Issuu on Google+

.. Best of SD-trollers. vi n u ? Vad gör

Barbros rasseskola #2

D-tro S t t e avslöja t t a n Konste Gatans röst

God jul?

ll

Göteborgiana II

akgrund B ia r o t relsens his ö r r a t e b r A

en Flash från verklighet

samt slut Mot ett still

tfarande r o f i v r ä att 2013 å s a r a v för lagen.. . s in k a c ik y l t e t t in e D


Om oss Federationen är en öppen och ideell kulturförening som står upp för de politiska färgerna Röd, Grön, Svart och Rosa. Dessa färger filtreras bäst genom orden Solidaritet, Strukturkritik och Radikalitet. Fanzinet finansieras av annonsörer, enskilda bidragsgivare och genom medlemsavgifter. Fanzin#8 har en upplaga på 1 00 exemplar, samt sprids även digitalt via nätet. Det upptryckta fanzinet skickas kostnadsfritt till våra medlemmar och vi ger ut fyra nummer per år. Allt material används efter tillstånd från varje kulturarbetare. Om inget annat anges så är bakgrundsbilderna hämtade från nätet (fria CC-licenser). Alla rättigheter i övrigt innehas av varje enskild kulturarbetare. Följ vår framfart på nätet: @federationen_se (twitter) federationen.se (hemsidan) facebook.com/federationen (facebook) styrelsen@federationen.se (mail) DET ÄR VI SOM ÄR OPPOSITIONEN!

Ansvarig utgivare / layout Mattias Dristig Övrigt Textkorr (bild: Crossler) Rasmusson Therese Michael Olausson

Omslagsbild Alyssa Ayeb Tryck Myrans Grafiska

Annons:

Beställ våra två senaste CD:s för totalt 100 kr + frakt via dristig@hotmail.com Du får 10 visröjlåtar med hjärtat på rätt sida om det politiska strecket Vi finns även på iTunes och Spotify!

Dra önskar Dristig & l ju ri sf n ia ll a God

banterna!


Ledarspalten Snart är 201 3 över, och vilket år det har varit va? Det här blir året som vi minns för katastrofen i Filippinerna, upploppen i Stockholms förorter och att Malmö FF vann Allsvenskan. För min egen del blir det året jag minns som när jag hittade kärleken och drömjobbet. Men det är också året då jag fick testa på hur det känns att vara arbetslös i dagens Sverige – och det är inte en upplevelse jag rekommenderar.

Nästa år är det val. Jag är inte naiv nog att tro att något kommer förändras över en natt. Jag är inte ens så naiv att jag tror det kommer förändras än på många, många år. Men en förändring är ett måste, och valet kan vara ett bra första steg. Tillsammans kan vi kanske göra någon slags skillnad i alla fall?

Att vara konstant övervakad, kontrollerad, ”Vilka jobb har du sökt? Vad har du gjort för att göra dig anställningsbar? Är du kanske för kräsen när du söker jobb?”. Minerna när man säger att man är arbetslös, ett tillstånd ack så vanligt i Sverige idag men fortfarande något som man rynkar på näsan åt. Kanske för att, de flesta, inser att det kanske är de själva som snart är det?

Jag vill också passa på att tacka er alla, att skriva för Federationen har varit otroligt roligt och utvecklande. Självfallet fortsätter jag även 201 4, för än har jag många ord kvar att printa ner innan inspirationen tar slut. Och än så länge har jag ju inte skrivit en enda krönika om tapirer.

helt på premissen "Vi bygger upp ett samhälle att man ska ha ett arbete..."

Gott nytt år kamrater!

/ Anny Berglin

Vi bygger upp ett samhälle helt på premissen att man ska ha ett arbete för att vara värd något. Eller ja, födas in i en rik familj kanske duger men det är ju få förunnat. Var produktiv, lille vän, annars är du ingenting värd. Hur länge kommer det egentligen hålla? Hur länge kommer vi låta det fortsätta vara på det här sättet?

"Och än så länge har jag ju inte skrivit

tapirer. " en enda krönika om


igheten F l a s h f r å n ve r k l År 201 0 så rasade hela min värld. Jag förlorade deltidsjobbet med lönebidrag, för att ägaren fuskade med skatter, min sambo skaffade sig en ny bakom min rygg och när jag konfronterade honom så fick jag klara mig bäst jag ville. Med endast en inkomst på 2950 kr/månad och en hel gård att sköta kan ni förstå att det var tufft. 3 gamla osäljbara hästar, katterna, hunden och jag försökte överleva med familj och vänners hjälp. Sökte socialbidrag, men fick avslag med motiveringen att sambon (som ju inte var där) skulle försörja mig. Hade ju ingen tillgång till hans pengar. I februari blev jag utförsäkrad. Ingen inkomst. Utom Alfakassans drygt 2200 kr. I maj 201 1 kom han hem och säger att jag har en månad på mig att flytta, fick låna en lägenhet och tog med det jag kunde med mig. Hästarna släpptes på bete. Jag hade tappat massor av vikt, jag höll bokstavligen på att svälta ihjäl där i skogen. Allt jag kunde få låna gick ju till el och foder. Mormor fick ta banklån för att avliva min älskade häst. Att detta var tärande på mitt psyke kan nog alla förstå. Mitt hem och alla saker jag inte fått med mig såldes, jag fick inget alls. Han hade stått som ägare, men vi hade gemensamt betalat av på lånen i alla år. Jag var så förvirrad att jag inte hade en tanke på sambolagen. Min rygg och min huvudvärk var värre än någonsin och nu hade psyket fått sig en rejäl smäll också. Flyttade hem till min födelsekommun, bodde där i ett år, sedan så flyttade vi (jag hade då träffat ny sambo) till en större ort. Försökte att jobba som personlig assistent. Det var såklart för tungt men jag var ju tvungen att ha inkomst.

