Polisidrott nr.5-2020

Page 1


polisidrott

OMSLAGSBILD

En tidning från Svenska Polisidrottsförbundet | Nr 5 - 2019 SPM > GOLF

Sandras stilrena seger

SPM > TRIATHLON

Nu som olympisk distans

SPM > FOTBOLL

Gemenskap och spelglädje

SPM > CYKEL

Historiskt stort i Göteborg

SPM > OCR

Uppåt väggen mitt i city STYRKELABBET /Allt s0m är bra med träning

Här kommer Anders Åkerlund på sista hindret, ett löpband i brant vinkel och inställt på hög fart, precis innan mållinjen. Foto: Paul Åkerman

34

5-2019 3

10 16 26

2

40

LEDAREN

22 SPECIALEN

40 SPM • FOTBOLL

Ses vi på nästa tävling?

Allt det positiva med träning

3

26 SPM • OCR

46 WPFG • KINA

32 NORDISKA TÄVLINGAR

53 INBJUDNINGAR

SPM • CYKEL

Historiskt i Göteborg

10

Atleter mitt i STHLM city

SPM • SPRINGSKYTTE

Gemenskap, stress och puls

Internationell kalender

16 SPM • TRIATHLON

34 SPM • GOLF

Starka insatser, gott samarbete

Hole in one i Borås

God gemenskap trots regnet

Invigning med extra allt

Tävlingar för Dig!

56 KALENDERN Allt som är på gång

polisidrott Informationstidning för Svenska Polisidrottsförbundet Utgivningsplan 2019: Nr. 1 - vecka 6 Nr. 2 - vecka 15 Nr. 3 - vecka 24 Nr. 4 - vecka 36 Nr. 5 - vecka 44 Nr. 6 - vecka 51 Material till tidningen: Kontakta förbundskansliet för senaste leveransdatum. Artiklar utöver SPM tas in i mån av plats. Mer information på www.polisidrott.se.

Förbundskansliet: Svenska Polisidrottsförbundet c/o Mikaela Kellner Tegeluddsvägen 30 115 40 Stockholm Telefon: 0708 - 38 13 20 E-post: info@polisidrott.se Hemsida: www.polisidrott.se Ansvarig utgivare: Mikaela Kellner Förbundskansliet

Redaktör: Mikaela Kellner Förbundskansliet Layout: Bengt Sager Förbundsmedia AB Adressändring: Förbundskansliet

Annonsering: Förbundsmedia AB Folke Bernadottes väg 445 256 57 Ramlösa Telefon: 040-602 14 00 Tryck: Danagårds Litho AB


Mikaela Kellner Vice ordförande Generalsekreterare

”Jag hoppas jag väckt intresse hos er att anmäla er till något av våra mästerskap” Nu är det exakt tre år sedan jag tillträde som generalsekreterare för Svenska

Polisidrottförbundet. Helt galet vad tiden går fort. Då jag tillträdde tillsattes även en helt ny styrelse. Jag och övriga styrelsemedlemmar såg verkligen fram emot att utveckla och stärka idrotten inom polisen. Trots den ekonomiska begränsning som vi haft har polisidrotten vuxit under dessa tre år vilket är så glädjande . Vi har infört flera nya polismästerskap som har blivit succé och dragit en hel del poliser till tävling. Några av de nya mästerskapen jag vill nämna är OCR, Funktionell fitness och padel.

OCR har sitt ursprung i den engelska ”mud runs” som genomfördes på 80-talet där loppet

i sin tur hämtade inspiration från militära hinderbanor. Idag är det en av världens snabbast växande sporter med tusentals utövare över hela världen. En av sportens stora fördelar är att alla kan vara med och tävla och utmana sig själva oavsett vilken nivå man befinner sig på. Nu i september kördes SPM i OCR i samarbete med Action Run Stockholm vilken blev en succé och kommer upprepas även nästa år.

Funktionell Fitness är det träningskoncept som expanderat mest i världen under de senaste tio åren. Det har varit på tiden att detta blivit ett Svenskt Polismästerskap. Mästerskapet kommer gå av stapeln i december och för andra året i rad sker tävlingen på Stockholmsmässan i samband med Fitnessfestivalen. Fantastiskt rolig och publikvänlig tävling där atleterna testas i en mängd olika discipliner för att i slutändan få fram den mest vältränade polisen i Sverige. Padel går av stapeln kommande helg för andra för andra året i rad. Detta mästerskap lockade så mycket anmälningar att man var tvungen att stänga långt innan sista anmälningsdag. Troligen måste detta utvecklas till nästa år med kvalspel för att sedan avgöra allt i ett slutspel.

Någon stort som även kommit tillbaka är Svenska Polisidrottsförbundets medlemskap i det Nordiska förbundet. 2017 började med att skicka ett gäng poliser till Island för att spela Nordiska mästerskapen i golf. 2018 åkte fyra damer och fem herrar till Trysil på Nordiska mästerskapen i skidor och skidskytte. Efter omfattande uttagningar skickade vi i somras ett dam- och ett herrlandslag i fotboll till Estland. Och förra veckan var sju starka löpare i Danmark och sprang maraton. Nästa år kommer vi själva stå som värd för Nordiska mästerskapen i orientering.

Jag hoppas att jag väckt intresse hos er att anmäla er till något av våra mästerskap. Jag hoppas också att vi ses på någon tävling framöver. Mikaela Kellner Generalsekreterare och vice ordförande 2 • polisidrott


SPM > CYKEL > GÖTEBORG Medaljör D20 MTB. 1:a Marie Krysander, Östersund. 2:a Lisa Östman, Dalsland, kunde inte närvara på prisutdelningen.

Medaljör i bästa mästerskapet E

tt händelserikt och historiskt Cykel SM genomfördes i Göteborg den 11–12 september. Göteborgs Polismäns IF stod för värdskapet i samarbete med Räddningstjänsten Storgöteborg. Planeringen startade redan efter förra årets SM och målsättningen var solklar; vi ska bli det största och bästa mästerskapet hittills. Allt flöt på bra i planeringsskedet och tanken var att landsvägstävlingen skulle gå som ett så kallat GP, dvs på en kort varvbana på Volvos testbana och mountainbiketävlingen skulle förläggas i Skatås.

>> Målsättning-

en var solklar: vi ska bli största och bästa mästerskapet hittills Med endast ett par månader till start visade det sig att Volvos bana inte längre var aktuell då det pågick upphandling med Polisen angående polisbilar. Vi inledde därmed en in-

tensiv jakt på ny bana. Till slut bestämde vi oss för att landsvägstävlingen skulle gå som ett individuellt tempo på 30km. Deltagarna startar en och en och kör mot klockan. Detta är en populär disciplin då det inte krävs vana i klungkörning. Vi jobbade hårt med att försöka nå ut till alla poliser och brandmän och anmälningarna tog fart. 98 poliser och brandmän anmälde sig till de två dagarna vilket gör 2019 års mästerskap till ett av, om inte det största i historien. Många ideella timmar följde för att knyta ihop säcken och många av

polisidrott • 3


Christian Biörserud, Göteborg.

Marie Krysander, Östersund Medaljörer >>> H40 MTB. 1:a Daniel Knudsen, Göteborg. 2:a Mattias Johansson, Uddevalla. 3:a Ola Holmberg, Halmstad.

<<< Peter Thomasson, Göteborg, vinner specialpriset på tempotävlingen för snabbast på racer. 4 • polisidrott


Start för H40 MTB.

dessa förlades i skogarna runt Skatås med pannlampa och pilar. Dock var vi 6 motiverade och engagerade arrangörer och alla hade sina ansvarsområden. So far so good.

Andreas Åkesson, Göteborg.

Sedan blev det riktigt spännande. Dagen innan tempot hörde SPIFs grenansvarig Lars Staf av sig och sa att det pågick vägarbete på tävlingsbanan när han provkörde den. Vi hade haft full koll på Trafikverkets planeringskalender för arbeten men gick snabbt in och kollade igen. Mycket riktigt hade ett arbete plötsligt inletts på morgonen innan SM med trafikvakt och hela baletten. Det har inte utförts arbeten på den vägen sedan 1200-talet så det kändes helt osannolikt. Ett snabbt besök på plats och samtal med arbetarna gav ett lugnande besked; inget arbete på vägen den dagen. Vi kunde sova gott.

Peter Thomasson, Göteborg.

Johan Svensson, Skövde.

polisidrott • 5


Polisen, vår främsta partner.

www.vikingsverige.se

6 • polisidrott


På tävlingsdagens morgon vaknar vi till nästa smäll. E6 är avstängd precis i höjd med tävlingsbanan på grund av översvämning. Tankarna snurrade. Hur ska alla deltagare hinna fram till start?

Marcus Claudelin, Göteborg.

På väg mot tävlingscentret hör vi trafikmeddelandet där bilister uppmanas att ta en omväg, via vår tävlingsbana! Den vägen har inte använts som omväg sedan 1200-talet (mycket anrik väg som ni förstår) och leder egentligen ingenstans. Om någon i Hällingsjö tar illa upp ber jag om ursäkt. Vi möts mycket riktigt av kilometerlånga köer 4 timmar innan start. Dessbättre hinner det lösas upp och samtliga deltagare hinner till start. Tävlingen blev en succé på en mycket uppskattad bana. Knappt 30km lätt böljande med fantastisk natur. 15km fram till en vändpunkt efter en kortare stigning och sedan 15km tillbaka. Lars Staf fick tyvärr bryta då hans elektroniska växlar havererade precis i starten. Lina Andersson hade åkt från Ängelholm och hann ta ett tramptag innan kedjan gick av. Riktigt tråkigt för båda.

Medaljörer H30 MTB. 1:a Peter Thomasson. Göteborg. 2:a Stefan Olofsson, Malmö. 3:a Jonas Hedén, Göteborg. Medaljörer D30 Tempo. 1:a Marie Krysander, Östersund. 2:a Maria Wiklund, Göteborg.

Med en minut kvar till min egen start slår det mig plötsligt. ”Var f-n är medaljerna!?” Vi hade tänkt på ALLT men helt missat medaljerna! De var beställda sen länge men levererades aldrig. Vi hade släppt det i väntan på en leveransbekräftelse. Med 30 sekunder till start högg jag tag i arrangörskollegan Björn Eriksson som agerade funktionär för dagen. Av en händelse så är Björn den mest dekorerade cyklisten i Polismyndighetens historia och hans medaljskåp täcker med råge samtliga medaljörer i dagens tävling. Björn körde gasen i botten, naturligtvis utan att för den delen bryta mot på platsen gällande trafikföreskrifter, och hämtade hela skåpet hemma i Mölndal. SMHI hade därefter gissat rätt för första gången sedan 1200-talet och regnet öste ner på exakt utlovad tid, och i precis samma stund som jag startade mikrofonen för att utannonsera prisutdelningen. Hela församlingen, inklusive rekvisita, förpassades snabbt in i aulan där Hällesåkers förskola fick bevittna 2019 års mästerskaps första prisutdelning. De svenska mästarna korades; Caroline Augustsson från Skövde, Marie Krysander från Östersund, Peter Tomasson från Göteborg, Marcus Claudelin

polisidrott • 7


från Göteborg och Patrik Söderhjelm från Västerås. Tempo är en klass där det oftast används tempo- och triathloncyklar med särskilda aerodynamiska fördelar. Därför införde vi även ett specialpris till den snabbaste deltagaren på ”racer”. Peter Tomasson från Göteborg knep detta specialpris. Den traditionsenliga banketten hölls i Polisens Sportcenter i Kallebäck. Drygt 50 deltagare fick avnjuta en tacobuffé signerad en f.d. mästerkock från en lokal stjärnkrog. Det delades ut pris i lagtävlingen, de tre snabbaste från samma klubb, där Göteborgs Polismäns IF vann polisklassen och Räddningstjänsten Halmstad vann brandklassen. Därefter höll Richard Larsén ett mycket uppskattat föredrag om sitt liv som elitcyklist samt erfarenheter som testledare och träningsfysiolog. Dag 2 väntade en tuff och teknisk mountainbikebana i Skatås. Damerna samt H50 skulle avverka 4 varv på den ca 2,7km långa banan och övriga klasser 5 varv. Regnet dagen innan hade gjort banan en aning lerig men fullt körbart och strålande solsken i kombination med lite vind gjorde att åtminstone klipphällarna hann torka något. Dagens medaljer kom dessutom med express från leverantören. Startfältet var så stort att vi tvingades genomföra tävlingen i 3 olika

>>

PLACERINGAR

MTB D20 1. Marie Krysander, Östersund 2. Lisa Östman, Dalslandspolisens H30 1. Peter Tomasson , Göteborg 2. Stefan Olofsson, Malmöpolisen 3. Jonas Hedén, Göteborg H40 1. Daniel Knudsen, Göteborg 2. Mattias Johansson, Uddevalla 3. Ola Holmberg, Halmstad H50 1. Patrik Tiderman, Stockholm 2. Johan Svensson, Skövde H60 1. Per-Erik Olsson, Dalsland 8 • polisidrott

startgrupper för att undvika trängsel på den tajta banan. De allra flesta tog sig genom tävlingen utan konstigheter och banan var mycket uppskattad. Visst, den var tuff och teknisk och den ovana kan ha upplevt den som svår, men det är trots allt mountainbike och dessutom mästerskap. Årets svenska mästare i MTB blev; Marie Krysander från Östersund och Peter Tomasson från Göteborg som alltså båda knep dubbla guld, Daniel Knudsen från Göteborg, Patrik Tiderman från Stockholm. Per-Erik Olsson från Dalsland blev tyvärr enda deltagaren i H60 men fick en symbolisk medalj.

