Page 1

El ressò de l’escola

Col·legi Presentació de la Mare de Déu Prats de Lluçanès 0


Hola, som ELS ANGELETS Tot i ser els més petitons ja fa molts dies que venim a la Llar d’Infants. Quan vam començar, alguns ni ens aguantàvem asseguts i ara ja caminem. Aquí ens ho passem d’allò més bé. Cada dia ens visita el nostre amic Cargol. La senyoreta ens canta cançons i nosaltres piquem manetes i, com que ens hi fixem molt, quan aprenguem a parlar també les cantarem.

1


Hola, nosaltres som ELS POLLETS Com podeu veure aquestes s贸n algunes de les nostres activitats: Mirem contes Cantem Fem psicomotricitat Experimentem amb xocolata freda i calentona, tastem fruites, ... I quan estem cansats, fem relax!

2


I nosaltres ELS ANEGUETS Els nens i nenes de P2 hem fet activitats, jocs, sortides i hem après moltes coses. Hem celebrat les festes mÊs assenyalades amb els nostres companys de cicle de P0 i P1.

3


ESMORZAR SALUDABLE Aquest curs, des del projecte d´escola verda, al 2n cicle d´Educació Infantil hem iniciat el projecte “l’esmorzar saludable”. A partir del 2n trimestre cada divendres els nens i nenes de P3, P4 i P5 hem esmorzat fruita, que portàvem de casa . Ai, si us la descuideu! Haureu d´enganxar un gomet vermell…

Una vegada l’hem tastada ... És boníssima !!!

Encara que hi estem una bona estona!

4


SORTIDA A LA “BERNADETA” Vam anar a la Bernadeta a fer una observació de la primavera i a buscar i recollir timó (farigola). Que n´anàvem de carregats !!! Per què ens servirà aquesta farigola?

5


VISITA A L´HERBOLISTERIA En Martí Gomis ens va ensenyar, a la botiga, el timó ja sec i ens va explicar perquè servia . Després ens va dir els diferents usos d’altres plantes: menta , maria lluïsa , dent de lleó , cua de cavall… També ens va explicar que amb diferents plantes es fan cremes , colònies , tints …

Ui, quina olor !!! Abans de marxar ens va regalar tres bosses: una de menta , una de camamilla i una de maria lluïsa per poder fer infusions i tastar aquestes herbes.

6


FEM INFUSIONS No m’agrada!, és boníssima!, la iaia també en fa! Van ser comentaris que vam sentir després de veure com es preparava una infusió i tastar-la. Vull tornar a repetir!

Que no hi ha sucre?...

7


ACTIVITAT D’ANIMACIÓ A LA LECTURA A partir del 2n trimestre els nens i nenes de P5 ens hem trobat cada dilluns amb els nens i nenes de 2n per llegir un conte junts. Que divertit fer de professor ! Diuen els de 2n, mentre ens acompanyen en la lectura i ens fan preguntes per veure si ho hem entès. Els nens i nenes de P5 cada dilluns els esperem amb molta il.lusió i diem: És que en saben moooolt!

8


PISCINA Durant el 2n trimestre els esquirolets (P5) vam iniciar una activitat nova per a nosaltres: anar a la piscina de Navàs a aprendre a nedar. Ens hem d’afanyar a dinar, sinò l’autocar marxarà. Què divertit! Quin mal de panxa…! Avui sí que ens ho pasarem bé! La primera hora nedàvem i la segona fèiem psicomotricitat. L’últim dia va ser fantàstic: vam fer circuits i després cap al “jacuzzi”!!!

9


QUINA OLOR! A Cicle inicial, durant aquest 3r trimestre, hem treballant el tema de les plantes. Hem après que hi ha unes plantes que s’anomenen aromàtiques i per a poder-les conèixer més bé hem fet una sortida per l’ entorn del nostre poble. Aquesta activitat també forma part del Projecte d’Escola Verda. Hem començat la recerca pel camí de Sant Sebastià i hem continuat fins al pla de les alzines.

