Page 1

Alumni Zuyd Carrièremagazine voor Limburgse hbo-professionals

Editie september 2012 Alumni van 2008, 2007 en 2006

Tom Vroemen over crowdfunding: Niet alleen geld telt, ook ambassadeursrol investeerders ZuydConnect: één toegangspunt tot Zuyd Hogeschool Alles over masterstudies met overzicht masters bij Zuyd Column: sollicitatieangst is onterecht Lees wat Zuyd-alumni nu doen!


ver vooruit in duurzame technologie

Advertentie

COFELY IS OP ZOEK NAAR JOU! COFELY IS DE GROOTSTE TECHNISCHE DIENSTVERLENER VAN NEDERLAND We laten techniek werken voor onze klanten, zodat

WIL JIJ WERKEN BIJ DE GROOTSTE TECHNISCHE DIENSTVERLENER VAN NEDERLAND?

zij zich volledig kunnen concentreren op het realiseren

Met meer dan 6.700 medewerkers werken we iedere

van de eigen doelstellingen. We doen dit met

dag hard aan de beste (totaal)oplossingen voor allerlei

innovatieve concepten en integrale en duurzame

klanten: van Heineken en Shell tot Rijkswaterstaat.

oplossingen.

Cofely bestaat uit een netwerk van bedrijven die zich richten op regionale markten, specifieke marktsegmenten

ONDERDEEL VAN GDF SUEZ ENERGY SERVICES

en specifieke technieken.

Cofely is onderdeel van GDF SUEZ Energy Services,

MOGELIJKHEDEN

de Europese leider op het gebied van installaties

Voor techneuten met passie hebben we volop mogelijk-

en technische dienstverlening. Nederland is onze

heden op verschillende niveaus door heel Nederland.

thuismarkt, maar Cofely is wereldwijd actief voor

Van Engineer tot Automatiseerder, van Monteur tot

allerlei klanten.

Servicetechnicus en van Werkvoobereider tot Projectleider.

Cofely ontwikkelt totaaloplossingen in de utiliteit,

Interesse? Surf naar onze website www.werkenbijcofely.nl

energietechniek en industrie. GDF SUEZ is een van

voor al onze actuele vacatures!

de grootste energieleveranciers van de wereld, met meer dan 200.000 medewerkers en een omzet

MEER INFORMATIE?

van ruim 80 miljard euro.

Wil je meer informatie over werken bij de grootste technische dienstverlener van Nederland? Bel onze afdeling Corporate Recruitment: 030-6569393.

LEES MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN OP WERKENBIJCOFELY.NL 9120998 Cofely pz adv. roeiers 192x276.indd 1

25-07-2012 13:24:32


Inhoudsopgave

8 2

ZuydConnect opent Zuyd blackbox

Omslagartikel:

Tom Vroemen helpt met CrowdAboutNow ondernemers aan alternatieve financiering en ambassadeurs

12

Masterstudie: opstap naar hogere functie

14

Rob Schoumakers: verpleegkundig specialist uitdaging voor hbo-v’ers

21

Column: onterechte sollicitatieangst

22

Lees meer over de successen van Zuyd-alumni

Alumni zuyd / 3


ZuydConnect

Eén Zuydloket bundelt en bewaakt alle vragen van externe relaties

ZuydConnect opent de blackbox ZuydConnect biedt de buitenwereld een directe toegang tot Zuyd Hogeschool. Of je nu een vraag hebt over post-hbo onderwijs, een workshop of cursus of op zoek bent naar een afstudeerder of stagiair, via ZuydConnect worden alle vragen direct doorgeleid naar de juiste plek. “Zuyd is niet langer een blackbox”, zegt Marion Fenijn.

4 / Alumni zuyd

De officiële lancering van ZuydConnect vindt dit najaar plaats tijdens Kennis in Bedrijf, maar sinds enkele maanden lopen de medewerkers van dit nieuwe loket zich alvast warm. ZuydConnect houdt namelijk veel meer in dan enkel een telefoonnummer en een e-mailadres. Met deze stap stroomlijnt de hogeschool de toegang voor de buitenwacht. Achter het telefoonnummer, e-mailadres en vanaf dit najaar ook een fysiek loket - zit een CRM-systeem dat enerzijds toelaat klantcontacten beter te managen, anderzijds inzicht

biedt in de vragen die gesteld worden. “Vragen waarop we een aanbod hebben of waar we een passend aanbod voor kunnen ontwikkelen,” zegt Marion Fenijn, die vanuit de dienst Marketing & Communicatie het project aanstuurt. “Dit biedt zowel het bedrijfsleven, alumni als het onderwijs nieuwe kansen. Hiermee kunnen we bedrijven beter helpen. Tegelijkertijd versterken we hiermee ons onderwijs en onderzoek. Een win-win situatie voor beide kanten.”


We houden niet alleen bij of een vraag beantwoord is, maar krijgen via dit systeem ook signalen over de aard van de vragen

Altijd antwoord

Relatiebeheersysteem

De aanleiding voor ZuydConnect is dat nogal wat mensen de hogeschool een blackbox vinden. Nu de hogeschool zich meer en meer opstelt als partner voor het Euregionale bedrijfsleven, hoort daar transparantie bij. Marion Fenijn: “Als je ZuydConnect belt, krijg je een medewerker aan de lijn die eerst de vraag verheldert en dan op zoek gaat naar de persoon die de vraag het beste kan beantwoorden. We willen niet meer dat iemand van het kastje naar de muur wordt gestuurd.” Als Zuyd het antwoord niet zelf kan geven, wordt in het netwerk van kennis­ centra gezocht naar een partij die de vraag kan beantwoorden. Antwoord dus gegarandeerd, want de ZuydConnectmedewerkers houden in de gaten of vragenstellers al antwoord hebben gekregen.

Het relatiebeheersysteem (CRMsysteem) dat de hogeschool voor ZuydConnect gebruikt, speelt een cruciale rol in de manier waarop externe vragen worden afgehandeld. Bijna alle faculteiten gaan hiermee werken. De opleidingen zetten de vragen die ze rechtstreeks krijgen, eveneens in deze databank. “We kunnen nu digitaal de vraag volgen”, legt Marion Fenijn uit. “We houden niet alleen bij of een vraag beantwoord is, maar krijgen via dit systeem ook signalen over de aard van de vragen.” Dat geeft aanknopingspunten om gerichter aanbod te

Méér dan alleen stagiairs Dat vragen tot nog toe niet afdoende beantwoord werden, heeft niks met onwil te maken, meent Marion Fenijn. De medewerker waar de vraag gesteld wordt, bekijkt die vanuit zijn rol. Een vraag bijvoorbeeld voor een stagiair om een marketingopdracht uit te voeren, wordt misschien afgewezen omdat het bedrijf te klein is om stagiairs goed te begeleiden. Of de vraag is te complex voor een student. “Voor die eerste groep bedrijven bieden we projectgroepen en minoren, waarin we minder begeleiding van de kant van de opdrachtgever verwachten. En bij complexe vraagstukken moet je eens denken aan een lector. Of docenten die onderzoek doen. Door goed naar de vraag te kijken, kunnen we een passend antwoord geven.”

ontwikkelen. Dat Zuyd dit systeem in alle faculteiten gaat inzetten, is uniek, denkt ze, afgaande op haar ervaringen met andere hogescholen. “De verankering in de organisatie maakt ons bijzonder.” Wil je meer weten over ZuydConnect? Kijk op de website zuyd.nl, bel met 088-9893000 of mail je vraag naar info@zuyd.nl ZuydConnect is van 08.00 tot 18.00 uur bemand; buiten deze tijden kun je je naam en telefoonnummer inspreken op een antwoordapparaat en word je de volgende dag teruggebeld.

Direct inschrijven voor cursussen en trainingen Het CRM-systeem krijgt ook voor alumni een aantal handige tools. Via de website van Zuyd kun je informatie vinden over relevante opleidingen, workshops, trainingen et cetera. Lijkt je een bepaalde opleiding of training iets, dan kun je je direct inschrijven. Betalen kan via iDeal. En als je wilt, kun je in de toekomst automatisch op de hoogte worden gehouden van nieuwe cursussen en workshops op het gebied dat jou interesseert.

ZuydConnect en alumni die een carrièrestap maken Moeten alumni die iets willen vragen aan hun oude opleiding nu ook bij ZuydConnect te rade gaan? Dat hoeft niet. Uiteraard kun je als je een vraag hebt over het vakgebied waarin je bent opgeleid rechtstreeks bellen met docenten van de opleiding die je nog kent. “Maar”, zegt Marion Fenijn, “vaak zie je dat alumni na drie tot vier jaar een leidinggevende functie krijgen en dan behoefte hebben aan heel andere competenties. Dan is het goed als zij met ZuydConnect bellen, omdat we ze dan snel op het juiste opleidingsspoor kunnen zetten.”

Alumni zuyd / 5


Studie

Mark van Gisteren: na carrièreswitch weer studeren

“Zie zo’n opleiding als investering in jezelf” Soms lopen zaken anders dan je gepland had. Mark van Gisteren (Accountancy, 2009) kwam er in zijn eerste jaar werkzaam in een accountantspraktijk achter dat dit het toch niet helemaal was. Inmiddels heeft hij de overstap gemaakt naar een baan als assistent controller. Hij volgt bij zijn oude faculteit weer een opleiding. “Ik denk dat het een pluspunt is als je werkgevers laat zien dat je je blijft ontwikkelen”, zegt hij hierover. Wat Mark miste in het accountantswerk, was de binding met het bedrijf achter de cijfertjes. Hij wilde meer gevoel met de organisatie hierachter. Per slot van rekening probeer je met het cijferwerk die organisatie verder te helpen. Dat gevoel heeft hij wel in zijn nieuwe baan als assistent controller bij PIW Groep, de welzijnsinstelling in de Westelijke Mijnstreek. Om voor deze baan in aanmerking te komen, hoefde Mark niet per se weer in de boeken te duiken. Toch heeft hij gekozen voor de post hbo-opleiding Financial Controller bij Zuyd Hogeschool. Mark: “Werkgevers vinden diploma’s belangrijk. Ze verwachten ook dat je je blijft ontwikkelen. Als je dat laat zien, zijn ze eerder geneigd je aan te nemen. Opleidingen volgen is dus wel een pluspunt. En ik denk dat ik hiermee mijn toekomstige kansen op de arbeidsmarkt vergroot.”

Combineren met werk en privé Bij de selectie van de vervolgopleiding heeft Mark vooral gelet op het kunnen combineren van studie met zijn fulltime baan. De meeste studies vielen

af omdat ze overdag werden aangeboden. “De tweejarige opleiding die ik nu volg, heeft gemiddeld één keer in de drie weken een bijeenkomst. In de avonduren. De rest is zelfstudie, zo’n 12 tot 15 uur in de week alles bij elkaar.” Doordat hij die uren zelf kan indelen, valt de opleiding goed te combineren met werk en de rest van zijn privéleven, alhoewel Mark toegeeft een voordeel te hebben dat hij nog thuis woont. “Als je je eigen huishouden moet bestieren, is het wellicht moeilijker.”

Mark van Gisteren: investeren in jezelf door nog een studie te volgen 6 / Alumni zuyd

Planning en discipline Toch vindt hij dat je ook dan bereid moet zijn iets opzij te zetten voor zo’n aanvullende studie. “Ik zie dit als een investering in mezelf. Ik heb de zaterdagmiddag gereserveerd voor studeren en soms door de week nog een avond. Zo’n planning en discipline zijn wel belangrijk, want als je één keer overslaat, lig je achter en dan is het moeilijk dit nog in te halen.” Hoewel Mark nog een jaar moet, denkt hij wel eens na over een masterstudie hierna. Vooral omdat hij merkt dat de theorie nu door zijn werk een praktische betekenis krijgt. “Het komt niet meer alleen uit de theorieboeken.”


ZuydJob Dunja Pennings werkt in haar vierde functie bij Obvion nu als teamleider op de afdeling Beheer.

Obvion zoekt balans tussen resultaten en mensen Dunja Pennings kan niet zonder uitdagingen. Performancedoelstellingen voor haar en haar team horen erbij. Positieve stress doet haar een stap harder lopen. “Maar het moet wel mensgericht blijven.” Dat betekent oog hebben voor medewerkers én klant. Precies die balans vindt ze bij hypotheek­ verstrekker Obvion.

Naam: Dunja Pennings Afgestudeerd: Commerciële Economie, 2004 Functie: teamleider bij Obvion Obvion Burg de Hesselleplein 31 6411 CH Heerlen www.obvion.nl

Wie Dunja’s loopbaan ziet, weet meteen dat Obvion haar medewerkers kansen biedt. Dunja heeft nu haar vierde functie in acht jaar tijd. Ze is van medewerker hypotheken via het servicecentrum doorgegroeid naar de functie van teamleider bij de afdeling Beheer. Ze stuurt zo’n 20 medewerkers aan. “Obvion verwacht een zekere flexibiliteit”, zegt de alumna Commerciële Economie. “Je wordt geholpen, met opleidingen, coaching, persoonlijke ontwikkel­ plannen en dergelijke. Maar je moet je eigen kansen creëren.” Persoonlijke ambities worden dan gematcht met waar het bedrijf naar toe wil.

de resultaten van Obvion. Als het druk is, helpen we elkaar.” Dunja bestempelt de sfeer bij de financieel dienstverlener als informeel en professioneel. “Als je doelen niet haalt, wordt daarover gesproken. Maar als het goed gaat, geven we hier ook complimenten. Successen delen we ook. Bij Obvion hebben we een goede balans tussen een resultaatgerichte en mensgerichte aanpak. Dit komt niet alleen de medewerkers maar uiteindelijk ook de klanten ten goede.” Want alleen medewerkers die op de juiste plek zitten en lekker in hun vel zitten, kunnen de klant een optimale dienstverlening bieden.

