Fasett, Siden Sist, vol. 6

Page 1

Siden sistSiden sist

6 Fasett er et kommunikasjonsbyrå som ved mot, kunnskap og engasjement skal skape verdier for sine kunder. Vi jobber medieuavhengig og skal gi deg våre beste råd uten å være bundet av løsningsteknologi.


INNHOLD

008

006

HVA ER DIN PLAN?

012–103

PROSJEKTER


VELKOMMEN TIL FASETT!

104

110

PRISER OG UTMERKELSER

LOGOEN – MERKEVARENS ANSIKT

SANNHET

F-KVELDEN. VÅR ÅRLIGE F-KVELDEN. INSPIRASJONS- OG FAGKVELD VÅR ÅRLIGE INSPIRASJONSOG FAGKVELD

112 116


HVA ER DIN PLAN? lan the work, Work the plan’ sier et av verdens beste Private Equity fond, vår gode kunde HitecVision (s. 68) i Stavanger, Norge. De er forbilledlige på å både lage og følge planene sine til punkt og prikke – fullstendig uten toleranse for avvik og utsettelser. De gjør det de har sagt de skal gjøre og oppnår fantastiske resultater. Igjen og igjen. Lite er tilfeldigheter, det meste er etter en god plan og gjennom hardt arbeid. Veldig hardt arbeid, som oftest. De tror ikke på flaks, men på kunnskap og erfaring.

Som rådgivere og medspillere innen kommunikasjon opplever vi i Fasett så altfor ofte det helt motsatte i selskaper vi møter: Et totalt fravær av forpliktende planer. Eller manglende evne eller vilje til å følge planer som er lagt. Planer for hvor man skal med sin merkevare (merke) og sitt selskap – og planer for hvordan man skal komme dit, bl.a. med hjelp av strategisk bruk av kommunikasjon. Det er der vi i Fasett kan bidra, enda mer, og for mange flere. Den ’nye’ mediesituasjonen, fremkalt av nye teknologier, skaper ’disruption’ i stadig flere bransjer og krever mer enn noensinne at man kan planlegge og gjennomføre planer – for å lykkes. Nå og i fremtiden må vi jobbe tettere og mer kontinuerlig sammen


MÅLET FOR EN VIRKSOMHET ER Å SKAPE OG BETJENE EN KUNDE PETER DRUCKER

PÅL

HJORTH BERGE daglig leder/rådgiver paal@fasett.no m: 909 22 639

med våre kunder for å bidra til det vi skal: skape, synliggjøre og posisjonere merkevarer i en stadig voksende vrimmel av budskap, uttrykk og inntrykk. Det krever en veldig god plan, skal vi ikke legge den sammen neste gang? Og, la oss samarbeide mye bedre og tettere enn før om å utføre, og realisere planen! Velkommen til Fasett Siden sist volume 6, vår katalog på papir(!) som vi håper kan gi deg et rikt inntrykk av hva vi gjør her – og derigjennom sette i gang noen tanker om hva vi kan få til sammen med deg. Velkommen enten du er eller vil bli kunde hos oss! Vi elsker kunder!

DEN ’NYE’ MEDIESITUASJONEN, FREMKALT AV NYE TEKNOLOGIER, SKAPER ’DISRUPTION’ I STADIG FLERE BRANSJER OG KREVER MER ENN NOENSINNE AT MAN KAN PLANLEGGE OG GJENNOMFØRE PLANER – FOR Å LYKKES.


VELKOMMEN TIL FASETT!


09


010


011


012 KUNDE

Avinor PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Kampanjer /stunts Omgivelsesdesign Identitet Digital design Film Publikasjoner Radio

Vi gjør reisen litt enklere. Stavanger Lufthavn, Sola har et tydelig mål for hvem flyplassen skal være, hvordan de skal fremstå og hvordan flyplassen skal snakke: Vi skal gjøre reisen litt enklere – og gjennom det skape verdifulle relasjoner. Alt av kommunikasjon som vi har utviklet sammen har vi gjort med dette for øyet. Og vi har gjort det for passasjerene, men også for flyselskapene, handlingagentene, de kommersielle aktørene, ansatte og andre som på annen måte er involvert i, eller påvirkes av, Norges tredje største lufthavns virksomhet.

Verdifulle forbindelser gjennom luftveien. Samtidig med lansering av ny, nasjonal Avinor-profil utviklet Sola en lokal forsterkning. Blant annet hang det ballonger på boards som sa lett og ledig: – Så enkelt kommer du deg ut i verden! Hilsen Sola.Syden starter på Sola. Økt passasjerantall i høysesonger er spesielt utfordrende for flyplasser. Sommeren 2013 ble ’Syden’ lansert: egen Syden-innsjekk, egen lounge, egen skilting og aktiviteter for hele familien – for å gjøre reisen litt enklere for hele familien også når det er mange som skal ut og fly samtidig.


015 Howdy Houston! Da SAS lanserte ny rute fra Sola til Houston ble dette markert med aktiviteter på lufthavnen og utendørs reklame i Stavanger-regionen. Økt kjennskap og ikke minst økt forståelse for at ruten var for alle – og at den var kommet for å bli.


Helt ny, bedre og akkurat passe stor. Vi samler alt av kommunikasjon i forbindelse med utbyggingen på Sola i Solaløftet. Helhetlig, gjennomført og lett gjenkjennelig. Solaløftet vil utvikles over tid og består av flere virkemidler som alle skal sørge for at reisen oppleves som litt enklere fra Sola – selv om flyplassen altså er en stor byggeplass!

Snart kan du gå tørrskodd til p-huset Solaløftet solaløftet.no


Et kart på over ti meter i utenlandsterminalen ba alle reisende om å markere med en knappenål det stedet de skulle reise til. Aktiviteten engasjerte alle – både barn og business – og beviste på en god måte de mange reisemulighetene Sola gir sine reisende.

Go to Julegate. Stavanger Lufthavn, Sola ønsket alle sine reisende ’GOD JUL’ og god reise ved å lansere ’Go to Julegate’. Sola ga en fin og rolig start på julefeiringen for dem som reiste fra flyplassen i desember. Ned med skuldrene, det blir jul i år også.


Når Sola slår et slag for sine direktedestinasjoner legger hele regionen merke til det. Ved å gjøre det enklere for stadig flere i vår region å komme seg ut i den store verden, sørger flyplassen samtidig for at mest mulig av verden kommer til oss. Et fantastisk høydepunkt var da 200 castellere, spanske mennesketårnbyggere, kom til Stavanger på 17. mai. Da var Barcelona her!

I år blIr Ikke Folketoget bare veldIg langt, det blIr også ganske så høyt.

Takket være to direktefly med Vueling hver eneste uke, er Barcelona så godt som her. Og 17. mai kan du oppleve noe av det mest spektakulære som denne fantastiske storbyen kan vise frem.160 castellere kommer fra Barcelona og skal bygge mennesketårn – for første gang i Norge! På Internasjonal 17. mai i Bjergsted, i Folketoget og på Torget i Stavanger. !Bienvenido!


Fra Polen kom tradisjonelle Klezmer-band og spilte p책 jernbanestasjonen i Stavanger og Sandnes, en morgen l책 det tulipanbuketter i Byparken, store boardsplakater var blitt nederlandske eller reklamerte p책 spansk om billige reiser til Barcelona.


Velkommen om bord på Jaerlines – for deg som skal ut og fly fra Jæren! Jaerlines er et helt nytt flyselskap (som foreløpig riktignok bare har direkteruter på landjorda) med hjulene solid plantet på Jæren. Kollektivselskapet har som ambisjon å transportere flest mulig mennesker fra hele Jæren ut i den store verden (via Stavanger Lufthavn, Sola) og kommunikasjonen må bære preg av dette (og ikke det faktum at de foreløpig bare kjører flybuss).

–Når du skal ut og fly fra Jæren


021

Lanseringskampanjen for Norges første flyplass-app tok utgangspunkt i alle de forskjellige fastmonterte ’appene’ (med informasjon) som allerede finnes på Sola – og gjorde dem mobile – store som små.


022

Nå er Paris her! Et av de viktigste kommunikasjonsmålene til Sola er å bygge økt kjennskap til både gamle og stadig nye direktedestinasjoner. I løpet av de siste årene har vi lansert flere direktedestinasjoner med kampanjene ’Nå er [fyll inn direktedestinasjonen] her!’. Har du Stavanger Lufthavn, Sola i nærheten, er ingen steder helt fjernt. Og nå vet vi at dette også er omvendt…024 KUNDE

Total E&P Norge PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Kampanjer Magasin Messestands Identitet Digital design + apps Film

Historien om et comeback. Total har vært i Norge i nærmere 50 år, og selskapet er tilstede i lisenser og har andeler i felt fra Ekofisk i sør til Snøhvit i nord. Samlet sett er Total blant de største på norsk sokkel, men det var det ikke så mange som visste da Total og Fasett startet samarbeidet. Totals ’signalfelt’ Frigg var tømt og stengt ned, det var ingen andre kjente felt i Nordsjøen som Total var operatør på.

In the making: Her blir flere av de viktigste historiene i Total fortalt – i et magasin.

Men, det viste seg at Total ikke var fornøyd med en slik utvikling, snarere tvertimot. Et grønt lys fra Stortinget for utbygging av Martin Linge-feltet. En Fast Track Atla-utbygging i rute og stadig nye lete- og avgrensingsboringer rett rundt hjørnet var bare litt av det som lå i framtiden. Total hadde – og har – absolutt store ting på gang. Igjen. Dét var historien som skulle fortelles.


025

På micrositen storetingpågang.no er det lagt ut filmer, nyhetssaker, spørsmål og svar om Total i Norge, ledige stillinger og andre store ting som Total og alle medarbeiderne i Norge har på gang – både nå og i årene framover.Foto: Simon Skreddernes / palookaville.no

Foto: Simon Skreddernes / palookaville.no

Foto: Simon Skreddernes / palookaville.no

Nå har vi store ting på gang igjen

Nå har vi store ting på gang igjen

Og vi er Total – et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

Nå har vi store ting på gang igjen

Illustrasjon: VisCo CG

Du står gjerne tidlig opp når du har store ting på gang Martin Linge er en omfattende feltutbygging: En helt ny bolig- og produksjonsplattform med kraft fra land og et fast forankret lagerskip for olje. Fra 2016 og i mange år framover skal dette feltet eksportere gass til Storbritannia, mens oljen renses på feltet før den sendes videre med skytteltankere. Martin Linge er bare én av grunnene til at vi står opp litt tidlig her hos Total.

storetingpågang.no Og vi er Total – et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

Illustrasjon: VisCo CG

Illustrasjon: VisCo CG

Du går hakket dypere når du har store ting på gang

Du glemmer helt å se på klokken når du har store ting på gang

Fem på rad: Nylig avsluttet vi den femte vellykkede boreoperasjonen med funn av olje eller gass på norsk sokkel. Martin Linge, Atla, Norvarg, Alve Nord og nå sist Garantiana. Vi har i tillegg et ambisiøst boreprogram for årene framover – og har blitt tildelt en rekke spennende lisenser som vi ivrer etter å utforske.

Martin Linge består av et oljereservoar og enda større høytrykks gassreservoarer. Funnet ble gjort i 1975, og før Total tok over lisensen ble det regnet som et altfor utfordrende felt å bygge ut. Denne oppfatningen ble endret etter grundig kartlegging av undergrunnen og en spennende avgrensningsbrønn i 2010. Takket være kjent teknologi satt sammen på en helt ny måte forstod vi at Martin Linge kunne bygges ut. Total er et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge og med mange storetingpågang.no

Total er et av verdens største oljeog gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge og med mange storetingpågang.no

Total er et av verdens største oljeog gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge og med mange storetingpågang.no

storetingpågang.no

Og vi er Total – et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge. storetingpågang.no

Foto: Kimm Saatvedt

Foto: Kimm Saatvedt

Du ser litt ekstra etter de som har store ting på gang

Sånn er det når reservoaringeniør Ingveig Torsnes arbeider på høygir med å finne ut hvordan Total skal få opp mest mulig olje og gass fra Martin Linge-feltet. Av og til kan det ikke gå fort nok, andre ganger må hun gire ned for å få løst oppgavene på en best mulig måte. Ingveig er ikke alene om å bygge ut et av de mest utfordrende feltene i Nordsjøen. Sammen har vi målet i sikte: Produksjon fra Martin Linge i slutten av 2016.

Ola Kolnes er HSE Manager i Martin Linge-prosjektet. Han jobber med både mennesker og teknologi for å ivareta helse, sikkerhet og miljø. Det er mange ting vi i Total skal gjøre på Martin Lingefeltet i Nordsjøen som ingen har gjort før oss. Da er det viktig at folk som Ola er tydelig til stede og gjør oss helt sikre på at vi skaper et trygt og godt arbeidsmiljø. Utbyggingen pågår for fullt, og produksjonen starter i slutten av 2016.

Saskia Schils er boreingeniør i Total. Hun planlegger boringen av den første produksjonsbrønnen på Martin Lingefeltet. I jakten på den beste løsningen for denne krevende utbyggingen, må hun vurdere både kjent og ny teknologi sammen med sitt team i Total. For å kunne gjøre de rette valgene, trengs det både kunnskap og tillit. Saskia og hennes kolleger har begge deler. Dette vil prege hele utbyggingen av Martin Linge-feltet som starter produksjonen i slutten av 2016.

Vi er Total, et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

Vi er Total, et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

Vi er Total, et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

storetingpågang.no

storetingpågang.no

Foto: Kimm Saatvedt

Foto: Kimm Saatvedt

Tiden både flyr og står for den som har store ting på gang

Du trenger tillit når du har store ting på gang

storetingpågang.no

Du går i dybden når du har store ting på gang Noen ganger trengs spesialkunnskap som få har. Chisom Onubogu er petrofysiker i Total og en av dem med slik kunnskap. Vannmetning. Porøsitet. Permeabilitet. Uvanlige begreper for de fleste – dagligdagse for Chisom. Hun er nemlig ansvarlig for tolkning av petrofysiske data fra våre felt. Hennes beregninger forteller hvor mye olje og gass vi kan forvente å finne i dypet. Samtidig som vi leter videre etter nye oljeog gassforekomster, er Total godt i gang med utbyggingen av Martin Linge-feltet i Nordsjøen.

Foto: Kimm Saatvedt

Du ser bak tallene når du har store ting på gang Maxence Brévière liker å ta styring over tallene. Han er sjef for kostnadskontroll i Total. Når aktiviteten vår når nye høyder og mange mennesker er i sving, er det viktig å gjøre en grundig jobb med tall og analyser. Derfor er vi i Total veldig glade for å ha Maxence hos oss. Med bakgrunn både som ingeniør og økonom vet han akkurat hvor han skal se bak tallene når vi nå bygger ut Martin Linge-feltet i Nordsjøen. Vi er Total, et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

Vi er Total, et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

storetingpågang.no

Hva vil det egentlig si å ha store ting på gang? Hva betyr det fot Total? Hva innebærer det egentlig for hver enkelt medarbeider hos Total? Fra dag én har kommunikasjonen alltid tatt utgangspunkt i en sannhet: Det du selv konkret opplever og tenker på når du har noe stort på gang.