Innan min lön kom fick vi söka socialbidrag, vi fick avslag, min sambo hade inget giltigt ID så han kunde inte skriva in sig på AF, jag hade inget giltigt ID och kunde inte intyga att han var han, socialhandläggaren ville inte följa med och intyga även fast AF sa att det skulle gå. Om man inte är inskriven får man ingen hjälp, men om man inte har pengar så kan man inte köpa ID. Moment 22 och ingen visste hur vi skulle ta oss ur det. Jag jobbade 3 månader, med så pass dålig lön att det bara var lika med socialnorm. Vi vart efter med precis allt, och har inte kommit i kapp ännu. Detta orsakar en så pass stor stress för mig att jag idag mår sämre än någonsin. Väger drygt 40 kg och får näringsdrycker. Vår socialarbetare gör inget för att förbättra, snarare försämra. Vi fick låna pengar till ett ID-kort och kunde börja få hjälp. Sambon jobbar natt med tidningar och dagtid ska han vara på socialens anvisade plats annars får vi avdrag. Han gjorde sig illa där och blev sjukskriven. När vi lämnade in alla lappar till socialen så fick vi tillbaka dom, med en lapp där det stod att vi skulle vara inskrivna på AF, fast vi var sjukskrivna, det stämde inte och AF fick lov att ringa socialen för att tala om det. Sådana händelser inträffar konstant, vilket orsakar mer stress. Vi är ju efter med precis allt och det gör att jag mår så pass dåligt att jag inte kan ta mig framåt. Jag har det senaste året haft 4 olika läkare, alla har börjat att hjälpa mig med ny sjukpensionsansökan, sedan har dom slutat och man får börja om igen. Samhället har gjort mig mycket sjukare än jag hade behövt vara.

/ Camilla Skans


Mot ett stillsamt slut kastar sten till nästa månad öppnar mina händer och skriver sommaren är regnig vi hinner inte ses under sommarstjärnor jag väntar på björnbär och rena nätter alléer i jordnära färger lättnaden att få lämna systemets återvändsgränd jag tänker att skummet vid havets klippor bär ett skimmer av frihet och muminlängtan den pallade frukten kommer alltid att stå mig närmast hjärtat jag tänker att vi kunde sjunga bland stenar på urminnes kyrkogårdar för nog ska jag stämma mina band över hjältar som tog från de rika sommaren går mot ett stillsamt slut mot strålande himlakroppar flämtandes bakom höstens stormar mellan augusti och november ska jag andas mina sånger drömma om fyrar med muminkänslor ska jag vandra likt en mumrik bland hjältar & rika

/ Joel Lind


Arbetarrörelsens historia - Bakgrund Fattigdomen går som en röd tråd genom historien ända till dags datum. Våra systrar och bröder lever i misär, deras barn lider av ohälsa och måste delta i familjens försörjning, deras skolgång blir eftersatt. Precis så har det varit i Sverige och övriga Europa. Ur denna fattigklass verklighet hämtade utopisterna sina idéer och sin filosofi för en bättre värld. Liberala företrädare förde deras talan i parlamentet, Marx studerade uppkomsten av arbetarklassen, sprungen ur just de fattigastes led. August Palm talade till de fattiga, fick dem att lyssna på de krav, som var formulerade utifrån socialismen, Marx manifest. Palms mål var att förena Sveriges fattiga arbetare mot det borgerliga högersamhället, deras förtryck av proletariatet.

fattiga.. ." e d l il t e d a l ta "August Palm

När man läser historia i skolan berörs Arbetarrörelsens historia ytterst lite, i förhållande till dess betydelse för vanligt folks livsvillkor och det har varit svåra umbäranden som de fattiga har utstått. Allt ifrån avskyvärda usla arbetsförhållanden till bostadsförhållanden. Industrialismen hade ju sitt genombrott i England på 1 600 – talet, vilket medförde en ansamling av arbetare, såväl barn som vuxna. Det hörde till vanligheterna att arbetstiden var 1 6 timmar om dagen, även för barn. Barnen var helt oskyddade för de faror industriägarna utsatte dem för och de var i många fall utslitna innan vuxen ålder, detta gällde även vuxna arbetare. Lönerna var otillräckliga.

Högermännen, kapitalisterna på den tiden var av åsikten att om arbetarna svalt, så skulle de tvingas att arbeta bättre för att överleva. I den litteratur jag har läst (Huberman, Människans Rikedomar m.fl.) har det framkommit att arbetarna levde i yttersta misär, bostäder inte värda namnet! De levde i skjul utan några som helst sanitära möjligheter. Inget rent vatten, fekalt förorenat, kolera var vanligt och är det än i dag bland de fattiga. Familjerna bodde också mycket trångt, tre generationer i ett och samma litet rum vilket ledde till ohälsosamma levnadsvillkor. Men fattigt folk på denna tid ansågs inte besitta människovärde! De sågs som arbetarkreatur, något som kunde förbrukas, det var endast deras arbetskraft som hade ett värde. Men man måste ge dem en liten lön för överlevnad och reproduktion. Så var det!


I Sverige kom den verkliga industrialiseringen på allvar först i slutet av 1 800 – talet, men det fanns enstaka fabriker även i slutet av 1 700 – talet, ute på landsbygden. De var belägna vid större vattendrag för drift av maskiner. Men det är att märka att 90 % av Sveriges befolkning var sysselsatta inom jordbruket, med gamla odlingsmetoder. Vid sekelskiftet 1 800 – 1 900 talet var det 78,5 % av befolkningen som arbetade med jordbruket. Byarna var omgivna av åkrar och på allmänningen betade byns kreatur. Men i och med att industrialismen sköt allt större fart, ju bättre jordbruksredskap desto bättre och effektivare jordbruk.

