Page 1

floor brinks

portfolio

selected works * Edited photo by Fan Ho


mon histoire & moi


EDUCATION 09/2013 – 06/2015

Master degre e

Specialization - Heritage & Architecture – Delft University of Technology 09/2009 – 01/2013

Bachelor degre e

Architecture, Urbanism, Building sciences – Delft University of Technology

Flo or Brinks 03/06/1991 Dutch & French

EXPERIENCE 04/2016 – 12/2016

Junior Architect

– Fokkema & Partners, Delft 02/2016 – 04/2016

Revit Draftsman

Junior architect

– Kokon, Rotterdam

passionate about transformation projects

09/2015 – 02/2016

flo orbrinks@gmail.com

Fre elance graphic designer

– Studyflow, Amsterdam 03/2013 – 06/2013

Internship architecture

– Molenaar & Co, Rotterdam


PERSONAL INTERESTS

Pe r s iste nt

Creative

Arch it ect ure

H umorous

Gast ro n o m y

Tr av elin g

A c c u r a te

Photography

SKILLS

S ketc hu p

A utoc a d Dutch

In des ign

P h otoshop

Il l ustr a tor

Revit

Rend er ing/ visuals

n a t i ve

English

French

n a t i ve

p ro fes s i o n a l

Sp an ish

ba s i c s


contents


heritage approach

Binnengasthuis Amsterdam, Netherlands

cultural differentiations

Chandigarh, India

technological solutions

Traveling pavilion, Singapore - Amsterdam Re-design glass house Architecture Faculty

professional experience

Participation in projects at Fokkema & Partners

education | work

Paardenmarkt Delft, Netherlands


Special feature | wo oden constructions

Transformation into living/working complex Januar y 20 1 4

The realistic scenario of this project was initiated when this vacant complex (former artillery warehouse of the Dutch military) was sold to a private owner which wanted to transform this area into a combined living/working area for private use and students of the Technical University Delft. Characteristic for this ensemble is its enclosed atmosphere which is created through the continuous surrounding buildings. These low-rise buildings create two typical inner squares with a completely different character which was the main focus in this design.

Paardenmarkt Delft, Netherlands

mixed | heritage


Atmospheres as main focus for design concept This design takes advantage of the existing atmospheres by creating the working zone in the more public and open part of the complex and the residential area in the quiet and intimate part. The large square ne eded some interventions as well as its function was really undefined. The idea to connect both sides, divides it into smaller segments and gives it a purpose. L eft | int erior wo oden s t ruct ure Top | ov erv iew of complex B o t t om | t wo t y pical s quares

wo rk i n g zone

res i d en t i a l a rea


Office zone The office area located within the existing building is characterized by its open atmosphere of continuous circulation space, wo oden constructions and lots of daylight penetration through the creation of additional skylights. The original character is preserved by positioning an interior glass faรงade which creates a comfortable inner climate. The approach for the new connecting element with office spaces facing to inner gardens is similar. Lef t | f lo or plan of of f ice a re a Middle | v iew f rom corridor in exis t ing bu ilding R igh t | v iew ins ide new of f ice conne ctio n


Alterations in existing Changes in the existing structures are focused on emphasizing the main entrance by creating an extension in front of it and replacing the original do ors in a new frame . The interior is characterized by its openness, light and transparency,

which is created through openings in the ro of as well as glass separation walls in the corridor for an open atmosphere. Lef t | s ect ion of ex isting b u ilding w ith o f f ice s Middle | impres s ion o f a dditio n g la ss e ntr a nce R igh t | v iew t o off ice spa ce s a nd skylig hts


Special feature | largeness of elements

Apartments in 19 th century hospital complex June 2 0 15

Within this one-year graduation project the fictional assignment to introduce housing started with a thorough research on its values (historical and present) before creating a transformation design. The resulting design is inspired by the scale differentiations observed betwe en the large scale buildings given and the surrounding small scale typical houses of Amsterdam. The program created within this luxurious complex contains small but comfortable apartments (40 m 2 ) for young professionals.

Binnengasthuis Amsterdam, Netherlands

housing | heritage


Design concept Initiated by the research theme of façade compositions, the design dilemma covers the concept of playing with scale differentiations (large of existing, small of new). Le f t | Vro u w e nve r b a nd (1 87 7 ) , A .N . Go de f ro y To p | histo r ic f lo o r pla n o f b u ilding Bo tto m | de sig n dile m m a o f sca le

large

building ne eds

small

‘ appropriate ’ for housing


Housing program The luxurious residential building in which the apartments are created contain spatial and monumental circulation spaces and an entrance lobby with concierge which can friendly receive the inhabitants. The routing of this building is deliberately maintained from the original struc ture as this was a great quality for

the organization of the apartments on the south and the corridor on the north. All of the apartments are facing an inner light-well which is designed as a translucent wall introducing the small scale inside the dwelling. Top | e xe m pla r y f lo o r pla n Middle | h ous ing concept f a cing tr a nslu ce nt w a ll R igh t | pers pe ctive se ctio n o f de sig n