Informeel en professioneel

Boeiende sector

In haar rol als teamleider stuurt ze 20 medewerkers operationeel aan. Dunja bewaakt de dagelijkse planning, maar kijkt ook naar de lange termijn plannen. “Als Obvion doen we het goed in een krappe hypotheekmarkt, maar we blijven voortdurend kijken naar verbeteringen en veranderingen in de markt. Hoe we dingen slimmer en beter kunnen doen.” Dat bevalt haar. Bij Obvion gelden performancedoelstellingen die je met leidinggevenden afspreekt. Dunja spreekt haar medewerkers erop aan als ze hun doelen niet halen; net zoals haar leidinggevende dat met haar doet. “Maar het gebeurt wel open en eerlijk. We zijn samen verantwoordelijk voor

Dunja ziet nog volop kansen voor zichzelf bij Obvion, dat veel investeert in scholing van medewerkers. “Nu we 100% dochter van Rabobank zijn, ontstaan ook daar weer mogelijkheden.” Dat de finan­ciële sector de laatste jaren in de publieke opinie onder vuur ligt, maakt de branche volgens haar des te interessanter om in te werken. “De huidige tijd is voor ons een uitdaging. Klanten zijn mondiger en kritischer; de politiek heeft elke dag andere ideeën over hypotheken; en er verandert haast wekelijks wel iets in het beleid dat ons raakt. Dat maakt ons werk alleen maar interessanter. En dit betekent dat we snel en flexibeler moeten kunnen acteren.”

Alumni zuyd / 7


Loopbaan

Loopbaanplanning: stuur zelf mee Zuyd Hogeschool helpt alumni en bedrijven zich te ontwikkelen Daar sta je dan: bepakt en bezakt met de meest actuele kennis uit je bacheloropleiding bij je nieuwe baas op de stoep. Jij neemt vanuit je hbo-studie bij Zuyd de allernieuwste kennis mee. Maar: heb je enig idee wat de houdbaarheidsdatum hiervan is? Anno 2012 kom je niet meer weg met kennis die je ooit hebt opgedaan. Een leven lang leren is noodzakelijk geworden. Zuyd speelt ook daar een centrale rol in.

8 / Alumni zuyd


Net zo min als de baan voor het leven nog bestaat, is kennis niet meer voor het leven, constateert Jos Laugs, docent bij Zuyd Hogeschool en actief in het Leven Lang Leren project. “De economie en de maatschappij veranderen snel. Mensen veranderen tegenwoordig minstens zeven keer van baan tijdens hun arbeidzame leven. Je moet dus meer dan ooit het heft in eigen hand nemen als het om je loopbaanperspectief gaat.” Stel jezelf de vraag, waar wil je over vijf jaar staan en wat heb je nodig om dat te bereiken? Dat geldt ook voor werkgevers: ze moeten zich afvragen waar ze naar toe willen en wat hun medewerkers nodig hebben om dat gezamenlijke doel te bereiken.

Omslag naar kennisinstituut Zuyd wil als kenniscentrum zowel de alumni als de werkgevers helpen in dit proces, legt Jos Laugs uit. De hogeschool maakt dit jaar niet voor niets de omslag van een onderwijsinstituut naar een kennisinstituut, dat drie kerntaken heeft: onderwijs, onderzoek én leven lang leren. “Dat wordt de derde belangrijke poot, een speerpunt.” De snelle veranderingen vragen namelijk van mensen dat zij zich continu blijven ontwikkelen. Daarom houdt het leren niet op bij je bachelordiploma. Je moet je portfolio ook daarna blijven vullen, adviseert de Zuyd-docent. “Want nu vinden overheid en bedrijven het diploma nog een belangrijk papiertje, maar dat gaat veranderen. Straks zal je loopbaanportfolio, waarin jij je ervaringen presenteert, nog belangrijker zijn. En wat kun je dan met die praktijkervaring? Met een EVC-procedure (erkenning van verworven competenties) kunnen wij in kaart brengen over welke competenties je beschikt vanuit je werkervaring en waar je eventueel nog dingen moet bijleren.” Een leven lang leren wordt meer en meer maatwerk.

Straks zal je loopbaanportfolio belangrijker zijn dan je diploma niveau als op het niveau van de opleidingen. Jos Laugs: “Voor ons is de alumnus heel belangrijk. Vanuit de opleiding heb je een band met de student en die band willen we als Zuyd graag behouden. Dat doen we door onze alumni te blijven ondersteunen in hun loopbaan, maar ook de organisatie die achter elke alumnus steekt.” In 2012 wordt daarom de alumniwebsite volledig vernieuwd. Deze website moet niet alleen een plek worden waar je terecht kunt voor vacatures en je kunt zien waar je oud-klasgenoten momenteel werken; het moet ook een plek worden waar je tools vindt om aan je eigen loopbaanontwikkeling te werken. Met cursussen, minoren, masteropleidingen, evenementen en ook persoonlijke coaching en EVC-procedures. “We willen onze alumni aftersales aanbieden en dat is een leven lang leren, zowel professioneel als straks ook voor zijn privévragen”, zegt Jos Laugs.

Werkgevers ondersteunen Tegelijkertijd ondersteunt Zuyd meer en meer werkgevers. Voor zorginstellingen verzorgt de hogeschool scholing en EVC-trajecten voor medewerkers; samen met Getronics is een deeltijdopleiding ICT ontwikkeld, die nu eveneens voor andere medewerkers van andere bedrijven toegankelijk is. Jos Laugs: “We ontwikkelen speciale modules voor specifieke branches, maar ook standaard modules waar iedereen gebruik van kan maken.”

Wacht niet af Kijk voor het 23+ aanbod van Zuyd op de website. Daar vind je de gereedschappen waarmee je zelf richting geeft aan je loopbaanperspectief. Jos: “Zeker in de crisis moet je geen afwachtende houding aannemen maar een actieve rol spelen.” Denk zelf na over waar je over vijf jaar wilt staan. Zuyd helpt je daar te komen.

Alumnibeleid De hogeschool zet hier sterk op in. Het alumnibeleid moet je zien als onderdeel van leven lang leren. Momenteel wordt dit alumnibeleid herschreven, zowel gezamenlijk op hogeschool-

Alumni zuyd / 9


Alumnus

Als student wilde Tom Vroemen (Werktuigbouwkunde, 2006) al vanuit een underdog­ positie zaken binnen de hogeschool veranderen. Nu legt hij opnieuw de gevestigde orde het vuur aan de schenen, ditmaal de banken. Met een aantal partners is hij CrowdAboutNow gestart. Dat moet mkbondernemers warm maken voor een nieuwe financieringsvorm.

Tom Vroemen wil nog steeds de wereld veranderen, nu met nieuw financieringsmodel

CrowdAboutNow gaat om méér dan geld 10 / Alumni zuyd


Tom Vroemen: het is gaaf als je merkt dat wij met CrowdAboutNow iets kunnen veranderen Een leasebak, telefoon van de zaak, iemand die de koffie voor hem haalt. En als hij op kantoor kwam, lagen bij wijze van spreken alle stukken die hij nodig had klaar. Tom Vroemen kent de 3-delige pakkenwereld van binnenuit. Ondanks dat hij “gruwelijk jong was,” zat hij na zijn studies in de harde bouwwereld meteen op de goede plek. Op corporate niveau. Precies wat hij wilde. Met directe opdrachten van de top van Koninklijke BAM Groep. Sinds een klein jaar moet hij zelf z’n koffie halen. “We stofzuigen zelfs ons eigen kantoor”, lacht hij. Toch is hij blij met zijn keuze om als mede-ondernemer CrowdAboutNow van de grond te tillen. “De Tweede Kamer voert debatten over onze toegevoegde waarde aan de economie. Toen we startten, vonden de gevestigde bankiers het een leuke hobby voor ons maar het zou nooit iets worden. Nu staan ze in de rij om samen te werken. Het is gaaf te zien dat wij met CrowdAboutNow iets kunnen veranderen.”

Ambities verwezenlijkt Tom heeft altijd uitdagingen gezocht waarin hij zaken kan veranderen. Op de hogeschool met zijn fractie Zes in de MR en later de eerste Limburgse Studenten Unie. Bij Koninklijke BAM Groep merkte hij dat je soms je ambities moet bijstellen. “Toen de crisis zwaar toesloeg in de bouw, deden we met zijn allen stappen

terug. Als het slecht gaat, komt de aandacht voor het primaire proces weer bovendrijven.” Hij denkt dat zijn houdbaarheidsdatum bij de bouwer was verstreken. Je kunt niet eindeloos blijven drammen. “En self made ondernemerschap heeft me altijd wel getrokken. Tijdens mijn studie had ik de ambitie succesvol te zijn in een groot bedrijf en iets met ondernemerschap te doen. Nu kan ik beide combineren.”

Iedereen business angel CrowdAboutNow brengt een nieuwe financieringsvorm voor het middenen kleinbedrijf naar Nederland. In de VS halen starters honderdduizenden, soms miljoenen dollars op via websites als Kickstarter. Vreemden doneren geld, soms in ruil voor een cadeau, soms zomaar. Tom en zijn partners pakken het anders aan. Nederland kende al de business angels, de ervaren ondernemers die

hun bedrijven hebben verkocht en in een pitch, zoals in Dragons’ Den, het beste idee eruit pikken en dat financieren en ondersteunen. Bij CrowdAboutNow vindt men het jammer van de goede ideeën die afvallen. “Bij een biertje dachten we: misschien vinden we voor die andere ideeën wel 100 fans die elk 500 euro willen investeren in plaats van één investeerder die 50 mille op tafel legt. We willen van iedereen een business angel maken.”

Ambassadeurs Inmiddels heeft CrowdAboutNow voor 17 startende bedrijven de financiering geregeld. Met de nog lopende projecten staat de teller al op 300.000 euro. Volgens Tom gaat het niet alleen om het geld. “Wij screenen en coachen de ondernemers met onze partners heel streng. Dat kost tijd en geld, maar is essentieel.” Dat crowdfunding kleinere investeerders (vanaf

Alumni zuyd / 11


10 euro, gemiddeld 500 euro) zoekt, is een tweede cruciaal aspect van het concept. “De investeerders voelen zich betrokken bij de onderneming. Het worden ambassadeurs, omdat ze geloven in de ondernemer en zijn product.” Deze persoonlijke betrokkenheid legt de startende ondernemer geen windeieren. Tom: “Investeerders hebben zelf belang bij het succes van de nieuwe onderneming en helpen als ambassadeur daaraan mee.” Het sociale aspect wordt gekoppeld aan het financiële. “Mensen vinden het leuker een paar honderd euro te investeren in een ondernemer die ze persoonlijk kennen dan anoniem op de beurs aandelen Koninklijke Olie te kopen.”

Inleveren maar… De financiële crisis helpt CrowdAboutNow. Consumenten en ondernemers hebben het niet meer zo op banken. Die hebben op hun beurt geen interesse meer voor de kleine zelfstandige. Ze vinden dat ze de risico’s van die kleine ondernemers

niet meer goed kunnen inschatten. “Dat neem ik ze niet kwalijk”, reageert Tom. “Vroeger kon de bankdirecteur dat wel, want hij kocht zelf ook het brood bij de bakker die nu geld wil voor zijn nieuw plan. De centralisering heeft de fysieke afstand tussen de bankier en de mkb-ondernemer vergroot. En de verhoogde vermogenseisen zorgen er voor dat er veel minder geld beschikbaar is.” CrowdAboutNow springt precies in dat gat. Tom heeft veel ingeleverd om zijn ondernemersdroom te kunnen verwezenlijken. “We moeten nog een factor tien groeien om er goed van te kunnen leven. De kost gaat voor de baat uit. Als succesvol ondernemer moet ik misschien drie of vier jaar op een houtje bijten, maar de waarde van het bedrijf wordt hoger naarmate je succesvoller wordt.” En dat heeft Tom als self made ondernemer nu grotendeels zelf in de hand. Meer informatie of heb je zelf plannen voor een nieuw bedrijf? www.CrowdAboutNow.com

Bliksemcarrière Tom Vroemen houdt er wel van een luis in de pels te zijn. Liefst als die pels een behoudend clubje is. Met Fractie Zes en studentenvakbond eLSU heeft hij tijdens zijn studententijd bij Zuyd de medezeggenschap door studenten nieuw leven in geblazen. Aan het eind van zijn tijd vond hij bij nader inzien werktuigbouwkunde toch eigenlijk een beetje erg technisch. “Ik ben afgestudeerd bij TNO. Daar zag ik dat er een mooie wereld zit tussen techniek en bedrijfskunde”, zo verduidelijkt Tom de keuze om aan de universiteit Maastricht een master international business te volgen. De combinatie van een ingenieurstitel en een masterdegree opende in 2007 blijkbaar deuren. Uiteindelijk heeft Tom gekozen voor de Koninklijke BAM Groep. Eerst een jaartje trainee, daarna heeft hij de internationale inkooporganisatie opgezet. Tegelijkertijd heeft hij een bouwsectorbrede groep van 40-minners uit de Nederlandse bouwwereld voorgezeten, die samen met de captains of industry de opdracht kregen met vernieuwing de bouw te verbeteren. Verleden jaar heeft hij beide mooie functies verruild voor het ondernemerschap en is Tom met een aantal partners CrowdAboutNow gestart. Tom vervult wel nog een dag in de week een adviseursrol bij Koninklijke BAM Groep.

Zuyd erkend aanbieder EVC’s Zuyd is met vlag en wimpel door de EVC-accreditatie gerold. De komende drie jaar mag Zuyd erkende ervaringscertificaten uitreiken. Dit is belangrijk, omdat je met zo’n EVC je praktijkervaring die je in je werk hebt opgebouwd, officieel kunt laten erkennen. Leven lang leren is een speerpunt voor Zuyd. Immers: nu steeds meer ervaren mensen met pensioen gaan en er minder jongeren de arbeidsmarkt op komen, zullen bedrijven hun huidige medewerkers maximaal moeten mobiliseren. Bijscholing en nascholing zullen alsmaar belangrij-

12 / Alumni zuyd

ker worden. Een ervaringscertificaat telt dan weer mee omdat je daarmee niet alleen richting werkgever kunt aantonen over competenties op een bepaald niveau te beschikken, maar zo’n certificaat ook vaak vrijstellingen geeft als je een opleiding gaat volgen.