Medaljörer H40 Tempo. 1:a Marcus Claudelin. 2:a Tony Martinsson, Malmö. 3:a Daniel Knudsen.

Lars Staf passade i sitt avslutningstal på att meddela sin kommande pensionering från uppdraget som grenansvarig på Polisidrottsförbundet. Nu hoppas vi på att en lika engagerad ersättare kliver fram och fortsätter arbetet med att lyfta fram cyklingen inom polisidrotten. 2013 hade vi ingen SM-status. Idag har vi nästan 100 deltagare och vi tror att vi kan bli ännu fler med snygga och väl genomförda arrangemang och god marknadsföring. Göteborg tackar alla deltagare för fantastiska prestationer och god kamratskap! Vi ses nästa år! Text: Marcus Claudelin

SPM / cykel GÖTEBORG / 11-12 SEPTEMBER 2019 Tempo D20 1. Caroline Augustsson, Skövde 2. Lisa Östman, Dalsland D30 1. Marie Krysander, Östersund 2. Maria Wiklund, Göteborg H30 1. Peter Tomasson, Göteborgs 2. Stefan Olofsson, Malmö 3. Mathias Henricsson, Örebro H40 1. Marcus Claudelin, Göteborg 2. Tony Martinsson, Malmö 3. Daniel Knudsen, Göteborg H50 1. Patrik Söderhjelm, Västerås 2. Mats Eriksson, Polisutbildningen Södertörn 3. Christer Stevring, Helsingborg

Medaljörer H50 Tempo. 1:a Patrik Söderhjelm, Västerås. 2:a Mats Eriksson, Stockholm. 3:a Christer Stevring, Helsingborg. Medaljörer H30 Tempo. 1:a Peter Thomasson, Göteborg. 2:a Stefan Olofsson, Malmö. 3:a Mathias Henricsson, Örebro.


polisidrott • 9


SPM > SPRINGSKYTTE > STOCKHOLM

Springa och skjuta

med stress och hög puls Målgången 10 • polisidrott


s

Måltavlor från segraren i H21, Erik Månsson, Dalapolisen (bilden t höger)

>> Springskytte är mycket tjänstenära, du får en uppfattning om handhavandet med tjänstevapnet och hur skjutskickligheten fungerar under stress och hög puls.

F

redagen den 23 augusti 2019 var alla polisanställda inbjudna till gemenskap och tävling i Svenskt Polismästerskap i springskytte. Platsen var Stockholmspolisens skytteförenings skjutbana i Grimsta. På denna platsen har skjutbanan legat sedan mitten av 1950-talet och hela tiden ägts av Stockholmspolisens

>> skytteförening. Stockholmspolisen som myndighet hyrde in sig här och bedrev sin vapenutbildning för alla poliser på denna plats fram 1988. Tjänstevapnet var då Walther 7,65. Sig-Sauern tog vid med ett helt nytt upplägg i utbildningen som kom att bedrivas på inomhusskjutbanor. 1999 arrangerade Sverige World

Police & Fire Games i Stockholm. En av 60 grenar var Biathlon, springskytte och den tävlingen hade vi på denna underbart vackra skjutbana. Springskytte är mycket tjänstenära och alla deltagare får en bra uppfattning i hur var och ens handhavande med tjänstevapnet, och skjutskicklig-

polisidrott • 11


Stenvalvet äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för god samhällsservice.

Fastighets AB Stenvalvet, Adolf Fredriks Kyrkogata 2, 111 37 Stockholm | stenvalvet.se

FOR THOSE WHO MAKE THE WORLD SAFER. www.stanleysecurity.se

12 • polisidrott


het, fungerar under stress och hög puls. Stressen består för de flesta i ordet TÄVLING, pulsen får du upp genom att förflytta dig i eget tempo 1 km mellan varje skjuttillfälle, tjänstevapnet bär du med dig. Avståndet är 20 meter, efter varje varv skall du skjuta 6 patroner i egen takt, första gången med en hand, övriga fem gånger med stödhand dubbelhandsfattning. Du

ska skjuta 18 skott mot nedre tavlan och 18 skott mot den övre. När alla kommit i mål efter sammanlagt 6 km förflyttning och avlossat 36 skott är spänningen på topp. Dags för markering. Alla träffar i svart ger – 0 sekunder i tillägg, vitt 6-5-4 ger 30 sekunder i tillägg och 3-2-1-miss ger 60 sekunder i tillägg till löptiden. Man

har två precisionstavlor per deltagare. Denna dagen regnade det ihållande från morgon till kväll. Nej inte riktigt. En kvart innan tävlingens början slutade det regna och regnet återkom först när vi var klara. Men väderleken, liksom mörker och kyla är ingredienser som vi poliser måste räkna med att vi kan hamna i

Dags för gemensam start. Genomgång av tävlingsregler innan start med tävlingsledare Sune Söderström.

polisidrott • 13


under tjänsteutövning, stresspåslag, osäker information och plötsligt i värsta fall även tvingas avfyra våra tjänstevapen med avsedd träffbild. Otroligt svåra situationer men med träning, mycket träning, kan allt bara bli till det bättre. Om du och din kollega tror er veta respektives skjutkapacitet efter stress och hög puls kan ni försöka anpassa ert ingripande efter detta. Vi hoppas att många poliser och polischefer ser denna gemenskap och tävlingsgren som mycket nyttig för alla. Även att få delta, kämpa, gemenskap, kunskapsutbyte under trevliga former är trivselfrämjande åtgärder som är nog så viktigt att erbjuda sin personal. I samband med medaljutdelning i vår klubbstuga bjöds samtliga deltagare på förtäring. Ni är alla välkomna till start nästa år 2020 någonstans i vårt avlånga land. Text: Sune Söderström Foto: Liselott Såmark Markering av träffarna. Erik Månsson, segrare i H21 springer ut på nästa varv.

Starten har gått. Magnus Kurki, Lennart Rehnström och Göran Palm.

14 • polisidrott


>>

PLACERINGAR

H21 1. Erik Månsson, Dalapolisen 2. Kristoffer Carlström, Karlstadspolisens ISF 3. Mats Hallberg, Motalapolisen H35 1. Mikael Agnebo, Stockholms Polisidrott 2. Jonas Häll, Dalapolisen 3. Daniel Takayama, Stockholmspolisens Skf

SPM / SPRINGSKYTTE STOCKHOLM / 23 AUGUSTI 2019

H50 1. Mickael Sjöstedt, Stockholmspolisens Skf 2. P-O Danielsson, Dalapolisen H65 1. Våge Strålin, Karlstadspolisen 2. Sune Söderström, Stockholmspolisens Skf 3. Lennart Rehnström, Stockholmspolisens Skf

Första skjuttillfället, frihand för alla.

Erik Månsson, Dalapolisen, hade tagit med egen supporter.

Våge Strålin och Lennart Rehnström. Ulf Edberg iväg på nästa löprunda.

polisidrott • 15


SPM > TRIATHLON > KARLSBORG

Tack fรถr starka insatser

16 โ ข polisidrott


ser och gott samarbete Erika Magnusson Skövdepolisens IF kom i mål som 3e dam, väl vid målgången fick hon för ett starkt genomförande av loppet en ”High Five” av tävlingsledaren.

>> Vi fick som vi

önskade en ökning av antalet deltagare i årets tävling. Vi hoppas ännu fler vågar ställa upp nästa år. polisidrott • 17


Svenska Polismästerskapen i Tri-

athlon arrangerades för första gången i Karlsborg. Distansen som också var ny för i år på Polis SM var på olympisk distans som innebär 1,5 km simning, 40 km cykling och 10 km löpning.

Innan start hade de flesta fullt upp med att få ordning på all sin utrustning vilket är en viktig del i triathlon. Att veta var man har sin utrustning som man ska använda under loppet, exempelvis att allt ligger lättillgäng-ligt och att man vet var man har sin cykel när man kommer upp från vattnet. Det kanske låter konstigt men när man är ansträngd, stressad och det står x antal andra cyklar på en liten yta är det inte helt självklart. Loppet började med simning och starten gick i Bottensjön strax intill Karlsborg Camping genom att tävlingsledaren på ett traditionellt sätt sköt ett startskott i luften med signalpistol. Simningen var en en-varvs bana där man skulle runda två bojar. Det var till en början fint väder och ganska lugnt vatten, men efter ett tag blev det från det ena till det andra andetaget helt plötsligt mörkt och ett oväder kom över oss. Som tur var hade alla kommit upp ur vattnet innan åskovädret kom. Först upp ur vattnet efter endast 22 min 26 sek var James Archer, Uppsalapolisens IF han hade då en klar ledning med 3 minuter och 3 sekunder mot tvåan Joakim Stenman, Linköpingspolisens IF. I damklassen var det Caroline Augustsson, Skövdepolisens IF som var först upp ur vattnet också med en klar ledning med 3 minuter och 53 sekunder mot tvåan Anna Johansson IF NFC Linköping. Efter simningen var det dags att växla till cykel, få av sig våtdräkt och övrig simutrustning för att få på sig cykelhjälm, skor och nummerlapp. Cyklingen var på en två-varvs banan där man cyklade genom Karlsborg centrum, ut till Mölltorp för att vända där och sedan tillbaka till Karlsborg. Cyklingen blev en tuff utmaning för många då det var kraftigt skyfall som orsakade mycket vatten på vägarna och dålig sikt. Men detta hindrade ingen av våra deltagare. Under cyklingen gjorde Joakim Stenman en stark cykelinsats och plockade in tappad tid mot ettan James Archer. Joakim stod också för dagens bästa cykeltid på 1 h 02 min 46 sek. När det var dags för växling var det mycket spännande då Joakim låg endast 24 sekunder bakom James. Johan Dire från Göteborgs polismäns IF växlade in som 18 • polisidrott

Caroline Augustsson fick den bästa löptiden i damklassen, 42 min 30 sek och därmed kunde hon säkra guldet. På bilden Caroline på väg mot mål. <<< Erik Månsson Dalapolisens IF gjorde en mycket stark löpinsats och plockade flera placeringar under löpningen, Erik slutade på en 4e plats.

Anna Johansson IF NFC Linköping hade klipp i steget under löpningen och såg inte ens trött ut inför målgång. Efter en stark insats och ett ihållande tempo under hela loppet kom Anna på 2a plats.


Caroline Augustsson Skövdepolisens IF kom först upp ur vattnet i damklassen. Vid det laget hade regnovädret slagit till och en mycket blöt cykling väntade.

Områdespolisen visade sin närvaro under loppet och hjälpte till bland annat med att dirigera trafik på ett ställe under cykelmomentet. På bild ser vi områdespolisen Marlen tillika ordförande Skövdepolisens IF som fotar simstarten.

polisidrott • 19


trea, och låg då 2 minuter och 52 sekunder efter ettan. Detta innebar att hela tävlingen skulle avgöras under det sista momentet, löpningen. I damklassen stod Caroline Augustsson för den snabbaste cykeltiden på 1 h 4 min och 8 sekunder, vilket innebar att hon utökade ledningen inför löpningen. När det var dags att växla in för löpning låg tvåan Anna Johansson 5 minuter och 6 sekunder bakom Caroline, och trean Erika Magnusson Skövdepolisens IF låg 13 minuter och 28 sekunder bakom tvåan Anna. Efter cyklingen var det då dags för det sista momentet på tävlingen, löpningen som också var en två-varvs bana som bland annat gick utmed Bottensjön och genom Karlsborg Camping. För de allra flesta deltagarna hade vädret spruckit upp till löpningen och det bjöds återigen på sol precis som innan tävlingsstarten.

