FC Lahti kausijulkaisu 2022

Page 1

VIRTA #10

KANDJI #99

ADEMI #77

KAUSIJULKAISU 2022

#KANNUSTAOMIASI

Pe 8.4. 18.00

Pe 22.4. 18.00

Su 24.7. 16.00

Pe 29.4. 18.00

Pe 29.7. 18.00

To 12.5. 18.00

Ma 8.8. 18.00

Su 22.5. 16.00

Pe 26.8. 18.00

La 2.7. 17.00

La 10.9. 17.00


Futiskauden halvin valinta matkustamiseen.

Hyvät yhteydet ja halvat hinnat

Molemmat saa verkon heilumaan!

Kaikki bussiliput samasta paikasta.


3

MUUTOKSEN AIKAA Olemme eläneet viimeiset kaksi vuotta hyvin poikkeuksellista aikaa. Maailma on ollut erittäin nopeassa muutoksessa. COVID-19 -pandemia on kurittanut ihmiskuntaa ja talouden perustuksia. Juuri kun ilmassa alkoi olla merkkejä paluusta normaalimpaan elämään, aloitti Venäjä avoimen hyökkäyssodan naapurimaahansa Ukrainaan. Sota palasi Eurooppaan. Maailmanjärjestys Suomen lähialueilla murskaantui hetkessä. Tätä kirjoittaessani sota edelleen jatkuu, tuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä ja jo yli 2 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa paetakseen sotaa. Tässä tilanteessa tuntuu varsin vaikealta kirjoittaa niin iloisesta ja positiivisesta asiasta kuin jalkapallo. Asiantuntijat ovat kuitenkin sanoneet, että jaksamisen ja hyvinvoinnin takia on hyvin tärkeää keskittyä myös ihan muuhun tekemiseen kuin kriisien seuraamiseen. Jalkapallo on meille yksi tekijä, joka tuo energiaa elämään ja luo uskoa parempaan tulevaisuuteen, ihmisyyteen ja yhteistyöhön.

nilla kaudella 2024. Tätä on valmisteltu pitkään ja hartaasti, mutta nyt vuosikymmenien unelmamme toteutuminen alkaa olla lähellä. Lahtelainen jalkapalloperhe on myös ottamassa askelia naisjalkapallotoiminnan uudistamisessa aidossa ”Vahvemmat Yhdessä”-hengessä. Tätä meiltä on pitkään toivottu, ja nyt me etenemme tässäkin aiheessa. Me FC Lahdessa toivotamme kaikki jalkapallon ystävät lämpimästi tervetulleiksi meidän toimintamme piiriin. Erityisesti meidän juhlapäiviimme eli otteluihin. Me tuomitsemme jyrkästi kaikenlaisen syrjinnän, rasismin ja fyysisen ja verbaalisen väkivallan. Emme hyväksy tapahtumissamme tai meihin liittyvissä sosiaalisissa ja muissa medioissa mitään etnisyyteen, vakaumukseen, uskontoon, kansalaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää häirintää. Tulemme aktiivisesti puuttumaan kaikkeen häiritsevään käytökseen.

Muutoksen tuulet ovat vahvasti läsnä myös lahtelaisessa jalkapalloperheessä.

Tervetuloa siis mukaan! Joukkueemme on jälleen erinomainen ja monipuolinen ryhmä kokeneita pallotaitureita ja nuoria lupauksia, tulevaisuuden tähtipelaajia.

Kisapuiston stadionhanke etenee. Tavoitteemme on pelata uudella, UEFA:n kansainvälisten pelien olosuhdetavoitteet täyttävällä, kategoria 3:n stadio-

FC Lahti on valmis taistelemaan jokaisessa ottelussa yhtenäisenä joukkueena voitosta ja menestyksestä Veikkausliigassa. Lahtelainen jalkapallo on ilo!

Kausijulkaisun toimittajat: Tommi Leirilaakso, Miko Heikkinen, Jani Uhrman, Lauri Ilola. Taitto: Taneli Okkonen


KUVA: ALEKSI TIKKALA


5

PALJON KIERTÄNYT HYÖKKÄÄJÄ VALMIINA LÄPIMURTOON LAHDESSA Chinedu Geoffrey aloittaa nyt toisen kautensa FC Lahdessa. Kauden 2021 hän pelasi Lahdessa lainalla ukrainalaisesta Olimpik Donetskissa, mutta tälle kaudelle hän solmi kauden mittaisen sopimuksen seuran kanssa. Viime kauden Veikkausliigassa kookas nigerialaishyökkääjä esiintyi FC Lahden kaikissa 27 ottelussa ja viimeisteli niissä seitsemän osumaa. Nyt 24-vuotiaan tavoitteet on asetettu vielä aiempaa korkeammalle. Aloilleen asettuminen ja kauden aloittaminen tutussa ympäristössä saattaakin olla juuri sitä, mitä töyssyisen tien jalkapalloilijana kulkenut nuori mies todelliseen läpimurtoonsa tarvitsee.

Unelmat muuttuvat todeksi Geoffrey saapui Kyprokselle 17-vuotiaana nuorukaisena ja on sittemmin noussut kartalla Euroopan itäistä laitaa pohjoiseen, edustaen seuroja Albaniasta, Pohjois-Makedoniasta, Ukrainasta ja Virosta. Hänen unelmansa pelata ammattilaisena Euroopassa − ja vielä jonain päivänä nuoruuden idolinsa Ronaldinhon tavoin Mestareiden liigaa − alkoivat konkretisoitua hänen onnistuttuaan näytösottelussa, jota seurasi liuta eurooppalaisia kykyjenetsijöitä. ”Osallistuin otteluun, jota oli katsomassa kykyjenetsijöitä ympäri Eurooppaa. Sainkin nimeni kirjattua hyvässä valossa ainakin hollantilaisten, kyproslaisten, turkkilaisten, kreikkalaisten ja ruotsalaisten papereihin. Siinä vaiheessa lapsuuden unelmat ammattilaisurasta alkoivat tuntumaan realistisilta”, kertoo Geoffrey. Saapuminen Eurooppaan ei käynyt kuitenkaan täysin mutkitta. Hänen piti alun alkaen siirtyä Hollantiin pelaamaan, mutta siirto kariutui viisumiepäselvyyksien takia. Matka jatkui Kyprokselle, kulkematta lähtöruudun kautta. Siellä vietetty kausi meni Geoffreylla totutellessa elämään kaukana kotoa. Kyproksen jälkeen

tie vei Albaniaan, jossa kausi Skënderbeun riveissä toimi vain välietappina ennen lainapestiä Pohjois-Makedonian (silloinen Makedonia) Rabotnichkiin. Siellä Geoffrey paukutti ensimmäisellä kaudellaan 12 maalia. ”Rabotnichkissa moni asia osui kohdalleen. Tein paljon maaleja ja sijoituimme sarjassa kolmanneksi. Saimme sitä myötä myös paikan Eurooppa liigan karsintoihin”, sanoo Geoffrey. Rabotnichki-lainan päätyttyä Geoffrey siirtyi pienen mutkan kautta seuraavaksi kaudeksi Ukrainaan Olimpik Donetskin joukkueeseen, jossa 13 ottelua ja yksi osuma cupissa jäivät lopulta tilastomerkinnöiksi. Ukrainasta Geoffrey kävi ensin lainalla Virossa Trans Narvan joukkueessa. Viime kaudella osoitteena oli Lahti, jossa nyt alkaa miehen toinen kausi.

Mies kunnossa, viimeistelytreeneihin panostettu Geoffrey tietää, että seuran ja kannattajien odotukset FC Lahden menestystä, sekä hänen henkilökohtaisia onnistumisiaan kohtaan ovat viime kautta korkeammalla. Seitsemäs sija ei koskaan ole tarpeeksi perinteikkäässä jalkapallokaupungissa ja hän tietää myös omassa maalimäärässään olevan parantamisen varaa. ”Olen treenannut talven kovaa ja olen erinomaisessa kunnossa aloittamaan kauden Lahdessa. Uskoisin, että myös kauden starttaaminen jo tutuksi tulleessa ympäristössä − tutun joukkueen kanssa

− auttaa minua olemaan valmiimpi Veikkausliigan startatessa”, Geoffrey kertoo. Yli 190-senttinen hyökkääjä on näyttävä näky kentällä ja Geoffrey tiedostaa hyvin omat vahvuutensa. Hän uskoo voimakkaana ja verrattain nopeana pelaajana sopivan fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin Veikkausliigaan. Vahvuuksinaan hän pitää korkeaa työmoraalia ja joukkuepelaamista. Hänellä on myös tarkasti tiedossa suurimmat kehityskohtansa. ”Kyllä se viimeistely on, jonka treenaamiseen olen käyttänyt todella paljon aikaa. Maaleja hyökkääjältä odotetaan ja viimeistely on se väline, jota voin käyttää työni suorittamiseen hyvällä tasolla. Uskon, että tulevalla kaudella kentällä nähdään vieläkin terävämpi ja keskittyneempi Geoffrey, ja koko joukkueen onnistuessa se voi kannatella joukkueen ja minut mihin tahansa”, järkeilee nigerialainen.

Geoffrey löytää joukkueesta pari ominaisuutta, jotka yleensä löytyvät menestyksekkäistä joukkueista. ”Valmentaja Ilir Zeneli on voimakas persoona ja hän vaikuttaa henkisesti vahvalta ja itsevarmalta valmentajalta. Sellainen ei voi olla tarttumatta jo entuudestaan lujatahtoiseen joukkueeseen. Eli asennepuolella tulemme olemaan todella vahvoja ensi kaudella.”

Joukkueellinen asennetta ja taitoa

Pelkkä asenne ei tietenkään riitä, vaan tarvitaan myös taitoa. Geoffrey pitää kovasti alkavan kauden joukkueen rakenteesta, joka on hyvä sekoitus viime kaudelta tuttuja pelimiehiä, mutta mukaan on saatu liuta uusia mielenkiintoisia pelaajia. Heillä kaikilla on vahva tahto hilata FC Lahtea kohti Veikkausliigan huippua ja samalla näyttää itsekin kyntensä Suomen pääsarjatasolla. ”Joukkueessa jatkaa viime kauden kolme parasta maalintekijää ja mukana on monta todella mielenkiintoista pelaajaa, jotka voivat onnistuessaan yltää mihin tahansa. Tulevalla kaudella kannattaa seurata erityisesti Altin Zeqirin, Arlind Sejdiun sekä Eemeli Virran otteita. Tästä porukasta saattaa löytyä se tulevan kauden suuri läpimurto, itseni lisäksi tietysti”, Geoffrey hymyilee.

FC Lahden kausi 2021 päättyi sijoituksen puolesta pienoiseen pettymykseen, mutta alhoon ei ole jääty rypemään. Kauden onnistumiset ja epäonnistumiset on ynnätty ja analysoitu, ja niistä on otettu tarvittava oppi mukaan uudelle kaudelle, jotta standardia saadaan nostettua viime kautta korkeammalle.

Vaikka visiitti Olimpikin joukkueessa Ukrainassa tarjosikin astetta paremmat puitteet jalkapalloilijan ammatin harjoittamiseen, on Lahti Geoffreyn mielestä paras pysäkki hänen urallaan tähän asti. Suomen kaunis luonto ja ystävälliset ihmiset ovat tehneet häneen erityisen vaikutuksen.

Geoffrey on asettanut itselleen myös maalitavoitteet kautta 2022 ajatellen, mutta hän pitää ne visusti omana tietonaan. ”Jumala ja minä tiedämme. Se riittää.”

Vaikka kylmyys ajoittain tottumattoman luita kalvaakin, ovat kentät ja harjoitusolosuhteet Lahdessa Geoffreyn mukaan ihan kohtalaisella tasolla. ”Kentät ja muut tilat ovat Lahdessa ihan ok. Seuran ympärillä työskentelevät ihmiset ovat todella mukavia ja ystävällisiä, aina toimiston väestä pelaajiin asti. Ja täytyy nostaa nimenä erikseen esiin huoltaja Pekka Penttinen, joka on joukkueessa enemmän kuin huoltaja. Sitä on vaikea selittää, hän on jotain isähahmon ja kummisedän väliltä”, naurahtaa Geoffrey.

Unelmana edelleen Mestarien liiga Vaikka ammattijalkapalloilija ei varmuudella voikaan sanoa, missä pelaa vuoden päästä, puhumattakaan pidemmän aikavälin suunnitelmista, ei Geoffrey ole päästänyt irti unelmastaan pelata vielä joskus Mestarien liigaa. Vaikka Veikkausliiga ei Euroopan kärkisarjoihin lukeudu, on Suomi Geoffreyn aiempiin maihin verrattuna niin paljon paremmin läntisen Euroopan nähtävillä, että nappisuoritus Veikkausliigassa huomataan varmasti ja se voi poikia vaikka mitä uusia mahdollisuuksia. Joka tapauksessa hän on valmis jatkamaan tarinansa kirjoittamista nimenomaan jalkapalloilijana ja katsomaan, mihin se riittää. Ikävä kotiseutua, perhettä ja afrikkalaista ruokaa kohtaan äityy välillä kovaksi, mutta maailma on muuttunut, ja muuttuu koko ajan kiihtyvällä vauhdilla. Nykyisillä välineillä yhteydenpito kotimaahan ei ole ongelma ja onnistuu melkein mistä tahansa. Sukulaiset sekä ystävät voivat myös seurata otteluita suorina lähetyksinä internetin välityksellä. “Polkuni jalkapalloammattilaisena ei ole ollut suora eikä sudenkuopilta ole vältytty. Väillä on ollut vaikeaa. Olen kuitenkin Jumalalle kiitollinen, että saan pelata nyt Lahdessa.

TEKSTI: JANI UHRMAN


T U H A N N E N J A Y H D E N TA R I N A N

Juha Tamminen on ikuistanut FC Lahde Kuva: LAURI ILOLA

FC Lahden mediatiimi vieraili pitkän linjan valokuvaajan Juha Tammisen kotona Hämeenlinnassa. Tamminen on Veikkausliigan nimikkokuvaaja, ja hänen arkistoissaan on iso pala myös FC Lahden historiaa. Pyysimme Tammista valitsemaan kuvia FC Lahdesta ja kertomaan tarinat niiden takaa. Jo astuminen Tammisen valtakuntaan on vaikuttavaa. Viirit, kunniakirjat ja Tammisen ottamat valokuvat maailmantähdistä koristelevat seiniä makuuhuonetta ja keittiötä myöten. Silmä kiinnittyy milloin kuvaan, jossa nigerialaispuolustaja murjoo ikonista Maradonaa niittokoneen voimalla, milloin Nottingham Forestin menestysvuosista muistuttaviin viireihin.

Televisio välittää loputtomalla syötöllä rugbya ja australialaista jalkapalloa. Tamminen siemailee Argentiinasta tuodusta kupista mateeta ja iskee tarinaa innokkaiden vierailijoiden penkoessa laatikossa olevia otteluohjelmia. Joukossa on todellisia aarteita muun muassa Euro-pelien finaaleista ja arvokisoista. Nakkilasta lähtöisin olevan Tammisen kotona voi aistia Etelä-Amerikan, brittifutiksen ja rugbyn läsnäolon. Kiertelyn jälkeen on aika istahtaa alas ja selata tietokoneen kovalevyille arkistoitua FC Lahti -historiaa. Sitä riittää, ja siksi valitseminen on vaikeaa. Lahdessa Tammisen veren on saanut kiehumaan lähinnä maltaita maksanut hiihtosilta, jonka yli voisi luultavasti ajaa kuorma-autokolonnalla sekä kuvien taustalle jääneet bajamajat. Jotain Tammisen kansainvälisyydestä kertoo se, että hän ehti kiertää Etelä-Amerikan kahdesti ympäri ennen kuin kävi ensimmäisen kerran Lahdessa.

Ensimmäinen peli. FC Lahti rynnisti jalkapallokartalle kunnolla vuonna 1997. Suomen cupin kuudennella kierroksella joukkue kohtasi vantaalaisen PK-35:n. FC Lahti hävisi Pukinmäessä pelatun ottelun 1–4, ja Tammisen kuvassa nuori ja lupaava Timo Marjamaa painii Jani Myllyniemen kanssa. Yksi kauden erikoisuuksista olivat FC Lahden siniset adidas-paidat. Tälle kaudelle ympyrä sulkeutui, sillä joukkue palasi kolmen raidan pariin. Kiireistä päivää viettänyt Tamminen kiiruhti FC Lahden cup-peliin ennättäen toiselle puoliajalle. Onneksi ehti ja kuvat tuli tästäkin ottelusta napattua.