Wil je weten of zo’n EVC-procedure voor jou zinvol is? Doe dan de quick scan op www.evczuyd.nl


ZuydJob Stefan Beckers: met DSM Dyneema aan oplossingen werken die het verschil maken.

Innovatie die er toe doet Stefan Beckers heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn beslissing om bij DSM Dyneema aan de slag te gaan als trainee Technicum Fiber Solutions. Zijn baan bij de R&D-afdeling van deze DSM business group is afwisselend. Hij is elke dag met innovatie bezig. Innoveren om tot oplossingen te komen die in de samenleving een verschil maken. Als werktuigbouwkundige had Stefan niet meteen het idee werk te vinden bij een fabrikant van kunststof vezels. Na zijn afstudeerstage bij DSM Dyneema is hij er echter gebleven. “Het Technicum is de R&D-organisatie van Dyneema. Ik werk voor de Fiber Solutions tak binnen deze afdeling. We karakteriseren producten, testen applicaties en ontwikkelen ook nieuwe product varianten.”

Innovatie

NAAM: STEFAN BECKERS OPLEIDING: WERKTUIGBOUWKUNDE, 2010 FUNCTIE: TRAINEE TECHNICUM FIBER SOLUTIONS BIJ DSM DyNEEMA DSM DyNEEMA EISTERWEG 3 6422 PN HEERLEN 0031 (0)45 5436781 WWW.DSM.COM

Innovatie is de rode draad in zijn werk. Met hun testen en applicatieontwikkeling geven ze hun collega’s van R&D en Marketing & Sales bagage voor bijvoorbeeld verkoopgesprekken. Of ze testen producttoepassingen voor een eindklant. Ook onderzoeken ze de haalbaarheid van nieuwe ideeën voor het gebruik van deze ultrasterke kunststof vezel. De specialisatie van Stefan is buigvermoeiing, abrasie en eindverbindingen van Dyneema® touwen die onder andere gebruikt worden in de scheepsvaart- en offshore industrie. “We maken van onze vezels vlechten/touwen, testen deze, vergelijken ze met alternatieve producten. Zo bouwen we kennis op.” In die rol werkt hij veel samen met anderen, zowel met DSM Dyneema collega’s evenals collega’s van (andere) DSM research afdelingen en soms ook met klanten en/of eindgebruikers.

Kennis vergaren Stefan: “De kunststofvezelindustrie is

een speciale tak binnen werktuigbouwkunde. De basis ervan heb ik in de opleiding wel meegekregen, maar de echte kennis bouw ik hier op. Door cursussen te volgen en van ervaren collega’s te leren, want kennis delen is hier belangrijk.” Je moet wel een teamplayer zijn. Samen werken staat voorop. “De nadruk ligt op kennis delen.” Als werktuigbouwkundige krijgt hij kansen zich verder te ontwikkelen. “De manier waarop DSM met medewerkers omgaat, spreekt me aan. Je krijgt volop ruimte om je te ontwikkelen, door cursussen en opleidingen te volgen, maar ook door de verantwoordelijkheden die je in je werk krijgt.”

Duurzaam Stefan ziet voor zichzelf volop kansen bij DSM Dyneema. “Ik heb hier nog veel te ontdekken. Later kan ik bijvoorbeeld de overstap maken naar een functie als project officer binnen het Technicum, die verantwoordelijk is voor aankoop en design van nieuwe testapparatuur. Of ik kan als application development engineer aan de slag met eindklanten.” Bright Science, Brighter Living, het credo van DSM, valt of staat mede door hoe ideeën en inspiratie met elkaar gedeeld worden. Stefan vindt dat DSM goed bezig is met material sciences, zoals Dyneema, nutrition en life sciences. “DSM gaat een duurzame richting op. Oplossingen die het verschil maken in maatschappelijke vraagstukken. Dat spreekt me aan.”

Alumni zuyd / 13


Masters

Hbo of academisch niveau? Nationale of internationale master?

Masterstudie: opstap naar hogere functie Wie niet direct na zijn hbo-studie een mastergraad heeft gehaald, krijgt nu misschien kriebels. Die eerste twee banen zijn wel leuk, maar je wilt meer uitdagingen. En je werkgever eist voor dergelijke banen een mastertitel. Moet je nu alsnog opnieuw de collegebanken in? Allereerst dit: spijt dat je niet direct een masteropleiding bent gaan volgen, hoef je niet meteen te hebben. Je hebt immers nu al een flinke brok werkervaring. In de logistiek van je huidige leven is het misschien wat lastiger, Guido van de Luitgaarden, één van de course directors van de Zuydmaster MACESS, ziet wel degelijk voordelen in de inhoudelijke bagage die je op latere leeftijd meeneemt in zo’n mastertraject. “Dan kun je gemakkelijker afstand nemen tot de praktijk om te reflecteren.” MACESS is een pan-Europese master, gegeven onder de vlag van London Metropolitan University en in samenwerking met 32 Europese universiteiten. De 34 huidige studenten komen uit liefst 15

verschillende landen. In die landen kijken mensen anders tegen studeren aan, merkt Guido. “In Frankrijk en de Scandinavische landen is het gebruikelijker om een sabbatical te nemen en dat jaar aan een masterstudie te wijden.”

Hbo of academisch? De eerste vraag die natuurlijk opdoemt: kies je voor een hbo of een academische master? Zowel MACESS als de Europese master Facility & Real Estate Management (Facility Management) zijn academische masters (Master of Science), omdat de programma’s gecertificeerd worden door (Engelse) universiteiten. Zuyd biedt daarnaast hbo-masters

Roel Hamers: persoonlijke afweging of je aansluitend aan je bachelorstudie een master doet of eerst werkervaring opdoet 14 / Alumni zuyd


Guido van de Luitgaarden: heel actieve alumnivereniging van MACESS

aan. Het verschil? Guido van de Luitgaarden: “Hoe dichter je op de praktijk zit, hoe beter je voor een hbo-master kunt kiezen. Deze leiden hbo’ers op tot nog betere practitioners. De academische masters zijn bedoeld om te leren hoe je met onderzoek je interventies onderbouwt, kennis te creëren en te verspreiden, je vakgebied helpen verder te professionaliseren.” Hoewel de hbo en academische master hetzelfde niveau hebben, is er dus wel degelijk een nuanceverschil. Een voordeel van de academische master Facility & Real Estate Management zoals Zuyd die aanbiedt, is volgens Roel Hamers, directeur Facility Management, dat je directe toegang krijgt tot de Britse partner, de University of Greenwich in Londen. “Je kunt bepaalde modules in Londen volgen.”

Internationaal Niet alleen deze twee masterstudies van Zuyd zijn internationaal. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de MBA Hotel and Tourism Management van de Hoge Hotelschool Maastricht. Guido van de Luitgaarden vindt dit een belangrijk gegeven. “Het internationale is misschien wel de belangrijkste meerwaarde.” Interculturele compe-

tenties leer je bij MACESS niet alleen tijdens de colleges, maar vooral door acht uur per dag met studenten van allerlei Europese nationaliteiten bezig te zijn. “Het interculturele aspect is heel doorleefd, studenten leren waanzinnig veel van elkaar.” En het houdt niet op na de diplomering. “We hebben met 300 leden een heel actieve alumnivereniging. Elk jaar in oktober organiseren we een meeting in Maastricht waar alumni speciaal voor komen. Ze zijn actief op Facebook en onder de alumni vinden heel wat uitwisselingen van job openingen plaats en wordt vakinhoudelijk informatie uitgewisseld.” Hij ziet aan de plekken waar MACESS-alumni terecht komen, dat ze door deze masterstudie echt internationaler gaan werken. Dit geldt uiteraard ook voor de master van Facility Management.

Perspectief Een master biedt namelijk perspectief. “Met een bachelordiploma positioneer je je vooral tactisch operationeel, met een masterdiploma heb je laten zien ook vanuit strategisch perspectief te kunnen kijken. Je koppelt praktijk aan de theorie. Het biedt extra doorgroeimogelijkheden, zowel qua functies als qua salaris”, zegt Roel Hamers. In het werkveld eisen nogal wat bedrijven een masterdiploma voor de hogere managementfuncties. Maar ook als je meer met de inhoud wilt werken, opent zo’n master kansen, vindt Van de Luitgaarden. “Je ziet carrièreperspectieven ontstaan op de werkvloer, van junior via medior naar senior hulpverlener.”

Financiering van de master Vaak moet je zelf diep in de buidel tasten voor een masterstudie. Beschouw het collegegeld dan vooral als een investering in jezelf. Beide Zuyd-masters proberen de kosten overigens zo laag mogelijk te houden (2.750 euro voor MACESS, 8.900 euro per 14 maanden voor Facility & Real Estate Management). Guido van de Luitgaarden: “Voor onze doelgroep zijn bedragen zoals 25.000 euro die sommige MBA-masters vragen, niet reëel. Deze sector heeft dat geld niet.” Daarom biedt MACESS de mogelijkheid om tegen betaling losse modules te volgen. Dat zorgt voor extra inkomsten. Ook Facility Management let op de kosten. Roel Hamers zegt 8.900 euro op het eerste oog “een hoop” geld te vinden, maar vergeleken met anderen en in relatie tot het toekomstperspectief, is het “goedkoop” te noemen. “Veel studenten moeten dat geld zelf ophoesten. De investering loont wel als je aan de carrièremogelijkheden denkt.” Maar, voegt hij er direct aan toe, een hoger salaris mag niet de motivatie voor een master zijn. Het gaat om de inhoudelijke kant. “Als je het voor het geld doet, zijn het 14 lange maanden.”

Alumni zuyd / 15


Masters

Rob Schoumakers: verpleegkundig specialist is spin in het web voor de patiĂŤnt

Uitdaging voor hbo-v’ers

16 / Alumni zuyd


Rob Schoumakers heeft bij Zuyd de Master Advanced Nursing Practice gevolgd en werkt nu als verpleegkundig specialist cardiologie. Verpleging is leuk, maar ik wilde een nieuwe uitdaging

Precies twee jaar nadat Rob Schoumakers zijn hbo-v studie bij Zuyd afrondde, is hij geslaagd voor de Master Advanced Nursing Practice. Hij mag zich nu verpleegkundig specialist cardiologie noemen en draait in het Atrium Medisch Centrum Parkstad een dag in de week een poli waar patiënten met hartklachten binnen twee uur zekerheid krijgen: wel of geen hartklachten.

Rob Schoumakers houdt wel van uitdagingen. “Ik wist dat het verpleegkundig werk niet veel meer zou veranderen, daarom ben ik naar een vervolgopleiding op zoek gegaan”, legt de alumnus van de hbo-v opleiding uit. Een van de cardiologen op wiens afdeling hij een half jaar stage heeft gelopen, bood hem de masteropleiding tot verpleegkundig specialist cardiologie aan. Zuyd biedt deze master samen met Maastricht University aan. Een dag in de week is er les, de rest moet je thuis doen. Rob vindt het achteraf niet eens zo’n heel moeilijke opleiding; wat het zwaar maakt, is de combinatie met het werk. “Het vergt een flink deel van je sociale leven. ’s Avonds moet je in de boeken duiken, naast je baan.”

Zelfstandig behandelen Nu hij zijn diploma M-ANP op zak heeft, mag Rob onder supervisie van de cardioloog voor zes ziektebeelden patiënten zelfstandig behandelen, inclusief het voorschrijven van medicatie. Door cursussen te volgen en accreditatiepunten te halen, kan hij

nieuwe ziektebeelden aan zijn portfolio toevoegen. Robs werk in het Atrium Medisch Centrum Parkstad bestaat nu uit twee taken. Behalve dat hij een dag op de poli werkt, is zijn andere taak fungeren als een spin in het web op de cardiologie-afdeling. Hij coördineert de zorg en ondersteunt andere verpleegkundigen door ze instructies te geven.

Vertrouwensband Het meeste plezier beleeft Rob op de verpleegafdeling, waar hij de zorg voor de patiënten coördineert, de patiënten en hun familie voorlicht en begeleidt en andere verpleegkundigen onderwijst in nieuwe inzichten en hoe zij evidence based verpleging het beste kunnen combineren met nieuwe medische inzichten uit de cardiologie. Rob: “In dat werk krijg ik de kans om een band met de patiënt op te bouwen en aan een vertrouwensrelatie te werken.”

kunnen bereiken. Ze worden een direct verlengstuk van de specialist. Rob kan anderen die de ambitie hebben alleen maar aanraden zo’n master te volgen. “Je gaat twee zware jaren tegemoet, maar dan krijg je er veel voor terug. Financieel, maar ook in de zin dat ik mijn ei kwijt kan in mijn werk.” Voor met name oudere patiënten is hij de dokter. “Een of twee keer corrigeer ik ze, maar als ze me dokter blijven noemen, laat ik het zo”, lacht hij. Het belangrijkste vindt Rob dat hij met zijn verpleegkundige achtergrond en medische kennis de patiënt beter kan helpen. Zijn specialisme zorgt voor meer continuïteit op de afdeling omdat hij veel meer tijd bij de patiënten kan doorbrengen dan de cardioloog kan. Zijn persoonlijke ambities én het streven naar zorg en aandacht voor de patiënt komen prima samen in zijn functie als verpleegkundig specialist.

Hoogste niveau Verpleegkundig specialist is het hoogste niveau dat verpleegkundigen

Alumni zuyd / 17


ZuydJob Michael Verheijen, process control engineer bij SABIC.

