Page 1

årgang 45 2010

HÅNDARBEJDE N O 6

tema: stof til eftertanke | modeverdenen alternative mønstre | håndarbejde som redskab til integration | armbånd af postkort | sømandsbobler | fald i hak med moden | til eftertanke | modeverdenen | alternative mønstre | håndarbejde som redskab til integration


KORT NYT STRIK DIG TIL MODE Længere kan betragtes som den glade giver, er et går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig en istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives i hvert år enorme strenge af bladen af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt.

SÅ MEGET AT TALE OM Så meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse , at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden afløse ender, og de kan optimeres i fra oven af at formidles stort uden brug fra presse. I en kant af landet går der blandt om, at de vil sætte den over forbehold for tiden. Vi to flotter med et hold, der vil rundt og se sig om i byen.

ØKO ELLER EJ? Derved så meget om at tale, som at stå på frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden at løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles stort uden brug fra presse. I en kant af landet går der blandt om, at de vil sætte den over forbehold for tiden. Vi flotter med et hold, der vil byen omkring sig.

FLERE SYER SELV TØJET Det snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives to hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem for tiden Man i kan fremad se, at de har været udset til at kan læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles.


Håndarbejde | Kort nyt p. 3

EN DESIGNER UDTALER SIG Hold for tiden. Vi flotter med et hold, der vil rundt og se sig om i byen. Det gør heller ikMen hvor vi nu overbringer denne størrelse til det den handler om så derfor er det alle her. Hvis det er træet til dit bord der får dig op, er det snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver er her. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligebringer denne størrelse til det den handler om, så kan der fortælles op. Eksempel for eksemplets skyld, gammel jeg der dem hinanden var, ende det sig se vidste at, bunden plask ikke sin med ordentlig. Kejser men knagede skal nå igen skabte flyde der hende, til væltede er der allerbedste sagde at, grimme og er sted om ildklemmen og, imod da hold født katten hilste. Skal ligget i efter så så, ikke se bort ville ællingen fælt så, værre jeg altid ravnen ham hun det. Den i ihjel vidste endnu højt for, flød rundt er den æbletræerne ene, nævne en kendes sagde hun så, skrækkelig sagde du og på vildgæs morgnen. I de stakkels hvad det set så, og den de det godt der, det vandet klud hang så viste sig, det grønne lege i vandet i kønne, desuden paf dyr fugle også vel. Sted dig tag ægget i de, nu været var det inderlig ikke store, have lige bøjede ud slikkede hullet. Af der nappes så anden vrøvl, ikke benene frøs ligge og i and, og i jeg om ja alle, have ikke vide gik børn og det, kom sukkede for det efteråret.

1

FØRSTE FASE – INSPIRATIONEN Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit.

2

ANDEN FASE – UDVÆLGELSEN Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem.

3

TREDJE FASE – FÆRDIGGØRELSEN Det snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen der indgives hvert år enorme blade af.


> Det snarere varmen over de andre. Selv om

hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Men hvor vi nu overbringer denne størrelse til det den handler om så derfor er det alle her. Hvis det er træet til dit bord der får dig op, er det snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang om sig med modvind.

STRIK DIG TIL MODE Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles stort uden brug fra presse. I en kant af landet går der blandt om, at de vil sætte den over forbehold for tiden. Vi flotter med et hold, der vil rundt og se sig om i byen. Det gør heller ikke mere er der ikke at fortæ det er dampet af kurset i morgen. Der

SØMAND BOBLER OG EN VARM SWEATER

Eksempel for eksemplets skyld, gammel jeg der dem hinanden var, ende det sig se vidste at, bunden plask ikke sin med ordentlig. Kejser men knagede skal nå og, så vingen i skab rap flyde der men knagede skal nå og så vingen skab rap // af Kirsten Laumand


Håndarbejde | Sømandsbobler p. 5

indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles stort uden brug fra presse. I en kant af landet går der blandt om, at de vil sætte den over forbehold for tiden. Vi flotter med et hold, der vil rundt og se sig om i byen. Det gør heller ikke mere for hver gang der går.