7

en liigataipaleen kameransa muistiin

Nousu takaisin Veikkausliigaan varmistui kauden 2011 päätteeksi Hämeenlinnassa. Riemukkaassa kuvassa tuomari on viheltänyt ottelun päättyneeksi ja FC Lahden pelaajat ovat ryntäämässä kiittämään seuran

kannattajia. Tammisen huomio kiinnittyy ikonisten Lahti-sankarien sijaan kameran salaman heijastuksen näkymiseen toisella puolella kenttää olevissa huomioliiveissä saakka.

Olosuhteet ovat kauden ensimmäisissä otteluissa vaihdelleet rajusti. Vuonna 2017 FC Lahti pelasi kauden ensimmäisen kotiottelun JJK:ta vastaan tuulen ja tuiskeen keskellä. Tammisen muistoissa se on kaikkein karmein avaus, jossa hän on ollut. Jos pelaaminen oli tuolloin haastavaa, oli myös valokuvaaminen. Vakaasuoraan kameran linssiin sataneen lumen vuoksi Tammisen oli mentävä Hiihtostadionilta mäkihyppyreiden puolelle johtavaan tunneliin kuvaamaan. Pöpperöisestä säästä muistuttavassa kuvassa FC Lahden Aleksi Paananen yrittää karistaa JJK:n Tommi Karin kintereiltään. Lahtelaiskapteeni Mikko Hauhia ja Mikko Kuningas seuraavat tilanteen edistymistä taaempaa.

Tamppaustalkoot. Kuka muistaa olleensa tamppaamassa kenttää kuntoon vuonna 2014? Tuolloin seuran johtavana tempausmestarina toiminut Hasse Kallström kuulutti vapaaehtoisia auttamaan kentän kunnostamisessa tauon ajaksi ja kuvan perusteella moni tarttui täkyyn. Tamppaus, tsemppaus ja Toni Korkeakunnas johdattivat FC Lahden kauden päätteeksi peräti pronssimitaleille saakka!

Mikä FC Lahti -hetki on jäänyt mieleesi? Muistatko, missä ja milloin näit ensimmäisen kerran FC Lahden ottelun?

Yleisöennätys laitettiin uusiksi vuonna 2004 sarja-avauksessa. Kuninkaan eli Jari Litmasen paluuottelua oli stadionilla todistamassa peräti 12 850 silmäparia. Ilmaislippujen ryydittämänä katsomot pullistelivat ääriään myöten, eikä lahtelaisten kokoonpanokaan näytä hassumalta. Tamminen on kuvannut maajoukkuepeleissä Litmasta lukuisia kertoja ja kokenut kuvaaja on pistänyt merkille Litin tavan mennä aina alarivin reunimmaiseksi. Tamminen ei ole muistanut kysyä Litmaselta syytä pinttyneeseen tapaan. Tamminen jatkoi FC Lahden pelin jälkeen kuvausreissua Pietarsaareen, ja pahaksi onneksi siellä sää ei ollutkaan enää kesäisen lämmin. Toppatakkia ei kiireessä saanut mistään, minkä takia Tamminen vietti seuraavat päivät vilustuneena.

TEKSTI: LAURI ILOLA


FC Lahti, FC Reipas ja FC Kuusysi yhdistivät viime vuonna voimansa kehittääkseen FC Lahden akatemiatoimintaa. Poikapuolella juniorijoukkueita on 14 ikävuodesta 17 ikävuoteen. Tavoitteena on mahdollistaa kilpailu Suomen parhaiden joukkueiden kanssa jokaisessa ikäluokassa. Yhteistyö on tuottanut hedelmää ja FC Lahti -joukkueen kautta hyvät kasvattajaseurat FC Kuusysi ja FC Reipas ovat saaneet

kasvattejaan maajoukkueisiin ja alueleireille entistä enemmän. FC Lahden poikien U17-joukkueesta maajoukkueessa ovat esiintyneet muun muassa Colin Ndabawedje, Vilho Huovila, Nikke Oksanen, Osku Maukonen ja Akseli Puukko. Joukkueen pelaajista osa on käynyt myös edustusjoukkueen harjoituksissa ja muutama ehti debytoida talvella myös harjoitusottelussa. Kasvua kohti edustusjoukkuetta tukee tiivis valmen-

Kuva: Taneli okkonen

FC Lahden juniorityö tuottaa tulevaisuuden huippupelaajia nusyhteistyö joukkueiden vastuuvalmentajien ja Lahden Reippaan ja FC Lahden valmentajien välillä. FC Lahden U17-joukkuetta valmentaa Toni Lindberg ja U17-kakkosjoukkueen vastuuvalmentaja on Markku Siira. Poikien U15-joukkueen vastuuvalmentajana toimii Tuomas Kuparinen ja U14-joukkueen valmennuksesta vastaa Joni Kallioinen. Kuvassa Osku Maukonen

Teksti: Tommi Leirilaakso

FC Lahti Unitedin verkosto laajentunut

United-toiminnan tarkoituksena on kehittää pelaajia heidän omissa kotiseuroissaan ja tarjota normaalia kovempitasoisia otteluita. Lisäksi valmennusosaamisen kehittäminen ja tietotaidon jalkauttaminen pienempiin seuroihin palvelee koko verkostoa. United-verkoston seuroista on noussut vuosien aikana useita

liigafutareita ja tuoreimpana heistä liigadebyyttiään hakee FC Kuusysin kasvatti Samuel Pasanen.

Kuva: KARI ARKIVUO

Lahtelaisten seurojen lisäksi FC Lahden yhteistyöverkostoon, FC Lahti Unitediin on liittynyt syksyn ja talven aikana Grankulla IFK:n jalkapallojaosto, Nummelan Jalkapalloseura ja Koivukylän Palloseura. Kokonaisuudessaan FC Lahden koulutusyhteistyöverkostoon kuuluu 13 seuraa Päijät-Hämeestä ja Uudeltamaalta.

Yhteistyöseurojen pelaajista koottu United-joukkue osallistui helmikuussa kovatasoiseen kansainväliseen turnaukseen Barcelonassa. United jäi alkulohkoissa maaleitta, mutta sijoitusotteluissa joukkue kykeni kaatamaan katalonialaisen kasvattajaseuran OAR Vicin. 13-vuotiaat pojat saivat arvokasta kansainvälistä kokemusta. Samalla myös mukana olleet valmentajat pääsivät näkemään, missä kansainvälinen huippu tällä hetkellä menee.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kentät: Heinsuo, Hennala, Jalkaranta, Karisto, Kalliola, Kisapuisto, Kärpänen, Laune, Mukkula, Möysä, Renkomäki, Sepänniemi

FUTISKOULU 6.-18.6. TYTÖILLE JA POJILLE

ILMOITTAUTUMISET

WWW.FCREIPAS.FI


9

Ulkomailla kotimaassaan

Kaikki alkoi noin 30 vuotta sitten, kun Christofin äiti ja kyproslainen isä tapasivat Välimerellä sijaitsevalla kauniilla Kyproksen saarella. - Äitini on Kemistä kotoisin, mutta on asunut viimeiset 30 vuotta Kyproksella. Hän kävi siellä lomalla, löysi minun isäni ja jäi sinne, Christofi taustoittaa. Sujuvaa suomea puhuva Christofi kertoo käyneensä Suomessa lukuisia kertoja. - Olen käynyt täällä melkein joka vuosi kaksi kertaa, mutta en ole ikinä asunut Suomessa. Olen käynyt Oulussa, Kemissä, Helsingissä ja sukulaisiani asuu Tampereella. - Lahdessa en ollut käynyt aiemmin. Nyt se aukko sivistyksessä on onneksi saatu täytettyä. Christofin suomen kieli on varsin hyvällä tasolla, vaikka hän välillä ujosteleekin sen käyttämistä. Christofi kuuntelee kysymykset suomeksi ymmärtäen kuulemansa täydellisesti. Vastaukset tulevat englantia ja suomea yhdistellen. - Äiti puhui minulle suomea, isä kreikkaa ja he keskenään englantia. Kuuntelin

minkälainen hän on ihmisenä, joukkuepelaajana ja kentän ulkopuolella, päävalmentaja Ilir Zeneli selventää siirtoprosessin taustoja. Topparin tontilla läpi uransa pelannut Christofi kokee olevansa vahvimmillaan pallon kanssa ja lukevansa peliä viisaasti. - Tykkään rakentaa peliä alhaalta asti, liikuttaa palloa ja tuoda rauhallisuutta pelaamiseen. Tiedän milloin pitää tempo korkealla ja milloin rauhoittaa. Olen hyvä pääpelaaja etenkin puolustuksessa. Tykkään pitää hyökkääjän poissa pelistä. En ole juoksija, mutta yritän sijoittua aina oikein ja puolustaa maaliamme henkeni edestä, Christofi analysoi omaa pelaajaprofiiliaan. Zeneli vahvistaa Christofin näkemykset oikeiksi.

kaikkia kolmea kieltä. Äiti on aina pakottanut minut puhumaan suomea, jotta minulla pysyy taito hallussa. Viimeisinä vuosina Kyproksella on pelannut suomalaisia pelaajia. Samassa joukkueessa kanssani pelasi esimerkiksi Sadik, jonka kanssa puhuin suomea. Suomen A-maajoukkuettakin edustaneen ja Lahdesta tutun Sadikin kanssa Christofi jännäsi viime kesänä Huuhkajien EM-kisataivalta. - Odotin Suomen etenevän alkulohkosta jatkoon, mutta valitettavasti se ei onnistunut. Suomella oli hieno joukkue- ja taisteluhenki. Tämä on asia, joka laittaa Suomen jalkapallokartalle, Christofi kehuu. Kielikylvyssä kasvanut Christofi on nähnyt Suomen ja Kyproksen kulttuurilliset erot. Hän itse kokee olevansa puoliksi kyproslainen ja puoliksi suomalainen. - Kyproksella ihmiset näyttävät tunteensa avoimemmin ja täällä kadulla ihmiset eivät ole niin puheliaita kuin kyproslaiset. Suomessa kun tapaat ihmisen ja tutustut häneen, hän puolestaan tun-

tuu läheisemmältä. - Joissain asioissa olen suomalainen ja joissain kyproslainen. Äitini on aina yrittänyt saada minua itsenäisemmäksi. Kyproksella vanhemmat haluavat heidän lastensa asuvan saman katon alla, kunnes menevät naimisiin, Christofi kertoo. Jalkapallon pelaamisen Christofi aloitti viisivuotiaana eräänlaisessa aluejoukkueessa, josta siirtyi myöhemmin Limassolin junioreihin. Limassolissa Christofi nousi jo nuorena miesten edustusjoukkueeseen. Peliaika suurseura Limassolissa oli kuitenkin kortilla ja 18-vuotiaana hän lähti hakemaan vastuuta lainasopimukselta Parekklisiasta. Lainajakson päätyttyä hän palasi takaisin Limassoliin, mutta vuodesta 2013 lähtien Christofi on elänyt Kyproksella kiertolaisen elämää vaihtaen joukkuetta useampaan kertaan. Koko uransa Kyproksella tähän asti pelannut Christofi olisi jo aiemmin halunnut tulla Suomeen pelaamaan uusien kokemusten perässä, mutta sopivaa tilaisuutta ei ollut tullut eteen ennen kuin nyt.

- Halusin uusia kokemuksia jalkapalloilullisesti. Tämä ei ole sinänsä uutta minulle, koska olen ollut täällä useasti, puhun kieltä ja tunnen ihmiset. Tiedän, että tässä sarjassa joutuu taistelemaan enemmän. Tämä on pitkä kausi ja yritän löytää itsestäni parhaan version auttaakseni joukkuetta. Odotan myös joukkueen kehittävän minun pelaamista. - Minulla oli sopimus Doxan kanssa, mutta joukkueeseen tuli uusia pelaajia. Puhuin valmentajan ja joukkueen toimitusjohtajan kanssa. He halusivat pitää minut siellä, mutta eivät voineet luvata paljon peliaikaa. Eräs agentti soitti minulle, että minun olisi mahdollista päästä Lahteen. Sanoin saman tien, että haluan lähteä, jos tarjous on hyvä minulle, Christofi valottaa syitä siirtyä Lahteen. Lahdessa Christofin nimi oli ollut esillä jo vuosia aiemmin. - Christofin nimi tuli pöydälle Lumion Jussin kautta. Hänellä oli jo ennestään vuosien takaa tietoa hänestä. Skoutattiin vähän hänen tekemistä ja katsottiin tilastoja. Soitettiin Sadikille ja hän arvioi

- Urheilijana hän on rohkea ja hyvä teknillisesti pallon kanssa. Hän pystyy ohittamaan monta linjaa syötöillään ja pystyy pelaamaan muodon sisälle rohkeasti. Hänen pelinymmärrys on erittäin hyvä. Hänellä on kyky johtaa ja vaikuttaa pelin aikana ottelun aikana ympäröiviin pelaajiin. Myös kyky raportoida valmennukselle pelin aikana ja puoliajalla omaa sekä joukkueen tekemistä on erittäin hyvällä tasolla. - Ihmisenä hän on erittäin positiivinen ja iloinen. Tuntuu, että hän on semmoinen aika analyyttinen ja aktiivinen kaveri. Koko ajan häneltä tulee pieniä jäyniä ja pieniä piikkejä ympärille oleville pilke silmäkulmassa, Zeneli kuvailee lämpöä äänessään. Helmikuun alussa Lahden ydinkeskustaan muuttanut Christofi kertoo kokeneensa olonsa hyvin kotoisaksi alusta asti. - On hieno kokemus olla täällä. Ihmiset täällä ovat toivottaneet minut lämpimästi tervetulleeksi. Tunnen, etten ole poissa kotoa, koska tunnen tämän toiseksi kodikseni. - Täällä on aika kylmää vielä minulle, mutta uskon että se muuttuu, Christofi virnistää maaliskuisena maanantaina. Christofi muutti Suomeen yksin hänen kihlattunsa jääden ainakin aluksi Kyprokselle.

Kuva: ALEKSI tikkala

Hyvin harva aktiivisista kotimaisen jalkapallon seuraajistakaan tiesi 28-vuotiaasta Martinos Christofista mitään ennen kuin hänen sopimuksensa FC Lahden kanssa julkistettiin vuoden 2022 alkupuolella. Se on pienoinen ihme, sillä puhutaan kuitenkin Suomen kansalaisesta, joka on pelannut topparina Kyproksen tasokkaassa pääsarjassa noin 200 ottelua. Samaisessa sarjassa, jossa muuan Berat Sadik on paukutellut maaleja useamman vuoden ajan ja jossa myös Huuhkajista tutut Onni Valakari ja Paulus Arajuuri pelaavat. Kyproksen maajoukkueisiin Christofi on kuulunut U15-tasolta aina U21-tasolle asti ja käynyt A-maajoukkueenkin harjoituksissa pyörähtämässä. Seurajoukkuetasolla hän on edustanut synnyin kaupungin joukkuetta AEL Limassolia ja myöhemmin urallaan Parekklisia, Alki Larnacaa, Ermis Araddippouta, Karmiotissaa, Alki Oroklinia sekä viimeisimpänä Doxa Katokopiasta.


Uuteen pelilliseen kulttuuriin ja erilaisiin olosuhteisiin on ollut totuttelemista. - Moni asia on erilaista täällä. Alusta ja ilmasto on erilainen kuin mihin olen tottunut. Hallissa pelaaminen oli uutta minulle. Yritän tottua tekonurmeen. Se on nopeampi ja kovempi alusta pelata, mutta se on vain tottumiskysymys. Kovin montaa peliä Christofi ei ole Suomessa ehtinyt pelaamaan, mutta nähdyn perusteella hän pystyy joitain eroavaisuuksia mainita Veikkausliigan ja Kyproksen pääsarjan välillä. - Kyproksen liigassa on enemmän taktista jalkapalloa ja taso on pykälän korkeammalla. Pelaajilla saattaa olla hieman enemmän laatua yksilötasolla siellä. - Joukkueet ovat täällä enemmän yhtenäisiä kuin Kyproksella. Pukuhuoneessa pelaajat ovat lähei-

sempiä toistensa kanssa ja taisteluhenki on parempi, Christofi näkee.

