Page 1

SPORT & MÄNNISKOR I TVÅSTAD

APRIL 2016

Nevs – ett modernt teknik­företag Vi är tillbaka ! FCT gör comeback i division 1

Mejerskan i Gärdhem

Anna Kaijser

VÅRENS VINNYHETER - FOTBOLLSKRÖNIKA - UNGA SPORTKONSTNÄRER - KORSORD & MER


INNEHÅLL APRIL 2016

S. 5 En ny fotbollssäsong står för dörren och det kommer att bli ett nytt spännande år när nu FC Trollhättan gör comeback i division 1 Södra.

S.10

Foto: Nevs

Hur går det för Nevs? Har dom någon chans? Hur kan dom överleva med en hel bilfabrik som inte tillverkar några bilar? Och hur bär de sig åt för att övertyga folk att lämna fasta arbeten för att jobba på Nevs?

S.16

Foto: Mikael Rosengren

I tio år har Anna Kaijser på Halltorps mejeri sålt sin prisvinnande getost. Nu pågår förberedelserna för nästa satsning – lokalt producerade komjölkprodukter.

&

Månadens ungdomslag, Unga sportkonstnärer, FC Trollhättan, Vårens vinnyheter, Korsord och Sudoku och annat gott

LEDARE Äntligen!! Vintern blev i år lång och grå, utan längre perioder av snö och sol. Det känns som evigheter sedan den där oktoberlördagen då FCT säkrade avancemanget tillbaks till division 1, och den där helgen då vårt U-19-lag säkrade fortsatt spel i junior­ allsvenskan. Det blev en härlig avslutning på 2015 för våra bägge lag! Sedan dess har det gått några månader och även om det inte varit så många aktiviteter på Edsborgs fina gräsmatta så har vi varit desto mera aktiva utanför planen. Daniel Lennartssson och hans kollegor inom fotbollssektionen har lugnt och metodiskt snickrat på lagbygget så att vi kan vara konkurrenskraftiga på division 1-nivå. Min fasta tro är att de varit lyckosamma. Vi har förstärkt laget på viktiga poster och träningarna har varit föredömligt fokuserade. Cupmatchandet mot Gefle, Häcken och BP visade också att allt detta arbete varit lyckosamt. Att bli 2:a i den kvalgruppen inger både respekt och framtidstro. Vi ser fram emot en spännade seriesäsong. Vi möter ju också storheter som Öster, Landskrona och Mjällby. Dessutom har vi derbyn mot Oddevold att se fram emot. Inom marknadssidan jobbar Marie Larsson och hennes team med att kontinuerligt utöka sponsorbasen i klubben. Vi avsätter betydande tid och ansträngningar för att utöka sponsorbasen och att utveckla "affärsverksamheten". Ekonomin är ett nödvändigt fundament i FCT. När jag är på mitt mera cyniska humör brukar jag säga att man spelar fotboll på den nivå i seriesystemet som man har råd med. Om vi vill avancera i seriesystemet (och det vill vi) så är det i hög grad en effekt av hur mycket pengar man har. Alla pengar vi kan dra in går till att utveckla fotbollen. Man kan öka träningsdoserna, man kan lägga tid på att specialträna vissa moment och man kan lägga större tid på uppföljning och analys. Allt detta kostar pengar, och pengar växer inte på träd precis! 2015 gjorde vi ett positivt ekonomiskt resultat och budgeten för 2016 visar på ett fortsatt överskott. Det är bra! Vi känner oss nu mogna att ta oss an 2016 års seriespel. Det glädjer oss att publiksnittet har ökat under senare år. För 2015 uppgick snittet till cirka 750 per match. Kom och titta på oss på Edsborg i år. Kom och kolla våra duktiga spelare, kom och var med i spänningen och kom och kolla vår ungdomsklack (Ultras). Det är ett härligt gäng. Det är alldeles underbart att sitta på Edsborgs läktare en skön vårkväll, känna doften av nyslaget gräs och nybryggt kaffe. Och så förståss, se FCT vinna!! Välkomna hit!

Per Hallberg, Ordförande

REDAKTIONEN FC Trollhättan, Edsborg IP Tunhemsvägen 45, 461 43 Trollhättan Ansvarig utgivare: Per Hallberg Foto framsida: Mikael Rosengren Layout/Sättning: Katarina Svensson Annonser: marknad@fct.nu E-post: Arena@fct.nu


3


Fotbollskrönika: Vi är tillbaka! En ny fotbollssäsong står för dörren och det kommer att bli ett nytt spännande år när nu FC Trollhättan gör comeback i division 1 Södra. FCT ställs mot några lag som man aldrig mött, kryddat med klassiska möten mot lag som Östers IF, Landskrona BoIS och Mjällby AIF. Vi tittar i denna artikel lite närmare på hur försäsongen har gått och spanar lite på våra kommande motståndare. Nyförvärv och försäsong Inför i år har FCT värvat Kenan Mehovic och Andreas Schmidt (Vänersborgs FK), Paul Khajo (Skoftebyns IF), Rickard Ekunde (GAIS) och Agon Beqiri (Qviding FIF). Från de egna leden har målvakten Ali Hasan och Mattias Wahman plockats upp. I år deltog FCT i Svenska Cupens gruppspel och precis som förra året slutade man tvåa i gruppen. Efter en välförtjänt seger mot allsvenska Gefle IF på Edsborg, blev det betydligt tuffare mot ett oerhört bra BK Häcken i omgången efter.

4

Ändå levde spänningen inför den sista omgången, när FCT reste till Stockholm för att möta Brommapojkarna, som rasat från Allsvenskan till division 1 Norra på två år. Det var ett tufft möte, men Gabriel Bilan gjorde 1-1 i slutminuterna, vilket räckte till en andraplats i gruppen bakom finalisterna Häcken (i skrivande stund är inte finalen mot Malmö FF spelad). Träningsmatcherna har också gått bra mot tufft motstånd. Det norska Tippeligalaget Sarpsborg 08 höll FCT jämna steg med i en timma och mot Superettanlaget Örgryte IS vann FCT rättvist med 2-1. Det

blev ett bakslag mot seriekonkurrenterna Utsiktens BK i slutet av mars, när det blev förlust med 0-2 efter två sena mål. Dock var FCT väldigt bra i den första halvleken i den matchen. Lagen i division 1 Södra Om vi börjar med de lag som FCT aldrig har mött tidigare, så är dessa FC Höllviken, KSF Prespa Birlik (Malmö) och Tvååkers IF. De två sistnämnda vann sina respektive division 2-serier förra året och är nykomlingar precis som FCT. Prespa Birlik är ett spännande lag som spelar sina hemmamatcher på en gam-