Om ovanstående ska min artikelserie handla. Arbetarrörelsens framväxt och utveckling i Sverige, Europa och världen. Historielösheten är det största hotet mot arbetarrörelsens framtid. Jag kommer att börja med att beskriva de fattiga och deras levnadsöde med hjälp av facklitteratur och inte minst skönlitteratur där historien blir levandegjord i text som etsar sig fast i vårt minne. När man läser om äldre tider, då känner man historiens vingslag, arbetarklassen då manar oss att förena oss, föra kampen vidare.

/ Tore Hallén

et "Historielösheten är det största hot mot arbetarrörelsens framtid."

t Gatans rös


Göteborgiana

II

Dom tar fram sina veneriska kladdiga kukar, hela smittkoppsetablissemanget står på rad på stans paradgata, stans stolthet, "våran" Aveny. Det är de distingerade äldre herrarna i kostym, Glenn och Göran och allt vafan de heter, och de plastic padding-lyfta kärringarna i pälsar, och ja, kärringarna har kukar de också, veneriska såriga kukar fulla av bölder och sprickor och var och spiroketer. De dinglar föraktfullt med sina infekterade könsorgan framför näsan på punkare och lågavlönade småbarnsmammor med barnvagnar som vågat sig in till innerstan på första maj för att demonstrera.

ålar i champagne.. ." sk h oc ar tt ra sk h oc r sa "Överklassen pis Så ställer de sig och pissar på demonstrationståget. Rader och åter rader av föraktfulla höginkomsttagare från Örgryte och Långedrag, Askim och Torslanda låter sitt gula hepatitinfekterade urin stänka ned demonstranterna. Polisen finns där för att se till att allt går lugnt tillväga, att ingen demonstrant får för sig att ge igen, att pissa tillbaka eller kasta en flaska eller nåt sånt. Överklassen pissar och skrattar och skålar i champagne, till tonerna av Lugna favoriter - din bästa underhållning, bäst musik just nu - sälj fittan då, om du inte kan få ett jobb, hora!! Städa och sug kuk, städa och sug, städa och sug, och glöm inte att svälja duktigt och hålla käften! Because you´re worth it! Dånet av deras reklamkanaler överröstar demonstrationstågets matta talkör och bortkomna trumma. Sen åker kräken hem till sina komfortabla jättevillor, om de inte relaxar en stund i sina innerstadslägenheter i etage med bastu först då förstås. Där kan de rationalisera sina göranden och låtanden

som sanna demokrater över ett glas konjak, eller om de rationaliserat bort även behovet av ett sken och tagit steget till öppen fascism, och helt enkelt säger vad de egentligen tycker: När demonstrationen upplösts cruisar överklassynglingar på praktik i insatsstyrkornas civila skåpbilar på jakt efter demonstranter att spöa. De har tiggt och bett sina farsor att fixa så de kunnat få hänga med de rakade stridspittarna denna dag. För spänningens skull. De företagsledande fäderna har lett överseende och dragit sig till minnes egna ungdomssynder. Sedan har de gått med på de bortskämda sönernas förväntansfulla begäran, men med den vuxna förmaningen att inte stirra sig blinda på våldet. "Den lille pojken vill vara stor och kunna slå." säger de. "Inget fel i det, men den vuxne mannen behöver inte ha musklerna på sina egna armar. Han lejer folk att göra det arbetet åt honom. Den skada han kan åsamka andra blir på så vis mycket större. Förstår ni gossar?"


Och de blonda små Per-Erikarna bara nickar och gapar, imponerade av sina fäders stora livsvisdomar. Och sen, i för ändamålet avspärrade gränder, kommenderar de unga gossarna snutarna att slå med batongerna tills skinnet spricker på hemlösa och förortsungar. Det känns så stort! En försmak av framtiden. De leder redan enorma konglomerat med kapacitet att privatisera vatten och förslava miljoner. De drömmer små överklassungars söta drömmar.

de ignorantas välde. De brottar ner en tjej och punkterar henne med sina stickvapen tills livet rinner ur henne. Rättegång sker i två steg. Först frikänns asen i sedvanlig ordning i GP. Sen ska det till en charad också, det spel för gallerierna tingsrätten vid Gustav Adolf Hitlers torg utgjorde, där flickans mamma dömdes att be högaffelpacket om ursäkt.

ersitetsvärlde iv un er g ä en g ta "Före

Den nya attraktionen på Liseberg är en giljotin. Sponsrad och köpt med benägen hjälp av regionens viktiga företag. Den står hög och ståtlig och glänser i solen. Göteborgarna har såklart fått vara med och döpa den genom en namnförslagstävling i GP. Nu väntar alla bara på lagändringen, den där petitessen, den olyckliga formuleringen i lagtexten. Förbudet mot dödsstraffet. Men man låter sig inte hindras. Det ryktas om VIP-fester med inbjudna från näringslivet. Liseberg är abonnerat och man provkör giljotinen på missbrukare och kriminella. Och en neger har man fått tag i också. Göteborg är inte bara en stad. Det är en ”event-stad”. Ett marknadsföringskoncept och varumärke. Tro inte att du kan promenera på dess gator eller plantera din röv på en parkbänk eller gräsplätt. Du har väl betalat för din lägenhet? Ja, det kanske är en dum fråga men hur fan kan du då vara så jävla dum att tro att det skulle vara gratis att röra dig utanför bostadsrätten? Nu har vi stadsdelsrätter och gaturätter också. Civilklädda bönner med bred göteborgsdialekt beväpnade med högafflar patrullerar stadsdelarna på jakt efter fripassagerare. De okunnigas och

n nu."

