investere i Norden for at vinde markedsandele. Planen er lagt, og nu drejer det sig om at få tingene til at rulle. Det er blandt andet den opgave, som er lagt i hænderne på Michele Caputo, der med Stockholm som udgangspunkt skal koordinere salget i hele Norden. For at nå målene er han i gang med at sammensætte stærke salgsgrupper for at sikre den bedst mulige dækning af markedet. Det skal blandt andet ske ved ‘ind-

»Det er vores mål, at vi i løbet af et års tid bliver i stand til at dække hele det danske marked,« siger Michele Caputo, der kom til Indesit Nordic fra Reckitt Benckiser, hvor han blev ansat i 1998. I 2009 blev han udnævnt til salgsdirektør for Reckitt Benckiser i New Zealand.

sættelsen’ af slagkraftige, lokale (nationale) salgsteams i de skandinaviske lande med kompetence til at dække salg, markedsføring samt logistik- og finanssiden. For at sikre de mål, koncernen har sat for Skandinavien, har Caputo og Co. fået distributionen op at stå, hvilket har resulteret i, at Indesit i dag leverer direkte til samtlige samhandelspartnere i hele Norden – også mindre mængder. Hvidvare-Nyt 4 • 2013

15

V

Med etableringen af Indesit Company Nordics AS for lidt over et år siden fik den italienske hvidevare-kæmpe for første gang samling på tingene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge. Samling forstået på den måde, at alle operative funktioner vedrørende distribution, logistik med videre nu er fuldstændigt på koncernes egne hænder – og egne præmisser. Trådene samler sig i Stockholm – og produkterne leveres fra et centrallager i Polen til et transitlager i Sverige. Indesit Company er den andenstørste hvidevareproducent i Europa og markedsleder i England, Italien, Rusland og Ukraine. Varemærkerne Indesit, Hotpoint og Scholtès er bestemt ikke ukendte i Skandinavien, men koncernen vil have en væsentligt større markedsandel i Norden. Det skønnes, at Indesit nu lidt over et år efter etableringen af sit nordiske kon-


Danmarks mest solgte kaffemaskine ®

®

Kaffemaskinen MELITTA EXCELLENT som har solgt over 1 million i Danmark, lanceres nu i flot og moderne retrodesign.

FUNKTIONER: • TO VARMELEGEMER • DEN GYLDNE BØNNE • BRYGGER 10 KOPPER • AUTOSLUK

® Reg. Tm. of a company of the Melitta Group

Danmarks mest solgte kaffemaskine

I dag er det næsten 40 år siden, at danskerne for første gang kunne nyde en rigtig god kop kaffe brygget på filterkaffemaskiner fra Melitta. Gennem tiderne har Melitta fået en fast plads i mere end 1 million danske hjem. En af hemmelighederne bag Melitta kaffemaskinernes legendariske kvaliteter er, at de bliver samlet i hånden. Mon ikke den nye Melitta Excellent 3.0 også vil erobre pladser i mange danskeres køkkener.

Melitta ® ægte kaffenydelse


V

hotpoint: fritstående- og indbygningsprodukter

Den nordiske salgsorganisation er også ved at være helt på plads. I øjeblikket er der ni medarbejdere på kontoret i Stockholm, hvor der i juli kun var en eneste. Udnævnelsen af salgschefer/key account managere i Danmark og Finland står lige for – og når det sker, er de sidste nøglepersoner på plads i den nye organisation.

stort vækstpotentiale »Når vi har valgt at satse på de nordiske markeder, skyldes det, at vi ser et stort potentiale her, hvor vi med vort produkt-mix er i stand til at dække alle segmenter i markedet - fra fritstående- til indbygningsprodukter – med den brede produkt-portefølje vi har i form af Indesit, Hotpoint og Scholtès,« siger Michele Caputo. Han fremhæver også, at det bliver en vigtig opgave for salgscheferne/key account managerne at sikre den bedst mulige kundeservice i de enkelte lande. Det handler ikke blot om varer til tiden, men mindst lige så meget om at støtte samhandelspartnerne – i form af hyppige salgskurser og produkttræning af sælgerne i forretningerne med videre. Desuden vil Caputo understøtte markedsføringen

scholtès: 90 procent indbygningsprodukter.

i de enkelte lande med henblik på at øge kendskabsgraden og selvfølgelig for at styrke salget. Forretningerne kommer heller ikke til at savne POS’er og andet salgsfremmende materiale. »Vi bliver meget synlige på de nordiske markeder, hvor vi kommer til at operere med kompetente salgsteams, og vi er i fuld færd med at forbedre vore after sales-funktioner og står tillige klar med nye værktøjer og funktioner baseret på vesteuropæiske ‘best practice-modeller’,« fastslår Michele Caputo.

fin start i danmark »Vi er kommet godt ind på det danske marked, hvor udrulningen af vores produktportefølje er godt på vej. Vi har indgået en aftale med El-Giganten vedrørende Hotpoint-mærket med fokus på, at dette mærke er ét, der kan sælges op på i El-Gigantens varehuse. Hvad angår aftalen med whiteaway.com og Skousen, er målet at øge penetrationen af Indesit-mærket. Scholtès-sortimentet (og indbygnings-produkter generelt) markedsføres af SAI ApS i Greve og forhandles af køkkenbranchen. Det er vores mål, at vi i løbet af et års tid bliver i stand

Indesit Company er den andenstørste producent af store husholdningsmaskiner i Europa og er fuldsortimentsleverandør. Koncernen er markedsleder i Italien, England, Ukraine og Rusland. Firmaet, der udspringer fra Fabriano, blev grundlagt i 1975 af Vittorio Merloni, og har været børsnoteret i Milano siden 1987. Koncernen har otte produktionsfaciliteter (i Polen, Italien England, Rusland og Tyrkiet) og 16.000 ansatte. Gruppens største mærker er Indesit, Hotpoint og Scholtès. Indesit Company er hjemhørende i Fabriano.