50m 2

50m 2

TRANSLUCENT WALLS more daylight - small size material - luxurious item


Oversized circulation The concept to play with the created scale differentiations becomes visual in the spatial articulation of the oversized circulation spaces. Those are enlarged in scale by creating voids which create a grandiose effect through their

openness and largeness. This is applied to the main entrance hall and the northern corridor. To p | co nce pt o f e nla rg ing spa ce b y cre a ting vo ids M iddle | vie w to circu la ting sta ir s in ma in e ntr a nce Rig ht | spa cio u s co r r ido r b e hind e xisting f a รง a de


LONG SHORT

Apartments Long stay - 50 m 2 Ground flo or [ living ] Mezzanine [ sle eping ] Short stay - 34 m 2 Studio lay-out The created housing program contains both long (months) as short stay (days) accommodations for young professionals. Both providing for this type of demand, with the translucent glass block wall as a special asset inside the apartment. Le f t | f lo o r pla ns o f a pa r tme nts M iddle | im pre ssio n o f sho r t sta y stu dio Rig ht | vie w inside lo ng sta y dw e lling


L eft | s m a l l s c a l e d et a i l s i n fa รง a d e [ m o d el ] R i g h t | t ra n s l uc en t wa l l wi t h furn i t ure el em en t s [ m o d el ]


Special feature | colorfull rooftops

Urban housing in dense vernacular village June 2 0 14 | i n te a m o f thre e

Initiated with a thre e-we ek journey in the northern part of India, this design studio focused on finding a solution to the housing problem in the fast growing city of Chandigarh. Driven by its economic prosperity, the city’s density is becoming unpleasant as vernacular villages are overgrowing their capacities and luxurious high rise communities are sho oting up like mushro oms after rain. Personally interested in cultural differentiations, solving the problem of density in the vernacular villages became the starting point for this design assignment.

Burail - sector 45 Chandigarh, India

housing | culture


Urban strategy for vernacular village Chandigarh, designed by Le Corbusier, was the first modernist planned city in India after the independence in 1947. His initial idea was to create a people-oriented city of long and gre en boulevards and gardens and grandiose civic buildings. His plan consists of a modernistic grid structure, divided into sectors and is built in several phases. Of course there was a ‘before’, consisting of several smaller vernacular villages. Some of these were swallowed and integrated into the new grid structure, others were demolished. Burail, as shown on the images on the right, was one of these. Clear in this case are the strict boundaries, set by the local government to prevent the village from further expansion. As living in this area was relatively cheap, it became a popular destination and the village density grew so fast that its conditions became very bad. Stre ets became very narrow and buildings higher and higher, creating an unpleasant living environment. Improving these conditions while preserving the local cultural traditions is the essence of the design. An important aspect in here was community living. L e ft | ro oftop vi ew of B urail s h ows dens it y and Indian cult ure To p | C handi garh’ s gri d struc ture wit h s ev eral v ernacular v illages Bo t t o m | pl an of B urai l i l l ustrate s building dens it y and randomnes s


Acupuncture The concept of the design intervention is based on maintaining the original structure of the vernacular village while improving the living conditions. This is done by decreasing the building density and replacing several building blocks were ne eded, as an acupunctural approach. This approach is based on the building blocks’ urban position and creates two different types of housing. The first are family houses around a communal courtyard, which is very much appreciated in Indian culture, and the second as stacked living units sharing several facilities. The latter is also very common and allows for interaction. The concept can be repeated in future, gradually improving the conditions. Le f t | co nce pt o f inte r ve ntio ns


Dual approach Both designs have an appropriate transition from stre et to house, dependent on ne eds.

Le f t | imple m e nta tio n o f tw o ho u sing co mple x type s M iddle | individu a l ho u sing u nits w ith sha re d f a cilitie s Rig hts | f a mily ho u se s a ro u nd co u r tya rd


Special feature | fabric skin

Flexible exhibition centre Januar y 20 1 3 | i n te a m o f tw o

Set within the conditions of the assignment, which was to create a dismountable pavilion which could function properly in two opposite climates (Singapore and Amsterdam), the essence of this design is focused on the outer shelter, which creates a climatological buffer for sun and ventilation. The inner spaces are protected by a cover of semi-transparent fabric which can be adjusted to the different ne eds: open to heat up in Amsterdam, closed to co ol in Singapore. In this way the building is flexible to different conditions.

Traveling pavilion, Singapore - Amsterdam

| technology


Climate shelter Key to the climate concept of this design proposal is the position of the sun and the orientation of the building. The building volumes inside the shelter are made from glass [white] and wo od [gray] and positioned in the right way towards or from the sun dependent on the ne ed of heat of co oling. The semi-transparent fabric shelter has a little shed to prevent the high sun from entering while allowing the low sun to penetrate. It also functions as a double skin which allows for a natural ventilation system through the creation of the stack effect. This skin is also integrated with photo-voltaic foil which collects enough energy to maintain the climate.. L e f t | i m p re ssi on of tra vel i ng pa vi l i on To p | s u n posi ti on i n both si tua ti ons M i d d l e | c l i ma te c onc ept Si nga po re B o t t o m | c l i ma te c onc ept Amsterdam


