Page 1

ACADEMIC PORTFOLIO 2011-2015


Personal Statement Within this portfolio is a selection of academic works from years 2011 to 2015. In selecting these works, it is my intention to show my development and skills as a designer across my education, having completed my education across two institutions. While majoring in architecture within my bachelor degree at the University of Malaya, and continuing on to a Master of Architecture at the University of Melbourne, I began my education in Foundation of Built Environments beforehand. The influence of this experience created a strong belief that all areas of design are intricately interconnected, giving me a fascination of functional art and design. This view, in turn, has had a profound effect on the way in which I learn and express my designs, often manifesting in intensely detailed proposals which favour user experience in response to design challenge. While this portfolio is a representation of my current design thinking, it is merely a marker at a singular point in my design education, making the close of my formal education. It is with great anticipation that I look forward to working within a practice and continuing my journey in becoming a future designer.

02


CONTENTS 04

FLIRTING WITH SPACE the moon garden I design thesis

14

THIS IS ENGLAND public housing intervention

20 WORKHOTEL communal housing + offices 23

BOURKE ST HIGH RISE applied construction

25

CHOW KIT VIBES adolescence centre

29

KL BREATHER vocational school

36

KANTANG RAILWAY STATION measured drawings

38

HAND DRAFTED retreat house

39

SPACE MANIPULATION model making + hand drafted

41

38 BENTLEIGH EAST landscape design

03


THE MOON GARDEN Design Thesis Flirting with Space

2015

Location: Sea of Serenity, Moon

This thesis argues that architecture can provide a setting for serenity for the soul and become a place to embrace and leave one’s memories and legacies. The project explores and re-imagines the architecture’s relationship with the brief period of time after death, the mourning period. It also speculates on the possibilities of providing society with a dignified setting and process for grieving and remembrance. The ‘White Space’ draws upon the allure of moon’s landscape, the cross-cultural perspective of grieving, and the ritualization of sending the deceased loved ones to immortality to provide its inhabitants with a plethora of richness, and eternal happiness by celebrating their lives.

1 arrival . darkness.

04


“Perhaps they are not stars, but rather openings in heaven where the love of our lost ones pours through and shines down upon us to let us know they are happy.”

INVITATION You are cordially invited to

a celestial celebration of the life of james dean to be held at,

the moon garden

lat: 28.0°N, long: 17.5°E, rükl: 23

departure time

12:00 UT

for an endless celebration & tributes to the afterlife

Death is a universal phenomenon. Its existence is one of the defining characteristics of what it means to live, yet dialog on this matter is often avoided. The Moon, offers an opportunity for people to experience the emotion by celebrating and commemorating the memories of the deceased loved ones, by sending them off to immortality. It’s a space to contemplate the hereafter, and the here and the now. How then, could we not think architecture as an extension of human condition? Can architecture moderate this notion in the empty, desolate and ‘soundless’ lunar landscape? How will the grief counselling be altered to fit into low-gravity environment where days are two-week long? What would a memorial on the Moon look like when the traditional context is stripped? What is the architecture geared towards grieving and remembrance? How can the architecture shape the narrative and the experience of celestial memorial?

01/02/2314 - 15/08/2314 196 earth days // 14 lunar days

05 RSVP

Celestis Earthview + Elysium Space


section a-a

section b-b

06


SITE PLAN

LN SCALE context plan _1:200 sea of serenity

07


1 STARGATE PLATFORM 2 MEETING POINT 3 MAIN ENTRANCE 4 FEMALE CHANGING ZONE 5 MALE CHANGING ZONE 6 VACUUM CHAMBER 7 LOBBY 8 ASHES PLATFORM // ENTRANCE TO CHAPEL 9 PRIVATE BATH 10 VIEWING SPHERE 11 LOBBY 12 VIEWING DECK 13 DINING AREA 14 SLEEPING PODS 15 PREP ROOM 16 VACUUM CHAMBER 17 VOCIFERZE VOID 18 SLEEPING ROOM 19 LOBBY 20 WAITING AREA 21 ASHES PLATFORM 22 STARGATE 23 FOOD BAR 24 FOOD STORAGE 25 REST AREA 27 LUNAR BALLROOM 29 ZEN VIEWING DECK 30 CURATOR’S ROOM 31 CURATOR’S OFFICE 32 1/16 WATER BATH 33 CHAPEL

ground floor plan

08


11 arrivaldarkness . darkness. arrival.

