Page 1

ASENNE ON LAHTI.

M O L B # R E 7 G LA PEK

L

EN D H A

FC

2€

KA

V P vK I T H A L

DI A T S

LA L I ON

6.

1 0 2 . 10

9


MENUET HEINONEN

Laadukasta ja maistuvaa Pitopalvelua jo yli 20 vuoden ajan. Puh: 0500 494800 saku.heinonen@phnet.fi


KIITOS LAHTI!

Muistan, kun ensimmäisen kerran astelin Urheilukes- vaalimaan lämmöllä niitä muistoja, joita tämä kuksen nurmelle. Sain kunnian toimia pallopoikana kaupunki ja te lahtelaiset futisfanit olette minulle Lahden Reippaan SM-sarjamatsissa yhdessä tuoneet. joukkuetovereideni kanssa. Ja tekin olitte siellä. Iso kiitos kaikille teille... Hyvien ja huonojen hetkien Se kerta meni jännittäessä ja tuskin muistan itse aikoina olen saanut teiltä tukea ja kannustusta, ottelusta mitään. Ikimuistoisinta 7-vuotiaalle olivat olette innoittaneet minua yrittämään kovempaa, ne puoliajalla tarjotut perinteikkäät Hartwallin Jaffa jaksamaan vaikeinakin aikoina ja luottamaan itseeni. ja hillomunkki. On aika antaa tulevien tähtien loistaa tämän 30 vuotta myöhemmin astelen samaiselle viheriöllä kaupungin yllä ja siirtyä seuraamaan ja nauttimaan viimeistä kertaa pelaajan roolissa. Taival on ollut rakkaasta jalkapallosta Teidän kanssanne. pitkä, mutta huikea. Kaikki ne kokemukset nuoresta futarin alusta tähän päivään, kun päätän ammattiKiitos kaikista yhteisistä vuosista, vilpittömin laisurani, ovat muokanneet ja rakentaneet minusta kiitoksin! pala palalta tälläisen kuin nyt olen. Pekka Ja jälleen tunnen teidän läsnäolonne taustalla. Olette olleet tärkeä osa taivaltani ja tulen aina Oi Lahti on!


RAKO

VSKY

LAGE

RBLO

M

JOSU

NÄIN PELIT JATKUVAT YKSIOSAINEN EUROJATKOKARSINTA

YKSIOSAINEN EUROJATKOKARSINTA

Ylemmän loppusarjan 6. (IFK Mariehamn tai HJK)

Ylemmän loppusarjan viides. Mikäli Cup-voittaja Ilves sijoittuu viidenneksi, ylemmän loppusarjan neljäs (HJK tai FC Honka)

ALUSTAVA PELIPÄIVÄ

VS

KESKIVIIKKO 23.10.

ALUSTAVA PELIPÄIVÄ

Alemman loppusarjan voittaja (FC Lahti tai HIFK tai SJK)

VS

KESKIVIIKKO 23.10.

Alemman loppusarjan kakkonen (FC Lahti tai HIFK tai SJK)

YKSIOSAINEN EUROJATKOKARSINTA (RUNKOPÄIVÄ 27.10.) Eurojatkokarsintaotteluparien voittajat kohtaavat yksiosaisessa ottelussa. Ottelu pelataan korkeammalle sarjataulukossa sijoittuneen kotikentällä.

Voittaja

EUROJATKOKARSINNAN KAKSIOSAINEN

Veikkausliigan pronssimitalisti. Mikäli Cup-voittaja Ilves voittaa pronssia Veikkausliigan 4.

VS

Voittaja

FINAALI (PELIPÄIVÄT 30.10., 3.11.)

VS Eurojatkokarsinnan voittaja

EUROOPPA LIIGAN KARSINTA 2020


U T S I LEP # 28 Bren

t

Eem

eli

A VIRT# 6

Kuva: Juha Tamminen

OTTELUN LÄHTÖKOHDAT Tekstit: Tommi Leirilaakso | Taitto: Taneli Okkonen | Kannen kuva: Aleksi Tikkala FC Lahti tarvitsee vain pisteen varmistaakseen paikan pudotuspeleihin viimeisestä europaikasta. Haastajasarja on sujunut Lahden osalta hyvin, sillä kolmesta pelistä on kertynyt seitsemän pistettä. Edellisellä kierroksella Lahti kohtasi Hiihtiksellä HIFK:n. Lahti meni heti ottelun alussa johtoon Jerónimo Amionen maalilla. HIFK tasoitti ja siirtyi johtoon toisella jaksolla, mutta Amione tasoitti ottelun. Molempiin maaleihin esityön teki loistavan ottelun pelannut Jean-Christhope Coubronne.