Nyutexaminerade blonda socionomer som känner sig fulla av insikter och sprängfyllda av lärdom står på rad utanför KTB. Skitviktiga pseudointellektuella små kräk vilka alla har små berlocker med porträtt av Ayn Rand i. Företagen äger universitetsvärlden nu. De har skapat nya hitte-på-ämnen och tagit bort historia, filosofi och genusvetenskap. Köpt sig professurer i företagande, lobbying och slaveri. På centralstationen står godsvagnarna överfulla med levande skelett, packade som sillar. De tillåts handla kexchoklad på Pressbyrån innan de fraktas till förintelselägren. Volvo ligger som en avmätt, bakfull jätte lojt över Hisingens mark och fiser med jämna mellanrum ur sig sin dåliga luft. Volvo ligger för döden. Länge leve Göteborgsandan. Luften formligen stinker. Och älven, den svarta massan av vatten som trögt flyter fram, är likt Ganges full av kadaver. Upplösta till gryn flyter de med strömmen. Försök att bada där om du har lust. Stena Line-familjens egna lilla Vatikanstats gräns utestänger effektivt varenda jävel från vattnet ändå. Och hororna i kommunfullmäktige studsar och vrider sig och fnissar som småungar när Stenabossen skickar dem choklad och skithuspapper varje jul.

/ Jonas Ulfvarson


nson: e v S s t u m Mรฅns S

m: Johan Lรถfstrรถ


God Jul? Nu är det jul igen, ja snart iallafall. Julhandeln förutspås slå rekordet från förra året, precis som det slog rekordet från året innan, precis som det slog... ja, etc etc. Summan av kardemumman, eller kanske snarare summan av saffranen – vi konsumerar som aldrig förr. Och det tycks aldrig ta stopp heller. Vi köper och köper och köper och vi blir samtidigt matade med att samhällets, ja kanske hela mänsklighetens!, existens hänger på att vi konsumerar och köper och handlar. Om vi inte gör det har vi inga jobb och har vi inga jobb kan vi inte köpa saker. En ond cirkel som vilar helt på kapitalismens inte så mjuka barm och diar i sig allt mer näring för varje år som går. Samtidigt är det en bubbla som växer. Den jäser, pöser ut sig. Men precis som alla bubblor måste den någon gång antingen krympa ihop dramatiskt – eller spricka. Och det är just det där sprickandet jag börjar bli mer och mer orolig för. Förr eller senare kommer allt slå tillbaka på oss, det är inte ens en möjlig framtid utan oundvikligt. Det handlar mest om på vilket sätt det ska ske. Är det klimatet som kommer spåra ur? Det tycks som att det är på god väg och det finns inte så jättemånga tecken på att någon vill stoppa det.

På något sätt kommer vi straffas, och ja det är ett straff. Men än finns det förstås tid att ändra det. Ingen kan inte göra allt, men vi kan iallafall göra ett försök att göra något. Jag ser bland mina vänner hur det ändå börjar bli något av en trend att inte konsumera så mycket. Och kanske är det just vad som krävs, att det ska bli ”hippt” att inte handla. Jag är notorisk julhatare så det här med att skippa julklappar är något jag strävat efter rätt så intensivt senaste åren. För mig är det finare att ge bort något jag själv gjort eller bakat, än att köpa en billig pryl på Överskottsbolaget. Men vet ni? I år tänker jag nog inte ens baka julklappar. I år tänker jag göra något som jag vill tro, leder till större nytta. I år skänker jag mina julklappspengar, de få jag har, till välgörande ändamål. Det finns ju en del att välja mellan. Då kan jag med rak rygg säga ”Din julklapp i år blir att du kan tänka på att någon, någonstans, kanske fått ett lite bättre liv. Kanske fått en bit mat att äta, medicin eller tak över huvudet”. Och det, kära kamrater, är en bra mycket finare känsla än att slita av det glansiga pappret och hitta en ny mobil, en cd-skiva (om folk ens lyssnar på såna nuförtiden?) eller en glassmaskin. Jag hoppas att fler följer mitt exempel. Inte för att jag tror mig vara godare än andra, utan för att jag tror att det är den enda rätta vägen att gå från och med nu.

"I år skänker jag mina julkla ppspengar, de få jag har.. ." Eller kanske är det folket som kommer få nog? De som exploateras för att vi ska kunna köpa en billig tröja på H&M? Eller de som tillverkar våra fina iPhones, ibland med livet som insats. Kanske är det så att här i Sverige, lilla trygga landet mellanmjölk, kommer förorterna pysa över av frustrationen av att inte bli hörda för vi är så himla upptagna med senaste bilden av en kaffekopp på Instagram?

God jul kamrater, ta hand om varandra och om ni vill ha ett extra tips på bra julklapp till någon: Köp ett medlemskap i Federationen till någon du tycker om. DET om något är en fin klapp att öppna på julafton!

/ Anny Berglin


or Föreninginf

mation

Federationen började som ett nätverk hösten 201 1 när banden Dristig & Drabanterna och Chelas började arrangera spelningar tillsammans. Den 1 9 augusti 201 2 registrerades Federationen som en ideell kulturförening med en interimsstyrelse. På vårt första årsmöte 201 3 valdes den nuvarande styrelsen och i början av 201 4 så väljer medlemmarna en ny. Det där med ideella föreningar är ganska mäktigt, tanken att alla kan bidra och att slutresultatet då blir så mycket större när man gör saker tillsammans! Vi summerar året som har gått och konstaterar att vi framförallt har fokuserat på att få ut fanzinen i tid samt öka vårt medlemsantal (jämfört med medlemsantalet 201 2 så har vi ökat med 76%!). Ambitionen att dubbla föreningens medlemsantal har vi alltså nästan lyckats med och det är mycket roligt. Vi har även samarbetat utanför föreningen, detta i form av utbytesannonser med tidskriften Avsikter men även genom att medverka på Fredsloppet i Göteborg, Välfärdsmanifestationen i Stockholm samt ställt oss bakom nätverket Asylrätt 201 4 och deras krav på en humanare flyktingpolitik.