4 4 1/16 bath room. stargate.

1/16 bath room. stargate

09


22 lobby. first view lobby. first view

66 vociferation void. heard or unheard.

vociferation void. heard or unheard

exploded isometric

10


phase five acceptance

phase four depression

phase three bargaining

phase two anger

phase one denial

11


private bath

stargate

lounge

The thesis embarks from Kübler-Ross’ (1969) five stages of loss and grief as the period of time after the death is generally accepted as a period of traumatic memories and pain for oneself and for those closest to them. It has connection with nostalgia, and even blending of the past and the future, where grieving therapy, are desired in response to the loss of their loved ones. The whole program is also being poetically re-imagined towards the celebration of lives and the departed soul as the architecture grows out of the designed celebration, and exploits the bright and dark sides of the Moon to enhance the experience of being in a very pure, and memorable ‘White Space’.

sleeping pod area

12


entrance to the moon garden

columbarium

13


THIS IS ENGLAND Design Studio D Social Housing Design Intervention

2015

Location: 1980s London

The project is a highly tailored response to the design prompt T.V. series “This is England�, that told the story of a group of marginalised housing commission residents in 1980s London. Given an austere ten storey housing block as the site, the brief specified the addition of a hair salon, a temporary accommodation retreat for the top of the building and a scooter shop. The response was generated from a study of social behaviours of the characters, which was then translated into architectural and spatial applications.

14


Hair Salon Drawing on social studies research that indicates a rise in beauty product sales in times of hardship, as well as the character’s focus on selfexpression through fashion, the brief required the insertion of a hair salon into the housing block. Conceptualised as a stage, in which a metamorphic experience takes place, the hair salon was designed to extend out from the existing social block. Spaces were delineated using a system of layered pathways, rather than walls, which in turn created a push and pull effect with the structure of perimeter.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

N

0

1

2

3

4

5

PUBLIC ARRIVAL POINT RECEPTION WAITING AREA CUTTING STATIONS WASHING SPACE WC- UNSIEX BATHROOM LOL’S RETREAT EXISTING PLANTROOM HAIR SALON STORAGE PRIVATE OUTDOOR AREA

10 ROOF PLAN (LEVEL 10)

astra_ plan

15


astra_ context section

16


1 2 3 4 5 6 7 8 9

0

1

2

3

4

5

PUBLIC ENTRANCE TO BAR GAME ROOM MINI KITCHEN / TAKE AWAY GAME ROOM LOUNGE APARTMENT’S ACCESS PRIVATE ACCESS TO ALL LIFT FOR SCOOTER DISPLAY FOR SCOOTER SHOP

10 GROUND FLOOR PLAN 1:75

terra_ground floor plan

17


portal study PORTAL STUDY 1:20

18


Woody stands on the cold grimy tiles looking into the triple height scooter workshop as he is watching Milky repairing a sexy Lambretta GP. He listens to wonderful range of noises; roaring of the scooter engines, the background reggae music playing, a gentle murmuring from the cafĂŠ, and even billiard balls clacking from the balcony that is projected into the triple height volume of the scooter workshop. The volume looms large in contrast to the low ceiling of the balcony, which sunlight pouring generously into the work area, dispersed by the perforation of the dark black brick wall. The light

shift and plays across the scooter shop, creating a peaceful ever-changing environment. The temperature is pleasantly warm and grimy, but he enjoyed this other side of him.

19


WORKHOTEL Design Studio E Communal Housing + Hotel + Office

2015

Location: Melbourne

Living and working habits have been evolving rapidly over the last 25 years. The advent of mobile phones and the nternet have had a massive effect on small business and the individual worker. Business is now often run as a virtual enterprise at no fixed address. The idea is to re-think the form and image of the modern work environment (offices and studio spaces) as well as reinvestigating the form of short term accommodation and business as well the content of the typology, and how these go together in new ways.