I 2012 havde Indesit-Gruppen en omsætning på 2,9 mia euro og er den andenstørste producent inden for hårde hvidevarer i Europa.

til at dække hele det danske marked,« siger Michele Caputo. Ifølge Caputo er Hotpoint et up market-sortiment, der skal matches med Bosch/Siemens, medens Indesit skal sættes i forhold til Whirlpool og Gorenje. Og Scholtès står som koncernens high end-brand lidt uden for konkurrence i den generelle hvidevarehandel. Her er konkurrenterne blandt andet at finde blandt topmærkerne i køkkenbranchens high end-indbygningsløsninger. 70 procent af de produkter, der indgår i det nordiske program, er fremstillet i Polen. Tumblerne produceres i England, medens ovnene fremdeles leveres fra Italien. Nogle af de kolde produkter stammer fra Indesits fabrik i Tyrkiet. Aftersales service for Hotpoint og Indesit bliver håndteret af Dansk TotalService, medens S.A.I. Danmark ApS står for servicen af Scholtès. Den forbrugervendte aftersales service med videre vil også blive varetaget af et callcenter, der åbner 1. september 2013 – telefonnummer 3515 8010. Hvidvare-Nyt 4 • 2013

17


køkkenbranchen i bedring AF PER GRAU

Køkkenbranchen har været under et stort pres de sidste seks – syv år med et stort fald i omsætningen. Velinformerede branchefolk vurderer, at køkkenbranchen samlet har været ude for et omsætningsfald på cirka 30 procent. Dette tal kan ikke umiddelbart bekræftes, da ingen af de udøvende parter har en brancheforening i ryggen. Men giver man sig til at læse regnskaber… Af en lille rundspørge Danmark-rundt, Hvidvare-Nyt foretog i slutningen af juli, fremgår det, at køkkenforhandlerne vejrer morgenluft – og at man er kommet rimeligt fra start i år. Men nogle kæder har været spændt så hårdt for, at man må imødese kæde/forretningslukninger, hedder det i branchen. Ifølge flere branchekilder har Ikea taget markedsandele de senere år, og det skønnes, at den svenske møbelkoncern i dag har en markedsandel herhjemme inden for køkkener m.v. på + 20 procent. ‘Jo, Ikea er en konkurrent, som man skal tage alvorligt, men vi kan godt følge med dem. For vi er jo fagfolk, og vi ved fuldt ud, hvad vi har med at gøre, og kan derfor give vore kunder den vejledning og hjælp, de har brug for, når de skal vælge det rigtige køkken for dem,’ lyder det enstemmigt fra køkkenbranchen.

vi mangler en mand (Kvik-køkkener, Roskilde) »Man må slå fast, at Ikea er dygtige inden for deres forbruger-segment, men efter min mening får man mere for pengene i vores forretning,« fastslår køkkenkonsulent Carsten Pedersen, der kan levere et køkken fra uge til uge. »Vi kan ikke tillade os at brokke os over de sidste to år, for vi har haft god fremgang,« siger Carsten Pedersen, for hvem begrebet ‘krise’ blot er et andet ord for et nyt marked. »Vi har meget travlt, og det kan knibe med at nå alting. Vi er tre sælgere og en mand på lageret, og vi skal have en ny køkkenkonsulent ansat hurtigst muligt. Det er da et sundhedstegn, ikk’?«

vi er ikke i direkte konkurrence (JKE Design, Køge) »Der er en del køkkenbutikker, der taber ordrer til Ikea, men det er lang tid siden, vi har været i direkte konkurrence med dem,« siger Morten Larsen, der beskriver sin butik som en, der ligger fint i midter-segmentet. Han overtog forretningen for tre år siden og fortæller, at det er gået støt fremad. »For vores vedkommende tegner 2013 sig allerede pænt, men det gør det jo ikke alle vegne. For afsætningen varierer meget fra område til område og fra landsdel til landsdel, og jeg ligger fint til her i Køge. Hvidvare-Nyt 4 • 2013

19

V

selv om det øjensynligt går fremad, opererer køkkenbranchen fortsat i et presset marked, hvor branchen får kamp til stregen af ikea, der under krisen har rykket. vurderingen er, at ikea på nuværende tidspunkt er god for +20 procent af det samlede køkkenmarked herhjemme

der er køkkener til alle ude i det store køkkenland – og det behøver ikke at koste en formu e at realisere sine drøm me. (arkivfoto).


Brandt ”Best Collection”

B ”

Prøv i 30 dage med fuld returret*

n

f i

Vi ku re La mi se -E te re ►

og so

FP

FP

FP

FP

Vælg en ovn og kogeplade fra Brandt ”Best Collection” sortimentet og få FULD RETURRET* i op til 30 dage Denne mulighed tilbyder Brandt I RESTEN AF 2013!

Du vælger altid rigtigt med Brandt

videvarer www.brandt-h

.dk

M

TI

Brandt har siden starten i 1924 altid baseret produktudviklingen på enkle og effektive værdier. Nyskabelser, som er tilgængelige og brugbare i hverdagen, funktionel elegance og en høj grad af sikkerhed, så du som forbruger kan været tryg. Brandt følger konstant de nye trends og alt hvad der rører sig i nuet, for at forbedre din dagligdag og gøre den nemmere.

GE PRØV I 30 DA ld fu ED M RETURRET*

M

M

Brandt “Best Collection” serien er vore topprodukter!

