__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ASENNE ON LAHTI.

IM N Ó R

O

E N O AMI # 19 JE

S E v ILV I T H A L FC LA

S N E HD

I TAD

O T T E L U I S Ä N TÄ

2€

LA L I ON

7 . 4 1

9 1 0 .2


TYÖTÄ UNELMASI ETEEN Uusille urille vaikka puoliajalla osoitteesta barona.fi


Kuva: Antti Sepponen

OTTELUN LÄHTÖKOHDAT Tekstit: Tommi Leirilaakso | Taitto: Taneli Okkonen | Kannen kuva: Aleksi Tikkala

Kotijoukkue FC Lahti haluaa katkaista neljän ottelun voitottoman putkensa. Edellisellä kierroksella Lahti vieraili Turussa ja tuloksena oli 2-0-tappio. Inter osui heti ottelun alussa ja vielä toistamiseen ensimmäisen jakson lopulla rangaistuspotkusta. Turkulaisten molemmat maalit teki maalipörssiä johtava Filip Valencic. Turkulaiset tuhlailivat useamman paikan lisämaaleihin. Lahti ei puolestaan maalipaikoilla juhlinut. Ottelun ainoaksi valopilkuksi jäi keskikentällä hyvän ottelun pelannut Eemeli Virta.

Jalkapallokerhon kotonaan puhtaasti 3-0. Lauri Ala-Myllymäki alisti seinäjokisia kahdella maalilla. Kolmas maali merkittiin SJK:n omaksi maaliksi Emile Paul Tendengin laukauksen jälkitilanteesta.

Ala-Myllymäki onkin huimassa vireessä. Ilves-kasvatti on iskenyt viimeiseen kolmeen otteluun kuusi maalia. Hän on noussut Veikkausliigan maalipörssissä jo toiseksi kahdeksalla osumallaan. Ilves on myös päästänyt hyvin vähän maaleja, sillä 13 pelatun ottelun jälkeen palloa on kaivettu Ilveksen verkosta vain Lahti ei pääse haastamaan Ilvestä aivan parhaalla seitsemän kertaa. Ilveksen hyvästä vireestä kertoo kokoonpanolla. Viikolla täysipainoisesti eivät ole myös se, että joukkue pääsi nostamaan tällä kaudella pystyneet harjoittelemaan Gaël Etock, Erik Törnros, jo Suomen Cupin voittopystiä. Mikko Viitikko, Drilon Shala ja Pekka Lagerblom. Lisäksi Irfan Sadik on pelikiellossa otettuaan punaisen Lahden puolustus joutuu kovaan testiin Ilveksen kortin Kakkosessa Reippaan ottelussa. vaarallista hyökkäystä vastaan. Lisäksi lahtelaishyökkääjille on luvassa hikinen ilta murtautuessa tampereVierailija Ilves on kovassa vireessä. Tamperelaiset ovat laisten teräspuolustuksen aukoista. Onnistuuko Lahti sarjakärjessä. Joukkue on hävinnyt vasta kertaalleen tällä katkaisemaan voitottoman putkensa sarjajohtajan kaudella. Edellisellä kierroksella se kaatoi Seinäjoen kustannuksella?

ENNEN JA JÄLKEEN MEILTÄ HUURTEISET, VIERASPELIT SUORANA! ILOINEN KULKIJA Jalkarannantie 2, Lahti


STATPACK

P O W E R E D

B Y

viralliset ottelut tehdyt maalit

#LAHILV

ILVES

FC Lahti ja Ilves ovat kohdanneet virallisissa otteluissa toisensa 18 kertaa. Lahti on voittanut otteluista kuusi, ja tasatulokseen on päädytty viidesti. Maaleja molemmat joukkueet ovat tehneet 20. Ensimmäisen kerran joukkueet kohtasivat toisensa Ykkösessä 1998, jolloin Lahti oli jo varmistanut liiganousunsa. Tuolloin mastokaupungin pojat olivat vahvempia Ismo Liuksen hattutempulla lukemin 3-1. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kertaalleen liigassa. Ratinassa Ilves siirtyi johtoon ensimmäisellä jaksolla Lauri Ala-Myllymäen maalilla. Lahti sai lopussa kirin aikaiseksi, mutta Ilves puolusti uhrautuvaisesti ja pisteet jäivät Tampereelle.

