Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO

SELECTED WORKS

F A T M A

B E N

H F A I E D H

2015 2019


PERSONAL DETAILS Fatma Ben Hfaiedh Architect 17th October 1992 Tunis, Tunisia

LANGUAGES Arabic English French

Native language Fluent Fluent

CONTACT fatmabenhfaiedh92@gmail.com +216 52376100

SOCIAL MEDIA Fatma Ben Hfaiedh fatma__benhfaiedh

REFRENCES Architect

Kacem Azouz contact@baakarchitects.com

Architect / professor

Imene Zaafrane Zhioua imenezhioua@hotmail.fr


RESUME OBJECTIVE

Aiming for more knowledge and professional experience in architecture intermediately with the passion for art work.

EDUCATION 2019

Master Degree of Architecture

2013

Bachelor Degree of Architecture

2010

High School Diploma

ENAU “National School of Architecture and Urban Planning“ / Tunisia ENAU “National School of Architecture and Urban Planning“ / Tunisia ”Third Secondary School” / Saudi Arabia

WORK EXPERIENCE

WORKSHOPS

IDP Intern Architect “1 Year” BAAK STUDIO Architects / Tunisia

“INTERFERENCE” Light Art Festival Art Mediator, Tunis

2019

Intern Architect “1 Month” Manipulazione Internazionale / Russia, Moscow

“Kerkennah Sustainable Devlopment” Université du Prientemps Internationale Kerkennah

2015

Intern Architect “2 Months” Taoufik Zarrouk Architects / Tunisia

“Not In My Name” International Exchange program ERASMUS+, Italy

2018-2019

SOFTWARES SKILLS Advanced

AutoCAD / Revit / Sketch up / Lumion / Adobe Suite / Microsoft Office

Intermediate

Rhino / V Ray

PUBLICATION Rethinking The Future “Arsenal Museum”

www.re-thinkingthefuture.com/cultural/arsenal-museum-by-fatma-ben-hfaiedh/


UNDERGRADUATE WORKS

CONCEPT

01

ARSENAL MUSEUM

URBAN PLANNING

03

MASTER THESIS

02

02

MEDITATION CELLS

SQIFA

COMPETITION

04

EVERYWHERE C A R G O


SELECTED WORKS PROFESSIONAL WORKS

RESIDENTIAL

05

BETNA DUPLEX

SPACE PLANNING

07

CUN

COMMERCIAL

06

MS ELECTRIC +

03


01

CONCEPT

ARSENAL MUSEUM

Protruding into the Mediterranean sea, the strategically defendable position of El Mehdia gives it a unique character. at the time of its creation, this ancient city of the Maghreb has become a considerable cog in the urban development of the Sahel. Marked by a moving past, the city of El Mehdia has always managed to maintain the wealth that characterizes it for several centuries.

Considering the existence of a Phoenician harbor in the old town of El Mehdia, came the idea for a memorial pavilion for the great heptere warship.

04


The interior space of the pavilion is an upscale version of an inverted hull of the warship. The central position of the heptere exposes the visitors of the pavilion to its imposing scale.

05


Half the structure of the hull is open to the harbor and the old town to maintain a visual link. The South-East elevation is a series of altered panels to create a shading system.

06


07


MASTER THESIS

02 MEDITATION CELLS In our contemporary life, an abyss separates the citizens from nature. As is the urbanization in the city of Tunis. Distracted from nature the citizens live their daily life unaware of its impact on their mental health. The city inflicts stress upon its inhabitants with its pollution, artificial aspect and the lack of green spaces. An opportunity to escape this phenomenon may be possible by seeking a meditation refuge in the countryside of Tunis. The chosen site is Port De Prince in the region of Takelsa granting interesting landscapes and vistas.

A-A Section

1. Forest Meroua

08

2. Forest Korbos

3. Lac

4. Agriculture

STRESS

Citizens

Pollution The city Density


Scale : 1/500

The site is located upon a cliff by the sea, with an important landmark of an ancient fort at the top. Stashed levels of rocky grounds presents a potential to fragment the project, isolate the individual meditation cells and take advantage of the views of the landscape.

09


1-2 Admission/Information 3 Exposition hall 4 Staff residence 5 Stambeli patio

10

6 Sanitary 7 Meditation hall 8 Yoga rooms 9 Lounge 10 Meditation cells


The meditation cells are implanted on the west side of the cliff to isolate them from the rest of the project providing the visitor with a peaceful and serene retreat. The cold small inside of the cell creates a solemn ambiance that accents the meditation state.

11


12


To preserve the Tunisian spiritual music patrimony of Stambeli, a patio shaped pavilion was dedicated to performing music, spiritual rituals and teaching session of the ways of Stambeli to the visitors. The low frame of the project conserves the natural landscape of the cliff.

13


03

URBAN PLANNING

SQIFA

Shargi Island

Located north of the kerkennah archipelago, the peninsula of Sidi Founkhal has varied and interesting characteristics to host an eco-tourism project. Kerkennah population doubles in the summer season with the arrival of tourists.

