Page 1


JOUSTAVASTI PERILLE

Yhteydet myös satamiin ja lentoasemalle

OnniBus.com koivistonauto.fi Kaikki matkaliput myös Ärrältä!

www.koivistonauto.fi


Uusi kausi, uudet tuulet Veikkausliigakausi 2019 on vihdoinkin täällä. Odotettavissa on jännittävä kausi, sillä moni asia on talven aikana muuttunut. Viime syksyn suuria uutisia oli se, että Veikkausliiga pelataan tästä lähtien uudistuneella sarjajärjestelmällä. Kahden ns. normaalin kierroksen jälkeen joukkueet jatkavat ylä- ja alaloppusarjoissa. Jännitystä ja mielenkiintoa riittää siis pitkälle syksyyn saakka. Sanomattakin on selvää, että meidän tavoitteemme on pelata yläloppusarjassa ja päätyä mahdollisimman korkealle. FC Lahti lähtee kauteen myös muuttuneena ja uudistuneena. Tavoitteemme oli viime kauden jälkeen lahtelaistaa joukkuettamme. Tämä onnistui hienosti, sillä Reippaan ja Kuusysin laadukkaan junioripolun menestyksellisesti suorittaneita jalkapallolahjakkuuksia on yhä useampia.

Koko FC Lahti United -verkostossa teemme yhteistyökumppaniemme kanssa laadukasta työtä. Tätä kautta FC Lahteen nousee lisää osaavia nuoria pelaajia. Pitkäaikaisen yhteistyön tuloksia alkaa näkyä hienosti. Olemme Vahvemmat Yhdessä! Eri ikäluokkien maajoukkuekuviot ovat jo tulleet tutuiksi monelle edustusjoukkueemme pelaajalle. Joukkueessamme on ilahduttavasti myös paluumuuttajia ja kokemusta kansainvälisistä sarjoista ja kuvioista. Suomalainen jalkapallo on hyvässä nosteessa ja parhaimmillaan sitä näkee Veikkausliigassa. Toivon, että jalkapallon ystävät löytävät peleihimme Kisapuistoon ja Lahden Stadionille. Tule yksin tai porukassa, jalkapallokatsomossa löydät aina ystäviä. Tervetuloa kannustamaan FC Lahti menestykseen!

SUNNUNTAINA

Kausijulkaisun toimittajat: Jani Uhrman, Tommi Leirilaakso, Miko Heikkinen, Lauri Ilola, Taitto Taneli Okkonen


Kuva: Kim Kallström

Tuorein ajatuksin kohti lahtelaisen jalkapalloilun tulevaisuutta FC Lahden joukkue oli kauden 2018 jälkeen suurten muutosten edessä, kun joukkuetta pitkään luotsanneen Toni Korkeakunnaksen sopimus purettiin kauden loppumetreillä. Myös toimiston puolella virisivät muutoksen tuulet. Seuran toimitusjohtajana vuodesta 2014 lähtien toiminut Tomi Honkanen ilmoitti marraskuussa siirtyvänsä uusien haasteiden äärelle. Samaan hengenvetoon käynnistettiin uuden toimitusjohtajan hakuprosessi. Maaliskuussa FC Lahti julkisti seuran toimitusjohtajaksi 28-vuotiaan Juho-Matti Heikarin. Teksti: Jani Uhrman

M

ikään uusi nimi ei Heikari FC Lahden papereissa ole. Lahtelaisen juniorikoulun läpikäynyt Heikari nimittäin edusti FC Lahtea pelaajana vuosina 2009, 2010 ja 2011. Nyt miehen nimi ei kuitenkaan löydy pelaajasopimuksesta, vaan hänen missionaan on auttaa FC Lahtea parempiin saavutuksiin pelikenttien ulkopuolelta käsin. Nuoresta iästään huolimatta Heikarille on kertynyt runsaasti teorian ja käytännön kokemusta kovista bisnesympyröistä. Heikari valmistui Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta ja työskenteli viimeiset 3 vuotta Trainers’ Housessa, jonka riveissä käytännön kokemusta kertyi eri tehtävissä suurten yritysorganisaatioiden strategisten hankkeiden mm. johtamisen ja myynnin kehittämisen parissa. ”Sain alkuvuodesta puhelun headhunterilta, joka kysyi ehtisinkö hetken jutella. Juteltiin ja kun kuulin mistä oli kyse, asiat etenivät nopeasti.”

FC Lahti haki tehtävään henkilöä, jolla olisi raikkaita näkökulmia organisaation kaupalliseen johtamiseen ja myyntiin. Prosessissa käytiin läpi useita erilaisilla ansioluetteloilla esittäytyneitä henkilöitä. Heikari kuitenkin koettiin parhaalla tavalla seuran päämääriä edistäväksi henkilöksi. “Seuran hallituksen kanssa käytyjen palaverien jälkeen molemmat osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että tämä voisi olla hyvä liitto. Minulla oli hyvä putki auki konsulttimaailmassa, mutta koin tämän olevan ainutlaatuinen mahdollisuus, jota en halunnut jättää käyttämättä.”

Nuorella tiimillä, kokemuksen säestämänä Heikarin valinta Veikkausliigaseuran toimitusjohtajaksi nostatti otsikoita ja keskustelua, eikä vähiten hänen nuoren ikänsä johdosta. Heikarin saama palaute on ollut kan-

nustavaa ja positiivista. Tuore toimitusjohtaja tietää, että uuden sukupolven edustajan saaminen rooliin oli sitä mitä haettiin. Hän kokee sen ehdottomasti myös voimavarana nykyaikaisen urheilujohtamisen haasteissa.

mitusjohtajan posti mukautuu tekijänsä mukaisesti. Karkeasti ottaen tehtäväni on kuitenkin sama kuin missä tahansa yrityksessä. Toimia niin, että saadaan budjetti kasaan ja toisaalta taas huolehtia siitä, että siinä pysytään.”

“Meillä on toimiston puolella hyvä ja nuori tiimi. Uskon, että tällä porukalla saadaan puhallettua positiivista draivia purjeisiin ja avattua myös hieman uusia näkökulmia siihen, mitä jalkapalloseuran toiminta voi nykypäivänä pitää sisällään.” Heikari kertoo nähneensä läheltä seuran aiempien toimitusjohtajien työskentelyä ja hän on käynyt aiheesta keskusteluita eri henkilöiden kanssa. Heikari uskoo, että hänelle on muodostunut hyvin realistinen kuva siitä, mitä toimitusjohtajan työ suomalaisessa jalkapalloseurassa on.

Suomalainen urheilu ei bisneksen näkökulmasta lepää kovinkaan vahvoilla kantimilla. Yhdistys- ja yritysajattelun välimaastossa tasapainottelussa on kasvukipunsa, eikä varsinkaan jalkapalloilevasta Suomesta kaupallisia sankaritarinoita löydy kirjaksi asti. Lokeron ulkopuolelta löytyy kuitenkin hienoja esimerkkejä siitä, kuinka pienemmillä resursseilla on saatu rakennettua isoja asioita. Heikari uskoo, että hänen kokemuksensa nimenomaan kovasta bisnesmaailmasta avaa mahdollisuuden tuoreille ajatuksille ja tien ulos vakiintuneista normeista.

“Arki realisoituu varmasti käytännön kautta ja tämäkin toi-

“Otetaan ajatuksia sieltä, missä homma on saatu toimimaan

ja pyritään soveltamaan niitä omaan tekemiseen ja omiin lähtökohtiin. Nykypäivänä jalkapalloseura on yritys siinä missä muutkin ja vaikka toimintakenttä on hieman erilainen, niin perustavanlaatuiset lainalaisuudet toistuvat. Eli toimintaa määrittää se, millaisia lukuja saadaan viivan alle.“ Heikari uskoo, että toimistolla päivittäin työskentelevä porukka muodostaa seuran hallituksen kanssa dynaamisen tiimin, jonka osaaminen tulee näkymään positiivisella tavalla myös ulospäin seuran toiminnassa. “Seuran hallituksen kanssa on alusta alkaen ollut hyvä keskusteluyhteys. Pyrimme hyödyntämään kokonaisvaltaisesti kaiken käytössä olevan osaamisen ja kontaktipinnat. Hallitus on hyvin operatiivinen ja sieltä suunnalta on luvattu runsaasti tukea.”


Kuva: Juha Tamminen

1) Kahdentoista joukkueen kaksinkertainen runkosarja (132 ottelua); 2) kuuden joukkueen yksinkertainen mestaruussarja ja kuuden joukkueen yksinkertainen haastajasarja (30 ottelua); 3) viiden joukkueen lopputurnaus yhdestä EL-paikasta (5 ottelua). Yhteensä Veikkausliigassa 2019 pelataan 167 ottelua. Jatkossa 22 kierroksen runkosarjan jälkeen joukkueet jaetaan mestaruussarjaan ja haastajasarjaan. Joukkueet jatkavat näissä loppusarjoissa niistä pisteistä, jotka ovat runkosarjan aikana keränneet. Mestaruussarjan voittaja voittaa Suomen mestaruuden ja saa paikan Mestarien liigan karsinnoissa. Toinen joukkue saa hopeaa ja paikan Eurooppa-liigan karsinnoissa. Kolmas joukkue saa pronssia ja pääsee toiseksi joukkueeksi mestaruussarjan jälkeen viimeisestä Eurooppa-liigan paikasta pelattavan lopputurnauksen finaaliin. Muut mestaruussarjan joukkueet pääsevät osallistumaan lopputurnaukseen, kuten myös haastajasarjan ensimmäinen joukkue.

Paikallisuus voimavarana Oman työnsä kannalta Heikari pitää yhtenä tärkeimmistä kysymyksistä sitä, millainen kaiku seuran nimellä kaupungissa on. Seuran toimintaa vuosia ulkopuolelta seuranneena hänellä on jäänyt hyvä kuva siitä, millaista jälkeä on tehty edellisen toimitusjohtajan aikana. “FC Lahdessa on tehty viime vuosina hyvää työtä ja ainakin ulospäin on välittynyt sellainen kuva, että seuran profiilia on pystytty nostamaan huomattavasti. Sen päälle on hyvä tehdä uutta. Tärkeää on kuitenkin sopivassa määrin puhdistaa pöytää ja omaksua ajatus, että tämä on nyt uuden ajanjakson alku.” Pienen kaupungin jalkapalloseurasta puhuttaessa asiakassegmentti rajautuu yllättävän pieneksi. Heikari kuitenkin näkee paikallisuudessa voimavaran, jota tulee vaalia ja joka takaa toiminnalle vakaan perustan.

“Minä en halua puhua rajoitteista, vaan kääntäisin ne mielummin haasteiksi. Paikallisuus ja talousalueen koko tietysti tuo omia reunaehtojaan. Myös ne pitää pystyä näkemään mahdollisuutena. Vaikka olen asunut pitkään muualla, on oma identiteettini rakentunut hyvin voimakkaasti lahtelaisuuden ympärille. Minulle on kunnia-asia nostaa kotiseutua esille ja tehdä hyviä asioita Lahden ja lahtelaisten hyväksi.” Heikari muistelee ensimmäisen voimakkaan FC Lahteen liittyvän muistonsa liittyvän vuonna 2002 Allianssia vastaan pelattu Suomen Cupin välieräotteluun, josta FC Lahti eteni rankkarikisan jälkeen finaaliin. Hän muistaa myös seuranneensa Finnair Stadionilla FC Lahden ensimmäisen pronssimitalin sinetöinyttä ottelua HJK:ta vastaan. Kentän puolella hän on pelaajana todistanut sekä putoamisen divisioonaan 2010 että nousun takaisin liigaan 2011.

“Urheilu tarjoaa parhaimmillaan suuria tunteita ja elämyksiä. Nämä ovat juuri niitä hetkiä, joita urheilun seuraamisella haetaan. Niitä meidän pitää pystyä myös yleisölle tarjoamaan. Ensisijaisesti tietysti haetaan nousuja, mutta myös laskut kuuluvat vuoristorataan.” Yksi voimakkaita tunteita herättävä keskustelunaihe lahtelaisessa jalkapallossa on tietysti Kisapuisto ja sen tulevaisuus. Heikari ei halua vielä pestinsä alkumetreillä ottaa aiheeseen kantaa liian hanakasti. Hän toteaa suurpiirteisesti Kisapuiston kuitenkin olevan voimakkaasti lahtelaista jalkapalloa tulevaisuudessa määrittävä tekijä. “Jalkapalloromantikkona ja intohimoisena futismiehenä toivon tietysti näkeväni FC Lahden pelaavan europelejä Kisapuistossa. En näe mitään esteitä sille, etteikö tämä olisi mahdollista jopa nopeammin kuin osaamme ajatella.”