Foto: Kimm Saatvedt

Alt må på plass når du har store ting på gang Vijay Ramaswamy må ha litt mer orden på sakene enn de fleste av oss. Det må du ha når du er senior vedlikeholdsingeniør hos Total. I 2016 begynner produksjonen fra Martin Linge-feltet, Totals nye storsatsning på norsk sokkel. Vijay og hans kolleger legger opp til et effektivt og smart vedlikehold på feltet når alt er i sving. Deler som slites skal skiftes før de skaper problemer. Utstyr skal oppdateres og finjusteres. Vijay sørger for at alt er på rett sted når det skal. Hver eneste gang. Vi er Total, et av verdens største olje- og gasselskap, med nærmere 50 års erfaring i Norge.

storetingpågang.no

storetingpågang.no


028

’Store ting på gang’ samlet i én form på ONS i 2012: Med utgangspunkt i de svært avanserte og nøyaktige tegningene og 3D -modellene av Martin Linge-plattformen formet vi en skulptur fri for teknisk funksjon – men med en abstrakt verdi. Denne transformasjonen ble tatt opp videre i inngangen til Total sin egenutviklede app-løsning som gjorde det mulig for mer konkret og nøyaktig informasjon.


029

Bredde og dybde, dialog og funksjon på ONS i 2014: Hele Totals tilstedeværelse på norsk sokkel i relieff, en app-løsning som tok deg ned i dybden, tydelig definerte møteområder og et spektakulært plassert møterom. Dette er hva Total mener når de sier at de har store ting på gang.


030 KUNDE

Rene fakta om energisektoren. Norsk olje og gass er en interesseog arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter knyttet til utforsking og produksjon av olje og gass på norsk kontinentalsokkel. Vi har siden 2012 utarbeidet og designet ulike sentrale rapporter om virksomheten på norsk sokkel, så vel som trender i verdensøkonomien og energimarkedene.

Norsk olje og gass PROSJEKTER

Publikasjoner

16 // TEKNOLOGIOVERFØRING

TEKNOLOGIOVERFØRINGER NORSK OLJE OG GASS TEKNOLOGIOVERFØRINGER FRA OLJE- OG GASSEKTOREN

ROTERER MED HAVSTRØMMEN TIDEVANNSMØLLER MED UNDERVANNSTEKNOLOGI SIDE 18

FRA OLJEOG GASSSEKTOREN

LITEN OG NYTTIG TIL ROMFORSKNING

MINITRANSFORMATORER TIL EL-BILER OG UTFORSKING AV ASTEROIDER SIDE 56

HENTER KRAFT FRA JORDENS INDRE UTBYGGING AV DYP GEOTERMISK VARME- OG KRAFTPRODUKSJON SIDE 22

PASSER PÅ AKSJEKJØP OG HJERTEPASIENTER FRA OVERVÅKING AV BORERIGGER TIL MONITORERING AV HJERTEPASIENTER SIDE 08

FJERNSTYRTE ROBOTER VASKER FISKEMERDER FJERNMANØVRERTE ROBOTER SIDE 36

06

OVERVÅKNING AV HAVSTRØMMER OG VINDSTYRKE

OVERVÅKER KLIMAET

Elektronisk overvåking utviklet for olje- og gassindustrien brukes til overvåking av klima, samt tsunami- og syklonvarsling.

Før 1984 var dagens Fugro Oceanor en del av Sintef – de målte meteorologiske data for olje- og gassbransjen langs norskekysten. Dette ble blant annet brukt som designdata for utbygging av oljeinstallasjoner. Det ble gjort ved hjelp av bøyer som overvåket havstrømmer, bølgehøyder og vindstyrke. Etter hvert som de begynte å tjene penger på dette startet de et eget selskap for dette – Oceanor.

I begynnelsen leide Oceanor hovedsakelig ut bøyer og tjenester for analysering av dataene, men de begynte etter hvert å selge disse bøyene. I 2003 ble Oceanor kjøpt opp av Fugro, og bøyeparken ble overført til et søsterselskap i England. I dag driver den norske delen ikke lenger med utleie av bøyer, men de selger bøyer og overvåkningstjenester.

GRANSKER HAVBUNN OG JAKTER PÅ MINER

Bøyene bidrar i økende grad til å overvåke klimaet. De gir forskere data for bedre å kunne forutsi hvordan den globale oppvarmingen vil utvikle seg. Slik kunnskap danner grunnlaget for tiltak mot klimaendringer. Temperaturen i verdenshavene er en viktig faktor i klimasystemet.

Teknologien har i økende grad blitt brukt i andre bransjer enn olje- og gassindustrien. Blant annet brukes den for å samle designdata for maritimt byggearbeid (f.eks. moloer og havner), for værvarslingstjenester, og innenfor fornybar havenergi som for eksempel designdata for offshore vindindustri. Teknologien kan også brukes til å skaffe informasjon som kan brukes til planlegging av lasteog losseoperasjoner, og til å overvåke klima, for eksempel ved å gi tsunami- og syklonvarsling, samt for å samle forurensningsdata ved å måle vannkvalitet.

Teknologien de bruker i dag er i hovedsak den samme som ble utviklet i Sintef før 1984, men Fugro Oceanor har i tillegg utviklet ny teknologi i takt med utvidelsen til nye markeder. Blant annet har de utviklet en ny vindbøye som de bruker i kartleggingen av designdata for offshore vindindustri.

MINEJAKT OG KARTLEGGING AV HAVBUNNEN SIDE 20

Overføring av teknologi. Visste du at teknologi fra olje- og gassektoren i Norge kan brukes til overvåkning av hjertepasienter og finanstransaksjoner, til lading av el-biler, til feltsykehus og til utforskning av planeten Mars? Rapporten Teknologioverføringer fra olje- og gassektoren tar for seg 26 eksempler på hvordan teknologi som er utviklet i oljeog gassbransjen, sprenger grenser og bidrar inn i andre sektorer.

56 // TEKNOLOGIOVERFØRING

26

MINITRANSFORMATORER TIL EL-BILER OG UTFORSKING AV ASTEROIDER

Miniatyrisert kraftelektronikk utviklet for tøffe forhold basert på krav fra boring og brønn i Nordsjøen har vist seg nyttig for romforskning og lading av el-biler. Den elektriske løsningen er liten, lett, robust og intelligent. Opprinnelig ble teknologien utviklet for bruk i verktøy som trengte mer strøm og høyere spenninger under arbeid i oljebrønner, nede i hullet.

Bedriften Zaptec AS i Stavanger har det siste året fått god dialog med produsenter av el-biler, og responsen har så langt vært svært positiv. En stor utfordring innenfor el-bilbransjen har vært infrastruktur for lading. Zaptec kan bidra til å løse disse utfordringene ved at den miniatyriserte elektronikken kan tilpasses nettspenningen og dermed sikre enkel og hurtig lading av moderne elbiler. Videre kan ladestasjonene kommunisere med strømselskaper, hus og bil, og på den måten bli del av et smart strømnett. Zaptecs mål er å bidra til å lage verdens beste ladestasjoner. Ladestasjonene er planlagt lansert første halvår 2014.

Videre har også NASA fattet interesse for Zaptecs teknologi. Den høye spenningen fra transformatoren inngår i et plasmabasert boresystem. NASA ønsker å bruke dette til å bore på månen, asteroider, og på Mars. I første omgang handler dette om utforskning for å kartlegge mineraler, geologi og vannforekomster på Mars, samt å søke etter liv nede i bakken. I neste fase kan det være aktuelt med boring for å utvinne og behandle ressurser i rommet, spesielt fra månen og asteroider. Arbeidet med NASA er på konseptutviklingsstadiet, men Zaptecs administrerende direktør, som de siste årene har arbeidet mye med NASA og andre romfartsorganisasjoner, forteller at boremiljøet i NASA seint i 2013 har nominert Zaptec’s konsept til NASAs Innovation Advanced Concepts Programme. Innovasjonsnettverket Space and Energy har også vært et viktig springbrett i denne prosessen.


Miljøarbeid. Hvert år rapporterer operatørselskapene sine utslipp i detalj. Målet er kontinuerlig forbedring. Utslippstallene danner grunnlag for denne miljørapporten, som hvert år gis ut av Norsk olje og gass.

2014

Rapport med tyngde. Gjennom den årlige konjunkturrapporten tar man et dypdykk i utviklingstrekk ved verdensøkonomi og globale energimarkeder, og ser nærmere på situasjon og framtidsutsikter for vår industri i Norge.

MILJØRAPPORT OLJE- OG GASSINDUSTRIENS MILJØARBEID FAKTA OG UTVIKLINGSTREKK

NORSK OLJE OG GASS MILJØRAPPORT 2014

FORTSATT HØY AKTIVITET – I EN FORTSATT USIKKER VERDEN KONJUNKTURRAPPORT 2013 skissebilde

Sushi med Sande og Brækken. Da olje- og gassåret 2012 skulle oppsummeres, ble det blant annet gitt rom for et uformelt møte med de to ’kamphanene’ Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi, og Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

LØNNSOPPGJØRET

SUSHI MED SANDE OG BRÆKKEN For en gangs skyld sitter de to motpartene ved samme side av bordet, og de gir hverandre til og med gode råd om hvilke sushi-stykker som er de beste:

«NÅR FØLELSER KOMMER I BEVEGELSE I EN KONFLIKT BLIR VÅRE STERKE SIDER NOEN GANGER OGSÅ VÅRE SVAKE SIDER, MEN DET ARBEIDES IKKE FLERE TIMER OFFSHORE ENN PÅ LAND FOR Å OPPNÅ EN MEGET GOD LØNN», SIER BRÆKKEN.

«Prøv denne, Leif.»

«Jo, jo, slett ikke verst.»

LEIF SANDE

GRO BRÆKKEN

Forbundsleder i Industri Energi siden stiftelsen av forbundet i 2006. Han har tidligere vært leder og nestleder i NOPEF og har flere verv i fagbevegelsen.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass siden januar 2010. Brækken har lang erfaring fra energisektoren, men har også jobbet innen bank og finans. Mellom 1999 og 2009 var hun generalsekretær i Redd Barna.

Mørket på utsiden og de første julelysene forteller oss at vi er på vei inn i adventstiden i et av verdens rikeste og beste land.

Det er intervjueren som har fordelen av å sitte på andre siden av bordet med frihet til å spørre: «Medlemmene dine har det ikke direkte vondt, Leif, og det var ikke mange hjelpepleiere og førskolelærere som støttet dere i kampen mot oljeselskapene?»

«Jeg har aldri sagt at vi er dårlig betalt, og jeg er heller ikke misfornøyd med de økonomiske oppgjørene. Men vi har hatt dårligere lønnsutvikling enn resten av samfunnet de siste ti årene, og arbeidsrotasjonen er som i industrien på land, og vi liker ikke å bli provosert på dette. Konflikten i sommer dreide seg om prinsipper, pensjonsvilkårene for en gruppe mennesker som har en spesiell arbeidsplass og arbeidssituasjon. Ut av konflikten trekker jeg to betraktninger: Aldri har samholdet i våre rekker vært sterkere, men samtidig er vårt omdømme blant folk blitt svekket. Skylden for de siste legger jeg på arbeidsgiverne. Måten vi omtales på skaper et inntrykk av at vi er en gjeng med latsabber. Å bli fremstilt på denne måten syntes jeg faktisk var det verste», sier Leif Sande. NEDKJØLING: Sommerens lønnsdebatt var tidvis svært opphetet.

«Jeg forstår hva du sier. Mitt budskap er at vi har 250 000 høyt kvalifiserte folk i den norske oljeog gassindustrien. Det har aldri vært vår mening å gi et feilaktig inntrykk av disse menneskenes kvalifikasjoner og innsats. Vi er begge enige om olje- og gassvirksomhetens store betydning for det norske samfunn», sier Brækken. Hun legger vekt på det langsiktige; forutsigbarhet og trygge arbeidsplasser. Det høye kostnadsnivået bekymrer. Hun viser blant annet til rapporten fra det regjeringsoppnevnte riggutvalget, der fagbevegelsens representant valgte å trekke seg. Det er vanskelig å finne løsninger som reduserer kostnader og øker tilgjengeligheten i riggmarkedet. «Norge er et høykostland. Alt er dyrt i Norge. Det er også oljeindustrien en del av. Vi er opptatt av å vedlikeholde et høyt lønnsnivå», sier Sande.

«Og mer konflikt, kanskje», skyter Brækken inn. I den opphetede debatt om lønnsoppgjøret reagerte Brækken på utsagnet fra Sande om at det ble drevet rovdrift på oljearbeiderne.

10

OLJE- OG GASSÅRET 2012

«Jeg sa rovdrift da vi ble møtt med påstander om at oljearbeideren har én million i lønn. Man skal arbeide temmelig mye overtid for å

oppnå dette. Vi er et høykostland, og vi har en industri som tåler høye lønninger», sier Sande. Det begge er enige om er at man må ha respekt for hverandres roller. «Når følelser kommer i bevegelse i en konflikt blir våre sterke sider noen ganger også våre svake sider, men det arbeides ikke flere timer offshore enn på land for å oppnå en meget god lønn», sier Brækken. Dialog er og blir viktig.

«Selvfølgelig er det viktig også å ha en arbeidsgiverforening. Ellers ville det bli kaos i arbeidslivet», mener Sande. De er begge opptatt av rekruttering; sørge for at industrien tiltrekker seg de gode fagfolkene, og Brækken sier at gode folk alltid vil være etterspurte, både i og utenfor olje- og gassektoren. «Så er det viktig at denne industrien ikke bare fremstilles som noe som dreier seg om forurensning og elendighet. Vi hører ofte negative fremstillinger av det som skjer ute i havet. Omdømmemessig er dette en utfordring. Vi må aldri glemme at det vi her snakker om er skikkelig industri av stor verdi for de som arbeider der og for nasjonen», sier Gro Brækken. ■

OLJE- OG GASSÅRET 2012

11


032 KUNDE

DNV GL (Tidligere DNV)

Et langt og godt samarbeid. Målbevisst arbeid over tid gir resultater, og vi er derfor ekstra stolte av at samarbeidet med en så kvalitetsbevisst kunde som DNV GL, som frem til i fjor het DNV (Det Norske Veritas), strekker seg over flere år.

