FC Lahti - IFK Mariehamn käsiohjelma 2.10.2020

Page 1

HALL OF FAME - MIKKO HAUHIA

20 0 2 . 0 .1 2 a l l i n o i d a t s N M n A H e E I d R h A M La

K F I I T H A L FC vs

OT TELUISÄNTÄ


www.rantalainen.fi

TYÖTÄ UNELMASI ETEEN Uusille urille vaikka puoliajalla osoitteesta barona.fi


KUVA: LAURI ILOLA

O T T E L U N L Ä H T Ö K O H DAT Vierailija IFK Mariehamn kärsi sunnuntaina 2-0-tappion kotonaan Kuopion Palloseuralle. Joukkue onkin nyt pelannut kuusi voitotonta ottelua putkeen. Saarelaiset ovat kuitenkin onnistuneet putken aikana osumaan maalipuiden väliin aktiivisesti. Akseli Pelvas, Albion Ademi ja Saku Ylätupa ovat aina vaarallisia pallon saadessaan ja Ademi johtaakin maalipörssiä 12 FC Lahti saalisti vieraskiertueelta kolme pistettä. osumallaan. Seinäjoen Jalkapallokerho kaatui Jasin Assehnounin maalilla, mutta Turussa FC Interin vieraana kyyti oli IFK:n puolustus puolestaan on ollut tällä kaudella kylmää. Inter iski kolme osumaa, mutta ilman Patrick epävarma. Joukkue on päästänyt kolmanneksi eniten Rakovskyn huippupelastuksia lukemat olisivat voineet maaleja koko liigassa. Puolustuksen kokoonpano on olla rumemmat. Lahtelaisista Eemeli Virta ja Teemu elänyt loukkaantumisten johdosta. MaajoukkuemieJäntti kolisuttelivat maalipuita, mutta lähemmäs Lahti het Mikko Sumusalo ja Kalle Taimi kykenevät kuitenkin ei päässyt. pysäyttämään hyökkäyksiä ja maalivahti Oskari Forsman on liigan parhaimpia reaktiotorjujia. Tiiviissä ottelutahdissa Lahdelle on tullut useita kolhuja ja pelaajistossa on näkynyt merkkejä väsymyk- FC Lahti saa tehdä täyden päivätyön, jotta pisteet sestä. Kari Arkivuo joutui jättämään Turussa kentän jo jäisivät Lahteen. ensimmäisellä jaksolla ja Henri Eninful sai useita iskuja ottelussa. Varmasti ottelu jää silti väliin vain pitkäaispotilailta Tim Martiselta ja Matias Niudalta. Tekstit: Tommi Leirilaakso | Taitto: Taneli Okkonen | Kannen kuva: Aleksi Tikkala

RUNKOSARJAN KOTIOTTELUT

Molemmat joukkueet taistelevat paikasta yläloppusarjaan. FC Lahti on kahdeksantena ja IFK Mariehamn heti perässä yhdeksäntenä. Sarja on kuitenkin tasainen, eikä Lahdella ole neljänteen sijaan kuin viisi pistettä. Kuudenteen sijaan puolestaan matkaa on kaksi pistettä, joten täydet pistepotit ovat arvossaan.

0-4

1-2

0-0

1-1

0-0

3-2

3-0

PE 2.10. SU 18.10. SU 25.10. 18.30

16.00

14.00

2-2 ja Mestaruus-rjan a Haastajas t päivät ja ajaan tarkenneta . myöhemmin


STATPACK

P O W E R E D

B Y

viralliset ottelut tehdyt maalit

#LAHIFKM

18

FC Lahti

IFK MARIEHAMN

FC LAHTI

VEIKKAUSLIIGA

viimeisin ottelu 9.9.2020

44 117 65 2-2

voitot tasapelit tappiot

12

14

IFK

52

maalintekijät 2 6 ' Kuningas 0-1 55' H am bo 0-2 61' A demi 1- 2 71' A demi 2- 2 KUVA: JUHA TAMMINEN