TION BEST COLLEC

M

TI

TI

TI ►

pr Ku ne ww

Skulle du imidlertid ikke være helt tilfreds med dit køb, kan du returnere produktet direkte til Brandt og få dine penge retur*. Det eneste du skal gøre, hvis du ønsker at returnere dit køb, er at gå ind på vores hjemmeside og udfylde et skema. Så sender vi en returformular, hvorefter du sender produktet tilbage til os, så vi kan returnere dig dine penge.

*Se vilkår og betingelser for returnering på hjemmesiden: www.brandt-hvidevarer.dk/

bauknecht

Brandt Indbygningsovn FP 1067NW - Pyrolyseovn med Multifunktion Plus

► EASYCOOK. 6 fuldautomatiske programmer, der sikrer en perfekt tilberedning hver gang - styrer automatisk programvalg, temperatur og tid. ► Grillspyd med motor - perfekt til fjerkræ og større kødstykker ► Elektronisk regulering af temperaturen - energibesparende og præcis ► Inderdør helt i glas - rengøringsvenlig, er nem at adskille, så inderglas kan rengøres ► Energiklasse A

Brandt Induktionskogeplade TI1033B - 60 cm bred kogeplade m/4 kogefelter ► Maxizone - stort kogefelt på 25x45 cm, velegnet til store pander, suppe- eller fiskegryder, kan også bruges som 2 enkelte kogefelter.. ► Soft touch betjeningspanel - en let berøring er nok ► Elektronisk minutur tildeles valgfrit kogefelt - slukker selv kogefeltet, når tiden er gået ► 10 punkts sikkerhedspakke med blandt andet overkogssikring ► Kan planlimes i bordpladen Få yderligere information på: www.brandt-hvidevarer.dk

-HVIDEVARER.DK FEHA august 2013 højre.indd 1

23-07-2013 13:12:02

og ve på


3:12:02

Brandt ”Best ColleCtion” nu med 30 dages fuld returret* i resten af 2013 Vi fortsætter forårets succes og giver dine kunder mulighed for at udnytte deres returret resten af 2013. Lad dem prøve en ny Brandt indbygningsovn, mikrobølgeovn og en kogeplade hjemme hos dem selv i 30 dage - Er de ikke tilfreds kan de returnere produkterne direkte til Brandt og få det betalte beløb retur. Brandt “Best Collection” sortimentet af ovne og induktionskogeplader er vore topprodukter, som i funktion og kvalitet er helt i top.

FP1068XN

pyrolyse indbygningsovn stål

FP1067XN

pyrolyse indbygningsovn stål

FP1067BN

pyrolyse indbygningsovn sort

FP1067WN

pyrolyse indbygningsovn hvid

ME1255 X

mikrokombiovn stål

ME1245X

mikroovn stål

ME1245B

mikroovn sort

ME1245W

mikroovn hvid

TI1082V

induktionskogeplade 80 cm facetslebne sider

TI1082B

induktionskogeplade 80 cm uden ramme

TI1033B

induktionskogeplade 60 cm uden ramme

TI1016B

induktionskogeplade 60 cm uden ramme

Skulle din kunde ønske at returnere sine produkter, sker dette direkte til Brandt Nordic. Kunden får det betalte beløb retur i.h.t. de returneringskrav der står på vores hjemmeside www.brandt-hvidevarer.dk.

BEST COLLECTION

PRØV I 30 DAGE MED fuld RETURRET* www.brandt-hvidevarer .dk

BEST COLLECTION

PRØV I 30 DAGE MED fuld RETURRET* www.brandt-hvidevarer .dk

BEST COLLECTION

PRØV I 30 DAGE MED fuld RETURRET* www.brandt-hvidevarer .dk

BEST COLLECTION

PRØV I 30 DAGE MED fuld RETURRET* .dk

BEST COLLECTIO N

PRØV I 30 DAG E MED fuld RETURRET* www.brandt-hvideva

rer .dk

Du vil blive kontaktet af din salgskonsulent og få div. materialer til kampagnen. Du er også velkommen til at kontakte Brandt Nordic direkte på tlf. 7342 1810 eller mail salg@fagorbrandt.com

tørre øjne (Vordingborg-køkkenet, Aarhus) »Vel er Ikea en konkurrent, men vi får ikke tårer i øjnene af den grund. Og vi er nok heller ikke den kæde, der er blevet hårdest ramt på grund af den stilstand, der har præget markedet de senere år,« siger Bent Pedersen, som vurderer, at man i hans forretning er kommet rigtigt godt fra start i 2013 – og at omsætningen i første halvår 2013 nok har ligget lidt over gennemsnittet. Han konstaterer også, at Ikea er en spiller, man skal være opmærksom på og tage seriøst, for der er ingen tvivl om, at Ikea har taget nogen på sengen, fastslår han. »Vi kan levere køkkener til stort set samme pris som Ikea. Men til forskel fra dem leverer vi alt samlet og klar til montering. Det betyder også meget, at folk virkelig kan røre ved tingene i vores butik, hvor vi ikke går på kompromis. Og vi spørger altid vore kunder: ‘Hvad er du til? A eller B?’,« siger Bent Pedersen, der vurderer, at Ikea har sat Bilka, Elgiganten og byggemarkederne til vægs inden for køkkener. Han er dog dybt imponeret over forbrugernes tilgang til Ikea – og omvendt. Efter hans mening er det intet mindre end formidabelt, at Ikea har fået forbrugernes accept på, at det er helt i orden, hvis noget går i stykker. ‘Så kommer I bare ud til os, så fikser vi det,’ lyder det fra Ikea. Og det gør kunderne så – og det er de færreste, der fravælger Ikea af den grund. Det er da flot…«