I mål var det många som var glada efter att ha genomfört tävlingen och de flesta tycktes vara nöjda med sina prestationer. På bilden ser vi Fredrik Johansson och Erika Magnusson som kramar om varandra i målområdet efter att båda ha gjort starka genomföranden av tävlingen. Prisutdelning i damklassen

Henrik Barkestam har precis genomfört sitt första varv på löpningen vid fototillfället.

20 • polisidrott

I herrklassen blev det som väntat en tuff strid under löpningen, bästa löptiden stod James Archer för på 39 min 49 sekunder, därmed höll han också i ledningen genom hela loppet! Johan Dire gjorde också en stark löpinsats och lyckades därmed ta sig förbi Joakim Stenman vilket resulterade i silver till Johan och brons till Joakim! Guldmedaljören James Archer Uppsalapolisens IF fick en sluttid på 2 h 9 min 37 sek. Silvermedaljören Johan Dire Göteborgspolismäns IF fick en sluttid på 2 h 14 min 42 sek. Bronsmedaljören Joakim Stenman Linköpingspolisens IF fick en sluttid på 2 h 17 min och 46 sek. I damklassen stod Caroline Augustsson för den snabbaste löptiden på 42 min 30 sek och hon ledde genom hela loppet. Efter starka löpinsatser höll Anna Johansson andraplatsen och tog hem silvret. Erika Magnusson knep tredjeplatsen och fick brons.


Guldmedaljören Caroline Augustsson, Skövdepolisens IF fick en sluttid på 2 h 15 min 15 sek. Silvermedaljören Anna Johansson, IF NFC Linköping fick en sluttid på 2 h 21 min 45 sek. Bronsmedaljören Erika Magnusson, Skövdepolisens IF fick en sluttid på 2 h 42 min och 41 sek. Innan årets evenemang kring Polis SM Triathlon var slut så bjöds det på buffé i målområdet för alla deltagare, vilket var bra då det gick åt en del energi under loppet. I vanlig ordning var det också prisutdelning där plaketter från polisidrottsförbundet, pokaler och hederspriser delades ut. Tidigare år har Polis SM arrangerats på Tjörn på medeldistans som innebär 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning. I samband med att Tjörn Triathlon arrangerade sin sista tävling förra året, var vi år tvungna att hitta en ny samarbetspartner. Innan vi bestämde oss för vilka vi ville samarbeta med så passade vi på att fundera över om det var något i övrigt som vi ville förändra. Vi kom fram till att vi ville prova att köra Polis SM i Triathlon på en kortare distans i år med förhoppning om att fler skulle våga ställa upp.

Lycka hos Erika Magnusson Skövdepolisens IF när hon är på väg inför målgång efter en mycket stark prestation i hennes första triathlontävling.

Då tävlingsansvarig på polisens sida själv jobbar i Skövde var det smidigt att ha en lokal tävling. Tävlingsansvarig har också själv deltagit i Karlsborg Triathlon de två tidigare åren som tävlingen har genomförts, och haft en mycket positiv bild från arrangemanget, därav kändes Karlsborg Triathlon som ett bra beslut. Vi fick också som vi önskade en ökning av antal deltagare i Polis SM, förra året var vi 11 deltagare, i år 16. Vi hoppas givetvis på att ännu fler vågar ställa upp nästa år. Nu arbetar vi med utvärdering av tävlingen, vi har bland annat skickat ett antal frågor till årets deltagare. Vi tar också gärna emot förslag eller önskemål från andra som kanske inte var med i år, men som skulle vilja vara med framöver. Har ni sådana idéer eller andra frågor får ni gärna höra av er till någon av undertecknade. Vi som arrangörer är nöjda med årets Polis SM i Triathlon men vi hoppas också på att kunna göra tävlingen och allt omkring ännu bättre till nästa år. Slutligen vill vi från Skövdepolisens Idrottsförening passa på att gratulera alla deltagare till starka insatser och hoppas att ni vill delta nästa år igen! Vi vill även passa på att tacka Karlsborg Triathlon för det goda samarbetet och för att vi fick vara en del av er tävling! Text: Caroline Augustsson Bild: Marlen Blom

Prisutdelning i herrklassen

>>

PLACERINGAR

HERR 1. James Archer, Uppsalapolisens If 2. Johan Dire, Göteborgs Polismäns If 3. Joakim Stenman, Linköpingspolisens If

SPM / TRIATHLON KARLSBORG / 1 SEPTEMBER 2019 DAM 1. Caroline Augustsson, Skövdepolisens IF 2. Anna Johansson, IF NFC Linköping 3. Erika Magnusson, Skövdepolisens IF polisidrott • 21


Specialen/Styrkelabbet

>> Under en period får

Polisidrotts läsare ta del av artiklar från Styrkelabbet, en prisbelönt blogg som drivs av sex eldsjälar som brinner för träning och hälsa. Bloggen syftar till att hjälpa intresserade att få bättre resultat av sin träning. I bloggen finner man hundratals pedagogiska artiklar och guider helt gratis.

Träningens positiva effekter

Vill du leva länge och på köpet bli starkare, smartare och gladare? Vid det här laget har du knappast missat att träning och motion är bra för dig. Men exakt hur bra vetenskapen har visat att det är, och på hur många områden träningen har positiva effekter, har du kanske inte järnkoll på. Låt då det här inlägget bli som en crash-course för dig. Efter att ha läst boken Hälsa på recept fick jag själv upp ögonen för nya områden där träning och motion har en stor positiv effekt på vår hälsa, vilket inspirerade mig till att sätta ihop det här inlägget med några av de mest betydelsefulla effekterna som träning och motion har på din kropp enligt mig. Innan vi kommer till listan ska det dock sägas att effekten på till exempel din hjärna och ditt hjärt- och kärlsystem är lite olika beroende på om du till exempel tränar pulshöjande konditionsträning som ökar din syreupptagningsförmåga, eller om du med styrketräning bygger upp en muskelmassa som skyddar dig mot stress och dammsu22 • polisidrott

ger blodet på fetter och socker. Väldigt många av effekterna vi kommer att gå in på snart får du redan om du bara rör på dig så att pulsen höjs lite i 30 minuter om dagen, förutsatt att du inte sitter still för mycket i övrigt. En del effekter kräver dock lite högre arbetsintensitet för antingen hjärtat eller musklerna. I slutet av inlägget har jag satt ihop en liten lista med rekommendationer åt dig som vill träna för att fånga in alla hälsofördelarna! De positiva hälsoeffekterna av att träna och motionera! Okej, till själva listan! Eller listorna, faktiskt. Låt oss börja med lite riskminimering. Och, observera att det här inte på något sätt är en fullständig lista.

Träning minskar risken för: l Att dö i förtid med ungefär 30-50 %. l Hjärt- och kärlsjukdomar (den vanligaste dödsorsaken i Sverige) med upp till 50 %. l Flera former av cancer (den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige). Fysiskt aktiva personer har 30-40 % lägre risk för tjocktarmscancer. Fysiskt aktiva kvinnor har 20-30 % lägre risk för bröstcancer. l Diabetes typ 2 med upp till 40-60 % (ungefär en halv miljon svenskar har diabetes typ 2, och ytterligare en miljon svenskar ligger i riskgruppen för att utveckla det). l Benskörhet (var tredje kvinna och var sjätte man över 70 år är drabbad). l Fall och fallskador (en väldigt vanlig orsak till försämrad livskvalitet hos äldre). l Alzheimers (fysisk aktivitet är den enskilt mest viktiga påverkbara riskfaktorn för alzheimers). l Demens (träning spelar större roll för om du får demens eller ej, än vad det gör om du har demens i släkten). l Åldersrelaterad minskning av kognitiv funktion, som minne, koncentrations- och uppmärksamhetsförmåga. (vissa av dessa minskningar börjar redan i 30-års åldern om du inte tränar) l Stroke med 11-22 %. l Parkinsons sjukdom med 20-30 %. l Depression (depressionssymptom


minskar till och med även om du inte ens har diagnosticerad depression!) l Ångest. l Ryggvärk (drabbar upp till 80 % av alla människor någon gång i livet) l Vanlig förkylning och andra infektioner. Skönt att minska risken för allt det där! Träning verkar faktiskt vara så nära ungdomens och vitalitetens källa vi bara kan komma. Fantastiskt! Men det var vad du undviker, vad får du om du börjar träna då? Observera att flera av punkterna i listan nedan är något av inverser till listan du just läste. Förlåt mig. Det här är förresten inte heller en fullständig lista. Träning förbättrar: n Din syreupptagningsförmåga, din styrka och muskelmassa. n Ditt humör och gör dig gladare. n Din kognitiva förmåga, så som förmågan att ta in och förstå information, beslutsfattande (innefattar exempelvis planering och logiskt tänkande), hastig-

heten på ditt tänkande, minne. n Hippocampus, hjärnans minnescentra, växer eller bevarar sin storlek istället för att krympa med 0,5-1 % per år efter ~30-års ålder. n Din sömn, vilket i sig för med sig en myriad av positiva effekter. n Din förmåga att hålla vikten och hjälper dig att gå ner i vikt. n Ditt blodsocker, dina blodfetter och ditt blodtryck. n Din insulinkänslighet. n Ditt immunförsvar. n Impulskontrollen hos barn (särskilt hos barn med ADHD) och kanske även hos vuxna. n Din livskvalitet när du blir äldre. n Din ork och energi, vilket gör att du kan spendera mer tid att göra vad du älskar, med de du älskar, och under många fler år. Träning verkar inte vara mindre än en mirakulös universalmedicin. Förklaringen är inte konstigare än att våra kroppar är gjorda för rörelse, och rörelse krävs för att vi ska må bra och fungera som vi ska. Men hur ska du träna då? Rekommenderad dos träning för att stärka kropp och hjärna!

Det är som sagt viss skillnad i vilka effekter du får av konditionsträning och styrketräning, och för bästa hälso-effekt bör du ägna dig åt båda två i någon utsträckning. Lite riktlinjer för dig som vill fånga in hela spannet av positiva effekter: > Styrketräna 2-3 gånger per vecka. > Konditionsträna 2-3 gånger per vecka. > Bryt upp långa perioder av stillasittande (till exempel med några minuters bensträckare varje timme). Några riktlinjer om hur träningen kan bedrivas. > Utför styrketräningen med vikter tyngre än 70 % av ditt max, och fokusera på att täcka in hela kroppen med hjälp av flerledsövningar. Utför minst två-tre set till utmattning per övning för att bygga muskelmassa och styrka. > Utför konditionsträningen vid drygt 70 % av maxpuls och sikta på att komma upp i 30-45 minuters träningstid, eller om du föredrar det: utför ungefär 4-6 st högintensiva intervaller. Intervallerna kan vara allt från 30 sekunder till fyra minuter och bör vara nära maxkapacitet (men som

polisidrott • 23


Specialen/Styrkelabbet ändå låter dig klara av alla intervallerna), med ett par minuters vila mellan (så att du kan prestera bra i nästa intervall). Det är aldrig varken för tidigt eller sent för att börja träna, och det allra bästa du kan göra är att påbörja en träningsvana som du behåller livet ut. Det tål att upprepas att träning verkar vara så nära ungdomens källa vi kan komma. Sluta aldrig träna! En sista sak: Du är gjord för att röra på dig. Träning får din kropp att fungera

som den ska, och får dig att må bra. Finns någon i din närhet som du tror inte känner till de fantastiska effekter som träning har på kropp och hjärna? Dela gärna den här artikeln i så fall! Om du vill ha en repetition eller hellre lyssnar än läser så kan du spana

Fotnot: Denna artikel är ursprungligen publicerad på Styrkelabbet.se

Vi på Polisidrott är glada att vi får dela med oss av Styrkelabbets fantastiska artiklar i vår tidning. År 2014 belönades Styrkelabbet med Guldhjärtat i kategorin ”Årets blogg/hemsida”. Bloggen har även rankats som en av Sveriges bästa träningsbloggar av både Muscles och Cision. Flera olika författare medverkar. Styrkelabbet har även gratis träningsapp som finna att ladda ner för både iOS och Android. Mikaela Kellner

Med kunskap och erfarenhet utvecklar vi samhällsfas�gheter. Polisen är en vik�g hyresgäst som vi hjälper med bra lokaler för fram�den. 24 • polisidrott

in avsnitt 42 av Styrkelabbets podcast, som handlar om precis det här ämnet. TEXT: Daniel Richter


GoSportive NORDIC CHOICE HOTELS

UPP TILL 20 % RABATT

PÅ EN UPPLADDNINGSNATT

Alla idrottsutövare vet att en god natts sömn kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Med våra fem olika hotellkedjor på över 100 destinationer är vi helt säkra på att vi har en hotellsäng som passar just dig. Sov gott och vakna som en vinnare när det verkligen gäller. Boka på choice.se/idrott

För individuella idrottsgäster gäller 20 % rabatt på Quality Hotel™, Quality Resort™ & Clarion Hotel® och 15 % rabatt på Comfort Hotel® & Clarion Collection®

CHOICE.SE/IDROTT – Hotell på över 100 destinationer i Norden

polisidrott • 25


SPM > ocr > stockholm

Hinderbanelรถpning m

26 โ ข polisidrott


mitt i Stockholm city >> Vi kunde njuta av en fin

bansträckning, mitt i huvudstaden. Alla peppade varandra och fick en teamstärkande aktivitet genom sitt deltagande.