VPS voi tavoittaa vielä KPV:n. Lisäksi KPV voi vielä nousta pois karsijanpaikalta ohi RoPS:n voittamalla molemmat jäljellä olevat ottelunsa ja muiden otteluiden mennessä sopivasti ristiin.

Edellisellä kierroksella KPV kaatoi vieraskentällä SJK:n. Enoch Banza iski avausmaalin ja Hysen Memolla tuplasi johdon jo avausjaksolla. Lopulta KPV riisui seinäjokiset aseista vaikka SJK hallitsi ottelua ja nappasi arvokkaat kolme pistettä 2-0-voitolla. Kokkolalaiset joutuvat kuitenkin lähtemään Lahteen ilman pelikielHIFK-ottelusta FC Lahdella sivussa olivat Mikko toisia Adam Vidjeskogia ja Hendrik Helmkeä. Viitikko ja Drilon Shala. Viitikko on jo lähellä pelikuntoa, Shalan toipuminen on epätodennäköisempää. Tämän kauden kohtaamisissa Lahti on ollut niskan Pelikieltoja Lahdella ei ole. Mikko Hauhialla on päällä. Kokkolassa pisteet tasattiin maalittomalla mahdollisuus 200. perättäiseen otteluun, mikäli hän tasapelillä. KPV oli hieman hallitsevampi osapuoli käy ottelussa kentällä. Pekka Lagerblomille ottelu voi myös El-Hadji Gana Kanen ulosajon jälkeen, mutta olla uransa viimeinen kotiottelu, sillä lahtelaispeluri aivan lopussa Lahti kykeni luomaan ottelun vaarallilopettaa uransa tähän kauteen. simmat paikat. Lahdessa taas FC Lahti nappasi hallitun 1-0-voiton Amionen maalilla. Vierailija Kokkolan Pallo-Veikot kamppailee edelleen sarjapaikastaan. Tällä hetkellä kokkolalaiset ovat Jatkuuko Lahden tappioton putki Hiihtiksellä? karsijanpaikalla, mutta suoranputoajanpaikalla oleva

ENNEN JA JÄLKEEN MEILTÄ HUURTEISET, VIERASPELIT SUORANA! ILOINEN KULKIJA Jalkarannantie 2, Lahti


S

ia t s a eb

MA

n

M Ö R T NNS

PV Ä K S S LY TTE ESI

-TÄ

HTI

ESITTELYSSÄ ILLAN VASTUSTAJA KPV

Perinteinen Kokkolan Pallo-Veikot perustettiin jo vuonna 1930 Kokkolan suomenkieliselle vähemmistölle ja vastavoimaksi kaupungin ykkösseura GBK:lle. Yhdessä Suomen tärkeimmistä satamakaupungeista jalkapallo oli vaatimattomasta menestyksestä huolimatta ihmisten huulilla. KPV teki arvokasta juniorityötä, joka lopulta kantoi myös hedelmää.