Lahden miehistö on kokenut isoja muutoksia viime kauteen nähden etenkin puolus-

että niin puolustuslinja kuin koko joukkue saadaan pelaamaan yhtenäisesti liigakau-

Sadik ja m a a li v a ht ina Lahdessa kaudella 2017 torjunut makedonialainen Damjan Siskovski olivat Doxassa Christofin joukkuetovereita. Heiltä Christofi sai Lahdestaseurana ja kaupunkina hyvää ennakkotietoa. - He kehuivat paljon joukkuetta ja kaupunkia. Minusta tuntuu, että he olivat kuitenkin hieman varovaisia sanoissaan. Asiat ovat nimittäin vielä paremmin täällä kuin mitä he kertoivat. Tämä on hieno organisaatio, Christofi puhelee tyytyväisenä.

jassa liikkumaan yhdessä kuin olisimme ”one body”. Jos pystymme siihen, se auttaa joukkuetta ja saa meidät näyttämään hyvältä yksilöinä. - Alkukaudesta tulette näkemään, että hyökkäämme ja puolustamme yhdessä joukkueena. Olen nähnyt joukkueen taitotason ja taistelutahdon, hyviä otteita harjoituskaudella esittänyt Christofi jatkaa. Christofin maajoukkuedustusta ei ole vielä lukittu, joten käytännössä hänen olisi mahdollista edustaa Suomea maajoukkuetasolla.

tuspäässä. Harjoituskauden alku meni osaltaan pipariksi joukkueen sisällä riehuneen korona-aallon vuoksi, joka viivästytti joukkueen koheesion rakentamista. Christofi uskoo,

den alkuun mennessä. Se taas mahdollistaa joukkueen menestymisen.

- Se on ollut vitsi meidän perheessä, että minun pitäisi mennä Suomen maajoukkueeseen. Se on ollut aika vaikeaa, kun kukaan ei ole nähnyt minun pelaavan. Nyt yritän keskittyä uuteen joukkueeseen ja ympäristöön enkä keskittyä maajoukkueisiin. - Toivottavasti minulla olisi huippukausi Veikkausliigassa. En mieti siitä pidemmälle. Haluan nyt vain saada hienon vuoden täällä, Christofi päättää hymyillen.

- Pelien myötä uskon, että pystymme puolustuslin-

Teksti: Miko Heikkinen

ISÄNNÖINTIÄ HYVÄN ASUMISEN PUOLESTA

REIM Isännöinti Lahti

Kuva: LAURI ILOLA

- Hän on tulossa huhtikuussa käymään ensin pariksi viikoksi ja sen jälkeen katsotaan, mitä teemme seuraavien kuukausien aikana.


11

Siellä missä innovaatio ja ammattitaito kohtaavat


PITKÄJÄNTEISELLÄ TYÖLLÄ VOIT SAAVUTTAA UNELMASI Unelmat toteutuvat harvemmin itsestään. Jalkapallossa huipulle pääseminen edellyttää pitkäjänteistä työtä ja kärsivällisyyttä. Sama pätee myös säästämiseen. Säästämällä voi toteuttaa unelmia, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla hetkessä.

täjä ja jokaisella on oma motivaationsa ja unelmansa säästämiseen. Joku säästää lomamatkaa varten, toisen tavoitteena on uudet nappikset. Iän karttuessa unelmana voi olla ajokortti tai

oma asunto. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa säästää, mutta unelmien saavuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Paras aika säästämisen aloittamiseen oli eilen, mutta toiseksi paras ajankohta on

FC Reipas, FC Lahti ja OP Päijät-Häme haluavat olla toteuttamassa yhdessä nuorten pelaajien unelmia. #äläpelaayksin-kampanjan ydinsanomana onkin, että mieltä askarruttavissa kysymyksissä ei pidä jäädä yksin. Jalkapallossa joukkuekaverit ja valmentajat tukevat, antavat vinkkejä ja auttavat matkalla kohti unelmaa. Säästämisessä vinkkejä saa muun muassa OP Päijät-Hämeen asiantuntijoilta.

tänään. Säästäminen ei vaadi miljoonaomaisuuksia, vaan jokaisella on siihen mahdollisuudet, aivan, kuten jalkapallossakin on. Yksittäisen kikan harjoitteleminen tai pallon kesyttäminen vaatii harjoittelua pitkäjänteisesti. Säästämisessä esimerkiksi yhden pantillisen pullon poimiminen harjoitusten jälkeen, sen vieminen kauppaan ja panttirahan säästäminen kerryttää vuodessa jo useita kymppejä. Kymmenessä vuodessa puhutaan jo vähintään sadoista, ellei jopa suuremmistakin summista yhdellä pienellä, mutta pitkäjänteisellä teolla. Jokainen rahasumma tai opittu kikka on aina askel kohti unelmaa. Rahasta on tärkeää puhua. Taloustaitojen hallinta arjessa ruokkii elämän tasa-

Jokainen on erilainen sääs-

painoa ja tasapainoisuus mahdollistaa huipun saavuttamisen myös jalkapallossa. Nuoruudessa opitut asiat heijastuvat myönteisesti pitkälle tulevaisuuteen ja auttavat unelmien saavuttamisessa. Kuten myös jalkapallo, on säästäminen mahdollista kaikille. Omaa säästämistään ja rahankäyttöä pohtivat myös FC Lahden tähtipelaaja, liki kymmenen vuotta Veikkausliigassa pelannut Loorents Hertsi, FC Lahden nuori, viime kaudella itsensä läpilyönyt Altin Zeqiri, FC Reippaan junioreissa pelaava maalivahti Eemeli Rautavirta ja FC Lahden tyttöjen U18-joukkueen hyökkääjä Elsa Jormalainen. Heille säästämisaiheisia kysymyksiä esittää OP Päijät-Hämeen asiakkuusneuvoja Viivi.

EEMELI RAUTAVIRTA | FC Reipas P17 - maalivahti | 15 vuotta 1. Jääkaapilla käynti ja syöminen. Kyllä mä usein välipalaa teen. Ruisleivät, munakkaat ja smoothiet luonnistuu. 2. Kuluttaminen. Töistä olen saanut rahaa, ni voi siis myös kuluttaa. Säästän kyllä myös. Palkasta menee iso osa säästötilille. Siellä ne pysyy paremmin säästössä

kuin käyttötilillä. Me ollaan myös vanhempien kanssa avattu mulle tili sijoittamista varten. Ajatuksena on pitkä tähtäin ja matalalla kynnyksellä innostua sijoittamisesta ja säästämisestä. 3. Kyllä olen, koska mitä aikaisemmin aloittaa säästämisen, sitä enemmän on ra-

haa aikuisena 4. Olen säästänyt mopoa varten ja siinä myös onnistunut. Mopo on jo katsottunakin yhdessä äidin kanssa. Hieman hänen päätään piti kääntää Säästäminen auttaa myös siinä, että tulevaisuudessa on helpompaa muuttaa omaan asuntoon.

OP Päijät-Hämeen asiakkuusneuvoja

VIIVI KYSYY:

1. Bravuuri keittiössä? 2. Säästäminen vai kuluttaminen? 3. Paras hetki aloittaa säästäminen oli eilen, toiseksi paras on tänään. Oletko samaa mieltä? 4. Miten olet säästänyt saavuttaaksesi unelmasi?

Elsa Jormalainen | FC Lahti T18 - hyökkääjä | 17 vuotta 1. Nyt tuli paha. Ehkä ihan perus-kanakastike tai makaronilaatikko. Mausteet ja kasvikset fiiliksen mukaan, paprika, suola, pippuri, herne-maissi-paprika. 2. Kuluttaminen. Oon aika huono säästämään, siinä vois kyllä petrata. Rahaa voi mennä turhiin asioihin esim.

ruokaan, jonka voisi itse tehdä. Säästäminen on mulle ehkä vähän vieras aihe. 3. Joo, kylhän toi kuulostaa hyvältä, koska säästämisenhän voi aloittaa ihan koska vaan. Pitäs kyllä olla tulojakin, että vois säästää. Itselle säästämisen työkalut eivät ole kovin tuttuja.

Loorents hertsi | FC LAHTI - laituri | 29 vuotta 1. Katkarapu avokadopasta 2. Kuluttaa vain sen mitä tarvitsee ja loput sijoittaa. 3. Kyllä, mutta niin ettei omasta hyvinvoinnista tarvitse tinkiä. Säännöllisesti säästäminen ja erityisesti kustannustehokkaasti sijoittaminen, edes pienillä sum-

milla, tuo pitkällä aikavälillä turvaa tulevaisuuteen. 4. Itse aloitin säästämisen asuntosäästöpankkitilille, jonka avulla sain ostettua oman asunnon sekä lisäksi pyrin sijoittamaan vastuullisesti suoriin osakkeisiin.

#äläpelaayksin

4. En mitenkään. Toistaiseksi omat unelmat eivät ole rahasta riippuvaisia. Esimerkiksi hyväksi jalkapalloilijaksi tuleminen.

Altin zeqiri | 21 vuotta 1. Bravuurina kanapasta. 2. Säästäminen. 3. Olen samaa mieltä.

4. Asetan heti vuoden alussa tavoitteen, minkä verran rahaa haluaisin säästää koko vuoden aikana. Sitten joka kuukausi laitan sen verran rahaa säästöönm että saan tavoitesummani vuoden loppuun mennessä kokoon.


13

FC Lahdella myös naisten edustusjoukkue – tavoitteena sarjanousu Teksti: Tommi Leirilaakso | Kuva: aleksi tikkala

FC Lahdella on tällä kaudella ensimmäistä kertaa historiassa myös naisten edustusjoukkue. FC Lahden naisten edustusjoukkue aloittaa pelaamisensa FC Kuusysin paikalla Kakkosessa. Joukkueen tavoitteena on nousu ensin Ykköseen ja tulevaisuudessa myös Kansalliseen Liigaan. Lahtelaiset seurat FC Lahti, FC Kuusysi ja FC Reipas ovat sitoutuneet kehittämään myös tyttö- ja naispuolta pitkäjänteisesti poikapuolelta hyväksi havaituilla malleilla. Viime kaudella FC Lahden tyttöjen U18-joukkue pelasi ensimmäisen kautensa ja syksyn Ykkösessä tulokset olivat nousujohteisia. Joukkueen pelaajistosta Jessika Huovinen, Stella Rouhiainen, Eveliina Hämäläinen, Emilia Kuismanen ja Olivia Niuranen ovat olleet myös alueleireillä. FC Lahden tyttöjen U15-joukkueesta alueleirillä ovat käyneet Vilma Mukka, Sanni Saarinen ja Veera Vainio. Pelaajien pääsy aluejoukkueisiin ja myöhemmin jopa maajoukkueisiin on osa FC Lahti -pelaajapolun tavoitteista. FC Lahti haki pääsyä Palloliiton Fast Track -järjestelmään. Järjestelmä on suunniteltu mahdollistamaan väylä miesten jalkapallossa huipputasolla osaamisensa jo vakiinnuttaneille suomalaisille seuroille naisten huippujalkapallon edistämiseksi. Fast Track -prosessi mahdollistaa seuran olemassa olevien rakenteiden,

Kuvassa FC Lahden naisten pelaajat Oona Hämäläinen ja Vilma Viitikko.

osaamisen ja taloudellisten edellytysten hyödyntämisen naisten huippujalkapallon edistämiseksi. Tavoitteena on tukea naisten jalkapallon valtakunnallista kehittymistä eri alueilla Suomessa. FC Lahden hakemus hyväksyttiin ja Lahdelle aukeaa tulevaisuudessa paikka Ykköseen, joko pelaamalla tai Fast Trackin kautta.

FC Lahti tekee myös yhteistyötä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Kyseessä on pilottihanke, jossa FC Lahden nais- ja tyttöpuolen pelaajille räätälöidään huippu-urheilun mahdollistava opintokokonaisuus. Opintojen ja pelaamisen yhdistävä paketti kykenee houkuttelemaan Lahteen pelaajia myös muualta.

FC Lahden harjoituspelit ovat sujuneet hyvin Kotkan turnauksessa Lahti pelasi viisi ottelua, joista se hävisi vain yhden. Lahtelaisten lopullinen sijoitus turnauksessa oli komeasti toinen. Lisäksi joukkue on kaatanut keväällä harjoitusotteluissa FC Futuran ja IF Gnistanin. Joukkueen kilpailullinen kausi alkaa sunnuntaina 8.5. Kisapuistossa.

FC Lahden kanssa sarjanoususta taistelevat Kakkosen B-lohkossa FC Hertta Joensuusta, KTP Kotkasta, FC Futura Porvoosta, HIFK, Valtti ja HJK:n kakkosjoukkue Helsingistä, JäPS, Järvenpäästä, PEPO Lappeenrannasta ja ToU Siilinjärveltä.

FC LAHDEN NAISTEN EDUSTUKSEN PELAAJAT 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lehtomäki, Salla Lehtomäki, Henna Mattila, Inka Viljakainen, Iida Määttä, Ilona Kronqvist, Veera Lampinen, Meri Salovaara, Henni Haapea, Jia

11 13 14 15 16 17 18 27 28

Ruuskanen, Anni Jokinen, Sari Jäntti, Olivia Remes, Elsa Haakana, Emilia Viitikko, Vilma Parikka, Nelli Nieminen, Lotta Valkonen, Rilla

Vastuuvalmentaja Valmentaja Valmentaja Joukkueenjohtaja Fysiikkavalmentaja

Salo, Marko Riikonen, Olli Virtanen, Teemu Kemppi, Juha Seikkula, Jade


PELIASUT Paluu adidakseen

FC Lahti palasi adidaksen leiriin yli 20 vuoden tauon jälkeen ja se näkyy peliasuissa. Kotiasu on tuttuun tapaan kokonaan musta adidaksen Condivo 22 -mallia. Tällä kaudella FC Lahdella on kaksi vierasasua. Ensimmäinen vierasasu on kokonaan valkoinen Condivo 22 -mallia oleva asu. Toinen vierasasu on puolestaan erikoisempi, adidaksen Mi Teamilla luotu pikselikuosinen viininpuna, jossa on hiekan ja kerman sekoitusta olevat numerot. Kaikkien peliasujen selässä olevat numerot ovat myös heittovarjostettuja. Maalivahtien asujen värit ovat vastustajasta riippuen sininen, oranssi ja musta. Värit kuvastavat lahtelaisia jalkapalloseuroja. - Jos peliasuilla jaettaisiin mestaruus, Lahti olisi ylivoimainen mestarisuosikki. Mestarien liigan lohkovaiheestakin mentäisiin niukasti jatkoon. Itse laittaisin vaikka kivitalon pantiksi. Sen verran hyvältä peliasut näyttävät pelaajiemme päällä, kertoo paidat suunnitellut Taneli Okkonen. Paidan etuosassa pääyhteistyökumppanina jatkaa Halton. Myös Prima Power palaa paidan etuosaan. Paidan etuosassa on myös Intersportin ja Planmillin logot. Paidan taakse numeroiden alle tulee pelaajan kummiyrityksen logo. Shortseista löytyvät tuttuun tapaan Mamma Marian ja Etelä-Suomen Sanomien logot etuosasta. Takaosassa ovat Terveystalo koko leveydessä ja OP Päijät-Häme vasemmassa lahkeessa. Oikeassa lahkeessa on myös pelaajan pelinumero. Peliasuissa on myös muita pieniä yksityiskohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.


15 Veikkaus_Viiteikaraja_102x210mm_03-22.pdf

1

25.3.2022

12.35

IKÄ EI AINA NÄY NAAMASTA

C

Siksi tarkistamme henkkarit kaikilta rahapelejä pelaavilta, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta.

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi

PIDETÄÄN PELAAMINEN ILON PUOLELLA


VEIKKAUSLIIGA 2022 Veikkausliigassa pelataan tällä kaudella kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen joukkueet jaetaan sijoitusten mukaan ylempään ja alempaan loppusarjaan. Loppusarjat pelataan yksinkertaisena sarjana. Yläloppusarjassa ratkotaan mestaruudet ja mitalistit.

I LV E S

AC O U LU

Karsinnan kautta sarjapaikkansa säilyttänyt AC Oulu lähtee toiseen liigakauteensa vahvistuneena. Oululaiset saivat pidettyä riveissään viime kaudella ihastuttaneen Dennis Salanovićin, jonka potkutekniikka hakee vertaistaan liigassa. Ouluun täksi kaudeksi siirtynyt Moshtagh Yaghoubi luo toisen kaukopelotteen. Päävalmentaja Ricardo Duarte on päässyt vaikuttamaan joukkueen rakennukseen ja pelityyliin viime kauden lopusta. Etenkin Michael López tekee hyökkäyspäässä töitä laajalla säteellä. Kokenut Rafinha toimii yhä oululaisten henkisenä selkärankana, jonka vieressä Miika Koskelan on hyvä kasvaa liigan tähtipelaajaksi. Oululaisten maalivahtiongelmaan löytyi ratkaisu Calum Wardin muodossa.