Årets Polis SM I OCR (Ob-

stacle Course Racing) hölls lördagen den 21:a september och var den fjärde upplagan av polis SM i denna tävlingsform. Hinderbanan var uppbyggd mitt inne i huvudstaden och startade i Rålambshovsparken och hade målgång i Kungsträdgården. Det var första gången mästerskapet arrangerades i samband med Action Run Stockholm, därmed bjöds deltagarna på nya utmaningar och hinder längs med banan. Tävlingen ramades in av finväder, 18 grader varm och strålande sol. Det var bitvis ganska mycket publik som följde loppet. Med andra ord hade vi fina förutsättningar för en rättvis och trevlig tävling.

Bansträckningen var 8 km och innehöll 41 hinder. Poliserna startade i två startheat med två minuters mellanrum. Första hindret kallades “fire log” och gick ut på att deltagarna skulle hoppa över/genom ett antal eldslågor som drevs av gasol. När starten gick passerades detta spektakulära hinder med tydlig beslutsamhet av samtliga i polisklassen. Därefter fortsatte banan bort mot Fredhällsparken via några passager av lite mer traditionella “klättra över” hinder. Greppstyrkan sattes därefter på prov vid Smedsuddsbadet då det var dags för ett klätterhinder där man skulle klättra horisontellt genom en ställning, även kallat “rig”, genom att använda olika typer av grepp. Om man ramlade ner så var

Fin utsikt från klätterhinder längs med banan.

polisidrott • 27


Återsamling efter loppet. Högt tempo och bra teknik i början av loppet.

28 • polisidrott


Hela team Sierra i Low Rig samtidigt. Snabba fötter på avslutande löpbandet.

Hindret A-frame i Kungsträdgården. det tre försök och därefter 10 stycken burpees som gällde innan man kunde fortsätta vidare. Vid stadshuset fanns två stora hinder med vertikal klättring uppför ett nät samt två väggar. Det hinder som det snackades mest om på förhand var det sista hindret – löpband i kraftig vinkel uppåt som var inställd på hög fart. Detta hinder är även känt från tv-programmet gladiatorerna. Här bjöds publiken på fina prestationer genom löpning i högsta hastighet för att nå upp till målet. Det som kännetecknade poliserna var att man hjälptes åt och pushade varandra lite extra. Det viktigaste vid ett Polis SM är kanske inte tävlingsmomentet utan kamratskapen med kollegor som kommer och deltar från hela landet. Detta var något man kunde se då vi hade flera lag, där kollegor gått ihop på arbetsplatsen och körde loppet tillsammans. De kunde njuta av en fin bansträckning mitt i huJoakim och Sara, polisstuderande på Södertörns polisutbilding, var med i tävlingen.

polisidrott • 29


vudstaden, alla peppade varandra och fick en teamstärkande aktivitet genom sitt deltagande. I lagtävlingen segrade Team Sierra från Stockholm, de svarade för den bästa teaminsatsen vi sett på polis SM hittills. Damklassen vann Caroline Viklund, från Västra Götaland med tiden 1:06:16 och i herrklassen korsade David Urbach mållinjen först på tiden 56:20.

Team NFC på plats innan start.

Ett av banans mest utmanande hinder var en multi rig där man klättrar genom utan att nudda marken.

Den fysiska ansträngningen för dagen var en kombination mellan att springa, klättra och bära föremål. För att klara hinderbanan behövde deltagarna en bra uthållighet, koordination samt smidighet. Den mentala utmaningen att besluta sig för att genomföra det man har gett sig in på kan ha dykt upp någon gång under tävlingsdagen. När man sedan klarat av uppgiften kommer oftast en skön känsla. Alla dessa förmågor har man nytta av i tjänsten som polis och kan tränas genom hinderbanelöpning – så varför inte passa på att testa nästa års polis SM i OCR!? Stort tack till alla inblandade i mästerskapet! Text och foto: Paul Åkerman Starten för Polis SM i hinderbana 2019

30 • polisidrott


Team Xtreme från Strängnäs är laddade innan race.

Vinnande laget i Polis SM Hinderbana lagklassen 20

Top 3 dam.

Skön känsla att komma i mål. Nikolas, Jenny, Joakim, och Mattias körde tävlingen som ett lag, Team Xtreme.

Caroline Viklund ger en segerintervju på scenen efter loppet.

>>

Team Xtreme passerar hinder nr 12 av 41.

PLACERINGAR

HERR 1. David Urbach 2. Ludvig NilHeim 3. Zacharias Lauberg

SPM / OCR STOCKHOLM / 21 SEPTEMBER 2019 DAM 1. Caroline Viklund 2. Therése Eliasson 3. Jenny Andersson

polisidrott • 31


NORDISKA POLISMÄSTERSKAP/LÅNGTIDSPLANERING SPORT

2020

2021

2022

FOOTBALL

2023

2024

2025

2027

Sweden

GOLF

Norway

Denmark

HANDBALL

Sweden

Norway

MARATHON

Estonia

ORIENTEERING

Sweden October

SHOOTING

Iceland 17-21/9

SKIING VOLLEYBALL

2026

Estonia

Finland Denmark

Norway

GEC O - A L L Y OU NEED GECO – ALL YOU NEED PRISVÄRD AMMUNITION I ALLA KALIBRAR Tyska ammunitionstillverkaren Geco representerar ett mycket brett sortiment med olika funktion och prestanda för både pistol och gevär. Geco ammunition uppfyller stränga krav på miljövänlighet, precision och kvalitet. Dessutom till mycket gynnsamma priser.

L YOU NEED RUAG-AMMOTEC.SE / GECO-MUNITION.DE

32 • polisidrott


polisidrott En tid nin g

a frå n Sve nsk

PRENUMERERA

9 t | Nr 1 - 201 tsfö rbu nde Pol isid rot

DIETISTENS SVAR

Tjockare av ? kvällsmaten

INNEBANDY

Så mycket bättre

ESS FUNKTIONELL FITN

Där vilja, kraft och kondition avgör ACHVOLLEY

• BE FOTBOLL

FOTBOLL/MARATON

Nu formas landslagen

NG

GAR PÅ GÅ

T • TÄVLIN

• PORTRÄTTE

Polisidrott hem i brevlådan

Du som är polisanställd, före detta polisanställd eller polisstuderande erbjuds av FörbundsMedia AB att få tidningen Polisidrott gratis hemskickad till din bostadsadress. Intresserad? Hör då av dig till kansliet på via info@polisidrott.se. Prenumerationen kostar 60 kronor och ger dig fyra nummer per år hem i brevlådan. Sätt in pengarna på bankgirokontot 129-4149, som tillhör Svenska Polisidrottsförbundet. Skriv ”Polisidrott” i fältet för meddelanden. Kom ihåg

att uppge namn och fullständig adress, oavsett om inbetalningen görs via postgirotalong eller via internet. Utgångsdatum för prenumerationen står till höger om ditt namn på tidningens baksida. Du måste själv hålla reda på, när det är dags att betala in för fortsatt prenumeration. Adressändring görs till kansliet via info@ polisidrott.se

ROSERSBERGS SLOTTSHOTELL WEEKENDS, FEST, BRÖLLOP, JULBORD OCH MÖTEN PÅ KUNGLIGT SLOTT Upplev Rosersbergs Slottshotells storslagna miljö - Sveriges enda kungliga slott där privatpersoner kan bo, konferera och anordna fester. Nyhet! Med start våren 2019 kan du boka slottsweekends med livets goda, läs mer på vår hemsida. www.roserbergsslott.se | welcome@roserbergsslott.se | 08-12 20 20 00

RS_Annons_Polisidrott_126x92_20190326.indd 1

polisidrott 2019-03-26 14:38:08 • 33


SPM > GOLF > BORĂ…S

>> Extra roligt

att fler tjejer deltar

Sandras stilrena seger i seniorklassen 34 • polisidrott


polisidrott • 35


Polismästerskapet i golf spelades i 8 klasser varav 3 damklasser. Extra roligt att fler tjejer deltar i SM. Under inspelsdagen öppnade sig himlen ett antal gånger och åskan mullrade rejält. Banan höll ändå bra men tävlingsledningen var dock nervös inför Alla tjejer samlade

36 • polisidrott

dag 1 då SMHI lovat stora mängder regn med åska. Det visade sig att SMHI inte prickat sin prognos och åska och regn uteblev. Fuktigt och varmt gjorde dock spelet lite chansartat men dag 1:s shot-gun

gick ändå bra och relativt snabbt. Dagens slag var hole in one av Jonas Diös, Uppsala på hål 17. Under dag 1 spelades även lagtävlingen som vanns av Johan Molander och Martin Andersson, Norrköping före Tomas Jönsson/ Jan Lundgren, Stockholm och John Abra-


hamsson/Fredrik Bohlin, Kalmar. Det var många fina resultat under dag 1 och extratävlingen vanns av Carl Svensson, Norrköping. Hela 9 spelare gick på sin hcp eller bättre. Under dag 2 var vädret riktigt bra med lite vind och sol. Det var löpande start

John Abrahamsson, vinnare av Herr Senior, gör birdie på hål 17.

från 07.00 så en del fick gå upp tidigt efter en trevlig bankett på Bogensunds Hotell i Ulricehamn. Herrar 70 började och där försvarade Jan Lundgren, Stockholm sitt spel från dag 1 och vann före Arthur

Andersson, Göteborg. Det var fler som försvarade sin plats från dag 1. I herrar 60 segrade Mikael Essman, Göteborg och herrar 50 segrade Tomas Jönsson, Stockholm efter bra spel. Martin Andersson, Norrköping ledde från start till mål i herrar 40, en

Dan Cederquist puttar medan Ingemar Gudmundsson tittar på.

Herr Senior medaljörer. Johan Molander, John Abrahamsson och Kristian Nilsson.

D60 medaljörer, Marie Tjäder, Karin Sjöblom och Lena Öbrink.

polisidrott • 37


Dam senior medaljรถrer. Helene Rosander, Sandra Alrud och Rebecca Lindquist.

<<< Lena Matthijs fรถrbereder sitt slag.

D50 medaljรถrer. Lena Matthijs, Ann Bohlin och Helen Wikstrรถm .

38 โ ข polisidrott


tidigare segrare bland seniorerna. I de tre damklasserna blev det 2 Göteborgsvinster då Karin Sjöblom vann D 60 och Sandra Alrud tog hem damer seniorer. Det blev en ”hemmavinst” genom Ann Bolin från Borås som vann D 50 klassen. När det gäller herrar seniorer var det spel av högsta klass. I ledarbollen gick Kristian Nilsson, Halmstad som tidigare vunnit flera titlar. Han spelade tillsammans med två +hcp;are, John Abrahamsson, Kalmar och Johan Molander Norrköping. Mycket hög klass på spelet och där drog John det längsta strået på de sista hålen. John har spelat på stora touren i Norden samt gått på college i USA. Antagligen en av de bästa golfarna inom polisen historiskt sett. Banan höll mycket bra klass trots regn innan tävlingen. Åsundsholm är en pärla som många spelare återvänder till och många av spelarna lovordade arrangemanget och banan.