Lopputurnauksessa joukkueet sijoilta 4. – 7. pelaavat ensiksi yksinkertaiset pudotuspelit. Voittaja pääsee kohtaamaan pronssijoukkueen kaksiosaisessa finaalissa, jonka voittaja saa viimeisen jaossa olevan paikan seuraavan kauden Eurooppa-liigaan. Haastajasarjan viimeinen joukkue putoaa Ykköseen. Toiseksi viimeinen joukkue osallistuu Ykkösen joukkuetta vastaan pelattavaan karsintaottelupariin sarjapaikasta seuraavan kauden Veikkausliigassa.


Suomen 1995 ikäluokan lahjakkaimpiin jalkapallon pelaajiin kuuluva Mikko Viitikko pukee ensi kaudella päällensä FC Lahden pelipaidan. Nuorisomaajoukkueiden vakionimi Viitikko on jo ehtinyt tehdä läpimurtonsa Veikkausliigan topparieliittiin ja tehdä vuoden visiitin Suomen rajojen ulkopuolellakin. Järkälemäisen topparin uraa ovat kuitenkin varjostaneet lukuisat loukkaantumiset, jotka ovat hidastaneet urakehitystä. Loukkaantumiset ovat nyt takanapäin ja näytönhaluja uhkuva Viitikko on valmis pelaamaan uransa parhaan kauden radiomastojen juurella.

H

elsingin Kannelmäessä lapsuutensa viettänyt Viitikko aloitti pallon potkimisen HJK:n junioreissa ja vietti seurassa pitkän pätkän. A- ja B-junioreiden kautta tie vei HJK:n farmiseuran virkaa toimittaneeseen Kakkosen seuraan Klubi04:een ja sieltä aina miesten edustusjoukkueeseen Veikkausliigaan. Viitikko oli joukkueensa johtavia pelaajia alusta alkaen. Siitä osoituksena olkoon esimerkiksi varhaisessa vaiheessa olkavarteen pujotettu kapteenin nauha. - Olin ensimmäisestä edustusjoukkueesta lähtien seitsemän vuotta kapteeni. Silloin tajusin, kun sain sen nauhan, että minuun uskotaan ja minulla on potentiaalia. Sitten kun sai kutsun maajoukkueeseen, niin se toi lisää virtaa ja uskoa omaan tekemiseen. Olen aina tiennyt, että tästä voi tehdä ammatin itselleen. Hyvin siinä kävi, Viitikko aloittaa. Pelipaikka vakiintui puolustuslinjan keskustaan varhaisessa vaiheessa. - Olin aina pidempi kuin muut ja se oli varmaan osa syynä sille. Itse en myöskään ole ollut mikään pikakiituri ikinä. Topparina pystyt lukemaan peliä ja silloin ei tarvitse niin paljoa vauhtia. Viitikon lahjakkuus ei jäänyt huomaamatta maajoukkuevalinnoista vastaavilta henkilöiltä. - Olen alusta asti (U-15) ollut mukana jokaisessa maajoukkuetapahtumassa. Yksi Belgian turnaus jäi ker-

Kuva: Aleksi Tikkala

ran väliin, koska olin kipeä silloin. Sitten U-21 maajoukkueessa jouduin jättämään kanssa aika paljon reissuja väliin todella rikkonaisella kaudella 2016. Vajaa tai reilut 40 nuorisomaajoukkuepeliä on tullut yhteensä pelattua, Viitikko kertoo.

arvokasta kokemusta liigavauhdista. Loukkaantumiset kuitenkin katkaisivat kauden ennen aikojaan.

Kaudella 2014 Viitikko nousi HJK:n miesten edustusjoukkueeseen ja sai samalla kaudella tulikasteensa liigakentillä. Viitikon vyölle kertyi lopulta kolme liigaottelua kasvattajaseuransa paidassa.

Kaudella 2015 Viitikko esiintyi yhteensä 14 ottelussa ja seuraavalla kaudella lukemat olivat tismalleen samat.

- Tein debyyttini Suomen Cupin puolivälierässä Ropsia vastaan silloisella Sonera Stadiumilla. Heti kun pääsin kentälle, niin jalkapöytäni murtui. Pääsin vasta touko-kesäkuussa täyteen kuntoon. Sen jälkeen sain pelata vielä kolme peliä liigaa. Myllykoskella tein liigadebyytin. 1-0 voitettiin ja Robin Lod taisi tehdä maalin, Viitikko muistelee. Viitikko päätti kauden päätteeksi nostaa kytkintä ja lähteä hakemaan vastuuta länsirannikolta. Vaasan Palloseura lupaili nuorukaiselle isoa roolia ja se oli juuri sitä, mitä Viitikko haki. - Meillä oli HJK:ssa tosi kovia jätkiä topparin paikalle, kuten Valtteri Moren, Tapio Heikkilä, Markus Heikkinen ja Gideon Baah. Näin, että olin ehkä se viides vaihtoehto. Vaasasta oltiin tosi kiinnostuneita ja luvattiin paljon peliaikaa. Otin sitten sen kortin ja lähdin, Viitikko perustelee valintaansa. Harjoituskausi Vaasassa sujui erinomaisesti ja Viitikko nappasi paikan avauskokoonpanosta suunnitellusti. Alkukaudella Viitikko luuti Vepsun alakerrassa ja sai itselleen

- Vieraspelissä Lahdessa repesi takareisi, niin siinä meni 3 kuukautta kuntoutuessa.

- Kauden 2016 kenraalipelissä minulla hajosi nilkka ja siinä meni alkukausi pipariksi. Kolmas kerta toden sanoo ja kolmantena kautena Vaasassa Viitikko pelasi 25 liigapeliä tehden lopullisen läpimurtonsa liigan toppariaatelistoon. VPS:n kausi joukkueena oli hyvin kaksijakoinen. Ensimmäinen puolisko sujui loistavasti ja vaasalaiset olivat liigan kärkijoukkueita. Jälkimmäinen puolisko oli puolestaan pohjanoteeraus äärimmäiseen pallonhallinta futikseen nojanneelle joukkueelle. - Silloinkin loukkaannuin alkukaudesta ja seitsemän peliä meni ohi. Loput pelit taisin yhtä peliä lukuun ottamatta pelata. 16 viimeisestä pelistä saimme vain yhden voiton. Me laskettiin, että jos oltaisiin edes kuusi peliä voitettu, niin oltaisiin oltu mitaleilla. Viitikon sopimus VPS:n kanssa loppui kauden 2017 päätteeksi ja oli jälleen aika hakea uusia virikkeitä. Viitikko odotteli agenttinsa Teemu Turusen kanssa seurojen yhteydenottoja. Niitä tuli paljon ja FC Lahti oli yksi niistä seuroista, jotka tiedustelivat Viitikon tilannetta. Lahteen hän ei vielä tuol-

loin kuitenkaan päätynyt. Viitikon seuravalinta nostatti kulmakarvoja Suomessa, sillä hän päätyi Norjan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Fredrikstad FK:n riveihin. Moni odotti, että läpimurtonsa Veikkausliigassa tehnyt Viitikko olisi päätynyt korkeammalle tasolle. - Sinne tuli koutsiksi Norjan maajoukkueen vanha valmentaja. Se on tosi iso seura Norjassa ja pelannut monta vuotta pääsarjassa. Siellä oli tosi iso organisaatio, futiskaupunki ja olosuhteet olivat aivan viimeisen päälle. Siellä oli projekti, että noustaan takaisin ykkösdivariin ja sieltä mahdollisimman nopeasti takaisin pääsarjaan. Fredrikstad kasasi jalkeille hyvän joukkueen ja harjoituskaudella se onnistui voittamaan pariin otteeseen jopa pääsarjaseuran. Viitikon omalta osalta harjoituskausi oli myös nappisuoritus. Norjan kolmanneksi korkeimman sarjatason vauhti yllätti Viitikon. - Tempo oli kovempi kuin Veikkausliigassa. Se ei ollut niin organisoitua, eikä taktisesti lähellekään Veikkausliigaa. Se oli semmoista Championship futista, Viitikko näkee. Parista ensimmäisestä sarjaottelusta Viitikko oli sivussa loukkaantumisen vuoksi, mutta kolmannella kierroksella hän pääsi joukkueen avauskokoonpanoon. - Vedin liukutaklauksen sääret edellä ja kaverin joku luu osui minua sääreen. Sain tilanteesta keltaisen kortin. Tunsin, että nyt tulee puujalka sääreen.

Puujalka se ei todellakaan ollut. - Siitä tuli sairaalareissu ja se pilasi periaatteessa koko kauden, Viitikko sanoo pettymys äänessään. Pelin jälkeisenä päivänä sääri oli todella kireä. Viitikko pystyi vaivoin kävelemään, mutta hän ajatteli sen olevan normaalia seurausta puujalasta. Toisena päivänä sääri oli jo kivikova, eikä kävelystä tullut mitään. - Menin stadionille ja ne heittivät minut päivystykseen, että saisin lähetteen sairaalaan. Venailin siellä kolme tuntia, mutta ne laittoivat minut kotiin. Menin kotiin ja itkin siellä melkein tunnin. Sitten soitin fysiolle, että heitä minut sairaalaan, ei tästä tule mitään. Naapurissa asunut seuran toinen suomalaispelaaja Joona Veteli hyppäsi auton ohjaksiin ja ajoi Viitikon sairaalaan. Parin tunnin pikakelaus eteenpäin ja Viitikko makasi jo leikkauspöydällä. - Sääri oli täyttynyt verellä. Se meinasi räjähtää ja mennä kuolioon. Leikkauksessa ne avasivat säären ja ottivat lihaksen ulos, jotta se sai happea. - Siinä oli semmoinen riski, että jos olisin venannut pidempään, niin ne olisivat leikanneet jalan lonkan kohdalta pois. Se oli tunneista tai päivistä kiinni. Yleensä olet kolarissa tai tiput katolta, että tällaisia operaatioita tehdään. Aika huonoa tuuria.


Kuva: Juha Tamminen

Näin Mikko Viitikko pysäytti Jasse Tuomisen Elisa Stadionin avausottelussa 2016.

Säären tuli toiselle puolelle 23 ja toiselle 11 tikkiä. Viikon ajan Viitikko oli sairaalahoidossa ja säärestä otettiin laitteella verta pois säännöllisesti. Sääreen jäi tilanteesta muistoksi isot arvet.

rakentamaan lähestulkoon tyhjältä pöydältä.

- Meni reilut kolme kuukautta, että olin 100 prosenttisessa kunnossa. Meillä oli kolme fysiota siellä, niin yksi heistä oli minun kanssa joka päivä. Saatiin voimat takaisin pohkeeseen, tasapaino kuntoon ja liikeradat normaaleiksi. Sitten kaikki veri oli pakkautunut nilkkaan, niin meni noin kuukausi, että saatiin veri pois nilkasta. Hermo vähän vaurioitui, eikä jalkapöydässä ole enää täyttä tuntoa.

- Lahti oli ensimmäinen, joka oli kiinnostunut. Se oli aika lähellä, että olisin tullut tänne jo toissa vuonna. Meillä oli ”Risun” (Sami Ristilä) kanssa hyvät keskustelut. Tykkäsin hänen pelillisistä tavoitteistaan ja mitä fudista aiotaan pelata. Sitten Jani Tanska ja Matti Klinga tulivat tänne, jotka ovat mielestäni hyviä pelaajia. Minulle oli iso rooli luvassa, niin tämä oli mielestäni paras mahdollinen paikka.

Kuntouduttuaan Viitikko pelasi reilun kymmenkunta peliä Fredrikstadin kakkosjoukkueessa Norjan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla. - Pelit menivät osaltani tosi hyvin, mutta se oli vähän semmoista pelailua. Ykkösjoukkueessa vastuuta ei herunut loppukauden aikana ja Viitikko veti tästä omat johtopäätöksensä. - Tajusin, ettei ole mitään järkeä jäädä, kun ei ole mitään luottoa valmentajalta. Fredrikstadin kausi päättyi pettymykseen, kun se epäonnistui nousutavoitteestaan ja hävisi nousukarsinnoissa K. Oslolle. Aika oli kypsä siirrolle Lahteen, jossa puhalsivat muutoksen tuulet. Lahden päävalmentaja oli vaihtunut kauden 2018 lopulla Toni Korkeakunnaksesta Sami Ristilään ja kauden 2019 joukkuetta lähdettiin

Mikä sai sinut päätymään juuri Lahteen, vaikka kysyntää olisi varmasti ollut muuallakin?

Viitikon tähtäin on edelleen ulkomailla. Mies itse tietää, että päästäkseen isommille areenoille, pitää Veikkausliigassa pystyä pelaamaan ehjä ja hyvä kausi. - Tein vuoden sopimuksen sillä ajatuksella, että saisin tosi hyvän kauden alle. Pysyisin kunnossa ja sitten ehkä pääsisin koittamaan uudestaan jossain, jos tulee mahdollisuus. Menen peli kerrallaan. Jos saadaan hyvä kausi alle joukkueena, niin se voisi olla mahdollista. Lahteen sopeutuminen on sujunut hänellä hyvin ja asiaa on auttanut, että kaupungissa asuu jo entuudestaan sukulaisia ja kavereita. - Asun tässä keskustan lähellä. Olen tykännyt, täällä kaikki on lähellä. Mutsi on Hartolasta kotoisin, niin täällä asuu paljon sukulaisia. Muutenkin pari tuttua asuu täällä, muun muassa Pelicansissa pelaava Niko Kivelä on hyvä kaverini.