HAKA

Teemu Tainion luotsaama FC Haka lähtee kirkastamaan viime kauden kahdeksatta sijaa. Haka sai pidettyä liigan parhaimpiin kuuluvan topparin Luiyi De Lucasin, joka on pelote myös erikoistilanteissa. Keskikenttää tasapainottaa hyvin viime kauden lopussa Hakaan liittynyt Donaldo Açka. Logan Rogerson, Lee Erwin, Stavros Zarokostas, Oliver Whyte taitavat maalinteon ja nuori Miro Salminen kyttää paikkaa näyttääkseen kykynsä. Maalivahtiosasto on Valkeakoskella kunnossa. Aatu Hakala nappasi viime kaudella ykköskassarin paikan kokeneelta Mika Hilanderilta, joka kuitenkin kykenee hyppäämään luukulle tarvittaessa koska tahansa

Suomen suurin seura jäi viime kaudella nuorella joukkueella niukasti ulos europeleistä. Tamperelaisten runko on pysynyt hyvin kasassa ja nuori joukkue on nyt vuoden kokeneempi. Ilves vahvistui hyökkäyspäässä nuorella Kai Meriluodolla ja kokeneella Tucolla. Kookas Jorn Vancamp tuo myös maalintekoon vaihtoehdon. Maailmalta Suomeen palannut Petteri Pennanen esitteli jo talvella potkutekniikkaansa ja Ilves tuleekin olemaan kesällä vaarallinen erikoistilanteissa. Päävalmentaja Toni Kalliolla on ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan käsissään yllätysvalmis nippu.

HJK

Viime kauden päätteeksi mestaruutta juhlinut ja Euroopassa lohkovaiheeseen edennyt HJK on jälleen koonnut kasaan joukkueen, jolla kaikki muu kuin mestaruus on pettymys. Maajoukkuetähdet Pyry Soiri, Jukka Raitala ja Joona Toivio liittyivät jo ennestään nimivahvaan joukkueeseen. Liigasta Klubin väreihin vaihtoivat Arttu Hoskonen ja Murilo. Celticistä lainalla oleva maalivahti Conor Hazard taistelee liigan parhaan kassarin tittelistä. Puolasta Suomeen kesken viime kauden palannut Santeri Hostikka joutuu kilpailemaan peliajasta muun muassa Riskin veljesten kanssa. Härkämäinen Bojan Radulović taistelee maalikuninkuudesta.

FC INTER

Neljänneksi ja Eurooppaan viime kaudella yltänyt turkulainen FC Inter on uuden edessä, sillä kokeneet Henrik Moisander ja Timo Furuholm lopettivat uransa viime kauden päätteeksi. Inter menetti myös liki koko puolustuslinjansa ja keskikentän

taiturin Taiki Kagayaman. Turkulaisten maalille saapui kertaalle Suomen mestaruuden torjunut Walter Viitala ja keskikentän taiturit Aleksi Paananen ja Petteri Forsell kykenevät ruokkimaan Benjamin Källmania ja Elias Mastokangasta. Espanjalainen David Haro on turkulaisten jokerikortti, joka voi nostaa Interin taistelemaan paikoista Euroopan kentille.

FC HONK A

Viime kaudella yhdeksänneksi jäänyt FC Honka voitti tänä keväänä Liigacupin. Pettymykseen päättyneen kauden jälkeen joukkueen maalivahtiosasto meni uusiksi ja espoolaiset hommasivat uunille Maksim Rudakovin. Kevin Jansenin, Florian Krebsin ja Aleksandar Katanićin tuoma kansainvälinen kokemus riittää nostamaan nuorten pelaajien tasoa ja palauttamaan Hongan taisteluun Europaikasta. Nuorista pelaajista etenkin Agon Sadiku ja Niilo Saarikivi voivat lyödä itsensä läpi tulevalla kaudella. Duarte Tammilehto ja Lucas Kaufman ovat Hongan pelin kulmakiviä.

Alaloppusarjan huonoin putoaa Ykköseen ja toiseksi viimeinen joukkue karsii paikastaan. Alaloppusarjan voittaja ja yläloppusarjan sijoilla 3-6 olevat joukkueet pelaavat vielä pudotuspelit viimeisestä europaikasta. kaudeksi myös Sergei Eremenkon, Eero Markkasen, Daan Klinkenbergin ja lopullista läpimurtoaan hakevan Maximus Tainion.

SJK

KUPS

Hallitseva Cup-mestari Kuopion Palloseura laittoi HJK:n viime kaudella tiukkaan mestaruustaistoon, joka ratkesi helsinkiläisten eduksi vasta viimeisellä kierroksella. Samaa on odotettavissa Simo Valakarin valmentamalta nipulta myös tällä kaudella. Johannes Kreidl venyy tälläkin kaudella pallojen tielle ja Otso Virtanen komppaa häntä. Puolustuksen kulmakivet Diogo Tomás ja Henri Toivomäki saavat Tony Miettisen kaltaisia nuoria kirittäjiä. Taitava keskikenttä Anton Popovitchin ja Latvian maajoukkuemiehen Jānis Ikaunieksin johdolla kykenee luomaan paikkoja Tim Väyryselle ja tarvittaessa Väyrynen luo myös paikkoja itse itselleen. Monipuolinen Clinton Antwi voi olla mestaruuden ratkaiseva palanen.

VPS

IFK MARIEHAMN

HIFK

Kuudenneksi viime kaudella yltänyt IFK yllätti viime kaudella suurimman osan kotimaisen jalkapallon seuraajista. Talven sekavista peleistä kuoriutui voittava joukkue, jonka kanssa myös paikalliskilpailija HJK oli vaikeuksissa. Nyt uuden valmentajan, Bernando Tavaresin alaisuudessa joukkueelta on lupa odotta paljon. Maalille saapunut Beto on kenties liigan kaikkien aikojen nimekkäimpiä hankitoja, sillä kokenut kassari on uransa aikana ollut mukana voittamassa Portugalin kanssa EM-pronssia. IFK-legenda Jukka Halme on saanut rinnalleen täksi

Muutaman vuoden tauon jälkeen Eurooppaan selvinnyt Seinäjoen Jalkapallokerho lähtee kauteen uuden valmentajan, Joaquín Gómezin alaisuudessa. Vaikka suuressa ringissä vaihtuvuus oli kovaa, avainmiehistä SJK menetti vain Pyry Hannolan ja Murilon. Denys Oliinik ja Jake Jervis jatkanevat maalitehtailuaan viime kaudesta. Chileläiset Diego Rojas ja Josepablo Monreal tuovat SJK:n peliin uuden ulottuvuuden. Maalivahti Jesse Östillä on iso vastuu koko puolustuspelin organisoinnista. Nuorten maajoukkueen hyökkääjä Jonathan Muzinga on pelannut jo läpi Kakkosen ja Ykkösen ja hän kärkkyy paikkaa tehdäkseen lopullisen läpimurtonsa suomalaisten tietoisuuteen.

Daniel Norrménin kovasti uusiutunut miehistö lähtee parantamaan viime kauden kymmenennettä sijaansa. Joukkueen puolustus meni uusiksi ja saarelle talven siirtoikkunassa matkasivat muun muassa Jean-Christophe Coubronne ja Timi Lahti. Oskari Forsmanin korvaajaksi puolestaan saapuivat Elmo Henriksson ja Yann Fillion. Keskikentällä peliä pyörittää Maarianhaminaan palannut Robin Sid, joka kykenee ruokkimaan Vahid Hamboa ja Eero Tammista. Valmennustiimissä on mukana myös Jari Pyykölä, jolla on kokemusta niin mestaruus- kuin putoamistaistelusta. IFK tulee tänä vuonna olemaan mukana jommassa kummassa.

Muutaman vuoden tauon jälkeen liigaan noussut Vaasan Palloseura joutuu taistelemaan tosissaan sarjapaikasta. Takavuosien maajoukkuetähden Jussi Nuorelan valmentama ryhmä sai riveihinsä arvokasta liigakokemusta maalivahti Oskari Forsmanin ja Vepsuun palanneen Jesper Engströmin muodossa. Sebastian Strandvall jakelee myös tulevalla kaudella nappikeskityksiä, mutta kykenevätkö Kalle Multanen ja Steven Morrissey laittamaan palloja pussiin. Trinidadin ja Tobagon maajoukkuemies Kareem Moses pärjäsi Ykkösessä hyvin, mutta hän on kokemuksestaan huolimatta liigassa vielä katsomaton kortti. Vasta 16-vuotias Gabriel Sillanpää voi tuoda vaasalaisille iloa jo tällä kaudella.

Teksti TOMMI LEIRILAAKSO


17

Treenaa niin kuin FC Lahti

Maksuton tutustuminen

FIT Lahti tarjoaa kattavat liikunta- ja hyvinvointipalvelut kaikentasoisille liikkujille. Meillä viihtyvät monen tasoiset ja ikäiset kuntoilijat. Avarat ja viihtyisät tilat kahdessa kerroksessa Lahden keskustassa!

Hinnat alk. 39,90 € / 4 vkoa Tervetuloa kokeilemaan kerran veloituksetta!

Palvelumme •

Kuntosali • Toiminnallinen harjoittelu • Ryhmäliikunta • Personal training • InBody-mittaus • HYPOXI • Fysioterapia • Hieronta • LPG-hieronta • Sauna

Aleksanterinkatu 7 B 15110 Lahti Novatalo

@fitlahti lahti.ole.fit


#KANNUSTAOMIASI

VIRTA #10

ADEMI #77

KANDJI #99

2022Enabling Wellbeing Mahdollistamme hyvinvoinnin sisäympäristöissä

www.halton.com FC_lahti_jalkapallo_mainos_235x345.indd 1

31.3.2016 15:10:55


21

kapteenisto on valittu Kuva: ALEKSI tikkala

FC Lahden kapteenisto kaudelle 2022 on valittu. Kapteeninnauhaa kantaa tänä vuonna kokenut Macoumba Kandji. Hänen apunaan toimivat Joona Tiainen, Matti Klinga ja Eemeli Virta. Kapteenisto valittiin pelaajien äänestyksellä. Macoumba Kandji on yli kymmeneen vuoteen ensimmäinen muualla kuin Lahdessa jalkapallo-oppinsa saanut kapteeni. Edellinen oli Jukka Vanninen ja Vannisen kipparoidessa Lahtea, eteni seura liigassa pronssille ja seuraavalla kaudella vielä Eurooppa Liigan kolmannelle karsintakierrokselle. Kokeneella Kandjilla alkaa toinen kausi Lahdessa ja nyt kädessä koreilee myös kapteeninnauha. Maalivahti Joona Tiaisella alkaa kuudes kausi FC Lahdessa. Matti Klinga puolestaan debytoi FC Lahden paidassa jo kaudella 2011. Nuorella Eemeli Virralla alkaa viides kausi FC Lahden keskikentällä. Koko kapteeninelikko on osoittanut johtavansa joukkojaan omalla esimerkillään.

n e r e e T

! a a v i k n peli o

elit p i k l ä j t Pa r h a a e l i s s ä j a Teerenp nnassa! a Teerenr

TERVETULOA TEERENPELIn visitor centeriin! Vierailukeskuksessa pääset tutustumaan panimon ja tislaamon toimintaan ja panimomyymälästä saat juomia mukaasi outlet-hinnoin! Teerenpeli Visitor Center & Brewery Shop Liimaajankatu 5, 15520 Lahti

najat: Lisätiedot ja kello teerenpeli.com


TÄHTIPELAAJAT VASTAAVAT A LT I N

ZEQIRI MACOUMBA

LOORENTS

KANDJI

HERTSI

EEMELI

VIRTA

Mieluisin vastustaja alkavalla Veikkausliigakaudella? Viime aikoina on tuntunut, että IFK Mariehamn on ollut mieluisa vastustaja tuloksellisesti. Vanhoja pelikavereita on aina kiva kohdata kuten AC Oulun jengi.

Mieluisin vastustaja alkavalla Veikkausliigakaudella? Mieluisin vastustaja on HJK.

Mieluisin vastustaja alkavalla Veikkausliigakaudella? Mieluisin on HIFK. Niissä peleissä aina hyvä tunnelma.

Entä vaikein vastustaja? Pahin vastustaja on FC Haka.

Entä vaikein vastustaja? HJK on aina kova vastus ja päävihollinen.

Pahin vierasreissu? Pahin vierasreissu on Valkeakoskelle.

Entä vaikein vastustaja? Pahin vastustaja on HJK. Heillä on laadukas jengi.

Pahin vierasreissu? Pahin vierasreissu on Maarianhaminaan. Matka kestää kauan, päiviä.

Liigan ärsyttävin liigapelaaja? Yleensä itse pääsen itse muiden ihon alle, mutta sanoisin KuPS:n Diogo Tomásin ärsyttävimmäksi.

Liigan ärsyttävin liigapelaaja? Hakassa maalia nykyisin vartioivan Mika Hilanderin kanssa alkaa olla jo yhteistä historiaa. Kyllä miehellä suu käy mukavaan tahtiin matseissa.

Liigan paras pelaaja, jonka voisi vaikka napata Lahteen? Hongan Lucas Kaufmann on paras pelaaja Lahden ulkopuolella.

Liigan paras pelaaja, jonka voisi vaikka napata Lahteen? HJK:n Jair on hyvä pelaaja, jota vastaan on vaikea pelata

Liigan paras maalintekijä tällä kaudella heti lahtelaisten jälkeen? Roope Riskilä ja Benjamin Källmanilla on hyvä maalivainu.

Liigan paras maalintekijä tällä kaudella heti lahtelaisten jälkeen? HJK:n Radulović on osoittanut talvipeleissä, että hän on hyvä tekemään maaleja.

Liigan paras pelaaja, jonka voisi vaikka napata Lahteen? Interin Aleksi Paananen on pallotaituri, jollaista jokainen joukkue kaipaa.

Pahin vierasreissu? Pahin on Maarianhaminaan. Sinne on niin pitkä matkustaminen. Liigan ärsyttävin liigapelaaja? HIFK:n Jani Bäckman. Hän on kokenut äijä ja osaa kaikki temput.

Liigan paras maalintekijä tällä kaudella heti lahtelaisten jälkeen? Tukisikohan maalikuningas ihan puskista ja yllättäisi. Joku Hongan nuorukaisista.

Mieluisin vastustaja alkavalla Veikkausliigakaudella? Mieluisin vastustaja on Ilves, olen tehnyt heitä vastaan paljon maaleja. Entä vaikein vastustaja? Pahin vastustaja on FC Haka. He eivät ehkä ole paras joukkue, mutta heitä vastaan ei ole koskaan kovin kiva pelata. Aika ärsyttävä joukkue. Pahin vierasreissu? Pahin vierasreissu on Maarianhamina. Se kestää niin kauan ja sinne pitää mennä laivalla ja dösällä. Se on pahin. Liigan ärsyttävin liigapelaaja? Ärsyttävin pelaaja, sanon omasta joukkueestamme Eduards Emsis. Häntä vastaan ei ole kiva pelata. Hän on sellainen pelaaja, jota ei ensin näy missään ja yhtäkkiä hän on edessä ja iskee kovaa kiinni. Liigan paras pelaaja, jonka voisi vaikka napata Lahteen? Liigan parhaaksi sanoisin FC Interin Petteri Forsell. Hänellä on hyvät ominaisuudet ja hänellä on hyvä veto. Hän on fiksu pelaaja. Liigan paras maalintekijä tällä kaudella heti lahtelaisten jälkeen? Liigan parhaaksi maalintekijäksi Lahden ulkopuolelta sanoisin Benjamin Källmanin. Hän voitti viime kaudella maalikuninkuuden ja voitti myös Liigacupin maalipörssin. Hän on hyvä tekemään maaleja.

