Page 1


Editorial Redacció: Marga Masià Nuria Fons Jesús Ruiz Gema Adán Angelines Díaz Mª Carmen Navarro Angels Ibarra

Col.laboracions:

Professorat, alumnes i pares/mares del col.legi. Empreses del poble

Edita :

CEIP Francesc Candela Avgda Manuel Sanchis Guarner s/n Telf. 966915395 Fax: 966915396 Correo Electrònic: 03003905@edu.gva.es

En la web:

fandela.edu.gva.es Sumari:

Editorial pag. 1 AMPA pàg. 2 Junta Delegats pàg. 3 E. Infantil 3 pàg. 4-5 E. Infantil 4 pàg. 6-7 E. Infantil 5 pàg. 8-9 1er E.Primària pàg.10-11 2n E.Primària pàg.12-13 3er E.Primària pàg.14-15 4t E.Primària pàg.16-17 Col.laboracions pàg. 18-19 5é E.Primària pàg. 20-21 6é E.Primària pàg. 22-23 Anglés pàg.24-25 Biblioteca pàg. 26-27 Menjador pàg. 28-29 Música pàg 30 Activitats i C.Escolar pàg.31-32 Passatemps pàg. 33 Col.laboracions pàg. 34

Una vegada més està ací un nou número de “El Clarió” per a contar-vos tot el que la nostra escola ha viscut i fet durant aquest segon trimestre del curs 2012-13. Aquesta edició, està dedicada a les HISTÒRIES D’AMOR”, i tots els cursos han dedicat temps a les classes, a llegir i escriure alguns poemes, contes, narracions, rodolins..., relacionats amb aquest tema. Ara al Clarió volem mostrar-vos els treballs que han fet els alumnes des d’Infantil fins a 6é de Primària. A aquest trimestre, a més, hem celebrat el dia de la Pau, i ho vam fer explicant un conte molt bonic anomenat “L’Homenet de Paper”. També al mes de febrer, tot el centre vam celebrar Carnestoltes i ho vam passar d’allò més bé, disfressats tots d’indis, erem una gran tribu desfilant pel carrer acompanyats d’un grup de percussió fins al centre de Majors. L’última celebració del trimestre ha sigut el dia de la Dona. També hem rebut la notícia de que el nostre centre ha sigut seleccionat per al programa “Pilota a l’escola”i, esperem que els xiquets i xiquetes gaudixquen molt d’aquest esport que, des de fa uns anys, ja es practica i es promou al centre. Una altra notícia gens bona és que al proper curs comptarem amb un mestre/a menys que enguany, la qual cosa repercutirà molt negativament al centre i, a l’atenció i l’educació dels nostres alumnes. Bones vacances de Pasqua.

El Clarió pàgina 1


L’Associació de Mares i Pares informa : Un gran maestro de las letras, José Saramago El A.M.P.A quiere dedicarle el artículo del periódico al ilustre José Saramago. Poeta dramaturgo, novelista y periodista y gran defensor de una escuela universal y pública. Uno de sus numerosos artículos sobre la educación que escribió fue:

Cuiden de la infancia porque los niños tendrán una vida difícil de adultos ya que el futuro no es tranquilizador. Enseñarles a ser educados y respetuosos, enseñarles a ser conscientes. La infancia es la etapa de la vida en la que más se debe sembrar. Educación e instrucción Una cosa es instrucción y otra cosa es educación. Educar es una actividad que siempre se la relaciona con la escuela, pero no es así. Mis padres, mis abuelos, eran analfabetos y me han educado, esa educación se basa en los valores, en la solidaridad. Es un error confundir educación con instrucción, porque los analfabetos no pueden instruir, pero sí educar. Existe una idea equivocada acerca de que la escuela es la única que puede educar y en realidad no tiene condiciones, ni vocación , ni tiempo para hacerlo . Educar es cosa

de la familia y de la sociedad. Pensar que es la escuela la que tiene que educar a los estudiantes es precisamente una de las grandes equivocaciones de nuestra sociedad y causa de la crisis en que se halla la familia. La familia debe educar porque forma parte de la sociedad, mientras que la escuela es un paraíso lejano a la vida real. Sin embargo, una escuela de calidad es la que crea felicidad a su alrededor, ya que una educación incapaz de hacer a los niños y a los individuos felices es una educación equivocada. Los maestros son unos auténticos héroes, incluso agredidos físicamente por los alumnos, víctimas de una evidente falta de respeto, sobre quienes la familia, hoy definitivamente en crisis, lanza los problemas que no es capaz de resolver.

José Saramago.(1922-2010) Azinhaga (Portugal)-Lanzarote(España) Premio Nobel de literatura (1998)

El Clarió pàgina 2


L’Associació de Mares i Pares informa :

El Clarió pàgina 2


La Junta de Delegats

XXI TROBADA D’ESCOLES VALENCIANES Les Trobades són festes per la llengua. Aquest any la Trobada de la nostra comarca es celebrarà a Crevillent el 21 d’abril al Parc Nou. Alguns alumnes de les escoles del nostre poble s’han esforçat molt fent el cartell que representarà la Trobada. Açí teniu una petita mostra dels dibuixos presentats. Des de la Junta de Delegats vos animem a tots a participar. No falteu !

El Clarió pàgina 3


Infantil 3 anys A

El Clarió pàgina 4


Infantil 3 anys B

El Clarió pàgina 5


El Clarió pàgina 6


El Clarió pàgina 7


El Clarió pàgina 8


El Clarió pàgina 9


El Clarió pàgina 10


El Clarió pàgina 11


Primària 2n A

El Clarió pàgina 12


Primària 2n B

El Clarió pàgina 13


PrimĂ ria 3r A


El Clarió pàgina15


El Clarió pàgina 16


El Clarió pàgina 17


El Clarió pàgina 18


L’AMOR.


Els alumnes de 5é A hem redactat un conte entre tots que tracta de l’amor. Esperem que vos agrade. HISTÒRIA D’AMOR. Era una vegada un nanet que es va enamorar d’una geganta. Ell era molt guapet, però estava trist perquè pensava que la geganta no el voldria mai. Peter (el nanet) es va trobar amb la geganta un dia mentre passejava. -Hola! Com et diuen? Jo sóc Peter. -Jo sóc Marta, la geganta. Què fas per ací? -Estic passejant i m’he posat trist perquè estava pensant en el fet que ningú mai s’enamorarà de mi perquè sóc molt xicotet. La geganta es va quedar bocabadada al escoltar eixes paraules perquè no sabia el significat d’allò que deia Peter. Al veure-li la cara, ell li va preguntar: -No saps què és l’amor? -No, no ho sé. Al meu món no hi ha d’eixes coses.-Va contestar ella. -Doncs, l’amor és un sentiment amb el que expresses totes les coses bones que sents per un altra persona. -Jo no tinc eixos sentiments perquè sóc una geganta! M’agradaria poder sentir l’amor: M’ajudaries a trobar-lo?-Va preguntar la geganta. -Clar que sí! –Va contestar animadament el nanet. A partir d’aquell dia, el nanet i la geganta van viatjar per tot el món, van anar a Paris, Espanya i Venècia, on van pujar a una gòndola per passetjar pels seus canals. Quan van tornar, la geganta es va adonar que ja sabia què era l’amor, perquè volia passar la resta de la seua vida amb Peter. Es van comprar una casa apropiada per al tamany de la geganta i van començar una nova vida junts.

El Clarió pàgina 20


Primària 5º B

El Clarió pàgina 21


El Clarió pàgina 22


El Clarió pàgina 23


El Clarió pàgina 24


El Clarió pàgina 25


LA BIBLIO DEL “COL.LE” Aquest curs estem tractan dos temes ben interessants i diferents. El primer trimestre l'hem dedicat als iaios i iaes. Aquests “doblement” pares i mares que tan importants són en la vida dels xiquets. Als més xicotets els hem representat el conte de la Caputxeta Vermella i les hem fet passejar per mig col.legi : hem “creat” un bosc a l'entrada principal, una casa de la iaia en la biblioteca …

El segon i tercer trimestre, estem dedicant-lo a l'amor: l'amor de parella. Hem comptat amb la col.laboració dels pares i mares d'Educació Infantil que ens han decorat uns corets preciosos i molt originals. Ara n'estan tots apegats del sostre i les parets de la biblioteca que ha quedat “la mar de bonica”. Amb la gent més gran, els de 5é i 6é , hem treballat la poesia romàntica. Diferents autors han aparegut en les animacions lectores, des dels clàssics, com a Quevedo , Lope de Vega o Ausiàs March , a d'altres més recients com Miguel Hernández, Gloria Fuertes o Vicent Andrés Estellés. Hem parlat de l'amor i de les sensacions que ens provoca : nervis, vergonya, alegria … Per supost, després ells mateixos han composat les seues pròpies poesies d'amor.

El Clarió pàgina 26


El Clarió pàgina 26


Els xiquets i xiquetes de 3r i 4t. també han gaudit de l'activitat de “M'estima … no m'estima”. Hem llegit un fragment del llibre de la col.lecció de La Formiga Piga, en castellà, La Hormiga Miga. En concret el de “La Formiga Piga Lliga”. És molt divertit i els ha agradat molt, encara que el que més ens ha fet riure ha sigut el desfullar la nostra margarida gegant. Darrere de cada fulla es trobava un SI o un NO, segons que et vulguera o no la teua parella.

Per als menuts de primer cicle hem preparat una història ben tendra : Un Beso para Osito”. Un conte en el que un beset ha d'arribar des de l'àvia a Osito, passant per molts altres personatges. I els més xicotets podran gaudir de les aventures d'un rei menudet que busca la seua princesa, i que al final la trobarà. En tots els casos, hem realitzat un marcador de pàgines molt apropiat al tema, un cor. Per si voleu tenir-ne també el vostre us doneu les instruccions : Primer retalleu els dos corets en cartolina de diferents colors. Apegueu el menuet dins del gran, però només la part de dalt. I ja està!!