PROSJEKTER

Strategi Årsrapporter Publikasjoner Digital publisering (app) Intern kommunikasjon

DNV har i tiden vi har fulgt dem gått fra 8.700 medarbeidere til hele 16.000 medarbeidere etter sammenslåingen med tyske GL. DNV GL er nå verdens største klassifikasjonsselskap for skipog offshorekonstruksjoner, ledende leverandør av verifikasjonog risikostyringstjenester for olje- og gassindustrien, et ledende selskap innen vindkraft og overføring og distribusjon av kraft, samt ett av verdens største sertifiseringsselskaper.

DNV in brief. På kort tid skal det formidles hva DNV er, hva de gjør og hvor en eventuelt kan få vite mer. Takket være et spennende og interessant innhold, smarte løsninger

og intuitivt brukergrensesnitt, er denne applikasjonen blitt svært populær i DNV – og godt mottatt blant alle dem som på kort tid vil forstå hva DNV er.


The means of making a difference

ANNUAL REPORT

Annual report 2010

Annual report 2009

When less is more ANNUAL REPORT 2008

Annual Reports x 7. Annual DNV /DNV GL er årsrapporten Hos DNV/DNV den desidert viktigste samlede framstillingen og situasjonsrapporten for selskapet som helhet. Her er det viktigste samlet mellom to permer – et opplag på omkring 25.000 blir sendt jorden rundt, blant annet til alle de 16.000 medarbeiderne i DNV GL .

ANNUAL REPORT

Annual report 2011

THE TRUTH OF 2011 – AS WE SEE IT

TAKING A BROADER VIEW

ANNUAL REPORT

Annual report 2012

DOING THE RIGHT THING

ANNUAL REPORT 2014

YEAR ONE 150 YEARS

ANNUAL REPORT 2013 SAFER, SMARTER, GREENER


034

The following countries are represented in this issue of WE magazine:

TAKING A BROADER VIEW

Årsrapport med med et videre perspektiv. I september 2013 trådte fusjonen av DNV (Det Norske Veritas) og tyske GL (Germanischer Lloyd) i kraft. Årsrapporten ’Taking a broader view’ viser et selskap som i enda større grad enn tidligere evner å se det store bildet, og som hjelper sine kunder med å gjøre verden tryggere, smartere og grønnere.

Angola

Australia

Brazil

Germany

Greece

Indonesia

Mexico

Netherlands

Norway

Taiwan

UK

You can access th

http://con movingfor is The magazine for DnV gL empLoyees, pubLisheD by DnV group inTernaL CommuniCaTion

ANNUAL REPORT 2013

MAIN SERVICES

CEO’S MESSAGE

FOCUS ON ENERGY

25

TAKING A BROADER VIEW

DNV GL standards and guidelines have been published for renewable power generation.

10 labs

DNV GL operates 10 laboratories, including the world’s largest independent highpower and high-voltage laboratories.

€70 mill.

is being invested in the expansion of our high-power laboratories for the extreme testing segment for future super grids.

DNV GL is structured into four business areas and one independent business unit.

MARITIME

ANNUAL REPORT 2013

ENERGY

We help enhance the safety, efficiency and sustainability of our customers and the global shipping industry, in all vessel types and floating offshore structures.

We help oil and gas companies enhance the safety, reliability and performance of projects and operations. We deliver industry best practice across the asset lifecycle.

We support our customers across the energy value chain in ensuring reliable, efficient and sustainable energy supply.

SERVICES INCLUDE:

SERVICES INCLUDE:

SERVICES INCLUDE:

Classification of ships and mobile offshore units Certification of materials and components Technical, safety, business risk and environmental advisory services Training and competencerelated services Software

8

OIL & GAS

Risk management advisory Technical advisory Noble Denton marine assurance & advisory Technical assurance – Certification and verification – Inspection and quality assurance

Power testing, inspection and certification Renewables advisory services Renewables certification Electricity transmission and distribution Smart grids and smart cities Energy market and policy design Energy management and operations services Energy efficiency services

BUSINESS ASSURANCE We help create trust and confidence and assure sustainable performance for companies across a variety of industry sectors.

SERVICES INCLUDE:

Management system certification Product assurance Supply chain management and assurance Sustainability strategy and reporting Personnel certification Food & beverage certification and assessment Healthcare accreditation and assessment

United Arab E

Don’t see your country’s flag? Make sure you get involved with the next issue. Your country needs you!

SOFTWARE INDEPENDENT BUSINESS UNIT

As President and Chief Executive Officer of the DNV GL Group, I am pleased to be able to present our 2013 Annual Report. This was an extraordinary year, capped by the merger of DNV and GL in September and the beginning of a truly transformative period in our company’s history. The time after a merger on this scale, one in fact that is unprecedented in our industry, was bound to be full of challenges and opportunities.

We help companies in a wide range of industries manage risk, optimise operations and increase return on assets with our software solutions.

PRODUCTS INCLUDE:

Design and engineering Process safety, risk and reliability QHSE and enterprise risk Asset simulation and optimisation Asset integrity and performance Ship management and operations Ship and offshore class Commercial gas management Electric grid reliability and performance

ANNUAL REPORT 2013

9

10

ANNUAL REPORT 2013

T

his report highlights what we have been able to accomplish, but even more than this it shows what we still stand to gain from bringing these two world class organisations together. Today, more than ever, we are closer to our shared vision of having a global impact for a safe and sustainable future. Unlike many mergers, bringing together DNV and GL was not about doing the same with less, but about delivering more with more. Growing our business by strengthening our competencies and market position was at the core of the merger and even when the organisations were operating in the same markets, their complementarity was clearly evident. Our greater size, broader service offering and bringing together of a deeper pool of expertise that can work together allow us to provide our customers highly valuable services along with the whole shipping, oil and gas, and energy value chain in more than 100 countries. Safety, quality, technology and innovation were the hallmarks of both DNV and GL and remain the foundation of DNV GL . We can build from these strengths, while continuing to adapt and evolve to help our customers improve their business in a safe and sustainable manner. The DNV GL Group had a strong year in 2013, even as the integration process con-

tinued apace. Our Maritime and Oil & Gas business areas continued to deliver strong results in terms of quality services, volume growth and operating results. Performance was solid across locations and services, particularly in classification and verification services. Our energy arm also achieved healthy financial results despite an ongoing restructuring of its consulting activities. Business Assurance too, kept up the pace, maintaining business volumes on a par with last year despite the continuing sluggishness of the global economy in 2013. Our financial strength is crucial in maintaining DNV GL’s independent role as one of the world’s leading and trusted technology and risk management service providers. OUTLOOK. On the whole, the worldwide economy is showing some signs of improvement. International trade is once again growing; there are regional bright spots and an increasing demand for energy. Despite this, the picture for the shipping industry is not entirely rosy. Heavy ordering, especially toward the end of the year, threatens once again to create surplus capacity, with growth of the fleet outpacing trade demand. This imbalance looks to continue through 2015, with the effect that both newbuilding prices and freight and charter rates will remain depressed,

UNLIKE MANY MERGERS, BRINGING TOGETHER DNV AND GL WAS NOT ABOUT DOING THE SAME WITH LESS, BUT ABOUT DELIVERING MORE WITH MORE. continuing the competitive pressure on all of the industry’s service providers, including classification societies. The move towards more production from deep and ultra-deep offshore fields continues in the oil and gas sector, and markets in Africa, Australia, Brazil, the Gulf of Mexico and South East Asia are expanding. Global energy demand continues to rise, despite increasing price uncertainties. Fossil fuels – oil, gas and coal – will remain the main energy source for the time being, but other sources, especially renewable energy, are growing quickly. It is almost a cliché to say that the world is rapidly changing, but certainly today the competitive environment and the risk picture for business is in flux like never before. Climate change, demographic trends, regional political instabilities and technological progress mean that the demands of adapting to a constantly shifting landscape are greater than ever. DNV GL helps its customers make sense of this increasingly complex risk picture, but I believe that if we are to find answers to these global

challenges we will only be able to do so as part of a much broader dialogue that will have to take place between business, regulators and society at large. Part of the answer lies in innovation, in offering solutions that are created through new forms of collaboration. Bringing together businesses and regulators is essential to achieving sustainable development and growth in the long term. We are furthering our commitment to innovation by devoting 5% of revenues to fund forward looking research and innovation projects to create value for our customers and reduce the strain on global resources. DNV GL remains focused on enhancing the positive impacts our core business activities have on society. This is manifested not only in how we conduct our business but also how we manage the entire group. Our safety and sustainability footprint is clear in all our business areas’ services, while our occupational health and safety performance is constantly improving. This is based on the UN Global Compact principles, a cornerstone for ensuring confidence in and the long-term success of our company. As a knowledge-based company our value is created by our employees, so promoting the continued well-being, personal development and competence of our employees is a foundational part of our business.

Focusing on building cooperation, expertise and adaptability will help our employees deliver more to both our customers and society at large. I take our responsibility to our employees very seriously and our DNV GL values of caring for our customers and each other, building trust and confidence, teamwork and innovation shape all of our efforts in this area. The year 2014 marks the 150th anniversary of the formation of DNV and the first anniversary of the DNV GL Group - and the dawning of a new era. We achieved a lot in 2013 and, with the combined expertise and commitment of the DNV GL staff and the Board, I am confident that we will achieve even more in the years ahead. As DNV GL changes and grows to meet the challenges of the coming years, we will be guided and defined by our purpose of safeguarding life, property and the environment and our vision to have a global impact for a safe and sustainable future. In this way we will help our customers and the world to become safer, smarter and greener.

FIGURE 05

WORLD ELECTRICITY GENERATION BY SOURCE IN 2013

smart meter big data analytics, which in the near future will allow for cyber-securing privacy-sensitive information and distinguishing ‘nice-to-know’ data from ‘need-to-know’ data required for operating smart appliances through automated machines. In the future, these machines will connect with one another and act as active energy users. IN A GLOBAL MARKET THAT DEMANDS SAFETY AND RELIABILITY, there is a need

Coal

41.3 %

Gas

21.9 %

Hydro

15.8 %

Nuclear

11.7 %

Oil

4.8 %

Other renewables

4.5 %

Source: IEA World Energy Outlook 2013

to prove that grid components are up to the task. Independent testing is essential to show that components perform as required and withstand the rigors of the field. Our industry-leading testing, inspection and certification services and worldrenowned KEMA Type Test Certificates are the international benchmark for grid equipment testing and the gold standard for quality. For our customers, our trusted certificates are a passport to global business. We have over 80 years of experience in

INDEPENDENT TESTING IS ESSENTIAL TO SHOW THAT COMPONENTS PERFORM AS REQUIRED AND TO SECURE THE SUPPLY OF ENERGY.

Henrik O. Madsen President & CEO DNV GL Group

ANNUAL REPORT 2013

11

38

ANNUAL REPORT 2013

IN ARNHEM, WE ARE CREATING THE FIRST TESTING FACILITY IN THE EXTREME TESTING SEGMENT OF 800 KILOVOLTS AND ABOVE. the high- and medium-voltage testing, inspection and certification business. In 2013, we started construction for the expansion of our high-power laboratories in Arnhem in the Netherlands and Chalfont in the US. By creating the world’s first independent testing facility in the extreme testing segment of 800 kilovolts and above, our laboratory in Arnhem will support the electricity transmission and distribution industry at the highest voltage levels. In Chalfont, once completed, the new high-power test cell will be the largest of its kind in the US. THE WAY WE USE ENERGY MATTERS.

Learning how to more efficiently and sustainably operate our buildings and communities is a critical element of the energy transition. In 2013, we continued to help utilities, governments and corporations develop and implement energy efficiency and sustainability policies and programmes to drive down costs and lower CO2 emissions.

FIGURE 06

OTHER ACHIEVEMENTS IN 2013

DISTRIBUTED ENERGY SOURCES. We teamed up with the California Public Utilities Commission to effectively and proactively plan for 1.3 gigawatts of storage in the grid. Energy storage is a solution that balances variable wind and solar resources while keeping the grid stable and it will contribute to meeting California’s renewable energy goals.

TECHNICAL DUE DILIGENCE ADVICE paved the way to invest a significant amount of equity in two offshore projects, together accounting for 127 wind turbines and 381 megawatts of generating capacity with a total project cost of approximately EUR 1,550 million. Our team examined key areas of technical risk, including energy production, technology and design, asset status, contracts, grid and permitting.

BOOSTING WIND IN SCOTLAND. In November, we opened our new office in Glasgow which features an operations control room. By using real-time data and advanced analysis techniques, we will support clients in Scotland and elsewhere to boost wind farm performance and bring down the cost of wind energy.

STRATEGIC RESEARCH FOR SMART AND SUPER GRIDS. We opened a new unit

in Arnhem, the Netherlands, focusing on energy-related research. The themes for this unit are super grids and smart grids.

WORLD RENEWABLE ELECTRICITY GENERATING CAPACITY AND PROJECTION (GIGAWATTS)

2,000

1,500

NEW BATTERY AND ENERGY STORAGE TECHNOLOGY. We have partnered with NYBEST to build and grow our battery testing

and commercialisation centre in Rochester, New York. Our vision is to launch a test and certification facility to serve the rapidly emerging energy storage industry.

LENDERS’ TECHNICAL ADVISOR. DNV GL is acting as the lenders’ technical advisor for five of the seven wind farm projects announced by the Department of Energy in South Africa in the Renewable Energy Independent Power Producer Procurement Programme, representing a total capacity of 590 megawatts. Our services are providing the technical confidence that the financial community requires before they invest in these leading projects.

1,000

500

0

2013

2014

2015

Hydro

Wind

Solar

Others

Source: IEA renewable energy medium-term market report 2013

ANNUAL REPORT 2013

39


China

France

a

Italy

Japan

y

Poland

Spain

Emirates

United States

he WE magazine online on the DNV GL microsite, via this link:

nnect.dnv.com/sites/ rward

NO 0115

Internmagasinet ’We’ mottas av alle medarbeidere i DNV GL, og er et viktig verktøy for internkommunikasjon. Magasinet kommer ut tre ganger per år i et opplag på hele 18.500.


036

Et stort og viktig prosjekt. DNV GL startet feiringen av sitt 150 års-jubileum i 2014 med lanseringen av seks forskningsrapporter om bærekraftighet – resultatet av et forskningsinitiativ selskapet har arbeidet med det siste året. Nobelprisvinner Rajendra K. Pachauri, leder i FNs klimapanel, var tilstede da de seks rapportene ble lansert i Singapore. Verden i 2050. I rapporten ’A Safe and Sustainable Future’ ser DNV GL på hvilke endringer vi må gjennom for å kunne skape en bærekraftig verden for ni milliarder mennesker i år 2050.

1

BUSINESS AS USUAL OUTLOOK: WHERE ARE WE HEADED?