KANNUSTA OMIASI, TUNNUSTA VÄRIÄ. FANITUOTTEET FCLAHTI.FI/SHOP

FCL x adidas t-paita 35 €

FCL college 50 €

FCL t-paita 25 €


23

Kuva: Aleksi Tikkala

Valmennusryhmä ja taustat 2022 FC Lahden valmennus on kokenut pieniä muutoksia talven aikana. Valmennustiimissä on silti paljon jatkuvuutta ja päävalmentajana valmennustiimiä johtaa Ilir Zeneli. Hänen apunaan jatkavat fyysisestä valmennuksesta vastaava Mika Heino ja Toni Lindberg. Uutena valmennukseen liittyivät Petri Pasanen ja maalivahtivalmennuksesta Ari Korhosen jälkeen vastuuta

ottanut Antonio Reguero. Edgar Reina puolestaan jatkaa videoanalyytikkona. Komean pelaajauransa viime kauteen päättänyt Kari Arkivuo toimii tällä kaudella FC Lahden talenttivalmentajana. Herrasmiesjoukkueenjohtajana ja Lahden tyylikkäimpänä miehenä tunnettu Jussi Juurikka jatkaa joukkueenjohtajana myös tulevan kauden. Fy-

sioterapeuttina toimii tuttuun tapaan Mikko Poutiainen ja hierojana Janne Kaartti. He saavat tukea fysioterapeutti Saara Laatalta, joka liittyi FC Lahden taustatiimiin talvella. Varustepäällikkönä jatkaa itseoikeutetusti Pekka Penttinen, jolle alkava kausi on jo 26. perättäinen. Uutena taustatiimiin on liittynyt myös lääkäri Tuomas Laakso. Taustoihin kuuluvat myös valmen-

nusosaamisen kehittäjä Mika Sandberg ja pelaaja-asioita hoitava Jussi Lumio. Toimistolla joukkoja johtaa toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari apunaan 20 vuoden FC Lahti -kokemuksellaan toimistopäällikkö Päivi Arpiainen, myyntipäällikkö Simo Kokkonen, mediapäällikkö Taneli Okkonen ja tiedottaja Tommi Leirilaakso.

Kuvassa vasemmalta oikealle: videoanalyytikko Edgar Reina, valmentaja Petri Pasanen, fysio Mikko Poutiainen, hieroja Janne Kaartti, päävalmentaja Ilir Zeneli, huoltopäällikkö Pekka Penttinen, valmentaja Mika Heino ja fysio Saara Laatta. Kuvasta puuttuvat Joukkueenjohtaja Jussi Juurikka, valmentaja Toni Lindberg ja talenttivalmentaja Kari Arkivuo.

TOIMISTO

JUHO-MATTI HEIKARI

Toimitusjohtaja Tel +358 40 7579055 juho-matti.heikari(at)fclahti.fi

SIMO KOKKONEN

Myyntipäällikkö, ottelutapahtumat Tel +358 45 1338728 simo.kokkonen(at)fclahti.fi

PÄIVI ARPIAINEN

Toimistopäällikkö Tel +358 44 080 8120 paivi.arpiainen(at)fclahti.fi

TANELI OKKONEN

Mediapäällikkö, fanituotteet Tel +358 41 547 4211 taneli.okkonen(at)fclahti.fi


25

ANTONIO REGUERO

Toista kauttaan Lahdessa aloittava konkarimaalivahti Antonio Reguero kuuluu yhä liigan huipputorjujiin. Hän on hyvä lukemaan ja ohjaamaan peliä. Liigassa Reguero on pelannut jo komeat 143 ottelua. Real Madrid -kasvatti ottaa täksi kaudeksi myös suurempaa roolia seuran nuorten maalivahtien valmentamisesta.

Syntymäaika: 4.7.1982 Syntymäpaikka: Madrid Pituus: 187 cm Paino: 88 kg Kansalaisuus: Espanja Aikaisemmat seurat: Real Madrid, Villarreal, Alicante, Racing Ferrol, Inverness CT, Kilmarnock, Ross County, Hibernian, RoPS, HJK Parasta Lahdessa: Kesä ilman pimeää Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Pasta Carbonara Lempikappaleesi juuri nyt: Justin Bieber – Stay Lempielokuvasi: Ota kiinni jos saat Jalkapalloidolisi: Gianluigi Buffon Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Rafael Nadal Harrastukset: Padel, Autot, IT

30

ANTON MUNUKKA

Nuori maalivahtilupaus Anton Munukka debytoi talvella FC Lahden maalilla. Viime kaudella kymmenen Kakkosen ottelua Lahden Reippaan riveissä pelannut Munukka on tulevaisuuden nimi, joka voi tällä kaudella tehdä jo liigadebyyttinsä. Hän kykenee jalallaan tarkkoihin avauksiin ja on kunnostautunut rangaistuspotkujen torjujana. Munukka kuuluu ikäluokkansa maajoukkueeseen.

Syntymäaika: 7.9.2004 Syntymäpaikka: Lahti Pituus: 187 cm Paino: 80 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: FC Reipas, FC Lahti B, Lahden Reipas Parasta Lahdessa: Kisapuisto ja sen ympäristö Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Tonno Pizza Suosikkikappaleesi juuri nyt: Iyaz – Replay (feat. Flo Rida) Lempielokuvasi: Hurjapäät (Fast & Furious) Jalkapalloidolisi: Joe Hart

31

JOONA TIAINEN

3

DANIEL KOSKIPALO

Kuudetta kauttaan FC Lahdessa aloittava Joona Tiainen on nähty maalilla jo parin kauden ajan liigassa. Tiainen on kehittynyt vuosittain paljon ja on valmis nappaamaan itselleen ykkösvahdin paikan. Ikäluokkansa maajoukkueisiin kuulunut maalivahti on jalalla rohkea ja torjuntatyöt sujuvat rautaisella ammattitaidolla.

Viime kauden lopussa liigassa debytoinut nuori pikakiituri Daniel Koskipalo aloittaa toisen kautensa FC Lahdessa. Viime kauden alussa hän esiintyi vahvasti Kakkosessa Lahden Reippaan riveissä ja sai mahdollisuutensa liigassa käyttäen sen. Ikäluokkansa maajoukkueeseen kuuluva Koskipalo korvasi kauden viimeisessä ottelussa Kari Arkivuon ja Koskipalolla on kaikki edellytykset yltää urallaan yhtä pitkälle.

Syntymäaika: 7.5.2000 Syntymäpaikka: Tuusula Pituus: 185 cm Paino: 83 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: FC Kuusysi, FC Lahti A, FC Espoo (laina)

Syntymäaika: 3.5.2003 Syntymäpaikka: Hartola Pituus: 177 cm Paino: 72 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: FC Reipas, FC Lahti B, FC Lahti A, Lahden Reipas

Parasta Lahdessa: Kisapuisto ja FC Lahti Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Kanapasta Lempielokuvasi: Myrskyn ratsastajat Lempikirjasi: Aki Hintsa: Voittamisen anatomia Jalkapalloidolisi: Lukáš Hradecký

Parasta Lahdessa: Kisapuisto ja satama Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Bistecca alla griglia Jalkapalloidolisi: Lionel Messi Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Usain Bolt Lempikirjasi: Pekka Hyysalo: Fight Back: Toinen mahdollisuus

Kumppanisi liike-elämän strategioissa ja taktiikoissa Autamme yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 1 200 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta, tilintarkastus ja muut varmennuspalvelut. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.


25

Kuvat Antti Sepponen

Turusta Lahteen täksi kaudeksi siirtynyt Lassi Järvenpää on pelannut jo 116 liigaottelua. Laitapuolustajana pelaava Järvenpää osallistuu hyökkäyksiin vahvasti ja on puolustussuuntaan monipuolinen. Järvenpää on myös johtajatyyppi. Hän kuuluu pallon kanssa liigan huippupuolustajiin ja on kertaalleen voittanut liigassa hopeaa.

Syntymäaika: 28.10.1996 Syntymäpaikka: Helsinki Pituus: 184 cm Paino: 77 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: Puotinkylän Valtti, PK-35, HJK, RoPS, IFK Mariehamn, FC Inter Turku Parasta Lahdessa: Joukkuekaverit Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Penne Pollo e Panna Suosikkikappaleesi juuri nyt: Red Hot Chili Peppers – Don’t Forget Me Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Judd Trump Harrastukset: Golf, Snooker, Padel

5

kevin

4

LASSI JÄRVENPÄÄ

KOUASSIVIBENISSAN

Täksi kaudeksi lainalle Lahteen saapunut Kevin Kouassivi-Benissan on voittanut urallaan jo kaksi Suomen mestaruutta. Laitapelaaja on vahva hyökkäämään puolustajan tontilta ja antamaan murtavia syöttöjä. Kouassivi-Benissan on tehnyt liigassa kaksi maalia, joista ensimmäinen syntyi FC Lahden verkkoon. Yhteensä Suomen nuorisomaajoukkueet läpikäynyt peluri on pelannut 43 liigaottelua.

Syntymäaika: 25.1.1999 Syntymäpaikka: Helsinki Pituus: 185 cm Paino: 77kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: HJK, RoPS, FC Inter Parasta Lahdessa: Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Vielä käymättä Lempimusiikkisi juuri nyt: Lil Durk Lempielokuvasi: I Am Legend Lempikirjasi: Paolo Coelho: Alkemisti Jalkapalloidolisi: Ronaldinho Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): LeBron James Harrastukset: Pleikkarin palaaminen

6

SAMUEL PASANEN

Keskikentän taiturista Samuel Pasasesta tuli talvella FC Lahden kaikkien aikojen nuorin virallisessa ottelussa pelannut pelaaja. Hän on myös ensimmäinen edustuksessa pelannut toisen polven FC Lahti -pelaaja. Ikäluokkansa maajoukkueeseen kuuluva Pasanen on hyvä pallon kanssa pienessä tilassa ja hänen syöttövalikoimansa ja -taitonsa tulee tuottamaan iloa lahtelaisille jo tänä kesänä.

Syntymäaika: 2.1.2006 Syntymäpaikka: Bremen Pituus: 174 cm Paino: 55 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: Werder Bremen, FC Kuusysi, FC Lahti C15 Parasta Lahdessa: Jalkapallokentät Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Risotto pollo Suosikkikappaleesi juuri nyt: Frank Ocean – Lost Lempielokuvasi: Lämäri Jalkapalloidolisi: Frenkie de Jong

Järjestys www.jarjestys.fi

Viime kaudella itsensä läpilyönyt Altin Zeqiri aloittaa Lahdessa neljännen kautensa. Kosovon alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa viime kaudella väläytellyt Zeqiri kykenee luomaan paikkoja itselleen ja muille räjähtävän lähtönopeutensa ja ennakkoluulottoman haastokykynsä turvin. Viime kaudella Zeqiri iski seitsemän osumaa liigassa ja tällä kaudella osumia on luvassa lisää.

Syntymäaika: 18.7.2000 Syntymäpaikka: Espoo Pituus: 185 cm Paino: 77 kg Kansalaisuus: Suomi/Kosovo Aikaisemmat seurat: EBK, FC Honka, FC Espoo Parasta Lahdessa: Satama kesäisin Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Panzerotti al Salmone Lempielokuvasi: Pelimies Carter (Coach Carter) Jalkapalloidolisi: Zlatan Ibrahimovic Suosikkikappaleesi juuri nyt: Lil Baby – Ready

Uudet sisäliikuntatilat voit varata myös ilman jäävuorovarausta!

Kaikki, mitä tapahtumasi tarvitsee.

Tapahtumapalvelu

7

ALTIN ZEQIRI

Launeenkatu 7,15100 Lahti

Liikuntasali 419 m² jaettavissa väliverholla Kuntoilu-/punttisali 118 m² Juoksusuora 40 m, 212 m²

Tervetuloa!

Urheiluseurat Koulut ja päiväkodit Seniorit Erityisryhmät

Varaukset/tiedustelut kirsi.piironen@luhy.fi 040 679 2438


8

MATTI KLINGA

9

CHINEDU GEOFFREY

10

EEMELI VIRTA

11

PYRY LAMPINEN

Kymmenen vuotta sitten liigassa debytoinut Matti Klinga lähestyy parhaita pelivuosiaan. Hänellä alkaa kahdeksas kausi FC Lahden paidassa. Hänellä on koossaan jo 228 liigaottelua. Klinga on pelaajana älykäs ja hän rytmittää peliä hyvällä syöttövalikoimallaan. Talven otteluissa Klinga on löytänyt maalijyvänsä ja tehoja on odotettavissa myös kesällä.

Viime kaudella seitsemän liigaosumaa iskenyt Chinedu Geoffrey siirtyi Ukrainasta pysyvällä siirrolla Lahteen. Kookas ja nopea nigerialainen pääsee maalipaikoille ja talven peleissä paikoista on myös syntynyt maaleja. Juoksuvoimaisena pelaajana Geoffrey tekee arvokasta työtä, kun vastustajalla on pallo ja ulottuvana pelaajana hän kykenee myös pallonriistoihin ylhäällä.

Keskikentän moniosaaja Eemeli Virta pelaa jo viidettä kauttaan FC Lahdessa. Hän on keskisektorin moottori, joka pystyy tarvittaessa pelaamaan topparista kymppipaikalle. Riistojen ja harhautusten jälkeen tulinen laukaus lähtee vastustamattomasti kohti yläkulmaa, kuten viime kesänä. Virta on taideteos, jolle kalpenee niin suuret oopperat ja sinfoniat kuin kuvataiteen ja kirjallisuuden klassikot. Hän on tähti.

Neljättä kauttaan Lahdessa pelaava Pyry Lampinen on periksiantamaton taistelija. Nuoresta iästään huolimatta lahtelaishyökkääjä on kolmella edellisellä kaudella osunut maalipuiden väliin liigassa vähintään kertaalleen kaudessa. Jo 33 liigaottelua pelannut Lampinen kykenee tänä vuonna ottamaan seuraavan kehitysaskeleen ja kymmenen maalin rajan rikkoutuminen on lähellä.

Syntymäaika: 10.12.1994 Syntymäpaikka: Tukholma Pituus: 174 cm Paino: 72 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: FC Reipas, PK-35, HIFK, HJK, SJK

Syntymäaika: 1.10.1997 Syntymäpaikka: Lagos Pituus: 194 cm Paino: 84 kg Kansalaisuus: Nigeria Aikaisemmat seurat: Skënderbeu, Olimpik Donetsk, Rabotnicki, Narva Trans

Syntymäaika: 28.9.2000 Syntymäpaikka: Anjalankoski Pituus: 186 cm Paino: 81 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: MyPa, KJP, FC Lahti A, Lahden Reipas

Syntymäaika: 7.3.2002 Syntymäpaikka: Lahti Pituus: 179 Paino: 79 Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: FC Kuusysi, FC Lahti A, Lahden Reipas

Parasta Lahdessa: Vesijärven satama Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Spagetti kermalla ja lohella, all day everyday Suosikkikappaleesi juuri nyt: Kizz Daniel – Barnabas Lempielokuvasi: Viikingit Jalkapalloidolisi: Erling Braut Haaland

Parasta Lahdessa: Urheilutapahtumat Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Lohipasta Lempikirjasi: Kyösti Lampinen et al.: Parempia pelaajia Jalkapalloidolisi: Yaya Touré Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Kimi Räikkönen

Parasta Lahdessa: Satama kesäisin Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Shrimp pasta Lempielokuvasi: Bohemian Rhapsody Jalkapalloidolisi: Kevin De Bruyne Harrastukset: Golf, Padel

Parasta Lahdessa: Ulkoilumaastot Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Pasta Pollo e Gamberetti Jalkapalloidolisi: Francesco Totti Lempikirjasi: Barack Obama: Luvattu maa Harrastukset: Opiskelu

VARASTOMESTARIT OY


27

Kuvat: Antti sepponen

15

JUHO PIRTTIJOKI

Täksi kaudeksi Lahteen siirtynyt syvästä Hämeestä kotoisin oleva Juho Pirttijoki on tottunut voittamaan. Kookas toppari on voittanut neljän viime kauden aikana mitaleiden lisäksi liigamestaruuden ja Suomen Cupin. Maassa ja ilmassa vahva Pirttijoki taitaa myös pitkät avaukset. Veikkausliigan lisäksi hän on pelannut Ruotsin pääsarjassa ja hän on pelannut uransa aikana myös yhden A-maaottelun.

Syntymäaika: 30.7.1996 Syntymäpaikka: Toijala Pituus: 195 cm Paino: 97 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: TP-49, FC Gepardi, FC Haka, HIFK, GIF Sundsvall, KuPS Parasta Lahdessa: Monipuolisuus urheilukaupunkina Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Fusilli del Padrone Suosikkikappaleesi nyt: Battle Beast – Eye of the Storm Lempielokuvasi: Rööperi Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Lasse Virén Harrastukset: Golf

17

arlind sejdiu

Lupaavalla Arlind Sejdiulla alkaa kolmas kausi Lahdessa. Hän debytoi viime kaudella Kosovon alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa ja teki heti ensimmäisessä ottelussaan maalin. Viime kaudella syntyi myös ensimmäinen liigaosuma Lahden paidassa. Sejdiu kykenee pitämään palloa pienessä tilassa ja talvipeleissä hän on vihdoin saanut potentiaalinsa myös tehoiksi maalien ja syöttöjen muodossa.

20

ARTTU HEINONEN

Täksi kaudeksi Kuopiosta Lahteen tullut ilopilleri Arttu Heinonen läpikävi Kuopion Palloseuran juniorimyllyn. Hän voitti KuPS:ssa mestaruuden ja Suomen Cupin. Heinosella on erittäin hyvä pelikäsitys ja hän löytää kanssapelaajansa hyvin. Heinonen kykenee tekemään tehoja myös maalien muodossa.