Lahden valmistautuminen kauteen on sujunut tulosten valossa hyvin. Suomen Cupin lohkovaiheesta joukkue selvitti tiensä jatkopeleihin ja kahdeksan parhaan joukkueen Lahti eteni kaadettuaan vieraskentällä Kolmosessa pelaavan FC Kiiston lukemin 5-0. Joukkueen pelillisistä otteista on ajoittain näkynyt se, että joukkue on kokenut isoja muutoksia pelaajarintamalla sekä taktisesti. Täysin ehjää 90 minuuttista joukkue ei ole vielä pystynyt pelaamaan.

auttaa meidän hyökkäyspelaamista, jos saamme pallon lähellä vastustajan maalia. Olemme monipuolinen ja energinen joukkue, Viitikko lupaa.

- Olemme käyneet pelitapaamme hyvin läpi ja sen pitäisi olla aika selvää jo. Näen, että olemme kaiken kaikkiaan menneet joka pelissä vähän eteenpäin. Se on positiivista, että olemme päästäneet vähän maaleja. Meidän puolustuspelaaminen on jo hyvällä mallilla, mutta meidän täytyy viilata vielä meidän hyökkäyspelaamista. Emme ole mielestäni saaneet hyvää kokonaista peliä, mutta minulla on luottavaiset fiilikset.

- Todellakin, olemme puhuneet paljon niistä. Niistä pitää syntyä tällä kaudella useampi maali ja puolustussuuntaan me olemme se joukkue, jolle ei tehdä erikoistilanteista maaleja. Ainakaan kulmista ei saa päästää maaleja, Viitikko alleviivaa.

- Meillä on todella kunnianhimoiset tavoitteet hyökkäyspelin suhteen, niin kaikki ymmärtää, ettei se tapahdu yhdessä päivässä. Nyt pitää vaan hioa ja hioa. Olemme katsoneet klippejä peleistä ja niissä näkyy hyviä asioita. Niitä pitää vaan saada koko ajan enemmän ja enemmän siirrettyä peleihin, joukkueen varakapteenistoon valittu Viitikko jatkaa. Minkälaista jalkapalloa Ristilän suojatit tulevat lahtelaiselle jalkapallokansalle ensi kaudella esittämään? - Me tulemme pelaamaan puolustuspelillisesti tosi aggressiivisesti. Prässäämme ylhäältä ja yritämme voittaa pallo ylhäällä, mikä taas

Joukkueessa on Viitikonkin lisäksi runsaasti kokoa ja näköä. 190 senttimetrisiä tai pidempiä pelaajia ovat hänen lisäkseen Jani Tanska, Teemu Pennikangas, Erik Törnros ja Irfan Sadik. Erikoistilanteet ovat yksi ase, joista lahtelaiset aikovat ensi kaudella iskeä.

Veikkausliigaa pelataan ensi kaudella ensi kertaa uudella sarjasysteemillä, jossa kahden kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään- ja alempaan loppusarjaan. Turkissa vietetyllä harjoitusleirillä joukkue oli keskustellut tavoitteistaan ja siellä ylempään loppusarjaan selviytyminen oli naulattu minitavoitteeksi. - Se on ihan ehdoton tavoite, että ollaan kahden kierroksen jälkeen siellä ylemmässä loppusarjassa. Näen meidät ihan realistisesti mitalisijoituksille. Lahti aloittaa kautensa Kisapuiston tekonurmella, mutta siirtyy neljän kotiottelun jälkeen Lahden Stadionille. Lahden Stadionilla pelialustana toimii luonnonnurmi. Aiheutuuko pelipaikan ja alustan vaihdoksesta harmaita hiuksia? - En usko, että se vaikuttaa miten-

kään. Henkilökohtaisesti se on tosi hyvä, että päästään nurtsille, koska sillä on paras pelata – oli kentän kunto mikä tahansa. Viitikko pitää itseään modernina topparina, joka pystyy painimaan väkevästi kaksinkamppailuissa, mutta myös avaamaan peliä pallollisena. - Mielestäni olen rauhallinen pallon kanssa ja olen hyvä pääpalloissa. Pystyn syöttämään monipuolisesti ja olen hyvä avaamaan peliä, se on ollut vahvuuteni ihan alusta asti. Norjassa paransin paljon boksipelaamisessa. - 1 vs 1 tilanteissa nopeata linkkiä tai hyökkääjää vastaan pitää vielä parantaa. Viitikko viettää kesäisin aikaansa jalkapallokentän lisäksi golf-viheriöllä. Pallopelit ovat hänellä verissä. - Olen aika hyvä kaikissa pallopeleissä ja tykkään urheilla monipuolisesti. Pukukopissa pyörii huhu, että olisin joukkueen paras biliksessä. Se ei ole kaukaa haettu, Viitikko virnuilee. Lahden ja HJK:n kohtaamiset ovat pelaajien sekä seurojen kannattajien keskuudessa odotettuja tapahtumia. Viime kaudella Lahti voitti kolmesta kohtaamisesta kaksi, HJK yhden. HJK:n kasvatti Viitikko odottaa näitä pelejä vesi kielellä. - Odotan innolla niitä pelejä! On siitä jo aikaa, kun olin Klubissa, mutta kyllä ne varmaan vielä muistavat minut. Ne pelit sytyttävät eniten.

Teksti: Miko Heikkinen


Kuva: Aleksi Tikkal

Maalivahti on joukkueen alakerran johtaja ja puolustuksen viimeinen lukko. Tällä kaudella FC Lahden maalia vartioi saksalainen Patrick Rakovsky, jolle kovat paikat tai nimekkäät vastustajat eivät ole enää uusi asia. Bundesliigassa ja 2. Bundesliigassa 39 ottelua pelannut Rakovsky on 25-vuotias, mutta ehtinyt nähdä jo paljon urallaan. Ennen Lahteen siirtymistä Rakovsky pelasi Belgiassa Lierse SK:n riveissä.

R

akovsky ajautui viime vuonna tilanteeseen, jossa hän jäi ilman seuraa. Lierse SK ajautui konkurssiin, minkä vuoksi Rakovskyn oli aika etsiä uusi joukkue. Koti löytyi kahden maston juurelta, eikä valinta tunnu Rakovskyn mielestä lainkaan hassummalta. Ainoastaan pitkä talvikausi ennen Veikkausliiga-kauden alkua on tuntunut oudolta.

Luistelua Vesijärvellä

–Onhan tämä tauko hieman liian pitkä, kun on tottunut sen kestävän noin kuusi viikkoa. Täällä se menee hieman eri tavalla, kun on harjoituskausi ja sen seassa cupin pelejä. Kolmen-neljän kuukauden odottamisen jälkeen tuntuu varmasti hyvältä aloittaa kausi, Rakovsky naurahtaa.

–Tiesin, että HJK yrittää pelata paljon maata pitkin, mutta sitä en odottanut, että muutkin pelaavat niin. Ja hyvä niin. Minulle on hyvin luontaista, ettei palloa potkaista vain niin kauas kuin mahdollista, vaan se pelataan tarkasti omalle pelaajalle, Rakovsky toteaa.

Kokemus Euroopan isoista sarjoista, luontainen johtajuus ja tasaisuus maalivahtina ovat Rakovskyn vahvuuksia. Niille on käyttöä, sillä ennakkoon Rakovsky on lahtelaisten tärkeimpiä pelaajia. Saksalaistorjuja tiedostaa, ettei paikka pelaavana maalivahtina tule ilmaiseksi, vaan sen eteen on tehtävä parhaansa. –Totta kai haluan olla maalivahti numero yksi, mutta minun on todistettava se. Sen vuoksi ei ole varaa tuudittautua mihinkään. Minulla on melko monipuolisesti kokemusta eri sarjoista ja yritän hyödyntää sitä myös Suomessa, Rakovsky tuumaa.

Suomeen saapuessaan Rakovsky odotti joukkueiden pelaavan brittidivareista tuttua suoraviivaista jalkapalloa. Maalivahdin yllätykseksi useat joukkueet ovatkin pitäneet palloa maassa ja rakentaneet peliä maltillisin siirroin. Se sopii Rakovskylle.

Toinen, joskin pienempi yllätys oli itse kaupunki. Testijaksolla Rakovskylle tulivat tutuiksi lähinnä hotelli ja harjoituskenttä. Kevään edetessä on ollut paremmin aikaa tutustua paremmin mastokaupunkiin. Tutustuminen on sujunut urheilupainotteisesti, sillä jalkapallon jälkeen Rakovskylle tulee Lahdesta mieleen jääkiekko ja talviurheilu. Pariin otteeseen Rakovsky on vaihtanut jalkapallokengät luistimiin, mikä ei tosin ole uusi asia. Rakovskyn vaimo on luonut uraa taitoluistelijana. –Asumme molemmat täällä ja vaimoni opettaa luistelua eri jäähalleissa. Hän on kotoisin Arizonasta ja tottunut, että ulkona on montakymmentä astetta lämmintä. Ei ihme, että täällä on tuntunut ajoittain kylmältä, Rakovsky hymähtää. –Ennen tänne muuttoa vaimoni ei ollut koskaan luistellut ulkona. Ei

toisaalta ihme, kun Arizonassa on niin lämmin ja jään sijaan ulkona on aavikkoa. Täällä olemme käyneet luistelemassa Kisapuistossa ja myös järven jäällä. Häneltä se sujui ehkä vähän paremmin kuin minulta, Rakovsky tuumaa. Haaveiden Bundesliiga Rakovskyn juniorivuodet olivat värikkäitä. Jalkapallon hän aloitti jo kahden vuoden ikäisenä kotinsa takapihalla. Ensimmäinen pelipaikka ei suinkaan ollut maalivahti, vaan hyökkääjä. Tolppien väliin Rakovsky vaihtoi huomattuaan sen olevan mieluisampaa kuin pallon kiinni juokseminen. –Oli mukavaa seisoa pallojen tiellä, ottaa niitä kiinni ja hyppiä kuraiseen maahan. Siispä minusta tuli maalivahti, Rakosvky kertaa. Takapiha ja paikallinen junioriseura jäivät taakse viiden vanhana, kun Rakovsky muutti Prahaan. Siellä Rakovsky liittyi ensin Dukla Prahan juniorijoukkueeseen. Pian seura vaihtui Sparta Prahaan ja jonkin ajan päästä Slavia Prahaan. Rakovsky vaihtoi vielä kerran Sparta Prahaan, kunnes murrosiässä koitti paluu Saksaan. –Pelasin Tsekissä 14-vuotiaaksi, kunnes siirryin Schalken nuorisojoukkueeseen. Pelasin siellä 18-vuotiaaksi ja menin sen jälkeen Nürnbergiin, Rakovsky kertaa aikaansa nuorena maalivahtina. Nürnbergissä Rakovsky vietti kuusi vuotta ja pääsi samalla toteuttamaan yhden haaveistaan. Ensimmäinen Bundesliiga-otte-

lu ja vieläpä suurseura Borussia Dortmundin vieraana jätti Rakovskyyn ikuisen muistijäljen. Ikimuistoiseen peliin on helppo palata edelleen, Kisapuiston pukukopin uumenissa. Borussia Dortmundia vastaan Rakovsky piti maalinsa koskemattomana koko ensimmäisen puoliajan. Toisella puoliajalla Dortmund vyörytti vastustamattomasti kaksi maalin FC Nürnbergin verkkoon. Saksassa Schalke ja Dortmund ovat perinteisiä paikallisvastuksia toisilleen. Schalken juniorikoulun läpi käyneelle Rakovskylle ottelu oli tästä syystä normaalia merkittävämpi. –Muistan sen ottelun todella hyvin. Dortmund oli mestari ja matkalla toiseen mestaruuteen sillä kaudella. Heillä oli kova joukkue: Lewandovsky, Hummels, Götze ja niin edelleen. Lehdessä oli ennen ottelua juttua minusta ja siinä kerrottiin, että entinen Schalke-pelaaja haluaa kaataa Dortmundin. Ottelussa olin juoksemassa maalilleni, kohti Dortmundin kannattajapäätyä ja muistan, kuinka sieltä heiteltiin banaaneja minua kohti ja näytettiin varmaan monta tuhatta keskisormea, Rakovsky nauraa.

Cech joukkuetoverina Keski-Euroopassa pelaajamassa on valtava. Rakovskyn uran alkutaipaleen joukkuetovereista monet ovat nykyisin kovan luokan pelureita. Heidän otteita Rakovsky seuraa tarkasti edelleen.