Ann Bohlin mot vinst i D50.

Göran Brofeldt, deltagit i många SPM, puttar.

Text: Kjell Fasth Foto: Martin Lööf

H40 medaljörer. Kristoffer Sköld, Martin Andersson och Tommy Sundstedt. John Abrahamsson med vandringspris herr senior.

Medaljörer H70. Arthur Andersson, Jan Lundgren och Ingvar Larsson

>>

PLACERINGAR

SPM / golf borås / 29-30 augusti 2019

Herr Senior 1. Abrahamsson John, Kalmar 2. Nilsson Kristian, Halmstad 3. Molander Johan, Norrköping

Herr 70 1. Lundgren Jan, Stockholm 2. Anderson Arthur, Göteborg 3. Larsson Ingvar, Falköping

Herr 40 1. Andersson Martin, Norrköping 2. Sköld Kristoffer, Eskilstuna 3. Sundstedt Tommy, Stockholm

Dam senior 1. Alrud Sandra, Göteborg 2. Lindquist Rebeca, Malmö 3. Rosander Helene, Göteborg

Herr 50 1. Jönsson Tomas, Stockholm 2. Hylén Jörgen, Malmö 3. Toth Mats, Jönköping

Dam 50 1. Bolin Ann, Borås 2. Matthijs Lena, Borås 3. Wikström Helene, Borås

Herr 60 1. Essman Mikael, Göteborg 2. Hertzberg Thomas, Karlstad 3. Brofeldt Göran, Karlstad

Dam 60 1. Sjöblom Karin, Göteborgf 2. Tjäder Marie, Stockholm 3. Öbrink Lena, Malmö

polisidrott • 39


SPM > FOTBOLL > ESKILSTUNA

>> Regnet kändes helt plötsligt inte som ett problem, det fanns något mycket varmare i luften - gemenskap!

Härlig gemenskap i blötan N

ästan skrattretande… 3 dagar innan SM ska gå av stapeln så drar ovädret återigen in över Eskilstuna. 3 hela dagar med ihållande regn, regn utav bara f.n dessutom. Nåväl, lagen hade ju klarat sig galant de tidigare två åren, så varför skulle de inte göra det nu? Denna gång kändes det som om vi hade läget under kontroll, så när som på vädret. Allt var klart i god tid och det enda som behövdes göras under första speldagen var att ställa i ordning hela evenemanget. Det är visserligen inte så bara när 400 po-

lisanställda stormar in nästan samtidigt. Redan vid 08.00 började de första lagen trilla in, trots att första matchen inte skulle spelas förrän vid 09.30. Det märktes på spelarna och funktionärerna att vi hade skapat något bra de två tidigare åren. Lagen var extremt förväntansfulla när de kom. Glädjen är verkligen total när man ser allas leenden. En del träffas endast en gång om året och det är under detta evenemang! Nu hade även landslagsresan till Estland gjort att en del spelare från

olika lag knutit band som aldrig kommer knytas upp. Det syntes även på de leenden som spelarna visade upp när de återigen fick träffa varandra. Landslagscoach Eriksson kunde inte göra annat än njuta av de scenerna! Regnet som föll kändes helt plötsligt inte som ett problem, det fanns något mycket varmare i luften! Gemenskap! Herrklassen fick även i år öppna PolisSM, det stora antalet lag gjorde att vi var tvungna att låta herrlagen spela första omgången. Herrklassen var tvungen att inför SM spela kval då det stora an-

Haninge jublar när de lyfter pokalen! 40 • polisidrott


Peter Friberg i Karlskrona visar varför han är lagkapten i landslaget! talet anmälda lag inte gick att bjuda in. Tidsbrist och planbrist är den avgörande faktorn. Det är dock väldigt roligt att intresset är så stort. Även damklassen slog rekord i antalet anmälda lag. Hela 12 damlag kom till spel. Otroligt roligt att intresset sprider sig även på damsidan. Kanske kan vi i framtiden nå målet om 16 damlag! Tyvärr drabbades herrklassen av två avhopp i sista stund då trotjänarna Piketen Stockholm var tvungna att dra sig ur. De hade på kort varsel fått väldigt stort inflöde av ärenden vilket gjorde att de inte kunde mönstra ett lag. Trelleborg erbjöds Piketens plats och tackade snabbt JA till vår stora glädje. Trelleborg försökte med ljus och lykta få till spelare på väldigt kort varsel (3 dagar innan turneringen). Tyvärr var de i absolut sista stund tvungna att kasta in handduken även de. Tidigare hade även Älvsborg varit tvungna att dra sig ur, här erbjöds Södertälje/Botkyrka en plats. Lagkapten Jonas Packalén var beslutsam att få ihop ett lag. Han gjorde ett fantastiskt jobb och Älvsborg ersattes utav Södertälje/Botkyrka. Med anledning av Piketen/Trelleborgs avhopp så drabbades ett antal lag därför utav WO matcher då inget av de lagen som slagits ut i kvalet, utöver Södertälje/ Botkyrka och Trelleborg kunde. I första omgången skulle ett skånederby gå av stapeln på herrsidan, men eftersom Trelleborg kastat in handduken fick Malmö med sig en ganska enkel 3-0 vinst på WO. Även nykomlingarna Haninge spelade första omgången, de mötte Linköping/ Motala. Haninge lyckades knipa segern och siffrorna skrevs till 2-0. I de övriga grupperna möttes Västra Fyrbodal och Karlstad, Eskilstuna mötte Kalmar, fjolårsvinnarna Karlskrona tog emot Katrineholm, Norrköping mötte Göteborg, Jönköping mötte Örebro och IPA Norrmalm tog sig an Södertälje/Botkyrka. Södertälje/Botkyrka, Örebro, Karls-

krona, Västra Fyrbodal stod även de som vinnarna i första omgången medan Eskilstuna-Kalmar och Norrköping-Göteborg slutade oavgjort. I damklassens första omgång så mötte förra årets vinnare Norrköping ett laddat Sundsvall, Stockholm Mix mötte Göteborg, Nykomlingen Västerås tog emot Malmö och Stockholm Nord mötte Linköping/Motala. Norrköping och Sundsvall spelade till slut oavgjort medan Göteborg och Stockholm Nord stod som vinnare. Andra omgången bjöd på riktigt jämna matcher på både herr och damsidan. Herrmatchen mellan Karlskrona och Norrköping var en toppmatch. Karlskrona gjorde som de gjort så många gånger förr under SM, de vann. Siffrorna skrevs till slut till 2-0 i en mycket välspelad match. Övriga vinnare i omgång 2 på herrsidan var Örebro, IPA Norrmalm, Haninge, Malmö och Göteborg. I damernas omgång 2 var det Örebro, Trollhättan, Malmö, Stockholm Nord och Göteborg som stod som vinnare. Matchen mellan Norrköping och Stockholm MIX slutade 0-0. Resultatrapporteringen, där hemmalaget hade ansvar för att meddela resultat till sekretariatet flöt på riktigt bra även i år. Appen skötte sig och hemsidan lika så. Detta innebar att lagen hela tiden kunde ”livefölja” sin grupp och andra lags resultat. Hemsidan och appen är ett uppskattat inslag under sm. Det är enkelt för arrangören och enkelt för deltagande lag. Mot slutet av dag 1 började det märkas på planerna att de var blöta. Vissa ställen på några av planerna var mer lera än gräs. Sista delen av dag 1 brukar även vara skadedrabbad och resultaten skena iväg en aning. Men både damer och herrar verkade ha gjort hemläxan och orken höll i sig hela vägen till banketten för båda klasserna. Enda matchen som stack ut var Norrköping-Katrineholm på herrsidan, Katrine-

holm som drabbats av manfall inför sista matchen gjorde konstgjord andning på sitt eget lag och gjorde vad de kunde för att bjuda upp till dans. Tyvärr hade Norrköping annat i kikaren. Resultatet blev ett rekord i mål som troligen kommer stå sig länge historiskt inom polisidrotten. Norrköping vann med hela 15-1. Tyvärr för Norrköpings del så spelade Göteborg och Karlskrona oavgjort i deras sista match vilket ledde till att Göteborg knep andra platsen i gruppen med 1 poäng före Norrköping.

Linköping/Motala och Haninges kaptener var väldigt glada över att tagit hem årets Polis-SM i fotboll. STATISTIK/Polis-SM/fotboll

Antal lag: 28 (16 herr, 12 dam) Antal gjorda mål: 269 (172 herr, 97 dam) Antal spelade matcher: 66 (38 herr, 28 dam)

polisidrott • 41


När dag 1 var avklarad var det dags för den årliga banketten! Ett lika välkommet inslag som själva turneringen verkar det som. Men det märktes än tydligare i år än tidigare år att titeln ”Svensk mästare” börjar betyda något. En otroligt trevlig kväll med middag, live musik och Dj bäddade upp för en lyckad dag 2. Vi hade äntligen lite tur med vädret. Solsken och blåst bäddade för att dag 2 skulle bli lyckad och planerna eventuellt skulle hinna torka upp en aning under dagen fram till finalen. Lagen verkade dock inte bekymrade utan trummade på i full fart, en del lag lite tröttare än andra. Slutspelet spelades likt föregående år både med A- och B-slutspel. B-slutspelet vanns av Eskilstuna i Damklassen och Norrköping i Herrklassen

Norrköping jublar efter ett mål mot Sundsvall

IPA Norrmalm herr värmer upp inför första matchen.

<<< Många fina frisparkar bjöds det på, ibland hamnade de dock inte i mål.

Eskilstuna och Örebros match bjöd på fint spel och hårda kamper.

42 • polisidrott

Till A-slutspelets herrkvartsfinaler gick Haninge, Örebro, Västra Fyrbodal, Göteborg, Karlskrona, Eskilstuna, IPA Norrmalm och Malmö vidare I damklassen gick Göteborg, Stockholm Nord, Malmö, Trollhättan, Örebro, Sundsvall, Norrköping och Linköping/Motala vidare till kvartsfinal. I herrklassen mötte Haninge, Örebro i sin kvartsfinal i och lagen gick inte att skilja på under ordinarie tid. Matchen gick till straffar och där visade sig Haninge vara det starkare laget. Även det andra två kvartsfinalerna mellan Västra fyrbodal och Göteborg, samt IPA Norrmalm mot Malmö var riktigt jämna. Göteborg och Malmö stod dock till slut som segrare i sina kvartsfinaler. I sista kvartsfinalen möttes precis som 2018 Karlskrona och Eskilstuna, men även detta år så var Karlskrona för svåra för värdlaget. Siffrorna skrevs till slut till 5-1 i Karlskronas favör. Om herrarnas kvartsfinaler var jämna så var damernas kvartsfinaler snäppet värre! Samtliga kvartsfinaler slutade 1-0 förutom den mellan Örebro och Sundsvall som var tvungen att avgöras på straffar. Örebro var snäppet vassare under straffläggningen och turneringens målvakt Emelie Waldenborg stod för en fenomenal räddning som tog Örebro vidare till semifinal. Övriga vinnare var Stockholm Nord, Trollhättan och Linköping/Motala som vann Östgöta derbyt mot Norrköping. I herrarnas semifinaler mötte HaningeGöteborg och Karlskrona tog sig an Malmö. Både Haninge och Karlskrona tog kommandot i sina respektive semifinaler. De visade ingen pardon utan forcerade motståndarnas mål från start. Både Haninge och Karlskrona vann till slut sina matcher med 4-1.