mal klassisk arena - Malmö Stadion. År 2005 slutade de på fjärde plats i division 6, 2010 kom de tvåa i division 5, men de har sedan dess gjort en imponerande resa uppåt inom svensk fotboll för att i år faktiskt kunna titulera sig som Malmös näst bästa lag bakom giganterna Malmö FF. Bland de mer bekanta lagen som FCT har mött många gånger, så hittar vi IK Oddevold (Uddevalla), Norrby IF (Borås), Husqvarna FF (Jönköping), Oskarshamns AIK, Kristianstad FC (nytt namn) samt Qviding FIF och Utsiktens BK (båda från Göteborg). Det är en stark uppsättning lag i årets serie om man ser till namnen. Förutom de vi nämnt ovan så kommer FCT också att möta Östers IF (Växjö), Landskrona BoIS och Mjällby AIF (Sölvesborg). Många pekar ut Östers IF som klara seriefavoriter. De har en nybyggd arena, den gamla Värendsvallen som FCT besökte senast vi mötte Öster (2008) är numera inte deras hemmaarena. Istället gäller Myresjöhus Arena, som ligger i stort sett vägg i vägg med Vida Arena och ishockeylaget Växjö Lakers. Växjö Lakers har på senare år dragit den stora publiken, men i Växjö finns det ett genuint och historiskt fotbollsintresse. Som de seriefavoriter de verkar vara, så har de också levererat på försäsongen, med bland annat en klar seger mot Ängelholm (2-0) samt en seger mot seriekonkurrenterna Husqvarna (3-0). Öster fick också storstryk mot Åtvidaberg med 0-5, men försäsong är försäsong och då varierar resultaten ofta. Det var Mjällby AIF som vi mötte i vår första Superettanmatch någonsin, det året de gick upp till Allsvenskan. Nu har de på två år ramlat från just Allsvenskan till division 1 Södra och klubben har det tufft. Föreningen har stora skulder och en trupp som kanske inte riktigt håller för att ta upp kampen om förstaplatsen. Resultaten på försäsongen imponerar inte så här långt.

toppstriden. Dock har de tappat sin store målskytt Luka Mijajljevic (13 mål för UBK i Superettan) till Gais, men de har gjort bra matcher och resultat mot t ex Ljungskile och Örgryte under försäsongen. De slog dessutom FC Trollhättan med 2-0 den 19 mars efter två sena mål på Häckens nya fina Bravida Arena, vilket vi nämnde tidigare i artikeln.

En annan klassisk förening är Landskrona BoIS. De var nya i division 1 förra säsongen och inledde rent bedrövligt för att sedan räta upp sig och avsluta riktigt bra. I år har de vunnit mot Superettanlaget Trelleborgs FF med hela 4-0 under försäsongen och de kan säkert ha med toppstriden att göra.

Husqvarna FF spelade i Superettan samtidigt som Jönköpings Södra för två år sedan. Nu skiljer det två divisioner eftersom de gröna tog steget upp i Allsvenskan inför i år. I år har Husqvarna dock imponerat resultatmässigt på försäsongen och bland annat vunnit mot Öster och IFK Värnamo. Just Husqvarna är de som FCT mötte när vi slog publikrekordet för oss själva och i division 1. Hela 5 484 personer såg premiären den 1 maj för tio år sedan. Den matchen slutade 2-2.

Två andra klubbar som nyligen spelat i Superettan är Husqvarna FF och Utsiktens BK. Just Utsikten är det många som varnar för och tror att de ska blanda sig i

Våra grannar Oddevold har länge haft ambitionen och målsättningen att ta sig till Superettan och har varit med i toppstriden under många år. De föll snöpligt i

kvalet mot Varbergs BoIS för ett par år sedan. Under förra säsongen hamnade de tidigt efter och var aldrig riktigt nära kvalplats mot Superettan, men i år kanske det går vägen, dessutom med en ny tränare vid rodret? Försäsongen har bjudit på många segrar, mot bland andra just Varberg från Superettan. De har den ständigt farlige Johan Patriksson kvar i laget, samt många gamla FCT-spelare som lämnade klubben när vi ramlade ner i division 2. Det är Alen Kasumovic, Daniel Janevski, Daniel Stanisic och Victor Mollapolci. Det ska bli roligt att se dessa spelare på Edsborg igen i år och förhoppningsvis kan vi på nytt njuta av jämna derbymatcher mot Oddevold som det brukar bli. Kristianstad, Qviding, Oskarshamn och Norrby är och har varit stabila division 1-lag. Dessa har FCT mött många gånger och det finns bra historisk statistik mot Kristianstad, medan Norrby- och Qviding-mötena har varit jämnare genom åren. Kristianstad FC imponerade exempelvis när man under en försäsongs-

5


match vann mot Mjällby borta med 3-1. Qviding har också många segrar under inledningen av året. FC Trollhättan är nykomlingar i år. Cupspelet i vintras gav så klart råg i ryggen vilket även seriesegern förra året har gjort. Hur går tankarna i laget? . Josef Daoud, FCT:s överlägset bästa målskytt genom tiderna, gör nu sin femte säsong i klubben. Vad tycker du om er försäsong och din egen insats hittills? - Det har gått ok för egen del, och jag känner väl att det känns bättre och bättre. Lagom till seriepremiären så toppar jag formen! - Som lag tycker jag att vi gjort en hel del bra matcher där mötena med Örgryte och Gefle (båda 2-1-segrar) är de två bästa på försäsongen. Vi har haft en del sjuka, men de flesta är tillbaka och alla är förhoppningsvis igång innan serien startar.

Ni vann serien på ett imponerande sätt 2015 men släppte in en hel del mål. Vad tycker du själv att ni har utvecklat inför i år? - Vi har jobbat mest på försvarsspelet i år och vi fortsätter jobba på det, då det kommer att bli viktigt för oss att vara starka defensivt. Vi har även fått in lite nya spelare som ger oss en annan konkurrens, vilket vi kan behöva för att utvecklas än mer. Vilka tror du går bra i serien och vad tror du om er egen placering? Hur slutar premiärmatchen mot Kristianstad? - Jag håller på det där med placering för vår egen del och jag brukar sällan ha så stor koll på de andra lagen, men en del lag har ju satsat hårt, det vet jag. Oddevold känner vi ju väl till. Premiärmatchen mot Kristianstad slutar 3-0 till oss! Den 17 april kl 17.00 är alla välkomna till Edsborg! Då möter vi Kristianstad FC och vi hoppas på stort stöd som vanligt. FCT Ultras kommer givetvis att vara på plats!