–Nuoruudessa tuli esimerkiksi pelattua monia pelaajia vastaan ja siitä olen oppinut seuraamaan heidän tekemisiään. Esimerkiksi ter Stegen ja Bernd Leno ovat minua vuoden vanhempia ja heitä vastaan tuli pelattua. Timo Horn oli kanssani nuorten maajoukkueessa. He ovat ikäluokkani maalivahteja, joita tulee seurattua, Rakovsky kertoo. Maalivahteja, joita Rakovsky katsoo ylöspäin, on niin ikään useita. Peter Cech pelasi Rakovskyn joukkuetoverina Sparta Prahassa, minkä lisäksi Saksan ja koko maailman parhaisiin torjujiin lukeutuva Manuel Neuer on Rakovskyn arvostusasteikolla korkealla. Maailmalta katseen voi kääntää lopuksi takaisin Lahteen ja Kisapuistoon. Rakovsky viettää Lahdessa tulevan kauden ja kenties seuraavan. Rakovsky haluaa FC Lahden yllättävän monet tulevalla kaudella. –Täytyy olla rehellinen ja sanoa, etten tiedä vielä kaikista joukkueista tarpeeksi, jotta voisin verrata niitä Lahteen. Meillä on joka tapauksessa vahva joukkue ja kaiken onnistuessa olemme korkealla taulukossa. HJK on suosikki, mutta kaikki sen jälkeen on auki, Rakovsky ennustaa.

Teksti: Lauri Ilola


FC LAHDEN PELIASUT 2019 Kaudella 2019 FC Lahti jatkaa perinteisellä Umbron mustalla ykkösasulla. Rinnuksessa on viime kauden tapaan sisäilmaratkaisuja tarjoavan Haltonin, vahvasti lahtelaista urheilua tukevan Lahti Energian ja Prima Powerin tunnukset. Uutena rintaan tulee aikasemmin hartiassa ollut heinolalainen Wiitta

OY. Vasemmassa hihassa jatkaa Planmill. Shortseissa tutuilla paikoilla jatkavat Terveystalo, Etelä-Suomen Sanomat ja italialaisia makuja tarjoava perinteikäs Mamma Maria. Lahden kakkosasu uudistuu, valkoinen paita korvautuu punaisella. Shortsit ja sukat

ovat valkoiset. Maalivahtien ykkösasut ovat kokonaan siniset. Maalivahtien kakkos ja kolmosasut ovat kultainen ja valkoinen. Suurin uudistus peliasuihin tulee numeroihin. FC Lahti tarjosi kausikorttien ostajille mahdollisuuden saada oma kuva peli-

numeroihin. Pelinumerot onkin täytetty FC Lahden katsojien kuvista tehdyllä mosaiikilla. Numerot ovat ainutlaatuiset Suomessa. Koti- ja vierasasujen selässä on pelaajien nimet.

Kuvat: Aleksi Tikkala


Valmennus & taustat

Pelaajakuvat Aleksi Tikkala

SAMI RISTILÄ

TONI HUUHKA

PEKKA LAGERBLOM

ARI KORHONEN

PEKKA PENTTINEN

JUSSI JUURIKKA

päävalmentaja

maalivahtivalmentaja

MIKKO POUTIAINEN

valmentaja

huoltopäällikkö

ERNO JOKINEN

valmentaja

joukkueenjohtaja

JANNE KAARTTI

HANNELE FORSMAN

fysioterapeutti

fysioterapeutti

hieroja

psyykkinen valmentaja

JUHO-MATTI HEIKARI

JUSSI LÄNSITALO

PÄIVI ARPIAINEN

TANELI OKKONEN

toimitusjohtaja Tel +358 40 7579055 juho-matti.heikari(at)fclahti.fi

myyntipäällikkö Tel +358 44 2726687 jussi.lansitalo(at)fclahti.fi

toimistopäällikkö Tel +358 44 0808120 paivi.arpiainen(at)fclahti.fi

mediapäällikkö Tel +358 41 5474211 taneli.okkonen(at)fclahti.fi

TONI LINDBERG

MIKA SANDBERG

KIMMO HÄRKÖNEN

MEDIATIIMI

akatemiatoiminta Tel +358 40 5108695 toni.lindberg(at)fcreipas.fi

FC Lahti United Tel + 348 45 1676625 sandberg.mika(at)fclahti.fi

Turvallisuuspäällikkö Taneli Okkonen Lauri Ilola Tel +358 40 5244363 Tommi Leirilaakso Jussi Länsitalo kimmo.harkonen(at)jarjestys.fi Miko Heikkinen Aleksi Salonen

SLO:t (kannattajien yhteyshenkilöt): Atte Vilhunen (+358 40 8227047), Taneli Okkonen (+358 41 5474211).


2

3

5

6

JANI TANSKA

MIKKO HAUHIA

MIKKO VIITIKKO

EEMELI VIRTA

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 79 Nopeus: 40 Fysiikka: 74 Laukaus: 65 Erikoiskyky: Syöttäminen: 75 Vapaapotkut 99! Harhautukset: 40

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 76 Nopeus: 71 Fysiikka: 75 Laukaus: 80 Erikoiskyky: Syöttäminen: 81 Visio Harhautukset: 75

Pelipaikka | puolustaja Syntymäaika | 29.7.1988 Pituus | 194 cm Paino | 86 kg Edelliset seurat | MyPa, KooTeePee, FF Jaro, VPS, TPS, FC Lahti, Assyriska FF, FC Lahti, Ilves ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 75 Nopeus: 65 Fysiikka: 70 Laukaus: 20 Erikoiskyky: Syöttäminen: 70 pääpeli, boxin puolustaminen Harhautukset: 20 KUMMIYRITYS:

Pelipaikka | puolustaja Syntymäaika | 3.9.1984 Pituus | 170 cm Paino | 68 kg Edelliset seurat |FC Lahti, HJK, Akademisk BK 

KUMMIYRITYS:

Pelipaikka | puolustaja Syntymäaika | 18.4.1995 Pituus | 190 cm Paino | 82 kg Edelliset seurat | HJK, Klubi 04, VPS, Fredrikstad.

KUMMIYRITYS:

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 28.9.2000 Pituus | 184 cm Paino | 80 kg Edelliset seurat | MyPa, FC Lahti A


7

8

PEKKA LAGERBLOM MATTI KLINGA

9

IRFAN SADIK

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 19.10.1982 Pituus, Paino | 179 cm, 74 kg Edelliset seurat | FC Lahti, Werder Bremen, 1. FC Nürnberg, 1. FC Köln, TSV Alemannia Aachen, FSV Frankfurt, VfB Stuttgart II, RB Leipzig, IFK Mariehamn, Hamarkameratene, Ånge IF, Jacksonville Armada, Åtvidaberg, Haka  ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 93 Nopeus: 82 Fysiikka: 93 Laukaus: 88 Erikoiskyky: Syöttäminen: 93 pelisilmä 100! Harhautukset: 87

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 10.12.1994 Pituus | 173 cm Paino | 67 kg Edelliset seurat | FC Lahti, HJK , SJK

Pelipaikka | hyökkääjä Syntymäaika | 12.1.1999 Pituus | 191 cm Paino | 87 kg Edelliset seurat | FC Lahti A

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 82 Nopeus: 80 Fysiikka: 82 Laukaus: 90 Erikoiskyky: Syöttäminen: 95 peliäly Harhautukset: 92

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 35 Nopeus: 99 Fysiikka: 99 Laukaus: 99 Erikoiskyky: Syöttäminen: 99 maalivainu, kaukolaukaukset Harhautukset: 99

KUMMIYRITYS:

KUMMIYRITYS:

10

ERIK TÖRNROS

Pelipaikka | hyökkääjä Syntymäaika | 24.7.1992 Pituus | 194 cm Paino | 88 kg Edelliset seurat | Gefle, Brage, Dalkurd, PS Kemi, GKS Tychy, HB Køge, Gefle 

KUMMIYRITYS:

FC LAHDEN KAUSARIT 99 € Kausi käyntiin Kisapuistossa 7.4. klo 17.00 Kuopion Palloseuraa vastaan

ASENNE ON LAHTI.

A L K A E N

Kausarit myynnissä FC Lahden toimistolla sekä osoitteessa fclahti.fi

FC LAHDEN STADIONIT KAUDELLA 2019 Kisapuiston Jalkapallostadion

Lahden Stadion

FC Lahti aloittaa Veikkausliigan kotiottelut Kisapuiston idyllisellä jalkapallostadionilla. Stadion on aivan Lahden keskustassa entisen Fellmannin kartanon kupeessa. Paikalla on pelattu jalkapalloa 1930-luvulta lähtien ja se oli yksi Helsingin olympialaisten jalkapalloturnauksen näyttämöistä. Nykyinen pääkatsomo on 1960-luvulta. Aurinkokatsomo uusittiin vuonna 2013 ja valot stadion sai syksyllä 2014. Toissa kesänä Kisapuisto sai uuden jalkapallonurmen. Historiallisen Kisapuiston valtteina ovat perinteiden lisäksi kentän läheisyys katsomoista ja lähes kaikkien Lahden tärkeimpien rakennusten näkyminen samaan aikaan.

Lahden stadion, joka lahtelaisten suussa tunnetaan paremmin Hiihtostadionina on isännöinnyt useasti muun muassa hiihdon MM-kisoja. Perinteinen lahtelainen urheilupyhättö sai nykyisen pääkatsomon 1981. Tällä kaudella Lahti pelaa suurimman osan liigan kotiotteluista Hiihtiksellä, jossa on 7465 kuppi-istuinta. Stadionilla on uusittu nurmi, lämmitetty katsomo ja nykyaikaiset sisätilat medialle ja VIP-vieraille. Lisäksi stadionilla on moderni videotaulu. Kauniin Salpausselän reunamuodostelman ja hyppyrimäkien luoma miljöö on ainutlaatuinen. FC Lahti pelaa kotiottelunsa Lahden Stadionilla 20.5. alkaen.

Kapasiteetti: kuppi-istuimia 3000 Yleisöennätys: 8144 (ottelussa Upon Pallo- Reipas vuonna 1967) Alusta: jalkapallonurmi (uusittu 2017) Osoite: Tarinakatu 15140

Kapasiteetti: kuppi-istuimia 7465 Yleisöennätys: 13533 (ottelussa FC Kuusysi – Reipas vuonna 1988) Alusta: luonnonnurmi Osoite: Urheilukeskus 15110


11

13

14

15

JASIN ASSEHNOUN JEAN COUBRONNE VILLE SALMIKIVI TOMI KULT Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 2.3.2000 Pituus | 178 cm Paino | 79 kg Edelliset seurat | FC Espoo

Pelipaikka | puolustaja Syntymäaika | 30.7.1989 Pituus | 180 cm Paino | 75 kg Edelliset seurat | Novara, Olhanense, KTP

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 40 Nopeus: 85 Fysiikka: 60 Laukaus: 80 Erikoiskyky: Syöttäminen: 80 viimeistely, harhautukset Harhautukset: 90 ja pelinteko

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 87 Nopeus: 85 Fysiikka: 85 Laukaus: 73 Erikoiskyky: Syöttäminen: 85 nopeus Harhautukset: 75

Pelipaikka | hyökkääjä Syntymäaika | 20.5.1992 Pituus | 178 cm Paino | 72 kg Edelliset seurat | PK-35, Viikingit, MyPa, HIFK, Beroe Stara Zagora, Olimpia Grudziadz 

Pelipaikka | hyökkääjä Syntymäaika | 4.7.2000 Pituus, Paino | 180 cm, 83 kg Edelliset seurat | FC Lahti A ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 60 Nopeus: 60 Fysiikka: 70 Laukaus: 65 Erikoiskyky: Syöttäminen: 75 viimeistely Harhautukset: 10

KUMMIYRITYS:

KIITOS! Niemi Palvelut Oy:n Lahden toimipiste täyttää 10 vuotta. Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme! Juhlavuosi 2019 alkoi iloisissa merkeissä, kun saimme Lahteen ensimmäisen biokaasuauton. Koko Niemi Palveluiden ajoneuvokalustosta jo 20% kulkee biokaasulla. Tavoitteenamme on kasvattaa uusiutuvaa ja saasteetonta energiaa käyttävien ajoneuvojen määrää rivakkaan tahtiin.