10


BOSSES D’OLOR! Quina bona olor que fa la classe! Això és el què dèiem cada vegada que entràvem a l’aula de primer. Era l’olor de la farigola i el romaní que havíem posat en caixes perquè s’assequessin. A tots ens agradaria sentir aquesta bona olor també a casa, a l’armari de la roba, als calaixos o a l’habitació. Doncs, som-hi! Tots a fer bosses d’olor amb la farigola i el romaní! COM LES HEM FET? 1. Primer hem comprovat que les plantes s’han assecat bé i després les hem tallat o trencat en trossets ben petits. 2. Les hem posat sobre un quadrat de roba i llavors ho hem lligat tot amb un tros de cinta ben bonica. 3. Hem olorat l’aroma que se’n desprèn i n’hem parlat amb els companys i companyes. 4. Ens hem emportat les bossetes d’olor a casa per posar-les al lloc on vulguem i per explicar i compartir els nostres experiments amb els pares. Fent aquesta activitat hem pogut adonar-nos de la utilitat d’aquest tipus de plantes i segurament, a partir d’ara, ens serà més fàcil reconèixer-les i saber el seu nom. Al mateix temps, fent la sortida, hem recordat que cal respectar i tenir cura de la natura per poder continuar observant les plantes dels nostres boscos i gaudir de les passejades pel nostre entorn.

11


FEM COLÒNIA! Durant la sortida vam veure moltes plantes en flor, però només volíem collir plantes que fossin aromàtiques com la farigola que tant serveix per fer sopa, com per curar el mal de panxa; el romaní que es posa a les salses i als rostits i l’espígol que serveix per perfumar els armaris i per fer colònia de lavanda. Una vegada les vam tenir a la classe les vam deixar assecar durant uns dies. A la setmana següent, vam tallar a trossets molt petits totes les plantes que havíem collit. Sobretot vam procurar que hi hagués molt d’espígol i després vam omplir els pots de vidre on hi havia l’esperit de vi. Passats tres dies, ho vam colar tot, vam barrejar-hi essència de lavanda i finalment, vam omplir ampolletes petites amb l’aigua de colònia feta amb les plantes aromàtiques.

12


VISITEM EL MUSEU DE LA PELL Els alumnes de Cicle Inicial vam realitzar, al segon trimestre, una sortida al Museu de l’Art de la Pell de Vic. A l’entrada del Museu ens va rebre una monitora que ens va acompanyar durant les activitats que vam realizar al museu. En primer lloc, entre tots vam anar recordant el que ja sabíem sobre el tema de la pell, com el seu origen i els productes que s’elaboren amb aquest material. També ens van explicar i ensenyar, a través d’una làmina, les diferent eines que utilitzaven els adobers en el tractament de la pell dels animals, com per exemple la mitjalluna. Tot seguit vam fer l’activitat dels “OFICIS ARTESANS” per tal de conèixer els oficis derivats de la pell. Per grups vam treballar els següents oficis: sabater, llibreter, caixer, baster i boter. A cada grup se’ns va donar una carpeta amb el material i la informació referent a l’ofici que ens havia tocat. A la carpeta hi havia també un plànol de la ciutat de Vic i calia buscar el carrer on s’agrupaven els artesans que es dedicaven a un mateix ofici. Per acabar cada grup explicava l’ofici que havia treballat, tot buscant els objectes elaborats per les diferents sales del Museu. Així vam anar descobrint algunes de les magnífiques obres que s’hi poden observar: les caixes que abans s’utilitzaven per anar de viatge, les tapes dels llibres, les selles dels animals, les bótes per posar-hi vi o aigua i unes sabates.

13


CENTRE DE DIA “BONASORT” Els alumnes de cicle mitjà ens hem posat en contacte amb les persones responsables del Centre de Dia “Bonasort” per a realitzar unes activitats de

relacions intergeneracionals. En primer lloc vàrem visitar el centre per a conèixer i entrevistar els avis. Més endavant, pels voltants de Nadal, vam visitar-los per cantar nadales tots junts. Durant el tercer trimestre vam convidar els avis a visitar l’escola. Junts vàrem recórrer els diferents espais de la planta baixa.

Amb gran il·lusió vam fer un

treball manual que vam regalar als avis com a record d’aquestes activitats que vam compartir. FINS AVIAT ! ENS TORNAREM A VEURE!

