Page 12

Varje år inträffar olyckor och dödsfall med gamla portar. Det är lätt att tänka ”Så länge porten sitter uppe får det gå” men det kan vara värt att lägga några minuter på att begrunda hur säker din garageport faktiskt är.

EN GAMMAL GARAGEPORT KAN VARA FARLIGARE ÄN DU TROR. Av Jönköpings läns knappt 76 000 garageportar är uppskattningsvis 11 000 så gamla att de kan vara farliga. Ytterligare 7 000 nyare portar riskerar att vara oförsäkrade. Livslängden på en port är i regel 25 till 30 år och under den tiden slits inte bara fjädrar och material utan hela konstruktionen. Daniel Zachrison är VD på Garageportexperten i Jönköping och berättar att garageporten kräver service och underhåll för att hålla hela sin livslängd. ”Det är många som glömmer vilka krafter som driver en garageport. Känner man med sig att man kanske inte besiktat eller servat sin port så flitigt kan det vara värt att ta portens varningstecken på extra stort allvar. Det kan hålla onödiga olyckor borta” Hållfastheten ändras för alla material som slits och åldras - så även för garageportar. Trä murknar, metall rostar. Tillsammans med portfjädrarnas enorma krafter utgör gamla slitna material en risk för att fjädrarna släpper i infästningen och att porten faktiskt trillar ner. ”Vi byter flera störtade portar varje år” berättar Daniel

12

och fortsätter. ”Det är de gamla vipportarna med oskyddade fjädrar som innebär störst olycksrisk, de var vanliga under både 1970- och 1980-talet”. Som pappa med egna små barn kan jag inte tänka annat än att ställa höga krav på min garageport. Jag vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända annars säger Daniel och berättar att; ”Det bästa och säkraste just för barnen är en modern takskjutport med automatisk öppning. Den går säkert upp och ner, och har klämskydd i karmen. Skulle någon komma i vägen så stannar porten direkt. Vi jobbar bara med trygga fabrikat med garageportar av riktigt hög kvalité och har behörighet att bygga och CE-märka installationen enligt Maskindirektivet.

GARAGEPORTEXPERTEN I JÖNKÖPINGS LÄN Bangårdsgatan 7, Jönköping 036-35 15 65 Malmövägen 6, Värnamo 0370-135 65

Profile for Fastighetsmedia AB

Fastighetsmappen, Jönköpings län  

Verktyget för dig som äger eller förvaltar fastigheter

Fastighetsmappen, Jönköpings län  

Verktyget för dig som äger eller förvaltar fastigheter