Niemi Palvelut Oy Mukkulankatu 19 15210 Lahti

www.niemi.fi/lahti

Soita Lahden omme palvelunumero 020 554 5660


16

LASSI FORSS

Pelipaikka | puolustaja Syntymäaika | 15.1.2002 Pituus | 175 cm Paino | 68 kg Edelliset seurat | FC Kuusysi B KUMMIYRITYS:

17

18

TEEMU PENNINKANGAS TEEMU JÄNTTI Pelipaikka | puolustaja Syntymäaika | 24.7.1992 Pituus | 194 cm Paino | 88 kg Edelliset seurat | TP-Seinäjoki, SJK, Ilves, FC Inter Turku  ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 98 Nopeus: 94 Fysiikka: 99 Laukaus: 86 Erikoiskyky: Syöttäminen: 90 vahva kuin hyeena Harhautukset: 96 KUMMIYRITYS:

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 2.3.2000 Pituus | 178 cm Paino | 79 kg Edelliset seurat | PKKU

ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 82 Nopeus: 84 Fysiikka: 80 Laukaus: 82 Erikoiskyky: Syöttäminen: 85 avainsyötöt Harhautukset: 79 KUMMIYRITYS:

19

JERÓNIMO AMIONE Pelipaikka | hyökkääjä Syntymäaika | 31.3.1990 Pituus | 178 cm Paino | 76 kg Edelliset seurat | Atlante, Cruz Azul, Toluca, Puebla, Lobos, Oaxaca  ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 89 Nopeus: 92 Fysiikka: 94 Laukaus: 92 Erikoiskyky: Syöttäminen: 95 rangaistuspotkut Harhautukset: 93 KUMMIYRITYS:


21

22

JOSU

PYRY LAMPINEN

MATIAS NIUTA

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 27.2.1993 Pituus, Paino | 176 cm, 66 kg Edelliset seurat | Olot, La Jonquera, SJK, Terracina, Górnik Łeczna, Kerala Blasters, Wilmington Hammerheads, Kerala Blasters, FC Cincinnati, Llagostera  ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 75 Nopeus: 75 Fysiikka: 40 Laukaus: 88 Erikoiskyky: Syöttäminen: 80 Vapaapotkut Harhautukset: 72

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 7.3.2002 Pituus | 177 cm Paino | 75 kg Edelliset seurat | FC Kuusysi B ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 63 Nopeus: 90 Fysiikka: 78 Laukaus: 87 Erikoiskyky: Syöttäminen: 79 pelien ratkaiseminen Harhautukset: 85

23

KUVAT: ALEKSI TIKKALA

20

TIM MARTINEN

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 9.3.2001 Pituus | 170 cm Paino | 68 kg Edelliset seurat | FC Lahti A  ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 87 Nopeus: 72 Fysiikka: 84 Laukaus: 66 Erikoiskyky: Syöttäminen: 80 Johtaminen Harhautukset: 81

Pelipaikka | keskikenttä Syntymäaika | 28.11.1999 Pituus | 184 cm Paino | 83 kg Edelliset seurat | FC Lahti A  ITSEARVIO (maximi 100) Puolustaminen: 37 Nopeus: 85 Fysiikka: 68 Laukaus: 76 Erikoiskyky: Syöttäminen: 73 1 vastaan 1 pelaaminen Harhautukset: 90

Teerenpelin tuotteet

panimon kaupasta

EDULLISEMMIN! on m i n a p n a m o M Y Y NNI S S Ä t o r e k n o l a j t oluet, siideri

n ka t

u

t teita

la

Van

12

ha ad

Sa

a ks

nr

pelin tuo n e r e e t a it u +m

Kauppa avoinna arkisin klo 9-16 Liimaajankatu 5, Lahti Puh. 0424 925 240

an

ka t

u

SAKSALA KERINKALLIO

Ka

sa

n a j a ka tu E75

Liimaajankatu

teerenpelipanimo #panimokauppa


12

JOONA TIAINEN Pelipaikka | maalivahti Syntymäaika | 7.5.2000 Pituus, paino | 183 cm, 79 kg Edelliset seurat | FC Lahti A, FC Espoo

KUMMIYRITYS:

ITSEARVIO (maximi 100) Heittäytymiset: 87 Pallon käsittely: 85 Potkut: 78 Refleksit: 88 Nopeus: 84 Sijoittuminen: 81 Erikoiskyky: ketteryys

33

PATRICK RAKOVSKY Pelipaikka | maalivahti Syntymäaika | 2.5.1993 Pituus | 187 cm Paino | 85 kg Edelliset seurat | 1. FC Nürnberg, Lierse  ITSEARVIO (maximi 100) Heittäytymiset: 85 Pallon käsittely: 78 Potkut: 80 Refleksit: 87 Nopeus: 60 Sijoittuminen: 82 Erikoiskyky: vapaapotkut jasivuvolleyt

KUMMIYRITYS:

Lihaskipua? Tunne Ice Powerin 3TEHO vaikutus! 1. Viilentää - laskee ihon lämpötilaa hallitusti 2. Vaimentaa - lievittää kipua vaikuttamalla kipua aistiviin hermosoluihin 3. Vilkastuttaa - geelin levittäminen iholle lisää verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat Myynti: Apteekit.

3TEHO

FCLahti_kausijulkaisu_2019_IcePower.indd 1

vaikutus

1.4.2019 9.03.18

Kaupungin sporttisin pasta- ja pizzaravintola. Forza lahti!


SUURKUVIEN IT

-

PEA NO

ET

&

O IN MA - U LKO

KS

STI -

UVAT

TEIPPA

URK

UK

M T

ÄMATERIA L Ä M AL YY

SU

SE

YKKÖNEN LAHDESSA

- AM

M AT T I TA I D

LA L O

Print Team Tuotekatu 11 - 15700 Lahti 044 046 8700

www.printteam.fi


Kuva: Aleksi Tikkala


Enabling Wellbeing Mahdollistamme hyvinvoinnin sisäympäristöissä

www.halton.com


FC Lahden matkaa kohti menestystä on tukemassa myös perinteikäs lahtelaisyritys Veljekset Wahlstén ja heidän tuotemerkkinsä Wahlstén WILLI. Yrityksen juuret ulottuvat yli sadan vuoden päähän aikaan, jolloin yrityksen toiminta alkoi hevosten työvaljaiden parissa Hugo ja Aino Wahlsténin johdolla. Alkuun tuotteita myytiin toreilla ja markkinoilla.

W

ahlsténin suku jatkoi hevost a r v i k ke i d e n valmistusta ja nykyinen yritys Veljekset Wahlstén perustettiin 1972. Yritys keskitti 80-luvulla lähes kaiken toimintansa Lahden Jokimaalle, josta on erittäin hyvät yhteydet muualle Suomeen. Koiranruokatehdas sijaitsee nykyään Sopenkorvessa. Vuonna 2017 Markku Wahlstén ja Anne Santonen myivät yrityksen WestStar OY:lle, jolla oli omistuksessaan jo koiranruokia valmistava Rahulan Rehu OY. Rahulan Rehun lemmikkiruokatehtaan liiketoiminta myytiin konsernin sisällä Veljekset Wahlsténille viime vuonna. Koirat ja kissat ovat lisääntyneet lemmikkieläiminä Suomessa ja Veljekset Wahlsténin toimitusjohtaja Riina Haikonen kertoo, että laadukkaiden ruokien ja tarvikkeiden kysyntä on myös lisääntynyt. Hän pitää tärkeänä, että yritys voi tarjota kotimaisia laadukkaita tuotteita lemmikeille. Myös paikallisuus on Wahlsténille erittäin tärkeää.

- Koirien ja kissojen määrä on kasvamassa. Nykyään ihmiset haluavat parantaa hyvinvointia, omaansa ja lemmikkien. Lemmikkien hyvinvointi on aikaisempaa tärkeämpää ja kysyntä kotimaisille laadukkaille tuotteille on kasvanut. Meidän oman tuotesarjamme WILLIn tuotteet ovat laadukkaita, kotimaisia ja pyrkivät noudattamaan koirien ja kissojen luontaisia ravintotarpeita. Kaikki tuotteet valmistetaan kotimaisista raaka-aineista, kuten esimerkiksi lohesta ja kalkkunasta Lahdessa. Paikallisuus, turvallisuus, laatu, luontaisesti soveltuvat tuotteet ja lisäaineettomuus ovat meille tärkeitä. Kuten yrityksemme slogan, ”Reviirin paras saalis” kuuluu, haluamme lähietäisyydeltä parhaat palat, Haikonen aloittaa.

Yritys on laajentamassa tuoteperhettä myös pantoihin, hihnoihin ja hoitotuotteisiin lisäravinteiden ohella. Myös nämä tuotteet pyritään valmistamaan pitkälti Suomessa. Raaka-aineita muun muassa tarvikkeisiin tulee myös tuonnista. Haikosen mukaan Wahlstén haluaa palvella niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Lahdessa valmistetut tuotteet ovat myynnissä ympäri Suomea. - Haluamme edistää hyvinvointia. Meidän tuotteemme ovat tarkoitettu niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Kasvavaan WILLI-sarjaan on tulossa myös hihnoja ja pantoja, jotka pyritään mahdollisuuksien mukaan valmistamaan Suomessa. Sarja on myös laajentumassa muun muassa lisäravinteisiin, jotta voimme edistää hyvinvointia vielä enemmän.

Lisäravinteita emme tee itse. Meidän tuotteemme ovat myynnissä ympäri Suomen ja Lahdessa on useita jälleenmyyjiä, Haikonen jatkaa.

Yhtenä esimerkkinä on muun muassa Jokimaalla järjestettävät Kuninkuusravit. Nyt Kuninkuusraveihin, Haikonen toivottaa lahtelaisia tervetulleiksi.

Veljekset Wahlstén haluaa olla tukemassa paikallisuutta. Haikosen mukaan urheilu ja liikuntaharrastukset ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät ihmisten hyvinvointia. Lahti on perinteikäs ravipaikkakunta ja Haikonen toivottaa myös kaikki FC Lahden ystävät tervetulleiksi tänä vuonna Lahden Jokimaalla järjestettäviin Kuninkuusraveihin.

WILLI-tuoteperheeseen voi tutustua myös Jokimaalla toimivassa Veljekset Wahlsténin myymälässä. Haikonen kertoo, että paikalle voi tulla myös oman lemmikin kanssa, jolloin sopivan tuotteen löytäminen on helpompaa. Veljekset Wahlsténin tuotteet ovat laadukkaita ja valmistettu yli sadan vuoden kokemuksella perinteitä kunnioittaen.

- Paikallisen tukeminen on meille tärkeää. Lahti on meille tärkeä. Meillä on kaikki toiminnot täällä, koska täältä on lyhyet välimatkat. Haluamme lisätä lemmikkien hyvinvointia, mutta myös ihmisten hyvinvointi on tärkeää. Urheilu ja liikuntaharrastukset lisäävät sitä ja Lahdessa on hyvät olosuhteet harrastaa.

- Meidän myymälämme on Jokimaalla auki maanantaista perjantaihin ja ammattitaitoinen henkilökuntamme palvelee mielellään. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiin myös oman koiran kanssa, Haikonen kutsuu. Myymälä löytyy Jokimaan raviradan kupeesta osoitteesta Vieterikatu 1. Tehtaanmyymälä on auki maanantaista perjantaihin kello 10-17. Wahlstén WILLI – Reviirin paras saalis!

Teksti: Tommi Leirilaakso Kuva: Taneli Okkonen

FC Lahden toimistokoira Hessu tietää, että Wahlstén WILLI – Reviirin paras saalis!


Kuva: Taneli Okkonen

FC Lahti ja Lahden Reipas kohtasivat ystävyysottelussa Kisapuistossa perjantaina 22.3. Reipas vei ottelun nimiinsä 1-0. Pelin ainokaisen viimeisteli kokenut Teemu Toukonen.

Lahden Reipas kunnioittaa perinteitä ja rakentaa yhteistyötä

Kolme Suomen mestaruutta ja seitsemän Suomen Cupin voittoa, siinä ansioluettelo, jonka saattelemana Lahden Reippaan edustusfutis suljettiin pöytälaatikkoon vuonna 1996. Tunnettua oranssi-mustaa tavaramerkkiä on sittemmin pidetty kaupungissa yllä Lahden Reippaan ikämiesten ja muun muassa junioriseura FC Reippaan toimesta.

L

ahden Reipas nousi kuitenkin täksi kaudeksi yli 20 vuoden tauon jälkeen valtakunnallisen sarjafutiksen pariin, kun joukkue marssi paraatityylillä voittoon kolmosen lohkossaan. Vuodesta 2012 piirisarjojen ylintä sarjaporrasta, kolmosdivaria luodannut Reipas voitti yhtä tasapeliä lukuunottamatta kaikki ottelunsa. Maalieronkin jäädessä yli sadan osuman marginaalilla plussalle voi hyvällä omallatunnolla sanoa nousun olleen ansaittu. Heti syksyllä viirupaidat ja FC Lahti solmivat yhteistyösopimuksen, jonka turvin seurojen valmennus- ja pelaajaresurssit pyritään saamaan entistä tehokkaammin lahtelaisen jalkapalloilun kokonaisuuden tueksi.