SABIC geeft talent de ruimte Michael Verheijen houdt er wel van om van de geijkte paden af te wijken. Dat hij na zijn afstuderen bij Zuyd een master Control Systems Engineering combineerde met een baan, is slechts één voorbeeld. Daarna heeft hij een jaartje aan het onderwijs geproefd. “Maar ik heb me nergens zo fijn gevoeld als bij SABIC.”

Naam: Michael Verheijen Afgestudeerd: Chemische Technologie, 2009 Functie: process control engineer Wil je meer weten over werken bij SABIC? www.sabic.com/corporate/en/ career/europe

18 / Alumni zuyd

Michael zit in het Manufacturing Talent Program, een traineeship van SABIC voor jonge engineers. Hierin werk je eerst een half jaar aan de productiekant en daarna een half jaar in een projectteam dat met lange termijn plannen bezig is. “Dat geeft je de kans ervaring en kennis aan beide kanten op te doen.” Als process control engineer kan Michael vooral aan de productiekant zijn hart ophalen als hij eerst een storing verhelpt en daarna op zoek gaat naar dieperliggende oorzaken, om herhaling te voorkomen.

Rugzak vullen De alumnus van Zuyd vindt het traineeship een prima manier van learning on the job. Stap voor stap krijgt hij steeds meer verantwoordelijkheden; tegelijkertijd volgt hij opleidingen en trainingen. “Ik kan mijn rugzak verder vullen met kennis en ervaring voor mijn verdere loopbaan. En in korte tijd leer ik veel mensen kennen.” Wat hem positief verrast, is de dynamiek in het bedrijf. Niemand zit hier jarenlang op dezelfde plek. Door elke drie tot vijf jaar van plek te wisselen, blijven afdelingen openstaan voor innovaties en nieuwe ideeën. Michael: “Ondanks dat het hier om grote volumes gaat, is er ruimte voor nieuwe ontwikkelin-

gen. Als het om besturingstechnologie gaat, loopt SABIC voorop.”

Ambities Ondanks dat Michael trainee is, werkt hij aan opdrachten die voor de fabriek belangrijk zijn. Veelal is het troubleshooting, gevolgd door korte termijn projecten. “Er wordt wel wat van je verwacht. Soms kunnen oplossingen niet wachten tot morgen. SABIC investeert echter niet alleen in de fabrieken, ook in de mensen.” Daardoor kan hij zijn ambities waarmaken. Hij merkt dat de onderneming vertrouwen heeft in haar medewerkers. “Ze verwachten inzet van mij, maar daar staat tegenover dat ik direct een vast contract heb gekregen. Na het jaar traineeship gaan we kijken waar ik me het meest thuis voel. Men houdt rekening met mijn droom.” En dat is werken bij de Naftakraker, de basis voor de polymeerfabrieken op Chemelot. “Die grote fabrieken trekken mij het meest.”


Interview FinanciĂŤn

Hoogopgeleiden hebben lagere salarisverwachtingen De crisis hakt flink in de salarissen van de jonge generatie hoogopgeleiden met tot maximaal 10 jaar ervaring. In 2010 verdiende ruim een kwart een salaris van meer dan 45.000 euro per jaar. Verleden jaar ging nog slechts 1 op de 10 met zo’n salaris naar huis.

kwijt raken, terwijl de vrouwen bezorgd zijn over hun vakanties.

Salarisachterstand houdt lang stand

Lagere startsalarissen Dat beweert onderzoeksbureau Motivaction, dat 4.000 hoogopgeleiden heeft ondervraagd. De aanvangssalarissen liggen lager en wie van baan wisselt, accepteert sneller dat het salaris gelijk blijft. Of soms zelfs lager is in de nieuwe baan, zegt een van de onderzoekers. De jonge generatie blijkt ook over een flinke

portie realiteitszin te beschikken. Nog maar iets meer dan een op de drie vindt een salaris van 45 mille passen bij hun opleidingsniveau. Vorig jaar was dat nog bijna de helft. Verder zeggen de meesten de crisis uit te willen zitten in hun huidige baan. Arbeidsmobiliteit is laag, mannen zijn vooral bang hun hypotheek niet meer te kunnen betalen als ze hun baan

Een ander onderzoek, door de Universiteit van Tilburg en gepubliceerd in het economenblad Economische Statistische Berichten, bevestigt dat jonge hoogopgeleiden genoegen nemen met lagere salarissen omdat ze werk hebben belangrijker vinden dan een hoog salaris. Die achterstand halen ze later niet meer snel in, zeggen de onderzoekers. De loonachterstand werkt langer door vanwege de starre arbeidsmarkt in Nederland. Dat zou dus moeten verbeteren als de overheid de flexibilisering van de arbeidsmarkt doorzet. De groep die in 1990-1994 op de arbeidsmarkt kwam, ook in een laagconjunctuur, had in 2006 nog steeds een loonachterstand van 5,3 procent ten opzichte van starters die in een gemiddelde conjunctuur zijn gaan werken. Inmiddels hebben ze die achterstand zo goed als weggewerkt.

Alumni zuyd / 19


Alumna

Aafke Meelen, beleidsmedewerker Europees parlement; master studente internationale politiek

Met Eurostar van studie naar werk v.v. Aafke Meelen zit in het hart van het werkveld waarvoor ze is opgeleid. De alumna HEBO (Hogere Europese Beroepen Opleiding) werkt drie dagen in de week als beleidsmedewerker Onderzoek & Innovatie voor het Europees parlementslid Lambert van Nistelrooij. De rest van de week woont en studeert ze in Londen.

Als Aafke Meelen (afgestudeerd in 2010) woensdagavond om tien voor zeven op Brussel Midi op de Eurostar trein stapt, is ze drie minuten over acht op station Londen St. Pancras. Dankzij de hogesnelheidstrein en het uurtje tijdverschil tussen Brussel en Londen. Een paar jaar geleden zou ze hebben gedacht: precies op tijd om nog de Britse pubs in te duiken. Nu gaat ze naar haar flat in de Britse hoofdstad en bereidt ze zich voor op de colleges van donderdagochtend. Het feesten staat tegenwoordig op een laag pitje. “Ongeveer ieder weekend stort ik wel een keer in. Krijg ik echt een dipje”, lacht ze.

Europees beleid Aafke leidt namelijk een erg druk en hectisch leven voor een 23-jarige. “Op maandag begint mijn week in Brussel,

20 / Alumni zuyd

met een vergadering op de 12de verdieping op Place Luxembourg in Brussel. Ik werk voor parlementslid Lambert van Nistelrooij van het CDA. Ik ben beleidsadviseur voor onderzoek en innovatie. De thema’s waar ik me mee bezighoud, zijn concreet. Zo zet ik nu de beleidsterreinen uit voor 2014, een stuk dichterbij dan 2020 of 2030.” Inmiddels is ze helemaal op haar plek in Brussel. “In grote lijnen wordt hier nuttig en belangrijk werk geleverd. Nederland en alle andere Europese landen zijn gebaat bij goed bestuur vanuit Europa, daar ben ik inmiddels wel achter.” En voor een HEBO-alumnus is er geen betere job denkbaar, vindt Aafke. “Ik schrijf amendementen op voorgestelde wetteksten, speeches voor mijn baas, onderhandel met lobbyisten, kortom heel gevarieerd werk.”


Aafke Meelen: pendelen tussen Londen en Brussel

Studeren in Londen Als woensdag alle vergaderingen en etentjes met collega’s en lobbyisten erop zitten en ze de deur van haar kamer dicht doet, spoedt ze zich terug naar Londen. Vanaf donderdag is Aafke ‘gewoon weer student’ en duikt ze de collegebanken in voor haar master International Politics and Media. “Ik weet niet of ik het mensen zou aanraden, werken en studeren te combineren. Werken in het hart van Europa is sowieso al hectisch, er heerst hier geen van 9 tot 5 mentaliteit. Met een studie ernaast blijft er dus eigenlijk helemaal geen vrije tijd over. Ook het wonen in twee steden is vrij intensief.”

Vicieuze cirkel Toch vindt Aafke de combinatie ideaal. “Door de crisis kom je in een soort vicieuze cirkel. Ze willen niemand zonder ervaring, maar je krijgt ook nergens de kans om ervaring op te doen. Ik leer nu nog door, maar doe

tegelijkertijd al flink werkervaring op.” En dat op een plek waar je niet gemakkelijk binnenkomt. “Al vanaf de eerste keer dat ik hier rond liep - voor een project vanuit mijn opleiding - zag ik mezelf hier werken.” Aafke heeft haar baan mede te danken aan de stage bij het Netherlands House for Education and Research. Daar heeft ze veel genetwerkt. Dat helpt blijkbaar. Nadat ze verhuisd was naar Londen om een master Journalism and Newswriting te volgen, kreeg ze onverwacht een e-mail uit Brussel. “Het parlementslid Van Nistelrooij was op zoek naar een medewerker Onderzoek & Innovatie. Ze hadden mijn naam gekregen van de directeur van het Netherlands House. Of ik de week erna op gesprek wilde komen.”

beste van twee werelden is. Ik wil graag verder leren maar ook ervaring opdoen.” Toch heeft een andere factor wellicht ook een kleine rol gespeeld. “Tijdens mijn half jaar studie in Londen ben ik verliefd geworden op een Ier en we hebben nog steeds iets samen. Ik kan die arme jongen natuurlijk niet naar Maastricht halen, dus Londen heeft wel degelijk een streepje voor nu. De stad is eigenlijk ook veel leuker dan Brussel, een vreemde stad waar de meest mooie plekjes afgewisseld worden met de grootste meuk, en geen bus op tijd rijdt. Dan voel ik mij in Engeland meer thuis. Of ik inmiddels al wel eens bekenden daar tegenkom? Soms op straat. Gek genoeg vind ik dat nu wel leuk. Als je in Londen mensen herkent, is dat namelijk een teken dat je erg goed bezig bent.”

Best of both worlds Rijst toch de vraag waarom Aafke zich niet helemaal op deze gewilde baan stort? “Ik denk dat deze combinatie het

Eerste kennismaking met Londen Aafke Meelen is tijdens haar HEBO-studie voor het eerst in Londen terecht gekomen. In het derde jaar heeft ze hier een half jaar gestudeerd. “De stad was geweldig en bood veel ontspanning. Iedere avond was er wel iets anders te doen.” Dat ze er zou gaan wonen, had ze toen helemaal niet durven denken. “Ik zei juist altijd dat ik hier nooit terug ging komen. Al riep ik dat ook wel om me een beetje in te dekken als ik weer eens op een bar had staan dansen.” Na haar laatste stagedag in Brussel besloot ze terug naar Londen te gaan. Daar volgt ze inmiddels haar tweede masteropleiding.

Alumni zuyd / 21


Profiel

Insign.it:

IT-oplossingen vanuit de techniek Techniek. Daar draait het bij Insign.it om. Niet de commerciële belangen sturen de IT-oplossingen die het Limburgse bedrijf realiseert, maar de technologie die de vraag van de klant beantwoordt. Van de ruim 30 medewerkers die Insign.it telt, hebben er slechts 5 geen technische achtergrond. “Dat zegt voldoende”, aldus Peter van der Gun, salesmanager. “Wij beredeneren alles vanuit de techniek. Vanuit de functies die de klant nodig heeft, zoeken we de beste IT-oplossingen, onafhankelijk van merken.” Insign.it ontwikkelt, bouwt en beheert complete IT-infrastructuren voor klanten uit zowel het midden- en

kleinbedrijf (vanaf zo’n 15 werkplekken) als het grootbedrijf (tot 4.000 werkplekken). In sectoren als gezondheidszorg, financiële dienstverlening, logistiek en andere.

Zelf software ontwikkelen Met de technische insteek onderscheidt Insign.it zich. Een ander uniek gegeven is dat men de software voor het monitoren van IT-infrastructuur zelf ontwikkelt. Op basis van open source systemen. “Tachtig procent van de oplossingen bouwen we met standaard modules. Doordat we zelf ontwikkelen, kunnen we met de andere 20 procent maatwerk leveren.”

Specialisten met hart voor techniek

onderneming voortdurend specialisten op zowel het gebied van IT-netwerken en infrastructuur als IT-security. IT-professionals met hart voor techniek die zich willen ontwikkelen. Insign.it biedt ze daar de ruimte en vrijheid voor, met niet alleen flexibele arbeidsvoorwaarden, maar ook met veel opleidingsmogelijkheden. En uitdagende projecten bij klanten, waarbij techniek het verschil maakt. Insign.it Noorderpoort 69 5916 PJ Venlo T 077 – 472 0015 info@insign.it www.insign.it

Deze benadering legt Insign.it geen windeieren. “Nederland heeft een crisis, wij groeien.” Daarom zoekt de

Koninklijke Kusters Engineering:

Klantverwachtingen overtreffen Koninklijke Kusters Engineering (gestart in 1911) is uitgegroeid tot de wereldwijd toonaangevende producent van op maat ontworpen machines voor de veilige en betrouwbare vernietiging van bankbiljetten en munten (currency disintegration); vernietiging van dragers van vertrouwelijke informatie (intelligent disintegration), recycling of vernietiging van waardevolle grondstoffen uit de procesindustrie (afvaltechnologie) en software toepassingen.

22 / Alumni zuyd

De wereldwijd actieve onderneming bouwt relaties met klanten op door inzicht te verkrijgen in hun verwachtingen ten aanzien van betrouwbaarheid, beveiliging, veiligheid en milieubewustzijn. Vervolgens zorgen de medewerkers ervoor dat hun producten deze verwachtingen overtreffen.

Original Equipment Manufacturer Koninklijke Kusters Engineering besteedt veel aandacht aan onderzoek en ontwikkeling van innovatieve systemen. Deze moeten toekomstproof zijn, wat betreft milieu, efficiency, techniek en beveiliging. Ieder

systeem is volledig in huis ontworpen en geproduceerd.