I damernas semifinaler möttes Stockholm Nord och Trollhättan medan Linköping/Motala tog emot Örebro. Båda semifinalerna var så där jämna och tuffa som semifinaler ska vara. Stockholm Nord och Trollhättan kunde inte avgöras under ordinarie tid utan straffar fick avgöra. Efter ett par riktigt vassa straffar så stod dock Stockholm Nord som vinnare i första semifinalen. I den andra semifinalen var Örebro från Start favorittippade, ett Örebro som vann sin grupp överlägset. Linköping/Motala som underdogs hade lyckats ta sig vidare som bästa trean. Men... precis när man tror sig veta utgången i en match så blir det tvärtom. Linköping/Motala slet och slet och visade inga tecken av varken trötthet eller bankett. Örebro gjorde vad de kunde för att göra mål på Linköping/ Motala. Men målvakten var omutlig. Precis när man trodde att straffar skulle avgöra så får Linköping/Motala in ett mål. Matchen slutar 1-0 till Linköping/Motala. I herrarnas final skulle nu Haninge möta fjolårsvinnarna Karlskrona. Ett Karlskrona som vunnit 2 år i rad och nu var väldigt samspelta. Haninge ställde för första gången upp som eget LPO vilket gjorde att finalen hade mycket att erbjuda. Matchen började i rasande tempo och Karlskrona förde till matchen. Efter ett tag tog Haninge över och fick även in 1-0. Karlskrona visade dock inte några tankar på att ge upp utan reste sig snabbt. 1-1 var ett faktum och matchen böljade fram och tillbaka. Haninge tog dock över matchen mer och mer och ungtupparna i Haninge visade prov på enorm uthållighet när de konstant löpte på boll efter boll. Karlskronas ork verkade vara på väg att ta slut. 2-1, 3-1 kom i rask takt efter varandra och proppen drogs ur för Karlskrona. Resultatet skrevs till slut 5-1 och nykomlingarna Haninge stod som segrare och Svenska Mästare för första gången! I damernas final skulle Stockholm Nord och Linköping/Motala göra upp om guldet. Lagen hade tidigare mötts i gruppspelet. Då var det Stockholm Nord som var starkast och tog hem segern med 3-2. Skulle Stockholm Nord lyckas knipa segern igen och därmed kunna titulera sig svenska mästare? Linköping/Motala började matchen med att ta ett spelmässigt kommande. De hade inga som helst planer på att släppa ifrån sig segern. Båda lagen drogs med vissa skadebekymmer och planerna var riktigt tunga att spela på. Linköping/ Motala lyckades göra 1-0 och fick mer energi av det. Linköping/Motala började nu trumma på ordentligt. De gjorde även 2-0 ganska tätt inpå och de flesta trodde att matchen var avgjord. Men Stockholm Nord ville annorlunda. Stockholm Nord

Örebros damer värmer upp med landslagsspelarna Kajsa Regnås och Rebecca Öhman i mitten.

Karlskronas Mikael Persson bjuder på turneringens vassaste elástico-fint

Turneringen bjöd även på kära återseende för de som varit uttagna till landslaget. Här är det Ebba Stahre från Göteborg som poserar tillsammans med Peter Friberg och Oscar Lönnborg från Karlskrona. fick straff och från 7 meter gjorde de inget misstag. Matchen stod nu 2-1 och Stockholm Nord fick upp ångan ordentligt. Ett massivt tryck mot Linköping/Motala i slutet höll på att resultera i ett 2-2 mål. Men Linköping/Motala red ut stormen och kunde titulera sig Svenska Mästare. Linköping/Motala som gick vidare som Två helt fantastiska dagar med underbara fotbollsmatcher, kollegor och funktionärer var till ända. Många hundra tim-

mars slit hade äntligen visat sig vara lönt! Att arrangera denna koloss till turnering är hårt slit! Men ni som deltar gör det värt varenda timme! Det är otroligt att se era leenden ert slit och ert jobb för att ta er till Eskilstuna varje år! Nästa år flyttar vi kolossen till Örebro och gör upp kampen där. Turneringen växer! Låt den växa ännu mer! Då ska vi förhoppningsvis även spana

polisidrott • 43


Örebros Marion Nilsson blev utsedd till turneringens bästa spelare på damsidan. Här med Förbundskapten Peter Eriksson. in spelare som är aktuella för polislandslagets resa till Holland Augusti 2021 för World Police and Fire games! Mer info om detta kommer senare.

Ett extra stort tack till:

Emelie Waldenborg, Örebros målvakt, vann pris för turneringens bästa målvakt på damsidan. Här tillsammans med förbundskapten Peter Eriksson Haninges Magnus Söderheim blev utsedd till turneringens bästa spelare på herrsidan. Här med Förbundskapten Peter Eriksson.

• Kassör Björn Öberg i Eskilstunapolisens idrottsförening. Ditt slit innan, under och efter denna turnering, TACK • Rekarnestiftelsen! • Berth Gustafsson för ljudutrustning och speakerutrustning • Pokalhuset för era fina priser! • Profeel för era tält! • Domarna för era insatser! • Förbundsmedia för ert bidrag! • Alla funktionärer, ingen nämnd ingen glömd. Utan er hjälp hade detta evenemang inte gått att genomföra! • SPI! Tack för allt och tack för ert förtroende!! • Eskilstunapolisens idrottsförening • Robert Andersson, Johan Carlsson för hjälp med planering • Nader Ayyad för arbetet med banketten • Christer Sjökvist och LPO Eskilstuna för ert bidrag! • Rikard Gill på Stadium Eskilstuna • Ica Ekängen och Daniel Gustafsson • Time Machine för underhållningen på banketten! • Biff och Grill med Mats Andersson i spetsen! • Ambandshuset för era fina silikonarmband • Pro-Cup.se för hjälp med hemsidan!

Kram på er alla! Text och foto: Peter Eriksson 44 • polisidrott


Damvinnarna Linköping/Motala

Herrvinnarna Haninge

>>

PLACERINGAR

DAM 1. Linköping/Motala 2. Stockholm Nord 3. Örebro 3. Trollhättan

HERR 1. Haninge 2. Karlskrona 3. Göteborg 3. Malmö

SPM / FOTBOLL ESKILSTUNA / 3-4 september 2019 Utmärkelser Bäste spelare herr: Magnus Söderheim, Haninge Bästa spelare dam: Marion Nilsson, Örebro Bäste målvakt herr: Martin Herrlin, Örebro Bästa målvakt dam: Emelie Waldenborg, Örebro

polisidrott • 45


WPFG > judo > CHENGDU, KINA

Team Göteborg >> Vi var tungviktare och här uppe var

de få. Majoriteten av det tyngre skiktet bestod av svartbältare från Korea, Mongoliet, Ryssland och USA och en blandad skara européer. Och så vi. Chengdu, en för mig helt okänd

stad i Kina. När jag tittade i National Geografic’s resebok om Kina stod det två sidor om staden. Det skulle finnas ett panda-center och det var huvudstaden i Sichuan provinsen. Svart-vita björnar vars enda försvar är att de är söta och vansinnigt kryddstark mat, perfekt. Och så bor det mellan 14 och 16 miljoner människor i staden, beroende på hur och vem som räknar. Denna stad skulle 2019 anordna World Police and Fire Games, WPFG.

Sagt och gjort, jag och Björn började lägga upp planerna för en resa i österled. Jag har aldrig varit i Kina så det vara bara att haka på Björn som varit där tillräckligt ofta för att få ett kinesiskt namn, Xiong Da, Stora Björn, från någon form av kinesiskt fem myror är fler än fyra elefanter-program. Och så var det det där med visum. Spontant kändes det som ett hinder likt den kinesiska muren, en vägg av byråkrati. Jag satt i några timmar och fyllde

i ansökan, skrev ut och vi gick till byrån som hanterade ansökningarna. Där stötte vi på patrull efter ca en minut, mitt mellan-namn stod i fel kolumn, allt måste göras om, fick jag till mig från mannen bakom disken. Vad ska ni göra i Kina förresten, undrade han. Delta för polisen i WPFG sa jag och förklarade. Vips var problemet borta, du är ju polis sa mannen, det här ska vi fixa, you are the good guys. Tio minuter senare var båda vår ansökningar i processen och fyra dagar senare fick jag mitt visum. Magiskt. Den 6 augusti lämnar vi Sverige och Air China forslar oss till Chengdu, vi landar tidigt på morgonen och har då inte sovit på 24 timmar. Planen är att snabbt ta oss med taxi till WPFG check in för att skriva in oss och sedan till hotellet för att sova. Jag laddar mentalt för att möta anstormningen av chaufförer som kommer rycka och slita i oss när vi kliver ut i ankomsthallen, som det brukar vara i större städer. Jag har fel och något som kommer upprepa sig otaliga gånger under resan sker här. När vi kliver ut i ankomsthallen är det inte hugade taxichaufförer som möter utan WPFG-volontärer, som pratar engelska och gör allt i deras makt att hjälpa. En buss, faktiskt flera bussar, står redo att ta oss till the athletes village där vi ska checka in. Bara att kliva in och åka. Perfekt. Väl framme inser vi också att vi bor

Efter vinsten i BJJ med Gi. 46 • polisidrott

rakt över gatan från athelets village, ”vår” arena där vi ska tävla är en enorm kongresshall där allt från BJJ, armbrytning och hockey anordnas, så ock även den administrativa delen. Här råkade jag försäga mig, vi hade inte våra läkarintyg med. De glömdes bort och här var de helt oumbärliga enligt den som skrev in oss. I det administrativa fallet fick jag med mig Björn. Vi måste ha dem annars kan ni inte tävla. Ok, vi behöver en läkare, i Kina... Vi fick två volontärer med oss och så begav vi oss ut för att hitta ett sjukhus och läkare. Ett sjukhus i fel riktning, en EKG undersökning och någon form av hjärnscanning senare var det klart. Det tog bara 5 timmar. Med tanke på att vi inte sovit på över ett dygn när vi gjorde testerna så var det ändå ok, tydligen. Tillbaka och nytt försök med att skriva in oss, godkända. Den 7e var det dags för invigning. Samling 14:50 för avresa, åter igen, bra roddat Chengdu. Athletes Village fylldes med deltagare från världens alla hörn och exakt 14:50 började busskaravanen rulla, på tomma gator. Polismyndigheten i Chengdu stängde av farvägen för all annan trafik än oss. Uniformerad personal stod längs vägen och korsningar var avspärrade. Det tog ändå 40 minuter att ta sig dit, Chengdu är stort, väldigt stort. Björn och jag hade, för att det inte skulle råda några tvivel om vilket land vi kom ifrån tagit på oss vikingahjälmar, plastsvärd, våra tävlingskläder samt så bar vi en stor svensk flagga. Vi hade inte riktigt räknat med att vi kunde vara exotiska i detta i fjärran östern.


på äventyr i Chengdu

Den eldsprutande invigningen Jag har aldrig och kommer troligtvis aldrig att bli så fotograferad som jag blev denna dag. Det är svårt att säga hur många som faktiskt var på läktaren när vi klev in, halva arenan hade delats av med hjälp av en gigantisk scen. Läktaren var fullsatt. Det visade sig också att hela invigningen sändes på kinesisk tv. Att WPFG var en stor sak för både Chengdu och Kina märktes, de sparade inte på krutet, bokstavligt talat. Det blev en invigning med extra allt, jag trodde personligen att nu är det nog slutscenen i invigningen tre gånger. Varje gång rullade de in fler motorcyklar, jeepar, brandbilar eller ökade mängden krut i fyrverkeriet eller statister på arenan. De följande dagarna spenderade vi med att turista runt i Chengdu tillsammans med Martin och Hanne som nu anslutit från Göteborg.

Vår invägning skulle ske dagen innan tävlingarna, så även regelgenomgången. Klockan 15:00 skulle invägningen starta och vår plan var att hänga på låset, det visade sig inte behövas.

och hade inget emot att avbryta fastan i förtid. Ingen av oss hade några problem med vågen eller registreringen, vi hade ju läkarintygen å allt.

Vi gick förbi kring 11:00 för att testa vågen och då visade det sig att både invägningen och registrering hade startat, på eget initiativ av någon driven hjälpreda. Sagt och gjort, vi hämtade våra Gi’s

På kvällens regelgenomgång anslöt SJJF’s internationella representant och han var milt sagt riktigt förbannad. Det visade sig att då han inte var närvarade vid den tidiga registreringen hade flertalet med svart bälte i judo och collegiate brottare anmält sig till att tävla som nybörjare. De hade hävdat att de inte var säkra på reglerna inom BJJ, vilket känns som en rätt dålig ursäkt då de har år av tävlingserfarenhet från Judo och brottarmattor, en del från VM.

/ORDLISTA/ BJJ Brasiliansk Jiu Jitsu SJJF Sport Jiu Jitsu Federation, federation som vill få Brasiliansk Jiu Jitsu att bli en OS-gren Gi Den klassiska vita, blåa eller svarta tygdräkt inom japanska kampsporter. No-Gi Snarlika regler som BJJ Gi, du får dock inte greppa i kläderna. Deltagaren bär shorts eller tights samt en lång eller kortärmad tshirt så kallad Rashguard.