»‘Krise’ er blot et andet ord for et nyt marked.« Carsten Pedersen, Kvik-køkkener, Roskilde.

www.brandt-hvidevarer

V

vi står distancen

vi holder budgettet

(HTH Køkkenforum, Aalborg) Ikea ligger et ejendomsmægler-stenkast fra butikken på Stenbukken i Aalborg, som køkkenkonsulent Kenneth Dahl udtrykker det. »Jeg synes faktisk ikke, at Ikea er en konkurrent. For vi har jo med to forskellige koncepter at gøre. Ikea er rettet mod Gør det selv-segmentet, og det er vi ikke i vores butik. For GDSkundegruppen er vores Gør Det Selv HTH-forretning løsningen, og de repræsenterer et godt alternativ,« siger Kenneth Dahl. Han fortæller, at når først kunderne er inden døre i hans forretning, så shopper de sjældent videre. »Vi har ikke nogen kunder, som vakler mellem vores forretning og Ikea. Og så er det jo en lidt kedelig misforståelse, at nogen har opfattelsen af, at vi ikke kan lave en køkkenløsning til under 40.000 kroner – for det kan vi da,« siger Kenneth Dahl, som arbejder i et område, der i folkemunde kaldes for Aalborgs køkkenvej på grund af de mange forskellige køkkenudbydere, der holder til i nabolaget.

(Aubo, Odense) Ikeas varehus ligger en lille kilometer fra butikschef Finn Jacobsens forretning, men det bekymrer ham vist ikke rigtigt. »For fem år siden, var det sjovt at sælge køkkener. Og det er det stadigt – men for branchen som sådan har de sidste mange år været hårde,« siger Finn Jacobsen. En af forklaringerne på Ikeas fremgang er, mener han, den meget tydelige branding, Ikea har fået etableret. »Vi sælger flest køkkener i prisklassen 50.000 til 150.000, hvor vi leverer alt lige til at sætte ind/hænge op på kundens adresse, inklusive hvidevarerne. Køkkener til under 50.000 har jeg det lidt svært med, fordi vi bliver nødt til at skyde nogle løsningsmæssige genveje, som ikke er tilfredsstillende for mig som fagmand. Men jeg kan da godt levere et komplet vinkelkøkken til 18.000 kroner – dog uden bordplader og hvidevarer,« siger Finn Jakobsen og fastslår, at det går fremad. »Vi holder budgettet.«

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

21


Det her er ikke en kogesektion. Det er den nye Siemens flexInduction. Så fleksibel at den åbner op for en helt ny måde at lave mad på. siemens-home.dk Nu er det op til dig. Siemens flexInduction giver dig mulighed for at tilpasse kogezonerne til dine behov. Du kan vælge at bruge flexInduction som en stor zone, eller at dele den til to mindre kogezoner. Gryder og pander placeres, hvor som helst du ønsker på den fleksible zone, der automatisk registrer kogegrejet,

og kun giver varme, der hvor det er nødvendigt. Nu kan Siemens også tilbyde special designet tilbehør, for at skabe bedre resultater og sjovere madlavning. Grillplade til bøfferne, teppanyaki til den asiatiske ret, stegegryden til den store steg, eller med dampindsats til den sunde tilberedning. siemens-home.dk

Nyhed

Siemens. Fremtiden flytter ind.


ANNONCE

løft øger risiko for ufrivillig abort Kvinder skal passe på med løft på arbejdet fra det øjeblik, de bliver gravide, hvis de ikke vil risikere at miste barnet. Det er konklusionen på et forskningsprojekt, der har set på antallet af løft på arbejdet og risikoen for abort. Ifølge forskerne på Rigshospitalet er risikoen allerede forhøjet, når kvinder løfter mere end 100 kg om dagen, oplyser Arbejdstilsynet.

hverdagens luksusvaner tynger tegnebogen

Det bedste tørreresultat får du med Zeolite®-tørring. TÆNK har udvalgt Siemens opvaskemaskine med Zeolite®-tørring til bedst i test (april 2013). siemens-home.dk Opvaskemaskinen fik topkarakterer i tørreevne takket være den unikke innovation Zeolite®-tørring, der giver tør og skinnende ren opvask. Zeolite er et naturligt mineral, der absorberer den fugtige luft i opvaskemaskinen, varmer luften op og tørrer opvasken energieffektivt. Selv plastikskåle bliver helt tørre, hvilket der ikke er mange andre, der klarer. Og det sker endda med et lavt energiforbrug. Zeolite-mineralet ligger skjult i en beholder i maskinens bund, og bevarer sin evne til at opsuge fugt og afgive varme i hele opvaskemaskinens levetid.

Siemens. Fremtiden flytter ind.

Er du en af dem, der jævnligt køber slik, holder af kaffe på farten, elsker ugeblade og magasiner – eller stiller den lille sult i kiosken? Så forsvinder der nemt 5.000 kr. ud af dit budget hvert år på den konto. En undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for Nordea, sætter tal på de små luksusvaner i hverdagen. »Mange af os kan helt sikkert nikke genkendende til ‘cafe latte-økonomien’, men de færreste har sikkert regnet på, hvad deres egne små (luksus)vaner i hverdagen koster i løbet af et år. Undersøgelsen dokumenterer, at det ikke kun er børn, der snolder lommepengene op. De voksne snolder også. Faktisk slikker to ud af tre voksne danskere for over 1.500 kr. om året,« skriver forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea. Hun fastslår også, at hverdagens små luksusvaner fylder så meget i årsbudgettet, at de modsvarer en storbyferie en gang om året eller en opsparing til uforudsete udgifter.