14


“ EL PA: UN ALIMENT NECESSARI DINS LA NOSTRA DIETA ALIMENTÀRIA. “ El dia 11 de març els alumnes de cicle mitjà vam participar en el taller d’elaboració de pa a Vic. L’objectiu principal de l’activitat era que coneguéssim com s’elabora el pa. Les explicacions rebudes ens van ajudar a ser conscients de la importància

d’una

alimentació equilibrada. Va ser molt interessant conèixer les diferents classes de pa , els cereals que s’utilitzen, les condicions d’higiene i sanitat que es segueixen ... però sobretot, va ser molt divertit fer diferents peces amb pasta de pa.

15


ANEM A L’APLEC!!!!!!! Aquest any sí! Els alumnes de 5è hem pogut participar en el II Aplec Sant Francesc Coll. Va fer un dia esplèndid! Les 24 escoles de la FEDAC ens vàrem trobar a Llinars. El lema de la trobada era: 24=1

tots som 1

Vam sortir de Prats a 2/4 de 9 i des del moment que vam arribar, 2/4 de 10, va ser un no parar de fer jocs, balls, cançons i, sobretot, de FER AMICS. Va ser un dia fantàstic i molt divertit!!!

16


DESTINACIÓ...VIC Un curs més, hem dut a terme la sortida que fem tots els nens i nenes de primària. Aquesta vegada hem anat a Vic, on cada cicle ha fet activitats diferents. Els alumnes de C.S. hem anat al Museu Episcopal on hem realitzat un taller de pintura romànica que ens ha estat molt útil per ampliar coneixements sobre l’art a l’edat mitjana. Un cop escoltades totes les explicacions, entre tots hem fet un “FRONTAL D’ALTAR” que ens ha quedat molt, però que molt bonic. Després vàrem fer un petit recorregut pel casc antic de la ciutat i... a dinar. A la tarda vàrem visitar la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Ens van ensenyar com es feia la prova d’alcoholèmia i la “presa d’empremtes” Amb tanta activitat el dia va passar .....volant!!!

17


LA PLAÇA DE LES MONGES Com ja sabeu una de les activitats que hem fet aquest curs ha estat la de reformar el jardí del costat del col·legi. Aquesta activitat forma part dels projectes Aprenentatge i Servei i Escola Verda. El primer que vàrem fer va ser presentar diferents dibuixos on manifestàvem les nostres idees de com volíem que fos el jardí. Després el Ricard Gomis, que ha estat l’encarregat de supervisar tota l’activitat, els va revisar i amb les propostes de tots va fer el disseny del nou jardí, tenint en compte que fos: pràctic, net, sostenible i acollidor. El nou espai és fet de graves, així els gossos no hi aniran i tampoc caldrà gastar aigua, com passava abans quan hi havia gespa. L’avet que era un perill quan feia vent, ha estat substituït per dues alzines autòctones, de menys alçada i més capçana per fer ombra. També hi ha una zona dedicada a les plantes aromàtiques que ens permetrà fer l’estudi del seu creixement i època de floració. També tenim un espai per plantes de temporada que hi donen color. Alumnes i professors ens hem compromès a dur a terme el manteniment i conservació del jardí. Tenim el goig d’oferir-vos un nou espai net, modern i acollidor on poder esperar els néts, fills o nebots i si us ve de gust, prendre-hi la fresca les caloroses tardes d’estiu. Volem agrair la col·laboració i bona disposició de l’Ajuntament de Prats, i a la jardineria Gomis, pel tracte, servei i atenció que en tot moment ha manifestat.

18


VII CERTAMEN LECTURA EN VEU ALTA Els alumnes de cicle mitjà i superior durant el segon i tercer trimestre hem treballat cada dia a classe la lectura en veu alta. Després, en un acte solemne a l’Ajuntament del poble, un jurat va escollir els finalistes que ens van representar a La Garriga: Mercè Rossinyol Boladeres per cicle mitjà i Isaac Macías Guerra per cicle superior. Ho van fer molt bé i van ser molt aplaudits pels seus companys de classe i assistents en general.

CONCURS D’ANGLÈS THE FONIX Enguany els guanyadors de la Fase Local del concurs van ser el JOAN RIBA PUIGORIOL de 5è de primària i el MARC CASAS VALL de 6è. El dissabte, 26 de març, van participar a la Final de la Fase Territorial a Barcelona. La participació al concurs va ser molt nombrosa i era difícil guanyar … però van aconseguir uns bons resultats. Felicitats a tots dos!!!