Syntymäaika: 11.8.2001 Syntymäpaikka: Oulu Pituus: 175 cm Paino: 73 kg Kansalaisuus: Suomi/Kosovo Aikaisemmat seurat: FC Honka

Syntymäaika: 22.4.1999 Syntymäpaikka: Oulu Pituus: 185 cm Paino: 75 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: PK-37, KuFu, KuPS

Parasta Lahdessa: Konnichiwa Susikkiannoksesi Mamma Mariassa: Pestopasta Suosikkikappaleesi juuri nyt: Lil Baby – The Bigger Picture Lempielokuvasi: Creed II Harrastukset: Nyrkkeily

Parasta Lahdessa: Kisapuisto Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Pasta bolognese Jalkapalloidolisi: Lionel Messi Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): LaMelo Ball Harrastukset: Golf



EKOISÄNNÄT KY Lahden toimisto Rullakatu 18 C 15900 LAHTI

Hollolan toimisto Keskuskatu 4 15870 HOLLOLA

www.ekoisannat.fi

PUUSORVAAMO matti p.t ojala ky

o LVIA urakointi o Asuntorakentaminen o Uudisrakentaminen

Dimeskon oy

RAKENTAMASSA TULEVAISUUDEN TALOTEKNIIKKAA

22

LOORENTS HERTSI

Laitaväkkärä Loorents Hertsillä alkaa jo kahdeksas kausi FC Lahdessa. Hertsi kykenee pelaamaan myös laitapuolustajana, mutta nopeiden suunnanmuutosten ansiosta hän on omimmillaan hyökkäävässä roolissa. Liki 200 liigaottelua pelannut Hertsi taitaa myös maalinteon ja jokaisella kaudella on tullut sekä syöttöjä että maaleja. Hertsi ei luovuta kentällä koskaan.

Syntymäaika: 13.11.1992 Syntymäpaikka: Helsinki Pituus: 169 cm Paino: 68 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: FC Reipas, FC Hämeenlinna, VPS, AC Oulu Parasta Lahdessa: Luonto ja Lahti on sopivasti kaiken keskellä Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Tagliatelle Artiche Lempikirjasi: Aami Hietanen: Tohinatalon elämää Harrastukset: Kaikki mailapelit ja opiskelu Suosikkikappaleesi juuri nyt: James Blunt – Love Under Pressure


23

BERAT KÖSE

Lahden Reippaassa Kakkosessa huippukauden pelannut Kösen veljessarjan nuorin pallotaituri Berat ihastuttaa kentällä. Hän on erittäin taitava pallon kanssa ja tekee tehoja. Viime kaudella yhdeksän kertaa maaliin osunut keskikenttämies laittaa pelivälinettä nopeasti eteenpäin nopeilla oivalluksillaan. Liigadebyytti kolkuttelee oven takana jo ennen kesää.

26

HYSEN MEMOLLA

Albanian maajoukkuepelaajalla Hysen Memollalla alkaa ensimmäinen kausi Lahdessa. Italiassa jalkapallo-oppinsa saanut Memolla nousee laitapuolustajan tontilta hyvin ja löytää omia pelaajiaan rangaistusalueelta. Liigassa Hysen väläytti puolen kauden aikana KPV:n riveissä tehden kahdeksaan otteluun kolme maalia. Laitapuolustajalla on kokemusta myös Serie B:stä Italiasta.

27

TEEMU

penninkangas

70

EDUARDS EMSIS

Pitkänhuiskealla Teemu Penninkankaalla alkaa toinen perättäinen ja yhteensä kolmas kausi Lahdessa. Kokenut liigamies on monipuolinen ja tasainen. Penninkangas on voittanut kaikkialla muualla europaikan, paitsi Lahdessa ja sitä mies haluaa olla korjaamassa. Himmeämpien mitaleiden lisäksi hän on voittanut kertaalleen liigamestaruuden ja kahdesti Suomen Cupin

Latvian maajoukkueen pihkatappi Eduards Emsis saapui täksi kaudeksi Lahteen. Latvialainen pallorosvo on kentällä rauhallinen ja analyyttinen pelaaja. Kun kentällä kaikki menee hyvin, ei Emsisiä näy, mutta hänen poissaolonsa näkyy lahtelaisten pelissä. Pelitaitojensa lisäksi latvialainen tuo Lahteen kokemusta kovista europeleistä.

Syntymäaika: 23.2.1996 Syntymäpaikka: Riika Pituus: 184 cm Paino: 76 kg Kansalaisuus: Latvia Aikaisemmat seurat: FC Skonto, FS Metta, FC Noah

Syntymäaika: 26.10.1999 Syntymäpaikka: Lahti Pituus: 176 cm Paino: 69 kg Kansalaisuus: Suomi/Turkki Aikaisemmat seurat: FC Reipas, FC Lahti B, FC Lahti A, Lahden Reipas

Syntymäaika: 3.7.1992 Syntymäpaikka: Kavajë Pituus: 186 cm Paino: 82 kg Kansalaisuus: Albania/Italia Aikaisemmat seurat: Martina, Hellas Verona, Hajduk Split, Salernitana, KPV, Diósgyori VTK

Syntymäaika: 24.7.1992 Syntymäpaikka: Alavus Pituus: 195 cm Paino: 92 kg Kansalaisuus: Suomi Aikaisemmat seurat: APV, TP-Seinäjoki, SJK, FC Jazz, Ilves, FC Inter Turku, Sligo Rovers

Parasta Lahdessa: Kisapuisto Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Penne Pollo al Curry Jalkapalloidolisi: Onuray Köse Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Michael Jordan Harrastukset: Koripallo, tennis, lentopallo, pleikkari

Parasta Lahdessa: Hiljaisuus ja järjestelmällisyys Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: En ole kerennyt vielä käymään Lempielokuvasi: Murtumaton (Unbroken) Jalkapalloidolisi: Andri Ševtšenko Lempikirjasi: Napoleon Hill: Ajattele oikein – Menesty! Harrastukset: Tyttäreni kanssa oleminen, kirjojen lukeminen, kävely, cappuccinon juominen ja elämän miettiminen, perheen ja ystävien kanssa juttelu

Parasta Lahdessa: Sataman auringonlasku ja kaupunkia ympäröivät luontokohteet Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Bufalina Pizza Lempikirjasi: Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen Jalkapalloidolisi: Ryan Giggs Harrastukset: Frisbeegolf, koiran kanssa sekoileminen siellä sun täällä, valokuvaaminen

Parasta Lahdessa: Lumensiirtovälineet Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: En ole vielä kerennyt käymään Lempielokuvasi: Vihreä Maili (The Green Mile) Lempikirjasi: Norman Peale: Onnellisen elämän edellytykset Jalkapalloidolisi: Ronaldinho Harrastukset: Tennis, koripallo, matkustaminen, kalastaminen

Paikallinen peitetoimittajasi! Meiltä suojat, peitteet sekä makriisit. Tervetuloa verkkokauppaamme mediseamstore.fi

Puh. 010 397 4500 | Kouvolantie 429, 15550 Nastola


29

KuvaT: antti sepponen

Uudet pelaajat

77

ALBION ADEMI

93

MARTINOS CHRISTOFI

Turussa jalkapalloilijaksi kasvanut Albion Ademi löi itsensä läpi liigassa kaudella 2020. Hän iski IFK Mariehamnin paidassa 22 pelaamassaan ottelussa huimat 14 maalia. Ademi on erittäin taitava haastamaan ja menemään puolustajista ohi. Kova laukaus tuottaa tehoja ja Djurgårdinista lainalla oleva pelaaja on liigan tähtipelaaja. Ademi on lähellä myös debyyttiään Albanian maajoukkueessa.

Suomalais-kyproslainen toppari Martinos Christofi aloittaa ensimmäisen kautensa FC Lahdessa. Kyproksen pääsarjassa yli 200 ottelua pelannut ilmantilan hallitsija on käynyt läpi Kyproksen nuorisomaajoukkueet ja ollut myös lähellä A-maajoukkuedebyyttiä. Christofi on älykäs pelaaja, joka lukee peliä hyvin sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan.

Syntymäaika: 19.2.99 Syntymäpaikka: Pristina Pituus: 173 cm Paino: 73 kg Kansalaisuus: Albania/Suomi Aikaisemmat seurat: TPS, FC Inter, PS Kemi, IFK Mariehamn, Djurgårdens IF

Syntymäaika: 26.7.1993 Syntymäpaikka: Limassol Pituus: 190 cm Paino: 84 kg Kansalaisuus: Suomi/Kypros Aikaisemmat seurat: AEL Limassol, FC Alki, Ermis, Alki Oroklini, Doxa Katokopias

Parasta Lahdessa: Jari Litmanen Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Pitää mennä käymään Lempielokuvasi: Fast and Furious, ensimmäiset Jalkapalloidolisi: Cristiano Ronaldo Harrastukset: PS5

99

Kokenut senegalilaishyökkääjä Macoumba Kandji aloittaa Lahdessa toisen kautensa. Jo kymmenen vuotta sitten MLS:ssa itsensä läpilyönyt pelaaja oli viime kaudella FC Lahden paras syöttäjä. Maalisyöttöjen lisäksi Kandji heilutti verkkoa viisi kertaa. Komeat 126 liigaottelua pelannut Kandji on johtajatyyppi ja urallaan hän on voittanut sekä liigamestaruuden että Suomen Cupin.

Parasta Lahdessa: Järvinäkymä myös jäisenä Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Salmone Affumicato Lempielokuvasi: The Great Escape Lempikirjasi: Jim Afremow: The Champion’s Mind Jalkapalloidolisi: Pavel Nedved Suosikkiurheilijasi (ei jalkapalloilija): Michael Jordan

Syntymäaika: 2.8.1985 Syntymäpaikka: Dakar Pituus: 192 cm Paino: 90 kg Kansalaisuus: Senegal/Gambia Aikaisemmat seurat: Atlanta Silverbacks, NY RedBulls, Colorado Rapids, Houston Dynamo, Kalloni, HJK, Al Faisaly, Inter Turku, Esport Honka, Sanat Naft Abadan Parasta Lahdessa: Kaikki on mukavaa Suosikkiannoksesi Mamma Mariassa: Lasagne Lempielokuvasi: Pahat Pojat -trilogia Jalkapalloidolisi: Thierry Henry Harrastukset: Minigolf

Lähteneet pelaajat Kari Arkivuo (lopettanut) Mikko Viitikko (Trelleborgs FF) Javi Hervás (Villarrubia CF) Jean-Christophe Coubronne (IFK M) Timi Lahti (IFK M) Riyad El Alami Lassi Forss Asaad Babiker (Lahden Reipas) Jasin Assehnoun (FC Emmen) Henri Eninful Kristian Yli-Hietanen Viljami Isotalo (PK-35)

Kaupungin sporttisin pasta- ja pizzaravintola. Forza lahti!

Lihaskipua? Tunne Ice Powerin 3TEHO vaikutus! 1. Viilentää - laskee ihon lämpötilaa hallitusti 2. Vaimentaa - lievittää kipua vaikuttamalla kipua aistiviin hermosoluihin 3. Vilkastuttaa - geelin levittäminen iholle lisää verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat Myynti: Apteekit.

3TEHO

FCLahti_kausijulkaisu_2019_IcePower.indd 1

MACOUMBA KANDJI

Juho Pirttijoki (KuPS) Hysen Memolla (Diósgyőri VTK) Eduards Emsis (FC Noah) Samuel Pasanen (FC Lahti C) Arttu Heinonen (KuPS) Berat Köse (Lahden Reipas) Martinos Christofi (Doxa) Lassi Järvenpää (FC Inter) Kevin KOuassivi-Benissan (HJK) Albion Ademi (DIF)

vaikutus

1.4.2019 9.03.18


Teksti: MIKO HEIKKINEN

Niin se aikaa rientää. FC Kuusysin juniorimyllyn läpi käynyt 21-vuotias maalivahti Joona Tiainen aloittaa FC Lahdessa jo kuudennen kautensa. Ensimmäiset kaudet liigaringin mukana meni Tiaisen osalta lähinnä tunnelmaa haistellessa, vaikka virallinen debyytti Suomen Cupissa tulikin jo kaudella 2017 hänen ollessaan vasta 16-vuotias. Kauden 2019 loppupuoliskolla debytoiminen Veikkausliigassa oli tosiasia Tiaisen pelattua kahdessa pelissä. Siitä lähtien vastuu Tiaisen leveillä hartioilla on kasvanut pikkuhiljaa. Kaudella 2020 Tiainen edusti Lahtea neljässä ja viime kaudella puolestaan kuudessa liigaottelussa. Viime kauden hyvät edesottamukset ovat saattaneet Tiaisen mielenkiintoiseen asemaan kauteen 2022 lähtiessä. Hän on nimittäin mitä todennäköisimmin joukkueen ykkösmaalivahti kauden alkaessa, vaikka joukkueen maalivahtiosastolta löytyy kokeneen Antonio Regueron kaltainen nimi. Tiainen tietää pelin hengen. Yksikään peliminuutti ei tule ilmaiseksi. - Mikään ei ole kiveen hakattua, vaan minun pitää suoriutua hyvin. Tämä

KUVA: aleksi tikkala

on kuitenkin tulosurheilua. Jos kaikki menee harjoituskaudella putkeen, niin uskon, että olen ykkösmaalivahti, Tiainen sanoo itsevarmasti. Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli ei luonnollisestikaan suorilta käsin lupaa Tiaiselle ykkösmaalivahdin paikkaa, mutta pitää sitä täysin mahdollisena. - Virallisesti emme ole vielä päättäneet kuka on ykkösmaalivahti ja kuka kakkosmaalivahti. - Hänen suhteensa on isot odotukset tälle kaudelle. Hän osoitti jo viime kauden lopulla, että taso riittää ja että häneen voi luottaa. Tammikuu oli Joonalle vaikea ja hän oli melkein koko kuukauden poissa. Mennään sen mukaan, miten hän pääsee omalle tasolleen ja pystyy kasvamaan siihen roolin sisälle. Reguerolta on hyvä paine ja tuki yhtä lailla, Zeneli jatkaa. Talven ja alkukevään harjoituspeleissä Tiainen on jakanut torjuntavastuun melko tasaisesti Regueron kanssa, joten sen perusteella ei voi vielä suuria johtopäätöksiä tehdä kaksikon nokkimisjärjestyksestä. Usein maalivahdit kypsyvät

rooliinsa myöhemmin kuin kenttäpelaajat. Toukokuun seitsemäntenä päivänä 22 vuotta täyttävä Tiainen kokee olevansa valmis kantamaan vastuuta nuoresta iästään huolimatta. - Koen, että olen siihen valmis. Tämä on tuttu ympäristö ja sitä kohti tässä on viimeiset viisi vuotta treenattu, että olisin ykkösmaalivahti. Pari lainapestiä FC Espoossa ja pelit täällä Lahdessa ovat valmistaneet minua siihen. Maalivahtina virheen tekeminen näkyy usein tulostaululla ja tämä on yksi iso syy sille, miksi se on henkisesti kenties jalkapallon haastavin pelipaikka. Liigacupin alkulohkon vaiheessa Lahti pelasi kotonaan Hakaa vastaan ja hävisi 0-2. Kumpikin Hakan maali oli sellainen, että osittain syyttävä sormi osoitti maalia vartioinutta Tiaista kohden. - Ehdottomasti samaa mieltä siitä, että molemmat maalit olivat vältettävissä. Tuossa pelissä treenaamattomuus ja pelaamattomuus näkyi, kun olen ollut paljon sairaana. Minulla on täysi luottamus, että saan homman toimimaan ja ylipäätään joukku-

eena saadaan se peli toimimaan. Ei ole pelkoa siitä. Ainakaan puheidensa perusteella Tiainen ei vaikuta märehtijä -tyypiltä. - Sanotaanko näin, että uran aikana olen tehnyt sen verran virheitä peleissä, että niihin osaa jo suhtautua, Tiainen naureskelee. Mennyt on mennyttä ja piste. - Se mikä on tapahtunut, niin siihen ei voi enää vaikuttaa, vaan pitää keskittyä seuraavaan tilanteeseen. Analysoidaan ne virheet sitten pelin jälkeen. Virheetkin erottavat hyvän ja huippumaalivahdin. Fakta on, että jokainen maalivahti tekee virheitä, mutta kuinka pitkä väli niiden virheiden välissä on. Osittain se mitataan virheiden määrässä, että oletko hyvä maalivahti. Se on aika raakaa. Zeneli kehuu Tiaisen henkisiä ominaisuuksia vuolaasti. - Joona on arvopohjainen, tasapainoinen, kypsä kokonaisvaltainen ihminen ja urheilija. Hän on erittäin kova joukkuepelaaja ja pystyy käsitellä paineita, kritiikkiä ja vaatimustason, mitä

hänen ympärille on asetettu. Tunnen Joonan nyt jo useamman vuoden takaa. Olen ylpeä, että hänen kaltainen nuori urheilija on meidän joukkueessa ja osa meidän arkitekemistä. On ollut hienoa nähdä hänen kehittymistään sekä ihmisenä että urheilijana. Nuorten maalivahtien esiinmarssi Veikkausliigassa on ollut viime aikoina silmiinpistävää. Vertailun vuoksi, Veikkausliigassa lähtökohtaisia nuoria ykkösmaalivahteja ovat Ilveksen Rasmus Leislahti (21), Hakan Aatu Hakala (21), AC Oulun Calum Ward (21) ja HJK:n Connor Hazard (24). Heidän lisäkseen potentiaalisia vastuunkantajia ovat esimerkiksi FC Interin Matias Riikonen (20), Hongan Roope Paunio (19) ja IFK Mariehamnin Elmo Henriksson (19). HIFK, VPS, KuPS ja SJK luottanevat kokeneisiin ykkösmaalivahteihin. Jo muutama vuosi sitten debytoineen Tiaisen vastuuta on kasvatettu maltillisesti, kuten jo alussa todettua. Kärsivällisesti omaa vuoroaan odottanut Tiainen ei ole turhautunut, vaikka hän onkin jäänyt vähäisemmälle vastuulle.