2

FIGURE

THE PLANETARY BOUNDARIES : DEFINING A SAFE OPERATING SPACE FOR HUMANITY

01

THE NINE PLANETARY BOUNDARIES DEFINING A SAFE OPERATING SPACE FOR HUMANITY Source: Rockström et al. (2009)

Climate change Chemical pollution

The condition of the natural environment that surrounds us sets limits on human activity. The stable functioning of the earth’s systems – such as the atmosphere, oceans, forests, waterways, biodiversity and biogeochemical cycles – are prerequisites for a thriving global society. However, at present, scientists observe unsafe levels of pollution, ecological change and resource demand. Environmental stress is evident in many ways from species loss, ecosystem degradation, ocean acidification, water scarcity, carbon build-up, fisheries depletion and deforestation. For the first time in history, humans have become the dominant force transforming the planet and driving global environmental change. We are entering into a new geological epoch – the Anthropocene (the “era of man”) – where humans have become a planetary force. Our activities are driving environmental changes in a negative direction, which may undermine long-term development opportunities and trigger abrupt changes (like heat waves, droughts, floods, rapid sea level rise, pandemics and ecosystem collapse). The earth is made up of complex adaptive systems that are self-organising and resilient to degradation – but within limits. To continue to live and operate safely, humanity has to stay away from critical ‘hard-wired´ thresholds in the earth’s environment. If thresholds are crossed, the earth can experience irreversible damage with potentially catastrophic consequences for human civilisation.

Building on decades of research, the Planetary Boundaries Science Collaboratory presented the Planetary Boundaries framework in 2009 – a framework defining a safe operating space for humanity within which humanity can continue to develop and thrive for generations to come. The framework identifies nine earth-systems or planetary processes that govern the safe operating space for life as we know it. For each of these processes, boundaries or thresholds have been identified, which would be unsafe to cross.

The figure indicates that, at present, all nine planetary processes are being disturbed on a global scale. Three boundaries – for climate change, biodiversity loss and nitrogen cycle – have already been transgressed. The world is on track to cross the boundaries for use of freshwater, change in land use and the acidity of oceans.

2.75 Current status

Ocean acidification

2.90

Concentration of ozone (Dobson unit): Proposed boundary

Overall particulate concentration on the atmosphere: Reliable global values not yet quantified.

276

Current status

283

Perturbed nutrient flows Biodiversity loss

Nitrogen cycle

Land use change

Number of species per million becoming extinct per year: Proposed boundary

10

Percentage of global land converted to cropland:

15.0%

Proposed boundary

4,000

Current status

11.7%

Current status

2,600

Areas where we are still below the boundary values, but are moving towards them.

5

Global freshwater use km3 of freshwater consumed by humans per year:

Proposed boundary

DNV GL A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE

A BROADER VIEW

Proposed boundary

Stratospheric ozone depletion

Areas where we have exceeded the boundaries and are continuing to move further beyond them.

BARRIERS PREVENTING THE TRANSITION TO A SUSTAINABLE FUTURE

Global mean saturation state of aragonite in surface sea water

387

BOUNDARIES NOT TO BE CROSSED

>100

3

350

Current status

Reliable global values not yet quantified.

Current status

20

Proposed boundary

Atmospheric aerosol loading

Staying within the boundaries will safeguard the desired stability of the Earth’s systems; and within the boundaries, humans can choose pathways for future development and well-being that can lead to an increasingly prosperous world on a crowded planet. The area within the circle defines a safe operating space for humanity. Crossing the boundaries increases the risk and possibility of irreversible changes to planetary processes, and could lead to a state less conducive to human development 3.

Parts per million of CO2 in atmosphere:

Amounts of persistent organic pollutants, plastics, endocrine disrupters, heavy metals and nuclear waste in the global environment:

Area where international political agreements have allowed us to start moving away from a boundary – in the correct direction.

CORRUPTION IS THE SINGLE BIGGEST ROADBLOCK TO UNLOCKING DEVELOPMENT.

GEORG KELL EXECUTIVE DIRECTOR, UN GLOBAL COMPACT

Millions of tonnes of nitrogen gas removed from the atmosphere for human use per year: Proposed boundary

Current status

35 121

Phosphorous cycle Millions of tonnes of phosphorous flowing into the oceans per year: Proposed boundary

11

Current status

8.5–9.5

Areas where no boundary values were established.

DNV GL A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE

32

21

INSUFFICIENT PROVISION OF BASIC SERVICES

Millions of people around the world do not have the basic services that they require. Access to energy, water, education and healthcare is limited, which restricts the ability of the poor to realize their potential.

SOCIETAL BARRIERS HAVE BEEN IDENTIFIED

A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE: ENABLING THE TRANSITION

33

HIGH LEVELS OF INEQUALITY

High levels of inequality exist in both the developed and developing world and contribute to create reinforcing cycles and conditions that have a detrimental effect on health, well-being and quality of life.

SOCIETAL BARRIERS

TO EAT UNTIL YOU’RE FULL AND THEN ASK THE HUNGRY PERSON TO THINK ABOUT OUR COMMON FUTURE IS NOT JUST UNFAIR, IT’S UNREALISTIC. FENGSHU LIU ASSOCIATE PROFESSOR, UNIVERSITY OF OSLO

Societal barriers are systems, structures and patterns of activity in society which prevent communities from effectively tackling problems and unlocking potential so as to achieve desired levels of sustainable development. Social systems and ways of organising may fortify deep rooted challenges, reinforce an unbalanced and unequal society, and can prevent investment and resources from being used to create a better future.

36

LOW EMPHASIS IN THE MEDIA

Mainstream media tends to live in the here and now, focus on shortterm issues and reinforce a culture of materialism. This creates an ‘attention deficit’ in the public thoughtprocess, which then leads to lack of awareness of the importance of longer-term issues affecting society.

34

POOR INFRASTRUCTURE

Infrastructure for energy, transport, health and sanitation may not be available or is not up to the required standard or capacity. This limits the development of communities, and leaves some locked into poverty.

35

SOCIAL UNREST AND CONFLICT

War and conflict destroys societies and diverts attention from long-term sustainability priorities. People living in fragile and conflictaffected areas must prioritise survival over other societal needs or environmental concerns. Conflict can – and often does – undermine public institutions, destroy essential infrastructure (e.g., schools, hospitals, and power systems), create social unrest and facilitate corruption, and force people to become displaced. Worsening environmental conditions also contribute to conflict and jeopardise development. The negative impacts from conflict prevent and block the transition to a sustainable future.

SAFER, SMARTER, GREENER 62

DNV GL A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE

DNV GL A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE

63


037 The tremendous achievements in human progress and prosperity experienced since the beginning of the 20th century have come at the expense of the planet. We are at a historic turning point where human activity is not only undermining our future prospects, but also the possibility that future generations can enjoy the same levels of well-being and prosperity that we experience today. This century may well be the one where we see a peak in some key aspects of human development, and possibly a reversal of its progress. Society is taking substantial risks by delaying urgent and large-scale action. Unless we act now and change course, we may be headed towards disaster.

EXECUTIVE SUMMARY From rising levels of obesity in the OECD countries to chronic hunger in the developing world, from short-term thinking to long-term debts, from pollution to poverty – there are an abundance of issues that threaten human well-being. Critical resources are nearing exhaustion, the earth is growing steadily less inhabitable, disparities are widening, social instability is on the rise and a growing population is adding to these pressures. The challenges facing humanity are serious and becoming progressively more complex and interlinked.

3

02

At the same time, the transition towards sustainability offers amazing opportunities. We are at a moment in time where we can create the society of tomorrow we would like to see and pass on to the next generations. If we put sustainability at the core of the change, building it into the DNA of our business enterprises and the economy, it creates a space for innovation that will create a better future for our children. We have this opportunity now. Let’s take it!

At present, there are many barriers at play inhibiting our ability to change and constraining investments in sustainable solutions. To overcome these barriers, a first step is to define and understand them.

BARRIERS PREVENTING THE TRANSITION TO A SUSTAINABLE FUTURE

01

Whereas industrialisation was the great project of the last 150 years, sustainability has become the greatest project of our time. The question is: will mankind step up, take responsibility and meet this challenge in time to avert major crises?

INSUFFICIENT AWARENESS

18

DNV GL’s vision is to have ‘global impact for a safe and sustainable future’. To mark our 150 years’ anniversary in 2014, DNV GL decided not to simply celebrate past achievements, but to look to the future and explore what needs to happen to achieve our vision. In this report, we describe where the world is headed if we continue on the same path as today, and clarify what we mean by our vision of a safe and sustainable future. We assess the main barriers preventing our vision from becoming a reality, and outline the broad changes needed to overcome these barriers. We also explore what this means for five industry sectors where we, as an organisation, have particular competence, and present what we will do ourselves to enable the transition.

OUR APPROACH The topic of sustainability has generated tremendous amounts of research and writing. Our approach for this report has been to identify, review and synthesise the most recognised and credible sources of research and analysis produced by leading organisations and experts worldwide. We have also added to this knowledge base through 30 interviews with leading sustainability experts. As such, we do not lay claim to having produced our own scenarios or projections. Instead, we have taken a bottom up approach, and through systematic review tried to reveal the areas where there is consensus across the board; whether related to the root causes of today’s challenges, projections for the future, barriers preventing progress or actions needed to generate change. Inevitably, we have made a selection and narrowed down the focus to what we believe to be important issues in need of urgent attention.

21

9

LACK OF TRUE COSTING AND VALUATION

22

SKEWED AND PERVERSE INCENTIVES

23 19

6

COGNITIVE & BEHAVIOURAL BARRIERS

03

36

REACTIVE AND SHORT-TERM THINKING

04 05

MATERIALISTIC VALUES

25

10

SOCIETAL BARRIERS

POLICY & GOVERNANCE BARRIERS

TECHNOLOGY & INNOVATION BARRIERS

PUBLIC FUNDING CRISIS

11

DNV GL A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE

13

LACK OF VISIONARY LEADERSHIP

6

27

14

10

LACK OF DIRECTION AND COORDINATION

15

BARRIERS IDENTIFIED

WEAK INSTITUTIONAL FRAMEWORKS

MARKET UNCERTAINTY AND UNPREDICTABILITY

MATURE MARKETS VERSUS IMMATURE SOLUTIONS

28 29

INSUFFICIENT PROVISION OF BASIC SERVICES

33 34

HIGH LEVELS OF INEQUALITY

POOR INFRASTRUCTURE

16

LACK OF COLLABORATIVE ARRANGEMENTS

35

INSUFFICIENT COORDINATION

SOCIAL UNREST AND CONFLICT

DESIGNS ARE NOT ‘CIRCULAR’ BY DEFAULT

36 30

ECONOMIC BIAS

26

32

BARRIERS IDENTIFIED

SHORT-TERM FOCUS OF POLITICS

PROBLEMS OF DEMOCRACY

EMPLOYEE APATHY

5

INSUFFICIENT AWARENESS

09

SKILLS SHORTAGE

BARRIERS IDENTIFIED

DENIALISM AND LACK OF URGENCY

OPAQUE AND EXCLUSIONARY DECISION-MAKING

24

ECONOMIC & MARKET BARRIERS

FINANCIAL SHORTSIGHTEDNESS

BARRIERS TO SUSTAINABILITY

12 07

LACK OF VALUE CHAIN OVERSIGHT

UNFAIR DISTRIBUTION OF OPPORTUNITY AND WEALTH

LINEAR ECONOMIC MODELS

COGNITIVE BIAS

06

08

20

LACK OF DISCLOSURE ABOUT RISKS AND EFFECTS

BARRIERS IDENTIFIED

HUMAN-CENTRIC VIEW OF NATURE

BARRIERS IDENTIFIED

50

17

THIS IS OUR VISION

LOW EMPHASIS IN THE MEDIA

DEPENDENCE ON NONRENEWABLE ENERGY SOURCES

31

BARRIERS TO ENTRY

DNV GL A SAFE AND SUSTAINABLE FUTURE

51


038 KUNDE

Varme & Bad PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept HMS-kampanje Identitet Omgivelsesdesign Film

Ikke forstyrr Verdens Beste. På lanseringen var ’hele’ Varme & Bad til stede – og ’Forsiktig, Verdens Beste’-elementer sørget for at budskapet kom frem til absolutt alle.

Hørselsvern, kneputer og ekstra hansker. En svært konkret del av HMS-programmet er en egen ’Forsiktig, Verdens Beste’-skuff som skal inn i bilene til alle håndverkerne i Varme & Bad.

Pekefinger? Nei takk. Den nasjonale rørleggerkjeden Varme & Bad tok i bruk HMS-programmet ’Forsiktig, Verdens Beste’ via en storstilt lansering for over 700 eiere, ledere, ansatte og samarbeidspartnere i 2014. ’Verdens Beste’ er en positiv holdningskampanje som skal motivere til riktige holdninger og gode valg som får jobben gjort på en sikker og trygg måte. Det er en kampanje uten pekefingerbudskap, men med viktige påminnelser som skal sørge for at hver enkelt VB-medarbeider skal ta vare på sine kolleger – og ikke minst, seg selv.


På en egen nettside er alt av filmer, instrukser, konkurranser, planer, ideer, produkter samlet og tilgjengelig for 200 medlemsbedrifter i Varme & Bad.

’Forsiktig, Verdens Beste’filmen lanserte HMS-kampanjen for alle medarbeiderne i Varme & Bad – hver og en kunne se premieren samtidig via mobil.

Ingen hender, ingen jobb! ’Forsiktig, Verdens Beste’ er preget av mye humor og positiv motivasjon – under temaet ’Hender’ startet Jasmin’s Hanskeskole opp og ’fjernunderviste’ med stor suksess alle VB-medarbeiderne gjennom egne filmer via nettet.


Foto: Fredrik Ringe

Foto: Fredrik Ringe

VERDENS BESTE HENDER >>

VERDENS BESTE RYGG >>

ER EN SKIKKELIG

MÅ DU IKKE BARE VISE RYGGEN.

HÅNDVERKER AVHENGIG AV.

Ryggen er ryggraden, bokstavelig

Hadde øynene dine akseptert

talt, i alt vi gjør som håndverkere.

småskrammer hver dag, plaster

Det er den som holder oss oppe,

annenhver dag eller litt kjemi-

både i medgang og motgang –

kalier som skal “vaskes av så fort

og som tar de virkelige løftene

jeg får sjansen”? Det skal ikke

for oss. Men det er også ryggen

hendene dine heller! Du driver

som kan gi oss mest problemer,

med skikkelig håndverk og da

om vi tar den for gitt. Og, ingen

er det hendene som skal bæres

er flinkere til å si i fra enn ryggen.

på en gullstol (og beskyttes med

Men den sier det bare én gang

hansker!). Det sier seg i grunnen

og da er det alltid litt for sent.

selv, gjør det ikke?