mindfulness er ingen mirakelkur Ugebrevet A4 skriver, at danskerne strømmer til kurser i mindfulness. Og virksomheder betaler gerne regningen for at sende ansatte på kursus i, hvordan man afhjælper stress. Men stressede danskere kunne lige så godt tage sig en gammeldags ‘morfar’ under skrivebordet, siger en ekspert til Ugebrevet A4. En anden forsker finder, at arbejdsgiverne i stigende grad pådutter den enkelte medarbejder et arbejdsmiljøansvar, der rettelig er arbejdsgiverens. Hvidvare-Nyt 4 • 2013

23


DET ER PÅ HØJE TID DU SLÅR TURBOEN TIL

Hoover præsenterer Athen, en unik ledningsfri poseløs stick, med op til 30 V sugeeffekt og op til 60 min. drifttid. Designet til at yde sit optimale på alle overflader inkl. de mest sarte. Takket være det elegante og ergonomiske design, vil Hoover Athen overraske dig for sin færdigheder og effektivitet. Er du klar til at starte turboen? Hoover Athen, Maksimum ledningsfri power.

youtube.com/hoovereurope

hoover.dk


ifa 2013:

smarte, innovative og bæredygtige nyheder På den kommende IFA-udstilling i Berlin (6. - 11. september 2013) kan man helt sikkert forvente igen at støde på nyheder, som i vid udstrækning vil være kendetegnet af, at producenterne fortsat har øjnene skarpt rettet ind på bæredygtighed, innovation, smarte features og design. Der er heller ingen tvivl om, at producenterne af de store apparater er klar med endnu mere energivenlige og endnu mere rummelige produkter, hvor man ikke mindst på vaskemaskine/tumblersiden vil støde på meget smarte produkter – formentlig mange med automatisk dosering af vaskemiddel og damp. Forventningen er også, at det kommer til at vrimle med apps. Også på den kolde side vil rækken af smarte, fleksible køleskabe med evne til

at levetidsforlænge madvarers holdbarhed blive større. Meget tyder på, at antallet af A+++-mærkede produkter i forhold til sidste år vil være betydeligt større – og det siger ikke så lidt. Og mon ikke vi kommer til at støde på produkter, der farvemæssigt vil kunne sætte hvidt og stål lidt til vægs. Det ventes også, at flere producenter vil stå klar med SousVide-løsninger komplet med vakuum-maskiner og tilbehør. Med tanke på, at leverandørerne hvert år på verdensplan lancerer omkring 3.000 nye produkter, er der al mulig grund til at forvente en lang række nyheder i dette segment – over hele området – inklusive vinduesvaskere. På dette års udstilling er bl.a. følgende producenter med på banen i Berlin: Babyliss, Beko, BSH, Braun, d’Long-

hi, Dolce Gusto, Dyson, Electrolux/ AEG/Zanussi, Gorenje, Gram, Grundig, Haier, LG, Liebherr, Melitta, Miele, Nespresso, Philips, Salter, Samsung, SEB og Vestfrost. Udstillingen er åben 6. - 11. september 2013 – alle dage fra kl. 10.00 til 18.00. Som faghandler kan man med fordel forudbestille sin billet på http://b2c.ifa-berlin.de/TICKETS/ (klik på linket Tickets für Fachbesucher – nederst på siden). Billetten printer man selv. PG

ANNONCE

Candy Aquama�c har nu 4 kg kapacitet Aquama�c er markedets mindste maskine, og har været i produk�on siden 1969. Siden vi startede produk�onen af Aquama�c, er der i Europa solgt over 3.000.000 stk.

6. genera�on er nu på gaden Candy Aqua 1041 D1 er 100% elektronisk styret. Den er ik‐ ke større end 70 x 51 x 44 cm. Maskinen har 1000 omdr., en kapacitet på 4 kg, Energiklasse A og Vaskeevne A. Yderligere info kan fås på www.candy.dk


produktnyt

sort er stadig in Nespresso lancerer nu den populære kaffemaskine Lattissima+ i magicblack – den nye sort. Den fylder ikke meget på køkkenbordet – og der skal bare et enkelt tryk til på en knap for at frembringe flere forskellige mælkebaserede kaffedrikke, f.eks. en cappuccino eller latte macchiato – uden brug af ekstraudstyr. Og som en særlig feature har maskinen en aftagelig mælkebeholder, der kan gå direkte i køleskabet, så du undgår spild.

Tænk gav Bosch opvaskemaskine, ActiveWater med Zeolite tørring, mærket ‘Bedst i test’ i april 2013. Den fik bl.a. ros for tørrefunktionen og dens bruger- og energivenlighed.

danskerne er vilde med testvindere »Danske forbrugere sætter i stigende grad deres lid til forbrugertests, når der skal købes nye hårde hvidevarer og husholdningsprodukter.« Det siger Mette Ertel, Sales Marketing Manager hos Bosch Hvidevarer Danmark. Forbrugermagasinet TÆNK har siden 2012 kåret fem Bosch-produkter som ‘Bedst i test‘. Produkterne vinder særligt point på at være både bruger- og energivenlige og på deres funktionalitet.

ny teknik passer på tøjet Med 6th SENSE Infinite Care (A+++) lancerer Whirlpool en ny serie vaskemaskiner, der vasker skånsomt og effektivt. Udover at være god ved tøjet er 6th SENSE Infinite Care også miljøvenlig. Den registrerer nemlig selv mængden af tøj i maskinen og tilpasser automatisk energi, vand og tidsforbruget derefter. Alt, hvad man behøver at gøre, er at lægge tøjet i maskinen og vælge program. Resten sørger sensor-teknologien for. Ved hjælp af funktionen ‘doseringsanbefaling’, kommer maskinen med forslag til den korrekte dosering af vaskemiddel, hvilket betyder, at en husholdning kan spare op mod 10 liter vaskemiddel per år. Og den kan naturligvis vaske med temperaturer helt ned til 15° C.