Vårt arbete med att ta plats i sociala medier har fortsatt under året och vi märker av ett ökat intresse för föreningen och vårt arbete med fanzinet. Styrelsens arbete har däremot varit ganska splittrat under året, detta då vi har haft svårt att samla oss på grund av geografiska avstånd men även för att vi är för få som driver detta arbete framåt. Styrelsen har i stort sett följt den verksamhetsplan som förra årsmötet beslutade.

". ..vi märker av ett ök at in I början av 201 4 så sker föreningens andra årsmöte då val till ny styrelse sker. Den nuvarande styrelsen ser ett stort behov av att nästa styrelse måste bestå av fler än tre personer. Tveka inte att höra av dig till styrelsen@federationen.se om du är intresserad av att ha ett styrelseuppdrag i föreningen. Det samma gäller såklart om du vill medverka i fanzin-arbetet eller hjälpa till med att styra upp ett föreningsarrangemang. En kallelse till årsmötet kommer gå ut separat till alla som har betalt medlemsavgift under 201 3/201 4.

ningens andra årsmöte "I början av 2014 så sker före

då val till ny styrelse sker."


På föreningens senaste styrelsemöte beslutade vi att se över våra medlemsrutiner en aning. För att medlemmar som tillkommer sent på året inte ska känna att de tvingas betala dubbla medlemsavgifter tätt inpå varandra så inför vi löpande medlemsavgift istället för årsvis. Detta innebär alltså att medlemskapet räknas ett år framåt från den dag man betalar in sin avgift. För bibliotek och andra som inte tecknar medlemskap har vi infört en möjlighet att prenumerara på 4 nr av Fanzinet för 250 kr.

Under 201 4 så ser vi följande utmaningar: STYRELSENS UTÖKNING Som vi har nämnt tidigare så måste styrelsen utökas inför nästa år. Detta för att vi då kan uppnå mer och det är roligare när man är fler! MEDLEMSREKRYTERING OCH MEDLEMSARRANGEMANG Under 201 4 så bör vi fortsätta att utöka vårt medlemsantal för att bli fler och genom detta kunna utöka vår verksamhet och bli en levande och social förening som gör skillnad i människors vardag med solidariteten som grund.

ntresse för förening en och vårt arbete med fanzinet." Vi tror att alla dessa ändringar kommer underlätta vid framtida medlemsrekrytering, är till gagn för medlemmarna samt när vi vill sprida fanzinet ytterligare.

MEDVERKANDE TILL FANZINET I dagsläget har vi en jämn tillströmning av skribenter och övrigt medverkande i fanzinet. Vi behöver inte heller säga nej till personer som vill medverka. Däremot behöver vi bli bättre på att hitta medverkande som brinner för miljö- och jämställdhetsfrågor.

"Jämfört med medlemsantalet 2012 så har vi ökat med 76%! " Med de orden tackar vi för 201 3 och hoppas att vi ses på årsmötet i början av 201 4!

/ Styrelsen

Rille Bengtsson Mattias Dristig Per-Åke Wilhelmsson


#2 Barbros rasseskola MÄNS VÅLD MOT KVINNOR Rasister tycker att det är för jäkligt att invandrare kommer hit och förtrycker svenska kvinnor. Svenska kvinnor borde veta bättre än att låta sig förtryckas av invandrare. Det är ju det de ska ha de helsvenska männen till. En svensk man som slår eller våldtar är full eller galen. En invandrare som gör det är ju invandrare. Dessutom är det bara invandrare som gör det. Så det så. Om en svensk man gör det ska man ha i åtanke att invandrarna alltid är värst. Eftersom de har det i sin kultur. Den svenska kulturen är bra per definition och kan inte lastas för dylikt. Svenska kvinnor är så otacksamma. De förstår inte att rasisterna bara vill skydda dem. Då ska de bara hålla käften alternativt tillönskas en gruppvåldtäkt. I de fall där jämställdhet och kvinnofrid kan göras till en kulturell fråga eller en fråga om religion visar rassarna en väldig omsorg om kvinnors rättigheter. I andra fall är det fullständigt ointressant. Kvinnor som inte håller med dem kallas med fördel för diverse öknamn. DISKRIMINERING Det är bara vita, heterosexuella män som blir diskriminerade i Sverige. Alla andra är lättkränkta alt. har ingen humor.

ISLAM Islam är det farligaste som finns. Det finns inget som är så farligt som islam. Alla muslimer är terrorister. Egentligen. Innerst inne. Eftersom de är muslimer och islam är det farligaste som finns. Om det skulle visa sig att det finns andra terrorister än muslimer så är de muslimska terroristerna farligast. Eftersom de är muslimer och islam är det farligaste som finns. Alla muslimer slår sina barn och förtrycker sina kvinnor. Om det skulle visa sig att det finns andra som slår sina barn och förtrycker sina kvinnor är muslimerna ändå alltid värst eftersom de är muslimer och islam är det farligaste som finns. Med denna argumentationsteknik slår de alla kommentarsfält med häpnad.

