FC Lahti - KuPS + TPS käsiohjelma 14.9.2020 17.9.2020

Page 1

VAHVEMMAT YHDESSÄ

S P vs K U I T H S A L P s v FC TI T H A L FC N1 U O N EH # 1

20 0 2 . S 9 S A 4. 1 la l i n o i d a 20 t s 0 2 n . e 9 d . h 7 1 a L la l i n o i d a t s n e d h La Jasi

n

O T T E L U I S Ä N TÄ


www.rantalainen.fi

TYÖTÄ UNELMASI ETEEN Uusille urille vaikka puoliajalla osoitteesta barona.fi


Jasin Assehnounilla oli paikka ratkaista ottelu lahtelaisten hyväksi.

L Ä H T Ö K O H DAT H Ä R K ÄV I I K K O O N KUVA: JUHA TAMMINEN

Maajoukkuetauon päätteeksi FC Lahti kohtasi vieraskentällä IFK Mariehamnin. Lahti oli reissussa kapealla materiaalilla, sillä joukkueella on niskassaan muutama pelikielto ja useampi kolhu. Ahvenanmaalla Lahti kontrolloi ensimmäistä jaksoa ja Mikko Kuningas vei Lahden johtoon Kari Arkivuon ja Altin Zeqirin esityöstä. Toisella jaksolla Arkivuo alusti myös Vahid Hambon osuman. Lahti ei kuitenkaan saanut kuriin kuukauden pelaajaksi valittua Albion Ademia, joka iski kaksi osumaa. Pisteet tasattiin lukemin 2-2, joka oli kolmas perättäinen 2-2-tulos Lahdelle. Lahti pelaa reiluun viikkoon jälleen kolme ottelua. Maanantaina Lahteen saapuu Kuopion Palloseura ja torstaina Turun Palloseura. Henri Eninful, Jean-Christophe Coubronne ja Dimitry Imbongo ovat maanantaina pelikieltoisia, Coubronnen pelikielto jatkuu vielä torstainakin. Lisäksi tiiviin kauden rasitukset alkavat näkyä ja pelaajia tulee ja menee sairastuvalle.

Maanantain vastustaja Kuopion Palloseura puolustaa mestaruuttaan kiivaasti. Kuopiolaiset kohtasivat tauon jälkeen Rovaniemen Palloseuran kotonaan. Ottelu oli KuPS:n yksipuolista näytöstä ja lopulta se päättyi 3-0. Kuopiolaisista osuivat Lucas Rangel, Usman Sale ja Aniekpeno Udoh. Lahti-ottelun jälkeen KuPS:lla on edessään vielä Europeli, joten myös savolaisilla on otteluruuhkaa. Torstaina härkäviikon päätteeksi Lahteen saapuu Turun Palloseura. Liiganousijan kausi on ollut vaikea ja Palloseura onkin vaihtanut päävalmentajaa kauden aikana. Lahden ja KuPS:n tapaan tiivis pelitahti koskee myös turkulaisia. TPS kohtasi viime keskiviikkona Hakan ja maanantaina IFK Mariehamnin. TPS yrittää vältellä karsijanpaikkaa Hakan kanssa kilpaa, mutta Haka nappasi 3-2-voiton. Tepsin osumista vastasivat Rasmus Holma ja Aldayr Hernández. Kuinka monta pistettä Lahti kaappaa näiltä härkäviikoilta?

Tekstit: Tommi Leirilaakso | Taitto: Taneli Okkonen | Kannen kuva: Aleksi Tikkala


vs

vs viralliset ottelut tehdyt maalit

voitot tasapelit tappiot

52 136 3-0

FC Lahti

77

viimeisin ottelu 22.7.2020 Veikkausliiga

15

13

24

KuPS

59

maalintekijät 16' Nissilä 1-0 44' Udoh 2-0 64' Niskanen 3-0

FC Lahti ja Kuopion Palloseura ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 52 kertaa. Mastokaupungin pojat ovat tilastoissa edellä Kanarianlintuja, sillä lahtelaiset ovat juhlineet voittoa 24 kertaa Palloseuran 15 vastaan. Maaleja rik mastokaupungin pojat ovat tehneet 77 kappaletta, siinä Hen missä Hymyilevän Hanneksen kaupungin keltamustat ovat iskeneet 59 maalia. Viime vuosina KuPS on ollut selkeästi niskan päällä, sillä viimeisen neljän kauden aikana Lahti on napannut vain yhden voiton. Myös tämän kauden kaksi aikaisempaa kohtaamista on mennyt kuopiolaisille. Suomen Cupin karsinnassa KuPS voitti 1-0 ja liigan alkukierroksilla 3-0.