Whirlpools 6th SENSE Infinite Care er udstyret med teknologi, som løbende overvåger maskinens vaskeforløb, hvilket resulterer i driftsbesparelser på op mod 70 pct. energi, vand og tid.

nye emfang lyser op på køkkenhimlen

Stadig flere ønsker at have helt frit udsyn, når der skal laves mad – og vælger derfor et emfang, der har både lys og sugestyrke til at blive placeret i loftet, lyder det fra Thermex.

Thermex har udvidet sin serie af Metz-emfang med modellerne Mini, Medio og Maxi Sky – alle med kantsug – som giver adgang til en lang række valgmuligheder: Emfangene med LED-belysning kan indbygges i flere typer af overskabe og køkkennicher eller placeres i loftet. Alle modeller i Metz-serien kan leveres med ekstern motor, tilstopningsfrit labyrintfilter og mulighed for recirkulation, så den varme luft holdes i huset. »Det er en ny trend i køkkenindretning at bruge overskabe i fuld dybde, mod normalt 30-33 cm. Samtidig er mange begyndt at lave kogenicher. Her er målet 50x90 cm blevet efterspurgt, og det er endnu en ny mulighed i Metz serien,« siger Christian Klitgaard, Thermex Scandinavia. Mini har – som de øvrige emfang i serien – touch fjernbetjening, designet af Jacob Jensen. Med fjernbetjeningens ‘slider’-funktion kan der helt trinløst dæmpes eller skrues op for lys og sugestyrke. Hvidvare-Nyt 4 • 2013

27


Er madlavning din hobby? Brug chefens køkkenmaskine.

Made by Germans

MUM5 er en virkelig stærk køkkenmaskine. Den passer

til dig, der laver meget mad. Som vil have en maskine, du ved, du kommer til at bruge. Rigtig tit. Læs mere om MUM5 og vores andre rigtig fornuftige køkkenmaskiner på bosch-home.dk/mum


➜ designtrade copenhagen

per christian hansen, Sales Manager for Consumer VACS i Danmark og Norge, fejrer 2. september 2013 sit 25-års jubilæum. Per Christian Hansen. Der vil i denne forbindelse blive afholdt en åben reception i tidsrummet fra kl. 10.00 til kl. 11.30, hvor alle er velkomne til at lykønske Per Christian Hansen. Receptionen bliver holdt hos Nilfisk Advance A/S, Sognevej 25, 2605 Brøndby.

Bella Center danner 28. - 30. august 2013 ramme om DesignTrade Copenhagen, som er en ny fagmesse inden for design og interiør, trends og tendenser med videre. Åbent alle dage fra kl. 10.00 - 19.00.

bøde til miele for overtrædelse af konkurrenceloven Miele accepterede i juli at betale en bøde på 1,2 mio kroner for at have overtrådt konkurrenceloven. Samtidig har to personer fra ledelsen hver accepteret bøder på 20.000 kroner.

40-års jubilar hos gram Den 1. august 2013 kunne kirsten iversen fejre 40 års ansættelse hos Gram A/S. Da Kirsten Iversen startede i virksomheden var navnet Brødrene Gram, og hun har oplevet perioderne under Gram Domestic til Gram A/S i dag. Kirsten Iversen blev ansat d. 1. august 1973 og har været en del af Grams historie derfra. Kirsten Iversen. Igennem de seneste 24 år har Kirsten Iversen arbejdet i Gram kundecenter, hvor salg Danmark har været hendes område. Gennem en dygtig og stabil indsats, krydret med sit gode humør og kvikke bemærkninger, er hun blevet en levende stemme i telefonen, som er kendt og vellidt af forhandlere over det ganske land. Hos Gram glæder man sig over, at Kirsten Iversen stadig har lysten til at gøre en indsats, og ønsker hende tillykke med dagen.

børge jessen 40 år hos electrolux Business Manager med ansvar for byggesalg, børge jessen, fejrer 1. september 2013 40-års jubilæum hos Electrolux Home ProBørge Jessen. ducts Denmark A/S. Børge Jessens karriere i hvidevarebranchen startede i en stilling som salgsassistent hos VOSS. Inden han i 1997 i Electrolux regi overtog ansvaret for salg af VOSS, Atlas, Electrolux, AEG, Zanussi og Husqvarna til boligsektoren, havde hans karriereforløb blandt andet omfattet stillinger som salgsleder med ansvar for logistikfunktionen, færdigvarelager og distribution og fra 1984-1987 som salgschef for VOSS på det danske marked. Med afsæt i mange års erfaring og indsigt leder 62-årige Børge Jessen et team på fem medarbejdere, der udvikler og supporterer byggesalget på det danske marked – herunder erhvervssalg til køkkensektoren. Jubilæet markeres med en uformel reception for kunder, forretningsforbindelser, kollegaer og venner af huset hos Electrolux Home Products Denmark, Strevelinsvej 38-40, 7000 Fredericia, fredag d. 30. august kl. 12.30-15.30. Alle er velkomne.