SANNINGEN Rasister sitter inne med sanningen. Sanningen är alltid svart/vit. Deras sanning är oberoende av alternativa förklaringsmodeller och andras upplevelser. Anekdotisk bevisföring är lika mycket värd som en forskningsrapport. En anonym blogg utan källhänvisningar är lika trovärdig som en svensk myndighet. Rasistens sanning är en subjektiv upplevelse upphöjd till faktum och därmed odiskutabel.

"Svenska kvinnor är så otacksamma. De förstår

inte att rasisterna bara vill skydda dem."


SAMHÄLLET

RASISM

Rasister gör en väldigt speciell tolkning av vedertagna begrepp:

Rasism existerar inte i Sverige. Om den inte riktas mot svenskar, då existerar den. Alla brott mot svenskar begångna av människor med annat ursprung ska nämligen räknas som hatbrott.

Demokrati: Om det inte alltid blir exakt som man vill tyder det på brister i den demokratiska processen. Yttrandefrihet: Rasister har rätt att i alla sammanhang yttra sig rasistiskt utan att bli motsagda.

Om det förekommer rasism mot minoritetsbefolkningar är det deras eget fel - de kommer hit och vägrar anpassa sig. Då får man tåla lite rasism.

Religionsfrihet: Betyder i princip rätten att slippa muslimer.

Slutsats: Rasism existerar inte och om den existerar så är den riktad mot svenskar alternativt de utsattas eget fel.

"Rasisternas sanning är en subje ktiv upplevelse upphöjd till faktum och därmed odiskuta bel. " HBTQ

HALALSLAKT

Nu ska vi vara helt ärliga; rasister gillar inte HBTQ-personer, eller "bögar" som de säger.

I Sverige är all slakt utan bedövning förbjuden. Här har alltså muslimer i Sverige anpassat sig efter svensk lagstiftning. Rasisterna använder halalslakt som ett exempel på att samhället anpassar sig efter muslimerna när det i själva verket är ett exempel på det motsatta.

De kan eventuellt sträcka sig så långt som till att motvilligt acceptera att de existerar men de ska fan inte vara ute på gatorna och bära sig åt. Dock finns ETT lysande undantag när de med liv och lust kämpar för HBTQmänniskors rättigheter: Det är om de samtidigt kan kritisera islam.

Logiken i det.

/ Barbro Sörman


Vad gör vi nu? Min uppväxt har präglats av nedskärningar, privatiseringar vilket fått riktigt otrevliga konsekvenser. Jag minns fortfarande hur folk skrek sieg heil på skolgården på mellanstadiet och Ultima Thule gick varmt på cd-spelarna. I den åldern var det svårt att förstå hela sammanhanget. Nyliberala agendor, attacker på arbetare och nedskärningar blev för mycket en underminerad arbetarrörelse som såg många unga söka andra lösningar på sin situation än vad de själva hade gjort. För mig var det i alla fall uppenbart att problemet inte låg i att människor som flydde till Sverige från krig låg bakom problemen. I mitt radhusområde umgicks vi mycket med exilchilenare som var mycket varma och medvetna människor, men givetvis med problem precis som vi själva. Jag såg nog snarare det som förtryckte mig som problemet. Den jävla skolan som var så seg (i alla fall delvis), hierarkierna mellan kamrater som stod på olika platser på en stege beroende på vilka kläder man hade på sig. Under den här perioden drog sossar och borgare åt livremmen på oss. Kamperna på arbetsplatserna som hade varit intensiva under sjuttiotalet hade kvävts av arbetsgivare men även av toppstyrda fackföreningar. När krisen drabbade oss fanns inte en rörelse underifrån på samma sätt. Framåt nittiotalet tog den sig andra uttryck, militant antifascism, toppmötesmobiliseringar, djurrättsaktivism etc. blev centrala istället för att organisera sig där man befann sig, på arbetsplatsen eller i bostadsområdet.

Jag gled med i delar av den här rörelsen. Det var inte så svårt att lyckas hitta tillfälliga jobb för mig efter tiden på gymnasiet så jag kunde lägga tid på punkscenen och sedan diverse små politiska grupper. Väl inne på universitetet som blev nästa steg, kunde jag fortsätta varva politisk aktivitet med studier. När jag väl var färdig och började jobba kom jag rätt in i den privata skolvärlden som var något relativt nytt. Jag hade ingen aning om vad som gällde på arbetsplatsen, men fattade snart att någonting var riktigt fel. Jag hade redan innan, tillsammans med kamrater diskuterat, läst om och praktiserat olika typer av arbetsplatskamp. Men i den där yrkesrollen som jag pluggat så länge för att komma fram till, var det svårt att applicera. Skolorna hade som sagt privatiserats och nu väntade inte gamla sega kommunala rektorer, utan nyliberala företagsrektorer som aktivt pressade ned våra löner, såg elever som kunder och drog ned så mycket de bara kunde på skolmaterial. Efter en termin kunde vi plötsligt ha bytt köks- och städpersonal och det var stor cirkulation bland lärarna. Eleverna blev lovade datorer under en lång tid men när det var dags att få dem fick de istället en rapport att datorer inte var pedagogiskt fördelaktiga. Det var uppenbart för alla att någon högt upp i styrelsen tyckte det var en bättre idé att plocka ut pengarna som vinst.

som individer s s o a l d n a eh ill hellre b v s s o r ö f n " De ova än som ett kollektiv."