Pallo-Veikot nousi pääsarjaan 1960-luvulla ja Kokkolassa päästiin juhlimaan mestaruutta 1969. Lisäksi seura nappasi 1970-luvun alussa useamman mitalin. Hannu ja Arvo Lamberg iskivät kumpainenkin maaleja kokkolalaisille menestysvuosina. Samoina vuosina KPV kohtasi Euroopan kentillä skotlantilaisen Celticin ja saksalaisen 1.FC Kölnin. KPV:n menestys oli kuitenkin pian ohi. 1980-luvulla KPV seilasi pääsarjan ja Ykkösen välillä ja seuran talous oli monen muun seuran tavoin kovalla koetuksella. Lopulta lähtö alasarjoihin tuli eteen 1990-luvun alussa. KPV vietti pitkän tovin sekä Ykkösessä että Kakkosessa, mutta jalkapallokaupungin ylpeys nousi lopulta takaisin parrasvaloihin. KPV oli lähellä nousta liigaan jo 2009, mutta tie vei pian takaisin Kakkoseen. Lisäksi kokkolalaiset kävivät kertaalleen Suomen Cupin finaalissa. Pallo-Veikot nousi Ykköseen kauden 2015 päätteeksi ja kuului useana vuotena Ykkösen kärkiseuroihin. Lopulta nousu liigaan tuli viime syksynä, kun kokkolalaiset kaatoivat liigakarsinnassa Turun Palloseuran lahtelaisillekin tutun Kalle Multasen maalilla. KPV:n ensimmäinen liigakausi lähes 30 vuoteen on pitänyt sisällään värikästä menoa. Kokkolalaiset etenivät Suomen Cupissa välieriin, mutta lopulta Ilves kairasi voiton. Liigassa KPV:n meno on ollut vaisumpaa ja kauden aloittanut päävalmentaja Jarmo Korhonen sai väistyä. Niko Kalliokoski otti valmennusvastuun hetkeksi ja onnistui muuttamaan kokkolalaisten kurssia. Nyt valmennusvastuuta kantaa Jani Uotinen. Lahden Reippaassakin pelaajaurallaan pelannut Uotinen on napsinut muutaman voiton, mutta KPV ei silti ole vielä kuivilla. Kokkolalaisten miehistö on myös elänyt kauden aikana. Kesän ikkunassa Kokkolaan saapui muun muassa Hysen Memolla, joka on nopeassa ajassa noussut KPV:n runkopelaajaksi. Myös portugalilais-ghanalainen Ishmael Yartey on lyhyessä ajassa paukuttanut viisi maalia.

Perustettu: 1930 Päävalmentaja: Jani Uotinen Kotikenttä: Kokkolan keskuskenttä (kapasiteetti: 3000)

Sijoitus maratontaulukossa: 21. Mestaruudet: 1 (1969) KUVA: JUHA TAMMINEN

Nelinkertainen Suomen mestari Mannström on pelannut jo tähän mennessä komean uran. 30-vuotias keskikenttämies debytoi miesten peleissä kasvattajaseuransa GBK:n riveissä jo 2004. Kaudella 2008 hän debytoi liigassa Jaron riveissä. Jarosta miehen tie vei HJK:in, jossa hän oli iso pala Klubin mestaruusputkea. Mannström pelasi puolikkaan kauden myös saksalaisessa SV 07 Elvesbergissä, mutta siirtyi takaisin Suomeen ja FC Interiin. Turusta Mannström palasi Saksaan ja tällä kertaa osoitteena oli Stuttgarter Kickers. Saksassa ei kuitenkaan tullut läpimurtoa ja Mannström siirtyi kotikaupunkinsa vihreälle puolelle Pallo-Veikkoihin Ykköseen. Ensimmäinen kausi Kokkolassa toi liiganousun, vaikka Mannströmiltä jäivät ratkaisuottelut pelaamatta loukkaantumisen vuoksi. Tällä kaudella Mannström on osoittanut olevansa yhä liigan tähtipelaaja. 18 ottelussa on syntynyt kaksi maalia. Uransa aikana Mannström on pelannut myös viisi maaottelua.


STATPACK

P O W E R E D

B Y

viralliset ottelut tehdyt maalit

#KPVLAH

LAHTI

4

0

1

FC Lahti

9

VEIKKAUSLIIGA

viimeisin ottelu 4.8.2019

5 11 1-0

voitot tasapelit tappiot

KPV

2

maalintekijät 43' Helmke 77' Amione 1-0

KPV

FC Lahti ja Kokkolan Pallo-Veikot ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa viidesti. FC Lahti on voittanut otteluista neljä ja kertaalleen on päädytty tasatulokseen. Maaleja Mastokaupungin ylpeys on iskenyt yhdeksän KPV:n kahta vastaan. Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran kaudella 2000 Suomen Cupissa, jolloin Lahti vei jatkopaikan Petri Pasasen johdolla lukemin 5-2. Kaudella 2011 joukkueet kohtasivat Ykkösessä kahdesti Lahden voittaessa molemmat ottelut. Kotiottelussa voittomaalin iski Teemu Turunen ja vierasottelussa verkkoa heilutti kahdesti Rafael. Tällä kaudella joukkueet kohtasivat toukokuussa liigassa Kokkolassa ja Lahdessa elokuussa. Toukokuun ottelu päättyi maalittomaan tasatulokseen. Elokuussa puolestaan Lahti painoi päälle koko ottelun ajan ja lopulta Jerónimo Amione iski voittomaalin Jasin Assehnounin esityöstä.