14


Kerkennah plants classification

15


16


The SQIFA project challenges were the protection of nature; local culture and respecting the objectives of ecotourism, by focusing on a very soft tourism. The cultural tradition very present in kerkennah is an asset to be valued. Thus, the project sqifa proposes to represent the island as a traditional Tunisian house, in which one enters with mutual respect of Kerkennah’s lifestyle. Meetings between tourists and locals will be promoted throughout the sidi founkhal site, especially on the west side where the litoral will be slightly developed and offer various leisure activities for all, but also in the zone of the orchards to the south which will be valorized by the setting up of participative gardens that invites tourists to take part in this activity alongside the kerkenians.

Project scheme

A public space can be built around the marabot to create a space for exchanges and meetings, it will be linked to the archipelago. A more developed sector for tourism will take place in the east side of the peninsula, with the development of wooden cabins on stilts built in harmony with the palm trees and made of local materials. The beaches will be reserved for touristic infrastructure, while those of the north will offer a bathing oppurtunity for any public.

17


04 EVERYWHERE

COMPETITION

CARGO

The directive of this project was to create micro spaces with a minimal ground occupation, which led us to a vacation house that could be implanted in any environment, with modular platforms/spaces and sustainability. LEVEL 1 Kitchen/WC

Creating 4 platforms for the project’s different spaces. Placing the container on its small base

Vertical structure.

Strengthening the removed walls of the container with a diagonal metallic structure on the sides.

18

Maximizing openings for natural light.

Using the container‘s door as a support for photo-voltaic panels.


LEVEL 2 Living room

LEVEL 3 Garden/Meditation

LEVEL 4 Bedroom/observatory

19


L4

om edro

B

en

Gard

n

atio

dit /Me

room g n i v i

L3

L2

L

C

n/W tche

Ki

L1

tion

nda Fou

The circulation between levels is made of different types of stairs and ladders, as a way to maximize the usable space of each floor. The window shades are a possible extension for a terrace.

20


21


05

RESIDENTIAL

BETNA DUPLEX A private design commission of a 3 levels building, a Pharmacy on the ground floor and a living space of the client on the first, second and third floors, the project is located in Betna, Algeria. The main concern of this project is to minimize the openings on the surrounding environment to keep the privacy of the living space.

Ground Floor

1st Floor

Living space Pharmacy Garage Terrace

2nd Floor

22

3rd Floor


The inspiration of the volume was a massive cube on a transparent base, the windows represent a movement of sculpting a block of marble.

23


To build the claustra in cement panels, a double claustra was put in place on both sides of the wall. The cover of the joints is done with a bung weapon to avoid cracking.

24


Concrete tying Additional wall Concrete tying

After the construction of the slabs of the duplex, a rectification of their allignement was made with the addition of small exterieur retaining walls.

Ciment panel Window case Glass

25


06

COMMERCIAL

MS ELECTRIC + A redesigning project of an old storage shed into a showroom and a shop. The existing building occupies a total area of 800m2, composed of a ground floor and a partial floor. The idea of the volume is to design of a translucent and dynamic envelope that covers the upper part of the building. This perforated sheet cladding will also serve as a highly visible rotunda image of the project on the main street, as well as a chart element for the Ms electric + stores.

26


STAFF ENTRY

CONTROL

STAFF SPACE

CAFETERIA PUBLIC ENTRY

MAIN STORAGE

COUNTER

PARTIAL LEVEL-SORAGE

MERCHANDISING

CONTROL CASH

CLIENT-BOX

Partial level storage space Merchandising vitrine Stairs Counter Client box area

Envelope Advertising screen

27


28


The main elevation of the showroom is divided into 2 parts : An envelope made of perforated aluminum panels and a lower part covers the existing wall with aluminum tubes.

Bolt Perforated Aluminum panel 100x200 cm / E = 2 mm

T shaped iron

Cube shaped iron 30x30 cm

29


07

SPACE PLANNING

CUN The project is a layout of a modular coworking space floor, the coworking spaces of the building will be intended for renting according to the demand. FIXED

How to design creatice work spaces?

H U B

D U O STUDIO

FOCUS STUDIO

I

WE

SPACES

RESPITE R O O M

MAKER COMMONS MOBILE

Technology

Individuals need an ecosystem of interconnected spaces and equipment for each stage of creative work. A successful ecosystem includes mobile and integrated technologies, as well as spaces for individual (I) and collective (We) work.

IDEATION

WORKING STATION

MEETING ROOM

KITCHEN

ISOLATED OFFICES STANDING MEETING COPY STATION 02

COUNTER

OPEN SPACE 03 SOCIAL HUB OPEN SPACE 01 STANDING MEETING COPY STATION 01

30

OPEN SPACE 02


31


32


Fatma Ben Hfaiedh, Architect fatmabenhfaiedh92@gmail.com +216 52376100

Profile for Fatma Ben Hfaiedh

Architecture Portforlio 2019 - Fatma Ben Hfaiedh  

Architecture Portforlio 2019 - Fatma Ben Hfaiedh  

Advertisement