Entiset FC Lahden pelaajat vastustajan riveissä: -

6

7

5

FC Lahti

20

VEIKKAUSLIIGA

viimeisin ottelu 26.4.2019

18 40 1-0

voitot tasapelit tappiot

Ilves

20

maalintekijät 31' Ala-Myllymäki 1-0

LAHTI

FC Lahden hymyilevä jättiläinen Jani Tanska edusti viime kaudella vielä Ilvestä.


SARJATAULUKKO

KUNNIAKAPTEENI O: ottelut, V: voitot, T: tasapelit. H: häviöt, Me: maaliero, P: pisteet Sarjataulukko päivitetty 10.7.2019. Tuore sarjataulukko osoitteessa fclahti.fi O T T E L U I S Ä N TÄ

F C L A H D E N V I R A L L I N E N U R H E I L U V Ä L I N E K U M P PA N I

S E U R A A V AT K O T I O T T E L U T

VS

SUNNUNTAINA 4.8 KELLO 18.30

VS

LAUANTAINA 3.8 KELLO 17.00

STADIONILLA KISAPUISTOSSA

1. Nimi ja Ikä? Viljo Rättö, 8-v. 2. Joukkueesi ja pelipaikka? FC Reipas P8, kaikki käy. 3. Lempijuoma ja –ruoka? Appelsiinimehu, pinaattikeitto. 4. Parasta koulussa? Ruokailu ja välitunnit. 5. Tylsintä koulussa? Matikka. 6. Mitä musiikkia kuuntelet? JVG. 7. Suosikkipelaajasi FC Lahdessa? Mikko Hauhia. 8. Haaveammatti, jos ei jalkapalloilija? Tubettaja. 9. Miksi pelaat jalkapalloa? Turnaukset ja pelit on niin kivoja. 10. Muut harrastukset? Salibandy.


IKIMUISTOISET OTTELUT TIMO MARJAMAA

Veikkausliigan toimitusjohtajana toimiva Timo Marjamaa muistelee komean uransa ikimuistoisia otteluitaan. Lahtelaiskasvatti Marjamaa edusti uransa aikana muun muassa FC Kuusysiä, FC Lahtea, FC Jokereita, AC Allianssia, Helsingin Jalkapalloklubia ja turkkilaista Yimpas Yozgatsporia. Liigaotteluita keskikentällä ja topparina viihtyneelle miehelle kertyi 199. FC Lahtea Marjamaa edusti 98 sarjaottelussa ja hänet on myös valittu FC Lahden Hall of Fameen numerolla 4.

RUOTSI – SUOMI 0-1 1.2.2001

Ensimmäisenä mieleen tulee Ruotsi-ottelu. Tein ottelussa ainoan maaottelumaalini. Samassa pelissä Zlatan Ibrahimovic aloitti oman maaottelu-uransa. Se tulee maaottelu-tasoisista peleistä ainoana mieleen.

BEŞIKTAŞ – YOZGATSPOR 4-2 2.3.2002

Pelasimme Beşiktaşin kotistadionilla. Turkki oli samana vuonna MM-kisoissa kolmas ja maa oli täynnä intohimoisia kannattajia. Sain juosta İlhan Mansızin perässä, joka muutamaa kuukautta myöhemmin teki MM-kisojen pronssiottelussa kaksi maalia. Muistaakseni hävisimme ottelun, mutta Antti Sumiala vei meidät ottelussa johtoon ja vielä tasoitti pelin.

FC HAKA – FC LAHTI 4-1 9.11.2002

Suomen Cupin finaali Hakaa vastaan oli karvasta kalkkia. Ottelu päättyi vielä omalta osaltani punaiseen korttiin, kenties hieman kevyin perustein. Olimme tehneet hirveän työn Cup-taipaleella ja selvittäneet tiemme finaaliin. Olisi ollut mahtavaa voittaa finaali.


PELAA MALTILLA

PELIT JATKUVAT PELAAMOSSA

Lähimmän pelisalisi löydät osoitteesta veikkaus.fi/pelaamo


N U O N H # 1 E S 1 S A

n i s a J


KUVA: ANTTI SEPPONEN


4

1

Ylävrivi: Henri Toivomäki, Janne Moilanen, Viktor Szentpéteri , Heikki Haara, Rafael, Mohamed Fofana. Alarivi: Jari Litmanen, Kalle Eerola, Jukka Vanninen, Eero Korte, Konsta Hietanen. KUVA: JUHA TAMMINEN