Utsatt för brott - vem bryr sig?

6

FCT:s A-trupp 2016

Premiäromgången i division 1 Södra den 16-17 april: KSF Prespa Birlik - Östers IF Oskarshamns AIK - Landskrona BoIS Qviding FIF - Husqvarna FF FC Höllviken - Utsiktens BK Norrby IF - Mjällby AIF FC Trollhättan - Kristianstad FC Tvååkers IF - IK Oddevold ■


FÅR VI BJUDA PÅ EN GRATIS SALLAD? UPPTÄCK RIKTIG SNABBMAT!

GR TILL ATIS SA ETT L VÄRD LAD E AV :

50:-

LÄM

NAS

TILL

BUTI

KEN

Klipp ut och ta med den här kupongen till butiken så bjuder vi dig på en gratis sallad! Erbjudandet gäller till och med 2016-04-24 och kan ej kombineras med andra rabatter. Kupongen gäller på ICA Kvantum Jätten i Trollhättan.

NAMNTECKNING: Kupongen lämnas i kassan

SE DEN BÄSTA FOTBOLLEN PÅ PLATS! Vi har biljetter och paket till de stora ligorna i Europa. Välkommen att kontakta oss på Resia för mer information!

Resia Trollhättan 0520-381 90 • Kungsgatan 39 • www.resia.se

7


Månadens ungdomslag Skoftebyns IF, P05

Skoftebyns IF P05 hemma på Nysätra. Foto: Joakim Lilja Stående från vänster: Per Gardehäll (ledare), Kasper Pettersson, Abshir Ahmed, Leo Karlsson, Liam Larsen, Oliver Björklund, Walter Frendberg, Oscar Larsson, Thomas Oskarsson (ledare), Simon Vedin, Albin Gardehäll, Elliott Piiroinen, Abdullahi Adbi, Isak Muratovic, Anton Juhlin och Johan Bäckström (ledare). Knästående från vänster: Emil Lundin, William Paulsen Lundin, Santiago Becerra, Jonathan Lilja, Samuel Johansson, Viktor Wångberg, Gustav Fogelström, Oskar Johansson, Robin Yucel Arvid Avenius och Wiggo Bäckström. Liggande: Målvakterna Jonathan Oskarsson (gul tröja) och Daniel Hamideh Aboalmali (grön tröja).

I varje nummer av Arena presenterar vi ungdomslag i olika idrotter från Trollhättan eller Vänersborg. Denna gång har vi pratat med Thomas Oskarsson, en av ledarna i Skoftebyns IF P05. Vilka är ni som är ledare för laget? – Det är Johan Bäckström som är pappa till Viggo, Pär Gardehäll som är pappa till Albin och så jag, Thomas Oskarsson, som är pappa till Jonathan. Hur många brukar ni vara på träningarna? – Vi brukar vara mellan 22 och 27 stycken på träningarna. Hur ofta tränar ni? – I vinter har vi kört tre gånger i veckan, men just nu ligger vi på två träningar per vecka. Hur ser en typisk träning ut? – På måndagsträningen försöker vi köra lite tuffare första halvtimmen. Annars spelar vi mycket tvåmål, men kör också lite stafetter och en hel del passningsövningar. Har ni något övergripande mål med verksamheten? – Vi vill att alla ska känna sig välkomna att spela fotboll i Skoftebyns IF. Vilken typ av tävlingsmatcher spelar ni? – Vi spelar seriespel med två lag och försöker vara med i 5-6 cuper per år. Förra året var vi exempelvis i Göteborg och spelade IFKs cup Miniängeln i Prioritet Serneke Arena. Det tyckte killarna var roligt.

8

Hur har det gått i tävlingsmatcherna? – Förra året var ett bra år. Vi närmar oss de klubbar här omkring som är bra. Hur ser ni på att toppa lag i tävlingsspel? – Vi toppar aldrig våra lag. Det har ledare och föräldrar i Skoftebyn kommit överens om. Däremot har vi tyvärr råkat utför andra klubbar som toppar sina lag. Något annat som kan vara intressant att berätta för läsarna? – Skoftebyn är en stor förening med många aktiva barn och många engagerade föräldrar som hjälper till, inte minst med verksamheten i Slusscaféet som är en viktig inkomstkälla för klubben. Till sist två frågor till killarna i laget - vad är bäst med att spela fotboll i Skoftebyn? – Det bästa är alla kompisar man får, även från andra skolor. Och hur tror ni det går för a-laget som gör sin första säsong i division 2 i år? – Hoppas de blir ett topplag!

Text: Mikael Rosengren


VI LÖSER ALLA DINA TRUCK- OCH LIFTBEHOV!  Service och reparation, renovering och ombyggnad – i vår verkstad eller ute hos kund.  Reservdelar Nya och beg. delar till alla märken. Egen tillverkning av hydraulslang.  Däckverkstad för alla typer och storlekar av däck.  Försäljning av marknadens ledande märken, nytt och beg.  Uthyrning Nytt och beg. för kort eller lång tid.  Transport av truckar, liftar och maskiner. Vi löser dina truck- och liftbehov – oavsett hur de ser ut. Slå en signal till 0520-44 08 75.

nu även uthyrning i Trollhättan! Välkommen till kardanvägen 29A

www.ABsjuntorp.se

Ladugårdsvägen 25 461 70 Trollhättan 0520 - 21 19 00

Tagenevägen 37 425 37 Hisings kärra 031 - 57 00 60 9


Dags att tänka om – Se Nevs som ett modernt teknikföretag Hur går det för Nevs? Har dom någon chans? Hur kan dom överleva med en hel bilfabrik som inte tillverkar några bilar? Och hur bär de sig åt för att övertyga folk att lämna fasta arbeten för att jobba på Nevs? I den här artikeln ska vi reda ut hur det egentligen går för den nederlagstippade biltillverkaren. Nevs påminner om humlan – som egentligen inte borde kunna flyga – men likväl gör den det.

leva, varför skulle då en ny ägare göra det – som till råga på allt försöker sälja den urgamla 9-3, fast med eldrift?