Foto: Fredrik Ringe

Verdens Beste Ører. Store postere som henger på arbeidsplassen tar for seg forskjellige HMS-relaterte tema.

<< VERDENS BESTE KNÆR

SKAL SYNES, IKKE HØRES. Dine knær skal vare livet ut. Og som rørlegger er du avhengig av at de også varer hele arbeidslivet ut. Et dunk her, kutting av rør på et kaldt betonggulv der og etterpå litt for lenge i knestående under benken – det er mye knær når vi gjør jobben vår. Kneputer gjør det både mer komfortabelt og avlaster knærne hver gang du går i knestående. Si nei til knirkende knær – bruk kneputer!

Uansett hvor eller hva, ingen i VB skal si at de ikke blir påminnet HMS-kampanjens ulike hovedbudskap.


VERDENS BESTE ØRER >>

ER NOE AV DET VIKTIGSTE DU HAR. Høy lyd er akkurat som Syden-sol, du tåler bare litt hver dag: Et rop, noen sekunder med drillen eller vinkelsliperen, sagen i naborommet er over 85 desibel og ødelegger sakte, men sikkert hørselen din. Og hørselen settes ned for alltid, det er ikke mulig å skru opp volumet igjen. Du har øreklokker og ørepropper i bilen – bruk dem!


042 KUNDE

Upheads PROSJEKTER

Strategi Navn Identitet Digital design

Helt på høyden. Da NetPower Consulting skulle skilles ut som eget selskap, var det naturlig å gi dem et eget merkenavn og identitet som peker framover – og oppover. Upheads er resultatet. Den visuelle identiteten har fått et moderne uttrykk som samsvarer med kjernekompetansen og hva slags posisjonering de ønsker å ha i markedet.


>


044 KUNDE

GMC PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Identitet Messestands Digital design Publikasjoner

Utendørs brandingkampanje hvor merkeløfte ble lansert. Fotokonsept videreutviklet og knyttet til forretningsområdene.

Consider it done. På alle områder. GMC gruppen består av åtte selskaper som driver innen maritim/offshore industri. I forbindelse med konsernets 40-årsjubileum ønsket de en revitalisering av så vel kommunikasjon som merkevaren. Rundt det nye merkeløftet ’Consider it done’, bygget vi en ærlig ’blue collar’- kommunikasjon.


045

Fotokonsept knyttet til forretningsomr책dene. Stand Nor-Shipping og OTD, 2013.

>


050 KUNDE

Maersk Oil PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Kampanjer Digital design Film Omgivelsesdesign

Det er valgene våre som forteller hvem vi er. Det er det vi gjør, og ikke det vi sier som forteller hvem vi er. Våre evner og kunnskap hjelper oss bare til å ta de rette valgene. Og det gjelder ikke bare for mennesker, men også for selskaper, selv store energiselskaper. Både Maersk Oil og menneskene som jobber der har alle tatt noen viktige og rette valg ved flere anledninger så langt i livet. Ved å vise frem disse valgene, så viser vi også frem hvem Maersk Oil er.

Foto: Marcel Leliënhof

Foto: Marcel Leliënhof

Valgene som forteller hvem vi er:

Foto: Marcel Leliënhof

Valgte reallinjen på Trondheim Katedralskole i 1969. Valgte geofysikk fremfor den like ferske studieretningen data på NTH/NTNU, for lettere å komme ut i verden.

Valgene som forteller hvem vi er:

Valgene som forteller hvem vi er:

Valgte CERN i Geneve og HahnMeitner Institut i Berlin tre somrer på rad i studietiden.

Valgte å være mest mulig ute i naturen. Valgte naturfaglig retning på Kimbolton School i 1997 på grunn av geologi. Valgte vinden og seilbåten de fleste ettermiddagene i over ti år. Valgte geologi ved University of Liverpool i 2001. Valgte tre måneder i telt på en liten øy i Hebridene for å kartlegge den i 2005.

Valgte naturen, blomster og fugleliv – og et mikroskop.

Valgte Stavanger og oljen våren 1978.

Valgte matte, fysikk og kjemi på Bergen Katedralskole i 1986.

Valgte et internasjonalt oljeselskap i 1981.

Valgte utradisjonelt – elektronikk på ingeniørhøyskolen i Trondheim i 1990.

Valgte å arbeide og bo i ni år i Nederland, New Zealand og Storbritannia.

Valgte Stavanger og to års fordypning i petroleum. Valgte reservoar-teknologi for å komme litt nærmere naturen.

Valgte i 2009 en liten organisasjon i et bunnsolid selskap som satser på Norge.

Valgte Jæren og surfing fremfor London og kø. Valgte et oljeselskap som bakker opp feltturer, videreutdanning og muligheten for å komme seg ut internasjonalt.

Valgte fast jobb i et av verdens største oljeselskaper i 2001. Valgte 1. juli 2010 en ny utfordring, fremfor det komfortable.

Valgt av

Valgte leting i et selskap som fremdeles har de viktigste høydepunktene foran seg.

Valgt av

Simon Morris Geologist

Valgt av

Kristin Ingnes, Senior Reservoir Engineer

Vis oss hvem du er på

valgtavmaersk.no Jan Strømmen Lead Geophysicist

Vis oss hvem du er på

valgtavmaersk.no

Målinger som Dagens Næringsliv utførte under kampanjeperioden var svært gledelige, det hadde aldri vært målt så gode resultater noen gang tidligere. Nytenkning og kreativitet betaler seg alltid så lenge det er relevant.

Vis oss hvem du er på

valgtavmaersk.no


Foto: Johan Wildhagen

Valgte Nordsjøen Allerede i 1962 valgte vi Nordsjøen. Over 50 år med leting, utvikling og produksjon senere så velger vi det fortsatt – hver eneste dag. Vi har mer enn 2000 medarbeidere i Danmark, Storbritania og Norge. Og de har alle med seg erfaring og kunnskap og ikke minst, sensasjonsfunnet Johan Sverdrup, som vi kommer til å bygge videre på i mange, mange år fremover. Både i Nordsjøen og resten av verden. Vi er våre valg, også i Maersk Oil. valgtav.maerskoil.com


052

Valgt av

Maersk Oil

Valgene blir fortalt og forklart på forskjellige måter, alt etter format og mediekanal. Her i stort avisformat.

Det er valgene våre som forteller hvem vi er. Det gjelder også for oljeselskaper – som skal bygge både kjennskap og kunnskap om seg selv i Norge.


053

Mobile first, for første gang i Maersk Oils historie: ’Valgt av Maersk Oil’ er en responsiv designløsning utviklet for mobile enheter som første prioritet.


054 KUNDE

Rosenberg WorleyParsons Group PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Kampanjer Messestands Omgivelsesdesign Identitet Publikasjoner Film

Rosenberg WP – Ekte Engineering. Høsten 2010 fikk ingeniørbedriften (og det gamle, tradisjonsrike skipsverftet) Rosenberg kommunikasjonskonseptet EKTE ENGINEERING. Målsetningen var å oppnå en tydelig posisjon i markedet, for å rekruttere ingeniører og styrke merkevaren. Konseptet er basert på en sannhet ved ‘produktet’ Rosenberg og forklares slik: Engineering. Fabrikasjon. Installasjon. Ekte action hver dag. Alt innenfor en radius på 240 meter, midt i Stavanger. Dette tror vi gjør noe med oss – og det vi leverer. Vi kaller det Ekte Engineering – og det får du bare hos oss.

Rosenberg har mer enn doblet sin ingeniøravdeling siden 2010. De opplever svært lav turnover, rekordlavt sykefravær, økt intern stolthet og sterk økonomisk vekst. Og som daværende administrerende direktør på Rosenberg WP, Kristin Færøvik selv sa det: – Nå bruker vi mindre tid på å fortelle hvem vi er – vi forteller heller om hva vi kan gjøre. Det sparer oss for arbeid, slik at vi heller bruker tiden på det vi skal, nemlig ekte engineering.


Blant annet slik fortalte Rosenberg at de var solgt fra Bergen Group til australske WorleyParsons.

Ledig time

NB! Bare hos oss

INGENIØRER

Søk jobb på EKTEENGINEERING.NO

RosENbERG woRLEy PaRsoNs

Humor er en viktig ingrediens, og konseptet utfordrer på flere måter denne bransjens måte å kommunisere på. Det er ikke ‘business to business’, men ‘business to people’. Fra oljeservice-ingeniør-marketing til kommunikasjon som kan spille en rolle i menneskers liv.

EKTE ENGINEERING er blitt brukt konsekvent i all profilering, uansett omfang og størrelse, og fylt med troverdig innhold basert på den reelle virksomheten til Rosenberg – og menneskene som jobber der.


056 KUNDE

We make things happen. Sammen. Helt siden Wintershall etablerte seg i Norge ved å kjøpe Revus, har vi bygget kommunikasjon og merkevaren rundt løftet ’We make things happen’. Et stjerneeksempel på verdien av ’stick to a concept’. Det har operatørselskapet Wintershall Norge definitivt bevist også, og var, ifølge Kapital (08.14), et av landets raskest voksende selskaper. En særdeles vellykket rekrutteringskampanje, i tillegg til at overtakelsen av Brage-feltet bidro sterkt. Historien fortsetter.

Wintershall Norge PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Kampanjer Digital design

Ill.: Studio Slingshot

Ill.: Studio Slingshot

New discoveries wintershall.no

Høy letevirksomhet Nye funn Store utbygginger

En ansvarsfull partner

wintershall.no

Selskapets løfte er kommunikasjonen, visualisert på ulike måter. Her uttrykt på plakater og i avisannonser. En svært vellykket rekrutteringskampanje i Stavanger og Bergen.Med overtakelsen av Brage-feltet rykket Wintershall Norge opp i driftsoperatørklassen.

Together we make things happen var det inkluderende budskapet under ONS2014.060 KUNDE

A. Idsøe Kjøttog Pølseforretning PROSJEKTER

Strategi Identitet Butikkdesign Pakningsdesign Publikasjoner Kampanjer

Pølsemesteren. Stavangers eldste butikk og en av landets mest profilerte slaktere har holdt på sin håndverk-/laug-design i mange år. Fargene sort og gull bekrefter innholdet, uansett om det er 100 år gamle oppskrifter eller stadig nye produktserier. Butikken har også klart å kombinere det folkelige, det lokale med det beste fra andre lands kjøkken. Kvalitet overlever trender.

Spesialpølser fra Idsøe – en rask oversikt Gladmatpølse

Laget av grovmalt svinenakke, salt, løk, hvitløk, krydderurter, chili og pepper. Ikke tilsatt karbohydrat og melk. Røkt.

Kyllingpølse

Laget av meget grovmalt kyllingkjøtt og kalv. Tilsatt salt og krydder. Ikke tilsatt karbohydrat og melk. Lettrøkt.

Chorizopølse

Laget av svinekjøtt, tilsatt olivenolje, balsamico, hvitløk, paprika, chili og cumin. Ikke tilsatt karbohydrat og melk. Røkt.

Meksikansk krydderpølse

Laget av grovmalt storfekjøtt, salt, hvitløk og meksikansk krydder. Ikke tilsatt karbohydrat og melk. Røkt.

Greie oppskrifter og uunnværlig tilbehør – så er du i gang:

Meksikansk krydderpølse med maispannekake og chilikål Snitt pølsene og stek dem lett i pannen. Maispannekake 300 gr maiskorn 1,5 dl kokosmelk 1,2 dl kremfløte 1 stk egg 1 stk eggeplomme 60 gr hvetemel 1 stk sjalottløk, finhakket 2 ss gressløk, hakket 2 ss koriander litt reven muskat Bland alt sammen i en bolle og la det trekke i ca 10 minutter. Stek små tykke pannekaker. Chilikål 1 stk spisskål, sommerkål, isbergsalat eller spinat i tilsvarende mengde 2 fedd hvitløk 1 stk rød chili 30 gr fersk ingefær 2 dl eplejuice ½ ts salt ½ ts pepper Skjær kålen i ca grove biter, men pass på at de ikke blir for store. Del chilien i to og fjern frøene. Hakk hvitløk, chili og ingefær. Kok dette mykt i en kjele med eplejuice. Ha i kål, salt og pepper og damp under lokk ca 3 minutter. Blandes lett sammen. Serveres gjerne med rømme.

A. Idsøe har mange smaker å spille på. Like mye en delikatesseforretning som en slakter opptatt av hvor råvarene kommer fra.


Årets board i Stavanger (Gå ut prisen 2013 / Sterk Reklame). Sammen med en Facebook-konkuranse genererte A. Idsøe 5500 likes og 100% økning i antall følgere!


062 KUNDE

2020park PROSJEKTER

Strategi Navn Identitet Kommunikasjonskonsept Kampanjer Digital design Publikasjoner

Den bærekraftige kontorparken. 2020park har som mål å være Stavanger-regionens triveligste kontorpark med svært bærekraftige og innovative løsninger. Prosjektet er godt i gang med sitt tredje byggetrinn og vi har bidratt med hele merkevareutviklingen, fra strategiske råd til digitale verktøy og skilting på selve byggeplassen.


063

Boards i Stavanger-regionen som uttrykker prosjektets verdier med oppfordring til å bevege seg litt. Fotoserie av Pål Laukli, modeller fra Den Norske Opera & Ballett. Ikke helt A4 næringseiendom til leie. All informasjon om kvadratmeterpriser, ventilasjonssystem etc har du i lomma, eller på laptopen din.


064 KUNDE

Circle Group PROSJEKTER

Strategi Navn Identitet Digital design

Circle Group er startet opp av HitecVision og investerer i selskaper innen boring, brønnkonstruksjon og ferdigstilling, med mål om å bygge opp en sterk portefølje av selskap posisjonert for bærekraftig og langsiktig vekst. Vi har utarbeidet navn og identitet som bidrar til å kommunisere selskapets solide plattform og tilsvarende ambisjoner. Den som går inn i sirkelen, kommer styrket ut.