30 år på fornavn med branchen 1983 Branchen kæmper med at få det branchefælles stativ for støvsugerposer op at stå. Hvidevare-forretningen i Stege på Møn tager førsteprisen i årets konkurrence om bedst udsmykkede butiksvindue. Zanussi slår sig stort op på annoncer med fodboldlandsholdet. Sepp Piontek står ude til højre – og der var bestemt intet at skamme sig over resultatmæssigt. Mens det meste er glemt, så har en enkelt nyhed fra 1983 vist sig at være langtidsholdbar. sonja bjaaland, ansat som sekretær i FEHA pr. 19. september 1983, er også i 2013 et lyslevende og aktivt midtpunkt i en branche, hvor meget har ændret sig. Sonja har i tre årtier været på fornavn med en branche, som er gået fra eksport til import. Fra førstegangs-køb til udskiftning. Fra ‘løs snak’ om energi til energimærker. Sonja står for alt det praktiske i FEHA: udarbejdelse af statistikker, annoncesalg til Hvidvare-Nyt, fakturering, planlægning af og deltagelse i møder, medlemskontakt samt en række andre opgaver, som har ændret karakter i de 30 år, Sonja har passet medlemmerne i FEHA: »Jeg har nok kunnet trives i jobbet så længe, fordi jeg er udad-

vendt, kan tale med alle og er klar til forandringer. Der er bestemt sket en del forandringer i løbet af årene. Branchefolkene har fået mærkbart mere travlt. Der var mere tid til ”hygge” og en snak efter møderne tidligere,« siger den jubilerende sekretær, der kom til brancheSonja Bjaaland foreningen fra et oliefyrsfirma. – FEHA’s sekretær i 30 år. Leder man efter Sonja i Hvidvare-Nyt, så var ansættelsen i 1983 muligvis noget af et eksperiment – eller også omtalte man dengang i ‘hvidevarernes oldtid’ ikke de menneskelige ressourcer så flittigt. Det er i al fald først i juni 1984, Sonja dukker op i spalterne – og da, fordi hun er gået på barsel og snart venter sin førstefødte. Fra og med 1985 (det uforglemmelige år, hvor Hvidvare-Nyt udkom med vikingehjelme og andet danefæ på forsiden) finder man Sonja i kolofonen på bladet. Eksperimentet lykkedes. Der var i sjælden grad match mellem Sonja Bjaaland og branchen – og det har vist sig at være til begge parters tilfredshed. HE

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

29

branchenyt

25 år med nilfisk


branchenyt

➜ jesper holmegaard til expert

bent skovhus andersen 40 år hos electrolux Distriktschef hos Electrolux Home Products Denmark A/S, bent skovhus andersen, kan 8. oktober 2013 fejre 40-års jubilæum i hvidevarebranchen. Bent Skovhus Andersen blev i 1973 ansat som servicemontør hos AEG TELEFUNKEN, hvor han udover montøropgaver hos private også havde ansvar for storkøkkener, luft/vandog varmepumper samt oplæring. Skiftet til en stilling som repræsentant skete i 1984, hvor han overtog ansvaret for salget af AEG Husholdningsapparater i distrikt Sønderjylland. Bent Skovhus Andersen. 10 år senere blev AEG Hausgeräte overtaget af svenske Electrolux - og da en ny salgsorganisation i 1997 blev etableret, blev opgaven at repræsentere alle virksomhedens brands i distrikt ‘Fyn + tilhørende øer’. I dag er Bent Skovhus Andersens fokus på Electrolux-kunderne i Vestjylland, hvor hans tekniske indsigt, stærke historik og et udtalt fokus på kvalitet, holdbarhed og troværdighed gør ham til en stærk og vellidt sparringspartner. Bent Skovhus Andersen fejres af kollegaer, kunder, forretningsforbindelser og venner af huset ved en reception hos Electrolux Home Products Denmark, Strevelinsvej 38-40, 7000 Fredericia, tirsdag d. 8. oktober kl. 13-16. Alle er velkomne.

elgiganten vokser fortsat I det netop afsluttede regnskabsår viser den norskejede elektronikkæde en salgsvækst på ikke mindre end 23 procent og runder 5,1 mia kroner i omsætning. Driftsresultatet voksede også men kun med ‘beskedne’ 9 procent til 161 mio kr. Elgiganten, der i Danmark ejer 29 varehuse, tre lufthavnsbutikker og en webshop, forventer, at udviklingen fortsætter i det nye regnskabsår, skriver business.dk.

formland i august Ved udgangen af juli havde 351 virksomheder meldt deres ankomst til Formland up/graded, der finder sted i Messecenter Herning fra torsdag 15. august til søndag 18. august 2013. Åbent alle dage fra kl. 09.00 -18.00.

electrolux home lancerer webshop Electrolux Home (Sverige) knyttede sidste år en webshop til sin hjemmeside, electroluxhome.se, hvor forbrugerne fremover har mulighed for at købe udvalgte hvidevarer og støvsugere fra Electrolux, Husqvarna, Elektro Helios og Volta. »E-handel er en hastigt voksende salgs- Svenskerne kan nu købe udvalgte produkter fra kanal, og Electrolux Home tilbyder med sin Electrolux, Husqvarna og Elektro Helios på Electrolux webshop kunderne denne ekstra service som Home’s svenske hjemmeside. et supplement til de fysiske butikker. Og webshoppen falder helt i tråd med Electrolux Homes slogan: ‘Hjælp hele vejen’, siger markedschef Lena Söder, Electrolux Home AB. Electrolux i Danmark har imidlertid ingen planer om et lignende tiltag, oplyser marketing manager, Elisabeth Klitten, Electrolux Home Products Denmark A/S. »I Sverige er Electrolux Home en selvstændig forretningsenhed med egne butikker. Men det er kun i Sverige, en sådan forretningsenhed findes. I Danmark har vi ikke planer om at åbne en webshop med salg af hvidevarer direkte til forbrugere,« siger Elisabeth Klitten.