För ingen kan väl påstå att svenska medier lovordat satsningen på att köpa Saabs gamla konkursbo. Det gamla tvivlet från Saab-tiden lever kvar. Mängder av ”experter” har mer eller mindre totalsågat Nevs chanser att lyckas. Om inte Saab med många års stöd av GM kunde över-

Anette Johansson (HR-chef) och Mikael Östlund (kommunikationschef) är dock luttrade.

som saknades – som snart skulle vara på plats. Självklart har detta legat Nevs i fatet. Inte minst i kontakter med leverantörer har det funnits en något skeptisk inställning när någon från ”gamla Saab” har hört av sig. Varför skulle det gå så bra just den här gången?

I slutet av Saab-eran vande vi oss här vid att olika talesmän utmålade framtiden som mycket ljus. De var bara lite pengar

”Det har vi all förståelse för. Man måste förtjäna förtroende och det tar tid”, säger Mikael.

Mikael Östlund och Anette Johansson på Nevs ser mycket positivt på företagets framtidsutsikter. Trots allt som sägs och skrivs om Nevs. ”Vi har inte haft bättre förutsättningar än vad vi har idag”, konstaterar de.

10


Produktionen stoppades Uppförsbacken blev ännu brantare när Nevs våren 2014 efter en kort tid tvingades stoppa produktionen. Pengarna hade tagit slut, då en kinesisk stad, som var delägare, inte sköt till de medel som var avtalat. ”Det var inte roligt att tvingas konstatera att vi inte längre kunde uppfylla våra förpliktelser gentemot våra leverantörer och andra. Samtidigt tvingade det oss att arbeta intensivt för att finna nya partners och nya lösningar” Sen dess har Nevs fått leva med ett stort mått av skepsis både bland media – men även hos allmänheten. Många av oss har skakat på huvudet när vi talat om Nevs och gör det kanske än i dag. ”Det är otroligt att dom fortfarande har någon verksamhet. Hur länge kan det där hålla i sig?” Anette och Mikael har fått många sådana och ännu tuffare frågor. Lugnt och med stort tålamod försöker de förmedla bilden av Nevs. Det är inte alls något krisföretag. Saab Automobile gick i konkurs, men Nevs har en helt annan strategi, en helt annan affärsplan och andra ägare. ”Jag förstår om folk är skeptiska. Och det tvingar oss att vara extra tydliga”, säger Mikael. Kunde inte tacka nej Han har själv varit med om hela resan med Nevs. Ända sedan han slutade som presschef hos försvarsministern när denne avgick. Kort efteråt fick han frågan

September 2013. Den allra första bilen i den första förserien lämnar monteringslinan för egen maskin (Foto: Nevs)

om han inte ville vara med om resan med Nevs, som planerade att förvärva Saab Automobiles konkursbo. Han kunde inte tacka nej. Det var alltför spännande. ”Jag tilltalades av möjligheten att vara med på en resa som bidrog till ett bättre klimat, att få vara med och göra skillnad. Det var omöjligt att inte säga ja”. Anette kom från Göteborg Energi där hon var förhandlingschef inom HR, men hade tidigare jobbat som HR Manager på Saab Automobile och Saab Automobile Powertrain. Men Nevs gick det inte att motstå. Vad som både Mikael och Anette fastnade för var Nevs vision; ”Att forma mobilitet för en mer hållbar framtid” (på engelska ”To shape mobility for a more sustainable future”) och den tog de båda omedelbart till sig.

”Vi ville vara med och dela den visionen”. Det tycks vara en vision som tilltalar många som söker sig till Nevs. Och det påverkar uppenbarligen dem som arbetar med en produkt som är en del av lösningen. Miljöengagemanget är stort och en viktig del i företagets ryggrad. ”Man kan nästan ta på medarbetarnas engagemang, så stort är det”, säger Anette. Vi i Sverige har kanske svårt att se vilken betydelse för miljön en bil som drivs av eldrift kan ha. Diskussionen här handlar mest om hur dyra elbilarna är och bristen på laddstationer. Men Mikael och Anette, som själva upplevt den tunga, farliga luften i Kinas storstäder, där man ibland måste bära andningsskydd, vet att där är det ett akut problem som måste lösas så fort som möjligt. Det är också därför som det finns ett så enormt stort behov av elbilar i Kinas storstäder. Ingen vanlig biltillverkare Men ändå… det är något som inte stämmer. I dag arbetar 700 personer på Nevs, som genom åren bara tillverkat 450 bilar och där inte en enda serietillverkad bil kommit ut på två år. Det måste väl tillverkas bilar i en bilfabrik om det hela ska fungera, det måste man inte vara nobelpristagare i ekonomi för att förstå.

TV-intervju med Nevs VD Mattias Bergman och Nevs huvudägare Kai Johan Jiang.

Det är väl här som de flesta av oss inte riktigt hängt med i utvecklingen sedan Saab-tiden. Nevs är inte någon vanlig biltillverkare. Vi måste helt enkelt tänka om.

→ 11


China, världens största offentliga företag med 1,8 miljoner anställda. Avtalet gäller leverans av elektriska personbilar och elektriska transportfordon samt tekniska samarbeten.

December 2013. Vice Borgmästaren IQingdao,näringslivsministern Annie Lööf och Nevs huvudägare Kai Johan Jiang klipper bandet för produktionsstarten av Saab 9-3 Aero Sedan. Ett halvår senare stoppar all produktion på Nevs. (Foto: Nevs)

Nevs är snarare ett teknik- och utvecklingsföretag, som servar många olika kunder.

Det är därför som många ingenjörer på Nevs just nu har fullt upp, med olika utvecklingsuppdrag för denna nya bil.

En bärande del av affärsplanen är att Nevs ska teckna samarbetsavtal med andra partner. Verksamheten bygger alltså också på samarbeten av olika slag, som vi inte alls är vana vid.

Och detta uppdrag är bara ett i raden av olika samarbetsavtal som offentliggjorts.

Mikael talar till exempel om hur man i Kina inte enbart ser elbilar som den slutliga lösningen. Oavsett hur bilarna drivs, så blir det ändå så trångt på gator och vägar att antalet fordon måste begränsas. Och därför kan någon form av samarbete med transportörer, liknande taxiverksamheten Uber som vi har här i Sverige, bli aktuellt. I framtiden kommer inte alla att äga sin egen bil. Det är därför som visionen i sig inte handlar om att enbart tillverka bilar, utan om att bidra till hållbar mobilitet. Det kan gälla många olika lösningar, som täcker in så mycket mer än att tillverka något som rullar på fyra hjul. Turkiet behövde hjälp ”Vi vill vända på perspektivet och fråge­ ställningarna. Till exempel: De flesta bil­resorna gäller korta sträckor. Varför då alltid fokusera på elbilarnas räckvidd?” Raden av nya avtal det senaste året har gjort att Nevs det senaste året gång på gång behövt nyanställa. I synnerhet ingenjörer. • Ett av dessa är uppdraget man fått från Tübitak, det turkiska vetenskapliga och tekniska forskningsrådet. Turkiet ska snart fira sitt 100-årsjubileum. Och hur gör de det bättre än genom att lansera den första turkiska bilen?