Organisatie Het bedrijf werkt vanuit haar hoofdkantoor in Venlo en heeft vestigingen in India, de VS, Afrika en Rusland. De klantenkring bestaat uit onder andere centrale banken, drukkerijen van bankbiljetten, munthuizen, overheidsdiensten en het bedrijfsleven. Wereldwijd zijn meer dan 300 systemen voor vernietiging van bankbiljetten en munten en vertrouwelijke informatie geleverd en geïnstalleerd. www.kustersengineering.com


Column

Onterechte sollicitatieangst Zitten blijven waar je zit, denkt menigeen. De crisisstemming nodigt niet direct uit om van baan te wisselen. Al zeker niet wanneer je een vast contract moet inruilen voor een tijdelijk. John Hufkens, oprichter en eigenaar van Limburgvac en Brabantvac noemt de sollicitatieangst begrijpelijk maar onterecht. Vaste contracten bieden slechts schijnzekerheid. “Er heerst sollicitatieangst. Kandidaten zijn erg voorzichtig met solliciteren. De tevredenheid over hun huidige baas neemt toe naarmate de economische berichten onzekerder worden. Aan de ene kant zijn mensen terecht voorzichtiger. Maar sollicitatieangst is onterecht. Mooie kansen moet je benutten. Wij merken dat er minder vacatures zijn. Maar bedrijven hebben het nog steeds lastig om goede mensen te vinden. De arbeidsmarkt is heus niet zo gemakkelijk als de media suggereren. Instituten zoals het CBS en het Centraal Plan Bureau schreeuwden afgelopen jaren dat we naar een miljoen werklozen zouden gaan; ze hadden het mis. Natuurlijk, 100.000 werklozen extra zijn er veel, maar de berichten in media suggereren dat honderd­ duizenden hoog opgeleide mensen met ervaring op straat staan. De realiteit is eerder dat bedrijven lastig aan goede kandidaten komen. En dat heeft mede te maken met de sollicitatieangst. Veel jonge, hoog opgeleide mensen met enkele jaren ervaring hebben nu een vast contract. Ze willen hun zekerheid niet verruilen voor een jaarcontract en solliciteren dus niet. Onterecht. We hebben in Nederland een valse voorstelling van de betekenis van een vast contract. Als je baas tot de conclusie komt dat het niet meer klikt, verlies je je baan. Als het economisch slechter gaat, biedt een vast contract geen zekerheid. Je bent nooit verder dan één nieuwe baas verwijderd van je ontslag. We leven in de valse veronderstelling dat we ons leven lang veilig zijn met een vast contract. Ook banken borduren voort op oude systemen door voor bijvoorbeeld een hypotheek een vast contract te eisen. Daarnaast denk ik dat werkgevers best over een vast contract willen praten als ze een goede kandidaat kunnen krijgen, voor wie dat vast contract op dit moment belangrijk is. Durf dus te solliciteren. Leg je vraag voor een vast contract niet in het eerste gesprek op tafel. Maar als je verder bent in de procedure, kaart het dan aan. En vraag jezelf af hoe belangrijk schijnzekerheid voor je is. Het gaat op de arbeidsmarkt om vertrouwen in elkaar, werkgever en sollicitant. Als beiden denken eerst de kip of eerst het ei, kunnen ze nog lang op elkaar wachten.” John Hufkens Oprichter en directeur van de online vacaturesite Limburgvac en Brabantvac www.limburgvac.nl en www.brabantvac.nl

We hebben een valse voorstelling van een vast contract. Dat biedt slechts schijnzekerheid Alumni zuyd / 23


Zuydnieuws

Zuyd-alumni in het nieuws Geef documenten een nieuw leven Twee alumni hebben Knoowy opgezet, een online marktplaats voor het kopen en verkopen van zelfgemaakte digitale documenten. Je kunt er dus je scriptie of samenvatting verkopen, maar ook als je in een creatieve bui een thriller schrijft of nog een goed businessplan hebt

gemaakt, kun je er een extraatje mee verdienen. De twee Zuyd-alumni achter Knoowy zijn Kevin Dizy (Technische Bedrijfskunde, 2011) en Ernst Wemmers (Information Management, 2011). Beiden hebben in de minor StartersZuyd de basis voor Knoowy gelegd. Ze hopen meer mensen aan te zetten tot het delen van informatie doordat ze er nu wellicht voor betaald krijgen. Kevin: “Na het afronden van een vak belanden documenten meestal in de digitale rommelkast van je computer. Waarom zou je je harde werken verloren laten gaan. Geef documenten een nieuw leven.” Je kunt op de website van Knoowy precies zien hoeveel documenten al verkocht zijn.

CMD-alumnus bij Instagram

Waarschijnlijk gebruik je zelf ook Instagram op je smartphone om foto’s te delen. Sinds begin 2012 werkt Maykel Loomans (Communications and Multimedia Design, 2011) bij het bedrijf in California. Maykel kwam nog net op tijd binnen om de overname door Facebook mee te maken. Op 20

24 / Alumni zuyd

maart verhuisde Maykel naar San Francisco om aan de slag te gaan bij het internetbedrijf. In een interview met het weblog Industry zegt hij over zijn opleiding bij Zuyd: “Ik heb voor Multimedia Design gekozen vanwege alle foute redenen. Ik dacht dat het een gemakkelijke opleiding zou zijn met alle kennis die ik al had en dat ik altijd wel voor een master zou kunnen gaan in iets dat echt zinvol is. Maar het duurde niet lang voordat een van mijn klasgenoten me wist te interesseren voor op standaarden gebaseerd webdesign. Toen was de passie geboren en begon ik het designen te zien als vakmanschap en besloot om me volledig op de studie te richten.”


Tina Senff wint Gouden Spatel 2012

Tina Senff (Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek, 2011) heeft de Gouden Spatel gewonnen. Deze onderscheiding voor de beste chemische afstudeerscriptie wordt elk jaar toegekend door de KNVC. Tina heeft bij het academisch ziekenhuis in Aken onderzoek gedaan naar het

opsporen van relevante biomarkers om een voorspelling te kunnen doen over de resultaten van de behandeling van een bepaalde ziekte. Met haar afstudeerscriptie heeft ze ook de Zilveren Vlam gewonnen, een prijs voor de beste hbo-afstudeerder van alle biomedische laboratoriumopleidingen. Overigens heeft Johathan Cremers (Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek) de tweede prijs bij de Gouden Spatel in de wacht gesleept.

Public Treasury Scriptieprijs Geldstromen beheren in de publieke sector is een onderwerp dat actueler is dan ooit. Sanne Sijben (Financieel Management, 2011), wijdde haar afstudeerscriptie aan dit thema en dat heeft haar de Public Treasury Scriptieprijs opgeleverd. Sanne

onderzocht hiervoor bij de gemeente Maasgouw of het bestaande treasurybeleid de geldstromen op een voldoende effectieve en efficiĂŤnte manier beheert. Met de QR code hiernaast kun je haar scriptie downloaden.

Werken in de geestelijke gezondheidszorg: een echte uitdaging! www.mondriaan.eu Alumni zuyd / 25


ZuydJob Jos Habets (links) samen met Jeroen Hendrix.

Sitech-concept biedt technici unieke kansen De ruim 730 Sitech-medewerkers hebben op Chemelot en in Venlo hun vaste werkplek. Daar zijn ze dankzij het unieke concept van dit industrieel bedrijf kind aan huis bij aansprekende bedrijven als DSM, SABIC, LANXESS, OCI Nitrogen en andere procesgeoriënteerde bedrijven. Wat dat betekent voor je carrièremogelijkheden laat zich gemakkelijk raden. NAAM: JEROEN HENDRIX OPLEIDING: TECHNISCHE NATUURKUNDE / BESTURINGSTECHNOLOGIE FUNCTIE: TECHNICAL SUPPORT ENGINEER NAAM: JOS HABETS OPLEIDING: ELEKTROTECHNIEK / ENERGIETECHNIEK FUNCTIE: RELIABILITy ENGINEER SITECH SERVICES BV MEER INFORMATIE: WWW.SITECH.NL/WERKEN MAURICE BELTGENS, EMPLOyER BRANDING & RECRUITMENT OFFICER TELEFOON: 046-4763012

Chemelot heeft zich ontwikkeld tot een multi-user site, met zo’n 10.000 arbeidsplaatsen. Een aantal internationale spelers uit de procesindustrie heeft hier fabrieken en laboratoria gevestigd. Wat de site uniek maakt, is dat deze bedrijven sommige taken delen. Park Services bijvoorbeeld: brandweer, veiligheid, waterzuivering, diensten relevant voor de hele site. Maar ook Manufacturing Services: onderhoud, controleren en optimaliseren van processen en technische ondersteuning, activiteiten gericht op de afzonderlijke fabrieken. De 730 Sitech-medewerkers nemen deze taken op zich. De grootste afnemers van deze Manufacturing Services zijn DSM, LANXESS en OCI Nitrogen, de aandeelhouders van Sitech, wat de garantie is dat de relatie veel inniger is dan een normale klant-leverancier relatie. “We maken deel uit van het team van de fabriek waarvoor je werkt”, zegt Jos Habets, reliability engineer. “We werken aan hetzelfde doel: optimaliseren van de plants.”

Breed en diep Zijn taak is het om het plantmanagement te adviseren over de betrouwbaarheid van de plant. In Jos zijn situatie de ACN-plant. “Ik schat risico’s in, bijvoorbeeld als je bepaalde onderhoudswerkzaamheden uitstelt, onderhandel over de gewenste uptime van de fabriek, maak daar afspraken over en stem daar de onderhoudsprogramma’s op af. Je moet meedenken.” Jos zijn functie is breed: technische maar ook financiële aspecten spelen

26 / Alumni zuyd

een rol. Gaat het om specifieke kennis, dan kan hij terugvallen op een centrale groep Sitech-medewerkers die qua kennis de diepte ingaan. Jeroen Hendrix is zo’n collega die als Technical Support Engineer veel meer gericht is op de harde techniek en adviseert over de technische oplossingen om de efficiency van de plants te verbeteren. “De trigger om hier te komen werken, was voor mij de hoeveelheid techniek die je hier vindt. De omvang en de complexiteit van de installaties maken het interessant.”

Over je grenzen heen Wat Jeroen en Jos aanspreekt, is dat ze op zo’n multi-user site samenwerken met andere professionals en over de grenzen van hun eigen discipline heen kijken. “Je leert daardoor veel bij over wat aan je vakgebied raakt door samen te werken met je collega’s bij Sitech en de mensen in de plants”, zegt Jeroen. Dat schept op termijn nieuwe carrièremogelijkheden, binnen Sitech maar ook binnen de bedrijven die op Chemelot gevestigd zijn. “De hele site is je werkterrein. Iedere fabriek heeft zijn eigen uitdaging. Dat is de meerwaarde die Sitech biedt.”

World class Sitech wil een world class manufacturing bedrijf zijn. Daarom wordt veel geïnvesteerd in de kennis en kunde van medewerkers. Vakinhoudelijk worden ze continu uitgedaagd zich te ontwikkelen. “Je komt hier niet in een gespreid bedje”, zegt Maurice Beltgens. “Maar je kunt hier wel impact hebben.”


Interview Techniek

Techniek heeft de Toekomst in lustrumjaar hoger technisch onderwijs

Techniek moet oplossingen bieden Dit jaar is het precies 90 jaar geleden dat voor het eerst hoger technisch onderwijs in Heerlen werd aangeboden. Op het Tech Event afgelopen voorjaar is de aftrap gegeven voor het jubileumjaar. Het gaat echter vooral om de toekomst. Want techniek heeft de toekomst. “We willen jongeren verleiden voor deze toekomst,” aldus Bert Schroën, directeur van de faculteit Beta Sciences and Technology.

De technische faculteiten en daaraan gelieerde lectoraten gaan verder onder de naam faculteit Beta Sciences and Technology, waarbij BETA staat voor Built Environment, Engineering, Technology en Applied Sciences. Bert Schroën ziet de interesse voor de maakindustrie groeien. “Sinds de jaren tachtig hebben we afscheid genomen van de maakindustrie en stapte Nederland over op een dienstenindustrie. Maar waar wordt het geld verdiend? Men had niet het besef dat een dienstenindustrie slechts kan functioneren als er voldoende maakindustrie is.” Dat de industrie stilaan weer op de Nederlandse agenda komt te staan, bijvoorbeeld via het topsectorenbeleid, geeft Zuyd de kans een rol van betekenis te spelen. Dat is wat faculteit Beta Sciences and Technology wil doen.

Techniek in de samenleving Ronald Rovers, panellid tijdens het Tech Event in de Heerlense Stadsschouwburg, vindt dat de hogeschool op een unieke manier onderzoek, studenten en het bedrijfsleven combineert, bijvoorbeeld in de manier waarop De Wijk van Morgen in het onderwijs geïntegreerd is. Samen met de universiteit heeft de faculteit van de Europese Unie opdracht gekregen dit in een lesprogramma te vertalen dat je ook in andere regio’s kunt toepassen. Ook Gino van Strijdonck, nauw betrokken bij de opbouw van het centrum voor chemie op Chemelot, denkt dat Zuyd met projecten als De Wijk van Morgen, techniek in de zorg en de ontwikkeling van nieuwe materialen “ketens aan elkaar kan knopen”. De impact hiervan op de regio kan groot zijn. Techniek moet

Alumni zuyd / 27


echter niet omwille van de techniek ontwikkeld worden, benadrukt Ronald Rovers. “Techniek moet oplossingen bieden voor vragen in de samenleving.” Dat vindt ook Jan Rietsema, lector Techniek in de Zorg bij Zuyd. “We hebben te veel gezien dat techniek om de techniek tot een kloof leidt tussen de oplossingen en de mensen die er in de zorg mee moeten werken. Het gaat erom betekenis te geven aan de technologie. Geïsoleerde techniek is in de toekomst kansloos.”