L e f t | fro n t vi ew t o i n n er vo l um es un d ern ea t h s h el t er [ m o d el ] Ri g ht | to p v i e w w i th w o o d en c o n s t ruc t i o n s a n d s em i - t ra n s p a ren t fa bri c [ m o d el ]


Special feature | smart ro of

Re-design glass house faculty Architecture Decembe r 20 1 3

The objective was to resolve a current climatological problem at the faculty of Architecture (TU Delft) was the task given within this project. A major issue of this faculty is the glass houses that were built for a temporary use of five years and therefore not designed to last long. The problems are the high temperature variations, very hot in summer and cold in winter, and leaking ro ofs due to bad detailing. This project concentrates on finding innovative and smart solutions to deal with these problems, with the focus on technology rather than design.

Faculty of Architecture, TU Delft, Netherlands

| technology


Prismatic glass It is known that it is hard to control the climate inside a glass house. The biggest issue is the entry of the energy of the sun and this is where the solution is to be found In summer the temperature is to o high, therefore the heat should be kept outside; while in winter this is the opposite: the sun heat should be captured and kept inside. A smart solution to cater for both is the use of prismatic glass, which reflects the high summer sun and lets through the low winter sun. As this is just a layer in-betwe en two glass panels this is not hindering the light infiltration. Within the ‘re-design’ of this glass house, the ro of is covered with these prismatic panels and the façade with rotatable shutters. Le f t | co nce pt o f pr ism a tic g la ss vo lu me To p | w inte r situ a tio n e xisting M iddle | su m m e r situ a tio n e xisting Bo tto m | pr inciple o f pr ism a tic g la ss


Detailing Positioned in a way that the prismatic panels would function to their maximum capacity (reflecting most sunlight, so facing south), a ste el framework construction was designed to support these. The ste el framework maintains the purpose of the lecture ro om inside this volume.

The fo of and faรงade are two different elements but with the same purpose. The faรงade consists of ste el support with rotatable shutters on the outside. Both ro of and faรงade can be partially opened for natural ventilation. Le f t | co nstr u ctio n f o r ro o f su ppo r t M iddle | 3D f a รง a de / e xplo de d Rig ht | 1 : 1 0 co nne ctio n pa ne ls


professional


Office | corporate In collaboration with Dirk Zwaan.

First project within Fokkema & Partners in which I joined the final DO phase, which was designed by Dirk Zwaan. This means I was responsable for the architectural drawings of flo or plans, walls, ceilings, 3D visualisations in Sketchup and detailled drawings for furniture fabrication. With this project I made my first encounter with furniture design, detailling and materialisation. My favourite element is the metallic perforated scre en with a pattern of numbers which was inspired by the clients profile, that of an accountant company. L e f t To p | Ma teri a l i sa ti on browns L e f t D o w n | Materi al i sati on meta l l i c R i g h t To p | Pantry - c offe e area R i g h t D o w n | Metal l i c spac e di vi de r wi th numerous pa tter n


Office | banking & leisure In collaboration with Diederik Fokkema and Anne-Marie Bo on.

Transformation project of former clothing boutique into banking office. Within their renewed concept the company invites their customers to enjoy a nice cup of coffe e. The two-storey building consists of a public ground flo or which serves as a multifunctional me eting ro om with flexible cubicals and a coffe e bar. The upper flo or contains the corporate area for the employe es themselves. This carefully designed interior combines rough concrete with soft, sandy fabrics and se eks contrast with blue and black materials to create a balanced atmosphere.


Within this project I was responsible for , and have learned the following items: - spatial interior design - sketch-up skills - rules and things to know for setting up permit drawings (omgevingsvergunning) - materialisation of flo ors, walls, ceiling and furniture - detailled drawings of furniture elements, ready for fabrication - attend professional me etings with client and external parties - contacting suppliers for specifications of their products Le f t | Gro u nd f lo o r Rig ht | F ir st f lo o r N e xt Pa g e Le f t | M a te r ia lisa tio n o f inte r io r Rig ht | Re nde r - co f f e e b a r F o llo w ing pa g e Le f t | Re nde r - ne w co ncre te / w o o d m u ltif u ntio na l sta ir s Rig ht | M a te r ia lisa tio n o f inte r io r


Transformation & housing In collaboration with Saskia Roelofs-de Tombe and Rick Rij kse.

Within this existing building, originally designed for housing and currently in use as office, housing is being re-introduced in the form of luxurious apartments for expats. In collaboration with Urban Climate Architects, Fokkema & Partners was asked to design the interior. Personally I was responsable for the design of the front do or element, located in the interior hallway, which is in line with the idea of highend materialisation in the entire interior. The natural stone flo oring continues in an elegant front do or portal with some subtle details. Le f t | Re nde r - inte r io r f ro nt do o r in ha llw a y to a pa r tm e nt Rig ht | M a te r ia lisa tio n o f f lo o r ing


2017 fascination of edited photos | light & shadow | glass | patterns * Edited photo by Fan Ho

Portfolio | Floor Brinks  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you