30

Hvidvare-Nyt 4 • 2013

jesper holmegaard tiltrådte i juni 2013 en stilling som salgsansvarlig (Sales Director) for brunvarer og husholdningsapparater (MDA/ SDA) hos Expert Danmark. Han har været ansat hos Elgiganten siden februar 2003 – hvor han frem til august 2005 havde forskellige stillinger i flere af varehusene for derefter at varetage en række funktioner på hovedkontoret. Her sluttede han som Sales Director for Elgiganten og Electroworld med ansvar for husholdningsapparater (MDA/SDA) og brunvarer i Danmark og Centraleuropa.

først var de 1.700 – nu er de 20 tilbage En væg, der trækker vejret og renser luften, et holografisk kogeapparat, der forhindrer ensomhed, og en rengøringsrobot der fungerer via kinetisk energi. Det er blot nogle af de innovative koncepter, der er nået videre til semifinalen i den globale designkonkurrence for studerende, Electrolux Design Lab. Konkurrencen spidser til for de 20 heldige og dygtige studerende, der har nået semifinalen i Electrolux Design Lab. Næste skridt er en specifikation af funktionaliteten – og herefter går de 8 bedste idéer og deres designere videre til finalen, som finder sted i Stockholm 16. oktober 2013. Sidste år blev danske Christopher Holm-Hansen fra DTU nr. 3 i konkurrencen, og han vandt tillige den eftertragtede publikumspris med sit koncept ‘Tastee’. I år er der dog ingen danskere med i opløbet.

bauhaus reber sejl Bauhaus har gennem en årrække reklameret med, at kæden altid var billigst med de varer, der var på tilbud i byggemarkedets tilbudsaviser. Forbrugerombudsmanden fandt imidlertid, at udtryk som ‘altid billigst’ måtte betragtes som uforbeholdent og som et udsagn om, at varerne var billigst på dét tidspunkt, man købte dem. Udtrykket kunne derfor ikke anvendes, såfremt den billigste pris alene kunne opnåes, hvis kunden efterfølgende opdagede, at varen kunne fåes billigere et andet sted, og kunden derfor benyttede sig af en prisgaranti og fik et beløb tilbagebetalt. Kæden har efterfølgende tilrettet sin markedsføring og indstillet brugen af vendingen ‘Altid billigst’.


Miele testvinder! Nu med 10 års garanti

Køb Mieles testvinder-vaskemaskine W 5741 med 10 års garanti Vælger du en Miele, har du truffet det bedste valg med hensyn til lang holdbarhed, optimal betjeningskomfort og høj kvalitet. Ønsker du samtidig 10 års absolut ro i sjælen, skal du slå til nu, hvor Miele tilbyder den fabelagtige testvinder-vaskemaskinen W 5741 inkl. hele 10 års garanti. Mieles testvinder har energimærkningen A+++, SoftCare-tromle og mulighed for vask ved 20ºC. Den emaljerede front og AutoClean-sæbeskuffen er samtidig med til at sikre, at maskinen holder sig pæn de næste 20 år. Køb W 5741 med 10 års garanti i Mieles webshop eller hos din lokale autoriserede Miele-forhandler.

Miele W 5741 inkl. 10 års garanti. Vejl. kampagnepris kr. 9.995,Kampagnen gælder frem til den

BENDT WIKKE MARKETING A/S

1. november 2013.

Miele A/S · Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Tlf. 43 27 14 00 · www.miele.dk Showroom Miele Gallery: Øst: Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Vest: Logistikvej 3 · E45 - exit 59 · 7100 Vejle


Magasinpost UMM ID-nr.: 46382

branchenyt

brandt med på turen Det blev Christophe Riblon fra AG2R La Mondiale-holdet, der ved dette års Tour de France på podiet i Paris fik overrakt Brandts Prix de la combativité 2013 – og dermed også 20.000 euro. Han blev også vinder af ‘kampprisen’ på etapen 18. juli, der sluttede på Alpe-d’Huez. Dét udløste en præmie på 2.000 euro. Christophe Riblon modtog i Paris Brandts Prix de la combativité 2013.

Whirlpool nordic martin findshøj, Whirlpool Danmark, skiftede i juni stilling og skal fremover varetage nye opgaver som Key Account Manager i Whirlpool-huset på Generatorvej i Herlev.

HAR DU FÅET DET NYE...

BREST

2013

BLUE LINE THERMEX HAR LANCERET BLUELINE, ET SORTIMENT FOR SÆRLIGT UDVALGTE SPECIALFORHANDLERE. 2 01 3

BLUE LINE & dESign linE

BLUE LINE & design line 2013

2013

emfang

BLUE LINE & dESign ign linE lin ang EmFang

thErmEx

Kun FoR udValgTE SPEcialiSTER SPEciali cialiSTER

I THERMEX BLUELINE kataloget kan du finde emfang til alle monteringssituationer. Til integrering i overskab, loft, bordplade eller montering som væghængt, frithængt eller som lampemodel. Emfangene i BLUELINE-serien kan leveres i flere bredder og farver, samt mulighed for intern og ekstern motor til montering på enten loft, tag eller væg. Alle emfang i BLUELINE-serien fra THERMEX er udstyret med energirigtig LED belysning.

Velkommen til THERMEX BLUELINE ENKEL - FLEXIBEL - OVERSKUELIG.

Ønsker du at blive THERMEX Blueline forhandler, kan du kontakte os på telefon: 98 92 62 33 for at få info om hvilke forudsætninger og betingelser, der gælder.

& DESIGN LINE MAGASIN ?

Du kan bestille magasinet her: info@thermex.dk

METZ MAXI

NIMES

Du kan også se BLUELINE 2013 på www.thermex.dk BORDEAUX

LYON

STRASBOURG

Hvidvare%20nyt%204 2013  

http://www.feha.dk/gfx/documents/Hvidvare%20Nyt%204-2013.pdf