20


ground floor plan

elevations

typical units

urban analysis

sectional perspectives


The project is a highly tailored response to the current Eco-Metro Apartments proposal at the same site. However, the design is altered by changing the target audience, specially designed for young nomadic businessperson and students in Fitzroy.

view from Little Smith St

massing + programs development

upper floor plans bird’s eye view perspective


Bourke St High Rise Building Construction Construction Details

2015

Location: Melbourne

A semester-long project in the development of a high rise office building on Bourke St led to the development of construction detailing. Construction details include the external catwalk and facade interface, as well as the facade interface with the mechanical plant equipment rooms.

typical facade section - curtain walls

23


typical facade elevation

typical section detail

24


CHOW KIT VIBES Architectural Design Studio IV Chow Kit Adolescence Centre

2013

Location: Kuala Lumpur

The brief asked to design a Chow Kit Adolescence Centre to fulfill the users (at-risk youth) and the client’s (Yayasan Chow Kit Malaysia) need. The project focused on street children, where socio-cultural and psychological issues have been raised. The project boards from Albert Bandura’s Social Cognitive Theory where spaces were defined using a system of layered programs, which in turn would develop the self-efficacy of the street children in Chow Kit, Kuala Lumpur.

25


exterior perspectives

ground floor plan

axis and node

vegetation

zoning

sun and wind


S

A

U

P

ocio-cultural I No proper home and living spaces.

rban I No green area in Chow Kit, not permeable and no communal spaces

rchitectural I How to bring them into the centre?

hyschological I They are vulnerable, lack of self confidence. How to raise their self-esteem?

perspectives

section

27


EXPLODED

SPACE STUDY I LEARNING STUDIO

FACADE DETAILS

28


KL BREATHER Architectural Design Studio V Kuala Lumpur Vocational School

2013

Location: Kuala Lumpur

Vocational Training Centre is a place where vocational and technical skills are provided for school leavers before they entered workface. This project revolves around the idea of creating a breathing space for the site, Chow Kit. The idea is developed by addressing the site issues and the socio-cultural issues which include no proper green areas, unpleasant social neighbourhood and safety issues. Courtyards and boulevards are introduced to bring in green space and connection between the vibrant city and the community college. Tha main design intention is to give the community a breathing space; which is a space where they will enjoy and feel belong to.

29


30


31


sectional perspectives

building services

34


Breath I Flexible learning environment Flexibility I Designed to accommodate different modes of learning and behaviour. Classrooms support multiple configurations designed around the Learning modules of ‘individual’, ‘group’, and ‘show and tell’ Connect and expand I Classroom expands beyond the realm of allocated space and into the corridor when needed. Each module is provided with their own open area for learning activities. Maximising wall space I The walls house moveable whiteboards and pull-down scrolls of paper and fabric for high mounting Climate and comfort I Fans and louvered doors allow for natural ventilation. Views and planters along the corridor create a natural and appealing environment

urban analysis

35


Kantang Railway Station Measured Drawing I Group Work Social Study I Building Technology

2014

Location: Thailand

Measured drawing is made understandable by means of working drawing in the language of a blue print and the universal language of the building trade. The details of the Kantang Railway Station was documented via proper study methodology and to examine the relationship of this building to its cultural, social and physical context.

36


37


The Tree Embracer Architectural Design Studio II Retreat House

2013

Location: Selangor

Hand drafted design proposal of a retreat house in Paya Indah Wetlands, Selangor. The main design idea is to frame and embrace the nature by integrating the existing tree into the design and by fully utilising the passive environment.

38


Space Manipulation Architectural Design Studio I Physical Model Making + Hand drafted

2013 Location: NIL

This project is to identify, extract and manipulate the basic architectural elements of two dimensional compositions into linear and planar elements. The translational and exploration of two-dimensional extraction of dissection and abstraction promotes a more evocative understanding of the architecture. As the design elements and principles become more familiar as we encounter more design project later, new connections, relationships and level of meaning would be established.

39


2

1

I planar I

I linear I

3

I hybrid I

40


38 Bentleigh East

Landscape Design S.F ArchStudio

2016 Location: Melbourne

Proposed landscape design at Lot 45, Goodrich St, Bentleigh East for Mr. Srinjoy De. Current stage of project : under construction.

41


42


thank you for your time and consideration


Architectural Design Portfolio  

Academic Portfolio Farzana Fatin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you