Heinäkuun alussa tuli kuluneeksi kymmenen vuotta historiallisesta hetkestä Hiihtiksellä. FC Lahti marssi historiansa ensimmäiseen Europeliin. Vastustajaksi oli arvottu kovasta joukosta albanialainen Dinamo Tirana. FC Lahti oli saavuttanut yhden virstanpylvään, joka sille perustettaessa asetettiin. Sää suosi lahtelaisia ja ilmassa väreili suurta urheilujuhlan tuntua. Stadionin lehtereille valui solkenaan ihmisiä ja Jukka Vanninen johti mustapaidat kentälle. Kellon lyödessä 18.30, vihelsi färsaarelainen erotuomari Petur Reinert ottelun alkaneeksi. Lahti sai otteluun unelma alun. Jari Litmanen, Mohamed Fofana ja Konsta Hietanen alustivat ja Rafael pääsi puskemaan lahtelaiset johtoon kuin varkain vain reilun minuutin pelin jälkeen. Maalin jälkeen ote siirtyi hieman vierailijoille ja lopulta puolen tunnin kohdalla albanialaisseura onnistui. Bekim Kuli pääsi erikoistilanteesta puskemaan takatolpalta pallon ohi Viktor Szentpéterin. Lahti heräsi jälleen ja iski ensimmäisen jakson lopussa

kotiyleisön riemuksi. Litmanen antoi kulmapotkun ja korkeimmalle nousi Janne Moilanen, joka vei Lahden 2-1-taukojohtoon. Lahti jatkoi toisen jakson alkuun siitä, mihin edellisellä jaksolla jäätiin. Tällä kertaa Litmasen kulmaan nousi korkeimmalle Heikki Haara ja Lahti johti jo 3-1. Maalin jälkeen ottelu sujui lahtelaiskomennossa, vaikka Dinamon Sead Hadžibulic kolautti yläputkeen. Aivan ottelun lopussa lahtelaisyleisöä hellittiin, kun Litmanen pelasi maagisesti Rafaelin läpiajoon. Rafael ei erehtynyt ja lahtelaiset saivat jatkaa voitonjuhliaan pitkälle yöhön hyvissä lähtökohdissa toiseen osaotteluun.


FC Lahti – KS Dinamo Tirana 4-1 2.7.2009

Heikki Haara liitää omissa korkeuksissaan niitaten ottelun 3-1-tilanteeseen Jari Litmasen kulmasta. Helteiseen urheilukeskukseen oli saapunut ottelua seuraamaan 3240 katsojaa. Kuva Juha Tamminen. - Tapahtuma oli hieno. Olimme hyvin valmistautuneita ja ennen ottelua joukkueella oli positiivinen jännitys. Kaikesta aisti, että tämä on hieno ja tärkeä juttu kaikille. Ensimmäinen jakso oli vaikea ja tasainen. Vastustaja hyökkäsi aktiivisesti, vaikka he pelasivat vieraskentällä. Pelaaminen oli silti nautinto, koska meillä oli loistava joukkue.

Ottelun suurempi merkitys oli kuitenkin se, että FC Lahti oli näyttänyt olevansa Euroopassa. Edellisestä lahtelaisseuran Euro-ottelusta oli vierähtänyt jo liki 20 vuotta. Ja kuten tiedämme, Lahti ei tullut vain osallistumaan, vaan haastoi tosissaan myös eurooppalaisen suurseuran.

Olin vähän säästänyt maalejani europeleihin. Litti laittoi roikkupallon kulmasta ja maalivahti lähti vähän hölmösti nyrkkeilemään. Sain pääni väliin ennen maalivahdin nyrkkiä ja vastustajan puolustaja oli katsonut, että maalivahti nyrkkeilee pallon pois. Olo oli vähän hölmistynyt, kun en liiemmin ollut tehnyt maaleja ja siksi tuuletus oli niin ja näin. Yliopistomaailmassa maali nousi pieneksi nettihitiksi Britanniassa ollessani siellä vierailevana luennoitsijana. Pitää myös muistaa, että tämä ottelu oli vain alku hienolle euroseikkailulle, maalitykki Heikki Haara muistelee. KUVA: JUHA TAMMINEN


I I R K Ä U LA LYM

L Y M -

ALA ESI

TTE

SÄ LY S

I LV

ÄH ES-T

TI

Ilveksen oma kasvatti, 22vuotias Lauri Ala-Myllymäki on muutaman vuoden ajan kaatanut liukuhihnalta liigaseuroja. Hän nousi Ilveksen edustusjoukkueen mukaan 2013 ja pelasi Ykkösessä kymmenen ottelua tehden kaksi maalia. Liigassa 183-senttinen nuorukainen debytoi 2015 ja samalla kaudella hän osui myös ensimmäisen kerran liigaottelussa maaliin. Yhteensä Ala-Myllymäki on pelannut 130 Veikkausliiga-ottelua ja viimeistellyt niissä 27 maalia. Keskikentällä viihtyvä AlaMyllymäki on myös pelannut Suomen ikäkausimaajoukkueissa. Kuluva kausi on ollut Ilves-pelurille menestyksekäs. Hän on iskenyt jo kahdeksan maalia ja on liigan maalipörssin kakkosena.