Jongeren boeien Om de kansen die techniek biedt te verzilveren, zijn jongeren nodig die hierin geloven en hiervoor kiezen. Het kennisplatform grijpt daarom het jubileum aan voor een wedstrijd die jongeren moet uitdagen met techniek aan de slag te gaan. Jongeren van zowel technische vmbo-, mbo- als hbo-opleidingen kunnen hun visie op de rol in techniek verwoorden of uitbeelden. Daarmee maken ze kans op een prijs van 2.500 euro met een iPad voor elk groepslid dat wint. Stemmen gebeurt in meerdere ronden, vanaf eind september. De uiteindelijke winnaar wordt op 1 februari 2013 bekendgemaakt. Kijk voor meer informatie over deze wedstrijd op www.techniekheeftdetoekomst.nl Tijdens de prijsuitreiking op 1 februari 2013 zal tevens een groot feest gegeven worden voor medewerkers, studenten, alumni en andere betrokkenen van de faculteit Beta Sciences and Technology.

Boterhammen printen De Vlaamse trendwatcher Herman Koning schetste tijdens het Tech Event een aardig beeld zoals hij de toekomst ziet. En daar speelt techniek een wezenlijke rol in. Wat denk je bijvoorbeeld als je dagelijkse maaltijd straks uit een printer komt. “Philips en Electrolux zijn bezig moleculaire gastronomie te koppelen aan 3D printen”, aldus de trendwachter. Of eten we straks allemaal Entoboxen, voedsel gebaseerd op insecten omdat tegen 2016 door de toename van welvaart in opkomende landen een tekort aan vlees is ontstaan. Bètawetenschappers zullen onmisbaar zijn, voorspelde Koning. Ze moeten wel technologie ontwikkelen volgens het 0 1 2 3 concept: geen handleiding, 1 toegangsknop, 2 functieknoppen en 3 seconden om een probleem op te lossen.

28 / Alumni zuyd


Dus ik krijg bij jullie de ruimte om te groeien? Precies! Jouw carrière bij AZL Waar kun je het beste een mooie loopbaan beginnen? Precies, bij een organisatie die een gezonde groei doormaakt. Als pensioenbeheerder voor meer dan half miljoen mensen is AZL een toonaangevende speler in Nederland. Bij ons vind je een open informele sfeer en veel jonge collega´s. Je krijgt alle ruimte voor verdere ontwikkeling. Kortom een omgeving die uitnodigt om het beste uit jezelf te halen.

Meer weten? Kijk onder Carrière op www.azl.eu

AZL is onderdeel van ING

Adv_AZL_192x136_FC_Zuyd.indd 1

13-7-2012 15:23:52

Als je doet wat vindt hoef je je nooit te werken,

leuk

dat noemen wij passie.

Kijk voor het meest actuele aanbod van vacatures binnen bouw en techniek op www.continu.nl

Altijd de juiste mensen

018.180 Continu Adv. Jeroen_klant_A5_liggend.indd 1-2

19-04-2011 11:28:50


Alumna

Niki Ubags via masterstudie nu bezig met promotieonderzoek

Drang naar meer kennis

30 / Alumni zuyd


Soms neemt het leven een heel andere wending dan je jezelf had voorgenomen. Wat je nooit wilde, doe je toch. Niki Ubags wist aan het begin van haar hbo-studie zeker: dit is genoeg kennis. Nu promoveert ze, deels aan de Universiteit Maastricht, deels in het Amerikaanse Vermont. “Ik heb geleerd tegenslagen om te zetten in positieve dingen.” Waar andere studenten Life Sciences in het laatste jaar voor een onderzoekstage aan de Universiteit Maastricht kiezen, vertrok Niki Ubags naar het Fraunhofer instituut in Aken. “Ik had interesse in biotechnologie, wilde daar zelfs verder in gaan. Toen zich in Aken een leuk project aandiende, heb ik die kans aangegrepen.” Niet alleen vanwege het project. Ook omdat ze een andere cultuur wilde opsnuiven, in een ander land, met een andere taal. Ofschoon Niki er bijna op de fiets naar toe kon, is de onderzoekswereld achter Vaals een totaal andere dan de Nederlandse. “De aanpak van onderzoek is anders, de werkcultuur, hoe mensen met elkaar omgaan. Persoonlijk heb ik daar mijn weg moeten vinden in een omgeving waar geen andere studenten rondliepen.”

PhD contract Dat heeft haar mee gevormd. En de stage heeft haar duidelijk gemaakt dat biotechnologie toch niet zozeer de richting is die ze op wil. Na haar afstuderen in de zomer van 2009 is ze dan ook aan een masteropleiding in Maastricht begonnen. “Ik wil meer de klinische kant van het onderzoek op.” Vorig jaar heeft ze voor deze master acht maanden onderzoek gedaan aan de universiteit van het Amerikaanse Vermont. Dat is nu het vertrekpunt voor haar promotietraject. “Ik ben 1 november als PhD student in Maastricht gestart. In een onderzoek van de vakgroep pulmonologie. Eenderde van het onderzoek gebeurt in Vermont, ik zal dus de komende vier jaren elk jaar een aantal maanden in Amerika wonen en werken.”

Enthousiaste Amerikanen Daar heeft Niki geen enkele moeite mee. Het Amerikaanse leventje is haar goed bevallen. “Amerikanen zijn gemoedelijk. Iedereen staat klaar om je te helpen als je een vraag hebt. Dat is nogal een verschil met Nederland, waar de buschauffeur niet eens goedemorgen zegt.” Het valt haar vooral op hoe enthousiast de Amerikanen zijn. Dat ze tegelijkertijd wellicht ook oppervlakkiger zijn, deert haar niet. “Misschien komt dat doordat niemand in Amerika gebonden is. Vandaag woon je hier, volgend jaar misschien 800 kilometer verderop. Dat leventje went gauw.”

Leptine Niki onderzoekt nu de invloed van het verzadigingshormoon leptine op het afweermechanisme van de longen bij mensen met longproblemen, zoals COPD. Een hot topic, nu steeds meer mensen kampen met fors overgewicht en dus vaak leptine resistent zijn. “Ik onderzoek de samenhang tussen dit hormoon, het overgewicht en de longziekten.” Het project, een gezamenlijk initiatief van de Limburgse en Amerikaanse universiteit, past precies in Niki’s ambities. “Voor mij is belangrijk dat ik niet alleen met cellen bezig ben, maar ook naar de mensen achter deze cellen kijk. Dat mijn werk van het lab naar het ziekenhuisbed gaat. Niet alleen ontwikkelingsbiologie doen, maar het hele verhaal bekijken.” Dan heeft onderzoek zin. Dat betekent

niet, zo heeft Niki inmiddels wel geleerd, dat het allemaal van een leien dakje gaat. Als onderzoeker moet je doorzettingsvermogen hebben. Negen van de tien keer komt je verwachting niet uit. “Je moet desondanks proberen de positieve kant blijven in te zien. Dan ga je iets nieuws zoeken. Ik heb inmiddels geleerd tegenslagen om te zetten in positieve dingen.”

Doorzetter Dat is de boodschap die de alumna van de faculteit Life Sciences anderen wil meegeven. Ook al heeft ze nu een PhD-contract op zak, haar hbo-diploma heeft ze niet zomaar gekregen. “Ik heb veel moeite moeten doen om toetsen te halen. Maar als je echt wilt, kom je er wel.” Ze is zelfs blij dat ze via het hbo naar een masteropleiding en nu haar promotie is gegaan. De praktische ervaring uit het hbo geeft haar in de academische wereld een voorsprong. “Met de praktijkervaring liggen de hbo-bachelorstudenten voor op de universitaire bachelors. Je kunt alles leren, maar het is wel fijn om praktijkervaring te hebben.” Waarom wil ze eigenlijk promoveren, terwijl ze zes jaar geleden nog zei het hbo-diploma is voldoende? Niki: “Ik ben er nog niet helemaal achter. Maar ik denk dat de trigger is geweest dat ik meer wil weten. Na de master dacht ik: ik kan dit en ik wil dit. En als je dan een leuk project tegenkomt.”

Niki Ubags: als je echt wilt, kom je er wel Alumni zuyd / 31


ZuydJob Coppe Sturmans (links) en Jo Reinders: klanten ondersteunen hun assets optimaal te benutten.

Groeien door kennisdelen Klanten van de Perfact Group willen dat hun fabrieken en installaties optimaal presteren. Efficiënt, tegen lage kosten, met kleine voorraden. Coppe Sturmans, reliability maintenance engineer, ondersteunt ze daarin door de RCM Methodiek in hun organisaties te implementeren. “Deze methodiek (reliability centered maintenance) is bekend. Maar nergens staat eenduidig beschreven hoe je dit implementeert. Daar heb ik in mijn afstudeerstage een systematiek voor ontwikkeld. Perfact Group heeft me daarna de kans gegeven twee jaar praktijkervaring op te doen bij SABIC als maintenance engineer, terwijl ik ondertussen stap voor stap het product kon doorontwikkelen en in real life testen”, zegt Coppe Sturmans. Nu is hij zover om vanuit Perfact Group als projectleider dit soort trajecten bij klanten te gaan aansturen.

Kansen voor technici Naam: Coppe Sturmans Opleiding: Werktuigbouwkunde, 2010 Functie: reliability maintenance engineer Perfact Group Transportlaan 99 6163 CX Geleen Telefoon: 046-4230707 www.perfact-group.com

Coppe’s loopbaan tot nog toe is typerend voor de kansen die technisch opgeleide professionals bij Perfact Group krijgen. Kennis is de rode draad bij dit Limburgse bedrijf, dat kapitaal­ intensieve bedrijven uit de procesindustrie ondersteunt met hoog geschoolde en gedreven medewerkers. Jo Reinders, director operations: “Je moet hier een technische basis hebben, resultaten laten zien en leergierig zijn, dan kan de carrière snel gaan.”

Uitgedaagd Coppe is vooral gecharmeerd van de diversiteit. “Je kunt bij een groot

concern in dienst gaan, maar dan staat je groeilijn vast. Hier word ik voortdurend uitgedaagd om me te ontplooien. Je kunt hier groeien, professioneel en persoonlijk.” In de tijd dat hij bij SABIC gedetacheerd was, heeft hij regelmatig zijn Perfact Group collega’s geholpen met bijvoorbeeld audits en kortdurende projecten. Zo heeft hij bij andere organisaties in de keuken kunnen kijken. “We delen veel kennis met elkaar.” Het kennisdelen wordt de komende tijd zelfs in een formeel jasje gestoken doordat de Perfact Academy van start gaat. Jo: “Onze visie is samen bouwen en onze kennis kapitaliseren.”

Binding Sommigen worden niet graag gedetacheerd. Ze voelen zich dan noch thuis bij hun feitelijke werkgever, noch bij de klant. Jo Reinders is zich bewust van deze valkuil. “Daarom werken wij aan betrokkenheid, met cursussen en trainingen maar ook met social events. Onze mensen moeten zich één team voelen.” Deze teamspirit is er, vindt Coppe. “Als ik bij de klant bezig ben, voel ik me één van hen. Maar ik heb het rugnummer van Perfact Group. Hier liggen mijn uitdagingen en mijn toekomst.”

Perfact Group ondersteunt vanuit drie vestigingen (in Zuid-Limburg, het Duitse Roergebied en de Antwerpse haven/het Botlekgebied) klanten uit de kapitaalintensieve industrie bij het optimaliseren van hun assets. Hoewel de nadruk op techniek ligt, gebeurt de ondersteuning vanuit een integrale visie op techniek, organisatie, processen en de mensen. Het Limburgse bedrijf groeit gestaag en zoekt momenteel zowel in de bestaande drie geografische markten naar uitbreiding als daar buiten. “We overwegen een vierde vestiging, in Kazachstan.” Voor zowel bestaande als nieuwe projecten zoekt de groep steeds technisch geschoolde, gemotiveerde medewerkers die bereid zijn resultaten te laten zien en zich blijven ontwikkelen. “Stil staan kan hier niet”, aldus Jo Reinders.

32 / Alumni zuyd


Thijs Moonen, productie-ingenieur bij EdeA

Theorie én praktijk Thijs Moonen (26) studeerde chemische technologie aan de Hogeschool Zuyd en deed vervolgens de master scheikundige technologie aan de TU/e. Nu is hij productie-ingenieur stikstof, lucht en water bij EdeA. “Ik heb bewust voor een baan bij EdeA gekozen, omdat je hier elke dag te maken hebt met de combinatie theorie en praktijk; ik wilde niet alleen maar vanachter een bureau dingen bedenken, maar ook zien hoe het in de praktijk werkt. Hier heb ik de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ik achter mijn bureau zit en wanneer in de installaties. Veel vrijheid dus, maar meteen ook veel verantwoordelijkheid, want het werk moet wel gedaan worden én in orde zijn.” “Voor wat betreft mijn vakgebied kan ik hier echt mijn ei kwijt. Maar dat niet alleen, er komt nog meer bij kijken. Contact met toeleveranciers en klanten, troubleshooting, overleg met collega’s. En vooral ook: je ogen en oren open houden. Want de mensen hier hebben heel veel kennis en je kunt dus enorm van ze leren.”

Advertentie

Meer informatie over werken bij EdeA: 046 7021065 EdeA verzorgt de utilities op het Chemelot-terrein - www.edea.nl

Kom jij ons wijkteam versterken? Wij hebben veelzijdig werk voor

VERPLEEGKUNDIGEN (niveau 4 en 5)

Mooi mensenwerk! Kijk op www.groenekruisdomicura.nl


Alumnus

Rob Goossens nu persvoorlichter Roda JC

Scoren achter de schermen Op de grasmat kan Rob Goossens niet scoren voor Roda JC, maar achter de schermen des te meer. Net afgestudeerd aan de faculteit Commercieel Management, werkt hij fulltime als persvoorlichter bij de prof voetbalclub. Een baan uit duizenden vindt Rob het understatement van het jaar.