Nu är jag på en bättre skola med gott om resurser, men ett problem återstår. Bristen på organisering bland mig och mina kollegor. De ovanför oss vill hellre behandla oss som individer än som ett kollektiv. Individuell lönesättning och förste lärartjänster verkar effektivt för att splittra oss. Jag har i skrivande stund försiktigt börjat plocka upp organiseringsverktyg ur min låda, men det går långsamt.

och skapa en rörelse.. ." om rd lä ta t at er ll gä ".. .det

Det är lätt att bli bitter när man ser politrukernas och företagsledarnas attacker på det tidigare generationer tvingat sig till. Det är uppenbart för de flesta att vi idag desperat försöker försvara tidigare landvinningar. Ungdomarna som jag möter i mitt arbete förväntas ta ansvar själva för sin framtid redan i mycket tidig ålder. Systemet fungerar självreglerande och motar bort de som inte verkar kunna sälja sig själva på en marknad i framtiden. Jag ser betydligt mer stress bland ungdomar än vad jag upplevde i samma ålder. I alla fall vad det gäller att prestera. Det är nog så att de där åren med gott om personal på skolorna, relativt goda möjligheter till jobb, någorlunda trygghet etc. är på väg bort. Det största problemet är dock att vi saknar kollektiv kunskap om hur vi håller ihop och kämpar kollektivt idag. Det är lätt att glida in i sina egna misslyckanden när man matas om allt man kan bli, vilket jag själv erfarit vid en längre sjukdomstid, då jag var helt övertygad om att min tid var över.

Svaret är precis som under nödåren vid nittonhundratalets början att försöka hålla ihop trots olikheter. Vi måste försöka möta problemen genom att göra individuella problem till kollektiva. Det finns flera goda exempel ute i världen på detta, och det gäller att ta lärdom och skapa en rörelse kring kollektiv kamp. Trots att jag ser hur vi backar på så många plan är jag faktiskt mer positiv idag än vad jag någonsin varit. Kanske för att jag inbillar mig att jag sett igenom flera illusioner. Subkulturer, pyttesmå politiska organisationer, självförverkligande genom arbete med mera har långsamt brutits ned och jag tror att jag är bättre på att se andra människor idag och möta dem. “När “jag” blir “vi” är tiden slut för de som lever på andras arbete” (Fritt citerat från John Steinbecks Vredens Druvor)

/ Svart.kameleont@gmail.com

nsiva "Kamperna på arbetsplatserna som hade varit inte under sjuttiotalet hade kvävts av arbetsgivare men även av toppstyrda fackföreningar."


vi fortfarande är 13 20 t at så ra va s ck ty Det n.. . inte lika inför lage Vi har ett problem i Svärje. Vissa lagar bedöms efter sin andemening och anses inte vara tillräckligt mycket lagar för att följas. Att just dessa lagar som bär på denna andemening är de som reglerar medbestämmanderätten och arbetsmiljön på våra arbetsplatser tycker jag är rätt så intressant. Övriga lagar som tycks innehålla en ”andemening” är grundlagen och övriga, däri, skyddade rättigheter som mötesfriheten och yttrandefriheten… …att slå ihjäl någon med berått mod har ingen problem med att klassa som ett lagbrott, men att hunsa, stressa, trycka ner eller arbeta ihjäl en medmänniska tycks vara helt i sin ordning?! Det tycks vara så att 201 3 är vi fortfarande inte lika inför lagen…

Genom arbetarrörelsens hela historia har vi stått för folkbildning, fri- och rättigheter, rätten till den egna arbetskraften och kroppen oavsett kön eller ras. Vi har tvingat fram varenda förbättring i samhället som har lett till att den enskilde individen ens haft möjligheten att välja hur hen vill leva sitt liv! Nu ägnar vi oss åt att sticka upp fingret i vinden för att känna efter vartåt det blåser. Ska det blåsa upp till Storm måste vi vara dem som står vid bälgarna och rör upp den! Om vi genom våra förbund för en partipolitisk kamp som leder till att vi förhandlar bort våra medlemmars med- och självbestämmanderätt då har VI själva släppt in trojanen som kommer att urholka oss och göra oss till en tillflyktsort för arbetsskygga fetknoppar, lättingar och medlöpare…

upp fingret i vinden "Nu ägnar vi oss åt att sticka

för att känna efter vartåt det blåser." Vi måste förmå våra fackförbund att släppa sina kopplingar till de etablerade politikerna och näringslivet, annars förlorar våra förbund helt meningen med varför de/vi existerar överhuvudtaget!

Jag erkänner ingen annan politisk färg än den som gör oss totalt jämlika och därmed medskyldiga och/eller medansvariga till hur det ser ut runtomkring oss! Om DU väljer att hålla din käft så fort det blåser upp och öfverheten hotar att kasta dig överbord, då är du en del av den uppdelning som fortfarande pågår på våra arbetsplatser, i våra förbund, skolor, institutioner och samhället i sin helhet…

/ Crossler

SMASH IT UP, fackligt aktiv


Sayam S Chortip: Samma röst hörs igen Jag hörde dom tunga stegen När jag gick Du andades tungt För att samhället känns tungt ibland ganska ofta faktiskt Samma röst hörs igen Säg något nytt Säg något Säg något som får mig att känna det samma Samma hjärtslag Samma puls Samma röst hörs igen

Lyssnar på tystnaden Ljuden har lämnat staden Alla rörelser har fryst till is Och du kan inte andas För det är kvavt i luften Svetten bara rinner Människor försvinner Timmar bara går det är allt


Konsten att avslöja ett SD-troll Om ni som jag röjer runt ganska friskt och debatterar politik i olika grupper på facebook så har ni mött dom - politiska trollkonton som har som syfte att vrida all diskussion till att handla om invandring. Tänkte att det var på sin plats att avslöja dessa en aning. STAVNINGEN: Det första man brukar slås av är hur dåliga dessa debattglada troll är på att stava. Ibland riktigt blöder det i ögonen när man ser alla särskrivningar och uppenbara stavfel. Visst kan man säkert spåra mycket av denna brist på stavning på bristande utbildningsnivå, men jag tror inte att det är hela sanningen. Jag tror snarare att de som skapat dessa konton slarvar omedvetet för att man som SD-troll skriver sina inlägg snabbt och utan eftertanke. Det viktiga är att propagandan ska nå ut liksom. En annan anledning kan vara att man medvetet skriver fel för att vi som bemöter åsikterna lätt kan gå i fällan att anmärka på stavningen och då framstå som om vi har ett förakt mot ”den lilla tyckande människan”. Att vinna sympatier bland övriga som debatterar alltså.