12

• Det mest uppmärksammade avtalet är det med Panda New Energy, ett nystartat leasingföretag som Nevs träffade ett ramavtal med i slutet av december, om totalt 250 000 elfordon; 150 000 elbilar, 50 000 el-transportfordon och 50 000 el-minibussar. • Månaden innan inledde Nevs ett strategiskt samarbete med Renesas Electronics, en världsledande leverantör av halvledarlösningar för fordonsindustrin. Baserat på Nevs optimerade elfordons-arkitektur och Renesas Electronics tekniksystem, ska de två parterna utveckla systemlösningar för elfordon. • Nevs har också tecknat ett ramavtal med China Volant Industry, VOLINCO, om 20 000 elbilar. • Företaget har även tecknat ett ram­ avtal med State Grid Electric Vehicle Service, helägt dotterbolag till State Grid Corporation of

• En mycket viktig pusselbit var det strategiska samarbetsavtal som Nevs i somras tecknade med Dongfeng Motor Corporation (Dongfeng) med målet att nå gemensamma globala industriella synergier. Det gäller både teknisk utveckling av komplettbils-projekt för att dels öka Dongfengs tekniska förmåga och dels förbättra Nevs egen kapacitet för fordonsutveckling. Det gäller även inköp och distribution globalt. Enligt avtalet kommer Dongfeng att stödja Nevs när det gäller uppbyggnaden av produktion samt forskning och utveckling av elfordon i staden Tianjin, samt bidra till Nevs uppbyggnad av sina distributionskanaler i Kina med stöd av Dongfengs återförsäljarnät. • I februari i år tecknade Nevs ett ram­ avtal om att bli delägare (50 %) i det kinesiska företaget New Long Ma (NLM). NLM tillverkar idag eldrivna minivans och tanken är att man nu även ska tillverka en del av de eldrivna minibussar och minivans som företaget Panda New Energy beställt av Nevs. NLM är baserat i Fujian-provinsen i södra Kina och ingår i en företagsgrupp som ägs av provinsregeringen. Bluffen skulle avslöjas ”Avtalet breddar vår produktportfölj med ytterligare en fordonstyp som bidrar till vår vision om hållbara transportlösningar. Avtalet är av stor strategisk betydelse för genomförandet av vår affärsplan och kommer att påskynda vårt inträde på den kinesiska marknaden”, sa Kai Johan Jiang, ordförande för Nevs i ett pressmeddelande.

"Urban Adventurer, D fastback x". Är detta framtidens elbil? Notera att det bara är ett av flera exempel på olika typer av modeller som Nevs planerar att ta fram, inte designskisser på tänkta bilar.


Men det var ändå det stora ramavtalet med Panda New Energy i december som föranledde de största rubrikerna. Men då handlade det inte om att jubla tillsammans med bilföretaget i Trollhättan. Nej, många journalister la allt krut på att ”avslöja” den stora bluffen. Fanns det verkligen någon beställare i Kina? För svenska medier var det alldeles för bra och för stort för att vara sant. Men i Kina tyckte man tvärtom att ordern var för liten – behovet av elbilar är ju så enormt stort. Intresset kring den affären svalnade ganska snabbt när det visade sig att det faktiskt fanns substans bakom pressmeddelandet. Men intresset lär öka igen mot slutet av 2016, då biltillverkningen ska dra igång på nytt. I samband med det väntas ytterligare ett hundratal bilbyggare anställas, utöver de cirka 100 som jobbar där i dag. ”Skulle produktionen sen på sikt komma upp i de volymer som tidigare i Trollhättan så kommer vi behöva många fler bilbyggare”, säger Mikael. 9-3 med ett helt nytt golv Det blir inledningsvis 9-3 som kommer att rulla på linan – men inte längre som en vanlig bensinbil. Nevs har gått in i el­ åldern. (Det enda av bensin som kanske finns i vissa av bilarna i framtiden kan vara för en mindre motor som laddar batteriet). De bilar som till en början ska tillverkas i Trollhättan kommer i första hand att passera pressfabriken, karosseriet och måleriet – och sen transporteras de till Kina, där monteringen fortsätter – bland annat med den nya elmotorn. ”9-3 som elbil har ett helt nytt golv, efter­ som vi placerar batterierna där. Och därför bygger vi nu om en del av fabriken innan vi startar produktionen senare i år”, förklarar Mikael. Under 2017 blir företagets nya bilfabrik i Tianjin klar och där kommer man successivt att tillverka kompletta bilar, först ut 9-3, för den kinesiska marknaden. De elbilar som Nevs senare kommer att tillverka bygger på Nevs nyutvecklade for-

donsarkitektur. I Trollhättan i första hand för den svenska och europeiska marknaden. De kommer också att tillverkas i fabriken i Kina, huvudsakligen för den kinesiska marknaden. Och det kan mycket väl komma att bli andra biltillverkare som lägger en viss tillverkning på Stallbacka. Det har funnits ett visst intresse för det, men mer än så vill inte Mikael gå in på just nu. Starka finansiärer i ryggen Vi måste alltså lära oss att Nevs inte bara bygger sin verksamhet på att bygga och sälja sina egna Nevs-bilar. Men vi får vänja oss vid att Nevs blir kvar. Vad än ”experterna” i svenska media säger. En viktig orsak till det är att ägarfrågan är förändrad. Delägare i Nevs är numera staden Tianjin (Tianjin Binhai Hi-tech industrial Development Area, THT) och IT-bolaget SRIT (State Research Information Technology). Utöver grundaren Kai Johan Jiang. Med dessa finansiärer i ryggen kunde Nevs förra året betala företagets skulder till borgenärerna enligt det ackordsförslag som godkändes, och Nevs är därmed skuldfritt. Nevs har nu ett eget kapital, vilket gör tillvaron mer stabil ”Vi har inte haft bättre förutsättningar än vad vi har idag. Vårt fokus nu är att få fabriken i Tianjin klar. Och att omvandla ramavtal om krediter till bindande lån. Anette och Mikael hoppas att de över tiden ska få alla berörda, leverantörer som kunder, de man vill nyanställa och andra att förstå det här – och lita på att Nevs har långsiktiga planer.