065 Profilelementer

Logovarianter

Profilfarger Hovedfarger: PANTONE 138 EC CMYK: C0 M56 Y100 K0 RGB: R210 G129 B27 HEX: D2811B FOLIE: ORACAL 020 RAL: 1007

PANTONE BLACK EC CMYK: C0 M0 Y0 K100 RGB: R34 G34 B33 HEX: 222221 FOLIE: ORACAL 070 RAL: 9007

Tilleggsfarger: PANTONE 140 EC

PANTONE 139 EC

PANTONE 136 EC

PANTONE 134 EC

PANTONE BLACK EC 90 %

PANTONE COOL GREY 11 EC

PANTONE COOL GREY 10 EC

PANTONE COOL GREY 9 EC

PANTONE 571 EC

PANTONE 572 EC

PANTONE 573 EC

CMYK: C40 M90 Y0 K60 RGB: R118 G91 B30 HEX: 765B1E

CMYK: C0 M50 Y95 K30 RGB: R169 G115 B33 HEX: A97321

CMYK: C0 M38 Y94 K0 RGB: R229 G170 B45 HEX: E5AA2D

CMYK: C0 M15 Y63 K0 RGB: R246 G217 B122 HEX: F6D97A

CMYK: C0 M0 Y0 K90 RGB: R63 G62 B62 HEX: 3F3F3F

CMYK: C0 M0 Y0 K80 RGB: R88 G88 B87 HEX: 585857

CMYK: C0 M0 Y0 K73 RGB: R104 G104 B103 HEX: 686867

CMYK: C0 M0 Y0 K63 RGB: R127 G127 B127 HEX: 7F7F7F

CMYK: C32 M0 Y20 K0 RGB: R196 G222 B214 HEX: C4DED6

CMYK: C26 M0 Y18 K0 RGB: R208 G228 B219 HEX: D0E4DB

CMYK: C20 M0 Y14 K0 RGB: R219 G234 B227 HEX: D8EAE3

Profilfont

Profilstriper

Digital design

Circular Std Book Circular Std Book Italic Circular Std Medium Circular Std Medium Italic Circular Std Bold Circular Std Bold Italic Circular Std Black Circular Std Black Italic

Circular Std Book Circular Std Book Italic Circular Std Medium Circular Std Medium Italic Circular Std Bold Circular Std Bold Italic Circular Std Black Circular Std Black Italic


066 KUNDE

Kruse Smith / Seaview PROSJEKTER

Strategi Navn Identitet Kommunikasjonskonsept Kampanjer Publikasjoner Butikkdesign Digital design

Se fjorden, se soloppgangen. Vi siterer fra Dagens Næringsliv: ‘Seaview er et premium leilighetskompleks, beliggende i Norges rikeste bydel’. Utsikt og beliggenhet ved fjorden er ingen dum kombinasjon, og det var faktisk et av Kruse Smiths raskest selgende prosjekter. De bærende elementene i kommunikasjonen er en grafisk eleganse og varianter rundt se-alt-dukan-se-tekster. Salgsbutikken vi utviklet, var også et svært vellykket trekk.

En elegant salgsbutikk ble utformet og etablert i Hinna Park, like ved byggeplassen.


067

Se her hvis du vil se litt lenger.

200 meter til 25 butikker

Åtte minutter til Stavanger med tog som går hvert kvarter

Se det nærområdet. Seaview ligger i Hinna Park. Dette er en av Stavangers nyeste og mest moderne bydeler. Her, like ved Gandsfjorden, har det de siste 10 årene utviklet seg en vellykket utbygging av leiligheter, kontorer og friområder. Viking Stadion ligger sentralt i bydelen, og her finner du i tillegg til god underholdning en rekke butikker og restauranter. Bydelen har også sin egen togstasjon. Hvert kvarter går det et tog til Stavanger sentrum, og det tar ikke mer enn 8 minutter så er du der.

4

2. byggetrinn

5

Se helheten, se detaljene, se solen i vest.

Se hegren ute på neset.

31 av totalt 116 lyse, moderne leiligheter kommer for salg nå i mai. Meld din interesse allerede i dag.

seaview-hinnapark.no Et prosjekt fra Kruse Smith

Se soloppgangen over Lifjell.

29 av totalt 116 lyse, moderne leiligheter kommer for salg nå i mai. Meld din interesse allerede i dag, så får du noe alle ikke får!

seaview-hinnapark.no Et prosjekt fra Kruse Smith

Salgskampanjen foregikk i mange kanaler, med ulike budskap men med en distinkt og gjenkjennende helhet.


068 KUNDE

HitecVision PROSJEKTER

Strategi Identitet Annonser Digital design Publikasjoner/ rapporter

Plan the work, work the plan. HitecVision er blant verdens ledende private equity-selskaper innen olje- og gass-området. Forresten er de ikke et vanlig PE-selskap, de er også ’serie-entreprenører’. De starter like mye som de kjøper og det gir fantastiske resultater! De henter milliarder fra investorer fra store deler av verden og må følgelig kommunisere på en måte som forsvarer en slik posisjon og en slik tillit. Omfattende rapporter til eksklusive målgrupper, presentasjoner, brandingoppgaver for nye satsinger, profilering og rekruttering er blant de oppgaver de tiltror oss i Fasett. Og vi har hatt gleden av å være med dette fantastiske miljøet i svært mange år.


069

PLAN THE WORK, WORK THE PLAN THAT IS HOW A SERIAL ENTREPRENEUR WORKS

CREDIT ANALYST OSLO

HitecVision is Norway’s largest private equity firm, and the largest in Europe to specialize exclusively on the oil and gas sector. With a high level of investment activity, increased involvement and complexity in our existing portfolio as well as new growth opportunities, we are looking for new additions to our teams in Stavanger and Oslo.

We are looking for an experienced Credit Analyst who will be responsible for continued monitoring, reporting and contributing to the development of the credit strategy for our portfolio companies. The right candidate will have four to six years’ experience with credit, risk and financial analysis from asset management, bank or investment banking, rating agency or similar, combined with in-depth knowledge of and genuine interest in the energy markets.

We currently manage five funds with a total committed capital of NOK 30 billion, and we own, in whole or in part, 25 companies. Our portfolio companies have ongoing new-build projects for rigs and other offshore vessels totaling NOK 12 billion. Our plan is to invest NOK 18 billion of equity in the oil and gas industry over the next few years, from our current funds. For more information and to apply, please contact Prime People, Frode Pettersen +47 478 88 285 or Knut Hauge, +47 932 11 972 primepeople.no hitecvision.com

DIRECTOR OF CONSTRUCTION PROJECTS STAVANGER OR OSLO To further strengthen our focus within new-build construction projects, we are seeking a senior project management professional to work as part of the HitecVision team towards our portfolio companies and the yards that are building their rigs and ships. The right candidate has demonstrated successful execution of international offshore oil and gas related EPCIC projects. The current new-build portfolio includes DP3 Semi-submersibles; Tender Drilling Semi-submersibles and Barges; and DP3 Subsea Construction Vessels. We expect to continue to invest in similar projects within offshore oil and gas assets.

ASSOCIATES / SENIOR ASSOCIATES STAVANGER AND OSLO We are strengthening the capacity of our investment team, and are looking for several new investment professionals with five to eight years of experience and expertise from corporate finance and/or the oil and gas industry. Associates and Senior Associates participate in all phases of our value chain, from the investment stage to development and exit.

HitecVision is a leading investor in the oil and gas industry providing capital and compentence to growth companies. We currently manage five funds with total comitted capital of NOK 30 billion. Our industrial background and experience enable us to create value by partnering with entrepreneurial managers to build substantial and profitable companies. HitecVision’s senior investment team has extensive operational experience from the oil and gas industry, and knows what it takes to succeed in this business. HitecVision has acquired, invested in or established more than 150 companies, exited over 70, and listed seven companies. The portfolio consists of technology companies supplying advanced solutions and services; independent oil companies; and traditional oil service businesses.

Nettsted. ’I skjæringspunktet mellom industri og finans’ var en av ledesetningene bak utviklingen av dette eksklusive nettstedet.

Strictly Confidential Work: De kvartalsvise ’svartbøkene’ inneholder informasjon om investeringenes status i detalj. Fasett har jobben med grafisk design og produksjon. Omfattende, og alltid med tøffe deadlines. Men alltid ifølge planen...

Annonser: Helsider i Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad, og kun der. Ikke en vanlig stillingsannonse med andre ord. Resultat: fantastisk. Rekruttering gjennom profilering, eller motsatt?


070 KUNDE

Skanem PROSJEKTER

Strategi Identitet Publikasjoner

The right label. Som internasjonal leverandør av etikettløsninger hadde Skanem behov for en fornyet visuell identitet der særegenhet, posisjon og ambisjoner spilte en større rolle – og der alle delene av selskapet kunne kommunisere med én felles stemme. Etiketter bidrar til å gi produkter merkevarepersonlighet og oppmerksomhet i markedet. Som leverandør av slike løsninger var det også viktig for Skanem å stå tydeligere ut i sitt marked, ved bedre å kommunisere selskapets styrker og verdier.


Ny identitet gjennomføres i alt av kommunikasjonsmateriell, som her i egenbrosjyren.

OgsĂĽ basen av profilbilder er revidert i trĂĽd med ny profil.


072

Photo: Tom Haga

Det er gjort forskjellige grep for å fornye den visuelle identiten til Skanem, der bred bruk av klare farger er et viktig bærende element. I tillegg er det utviklet profilfoto, ikoner, brand manual, kommunikasjonsmateriell, aktiviteter tilknyttet årsmøte, rapporter og rådgivning for webløsning.

Skanem Interlabels Industries (P) Limited 110, Ravi Indl. Estate, Off Mahakali Road, Andheri (East) Mumbai 400 093 Maharashtra, India Phone: 022-6581 4330 / 31 / 32. Fax: 022-2687 6495 www.interlabels.com

CUSTOMER

PRINTING

LOGISTICS

APPLICATION

RETAIL

CONSUMER

We aDD value to our cuStomerS’ Supply chaiN 2014 JaNuary Week

1 2 3 4 5

Mo

February

6 13 20 27

Tu We 1 7 8 14 15 21 22 28 29

Th 2 9 16 23 30

Fr 3 10 17 24 31

Sa 4 11 18 25

Su 5 12 19 26

Mo

Tu We

Th 1 8 15 22 29

Fr 2 9 16 23 30

Sa 3 10 17 24 31

Su 4 11 18 25

Th 4 11 18 25

Fr 5 12 19 26

Sa 6 13 20 27

Su 7 14 21 28

may Week

18 19 20 21 22

36 37 38 39 40

5 6 7 8 9

Mo 3 10 17 24

6 13 20 27

7 14 21 28

Mo 1 8 15 22 29

Tu We 2 3 9 10 16 17 23 24 30

Week

22 23 24 25 26 27

Mo 2 9 16 23 30

Th

Fr

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

Sa 1 8 15 22

Su 2 9 16 23

Tu We

Th

3 10 17 24

4 11 18 25

5 12 19 26

Fr

Sa

6 13 20 27

7 14 21 28

Su 1 8 15 22 29

40 41 42 43 44

Mo 6 13 20 27

Tu We 1 7 8 14 15 21 22 28 29

Th 2 9 16 23 30

Fr 3 10 17 24 31

Sa 4 11 18 25

Su 5 12 19 26

Week

9 10 11 12 13 14

Mo 3 10 17 24 31

Tu We

Th

Fr

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

Sa 1 8 15 22 29

Su 2 9 16 23 30

Tu We 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Th 3 10 17 24 31

Fr 4 11 18 25

Sa 5 12 19 26

Su 6 13 20 27

July

october Week

april

march

Tu We

JuNe 5 12 19 26

September Week

Week

Week

27 28 29 30 31

44 45 46 47 48

14 15 16 17 18

Mo 7 14 21 28

Tu We 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Th 3 10 17 24

Fr 4 11 18 25

Sa 5 12 19 26

Su 6 13 20 27

Tu We

Th

5 12 19 26

7 14 21 28

Fr 1 8 15 22 29

Sa 2 9 16 23 30

Su 3 10 17 24 31

auguSt

Mo 7 14 21 28

November Week

Week

Mo 3 10 17 24

Week

31 32 33 34 35

Mo 4 11 18 25

6 13 20 27

December

Tu We

Th

Fr

4 11 18 25

6 13 20 27

7 14 21 28

5 12 19 26

Sa 1 8 15 22 29

Su 2 9 16 23 30

Week

49 50 51 52 1

Mo 1 8 15 22 29

Tu We 2 3 9 10 16 17 23 24 30 31

Th 4 11 18 25

Fr 5 12 19 26

Sa 6 13 20 27

Su 7 14 21 28

LET’S MAKE IT STICK

Eksempler på trykksaker gjort i ny profil.

Pantone Blue 072

Pantone 3005

Pantone 355

Pantone 109

Pantone 144

Pantone 1795

Pantone 2415

Pantone 238

CMYK: 100-91-0-0 RGB: 35-62-153 Pantone Blue 072 HEX: #233e99

CMYK: 100-37-0-0 RGB: 0-129-200 Pantone 3005 HEX: #0081c8

CMYK: 86-0-87-0 RGB: 0-174-95 Pantone 355 HEX: #00ae5f

CMYK: 0-13-100-0 RGB: 255-216-0 Pantone 109 HEX: #ffd800

CMYK: 0-59-100-0 RGB: 245-132-31 Pantone 144 HEX: #f5841f

CMYK: 0-94-75-0 RGB: 238-51-67 Pantone 1795 HEX: #ee3343

CMYK: 41-100-0-3 RGB: 155-33-138 Pantone 2415 HEX: #9b218a

CMYK: 5-72-0-0 RGB: 228-108-169 Pantone 238 HEX: #e46ca9

CMYK: 100-91-0-0 ADHESIVE FILM: RGB: 35-62-153 592 Navy blue HEX: #233e99 RAL: 5002

CMYK: 100-37-0-0 ADHESIVE FILM: RGB: 0-129-200 053 blue HEX:Light #0081c8 RAL: 5015

CMYK: 86-0-87-0 ADHESIVE FILM: RGB: 0-174-95 062 green HEX:Light #00ae5f RAL: 6018

CMYK: 0-13-100-0 ADHESIVE FILM: RGB: 255-216-0 216 yellow HEX:Traffic #ffd800 RAL: 1018

CMYK: 0-59-100-0 ADHESIVE FILM: RGB: 245-132-31 332 orange HEX:Deep #f5841f RAL: 2000

CMYK: 0-94-75-0 ADHESIVE FILM: RGB: 238-51-67 028 HEX:Cardinal #ee3343red RAL: 3020

CMYK: 41-100-0-3 ADHESIVE FILM: RGB: 155-33-138 415 HEX:Summer #9b218aplum RAL: 4006