Nousu tuo omat haasteensa Piirisarjafutiksen vaihtuminen valtakunnalliseen kakkosdivisioonaan tuo mahdollisuuksien lisäksi myös uusia haasteita. Joukkueen tapahtumien li-

sääntyessä ja pelimatkojen pidentyessä pelaajien sitoutuminen nousee entistä suurempaan arvoon. Paine kasvaa myös seuran talousrakenteessa ja se vaatii aktiivisempaa otetta kabinettien puolella. “Pelaajistolta ja taustajoukoilta uudet kuviot vaativat enemmän sitoutumista. Työtunteja tarvitaan enemmän niin kentän pinnassa kuin taustoillakin. Se tietysti vie aikaa, ja se aika on aina pois jostakin muusta”, sanoo Lahden Reippaan hallituksen puheenjohtaja Jussi Hauhia, joka hallitusroolinsa lisäksi kantaa edelleen myös pelikentällä suurta roolia. Hauhia on kuitenkin mielissään siitä, minkälaisella asenteella haasteeseen on seuran ja joukkueen sisällä tartuttu. “Rakkautta lajiin” tarvitaan ja sen löytymistä helpottaa huomattavasti, mikäli yhteisön sisälle saadaan puhallettua hyvää tekemisen meininkiä. “Joukkueessa ja seuran sisällä on tosi hyvä henki ja se helpottaa sitoutumista. Kun seuran tai

joukkueen eteen käytetty aika ei tunnu uhraukselta, helpottaa se kaikille kalliin ajan arvottamista myös näiden asioiden hyväksi.” Vaikka Reipas omaa pitkät perinteet ja pystejäkin on historian saatossa nosteltu, ei nousu uudelle sarjatasolle ole kuitenkaan sokaissut seuratoimijoiden näkökenttää. Seuran kehittämistä jatketaan realistisella otteella kokonaisuus hyvin huomioiden. “Seuran tavoitteena on toiminnan vakiinnuttaminen kakkosen tasolle. Pelaajilla pitää olla hyvät ja vakaat olosuhteet hoitaa omaa rooliaan. Siten voimme olla kehittämässä lahtelaista jalkapalloilua. Kakkosdivisioona on tällä hetkellä varmasti tähän oikea ympäristö”, kertoo Hauhia.

Vahvemmat yhdessä Reippaan nousu tuli tärkeään saumaan. Lahti tarvitsee ehdottomasti joukkueen tälle sarjaportaalle, jotta liigavauhtiin

kypsyville nuorille pelaajille on tarjolla kilpailullinen ja tasokas ympäristö. Reippaan ja FC Lahden yhteistyö mahdollistaa pelaajayhteistyön lisäksi myös muun osaamisen jakamista. “Yhteistyö tarkoittaa myös valmennuksellista synergiaa. FC Lahden A-juniorien kanssa meillä on ollut jo yhteisiä harjoituksia. Pelaajaliikenteen suhteen se mahdollistaa meille lupaavien nuorien houkuttelemista joukkueeseen, kun polku ylöspäin on auki. Me taas pystymme tarjoamaan FC Lahden nuorille pelaajille kasvualustan miesten peleihin”, sanoo Hauhia. Reippaan maalivahtina uutta kautta aloittava Juha Tuomi kokee yhteistyön kantavan ensimmäisiä hedelmiään jo alkumetreillä. “Omakohtaisesti maalivahtivalmennus on ollut suurin konkreettinen yhteistyön hedelmä tässä vaiheessa. Marginaalit pienenevät ja se korostaa maalivahdin roolia otteluissa. On tärkeää saada hyvää ja yksilöl-

listä valmennusta myös sille osa-alueelle.” Suomessa jalkapalloilu huipun välittömässä tuntumassa on haasteellista, sillä rahaa ei liiku elannoksi asti. Pelaajat, jotka eivät vielä nuorella iällä onnistu lyömään läpi Veikkausliigassa, joutuvat tekemään isoja valintoja hyvin aikaisessa vaiheessa. Kakkonen sarjatasona mahdollistaa paremmin opiskelun tai työnteon tavoitteellisen treenaamisen rinnalla, joten myös sen puolesta Reipas tarjoaa hyvän vaihtoehdon elämäänsä pohtivalle nuorelle jalkapalloilijalle. “Kakkosdivari on kuitenkin jo ihan oikea sarja, eikä mikään sunnuntailiiga. Kausi tai pari kakkosessa ei tarkoita vielä jäähdyttelyä. Onhan se hyvä jos pelaajien ei tarvitse niin äkkipikaisesti ripustaa futiskenkiä naulaan tai vaihtoehtoisesti haudata haaveita työurasta. Harva pelaaja on kuitenkaan alle parikymppisenä vielä jalkapalloilijana parhaimmillaan”, sanoo Tuomi.


Kuva: Elina Hölttä

Suomalaisten jalkapalloseurojen väliset yhteistyökuviot eivät aina ole menneet maaliin kaikkia tyydyttävällä tavalla. Pitkäjänteisyys molempia hyödyttävän yhteistyömallin löytymiseen on puuttunut, ja kun haluttuja tuloksia ei ole saatu nopeasti, on virityksen annettu kaikessa hiljaisuudessa kuihtua. Hauhia kuitenkin uskoo, että nyt molemmilla osapuolilla on aito halu kehittää tästä kuviosta toimiva. “Meillä ja FC Lahdella on hyvä yhteisymmärrys siitä, mitä yhteistyö voi parhaimmillaan molemmille tarjota. Täällä on historiassa nähty myös huonoja esimerkkejä ja uskon, että niistä on opittu. Molemmilla seuroilla on omat kilpailulliset tavoitteensa ja tässä pyritään löytämään keinoja niiden ruokkimiseksi. Siten voimme löytää myös tien, jolla tarjota parempaa lahtelaiselle jalkapalloilulle kokonaisuutena.” Seurojen välinen yhteistyösopimus on toistaiseksi voimassa ja sen suuntaviivat on myös luotu pidemmälle aikavälille. “Kyllä tämä yhteistyö pyritään alusta lähtien rakentamaan kestävälle pohjalle. Kokemuksen kautta sitä kehitetään jatkuvasti, jotta se voisi palvella yhteisiä päämääriä myös tulevaisuudessa”, toteaa Hauhia.

Kaiken pitäisi olla kunnossa Reippaan joukkueen runko on säilynyt viime kaudesta hyvin kasassa. Muutamia lahtelaisia paluumuuttajia ja mielenkiintoisia nuoria pelaajia on tullut joukkuetta täydentämään. Tuomen mukaan joukkue vaikuttaa kliseisesti hyvältä sekoitukselta kokemuksen tuomaa varmuutta ja nuoruuden intoa. “Kokeneemmalle kaartille tämä

Hauhiat Mikko ja Jussi.

on hyvä mahdollisuus pelata vielä kovatasoisia otteluita. Nuoremmilla mukana olevilla pelaajilla taas saattaa olla tavoitteet vielä liigassa. Kakkosdivisioona höystettynä Veikkausliiga-yhteistyöllä tekee meistä varteenotettavan vaihtoehdon tällaisille nuorille pelaajille. Se tietysti osaltaan ruokkii myös seuran draivia. Tässä on hyvät mahdollisuudet positiiviseen pyörteeseen.” Vaikka Reipas edustaakin perinteisen näkemyksen mukaan puolta Lahden jalkapalloilusta, ei nyky-Reippaassa tutkita sukupuuta tai tarkistella lahkokytköksiä uusia pelaajia kartoittaessa. Vastakkainasettelut

eivät isossa kuvassa tue yhteisiä päämääriä.

pungissa taloudellisesti kestävää”, lisää Hauhia.

“Joukkueen keskuudessa ei pientä leikkimielistä poskensoittoa lukuunottamatta merkitse mistä kaupungista tai junnukoulusta kukin pelaaja ponnistaa. Jalkapalloa ajatellaan jalkapallona ja pyritään edistämään sitä”, sanoo Tuomi. “Oranssi-musta on tunnettu brändi ja tottakai meidän tulee pitää huoli siitä, että me kunnioitetaan niitä perinteitä. Ei me kuitenkaan haluta pönkittää mitään vastakkainasettelua. Pieni paikallinen kilpailuasetelma saattaa tuoda hyvää virinää. Historia kuitenkin osoittaa, ettei se ole Lahden kokoisessa kau-

Nousijajoukkue on aina uudella sarjatasolla kovan paikan edessä. Reippaan tulevan kauden tavoitteista puhuttaessa Hauhia ei mieluusti mainitse sijoituksia, vaan hän piirtää kauden päämäärät suurpiirteisemmin. “Päätavoitteena on olla tukevasti kiinni kakkosen paikassa myös ensi kaudella. Se palvelee sitten myös tätä yhteistyön rakentamista, jos peukaloa ei tarvitse asetella paniikkinappulalle missään vaiheessa.” Hauhia kuitenkin uskoo, että Reipas voi realistisesti lähteä haastamaan minkä tahansa sarjan jouk-

kueista. Yhdessäkään ottelussa ei tarvitse lähteä jarruttelemaan. Se takaa kauden mittaan kovatempoista ja yleisöön menevää futista. Myös Tuomi toivottelee futiskansaa tervetulleeksi Kisapuistoon viihdyttävän jalkapalloilun pariin. “Kannattaa ehdottomasti tulla Kispiin nauttimaan rennosta ilmapiiristä ja hyvästä futiksesta. Joukkue pyritään rakentamaan nimenomaan joukkueeksi, joka toimii yksikkönä erinomaisesti. Sieltä sitten on varmasti löydettävissä vanhojen kettujen kujeita ja nuorten lupausten nousua liigajoukkueen kynnykselle. Jokaiselle jotakin.”

Teksti Jani Uhrman


Vuonna 2015 FC Lahti käynnisti United-projektin, jonka tarkoituksena oli tehostaa yhteistyöseurojen juniorityötä ja saada lahjakkaille pelaajille kovatasoisia otteluita. FC Lahti United on osa lahtelaisten pelaajien pelaajapolkua kohti edustusjoukkuetta. Samalla FC Lahti United tarjoaa yhteistyöjoukkueiden pelaajille polun kohti Veikkausliiga-joukkuetta. FC Lahti United onkin pelannut historiansa aikana muun muassa Manchester Cityä, FC Bayern Münchenia ja FC Barcelonaa vastaan. Yksikään United-toiminnassa mukana olevista seuroista ei kykenisi yksin pelaamaan suurseuroja vastaan.

H

yvästä työstä on merkkinä kutsut kovatasoisiin kutsuturnauksiin. FC Lahti Unitedilla on ikäluokkaa kohden kaksi yhteistä tapahtumaa vuosittain, yksi keväällä ja yksi syksyllä. Sen lisäksi pelaajia tarkkaillaan ympäri vuoden. - Me olemme pystyneet voittamaan keskitason seuroja, emmekä ole jääneet suurseurojen jalkoihin. Yhteiset tapahtumat on pidetty vuoden aikana kahdessa, koska pelaajilla on muun muassa Sami Hyypiä Akatemian leiripäiviä, Huuhkaja-päiviä ja aluejoukkuepäiviä niihin valituilla pelaajilla. Lisäksi joukkueet käyvät omilla joukkueillaan turnauksissa, myös ulkomailla, FC Lahti Unitedissa alusta asti mukana ollut Joni Kallioinen kertoo. United-polku on tuottanut ensimmäiset liigasopimuspelaajat ja ensimmäisenä sopimuksen allekirjoitti talvella Suomen Cupissa debytoinut Pyry Lampinen. Lampinen vahvistaa, että FC Lahti United tarjoaa kovatasoisia pelejä. Hän piti myös oman pelaajakehityksen kannalta hyvänä, että hän pääsi vertaamaan vieraan ja oman valmentajan ohjeita samanlaisissa tilanteissa. - Pelasimme Turussa Ystävyyskaupunkiturnauksessa ainakin Zenitiä vastaan. Se oli kova peli ja siihen piti latautua hyvin. United tarjosi kovia pelejä omassa ikäluokassa ja kehityksen kannalta oli hyvä nähdä, missä meni suhteessa vastustajaan, kun vastustajatkin olivat kovia. Oli myös hyvä saada ja nähdä, miten sopeutuu vieraan valmentajan ohjeistuksiin ja niitä ohjeistuksia pääsi sitten vertaamaan myös oman valmentajan ohjeisiin. Lampinen ei myöskään näe ongelmana, että United-joukkueet eivät ole koko ajan yhdessä. Monet pelaajat ovat toisilleen entuudestaan tuttuja joko piirijoukkueista, tai vähintään vastustajana. Lampisen mukaan pelissä menestyminen lähtee pelaajasta itsestään. - Aluksi se oli ehkä vähän haastavaa, vaikka oli tuttuja muun muassa piirijoukkueesta. Valmentajien selkeät ohjeet helpottivat ja pelin edetessä oppi tuntemaan paremmin. Kaikki lähtee siitä, että pelaa omaa peliään ja laittaa itsensä täysillä likoon. Ja hyvinhän se meni, Lampinen naulaa. FC Lahti Unitedin tulevaisuus näyttää valoisalta. 2006 syntyneiden ikäluokka pelasi helmikuussa kovatasoisessa International Carnaval Cupissa muun muassa FC Barcelonaa vastaan. Vaikka espanjalaisseura voitti ottelun 1-0, oli Lahti hyvin pelissä mukana. Huhtikuun alussa FC Lahteen valmennusosaamisen kehittäjäksi liittyy muun muassa piirijoukkueita valmentanut ja etelän alueella vastuukouluttajana toiminut Mika

Kuvat: Risto Luomanen

Sandberg, joka tulee kehittämään valmennuskoulutusyhteistyöseurojen valmennusosaamista.Tämän lisäksi toimenkuvaan liittyy FC Lahti United -toiminnan kehittäminen. Hän kertoo ensin kartoittavansa valmenuskoulutusyhteisöön liittyvien ja FC Lahti United toiminnassa olevien seurojen tarpeet. Sandberg kertoo, että Lahdessa United-toiminta on ollut ensimmäistä Suomessa ja se on auttanut pelaajia. - Ensimmäinen tehtävä on kerätä valmennuskoulutusyhteisöön yhteistyöseuroja ja on luontevaa aloittaa United-yhteistyö seuroista. Niissä tietysti tehtävänä on kartoittaa nykyinen toiminta ja selvittää, mitä seurat haluavat. FC Lahti haluaa putken yläpäätä kuntoon, mutta kasvattajaseuroilla on erilaisia tarpeita. Suunnittelemme myös vuosikellon, kehitämme sitä, miten pelaajia tarkkaillaan ja rakennamme parempia pelaajia auttavia valmennustiimejä.Unitedissa on paljon hyviä asioita, kuten se, että pelaajat ovat saaneet kovatasoisia pelejä. Piirijoukkueissa on nähnyt pelaajista, jotka ovat pelanneet kovia pelejä, että heillä on jäänyt muistijälkiä kovatasoisista turnauksista. Ensin kartoitetaan kokonaisuus ja sitten kehitetään, Sandberg avaa.