Dessutom var det både Gi och No-Gi på samma dag, finalerna skulle ske dagen efter, något som var nytt. Vinna eller försvinna med andra ord. Så kom tävlingsdagen, vi hoppades att Kina lärt sig från det kaos om brukade uppstå på de andra tävlingarna. Så blev

polisidrott • 47


min hand reses och jag har tagit guld. Vi klappar om varandra och han viskar: In Gi, I will destroy you! Ok, det var nytt. För mig är tävlingarna kollegiala, vi vill inte skada varandra samtidigt som vi inte vill förlora. Vi är vapenbröder oavsett land och färg på uniform. Jag skakade av mig det och tittade bort mot Björn som fortfarande kämpade mot sin motståndare. Björn leder på poäng och dominerar bra rakt igenom. Plötsligt, tiden är över. Domaren samlar Björn och hans motståndare, och när han vänder dem om mot publiken hinner Björn se poängen. Vinst.

Björn efter sin seger i No – Gi. det inte, det blev något värre. Det ska dock sägas att de ville väl. När vi på tävlingsdagen tittade på våra grupper stod vi utan motståndare, i både Gi och No-Gi. Vi hade alltså valet att kliva upp och ta emot vår medalj där den enda ansträngningen skulle vara klivet upp på pallen. Vi konstaterade att vi hellre skulle förlora mot en bättre motståndare än att ta med en sådan medalj hem. Sagt och gjort, vi tog oss snabbt till inskrivningen där den brasilianske representanten för SJJF förstod vårt argument. Jag skickades ner till det lägre åldersspannet eftersom det inte fanns några tyngre, Björn fick kliva upp i vikt. Ok så då skulle vi få möta antingen yngre förmågor eller tyngre, vi ryckte på axlarna och gav tummen upp. Sen infann sig kaoset. Det positiva i det var att vi varit där förut och försökte ta det med ro, svårigheten är att kunna värma upp när du inte vet vilken tid du ska upp på mattan och prestera det yttersta. För vår del handlade det om att inte stressa upp, äta och dricka bra samt att inte stelna till. Västerländska namn på knagglig engelska började ropas upp, de blandades med en överlägsen mängd asiatiska. Kina hade satsat stort, det hade de i alla grenar. Vi var dock tungviktare och här uppe var de få. Majoriteten av det tyngre skiktet bestod av svartbälten från Korea, Mongoliet, Ryssland och USA och en blandad skara européer och så vi. Plötsligt var det dags, mitt namn ropades upp 48 • polisidrott

tillsammans med min motståndare, en bosnier med svart bälte i Judo. Det sista Björn sa till mig innan jag klev upp på mattan var, gör din grej, den där när du rycker ner han. Jag hälsar på de tre domarna och ställer mig framför min motståndare. Bakom honom ser jag Björn kliva upp på mattan bredvid, där sprack coachningen för oss båda. Vi hälsar och börjar cirkla runt. Min motståndare försöker greppa efter mina armar, jag vet att han tränat och tävlat i judo länge så jag vill inte möta honom på hans villkor. Jag ser i ögonvrån att Björn har tagit sig till marken, hans koreanska motståndare är av samma virke som min. Jag minns vad Björn sa och testar, jag greppar om motståndarens nacke och hoppar upp för att få tag i den, han drar sig bakåt så jag testar snabbt igen. Den sitter! Huvudet är där under min arm. Jag tar mig snabbt till marken och kopplar greppet djupare och får även till kopplingen med benen och drar. Inget händer, jag försöker hålla ett hårt grepp, jag vet att sitter inte tekniken kommer jag ha mjölksyra resten av matchen. Drar så hårt jag kan, ingen reaktion från min motståndare, jag hör min amerikanske vän och kollega Chris ropa från sidan att fortsätta dra. Plötsligt känner jag det, han klappar av. Kan det vara sant? Jag vann, guld. En magisk känsla att äntligen ta guld, overklig men sann. Jag är i dimma, det tog 40 sekunder,

Glädjen där är svår att beskriva, en knyten näve och vrålet, jaaaaa! Vi möts mellan mattorna, klappar om varandra och inser att vi i princip tog guld samtidigt. Helt fantastiskt! Att vi två med det svenska lejonet på låret och de tre kronorna på axlarna får kliva upp på pallen och få guldmedaljen hängd över huvudet med den svenska flaggan i näven är oslagbart. Det var dock en kort tid att smälta och ladda om. Vi bytte om och drog på oss våra Gi’s. Björn hade en match att gå i nästa moment inom BJJ. Det visade sig att mina matcher skulle gå dagen efter så jag värmde upp med Björn Eftersom det inte fanns några yngre i Björns viktklass blev motståndet en viktklass upp i samma ålder. Det kan låta lite, för Björn blev det dock en rejäl ökning då han redan befinner sig i den näst högsta viktklassen. Det innebär att gossarna i hans nya klass inte behövde leva på sliding cube innan invägningen, de har helt enkelt ingen övre viktklass. För en gångs skull var alltså Björn minst. Så var det dags, Björn och en mongol möts och skakar tass. Då alla av våra motståndare i Gi hade svart bälte i judo, ville vi inte stå upp allt för länge. Strategin var att ta dem till marken så fort som möjligt. Björn drog med sig mongolen snabbt till marken, nackdelen med denna strategi är att de flesta inom judo har starka, för att inte säga mycket starka nävar, de är även specialister på att hålla i dominanta positioner. Så hände här. Mongolen kopplar ezekiel choke, (se ordlistan). Björn lyckas vrida runt sig och mongolen och hamnar ovanpå, hinner få två poäng och börjar försvara. Jag står bakom sargen som omger mattan och ropar att han ska driva på för att komma ur och att han leder på poäng. Då händer det som kan hända i vår sport, Björn somnar av


På väg in mot invigningen. Efter matcherna i Gi. tekniken. Jag reagerar instinktivt när min kompis sövs av mongolen, jag tar sargen i ett kliv och ska in och hjälpa honom. Inte från mongolen utan mer sjukvårdsmässigt ska tillstyrkas. Jag blir snabbt stoppad av siddomaren och inser att Björn får hjälp och kvicknar till. Han har dock förlorat. Jag kommer runt för att kolla läget med honom. Björn mår bra och berättar att han insåg att han fick poängen när han hörde mig ropa och det sista han tänkte inom han somnade var ”Yes, jag vinner”. Både Björn och jag går vidare till finalerna nästa dag. Så resten av dagen spenderades med återhämtning, cross-fit med Hanne och Martin och resten av Team Sweden som formats under veckan. Dag två är i princip en repris av första dagen. Jag är dock betydligt lugnare än gårdagen, när isen är bruten efter första matchen är det av någon anledning bättre. Så är det dags för mig. Proceduren är den samma, en omklappning av min coach Björn, sen in mot mattan. Jag fokuserar på det jag ska göra och jag börjar hälsa på domarna – nice beard. Va? Där bryts min fokus. En siddomare, den andra asiaten jag sett med skägg hälsar och ger mig en tumme upp. Han får mig att faktiskt inse var jag är och att det är ett event jag ska ha kul i. Samtidigt som det är på blodigt allvar är vi alla kollegor. Jag hälsar på min motståndare som lånat ett blått bälte. Matchen är i gång. Min motståndare hin-

ner greppa min krage och jag satsar på en nedtagning som snabbt försvaras och vi hamnar på marken med mig underst. Jag försöker ursinnigt vräka bort mannen som håller mig fast. Jag hör mina svenska vänner ropa och peppa och jag ger det jag har i kroppen. Han är stark, väldigt stark. Jag kan inte få loss hans nävar runt mig, Det är här Judokas är som starkast, det känns som en alligator låst sin käft runt mig och jag kan inte bända upp den. Vi döms upp och jag dyker igen. För ner honom men han försvarar. Så böljar matchen fram och tillbaka, non stop. När den är över är jag helt färdig, jag har gett allt och jag har svårt att andas. Tyvärr är det inte min hand som lyfts när matchen är över. Vi tackar varandra och jag stapplar ut och jag stupar på uppvärmningsmattan, får vatten av en funktionär. Björn klappar om mig och jag försöker smälta förlusten. I dag var han bättre. Björn värmer upp med en isländsk kollega medan jag samlar mig. Sen är det dags för honom att fightas om bronset. Det blir en match mot ytterligare en mongol. Björn cirklar runt mongolen för att han inte ska få ett stabilt grepp. Matchen är hård och Björn driver runt mongolen och de hamnar på marken. Här etablerar Björn en bättre position och kan dominera sin motståndare. Björn låter honom inte återhämta utan kämpar hela tiden mer ekonomiskt och tröttar ut honom. Han samlar poäng och när matchen är över höjs Björns hand välförtjänt till en seger om bronset. När vi senare, när allt är över i the athle-

tes village, sitter och reflekterar över vad vi presterat kan vi konstatera några saker. Björn har gått en av sina bästa matcher. Han kunde få till sin plan från start och det märktes. Allt föll på plats och segern var välförtjänt. Att få till sin plan från start är viktigt och att kunna hålla den är en nyckel till framgång. Mitt dyk i den först matchen gav också utdelning direkt. Jag hatar att förlora, så min förlust och trots det en bronsmedalj känns speciellt. En acceptans av att jag där och då förlorade mot en person som var bättre, att inte ge efter utan driva på till slutet, må det bära eller brista. Jag frågade honom efter vad han menat med det han sa efter vår första batalj. Han hade förlorat flera matcher i judo och var bestört. Han skulle åka hem till fru och två barn utan att ha fått prestera. Så efter vår sista holmgång var han nöjd, han hade tagit ett silver efter en förlust i finalen. You know, in our match you destroyed me, sa han med ett leende. Team Göteborgs ytterligare öden och äventyr i Kina visade sig bli många och helt fantastiska. Det kräver en helt separat berättelse. Jag valde att fokusera mot matchdagarna i denna artikel och jag vill också passa på att rikta ett stort tack till vår sponsor MP-SEC för allt stöd! Må väl alla så ses vi på mattan om inte förr! Text: Jan Zachrison

polisidrott • 49


SMIDDA OPTISKA PRECISIONSVERKTYG OÖVERTRÄFFAT SÄKRA TILLFÖRLITLIGA SIKTESSYSTEM MED EXTREMT LÅG LIVSTIDSKOSTNAD. OPTIK MED LJUSTRANSMISSION AV ALLRA HÖGSTA KLASS.*

ACOG®

Advanced Combat Optical Gunsight >1 miljon “in service” LED eller batterifri

HD XR™ Night Sights

MRO®

Bright & Tough™ tritium sights

Miniature Rifle Optic

Tritiumbelysta sikte och korn med mycket hög kontrast

Ingen tubeffekt och tuffast i klassen.

RMR®

Ruggedized Miniature Reflex Instinktivt snabbt punktsikte till pistoler. LED eller batterifri

SNIPE-IR™ - Trijicon EO

VCOG®

Variable Combat Optical Gunsight

AccuPower® / AccuPoint®

Brilliant thermal systems Kompakt Mil-Spec och suverän bildkvalitet

Variabelt men ändå stryktåligt som ACOG. LED

Kikarsikten med belysta riktmedel. LED eller Batterifri Fiberoptik-Tritium

Variable rifle scopes, 1-8x / 1-6x

*Värden uppmätta av oberoende institut. Vid jämförande tester med andra fabrikat placerar sig Trijicon ALLTID bland toppskiktet.