31

LAHTELAINEN YKKÖSMAALIVAHTI(ko?) Kuva: LAURI ILOLA - Totta kai sitä aina haluaisi pelata mahdollisimman paljon. Uskon kuitenkin, että valmennuksella on ollut suunnitelma siihen, että vastuuta on pikkuhiljaa lisätty joka vuosi, Tiainen miettii.

- Joskus saatetaan lähteä pelaamaan maalivahdista alkaen sitä suoraviivaista peliä. Viime kaudella sitä palloa välillä hierottiin alakerrassa. Jos me halutaan prässätä korkealta, niin maalivahdinkin pitää olla siinä mukana ja pelata rohkeasti korkealla ja olla katkomassa palloja linjan takana. - Me halutaan kasvattaa tempoa viime kaudesta. Maalivahtinakin huomaa, että tilanteita tulee nopeasti. Välillä se saattaa näyttää sekavalta, mutta jos me pystymme hallitsemaan sitä ”sekavaa” jalkapalloa, se on se meidän tavoite.

U15-tasolta asti ikäluokkansa maajoukkueet läpi kolunnut Tiainen kokee menneensä maalivahtina eteenpäin viime vuosina etenkin pelinavaamisen osalta, joka on ollut tärkeää ajatellen sopeutumista modernin maalivahdin rooliin. - Näen, että olen mennyt kokonaisuutena eteenpäin tosi paljon. Pelinavaaminen, pelikäsitys ja varsinkin jalalla pelaaminen on mennyt eteenpäin tosi paljon ihan viime vuodenkin aikana. Olen kokenut, että olen ollut riittävän hyvä torjumaan jo pidemmän aikaa. Maalivahdit eivät ole samasta puusta veistetty, vaan heidän profiileissaan on paljonkin eroja. Olkoonkin, että heidän pääasiallinen tehtävänsä on tavalla tai toisella estää vastustajan maalintekoaikeet. 185 senttimetrinen Tiainen arvioi itseään maalivahtina kypsästi. - Kokoni puolesta en ole kaikkein isoin maalivahti. Näen itseni loistavana torjujana ja ylipäätään urheilijana. Olen nopea ja kimmoisa. Torjuminen on ehdoton vahvuus ja se millä haluan erottua. - Haluan olla paljon äänessä. Silloin kun aloitin maalivahtina olemisen, niin sitä painotettiin. Mitä paremmin osaat ohjata peliä, niin todennäköisesti sitä vähemmän sinulle tulee torjuttavaa, kun tilanne on jo hoidettu siellä edempänä. Se on tärkeä osa kokonaisuutta, Tiainen jatkaa pohtimista. Poikkeuksellisen seikan tulevan kauden maalivahtipeluutukseen tuo maalivahtivalmentajan vaihdos. Pitkäaikainen maalivahtivalmentaja Ari Korhonen jäi pestistään sivuun terveyssyiden vuoksi ja hänen roolinsa otti hoitaakseen valmentajan töitä aloitteleva Reguero, joka on siis yksi Lahden kolmesta maalivahdista. - Kyllähän se mielenkiintoinen asetelma on. Se vaatii tosi kovaa luottamusta meidän kesken ja

Joukkue on kokenut isoja muutoksia viime kauteen nähden ja esimerkiksi koko puolustuslinja Tiaisen edellä meni uusiksi. päävalmentajalta. Ilir on se, joka viimeisen sanan sanoo. Minulla on täysi luottamus ”Toniin” (Reguero) ja Iliriin, että tämä homma toimii. Uskon, että Reguerolla on paljon annettavaa. Hän on tosi kokenut pelaajana, vaikkei ehkä vielä valmentajana. Miten Korhosen ja Reguron valmennustyylit sitten eroavat toisistaan? ”Arska” on loistava valmentaja ja vei minua tosi pitkälle. Arska valmensi minua viisi vuotta edustuksessa ja sitä ennen junnuissa tuoden paljon moderneja juttuja mukaan. Ehkä Tonilla valmentaminen on vielä modernimpaa jollain tasolla. Hän on espanjalaista koulukuntaa, mutta on pelannut myös Skotlannissa. Toni on sanonut, että haluaa olla miksaus uudesta ja vanhasta.

enemmänkin saa itsekin potkia palloa verrattuna aiempaan. - Tälle vuodelle on tullut uudistuksena se, että on alettu kuvaamaan treenejäkin maalin takaa. Se on todella tärkeää. Se tilanne on ihan eri näköinen maalista kuin sivulta. Niitä ei sieltä sivulta hahmota samalla tavalla, Tiainen avaa. Kolmikon nuorimmaista eli Munukkaa Tiainen pitää hyvänä kirittäjänä ja povaa tälle valoista tulevaisuutta. - Hän on kova haastaja. Hänellä on todella hyvät ominaisuudet nuoreksi maalivahdiksi. Sanon, että ”Antsasta” tulee hyvä maalivahti, jos hän vaan jaksaa vuodesta toiseen painaa duunia, mihin kyllä uskon. Hän pelasi tosi kypsästi Liigacupin -pelissä Ilvestä vastaan.

Tiaisen ja Regueron lisäksi maalivahtiryhmään kuuluu nuori Anton Munukka. Käytännön tasolla kolmikon treenaaminen onnistuu hyvin, vaikka se vaatii pientä kikkailua pelkkään valmentamiseen keskittyvän henkilön puuttuessa ryhmästä.

Lahdesta ei ole pitkään aikaan kasvanut vakituista veräjänvartijaa oman liigaseuran maalinsuulle, vaikka lahtelaisia lahjakkaita nuoria maalivahteja on liigajoukkueen mukana pyörinyt useita. Esimerkkinä näistä mainittakoon Juha Tuomi, Joonas Meronen ja Miikka Mujunen.

- Tavallaan se tuo omat haasteensa. Meillä on siinä kolme maalivahtia ja kaikki treenaavat samalla lailla. Me vain kierrätetään, että kaksi on siinä avustamassa ja yksi tekee. Toni on etukäteen kaikki treenit meille suunnitellut. Vähän

- Lahdessa on totuttu siihen, että on tosi hyvät maalivahdit. Isot saappaat on ollut täytettävänä. Se ei ole helppo paikka ja kun on totuttu tiettyyn tasoon, niin aika helposti siirretään sivuun ja otetaan ulkopuolelta kokenut hyvä maalivahti.

- Nuorille veskareille täytyy antaa tietty aika, että ne alkavat suorittaa. Minäkin olen tässä ollut monta vuotta ilman, että olisin ykkösmaalivahti. Sitten kun se paikka tulee, niin sitten pitää kynsin ja hampain pitää siitä kiinni. Menneisyydessä on ollut huonoa tuuriakin. ”Mujukin” (Mujunen) olisi sen paikan voinut ottaa, mutta hänelle tuli se loukkaantuminen. Se vaatii, että teet paljon töitä, mutta se pieni tuurikin tarvitaan, Tiainen miettii syitä siihen, miksei omat kasvatit ole lyöneet isosti läpi kotikaupungin seurassa. Lahden harjoituskausi on sujunut yskähdellen. Tammikuun aikana pelaajisto oli suurilta osin koronan kourissa ja tämä näkyi pelien alkaessa. Tiainen vakuuttaa, että kauden alkaessa joukkueen pelaaminen tulee olemaan ihan erinäköistä. - Uskon, että kun saamme kaikki pelaajat kuntoon, niin peli alkaa näyttämään ihan erilaiselta. Pelisysteemiinkin on tehty uudistuksia viime kaudesta, niin totta kai se ottaa oman aikansa, että se alkaa toimimaan. Talvikauden peleissä Lahden pelaamisessa on ollut nähtävillä suoraviivaisempaa etenemistä ja pyrkimystä aggressiivisempaan prässiin. Millä tavoin muuttunut pelisysteemi maalivahdin pelaamiseen?

- Erittäin hyvin on korvattu ne, jotka viime kaudelta lähti. Olemme saaneet ison profiilin pelaajia. Ne hankinnat on tehty sillä silmällä, että ne sopivat meidän uuteen pelityyliin. Puolustuslinja kun meni uusiksi, niin se ottaa oman aikansa, että oppii pelaamaan toisten kanssa. Tiainen kertoo joukkueen lähtevän kauteen tutuin tavoittein. - Europelipaikka on tavoitteena taas, kuten edellisinäkin vuosina. Siihen me tähdätään. Omana tavoitteenaan Tiaisella siintää jalometalli roikkumassa kaulasta syksyn viimeisen pelin päätyttyä. - Tulevalle kaudelle tavoitteeni on olla pelaava maalivahti ja pystyä auttamaan joukkuetta voittamaan. Unelmani pienestä pitäen on ollut olla kotikaupungin parhaassa joukkueessa ykkösmaalivahti ja menestyä. Mitalin voittaminen kotikaupungin ykkösseurassa olisi hienoa, Tiainen päättää.


Lahden Reipas taistelee k

Reippaan harjoituskausi on mennyt tuloksellisesti koh-

ESITTELYSSÄ

MIESTEN KAKKOSEN A-LOHKO

FC F U T U R A

ATLANTIS FC

Viime kaudella juuri Reippaan yläpuolelle kolmanneksi sijoittunut Atlantis FC jahtaa jälleen lohkon kärkisijoja. Muusikkolegenda Gösta Sundqvistin rakentama perustus on kaudesta kauteen yllätysvalmis. Atlantiksen peliotteet ovat heilahdelleet erinomaisen ja surkean välillä ja hyvänä päivänä helsinkiläiset kaatavat leikiten kenet vain. Kurinalaisuuden pettäessä joukkue voi puolestaan tulevallakin kaudella kärsiä rumia tappioita. Tommi ja Miika Ekmarkin valmentaman nipun kauden suurin yllättäjä voi olla Mustapha Coker. Hyvää Kakkosen tasoa on puolestaan lahtelaisillekin tuttu Eero Karjalainen, joka siirtyi talvella Helsinkiin Mikkelistä. Maalivahti Sammy N’djock on pelannut Kamerunin maajoukkueessa ja istunut penkillä aina MM-kisoissa asti. Konan Kouakou taistelee jälleen maalikuninkuudesta.

Teksti Tommi Leirilaakso

Viime kauden päätteeksi nousua pitkästä aikaa Kakkoseen maistanut porvoolainen FC Futura juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Sarjapaikan säilyttäminen on Porvooseen seitsemän vuoden tauon jälkeen palanneen päävalmentaja Roberto Nuccion tärkein tavoite. Talven otteluissa porvoolaisilla on ollut vielä paljon tehtävää puolustuksen suhteen, mutta joukkueesta löytyy paljon maalintekovoimaa. Liigassakin esiintynyt Demba Camara viilettää Futuran laidalla ja on valmis myös tekemään maaleja. Futuran kaikkien aikojen paras maalintekijä Anton Britschgi iski jo Futuran edellisellä Kakkosen visiitillä kaksinumeroisia maalimääriä. Kiffenistä Porvooseen vaihtaneesta Cherif Ndiayesta toivotaan Lahdesta lähtevän joen alajuoksulla puolustuksen tiivistäjää.

FC KIFFEN

KUvA: LAHDEN REIPAS

Viime kaudella 130-vuotista taivaltaan näyttävästi juhlinut Reipas jatkaa FC Lahden yhteistyöseurana ja osana lahtelaista pelaajapolkua myös tulevalla kaudella. Nuorella joukkueella pelannut Reipas sijoittui lopulta kovan lohkonsa neljänneksi. FC Lahden pelaajista etenkin Daniel Koskipalo ja Anton Munukka saivat arvokkaita minuutteja miesten peleissä. Myös Berat Köse kasvoi Reippaan riveissä liigasopimuksen arvoiseksi ollen viirupaitojen paras maalintekijä yhdeksällä osumalla.

Reipas sai talven aikana pidettyä runkonsa hyvin kasassa. Kokenut Jussi Hauhia siirtyi ikämiehiin, lahtifutiksen ikoni Tom Hellqvist lopetti uransa, Joona Halla siirtyi Ruotsiin ja Kasperi Heinonen vaihtoi pääkaupunkiseudulle. Muut viime kauden avainpelaajat jatkavat viirupaidoissa. Tulopuolella on ollut nuorien pelaajien lisäksi myös kokeneiden lahtelaispelurien paluumuuttoa. Sekä Masa Malen että Joona Tapani palasivat Lahteen ja liittyivät Reippaan keskikentälle. Turkissa viimeksi palloilleen Onuray Kösen edellinen Reipas-visiitti on hyvin muistissa ja samaa dominointia on luvassa myös tällä kaudella. Myös Tim Martinen vaihtoi Atlantiksen värit viirupaitaan ja se tuo Reippaan laitapelaamiseen uuden elementin.

talaisesti. Reipas laittoi FC Lahden tiukoille ja iski kolmantena perättäisenä vuotena ottelun avausmaalin. Oman lohkonsa joukkueista

viirupaidat ovat talvella kaataneet Ykkösestä tippuneen joensuulaisen JIPPOn ja viime kauden yllättäjän Atlantiksen. Lisäksi Reipas murs-

kasi kotkalaisen Peli-Karhut lukemin 9-0. FC Kuusysistä siirtynyt Lirinis Haziri on iskenyt maalin liki jokaisessa pelaamassaan ottelussa.

Nelinkertainen Suomen mestari ja Reippaan kilpakumppani jo yli sadan vuoden takaa sijoittui lopulta viime kauden päätteeksi kuudenneksi. Boheemit Mustat Hurmurit saivat pidettyä viime kauden tärkeimmät hyökkäyspään pelaajat Tejan Deenin ja Cheikh Touren. Heistä molemmat ovat osuneet parin viime kauden aikana myös Reippaan verkkoon ja Tourella onkin koossaan jo komeat 57 osumaa Kakkosessa. Pitkään JäPS:ssa Kakkosta pelannut Valtteri Karlsson tuo nuoresta iästään huolimatta annoksen kokemusta Kiffenin takalinjoille. Kruunuhaan ylpeyden keskikenttä on myös tällä kaudella kunnossa Riku Heinosen ja Severi Murron jatkosopimuksien myötä ja joukkueen saadessa hyvän startin kauteen, voi liito kantaa pitkälle syksyyn. Potentiaalinen läpimurtopelaaja tulevalla kaudella on Dominic Savolainen.

saavutus oli selviytyminen kauden 1964 Suomen Cupin finaaliin alasarjalaisena. Reipas kuitenkin vei Cupin nimiinsä, mutta lappeenrantalaiset haluavat saavuttaa vihdoin lisää ylpeydenaiheita. LaPa nousi Kakkoseen hieman yllättäen kaataen loppukaudesta nousijasuosikki Kultsun. LaPa ei ole talven aikana juurikaan pelannut harjoitusotteluita. Kolmosessa Erkka Partanen takoi 15 ottelussa 17 maalia ja maalivahti Niko Pienmunne piti torjunnoillaan joukkuetta pystyssä. Molemmilta kaivataan paljon onnistumisia, jotta lappeenrantalaiset voisivat taistella säilymisestä. Myös keskikentän Jarno Silvastin rooli on lappeenrantalaisjoukkueelle elintärkeä.

joukkueessakin esiintynyt Timo Tahvanainen jatkaa vielä tulevan kauden ja Joensuuhun palannut liigassakin käväissyt Toni Tahvanainen hakee uutta nousuaan uralleen. Maalinsuulle hommatulla Pyry Piiraisella on liigakokemusta viime kaudelta ja JIPPO-ikonit Jens Harju ja Sauli Kettunen kykenevät kannattelemaan rinnallaan pelaavia nuoria lupauksia. Hiltusten kaksosten siirryttyä sarjatasoa ylemmäs, on esimerkiksi Niklas Sottisella mahdollisuus debyyttiin. Joensuulaisten riveissä pelaa myös FC Lahdessa yhden ottelun pelannut Jere Juurinen.