FC Lahti ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 44 kertaa. Mastokaupungin pojat ovat voittaneet näistä 18 ja 14 kertaa on päädytty tasatulokseen. Maaleja lahtelaiset ovat tehneet yhteensä 65 IFK:n 52:ta vastaan. Joukkueet kohtasivat noin kuukausi sitten toisensa Maarianhaminassa. Mikko Kuningas ja Vahid Hambo veivät Lahden kahden maalin karkumatkalle, mutta liigan kuumin pelaaja, Albion Ademi nousi ja iski nopeasti ottelun loppulukemiksi 2-2. Ensimmäisen kerran joukkueet kohtasivat Uusi Lahti Cupin finaalissa 2005, jolloin Toni Järvinen iski kaksi maalia FC Lahden 3-0-voitossa. Historian saatossa joukkueiden kohtaamisissa on nähty myös sellainen erikoisuus, kun FC Lahti on vaihtanut maalivahti Viktor Szentpéterin hyökkääjäksi.

Entiset FC Lahden pelaajat vastustajan riveissä: Oskari Forsman, Kalle Taimi


VEIKKAUSLIIGAN SARJATAULUKKO 29.9.

JALKAPALLOMAKASIINI Radio Voiman Jalkapalloaiheinen podcast Lahdesta. Äänessä Taneli Okkonen ja Otto Ripatti joka keskiviikko klo 14.30 Radio Voimalla.

ENNEN JA JÄLKEEN MEILTÄ HUURTEISET, VIERASPELIT SUORANA! ILOINEN KULKIJA Jalkarannantie 2, Lahti


N O LBI

I M E D A A

ä yss l e t esit -tähti IFK

Albion Ademi on 21-vuotiaana tällä hetkellä liigan kuumin pelaaja. Hän johtaa maalipörssiä 12 osumallaan. Kosovolaistaustainen laitahyökkääjä sai jalkapallo-oppinsa Turun Runosmäessä. Hän edusti juniorina sekä Turun Palloseuraa että FC Interiä ja debytoi Veikkausliigassa 2016 Interin paidassa. Inter-aikana hän kävi lainalla EIF:ssä ja PS Kemissä. Täksi kaudeksi nuorukainen siirtyi Ahvenanmaalle ja jälki on ollut kovaa. Ademi kuului Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen, mutta alle 21-vuotiaissa hän on edustanut Albaniaa. Liigaotteluita Ademille on kertynyt 72 ja maaleja 19. Hän on myös kertaalleen ollut voittamassa Suomen Cupia.

KUVASSA IFK:N KAKSOSET NIILO (VASEMMALLA) & AAPO MÄENPÄÄ. KUVA JUHA TAMMINEN.