Humlan flyger bra De anställda tycks vara de minst oroliga. De får fortlöpande information om det som händer – och de är de första som får ta del av information som sen går ut externt. Oavsett om det är glada eller dåliga nyheter. Personalomsättningen är låg. HR-avdelningens största utmaning är väl snarast att få tag på personal till de nya tjänster som skapas. Det var därför som man 2015 genomförde en rekryteringsinsats på järnvägsstationen i Trollhättan, som skapade önskad uppmärksamhet. Sen dess har rekryteringen successivt fortsatt och under resten av 2016 behövs både fler ingenjörer och inte minst ett par hundra bilbyggare. ”Vi märker av frågorna vid anställningsintervjuerna att folk läser mediernas rapportering om oss. De har också granskat vår hemsida. Det är bara positivt att de är engagerade”, säger Anette. Det senaste exemplet på att företaget rekryterar tungt kom nu i april när det offentliggjordes att Högskolan Västs vice rektor Stefan Christiernin går över till Nevs. Med tryggare ekonomi ökar också förutsättningarna att vara med och stötta andra. Nevs är till exempel med och sponsrar Trollhättans stads 100-årsjubileum och kan komma att synas som sponsor av olika föreningar. ”Vi vill gärna bidra, för oss är det viktigt att vara en del av samhället”, förklarar Mikael och Anette. Framtiden ser ljusare ut för Nevs. Humlan inte bara flyger – den börjar få en riktigt bra ordning på flygningen. ■

13


Jimmy Wessman Munskänkarna

Vårens nyheter ! Vad härligt att våren nalkas med stormsteg. Dagarna blir ljusare och längre och man får ibland byta ut de litet tyngre röda vinerna mot lättare vita. Speciellt nu när sparris och andra av vårens primörer kommer. Just sparris sägs vara litet svår att kombinera med vin på grund av sin oxalsyra. Som tur är så handlar det om låga nivåer som man kan matcha med friska viner på druvan Riesling. Man kan absolut köpa en flaska Riesling direkt på system­ bolaget, men om man vill unna sig litet mer florala toner till den pigga syran så våga beställa en flaska eller två, vilket tar 4 till 8 dagar. Ofta den kortare tiden, så beställer man i början av veckan kan man hämta flaskorna till helgen. I mitten på mars, närmare bestämt 18 mars, släpptes en del intressanta viner. Prova gärna från olika länder och se vad du tycker bäst om. Vinför-

14

slagen är Forstmeister Geltz-Zilliken Rausch Riesling Spätlese 2014 (syst.nr. 97013) från Mosel i Tyskland för 255 kr, Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2014 (syst. nr. 90081) från Niederösterreich i Österrike för 239 kr, eller om du vill känna mer florala toner så våga på ett vin från “down under” såsom Howard Park Porongurup Riesling 2015 (syst. nr. 91190) från Western Australia i Australien (så klart) för 189 kr. En annan spännade nyhet som släppts är ett svenskt vin på druvan Solaris. Vinet heter Inkognito (syst.nr. 90004) för 295 kr och är gjort av Klagshamn utanför Malmö i Skåne.


KOMMANDE FCT MATCHER DIV I SÖDRA SÖNDAG 17 APRIL 17.00 FC TROLLHÄTTAN - KRISTIANSTAD FC SÖNDAG 24 APRIL 15.00 MJÄLLBY AIF - FC TROLLHÄTTAN

SÖNDAG 1 MAJ 17.00 FC TROLLHÄTTAN - LANDSKRONA BOIS MÅNDAG 9 MAJ19.00 IK ODDEVOLD - FC TROLLHÄTTAN

SÖNDAG 15 MAJ 17.00 FC TROLLHÄTTAN - UTSIKTENS BK LÖRDAG 21 MAJ 16.00 HUSQVARNA FF - FC TROLLHÄTTAN SÖNDAG 29 MAJ 16.00 OSKARSHAMNS AIK – FC TROLLHÄTTAN

MÅNDAG 6 JUNI 18.00 FC TROLLHÄTTAN – QVIDING FIF TISDAG 14 JUNI 18.30 NORRBY IF – FC TROLLHÄTTAN

SÖNDAG 19 JUNI 17.00 FC TROLLHÄTTAN – FC HÖLLVIKEN SÖNDAG 26 JUNI 17.00 KSF PRESPA BIRLIK – FC TROLLHÄTTAN

MÅNDAG 4 JULI 19.00 FC TROLLHÄTTAN – ÖSTERS IF SÖNDAG 10 JULI 17.00 FC TROLLHÄTTAN – TVÅÅKERS IF LÖRDAG 16 JULI QVIDING FIF – FC TROLLHÄTTAN

15


Anna ­– Mejerskan i Gärdhem I tio år har Anna Kaijser på Halltorps mejeri sålt sin prisvinnande getost både till finrestauranger i Stockholm och Göteborg och till kunder i den egna gårdsbutiken. Nu pågår förberedelserna för nästa satsning - lokalt producerade komjölkprodukter.

På Halltorp utanför Trollhättan är det full aktivitet. En grävskopa och en vägvält håller på att bygga en ny väg fram till gården. Utanför mejeribyggnaden förbereds gjutning av en betongplatta. Mejeriet byggs ut för att göra det möjligt att öka produktionen och utöka sortimentet. I maj börjar tillverkningen av lokalt producerade

Inte bara mejerska. Anna trivs i rollen som byggledare. ”Jag gillar att bygga. Det händer något när man sätter grävmaskiner i arbete.”

16

komjölkprodukter i nystartade Gärdhems mejeri. Satsningen på komjölk och Gärdhems mejeri gör Anna och hennes make Svante tillsammans med Fredrik Nyqvist på ICA Jätten i Trollhättan och Andreas Ekström, chef för Jätten Cater. Getostproduktionen

kommer att ligga kvar i Halltorps mejeri, som drivs av Anna och Svante sedan 2005. – Det kommer att bli två mejerier under samma tak. Med en mejerska, säger Anna Kaijser, och tillägger: – Men just nu är jag inte så mycket mejer-


Herta, en krämig lagrad färskost klädd med möglet geotricum och rullad i aska av ek och kastanj är en av storsäljarna ibland ostarna från Halltorps mejeri

ska, utan mer byggledare. Vi har tre olika bygglag igång här. Vi har tillfälligt pausat getostproduktionen under tiden vi drar igång komjölkverksamheten.

odlas på gården. Verksamheten är helt ekologisk och ansluten till KRAV. Svante har hand om växtodlingen och lantbruket, medan Anna sköter mejeriet.