Entiset FC Lahden pelaajat vastustajan riveissä: Hendrik Helmke

Kuva: Juha Tamminen

Hen

drik

HELM

KE


k a OM k e P L B R LAGE # 19.10.1972 Lahti

7

Debyytti FC Lahden paidassa: 4.2.2001 FC Lahti – FC Inter 1-2 Lahti Cup (Lagerblom vaihdettiin kentälle Niki Heleniuksen tilalle ottelun 22. minuutilla) Debyytti virallisessa ottelussa: 17.6.2001 FC Lahti – VPS 2-1 Veikkausliiga (Lagerblom oli avauksessa ja tuli vaihtoon 53. miinuutilla Mauno Keskitalon tullessa kentälle Ensimmäinen maali FC Lahden paidassa: 8.5.2002 FC Haka – FC Lahti 0-1 Veikkausliiga Sarjaottelut FC Lahden paidassa: 84 Sarjamaalit FC Lahden paidassa: 14 Viralliset maalit FC Lahden paidassa: 17 105 Veikkausliigaottelua 12 A-maaottelua 25 Bundesliga-ottelua Saksan mestaruus 2003-2004 Saksan Cup-mestaruus 2003-2004 Amattilaiseurat: FC Lahti, SV Werder Bremen, 1.FC Nürnberg, 1.FC Köln, Alemannia Aachen, FSV Frankfurt, VfB Stuttgart II, RB Leipzig, IFK Mariehamn, HamKam, Jacksonville Armada, Åtvidabergs FF, FC Haka


0

1 KUVA: JUHA TAMMINEN OTSIKKO: ESS

FC Haka – FC Lahti 0-1 8.5.2002 FC Lahti lähti kaudella 2002 Valkeakoskelle tilanteessa, jossa joukkue ei ollut vielä onnistunut nappaamaan edes avausvoittoaan saati tekemään avausmaalia. Valkeakoski ei koskaan ole ollut kenellekään helppo paikka vierailla, eikä se tällä kertaa ollut sitä lahtelaisillekaan. Kotijoukkueen riveissä pelasivat muun muassa liigatähdet Valeri Popovits, Sami Ristilä ja Mikko Vilmunen. Lahti joutuikin ensimmäisellä jaksolla lähinnä roiskimaan palloa omasta boksista väljemmille vesille. Topparipari Magnus Samuelsson – Heikki Haara sai tehdä täyden päivätyön painiessa unkarilaiskolossi Péter Kovácsin kanssa. Lahti kuitenkin onnistui maalinteossa kulmapotkusta ensimmäisen jakson puolivälissä. Tuomas Haapala antoi ovelan syötön etuviistoon vapaaksi jääneelle Pekka Lagerblomille, joka tälläsi sydämensä kyllyydestä. Hakan maalivahti Mikko Vilmunen sai sormiaan väliin, mutta Lagerblomin uran ensimmäistä maalia ei Vilmunen silti kyennyt estämään.

kosketuksen, vaikka pallo otti pienen pompun nurmesta. Toisella kosketuksella pääsin lataamaan ja sinnehän se sujahti. Se oli hieno hetki. Sain kuparisen rikki ja voitimme. Maalin jälkeen mietin, että mitäs tässä nyt tehdään? Miten tuuletetaan? Nostin kädet pystyyn ja Teme Haapala olikin onneksi heti siinä, Pekka Lagerblom nauraa. Toisella jaksolla Pekka Lagerblom karkasi kertaalleen läpiajoon, mutta tällä kertaa Vilmunen veti pidemmän korren. Muuten peli pyöri lähinnä Lahden päädyssä. FC Lahden maalivahti Istvan Hamorille kertyi torjuntoja torjuntojen perään ja lahtelaisten maali pysyi puhtaana ottelun loppuun asti. Lahti nappasi kauden ensimmäisen voiton ja vielä Valkeakoskelta.

Lopputulosta tärkeämpää oli jälleen yhden lahtelaistähden syttyminen. Pekka Lagerblom oli pelannut edellisellä kaudella jo seitsemän ottelua puolustavammassa roolissa, mutta nyt 19-vuotias nuorukainen sai maalitilinsä auki. Jatkossa Lager- Maalihan syntyi sillä lailla, että Tuomas Haapala blom iski Lahdelle tukun tärkeitä maaleja ja hyvät syötti 16-alueen kulmalle. Sain hyvän ensimmäisen otteet veivät hänet aina Euroopan huipulle.