Tampereen Ilves perustettiin huhtikuussa 1931. Lehtori Niilo Tammisalo toimi vahvana moottorina monilajiseuran alkuvuosina. Ilveksen ensituleminen jäi kuitenkin laihaksi ja jalkapallo poistettiin seuran ohejelmistosta jo ennen sotia. Toisen kerran Ilves lähti tavoittelemaan menestystä sotien aikana. Pyristys jäi kuitenkin noin viiden vuoden mittaiseksi.

ILL

AN

VAS

TA TUS

JA

1970-luvulla Ilves panosti jälleen jalkapalloon. Seura selviytyi vuosikymmenen aikana kahdesti Suomen Cupin finaaliin ja nousi Mestaruussarjaan. Cupin mestaruus irtosi 1979. Kultaisella 80-luvulla Ilves nousi ryminällä kotimaisen jalkapallon kärkikastiin.

Tampereella juhlittiin Suomen mestaruutta 1983 ja kahtena seuraavana vuotena joukkue oli mitaleilla. Samalla Ilves pääsi haastamaan Eurooppalaisia suurseuroja, kuten Juventusta ja Glagow Rangersia. Tupsukorvien menestys päättyi 1990 voitettuun Suomen Cupiin ja seura ajautui talousvaikeuksiin.


KUVA: JUSSI ESKOLA

Joni Kauko 29 v. Lama-ajan jälkeisessä Suomessa Ilves luopui jälleen edustusjalkapalloilusta 1998. Uusi tuleminen tapahtui noin kymmenen vuotta myöhemmin ja nousi jälleen korkeimmalle sarjatasolle kabinettien kautta 2015. Nousun jälkeen Ilves on ollut vuosittain liigan mitalitaistelussa ja 2017 joukkue nappasi pronssia. Viime kaudella Ilves palasi Euro-kentille, mutta lento jäi lyhyeksi Bulgariassa. Ilves on tunnettu myös laajasta juniorityöstään ja monista suomalaisen jalkapallon legendoista. Ilveksessä pelaa lähes 4000 pelaajaa ja se on näin ollen Suomen suurin jalkapalloseura. Ilves-legendoja on puolestaan pitkä lista alkaen Ari Hjelmistä aina Toni Kuivastoon ja Teuvo Moilaseen. Ilveksen kuluva kausi on ollut tähän mennessä loistava. Tamperelaiset voittivat Suomen Cupin finaalissa IFK Mariehamnin ja varmistivat pääsynsä ensi kaudeksi Eurooppaan. Lisäksi Ilves johtaa liigaa. Joukkueen menestys nojaa vahvaan puolustukseen, jonka viimeinen lukko on ollut maalivahti Mika Hilander kahdeksalla nollapelillään. Hyökkäyspäässä tuhojaan tekee liigan valovoimaisimpiin tähtiin kuuluva Lauri Ala-Myllymäki.

Perustettu: 1931 Päävalmentaja: Jarkko Wiss Kotikenttä: Tammelan stadion (kapasiteetti: 5050) Sijoitus maratontaulukossa: 10. Mestaruudet: 1 (1983)

vuotta sitten 12.7.1999 Veikkausliiga: FC Lahti – FC Jazz 2-2 (Lius, Marjamaa) 15.7.1999 Suomen Cup: FC Hämeenlinna – FC Lahti 0-4 (Väyrynen x 2, Väisänen, Rodrigo)

vuotta sitten 12.7.2009 Veikkausliiga: FC Lahti – FC Honka 1-1 (Länsitalo) 16.7.2009 Eurooppa Liiga: ND Gorica – FC Lahti 1-0