FC L A PA

Sarjanousija FC LaPa on jatkanut viimeiset 20 vuotta perinteisen, vuonna 1945 perustetun Lappeenrannan Pallon värejä. LaPan suurin

KUPS AKATEMIA

JIPPO

Viime kauden päätteeksi Ykkösestä pudonnut joensuulainen JIPPO on lohkon suosikkeja, vaikka joensuulaisten kokoonpanossa tapahtuikin talvella muutoksia. Jyväskylän seudulta itärajalle suunnannut päävalmentaja Sami Okkonen pääsee työskentelemään tasapainoisen joukkueen kanssa. Suomen A-maa-

Liigaseura Kuopion Palloseuran organisaatioon kuuluva reservijoukkue vaihtoi nimensä täksi kaudeksi KuFusta KuPS Akatemiaksi. Joukkuetta valmentaa entinen liigatähti Issa Thiaw. KuPS Akatemian kokoonpano elää vahvasti edustusjoukkueen kiireiden ja terveystilanteen mukaan ja kokoonpanoon vaikuttanee myös juniorisarjojen ottelut. Poikamaajoukkueeseen kuuluva puolustaja Samuli


33

kärkisijoista Päävalmentajana toimiva Tommi Kautonen on saanut talven aikana Reippaan pelaamaan erittäin viihdyttävää jalkapalloa. Aktiivinen ja nopea prässi on johtanut pallonriistoihin, jotka ovat välittömästi maalipaikkoja. Nopeat Asaad Babiker, Roope Niskanen ja Gullit Zolameso iskevät kiinni välittömästi. Toisaalta Reippaan keskikentällä on taitoa rakentaa paikkoja myös ilman pallonriistoa. Köse, Martinen ja erikoistilanteista Miska Verkko kykenevät taikomaan paikan kanssapelaajilleen tyhjästä. Talven otteluissa kapteenina toimiva Mikko Tuomi on näyttänyt, että häneltä löytyy yhä nopeutta molempiin suuntiin ja viime kauden päättänyt ikävä loukkaantuminen on historiaa. Hiljalleen joukkueen isähahmoksi siirtyvä Tuomi osaa kokemuksellaan rauhoittaa peliä tarvittaessa ja talvella Ursanmäellä hiottu kuntopohja kestää kauden

Miettinen tulee olemaanpelatessaan näkyvässä roolissa. Myös viime kaudella Kakkosessa debytoinut Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkueeseen kuuluva Otto Ruoppi saanee isoja minuutteja kuopiolaisten riveissä. KuPS Akatemian riveissä voidaan kesällä nähdä myös pelituntumaa hakevia liigatähtiä. Kuopiolaisryhmä taistelee kärkisijoista, mutta edustusjoukkueen eurokiireet voivat viedä sarjanousun näpeistä.

K Ä PA

Viime kauden sarjanousija Käpylän Pallo onnistui uusimaan sarjapaikkansa ja sijoittumaan lopulta seitsemänneksi. Talven aikana helsinkiläiset menettivät kuitenkin viiden maalin Karim Jmaalin ja liigaan siirtyneen luottopuolustaja Elias Collinin. KäPa lähtee kauteen nuorella joukkueella, jossa on kuitenkin paljon potentiaalia. Talven harjoitusotteluissa tulokset ovat olleet hyviä. Nuori hyökkääjä Joonas Kekarainen kykenee paikkaamaan Jmaalin jättämän aukon hyökkäyspäässä pysyessään terveenä. Puolustuksen johtohahmona toimii Jani Kaukomaa. Hyvänä

rasitukset. Läpimurtoaan odottava toppari Topias Inkinen on esiintynyt talven otteluissa mallikkaasti ja keskikentän Janne Hahl tasapainottaa viirupaitojen peliä fiksusti. Reipas tulee viihdyttämään Kisapuistossa lahtelaisia jalkapallon ystäviä ja taistelemaan lohkonsa kärkisijoista. Kakkonen pelataan tällä kaudella kolmessa lohkossa ja Reipas on A-lohkossa. Lohko pelataan kaksinkertaisena sarjana, jonka jälkeen lohkon neljä parasta joukkuetta pelaavat yksinkertaisen nousukarsintasarjan. Nousukarsintasarjan jälkeen kunkin lohkon voittaja nousee seuraavaksi kaudeksi Ykköseen. Kaksi huonointa joukkuetta kustakin lohkosta putoaa seuraavaksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas.

kasvattajaseurana tunnetun KäPan junioreissa palloilee useita poikamaajoukkuepelaajia, joista osa saattaa kauden aikana saada debyyttinsä miesten peleissä. Helsinkiläisten valmennuksesta vastaa KTP:stä tuttu Jordi Aluja.

Joukkueen valmentajana jatkaa Teemu Savukoski, joka kykenee luomaan menestyvät keitokse

PPJ

PKKU

NJS

Kahdeksanneksi viime kaudella päätynyt Nurmijärven Jalkapalloseura lähtee parantamaan sijoitustaan nuorella joukkueella. Puolustuksen tukipilari Jonathan Ndongala jatkaa seurassa myös tulevalla kaudella. Joukkue menetti kaksi tärkeää palasta, kun maalivahti Otso Knuuttila siirtyi Ykköseen ja joukkueen paras maalintekijä Miro Salminen liigaan. Hyökkääjät Vico Salminen ja Reko Räsänen väläyttelivät viime kesänä, mutta maalihanat pysyivät vielä kiinni. Maalintekovastuu voi jäädä myös Janar Georgin harteille, sillä hän on osoittanut olevansa maalinedustalla vaarallinen ja tehokas. Klaukkalalaisilla on kova työ korvata siirtyneet pelaajat, mutta oma juniorityö tuottaa potentiaalisia pelaajia Kakkosen tasolle.

Maalierolla sarjapaikkansa uusinut Pallokerho Keski-Uusimaa on jälleen kovan paikan edessä. Päävalmentaja Rami Hakanpäällä on jälleen käsissään nuori joukkue, jonka kokeneimmat syömähampaat vaihtoivat talven aikana maisemaa. Ainoastaan Joonas Puljujärvi jatkaa puolustuksessa luutimistaan. Italiassa ja Lahdessa testissä käynyt Hugo Toivonen on isossa roolissa joukkueen hyökkäyspelissä. Hänelle paikkoja luo nopea Sebastian Kamara. Kaksikko kuuluu PKKU:n kokeneempaan kaartiin, vaikka molemmilla ikää on vielä mittarissa hyvin vähän. Nuoremmista lupauksista mahdollisuutensa saavat todennäköisesti viime kaudella ensimmäiset miesten pelinsä pelannut Samuel Puusaari, Nuutti Laitila ja Leevi Luostarinen. PKKU tulee taistelemaan sarjapaikasta koko kauden ajan kynsin ja hampain.

Kolmosesta entisiä liigatähtiä vilisseellä joukkueella noussut 1930-luvulla perustetun Pallo-Poikien perinteitä ylläpitävä PPJ on pisteessä, jossa seuran suuntaa pitää tarkastella. Seuran junioripuoli on Suomen kolmanneksi suurin, mutta lupaavimmat pelaajat ovat valuneet paikalliskilpailija HJK:n ja Käpylän Pallon riveihin. Kakkosen paikka antaa kuitenkin seuralle halutessaan pitovoimaa ja siitä kannattaa pitää kiinni. Viime kauden nousun avaimina olivat muun muassa Tommi Kari, Pekka Sihvola, Pyry Kärkkäinen ja Tuomas Mustonen. Heidän jatkonsa ja säännöllinen pelaaminen mahdollistavat sarjapaikan uusimisen. Liigasta tuttu Mustonen paukutti viime kaudella kymmeneen otteluun komeat 13 osumaa. PPJ:n rinki on laaja, joten työvuorot ja loukkaantumiset eivät aiheuta pahinta mahdollista päänvaivaa päävalmentaja Mikko Hyppöselle.

PEKA

Viime kaudella sarjanousijana yllättäen viidenneksi kivunnut Peli-Karhut otti paikkansa Kymenlaakson kakkosseurana. Toinen kausi tulee silti olemaan Kotkan Karhulasta kotoisin olevalle joukkueelle haastava. Harjoitusotteluista on tullut ajoittain rumia lukemia. Talven aikana joukkue menetti myös neljä avainpelaajaansa Haminan Pallo-Kissoihin. Etenkin Joonatan ja Jimi Lassilan siirrot kirpaisevat kotkalaisia. Toisaalta joukkue kykeni pitämään yhden viime kauden avainpelaajistaan, Juho Raivelan. Tällä kaudella kotkalaisia valmentaa entinen liigatähti Niko Ikävalko, joka on talven aikana pyrkinyt ajamaan suojateilleen pallonhallintaan ja aktiiviseen prässiin perustuvaa jalkapalloa. PeKalla tulee olemaan täysi työ sarjapaikkansa uusimiseen ensi kaudeksi.

Teksti Tommi Leirilaakso


Lahti Energia tukee lasten ja nuorten urheilua Lahti Energia on mukana kaupunkilaisten arjessa monella tavalla, joita peruslahtelainen ei välttämättä heti huomaa. Kaukolämpöön, jäähdytysratkaisuihin sekä kaukolämmön lisäpalveluihin keskittynyt energiayhtiö on aktiivinen seudullisen hyvinvoinnin tuottaja. - Me Lahti Energialla haluamme osallistua monipuolisesti paikallisyhteisömme kehitykseen. Tuemme hankkeita ja toimijoita, jotka lisäävät alueemme ihmisten ja ympäristön hyvinvointia, kertoo Lahti Energian vastuullisuusjohtaja Eeva Lillman. Energiayhtiö edistää paikallista elinkeinoelämää, työntekoa ja vireää kaupunkikuvaa yhteistyössä oppilaitosten, yritysten, yhteisöjen ja yhdistysten kanssa. Yhteistyökumppanin toiminta pitää olla arvojemme mukaista ja tukea laaja-alaisesti seudullista hyvinvointia. Brändiämme tukevan näkyvyyden lisäksi arvostamme aitoa, tavoitteellista yhteistyötä, Lillman kertoo.

Tuki tavoittaa lähes 7000 lasta ja nuorta Pääasiallinen tukikohde Lahti Energialle ovat lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastukset Lahdessa ja ympäristökunnissa. Yhtiö tukee neljäätoista paikallista urheiluseuraa pitkäaikaisilla yhteistyösopimuksilla. Etenkin pandemia-aikaan seuroilta on tullut Lahti Energialle paljon palautetta, ettei toiminta olisi jatkunut ilman pitkäaikaisia tukijoita.

Tukea saavissa seuroissa harrastaa lähes 7 000 lahtelaislasta ja nuorta, kouluilla järjestettävän kerhotoiminnan kautta vielä tuhatkunta lisää. - Haluamme turvata lapsille liikunnallisen lähdön elämään. Liikkuvista lapsista kasvaa liikkuvia, hyvinvoivia aikuisia. Toivomme, ettei yhdenkään lahtelaislapsen harrastusmahdollisuudet jää rahasta kiinni. Me emme itse voi tätä toteuttaa, mutta onneksi alueella on varsin vireää seuratoimintaa, jotka tekevät tätä arvokasta työtä. Harrasteseurojen lisäksi Lahti Energialla on muutama pitkäaikainen sopimus liigatason edustusjoukkueiden kanssa. FC Lahti on Lahti Energian pitkäaikaisimpia sopimuskumppaneita. Tuloksellista yhteistyötä on tehty aina FC Lahden perustamisesta asti jo yli 25 vuoden ajan. Yhteistyökumppanit ovat olleet toimintamme kivijalka koko seuran olemassaolon ajan ja ovat sitä edelleen. Pitkäaikainen kumppanuus Lahti Energian kanssa on ollut molemmille hedelmällistä ja vaikeistakin ajoista on selvitty yhdessä. Junioriseurat tekevät arvokasta työtä ja pelkästään jalkapallon harrastamisen yhteiskunnallinen vaikutus (UEFA SROI-mallinnuksen mukaan) Lahdessa on vuositasolla yli 17 miljoonaa euroa. Haluamme jatkossakin tarjota yli 3000 junioripelaajalle esikuvia ja roolimalleja, kertoo FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari.

Teksti: Anne Tuovinen Kuva: Lahti Energia Oy


35

SPR OTTELUIDEN ENSIAPUPÄIVYSTÄJÄNÄ Punainen Risti on maailmanlaajuinen avustusjärjestö, jonka itsenäinen jäsen Suomen Punainen Risti vastaa Punaisen Ristin toiminnasta maanlaajuisesti. SPR:iä johdetaan Helsingistä järjestön keskustoimistosta. Suomi on jaettu piireihin ja piirit osastoihin. Hämeen piiri kattaa Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan osastot. Piirien ja keskustoimistojen henkilökunta on palkattua, mutta osastoissa toimivat ovat suurin osa vapaaehtoisia. Osastot vastaavat oman alueensa ensiapupäivystyksestä, sekä muista SPR:n asioista.

Moniin tapahtumiin on viranomaisvaatimus ensiapupäivystykselle ja SPR on yksi tahoista, joka menee tekemään päivystystä paikan päälle. Kaikilla SPR:n osastoilla tosin ei ensiapuryhmää ole ja muut osastot pyrkivätkin auttamaan näitä osastoja. Yhtenä Päijät-Hämeessä toimivalla Asikkalan osastolla on ollut useamman vuoden ajalta noin 50 tapahtumaa isoista markkinoista pienimuotoisiin eläkeläisten kokoontumisiin. FC Lahden pelit ovat muodostaneet osastolle hyvän rungon ja kiireisin aika onkin kesän kuukausina, kun pelien lisäk-

si muutkin tapahtumat ovat pitäneet osaston kiireisenä. Viime kesä ja tuleva kesä tosin ovat poikkeuksia koronasta johtuen. FC Lahden otteluissa SPR vastaa yleisön ensiavusta, jos yleisössä tapahtuu esimerkiksi loukkaantuminen tai sairauskohtaus. SPR:n läsnäolo peleissä onkin erittäin tärkeää. Ensiavun olemassaolo tuo katsojalle hyvän kuvan järjestäjästä ja myöskin helpottaa katsojaa. Esimerkiksi ensiapua tarvitseva katsoja joutuisi poistumaan kokonaan pelistä hakemaan ensiapua, jos sitä ei olisi pelissä saatavilla. Pääasiassa ottelutapahtumat

ovat kuitenkin rauhallisia, eikä ensiapua vaativia tapauksia satu usein. SPR:n toimintaan pääsee mukaan katsomalla SPR:n verkkosivuilta, milloin ryhmät kokoontuvat ja ottamalla yhteyttä toiminnan vetäjiin, sekä tulemalla paikan päälle kokoontumisiin. Ensiapuryhmiin osallistuvien ei tarvitse olla lääkintäalan tai hoitoalan ammattilaisia ja koulutuksia on tarjolla sekä kokeneille että aloittelijoille. Päivystäjiksi haluavilla tarvitsee olla Ensiapu 1 -kurssi sekä muita kursseja alla, mutta muuhun ensiaputyöhön osallistuvalla ei tarvitse olla aikaisempaa

kokemusta ja kuka tahansa voi kouluttautua toimintaan. Helpoimmin SPR:n toimintaan osallistuminen tapahtuu liittymällä jäseneksi. Jäsenyys maksaa aikuiselta vuodessa 20 euroa ja alle 29-vuotiaalta 10 euroa. Jäsenmaksuilla muun muassa kehitetään SPR:n toimintaa. Toiminnassa voi kuitenkin olla mukana myös olematta jäsen. SPR:n toimintaan pääsee helpoiten tutustumaan verkkosivujen kautta osoitteesta www.punainenristi.fi

LAHDEN

MUUTTO puh. 0400 743 656 Liikuttavan Luotettava Lahtelainen WWW.PESUPARONI.FI


FC LAHTI KAUSIJULKAISU 2022