ESITTELYSSÄ ILLAN VASTUSTAJA

IDROTTSFÖRENINGEN KAMRATERNA MARIEHAMN Luonnonkauniin Ahvenanmaan pääkaupungissa Maarianhaminassa perustettiin vuonna 1919 monilajiseura IFK. Jalkapallo tuli seuran lajivalikoimaan virallisesti 1930-luvulla. Perinteistä huolimatta seura pysyi pitkään alasarjoissa ja sen ainoat saavutukset olivat Ahvenanmaan mestaruudet ja Ahvenanmaan Cupin voitot, joita on yhteensä kertynyt jo lähes sata kappaletta. 1990-luvun alussa IFK pelasi vielä Kolmosta. Seura nousi Kakkoseen kaudeksi 1993 ja viihtyi samalla sarjatasolla kymmenen vuotta nousten Ykköseen. Ykkösessä saarelaiset viihtyivät vain kauden, sillä saavutettu kakkossija ja nousukarsinnan voitto toivat Veikkausliigan Maarianhaminaan. IFK on pelannut Veikkausliigassa kaudesta 2005. Ensimmäinen kausi oli vaikea ja päättyi täpärään säilymiseen, mutta seuraavalla kaudella seura oli mukana mitalitaistossa päätyen lopulta viidenneksi. Kaudella 2009 IFK oli jälleen lähellä mitalia päätyen neljänneksi. Kolminkertaisen sarjan alettua 2011, IFK on taistellut lähes jokaisena kautena mitalista pitkälle syksyyn. Hyvät otteet ovat tuoneet saarelle myös menestystä. Kaudella 2015 IFK juhli Suomen Cupin voittoa Valkeakoskella ja vuotta myöhemmin se kruunattiin Suomen mestariksi. Menestys toi Ahvenanmaalle puolestaan Europelit. IFK onkin kohdannut Euroopassa Inter Bakun ja Odds BK:n lisäksi suurseura Legia Varsovan. Täksi kaudeksi IFK siirtyi uuden valmennuksen alaisuuteen. Ruotsalainen Lukas Syberyjski on päässyt työskentelemään sekä kokeneiden liigapelaajien ja nuorien lupauksien värittämässä joukkueessa. Hän on saanut Albion Ademin puhkeamaan kukkaan ja joukkueen pelaamaan hyökkäävää jalkapalloa. Puolustuspäässä Kalle Taimi ja Oskari Forsman ovat pelastaneet saarelaisille monta pistettä. Mäenpään kaksoset ja Saku Ylätupa kuuluvat ikäluokkansa lahjakkaimpiin suomalaispelureihin.

Perustettu: 1919 | Kotikenttä: Wiklöf Holding Arena (Kapasiteetti: 1637) | Mestaruudet: 1 (2016) | Sijoitus Maratontaulukossa: 16.


PELAA MALTILLA


393 sarjaottelua | 185 täyttä ottelua perättäin | 202 perättäistä ottelua


HAL

O HA

UHIA

AME F F L O

MIKKH

A

L

L

O

MIKKO

F

F

A

M

E

#

1

6

HAUHIA

KUVA: ANTTI SEPPONEN

Viime talvena uransa päättänyt Hauhia on hiljalleen sisäistänyt lopettamisen ja elämä urheilu-uran jälkeen on uomissaan. Hän ei ole vielä kerennyt täysin miettimään komean uransa ainutlaatuisuutta, mutta on silti tyytyväinen uraansa, jonka aikana hän voitti kaksi Suomen mestaruutta, nousi kaikkien aikojen seitsemänneksi eniten pelanneeksi pääsarjapelaajaksi ja FC Lahden kaikkien aikojen eniten virallisia otteluita pelanneeksi pelaajaksi. Hauhian ura alkoi Reippaassa, josta hän nousi FC Lahteen farmijoukkue FC Pallo-Lahden kautta. Hän kävi voittamassa HJK:sa kaksi mestaruutta ja pelasi myös Tanskassa ennen paluutaan Lahteen vuonna 2011. Lahdessa alkoi myös komea 202 perättäisen ottelun putki, joista Hauhia pelasi 185 perättäistä täyttä ottelua putkeen. - Minulla on normiarki ja työt jatkuneet normaalisti pelien loputtua ja hyvin tällaiseen uuteen elämänrytmiin on jo tottunut. En voi kieltää, etteikö keväällä Veikkausliigan alkaessa olisi vielä tehnyt mieli olla kentällä, mutta tästäkin huolimatta koen lopettaneeni pelaamisen juuri oikeaan aikaan. Nyt on elämässä aikaa ja tilaa uusille mielenkiintoisille asioille, Hauhia aloittaa.