Eigen leerroute uitstippelen Terugkijkend zegt Rob Goossens zijn huidige baan te danken aan de bijzondere opleidingsstructuur van Commercieel Management. In deze studie staat het verwerven van competenties centraal. Waar en hoe je dat doet, zijn minder belangrijk, als je maar kunt aantonen dat je aan het eind van een blok je competenties hebt verworven. “Daardoor kon ik de opleiding, waarbij de lessen twee avonden in de week zijn, combineren met de lange stage bij Roda”, legt Rob uit. “Het feit dat je je eigen leerroute mag uitstippelen, heeft me tot deze baan gebracht. In een ouderwets systeem is het lastiger, ook omdat je dan vaak pas in je laatste jaar lang op stage mag. Ik mocht al in mijn tweede jaar laten zien wat ik in huis heb.”

34 / Alumni zuyd


Rob Goossens voetbalt nog in de zaal in zijn vrije tijd. Voor de rest werkt hij als persvoorlichter bij Roda JC Rob Goossens maalt er niet om dat zijn jongensdroom - profvoetballer worden - niet is uitgekomen. Als je merkt dat de echte top er niet in zit, moet je knopen durven door te hakken. “Mijn toekomst blijft in de sport”, zegt hij vastberaden. Rob doet namelijk de persvoorlichting bij Roda JC. Een baan waar hij in zijn studie al is ingegroeid. “In het tweede jaar heb ik hier een half jaar stage gedaan. Toen kreeg ik de vraag of ik niet 3,5 dag in de week tegen stagevergoeding verder wilde werken”, zegt Rob over zijn entree bij de Kerkraadse voetbalclub. Terwijl hij studeerde, werd Rob tegelijkertijd klaargestoomd voor zijn huidige functie. Twee weken voor de diploma-uitreiking in juni, kreeg hij zijn eerste contract aangeboden.

Regie in handen houden Persvoorlichting doen voor een prof voetbalclub betekent verantwoordelijk zijn voor alle communicatie, van wedstrijdposters, de content van de clubwebsite, het organiseren van persconferenties tot en met bepalen welke speler dit keer wel en welke niet voor de camera’s van Studio Sport mag komen. “Je moet wel stressbestendig zijn”, zegt Rob. Je weet immers nooit hoe de bal rolt. Als je met 7-1 verlies een pak slaag krijgt van PSV, weet je dat alle sportjournalisten aan de deur

staan. Daar moet je acuut op inspelen. En je zult ook voor de website een ander wedstrijdverslag dan normaal moeten schrijven. “Normaal schrijf ik altijd wel een wervend wedstrijdverslag, maar bij zo’n verlies moet je durven schrijven dat het gewoon matig voetbal was.” Moeilijker is het om de interviews goed te regelen. Rob heeft tijdens zijn stage al een persbeleid geschreven dat nu nog steeds als leidraad wordt gebruikt. In de aanloop naar een wedstrijd overlegt hij met de teammanager en de coach over hoe ze met de media zullen omgaan, welke spelers wellicht beter even uit de wind gehouden kunnen worden. Dan passeren de verschillende scenario’s de revue. “Na de wedstrijd ga ik altijd even het kleedlokaal in. Als een speler een rode kaart heeft gekregen, kun je die misschien beter geen interview laten geven als de emoties nog vers zijn, of de kaart terecht of niet was.” Waar het om gaat, zegt Rob, is dat hij als persvoorlichter de regie in eigen hand houdt. Aandacht voor de club is goed, maar hij wil zelf de touwtjes in handen houden. “Ik snap wel de belangen van de journalisten, die willen artikelen schrijven die scoren. Maar ik moet ook aan de eigen jongens denken. Journalisten kunnen altijd een interviewverzoek indienen voor een speler, maar wij bepalen uiteindelijk zelf of we aan dit verzoek willen meewerken.”

Geen 9 tot 5 job

Zuyd is topsportvriendelijke hogeschool Zuyd is sinds dit studiejaar een topsportvriendelijke hogeschool. Studerende topsporters kunnen namelijk gebruik maken van speciale regelingen, zoals een aangepast onderwijsprogramma en een topsportbegeleider. Daarnaast zijn er twee opleidingen met een sportgerelateerd profiel. Bij Facility Management kunnen studenten zich specialiseren in event-, leisure- en sportmanagement; bij de opleiding Biometrie is er de nieuwe afstudeerrichting Sportbiometrie. Zuyd zoekt verder samenwerking met de partijen die in Sittard-Geleen de Topsportzone Limburg gaan realiseren.

Rob is elke wedstrijd van Roda JC van de partij, uit en thuis. Verwacht dus geen werkdagen van 9 tot 5 in dit vak. Hij geniet er echter van. “Ik kom door het hele land, geniet van elk stadion waar ik kom, leer veel mensen kennen. Ik ben altijd fan geweest van Ajax. Dan is het toch prachtig als ik in de Arena achter de schermen mag kijken.” De Amsterdamse club moet het nu echter wel eventjes zonder de supporterssteun van Rob stellen. “Nu is Roda mijn club, die heb ik in mijn hart gesloten”, lacht hij. Persvoorlichter zijn is dus geen 9 tot 5 job. Dat merkt Rob ook in zijn privéleven. “Ik kan niet op een feestje komen zonder over Roda te praten.” Soms frustreert dat. Wil hij gewoon even stappen, knopen anderen het gesprek aan over Roda. “Ik heb nog nooit zoveel verzoeken gekregen om vriend te worden op Facebook sinds ik dit werk doe.” Je bent toch ook fan van de club?, vragen die vrienden. Rob: “Een fan is iemand anders. Roda is mijn werk. Ben jij ook fan van je werkgever?”

Wil je meer weten over dit onderwerp? Mail dan hans.gijsbers@zuyd.nl

Alumni zuyd / 35


Werken in de zorg? Meander en jij. MeanderGroep is de grootste zorgaanbieder in Parkstad en levert ook zorg in de Westelijke Mijnstreek. Wij zijn voortdurend op zoek naar enthousiaste medewerkers die onze organisatie komen versterken. Interesse? Bel dan voor openstaande vacatures naar 045 561 61 30 of mail naar meanderwerk@mgzl.nl. Mensen met aandacht

C 80 - M 100 - Y 40 - K 10

40% grijs

Intertek Chemicals and Pharmaceuticals, marktleider op het gebied van laboratorium services. Regelmatig zijn er binnen onze organisatie mogelijkheden voor (startende) Bachelors. We bieden een uitdagende loopbaan met goede carrière perspectieven.

Interesse? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 1268800


Financiën

Studieschuld slechts zelden kwijtgescholden Slechts weinig studenten weten als ze hun diploma krijgen precies hoeveel studieschuld ze hebben. Voor de lichting die in 2009 is afgestudeerd, begin stilaan het terugbetalen. Het kan dus geen kwaad je eens in de regels te verdiepen. De voorwaarden zijn heel duidelijk en staan op de website van DUO uitgelegd. De belangrijkste voorwaarde is: al het geleende geld moet terugbetaald worden. Daar bovenop betaal je rente, die fluctueert maar voor een periode van vijf jaar vast ligt. De hoogte van de rente hangt af van het jaar waarin je afstudeert of stopt met je opleiding. Wat veel studenten niet weten, is dat die rente ingaat op het moment dat ze het geld lenen en niet pas als ze beginnen met terugbetalen.

Rente betalen De gemiddelde schuld bedraagt dit jaar 14.450 euro. De alumni krijgen vijftien jaar de tijd om dat geld terug te betalen. Hoewel de rente niet erg hoog is, loont het toch om je schuld eerder in te lossen. Marjo Dullens, studentendecaan bij Zuyd Hogeschool: “Hoe langer je erover doet, hoe meer geld je nog bovenop je studieschuld moet betalen doordat de rentebetaling doorloopt.” Na die vijftien jaar moet je schuld tot de laatste cent terugbetaald zijn. Je hoort wel eens het fabeltje over kwijtschelden van leningen, maar dat gebeurt echt maar sporadisch. “Kwijtschelding kan voorkomen als iemand gedurende de volledige aflostermijn van vijftien jaar een heel laag inkomen heeft waardoor hij niet kan en hoeft af te lossen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die jarenlang in de bijstand zitten. Een situatie waar je natuurlijk niet van uitgaat als je een hbo-diploma hebt.”

tijdelijk stopzetten. Je mag voor minimaal drie maanden en maximaal vijf jaar de terugbetaling stopzetten. Wie in het buitenland woont, moet het terugbetalen voor minstens een jaar stopzetten. Let op: de rente loopt ondertussen wel door. Bovendien wordt de maximale terugbetalingstermijn van 15 jaar verlengd met de tijdspanne waarin je nu eventjes niet aflost op je studieschuld.

Soms pittige aflossing Het minimum bedrag dat je moet terugbetalen is 45 euro per maand, het gemiddelde is ongeveer 100 euro per maand. Dullens: “Geen onredelijk

bedrag wat moeilijk op te hoesten is als werkende, toch kan het in sommige gevallen best pittig zijn. Er kan rekening gehouden worden met je inkomen, maar niet met je uitgaven. Ze houden er dus geen rekening mee als jij net een dure lening voor je auto hebt afgesloten.” Toch werkt het andersom wel zo. Je studieschuld kan van invloed zijn bij het afsluiten van een andere lening of een hypotheek. “Banken weigeren echt niet meteen een hypotheek als jij nog een studieschuld hebt, maar het kan wel degelijk van invloed zijn.” Meer informatie: www.DUO.nl

Tijdelijk stopzetten Wel mag je sinds 1 januari 2012 het terugbetalen van je studiefinanciering

Alumni zuyd / 37


Masters

Masters bij Zuyd Economie & Management European Master Facility & Real Estate Management

Masterclass Personal Leadership

Faculteit Facility Management Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ HEERLEN

People & Business Management Havikstraat 5 6135 ED SITTARD

Gezondheid & Zorg Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ HEERLEN Leslocatie: Amersfoort

Contactpersonen Ton Stekelenburg: 06-14782036; ton.stekelenburg@zuyd.nl Hilde Krul: 043-35282652; hilde.krul@zuyd.nl Joop van Duren: 06-14523485; joop.vanduren@zuyd.nl

Contactpersoon Marliene Jacobs, marliene. jacobs@zuyd.nl, 046-4207163

Contactpersoon Laurien Kok, laurien.kok@zuyd.nl, 045-4006484

Duur: 4-5 maanden Belasting: 100 uur. Dit is exclusief bijeenkomsten Investering: € 2.995,00 Start september 2012

Startdatum: 01-09-2012 Duur: 2 jaar Belasting: 25 uur per week Investering bij start in 2012: € 3.623,00 per jaar

Duur: 14 maanden Belasting: 20 uur per week Investering: € 8.900,00 www.masterfacilityrealestate.com

Master Innovative Hospitality Management Hotel Management School Maastricht Bethlehemweg 2 6222 BM MAASTRICHT Contactpersonen Ton Stekelenburg: 06-14782036; ton.stekelenburg@zuyd.nl Hilde Krul: admissionsmasterihm@ zuyd.nl / hilde.krul@zuyd.nl

Masterclass Business Process Improvement People & Business Management Havikstraat 5 6135 ED SITTARD Contactpersoon Marliene Jacobs, marliene. jacobs@zuyd.nl, 046-4207163 Duur: 4-5 maanden Belasting: 100 uur. Dit is exclusief bijeenkomsten Investering: € 2.995,00 Start september 2012

Master of Arts Therapies

Master of Comparative European Social Studies (MACESS) Sociale Studies Brusselseweg 150 6217 HB MAASTRICHT Contactpersoon Anne van den Berg, anne.vandenberg@zuyd.nl, 043-3466634 Investering: € 2.750,00

Master Scientific Illustration

Duur: 1 jaar Belasting: 30 uur per week Investering: € 12.500,00

Gezondheid & Welzijn Master Advanced Nursing Practice

Academie Beeldende Kunsten Maastricht Maastricht Masters of Architecture and Arts Brusselsestraat 75 6211 PC MAASTRICHT

www.masterinnovativehospitality.com

Gezondheid & Zorg Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ HEERLEN

Contactpersoon R. Trompert, 043-3219645

Master Personal Leadership in Innovation and Change People & Business Management Havikstraat 5 6135 ED SITTARD Contactpersoon Marliene Jacobs, marliene.jacobs@zuyd.nl, 046-4207163 Duur: minimaal 2, maximaal 5 jaar Belasting: 100 uur per masterclass exclusief bijeenkomsten Investering: € 22.500,00 Start januari & september

38 / Alumni zuyd

Contactpersonen Nicole Niessing, nicole.niessing@zuyd.nl, 045-4006461 dr.Gerrie Bours, coördinator en hoofdopleider AGZ, gerrie.bours@zuyd.nl drs. Hans van Drongelen, hoofdopleider GGZ, hans.vandrongelen@zuyd.nl Startdatum: 31-08-2012 Duur: 2 jaar Belasting: 40 uur per week

Duur: 2 jaar Belasting: 20 of 40 uur Investering: n.t.b.

Techniek & Bouw European Master Facility & Real Estate Management Faculteit Facility Management Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ HEERLEN


Contactpersonen Ton Stekelenburg: 06-14782036; ton.stekelenburg@zuyd.nl Hilde Krul: 043-35282652; hilde.krul@zuyd.nl Joop van Duren: 06-14523485; joop.vanduren@zuyd.nl Duur: 14 maanden Belasting: 20 uur per week Investering: € 8.900,00

Kunst & Cultuur Master Interior Architecture Academie Beeldende Kunsten Maastricht Maastricht Masters of Architecture and Arts Brusselsestraat 75 6211 PC MAASTRICHT Contactpersoon J. Bischofs, 043-3219645

www.masterfacilityrealestate.com

Vrije tijd & Recreatie

Duur: 2 jaar Belasting: 28 uur Investering: € 1.713,00

Master Innovative Hospitality Management

Master of Architecture

Hotel Management School Maastricht Bethlehemweg 2 6222 BM MAASTRICHT Contactpersonen Ton Stekelenburg: 06-14782036; ton.stekelenburg@zuyd.nl Hilde Krul: admissionsmasterihm@ zuyd.nl / hilde.krul@zuyd.nl Duur: 1 jaar Belasting: 30 uur per week Investering: € 12.500,00 www.masterinnovativehospitality. com

Contactpersoon R. Trompert, 043-3219645

Academie Beeldende Kunsten Maastricht Maastricht Masters of Architecture and Arts Brusselsestraat 75 6211 PC MAASTRICHT Contactpersoon C. Apers, 043-3219645 Duur: 4 jaar Belasting: 20 uur per week onderwijs (waarvan circa 10 contacturen) en minimaal 20 uur per week praktijk. Investering: € 1.713,00

Duur: 2 jaar Belasting: 20 of 40 uur Investering: n.t.b.