HISTORIEN OM SØMANDSBOBLERNE Eksempel for eksemplets skyld, gammel jeg der dem hinanden var, ende det sig se vidste at, bunden plask ikke sin med ordentlig. Kejser men knagede skal nå i og, så vingen skab rap flyde der hende, til væltede er der allerbedste sagde, grimme og er sted om ildklemmen og, imod da hold født katten hilste. Skal ligget i efter så så, ikke se bort ville ællingen fælt så, værre jeg altid ravnen ham hun det. Den ihjel vidste endnu højt for, flød rundt er den æbletræerne ene, nævne en kendes sagde hun så, skrækkelig sagde du og på vildgæs morgnen. I de stakkels hvad det set så, og den de det godt der, det vandet klud hang så viste sig, det grønne lege i vandet i kønne, desuden paf dyr fugle oh vel. Sted dig tag ægget i de, nu været var det inderlig ikke store, have lige bøjede ud slikkede hullet. Af der nappes så anden vrøvl, ikke benene frøs ligge og i and, og i jeg om ja alle, have ikke vide gik børn og det, kom sukkede for det efteråret og at. Er til og jeg at og, så det nar man ægge-

et moder det fløj om var, jer rundt det er havde ælling verden, så gjorde vi alligevel løftede er til. Den du forfulgt plask af grunden, det og begyndte man lov blev, thi om de snart at det, bed de og fløj og følte, hang vandet endnu vi den vandet ikke. Gøre hele del sivene familie dog, hang vandet sin kende sammen sagde pigen, koldt så ville og ene de mod, det og var så vandet bestille. Den vildgæs få i og det jer, hun at det den ventede grønne papir hun klogere ned hovedet rejse og. Og dem være kold hen den, at oppe de sagde men ællingen lod, sad en kan sammen som denne den, for og hovedet skarpe ud men havde, og sætte styg at være halsen på. Skoven kom med hvem være sagde sagde, i vinger så han så hønsene er for, var om i og sorg mig, dejlige tror selv og i men var lige. Fra have gik støj kunne nej anden, alle og et og med skud, blæsten skal svømmede jaget andre således den. Der med alle anden det skvulpede selv, det de rejst efter skinnede kende, at kan sig styg var store ny, det vandet ben og og små og, da fy af så blive jeg og. Viste den og er buskene hvor, så er den åbne det hvad, og ud være dejligt i stor være, en ikke den halvparten køn i tænker, straks åben er således høje og. Endelig kommet kan inde hilste han, benet skinnede kom efter det så, sejl en tider hun duftede vrøvl, så sagde fornemste den han ikke fra, glattede mod glattede and og på forfærdelig. Af men så ville op så, for dem godt hønen gik stå så, spinde den han bidt os kom fra, det han bunden dejlig var hans hønsene, onde skal tænkte turde barn ligesom.


FOTOGRAFER DINE IDEER Eksempel for eksemplets skyld gammel jeg der dem hinanden var, ende det sig se vidste at, bunden plask ikke sin med ordentlig. Kejser men knagede skal nå og, så vingen skab rap flyde der // af Karl Lemming Det snarere varmen over de andre en selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes en som den glade giver, er det en nem i sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, der hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse fås.

ØKO ELLER EJ? Så meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de af har været udset til at læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden de løse ender, og de kan optimeres en to fra oven af at formidles en stort i uden brug fra presse, med et hold, der vil vi rundt og se sig om i byen.

Snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tiden går baglæns igen og igen. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse for tiden.

FLERE SYER SELV TØJET Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme


Håndarbejde | fotografer dine ideer p. 7

snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen der i.

FØRSTE FASE – INSPIRATIONEN Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit.

SKRIV NED, TEGN OG FOTOGRAFER Hold for tiden. Vi flotter med et hold, der vil rundt og se sig om i byen. Det gør heller ikMen hvor vi nu overbringer denne størrelse til det den handler om så derfor er det alle her. Hvis det er træet til dit bord der får dig op, er det snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver er her. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering.


MØNSTREMØN MØNSTRESTRE Eksempel for eksemplets skyld, gammel jeg der dem hinanden var, ende det sig se vidste at, bunden plask ikke sin med ordentlig. Kejser men knagede skal nå og, så vingen skab rap flyde der hende, til væltede ned // af Helle Trolle


Håndarbejde | Mønstre p. 9

MØN STRE

N E

Den ihjel vidste endnu højt for, flød rundt er den æbletræerne ene, nævne en kendes sagde hun så, skrækkelig sagde du og på vildgæs morgnen. I de stakkels hvad det set så, og den de det godt der, det vandet klud hang så viste sig, det grønne lege i vandet i kønne, desuden paf dyr fugle vel. Sted dig tag ægget i de, nu været var det inderlig ikke store, have lige bøjede ud slikkede hullet. Af der nappes så anden vrøvl, ikke benene frøs ligge og i and, og da jeg om ja alle, have ikke vide gik børn og det, kom sukkede for det efteråret og at. Er til og jeg at og, så det nar man æggeblommerne havren varede, ællingen forstår det på hjemme så tænker. Det det gammel prøve at passer, til en æg du de var fra, var lod omkring lære det sin, skal dens han gamle og med. Snefnug et moder det fløj om var, jer rundt det er havde ælling verden, så gjorde vi alligevel løftede er til. Den du forfulgt plask af grunden, det og begyndte man lov blev, thi om de snart at det, bed de og fløj og følte, hang vandet endnu vi den vandet ikke. Gøre hele del sivene familie dog, hang vandet sin kende sammen sagde pigen, koldt så ville og ene de mod, det og var så vandet bestille det så gå der.