Från livsmedelsagronom till mejerska Anna är utbildad livsmedelsagronom på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Många av hennes kurskamrater arbetar idag på storföretag inom livsmedelsindustrin eller håller på att forska. Anna har däremot valt en annan väg.

Ända sedan studietiden har Anna haft en stark fascination för mjölk och mjölkens alla goda bakterier.

Efter att ha arbetat några år, bland annat som rådgivare till småskaliga livsmedelsproducenter, bestämde hon och maken Svante för att starta eget. – Vi lockades av utmaningen att driva en egen verksamhet där vi kunde använda våra teoretiska kunskaper, mina inom mikrobiologi och Svantes inom ekonomi. Eftersom vi båda två är mycket intresserade av mat och livsmedel och särskilt ost, blev det ett eget mejeri med inriktning på just ost. Getost från Gärdhem Getost närmare bestämt. Anna och Svante byggde om det tidigare stallet på Halltorp gård till mejeri. I det som en gång var ladugård för kor går nu ett 60-tal getter av svensk lantras. Allt foder till getterna

– Att ur en och samma råvara och egentligen med ytterst små medel få fram helt olika ostar med så olika utseende och smak tycker jag är helt fantastiskt. Anna berättar att getmjölk är lite magrare än komjölk och innehåller andra fetter och andra proteinsammansättningar som bidrar till att ge getostar sin smak och karaktär. Själv föredrar hon ostar som inte är alltför starka. Hennes egna favoriter är kortlagrade ostar, ostar som lagras i cirka fyra till sex veckor. – Getmjölk i sig ger en fyllig smak. Getost smakar mycket utan att behöva var stark. Herde för mikroberna Ostproduktion är ett hantverk som kräver både kunnande och passion för att resultatet ska bli bra. – Att göra ost är komplext. Ju mer man lär sig, desto mer inser man att det finns

att lära. Ibland känner jag mig mer som en herde som vallar mikroberna i mjölken och försöker få dem att göra som jag vill, än någon som exakt styr processen, säger Anna och ler. Temperatur, lagringstid och pH-värde är de tre parametrar Anna använder för att påverka smaken på ostarna. Getternas foder påverkar också till viss del, men viktigast är det som händer i mejeriet. pH-värdet påverkas av de mjölksyrabakterier som finns i mjölken. Anna tillsätter även egna mjölksyrabakterier som hon själv odlar och regelbundet matar, ungefär som man gör med en surdeg. Kunder i Stockholm och Göteborg Det mesta av getosten från Halltorp har sålts till finrestauranger som Bhoga, Upper House och Thörnströms Kök i Göte­borg, och Lux och Grand i Stockholm. Annas getost har också funnits att köpa över disk på NK och köpcentrat Fältöversten i Stockholm. I början var tanken att i första hand sälja getosten lokalt och i gårdsbutiken. Men Anna och Svante insåg snart att en liten produktion kräver högre försäljningsmarginal för att gå runt. Mycket av försäljningen, 80 procent, har därför gått till

→ 17


Motvillig modell. Anna försöker med vis möda övertala en av Halltorps cirka 60 getter att posera för ett foto.

Stockholm, där marknaden är större och priskänsligheten mindre. Herta och Farfars pärla Bästsäljarna i sortimentet är ostarna Herta och Farfars pärla som står för cirka 90 procent av försäljningen. Herta är en krämig lagrad färskost klädd med möglet geotricum och rullad i aska av ek och kastanj. Farfars pärla fick guldmedalj vid SM i Mathantverk 2011 och 2012 och är en kraftigt syrad ost, vars konsistens skiftar från krämig till lite torrare beroende på ålder. Även Herta har vunnit SM-medaljer; silver 2013 och 2015 samt ett antal brons. Sedan starten av Halltorps mejeri har Anna märkt en stor utveckling i Sverige vad gäller kunskapen om och uppskattningen av getost. Från att i början ha fått förklara vad getost är och nästa behöva övertyga folk om att det inte är farligt att äta, till att, som vid senaste ostfestivalen på Nordiska museet i Stockholm i februari, ingående kunna diskutera olika getostars smak och karaktär med i princip alla besökare. Gärdhems mejeri Efter tio år som getostproducenter är det

18

nu dags för en ny utmaning - Gärdhems mejeri. Tanken är att erbjuda lokalt producerade mjölkprodukter som mjölk, yoghurt, kvarg, kanske även crème fraîche, grädde och ost. Efterfrågan kommer att styra det exakta utbudet. Till skillnad från getosten, som är helt ekologisk, kommer mjölkprodukterna att vara både ekologiska och konventionellt producerade. – Lokalt producerade mejeriprodukter ligger i tiden. Människor bryr sig alltmer om vad de äter. Kunskapen om mat och matkvalitet ökar också, säger Anna. – Med getosten har vi riktat in oss på grossister och restauranger. Med mjölkprodukterna siktar vi på dagligvaruhandeln i Trollhätte- och Vänersborgsområdet med omnejd. Målet är att börja producera i maj. Mjölken kommer man att köpa från gårdar i närområdet. För att kunna

hämta den hos bönderna har man köpt in en egen tankbil. Den utökade produktionen innebär också att man behöver anställa två eller tre personer. – När jag och Svante först startade eget hade vi mycket mod och lite erfarenhet. Med tiden har det dock jämnat ut sig. När vi nu gör en ny satsning är det inte riktigt likadant. Vi är lika modiga, men vi har lite mer erfarenhet, avslutar Anna Kaijser med ett leende. ■

Text: Mikael Rosengren

I maj börjar tillverkningen av lokalt producerade komjölkprodukter i nystartade Gärdhems mejeri. I bakgrunden syns grunden till utbyggnaden av mejeriet.


Välkommen till vår nya butik!

Nu har vi öppnat vår butik där ni kan bes Vi erbjuder ett brett utbud av våtrum-, vinyl-, linoleummattor, kakel/klinker och trägolv. Vi har även badrumsmöbler, duschväggar, blandare, handdukstorkar mm. Välkommen!