Master of Music Conservatorium Maastricht Afdeling klassiek: Bonnefantenstraat 15 6211 KL MAASTRICHT Afdeling jazz/pop: Fr. Romanusweg 90 6221 AH MAASTRICHT Contactpersonen Josien Mennen: josien.mennen@zuyd.nl / 0433466680 Jo Peeters: jo.peeters@zuyd.nl / 043-3466680 Duur: 2 jaar Belasting: 120 EC’s (40 uur per week) Investering: € 1.713,00 per jaar (voor studenten buiten Europa € 6.800,00 per jaar)

Master of Education in Arts

Master of Arts Therapies

Conservatorium Maastricht (hoofdadres) Bonnefantenstraat 15 6211 KL MAASTRICHT

Gezondheid & Zorg Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ HEERLEN Leslocatie: Amersfoort

Adres opleiding Docent Muziek: Fr. Romanusweg 90 6221 AH MAASTRICHT

Contactpersoon Laurien Kok, laurien.kok@zuyd.nl, 045-4006484

Contactpersoon Maastricht en Tilburg: Mevr. Renske de Groot r.degroot@fontys.nl

Contactpersoon Laurien Kok, laurien.kok@zuyd.nl, 045-4006484

Startdatum: 01-09-2012 Duur: 2 jaar Belasting: 25 uur per week Investering bij start in 2012: € 3.623,00 per jaar

Startdatum: 01-09-2012 Duur: 2 jaar Belasting: 25 uur per week Investering bij start in 2012: € 3.623,00 per jaar

Duur: 2 jaar Belasting: 60 EC’s (18 uur per week, wekelijks 1 volle dag; daarnaast excursies en zelfstudie) Investering: € 1.713,00 per jaar (voor studenten buiten Europa € 6.800,00 per jaar)

Master Scientific Illustration

Onderwijs, Gedrag & Maatschappij Master of Arts Therapies Gezondheid & Zorg Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ HEERLEN Leslocatie: Amersfoort

Academie Beeldende Kunsten Maastricht Maastricht Masters of Architecture and Arts Brusselsestraat 75 6211 PC MAASTRICHT

Alumni zuyd / 39


Zuydnieuws

Zuyd-medewerkers en studenten zamelen geld in voor goed doel in Zambia Medewerkers en studenten van Zuyd hebben via de actie Zweet voor Zambia in totaal 42.000 euro ingezameld. Dat geld gaat naar de stichting Geef de kinderen van Mpongwe een Toekomst. Deze stichting van oud-docente Ton Korsten ondersteunt met tal van projecten de inwoners van het district Mpongwe in Zambia. De 42.000 euro worden besteed aan een solarinstallatie voor de nieuwe technische school die in aanbouw is. Een kleine zestig studenten van Zuyd zijn afgelopen jaren op de een of andere manier betrokken geraakt bij de stichting. Studenten die terugkeren van een weken of maanden durend verblijf, zijn altijd diep onder de indruk. “Ze krijgen er luggage for life”, zegt

Ton, wijzend naar de levenservaring die de studenten er opdoen.

Technische school Dit keer hebben studenten en docenten via het project Zweet voor Zambia geld ingezameld voor de in aanbouw zijnde technische school. Met het geld kan de stichting voor een duurzame energievoorziening zorgen. Afgezien van de stroom voor de machines in de houten metaalwerkplaats, wordt straks het volledige schoolgebouw qua energie gevoed met de zonnepanelen op het dak. Ton Korsten: “We leren de studenten zo hoe ze de aarde leefbaar kunnen houden. De zon schijnt hier volop. Maak daar gebruik van. Daarnaast kunnen we omdat we straks elektriciteit hebben, avondonderwijs

aanbieden.” In een regio waarin veel kinderen na hun elfde niet meer naar school gaan vanwege geldgebrek, is dat geen overbodige luxe.

Rol studenten De actie Zweet voor Zambia is georganiseerd en begeleid door studenten Communication & Multimedia Design. Het businessplan voor de nieuwe school, waarin straks tientallen lokale mensen werk vinden, is geschreven door studenten International Business, terwijl Techniek- en Bouwkunde studenten betrokken zijn bij de bouwplannen en de feitelijke bouw van de school. Ook in de toekomst blijft Zuyd nauw betrokken bij de acties van de stichting en zullen studenten er projecten uitvoeren.

Technische talenten gezocht Tebodin is op zoek naar ambitieuze Engineers, Designers en Consultants die een mooie carrière willen maken bij een internationaal bedrijf.

T t

W

E

W

Wat vragen wij?

Tebodin always close

▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Een afgeronde technische HBO en/of WO opleiding Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden Goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal Een klant- en resultaatgerichte instelling Ambitieuze en enthousiaste persoonlijkheid

Kijk voor alle vacatures en stagemogelijkheden op www.werkenbijtebodin.nl

40 / Alumni zuyd

5202_TB_AD_Technische_talenten_192x136.indd 1

▪ ▪ ▪

K

V

Volg Tebodin ook op: Tebodin is een veelzijdig, internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. Je krijgt er de ruimte om je eigen carrièrepad uit te zetten. Onze mensen verdienen de beste ondersteuning. We zijn een betrokken en aantrekkelijke werkgever met de instrumenten om medewerkers uit te dagen, te ontwikkelen en te belonen.

▪ ▪

K

w

Voor meer informatie over vacatures en stages neem je contact op met Pascalle van der Schoot; p.vanderschoot@tebodin.com

V

en

P

10-05-2012 16:05:25


Zuydnieuws

Activeer je account je op de alumniwebsite Activeer Zuyd Hogeschool maakt voor iedere laatstejaars student een account aan op de alumniwebsite (www.zuyd.nl/alumni). Het enige dat je nog hoeft te doen, is in te loggen met je oude accountgegevens van Zuyd en dan jouw alumni-account te activeren door een nieuw e-mailadres in te voeren. Hogeschool Zuyd maakt voor iedere laatstejaars student een account aan

account op de alumniwebsite

op de alumniwebsite (www.hszuyd.nl/alumni). Het enige dat je nog hoeft te doen, is je account te activeren door een nieuw e-mailadres in te voeren. Vanaf dat moment heb je toegang tot alle diensten en voordelen van deze

site. Je vinkt zelf aan welke diensten je wilt gebruiken. Een hele leuke functie is netwerken: je kunt je oud-studiegenoten volgen in hun carrière. Handig als je een bepaalde werkgever op het oog hebt en je wilt checken of er misschiendat eenmoment oud-klasgenoot werkt. Jaarlijks er ook enkele honderden Vanaf heb je toegang tot alleworden diensten en voordelen van vacatures via de alumniwebsite verspreid. deze site. Je vinkt zelf aan welke diensten je wilt gebruiken. Een hele leuke functie is netwerken: je kunt je oud-studiegenoten volgen in Heelcarrière. aantrekkelijk is de die je als oud-student krijgt Hogeschool hun Handig alskorting je een bepaalde werkgever op hetbij oog hebt en je wilt er misschien een En oud-klasgenoot werkt. Jaarlijks Zuyd voorchecken sommigeofvervolgopleidingen. dat terwijl de registratie gratis is! worden er ook enkele honderden vacatures via de alumniwebsite Kijk snel op: www.hszuyd.nl/alumni verspreid. Al meer dan 12.000 alumni hebben zich geregistreerd.

Korting Heel aantrekkelijk is de korting die je als oud-student krijgt bij Zuyd voor vervolgopleidingen. EnZuyd dat terwijl de registratie gratis Kijksommige op de website van Hogeschool bij alumni. is! Hier Kijk snel op: www.zuyd.nl/alumni. hebben zich al meer dan 12.000 oud-studenten geregistreerd!

Méér uitdagende hbo-jobs vind je bij deze organisaties

Hai Vu, productie-ingenieur bij EdeA

Goed zijn in je vak www.werkenbijtebodin.nl

www.continu.nl

Hai Vu studeerde hts chemische technologie en kwam toen meteen bij EdeA. Hij is nu Productie-ingenieur stikstof, lucht, water. “Kernwoorden van mijn werk zijn veelzijdigheid en veel verantwoordelijkheid binnen grenzen. Binnen die grenzen ben je zelfstandig en krijg je alle vrijheid, maar daarmee ook de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Je bent bezig met het optimaliseren van performance, kosten en veiligheid van de installaties. Daarbinnen kun je nadruk www.koenenenco.nl leggen op wat je interesseert.” “Als je je werk goed doet, heb je alle vrijheid om je te ontwikkelen op gebieden die je goed liggen. Voor mij is dat troubleshooting bijvoorbeeld, maar ook dingen als een scope schrijven voor een modificatie, overleg met toeleveranciers en contact met klanten. Je moet hier overigens wel goed zijn in je vak. Gelukkig hebben de mensen bij EdeA veel kennis in huis waar je veel van kunt leren. www.hspro.nl Dus ben je leergierig en wil je een uitdagende werkkring dan….”

het interessantste bedrijf in gas, water en licht

Platform voor en door ondernemende Limburgers Meer informatie over werken bij EdeA: 046 - 70 21 000 EdeA verzorgt de utilities op het Chemelot-terrein -www.wijlimburg.nl www.edea.nl Alumni zuyd / 41


Adressen Zuyd Nieuw Eyckholt 300 Postbus 550 6400 AN Heerlen Telefoon: + 31 45 400 6060 www.zuyd.nl

Zuyd, partner voor professionals Telefoon: 088 - 9893000 directadvies@zuyd.nl Alumni-activiteiten E-mail: alumni@zuyd.nl www.zuyd.nl/alumni Wilt u samenwerken met Zuyd, bel dan met een van onze contactpersonen: Creative City Karel Janssen Telefoon: +31 43 326 3359 Mobiel: +31 6 2122 8475 creative.city@zuyd.nl Gebouwde Omgeving Ludo Kockelkorn Telefoon: +31 45 400 6720 Mobiel: +31 6 1299 7818 gebouwdeomgeving@zuyd.nl

Colofon Alumni Zuyd Magazine is een uitgave van Borgerpark Media in samen­ werking met de dienst Onderwijs en Onderzoek (O&O) van Zuyd. Deze editie wordt gestuurd naar alle alumni van 2008, 2007 en 2006 die zich geregistreerd hebben via de alumniwebsite van Zuyd (www.zuyd.nl/alumni).

Concept en realisatie Borgerpark Media Vlodropperweg 62 Postbus 8027 6060 AA Posterholt Telefoon: 0475-711362 info@borgerparkmedia.nl www.borgerparkmedia.nl Coördinatie vanuit Zuyd Corine Castenmiller, communicatieadviseur Rob Nijst, communicatieadviseur

ICT Marion Fenijn Telefoon: +31 45 400 6400 Mobiel: +31 6 2502 7208 eict@zuyd.nl

Redactie VOF Franc Coenen Publiciteit, Elsloo E-mail: franc.coenen@fcp.nl

Ondernemen/Centre for Entrepreneurship Zuyd Kees van Aken Telefoon: +31 46 420 7020 Mobiel: +31 6 1400 2404 ondernemen@zuyd.nl

Franc Coenen Jo Goossens (fotografie) Jesper de Vaan Marie-Louise Vrancken

Gezondheidszorg Bert Starmans Telefoon: +31 45 400 6190 Mobiel: +31 6 5321 1656 Sioe Li Liem Telefoon: +31 45 400 6190 Mobiel: +31 6 5166 3816 qualityoflife@zuyd.nl

Verkoop en marketing Borgerpark Media

Technology & Design Willem Janssen Telefoon: +31 45 400 6201 Mobiel: +31 6 4275 7104 technologyanddesign@zuyd.nl

Gonnie Gorissen Claudia Griens Marion Polmans Arno Römers Opmaak Stienissen Media, Valkenswaard Overname van artikelen is toegestaan mits bronvermelding en toezending van bewijsexemplaar. September 2012

Dit Alumni Zuyd Magazine wordt je aangeboden door Zuyd Hogeschool omdat je geregistreerd bent bij de alumniwebsite. Heb je tips of opmerkingen, mail ze dan naar alumni@zuyd.nl

42 / Alumni zuyd


Jouw volgende carrièrestap In dit Alumni Zuyd Magazine presenteren zich tal van bedrijven en organisaties die juist voor hbo’ers aantrekkelijke functies en doorgroeimogelijkheden bieden. Wordt dit jouw volgende carrièrestap? Lees in de ZuydJobs en profielen over boeiende werkgevers voor hbo’ers. Of kijk in de advertenties welke uitdagingen er voor hbo’ers zijn!

Chemie & Life Sciences DSM Dyneema SABIC Intertek

11 16 34

Financiële dienstverlening Obvion Hypotheken AZL Koenen & Co

5 27 39

IT Insign.it

20

Overheid Igom

31

Techniek Cofely Kusters Engineering Sitech Services Perfact Group EdeA Akzo Nobel Lybrae Consultants Tebodin Werving en selectie Continu HSPro Zorg Mondriaan GroenekruisDomicura MeanderGroep

pagina 2 omslag 20 24 30 31 34 34 38, 39

27, 39 39

23 31 34


Alumni Zuyd Magazine  

Halfjaarlijks magazine voor alumni van Zuyd Hogeschool

Advertisement