CMYK: 5-72-0-0 ADHESIVE FILM: RGB: 228-108-169 044 HEX:Magenta #e46ca9 RAL: 4003

ADHESIVE FILM: 592 Navy blue RAL: 5002

ADHESIVE FILM: 053 Light blue RAL: 5015

ADHESIVE FILM: 062 Light green RAL: 6018

ADHESIVE FILM: 216 Traffic yellow RAL: 1018

ADHESIVE FILM: 332 Deep orange RAL: 2000

ADHESIVE FILM: 028 Cardinal red RAL: 3020

ADHESIVE FILM: 415 Summer plum RAL: 4006

ADHESIVE FILM: 044 Magenta RAL: 4003

Pantone Cool Gray 1

Pantone Cool Gray 2

Pantone Cool Gray 3

Pantone Cool Gray 4

Pantone Cool Gray 6

Pantone Cool Gray 8

White

Black

CMYK: 0-0-2-8 RGB: 236-235-231 Pantone Cool Gray 1 HEX: #ecebe7

CMYK: 10-8-10-0 RGB: 226-225-221 Pantone Cool Gray 2 HEX: #e2e1dd

CMYK: 10-7-10-9 RGB: 207-208-205 Pantone Cool Gray 3 HEX: #cfd0cd

CMYK: 0-0-2-29 RGB: 190-192-189 Pantone Cool Gray 4 HEX: #bec0bd

CMYK: 0-0-0-40 RGB: 167-169-172 Pantone Cool Gray 6 HEX: #a7a9ac

CMYK: 11-9-10-45 RGB: 139-140-140 Pantone Cool Gray 8 HEX: #8b8c8c

CMYK: 0-0-0-0 RGB: 255-255-255 White HEX: #ffffff

CMYK: 0-0-0-100 RGB: 0-0-0 Black HEX: #000000

CMYK: 0-0-2-8 RGB: 236-235-231 HEX: #ecebe7

CMYK: 10-8-10-0 RGB: 226-225-221 HEX: #e2e1dd

CMYK: 10-7-10-9 RGB: 207-208-205 HEX: #cfd0cd

CMYK: 0-0-2-29 RGB: 190-192-189 HEX: #bec0bd

CMYK: 0-0-0-40 RGB: 167-169-172 HEX: #a7a9ac

CMYK: 11-9-10-45 RGB: 139-140-140 HEX: #8b8c8c

CMYK: 0-0-0-0 RGB: 255-255-255 HEX: #ffffff

CMYK: 0-0-0-100 RGB: 0-0-0 HEX: #000000

Fargepalett print/web


Symboler, verdikjede

Symboler, markedsegmenter

Industrial

Automotive

Home care

Beverage

Food

Personal care

Pharmaceutical


074 KUNDE

Bryne Vidaregåande Skule PROSJEKTER

Strategi Identitet Kommunikasjonskonsept Animasjon

På Bryne er to skoler blitt til én, der 1500 elever finner sin vei inn i framtiden. Fasett har utviklet logo og visuell profil for den nye skolen. Tydelig strek, sterke farger, synlige grafiske mønstre og et merkeløfte som kun er troverdig for en skole på Jæren, gir et ansikt utad som differensierer og skaper stolthet.


075 KUNDE

Norway Chess PROSJEKTER

Strategi Identitet Omgivelsesdesign Publikasjoner

Den internasjonale sjakkturneringen Norway Chess har på svært kort tid etablert seg som en av de viktigste turneringene for både verdens sjakkelite, og resten av verden som følger sporten med stor interesse. Fasett har utviklet ny logo og visuell identitet som ivaretar dette internasjonale kaliberet – og som gir Norway Chess mulighet til å uttrykke seg gjenkjennelig, effektivt og tydelig uansett språk, mediekanal og form.

STAVANGER 18 - 30 APRIL 2016


076 KUNDE

Projure PROSJEKTER

Strategi Identitet Digital design

Portrettbilder

The professionals. Projure er et veletablert advokatkontor i Stavanger og p책 Bryne med kjente og dyktige advokater. Vi har utviklet en ny helhetlig profil for dette kontoret, med ny identitet p책 alle flater. Tro mot b책de jussen og latinen.


Nettsidens uttrykk og funksjon på ulike mobile og digitale enheter.

Typesnitt utviklet fra en stensiltypografi, ofte benyttet i militærsammenheng. Uttrykker både forsvar og kamp.

Kontormateriell for personer med kontroll på tilværelsen.

077


078 KUNDE

Meisle PROSJEKTER

Meisle er et nyetablert selskap med lang erfaring innen 3D-konstruksjon, -printing og formgiving. Ambisjonene er å være en samarbeidspartner for produktutviklingsmiljøet i regionen, eksempelvis industridesign, mekanisk industri, arkitektur, byutvikling eller landbruk.

Navn Logo Identitet Digital design

Visittkort med preget logo

Utdrag fra designmanual

Hovedfarger

Tilleggsfarger

PANTONE 7546

PANTONE 7527

CMYK: C33 M7 Y0 K85 RGB: R50 G62 B69 HEX: 323E45 RAL: 5008

CMYK: C0 M0 Y11 K10 RGB: R237 G234 B219 HEX: EDEADB RAL: 1013

PANTONE 167 EC

PANTONE 7540 EC

PANTONE 417 EC

CMYK: C0 M78 Y100 K18 RGB: R201 G73 B8 HEX: C94908 RAL: 2010

CMYK: C20 M19 Y10 K63 RGB: R106 G104 B109 HEX: 6A686D RAL: 7015

CMYK: C0 M0 Y29 K76 RGB: R96 G94 B76 HEX: 605E4C RAL: 7009


079 KUNDE

Bryne Kyrkjelyd PROSJEKTER

Strategi Identitet

En åpen kirke for alle. Bryne menighet i Time kommune ønsket å nå ut til flere med sin virksomhet. Vi utviklet og designet en ny moderne, visuell identitet med en slik appell. Logoen tar utgangspunkt i arkitekturen til byens kirketårn, og fargene er inspirert av sjatteringene i mursteinen som danner fasaden.


080 KUNDE

Wellbore PROSJEKTER

Strategi Identitet Digital design Animasjon Kommunikasjonskonsept Publikasjoner

Power over hele linja. For å kunne definere kjernen i oljeserviceselskapet Wellbore, gjennomførte vi grundige undersøkelser blant ansatte og kunder. Resultatet fra undersøkelsen gav oss et godt grunnlag til å utvikle selskapets merkevarestrategi, visuelle identitet og kommunikasjon. Den nye visuelle identiteten er basert på assosiative former fra deres produkter og tjenester, hva de gjør og hvordan de fungerer. Fargene er valgt for å skille seg ut i en relativt konservativ bransje. Merkeløftet ’We rig the right power’ fungerer eksternt så vel som internt i organisasjonen.


Profilbilder

Grafisk verktøykasse

Profilfarger

Profilfont

Museo Sans 100 Museo Sans 300 Museo Sans 500 Museo Sans 700 Museo Sans 900

Logovarianter

abcdEFGH abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 0123456789 abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 0123456789 abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 0123456789

Animasjon


082 KUNDE

ONS PROSJEKTER

Strategi Navn Identitet Publikasjoner Digital design

ONS er et velkjent merke på våre kanter av landet, og via de store arrangementene annet hvert år i Stavanger, har det også høy kjennskap og gjenkjennelse internasjonalt. Oppgaven var å revitalisere logoen, en logo som skal stå tydelig og enkelt på mange flater og fungere med autoritet hvor den enn står. Den nye logoen symboliserer en stor åpenhet og enkelhet, og er betydelig slanket for å gi et mer moderne uttrykk. At O-en ikke er heltrukket viser at vi er tilstede i en bransje som ikke er et lukket kretsløp, men åpner for nye impulser.

Forside brosjyre

PROMOTING COMPANIES WITH CLEAN ENERGY INITIATIVES

Infografikk er en del av profilen

91 862

THE LEADING ENERGY MEETING PLACE

VISITORS IN 2014 FROM MORE THAN 100 COUNTRIES

EXHIBITION

CONFERENCE

11 100

1 392

EXHIBITORS from 39 countries at ONS 2014

10 exhibition halls

27 000

SQUARE METRES EXHIBITION SPACE

Clean Energy Park

attendees on four conference arenas in 2014

ONS Concerts & After-party

260 speakers Innovation Park

FESTIVAL

5

14 pavilions

with guest cities and companies

conference arenas

Art at

Main Conference Centre Court Technical Sessions NEW! Young INTSOK

ONS International

government leaders and senior executives at the ONS Summit

Run for fun – the road race


Annonsering

083

10

91 862 VISITORS IN 2014 FROM MORE THAN 100 COUNTRIES

14 pavilions

exhibition halls

with guest cities and companies

260 speakers

5

conference arenas Main Conference Centre Court Technical sessions NEW! Young INTSOK

1 392

EXHIBITORS from 39 countries at ONS 2014

ons.no


084 KUNDE

Sandnes Sparebank PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Digital design Omgivelsesdesign Publikasjoner Kampanjer Identitet

Har du stålkontroll? Boardskampanje i forbindelse med at Sandnes Sparebank satte ned renta på visse typer boliglån. I stedet for at banken slo seg for brystet, benyttet vi en faksimile fra regionens største avis, Stavanger Aftenblad. Artikkelen ble gjengitt i sin helhet, vi bare tydeliggjorde viktige poenger og hvem som var avsender. Derfor ble det mye tekst og stor oppmerksomhet.


Setter pris på sine folk. Mellom to permer, på nesten 200 sider med tekster og fotografier av og med egne medarbeidere, presenterer Sandnes Sparebank det som egentlig er bankens viktigste verdier – og som er med på å gjøre banken litt annerledes: De folkene som jobber der.


086

Plakat som viser en spennvidde og et merkevares vekst nĂĽr et kundeforhold fĂĽr utvikle seg over tid. Fasett har vĂŚrt strategisk partner for Sandnes Sparebank siden 1997.


087


088 KUNDE foto: Morten Borgestad

Stavanger kommune PROSJEKTER

Strategi Kampanjer

Ta ansvar, sett grenser. Stavanger kommune driver aktivt og konkret forebyggende arbeid mot nachspiel-voldtekter i miljøer og situasjoner der slike hendelser gjerne kan oppstå. Vi inviterte i den forbindelse ungdom til å bidra med synspunkt, tanker og innspill til en svært synlig kampanje i bybildet der ungdom ferdes. Kampanjen vekket mye oppsikt også i mediene, og ble nevnt da daværende justisminister Grete Faremo delte ut regjeringens kriminalitetsforebyggende pris til Stavanger kommune i 2012. foto: Morten Borgestad

foto: Morten Borgestad

foto: Morten Borgestad


089

Kampanjens styrke var engasjementet fra m책lgruppen. Alle som kjenner noen som kjenner noen og som kan finne de riktige ordene.


Mine, dine og nye rør. Stavanger kommune ville markere at de, som landets første kommune, overtar private vann- og avløpsrør i offentlige gater og veier. Dette er også et ledd i å fornye eksisterende ledningsnett som i dag trenger fornyelse. Fasetts oppgave var å kommunisere dette til kommunens huseiere, direkte og via et gatestunt vi regisserte. Foruten annonser, en DM til alle huseiere og budskap i gatene, laget vi også en enkel dokumentasjonsvideo til viral spredning.092

Navn Logo Grafisk profil

BI

RD

S•

T W INGS GR E A •H

AP

P

Y

PI

OD

PROSJEKTER

Med mat fra sørstatene, bourbon i glasset og Lynyrd Skynyrd i bakgrunnen åpnet Lucky Bird i Oslo i mai 2015. Fasett har vært med i hele prosessen, helt fra kunden fant ut at chicken and ribs skulle serveres akkurat der. Vi har kommet opp med navnet, funnet den typografiske inspirasjon, utarbeidet logo og den grafiske profilen, og prøvesmakt maten. Anbefales!

GS

GO

KUNDE

Lucky Bird

EST

A BL ISHED 2 0 15


GOOD BIRDS • GREAT WINGS • HAPPY PIGS


094 KUNDE

Birger PROSJEKTER

I juni 2015 åpnet Birger i Jensens gamle pølsebod midt i Sandnes. Birger serverer kvalitetsburgere på take away-vis og har allerede opparbeidet seg en stor fanskare. Fasett har utviklet navn, grafisk profil, kommunikasjon og alt seg hør og bør av uniformering, emballasje og design.

Logo Grafisk profil Navn Kommunikasjon

Burger, riss

Burger

DE T T E G AV EKOR T E T ER T IL

DETTE ER GODE GREIER! KORTET GIR MEG EN VALGFRI BRA BURGER, MED POMMES FRITES OG DRIKKE. HOS BIRGER, SELVFØLGELIG.

LANGGATEN 57, 4306 SANDNES BIRGER.NO

Gavekort

Gyldig 1 år fra dato.


095

BIRGER BIRGER BIRGER BIRGER BIRGER BIRGER BIRGER BIRGER

SVINEPELS (BACON) BLÅTANN (B L ÅOST) LØKEN (K AR AM E LLI S E RT LØK)) HELL (S PICY) TEXAS (B B Q) KYLLINGSTAD (K Y LLI NG) JALLA (TEXM EX) HIPPIE (VEG ETAR)

En stor del av kommunikasjonen foregår i sosiale medier, og engasjementet blant følgerne er stort.

BIRGERS BURGERE ER ÆRLIGE SAKER. DE KOMMER FRA STORFE SOM HAR GRESSET PÅ DE JÆRSKE GRØNNE STEPPER, SLAKTET OG KVERNET AV FOLK SOM VIRKELIG KAN DET. FETTPROSENTEN ER SLIK DEN SKAL VÆRE OG KRYDDERBLANDINGENE ER STRENGT HEMMELIGE. HVER MORGEN, MENS VI LAGER DAGENS TILBEHØR, KOMMER BAKEREN MED FERSKE, LUFTIGE BURGERBRØD LAGET ETTER VÅR HELT EGEN OPPSKRIFT. OG NÅR VI HAR FÅTT VÅR ITALIENSKE SUPERGRILL OPP I RIKTIG TEMPERATUR, KAN VI SERVERE DEG DET VI KALLER BRA BURGERE. EN TIL?


096 KUNDE

Litteraturhuset Stavanger PROSJEKTER

Strategi Identitet Publikasjoner Kommunikasjon

Nå mangler vi bare huset. I samarbeid med Litteraturhuset Stavanger har vi utviklet en ny profil for det som skal bli et yrende samlingspunkt for skjønnlitteratur- og sakprosa-formidling, debatt, dialog og litteraturaktiviteter for barn og unge. Blant mye annet. Den grafiske profilen tar opp prosjektets prosessutvikling, med et dynamisk logokonsept. I likhet med Litteraturhuset selv finnes det noen parametre som er definert, men den inviterer til innspill fra brukerne og til å bygge videre, og tilbyr allerede en variasjon av uttrykk basert på den grunnleggende ideen.

Kontormateriell og program.098 KUNDE

Fotograf Anne Lise Norheim PROSJEKTER

Identitet Strategi Kampanjer/stunts App

Oppgave. Fotograf Anne Lise Norheim kom til Fasett med ønske om å markere sitt 10-årsjubileum. Med kjennskap som et viktig suksesskriterium for at en fotograf som Anne Lise får nye jobber, var det et behov å vise frem noe av det gode arbeidet hun har gjort gjennom spennende oppdrag for utallige oppdragsgivere. Men hvordan velger man ut de beste øyeblikkene når listen er lang som et godt år…ganger ti?!?. Løsning. Svaret fra Fasett var ikke å velge bort noen i det hele tatt. Boken ’Ca. 3600 øyeblikk’ finnes kun i ett eksemplar, men til gjengjeld inneholder den alt.