Kardanvägen 11 (f.d Ocay:s lokaler) Tel. 0520-816 31 www.jmgolvokakel.se

a ll a t i r l ö lf ä ll e n ! f r a d r o J

Välkommen till Blomsterhallen THOLLHÄTTAN Överby VÄNERSBORG Brogatan 1 Öppet: vard 10-19, lör 10-16, sön 11-16. Blomsterlandet.se

19


Unga sportkonstnärer I varje nummer av Arena kommer vi att publicera nyproducerad idrottskonst av unga, lokala konstnärer. Dessa tuschpennornas tusenkonstnärer har fått fria händer att skapa något på temat ”Min favoritidrott”. I detta nummer har vi glädjen att presentera fantastisk fina konstverk gjorda av barnen på Montessoriskolan Trilobiten, Trollhättan. Stort tack till lärare Fredrik Winroth som hjälpt till i kontakten med konstnärerna. Fler fina teckningar från Trilobiten finns på FC Trollhättans webbplats, www.fct.nu. Välkommen att skicka in egna bidrag Skolor och förskolor i Trollhättan och Vänersborg med barn som vill skicka in egna konstverk på temat ”Min favoritidrott” är hjärtligt välkomna att ta kontakt med redaktionen på arena@fct.nu.

yklar ykling tt pappa c a r André, C fö g n e cykli – Jag vald är kul. et d också att

Evelina i 3:an, Ridning – Jag gillar att rida.

20

cker

och jag ty

Albin, Fotboll – För att det är min favori tsport

.

ockey James, H r min sport. et ä – För d


Unga sportkonstnärer

Oliver, sno wboard Här är en ri ktigt frän k ille som sl mellan fjäll änger sig u topparna, h t på sin sno ela utrustn Hoppas att wboard ingen är på han har en inkl. skidg ryggplatta lasögon. under jack an.

Max, Parko ur – Jag valde Parkour fö r jag tyckte kampsport att jag .

skulle göra e

n

mat

ar sim g jag h n i r ö n f m ning éa, Si Linn ar valt sim h – Jag nge. lä r e sup

Dan ia – Fö h, Bask e r att det ä t r rol igt

att s tu

dsa b aske tbol l.

21


KORSORD

Rutorna med de röda siffrorna bildar en lösningskod som kan utläsas som ett fyrsiffrigt tal – t ex NIO ETT TJUGO (9120) eller ARTON TOLV (1812). Ring eller SMS:a in koden senast den 24 april 2016. Svar via SMS, skriv: kryss (mellanslag) fct (mellanslag) lösningskod samt ditt namn och adress. Skicka SMS:et till 72672. Svar via telefon, ring: 0944–670 90 09. Följ de talade anvisningarna, allt du behöver göra är att knappa in tävlingsnummer 30 och lösningskod. Du kan inte tävla från dolt eller oregistrerat nummer. (SMS/samtal kostar 10 kr + ev trafikavgift) 1:a pris: Fyra Triss. 2:a pris: Två Triss. 3:e–5:e pris: En Triss. Vinnare som svarat via SMS eller ringt från mobil får vinstlott som kod till sin mobil. Lotterna hämtas hos valfritt Svenska Spelombud. 18-årsgräns på lotter. Vinnare och lösning presenteras i nästa nummer.

De röda siffrorna i krysset har bara betydelse om det är ett tävlingskryss. Annars kan ni bortse från dem. © Kryss & Quiz AB

4

11

HÖRS I HAGAR SES VID BELOPP

GER UPPHOV TILL NÅT NYTT

7

8 2 LÄNGRE TAS NÄR DET ÄR VARMAST

1 5 9 3

6

10 B008 AH

22


SUDOKU Lös gärna vår sudoku. Den vänstra är lätt och den högra är svår. Lösning finner ni på www.fct.nu

5 6

4

9 5 7 6 4 8

2 3

7 9

7 9 7 9 5

3 8 1 5 8 7

6 1 9 8 7 5 5

YOUR BODY. OUR CONCERN. Du har bara en kropp. Den är vi rädda om.

www.kinnarpsinterior.se

L0207

7

2

9 6

6 7 4 2 6 8 4 1 1 5 8 9 8 2 4 3 9

8

5 3 1 S0407

Greja i trädgården?? Hyr släpkärror hos oss på Överby

Vad gör vi? Affischer / Arbetskläder / Beachflaggor / Banderoller Bildekor / Biljetter / Brevpapper / Broschyrer / Böcker Dekaler / Etiketter / Flaggor / Flyers / Foldrar / Golfbollar Kataloger / Klädtryck / Kuvert / Mappar / Montersystem Presentkort / Produktblad / Roll Upp / Skyltar / Studentplakat / Tidningar / Visitkort .... och mycket mer!

0520-47 99 50 www.mediatryck.se 23


MED KÄNSLOR. EN HELG LADDAD MED KÄNSLOR.

bmw.se/phev

att köra

BMW 2-serie BMW 3-serie BMW X5 BMW 7-serie

bmw.se/phev

När du älskar att köra

Premiär för våra nya plug-in hybrider. Lördag och söndag 9–10 april. BMW firar 100 år genom att se framåt. Och eftersom framtiden börjar varje sekund, är du välkommen till oss för att uppleva BMWs nya plug-in hybrider, laddade med känslor. För nu är det premiär för våra iPerformance plug-in hybrider, som kombinerar avancerad teknik för hållbar körning från BMW i3 och i8 med BMWs klassiska körglädje. Mer kraft och mindre förbrukning, det är bara ett av resultaten av att bygga bilar med känsla för nästa 100 år. Välkommen till en laddad upplevelse.

Premiär för våra nya plug-in hybrider. Lördag och söndag 9–10 april. BMW firar 100 år genom att se framåt. Och eftersom framtiden börjar varje sekund, är du välkommen till oss för att uppleva BMWs nya plug-in hybrider, laddade med känslor. För nu är det premiär för våra iPerformance plug-in hybrider, som kombinerar avancerad teknik för hållbar körning från BMW i3 och i8 med BMWs klassiska körglädje. Mer kraft och mindre förbrukning, det är bara ett av resultaten av att bygga bilar med känsla för nästa 100 år. Välkommen till en laddad upplevelse. Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. BMW 225xe iPerformance Active Tourer. Systemeffekt 224 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 2,0–2,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 46–49 g/km. BMW 330e iPerformance Sedan. Systemeffekt 252 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 1,9–2,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 44–49 g/km. BMW X5 xDrive40e iPerformance. Systemeffekt från 313 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 3,3–3,4 l/100 km. Koldioxidvärde från 77–78 g/km. Miljöklass: EU6. BMW 740e iPerformance lanseras under 2016.

ANA Bil Trollhättan Kardanvägen 18, Trollhättan. Mån-fre 09-18, lör 10-14. Denna söndag 10 april 11-15. Tel 0520-52 77 50. www.anabil.bmw.se

Arena - April 2016  

FC Trollhättans Magasin - April 2016

Arena - April 2016  

FC Trollhättans Magasin - April 2016

Advertisement