KUHNURIKATSAUS FC Lahden nuoret tulessa Reippaan riveissä FC Lahden nuoret tulessa Reippaan riveissä FC Lahden Joona Tiainen, Pyry Lampinen ja Irfan Sadik olivat kaikki kolme Lahden Reippaan avauskokoonpanossa Kakkosen ottelussa Nurmijärven Jalkapalloseuraa vastaan. Ottelu päättyi 1-1-pistejakoon. Reippaan maalin iski Riku Heini ja Palokärkien osuma puolestaan merkittiin Joni Murtomaalle. Reipas sai otteluun hyvän startin, kun Riku Heini vei viirupaidat johtoon hieman ennen vartin täyttymistä. Reippaan urakka kuitenkin vaikeutui, kun Irfan Sadik ajettiin ulos kentältä ja nurmijärveläisille tuomittiin rangaistuspotku kymmenen minuuttia ennen ensimmäisen jakson loppua. Joona Tiainen ei mahtanut rangaistuspotkulle mitään, mutta ei joutunut antautumaan uudestaan. Myös Pyry Lampinen kirjautti itselleen täyden ysikymppisen. Sadik johtaa tällä hetkellä Reippaan sisäistä maalipörssiä viidellä osumallaan, jotka ovat syntyneet neljässä hänen pelaamassaan ottelussa.

Ir fa

n

SADI

K

Tiedätkö Jalkapallon säännöt?

A S I V TÖ N Ä Ä S VIIME OHJELMASSA

KYSYTTIIN

Vaihtopelaaja lämmittelee erotuomarin ohjeiden mukaisesti omassa päädyssään. Pallo on rangaistusalueella menossa hyökkääjästä maalin vierestä yli, kun vaihtopelaaja tulee kentälle ja potkaisee pallon maalivahdille. Miten peli jatkuu? a) maalipotku b) erotuomaripallo

c) epäsuora vapaapotku d) rangaistuspotku

Puolustaja potkaisee pallon oman kenttäpuolen kulmalippuun, mutta pallo pysyy kentällä. Erotuomarin ratkaisu? OIKEA VASTAUS: D) Peli jatkuu

Lähde: LEK


MENUET HEINONEN

Laadukasta ja maistuvaa Pitopalvelua jo yli 20 vuoden ajan. Puh: 0500 494800 saku.heinonen@phnet.fi


#LAHILV

PÄÄVALMENTAJA: Sami Ristilä

Jani Tanska 2 Mikko Hauhia (C) 3 Drilon Shala 4 Mikko Viitikko 5 Eemeli Virta 6 Pekka Lagerblom 7 Matti Klinga 8 Ir fan Sadik 9 Erik Törnros 10 Jasin Assehnoun 11 Joona Tiainen (MV) 12 Jean-Christophe Coubronne 13 Ville Salmikivi 14 Tomi Kult 15 Lassi Forss 16 Teemu Penninkangas 17 Teemu Jäntti 18 Jerónimo Amione 19 Josu 20 Pyry Lampinen 21 Matias Niuta 22 Tim Martinen 23 Gaël Etock 29 Juha Tuomi (MV) 30 Patrick Rakovsky (MV) 33

Valmentaja / Fysiikkavalmentaja: Toni Huuhka Valmentaja: Pekka Lagerblom MV-Valmentaja: Ari Korhonen Joukkueenjohtaja: Jussi Juurikka

Fysio: Mikko Poutiainen Fysio: Erno Jokinen Huoltaja: Pekka Penttinen Hieroja: Janne Kaartti

PÄÄVALMENTAJA: Jarkko Wiss

1 Mika Hilander (MV) 12 Johannes Luukkanen (MV) 3 Diogo Tomás 4 Felipe Aspegren 5 Jair 6 Matias Ojala 7 Samuel Afum 8 Iiro Järvinen 9 Ilari Mettälä 10 Lauri Ala-Myllymäki 13 Baba Mensah 14 Tuure Siira 15 Mikael Almen 16 Tatu Miettunen 17 Aleksi Tarvonen 18 Eemeli Raittinen 21 Janne-Pekka Laine 22 Tariq Kazi 23 Naatan Skyttä 24 Roope Huhtala 25 Emile Paul Tendeng 26 Tiemoko Fofana 28 Jesse Huhtala 29 Santeri Haarala 30 Yusif Daouda Moussa 60 David Addy

Valmentaja: Toni Kallio Huoltaja / Joukkueenjohtaja:Ville Niemelä MV-valmentaja: Mikko Kaven Hieroja: Ville Korpela Fysiikkavalmentaja: Heli Rekimies

Erotuomari: Joni Hyytiä AET1: Turkka Valjakka AET2: Risto Monola 4. erotuomari: Jani Laaksonen

Profile for FC Lahti

FC Lahti - Ilves käsiohjelma 14.7.2019  

FC Lahti - Ilves käsiohjelma 14.7.2019  

Profile for fclahti
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded