__MAIN_TEXT__

Page 1

REVISTA OFICIAL FUNDACIÓ FC BARCELONA AGOST-SETEMBRE DEL 2017 NÚMERO 6

Vides interrompudes El suport als infants i joves refugiats passa a ser una de les prioritats de la Fundació FCB


LA CITA

SUMARI 04

enriqueixen totes les nostres vides; la seva tolerància i imparcialitat cap a ells obrirà nous mons per a vosaltres,

Acord amb l’ACNUR

Tot sobre aquesta aliança i el Fòrum Internacional celebrat al Camp Nou

16

i els farà benvinguts on sigui que vagin

@ FC BARCELONA / G. PARGA

“Els diferents, els desplaçats i els refugiats són els que

-Kofi Annan Secretari general de les Nacions Unides (1997-2006)

Entrevista

L

a solidaritat desperta consciències, la reflexió ens col·loca cara a cara davant les injustícies, però només l’acció canvia el món. Aquesta temporada celebrem que la Fundació FCB ha superat el milió de beneficiaris, entre els quals el 40% de nenes i nens de la societat catalana més vulnerable. El nostre propòsit és duplicar aquesta xifra el 2020. Per això continuem reforçant aliances, com la que hem signat recentment amb l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Els que formem part del FCB creiem que la responsabilitat social és un dels pilars per aconseguir el progrés. Milers de persones clamen seguretat per a les seves famílies, un dret fonamental que, tanmateix, encara se’ls nega. És que l’humanisme té fronteres? El nostre acord amb l’ACNUR, presentat al Fòrum d’Alt Nivell Internacional −i que ampliem a la revista−, on vam llançar la campanya #SignandPass − protagonitzada per Leo Messi−, ens transmet un missatge contundent: el

futbol està decidit a ser més que un esport, atès que vol implicar-se activament en la promoció de la justícia per acompanyar les persones més vulnerables. Entre tots hem de ser capaços de construir una nova narrativa comuna. Volem fer una menció especial al viatge realitzat per la Fundació juntament amb l’associació d’exjugadors del Barça (ABJ) al camp de refugiats de Kara Tepe, a Lesbos. Aquest viatge ha estat l’inici de les activitats de la Fundació FCB amb els infants refugiats a Grècia i Itàlia. La visita va concloure amb un partit emotiu i una anècdota commovedora. Enmig d’una muntanya d’armilles salvavides, avui convertida en un cementiri de crits emmudits, Belletti va trobar una nina trencada que sobresortia del naufragi perquè no oblidéssim que havia estat la companya d’alguna nena durant el viatge més curt de la seva vida. La joguina va viatjar amb Belletti de tornada al Brasil. Assegura que la mostrarà per explicar al món l’experiència viscuda a Lesbos, on una joguina perduda simbolitza la duresa d’un viatge a mig camí entre la tragèdia i l’esperança. n

10

‘FutbolNet’ i refugiats

12

Els Barça Legends a l’illa de Lesbos

Les claus del projecte als punts d’arribada massiva del sud d’Europa

El millors moments d’un viatge inesborrable 14

‘FUTBOLNET’ a EUA

Els projectes de la Fundació a Nova York, Washington i Miami

16 ARNAU PUIG

NOMÉS L’ACCIÓ CANVIA EL MÓN

Filippo Grandi, Alt Comissionat de l’ACNUR

Primer equip

Iniesta inaugura un Cruyff Court a Fuentealbilla 19

Rivaldo se suma al nostre equip

L’exdavanter, ambaixador de ‘FutbolNet’ a Mèxic

FUNDACIÓ FCBARCELONA. Agost - setembre del 2017 EDITA Fundació FCBarcelona. Av. d’Arístides Maillol, s/n, 08028 Barcelona T 902 18 99 00 DIRECTORA GENERAL FUNDACIÓ FCB Mària Vallès CAP DE MITJANS CORPORATIU Toni Ruiz COORDINACIÓ PUBLICACIÓ Ketty Calatayud REDACTORS Marc Parramon, Xavier Vilà i Josep Giralt REVISIÓ LINGÜÍSTICA Marina Àlamo, Amèlia Casas i Lourdes Julià COMPAGINACIÓ I MAQUETACIÓ Olga Amigó, Montse Chaure i Javier Rodríguez INFOGRÀFIC Bienvenido Studio FOTO DE PORTADA Sergio Ruiz FOTOGRAFIA Arxiu FCB, Germán Parga (FCB), Sergio Ruiz, Jordi Play i Arnau Puig IMPRESSIÓ Rotocayfo TIRATGE 117.000 exemplars DIPÒSIT LEGAL B 21154-2016 PAPER Estucat mat ecològic lliure de clor de 70 g.

FCBRECICLA

La publicació no es responsabilitza de les opinions expressades en les col·laboracions externes. La redacció d’aquest número s’ha tancat a 4 d’agost del 2017.

REVISTA FUNDACIÓ

3


© FC BARCELONA / GERMÁN PARGA

El futbol, al servei dels joves refugiats El president Josep Maria Bartomeu, l’atleta Paulo Lokoro i l’alt comissionat de l’ACNUR, Filippo Grandi, durant la presentació de #SignAndPass.

L’ACNUR i la Fundació FCB celebren un Fòrum internacional al Camp Nou per promoure l’esport com a eina d’entesa als camps de refugiats. JOSEP GIRALT FOTOS: © FC BARCELONA / JORDI PLAY

L

a Fundació FCB i l’ACNUR van celebrar un Fòrum el 13 de juny per destacar el paper de l’esport en el context de crisi humanitària sense precedents des de la Segona Guerra Mundial, els milions de persones que fugen de casa a la recerca de refugi, sota el lema El poder transformador de l’esport, Campions amb els refugiats. L’objectiu de l’esdeveniment era debatre la urgència global davant d’una crisi social de tal calibre i els recursos que poden posar a disposició entitats com el Barça per contribuir a pal·liar aquesta conjuntura. “L’amor a l’esport i l’acceptació que sorgeix quan es practica en equip acaba amb qualsevol diferència”, va explicar Filippo Grandi, alt comissionat de l’ONU, que va manifestar també la seva confiança que “aquesta col·laboració amb el FCB permeti millorar significativament les vides de milions de nens refugiats i apropar les comunitats”.

4

REVISTA FUNDACIÓ

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, va recordar: “La meitat dels refugiats són nens. Creiem que és responsabilitat nostra donar suport a la seva integració, i esperem convertir-nos en un model per animar altres entitats i empreses a participar en accions com aquesta”. ‘FutbolNet’ s’amplia

La Fundació FCB treballa per posar en marxa FutbolNet a Grècia, Itàlia i el Lí-

ban, recuperant l’autoestima i treballant les habilitats socials de joves en risc d’exclusió. El futbol afavoreix la convivència dels menors en contextos tan complexos com els camps de refugiats. S’està desenvolupant un kit esportiu que es distribuirà properament i que inclou una equipació esportiva amb un disseny innovador, pilotes, cons, etc., que es faran servir en camps de refugiats per garantir el dret al joc dels infants. n


Veus que conviden a canviar el món “Entre tots els hem arrabassat la identitat i els hem atorgat una nacionalitat inexistent resumida en el concepte refugiats”, va explicar l’exjugador de futbol Lilian Thuram. Ell i altres especialistes de diferents disciplines van donar la volta als tòpics que es projecten sobre els refugiats, en què es basen la por i el paternalisme. Els ponents del Fòrum Internacional van convidar els assistents a reflexionar: per què categoritzem el refugiat? Amb quin dret construïm murs lingüístics? Per què no deixem de banda la visió eurocentrista del món? J.G.

“Al món hi ha més de 65 milions de persones refugiades o desplaçades a causa de conflictes i guerres. Sens dubte, ens trobem davant d’un dels reptes humanitaris més greus a què ha hagut d’enfrontar-se la humanitat en les últimes dècades”.

“El nostre punt de vista és molt clar. L’objectiu de la nostra Fundació és el benestar de milers de nois i noies i, en particular, dels que estan patint situacions de risc o exclusió”.

“La guerra va transformar la meva vida en por. Solament va romandre l’horror. Però, malgrat tot, l’esport va canviar la meva vida. Avui crec ferventment que l’esport pot ser un camí per la pau”.

JORDI CARDONER VICEPRESIDENT PRIMER DEL FC BARCELONA I DE LA FUNDACIÓ FCB

PAULO LOKORO ATLETA DE L’EQUIP OLÍMPIC DE REFUGIATS

“L’esport és una de les eines més poderoses del món. No es tracta solament d’una idea. També significa estabilitat, esperança i una enorme inspiració”.

“Si som tots iguals, hauríem de preguntar-nos per què ens referim a ells com a refugiats. Potser el problema dels refugiats és que creiem que el món ens pertany“.

DAVID EADES PERIODISTA (BBC)

LILIAN THURAM EXJUGADOR DEL FC BARCELONA

JOSEP MARIA BARTOMEU PRESIDENT DEL FC BARCELONA

REVISTA FUNDACIÓ

5


Filippo Grandi, alt comissionat de l’ACNUR, durant la seva intervenció al Fòrum.

ENTREVISTA A FILIPPO GRANDI

“L’esport proporciona normalitat a milers de vides interrompudes”

ment de normalitat a milers de vides interrompudes. L’any passat, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració de Nova York sobre Refugiats. Veurem canvis substancials?

La Declaració de Nova York estableix noves recomanacions importants sobre com es tractaran les crisis de refugiats en el futur. La protecció dels refugiats serà la nostra prioritat.

JOSEP GIRALT FOTOS: © FC BARCELONA / JORDI PLAY

L

Ens pot explicar per què són tan necessàries aquestes aliances com la de l’ACNUR i la Fundació FC Barcelona?

Les nostres veus sonen més altes i les nostres accions són més fortes quan treballem junts. L’esport té un gran potencial per inspirar el canvi, especialment en la percepció que les persones poden tenir dels refugiats. Quan els jugadors i simpatitzants del FC Barce-

6

REVISTA FUNDACIÓ

FOTO: ZAKARIA MOURAD

’alt comissionat Filippo Grandi afronta un desafiament sense precedents. Un nombre rècord de persones es veuen forçades a fugir de la guerra i la persecució a tot el món.

lona donen veu als refugiats, això té un impacte global. La campanya #SignAndPass vol construir un pont entre el món de l’esport i la causa dels refugiats, ajudant a conscienciar, educar i inspirar. Creu que l’esport pot ajudar els ciutadans a comprendre millor els refugiats?

El futbol és un llenguatge internacional que connecta persones de tot el món, independentment de qui són i d’on són. Aquesta campanya aprofita el poder de connexió que té l’esport, i com a objectiu pretén construir tolerància, inclusió i acceptació. L’esport és molt important per als nens refugiats: ajuda a proporcionar un ele-

Existeix la solidaritat social? Estem aprenent alguna cosa sobre aquesta enorme crisi?

Europa té una forta tradició de solidaritat en la recepció i la protecció dels refugiats, però aquesta tradició ha disminuït a mesura que el nombre de refugiats i immigrants que arriben per via marítima ha augmentat en els últims anys. Alguns governs han donat l’esquena a les convocatòries de solidaritat mantenint les seves fronteres tancades. És fonamental que els governs europeus treballin junts per establir una resposta col·lectiva basada en la solidaritat a Europa i en el seu compromís més enllà de les seves fronteres. n


Messi demana suport per als infants refugiats La Fundació FCB i l’ACNUR llancen una campanya per protegir els drets dels menors que s’escapen de conflictes i guerres

C J.G.

om podem mantenir-nos impassibles davant d’un drama de dimensions històriques com és l’èxode de milions de persones? Éssers humans que responen a situacions personals límit: o s’escapen o s’arrisquen a morir. La campanya #SingnAndPass (Firma i Passa) neix de la inquietud social i el compromís institucional del Futbol Club Barcelona de denunciar aquests atemptats contra els drets humans que estan condicionant el futur de tantes persones, entre les quals milions de nens i nenes. La iniciativa ha estat impulsada conjuntament amb l’ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats, i va ser presentada al Camp Nou pel president del FCB, Josep Maria Bartomeu, l’alt comissionat de l’ACNUR, Filippo Grandi, i l’atleta Paulo Lokoro.

Leo Messi és una de les cares blaugrana d’aquest projecte solidari que busca la implicació de l’afició i la ciutadania a favor d’aquesta crisi humanitària, que en molts casos queda invisibilitzada per les negociacions polítiques. El jugador argentí va manifestar: “Em sento molt orgullós de formar part d’aquesta iniciativa que espero que ajudi a canviar la situació”. La campanya convida els aficionats a entrar en acció i donar la seva signatura a favor dels refugiats, demanant als governs i a la ciutadania que garanteixin que tots els refugiats puguin tenir un lloc segur on viure, accés a l’educació i que puguin treballar per mantenir les seves famílies. El projecte és la iniciativa de recollida de signatures a favor dels refugiats més important impulsada mai i que ja han rubricat més d’1,5 milions de persones

La campanya #SignAndPass recull signatures per garantir els drets dels refugiats

Dia Mundial del Refugiat Cada tres segons una persona es veu forçada a abandonar la seva llar. Només el 2016, 65 milions d’éssers humans van sortir de casa desesperadament buscant un entorn amic on viure en pau. El 51% són menors. El 20 de juny es va commemorar el Dia Mundial del Refugiat, una data per reflexionar sobre les circumstàncies que els obliguen a l’exili: guerres, conflictes armats, persecució política. Hi ha 65 milions de motius per no ignorar una crisi humanitària de dimensions històriques. Suma’t a #SignAndPass donant la teva signatura!

REVISTA FUNDACIÓ

7


UNEIX-TE A LA MAJOR INICIATIVA MUNDIAL PELS REFUGIATS:

PACTE MUNDIAL PELS REFUGIATS

La Fundació FC Barcelona i l'ACNUR s'uneixen en la iniciativa de recollida de signatures i sensibilització #SignAndPass per donar suport a la campanya #WithRefugees

19 DE SETEMBRE DEL 2016

L'ASSEMBLEA GENERAL DE LES NACIONS UNIDES va convocar una Cimera sobre refugiats i migrants, per fomentar una major solidaritat internacional i suport en la resposta als grans desplaçaments de refugiats i migrants. Hi van assistir S'estableix la declaració representants dels de Nova York.

estats membres, altres entitats de l'ONU, el sector privat, el sector acadèmic, les ONGs i la societat civil en general.

DECLARACIÓ DE NOVA YORK Els governs de

193 PAÏSOS

han adoptat compromisos clau per reforçar la protecció de milions de persones desplaçades forçosament i aquelles que es desplacen per altres motius a tot el món.

CONTEXT

RÈCORD DE DESPLAÇATS:

més de 65 MILIONS de desplaçats i refugiats al món

Demana als països més rics que assumeixin la seva responsabilitat i proporcionin de manera fiable i oportuna FINANÇAMENT DE CARÀCTER HUMANITARI I INVERSIÓ en les comunitats que acullen un gran nombre de refugiats. La Declaració compromet els governs a abordar millor els factors desencadenants de les actuals xifres rècord de desplaçats forçosos.


MILLORES

Preveu una resposta més àmplia, predictible i sostenible, basada en els principis de la solidaritat, la cooperació internacional i la responsabilitat compartida

Reafirmen les seves obligacions de ple respecte dels drets humans dels refugiats

Brinden el seu ferm suport als països afectats per grans desplaçaments de refugiats i migrants

Els Estats reafirmen la importància d'adherir-se al règim de protecció internacional (Convenció de 1951 sobre l'Estatut dels refugiats).

COMPROMISOS

Reconeixen expressament que la protecció als refugiats i l'ajuda als estats d'acollida són responsabilitat compartida de la comunitat internacional (important, atès que aquesta noció ha estat qüestionada en els últims anys). Es comprometen a reforçar i facilitar una resposta a situacions d'emergència amb el degut finançament, així com una transició gradual a enfocaments sostenibles que inverteixin en la resiliència tant dels refugiats com de les comunitats locals que els acullen. Es comprometen a augmentar el nombre i varietat de vies legals per a l'admissió de refugiats a tercers països, així com suport al desenvolupament. Es comprometen a establir majors vies perquè els refugiats siguin admesos en tercers països, incloent-hi l'augment del reassentament. Es comprometen a donar suport a Respostes Integrals per als Refugiats que involucrin totes les parts interessades. Es comprometen a treballar per l'adopció d'un Pacte Mundial sobre Refugiats l'any 2018.

INVOLUCRATS

Autoritats nacionals, regionals i locals

Organitzacions i institucions financeres internacionals i regionals

Socis de la societat civil (incloent-hi organitzacions, el món acadèmic, mitjans de comunicació i el sector privat)

El paper de l'ACNUR: La Declaració assigna a l'ACNUR el mandat d'elaborar un Marc de Resposta Integral en matèria de Refugiats • Sistema més sòlid dotat d'un finançament més fiable.

PACTE MUNDIAL PELS REFUGIATS Després dels compromisos assolits a la cimera de Nova York, a l'Assemblea de les Nacions Unides que se celebrarà al SETEMBRE DEL 2018 està previst aprovar LA DECLARACIÓ POLÍTICA DE DEFENSA DELS DRETS DE LES PERSONES REFUGIADES MÉS IMPORTANT QUE MAI S'HAGI FET, acompanyada de milions de signatures de suport.

• Assegurar la participació primerenca dels actors de desenvolupament per ajudar aquells que es veuen obligats a abandonar les seves llars i les comunitats que els acullen. • Compartir realment la responsabilitat dels refugiats. Garantir els drets.

El paper de la Fundació FC Barcelona: Estableix un acord amb l'ACNUR per llançar la iniciativa de recollida de signatures i sensibilització #SignAndPass per donar suport a la campanya #WithRefugees • Organitzar conjuntament un Fòrum Internacional per aconseguir la implicació de diversos actors de la societat perquè actuïn en aquesta crisi humanitària i mostrar la importància de l'esport com a eina de transformació social i de canvi. • Durà a terme programes sobre el terreny per donar suport psicosocial a persones refugiades i afavorir la seva integració en les comunitats d'acollida.


Un dels infants residents al camp de refugiats d’Al-Auda, al Líban.

Acord estratègic al sud d’Europa La Fundació Stavros Niarchos, una de les entitats filantròpiques més importants del món, amplia la llista d’acords estratègics de la Fundació MARC PARRAMON FOTOS: ZAKARIA MOURAD

C

om marca el seu pla estratègic, la Fundació FC Barcelona treballa intensament per reforçar i augmentar les seves aliances internacionals amb l’objectiu d’ampliar el seu radi d’acció en l’àmbit mundial a favor dels infants. En aquest sentit, la Fundació ha donat la benvinguda a un nou soci estratègic al sud d’Europa, la Fundació Stavros Niarchos, que des del 1996 ha donat 2.100 milions de dòlars a entitats sense ànim de lucre. Ambdues entitats han signat un acord per dur a terme el projecte FutbolNet als camps de refugiats i escoles locals de Grècia, Itàlia i el Líban. L’entitat hel·lena finan-

10

REVISTA FUNDACIÓ

çarà la iniciativa amb 2,2 milions d’euros el primer any per al llançament d’aquest programa. Per la seva banda, la Fundació FCB aporta la seva expertesa metodològica en l’esport per al desenvolupament donant forma a una nova versió de FutbolNet per ser aplicada als camps de refugiats. Aquesta nova iniciativa té com a full de ruta el foment de la inclusió social dels infants i joves refugiats amb les comunitats d’acollida, així com la prevenció de la violència, la resolució pacífica de conflictes i la divulgació de la cultura de la pau entre aquests col·lectius. El projecte tindrà el primer any més de 3.000 beneficiaris, i durant la primera fase es desenvoluparà amb 1.300 nens i ado-

Gràcies a aquesta entesa, la Fundació donarà suport psicosocial als nens i nenes refugiats

lescents de la geografia grega: les illes de Lesbos, Quios i el centre d’Atenes. Aquestes àrees han estat seleccionades per la gran proporció d’infants que viuen dins les comunitats de refugiats. La segona fase del programa tindrà lloc a Itàlia. Hi participaran 900 nens i joves pertanyents a centres de menors no acompanyats, molts dels quals van perdre les seves famílies en zones de guerra o durant els seus viatges cap a Europa. El tercer país on es durà a terme el programa serà el Líban, concretament a la regió de la Vall de Bekaa. En aquest territori dues problemàtiques destaquen sobre la resta: molts nens fa més de cinc anys que viuen en camps de refugiats, i més del 70% no va a l’escola. Per completar el projecte, de la mà de l’Innovation Hub del FC Barcelona s’ha desenvolupat un kit esportiu portàtil, innovador i fàcil d’utilitzar especialment dissenyat per promoure els valors esportius i educatius en aquests contextos. n


Joves de l’illa de Lesbos (Grècia), durant un clínic esportiu.

La presentació de la col·laboració entre la Fundació FC Barcelona i la Fundació Stavros Niarchos (FSN) es va anunciar el 23 de juny en el marc de la Sisena Conferència Internacional de la Fundació Stavros Niarchos sobre la Filantropia, celebrada al Centre Cultural Stavros Niarchos d’Atenes. El representant de la Fundació FCB en aquest esdeveniment va ser el director executiu de l’entitat, Nacho Mestre, que va participar en una de les sessions acompanyat d’Andreas Dracopoulos, copresident de la Fundació Stavros Niarchos. Ambdós representants van explicar les claus de la nova col·laboració i van posar en relleu la importància que té l’esport com a eina social, també a favor dels infants refugiats. Dracopoulos va assegurar: “Estic molt content de donar suport als programes educatius i esportius de la Fundació

FOTO: FUNDACIÓ STAVROS NIARCHOS

VI Jornades de filantropia a càrrec de l’FSN a Atenes

Sessió amb Mestre i Dracopoulos (esquerra) al Centre Cultural Stavros Niarchos d’Atenes. FCB a favor dels infants refugiats a Europa i l’Orient Mitjà. Volem veure com els valors forgen amistats i ajuden els refugiats i les comunitats locals a integrar-se”. Per la seva

banda, Mestre va destacar el compromís de la Fundació “amb aquesta crisi migratòria sense precedents que està afectant més de 65 milions de persones”.

REVISTA FUNDACIÓ

11


Lesbos acull el futbol com a eina social L’illa grega rep amb entusiasme la Fundació FCB i l’Agrupació Barça Jugadors, entitats implicades en la crisi de refugiats que viu l’illa MARC PARRAMON FOTOS: SERGIO RUIZ

L

a Fundació FC Barcelona i l’Agrupació Barça Jugadors van visitar a principis de juny l’illa de Lesbos (Grècia), punt d’arribada massiva de refugiats des que va esclatar la crisi migratòria a l’estiu del 2015. La visita va ser fruit de l’inici del programa de refugiats que la Fundació FCB i la Fundació Stavros Niarchos ja tenen en marxa, i va servir també per agrair al poble grec i les seves institucions públiques i privades la generoristat que mostren cada dia amb les persones que arriben a les seves costes fugint del seu país d’origen. L’equip d’exjugadors del FC Barcelona i una representació de l’equip de programes de la Fundació FC Barcelona, encapçalat per la seva directora general, Mària Vallès, van visitar el camp de refugiats de Kara Tepe, on viuen unes 700 persones refugiades, arribades a l’illa per mar des de Turquia i que procedeixen principalment de Síria, l’Iraq i l’Afganistan. Es tracta d’un espai d’acollida que té en marxa diversos projectes educatius i esportius i que mostra una sensibilitat especial per respectar la dignitat de les persones que hi viuen, en gran part, famílies amb molts fills, monoparentals o amb infants amb discapacitat. “És admirable la solidaritat de l’illa de Lesbos amb les persones refugiades. És un exemple per a la resta del món”, va assegurar Vallès durant la visita. “La Fundació FC Barcelona, a través d’aquesta visita i dels seus futurs programes, contribuirà a enfortir els llaços entre la comunitat refugiada i la local i ajudar els nens, nenes i joves a superar les situacions traumàtiques

12

REVISTA FUNDACIÓ

per les quals han passat. Volem que sàpiguen que les seves vides ens importen”. Clínic i partit d’exhibició

Durant aquesta vista es va realitzar un clínic esportiu per a uns 250 infants, refugiats i locals, impartit per un equip d’exjugadors del FC Barcelona de l’Agrupació Barça Jugadors, entre els quals es trobaven José Edmílson, Juliano Belletti i Aloísio Pires. La sessió es va celebrar en un camp municipal de Mitilene, la capital de l’illa, i es va convertir en una festa lúdica que va posar de manifest el poder del futbol com a eina de cohesió entre comunitats. “Els portem esperança, alegria. Quan veuen l’escut els canvia la cara. Saben que el Barça no és només futbol”, va recordar Belletti durant la celebració de l’activitat. Al vespre, l’equip d’exjugadors va disputar un partit solidari a l’estadi de Mitilene en què es va enfrontar a un combinat d’exjugadors grecs. L’estadi estava ple a vessar. Es va viure, sense dubte, un punt d’inflexió a Lesbos. Segons els assistents, mai s’havia viscut a l’illa un esdeveniment tan vibrant que unís la població local amb la refugiada. A més, van poder gaudir de força gols: el partit va acabar amb empat a tres, dues dianes a càrrec d’Edmílson.n

Un clínic esportiu per a infants i un partit d’exhibició van ser les activitats impulsades Edmílson, Belletti i Aloísio van ser alguns dels exjugadors del Club desplaçats a l’illa grega


Grècia

Illa de Lesbos

Turquia

Lesbos, punt d’arribada Lesbos és la tercera illa més gran de l’arxipèlag grec amb 1.630 km², la meitat que Mallorca. La separen 7 quilòmetres de la costa turca, fet que l’ha convertit en una de les rutes més habituals de fugida cap a Europa. Entre el 2015 i el 2016 van arribar-hi un milió de persones refugiades. En aquells moments a l’illa hi vivien 40.000 persones.

Violí amb valors

FOTO: M.P.

Al camp de Kara Tepe també s’imparteixen classes de violí. Una entitat local ofereix aquesta formació als infants, i s’aposta per la música com a eina d’inclusió social. Una proposta educativa que també va poder veure l’equip d’exjugadors. De fet, van signar un dels violins de l’aula, una peça de color rosa de gran valor sentimental.

Cementiris oblidats

Shahla, la capitana

En diferents punts de Lesbos es troben els anomenats cementiris de salvavides, espais on s’acumulen milers d’armilles que utilitzen els refugiats quan aborden la travessia marina per arribar a Lesbos, principalment des de les costes turques. Sobre aquest text i a la portada d’aquesta REVISTA, el cementiri de Molyvos, ubicat a prop d’aquesta localitat del nord de l’illa.

Belletti, capità de l’equip de veterans que va disputar el partit a Lesbos, va regalar el seu braçal a la Shahla, una espectadora de 7 anys nascuda a Mosul (Iraq), amb la qual també va compatir el clínic del matí. La Shahla viu des de fa nou mesos al camp de refugiats de Kara Tepe. El vídeo amb aquest gest del brasiler es va viralitzar ràpidament a les xarxes socials.

REVISTA FUNDACIÓ

13


NOUS PROJECTES

‘FUTBOLNET’ ARRIBA ALS ESTATS UNITS La Fundació va acompanyar el primer equip a la gira nord-americana amb l’objectiu d’oferir la metodologia de ‘FutbolNet’ com una eina d’integració i canvi social a les escoles

NOVA YORK

1

Inici de ‘FutbolNet’ amb el nou curs escolar

REDACCIÓ

FOTOS: © FC BARCELONA / GERMÁN PARGA

E

stats Units, un dels països més rics del món, és una terra de contrastos on ens podem trobar també amb situacions de pobresa, desigualtat, exclusió social o violència juvenil en barris de grans ciutats. El creixent interès dels nord-americans pel futbol, la gran tradició filantròpica de la seva societat i els importants reptes socials que afronta el país han permès a la Fundació del FC Barcelona establir diversos acords de col·laboració per compartir

14

REVISTA FUNDACIÓ

i transferir la metodologia FutbolNet als centres educatius de tres destacades ciutats americanes: Nova York, Miami i Washington. Aquests acords s’han dut a terme aprofitant la gira del primer equip pel país. Aquesta metodologia de la Fundació, que ja arriba a 54 països de tot el món, ha estat avaluada i reconeguda en l’àmbit internacional com una eina social i educativa que permet reduir i prevenir la violència jovenil i l’absentisme escolar i que fomenta la integració i la transmissió de valors. n

Belletti, durant la presentació de ‘FutbolNet’ a Nova York.

FutbolNet s’iniciarà al setembre en tres escoles públiques del districte de Queens (Nova York), on està previst que hi participin més de 300 joves. Els alumnes de les escoles escollides pertanyen a famílies amb un alt índex d’exclusió social, o d’origen immigrant, o amb baixos ingressos . A més, un d’aquests centres acull un gran nombre de nens i nenes discapacitats. El Departament d’Educació de la ciutat treballarà per incloure FutbolNet també en altres escoles.


WASHINGTON D. C.

3

Reconeixement unànime a la tasca social de l’Entitat

Washington D.C.

1i2

3

Nova York

Cardoner amb Bowser, alcaldessa de Washington D. C.

4

NOVA YORK

FutbolNet arribarà a la capital dels Estats Units el proper estiu en format de campus i tindrà com a beneficiaris infants i joves d’entorns vulnerables de la ciutat. Durant el curs escolar la Fundació i el Departament d’Educació de Washington treballaran en la identificació dels beneficiaris i en la selecció de les seus on s’aplicarà la metodologia. La iniciativa es va presentar amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Muriel Bowser, que va reconèixer la gran tasca social de l’Entitat.

Miami

2

MIAMI

4

Gala solidària amb la implicació del primer equip

Acord amb una institució educativa líder dels EUA

Els jugadors del primer equip, durant la gala al Rockefeller Center.

Cardoner amb Eduardo J. Padrón, president de l’MDC.

Un dels grans esdeveniments de la Gira va ser la gala benèfica que la Fundació va celebrar al Rockefeller Center de Nova York per captar fons per als projectes que durà a terme als Estats Units. En aquest esdeveniment més de 250 assistents van licitar en la subhasta solidària i van poder compartir una estona amb el primer equip. A l’acte també hi van assistir els exjugadors del FC Barcelona Thierry Henry i Juliano Belletti.

Els beneficiaris de FutbolNet a Miami seran joves d’entre 14 i 18 anys. El projecte es posarà en marxa el 2018 als campus de Kendall i North del Miami Dade College (MDC) i tindrà una durada de sis mesos. Aquest centre és la institució d’educació superior més gran dels Estats Units, amb més de 165.000 estudiants, i és reconeguda per ser una de les universitats del país que tenen més alumnes becats i més titulats d’origen llatinoamericà.

REVISTA FUNDACIÓ

15


Andrés Iniesta, amb els infants de Fuentealbilla durant la inauguració del seu Cruyff Court.

Iniesta inaugura un nou Cruyff Court a Fuentealbilla La Fundació Cruyff, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Bancària ”la Caixa” inauguren un nou espai esportiu a Fuentealbilla amb el capità del Barça com a ambaixador XAVIER VILÀ FOTOS: ARNAU PUIG

E

l jugador del FC Barcelona Andrés Iniesta; el vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona, Jordi Cardoner; l’alcalde de Fuentealbilla, Ángel Salmerón; la directora de la Fundació Cruyff, Pati Roura, i el director de l’Àrea d’Acció Comercial i Educativa de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Xavier Bertolín, van inaugurar el nou Cruyff Court Andrés Iniesta el dia 10 de juliol a Fuentealbilla, localitat natal del jugador.

16

REVISTA FUNDACIÓ

En aquest acte festiu, que va crear una gran expectació popular, hi van participar nens i nenes de la població, que van jugar un partidet inaugural a les noves instal· lacions que es va iniciar amb una sacada d’honor d’Andrés Iniesta. També van assistir-hi la dona i els tres fills del jugador, així com els seus pares i la seva germana. Els Cruyff Courts són petits camps de futbol d’ús lliure que tenen com a objectiu fomentar l’esport i inculcar valors com la responsabilitat, la integració, el joc en equip i la superació personal, així com aconseguir prevenir el sedentarisme i l’obesitat infantil. Aquesta iniciativa és el fruit de l’aliança entre la Fundació Cruyff, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Bancària ”la Caixa” per a la construcció, el manteniment i la dinamització d’un total de 15 Cruyff Courts arreu de Catalunya, en què es prioritzen zones desafavorides, per fomentar la inclusió social d’infants i joves especialment vulnerables a través de la pràctica de l’esport. n

Sisè Cruyff Court El camp inaugurat a Fuentealbilla és el sisè que se suma al Cruyff Court Hristo Stóitxkov de Martorell, al Cruyff Court Sergio Busquets de Badia del Vallès, al Cruyff Court Carles Puyol de la Pobla de Segur i al Cruyff Court Gerard Piqué a Sant Guim de Freixenet. L’embrió d’aquest projecte va ser la creació del Cruyff Court Xavi Hernández a Terrassa. La iniciativa també impulsa dos projectes específics en aquests camps de futbol: els Cruyff Courts 6vs6, campionats per a nois i noies de 10 a 12 anys en què participen tots els Cruyff Courts, i el Community Program, amb l’objectiu que joves de diferents barris aprenguin a organitzar el seu propi torneig.


El poble de Fuentealbilla es va bolcar amb la inauguració del Cruyff Court del migcampista del Barça.

Vull que els nens i nenes del poble puguin créixer en un entorn millor i que ho valorin” ANDRÉS INIESTA

El capità del Barça se sentia orgullós de poder donar el seu nom a una iniciativa social per a la seva població natal: “Una de les coses més boniques que pot fer algú per a la seva gent o per al seu poble és aconseguir millorar alguna cosa, en aquest cas en l’aspecte esportiu o pel que fa a la pràctica d’esports, i contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones. Que els nens i nenes del poble puguin créixer en un entorn millor i que ho valorin”. El vicepresident del FC Barcelona i de la Fundació, Jordi Cardoner, va afirmar: “Des de la Fundació FC Barcelona continuem donant suport al llegat social

del Johan, que es plasma a través de la Fundació Cruyff. És un orgull treballar amb aquesta entitat i amb l’Obra Social “la Caixa” per als que més ho necessiten, els infants del futur. La participació dels jugadors del primer equip ens ajuda a fer-ho. En el cas d’Andrés Iniesta, perquè ell també representa els valors del Club, especialment el valor de la humilitat”. La col·laboració per al desplegament del projecte Cruyff Court a Catalunya se suma a l’aliança entre les tres entitats per impulsar el projecte Pati 14 de la Fundació Cruyff, que preveu la renovació de deu zones d’esbarjo d’escoles ubicades en diferents localitats catalanes. ■

REVISTA FUNDACIÓ

17


La Fundació aposta per la recerca biomèdica De la mà de l’Hospital Clínic, la Fundació Clínic i el Projecte ARI treballarà per fomentar l’arribada de nous tractaments a Catalunya i millorar l’assistència als pacients XAVIER VILÀ FOTOS: © FC BARCELONA / JORDI PLAY

L

a Fundació FC Barcelona reforça la seva lluita contra el càncer amb un nou acord de col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona, la Fundació Clínic per a Recerca Biomèdica i el Projecte ARI, que té com a objectiu fomentar l’arribada de nous tractaments a Catalunya i reforçar els serveis que reben els pacients amb càncer, especialment aquells que pateixen leucèmia limfoblàstica aguda. L’acord de col·laboració entre les entitats es va signar el 27 de juny en un acte celebrat a la Llotja del Camp Nou. Aquestes entitats se centraran a reforçar el Projecte ARI (Assistència Recerca Intensiva), creat el 2016 sota la inspiració d’Ari Benedé, una jove catalana que va morir de leucèmia i que va fer del seu testimoni un exemple que cal seguir, treballant fins a l’últim moment en la sensibilització sobre aquesta malaltia. El Projecte ARI posa a l’abast dels malalts el CART (Chimeric Antigen Receptor T), un tractament innovador que ja està disponible als Estats Units (EUA) i que ha suposat la troballa més important de recerca en leucèmia dels últims deu anys. El CART permet reprogramar els limfòcits T (cèl·lules del sistema immunitari) del pacient perquè reconeguin i ataquin de manera selectiva les cèl·lules tumorals. Aquesta col·laboració també té un vessant més assistencial, ja que pretén donar suport a l’Hospital Clínic en la seva Unitat d’Atenció Domiciliària (UAD), ampliar la franja horària del seu hospital de dia i crear un nou espai d’estades reduïdes.

18

REVISTA FUNDACIÓ

Representants de la Fundació FCB, l’Hospital Clínic i el Projecte Ari, durant la signatura de l’acord a la Llotja del Camp Nou.

Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona i la Fundació FC Barcelona, va manifestar: “Es tracta d’un projecte que ens satisfà moltíssim, perquè parla de nens i, en especial, de l’Ari. Gràcies a la seva mare i a un gran equip mèdic s’ha aconseguit iniciar un projecte guanyador que permetrà oferir un tractament revolucionari i que posiciona Barcelona, un cop més, com a ciutat referent en l’àmbit mèdic”. Per la seva banda, el doctor Álvaro Urbano, director del departament d’hema-

tologia i oncologia de l’Hospital Clínic, va destacar: “Un acord de col·laboració amb el Barça significa esforç, il·lusió, vitalitat, treball en equip. I això fa que tots els que hi estem implicats sentim aquests valors. D’altra banda, el Barça també és una finestra a l’exterior, i això ens obre moltes portes. El nostre gran objectiu és portar a la sanitat pública el tractament CART per als pacients amb leucèmia, que reeduca les cèl·lules del sistema immunològic del pacient i dona resultats extraordinaris”. n

Qui era l’Ari? L’Ari era una noia que als 13 anys, quan va tornar d’un viatge a Anglaterra, va sentir que no es trobava bé i va anar a l’Hospital de Sant Joan de Déu perquè l’atenguessin. Llavors li van diagnosticar leucèmia, i la seva vida va canviar radicalment. Llargues estades hospitalitzada, en aïllament en alguns casos, tractaments de quimioteràpia i radioteràpia i un trasplantament van formar part del seu dia a dia. Als 18 anys va continuar el tractament a l’Hospital Clínic de Barcelona. Però un dia, amb les seves amigues i companyes de classe Clara i Maria, van decidir que el seu projecte final de Batxillerat seria l’organització d’un concert solidari. Un projecte que es va fer realitat l’any 2015, però al mes de maig, durant l’organització del concert, l’Ari va recaure en la malaltia i van

Ariana Benedé. decidir que els fons recaptats es destinarien a millorar el dia a dia dels pacients amb leucèmia. Ara aquesta iniciativa s’ha convertit en un projecte real gràcies al suport de la seva família i a les entitats que s’han sumat a la causa.


LES SECCIONS AMATEURS DEL CLUB

Rivaldo va ser el convidat d’honor de l’acte inaugural, cosa que va provocar una gran expectació a la ciutat.

Rivaldo participa en el primer Festival FutbolNet a Mèxic És el primer festival dels 18 previstos durant els propers tres anys a Amèrica Llatina en el marc de l’acord entre la Fundació FC Barcelona i Scotiabank XAVIER VILÀ FOTOS: FUNDACIÓ FC BARCELONA

L’

exjugador del FC Barcelona Rivaldo, Vítor Borba Ferreira Gomes, va ser el convidat d’honor del primer Festival FutbolNet Scotiabank, que es va celebrar l’11 de juny a les instal·lacions de l’Escola Nacional d’Entrenadors Esportius de Ciutat de Mèxic, en què van participar mil nens i nenes durant dos caps de setmana. Es tracta del primer d’un total de 18 Festivals FutbolNet que tindran lloc durant els propers tres anys a Mèxic, el Perú, Xile, Colòmbia, Costa Rica i el Salvador, en el marc del projecte impulsat per la Fundació FC Barcelona i Scotiabank, que ofereix un espai de joc segur i educatiu a infants i joves. Està previst arribar a la xifra de 18.000 beneficiaris durant aquest període. Durant les sessions de FutbolNet l’equip educatiu ha treballat amb els nens, nenes i

adolescents participants els valors de la humilitat, el treball en equip, l’esforç, la superació i el respecte. Actualment aquest model desenvolupat per la Fundació FC Barcelona s’implementa en 54 països sota una mateixa metodologia, però adaptant el contingut a les necessitats de cada lloc. Per a la posada en marxa del Festival en cada país, l’equip de la Fundació FC Barcelona treballarà conjuntament amb Scotiabank i els seus voluntaris per identificar comunitats, diagnosticar prioritats, detectar aliats, seleccionar espais i garantir la correcta operació dels esdeveniments.

Els països on arribarà el projecte són Mèxic, el Perú, Xile, Colòmbia, Costa Rica i el Salvador Amb aquest projecte la Fundació arribarà a 18.000 infants i joves llatinoamericans

“Apostar per aquest festival ens permet fer un pas més en una estratègia consolidada de suport a l’esport infantil i juvenil, ja que creiem en el seu potencial transformador. Avui és un dia important perquè s’inicia una aliança que pretén oferir un espai de joc segur i educatiu”, va destacar Hèctor Paniagua, director general adjunt de Banca de Consum Scotiabank. “Des de la Fundació FC Barcelona estem molt satisfets amb l’acord assolit amb Scotiabank per desenvolupar el nostre programa FutbolNet a Amèrica Llatina. Comptem amb el suport d’una entitat responsable i que, igual que nosaltres, creu en l’esport com una eina educativa en valors i en el seu potencial transformador per a nens i joves”, va comentar Ignacio Mestre, CEO de Fundació Barcelona. Així mateix, va afegir: “FutbolNet és una metodologia reconeguda, desenvolupada i provada per la Fundació FC Barcelona en molts països i diferents contextos, que utilitza l’esport com una plataforma neutral per abordar problemàtiques socials diverses. El Barça és una entitat que té al seu ADN un seguit de valors com la solidaritat, i per això volem contribuir al desenvolupament i la millora d’aquesta societat en què vivim i de la qual rebem tant d’afecte”. n

REVISTA FUNDACIÓ

19


Participants en el torneig regional de l’’Olympafrica FutbolNet Cup’ celebrat a Lusaka, la capital de Zàmbia, al mes de juny.

Empat al terreny de joc Enguany els tornejos de l’Olympafrica FutbolNet Cup han tingut una alta participació de noies REDACCIÓ FOTOS: LUCAS GARRIDO

A

quest mes de juliol s’han tancat els tornejos del projecte FutbolNet a l’Àfrica. L’Olympafrica FutbolNet Cup −aquest és el nom que pren el projecte en aquest continent− es va iniciar, com cada any, al mes d’abril amb la fase local del torneig. Un dels últims tornejos a celebrar-se, juntament amb el del Senegal, va ser el de Zàmbia, que va tenir lloc a la capital del país, Lusaka, i hi van participar equips de les Seychelles, Illes Maurici, Zimbàbue, Malawi i Zàmbia. En l’edició d’enguany d’aquest projecte cal destacar l’alta participació femenina i el seu lideratge en molts dels equips. Gairebé un empat de gènere al terreny de joc. Una experiència que difícilment oblidaran, perquè per a moltes beneficiàries aquest torneig de FutbolNet ha estat la primera oportuni-

20

REVISTA FUNDACIÓ

tat que han tingut de jugar a futbol amb els nois en igualtat de condicions. Dels 100.000 beneficiaris d’entre 12 i 15 anys que el projecte ha tingut a l’Àfrica aquest 2017, 30.000 han estat noies. L’Olympafrica FutbolNet Cup es desenvolupa

des de l’any 2013 amb uns 100.000 participants anuals, i està present en 34 països africans. Aquest torneig és fruit de l’aliança entre el Comitè Olímpic Internacional (COI), l’Olympafrica Foundation i la Fundació FC Barcelona. n


La visita dels Barça Legends va ser objecte de gran expectació entre els mitjans i les autoritats.

Els Barça Legends amb els nens Diversos exjugadors del Barça que van participar en el partit dels Legends contra el Manchester United van visitar els nens de l’Hospital de Sant Joan de Déu XAVIER VILÀ FOTOS: © FC BARCELONA / GERMÁN PARGA

E

ls Barça Legends van demostrar el 30 de juny que, a més de ser encara grans jugadors als terrenys de joc, també ho són fora. Poques hores abans de disputar el partit que els va enfrontar al Manchester United Legends, una representació de l’equip va visitar els infants que es troben ingressats a l’Hospital Sant Joan de Déu. Davids, Rivaldo, Edmílson, Belletti, Bakero, Kluivert, Amor i Nadal van visitar diverses plantes de l’hospital i van compartir una estona amb els infants ingressats i les seves famílies. Aquesta delegació blaugrana va estar encapçalada pel vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona, Jordi Cardoner, i el CEO de la Fundació FCB, Nacho Mestre. La trobada va servir d’estímul per millorar el benestar emocional dels nens i nenes

que es troben convalescents. En acabar la visita tot el grup es va fer una fotografia amb la marca del guerrer, símbol de la campanya #paralosvalientes, que té com a objectiu la construcció del nou Pediatric Cancer Center. Cal assenyalar que la recaptació de la venda d’entrades del partit que es va disputar aquell vespre al Camp Nou, amb un marcat caràcter solidari, es va destinar als fons per a la construcció d’aquest nou centre, un projecte pioner impulsat per l’Hospital Sant Joan de Déu, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Leo Messi. El Pediatric Cancer Center Barcelona serà el centre d’oncologia pediàtrica més gran d’Europa, incorporarà els darrers avenços en la lluita contra aquesta patologia i tindrà capacitat per atendre 400 pacients a l’any, un 30% més dels que Sant Joan de Déu atén en l’actualitat. Però perquè sigui una realitat es necessiten 30 milions d’euros. Per aconseguir-los, al mes de febrer es va impulsar la campanya #paralosvalientes, protagonitzada per Leo Messi, gràcies a la qual s’està sensibilitzant sobre la importància que té fer una donació, per petita que sigui, per a aquest projecte. Les aportacions es poden fer a través de la web de la Fundació: www.fundacio.fcbarcelona.cat ■

Què són els Barça Legends? Els Barça Legends són el resultat d’un programa del FC Barcelona que té com a objectiu posar en valor la figura dels futbolistes que han vestit la samarreta del Club. El projecte té la voluntat de contribuir a la globalització de la marca Barça i els seus valors a través dels exjugadors, així com rendibilitzar la carrera dels esportistes més enllà de la seva retirada professional. Aquesta iniciativa preveu la disputa de diversos partits i l’organització d’esdeveniments paral·lels a diferents llocs del món.

REVISTA FUNDACIÓ

21


PATRONAT

La Fundació ja té un milió de beneficiaris

© FC BARCELONA / JORDI PLAY

ces establertes amb altres entitats i organitzacions. La Fundació s’ha marcat com a objectiu arribar als dos milions de beneficiaris durant l’exercici 2020/21. D’altra banda, també es va presentar al Patronat el pla d’actuació per al nou exercici, basat en l’especialització de programes i metodologies en dues línies estratègiques prioritàries: d’una banda, la prevenció de les conductes agressives −especialment el bullying i la violència juvenil−, i, de l’altra, la inclusió social −bàsicament en àmbits de gènere, discapacitat, refugiats i infants malalts. Comiat del CEO Nacho Mestre Els membres del Patronat de la Fundació FCB, reunits a les oficines del Club.

En la darrera reunió del Patronat, celebrada al mes juliol, es van donar a conèixer les noves xifres d’abast dels projectes Les iniciatives socials de la Fundació FC Barcelona arriben ja a més d’un milió de persones, un total de 1.063.000, de les quals un

40% són nens i nenes de Catalunya, segons es va donar a conèixer al Patronat en la reunió de tancament de temporada celebrada aquest mes de juliol. Durant l’exercici anterior, el 2015/16, el nombre de beneficiaris va arribar als 920.000. Aquest augment ha estat gràcies a l’increment de programes i a les noves alian-

Durant la celebració de la reunió també es va agrair al fins ara CEO de la Fundació, Nacho Mestre, la seva feina al capdavant de l’entitat. Mestre es va desvincular de la Fundació aquest mes de juliol per afrontar nous reptes professionals. El Patronat va voler destacar tots els avenços assolits sota la seva gerència, que han suposat un creixement de l’impacte dels projectes. Mària Vallès, actual directora de la Fundació, ocuparà les seves funcions. n

CÀNCER INFANTIL

Continua la mobilització social a favor del nou Pediatric Cancer Center que impulsen l’Hospital Sant Joan de Déu, la Fundació FC Barcelona i la Fundació Leo Messi. El que serà l’hospital oncològic infantil més important d’Europa ha rebut en les últimes setmanes dues donacions molt destacades. Una, a càrrec del Rotary Club Girona, que va recollir 50.125 euros en la I Jornada Benèfica Giroinfant. La vetllada va constar d’un concert a càrrec del pianista Ignasi Cambra i d’un sopar benèfic a l’Auditori de la ciutat. El representant de la Fundació FC Barcelona en aquest acte va ser el patró Josep Maldonado.

22

REVISTA FUNDACIÓ

D’altra banda, una de les entitats més entranyables de l’univers barcelonista, el Casal de l’Avi, va fer una valuosísima contribució de 10.000 euros per a aquest nou hospital. Aquesta agrupació formada per socis del FC Barcelona jubilats va lliurar el taló a la vicepresidenta de la Fundació FCB, Maria Teixidor, i al CEO, Nacho Mestre, en un acte celebrat a l’Auditori 1899 del Camp Nou al qual van assistir unes 200 persones i que va demostrar la gran sensibilitat del col·lectiu. Van acompanyar-los Joaquim Gabarró i Ramon Jovells, president i tresorer del Casal, i Mercè Tura, del departament d’Atenció al Donant de Sant Joan de Déu. ■

© FC BARCELONA / JORDI PLAY

Nous impulsos per al Pediatric Cancer Center

A dalt, el xec amb la quantitat recaptada per Rotary Club Girona. A baix, la vicepresidenta Maria Teixidor i els responsables del Casal de l’Avi amb el seu taló.


ASSISTÈNCIA

La Fundació va fer al mes de juny una important donació de 15.000 peces de roba i marxandatge del Club a la Creu Roja que es destinaran a més de 12.000 persones beneficiàries dels programes d’aquesta entitat a Catalunya, especialment infància en risc d’exclusió social. Aquest lliurament es va fer efectiu al Camp Nou en un acte en què van participar el vice-president primer del FC Barcelona i de la Fundació, Jordi Cardoner, i el president de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera. El conjunt d’aquest material consisteix en 3.000 peces de roba i 12.000 peces de marxandatge (bolígrafs, gorres, pòsters...). Aquesta acció forma part del projecte de Donacions de la Fundació FCB,

© FC BARCELONA

Donació de material a la Creu Roja

Jordi Cardoner i Antoni Aguilera, durant el traspàs de material a l’esplanada lateral de l’Estadi.

que aquesta temporada ha arribat a més de 108.000 beneficiaris −entre donacions de roba, entrades i marxandatge. Es tracta d’un projecte destinat a les entitats socials que treballen amb nens i joves vulnerables (risc d’exclusió social, pobresa extrema i discapacitat). Durant aquest curs s’ha donat material a més de 300 entitats, entre les

quals destaquen ProActiva Open Arms, la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) i la Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics (ACELL). El material es lliura a les entitats socials que ho demanen a partir d’una petició formal i d’una justificació de la seva distribució o ús. n

Èxit de la prova pilot de voluntariat

© UNICEF

projecte. Aquesta ha estat una prova pilot perquè la Fundació desenvolupi un projecte propi de voluntariat. L’experiència ha estat altament positiva i augura un gran futur a la inicitiva. Els socis implicats en aquesta iniciativa van rebre un merescut reconeixement a la Llotja del Camp Nou, de la mà del vicepresident Dídac Lee i del patró Tono Tombas. ■

Acord amb KONAMI a Indonèsia

© FC BARCELONA / GERMÁN PARGA

Des del mes de novembre de l’any passat i fins al mes de maig un total de vuit socis del Club, amb edats compreses entre els 18 i els 22 anys, han participat com a voluntaris en el programa FutbolNet de la Fundació FCB en quatre instituts de la ciutat de Barcelona (Barri Besòs, Príncep de Viana, Miquel Taradell i Dr. Puigvert). Tots ells han dut a terme tasques de suport als monitors i tècnics del

FUTBOLNET

KONAMI i la Fundació han signat un acord de col·laboració per treballar junts en la promoció de projectes de foment de valors a través de l’esport a l’Àsia. Aquesta empresa del sector del videojoc, patrocinadora del FC Barcelona, ha donat 100.000 dòlars per traslladar el projecte FutbolNet al nord de Jakarta i l’oest de Java. Properament es formarà 60 entrenadors locals que s’encarregaran d’aplicar aquesta metodologia a més de 3.000 nens d’entre 6 i 12 anys. ■

L’equip de voluntaris a la Llotja, amb el vicepresident Dídac Lee i el patró Tono Tombas.

REVISTA FUNDACIÓ

23


Profile for FC Barcelona

REVISTA FUNDACIÓ - Nº06 - CATALÀ  

Revista Oficial Fundación FC Barcelona Edició Català

REVISTA FUNDACIÓ - Nº06 - CATALÀ  

Revista Oficial Fundación FC Barcelona Edició Català

Advertisement