Det som først ble omtalt som ’et umulig prosjekt’ er blitt realisert med solid håndverk, gamle kunster og en bokpresse fra 1930-tallet. For å nevne noe.

10 år samlet i et festskrift, en 30 kilos fest av en bok med et øyeblikkshistorie på hver side.100 KUNDE

Haver Advokatfirma ANS PROSJEKTER

Strategi Identitet Digital design Annonsering

Tillit og tyngde i over 100 år. Et av regionens største og mest renommerte advokatkontorer har fått bistand til å utvikle sin merkeidentitet i takt med tiden. Her er det nennsom evolusjon i tråd med selskapets strategi og samtidig tydelig modernisering. En visuell identitet som ytterligere vil posisjonere Haver i denne bransjens harde konkurranse om såvel klienter som kompetanse.

Not the same procedure. Haver kan tilby kandidater med ambisjoner mer allsidige oppgaver enn de fleste. Vi har også et trainee-program med et sterkt renommé. Og ikke minst, vi holder til i Stavanger. Les mer på haver.no

Nettside og profilannonse.

Ny logo uttrykker en tydelig og solid signatur. Underline-streken har også en prosess i seg.


KUNDE

Deep Sea Mooring PROSJEKTER

Strategi Identitet

En solid fortøyning. Deep Sea Mooring ble etablert i 2008 og er i dag en av markedets ledende leverandører av ulike fortøyningsløsninger for rigger og fartøyer på den norske sokkel. Selskapet er en del av HitecVisions portefølje av olje- og gass-selskaper.

Vi utviklet ny visuell identitet med en tydelig logo som symboliserer trygghet og forankring, og en abstrakt narrativ bakgrunn – havets dyp og lyset som bryter gjennom. Typografien forsterker både tyngden og geometrien i det visuelle.


102 KUNDE

Option PROSJEKTER

Strategi Kommunikasjonskonsept Profilfoto Nettside Logo Identitet

Når det gjelder å levere komplette IT-løsninger med tilhørende fasiliteter offshore eller til andre røffe forhold, er det få som kan matche Option. Fasett har sett litt bak både software og hardware, og i disse dager står selskapet frem i en helt ny profil. Vi har designet ny logo med merkeløftet ’Always on’. I tillegg har vi utviklet kommunikasjonskonsept, profilfoto, og laget en flunkende ny nettside.

Fasett jaktet Europa rundt etter passende fotomotiver. Deretter ble Option containeren manipulert inn i bildet. PS, veien ved broa eksisterer ikke i virkeligheten!


Konsept og design for nye nettsider. Mobiltilpasset og med HTML5 animasjon.


104

LOGOEN – MERKEVARENS ANSIKT

Sammen med navnet, skriften/formen og fargevalget utgjør dette det visuelle uttrykket som vi samler alle merkevare – assosiasjonene i. Logoen er merkevarens ansikt som vi blir kjent med og kanskje får tillit til. En sterk merkevare kjennetegnes ved å ha sterke, unike og positive assosiasjoner knyttet til seg. Uten en logo ingen merkevare. Tenk bare på hva du tenker når du ser en krokodille på en piquet eller konturene av et eple på en aluminiumsflate. Logoen rommer alle de gode og dårlige assosiasjoner du har til merket og gir deg dermed en større trygghet for hvem du har med å gjøre og om du kan stole på dette merket når du skal foreta valg. På samme måte skaper logoen eierskap til produktet eller selskapet hos de som representerer det og kanskje bærer det på seg bokstavlig talt, hver dag. Man bør være stolt av det merket man representerer. Logoen forteller hvem det er.

Derfor er det forretningskritisk å utvikle gode navn og logoer og videre helhetlige visuelle identiteter – for å kunne bygge sterke merkevarer. Å lage logo er i seg selv ikke merkevarebygging, men man kan ikke bygge en merkevare uten å knytte den til et navn og en logo. Fasett har gjennom mange års virke utviklet mange navn, logoer og visuelle identiteter i forbindelse med oppstart av selskaper, ved endringer, eller det vi liker å kalle revitaliseringer. Da får logoen en ekstra sterk symbolverdi for de som berøres av den og hjelper til å skape ny aktivitet og ny verdiskaping. Bak de logoene du ser på de neste sidene skjuler det seg mange svært ulike historier som alle handler om å bidra med verdi ved hjelp av god strategisk kommunikasjon. A brand is a promise.

Et utvalg identiteter/logoer utviklet av oss i Fasett.PRISER OG UTMERKELSER DETTE ER DE VI ER MEST STOLTE AV SIDEN SIST:

ED AWARDS

(Europamesterskapet i grafisk design, illustrasjon og interaktiv design.)

07 årsrapport

Bronse til Suldalsskinka. Sølv til TOTAL ONS 2014 app.

GRAPHIS

RED DOT DESIGN AWARD

(Verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for design og visuell kommunikasjon. Nærmere femten tusen arbeider juryeres hvert år.)

’the red dot for excellent design’ til Suldalsskinka (emballasjedesign) og TOTAL ONS 2014 app (illustrasjon og mobil app) ’red dot: best of the best’ (i selskap med kun 60 andre arbeider) til Sandnes Sparebanks årsrapport.

(Norsk designbransjes største og viktigste utmerkelse, deles årlig ut av Norsk Designråd.)

Sandnes Sparebank har fått merket for sitt unike profilprogram og gjennomførte visuelle design gjennom svært mange år. Sandnes Sparebank ble også (som en av fire) nominert til Klassikerprisen i 2011.

(Internasjonalt anerkjent bransjetidsskrift for visuell kommunikasjon.) Flere gull og sølv til årsrapporter både for DNV, IVAR, Roxar og Sandnes Sparebank.

VISUELT

(NM i grafisk design, illustrasjon og interaktiv design, arrangeres av bransjeforeningen Grafill.)

That’s life, that’s what all the people say. You’re riding high in April, Shot down in May But I know I’m gonna change that tune, When I’m back on top, back on top in June. Frank Sinatra /That’s life

Når ingenting er sikkert, er alt mulig. M.Drabble

Gull i illustrasjon for Sandnes Sparebank årsrapport.


FARMANDPRISEN

(NM i årsrapport)

To gull, i tillegg til sølv og bronse – årsrapportene til DNV GL har som regel vært i toppen i Farmandprisen de siste årene.

ANNUAL REPORT

Annual report 2011

ANNUAL REPORT

Annual report 2012

ÅRETS MARKEDSFØRER

(Markedsføringsforeningen i Stavangers utmerkelse for den eller de som har markert seg med bevisst og effektiv markedsføring gjennom flere år.) Rosenberg WorleyParsons ble Årets Markedsfører 2012 blant annet fordi de ’har klart å bygge en identitet og en merkevare som forteller hvem de er. Rosenberg har gått fra det tradisjonelle til det innovative og fått en medieoppmerksomhet som overgår langt bedriftens størrelse. Gratulerer!’

THE TRUTH OF 2011 – AS WE SEE IT

DOING THE RIGHT THING

(Kretsmesterskapet for SørRogaland i reklame og design.) Grand Prix mottatt to ganger (av tre mulige) både for Stavanger kommunes ’Hei Huseier’ og Avinor/ Solas kampanje for Jaerlines. Siden 2011 har vi mottatt 14 gull (av 30 mulige) sammen og omtrent like mange sølv (nesten ingen bronser og diplomer!) på vegne av flere av våre kunder.

GULLBLYANTEN

(NM i reklame og design, arrangeres av Kreativt Forum.) Gull til BIS Industrier/Bilfinger for HMS-kampanjen ’Hilsen Mor’. Sølv til Sandnes Sparebanks årsrapport. Bronse til Avinor/Sola for lansering av ny flyplass-app ’SVG airport’.

Arbeider som BIS Industrier/ Bilfingers ’ Hilsen Mor’, DNV in brief-app, Avinor/Sola med lansering av ny flyplass-app, Maersk Oil for filmene ’ Valgt av Maersk Oil’, Avinor/Solas kampanje for Jaerlines og Stavanger kommunes ’ Hei Huseier’ har alle mottatt medaljer av flere valører i Sterk Reklame.

TAKING A BROADER VIEW

ANNUAL REPORT 2013


SANNHET – ELLER, DET ER BÅDE DUMT OG FORBUDT Å LYVE NÅ TIL DAGS

eklame, grafisk design, ideer og konsepter som vi utvikler i Fasett skal i utgangspunktet ikke ha noen lett synlige likhetstrekk. Det skal være tydelig i sluttresultatet at hvert enkelt kommunikasjonsproblem og -utfordring er løst, gjennomført og utført på sin helt spesielle og unike måte. Det er ingen generell løsning eller fasit i vår bransje. Ingen formel eller regneark som vi bare kan fylle ut og få resultatet ut i andre enden. Heldigvis. Likevel, så håper vi jo at det er en slags rød tråd i alt vi lager utvikler sammen med våre kunder og oppdragsgivere; et kjennetegn som ikke

nødvendigvis er så lett synlig, men desto mer grunnleggende og gjennomgående. Når du ser og leser gjennom disse sidene, håper jeg det er en ting som gjennomsyrer alt vi leverer: Det er basert på en sannhet. Vi i Fasett har en lang og allsidig erfaring i å gjøre våre oppdragsgivere synlige. Og, kanskje enda viktigere, en lang erfaring i å gjøre det våre oppdragsgivere vil si synlig. For å få det til på den mest mulig effektive og beste måten, er vi avhengige av å bli kjent med våre oppdragsgivere. Vi må selvfølgelig bli kjent med markedet de opererer i, målgruppen deres og hva som er den tradisjonelle måten å snakke på i deres marked, ja. Men det viktigste er å bli


EGIL

ALV ANDREASSEN Kreativ leder/tekstforfatter egil@fasett.no twitter/instagram: @egilalv m: 480 97 001

kjent med oppdragsgiveren selv, produktet eller tjenesten, selskapet eller organisasjonen som vi skal skape unike og positive assosiasjoner til. Det skyldes ene og alene en ting: Vi kan ikke finne på noe om våre kunder. Vi kan ikke basere kommunikasjon på påfunn omkring et produkt eller en tjeneste, et selskap eller en organisasjon. Det er bare dumt og altfor enkelt (og faktisk ulovlig også!) å gi et produkt egenskaper som det ikke har. Vi tar alltid utgangspunkt i en sannhet. Enten det er et produkt eller en tjeneste – ja, uansett hva, så vil det alltid være en sann innsikt inni der. Noe som samsvarer med virkeligheten og som kan få forstørrelsesglasset over seg og trekkes frem og utvikle seg til noe som mennesker virkelig kan bry seg om. Det ærlige er alltid interessant.

– Hva er sant her? Det er først når denne sannheten er funnet og trukket frem at relevant og involverende kommunikasjon og -konsepter kan etableres. Hva er sannheten om Sandnes Sparebank? En enklere og gladere bank. Sannheten om Wintershall i Norge? Skulle få ting til å skje fra dag én. Sannheten om Total? De har store ting på gang. Stavanger lufthavn, Sola? Gjør flyreisen litt enklere. Rosenberg WorleyParsons? Er ikke sannheten hos dem det ekte og solide over ingeniørtjenestene fra det gamle storverftet? Sannheten kommer alltid for en dag. Sørg for å bruk den for alt den er verdt.
VÅR ÅRLIGE INSPIRASJONSOG FAGKVELD I begynnelsen av november samler vi i Fasett en rekke av våre kunder, samarbeidspartnere og venner til noen timer med faglig påfyll, inspirasjon og oppdatering. Til den faglige delen inviterer vi også noen av de ressursene og menneskene vi kjenner og er blitt kjent med opp gjennom årene til Stavanger (som oftest har de ikke vært i Stavanger før!). Det har hvert eneste år resultert i noen særdeles spennende og interessante møter.


Micael Dahlén (stort bilde) Katrina Dodd (h. oppe) og Michael Conrad (h. nede) har bidratt til inspirasjon og faglig påfyll.

Her er noen av de vi har møtt – og noe av det vi har lært: Michael Conrad, mannen bak Berlin School of Creative Leadership og tidligere Leo Burnett (16 år i toppledelsen i Chicago), forklarte hvorfor alle i salen måtte ’Make culture your strategy’. Et inspirerende foredrag med mange gode og relevante eksempler på akkurat dét fikk alle tilstedeværende med seg hjem denne kvelden. Professor Micael Dahlén er tilknyttet Stockholm School of Economics og en svært ettertraktet foreleser har også besøkt oss. Han tok oss med på en reise til et sted der produkter er gammelt nytt i det de blir lansert, der vi kan bli hva vi vil når vi vil, og der det ikke lenger er det viktigste å leve i øyeblikket men å gjenoppleve dem i sosiale medier. Alle måtte trekke opp haken da den svenske rockeprofessoren gikk av podiet.

Vårt gode forhold til Contagious har gjort det mulig å få rådgivere over fra London for å gi oss faglige oppdateringer av topp internasjonal klasse. Contagious Communications er en ledende ressursbank innen marketing og kommunikasjon, med kontorer i London, New York og Singapore. De opererer i krysningspunktet mellom markedskommunikasjon, ny teknologi og forbrukeratferd – vi har kjent dem siden begynnelsen av 2000tallet og de vet at kun det beste er godt nok for Fasett og våre kunder! Kort sagt: Dette er en kveld full av spennende perspektiver og tanker som skal inspirere alle som er til stede. Og den er ikke åpen for alle…


Anything is possible from Stavanger. Fasett er medlem av Imagepartners, et nettverk av uavhengige kommunikasjonsbyråer fra de største og viktigste markedene i Europa og USA. For tiden består dette internasjonale felleskapet av 14 byråer – ett utvalgt fra hvert land – som snakker sammen og bistår hverandre. Våre kunder som ønsker seg ut i verden kan vi derfor nå gi betydelige fortrinn, enten det gjelder markedsinnsikt, -strategi eller praktisk gjennomføring av kommunikasjonstiltak i hele Europa og USA. I en verden som blir stadig mindre, både kan og skal vi skape verdier for kundene våre på tvers av markeder, kultur og språk. Alt er mulig fra Stavanger.

Lars Hertervigsgate 3 Postboks 759 Sentrum 4004 Stavanger Norway +47 51 84 48 00 fasett@fasett.no fasett.no facebook.com/Fasett twitter.com/fasettkvitter instagram.com/ifasett linkedin.com/company/fasett

Siden sist, volume 6 (Oppdatert versjon per 01.12.2015)

Takk til HBO for trykk Papir: 130 g Profimatt Opplag: 400 Foto: Anne Lise Norheim (side 6–11, 110–111)
Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.