FC Lahti United 05 otti upealla pelillään hopeaa HJK Cupista.

Valmennusosaamisen kehittäminen on toimintaa, joka on osa Palloliiton kehitysohjelmaa ”Seurojen Palloliittoa”. Sandberg kertoo, että Lahti on hieman erilaisessa tilanteessa muiden pilottihankkeeseen osallistuvien seurojen rinnalla, sillä FC Lahdella ei ole suoraan omia junioreita. Sandberg pitää asiaa oman työnsä kannalta kuitenkin hyvänä. - Muilla seuroilla on suoraan omat juniorit ja heidän valmentajansa. Toisaalta on hyvä, että voimme ajatella laajemmin, sillä pääsemme suoraan valmennuskoulutusyhteistyöseurojen ja United-yhteistyöseurojen avuksi. Piirijoukkueissa lahtelaisjuniorit ovat lähiaikoina muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta loistaneet poissaolollaan. Lahtelaisen jalkapallon hiljaiselo on ollut huolestuttavaa. Muut seurat menevät kovaa vauhtia eteen päin, joten emme enää pärjää kaivautumalla omiin poteroihimme, lahtelainen Sandberg toteaa.

International Carnaval Cupissa United 06-ikäluokka kohtasi FC Barcelonan.

FC Lahti Unitedin toiminnassa ovat mukana FC Reippaan lisäksi FC Espoo, PK Keski-Uusimaa, JäPS, FC Kuusysi, LAUTP ja NJS. FC Lahden pelaajapolussa on mukana yli 3000 jalkapalloilijaa. FC Lahden junioripolkua ja nuoria futareita ovat tukemassa urheilumyymälä Stadium ja urheiluvaateyritys Umbro. Lisäksi nuorten pelaajien pelejä tukevat Suomen Terveystalo, LähiTapiola Vellamo ja kiinteistösijoitusyhtiö Renor OY.

Teksti: Tommi Leirilaakso Kuvat: FC Lahti

Puolassa pelatussa Grabka turnauksessa FC Lahti United kaatoi BATE Borisovin lukemin 2-0. Ottelu pelattiin Wisla Krakovan kotistadionilla.


40 vuotta työtä lahtelaisen juniorijalkapalloilun hyväksi

F

C Lahden ottelutapahtumissa lipunmyynnistä vastaavien Reippaan Naisten toiminnan perustamisesta tuli alkuvuodesta kuluneeksi 40 vuotta. Reippaan Naisten toiminnan tarkoituksena on kerätä varoja talkootöillä FC Reippaan junioripelaajille ja etenkin vähävaraisten perheiden tueksi. Yhdistyksessä toimii tällä hetkellä vakituisesti 13 henkilöä ja 39 vuoden aikana yhdistys on tukenut junioripelaajia melkein 300 000 eurolla. - Pääasiallinen tehtävämme FC Lahden peleissä on lipunmyynnissä, mutta autamme tarpeen vaatiessa muissakin tehtävis-

Kuva: Taneli Okkonen

sä. Osallistumme FC Reippaan eri tapahtumiin, kuten Lahti Socceriin ja palloilukauden päättäjäisiin. Sen lisäksi käsittelemme junioripelaajien hakemukset koskien avustuksia esimerkiksi joukkuemaksuihin, Reippaan Naisten Ry:n puheenjohtajana vuodesta 2004 asti toiminut Anitta Hukka kertoo. FC Lahti onnittelee Reippaan Naisia merkittävän rajapyykin saavuttamisesta ja kiittää arvokkaasta työstä lahtelaisen jalkapalloilun hyväksi!

Anittan Respect lahjoitus meni Keski-Lahden seurakunta lapsien ja nuorien Diakoniatyön hyväksi. Lahjoituksen vastaanotti kirkkoherra Miika Hämäläinen.

FC Lahden junioripolkua tukemassa:


KISAPUISTO -

Lahtelaisuuden sydämessä

Jokaisella oikealla kaupungilla on sydän. Sydän, joka pumppaa elämäniloa, sydän, jossa kaupunkilaiset tuntevat niin ilot kuin surutkin. Paikka, johon saavutaan vuosikymmenestä toiseen ja jonka synnyttävät muistot kestävät läpi elämän. Lahdessa se on Kisapuisto. Lahden kaupungin alkuaikoina Kisapuisto oli suurimmaksi osaksi vielä veden peitossa osana Vesijärven poukamaa. Edes näkyvät osat puistosta eivät kuuluneet Lahden kaupunkiin. Itse asiassa, Lahdella ei tuolloin ollut metriäkään rantaviivaa. Lopulta Vesijärven pinta laski, maa kohosi ja kartanon maat liitettiin kaupunkiin.

sintakierroksella. Myös Iso-Britannian, Luxemburgin, Turkin ja Alankomaiden Antillien joukkueet pelasivat Kisapuiston uusitulla nurmella uusien katsomoiden pullistellessa lahtelaisia. Olympialaisten aikana pudonneet olympiajoukkueet pelasivat paikallisia vastaan ja lahtelaiset saivat oppia kansainvälisiä tuulia.

Kultaisen 20-luvun alussa tyhjälle jättömaalle oli suuret suunnitelmat. Nykyisen Kisapuiston alue piti täyttää taloilla ja vanha vieressä sijainnut Myllykylä purkaa. Myllykylä kyllä purettiin, mutta 1930-luvulle tultaessa paikalle oli jo muodostunut urheilukenttä. Kasvavan kaupungin kasvava palloiluinnostus oli joutunut hiljalleen väistymään Radiomäeltä yleisurheilijoiden tieltä, tori ei enää soveltunut harjoitteluun ja pelaamiseen, Hennalan kasarmin vieressä ollut kenttä puolestaan meni armeijan tarpeisiin ja Kirkkokadun kenttä oli käynyt pieneksi. Lisäksi Kisapuiston vieressä olleet kolme koulua, Kartanon koulu, Lahden poikalyseo ja Lahden yhteiskoulu tarvitsivat tilaa liikuntaan. Näin ollen syntyi Kisapuisto.

Lahdesta kasvoi 1960-luvulla jalkapallokaupunki ja Kisapuistosta sen keskus. Kisapuisto sai uuden pääkatsomon ja sen lehtereillä koettiin mestaruushuumaa. Paikallisottelut keräsivät tuhatpäin lahtelaisia Kisapuistoon ja legendat syntyivät. Vaikka Kisapuistoa ei juuri kehitetty, pelattiin siellä Euro-otteluita, kun saksalainen suurseura HSV ja turkkilainen Galatasaray kävivät lahtelaisten pyhätössä vierailulla.

Lahden väkiluku lisääntyi sotien jälkeen ja samalla kaupunkiin saapuneet uudet seurat lisäsivät jalkapallon harrastamista Lahdessa. Lahti oli silti jalkapalloilullisesti kaukana kansallisesta kärjestä. Jalkapallo nousikin lopulta kaupungin suosituimmaksi lajiksi ohi pesäpallon. Lopullisen sysäyksen antoi Helsingin olympialaisten jalkapalloturnaus, jonka johdosta Lahdessa pelattiin olympiaotteluita. Oli kuitenkin lähellä, että Lahden sijasta ottelut olisi pelattu Kuopiossa. Kaupunki panosti Kisapuiston olosuhteisiin ja näin ollen Lahti sai paremman sijaintinsa takia kolme olympiaottelua. Heinäkuun 15. päivä Puola ja Ranska kohtasivat ensimmäisellä kar-

Kisapuistossa on myös koettu onnen ja ilon lisäksi vastakkaisia tunteita. FC Lahti Akatemia putosi, FC Kuusysi pelasi viimeisen Ykkösen ottelunsa alle 200 katsojan edessä vuonna 1996, Reippaan isännöimä viimeinen paikallisottelu ei vetänyt enää väkeä ja pääkatsomokin kerkesi ottaa liekeistä osumaa 2003. Ilojen ja surujen lisäksi lahtelaiset ovat saaneet vuodattaa Kisapuistossa hikeä niin koululiikunnan parissa, kuin myös lähes kaikkien muidenkin liikuntamuotojen mukana. Liki jokaiselta lahtelaiselta löytyy muistijälkiä niin rakkaasta Kisapuistostamme. Olympiarenkaat ovat yksi maailman tunnetuimmista symboleista. Ne koristavat yhä Kisapuiston sisäänkäyntiä. Lahdella on käsissään harvalukuiseen joukkoon kuuluva urheilualue, jossa joka ikinen päivä jokainen voi olla hetken sankari.

Teksti: Tommi Leirilaakso Kuva: Taneli Okkonen


Kuva: Lauri Ilola

FC LAHTI A & B

Hallitseva Suomen mestari FC Lahti A selviytyi karsintasarjasta kesän SM-sarjaan. Pekka Lagerblomin ja Saku Mikkolan valmentama joukkue pelasi hyvän talven. Ainoastaan karsintasarjan viimeisessä pelissä Atlantis onnistui kaatamaan lahtelaiset. Karsintasarjan toinen sija antaa Mustapaidoille kaksi lähtöpistettä SM-sarjaan.

Karsintasarjassa FC Lahden avainpelaajia olivat neljä maalia mieheen iskeneet Lassi Kovalainen ja Pyry Lampinen. Olle Sälpäkivi on puolestaan taistellut esimerkillisesti. Ville Jokela on johtanut FC Lahden puolustusta ja maalilla ovat torjuneet Joonat Halla ja Tiainen. Lahti päästi jälleen vähiten maaleja, kahdek-

san maalia yhdeksässä pelissä. FC Lahti B joutui hankalaan pohjoiseen karsintalohkoon. Pääosin nuoremmalla B:n ikäluokalla pelannut FC Lahti oli välillä peleissä altavastaajana. Toni Lindbergin ja Jani Tanskan luotsaama B kaatoi TP-47:n ja SJK:n. Lahden paikallisottelu FC

Kuusysiä vastaan päättyi tiukan ottelun jälkeen 1-1. Taso lohkossa oli kuitenkin liian kova ja Lahden SM-sarjapaikka jäi haaveeksi.

Teksti: Tommi Leirilaakso


Meronen tuottaa mestaruustason lähiruokaa

Harva asia on vakiinnuttanut asemaansa FC Lahden ottelutapahtumissa niin jämäkästi kuin Merosen paraatimakkara Willigrilli. “Sarjan paras makkara” on ollut konkreettisesti lahtelaisen yleisön huulilla jo vuosikausia ja nostanut futisjännärin suupieliä vienoon hymyyn, vaikka kenttätapahtumat eivät aina siihen aihetta tarjoaisikaan. Vuodesta 1994 alkaen maatilakauppaa Orimattilassa pitänyt Meronen luottaa laadukkaaseen tuotteeseen, eikä suosio ole tullut heille yllätyksenä.