Venatio AB – Trijicon Master Distributor in Scandinavia since 1995 – info@venatio.se – www.venatio.se – 035-228252

50 • polisidrott


Vill du arrangera ett SPM? >> 2019-20

>> TÄVLINGSKALENDER

Tävlingsdatum 15-16 november 6 december 25 jan

Gren

Plats

Innebandy

Göteborg

Växjö

Bordtennis

Ängelholm

Halvmaraton

Göteborg

maj

Styrkelyft

Göteborg

augusti 1-2 september

Golf

Norrköping

Fotboll

Örebro

Cykel

Varberg

OCR

Stockholm

Gevär och K-pist Padeltennis

Stockholm

Orientering

Varberg

Innebandy

Växjö

mars 16 maj

september september september oktober oktober november december

ing

Göteborgs Polismäns Idrottsfören Svenska Polisidrottsförbundet

Funktionell Fitness Stockholm Karlstad Luftvapen Rinkbandy

18-19 mars

Arrangör

klubb Växjöpolisens Idrotts- och Pistolskytte Göteborgs Polismäns IF

Svenska Polisidrottsförbundet

Trollhättan

Svenska Polisidrottsförbundet

Funktionell Fitness Stockholm

>> LÅNGTIDSPLANERING

lisidrott.se Långtidsplanering – var god se www.po kommande SPM. söker ständigt efter arrangörer till Svenska Polisidrottsförbundet SPM – ta kontakt är intresserade av att arrangera ett Om du och din polisidrottsförening on. informati mer för med kansliet

>>

TÄVLINGSKALENDERN – Se sid 56 eller www.polisidrott.se

INFORMATION

POLISIDROTTSFÖRENINGAR OCH LÄNSPOLISIDROTTSFÖRBUND ttningen Meddela mig styrelsesammansä n/ efter era årsmöten, eller om föreninge länsförbundet har upphört. Blankett under återfinns på www.polisidrott.se ”dokumentbank”. r, så uppgifte Jag behöver ha uppdaterade

ion, och jag kan nå ut till er med informat ällda som för att kunna informera polisanst ngar, som ringer till kansliet med förfrågni bli medlem t.ex. vem de ska kontakta för att i just er förening. Mikaela Kellner

SFÖRBUNDET KONTAKT MED SVENSKA POLISIDROTT Postadress: Svenska Polisidrottsförbundet c/o Mikaela Kellner Tegeluddsvägen 30 115 40 Stockholm

Telefon: 0708 - 38 13 20 Epost: info@polisidrott.se

Svenska Polisidrottsförbundet söker ständigt efter arrangörer till kommande svenska polismästerskap. Om du och din polisidrottsförening är intresserade av att

arrangera ett SPM - ta kontakt med kansliet på 0708-381320 eller via info@polisidrott.se. På www.polisidrott.se under ”tävlingskalender” ser du vilka SPM som saknar arrangörer.

polisidrott • 51


Värnhem Alla dagar: 07-23 Östra Förstadsgatan 50 - Malmö www.ica.se

Folkhögskolan i Fårösund sjöng på sista versen. Så vi satte eld på den.

Samhällsfastigheter och samhällsnytta. För oss på Offentliga Hus handlar det om två sidor av samma hand. Hur det privata och offentliga kan samarbeta kring att utveckla vårt gemensamma samhälle. Skapa attraktion och livskraft. Ta Gotlands Folkhögskola som exempel. Allt färre elever sökte sig till musiklinjen i Fårösund. Ett tapp inte bara för skola utan även för ett litet samhälle och regionen. Lösningen? I ett samarbete erbjöd och investerade vi i våra befintliga regementslokaler och fick en hyresgäst som tänker lika långsiktigt som vi. Och tillsammans vände vi utvecklingen från moll till dur. För skola, samhälle och region.

Vill du veta mer om oss och musiken i Fårösund, titta gärna in på www.offentligahus.se.

52 • polisidrott

Samhällsfastigheter för allas bästa

FASTATO R

Ett samarbete som till vår glädje har fortsatt. Och som förmodligen leder till att fler fastlänningar blir fast på ön för gott. Så vill du också skapa gemensamma lösningar som får samhällen att brinna, hör gärna av dig.


Detta gäller för att få delta i svenskt polismästerskap För att få delta i Svenskt polismästerskap (SPM) ska du vara polisanställd och medlem i en till Svenska Polisidrottsförbundet (SPI) ansluten polisidrottsförening. Detta gäller även pensionerade polisanställda, polisanställda som avgått med egenlivränta, polisanställda med tjänstledighet och polisstuderande. Tävlingsbestämmelser. Gällande regler vid SPM-tävlingar - se SPI:s hemsida www.polisidrott.se. Försäkringsfrågor. SPI har inga försäkringar i sin verksamhet. Tänk på att kontrollera dina försäkringar innan mästerskapet, så att du har ett fullgott försäkringsskydd.

Fullständiga inbjudningar och eventuella PM återfinns på www.polisidrott.se

INBJUDAN TILL SPM

>> RINKBANDY

Växjöpolisens Idrotts- och Pistolskytteklubb, i samarbete med Svenska polisidrottsförbundet, inbjuder till SPM i Rinkbandy Tävlingsplats: Växjö ishall, Växjö Tid: Onsdag och torsdag, 18-19 mars 2020 Regler och tävlingsbestämmelser: Mailas ut till deltagande lag. Kvalspel kan bli aktuellt. Det bestäms utifrån antalet anmälda lag, men det troliga är att alla anmälda lag deltar i slutspelet den 18-19 mars. Anmälan: Skriftlig anmälan görs via mail till – ted. christensen@polisen.se Sista anmälningsdag är den 30 november. I anmälan ska anges lagnamn, kontaktperson, arbetsort, tfn arbete och mobil. Namn på deltagare i lagen ska mailas till - ted. christensen@polisen.se senast 19 januari 2020. Anmälningsavgift: Anmälningsavgiften är 1000 kr/lag. Avgiften

ska betalas in samtidigt med anmälan, på Växjöpolisens I.P:s bankgiro 537-3386, eller till samma mottagare på Swish 123 203 8537 senast den 30 november. Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka om laget drar sig ur. Efteranmälan: Kan göras i mån av platser. Övrigt: Mer information angående boende, spelschema, bankett med mera kommer att mailas ut till deltagande lag. Upplysningar: Ted Christensen, 0725-263629, ted.christensen@ polisen.se Hjärtligt välkomna till Växjö våren 2020! polisidrott • 53


>> INBJUDAN TILL SPM

HALVMARATON

På uppdrag av Svenska Polisidrottsförbundet inbjuder Göteborgs Polismäns IF till SPM i halvmaraton i Göteborg. Tid: 16 maj 2020 I år kommer vi starta i startled 8 tillsammans med brand m fl, 56 min efter elitklassen, kl 13:56. De som sprungit på seedningstid tidigare, får automatiskt starta i en tidigare grupp. Nummerlappsuthämtning är i likhet med tidigare år, vid starten på tävlingsdagen. Läs noggrant PM-informationen på hemsidan www.polisidrott.se under tävlingar ca en månad innan loppet. Plats: Start och mål vid Slottsskogsvallen i Göteborg. Tävlingsansvariga: Olof Brandén: 0725-887607 och Cristoffer Joängen: 0725-234023. Anmälan: Sker via mail till: gpifrunning@gmail.com och betalning till Göteborgs Polismäns IF senast 2020-02-29. I år får ni ingen kod, utan ert mail räcker! VIKTIGT! I mailet måste framgå hela ert personnummer, adress samt telefonnummer. Inbetalning av startavgiften till vår förening ska ske i samband med anmälan. OBS Du som vill delta i SPM och fått utskick direkt via Göteborgsvarvet skall följa våra rutiner. Anmälningsavgift: 725 kr per deltagare gäller fram till 2019-09-30. Betalning efter det datumet kostar 795kr. Anmälan tas emot t o m 2020-02-29. Avgiften sätts in i samband med anmälan på föreningens PlusGiro 254 66-4 med angivande av: Namn, Födelseår, SPIF-föreningstillhörighet. Återbetalning medges ej då anmälan och betalning till GPIF är gjord.

54 • polisidrott

Tävlingsklasser: Dam- och Herrklasser i åldersfördelning; 21, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65. Priser: Förbundets plakett kommer att sändas ut till medaljörer, placering 1-3 i varje klass. Boende: Ordnas av deltagarna själva, var ute i god tid. PM: Information, karta och startlista kommer finnas på Svenska Polisidrottsförbundets hemsida www.polisidrott.se cirka en månad före loppet. Läs under: www.polisidrott.se/tavlingskalender Resultatlistan publiceras på samma plats några dagar efter loppet.

Hjärtligt välkomna till GöteborgsVarvet 2020 önskar Göteborgs Polismäns Idrottsförening!


>> INBJUDAN TILL SPM

FUNKTIONELL FITNESS

I samarbete med Throwdown Events inbjuder Svenska Polisidrottsförbundet till Svenska Polismästerskapen i Funktionell Fitness Tid och plats: För andra året i rad kommer succén tillbaka. Polis SM i Funktionell Fitness 2019 kommer återigen hållas på en av de häftigaste platserna i Sverige! Det vill säga Stockholmsmässan under Fitnessfestivalen som är norra Europas största event inom träning, hälsa och skönhet. Datumet är den 6 december. Exakta tider kommer när det närmar sig men räkna med att tävlingen håller på kl.12:00-20:00 inklusive inregistrering och prisutdelning.

Anmälan: Mer information om anmälan kommer på vår hemsida http://www.polis-sm.se/ Anmälan ska innehålla namn, kontaktuppgifter, polisidrottsförening, hemmadistrikt, ålder, tävlingsklass och storlek på linne/T-shirt.

Information Tävlingen kommer att avgöras genom ett antal olika event under dagen. Varje event ger poäng beroende på placering vilket sedan resulterar i en slutplacering. Det kan även komma att vara en cutoff inför final. Då tävlingen syftar till att få fram den mest vältränade polisen i landet kommer eventen testa olika egenskaper för att se vem som är mest allround. Eventens innehåll kommer delvis att släppas samma vecka som tävlingen äger rum, så var förberedd på det oförberedda.

Upplysningar: Löpande information och allt du behöver veta om tävlingen finner du på http://www.polis-sm.se För vidare kontakt och frågor maila till info@ polisidrott.se eller ring Mikaela Kellner på telefon 0708-381 320.

Avgift: 700 kr/person. I anmälningsavgiften ingår inträde till Fitnessfestivalen hela helgen. Alla atleter får även ett linne eller en T-shirt.

Välkomna till Stockholm och Fitnessfestivalen!

Klasser Herrar, Damer, Herrar +35, Damer +35, Herrar +40, Damer +40. Tävlingen är en individuell tävling, uppdelad i tre olika klasser. Alla klasser kommer att köra event som i grunden är de samma men eventuellt nerskalade till viss del för atleterna i +40 klassen.

polisidrott • 55


>>

TÄVLINGSKALENDER

>> 2019

Tävlingsdatum Gren

Plats

Arrangör

15-16 november

Innebandy

Göteborg

Göteborgs Polismäns Idrottsförening

6 december

Funktionell Fitness Stockholm

>>

Svenska Polisidrottsförbundet

TÄVLINGSKALENDER

25 jan

Luftvapen

Karlstad

18-19 mars

Rinkbandy

Växjö

mars

Bordtennis

Ängelholm

16 maj

Halvmaraton

Göteborg

maj

Styrkelyft

Göteborg

augusti

Golf

Norrköping

1-2 september

Fotboll

Örebro

september

Cykel

Varberg

september

OCR

Stockholm

september

Gevär och K-pist

Stockholm

oktober

Padeltennis

Trollhättan

oktober

Orientering

Varberg

november

Innebandy Växjö

december

Funktionell Fitness Stockholm

>> 2020

Växjöpolisens Idrotts- och Pistolskytteklubb Göteborgs Polismäns IF

Svenska Polisidrottsförbundet

Svenska Polisidrottsförbundet

>> LÅNGTIDSPLANERING

Långtidsplanering – var god se www.polisidrott.se Svenska Polisidrottsförbundet söker ständigt efter arrangörer till kommande SPM. Om du och din polisidrottsförening är intresserade av att arrangera ett SPM – ta kontakt med kansliet för mer information.

>>

INFORMATION

POLISIDROTTSFÖRENINGAR OCH LÄNSPOLISIDROTTSFÖRBUND Meddela mig styrelsesammansättningen efter era årsmöten, eller om föreningen/ länsförbundet har upphört. Blankett återfinns på www.polisidrott.se under ”dokumentbank”. Jag behöver ha uppdaterade uppgifter, så

jag kan nå ut till er med information, och för att kunna informera polisanställda som ringer till kansliet med förfrågningar, som t.ex. vem de ska kontakta för att bli medlem i just er förening. Mikaela Kellner

KONTAKT MED SVENSKA POLISIDROTTSFÖRBUNDET Postadress: Svenska Polisidrottsförbundet c/o Mikaela Kellner Tegeluddsvägen 30 115 40 Stockholm

Telefon: 0708 - 38 13 20 Epost: info@polisidrott.se