Page 1

4

BARCELONA DILLUNS 28 DE MAIG DEL 2012

SEGUNDOS

20M

La agenda de Millet revela que tuvo citas con varios políticos por el Hotel Palau

St Esteve de Palautordera, 1960. Ha estat escollit president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. Presideix l’AA.VV. Vila Olímpica i era vicepresident de la FAVB.

BIO

«Ens han convidat i insistit a estirar més el braç que la màniga» Jordi Giró President de la CONFAVC 20M zona20barcelona@20minutos.es / twitter: @20m

20 minutos Han iniciat campanyes a favor de la dació en pagament, per la sanitat pública... serà un mandat continuista?

Hi ha elements prioritaris i bàsics i no els deixarem! Procurarem aprofundir-hi més. Com, per exemple, la dació en pagament de les hipoteques: hi som i hi serem. Hem de continuar amb això, perquè no s’ha resolt. L’agressió més gran que ha rebut la població més feble ha estat en sanitat, educació i serveis públics. Quan baixes al barri te n’adones que és un problema dramàtic. A l’Assemblea de la CONFAVC es va concloure que «s’ha produït un cop d’Estat en els drets socials». Pot matisar-ho?

El canvi ha estat rotund i la pèrdua de drets que s’havien anat conquerint al llarg dels anys es veuen no solament perduts, sinó que, a més, hem perdut cobertures socials. Considerem que és una agressió greu i, sobretot, cap als col·lectius més necessitats, i, de vegades, pot arribar a l’emergència. S’ha arribat ja a una emergència social?

Hi ha situacions realment dramàtiques. Ens hem de posar a treballar molt ràpid. Hem d’estar vigilants i amatents amb l’Administració, que aquelles coses que faci les toqui d’on realment es pugui i no d’on es necessita més.

Quina pressió poden fer els veïns per canviar el sentit de la priorització d’inversió dels governs actuals?

nada, per una crisi importantíssima.

Primer hem d’entendre la situació... això es fa difícil. Sobretot quan un veu els titulars que diuen que hi ha indemnitzacions milionàries d’entitats que han rebut fons públics. És totalment injust veure com aquestes persones han posat en risc no només el seu banc, sinó també el funcionament de l’Estat de Dret. Caldria que la Fiscalia hi intervingués. L’única manera de lluitar contra això és esbrinar, fer polítiques conjuntes i treballar en una altra línia, que nosaltres potenciarem, que és la justícia social, l’economia cooperativa.

Del primer a l’últim té la seva responsabilitat, però és obvi que els nostres governants o les persones que tenien més coneixement de com funcionenelsmercatssónelsqueens han convidat a això. Cadascú ha de prendre la seva part de responsabilitat.Iaquínon’hem vist cap, d’assumpció de responsabilitat. Sí, hem estirat més el braç que la màniga, però jo afegiria: és que ens han convidat i insistit a fer-ho.

Cal explorar noves vies?

Hi ha vies que s’han esgotat i cal que sorgeixin nous reptes i això s’ha d’explorar des de la base. Alhora, s’ha de reivindicar també l’esforç. Però entenem que la gent es troba en la situació que està no per falta d’esforç, sinó per una situació que ens ve do-

«No hem vist cap assumpció de responsabilitat dels governants» «Poden dir que existeix una majoria silenciosa. No! Ens hem d’organitzar»

Ens repeteixen que hem estirat més el braç que la màniga...

El moviment veïnal va ser el primer a denunciar el cas de l’Hotel del Palau. Es van sentir sols?

Sí. Des de baix, l’associació de veïns, és capaç de vehicular una reivindicació, un procés en el qual arriba a demostrar que no només es volien cruspir part d’un equipament, sinó que a més hi havia un joc poc net. Les coses sí que es poden canviar. Cal que totes les persones treballem en un mateix sentit. Si no ho fem així, pot quedar en coses aïllades o poden dir que hi ha una majoria silenciosa. No! Ens hem d’organitzar. El 15-M sembla que ha impulsat i renovat el moviment veïnal...

El moviment del 15-M s’ha de canalitzar en els òrgans per establir propostes. Ha de tenir ànima. És evident que el 15M ha ajudat a revifar el moviment veïnal i que moltes d’aquestes forces han reforçat les reivindicacions des del barri. Això no vol dir sortir del carrer: al carrer hi hem de continuar estant. I les entitats són el vehicle clau.

La juez del caso del Hotel del Palau ha incorporado a la causa las agendas de Félix Millet, que revelan sus múltiples contactos con políticos relacionados con el proyecto, entre ellos cinco reuniones con el exconseller de Economía,Antoni Castells,en momentos clave de la tramitación urbanística. Las agendas estaban hasta ahora en manos del juez que investiga el saqueo del Palau y se han unido también a la causa del hotel a petición de la Fiscalía,que pretende reforzar su acusación de tráfico de influencias a Millet en la tramitación del proyecto fallido, que pretendía construir un hotel de lujo al lado del Palau de la Música, según informaron a EFE fuentes judiciales.

Detenido por una muerte en 2006

Denuncian una mala conservación

El presunto autor del homicidio de una mujer en L’Hospitalet de Llobregat el año 2006 ha sido detenido en Argentina, informaron los Mossos d’Esquadra. La mujer, de 30 años, nacionalidad boliviana y madre de tres hijos, desapareció en 2006. En 2008 se recuperaron sus restos óseos en la playa de Arenys de Mar.

Varias familias han denunciado la mala conservación del cordón umbilical que habíanalmacenadoenuna empresa biomédica para utilizarlo en la cura de posibles enfermedades futuras. La compañía reconoce el hecho, que atribuye a un «desafortunadocasofortuito» en el traslado del cordón en avión a Inglaterra.

Badalona no dará ayudas a quien no lleve 4 años en la ciudad La nueva normativa se podrá aplicar antes de verano. El Ajuntament de Badalona tieneprevistoimpulsarunreglamento para regular la prestación de ayudas sociales que restringirá el acceso a los subsidios económicos «no básicos» a aquellas personas que no lleven al menos cuatro años viviendo en la ciudad. Podría eliminar, entre otros, las becas comedor o las ayudas al alquiler. Paraelalcalde,XavierGarcía-Albiol, el objetivo de esta nueva normativa, que podría entrar en vigor antes de este verano, es «poner orden dentrodeldesordenqueexiste y priorizar quién debe tener ayudas». En esta línea, recordó que su «objetivo» es «priorizar las ayudas económicas hacia los vecinos de Badalona y no para un señor que acaba de llegar». Si bien puntualizó que la medida afectará a todo aquel que llegue a la ciudad, no sólo a los inmigrantes. El alcalde de Badalona hizo estas declaraciones en el transcurso de una entrevista recogida ayer por varios medios. 20M

Entrevista nou president de la CONFAVC  

ENTREVISTA JORDI GIRO

Entrevista nou president de la CONFAVC  

ENTREVISTA JORDI GIRO