Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO F e d e r i c a S c a l i s e


CONTACTS AND INFO Federica Scalise 24 | 04 | 1992 federicascalise1@gmail.com + 30 694 94 50 161


EDUCATION 2017 2015/16 2014 2011

Master degree in Architecture and culture of the project, University IUAV of Venice (ongoing) Erasmus experience at TUC Technical University of Crete Bachelor Degree in Architecture, University IUAV of Venice, 107/110 Degree at Classical High School Pitagora, Crotone 100/100

INTERNSHIPS 2013 2015

Collaboration with A+M2 architects, San Marco 2504, Venice Collaboration with A&G Varoudakis, Vivilaki 17, Chania, Crete

WORKSHOPS WAVe 2012 with Gianni Braghieri WAVe 2013 with studioMAS WAVe 2014 with LAN Architecture Underscapes 2015 with Campos Costa Arquitetos

SKILLS Indesign Illustrator Photoshop AutoCAD SketchUp

Advanced Good Advanced Advanced Good

LANGUAGES Italian English Greek

mother tongue B2 B1


Table of contents I. II. III. IV. V. VI. VII.

KJU:B Studio The spine Liontaria Music Hall Yamè Strategy Common Underground - workshop Monolith - workshop Personal projects


Interior design, TUC AA 2015/16 Location // Authors F. Scalise, A. Vudafieri Supervisor D. Tsakalakis


KJU:B STUDIO


KJU:B is a 90 sqm studio designed to be a working space for four architects. The plan allows to have definied spaces for different functions (studio, meeting room, services), placed around the interior courtyard which allows lightning and at the same time defines the circulation.


cc

dd

aa

bb


Architectural Design Studio 8, TUC AA 2015/16 Location Agioi Apostoloi, Chania, Crete Authors F. Scalise, A. Vudafieri, D. Skabili, K. Diamantogianni Supervisors K. Ouggrinis, P. Parthenios


THE SPINE


Alternative tourism accomodation in Agioi Apostoloi. The design is based on the idea of integrating the building with its natural surrounding landscape. The hotel will host people interested in sports and nature lovers. The existing buildings create a conceivable axis that continues as a straight pedestrian path on which all functions/facilities are attached and connected. This main axis serves as a back-spine of the site’s circulation and connects both west and east side of the peninsula. The rooms are designed to provide privacy and at the same time direct view on the sea.


1. hotel lobby 2. spa lobby 3. aromatic garden 4. restaurant 5. rooms 6. yoga center 7. bar 8. offices and services 9. offices and services 10. spa 11. kitchen and services 12. parking 37 sqm room x2 58 sqm room x4 60 sqm room x6


GENERAL DIAGRAMS

underground

AA

AA

ROOMS


Architecture Design Studio 7, TUC AA 2015/16 Location Heraklion, Crete Author F. Scalise Supervisors N. Skoutelis, A. Vazakas, P. Malefakis


LIONTARIA MUSIC HALL


Every fortified city is a social system closed inside its own walls; the city of Herakleio, Crete, keeps many layers from its urban history, like the Venetian rests and the walls, which were the main defense tool like in many other mediterranean cities. Venetian remains, as the Morosini fountain, the church of Agios Marco and the Venetian loggia are now important landmark for the city. Even if now we have few traces, the Doukiko palace in front of the M. fountain was another very important building that the city needs to bring back in its urban memory. The goal of the project is to bring back the memory of the palace, through the re-use and the valorization of what remains combined with the new music hall. The new Liontaria Music Hall will host concerts and events, including offices and shops, improving the public space of the whole area, in relation with the green area of Theotokopoulos park at north and with the other historical buildings around. The walls surrounding the new building define the public space and re-draw phisically the perimeter of the ancient palace, as well as the arched portals. The remaining walls are kept and converted to new uses (the entrance door of the Foyer and new services for the plaza). The walls regain also the concentric concept of the city walls, cause of their location in the heart of the παλιά πόλη: a new collective memory that links togheter the new city with its past.


Atelier of environmental sustainability, IUAV AA 2014/15 Location Bandiagara, Mali Authors F. Scalise, E. d’Hauterives, A. Quinta Supervisors B. Albrecht, G. Mucelli, M. Scarpa


YAME’ STRATEGY

The strategy designed for the city of Bandiagara, Mali, wants to be an expansion proposal closely related to the Yamè River, main natural resource of the plain of the Dogon. From the river develops a system of walls that contains a new water network and at the same time acts as a screen against the Harmattan, the dry wind coming from the east, responsible of the advancement of the desert.


A grid of 400x400 m creates a second layer on the pre-existing urban tissue and forms the basis for a new circulation, linking up with the existing one and having as his central axis the Fish Road, main street of Bandiagara.

Within the grid, the aque during the rainy season a periods of dry, create a sy south of the city, system o


educts, fed from the river Yamè and from the tanks during the ystem of linear expansion in the of which they are the guidelines.

The structure of aqueducts guide the development of a double system: urban core to the east and fields to the west, where they can be irrigated and protected from the advancing desert. The area adjacent to the river turns into a green belt that connects and enhances the two cores.


The aqueducts are powered the water is stored in the ta consists of a 5x5m grid der The expansion is designed t of the fields, followed by th


d by the river during the rainy season and anks for reuse in the dry season. The system rived from the Dogon module of 2,5x2,5m. to grow over the time with the development he construction of the living units.


Underscapes Workshop Organization Campos Costa Arquitectos September 2015 Location Loulè, Algarve, Portugal Authors M. Cyran, A.Dianin, F. Pereira, J. Rodrigues, F. Scalise, L. Sola Supervisor Arch. S. Tornieri


COMMON UNDERGROUND


During the workshop we had the opportunity to explore the amazing alternative urban scenarios of the area of the Rock Salt Mine in the city of LoulÊ. In our proposal we want to connect the center of the city with its huge underground potential, re-using the unoccupied cells of the mine as rental spaces for different uses: recording studios, exhibition galleries, storages, workshops, yoga or ashtma therapy. In this way the underground void will attract new and local people and will increase the economy of Loulè, helping the regenaration of the abandoned spaces above the mine area.


waVE IUAV July 2014 Location Marghera, Venice Authors F. Scalise, M. Poloniato Supervisors LAN Architecture (U. Napolitano, M. Enrico, A.Guazzieri)


MONOLITH


The WAVE workshop in collaboration with the french studio LAN architecture has as its object the first industrial Marghera. The goal is to find a way to bring in these big industrial elements a new concept of human scale. What would be the first action to colonize the site in order to create the city of the future? What interventions are needed for a new urban renaissance? A small island characterized by the presence of 15 abandoned tanks becomes a prototype for an autonomous city. The concept of the project starts from the study area, located in the southwest tip of the island, facing Venice. The special position allows to characterize the whole settlement through a new vertical element that marks the whole island. The back area is flooded with water, an element which in this case takes possession of the place; at its center a footprint in cement of the preexisting tank constitutes an island, characterized by the void. The volume that closes the scene consists of a monolithic element that encloses a precise view; the basement is emptied until the height of the tank removed, framing a symbolic void.


0

5

10

20 m


Personal projects 2016


ROOM FOR A MERMAID


Tattoo design Collaboration with All blue Tattoo, Agion Deka 16, Chania, Greece


Thank you!


Architecture portfolio