19


XXVI CONCURS BÍBLIC DE CATALUNYA L'escola obté un primer premi individual a la segona categoria. El guanyador va ser l’alumne ADRIÁN LEÓN LÓPEZ de 6è de primària. El dissabte, 21 de maig, a Vic, va tenir lloc l'entrega de premis d’aquest concurs oraganitzat pel Bisbat de Vic. Enhorabona!!!

VII CERTAMEN LITERARI ESCOLAR EN LLENGÜES D'ORIGEN Moltes felicitats a l’alumna ANNA FORNELL PONS

de 5è d’educació

primària. Divendres dia 27 de maig li varen entregar el 1r premi de la Categoria C , en el VII CERTAMEN LITERARI ESCOLAR EN LLENGÜES D'ORIGEN organitzat pels AMICS DE LA UNESCO DE BARCELONA , l’objectiu d’aquest certamen és ajudar a fomentar entre l’alumnat de Catalunya el respecte a la diversitat cultural i lingüística.

20


XXIV CONCURS DE CARTELLS FESTES DE SANT JOAN I ELOIS Aquests són els nens i nenes guanyadors de la XXIV edició del Concurs de Cartells de les Festes de Sant Joan i Elois, convocat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Guanyador del Concurs de Cartells i Guanyador d’Educació Primària: MARC CASAS VALL de 6è. Guanyador d’Educació Infantil 1r cicle: TOTS ELS NENS I NENES. Guanyador d’Educació Infantil 2n cicle: PAULA CAÑAS IBÁNEZ Els guanyadors per cursos escolars han estat els següents: P2 TOTS ELS NENS I NENES P3 PAULA CAÑAS IBÁÑEZ P4 JUDIT BORRALLERAS COLOMER 1r MARIA PUIGFERRAT DEALBERT 2n NATÀLIA FUMANYA CIURÓ 3r MARC MONTANYÀ BORRELLAS 4t JORDI BARTRONS CIRERA 5è JORDI CAMPRUBÍ SELGA 6è MARC CASAS VALL El repartiment de premis es farà en el mateix acte de lliurament de trofeus als guanyadors de les Curses dels Elois, dins els actes de la Festa Major. L’ENHORABONA A TOTS i A TOTES!!! 21


CAMBRIDGE YLE TESTS Aquest curs, emmarcat dins el projecte d’ESCOLA MULTILINGÜE, els alumnes de 4t, 5è i 6è de primària s’han anat preparant, al llarg del curs, per fer els exàmens de Cambridge, amb l’objectiu de potenciar l’aprenentatge de l’anglès. El dia 17 de maig alguns alumnes de 4t i de 5è es van presentar als CAMBRIDGE YLE TESTS en la categoria de STARTERS i alguns alumnes de 6è, en la categoria de MOVERS. Val a dir que tots estaven molt motivats i es van preparar a fons! Ja estem esperant tots amb molta il·lusió l’entrega de títols a final de curs!!!

22


ELS AUTORS A L’ESCOLA El dia 5 d’abril ens va visitar l’autora dels llibres de lectura que havíem llegit i treballat al llarg del 2n trimestre. Es tractava de l’ELENA O CALLAGHAM. Els nens i nenes de cicle inicial i mitjà havíem preparat unes preguntes per fer a l’autora. A més a més ens va explicar anècdotes sobre el que l’havia inspirat per fer els llibres que té publicats. Va ser molt entretingut! El dia 11 de maig va ser el torn de l’autor del llibre de lectura dels nens i nenes de cicle superior, en JOSEP LORMAN. Vàrem compartir una bona estona amb ell i, gentilment, ens va signar els llibres d’un en un. Va ser molt interessant i divertit! GRÀCIES A TOTS DOS!

23


JOCS DEL MÓN Durant els dies de les Jornades Culturals, tots els alumnes de primària, vam poder gaudir de la maleta dels JOCS DEL MÓN. És una maleta interactiva i lúdica on els alumnes han après jocs d’altres països, apropant-los a diferents cultures. Els diferents jocs, es podien fer en equip tot seguint la descripció i les instruccions de les làmines. Posàrem en pràctica les nostres habilitats: punteria, agilitat, precisió, rapidesa, equilibri i coordinació.