Toimivaa paikallismarkkinointia

M

aatila-Liha Merosen toimitusjohtaja Juha Meronen sanoo urheilutapahtumiin mukaan lähtemisen olleen alkujaan hyvin luonteva liike. Makkara kuuluu lähtemättömästi suomalaisiin yleisötapahtumiin. Toiminta lähti ensin pienistä paikallistason tapahtumista ja perheen vahvan jalkapallotaustan johdosta nimenomaan jalkapallotapahtumat ovat olleet heille hyvin helppo askel. Meronen sanoo urheilutapahtumissa näkymisen olevan oivallinen tapa markkinoida tuotetta. “Meille se on hyvä markkinointikanava, koska urheilutapahtumissa käy aktiivista porukkaa. Kun myymälämme sijaitsee hieman sivummalla, on hyvä tuoda tuotteita sellaisiin paikkoihin, joissa käyvien ihmisten kynnys liikkumiseen ei ole turhan korkea.”

Merosen tilamyymälä sijaitsee Orimattilan Virenojalla, parinkymmenen minuutin automatkan päässä Lahden keskustasta. Paikallisten ihmisten löytäminen on Meroselle tärkeää, sillä heidän tuotteitaan myydään karkeasti arvioituna 100 kilometrin säteellä Lahdesta. Laadukkaat makkarat nostavat Merosen mukaan myös FC Lahden ottelutapahtuman kävijäkokemusta. “Paikalliset tuotteet luovat paikallisuuden tunnetta tapahtumiin. Mielestäni on hyvä antaa yleisölle sellainen kuva, että heidän ottelutapahtumissa käyttämänsä raha pysyy alueella.” Merosen kannalta tärkein markkinointiväline on tietenkin tuote. Hyvät ja lihapitoiset tuotteet ovat olleet se tekijä, jonka vuoksi brändi on alueella vahva. Merosen makkarat ovat epäilemättä tuttu käsite myös vieraskannattajien busseissa. “Me olemme aina menneet laadukkaan tuotteen kärjellä. Mak-

karoihimme ei ole koskaan lisätty jauhoja, vaan raaka-aineena on käytetty aina käsinleikattua lihaa. Se on varmasti tärkein tekijä, joka on ollut luomassa vahvaa brändiä.”

Lähiruokaa pitkällä kokemuksella FC Lahden otteluissa myytävä tuote on voimakkaasti villisian lihaa hyödyntävä Willigrilli. Sen perinteet juontavat juurensa yli 20 vuoden taakse. Toimivia asioita ei usein kannata lähteä korjaamaan. “Willigrilli on meidän ensimmäinen makkara. Sen resepti on pysynyt samanlaisena alusta lähtien. Samoin kuin jokaisella alalla, on myös meillä vetotuotteemme, jotka pyritään pitämään tuotannossa mahdollisimman alkuperäisessä muodossa. Siihen ympärille voi sitten kehitellä jotain erikoisuuksia, jotta itsellä ja asiakkailla pysyy mieli virkeänä.”

Nykypäivänä puhutaan paljon ilmastosta ja sen myötä myös siitä, millaista hiilijalanjälkeä päivittäisillä valinnoillamme jätämme. Ilmastokysymykset huolestuttavat kaikkia. Vaikka lähiruoka ei olekaan mikään uusi asia, on keskustelun johdosta myös lähellä tuotettu ruoka noussut uuteen arvoonsa. Meronen on mielissään siitä, että heidän pitkäjänteinen työnsä löytää uusia asiakkaita. “Meille lähiruoka ei ole mikään uusi juttu. Olemme valmistaneet lihatuotteita lähialueen markkinoille jo 25 vuotta. Hienoa, että paikallisuutta arvostetaan ja lähellä tuotettu ruoka on nousemassa ansaitsemaansa arvoon.” Kun puhutaan arvoista ja niiden ohjaamista valinnoista, on vastuu loppukädessä kuluttajalla. Meronen pitää silti tärkeänä sitä, että tapahtumia järjestävät tahot tekevät valinnat helpoksi. Merosen tuotantotilat sijaitsevat Sopenkorvessa ja ainakin logistisen ketjun hiilijälki jää olemattomaksi.

“Kaikilla on vastuu ajatella sitä, mistä heidän ruokansa tulee ja miten sitä tuotetaan. On kuitenkin hienoa, että seurat mielipidevaikuttajina auttavat ihmisiä näissä valinnoissaan. Tässä yhteistyössä loksahtaa monta hyvää palikkaa kohdalleen ja kaikki voittavat.” Meronen lupaa, että he pitävät lahtelaisen futisyleisön laadukkaissa makkaroissa myös jatkossa. Merosen mukaan Willigrilli on parasta grillissä ja nuotiossa valmistettuna. Ja vaikka siitä hiilijäljestä kovasti negatiivisessa mielestä puhutaan, niin makkaran pintaan hän kertoo pienen värityksen sopivan erinomaisesti.

Teksti ja kuva: Jani Uhrman


PELAA MALTILLA

PELIT JATKUVAT PELAAMOSSA

Lähimmän pelisalisi löydät osoitteesta veikkaus.fi/pelaamo


Tero Honkanen laittaa itsensä likoon sekä viheriöllä että taksin ratissa 25-vuotinen ura Lahden Aluetaksissa on opettanut Tero Honkaselle paljon, ennen kaikkea ihmisten ymmärtämistä. Nyt hän hyödyntää taitojaan myös valmentaessaan nuoria jalkapalloilijoita FC Reippaassa. Lahtelaisen Tero Honkasen elämässä yhdistyvät taksiyrittäjyys ja jalkapallovalmennus.

Paljasjalkalainen lahtelainen Tero Honkanen tuntee alueen kadut paremmin kuin omat taskunsa. Hän on kyydinnyt päijäthämäläisiä jo vuodesta 1995. Taksin ratissa hän on seurannut aitiopaikalta, miten kaupunki on muuttunut ja kehittynyt. Tuhansien kilometrien lisäksi matkaan on tarttunut paljon elinikäisiä tuttavia ja ystäviäkin. Alun perin kiinnostus taksiyrittäjyyttä kohtaan siirtyi Honkaselle hänen isältään.

”Tässä työssä vetää puoleensa erityisesti liikkumisen vapaus ja ihmisten kanssa oleminen. Haluan panostaa asiakaspalveluun ja ihmisten viihtyvyyteen”, Honkanen kuvaa. Iltaisin Honkasta odottaa vielä aivan toisenlainen rooli. Hän kurvaa jalkapallokentän laidalle Reippaan tyttöjunnujen treeneihin, usein jopa suoraan taksin ratista. ”Silloin hyörin kentän laidalla tumma puku päälläni kuin

UEFA:n peleissä konsanaan”, naureskelee Honkanen. Rakkaus jalkapalloa kohtaan syttyi esikoisen jalkapalloharrastuksen myötä. Tyttären aloittaessa jalkapallouraansa eli Honkanen täysillä mukana kentän laidalla. Pikkuhiljaa vanhemman rooli muuttui kentän laidalta tyttöjunnujen apuvalmentajaksi ja aina Reippaan tyttöjen valmennuspäälliköksi. Tällä hetkellä Honkanen valmentaa Reippaan tyttöjen F- ja C-ryhmiä.

TUTTU / TURVALLINEN / PAIKALLINEN

Palvelumme: • Asiakaspalvelijamme tapahtumiin ja tilaisuuksiin • Taksikortit • Pientavarakuljetukset • Taksi tilattavissa 24/7: suurtilaajapääte, taxi butler, sovellukset book a taxi ja valopilkku sekä puhelintilaus www.lahdenaluetaksi.fi/palvelumme

Onko näissä kahdessa hyvin erilaisessa maailmassa sitten jotain yhteistäkin? Honkanen painottaa, että niin taksiyrittäjän ammatissa kuin jalkapallovalmennuksessakin ihmisten yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen on kaiken pohja. Yksi asiakas arvostaa jutustelua ja toinen taas rock-musiikkia. Myös jalkapalloilijoiden kohdalla täytyy tuntea jokaisen vahvuudet ja tarpeet saadakseen

parhaimman potentiaalin esille. Taksiammatissa tyytyväiset asiakkaat ja jalkapallon puolella eteenpäin menevä lahtelainen tyttöfutis motivoi vastaisuudessakin sukkuloimaan näiden kahden maailman välillä. FC Lahdelle menestystä tulevalle kaudelle – Tero Honkanen Teksti ja kuva Irina Krohn


Saisiko olla lisätunteja työviikkoosi? Siirry nykyaikaisten taloushallinnon ratkaisujen käyttäjäksi.

www.rantalainen.fi


Finn-Power Oy – Poweria Pohjanmaalta Finn-Power Oy on seinäjokelainen automaattisia ohutlevyntyöstökoneita ja -järjestelmiä kansainvälisille markkinoille valmistava teknologiayritys. Yritys perustettiin vuonna 1969 teollisuusneuvos Jorma Lillbackan toimesta, ja se ohittaa kuluvana vuonna viiden vuosikymmenen merkkipaalun. Tänä aikana se on kasvanut alansa huipputekijäksi. Ohutlevyn työstö mm. kodinkoneisiin, LVI-alan ja suurkeittiöiden laitteisiin ja sisustamisen erikoisratkaisuiksi on harpannut ison askelen juuri Finn-Powerilla saatujen teknologisten oivallusten ansiosta. Nykyään yritys kuuluu italialaiseen Prima Industrie konserniin, ja myös Pohjanmaalla valmistetut tuotteet tunnetaan maailmalla Prima Power -nimellä. Yrityksessä on noin 400 työntekijää ja se toimii uusissa 20000 m2:n tuotantotiloissa Seinäjoella. Liikevaihto vuonna 2018 oli 161,4 ME. Vientimaita on yli 70 ja viennin osuus tuotannosta on noin 90 %. Yli puolet toimituksista on automatisoituja järjestelmiä erilaisten osien miehittämättömään sarjatuotantoon. Tehtaalta lähtee vähintään yksi rekka päivässä. Suomen lisäksi Prima Power -koneita valmistetaan Italiassa, USAssa ja Kiinassa. Prima Power -tuotevalikoima kattaa laserleikkauksen, lävistyklsen, kulmaleikkuun ja taivutuksen. Myös ohjelmistokehitykseen panostetaan voimakkaasti.


FC LAHDEN MATKASSA ETELÄ-SUOMEN KOURU- JA TIKASASENNUS OY

Korkealaatuista sertifioitua kattohuoltoa

LAHTI / Aukeankatu 6 / Puh. 0207 689 820 HEINOLA / Vuohkalliontie 14 / Puh. 0207 689 869

*CE-merkityt pinnoitukset tiili-, mineriitti- ja peltikatoille *Huopakatteiden sammalpoistot ja -myrkytykset *Kattojen huoltotyöt ja kattoturvatuotteiden vuositarkastukset *Kattopesut, rännien puhdistukset ja lumenpudotukset

Matti P.T Ojala Ky

0505649913 info@mattiojalaky.fi Sopenkorvenkatu 13, Lahti

Sadevesikourut ja kattoturvatuotteet

p. 050 910 8500

www.etela-suomenkouru.fi

Isännöintitoimisto

EKOISÄNNÄT KY Lahden toimisto Rullakatu 18 C 15900 LAHTI

Hollolan toimisto Keskuskatu 4 15870 HOLLOLA

www.ekoisannat.fi etunimi.sukunimi@ekoisannat.fi

NESTE K HENNALA www.kukaon.fi

www.sahkonelio.fi

JÄÄMESTARIT OY

Jatumi Oy


Dukopart Oy Mestarinkatu 16 15800 Lahti Puh. 03 753 7024

E-mail: dukopart@gmail.com www.halparengas.fi

PASIN TILATAKSI

Teboil Saksala

0408475680

pasintilataksi@hotmail.fi www.pasintilataksi.fi

saksalanteboil.fi www.olehyvakonsultit.fi

www.ewp.fi


SINUSTAKO VOIMALAITOKSEN JOHTAJA? Aurinkopaneelit nyt kampanjahintaan!

ILMAINEN KARTOITUSKÄYNTI Tilaa asiantuntijamme paikan päälle! Saat kirjallisen arvion varmasti oikein mitoitetusta järjestelmästä.

NYT KAMPANJAHINTAAN! 3,3 kW:n järjestelmä nyt vain 6 200 €. Hintaan sisältyy 10 vuoden takuu. HUOM! Työn osuudesta voit hakea kotitalousvähennystä.

IPAD KAUPAN PÄÄLLE 32 Gt WiFi, arvo 333 € Etu koskee jokaista 15.3– 30.6.2019 aurinkosähköjärjestelmän tilannutta.

OTA YHTEYTTÄ Santeri Pusa p.029 000 8254 aurinkosahko@lahtienergia.fi

AURINKOKAUSI ALKAA NYT – tuota vihreää sähköä itse! Aurinkoenergialla voit korvata ostosähköä ja säästää sähkölaskuissa. Me Lahti Energialla huolehdimme siitä, että saat aurinkosähkön käyttöösi helposti ja vaivattomasti avaimet käteen -palveluna.

www.lahtienergia.fi/voimalaitoksenjohtaja

Profile for FC Lahti

FC Lahden Kausijulkaisu 2019  

FC Lahden Kausijulkaisu 2019  

Profile for fclahti
Advertisement