Apegueu només aquesta zona

El Clarió pàgina 27


Menjador Escolar Este segundo trimestre del año los alumnos del Comedor ha participado en un gran número de actividades. Nuestras paredes fueron decoradas con palomas, manos de papel multicolor, murales con flores para conmemorar el Día de la Paz. En febrero volvieron las tradicionales competiciones de fútbol y béisbol, cada vez con más participantes , priorizando y premiando los valores que deben adornar toda actividad deportiva. También en febrero estas mismas paredes se llenaron de corazones rojos, murales para la celebración de San Valentín, que acompañaron las dedicatorias compuestas y leídas por los alumnos de quinto y sexto.

Celebramos el “Día Italia”adornando el comedor con un mural y con la bandera tricolor , al tiempo pudimos degustar la pasta, su comida más emblemática.

El Clarió pàgina 28


Menjador Escolar Un año más el Carnaval tuvo su lugar en el Comedor Escolar. Máscaras de gatitos, antifaces de mariposas, Maggie y Bart Simpson, personajes diversos que se mezclaban con los antifaces que lucían los alumnos de quinto y sexto, antifaces que ellos mismos habían confeccionado utilizando pinturas, telas , papel de seda y mucha imaginación. Con tarjetas y un juego de mesa elaborados por los alumnos de quinto y sexto y con unas medallas preparadas por los más pequeños hemos felicitado a nuestros padres Con tarjetas y un juego de mesa elaborados por los alumnos de quinto y sexto y con unas medallas preparadas por los más pequeños hemos felicitado a nuestros padres. Para la ya cercana Pascua hemos confeccionado tarjetas de felicitación y pintado los típicos huevos de Pascua. Tenemos que destacar la importancia que hemos dado al reciclaje: los corazones rojos del día de San Valentín se hicieron utilizando el papel rojo del mural de la pasada Navidad. Las flores del mural del día de la Paz sirvieron para decorar las tarjetas de Pascua, los envases de yogures nos sirven como portalápices y así un largo etcétera para asumir la importancia de reciclar.

El Clarió pàgina 29


Música

El Clarió pàgina 30


Activitats del Centre Aquest trimestre hem dut a terme moltes activitats al nostre Centre. En primer lloc vam celebrar el Dia de la Pau el 30 de gener. Tots els alumnes vam escriure als corredors desitjos de pau i, a l’acte celebrat per la vesprada, els alumnes de la Junta de Delegats van contar un conte anomenat:“L’Homenet de Paper”. El personatge de la història ens va acompanyar a l’acte i el vam omplir de paperets de colors amb els nostres millors desitjos.

També vam celebrar la festa de Carnestoltes, on tot el col·legi ens vam disferssar d’indis i vam desfilar ballant pel carrer fins al Centre de Majors, acompanyats d’un grup de percussió. Alli vam ballar i vam berenar tots junts. Ens ho vam passar molt bé, ací teniu unes fotos que ho demostren:

Finalment, tot el centre vam celebrar el Dia de la Dona el 8 de març.

El Clarió pàgina 31


Consell Escolar Durant aquest trimestre, el Consell Escolar s’ha reunit diverses vegades per a tractar com sempre aspectes i temes molt importants per a la nostra escola. Aquest òrgan de participació de tota la comunitat educativa, ha pres decisions i aprovat assumptes que afecten als nostres alumnes, i que pretenen millorar el més possible el funcionament de l’escola. Al Consell Escolar celebrat el 24 de gener: -es va informar i es van analitzar els resultats de la 1a avaluació. -es va informar del balanç econòmic de l’any 2012 i del pressupost de l’any 2013. -es va informar sobre el Projecte Lingüístic de Centre. Al Consell extraordinari celebrat el 13 de febrer: -es va presentar, explicar i aprovar el Projecte Lingüístic. Al Consell Escolar celebrat el 13 de febrer: -es va aprovar la tramitació de la sol·licitud dels recursos complementaris d’Audició i Llenguatge i de Pedagogia Terapèutica. -es va informar sobre el programa de “Pilota a l’escola”. -es va informar sobre el dia de les “Trobades de les Escoles en Valencià”

PROJECTE LINGÜÍSTIC DE CENTRE(PLC) CEIP FRANCESC CANDELA CREVILLENT FEBRER 2013

El Clarió pàgina 32


Passatemps

El Clarió pàgina 33


Col.laboracions

SU CORREDURÍA DE SEGUROS C/ Virgen del Pilar, 4 .- CREVILLENT Tel. 965401763

Sistemas Infomáticos

C/ Gutierre de Cárdenas, 4 Telf /Fax 965406015 CREVILENT

Associació de Mares i Pares d’Alumnes C.E.I.P. FRANCESC CANDEA CREVILLENT

carretera de l’estació,pol.ind.i-4,parcel.la 21 b apartat 375- 03330 crevillent telf.966681043 – fax 965407055 www.laboralgrafica.com - info@laboralgrafica.com

El Clarió pàgina 34

EL CALRIO-45  

PERIODICO ESCOLAR