Hauhia kokee, että hänen urallaan ei jäänyt jossiteltavaa. Hän pystyi itse vaikuttamaan uransa valintoihin ja lopettamaan omilla ehdoillaan. Hauhia kokee myös, että hän saavutti kohtalaisen hyvin oman potentiaalinsa. Hauhia kokee, että hänen urallaan ei jäänyt jossiteltavaa. Hän pystyi itse vaikuttamaan uransa valintoihin ja lopettamaan omilla ehdoillaan. Hauhia kokee myös, että hän saavutti kohtalaisen hyvin oman potentiaalinsa. - Nyt kun katsoo kuluneita vuosia, niin voin olla tyytyväinen siihen, miten kaikki meni Reippaan junnuvuosista viimeisiin peleihin asti. Ei ole tarvetta jossitella mitään, vaikka tietysti useampanakin vuonna menestyminen ja mitalisijat olivat harmittavan lähellä. Koen myös, että näiden vuosien aikana saavutin oman potentiaalini jalkapalloilijana ihan kohtalaisesti. Lisäksi olen aina pystynyt vaikuttamaan oman urani suuntaan, eikä esimerkiksi loukkaantumiset tai muut ulkopuoliset tekijät olleet ohjaamassa tai määräämässä valintojani uran aikana. Ja tietysti siitä olen iloinen, että pääsin lopettamaan pelaamisen juuri Lahdessa omilla ehdoillani, Hauhia toteaa.


LÄHDE:ESS

-Siitä kun 2003 pelasin ensimmäisen pelin FC Lahdessa, ovat jalkapallo ja urheilumaailma toimintaympäristöineen muuttuneet ja FC Lahti on elänyt onnistuneesti muutoksissa mukana. Vuonna 2003 FC Lahti oli nuori seura ja nyt se on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa jalkapallossa ja profiloitunut varteenotettavaksi menestyjäksi Veikkausliigassa, Hauhia päättää. Kahden Suomen mestaruuden, 416 Veikkausliiga-ottelun ja muiden ennätysten lisäksi Hauhia kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon, jotka ovat pelanneet FC Lahden paidassa samaan aikaan kentällä veljensä kanssa. He olivat yhtä aikaa kentällä muun muassa Liigacupin otteluissa IFK Mariehamnia, HJK:a ja FC Honkaa vastaan talvella 2006 ja sen lisäksi muutamassa harjoitusottelussa. Mikko Hauhian meriitit, asenne niin kentälle kuin sen ulkopuolella ja peräänantamattomuus ovat poikkeuksellisia suomalaisessa urheilussa. Hänen esimerkillinen johtajuutensa joukkueessa on ollut Lahden menestyksen kulmakiviä. Mikko Hauhia ansaitsee paikkansa legendojen joukossa! Pitkän linjan fclahtelaisena Hauhia pääsee komean Hall of Fame -rivistön jatkeeksi. Hän on ollut lähes jokaisen Hall of Fameen jo nostetun kanssa työskentelemässä samaan aikaan kopissa tai kentällä. Omaa valintaansa Hauhia pitää hieman yllättävänä. - Valinta tuli hieman yllättäen. Tämä on äärimmäisen hieno kunnianosoitus ja otan sen ilolla vastaan. Arvostan menestyksestä. suuresti valintaa ja kun katsoo nimilistaa,

on se täynnä hienoja ihmisiä ja kovia meriittejä. Suurimman osan kanssa olen toiminut samassa joukkueessa ja tiedän miten mahtavia ihmisiä he ovat. On kunnia päästä tällaiseen joukkoon mukaan, Hauhia kertoo. Hauhia on kulkenut pitkän matkan lahtelaista jalkapalloa. Maailma ja jalkapallo ovat muuttuneet sinä aikana paljon. FC Lahti on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisella jalkapallokartalla ja noussut taistelemaan


H A L L

O F

F A M E

# 1 6

HAUHIA

Syntynyt: 3.9.1984 Debyytti FC Lahdessa: 28.1.2003 vs. FC Kuusankoski (harjoitusottelu) (2.6.2003 vs. Haka VL) Debyyttimaali FC Lahdessa: 16.6.2004 vs. Valkealan Kajo (Suomen Cup) (12.8.2004 vs. FC Jazz VL) Sarjaotteluita FC Lahden paidassa: 393 Sarjamaaleja FC Lahden paidassa: 12 Veikkausliigaottelut: 416 Veikkausliigamaalit: 10 Maaleja FC Lahden paidassa virallisissa otteluissa: 18 185 täyttä ottelua perättäin 202 perättäistä ottelua