SORTIM AL DIARI “No hi ha dret! “, “La Bona Sort”. “El Passeig nou”. “Alerta, polls!”, “La senyera cremada”, ”No a la setmana de vacances de febrer!,” són alguns dels títols de les cartes al director que els nens i nenes de cicle mitjà i superior han escrit i que al llarg del curs han estat publicades en l’espai “EL 9 + petit”. Un espai mensual de 3 pàgines que el diari “El 9 nou” dedica als nens i nenes de 8 a 12 anys per tal de potenciar la lectura de la premsa en aquestes edats. Ha estat una experiència molt interessant i motivadora!

24


400 ANYS DE LA SOTSVEGUERIA Aquest curs, amb motiu de la celebració dels “400 Anys de la Sotsvegueria“, totes les escoles de la comarca hem treballat diferents aspectes dels pobles que la formen. Nosaltres hem treballat aspectes del poble de Prats i també de Sant Martí. Un cop fet l’estudi teòric hem fet diferents activitats de caire més plàstic: nines, maquetes, dibuixos, quadres.... El programa d’activitats escolars va acabar amb la IV Trobada d’Escoles del Lluçanès. Es va fer a Sant Feliu Sasserra. L’escola Els Roures en va ser l’amfitriona. Des d’aquí els volem agrair la seva acollida i felicitar-los per la bona organització i encert de les activitats realitzades. L’exposició que recull tots els treballs fets per les escoles la podrem veure per la Festa Major de Sant Joan i els Elois. SEGUR QUE US AGRADARÀ. NO US LA PERDEU !!!

25


PASSEGEM JUNTS De nou hem gaudit de la companyia dels avis. Proposat pel Consorci i enmarcat dins el projecte “Aprenentatge i Servei”, el passat dia 9 de maig, un nombrós grup d’avis ens van acompanyar tot “XINO-XANO” a visitar diferents indrets del poble i rodalies. Vàrem fer dos grups, els més petits des de P3 fins a 2n de primària, vàrem visitar Les Tres Fonts, el Safareig, La Bona Sort, Cal Bach i… tornada cap a l’escola. En cada un dels indrets els avis explicaven anècdotes i diferents fets que recordaven. Els més grans vàrem anar fins a Sant Andreu. I això que només havíem d’anar fins a Sant Sebastià: és que venien uns avis molt “GUAIS”! Mentre fèiem la caminada ens explicaven coses dels llocs per on passàvem: La Font del Xambó, les curses de cavalls, la Tina de la Vila.... De tornada, una mica més tard del previst, ens esperava un boníssim esmorzar que junts varem disfrutar.

Avis, àvies, ens ho vam passar molt bé! Oi que tornareu? Us esperem! MOLTES GRÀCIES!!!

26


LA COLLA GEGANTERA FA 25 ANYS Aquest any els gegants de Prats han celebrat 25 anys i per aquest motiu han vingut a la nostra escola, acompanyats pels membres de la Colla Gegantera, per a celebrar-ho tots junts. Els nens i nenes de cicle inicial els vam obsequiar amb una felicitació d’ aniversari i tots junts vam cantar “L’ aniversari feliç”. Els alumnes de cicle mitjà havíem preparat una entrevista amb una sèrie de preguntes relacionades amb la seva història. Com a record els vam llegir un poema escrit pels alumnes d’ aquest cicle amb motiu de la celebració dels 25 anys. Després tocava ballar! I els nois i noies de cicle superior vàrem interpretar amb la flauta la cançó popular basca “Els 7 salts” dedicada als gegants i, que van ballar al seu ritme. Com agraïment per la visita, i també com a regal d’ aniversari, l’ Àgata va rebre un mocador i el Vicenç unes cintes per a l’ almorratxa. Finalment, els nens i nenes d’educació infantil també vàrem donar la benvinguda als gegants. Molt contents, els vàrem fer entrega dels obsequis que havíem preparat per cursos: medalles, felicitacions,... i, una vegada més, van entonar la cançó d’aniversari feliç. Com podeu veure, tots els nens i nenes sortim a la foto de família amb els gegants, al pati de l’ escola.

27

El ressò de l'escola 2010-2011  

El ressò de l'escola 2010-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you