PEKKA LAGERBLOMIN KAIKKI MAALIT FC LAHDESSA FC Lahti - IF Elfsborg 2.7.2015 .Markus Joenmäki täräyttää vapaapotkun päin pelaajamuuria ja pallo ohjautuu suoraan Pekka Lagerblomille. Lagerblom ujuttaa pallon vastaantulleen Kevin Stuhr-Ellegaardin längistä verkon perukoille ja kotiyleisö repeää riemuun! Kuva: Misa Savolainen

1. FC Haka - FC Lahti 0-1 8.5.2002 (0-1) 2. FC Lahti - KuPS 2-1 26.5.2002 (2-1) 3. FC Lahti - FC Jazz 1-0 13.6.2002 (3-2) 4. FC KooTeePee - FC Lahti 1-1 9.6.2002 (2-4 ja.) 5. Pallohait - FC Lahti 0-7 30.6.2002 (1-8) 6. FF Jaro - FC Lahti 0-2 4.7.2002 (0-3) 7. KuPS - FC Lahti 1-2 1.8.2002 (1-2) 8. TamU - FC Lahti 0-1 19.10.2002 (1-1) 9. FC Lahti - FC Jazz 1-0 15.6.2003 (4-2)

TYÖTÄ UNELMASI ETEEN Uusille urille vaikka puoliajalla osoitteesta barona.fi

10. FF Jaro - FC Lahti 1-1 18.6.2003 (1-1) 11. FC Lahti - FC Inter 2-0 13.8.2003 (3-0) 12. FC Lahti - FC Inter 3-0 13.8.2003 (3-0) 13. TamU - FC Lahti 0-2 24.9.2003 (1-3) 14. MyPa - FC Lahti 1-1 5.10.2003 (1-2) 15. MyPa - FC Lahti 1-2 5.10.2003 (1-2) 16. FC Lahti - IF Elfsborg 1-1 2.7.2015 (2-2) 17. FC Lahti - FC KTP 3-2 10.9.2015 (3-2)


Niko

SIMO

Mika

VÄYR

LA

AM MARJ

Timo

AA

YNEN

20 VUOTTA ENSIMMÄISESTÄ LIIGAKAUDESTA VAIKEUKSIEN KAUT TA VOIT TOON

Lokakuinen ilta hämärtyy Lahden Hiihtostadionilla. Ja kesti lopulta loppuun asti. Näin ollen kolmen FC Lahti pelaa kohtalonotteluaan FF Jaroa vastaan. päivän päästä pelattavaan toiseen osaotteluun jäi Liigakarsinnan ensimmäinen osa on päättynyt valtavat panokset. taistelun jälkeen maalittomaan tasapeliin ja Lahdessa yksikin maali voi ratkaista sen, kuka kaudella 2000 Lokakuinen ilta Lahdessa alkoi myös syksyisessä pelaa liigassa. ilmastossa. Lahden pelaajia oli parsittu kasaan enemmän tai vähemmän puolikuntoisina kentälle. FC Lahti nousi Veikkausliigaan kaudeksi 1999. Jarolle olisi riittänyt jopa tasapeli, jos se onnistuu Ensimmäinen liigaottelu keräsi Hiihtikselle yli 2000 maalinteossa, mutta tällä kertaa Lahden alku oli silmäparia, eikä FC Lahti jättänyt yleisöä kylmäksi. parempi. Vartin kohdalla Lahti keskitti laidalta kohti Brassivahvistus Rodrigo iski maalin ja Lahti kaatoi unkarilaiskolossi Péter Kovácsia, mutta liki kaksimetRoPS:n heti ensimmäisessä ottelussaan. Alkukaudes- rinen unkarilainen revittiin boksissa nurin. Pallo ta Lahti kaatoi myös FC Interin, TPV:n, KTP:n, VPS:n ja vietiin pilkulle ja Hiihtiksen jännitystä olisi voinut TPS:n. Lisäksi Lahti taisteli 1-1-tasapelin HJK:n leikata veitsellä. Pallon taakse asettui Jarkko vieraana maalintekijänään Rodrigo. Koskinen. Juhannuksen aikoihin Lahden liito kuitenkin katkesi ja Haka kylvetti lahtelaisia 4-2. Loppukauden aikana Lahti kykeni voittamaan vain TPV:n kahdesti ja tie vei kohti liigakarsintoja. Lahden kokoonpanosta tippui pelaajia yksi toisensa jälkeen. Siirtoikkuna oli kiinni, eikä Lahti saanut nostaa pelaajia edes kakkosjoukkue FC Pallo-Lahdesta. Pelaajahuolien lisäksi Lahden talous oli hiuskarvan varassa. Seuralla oli muun muassa isoja rästejä Palloliiton suuntaan ja tippuminen olisi saattanut olla nuoren seuran kohtalonsuudelma.