STATPACK

P O W E R E D

B Y

viralliset ottelut tehdyt maalit

voitot tasapelit tappiot

43 17 7 126 62 1-3

viimeisin ottelu 25.7.2020 Veikkausliiga

FC Lahti

19 TPS

67

maalintekijät

45' Assehnoun (rp) 0-1 50' Alhassan 1-1 63' Hambo 1-2 90' Lampinen 1-3

FC Lahti ja Turun Palloseura ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 43 kertaa. Lahti on voittanut 17 kertaa ja seitsemästi on päädytty pistejakoon. Maaleja otteluissa on nähty komeat 126 kappaletta, joista Lahti on tehnyt hieman alle puolet, 62 kappaletta. Ensimmäisen kerran joukkueet ovat kohdanneet vuonna 1999, jolloin Lahti vei ottelun nimiinsä 2-1 Péter Kovácsin kahdella maalilla. Molemmat joukkueet ovat olleet tiputtamassa toista sarjaporrasta alemmas. TPS Lahtea 2010 ja Lahti turkulaisia 2014. Tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessa TPS laittoi otteluruuhkassa olleen Lahden koville, mutta Mastokaupungin ylpeys kaapi lopulta 3-1-vierasvoiton. Entiset FC Lahden pelaajat vastustajan riveissä: Mika Ääritalo, Miikka Mujunen (Jani Tuomala joukkueenjohtajana)


VEIKKAUSLIIGAN SARJATAULUKKO 9.9.

vuotta sitten 13.9.2000 Veikkausliiga: FC Lahti – FC Inter 1-3 (Peltonen) 17.9.2000 Veikkausliiga: VPS – FC Lahti 3-2 (Laaksonen, Helenius)

vuotta sitten 10.9.2010 Veikkausliiga: FC Lahti – TamU 0-1 18.9.2010 Veikkausliiga: AC Oulu – FC Lahti 1-2 (Shala, Litmanen)

ENNEN JA JÄLKEEN MEILTÄ HUURTEISET, VIERASPELIT SUORANA! ILOINEN KULKIJA Jalkarannantie 2, Lahti


Jasi

ASSE

n

N HNOU# 11 KUVA: JUHA TAMMINENIKIMUISTOISET OTTELUT MIKA HEINO

FC Lahden fysiikkavalmentaja Mika Heino muistelee uransa kolmea ikimuistoisinta otteluaan. Hän pelasi jalkapalloa Ykkösessä ja Kakkosessa LauTP:n, Joutsenon Kullervon ja Lappeenrannan Rakuunoiden riveissä. Lisäksi hän on pelannut pääsarja- ja maajoukkuetasolla amerikkalaista jalkapalloa, jonka parissa syntyi Suomen ennätys pääsarjan pisimmästä potkusta. Heino on toiminut Kultsun ja PEPOn päävalmentajana ja MYPAn valmennustiimissä ennen Lahden pestiään.

STPS – LAUTP 2-3 1975

MYPA – JOKU 2-1 1992

LAUTP – KEPS 1-2 1989

Tämä oli elämäni ensimmäinen jalkapallo-otteluni, jossa pelasin. Matkustimme bussilla Savonlinnaan ja peli pelattiin hiekkakentällä. Tuolla reissulla tapahtui myös musiikillinen heräämiseni ja musiikista tuli tärkeä osa vapaa-aikaani. Yleisössä oli joku, jolla oli valtava mankka olalla ja hän soitti musiikkia kovalla. Keskityin enemmän siihen kuin peliin. Biisi ”I love Rock 'n' Roll” jäi tuolta reissulta mieleen.

Pelasimme Kullervon kanssa harjoitusottelun MyPaa vastaan ja siihen aikaan oli tapana, että jos vastustajalla oli hyvä pelaaja, niin se otetaan miesvartiointiin. Toimin nuoren Jari Litmasen vartijana ja pimitin hänet pois pelistä ensimmäiset 20 minuuttia. Litmanen ei saanut yhtään syöttöä eteenpäin. 20 minuutin kohdalla lähdin blokkaamaan Litmasen vetoa ja voi sanoa, että veto oli niin kova, että nilkkani vääntyi ja jouduin jättämään kentän. Sain kuitenkin pelata ja mitata tasoani maailman tulevaa parasta pelaajaa vastaan.

Pelasimme Suomen Cupin ottelun tuolloin Mestaruussarjassa pelaavaa Kemin Palloseuraa vastaan. Me pelasimme tuolloin Kakkosessa ja olin nuori pelaaja. Heillä oli kärjessä paljon maaleja mättänyt brittihyökkääjä, jota vartioin. Britti tykkäsi myös vääntää ja väänsimme koko pelin ajan hänen kanssaan tiukasti. Ottelun jälkeen olimme molemmat verillä, mutta kuitenkin kavereita. Pidin kaksinkamppailuista ja vääntämisestä ja hakeuduin myöhemmin kamppailulajien pariin.

PAVEL OSIPOV, MISSÄ MIES? Vuonna 1996 syntynyt venäläistaituri Pavel Osipov kasvoi jalkapalloilijaksi pietarilaisen Zenitin laadukkaassa juniorivalmennuksessa. Hän saapui lainalle Lahteen kasvattajaseurastaan elokuussa 2016 ja debytoi liigassa PK-35 Vantaata vastaan. Hän oli Lahden kirjoilla myös kaksi seuraavaa kautta, mutta 2017 kausi jäi Osipovilta välistä polvivamman takia. Kaudella 2018 hän pääsi loistoonsa ja iski toinen toistaan kauniimpia osumia. Yhteensä hän pelasi Lahdessa 39 liigaottelua ja iski niissä viisi maalia. Lahdesta miehen matka jatkui Latvian suurseura Ventpilsiin. Osipov pelasi 16 ottelua ja kauden jälkeen Ventpils juhli pronssisia mitaleita. Latviasta taiturin matka jatkui tämän vuoden elokuussa Armenian pääsarjaan ja maan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Vanadzoriin. Osipov ei ehtinyt olla vielä seuransa FC Lorin kokoonpanossa ennen maajoukkuetaukoa.


RI

N hti E ä t N S K A KuPS

ILMA

Ns iIt t e l y s s ä

e

ESITTELYSSÄ ILLAN VASTUSTAJA

Jalkapallokaupungin kulmakivi Kuopion Palloseura on perustettu 1923. Kuusinkertainen Suomen mestari ja kaksinkertainen Suomen Cup -voittaja on myös yksi suomalaisen jalkapallon kulmakivistä, sillä seura on pelannut pääsarjassa historiansa aikana yli 60 kautta.

Vasta 22-vuotias laitahyökkääjä Ilmari Niskanen on tämän hetken kuumimpia nimiä liigassa. Kiuruvedellä syntynyt taituri sai jalkapallo-oppeja Kiuruveden Palloilijoissa ja iisalmelaisessa PK-37:ssä ennen siirtoaan Kuopion Palloseuraan. Veikkausliigassa hän debytoi jo 2013, jolloin hän oli 15-vuotias. Siitä asti laitakiitäjä on janonnut menestystä ja sitä myös saanut. Hän voitti aivokasvaimen, on pelannut 152 liigaottelua ja tehnyt niissä komeat 18 maalia. Niskanen saikin kunnian ampua viime kauden päätteeksi kuopiolaiset mestaruuteen. Tällä kaudella hän on osunut kiihtyvään tahtiin ja 11 ottelun jälkeen osumia oli kasassa kuusi. Hän myös debytoi syyskuun alussa Suomen A-maajoukkueessa.

Komean historiansa saatossa kuopiolaiset ovat kasvattaneet maailmalle lukemattomia ammattilaisia aina Aulis Rytkösestä lähtien. Vanhemmille jalkapallojännäreille Palloseuran riveissä ovat tulleet tutuksi nimet Markku ja Martti Hyvärinen, Olavi ja Eero Rissanen ja Leo Houtsonen. Kuopiossa ollaan luotettu vuodesta toiseen vahvasti savolaiseen pelaajakasvatukseen. Vuosituhannen vaihteessa KuPS oli pahoissa vaikeuksissa ja se tippuikin aina Kakkoseen asti. Lopulta Keltamusta vakiinnuttivat paikkansa pääsarjassa 2007, vaikka vielä seuraavalla kaudella joukkue selvisi kuivin jaloin vasta karsinnan kautta. Tällä vuosikymmenellä Kallaveden rannoilla on tehty uutta nousua suomalaisen jalkapallon huipulle ja lopulta mestaruuspystiä nostettiin Kuopion torilla, maailman navalla, asiaankuuluvin juhlamenoin viime kauden päätteeksi. Kuopiossa lähdettiin kuluvaan kauteen kovin odotuksin. Norjalainen Arne Erlandsen valittiin päävalmentajaksi ja pelaajia haettiin aina TV:n prime-timen Tosi-TV-ohjelmasta asti. KuPS on yhä tiukasti mestaruuskamppailussa ja savolaisten vireestä kertoo se, että elokuun joukkueeseen valittiin Palloseurasta Petteri Pennanen ja Usman Sale. Lisäksi Ilmari Niskanen nousi hyvien otteidensa takia maajoukkueeseen. Euroopan kentillä kuopiolaiset ovat olleet säännöllinen vieras. Kanarianlinnut ovat käyneet Euroopassa liki jokaisella vuosikymmenellä. Ainoastaan 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä kuopiolaiset jättivät Euroopan karkelot kokonaan välistä. Tänä vuonna KuPS pelasi Mestareiden Liigan karsinnassa yksiosaisen vierasottelun norjalaista Molde FK:a vastaan. Kyyti oli lopulta kylmää, sillä norjalaiset veivät ottelun nimiinsä 5-0. Kuopiolaisilla on vielä Lahti-ottelun jälkeen edessään Eurooppa Liigan karsintaottelu.

Perustettu: 1923 | Kotikenttä: Savon Sanomat Areena (kapasiteetti: 4778) | Päävalmentaja: Arne Erlandsen| Mestaruudet: 6 (1956, 1958, 1966, 1974, 1976, 2019 ) Sijoitus maratontaulukossa: 4.


O- t ä h t i L A T ÄRI ä TPS

MIK

A

Ä ittelyss es

ESITTELYSSÄ ILLAN VASTUSTAJA Turkulainen Mika Ääritalo siirtyi nuorena englantilaisen Aston Villan organisaatioon. Ura Englannin kentillä ei kuitenkaan nuorelle lupaukselle auennut ja Ääritalo palasi TPS:n riveihin kaudeksi 2005. Tepsissä Ääritalo murtautui Veikkausliigan eliittiin ja murtautui myös maajoukkueeseen saaden vyölleen kuusi maaottelua. Tie vei Ääritalon Saksan kautta Lahteen. FC Lahdessa Ääritalo jäi mieleen loistavasta taistelusta laitapuolustajana Kuopion Palloseuraa vastaan ja kahdesta komeasta yläkulmapommista Veikkausliigassa. Ääritalon tie kotiin kulki Kuopion kautta, jossa turkulainen pelasi kauden 2016. Seuraavalla kaudella hän palasi kotiin ja nosti seuransa takaisin liigaan. Aivan kuten kirjaimellisesti myös viime kauden päätteeksi, jolloin hän osui karsintaottelussa voittomaalin arvoisesti. Tällä kaudella 35-vuotias legenda on osunut kertaalleen maalipuiden väliin ensimmäisissä kahdeksassa ottelussaan.

Vuonna 1922 perustettu Turun Palloseura on Suomen perinteikkäimpiä seuroja. Monilajiseura perustettiin ÅIFK:n vastavoimaksi Suomen alkuperäisen pääkaupungin suomenkieliselle väestölle. Jalkapallossa seura oli välittömästi kotimaisella huipulla ja ensimmäistä mestaruutta Tepsin riveissä juhlittiin jo 1928. Sarjamuotoisessa kilpailussa TPS nappasi mestaruuden kahdesti sotavuosien aikana. 1950-luvulla Turussa oli kova kilpailu. Sekä ÅIFK että Turun Pyrkivä yrittivät horjuttaa Tepsin valta-asemaa. Palloseura kuitenkin näytti olevansa ykkönen niin Turussa, kuin Suomessakin. Seura nappasikin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa Heikki Suhosen paukuttaessa maaleja liukuhihnalta kolme mestaruutta. TPS:n viimeinen, kahdeksas mestaruus tuli kauden 1975 päätteeksi. Vaikka mestaruudet kiersivät raitapaitoja, sai seura mitaleita jokaiselta vuosikymmeneltä. Ne toivat Turkuun myös Europelejä. TPS onnistui muun muassa kaatamaan italialaisen suurseuran Interin Milanon San Sirolla. Tepsin edellinen vuosikymmen oli vuoristorataa. Vuosikymmenen alussa TPS saavutti vielä mitalisijoja, mutta seura tippui myös kahdesti Ykköseen. Viime kauden päätteeksi Tepsi nousi jälleen takaisin liigaan voitettuaan karsinnassa KPV:n. Hyvästä juniorityöstä tunnettu TPS on tuottanut pääsarjaan tukuittain legendoja. Heikki Suhonen johtaa yhä ylivoimaisesti pääsarjan kaikkien aikojen maalintekijätilastoa. Muita koko Suomen tuntemia legendoja lienevät Mika Aaltonen, Urho Teräs ja monilahjakkuus Aurinkokuningas Juhani Tamminen. Nykyisistä pelaajista etenkin Sami Rähmönen ja Mika Ääritalo ovat kirjoittaneet nimensä vahvasti turkulaisten historiaan. Nuorella joukkueella operoivan Tepsin joukosta voi löytyä jälleen seuraava supertähti.

Perustettu: 1922 | Kotikenttä: Veritas Stadion (kapasiteetti: 8072) | Sijoitus maratontaulukossa: 2. | Päävalmentaja: Jonatan Johansson Mestaruudet: 8 (1928, 1939, 1941, 1949, 1968, 1971, 1972, 1975)


Hirsimetsäntie 27, 15200 Lahti | Puh: 010 423 1200 | info@valinta-rengas.com

Ammattitaitoinen ja osaava henkilökuntamme palvelee teitä aina renkaanvaihdosta rengashotellipalveluihin.

MENUET HEINONEN

Laadukasta ja maistuvaa Pitopalvelua jo yli 20 vuoden ajan. Puh: 0500 494800 saku.heinonen@phnet.fi


#LAHKUPS #LAHTPS

Timi Lahti 2 Mikko Viitikko 5 Eemeli Virta 6 Altin Zeqiri 7 Matti Klinga 8 Vahid Hambo 9 Valdrin Rashica 10 Jasin Assehnoun 11 Jean-Christophe Coubronne 13 Tapio Torpo 14 (c) Kari Arkivuo 15 Lassi Forss 16 Arlind Sejdiu 17 Teemu Jäntti 18 Viljami Isotalo 19 Henri Eninful 20 Pyry Lampinen 21 Matias Niuta 22 Tim Martinen 23 Arttu Auranen 24 Mikko Kuningas 25 Dimitry Imbongo 28 (mv) Salifu Senghore 30 (mv) Joona Tiainen 31 (mv) Patrick Rakovsky 33 Päävalmentaja: Ilir Zeneli Valmentaja / Fysiikkavalmentaja: Mika Heino Valmentaja: Toni Lindberg MV-Valmentaja: Ari Korhonen Talenttivalmentaja: Joni Kallioinen Joukkueenjohtaja: Jussi Juurikka Fysio: Mikko Poutiainen Fysio: Erno Jokinen Huoltaja: Pekka Penttinen Hieroja: Janne Kaartti Lääkäri: Janne Liinavirta

1 Otso Virtanen 3 Viljami Aittokoski 4 Nuno Tomas 6 Saku Savolainen 7 Usman Sale 8 Petteri Pennanen 9 Lucas Rangel 10 Ats Purje 11 Ilmari Niskanen 12 Aleksi Honka-Hallila 13 Aniekpeno Udoh 14 Albert VauhkonenH 15 Oskari Sallinen 16 Tommi Jyry 17 Tabi Manga 18 Juho Pirttijoki 19 Nana Boateng 20 Ville Saxman (c) 21 Pedro Vitor 22 Arttu Heinonen 23 Issa Thiaw 24 Taneli Heiskanen 25 Urho Nissilä 26 Bruno Rodrigues 28 Jiri Nissinen 29 Artur Pikk 30 Joel Vartiainen 31 Hemmo Riihimäki 33 Taneli Hämäläinen 34 Igors Tarasovs Päävalmentaja: Arne Enaldsen Valmentaja: Pasi Tuutti Valmentaja Jori Särkkämaalivahti Fysioterapeutti: Joonas Ojantie Fysiikkavalmentaja: Mika Lähderinne

1 Jere Koponen (mv) 2 Alim Moundi 3 Juri Kinnunen 4 Rasmus Holma 5 Juho Lähde 6 Jonni Peräaho 7 Sami Rähmönen (c) 8 Rodney Strasser 9 Oskari Jakonen 11 Mika Ääritalo 12 Santeri Aaltonen (mv) 14 Juhani Pikkarainen 19 Mashadu Alhassan 15 Eetu Kolut 16 Albijon Muzaci 17 Eliecer Espinosa 18 Tehe Olawale 20 Jesper Karlsson 21 Elmo Heinonen 23 Joakim Latonen 25 Aldayr Hernandez 27 Kabamba Kalabatama 29 Santeri Haarala 30 Miikka Mujunen (mv) 33 Tatu Varmanen 34 Niklas Pyyhtiä 66 Jean Carlos De Brito Päävalmentaja: Jonatan Johansson Valmentaja: Joonas Laurikainen Maalivahtivalmentaja: Mikko Känkänen Fysiikkavalmentaja: Simone Lucchesi