Missä mies menee – Josu

Santeri Hostikka 23v. . Henri Ahonen Syntymäpäivät: 30.9 i (53v.), (38v.), Istvan Hamor

vuotta sitten 1.10.2000 Veikkausliiga: RoPS – FC Lahti 1-3 (Zelinski, Kjellin, Väyrynen) 15.10.2000 Veikkausliiga: FC Lahti – FC Inter 4-1 (Kjellin, Zelinski, Zelinski, Väyrynen)

vuotta sitten 27.9.2010 Veikkausliiga: FC Lahti – VPS 2-1 (Korte, Sadik) 4.10.2010 Veikkausliiga: FC Honka – FC Lahti 1-2 (Rafael, Shala)

KUVA: ANTTI SEPPONEN

 Â? Â? Â? Â? Â?   ­ Â? € €

� ‚


Hirsimetsäntie 27, 15200 Lahti | Puh: 010 423 1200 | info@valinta-rengas.com

Ammattitaitoinen ja osaava henkilökuntamme palvelee teitä aina renkaanvaihdosta rengashotellipalveluihin.

MENUET HEINONEN

Laadukasta ja maistuvaa Pitopalvelua jo yli 20 vuoden ajan. Puh: 0500 494800 saku.heinonen@phnet.fi


#LAHIFKM

Timi Lahti 2 Mikko Viitikko 5 Eemeli Virta 6 Altin Zeqiri 7 Matti Klinga 8 Vahid Hambo 9 Valdrin Rashica 10 Jasin Assehnoun 11 Jean-Christophe Coubronne 13 Tapio Torpo 14 (c) Kari Arkivuo 15 Teemu Jäntti 18 Viljami Isotalo 19 Henri Eninful 20 Pyry Lampinen 21 Matias Niuta 22 Tim Martinen 23 Arttu Auranen 24 Mikko Kuningas 25 Dimitry Imbongo 28 (mv) Joona Tiainen 31 (mv) Patrick Rakovsky 33

Päävalmentaja: Ilir Zeneli Valmentaja / Fysiikkavalmentaja: Mika Heino Valmentaja: Toni Lindberg MV-Valmentaja: Ari Korhonen Talenttivalmentaja: Joni Kallioinen Joukkueenjohtaja: Jussi Juurikka

Fysio: Mikko Poutiainen Fysio: Erno Jokinen Huoltaja: Pekka Penttinen Hieroja: Janne Kaartti Lääkäri: Janne Liinavirta

1 Marc Nordqvist 3 Robin Buwalda 4 Tarik Hamza 6 Johannes Laaksonen 7 Riku Sjöroos 8 Peter Makrillos 9 Akseli Pelvas 10 Maximo Tolonen 11 Albion Ademi 13 Lassi Järvenpää 16 Aapo Mäenpää 18 Scott Beeks 19 Joel Karlström 20 Dmytro Bilonoh 21 Niilo Mäenpää 22 Gustaf Backaliden 23 Mikko Sumusalo 24 Johan Sundman FI 25 Yanga Baliso ZA 27 Kalle Taimi FI 30 Dan Sjöblom FI 34 Saku Ylätupa FI 44 Chinaecherem Frankline Okoye NG 88 Oskari Forsman FI - Leo Granskog FI - Matias Kurtén FI - Costin Moise FI - Oscar Wiklöf FI Päävalmentaja: Lukas Syberyjski Valmentaja Daniel Norrmén Valmentaja Ari Seppälä Joukkueenjohtaja Jan-Ove Eriksson Maalivahtivalmentaja Johan Sundman Fysioterapeutti Edward Fonsell

Fysioterapeutti Anders Jansson Fysioterapeutti Nils Lindgren Lääkäri Marina Donner Lääkäri Jun Nagamori Lääkäri Malin Ringbom