Koskinen laittaa pallon varmasti reppuun, mutta aikaa on vielä piinaavat 75 minuuttia. Jaro painaa päälle, mutta Toni Etu-Seppälä venyy kerta toisensa jälkeen. Toisella jaksolla Lahti tyytyi vain roiskimaan palloa kauas omasta maalista. Jaro puolestaan hyökkäsi riskillä. Lahti kesti. Aivan lopussa Jaro nosti maalivahtiaan myöten kaikki pelaajat hyökkäämään. Mikko Harilalla oli paikka niitata ottelupari puolesta kentästä, mutta yritys ei aivan mennyt maaliin. Lahti taisteli viimeiset sekunnit valtavalla hengellä, kunnes erotuomarin pelastava vihellys kajahti pimenevän mastokaupungin taivaalle ja Liigakarsinnassa FC Lahti sai vastaansa pietarsaare- aloitti lahtelaisten juhlat. laisen FF Jaron. Ensimmäinen osaottelu pelattiin Pietarsaaren keskuskentällä hyvin syksyisissä Lahti säilyi kuin säilyikin liigassa, mutta ensimmäiolosuhteissa. Jaro aloitti aggressiivisesti ja Lahden nen liigakausi oli joukkueelle ja seuralle opettavaikapea miehistö joutui heti puolustuskannalle. nen. FC Lahden liigataipaleelle on RoPS-ottelun Etenkin Timo Marjamaa kunnostautui hyökkäysten jälkeen kertynyt lukemattomia muistoja, tarinoita ja katkojana, mutta Lahden maalilla pelannut Toni ihmisiä ja komeat 585 liigaottelua. Tarina olisi Etu-Seppälä joutui venymään useaan otteeseen. saattanut olla huomattavasti erilaisempi, jos kauden Tunnin kohdalla Jaro sai kulmahässäköistä pariin 1999 joukkue ei olisi taistellut loppuun asti. otteeseen pallon jo maali viivalle, mutta Lahti kesti. Kiitämme heitä siitä!


RUNKOSARJA

1999

FC LAHDEN JOUKKUE - NIMEN PERÄSSÄ OTTELUMÄÄRÄ KAUDELLA 1999 JA MAALIMÄÄRÄ Ylärivi: Tuomas Kuparinen 18/1, Rodrigo 16/2, Niki Helenius 8/2, Jarkko Koskinen 26/2, Mika Mo Keskirivi: Kimmo Vapamaa, Eino Kokko, Luciano Martins 8/0, Petri Järvinen 14/1, Petri Pasanen 2 Jari Kaasalainen 16/2, Jommi Salonen, Pekka Penttinen. Alarivi: Lasse Peltonen 22/1, Ilkka Virtanen, Niko Simola, Esa Pekonen, Toni Etu-Seppälä 11/0, Jy Ei kuvassa: Tomi Kinnunen 13/0, Ismo Lius 2/1, Ville Väisänen 7/0, Péter Kovács 28/10, Bola 13/

YLEMPI LOPPUSARJA ALEMPI LOPPUSARJA sijoitus joukkue pisteet

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

FC Haka 67 pts. HJK 65 pts. MyPa 47 pts. FC Jokerit 40 pts. FC Inter 39 pts. FC Jazz 37 pts. Kotkan TP 34 pts. RoPS 31 pts.

sijoitus joukkue pisteet

9. TPS 39 pts. 10.FC Lahti 30 pts. 11. VPS 29 pts. 12. TPV 12 pts.


Kuva: Juha Tamminen

PÉTER KOVÁCS

UNKARILAINEN KOLOSSI

Yksi FC Lahden kauden 1999 valopilkuista, unkarilainen 198-senttinen kärki teki kaudella 1999 Lahden paidassa komeat kymmenen maalia. FC Lahti oli hänen ensimmäinen seuransa ulkomailla. Hän pelasi liigassa Lahden paidassa 28 ottelua. Lisäksi hän oli liigakarsinnassa hankkimassa Lahden pelastanutta pilkkua.

otturi 26/0, Björn Hofvendahl 24/3, Mika Väyrynen, 15/1, Mikko Harila 21/0. 27/0, Duda, Heikki Haara, Timo Marjamaa 27/5, Deco 10/0,

yrki Maisonlahti, Tatu Niskanen, Juha Tuominen. /1, Simon Antal 5/1, Ville Väisänen 7/0.

MAALITYKIT

maalit pelaaja

23 12 12 11 11 10 10 10 9 9

joukkue

Valeri Popovits FC Haka Neathan Gibson MyPa Saku Puhakainen TPS Kai Nyyssönen FC Haka Shefki Kuqi HJK Rafael FC Jazz, HJK Peter Kovacs FC Lahti Marco Casagrande TPS Richard Teberio FC Inter Matti Hiukka FC Jokerit

Lahdesta Kovácsin ura vei hänet ensin Valkeakoskelle Hakan riveihin. Myös Hakassa unkarilaisen jälki oli tuhoisaa. 64 ottelussa hän iski 21 maalia kolmen kauden aikana. Samalla hän voitti kertaalleen Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin. Hakasta Kovács siirtyi Norjaan, jossa hän vietti lähes koko loppu uransa belgialaisessa Liersessä vietettyä kautta lukuun ottamatta. Norjassa hän pelasi muun muassa Tromsøä, Vikingiä, Strømsgodsetia ja Sarpsborgia. Kovács voitti kertaalleen Norjan mestaruuden ja pääsarjan maalikuninkuuden. Komea ura päättyi vasta 39-vuotiaana 2017 pääsarjaseura Sandefjordissa. Uransa aikana kolossi pelasi myös Unkarin maajoukkueessa ja onnistui tekemään karsintaottelussa maalin Maltan verkkoon. Yhteensä mies pelasi 478 sarjaottelua ja iski niissä maagiset 174 maalia. Kovács on edelleen yksi FC Lahden kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista. Lisäksi hän on yksi loistava esimerkki siitä, kuinka Veikkausliigassa onnistuminen voi luoda myös ulkomaalaiselle pelaajalle mahdollisuuden luoda komea ura.


IKIMUISTOISET OTTELUT ESA PEKONEN

1982

1984

1984

Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti Esa Pekonen on nähnyt suomalaisessa jalkapallossa paljon. Hänen uransa alkoi FC Kuusysissä, jossa Pekonen voitti kolme Suomen mestaruutta ja kaksi Suomen Cupia. Pekonen kävi myös tukholmalaisen AIK:n, MyPan ja Kumun riveissä. FC Lahden perustamisen jälkeen Pekonen liittyi FC Lahden valmennukseen ja oli päävalmentajana nostamassa FC Lahtea liigaan. Lisäksi Pekonen pelasi FC Lahdessa kaudella 1999. Urallaan Pekonen pelasi Suomessa 247 pääsarjaottelua ja yli 50 maaottelua.

1983

1992

PEKOSEN KUMMALLINEN VUOSI 1999

Kaudella 1999 FC Lahdessa nähtiin kenties uniikki tapahtuma suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Päävalmentajan paikalta väistynyt Esa Pekonen palasi loppukaudeksi pelikentille FC Lahden paidassa oltuaan jo useamman vuoden valmentajana. Pekonen pelasi lopulta vielä kolme liigaottelua.

FC KUUSYSI – STEAUA BUKAREST 0-1 19.3.1986 Steaua-peli on varmasti urani ikimuistoisin. Pelasin silloin Kyykässä ja ikimuistoisen siitä tekee se koko kokonaisuus. Vuodenaika oli haastava, olimme pitkällä eurocupissa, olosuhteet olivat kylmät, yleisömäärä oli komea ja olimme vieraissa pelanneet 0-0-tasapelin. Sää suosi vielä meitä, sillä vastustaja ei pystynyt pelaamaan maata pitkin lyhytsyöttöpeliään. Kuva: Juha Tamminen

ILVES – FC KUUSYSI 0-5 10.10.1982

FC KUUSYSI – HYVINKÄÄN NAPPULAT 30.7.1972

Kyseessä on Kuusysin ensimmäisen mestaruuden ratkaissut ottelu. Olimme edellisenä vuonna olleet vielä divarissa. Joukkueen kapteeni, Jorma ”Rommi” Kallio oli joko loukkaantuneena tai pelikiellossa ja minä olin kapteenina. Pääsin ensimmäisenä nostamaan seurahistorian ensimmäistä mestaruuspyttyä.