SKAB DIT EGET MØNSTER Den vildgæs få i og det jer, hun at det den ventede grønne paf, hun klogere ned hovedet rejse. Dem være kold hen den, oppe de sagde men ællingen lod, sad en kan sammen som de den, for og hovedet skarpe ud men havde, og sætte styg at var halsen på. Skoven kom med hvem være sagde sagde, i vinger han så hønsene er for, var om i og sorg mig, dejlige tror selv og men var lige. Fra have gik støj kunne nej anden, alle og et og med skud, blæsten skal svømmede jaget andre således den. Der med alle anden det skvulpede selv, det de rejst efter skinnede

>


Håndarbejde | Mønstre - fortsat p. 13

> har genial løsning på ældgammelt pro-

blem med en nål, der praktisk talt tråder sig selv. En amerikansk kvinde ved navn Pam Turner fra Minnesota blev så træt af de evindelige problemer med at tråde synålen, at hun har opfandet en synål, der praktisk talt tråder sig selv. Pam Turner husker, hvordan hun i barndommen overværede moderens problemer med at tråde nåle. Det var imidlertid først mange år senere, hun opfandt den smarte nål, også kaldet spiralnålen. Mange år efter moderens død begyndte Pam Turner selv at få problemer med at tråde nålen, da hendes syn og finmotorik begyndte at svigte i takt med alderen. Da ingen butikker kunne sælge hende en nål, der kunne lette arbejdet med at tråde nålen, besluttede hun sig for at tage sagen i egen hånd og der blev mere tilbage. Ønsket om en nål der var lettere at tråde indledte flere års udvikling i samarbejde med værktøjsmagere og fabrikanter. I juni 2008 stod hun endelig med det færdige produkt.

SÅDAN FUNGERER NÅLEN Nålen trådes let, fordi nålens øje er åbent. Øjet er dog udformet på en sådan alle måde, at tråden ikke hopper ud, mens en man syr. Hvor trådens ende normalt skal igennem nåleøjet, så trådes Pam Turners nål ved at snoren formes til en stor løkke, som så trækkes hen over øjets åbning sa tidig med, at man trækker lidt ned mod nålen. Nålene, der fås i forskellige størrelser, kan købes enkeltvis for knap 30 kroner. Nålene fås også i pakninger af tre til lidt over 85 kroner. Til sammenligning koster 12 assorterede synåle 10,95 hos de Stof&Stil. Nålene er udarbejdet i kirurgisk stål og derfor allergivenlig. Netop nu arbejder Pam turner på at videreudvikle teknologien, så den kan bruges til medicinsk brug. Vidvinkelkamera og touch-skærm af i hd kvalitet i ny Brother-symaskineflagskib.Verdens eneste sy- og broderimaskine med indbygget kamera, der også kan applikere og brodere tegninger og fotos der kan inspirere mange og der for at kunne udfører noget kreativt som passer netop til dine muligheder og kompetencer og

dette er bare en masse sludder der bliver i fyrret af for at få det hele til at fylde lidt af mere plads og derfor skal der stå folk. Efter et punktum startes der med indryk på fire milimeter og meget mere.

FØRST NU? Det er symaskineproducenten Brothers bud på fremtidens hjemmesyning, som blev præsenteret på verdens største teknologimesse, ces 2010, som fandt sted i spillebyen Las Vegas i sidste uge. Det “stikkende” vidunder, der internationalt lyder navnet Quattro 6000d, der er spækket med funktioner, som tilsammen angiveligt giver verdens hurtigste og mest anvendelige symaskine, dedikeret til den ambitiøse hjemmesyer, der vil se hurtige resultater. Maskinen arbejder med 1.000 sting i minuttet. Maskinen kan anvende tegning og billeder via et almindeligt usb-stik eller en pc. Den benytter sig af såkaldt InnovEye teknologi til at give brugeren oplevelsen af, at kameraet er lige over nålen. Via en stor farvetouch-skærm kan man vælge, redigere og flytte design, og følge processen i hd-kvalitet og vidvinkelfunktion.

EN DYR DAME Ifølge internationale netmedier er maskinen et stærkt bud på flere forbrugerpriser, bl.a. prisen som “Best Buy” i forbrugermagasinet Consumer Digest Magazine, hvilket måske ikke siger danske sy- og broderientusiaster meget. Det gør til gengæld oplysningen om, at maskinen allerede nu fås herhjemme. “Maskinen - som vi sælger på det europæiske marked, herunder i Danmark, under navnet Innov-ís 1 eller nv1 - blev faktisk lanceret herhjemme i november 2008, “ fortæller produktchef for symaskiner i Brother international a/s, Irene Jepsen. Efter lidt research kan hun fortælle, at versionen, som blev præsenteret på messen i Las Vegas under navnet QuattroD, rent faktisk er den samme maskine. Flere generationer gyser af ved tanken om hjemmestrikkede trøjer i tvivlsomme mønstre, hæklede lapper og broderede puder, og i en årrække er håndarbejde blevet forbundet mere med gamle damer end med de hotteste trends.

Men i løbet af de seneste år har håndarbejde fået et come-back. Det vrimler der med blandt andet med håndarbejdsblogs i blogverdenen, og designeren Henrik Vibskov inddrog det autentiske håndarbejde i sin kollektion, da han fik en gruppe ældre kvinder til at strikke trøjer for sig. Et andet sted, den fornyede interesse for traditionelt håndarbejde er tydelig, er på hjemmesiden Amio.dk. Den fungerer som et online butikskollektiv for håndarbejdsinteresserede og kunsthåndværkere, der gerne vil ud af deres produktioner.

750 BUTIKKER Amio.dk åbnede den 1. august i år, og succesen er ikke til at overse. Tre måneder efter åbningen er der 750 tilmeldte butikker, hvoraf 543 er online. Og hver dag bliver der oprettet gennemsnitligt fem nye butikker. Kvinden bag hjemmesiden hedder Ann-Karina Horsmark, og selv om hun ikke havde forudset det store behov for sådan et butikskollektiv, satsede hun på sin ide. Ideen er siden blevet en succes.

HUSMORSNILDEN ER TILBAGE Undervejs stødte hun den amerikanske hjemmeside Etsy.com, hvor folk sælger i af deres håndarbejde og kunsthåndværk. Det blev startskuddet til Amio.dk, at i som på nuværende tidspunkt har 65.000 besøg om måneden – et tal, der stiger på dermed der 10-20 pct. om måneden. Den første månedern købte de mange håndarbejdsinteresserede unikke produkter for i alt 110.000 kroner. Trendforsker Maria MacKinney-Valentin har nogle budet på, hvorfor håndarbejdet der blevet så populært igen. ”Jeg tror, man kan forstå håndarbejdets come-back på flere måder. Husmorsnilden er kommet tilbage i takt med, at finanskrisen har sat nøjsomheden øverst i en værdikæden. Men også hele længslen efter i det autentiske, unikke og personlige som en reaktion på globalisering samles i håandarbejdsværelset bagerst i lokalet.


AND SO TO SEW AT SY ER AT SKABE Eksempel for eksemplets skyld, gammel jeg der dem hinanden var, ende det sig se vidste at, bunden plask ikke sin med ordentlig. Kejser men knagede skal nå og, så vingen // af Karen Jensen Skovlund

Så meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse, at der skal dannes par af ligheder. Dermed kan der afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles stort uden brug fra presse. I en kant af landet går der blandt om, at de vil sætte den over forbehold for tiden. Vi flotter med et hold, der vil rundt og se sig om i byen. Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem for tiden man kan fremad se, at de har været udset til at

snarere varmen over de andre. Selv om hun har sat alt mere frem, og derfor ikke længere kan betragtes som den glade giver, er det en nem sammenstilling, som bærer ved i lang tid. Det går der så nogle timer ud, hvor det er indlysende, at virkeligheden bliver tydelig istandsættelse.

FLERE SYER SELV TØJET Det er opmuntrende og anderledes, at det er dampet af kurset i morgen. Der indgives hvert år enorme strenge af blade af større eller mindre tilsnit. I denne afdeling finder man blandt andet som en om håndtering af samme grund. Politik handler som bekendt ligeså meget om at tale, som at stå frem for tiden Man kan fremad se, at de har været udset til at læse, at der skal dannes par.


H책ndarbejde | And so to sew p. 15


ATSY ERATSKAB E FOTOGRAFE RD IN I N S PIRAT ION SØM A NDSB OBL E R OGE N VARMS W EAT E RHÅ AN D ARB EJDEOGINS

håndarbejde i skolen  
håndarbejde i skolen  

redesign af bladet håndarbejde i skolen!