kommunikation med t ex yngre. Om kommunikationen även är aningen ”platt” i form av intetsägande kommentarer med andra samt bara består av lyckönskningar så ökar min misstänksamhet. Helt kort; verkar kommunikationen verklig eller är den förda kommunikationen endast till för att visa på att trollkontot är äkta? Har du tur så upptäcker du ett helt stim med SDtroll som diskuterar med varandra för att tillsammans skapa illusionen av äkthet. Att även kolla upp vilka vänner som trollet har är också nyttigt. Om ni har gemensamma vänner så kan det vara viktigt att fråga dessa hur de känner din debattmotståndare. Det kan även hända att jag gör en snabb googling för att ta reda på om det finns en person med det namnet. Jag har tom träffat på troll som har tagit namn på kända bedragare. Det ser jag som lite humor.

har.. ." t e l l o r t nner som ä v a k il v p p BILDER OCH GRUPPER: En annan grej " .. .kolla u BAKGRUNDSKOLL: Jag brukar alltid göra en snabb bakgrundskoll på de jag debatterar mot. Tydliga varningssignaler är om kontot är helt nyregistrerat. Även konton som är skapade så sent som 201 0 är jag misstänksam mot, då trollkonton har en tendens att öka under valår, av förståeliga skäl. Andra saker som jag brukar kolla är vilka personer kontot integrerar med och hur det sker. Äldre damer brukar liksom inte uttrycka sig sexistiskt eller grovt i sin

att kolla upp är vilka bilder och grupper det misstänkta trollet har/är med i. Själv kan jag inte förstå den förkärlek trollen känner för fluffiga hundar, stjärnor och sagofigurer. Att ha med indianer, bilder från Avatar eller vikingar kan jag liksom förstå som en blinkning till en mörk rasistisk historia (googla gärna propagandastickers från BSS så fattar ni vad jag menar). När äldre damer har foton på MC:s samt ”gillar” HA och Bandidos samt är med i grupper som: ”Låt-ungarna-sjunga-nationalsången-påskolavslutningen-medan-jag-stopparhela-käften-full-med-ne*erbollar” så känns det liksom som ett klart case.


På rak arm kan jag nämna följande trolltyper (hojta gärna till om ni kommer på fler): DET NATIONELLA TROLLET – Mycket vanligt förekommande. Oftast en ung, arg man som bor på landsbygden. Kommer oftast dragande med uttryck som ”Nationen”, ”Vår Hotade Svenska Kultur” och ”Islamiseringen av Sverige har gått för långt!”. Brukar vara ganska påläst när det gäller ”alternativa nyhetskällor” och blandar känsloargument, förtäckta hot och härskartekniker ganska friskt. Ett karaktäristiskt läte i samtliga diskussioner är: ”Antivit!!!” INVANDRARTROLLET – Bor i förort och har ”kommit till insikt”. Har klara språkproblem. Om man motbevisar denne så kan du vara säker på att hen medvetet kommer missförstå dig. Om du kritiserar eller rättar detta troll så kommer övriga troll till försvar för att ge DIG en rasiststämpel.

SOSSETROLLET – Nära besläktad med Brunvänstertrollet men denna brukar vara en missnöjd Socialdemokrat av den äldre skolan. Oftast pensionerad. Kan bo i radhus. Denna trolltyp lär öka i samband med det kommande valet. Sen har vi två bubblare: DJURVÄNNEN som har varit miljöpartist men nu gått över till SD pga ”djurens skull” (facepalm) och FÖRETAGSTROLLET som reser hela världen runt som entreprenör och har ”sett Sverige med andra ögon”. Den sista känns igen på alla bilder på ”sin snälla Thailändska fru”. På nästa sida har ni ett gäng exempel som jag har stött på under mina härjningar. Håll till godo!

ek trollen rl ä rk fö n de tå rs fö "Själv kan jag inte or känner för fluffiga hundar, stjärn och sagofigurer." BRUNVÄNSTERTROLLET – Väldigt lik förra trollet med den skillnaden att hen "tidigare röstade på vänsterpartiet" och uttrycker sig klanderfritt med klara referenser till solidaritet (för alla, utan för de som kommer direkt från typ Syrien). Bor såklart i förort och kan säga ”hur verkligheten ser ut” och ”är för hårdare tag mot kriminella element”.

/ Mattias Dristig


Best of SD-Trollers. ..


Föreningsbutiken

#1

#2

SLUT!

SLUT!

#5

#6

Fåtal kvar

Fåtal kvar

#3

FÅTAL KVAR

#7

Många kvar

#4

Fåtal Kvar

#8

Många kvar


t knas vaurta! klar ä r e b r e m m u n Nästa g i mars 2014. Håll nångån

få n för atstkic a id s m e h kat. ia v m e Bli medlpptryckta nummer hem nästa u

www.federationen.se

tare, kulturarbeör , er nt be ri sk å ks er som oc Vi söker och annonst ku r ne io at is an rg lturliv. so et ra se li samarb ka di ra t et om e delar vår tank

" Märk med "Gåva Vill man skänka kosing till föreningen så gör man det lättast genom att sätta in på: PG 65 23 26 - 0

God jul alla ni fina, solidariska människor!


Federationen #4 2013