Nappuloiden Suomen mestaruus on merkittävä juttu minulle henkilökohtaisesti. Pelasimme finaalin Rovaniemen keskuskentällä Hyvinkään Nappuloita vastaan ja voitimme. Vastustajamme riveissä pelasi silloin Jyrki ”Jykä” Maisonlahti.

- Sain kenkää syksyllä ja ei mennyt kauaa, kun pelasin. Olin pelannut viimeksi 1995 ja heti perään 1999. FC Lahden hallituksesta kysyttiin, että voisinko harkita vielä pelaamista, koska Lahdelta oli pelaajat loppumassa loukkaantumisten takia ja siirtoikkuna oli kiinni ja minut pystyi vielä rekisteröimään. Sanoin, että mietin yön yli ja kävin lenkillä. Aamulla ilmoitin, että voin tulla. Olin kaksi viikkoa treeneissä ja Petri Pasanen tuli kipeäksi. Viimeisessä pelissä lensin vielä punaisellakortilla ulos, Pekonen nauraa. Pekosen viimeiseksi otteluksi FC Lahdessa jäi lopulta VPS-ottelu, mutta Pekonen teki historiaa olemalla ensin joukkueen päävalmentaja ja sen jälkeen vielä puolustuspään lukko kentällä. Kuvaavaa FC Lahden pelaajapulasta on se, että FC Lahti vaihtoi ottelun lopussa Petri Järvisen tilalle kärkeen maalivahti Niko Simolan.


SARJATAULUKKO

SEURAAVA OTTELU

LAUANTAI 19.10. KLO 15.00 VS

SJK - FC LAHTI

OMASP STADION SEINÄJOKI FC LAHDEN VIRALLINEN URHEILUVÄLINEKUMPPANI

O: ottelut, V: voitot, T: tasapelit. H: häviöt, Me: maaliero, P: pisteet


#LAHKPV

PÄÄVALMENTAJA: Sami Ristilä

Jani Tanska 2 Mikko Hauhia (C) 3 Drilon Shala 4 Mikko Viitikko 5 Eemeli Virta 6 Pekka Lagerblom 7 Matti Klinga 8 Ir fan Sadik 9 Erik Törnros 10 Jasin Assehnoun 11 Joona Tiainen (MV) 12 Jean-Christophe Coubronne 13 Ville Salmikivi 14 Tomi Kult 15 Lassi Forss 16 Teemu Penninkangas 17 Teemu Jäntti 18 Jerónimo Amione 19 Josu 20 Pyry Lampinen 21 Matias Niuta 22 Tim Martinen 23 Altin Zeqiri 24 Brent Lepistu 28 Gaël Etock 29 Juha Tuomi (MV) 30 Patrick Rakovsky (MV) 33 Valmentaja / Fysiikkavalmentaja: Toni Huuhka Valmentaja: Pekka Lagerblom MV-Valmentaja: Ari Korhonen Joukkueenjohtaja: Jussi Juurikka

Fysio: Mikko Poutiainen Fysio: Erno Jokinen Huoltaja: Pekka Penttinen Hieroja: Janne Kaartti

PÄÄVALMENTAJA: Jani Uotinen

1 Joonas Myllymäki (MV) 3 Milos Josimov 4 Juhani Pikkarainen 5 Ville Koskimaa (C) 6 Shaze Isaac 7 Juri Kinnunen 8 Sebastian Mannström 9 Simo Roiha 10 Hendrik Helmke 11 Joni Mäkelä 15 Santeri Mäkinen 16 Adam Vidjeskog 17 Lehtonen Noa 18 Honar Abdi 20 Harri Heiermann 21 Timo Rauhala 22 Teppo Marttinen (MV) 23 Patrick Poutiainen 27 Maksim Gussev¨ 44 Enoch Banza 64 Benno Hanslian 67 Oliver Lakanen (MV) 70 Yessy Mena Palacios 77 Ishmael Yartey 90 Patrick Byskata

Valmentaja: Niko Kalliokoski MV-valmentaja: Aki Lyyski Manageri: Matti Laitinen Manageri: Tuomas Moilanen Fysiikkavalmentaja: Broberg Rasmus Huoltaja: Keijo Hautamäki Huoltaja: Miikka Mäntylä

Profile for FC Lahti

FC Lahti - KPV käsiohjelma 6.10.2019  

FC Lahti - KPV käsiohjelma 6.10.2019  

Profile for fclahti
Advertisement